Page 1

MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com


MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012

PRESENTACIÓ: En el marc de la crisi i les retallades socials generalitzades que fan perillar sensiblement la cohesió social i la igualtat entre persones, la nostra ONGD ha hagut d’intensificar els esforços i optimitzar al màxim els pocs recursos que tenim per dur a terme amb èxit les nostres activitats i mantenir en òptim funcionament les infraestructures construïdes els anys anteriors a Gàmbia. Ha estat un any de “redisseny” i reflexió. La clau per poder continuar i començar nous projectes és el voluntariat. Tots i cadascú dels qui treballem Alpicat Solidari ho fem de manera voluntària i altruista dedicant bona part del nostre temps lliure per aconseguir els nostres objectius. No cal dir que l’ajut voluntari de molta gent ha fet que l’any 2012 hagi estat un any ple d’activitats tant a Gàmbia com a Catalunya. A Gàmbia, a partir del mes de maig, tot un seguit de voluntaris cooperants han estan presents de manera ininterrompuda dissenyant nous projectes, fent activitats diverses i vetllant pel bon funcionament de totes les infraestructures i projectes que ja es duien a terme amb anterioritat. A finals d’any Alpicat Solidari col·labora amb l’Ajuntament d’Alpicat en una recollida d’aliments que va significar la llavor de l’actual projecte Banc d’Aliments que tenim actualment i que està ajudant a pal·liar dificultats alimentàries d’alguns dels nostres veïns. Amb aquesta voluntat que tenim de col·laborar en les activitats del nostre municipi hem estat també a la Fira Ecojardí, a la Festa del Llibre Gegant i en les Jornades Sanitàries. En totes aquestes activitats i altres que hem desenvolupat a les comarques de Lleida i que són molt importants per fer-nos visibles i aconseguir els recursos necessaris pels projectes, hem d’agrair l’ajut i col·laboració també de voluntaris que han permès realitzar-les amb èxit. Des d’aquestes línies vull destacar la importància que té pel finançament de les activitats totes i cadascuna de les aportacions dels nostres socis i col·laboradors. Vull destacar també a Viatges Iltrida en la persona del seu Director General Sr. Celestí Roca Cortés, per permetre la nostra presència un any més en la Festa del Client a Les Borges Blanques fet que suposa una important font de finançament. També l’Ajuntament d’Alpicat ens cedeix un espai municipal i ens fa una aportació en metàl·lic segons el conveni de col·laboració signat l’any 2011. Aquest document que teniu a les vostres mans és un recull de les activitats i projectes realitzats per la ONGD Alpicat Solidari durant l’any 2012. Podeu veure més informació i fotografies d’aquestes activitats i projectes a la nostra web http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari i a la nostra pàgina de Facebook: http://www.facebook.com/alpicat.solidari.

Marçal Abella Brescó President d’Alpicat Solidari

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com


MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012

ACTIVITATS A CATALUNYA. Sensibilització i col·laboracions: Fira Ecojardi 2012 Un any més Alpicat Solidari ha estat present a la Fira Ecojardí d'Alpicat. Aquest any ens hem sumat a la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, amb la voluntat de reflexionar i fer reflexionar a grans i petits sobre la necessitat de canviar les relacions comercials entre els països del Nord i del Sud. També es va presentar el programa de voluntariat que s’estava a punt d’iniciar.

Festa del Client 2012 de Viatges Iltrida Dissabte 2 de juny es va celebrar a la Masia Salat de Les Borges Blanques la 35a Festa del Client de Viatges Iltrida. Alpicat Solidari va ser triada per tercer any consecutiu per ser la beneficiària del donatiu que Viatges Iltrida lliura anualment a una entitat solidària, així com també dels diners recaptats en la subhasta solidària i la tómbola solidària. A la Festa vam comptar amb la col·laboració desinteressada tant de l’Associació de Senegalesos de Lleida i Comarques i l’Associació de Germans de Touba per poder oferir als visitants una degustació d’arròs a l’estil senegalès i gambià com del grup de percussió Djinkadi que va fer una actuació als jardins de la Masia Salat.

Xerrada al Col·legi Episcopal El Jesús Marco va oferir una xerrada al Col·legi Episcopal per explicar el projecte d'Alpicat Solidari a Baja Kunda (Gàmbia). La xerrada s’emmarca dins del Projecte Musiquem Baja Kunda que els professors Simon Figueras i Mª Pilar Jofre fan juntament amb els nens i nenes de l’escola.

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com


MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012

Assemblea General Ordinària Es van presentar i aprovar els Comptes corresponents a l’any 2011, es van explicar les activitats realitzades durant l'any 2011, i es van comentar les línies d'actuació corresponents a aquest any 2012.

Recollida i doble repartiment d'aliments. Alpicat Solidari col·labora amb els Serveis Socials de l’Ajuntament d’Alpicat i del Consell Comarcal del Segrià en una recollida d’aliments realitzada a La Unió. La quantitat d’aliments aportats pels veïns del poble va permetre realitzar dos lliuraments a les famílies que ho necessitaven. Aquesta col·laboració d’Alpicat Solidari va permetre avançar en la creació de l’actual Projecte Banc d’Aliments.

Xerrada a les Jornades Sanitàries. Dins de les Jornades Sanitàries d'Alpicat es va organitzar una conferència de la Carme Campoy, coordinadora de voluntariat d'Alpicat Solidari. En aquesta xerrada es va fer palesa les diferències en la manera de veure el món que té cada poble; com canvien d’una societat a una altra les visions del què significa estar sà o malalt; què significa per un gambià, un camerunès, un senegalès,.. el fet d’estar malalt; com expliquen a aquests països les causes de la malaltia; quines teràpies segueixen i quin paper té la cooperació internacional i les ONGs dins d’aquest mosaic.

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com


MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012

Alpicat Solidari a la Cadena SER. Alpicat Solidari participa en una entrevista de la Cadena SER de Lleida a quatre ONGs. A la tertúlia s’ha analitzat l’efecte de les retallades que estem vivint avui dia i que estan afectant de forma molt important a les entitats que treballen en la cooperació al desenvolupament i la solidaritat.

ACTIVITATS A GÀMBIA. Cooperació Internacional: Finalització del mur de l’escola Per la demanda de les necessitats prioritàries per part del personal de l’escola de Baja Kunda es va decidir construir una tanca perimetral als terrenys que pertanyen a l’escola. La seguretat dels nens i nenes i impedir l’accés al recinte de tota mena d’animals van ser dues de les raons exposades per l’equip docent de l’escola per tal de prioritzar aquesta mancança davant d’altres també molt evidents. Començada l’any 2011 s’acaba de construir a primers d’any 2012.

Els voluntaris a Baja Kunda Amb la finalització de la construcció de la casa dels voluntaris d’Alpicat Solidari a Baja Kunda s’ha pogut posar en marxa el programa de voluntariat que permet mantenir, dissenyar i dur a terme diferents projectes i activitats amb la presencia continuada de voluntaris. Més de vint voluntaris han passat aquest 2012 per la casa dels voluntaris, quatre d’ells, de llarga estada continuant el seu voluntariat fins mitjans de 2013. Aquesta quatre són l’Enric Giné, el coordinador dels projectes; l’Ana Saeta, responsable de la Cooperativa de Dones; l’Eva Gamallo, responsable d’activitats escolars; la Laura Agustí, responsable del projecte Cens de Població que es posa en marxa el 2013.

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com


MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012 Projecte Yaxare. Cooperativa de Dones. Les prospeccions de dades realitzades darrerament van mostrar que els indicadors de salut i educació havien millorat a Baja Kunda, però persistien carències socioeconòmiques en la població, principalment la femenina. Amb aquesta perspectiva vàrem iniciar un nou projecte orientat a les dones. Es van organitzar tallers participatius amb les dones de Baja Kunda per recollir les necessitats i les demandes de les pròpies dones. D’aquí va sorgir el projecte de facilitar la creació d’una Cooperativa de Dones destinada a la producció i venda de productes elaborats com sabó, tints tèxtils i productes manufacturats. En un primer moment s’ha construït la infraestructura bàsica i s’ha dotat a la cooperativa de mitjans tècnics i de formació. La coordinadora del projecte de la Cooperativa de Dones és l’Ana Saeta, diplomada en Treball Social, amb experiència en cooperació a l’Amèrica Llatina i que anteriorment ha col·laborat amb Fundación Tomillo i RAIS Fundación. Filmació d’un documental. El Santi Ruiz de Loizaga filma al juliol de 2012 un documental sobre Alpicat Solidari a Baja Kunda i que Alpicat Solidari va presentar en la següent Assemblea General.

Podeu visualitzar el documental enllaçant amb aquest codi QR:

Musicant Baja Kunda. Dos professors del col·legi Episcopal de Lleida, el Simon Figueras i la Mª Pilar Jofre, després de treballar a classe amb els seus alumnes, viatgen a primers de juliol a Baja Kunda on fan una donació de flautes als alumnes de l’escola gambiana i imparteixen algunes classes.

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com


MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012

Fisioteràpia a Baja Kunda. La Carme Campoy viatja a Baja Kunda per recollir informació pel seu treball final de Màster de Cooperació. En la seva condició de fisioterapeuta realitza nombroses visites a la població tenint cura de persones que necessiten diferents tractaments de fisioteràpia deixant oberta la porta a futurs voluntaris també fisioterapeutes que puguin realitzar tant tractaments directes com formació de personal. La Carme Campoy està actualment en l’organització d’Alpicat Solidari prestant els seus coneixements en Cooperació Internacional i és la Coordinadora de Voluntaris a Espanya. Durant la seva estada la Carme també fa un estudi de la realitat socio-sanitària de Baja Kunda que serveix per dissenyar projectes futurs.

Jocs infantils a l’escola. Durant l’estada a Baja Kunda de les voluntàries Carla Castiella i Núria Martínez es construeixen diferents jocs infantils al pati de l’escola. La Carla Castiella aprofitant el seu voluntariat durant tres setmanes realitza un reportatge fotogràfic que serveix per il·lustrar gràficament les activitats que Alpicat Solidari realitza a Baja Kunda.

Lliurament de samarretes del Barça. Gràcies a una donació de l’Alexis Plaza i la Cristina Desco Magallanes, es va fer lliurament de 30 samarretes del Barça a nens i nenes de l’escola de Baja Kunda. El repartiment s’ha fet tenint en compte els nens i nenes que han tret millors notes i que han tingut una bona actitud a classe.

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com


MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012

Projecte Materno-infantil. La ginecòloga María Alcázar viatja a Baja Kunda per realitzar un voluntariat d’un mes centrat en la salut materno-infantil, els parts, postparts, etc... Les seves tasques van ser definir els protocols d'actuació (amb els mitjans existents) per a les diferents fases de l'embaràs, ajudar en l'assistència al part i al postpart el personal sanitari, explicar l’actuació a fer en situacions d'emergència obstètrica, cribratge de malalties de transmissió sexual, maneig de l'avortament espontani, tractament mèdic quirúrgic i actuació en malalties ginecològiques. També es va fer un estudi detallat de la situació obstétrico-ginecològica al Centre de Salut, que han permès estructurar un projecte materno-infantil encara pendent d’execució. Amb la María Alcázar viatgen l’Alba Flix i la Laura Puntos que col·laboren també en aquest projecte.

Hort a l’escola. Els voluntaris d’Alpicat Solidari van ajudar a organitzar un hort a l’escola per complementar la nutrició dels alumnes que dinen allà. Els mateixos alumnes amb la direcció dels seus professors són els encarregats de fer els treballs necessaris per arribar a tenir bones collites.

Mural a la tanca de l’escola. Més voluntaris, en aquest cas la Marina Pomares, el Kike del Val, la Neus Santandreu i el Jordi Piñol en la seva estada pinten el mur de l’escola fent-lo més agradable pels nens i nenes. Van pintar l’alfabet amb el dibuix corresponent segons la inicial del seu nom. La Marina Pomares és infermera i també va ajudar al personal de l’hospital a passar visites. El Jordi Piñol també fa activitats lúdiques a l’escola.

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com


MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012

Assistència mèdica a l’hospital. Una metgessa, la Ester Ventosa, i la seva infermera, la Sandra Valle viatgen a Baja Kunda per realitzar assistències mèdiques a l’hospital. Cada dia en col·laboració del personal de l’hospital passen visita i tenen cura dels pacients que hi assisteixen.

Nadal a Baja Kunda. El passat Nadal a l’escola de Baja Kunda també van fer Cagar el Tió. Més de 300 nens van participar a la festa i el Tió va cagar caramels, globus, gomes pels cabells i altres petits regals per a tots. A més es van regalar 30 motxilles per a nens i nenes del curs Grade 2 i per als més grans samarretes, pantalons, gorres, etc. Tot procedent de donacions que Alpicat Solidari ha tingut a Catalunya i que ha estat transportat a Gàmbia

Incendi a Sutukoba. El passat mes de desembre es va produir un greu incendi a Sutukoba, una població propera situada al nord de Baja Kunda. L’incendi va cremar 6 compaos (agrupacions de cases amb sostre de palla) i tot el que hi havia a dins, roba, eines, menjar... agreujant la situació de necessitat que tenen les famílies allà. L’Enric Giné, coordinador d’Alpicat Solidari a Baja Kunda, va fer una donació de 500 dalasis en nom de l’ONGD, així com roba per a nadó, nens i per a adults procedent de diferents donacions. També la població de Baja Kunda va voler ajudar fent una donació de 5.500 dalasis, roba, sacs d’arròs, panís i cacauet.

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com


MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012

Donació de l’escola CIDE de Mallorca. L’escola CIDE de Mallorca, centre educatiu organitzat en règim de cooperativa que dóna gran importància a l’educació integral dels infants, ha col·laborat amb Alpicat Solidari fent donació d’abundant material esportiu. El material es va enviar a Baja Kunda i s’ha repartit entre els nens i nenes de l’escola com a premi a les millors notes i a la participació i puntualitat. També es va fer un repartiment entre alguns nens i nenes de les madrasses del poble (escoles coràniques).

Projecte Cens de Població. Es dissenya un nou projecte a finals d’any per ser realitzat per una de les voluntàries de llarga estada que va arribar el passat desembre. El projecte dissenyat es posarà en marxa al gener de 2013. La intenció és poder disposar de dades fiables de la població de Baja Kunda, amb informació de la població adulta, els infants, i altres estadístiques com índex de natalitat, índex de mortalitat, nens i nenes escolaritzats, tipus d’escolarització (madrassa o escola), índex d’absentisme escolar... La feina és llarga i complexa, i és vital la col•laboració del nostre assistent a Baja Kunda, en Dawda Sankaré, ja que cal visitar totes i cadascuna de les kundes i compaos de la població. Aquest és un projecte molt important i necessari per tal de valorar posteriors projectes i prioritzar en funció de les necessitats detectades.

Dawda Sankareh. Per tal que els voluntaris tinguin totes les facilitats per poder desenvolupar les activitats dissenyades, Alpicat Solidari contracta un assistent per tot allò que sigui necessari a Gàmbia. El Sr. Dawda Sankareh, persona amb pes dins la comunitat de Baja Kunda per la seva vinculació dins dels diferents Kafos (associacions) de la població és la persona triada per aquesta tasca. Dawda ja va ajudar fa uns anys a la feina del Jesús Marco quan va estar contractat com cooperant per l’ONG.

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com


MEMÒRIA D’ACTIVITATS 2012

ONGD Alpicat Solidari C/Farraginals nº 1 25110 Alpicat Lleida Spain http://participa.alpicat.cat/alpicatsolidari alpicatsolidari@gmail.com

Memòria d'activitats 2012  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you