__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SPECIAL ALMERE DEZE WEEK

ZORG

EDITIE MAART 2021

SPECIAL

Zorgbakkerij Almere krijgt nieuwe locatie met café en theetuin in Oosterwold ALMERE - Zorgbakkerij Almere verhuist eind dit jaar naar een nieuwe locatie in Oosterwold. De bouw van het nieuwe pand gaat in april van start. Zorgbakkerij Almere is een initiatief van Banketbakkerij Schep en biedt sinds 2018 arbeidsmatige en belevingsgerichte dagbesteding aan jonge mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. De Zorgbakkerij is op dit moment gevestigd op bedrijventerrein Markerkant. In de afgelopen jaren is toegewerkt naar uitbreiding en een nieuwe locatie voor de bakkerij en die komt nu concreet in beeld.

Visie “De visie van Zorgbakkerij Almere is dat ieder mens de ruimte krijgt om zich te kunnen ontwikkelen. Daarbij bepaalt elke deelnemer zijn eigen ontwikkelingsroute”, vertelt zorgcoördinator Janneke Heijstek. “Respect, ontwikkelen, zinvol bezig zijn en autonomie zijn de steekwoorden die passen binnen de visie van Zorgbakkerij Almere. De deelnemers dragen op hun eigen manier bij aan de maatschappij doordat we hoogwaardige producten maken die verkocht worden.” Café met theetuin Naast het huidige bakkerswerk komen

er in Oosterwold ook nieuwe dagbestedingsactiviteiten bij. “Een belangrijke uitbreiding is het café met een theetuin, waar mensen straks het zelfgebakken brood en gebak kunnen komen proeven en kunnen genieten van een versbereid schepijsje”, aldus Heijstek. Voedselbos Een andere activiteit is de Tuingroep die in het voedselbos gaat werken. In de periode half maart tot en met half april dit jaar wordt gestart met het aanplanten van de eerste fruit- en notenbomen. Daarvoor zoekt Zorgbakkerij Almere mensen die een financiële bijdrage willen doneren.

Sponseren kan via gofundme.com. “Elk bedrag is welkom”, benadrukt Heijstek. “Aan deze sponsoractie is nog wat leuks gekoppeld: bij een niet anonieme gift van een bedrag vanaf 25 euro krijg je in het nieuwe café van Zorgbakkerij Almere een kop koffie of thee met een gebakje naar keuze.” Kijk voor meer informatie over Zorgbakkerij Almere op www.zorgbakkerijalmere.nl.

Impressie van het nieuwe onderkomen in Oosterwold. (Foto: aangeleverd)

Dagverse maaltijden voor:

Particulieren Instellingen Bedrijven

Proef,

en laat je verrassen!

Gert Overeem 0652436819, 0655018849 www.topmaaltijd.com info@topmaaltijd.com


“Fysiotherapie is de laatste jaren letterlijk in beweging. Patiënten trainen steeds vaker onder deskundige begeleiding van de fysiotherapeut in een oefenzaal. Het is bewezen dat deze vorm van oefentherapie heel effectief is en zorgt voor een sneller herstel.” Aan het woord is Bas Bonhof, Directeur Fysiotherapie en Wijkverpleging bij Zorggroep Almere. “De komst van ons nieuwe en ultramoderne Trainingscentrum Zorggroep Almere aan de Grindzuigerstraat 22 in mei 2021, sluit hier goed bij aan. De eerste trainingen zijn al gestart in de nabijgelegen sportschool van samenwerkingspartner Urban Gym Almere: COVID Revalidatie Training. Zodra het Trainingscentrum opent gaan we daar verder met deze training. En dat niet alleen. In ons nieuwe Trainingscentrum breiden we de behandelingen uit met trainingsprogramma’s op maat voor iedereen die dat nodig heeft.”

Fysiotherapie Zorggroep Almere is volop in beweging COVID Revalidatie Training “COVID Revalidatie Training is speciaal voor mensen die het coronavirus hebben gehad en klachten blijven houden, zoals vermoeidheid en kortademigheid. Deze training helpt mensen hun dagelijks leven weer geleidelijk op te pakken. Ook helpt de training hen om beter hun grenzen aan te voelen en hoe ze daar het beste mee kunnen omgaan.” Longgespecialiseerd fysiotherapeut Katinka Mann geeft deze training en beaamt dit. “Centraal bij de training staat de vraag: ‘Hoe gaat het met je vandaag?’. Op basis van dat antwoord en onze metingen passen we het trainingsprogramma, bestaande uit cardioen krachttraining, aan.

“Herstel kost tijd en zorgvuldig opbouwen is het sleutelwoord. Dat gaat het beste onder de professionele begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut.”

Doseren van je energie is een belangrijk onderdeel van de training en blijkt in de praktijk nog wel ‘een dingetje’. Onze deelnemers zijn tussen de 17 en 60 jaar, zijn meestal thuis ziek geweest en kampen nog steeds met de gevolgen, sommigen al bijna een jaar. Zij kunnen niet wachten om hun ‘oude leventje’ weer op te pakken en gaan vol enthousiasme trainen. Herstel kost tijd en zorgvuldig opbouwen is dan het sleutelwoord. Dat gaat het beste onder de professionele begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Als het nodig is, worden ook andere zorgverleners zoals een logopediste of diëtist ingeschakeld,” aldus Katinka. “Denk je dat deze training ook iets voor jou is? Met een verwijzing van de huisarts kun je je direct aanmelden. Voor de start van de training doen we eerst een uitgebreide intake. Op basis daarvan bepalen we welk trainingsniveau het beste bij jou past.” Trainingscentrum Zorggroep Almere Bas vervolgt: “Fysiotherapie Zorggroep Almere is de nummer één in fysiotherapie in Almere. Wij merken dat er grote behoefte is aan ortho-

Impressie binnenkant van Trainingscentrum Zorggroep Almere. pedische en sportrevalidatie. Bijvoorbeeld voor mensen die herstellen van (sport)blessures. Maar ook mensen die na een hersenbloeding neurologische klachten hebben of mensen met de ziekte van Parkinson zijn gebaat bij beweging en speciaal op hun conditie afgestemde trainingsprogramma’s. Trainingscentrum Zorggroep Almere wordt uitgerust met de modernste trainings- en meetapparatuur waarmee we heel nauwkeurig de mobiliteit, spierkracht, coördinatie en het uithoudingsvermogen kunnen meten. Dat zorgt ervoor dat we

heel snel en uiterst nauwkeurig de vooruitgang van onze patienten in kaart kunnen brengen en gelijk kunnen bijsturen waar nodig. Zo wordt er nog effectiever getraind.”

“Fysiotherapie Zorggroep

of één van de andere trainingsprogramma’s iets voor jou? Bel ons via 036 – 54 54 111, wij helpen je graag! Kijk ook op: fysiozorggroepalmere.nl voor meer informatie over alle specialisaties die wij in huis hebben.

Almere is de nummer één in fysiotherapie in Almere.” Informatie of gelijk meedoen? Is COVID Revalidatie Training

Welkom bij Trainingscentrum Zorggroep Almere Stijn Jolie, voormalig tophockeyer, fysiotherapeut bij Jong Oranje Heren en nu manager Trainingscentrum Zorggroep Almere: “Ik ben trots dat ik aan de wieg mag staan van ons nieuwe Trainingscentrum Zorggroep Almere aan de Grindzuigerstraat 22. Het wordt dé plek in Almere voor (top)sporttraining, orthopedische en sportrevalidatie met hightechtrainingsapparatuur, deskundige fysiotherapeuten en ervaren personal trainers. Van jong tot oud en van topsporter tot recreant: voor iedereen maken wij een persoonlijk trainingsprogramma afgestemd op jouw wensen en behoeften. Wij begeleiden je deskundig en duurzaam zodat je jouw werk, sport en hobby’s weer zo snel mogelijk kunt oppakken.”


Special met informatie, tipS en antwoorden over de zorg in uw regio

Minder ‘mentale’ spanning op de werkvloer dankzij gratis coronatesten voor bedrijven ALMERE - Sinds februari biedt Amesco gratis corona sneltesten voor bedrijven aan. Verschillende bedrijven maken hier ondertussen succesvol gebruik van. Het is voor bedrijven een grote uitdaging om tijdens deze coronaperiode en lockdown te blijven opereren. In veel sectoren blijkt ‘volledig’ thuiswerken geen optie waardoor aanwezigheid op de werkvloer noodzakelijk blijkt en dit brengt risico’s met zich mee. Het verspreidingsrisico van het coronavirus op de werkvloer dient zo veel als mogelijk beperkt te blijven. Het laten testen van werknemers is dan ook een duurzame maatregel die hieraan bijdraagt. Wij ervaren positieve reacties van bedrijven die hun medewerkers periodiek gratis testen. De mentale druk op de werkvloer wordt minder en het directe resultaat is een betere sfeer en hogere productiviteit. Betrouwbaarheid van de sneltesten Er zijn tal van sneltesten op de markt, enkele daarvan zijn aanbevo-

ALMERE - Ruim één op de vijf Nederlanders had in 2020 te maken met zorgkosten die niet werden vergoed terwijl ze daar wel op hadden gerekend. Bijna een kwart van deze groep kon de onverwachte zorgkosten in 2020 niet gemakkelijk zelf betalen. Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise. Bijna een kwart van de Nederlanders met onverwachte zorgkosten geeft aan dat ze het moeilijk vinden om deze te betalen. Voor de helft van de groep die onverwachte zorgkosten maakte, waren deze niet hoger dan 250 euro. Maar liefst 27 procent had te maken met kosten tussen 250 en 500 euro en 8 procent moest onverwacht meer dan 750 euro betalen.

Amesco. (foto: aangeleverd)

len en goedgekeurd door de GGD en het RIVM. Benieuwd welke sneltesten wij inzetten bij uw werknemers? Neem gerust contact met ons op via www.amesco.nl/gratistesten. Wenst u een partnership met Amesco voor uw zorgorganisatie? Stuur een mail naar: partners@amesco.nl.

Het aantal corona besmettingen, is flink gestegen. www.gratissneltest.nl Corona Sneltest Point Almere Marketkant 12 5/11

U en uw werknemers kunnen voortaan gratis getest worden bij ons. Dit geldt ook voor zzp'ers met een samenwerkingsovereenkomst. Al onze testen zijn goedgekeurd door het RIVM en GGD en zijn aanbevolen door de WHO.

Schatting Corona besmettingen vorige week:

363 Bron: rivm.nl

Onverwachte zorgkosten: bijna een kwart kan deze niet betalen

Almere

Onwetendheid zorgstelsel Bijna een derde van de Nederlanders die tegen onverwachte kosten aanliep, wist niet dat de zorgkosten die ze maakten onder het eigen risico vielen. Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, ziet vooral dat veel mensen nog steeds niet goed op de hoogte zijn van de zorgkosten waar het eigen risico voor geldt: “Ondanks dat dit de afgelopen jaren nauwelijks veranderd is, zijn mensen nog steeds verrast wanneer ze de kosten gedeeltelijk of volledig zelf moeten betalen.” Daarnaast werden de zorgkosten bij 29 procent niet vergoed uit hun basis- of aanvullende verzekering, terwijl

ze dit wel hadden gedacht. 21 procent wist niet dat er een wettelijke eigen bijdrage werd gevraagd voor de zorgkosten die ze maakten. Kosten voor medicijnen Nederlanders worden het vaakst verrast met onverwachte kosten voor medicijnen (58 procent). Daarvan wist een derde niet dat de kosten onder het eigen risico vielen. Ook maken Nederlanders vaak onverwachte kosten voor medische hulpmiddelen (24 procent), tandheelkunde (22 procent), ziekenhuiszorg (20 procent) en fysiotherapie (18 procent). “Al jaren zien we dat het vooral de jongeren zijn die onverwachte kosten maken voor fysiotherapie. Zij gaan dan ook vaak naar een zorgverlener waarbij de behandelingen niet of niet volledig worden vergoed door hun verzekeraar. Het advies is dan ook om bij je verzekeraar na te gaan of een zorgverlener die jij wilt kiezen wel gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar. Maak niet zomaar een afspraak, want dat kan je uiteindelijk duur komen te staan. En wil je heel graag naar een bepaalde zorgverlener, zoals de fysiotherapeut bij jou om de hoek, kijk dan vooraf of de betreffende behandelingen hier wel of niet vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Je kunt je keuze voor je zorgverzekering ook hierop baseren. Dat kan je uiteindelijk veel geld schelen,” aldus Löwik. Bron: Pricewise

Voorkomen van duurdere zorg moet aantrekkelijker worden voor zorgfinanciers Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning en Zorgverzekeringswet). Met deze wet moet het voor de inkopende partijen meer lonen om te investeren in preventieve maatregelen om duurdere zorg te voorkomen of uit te stellen. De ministerraad heeft besloten dat het ‘wetsvoorstel domein-overstijgende samenwerking’ begin maart 2021 ter consultatie via internet wordt aangeboden. Dit houdt in dat alle geïnteresseerden vanaf dat moment zes weken de tijd hebben om hier op te reageren. De resultaten van de internetconsultatie helpen het volgende kabinet in de besluitvorming over het wetsvoorstel. Samenwerken Gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars zijn opdrachtgever en financier in het stelsel van (langdurige) zorg en ondersteuning en zijn meer dan ooit op elkaar aangewezen. Door de hervormingen in de langdurige zorg is de ouderen zorg namelijk opgeknipt in drie domeinen, waardoor de partijen moeten samenwerken om te borgen dat de zorg zo goed mogelijk aansluit op de wensen van de cliënt. Om goede gezondheid voor zoveel mogelijk burgers te kunnen waarborgen en de zorg betaalbaar te houden, is het dus logisch dat gemeenten, zorg-

kantoren en zorgverzekeraars elkaar in de regio op bepaalde inhoudelijke thema’s opzoeken en samenwerken. Inzetten op preventie Door in te zetten op preventie kan veel (duurdere) zorg voorkomen worden. Maar die inzet is niet altijd vanzelfsprekend, omdat de kosten van preventieve activiteiten vaak in het ene domein vallen en de baten in het andere. Zo zijn de kosten voor gezamenlijke initiatieven voor preventieve maatregelen vaak voor rekening van de gemeenten en de zorgverzekeraar, terwijl de zorgkantoren ook financieel gebaat zijn bij de resultaten van dergelijke initiatieven, doordat zwaardere en/of duurdere zorg voorkomen kan worden. Hiervoor is het nodig dat er financiële manoeuvreerruimte is om afspraken over de domeinen heen te maken. Met dit wetsvoorstel wordt het mogelijk gemaakt dat zorgkantoren mee-investeren in deze samenwerkingsverbanden. Zo kunnen zij bijdragen aan de gezamenlijke domein overstijgende initiatieven. Ook stimuleert dit zorgkantoren om preventieve maatregelen te monitoren en evalueren, zodat zij kunnen leren en verbeteren in het herkennen van doeltreffende en doelmatige maatregelen. Voorbeelden zijn initiatieven die bevorderen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, waardoor ze minder snel een beroep hoeven te doen op Wlz-zorg.


SPECIAL MET INFORMATIE, TIPS EN ANTWOORDEN OVER DE ZORG IN UW REGIO

Kwartiermakers Flevolandse Patiëntenfederatie aangesteld FLEVOLAND – De Flevolandse Patiëntenfederatie (FPF) heeft van zowel ZonMW als de provincie Flevoland een subsidie voor een jaar gekregen. Hiermee kunnen twee kwartiermakers worden aangesteld, met het doel de contacten en samenwerking met cliëntenraden, patiëntenverenigingen en adviesraden sociaal domein in Flevoland te versterken.

Sinds 2017 zet de Flevolandse Patiëntenfederatie (FPF) zich in voor het versterken van de inspraak van burgers hoe de zorg in Flevoland is georganiseerd. Dit doet zij door in gesprek te gaan met onder andere zorgverzekeraars, gemeenten, ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en huisartsen. In welzijn en zorg gaat de komende jaren veel veranderen. Als je ziek wordt of

Kies óók voor de énige definitieve oplossing!

kwetsbaarder bent, krijg je vaker hulp aan huis in plaats van opgenomen te worden in een instelling. En het aantal kwetsbare mensen en chronisch zieken neemt enorm toe. Deze patiënten maken niet gebruik van één zorgaanbieder. Zij hebben bijvoorbeeld te maken met de huisarts, de wijkverpleegkundige, de specialist uit het ziekenhuis, de dagbesteding en de mantelzorgondersteuning. “Om de zorg ook in de toekomst op het hoge kwaliteitsniveau te houden, is het stimuleren van samenhang en samenwer-

5 kolom vervolg

king op regionaal niveau noodzakelijk”, aldus de FPF. “Anders verdwaalt de patiënt in het woud aan aanbieders of krijgt juist helemaal niet de zorg die hij of zij nodig heeft.” De twee nieuwe kwartiermakers zijn Katinka van der Linden, met als aandachtsgebieden de Flevolandse GGZ en de samenhangende zorg in Almere, en Jolanda Winters, die zich richt op de samenhangende zorg in de gebieden: Lelystad/ Dronten/Zeewolde en de Noordoostpolder/Urk.

Dranquilo-campagne

Doorbreek je drinkgewoontes

Nieuw in Almere

50%

KORTING

• veilig, pijnloos en effectief • gediplomeerde lasertherapeutes • vergoeding door zorgverzekeraars • al meer dan 15.000 tevreden klanten • zowel voor mannen als voor vrouwen • YAG-Laser = definitief ontharen, i.t.t. bijvoorbeeld IPL id • ook voor de getinte huid ves

ti

9

en

eerste g behandelin

ging

Gegarandeerd van uw ongewenste beharing af! Bel voor een GRATIS intake-gesprek: 06-25 101 800 De Paal 33 - 1351 JG Almere Haven. Tel.: 06-25 101 800 Meer info: www.laserontharingskliniek.nl

DEN HAAG – De meeste mensen weten wel dat het gezonder is om bewust om te gaan met alcohol. Toch is het niet altijd eenvoudig om dat ook daadwerkelijk te doen, bijvoorbeeld door even niet te drinken tijdens een avondje met familie of vrienden. Met de nieuwe publiekscampagne Dranquilo wil de overheid mensen aanmoedigen om drinkgewoontes te doorbreken. Het is voor het eerst sinds de jaren ‘90 dat de overheid een campagne start om bewuster om te gaan met alcohol. De Dranquilo campagne laat zien dat geen of minder alcohol drinken heel normaal is en dat je niet buiten de groep valt als je niet meedrinkt. De term dranquilo komt overigens van het Spaanse woord ‘tranquilo’, wat ‘kalm aan’ betekent. Als je – korter of langer - geen alcohol drinkt, kun je dat aangeven door te zeggen: “Ik ben dranquilo.” of “Vanavond doe ik lekker dranquilo”. Nationaal Preventieakkoord De campagne – met bijzondere aandacht voor ouderen, studenten en plattelandsjongeren - komt voort uit de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord om het bewustzijn van het gebruik van alcohol. Eén van de doelstellingen daarin is een afname van het percentage overmatige drinkers in 2040 van 8,8% naar 5% en van het percentage zware drinkers van 8,5% naar 5%. Alcoholgebruik zit echter diep verankerd in de Nederlandse cultuur.

Acht op de tien Nederlanders boven de 18 jaar drinkt wel eens alcohol, vaak voor de gezelligheid. Wel deden vorig jaar meer mensen dan ooit mee aan Dry January en wordt alcoholvrij bier steeds populairder. Schade onderschat De persoonlijke en maatschappelijke schade van alcoholgebruik wordt in Nederland nog altijd onderschat, blijkt uit onderzoek ‘Kennismonitor Alcohol’ van het Trimbos-instituut in opdracht van VWS. Zo weten de meeste mensen niet dat alcohol het risico op kanker, dementie of een miskraam vergroot. Het onderzoek laat ook zien dat overmatige en zware drinkers meer moeite hebben met sociale druk. Als anderen drinken, vinden ze het bijvoorbeeld moeilijker om dat zelf niet te doen. Nederlanders kunnen meer inzicht krijgen in hun eigen drinkgedrag en hun kennis over alcohol testen op www.alcoholinfo.nl. Meerjarige campagne De nieuwe campagne gaat meerdere jaren lopen. In aanloop naar Dry January 2021 zijn online video’s ‘met een knipoog’ gepost op social media. In de commercials komen verschillende doelgroepen en sociale situaties voorbij, van plattelands jongeren tot 55-plussers tot studenten. Vanaf februari is de campagne ook op televisie te zien. Alle informatie over de campagne is te vinden op www.dranquilo.nl.

Werken in de zorg is bij het Leger des Heils nét even anders. We hebben een paar pittige vacatures in Almere. Intensieve ambulante gezinsbegeleiding Als gezinscoach bied je intensieve begeleiding aan gezinnen met meerdere problemen. Je hebt een nuchtere blik, helpt de gezinnen en zorgt ervoor dat ook de kinderen gehoord worden. Verzorgende IG De bewoners van onze specialistische PG-afdeling-in-opbouw hebben lichamelijke en psychiatrische problemen, gecombineerd met een verslaving. Jij bent een pionier die complexe zorg kan bieden. Wil je meer weten? Kijk op www.legerdesheils.nl/vacatures en solliciteer direct.


Samen maken we Almere een beetje blijer! Gezocht: Vrijwilliger als maatje voor jonge vluchteling

Almere

• Woon jij in Almere en wil je graag dat een jonge vluchteling met een verblijfsvergunning zich thuis gaat voelen in Nederland en Almere? Vrijwilliger als maatje voor jonge vluchteling • Gezocht: Heb je ca. twee uur per week de tijd om maatje te zijn van een jongvolwassene met • Woon jij in Almere en wil je graag dat een een vluchtverleden? jonge vluchteling met een verblijfsvergunning zich thuis gaat voelen in Nederland en AlsBinnenkort vrijwilliger help jeeen je maatje het leren Almere? start WieOverHoopprogramma ben jij? Het is een samennieuw met programma van de Nederlandse taal en bied je ondersteu• Heb je ca. twee uur per week de tijd om • Je bent 9 maanden beschikbaar als maatje; werking van VMCA Jonge Mantelzorgers voor kinderen van 8 tot 12 jaar met maatje zijn vanbroer een met ning bijzieke het te uitbreiden vanjongvolwassene zijn/ haar • Je bent 2 uur per week inzetbaar; en Humanitas Gezin en verlies. Ouders/ een ouder, of zus: hetnetwerk. eenjevluchtverleden? ZoOverHoopprogramma. kun je maatje meenemen het buurt- verzorgers • Je wilt (samen met je maatje) groepsactiviworden nauw betrokken bij het Het naar programma huis of de lokale sportvereniging. teiten bijwonen; programma. bestaat uit een kennismaking,Daarnaast Als help je het je maatje heteen leren Wie ben jij? help jevrijwilliger bij bijvoorbeeld invullen • Je bent nieuwsgierig naar andere culturen. 6 kinderbijeenkomsten, een metvan van de Nederlandse taal een en bied je of ondersteu• Je bent 9 maanden beschikbaar als maatje; formulier, het posten van brief het vinMeer informatie of aanmelden? ouderbijeenkomst en een eindgesprek. ning hetgeschikte uitbreidenopleiding. van zijn/ haar netwerk. • den vanbijeen DeJe bent 2 uur per week inzetbaar; hulp vaninformatie Humanitasofkost niets,aanmelis tijdelijk Wil je meer je kind Meedoen is kosteloos. Zo kun je je maatje meenemen naar het buurt- • Je wilt (samen met je maatje) groepsactivien gelijkwaardig. Daarbovenop den? Mail of bel dan met Saskia:bieden wij jou: huis of de lokale sportvereniging. Daarnaast teiten bijwonen; Wat brengt het jou? - Een leuke match tussen jou35 en11 je maatje; s.koning@humanitas.nl / 06 14 80 Zorgen zorgen maken help je bijenbijvoorbeeld het invullen van een • Je bent nieuwsgierig naar andere culturen. Een prikkelende, avontuurlijke ervaring, veel Een voorbereidende training en terugkomAls kinderen te maken krijgen met een formulier, het posten van een brief of het vinvoldoening en verbreding van je blik veranop menbijeenkomsten; chronisch ernstig ziek gezinslid den van eenofgeschikte opleiding. De hulp van Humanitas kost niets, is tijdelijk sendert en de wereld. -enReiskostenvergoeding binnen Almere; er vaak veel in hun leven. Het haalt gelijkwaardig. Daarbovenop bieden wij jou: Persoonlijke begeleiding en ondersteuning; hun leven overhoop. Wat brengt het jou? - Een leuke match tussen jou en je maatje; Carlijn (25), vrijwilligster Humanitas Unlimited Een voorbereidende prikkelende, avontuurlijke en uitdaZe maken zich zorgen en nemen soms zorgEen prikkelende, avontuurlijke ervaring, veel -- Een training en terugkomover haar contact met de Eritrese Embaba gende periode. taken op zich. voldoening en verbreding van je blik op menbijeenkomsten; (19): zitten zo in het gesprek dat uiteinsenWe en de wereld. - Reiskostenvergoeding binnen Almere; delijk de beveiliging ons komt vertellenen dat de je meer weten over en Humanitas Omgaan met situaties, gevoelens -Wil Persoonlijke begeleiding ondersteuning; bibliotheek nu vrijwilligster toch wel echtHumanitas dicht gaat.Unlimited Zo ron- -Unlimited? Neem avontuurlijke dan vooral contact op met Carlijn (25), gedachten Een prikkelende, en uitdaden wehaar ons gesprek afziek maar de uitnodiging over contact degezinslid Eritrese Embaba projectcoördinator Margreet Zandbergen: Kinderen met eenmet komen om gende periode. een(19): Eritrees te komen eten, We zitten het gesprek datstaat! uiteinm.zandbergen@humanitas.nl - 06 53326238. inkeer situaties diezo zein eerder niet die kenden. delijk de beveiliging ons komt vertellen dat de Wil je meer weten over Humanitas Gevoelens en gedachten komen bij hen bibliotheek nu toch echthadden. dicht gaat. Unlimited? dan vooral op met Ik werd zelfNeem vrijwilliger bij contact Huisbezoek en op die ze nog niet wel eerder HetZo ronden we ons gesprek af maar de hen uitnodiging om projectcoördinator Margreet Zandbergen: zit nu dus aan de andere kant. Mijn deelOverHoop-programma helpt op creatieeen keer Eritrees komen eten, staat! m.zandbergen@humanitas.nl 06 53326238. neemster bezoek ik nu bijna- een jaar. Ze ve manieren omtehiermee om tediegaan. is niet zo’n prater maar ze waardeert mijn Ik werd zelfenorm. vrijwilliger bij Huisbezoek en bezoeken Meestal doen we een Gezelligheid staat voorop! Humanitaszit nu dus aan de andere kant. Mijn deelspelletje rummikub; daardoor blijven we Envrijwilliger vooralBartels, is het een hele gezellige en fijne Yvonne neemster bezoek ik nu bijnaOndanks een jaar. Ze allebei actief in ons hoofd. dat ze manier om in contact te zijn met kinderen was deelnemer is niet zo’n prater maar ze waardeert mijn in beeld ouder is dan ik, verslaat ze me tot nu toe dieis met een vergelijkbare situatie te maken en vrijwilliger bezoeken enorm. Meestal doen we een nog elke keer’. hebben. Huisbezoek spelletje rummikub; daardoor blijven we Yvonne Bartels, allebei actief in ons hoofd. Ondanks dat ze was deelnemer Gelijkwaardigheid ‘Iken heb hier geleerd wat gelijkwaardigouder is dan ik, verslaat ze me tot nu toe is vrijwilliger “Hetelke gevoel dat ik nodig ben, geeft me enerheid is’ nog keer’. Huisbezoek gie. Ik geniet van mijn vrijwilligerswerk, ‘Al een tijd wilde ik vrijwilligerswerk doen. vind het fijn dat ik iemand kan helpen zonGelijkwaardigheid Door mijnhier eigen problemen lukte dat niet. ‘Ik heb geleerd wat gelijkwaardigder dat ik daar geld voor krijg. “Het gevoel dat ik nodig ben, geeft me enerDankzij heid is’de steun van ‘mijn’ HumanitasBij Humanitas heb ik geleerd wat gelijkgie. Ik geniet van mijn vrijwilligerswerk, vrijwilliger zelfvertrou- doen. ‘Al een tijdgroeide wilde ikmijn vrijwilligerswerk •waardigheid Je durft eendat ander eenDat spiegel voor Je verbonden voelen met anderen is nu betekent. is een heelte vind het fijn ik iemand kan helpen zonwen. Numijn zijneigen we collega-vrijwilligers. Door problemen lukte datDe niet. houden misschien wel belangrijker dan ooit. Goed belangrijke les geweest. Ik weet en voel der dat ik daar geld voor krijg. Huisbezoek-vrijwilliger die mij een jaar Dankzij de steun van ‘mijn’ HumanitasOntmoet 75+groeide biedt ondersteuning aan seniik geleerd wateen gelijknu Humanitas dat ik niet heb minder ben dan ander. vrijwilliger mijn zelfvertrouheeft begeleid was een ontzettend warm en Bij Over Goed Ontmoet 75+: oren van 75 jaar en ouder die zich eenzaam waardigheid betekent. Dat is een heel Doordat ik bij mijn vrijwilliger een beetje wen. Nu zijn we collega-vrijwilligers. De positief mens. Ik ben zelf nogal onzeker van Goed Ontmoet 75+ is een gezamenlijk provoelen. vrijwilliger heb één-op-één belangrijke les hoe geweest. Ik weet enleven voel staan kon ‘afkijken’ positief in het Huisbezoek-vrijwilliger diejemij eennegajaar aard, hebAls een rottig verleden. Mijn nu dat ik niet minder ben dan een ander. ject van Humanitas Almere en De Schoor, contact met een 75-plusser die je maximaal werkt, ben ik sterker geworden. Ik heb het heeft begeleid was eeninontzettend en tieve gedachten bleven hetzelfdewarm kringeikweer bij mijn vrijwilliger eenalbeetje Welzijn in Almere duur van ik een een jaar ondersteunt. Hierdoor je bij positief mens. Ik ben zelf me nogal onzeker van Doordat gevoel er bijen te heeft horen,deook kan tje ronddraaien. Het heeft zodraag gigantisch kon ‘afkijken’ hoe positief in het leven staan jaar. Na een jaar is de methodiek voldoende aan het verminderen van eenzaamheid en aard, heb een rottig verleden. Mijn negageen betaald werk meer doen’. geholpen dat er iemand was op wie ik kon werkt, ben ikgetest sterker Ik heb ontwikkeld, engeworden. geëvalueerd om het Goed het vergroten vanbleven zelfredzaamheid. tieve gedachten hetzelfde kringeterugvallen, tegen wie ikinkon aanpraten. gevoel er weer bij te horen, ook al kan ik Ontmoet 75+ als werkwijze te integreren tje ronddraaien. Het heeft me zo gigantisch Toekomst Met haar kon ik mijn therapie bespreken en geen werk meer doen’. geholpen dat er iemand was op wie ik kon in de betaald organisatie. Hoe werkt ‘Binnenkort wil ik graag een tweede deeloefenen. Hethet? was de omslag in mijn leven!’ terugvallen, tegen kon aanpraten. Wij vragen je als vrijwilliger actief maar mee teik Als vrijwilliger wordwie je ik gekoppeld aan nemer. Misschien bij Huisbezoek, Metsenior haar kon ik mijnjetherapie bespreken denken, je mening te geven ennog suggesties een waarmee wekelijks contact en Toekomst ga ook kijken wat Humanitas meer te Eindelijk vrij ‘Binnenkort wilover ik graag een tweede deel-van) oefenen. Hetopwas omslag in manier mijn leven!’ aan te dragen (de ontwikkelingen hebt. Je gaat eendecoachende in bieden heeft. Ik zie nog veel toekomst bij ‘Toen we ons contact na een jaar afsloten nemer. Misschien bij Huisbezoek, maar ik het project. gesprek, waarbij verschillende onderwerdeze hoop datnog ik ook met een lunch, was ik klaar om verder te ga ookorganisatie kijken wat en Humanitas meerandere te Eindelijk vrij pen aan bod komen, Bijvoorbeeld structuur, mensenheeft. kan aansporen hiertoekomst vrijwilligersgaan. Eindelijk voelde ik me vrij van mijn bieden Ik zie nog veel bij ‘Toen we ons contact na een jaar afsloten Heb of wil je meer informatie? beweging en zingeving. Samen met de werkje teinteresse gaan doen’. problemen. Natuurlijk het ook moeideze organisatie en hoop dat ik ook andere met een lunch, was naar ik was klaar te Neem dan gerust contact opvrijwilligersmet Noortje en senior ga je op zoek watom hijverder of zij nodig mensen kan aansporen hier lijk: het Eindelijk was altijdvoelde heel gezellig. het gaan. ik me vrijMaar van mijn Vanessa via go75@deschoor.nl of bel naar heeft om zich (weer) verbonden te voelen, werk te gaan doen’. was ook goed.Natuurlijk was het ook moeiproblemen. Noortje op 06-20158782. meer plezier in het leven te ervaren en zelflijk: het was altijd heel gezellig. Maar het standig verder te kunnen. Voel je jegoed. vaak alleen en zou je het fijn vinden als iemand je regelmatig komt bezoeken? was ook Of kun je je een paar uur per week of per twee weken vrijmaken om er te zijn voor iemand WijVoel bieden je je jou: vaak alleen en zou je die het zich fijn vinden als iemand geïsoleerd voelt? je regelmatig komt bezoeken? • Een training over eenzaamheid enof deper te twee weken vrijmaken om er te zijn voor iemand Of kun je je een paar uur per week gebruiken methodiek Bel dan: 036-539 7040 of mail die naar almere@humanitas.nl. Je bent van harte welkom! zich geïsoleerd voelt? • Intervisie waarbij gesprekstechnieken Bel dan: 036-539 7040 of mail naar almere@humanitas.nl. Je bent van harte welkom! worden geoefend Humanitas Home-Start 20 jaar thuis in Almeerse gezinnen • Ondersteuning van een ervaren professioHome-Start Almere al 20 jaar mogelijk nal naar behoefte Humanitas Home-Start 20 jaar thuis in Almeerse gezinnen maakt. • Bijzondere ontmoetingen en verhalen Home-Start Almere al 20 jaar mogelijk In de beginjaren werden 5 tot 10 gezinnen • Reiskostenvergoeding maakt. ondersteund vanuit Home-Start. Inmiddels In de beginjaren werden 5 tot 10 gezinnen vragen meervanuit dan 120 gezinnenInmiddels per jaar tijdeWij zoeken de volgende persoon: ondersteund Home-Start. lijke ondersteuning bij Home-Start. • Je bent gedurende ongeveer een jaar twee vragen meer dan 120 gezinnen per jaar tijdeEn niet alleen de gezinnen maar ook de vrijuur per week beschikbaar lijke ondersteuning bij Home-Start. willigers worden daar blijmaar van. ook ‘Als je • Je spreekt goed Nederlands En niet alleen de gezinnen deziet vrij-dat een gezin, mede daar dankzij weer • Je kunt goed luisteren en analyseren willigers worden blij jouw van. ‘Ainzet, ls je ziet dat zelfstandig verder kan dan dat zo geweldig’ • Je bent redelijk digitaal vaardig een gezin, mede dankzij jouwisinzet, weer Elk• gezin kan tijdelijkmet te maken Je hebt affiniteit ouderenkrijgen en hetmet aldus vrijwilligster Rina. zelfstandig verder kan dan is dat zo geweldig’ kleine en grote opvoedproblemen. En dan Elk gezin kan tijdelijk te maken krijgen metis thema eenzaamheid aldus vrijwilligster Rina. een beetje prettig. Een luisterend kleine enhulp groteheel opvoedproblemen. En dan is • Je bent bereid volgens een bepaalde Kun jij tijdelijk wat steun gebruiken bij de een beetje die hulp heeljeprettig. Een in luisterend oor, iemand met meedenkt opvoe- Kun jij tijdelijk gebruiken de methode te werken, trainingen tedevolgen opvoeding? Ofwat wil steun je je als ervarenbij opvoeder oor, met je intervisie meedenkt in de opvoe- opvoeding? Of wil je alswaar ervaren ding eniemand er gewoon voor je is. en mee te die doen met inzetten voor eenjegezin het opvoeder even niet ding en ergrote gewoon voorvertalen je is. van inzetten voorWe eenkomen gezin waar nietmet Laagdrempelige ondersteuning goed • Je kunt doelen naar kleine goed loopt? graaghet in even contact Laagdrempelige ondersteuning van goed goed loopt? We komen graag in contact met getrainde en begeleide vrijwilligers, die zelf stappen en je viert kleine successen je! Bel of mail met Nienke: Tel: 06- 35122466 getrainde en zijn. begeleide die zelf je! Bel of mail met Nienke: Tel: 06- 35122466 ook opvoeder Dat isvrijwilligers, wat Humanitas - home-start.almere@humanitas.nl. ook opvoeder zijn. Dat is wat Humanitas - home-start.almere@humanitas.nl.

Samen maken we Almere een beetje blijer!

Groep voor kinderen van 8-12 jaar met een ziek gezinslid

Humanitasvrijwilliger in beeld

Maak jij het verschil voor een eenzame 75-plusser?

Humanitas 24 programma’s programma’saan. aan. HumanitasAlmere Almere biedt biedt 24 Wil op www.humanitasalmere.nl www.humanitasalmere.nl Wiljejemeer meerweten? weten? Kijk Kijk dan dan op of 036-5397040. ofbel bel ons ons op op 036-5397040.

Parkhuys Almere

Een gastvrij welkom en begeleiding voor iedereen die te maken heeft (gehad) met kanker FILMWIJK - Wanneer u hoort dat u kanker heeft, lijkt de grond onder uw voeten te verdwijnen. De diagnose kanker grijpt bewust, maar vaak ook onbewust, op velen van ons diep in. Kanker is niet alleen lichamelijk een ingrijpende ziekte, maar ook emotioneel sociaal en geestelijk zwaar. Uw leven (als patiënt maar ook als naaste) staat totaal op zijn kop, alle zekerheid lijkt te zijn verdwenen. De eerste zorg ontvangt u van uw behandelend arts(en) en uw (oncologie) verpleegkundige die u voorlichting geven en ondersteuning bieden tijdens uw behandeling, ook kunt u bij hen terecht voor al uw medische vragen. Sommige zaken zult u zelf, en met steun van uw naasten, kunnen hanteren en verwerken. Als u zich gevangen voelt in uw gevoelens van wanhoop, verdriet en angst. Wanneer u veel piekert en slecht slaapt. Wanneer u zoveel moeite heeft zich te concentreren dat u niet meer in staat bent dingen te doen die u normaal gesproken doet. Maar ook wanneer u de behoefte voelt aan een extra steuntje in uw rug. Dan kunnen u en uw naasten terecht in Inloophuis Parkhuys Almere.

Steun Parkhuys Almere kan voor alle betrokkenen tot steun zijn. Onze vrijwilligers staan klaar met persoonlijke aandacht, een luisterend oor en dat extra steuntje in de rug. In het Parkhuys gaat het niet over de tumor, maar over de mens zelf. U kunt onze gastvrouwen (vrijwilligers) beschouwen als gids, mensen die een eindje meelopen in een moeilijke tijd, totdat u aangeeft de hulp niet meer nodig te hebben. Het zijn gewone mensen met een bijzondere missie “zij zetten zich in om u door een moeilijke periode heen te helpen” Parkhuys Almere biedt diverse activiteiten om u en uw naasten te ondersteunen: lotgenotencontact, beweging & ontspanning en creativiteit, informatie zie voor een uitgebreide beschrijving van al onze activiteiten onze website www.parkhuysalmere.nl. Wat u ook doormaakt, doe het niet alleen, maar zoek steun bij anderen. Onze gastvrouwen staan dagelijks van 10.00 - 14.00 uur voor klaar. Wij zijn dagelijks telefonisch bereikbaar op 036 535 44 44

De digitale huiskamer van Schakelteam Almere het dat niet. Het levert vaak extra spanning en stress op, bovenop de spanning rondom de ontmoeting zelf. Om dit te ondervangen zijn we bij alle deelnemers langsgegaan met een leuk pakketje met wat lekkers en hebben we direct aan de deur uitgelegd hoe Zoom werkt. Hierdoor hadden we ook direct weer even een contactmoment met elkaar. (Foto: aangeleverd)

ALMERE - Een van de kernactiviteiten van het schakelteam is om mee te denken met (psychisch) kwetsbare mensen in de wijk over een passende inlooplocatie of activiteit. Als schakelteam zoeken wij de verbinding; we bezoeken regelmatig de aanbodlocaties en zijn daarom een soort ‘levende sociale kaart’. Maar wat doe je als veel van het aanbod door een pandemie langere tijd noodgedwongen de deuren moet sluiten en het schakelen naar... even niet meer kan? Dit terwijl de behoefte aan contact alleen maar groter is geworden bij de desbetreffende doelgroep. Wij bedachten er iets op: de digitale huiskamer! Toen het nog mogelijk was om een fysieke ontmoeting te organiseren kwamen we al op het idee om de mensen die wij de afgelopen tijd geschakeld hadden met elkaar in contact te brengen. Dit bleek een succes en de wens bestond om hier een vervolg aan te geven. Helaas was een fysieke ontmoeting inmiddels niet meer mogelijk door verscherpte maatregelen rondom COVID. Zoom Daarop bedachten we om de ontmoetingen via Zoom (digitaal) voort te zetten. Dit lijkt wellicht een makkelijke stap, maar voor velen - en zeker niet alleen voor de (psychisch) kwetsbaren - is

Haven en Stedenwijk We startten onze eerste digitale huiskamer met vooral mensen uit Haven en Stedenwijk. De jongste deelnemer was 25 jaar en de oudste 80 jaar! Dus een gemixt gezelschap. Het werd een digitale ontmoeting waarbij we met elkaar kletsten over bijvoorbeeld “Hoe kom jij de dag nu door” of “Hoe zorg je dat je de moed erin houdt”. Koffie en thee erbij en elkaar beter leren kennen. Ook deze digitale ontmoetingen bleken grote meerwaarde te hebben voor de deelnemers die vaak een gemeenschappelijke behoefte hebben aan contact met de medemens. Contact Met onze digitale huiskamer dragen we bij aan het opzetten van sociale netwerken rondom de deelnemers, die naast contact met elkaar ook steun zijn gaan ervaren. Soms met een lach en soms met een traan. De mensen die deelnemen kunnen zichzelf zijn met al hun kwetsbaarheden. Het staat los van zorg, maar juist het lotgenotencontact kan herstel ondersteunen. Wij gaan door met het organiseren van de digitale huiskamers en kijken dus vooral naar wat er in deze tijd van beperkingen wel kan! Wil je meer weten of onze digitale huiskamer bezoeken? Kijk dan op onze website en neem contact op met één van onze medewerkers: www.schakelteam-almere.nl


24 uurs zorg: als zorg steeds intensiever wordt

Verbinden met jezelf, anderen en het andere. zie onze agenda voor inspirerende en verrijkende belevingen

SPIRITUEELCENTRUMALMERE.NL

Ontwikkeladvies Loopbaancoaching Outplacement Wil je zicht op je kansen op de arbeidsmarkt? Weten waar je talenten liggen en wat je ontwikkelpunten zijn? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging?

Wij helpen graag! De overheid stimuleert leren en ontwikkelen en biedt verschillende subsidies voor werknemers - NL leert door én werkgevers - SLIM regeling.

Bel of mail ons voor meer informatie!

Hij/zij helpt met alles wat er nodig is naast de verpleging en verzorging, zoals huishouden en koken en dergelijke. Hij/ zij heeft twee vrije uren per dag en is de rest van de tijd beschikbaar voor zorg of andere activiteiten. De verzorgende zal de cliënt zoveel mogelijk betrekken bij alles, zodat er echt dingen samen gedaan worden. Ook wordt er samen gegeten. Onze ervaring is dat de cliënten een band opbouwen met hun verzorgende. Als er sprake is van eenzaamheid, kan dit hierdoor sterk verminderen. U kunt deze zorg krijgen met een indicatie voor een verpleeghuis. Onze 24 uurszorg is een mooi alternatief met veel persoonlijke aandacht. Heeft u een indicatie via de Wet Langdurige Zorg (WLZ) of denkt u recht te hebben op 24-uurs zorg en lijkt dit een oplossing in uw situatie? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag langs

 036 546 95 70 info@mindatwork.org

ALMERE - Naast onze wijkverpleging doen wij bij Amara Zorg iets nieuws. Wij organiseren, als dit nodig is, 24-uurs zorg. De verzorgende komt dan bij de cliënt in huis wonen voor een periode van ongeveer 3 maanden.

 www.mindatwork.org

“Het leek mij eerst niks, een vreemde die bij mij in huis woont. Ik heb nu verschillende verzorgsters gehad en ze zijn allemaal enorm lief. Ik zou niet meer anders willen en ga ook zeker niet naar een bejaardentehuis.”

voor een vrijblijvende intake om samen met u en/of uw naasten te kijken naar de mogelijkheden. Uiteraard kunt u ons ook benaderen voor normale thuiszorg. Wij vinden altijd een passende oplossing. Kijk voor meer informatie op www.amarazorg.nl

Amara Zorg: thuiszorg met aandacht Thuis, daar wil je zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Maar soms lukt het niet meer om alles zelf te doen of heeft u extra zorg nodig. Dan staan wij voor u klaar. U kunt bij ons terecht voor alle vormen van thuiszorg. En die zorg heeft bij ons heel veel extra!

Onze beloften Altijd een klik Wij vinden het belangrijk dat er niet steeds een ander gezicht bij u over de vloer komt. Onze cliënten moeten een klik hebben met hun verzorgenden, zodat ze oprecht blij zijn als de deurbel gaat. U heeft niet alles en iedereen voor het kiezen, maar als er geen klik is, bedenken we samen een oplossing.

“Er is een leuke mix aan medewerkers, in alle leeftijden, maar ook leerlingen.”

“Ik wilde hulp zo lang mogelijk uitstellen, leek me niks al die mensen over de vloer. Maar nu het echt nodig is, vind ik het eigenlijk ook wel gezellig om elke dag even iemand te zien.”

Klein team Het is niet fijn als er de hele dag door verschillende gezichten komen om te ondersteunen. Zeker voor cliënten met (beginnende) dementie kan dit heel verwarrend zijn. Wij begrijpen ook dat u liever niet steeds door verschillende mensen gedoucht wil worden. Daarom houden wij de teams klein.

Afgestemd op uw leven Misschien bent u gewend om niet voor 8.30 uur op te staan. Waarom zou u nu dan ineens om 7.00 uur uit bed moeten? We bekijken samen hoe we onze zorg het beste aanpassen aan uw leven. Of dat nu gaat om tijden, speciale dieetwensen of andere gewoonten: geef het aan, wij houden er graag rekening mee.

“Ze zijn zorgzaam en lief en er is altijd tijd voor een praatje.”

Oostenrijkstraat 38 | 1363 CB | Almere | 06 55566556 | info@amarazorg.nl | www.amarazorg.nl


Week van de Psychiatrie Verpleging en verzorging thuis

Huishoudelijke ondersteuning

Dagbesteding

Hulp bij dementie

0320-229 173 | www.woonzorgflevoland.nl

Meer dan 70 scootmobielen Nieuw & tweedehands

ALMERE – ‘Betekenisvol meedoen’ is dit keer het thema van de Week van de Psychiatrie, die platasvindt van 20 tot en met 27 maart. Er heerst nog vaak een taboe op het hebben van een psychiatrische diagnose. De Week van de Psychiatrie is in het leven geroepen om er gewoon met elkaar over te kunnen praten zonder vooroordelen, discriminatie of uitsluiting. Tweederde van de mensen met een diagnose stopt met activiteiten en zwijgt over problemen uit angst voor stigma. Stigma en zelfstigma belemmeren herstel en

maakt dat mensen hulp vermijden. Veel mensen ervaren stigma zwaarder dan de aandoening zelf. Gezien worden, erbij horen, meewerken en meedoen in de maatschappij kan een mensenleven zin geven. Ook in Almere wordt aandacht besteed aan de Week van de Psychiatrie. Een aantal Almeerse samenwerkingspartners biedt samen met ervaringsdeskundigen een interessant (deels online) programma waaraan iedereen kan deelnemen. Meer informatie daarover wordt binnenkort bekendgemaakt. Kijk voor meer informatie ook op www.weekvandepsychiatrie.nl.

Gewijzigde openingstijden apotheken Zorggroep Almere Gratis scootmobiel haal en brengservice Onderhoud / reparatie Rollators / Rolstoelen Accuservice aan huis P.G.B bemiddeling

Scootmobiel Veth Kempenaar 1-18 8242BA Lelystad 0320-416984 scootmobielveth.nl

KUNSTGEBIT NODIG? U bent welkom bij:

KUNSTGEBIT DIETS Dit kan zonder tussenkomst van een tandarts. U kunt

rechtstreeks naar onze praktijk komen en wij dragen zorg voor de declaratie bij uw zorgverzekeraar.

Kunstgebit kapot? Geen probleem. In de meeste gevallen kunt u erop wachten. Vrijblijvende en gratis prothese controle? Bel, mail of kom langs in de praktijk voor een afspraak. Kunstgebit Diets Händelstraat 19 1323 AC Almere 036-8445427 info@kunstgebitdiets.nl / www.kunstgebitdiets.nl

ALMERE - Zorggroep Almere wijzigt tijdelijk de openingstijden van de apotheken, om de dienstverlening op peil te kunnen houden. De apotheken openen nu om 9.00 uur hun deuren en zijn tussen 12.30 uur en 13.30 uur gesloten. “De apotheken kennen tijdelijk een zeer hoge werkdruk die voor een groot deel nu wordt veroorzaakt door alles wat samenhangt met de corona-pandemie”, aldus Zorggroep Almere. “Naast extra werkzaamheden voor onze medewerkers, hebben we ook door corona te maken met een hoger ziekteverzuim dan normaal.” Om te voorkomen dat door deze omstandigheden één van de apotheken tijdelijk moet sluiten, is besloten om alle apotheken op werkdagen een uur later te openen en tussen de middag een uur te sluiten. “Zo hebben de medewerkers tijd om recepten voor te bereiden en klaar te leggen en kunnen we ook onder de huidige omstandigheden, de dienstverlening op peil houden.” De maatregel geldt vooralsnog tot eind maart.

Openingstijden ‘s Ochtends gaan de apotheken om 9.00 uur open in plaats van om 8.00 uur. Tussen 12.30 en 13.30 uur zijn de apotheken gesloten. Daarna zijn ze gewoon tot 17.00 uur geopend. De telefonische bereikbaarheid blijft ongewijzigd. De wijzigingen gelden niet voor Apotheek De Brug (gevestigd in de hal van het ­Flevoziekenhuis). Deze blijft van 8.00 uur tot 22.00 uur open. Waar nodig is er de mogelijkheid om medicijnen thuis te laten bezorgen. Drukte voorkomen Om drukte in de apotheek te voorkomen, vraagt Zorggroep Almere zoveel mogelijk in de ochtend te komen en voor het afhalen van herhaalrecepten waar mogelijk gebruik te maken van de medicijnkluizen. Almeerders die vragen hebben aan de apotheker worden verzocht deze stellen via MijnGezondheid.net of het formulier op de webpagina van de apotheek.

Oudere met dementie zoekt maatje voor een praatje ALMERE – Vanwege COVID-19 kunnen bezoekers, veelal met dementie, niet naar de Dagactiviteiten van Zorggroep Almere komen. Zij missen daardoor het contact met andere bezoekers, de gezamenlijke maaltijd en de activiteiten. Daarom worden maatjes gezocht. Wie interesse heeft om bij iemand op bezoek te gaan voor een praatje, wandelingetje of een kaart/bordspelletje, kan zich bij de Zorggroep aanmelden voor het maatjesproject van de Dagactiviteiten. Gedurende tien weken is de vrijwilliger dan een maatje van één van de ouderen door wekelijks even op bezoek te gaan. Deelnemers worden daarin begeleid en leren bijvoorbeeld dat er geen angst hoeft te zijn voor lange, ongemakkelijke stiltes. Met instructies, gespreksonderwerpen en ideeën voor kleine activiteiten is dat geen probleem. Zo kan er gekletst worden over het leven aan de hand van ‘Jouw verhaal, mijn verhaal’, mooie herinneringen en hobby’s.

Met een maatje kan een praatje worden gemaakt. (Foto: Adobe Stock)

Uitleg Na aanmelding bekijkt de Zorggroep welke matches er mogelijk zijn. Daarna komt er een kick-off bijeenkomst waarin uitleg wordt gegeven. Een week later is de eerste ontmoeting en vanaf dan begint het wekelijkse contact met een maatje. Mocht de klik bevallen, dan is het natuurlijk mogelijk om de wekelijkse bezoekjes voort te zetten. Aanmelden kan via dagbesteding@zorggroep-almere.nl.


• Lelystad - Schroefstraat 34c • Emmeloord - Dokter Jansen Centrum • Almere - Sporthal Almere Haven

0800-1351

Profile for Almere DEZE WEEK

Zorgspecial Week 9 - 2021  

Geplaatst in Almere DEZE WEEK

Zorgspecial Week 9 - 2021  

Geplaatst in Almere DEZE WEEK