Issuu on Google+

ANDREA L PATALIS

INTERIOR ARCHITECTURE AND DESIGN ANDREA PATTALIS PORTFOLIO INTERIOR ARCHITECTURE AND DESIGN PORTFOLIO


WORK EXPERIENCE INTERNATIONAL PROJECTS

INDUSTRY EXPERIENCE

FREE LANCE DESIGN PROJECTS

The 3 Cities Project, March 2016 Research Location: Tokyo, Japan

07951462311

Chaudhuri Architects Sept 2016: Location: Golders Green, London England Position: Architectural Assistant

linkedin.com/in/andreapattalis

Theatre Set Design Sept 2016 Public Location: St Albans, England

Food for Life Oct 2015 Public Exhibition design Location: Hatfield, England Bowlands Project Feb 2015 Residential Location: Garstang, England 36 Westpole Avenue Oct 2014 Residential Location: Cockfosters, England

EDUCATION

ASHMOLE ACADEMY SIXTH FORM A LEVELS 2012- 2014 GCSE HIGH TIER 2007- 2012

CURRICULUM VITAE

Colombo Architecture Biennale, December 2016 Children and Poverty Alleviation Location: Colombo, Sri Lanka

Corridor D Jan 2016 Public Location: Hatfield, England

UNIVERSITY OF HERTFORDSHIRE 2014-2017

ANDREA L PATTALIS

BA Hons Interior Architecture and Design: 1st Class Current Grade Pending final grade A Design Technology B Geography and Sociology A* in Design and Technology: Graphics A in RS, Drama, Spanish, English, Math, Greek B in Biology, Chemistry, Physics, Geography, IT

alpdesigns.ia@gmail.com

issuu.com/alpdesigns PERSONAL DETAILS Nationality Date of Birth Languages

British 26/03/1996 Fluent English, Modern Greek & Spanish

PROFESSIONAL SKILLS HAND SKETCHING AUTOCAD INDESIGN PHOTOSHOP MODEL MAKING WINDOWS SKETCHUP MICROSOFT OFFICE


Blank


CONTENTS

01. CURRICULUM VITAE 02. FREELANCE DESIGNING CORRIDOR D THE RYDE TIME FOR TEA OLD PALACE LIBRARY 03. PROJECTS EXHIBITION DESIGN INTERNATIONAL CITY MAPPING THEATRE SET DESIGN COLOMBO ARCHITECTURE BIENNALE

INTERIOR ARCHITECTURE AND DESIGN PORTFOLIO

Contents


CORRIDOR D PROJECT TYPE// PUBLIC, LOCATION// UNIVERSITY OF HERTFORDSHIRE, COLLEGE LANE, HATFIELD, AL10 9AB DATE// APRIL 2016 Corridor D is located in the University of Hertfordshire, College lane campus in Hatfield. Following my meeting with the client Andrew May, the Director of Estate and the architects Murdoch with partner Cameron Williams. the new design will have to be conforming to the style of the university which is: urban, trendy, modern, student focused, sociable and sustainable. The budget is between 20 to 25 million for the new corridor design. The new design of the Corridor means it can be used much more often by a lot more students. It also makes the university more collective as a whole entity and provides the impression of a well maintained and managed university striving for success.

CONCEPT: COLLECTIVE ECO STUDY The concept behind the proposal was about connecting the university sustainably by promoting collective study. The aims were to relocate the schools within the uni, as well as bring in some of the universities heritage but making it a practical and interactive corridor for students to use daily. The 300m long proposal consists of a total renovation to make the space airy, light and urban for the 21st century herts student. The corridor is split into 5 chunks for ease of locating areas and ease of movement. From east to west, the corridor numbers increase from Q1 to Q5. In each Quadrant of the corridor, it holds an area of communal learning and exhibition space.


11m²

19m² 25.2m²

14.3m²

62m²

86m²

67.3m²

51m² 7m² 0m²

6m²

57m²

5.5m²

3.1m² 8.2m²

7.5m²

0m²

9m² 113.7m² 11m²

6m²

88m² 59.8m²

65m²

69m²

8m² 6m²

6m² 10m² 7m²

85m² 40m²

26m²

7m²

26m²

76m²

51m²

8m² 5.5m²

16m²

13m²

13m²

52m²

10m²

12.4m²

8.4m²

8m²

12m²

5m² 10m² 40m²

10m²

11m²

6m²

6m²

CORRIDOR D PROPOSAL FIRST FLOOR PLAN

BICYCLE RACK

Q2 CAFE OUTDOOR PATIO

WAITING AREA

SCHOOL OF PHYSICS ENTRANCE

Q1 EXHIBITION ZONE

Q2 CAFE WC

WC

DISABLED WC


7.3m²

4.3m²

6.1m²

264m² 39m²

50m²

64m²

23m²

132m²

16m²

99m²

100m²

68m²

152m²

13m²

37m²

63m² 4m²

22m²

6m²

4m²

6.2m²

66m²

21m² 20m²

10m²

86m²

6m² 15m² 99m²

65m²

82m²

95m²

Vending Area 8m²

4m²

72m² 83m² 15m²

6.5m²

7m²

7m²

SCHOOL OF ECONOMICAS AND TECHNOLOGY ENTRANCE

2.4m²

50m²

6.4m² 9m² 6.6m²

9m²

12m²

6m²

LECTURE HALL

LAPTOP AND COMPUTER ZONE EXHIBITION ZONE

DISABLED WC

VENDING AREA

DISABLED WC

Q5 CAFE

WAITING AREA

SCHOOL OF COMPUTER SCIENCE ENTRANCE

Q2 EXHIBITION ZONE

Q5 LEARNING ZONE

EXHIBITION ZONE Q3

AERO BOOTHS

ASTROTURF ZONE

COMPUTER SCIENCE LOUNGE

WC WC

DISABLED WC

SCHOOL OF ECONOMICAS AND TECHNOLOGY ENTRANCE

FEMALE WC

MALE WC


MAIN FACILITIES OF PROPOSAL - The Q2 Cafe which is an urban cafe with high stool bar style seating and an urban patio with outdoor sofa lounge and bicycle rack to promote sustainable travel. - The Q3 aero booth zone where group work is promoted by bespoke green booths which replicate the shape of an aeroplane back wing. This also connects the university to its aerospace site history as well as its repetitive pattern which replicates the pattern of the structural columns throughout the 300m corridor. - The Q4 zone is the main hub of the corridor. This consists of a computer hub for students with laptop and PC use in a urban open space with open sliding doors for fresh air and light. As well as a new 250 seater lecture hall with waiting zone. An open plan waiting zone can be transformed by the use of furniture to a waiting zone, learning zone or exhibition zone by the use of floor to ceiling panels for work pin ups/ projections. The use of sofas and tables and chairs that will not be used can be stored in the lecture hall. - The Q4 outdoor Astro-Turf encourages the use of outdoor space as students are often stuck indoors in a standard classroom. Therefore outdoor learning can be used as a social space or learning zone. -The Q5 cafe is an multi-use zone for students with cafe, lounge areas, computer use and tables and chairs


2600mm

3100mm

1500mm

455mm

390mm

3050mm

200mm

1300mm

1750mmmm

60mm

400mm

ALP DE

2400mm

RIDOR D PROPOSAL L DETAIL SECTION A-A @ A3 EXISTING


QUADRANT 4 LECTURE THEATRE HALL These are renders of the proposal lecture theatre that can seat up to 250 students. The theatre is equipped with sound insulated ceilings to not echo voices from the lecturer. As well as a natural timber decor and warm coloured walls. Windows are located east facing therefore lotts of natural light can enter the room. Fire exit doors are located at either side of the theatre


THE RYDE PROJECT TYPE// PRIVATE, HOUSING LOCATION// HATFIELD , AL9 5DH DATE// JANUARY 2016 The Ryde, Hatfield was originally a community project by PRP who were part of the Cockaigne Housing Group to increase local housing quickly and efficiently in the 1950’s. There was a demand for housing after WW2, which left thousands homeless. Pre-fabricated houses became increasingly popular during the industrial revolution of mass production, which meant that houses could made a lot quicker than the traditional methods. Constructing projects like this created a sense of community which was needed at the time of creation.   Approx. 28 dwellings were fabricated in 1965 and completed in 1965 catering for single to four bed single storey terraced houses with a communal garden, tennis court. The materials of the buildings consist of: asphalt covered timber roofs with chipping span on to timber posts and a beam spine structure, glazed external cladding of dark wood, with plastered partition walls along with electric underfloor heating which have now stopped functioning.   The project focused on how to make these houses more sustainable and environmentally friendly without destroying or compromising the original purpose and impact these houses had on society. It was very important in this project to be sensitive to its cause and help improve the quality of living for residents. Introducing double glazing, a proper ventilation system in the roof lights and finally install a lot more insulation within walls, window and roof joints.


VENTILATION DIAGRAM CROSS SECTION

VENTILATION DIAGRAM LONG SECTION

VENTILATION DIAGRAM FLOORPLAN


THE RYDE STUDY FOR PROPOSAL A study of ventilation took place which helped establish what areas needed more ventilation and insulation. The arrows demonstrate the direction of heat transfer within the one storey building. Due to the concrete walls either side, heat gets trapped and often causes condensation due to the single glazed and old windows. The outside of the property must stay the same as the building is in a conservation area and must remain in style with its neighbouring homes. FRONT ELEVATION

BACK ELEVATION


TIME FOR TEA/ DIMENTION PROJECT TYPE// PUBLIC, PRIVATE, COMMERCIAL AND RESIDENTIAL LOCATION// 110 SHOREDITCH HIGH ST. LONDON, E1 6JN DATE// APRIL 2015 The existing space was a 5 storey building with the ground floor as a public tea room, and levels 1 to 4 were living areas. After the building was sold to a young designer, there was a need for refurbishment as most rooms were still in its original condition. The ground floor tea room was converted to a 3D modelling shop with a floating glazed workshop for the owner on the first floor which could be seen by the public. This permitted a strong connection between the designer and his customers, as well as helping members of the public to understand the process of 3D modelling. An extra floor was added to the property to allow the home owners a private area away from the busy shop and workshop for relaxation. As well as a large 4 floor lift at the rear of the property. This allowed a quirky and urban way of travelling for the home owners and their guests. This lead out onto a large balcony area enclosed by surrounding houses which was a perfect location for entertaining. Limitations of this project were balancing the needs of the home owner, as he needed a public shop, semi-public workshop, private area for his home yet a space for entertaining guests.


OLD PALACE LIBRARY PROJECT TYPE// PUBLIC, LIBRARY LOCATION// HATFIELD AL9 5NQ DATE// JANUARY 2016 The Old Palace in Hatfield was a Grade I listed building as its heritage consisted of Royalty and housed the children of Henry 8th and Queen Elizabeth I. There was a need for the Old Palace to be regenerated as it is of extreme historical value. Restrictions in construction and changes were high as they could not interfere with existing features therefore a careful and gentle approach was taken when considering any new designs. There is a lot of greenery around the area as well as the famous Elizabeth Oak Tree where she found out she was the new Queen. History played a part in telling the story of the library as seen in the proposal.

CONCEPT: FORREST LIBRARY ADVENTURE Bespoke tree like book shelving and a tree in the centre of the main hall gives the library a unique setting and feeling of peace where people can go to for relaxing and gaining knowledge. The ground floor is dark and rooted to the floor as I made the ceilings lower for people to feel like they are in a dark forest and the only light will be from book shelving. It is mainly for individual reading and gaining knowledge. Whereas the upper floor is bright with natural light, tall and vibrant with group seating and encourages the idea of group sating. As well as different style seating, single pods by the windows, relaxing slouched bed seating to encourage people to be comfortable and stay in the library for a long time instead of borrowing books and leaving.


A Brief History Since the construction of Hatfield House in 1860, the Old palace was abandoned and used as a stable for many years. This caused a lot of damages and structural changes such as new stable arches to be cut out of the existing walls. During the war, bullet holes can be seen in the timber beam structure roof. Post war, the stable was disused and eventually repaired to become a banqueting hall again; however rugs and paintings have since been placed on the walls to cover up damages to the building. There was a need for the Old Palace to be regenerated as it is of extreme historical value. As seen from the map to the left, there are some buildings surrounding the Old Palace which are used as Christmas markets and banqueting halls. There has now been an opening for a farm which encourages locals to visit the Old Palace area much more.


Tower Help Desk 11 11 m² m²

UP

Bar 81 m²

Main Hall 345 m²

UP

Tower 14 m²

WC 6 m²

0 DN

UP

Main Hall 376 m²

Upper Study 69 m²

Ladies WC 7 m²

Mens WC 9 m²

Disabled WC 4 m²


DN

UP

Upper Study 69 m²

Main Hall 376 m²

Ladies WC 7 m²

PROJECT ADDRESS Old Palace Hatfield Park, Hatfield Hertfordshire AL9 5NE

Mens WC 9 m²

PROJECT

OLD PALACE LIBRARY

SHEET

PROPOSED FLOORPLANS LEVEL 0 AND LEVEL 1

CLIENT

PUBLIC DATE 05/01/2016 DRAWN BY ANDREA PATTALIS CLASS IAD L5

SCALE @ A DRAWING A3 10


OFFEST EXHIBITION PROJECT TYPE// PUBLIC, EXHIBITION LOCATION// UNIVERSITY OF HERTFORDSHIRE, HATFIELD, AL10 9AB DATE// FEBRUARY 2016 This project was about creating an exhibition space that was modular, therefore able to be packed away and transported to other locations. The research was about how easily accessible food is for the elderly.

CONCEPT: INTERACTIVE PERSPECTIVE The concept was interactive perspective. The main concept was based around public experience within a exhibition. Providing interactive services and creating a unique space. So based on the audio files in the research, we created a warped shopping isle which demonstrated how difficult it is to shop. To represent visual impairments the labels on items were blurred. Other difficulties the elderly may sometimes face are height restrictions therefore the isle is set at above the average height. We then created a large 1:1 image which face on was a kitchen. However from a different perspective, it was a modular three dimensional kitchen, demonstrating the usual items the elderly will have. It included interactive drawers and fridges with TV screens on some cabinets showing video footage of the elderly residents in the research.


3 CITIES PROJECT (JAPAN) PROJECT TYPE// CITY MAPPING LOCATION// SHINJUKU, TOKYO, JAPAN DATE// MARCH 2016 The 3 Cities Project consisted of studying and mapping 3 cities on an international scale. I focused on a city in Tokyo, Japan called Shinjuku, a hub of socialising, shopping and business, while the other cities were London, England and Athens, Greece. This was a project conducted by my university, whereby we joined up with students in Athens and some joined students in Tokyo. I joined the ICS college of the arts who specialise in interior design as we adventured around the Shinjuku area. The aim of the project was to have students split up into teams to map different areas of the cities, which in turn produced a collective piece of international mapping data. My team focused on the types of infrastructure the area has; public and private. The routes were determined by instinct which made the study much more personal and interesting.


THEATRE SET DESIGN PROJECT TYPE// PUBLIC LOCATION// ST ALBANS, HERTFORDSHIRE DATE// MARCH- DECEMBER 2016 Members of the Company of Ten (CoT) Design Team allowed suggestions and design ideas to be put forward for the new march 2017 performances at the Abbey Theatre. The purposes of the meeting were to familiarise the physical environment of a theatre, design processes and technical practicalities of design for stage production at the Abbey Theatre. In cognition to the physical performance spaces, set design processes, set construction facilities, properties resources and set dressing, wardrobe resources and costume selection and/ or origination, lighting design, sound design After reading the two plays provided, Rope by Patrick Hamilton and The Ride Down Mt Morgan by Arthur Miller . I submitted a design concept which was chosen and will be made for the new production. After my drawings and designs were chosen, an evaluation form was sent to me about how the stage will be set via floor plans and elevations from the Abbey Theatre staff members.


3 CITIES PROJECT (JAPAN) PROJECT TYPE// CITY MAPPING LOCATION// SHINJUKU, TOKYO, JAPAN DATE// MARCH 2016 The Architecture Biennale aims to strengthen and enhance awareness of Sri Lankan contemporary art and culture both within the country and around the globe. The exhibition and events took place between 3-12 December 2016 in Colombo, Sri Lanka. I took part in the Architect’s Programme of the event and worked throughout the week on a series of community projects from art installations to model-making, paper-crafts and installations. The project provided a unique opportunity for my team and the local community to interact with each other and collaborate daily. Together we carried out the workshops and model-making on-location, on the street, in the residents’ homes, inside the community centre and outside the local multi-faith religious centre.


Our main project was to create a community centre for the locals of district 5 Kirilapone, Sri Lanka. The area was very poor with lots of local children and pregnant women, needing transport to travel into the main city for medicine and life supplies. We provided the existing analysis and social consideration to the project. The site where the community centre will sit on had a spiritual Boa tree which is a Buddhist sacred tree which could not be touched or destroyed. Therefore we pegged out onto the site for the locals where the foundations of the community centre will go as they would not understand the architects floor plan, as well as there being a major language barrier. This was a great way to help locals see where their site will go and it caused a lot of excitement between the community. This project was very rewarding and it finished with a Sunday Feast street party in Slave Island, Dispensary Lane as 500 locals all celebrated the events of the Biennale. On Dispensary Lane, we also produced a rooftop game area with a shaded place for children to play on with games and cushions, as well as small fairy lights and coloured ribbon. This was very popular from day 1 with the children and it was so rewarding to see them thrilled with a small space made of recycled woods and locally sourced products.


ANDREA L PATTALIS INTERIOR ARCHITECTURE AND DESIGN

THANK YOU FOR READING MY PORTFOLIO. PLEASE CONTACT ME FOR ANY FURTHER INFORMATION OR BUSINESS ENQUIRIES

KEEP IN TOUCH 07951462311 alpdesigns.ia@gmail.com linkedin.com/in/andreapattalis issuu.com/alpdesigns


INTERIOR ARCHITECTURE AND DESIGN ANDREA PATTALIS PORTFOLIO


Interior Architecture Portfolio ALP DESIGNS