Page 1

KRETANJE Vozači • Kada se približavate kružnom toku usporite. Za kružne tokove s više traka, kao i sa bilo kojom drugom vrstom raskrsnice, odaberite odgovarajuću traku da bi ste izvršili pravilno isključenje iz kružnog toka na željenom izlaznom kraku. • Propustite pješaka na prijelazu, jer po ZAKONU oni imaju pravo prvenstva. • Na ulasku u kružni tok, propustite sva vozila koja su već u kružnom toku . Uključite se u promet unutar kruga onda kad imate siguran prostor za priključenje. Nastavite kroz kružni tok dok ne dođete do željenog izlaza. •Nemoj te se zaustavljati ili preticati u kružnom toku. • Ako vozila hitne službe (policija, vatrogasci ili hitna pomoć) naiđu pristupite ka prvom izlazu iz kružnog toka i onda se zaustavite ustranu - ne zaustavljajte se unutar kružnog toka. • Pri izlasku iz kružnog toka signalizirajte svoje skretanje i propustite pješake na pješačkom prijelazu.

Kako Oko Rondoa?

Zenički Vodič

Biciklisti • Biciklisti se mogu kretati zajedno s prometom unutar kružnog toka ili koristiti pješačke prijelaze na odgovarajući način. • Biciklisti koji odluče da se kreću zajedno s prometom moraju slijediti ista pravila kao i motorna vozila, to jest moraju propustiti sva vozila unutar kružnog toka . Budući da je promet sporiji unutar kružnog toka, biciklisti bi trebali biti u mogućnosti da se kreću istom brzinom kao ostali učesnici u saobraćaju unutar kružnog toka.

Pješaci • Prelazite raskrsnicu samo na za to naznačenim prijelazima, i uvijek se krećite na za to određenim stazama. • Nikad ne prelazite kružni tok prema centralnom ostrvu. • Pri prelasku koristite razdvojna ostrva izmedju pravaca gdje se možete zaustaviti i provjeriti promet koji se približava.

Saobraćaj kroz Kružni Tok s dvije trake

LIJEVA TRAKA

DESNA TRAKA

Znak koji označava koju saobraćajnu traku treba zauzeti prije uključenja vozilom u kružni tok saobraćaja sa više saobraćajnih traka, da bi se izvršilo pravilno isključenje iz kružnog toka na određenom izlaznom kraku

Autor: Almin Ramić Dipl.Ing Niskogradnje


Karakteristike Modernog Kružnog Toka

Centralno ostrvo (Rondo) predstavlja izdignutu površinu u centru raskrsnice oko koje se odvija saobraćaj.

Moderni kružni tok je kružna raskrsnica gdje promet teče oko centralnog ostrva obrnuto od smjera kazaljke na satu. Danas, kružni tokovi mogu biti alternativa drugim vrstama raskrsnica za kontrolu prometa. U mnogim slučajeva, oni imaju nekoliko prednosti nad signalima i stop znakovima: • Smanjuju broj saobraćajnih nesreća s ozbiljnim ozljedama ili smrtnim slučajevima. • Imaju bolju sigurnost za pješake • Smanjuju dužinu čekanja i aero-zagađenje Kružni tokovi kao i ostale vrste raskrsnica treba da prođu temeljitu analizu prije provedbe i primjene da bi se odredilo da li je to prikladno rješenje za datu situaciju.

Razdvojno ostrvo predstavlja izdignutu ili farbanu površinu na kracima raskrsnice koja služi za razdvajanje ulaznih i izlaznih tokova. Oblikuje se tako da uspori prilazni saobraćaj, a služi i kao zaštita za pješake kojima je omogućen prelazak u dvije faze.

Bezbjednost Saobraćaja

Znak Nailazak na put sa prvenstvom prolazaKružni tok

Kružni tokovi mogu dramatično poboljšati bezbjednost u saobraćaju u odnosu na tradicionalne raskrnice. U nedavnom studiju 23 raskrsnice koje su prerađene u Kružni tok dokazan je pad broja ukupnih sudara za 39%, smanjenje sudara sa ozljedama za 76%, i dramatičan pad saobraćajnih nesreća sa fatalnim posljedicama za 89%.

Smanjenje u broju sudara

Kapacitet

Pješački Prijelaz

0%

50%

76%

Razdvojno Ostrvo

89% 100% S Povredama

Veliki Kamioni

Centralno Ostrvo (Rondo)

39%

Ukupni Sudari

Predaj Prvenstvo prolaza za vozila u Kružnom toku

Smrtonosni

Kružni tokovi obično imaju do 30% veći kapacitet vozila nego raskrsnice slicne veličine koje su regulisane semaforima.U normalnim uslovima saobraćaja kružni tokovi gotovo da nemaju zagušenja i saobraćaj je tečan, dok semafori mogu uzrokovati duža zadržavanja za promet na sporednoj ulici i promet koji s glavne ulice skreće u lijevo. Povećan tok saobraćaja kroz kružnitok je rezultat kontinuiranog toka vozila s sistemom prvenstva prolaza za vozila unutar kruga. Za vozila na ulazu dovoljan je mali razmak za uključenje u kružni tok, dok kod raskrsnice sa semaforom sva vozila jednog pravca čekaju. Rad Kružnog toka je jednostavan, daj prvensvo, pogledaj u lijevo i skreni desno. Zapamtite, jednom u kružnom toku Vi imate pravo prvenstva.

Pregača za Kamione

Kružni tokovi su dizajnirani i za saobraćaj vatrogasnih vozila i velikih kamiona sa prikolicom. Veliki kamioni mogu koristiti pregaču za kamione, izdiguti kružni obruč oko središnjeg ostrva, da bi uspješno prošli kroz kružni tok.Obično prikolica velikog kamiona nagazi na pregaču. Pregača za kamione je napravljena tako da ima grubu površinu i nekoliko centimetara je viša od vozne trake da bi obeshrabrila vozače automobile da istu koriste kako bi većom brzinom prošli kroz kružni tok.

Kako Oko Rondoa? How Around a Rondabout  
Kako Oko Rondoa? How Around a Rondabout  

Rondo Brosura / Roundabout Brochure Bosanski / Hrvatski / Srpski Jezik Bosnian / Croatian / Serbian Language

Advertisement