Page 1

PORTFOLIO

ALMUDENA RODRIGUEZ HORTIGÜELA Architect


INTRODUCTION Curriculum vitae

DESIGNPROJECTS Final master project L’Unitté Flottante Advisor: Marcelo Ruiz Pardo Teaching unit: Mª José Aranguren Designproject 9 Transport Interchange in Callao Designproject 8 Porto Young Artist Center Designproject 8 Tea Pavillion in Porto Competition Housing for young people Furniture Lamp

INDEX


LANGUAGES Spanish: mother tonge English: Advanced level Frenche: Intermediate level German: beginner

SOFTWARE Autocad Rhinoceros 3D Studio Max V-Ray Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe Flash Sony Sound Forge Microsoft Office HTML Experience CSS Experience

EXPERIENCE International Student Competitions Parking project in Panama, colaboration with Geed Arquitectos Housing for youth people, Gothemburg Council, Sweden Videogame, MediaLab Prado Madrid, Spain 2010-2012 Temporary job Hostess in Madrid, Spain

EDUCATION Grade in Cultural Anthropology Universidad Nacional de Educación a Distancia Currently Master in Architecture Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid Universidad Politécnica de Madrid Spain, 2004-2012

ALMUDENA RODRÍGUEZ HORTIGÜELA (+34) 609 24 99 57

almudena.rodriguez.h@gmail.com es.linkedin.com/pub/almudena-rodríguez-hortigüela/ REFERENCE MARCELO RUIZ PARDO Final Project Advisor in ETSAM

office@ruizpardo-nebreda.es

Erasmus Internship Chalmers Tekniska Högskola Gothemburg Sweden, 2007-2008

COURSES Web Design (html, css) by Daetsam Spain, 2011 Photography by Daetsam Spain, 2011 Adobe Illustrator by Daetsam Spain, 2010 3D-Studio Max by Daetsam Spain, 2009 French by L’Institut Française Spain, 2010 English by Trinity College Dublin Ireland, 2001-2003 Music Grade, instrument: piano Spain, 1995-2005

TRAVELING Academic trips to Portugal, New York., China, Norway, Austria, The Netherlands, Greece. Personal trips to France, Italy, England, Belgium, Germany, Denmark, Sweden, Finland, Estonia, Latvia, Cuba, Mexico, Tunisia, Seychelles, Japan, Singapur, Sri Lanka

ALMUDENA RODRIGUEZ HORTIGÜELA


PFC L’Únite Flottant: Habitar el Alexander Le Corbusier Foundation and summer backpackers hostel. Palaio Faliro, Athens, Greece. Project Advisor: Marcelo Ruiz Pardo Spain, June 2012


L’Unité Flottante is a mixed use facility built in order to commemorate the centenary of the Voyage to the East of Le Corbusier. The aim of the project was rehabilitate an old cargo ship moored near Piraeus Port. Sited in one of his most representative stops, the project hosts both a Le Voyage d’Orient foundation and a summer accommodation for backpackers. The chosen place to tie up the cargo ship approaches the city as once did Le Corbusier, from the sea, besides focusing on one of the topics that mark his work: the boat. The existing structure of the cargo Alexander becomes the perfect modular scheme to design a flexible new plot based on cross beams that rest on the hull. These beams host the accommodation facility and are used to shadow the facilities on the deck.


The Foundation Le Voyage d’Orient is set inside the hull, designed as a public open space. The existing structures of decks and holds are modified in order to create a sequence of terraces. The public space is encloused by the upper beams and the descending terraces that lead the visitors to the core of the facility in a dynamic promenade. Overlooking the shore, the accommodation facility is shared out among the new beams. Each one hosts a three stores dormitory organized in sleeping moduls working as capsules. The basic beam unit is shaped as a regular prism and houses just sleeping modules and rest-room facilities. The basic unit can achieve deformations related to complementary spaces such as kitchen, living room or workshops. In order to show an unify picture of the development, all the beams are cover with the same skin made of nautic ropes as a façade. This kind of façade becomes a good cooling system based on shadowing and constant airing in the indoors while keeping control of confort space inside the sleeping moduls.


DESIGNPROJECT 9 Transport interchange in Callao Square Underground, bus and cable car station. Callao Square, Madrid, Spain. Professors: Tu帽贸n and Mansilla ETSAM, December 2010


Transport interchange in Callao Square Sited on Madrid downtown, the new station in Callao square links all public transport facilities in the city: subway, buses and cable car. It is designed to preserve the existing public plaza while taking advantage of its strategic position in town. The aim of the project is to connect the present public activities and complement them by parasitizing the existing buildings which line the square. This strategy allows linking the cable car and underground station without occupying any space in the square.

Three light, glazed boxes rise on the top of the most representative buildings: Fnac, Callao cinema and Allianz building. They are join by three jutting out beams support by a steel structure that reinforces the existing one. The cable car station overlooks Madrid both from the boxes and the beams.

The library, the cafeteria and the station, support the present shopping centre and cinema from the boxes. The beams work as lively corridors that hold vertical connections between boxes as well as exhibition spaces and secondary activities. The way down to the street and subway is designed enlarging the existing lifts and staircases in the buildings.


DESIGNPROJECT 8 Porto Young Artist Center Urban development for artist. Housing, auditorium, exhibition halls and workshop. Jardim do Palacio de Cristal, Porto, Portugal. Professors: Soto and Maroto ETSAM, May 2010


Axonometric view from south

Cross section 1

Cross section 2

Cross section 3

Porto Young Artist Center Porto Young Artists Centre is a mixed use development overlooking the Douro River. Sited on the sheer mountainside in Jardim do Palacio de Cristal, it connects the upper, modern residential and art district to the lower, traditional one. Its ingredients are designed to promote a lively urban quarter where people can live, artists can work and art become a part of everyone´s daily life. The development is carved into the hillside drawing the city towards the river with a series of terraced interventions. Three towers, with an average height of ten floors, rise from them. The podium is designed as an extension of the upper park that spreads into the city. Each platform becomes the continuation of an existing walking pad. Pedestrians access the public facilities and the apartments via the towers. Porto Young Artists Centre extends along the site with three exhibition room, a community centre, several workshop rooms and cafe on the top. Facilities are organise shaping two different plazas in the main accesses. The upper one is connected to the parking facility and works as a leisure place and viewpoint. The lower plaza sinks into the extisting, traditional plot. It becomes the gate to the exhibition place linked to the original narrow street. Towers house two auditoriums, a hall of residence, temporary apartments for artists and administrative facilities. All dwelling units and rooms are configure to enjoy private spaces at the time they are connected to working and living common ones. Views over the city are uninterrupted thanks to a full-height glazed, double-skin façade with adjustable louvers that minimize solar gain.


DESIGNPROJECT 8 Tea pavillion Temporary pavillion-promenade in Jardim do Palacio de Cristal. Porto, Portugal. Professors: Soto and Maroto ETSAM, May 2010


Tea pavillion

Cross section 1

Cross section 2

Inside views

The pavilion draws inspiration from the existing pedestrian routes at the surroundings. Rooted in the southwestern slope of Jardims do Palacio de Cristal, it is designed to enjoy the park while following an introvert promenade. The original park design obeys the strategies of English landscape gardening. Its attractiveness are the lush vegetation, the views of Douro river and several pavilions set on the top of the mountain. The streets down the hill represent the traditional picture of Porto. They flow narrow between buildings, up and down the hills. The pavilion is carved into the mountainside beneath the existing corniche, drawing a wavy, open path. It connects a genuine track to the stairs of stone that go down to the old streets. As it is built underground, it looks hidden from the outside. The structure is based on COR-TEN steel strips. All together work as a retaining wall shaping the perimeter. This wall adapts to the slope so as the way is going down, the promenade buries into the hill. Some other strips form enclosures that follow the path. They conceal the space for tea, conceived as small, open rooms.

Depending on the orientation of the strips, each space has a different character and content. Halfway the pavilion blends making a common, little plaza overlooking the opposite bank of Douro river.


COMPETITION Plug and play system Housing for young people. Gรถteborg, Sweden. Sweden, May 2008


General scheme and basic plan.

Plug and play system The plug & play building pretends to give a flexible response to a complex question: rental dwelling for young people. Early discussion focused on nowadays youth life-style were latterly distilled into a cheap, flexible and easy to build constructive system based on industrial examples. Two twin blocks rise in terraces carved into the hillside near the campus. The core of each block, made of timber and steel sections, contains the basic living space and the staircase. A framed, steel structure encloses the core. The surrounding structure works as a plug where cubic modules, designed to enlarge dwelling as time goes by, are held. This way, each apartment can extend 150% its original surface area. A kitchen, a bathroom, and some storage facilities attached to a free, squared living space form the central core of the plug & play dwelling. The framed structure lines the east and west faรงade, where plugging modules can be plugged. Sunlight comes in through the free south or north side. Bedrooms, dining room, extra-storage and terraces are set in the plugging boxes. Cubic modules are designed in the same standard measures in order to allow maximum flexibility in the customized design of each house.


FURNITURE Moth lamp Housing for young people. Gรถteborg, Sweden. Chalmers, May 2008


The Moth lamp The Inhabitants furniture series is designed using insect anatomy patterns in several furniture elements. Normally, insects are uncomfortable guest in our houses. This series is a way of turning this situation upside down in a funny way. In the same way moths fly to the light in summer nights, the Moth lamp makes a use of this situation to help to control the lighting conditions. The lamp is formed by a rice paper ball lamp cover by moth wing replicas. The wings, made of printed vellum paper, are stick individually and serve to diffuse the spherical light. As the wings are stuck separately, they move with the wind. While moving, the wings provide a changing atmosphere based on veering light and whispering sound that remembers the flutter of Lepidoptera.


ALMUDENA RODRIGUEZ HORTIGÜELA (+34) 609 24 99 57

almudena.rodriguez.h@gmail.com es.linkedin.com/pub/almudena-rodríguez-hortigüela/

almudena_rodríguez portfolio  

University designprojects and competition examples

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you