a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

2524maart april 2020 2019 •• NUMMER NUMMER 13 17

WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL VERSPREIDINGSGEBIED: 89.054 90.550 WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL •• VERSPREIDINGSGEBIED:

TEL (036) (036) 5300765 5300765 TEL

ALMERE

Stadhuis aan huis

WOONT

LEEFT

• • Prijs voor nationaal monument Bos Zo kunt u slimme apparaten der Onverzettelijken. Zie pagina 12. beter beschermen. Zie pagina 11.

VOLG ONS VIA

ZIE PAG. 25 T/M 28

Beheer en onderhoud van de • • Waterliefhebbers gezocht voor openbare ruimte. Zie pagina 12 en 13. Almere meet water. Zie pagina 14.

Wekelijkse gemeente informatie op pagina 11 BURGEMEESTER: ‘HOUD JE AAN DE REGELS’

Woning (ver)kopen?

036-202 4 202

flevomakelaars.nl

Top Juwelier

INKOOP GOUD

Noordeinde 149, Almere Buiten 036-5327737 www.diamaastopjuwelier.nl

Pouw

Ook webshop en bezorging Dé Broodjes en Catering Specialist

Wij bezorgen uw vlees gratis aan huis v.a. € 20,-

VLEESPAKKET RUNDERGEHAKT 2 x 350 gram KIPFILET 2 x 350 gram 4 HAMBURGERS 4 GEPARNEERDE SCHNITZELS STUK GRILLWORST 250 gram ACHTERHAM 100 gram GEBRADEN GEHAKT 100 gram FILET AMERICAIN 150 gram Voor 6 dagen vers vlees voor 4 personen!

Autodemontage 036-5320637

€ 29,50

www.vdbraak.nl

Expert in Volkswagen, Audi, SEAT en Skoda

Ook voor ander vlees kunt u bij ons terecht Bel 036-5341675 of mail: info@keurslagerpouw.nl

Zie aanbiedingen op pagina 2

APK zonder afspraak

Expert in Volkswagen, Audi, Seat en Skoda

€24,97

Markerkant 1402, 1314 AR Almere Telefoon 036 533 2020 - www.jedi.nl

ex btw (€30 incl)

Remmingweg 24B | 1332 BG Almere Tel. 06-53446233 / 036-5325267

AlmereWaar worstelt metAlmere Corona-beperkingen haalt ruim ALMERE – Almere worstelt met de beperkingen die de overheid oplegt om het Corona-virus een halt toe te roepen. Naast veel positieve ontwikkelingen is er ergernis over het niet naleven van de regel om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Burgemeester Franc Weerwind sprak dit weekend nogmaals uit hoe belangrijk die regel is. Weerwind richtte zich daarbij ook op de groepen jongeren die de regels niet of nauwelijks serieus nemen. Zij waren ook dit weekend nog massaal te vinden op pleinen en speelplekken. Weerwind ging op straat met jongeren in gesprek om uit te leggen waarom het zo belangrijk is om afstand van elkaar te houden. Ook deed hij op Instagram (door jongeren veel gebruikt) een dringende oproep waarin hij benadrukte de regels serieus te nemen. “Het virus verspreidt zich namelijk makkelijker in een grote groep. Let dus goed op. Het is in het belang van ons allemaal.”

Zorgen Diverse politieke partijen in Almere maken zorgen om de gevolgen van de coronacrisis op langere termijn. PvdA, Respect!Almere, NIDA Almere en PVV roeren zich. De VVD maakt zich via schriftelijke vragen zorgen over de ondernemers. ‘Onze ondernemers hebben altijd gezorgd voor een sterke lokale economie. Een economie die nu door de benodigde maatregelen die we samen moeten nemen voor onze gezondheid onder druk komt te staan. Laten we dan ook samen kijken naar een oplossing.’ De partij vraagt zich af in hoeverre het college bereid is ondernemers te ondersteunen in bijvoorbeeld een renteloos uitstel voor de betaling van lokale lasten, of op een andere manier het financiele leed te verzachten. De PvdA roept op om extra steun te geven aan organisaties in de stad die deze mensen helpen en is zelf een inzamelingsactie gestart voor de Voedselbank..

Burgemeester Weerwind sprak dit weekend de jeugd aan over het belang van de maatregelen. (Foto: gemeente Almere)

John de Knaller doneerde 1500 veiligheidsbrillen aan de GGD Flevoland. Intussen roept GGD Flevoland op om mondkapjes in te leveren, want daar is een schreeuwend tekort aan. Dat kan bij de huisarts, ziekenhuis of zorginstelling. Vooral mondkapjes die zijn voorzien van de gedrukte markering: FFP1, FFP2 en FFP3 zijn welkom. Vaak worden deze kapjes gebruikt door kleine zelfstandigen en bedrijfjes: bouw-saneerders, schildersbedrijven maar ook agrariers. Doe-het-zelvers kunnen deze maskers ook in huis of in de schuur hebben liggen.

Huisartsenpost De Huisartsenpost in het Flevoziekenhuis is verplaatst naar gezondheidscentrum Parkwijk, dat overdag al wordt gebruikt als huisartsenzorg locatie voor mensen met luchtwegklachten. Nu is het ook Huisartsenpost locatie voor buiten kantooruren, uitsluitend voor mensen met luchtwegklachten. Medi-Mere aan de Beneluxlaan in Poort is ingericht als Huisartsenpost voor patiënten die geen luchtwegklachten hebben.

we weten natuurlijk niet wat er nog allemaal op ons af komt. Mogelijk krijgen we ook patiënten uit andere ziekenhuizen. Voor de verdeling van de ziekenhuiszorg in Nederland wordt een landelijk coördinatiepunt ingesteld”, aldus woordvoerder Peter Pels. “Het aantal beademingsplekken is schaars. Als het moet kunnen wij nog wel opschalen en operatiekamers inrichten als extra beademingsplekken, maar op dit moment is dat nog niet aan de orde.” Het Flevoziekenhuis heeft aangepaste bezoekregelingen en gescheiden ingangen voor medewerkers, coronapatiënten en overige patiënten. “Bij de ingang wordt ook iedereen die naar binnen wil gescreend.” Pels benadrukt nogmaals dat het van groot belang is dat iedereen zich houdt aan de noodzakelijke maatregelen om het virus te bestrijden.

Zorg Diverse bedrijven steunden het zorgpersoneel in het Flevoziekenhuis waar steeds meer patiënten op de Intensive Care komen te liggen. Tulpentelers brachten bloemen, Domino’s Pizza leverde belangeloos 200 pizza’s af en vuurwerkondernemer

Almere on Stage KIJK OP PAGINA 14

Flevoziekenhuis Almere telde maandag 18 positief geteste inwoners. Het Flevoziekenhuis heeft op dit moment nog voldoende capaciteit om patiënten op te kunnen vangen. “Maar we zien wel een toename, vooral bij de spoedpost, en

HOLDINGA Markerkant 15 22, 1314 AX Almere www.autoexcellent-holdinga.nl 036-760 04 99


Tel. 5341675

Keurslagerij-Poelier Pouw

Dé Broodjes en Catering Specialist Stationsplein 46 Almere-Stad www.keurslagerpouw.nl

Weekknaller

Ook webshop en bezorging

Aanbiedingen geldig van donderdag 26 maart t/m woensdag 1 april

keurslagerpouw.nl

facebook.com/Keurslagerij-Pouw-Almere

Combi Klapper

Vleeswaren Trio

Keurslager Koopje

Euro knallers!

SUCADELAPPEN

KIPFILET 500 gram + RUNDERGEHAKT 500 gram

OSSENWORST GEBR.GEHAKT TONIJNSALADE

Maak het thuis gezellig!

GOURMET OF FONDUESCHALEN

TARTAARTJE, SLAVINK, HAMBURGER, VERSE WORST, ROOMSCHNITZEL

500 gram

Samen

Samen ± 300 gram

p.p. v.a.

per stuk

€ 4,75 € 7,50 € 4,25 € 6,50 € 1,00

Wij verkopen elke dag vers brood van de warme bakker!

RESTAURANT

K Administratie- en adviesbureau

J B

Contactloos afhaal bij Onderweg (Veilig en lekker)

Belastingaangiften particulier en zakelijk Administraties en jaarrekeningen Persoonlijk advies Bel vrijblijvend: 036-5470609

Afhaallijst zie website: Onderweg-almere.nl of Onderweg face-book pagina

of kijk op onze website: www.KJBAlmere.nl E-mail-adres: office@KJBAlmere.nl

OOk belastingaangiften Mevr.vOOr W. Lucasuw van Baten OOK VOOR UW BELASTINGAANGIFTEN

Mevr. W. Baten LucasOOK van Baten Mevr. W. Lucas van VOOR UW BELASTINGAANGIFTEN Mevr. W. Lucas van Baten OOK VOOR BELASTINGAANGIFTEN Buntgrasstraat 4, 1313 CJ UW Almere

Tel. 06 254 810 56 e-mail info@administratiekantoorwvanbaten.nl www.administratiekantoorwvanbaten.nl

1. 2. 3. 4.

Bestel afhaal via uw mobiele telefoon Gastheer Yu stuurt u een Tikkie via WhatsApp of SMS U maakt het bedrag over via iDEAL van Tikkie De bestelde gerechten staan klaar in een van onze warmhoudsboxen (zie foto); 5. U haalt de heerlijke afhaalgerechten op voor de deur.

Geen fysiek contact tussen personeel en gasten. Veilig en lekker.

Tarief € 30,- per aangifte

Aangepaste openingstijden: Alleen afhaal, geen restaurant bezoek t/m 6 april Elke dinsdag t/m zondag van 16.30 t/m 22.00 uur, maandag dicht

Bij u aan huis € 40,-

(Na 18.00 uur en in het weekend € 10,- toeslag) Wij verzorgen ook uw boekhouding, jaarrekening en aangifte vennootschapsbelasting Slingebeekstraat 44 036 524 55 12 1316 SH Almere 06 516 770 15 email: acvoorn.1@kpnmail.nl 06 270 256 44

Oorweg 3 • Almere Haven (langs de A6) • (036) 7671637 info@onderweg-almere.nl www.onderweg-almere.nl

BEN JIJ 13 JAAR OF OUDER EN WIL JIJ EEN LEUK ZAKCENTJE VERDIENEN? ZOEKT JOU Woon je in Almere Poort, Almere Stad • of Almere Buiten dan kun je je bij ons aanmelden. WIJ BIEDEN JOU: Goede verdiensten! Een bezorgwijk in jouw eigen buurt! Bezorging mag op dinsdag en/of woensdag, wanneer het jou uitkomt! Kranten worden thuis aangeleverd!

WhatsApp naar 06-57315562 of bel met 036-5229988

Rembrandtweg 14

GRATIS parkeren voor de deur!

De Drukwerkverspreiders, De Steiger 187, Almere. Tel.nr. 036-5229988, inspectie@ddwv.nl


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

ALMERE DEZE WEEK

25 MAART PAGINA 3

BESTUUR VAN DE STAD GAAT GEWOON DOOR

Gemeente gaat online-vergaderen ■ Door Robert Mienstra ALMERE – De gemeenteraad komt sowieso tot 16 mei niet fysiek bij elkaar. Toch gaat het bestuur van de stad gewoon door. Het college vergadert nog steeds.“Vanuit het ambtelijk apparaat komen zaken die normaal op de Politieke Markt besproken zouden worden. Dat gaat nu niet”, zegt Willem Boutkan, voorzitter van het presidium van de raad. “De raad kan daar wel digitaal haar commentaar op leveren.”

er geen grote spoed is, als zaken de gemeente geld kosten of schade berokkenen. En…het college mag nu geen onomkeerbare besluiten nemen. Doen ze dat wel, dan kunnen ze daar hoofdelijk aansprakelijk voor zijn.”

Floriade

Boutkan als presidiumvoorzitter en burgemeester Franc Weerwind schrijven in een brief aan de raadsleden: ‘Het is een gegeven dat de raad op dit moment geen rol heeft in het dagelijks bestuur van de stad. Die taak is wettelijk gegeven aan het college en de burgemeester. Daar wordt nu eerst prioriteit gegeven aan de voortgang van het dagelijks bestuur, gericht op de crisisaanpak.’

Het college belegt komende week een vergadering in de raadszaal over de Floriade met de fractievoorzitters, wethouders, en met de burgemeester en Boutkan als voorzitter van het presidium. Iedereen zit dan op gepaste afstand van elkaar. Het college wil daar openheid van zaken geven over de Floriade zodat oppositie en coalitie dezelfde informatie hebben. De pers kan daar niet bij zijn want het is een besloten vergadering. “Als het over centen gaat, is het altijd vertrouwelijk”, zegt Boutkan. “Maar er worden geen besluiten genomen, het is een bijpraatsessie. ”De lezers van deze krant zullen dus moeten wachten op deze informatie.

Fysiek

Winkel

De gemeenteraad kan nu geen besluiten nemen. “Dat mag alleen als de raad fysiek bij elkaar komt”, zegt Boutkan. “Het ministerie adviseert dat er niet vergaderd hoeft te worden als

Wat de gemeente nu doet is puur op de winkel passen om te zorgen dat er geen schade voor de gemeente Almere optreedt, stelt Boutkan. “Maar raadsleden en college zitten echt niet op

Brief

CO LUMN

DOOR ROBERT MIENSTRA

Wroeging Een kennis van mij veegt haar reet af met koffiefilters. Haar pleepapier was op, en ze kon geen nieuw krijgen. Sinds het begin van de Coronacrisis heeft mijn vrouw Jessica nog geen pleepapier gekocht. We hadden nog acht rollen liggen. Nu nog zes. “Ik ga toch maar effe pleepapier scoren”, zeg ik tegen mijn vrouw Jessica. “Jij bent gek, nergens voor nodig”, zegt ze. En inderdaad. Bij Appie staan stapels pleepapier. 4-laags ook nog eens. Ik neem twee pakken van acht mee. Dat moet toch genoeg zijn voor drie gezinnen. Zes rollen voor elk van mijn dochters. Ik voel me opgelaten als ik door de supermarkt loop. Normaal kopen we 1 pak, dat is genoeg voor weken. Schichtig kijk ik om me heen, maar niemand let op me. Ik ga een beetje stiekem via de zelfbedieningskassa naar buiten en werp de 16 rollen in de achterbak. En zucht diep. Zo voelt wroeging dus. Ik pep me op met een grapje tegen mezelf: Is dit iets voor kofferbakverkoop? “Waar laat ik al die rollen?”, vraagt Jessica.“Wat moeten we ermee? Dit is voor maanden.” Mijn geweten knaagt nog meer. Ik ruim de rollen op in de berging. Jessica schudt haar hoofd: “Die staan daar voor de eeuwigheid.”

Willem Boutkan, voorzitter van het presidium van de gemeenteraad. (Foto: aangeleverd)

hun handen. Als het vergaderen met video-conferenties goed werkt, kunnen ook zo onderwerpen besproken worden. Maar er kunnen nooit besluiten worden genomen. Dat moet fysiek in de raadszaal. Maar digitale overleggen die wel openbaar mogen, die gebeuren transparant. Al het openbare zal transparant zichtbaar worden, ook voor derden. We zoeken nu naar de manier waarop dat kan.”

Spoed Tot slot staat in de brief: ‘Wij houden in nauw overleg met het college in de gaten of er zich een vraag aandient waarover de raad noodzakelijkerwijs terstond moet beslissen. Wanneer zich zo’n situatie voordoet zal in lijn met de gemeentewet een vergadersetting worden gearrangeerd.’

Virtuele buurtborrel in Kruidenwijk KRUIDENWIJK - Gezellig samenkomen zit er op dit moment even niet in vanwege het coronavirus, maar bewoners in de Kruidenwijk hebben daar iets op bedacht. Afgelopen weekend hebben zij een virtuele ‘buurtborrel’ gehouden, om te kijken hoe iedereen het maakt en waar nodig hulp te bieden. “Een twintigal huishoudens deden spontaan mee na een oproep via e-mail”, vertelt initiatiefnemer Sjaak Koole. “Voor mijn werk moet ik regelmatig webcasts, webinars organiseren en web-training geven, dus ben ik bekend met dit medium. Maar ik was wel benieuwd hoe het in een informele sfeer zou uitpakken.”

Dat bleek reuze mee te vallen. “Iedereen heeft in onze wijk goed internet en aan tablets of toestellen met camera geen gebrek. En daar zaten we met zo’n dertig buurtbewoners opeens bij elkaar in de huiskamer te kijken. Beetje wennen natuurlijk maar al snel kwamen de verhalen los. Over werk, overr de zorg, over elkaar helpen, hoe te winkelen. Gaat het goed met de families?, enzovoorts. Tussendoor nog een leuk videootje over thuis fitness doen met wc-rollen. Hilarisch.” Het uur is volgens Koole omgevlogen en er is gelijk een nieuwe bijeenkomst voor komend weekend gepland. “Ook zo kunnen buren elkaar een beetje helpen.”

COCO KOMT LEREN IN ALMERE

Educatie tv-programma’s voor Almeerse kinderen ALMERE - Het Coronavirus zet heel Nederland op z’n kop, met als gevolg dat kinderen voorlopig thuis zitten. Speciaal voor de Almeerse kinderen hebben TSR AV en AV Facilities Nederland de handen ineen geslagen om leuke kindertelevisieprogramma’s te maken met een educatief karakter: CoCo komt leren in Almere. Met het karakter CoCo de clown kunnen kinderen liedjes zingen, creatieve workshops volgen, leren en kijken naar de afleveringen van CoCo en de Teletijdmachine. Vrijdag werden de eerste 5 afleveringen opgenomen in het WTC Almere en deze worden deze week uitgezonden via de lokale omroep Kijk Almere, via de Facebookpagina ‘CoCo komt leren in Almere’ en de website www.cocokomtlereninalmere.nl.

CoCo de Clown “Doordat we al jaren samen programma’s maken zoals Azaken Live, De Tafel op Twee en momenteel voor Kijk Almere is dit voor ons niets nieuws en willen we iets terugdoen voor de Almeerse samenleving. Samen met CoCo de Clown doen we dit geheel

‘LESSEN LIVE STREAMEN NAAR LEERLINGEN. ZELFS GYM’

Helen Parkhurst gestart met online-lessen ■ Door Robert Miensta STAD – “Er is veel begrip bij leerlingen, ouders en collega’s voor de situatie waar we nu in zitten”, zegt rector Hans de Wit van vo-school Helen Parkhurst in Parkwijk. Fysiek onderwijs is nu helaas niet mogelijk en daarom is de school maandag gestart met online streamen van lessen. “Ik zag vorige week veel saamhorigheid en een goede energie bij de docenten en ondersteunend personeel die op school en ook thuis aan de slag waren. We konden daarom afgelopen maandag al starten met online leren”, vertelt De Wit. “De lessen streamen we via Microsoft Teams. Alle secties hebben lessen voorbereid om live te geven, en om lessen digitaal te laten volgen door de leerlingen. De gymsectie heeft challenges bedacht voor de kinderen zodat ze elke dag voldoende blijven bewegen en na gaan denken hoe ze fit kunnen blijven. Met beeldende vorming kunnen leerlingen thuis aan de slag en hun producten met een foto uploaden naar hun digitale portfolio zodat de docenten hun voortgang kunnen zien. Kortom, we hebben een compleet lesprogramma gemaakt, maar dan voor thuis. Dit geldt overigens ook voor de andere ASG scholen in Almere.”

Streamen Bij het streamen maakt de docent een sessie aan waarbij hij zichtbaar in beeld kan zijn. Hij heeft dan contact met een groep van 25 tot maximaal 250 leerlingen. Daarbij kun-

nen documenten worden gedeeld zodat de leerlingen meteen bijvoorbeeld een PowerPoint kunnen bekijken of een opdracht krijgen. “We hebben op Helen Parkhurst het grote voordeel dat we alle leerlijnen vooraf al klaar hebben omdat zelfstandig werken hier op school belangrijk is binnen het Daltononderwijs. Leerlingen kunnen dus prima zelf hun planning maken en thuis online doorwerken”, legt De Wit uit. “Het brengt eigenlijk ook weer iets moois met zich mee. Het zijn treurige omstandigheden in het land, maar ik zie in school dat iedereen wil leren en snel alles weer wil oppakken. Ik ben trots op ons team!. Vorige week maandag sprak ik 112 leraren die thuis aan het werk waren zaten via de camera toe. De rest van het team, zo’n 80 docenten, was aanwezig in de aula. Op deze wijze, voor mij de eerste keer, konden we toen al op succesvolle wijze iedereen informeren over onze plannen voor de komende periode.

Mentorcontact “De leerlingen werkten vorige week al thuis aan hun planning zodat ze deze week weten wat ze moeten gaan leren. Verder vonden vorige week online contacten en lessen tussen mentoren en leerlingen plaats om de hele situatie door te spreken en de leerlingen voor te breiden op de nieuwe situatie.”

ADVERTORIAL

Wat is Neurofeedback? AD(h)D, PDD-Nos, Burn-out, Migraine, Stress, Angst, Slaapstoornis

CoCo komt leren in Almere. (Foto: aangeleverd)

belangeloos”, aldus de initiatiefnemers. “CoCo is al meer dan 15 jaar de grootste kindervriend van heel Nederland met een hart van goud en toen we hem benaderde was hij direct enthousiast. Ook Kijk Almere, het WTC Almere en Stichting KLEURinCULTUUR werken eraan mee. KLEURinCULTUUR zelfs zo enthousiast en dat ze verschillende creatieve workshops organiseren in de uitzendingen die de kinderen thuis kunnen doen als knutselen en dans.” Tot vrijdag 27 maart is elke dag een aflevering te zien. Sponsors zijn welkom om daarna gedurende de coronacrisis door te kunnen gaan. Ook tips en ideeën zijn welkom en kunnen worden gemaild naar info@avfacilities.nl

Neurofeedback is een behandelmethode die zijn effectiviteit bij kinderen en volwassenen wetenschappelijk en maatschappelijk heeft bewezen. In veel gevallen is er een sterke medicijnreductie of medicijnafbouw mogelijk. Marloes legt training uit Neurofeedback is het meten, registreren en gericht beïnvloeden van hersenactiviteit. Wanneer deze ontregeld is of tijdelijk in disbalans, kunnen klachten ontstaan. Met gerichte hersentraining kunnen deze worden verbeterd of blijvend verholpen.

migraine, depressie, slaapproblemen, spanningsklachten, whiplash, concentratie problemen, dyslexie en leerproblemen. Meld u nu aan voor een intakegesprek.

Door kleine sensoren op het hoofd te plaatsen kunnen we de hersengolven middels een EEG waarnemen op een computerscherm en het regulerend vermogen beïnvloeden. We boeken goede resultaten met burn-out, angst, vermoeidheid,

Ankerbol 21 - info: 036-5252753 www.neurofeedbackalmere.com


Ze zijn sneller binnen dan je denkt Laat ons eens door de ogen van een inbreker naar je woning kijken. Wij komen bij je thuis en laten zien wat de eventuele verbeterpunten zijn op het gebied van inbraakbeveiliging.

INBRAAK! Laat het niet gebeuren! Driepuntsluiting merk HMB Met 3 Haakschoten Inclusief sluitkommen Inclusief Veiligheidsbelag met Kerntrekbeveiliging

VOOR- OF ACHTERDEUR INCLUSIEF MONTAGE VAN € 499,-

NU €349,

-

KOM LANGS

Wacht niet tot het te laat is!

Voor een beveiligingsadvies op maat, conform het politiekeurmerk veilig wonen®

Markerkant 11-39 Almere-Stad

ENORM VAN DRIEL

ijzerwaren • gereedschappen Tel.: 036-5331474 Tussenmeer 205, Amsterdam machines • hout • verf Slijkstraat 7, Weesp

UW KLUS, ONS VAK!

www.enormvandriel.nl

Je kan jouw broodjes laten bezorgen of afhalen! Bestel via bufkes.nl of via 088 035 1212! Afhalen: ma t/m za van 08:00 - 16:00 uur Bezorgen: ma t/m vr van 10:00 - 15:00 uur Bezorgen doen wij vanaf € 25,-. De bezorgkosten zijn € 2,50

DE STRUBBENWEG 4 ALMERE STAD AUTOVERHUUR • (SHORT)LEASE • WASSTRAAT • SELFSERVICE WASBOXEN ZELFBEDIENING WASSERETTE • TANKSTATION • SHOP • BUFKES RESTAURANT

Blijf op de hoogte van al onze acties! facebook.com/autoradamalmere

BRASSERIE BAKBOORD HEEFT NU AFHAAL ZOALS JE NOG NOOIT HEBT ERVAREN Op het niveau wat je van ons gewend bent bieden wij vanaf maandag 23 maart 2020 een keuze aan van vier voorgerechten, drie hoofdgerechten en twee desserts Tevens bieden wij onze wijnen aan tegen gereduceerd tarief

www.brasseriebakboord.nl

3-gangen menu inclusief amuse, brood en boter voor € 32,50

Wij zijn zoals gewoonlijk 7 dagen per week open. Wij bezorgen enkel in Almere-Haven bij een minimale besteding van € 32,50 Bestellen kan via Whatapp op het nummer 06-25497164. Kijk voor het complete menu en de voorwaarden op onze website onder het kopje afhaal


ALMERE DEZE WEEK

BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

Dankwoord Almere DEZE WEEK Beste lezers, Ook vandaag treft u Almere DEZE WEEK op uw deurmat aan. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. De Coronacrisis treft iedereen en dus ook uw vertouwde krant. Om die reden zijn kranten qua nieuws en omvang niet hetzelfde zoals u van ons gewend bent. Juist op het moment dat we de Almeerders graag uitvoerig willen informeren over wat zich in de stad afspeelt. Wij rekenen op uw begrip daarvoor. Ook het hele team van Almere DEZE WEEK moet zich aanpassen om de nieuwsvoorziening op peil te houden. Onze redacteuren werken vanuit huis en gaan alleen als het hoognodig is de straat op. We begrijpen dat juist in deze tijd de nieuwsvoorziening belangrijk is.

Daarom zijn wij gewoon bereikbaar via de bekende telefoonnummers voor het inwinnen van nieuws, 0368450027 of het opnemen van advertenties. 036 – 5300765.

Onze dank gaat speciaal uit naar de mensen die ervoor zorgen dat u de krant daadwerkelijk ontvangt: de drukkers, de distributeurs en natuurlijk ook de bezorgers die de krant bij u in de brievenbus bezorgen. Jongens en meisjes, jullie zijn superbelangrijk. En niet te vergeten onze trouwe adverteerders. Dank jullie wel. Niet al het nieuws kan deze weken in de papieren krant verschijnen. Hou daarom vooral onze website www.almeredezeweek.nl in de gaten.

PUZZEL MEE EN WIN!

Daar wordt dagelijks het laatste nieuws op ververst. Volg ons ook op Facebook, Instagram en Twitter. Dan mist nu niks. Tot slot willen wij benadrukken dat onze gedachten vooral uitgaan naar de mensen die besmet zijn met het Coronavirus. Laten we met zijn allen hopen dat we gezamenlijk het virus de baas worden. Namens het hele team van Almere DEZE WEEK wensen wij iedere Almeerder veel sterkte toe in deze verwarrende tijd. Hou de regels in acht: blijf binnen, houd minimaal anderhalve meter afstand. Als het niet voor uzelf is, dan toch zeker voor de zwakkeren in de samenleving. Team Almere DEZE WEEK

Start berging Short Stirling uitgesteld ALMERE - De gemeente Almere werkt samen met de provincie Flevoland, de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aannemer Leemans Speciaalwerken toe naar de berging van het wrak van de Short Stirling: een Engelse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort in het Markermeer. De start van de berging was gepland op 30 maart. Op basis van een grondige risicoanalyse door Defensie is in overleg besloten de berging van het vliegtuigwrak uit te stellen. De geplande bergingsmethode onder water bleek risico’s met zich mee te brengen, doordat in het vliegtuigwrak mogelijk nog munitie aanwezig is. Hoewel deze risico’s klein zijn, neemt Defensie het zekere voor het onzekere. In samenwerking met de gemeente Almere wordt gezocht naar een nieuw bergingsmoment. Hierbij wordt mogelijk een gewijzigde bergingsmethode toegepast.

Publieksdag 18 april Sinds vorige week gelden er strenge maatregelen in heel Nederland om de verspreiding van het corona-virus af te remmen. Dit is in het belang van de volksgezondheid. Een van de maatregelen is het niet door laten gaan van evenementen waar meer dan 100 man op af komen. De gemeente heeft daarom besloten dat de Publieksdag op 18 april uit voorzorg niet doorgaat. Zodra een nieuwe datum bekend is, geven we dit aan via almere.nl/shortstirling.

Zorggroep vraagt om brieven voor bewoners zorgcentra ALMERE - Bewoners van woonzorgcentra kunnen vanwege de coronacrisis nauwelijks bezoek ontvangen en hebben daardoor weinig contact met anderen. Zorggroep Almere vraagt Almeerders daarom een brief te sturen naar deze bewoners. “Met een brief kun je bewoners een hart onder de riem steken en een glimlach op hun gezicht bezorgen. Ook ons als zorgmedewerkers maak je hier heel blij mee, want wij willen niets liever dan blije bewoners”, aldus Zorggroep Almere. Brieven voor bewoners kunnen worden gestuurd naar: Zorggroep Almere t.a.v. Afdeling Communicatie Randstad 22-01, 1316 BN,Almere

25 MAART PAGINA 5

DEZE WEEK

Stuur uw oplossing voor vrijdag 16.00 uur naar: Almere DEZE WEEK, Transistorstraat 51a, 1322 CK Almere (Gooisekant) of mail: lezersactie@almeredezeweek.nl o.v.v. Puzzel DEZE WEEK.

HORIZONTAAL

VERTICAAL

1. Vrachtauto - 5. Kattengeluid - 10. Spoorstaaf - 11. Grafisch kunstwerk - 14. Zangstuk - 15.Vis - 16. Muziekterm - 18. Een en ander (afk.) - 19. Kleintje - 20. Stiekem - 22. Regeringsreglement - 23. Korf - 24. Klanknabootsing - 26. Brede laan - 28. Inktvis - 30. Strijdmacht - 31. Hemelgeest 32. In samenwerking met - 33. Nieuwsbureau 34. Zoutmeer - 37. Gezondheid - 39.Vergelder 40. Op zekere plaats - 42.Toespraak - 43. Groei - 44. Onderwijs - 46. Hardloopster - 48. Ter attentie - 49. Effectieve paardenkracht (afk.) - 51. Vlaskam - 52. Knaagdier - 53. Op het genoemde - 55. Pias - 56. Indisch gerecht - 57. Duur van een rit - 58. Godsdienstige groep.

1. Medische term - 2. Getroffen - 3. Nachtvogel - 4. Inhoudsmaat (afk.) - 6. Dierengeluid 7. Oppervlaktemaat - 8. Melkklier - 9. Op wat 11. Hetzelfde - 12. Schoonmaakmiddel - 13. Russische grasvlakte - 16. Uniform - 17. Geheim agent - 20. Wielerterm - 21. Diersoort 23. Onderwijzer - 25. Bijdehand - 27. Plant - 29. Ivoren - 35. Omlaag - 36. Houtsoort - 37. Hond - 38. Watergeest - 39. Voorheen - 41. Tussenruimte - 45. Oprit - 47. Graafwerktuig - 48. Gevoel - 50. Armoedige woning - 52. Recht stuk water - 54. Monnikskleed - 56. Neon.

1

2

3

4

5

10

11

12

19

21 24 28

30

31

22 25 29

33

34

35

36

37

39

38

40 42 45

49

9

18

20

27

8

14

32

44

7

17

23 26

13

16

15

6

43 46

47

48

51

50

53

41

54

52 55

56

57

58

BUZING Puzzels

(Foto: Aircrewremembered.com/Steve Smith)

Berging Short Stirling Een aantal jaar geleden is in het Markermeer, noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler, een vliegtuigwrak gevonden. Het gaat om een Short Stirling: een Engelse bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog vloog bij de bombardementen op Duitse steden. Toevallig is in 2008 een deel van de aandrijfmotor van het landingsgestel van de Short Stirling omhooggehaald. De stichting Aircraft Recovery Group 19401945 denkt dat het om de BK716 gaat. In dit vliegtuig zaten zeven bemanningsleden. Het wrak wordt nu geborgen omdat zeer waarschijnlijk ook de stoffelijke resten van de bemanningsleden zich tussen de wrakdelen bevinden. Om welk toestel het echt gaat en wie er aan boord waren, kan de gemeente pas bekendmaken nadat het toestel is geborgen en de bemanningsleden zijn geïdentificeerd.

Vliegtuigwrak Het college van burgemeester en wethouders en de Almeerse gemeenteraad willen het vliegtuigwrak bergen. Nabestaanden hebben gevraagd om de stoffelijke resten van hun familieleden te bergen om zo een laat-

ste rustplaats te krijgen. Het college en de raad steunen dit. De bemanningsleden hebben de ultieme prijs betaald, zodat wij ook vandaag de dag nog in vrijheid kunnen leven. Bovendien kunnen de nabestaanden zo waardig afscheid nemen van hun overleden dierbaren.

Nationaal programma Deze berging maakt deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken. Gemeente Almere is opdrachtgever. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het ministerie van Defensie ondersteunen de gemeente bij de berging met geld en advies. Het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken startte in 2019 en zorgt voor de berging van circa 30 vliegtuigen waarbij grote kans is op het aantreffen van stoffelijke resten. Dit programma is gestart om aan de lang gekoesterde wens van nabestaanden tegemoet te komen om hun vermiste familieleden een graf te kunnen geven en om zekerheid te krijgen over hun lot. Ook viert Nederland in 2020 75 jaar bevrijding, waarbij de bergingen een betekenisvol gebaar zijn.

Download onze App en blijf doorlopend op de hoogte

6

56

21

29

42

41

54

45

46

12

Stuur de oplossing op per post of mail het naar lezersactie@almeredezeweek.nl of ga naar de website.

Maak kans op onderstaande prijs! Puzzelprijs:

WIJNKOPERIJ

Wijnpakket t.w.v 35,-

Steinz Uw wijnspeciaalzaak voor Almere en omstreken

De Binderij 5 (Literatuurwijk) Almere T 036 5259966 www.wijnkoperijsteinz.nl

Winkel open: di-vr 10:00 - 17:00 za 10:00 - 15:00

De oplossing van vorige week: SLAGBOOM De winnaar van de puzzel is geworden:

Remy Carton De prijs is af te halen bij Almere DEZE WEEK na 6 april i.v.m. RIVM maatregelen. NU ALLE TROUWRINGEN MET 50% KORTING DUTCH DIAMOND DESIGN LET OP! INKOOP VAN: Tijdelijk INKOOP alleen telefoni bij u thuis! GOUD

Kleine veranderingen op notarieel gebied kunnen soms grote gevolgen hebben. ✓ Belangrijk nieuws ✓ A-Z Begrippenlijst ✓ Stel een vraag

39

Wij geven altijd meer!

✓ Actuele brochures ✓ Handige checklists

ZILVER

sch bereikbaar, ik kom bij u lang s

DIAMANTEN MUNTEN HORLOGES TANDENGOUD

Mr. Auke van der Meer

Edvard Munchweg 16a, 1328 MA Almere, Tel. (036) 5374432

info@almeernotaris.nl www.almeernotaris.nl

AL 11 JAAR EEN VERTROUWD ADRES IN ALMERE!

OOK REPARATIES EN VERKOOP NIEUWE SIERADEN -50% M 06-48 107 039


Adverteren? Bel 036-5300765 of mail naar: info@almeredezeweek.nl

WERKEN BIJ ALFEN? COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF MEDEWERKER Haal jij voldoening uit zorgvuldig, volledig en accuraat werken en heb jij ervaring in een administratieve functie? Laat het zien en wordt binnen onze organisatie commercieel administratief medewerker!

TECHNICAL SUPPORT ENGINEER

TEAMLEIDER PRODUCTIE

Weet jij complexe klantvraagstukken op te lossen en deze kennis te benutten om producten, systemen en processen te verbeteren? Dan is dit de kans om binnen onze organisatie deze kennis te laten zien in de rol van Technical Support Engineer!

Weet jij medewerkers te inspireren en kan je een team smeden om het totale productieproces efficiënt en vlekkeloos te laten verlopen? En ben je daarnaast de persoon die de sterke groei kan vertalen in het doorontwikkelen van de lijnproductie? Solliciteer dan snel!

Hebben wij je interesse? Solliciteer direct of bekijk onze andere vacatures via: www.alfen.com/nl/werken-bij/vacatures

Dank aan onze koeriers die zeer flexibel invallen bij extra drukte. Dank aan onze keukenmedewerkers die in deze drukke tijden zich keihard inspannen om de maaltijden onder strikte werkinstructies vers te blijven bereiden en dank aan onze baliemedewerkers die ook bij grote telefoondrukte onze klanten begripvol te woord blijven staan.

Medewerkers en klanten van Spare Rib Express Almere

Ook u, onze klant, willen wij hartelijk bedanken voor uw begrip dat een maaltijd soms wat langer onderweg is dan gebruikelijk, dat u meewerkt aan het volledig contactloos bestel-, betaal- en afleverproces.

Bedankt.

Onze excuses dat afhalen bij ons niet mogelijk is, wij denken dat afhalen ook sterk af te raden is.

Beste collega’s,

Wij vertrouwen op uw medewerking ook in de onzekere tijden die ons wellicht nog te wachten staan. Wij blijven voor u klaar staan.

De eerste weken van de vermoedelijk vele weken Coronavirus liggen achter ons en hoe fantastisch zijn jullie allemaal omgegaan met deze voor ons allemaal nieuwe maar lastige situatie. Dank jullie wel voor de goede en fijne samenwerking. Bedankt voor alles wat jullie hebben gedaan. Jullie flexibele inzet, het doorvoeren van de veiligheidsmaatregelen en opvolgen van de soms aparte instructies ter voorkoming van besmetting. Zo is jullie inzetbaarheid en de wijze waarop jullie je collega’s ondersteunen van grote waarde. Dit alles om onze klanten waarvan sommigen ook volstrekt afhankelijk geworden zijn van maaltijdbezorging te blijven bedienen.

Medewerkers & Directie van Spare Rib Express Almere. Maandag-Vrijdag 16:00-21:00 / Zaterdag-Zondag 12:00-21:00 www.spareribexpress.nl of via onze app in de play/app store.


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

BOODSCHAPPEN VOOR DE DEUR DOEN

Leger des Heils zet ‘SRV’-bus in voor ouderen ■ Door Robert Mienstra ALMERE – Het Leger des Heils rijdt met een ‘SRV’-bus rond voor ouderen en mensen die minder goed ter been zijn.Twee dagen per week gaat de bus met levensmiddelen als een rijdende kruidenier naar negen locaties in Almere waar de doelgroep veelal woont. Met luid getoeter kondigt de bus zijn komst aan. Onder dit artikel de locaties van de bus. Het idee van de bus is niet genomen vanwege het coronavirus”, vertelt Wolter Dijkstra van de ‘SRV’-bus. “Het idee ontstond al in december Maar toevallig starten we nu met de ‘SRV’bus tijdens de coronacrisis.”

Maaltijden Voor de ouderen komt de inzet van de rijdende kruidenier nu goed uit. In de bus zijn tal van levensmiddelen verkrijgbaar. “We proberen zo compleet mogelijk te zijn”, zegt Dijkstra. Achter in de bus is een grote koeling waar onder meer kant-klaar-maaltijden liggen. Die worden gemaakt door de grootkeuken van verzorgingstehuis Buitenhaeghe.

25 MAART PAGINA 7

RECHT DEZE WEEK

ALMERE DEZE WEEK

“Mr. E.D. van Tellingen is advocaat bij Wienen & van Tellingen Advocaten, gevestigd in het centrum van Almere (Schoutstraat 51, 1315 EW). Nadere informatie over het kantoor kunt u lezen op: www.wvtadvocaten. nl of u kunt bellen met 036 - 82 00 322 of e-mailen naar vantellingen@wvtadvocaten.nl”

Corona en de flexwerker (oproepcontract, nul-urencontract, min-max contract, etc.): recht op doorbetaling loon en een arbeidsovereenkomst

Wolter Dijkstra en Said Imbouh van de ‘SRV’-bus van het Leger des Heils. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Blij De Leger des Heils-SRV-bus wordt gerund door het 50|50 workcenter van het Leger des Heils dat dagbesteding en reïntegratie verzorgt voor het Leger des Heils voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Mijn teamleider is mantelzorger voor zijn oma en deed boodschappen voor haar”, licht Dijkstra het idee toe. “Hij dacht; daar zullen er wel meer van zijn. Een van de leveranciers had een bus staan en die mochten we hebben. Daar zijn wij en onze klanten, nu zeker in deze tijd, heel blij mee.”

De negen locaties van de ‘SRV’- bus: Maandag en woensdag 9.30 – 10.30 Moskoustraat 10.45 – 11.45 Pinksterbloemweg 12.00 – 13.00 Middachtenlaan 13.15 – 14.15 Twinckelhof 14.30 – 15.30 Springendallaan’

Dinsdag en donderdag 9.45 – 10.45 Boomgaardweg 11.00 – 12.00 Greta Garboplantsoen 12.15 – 13.15 Kolkplein (Kiekendief) 13.30 – 14.30 Mozartplantsoen

Als oproepkrachten werkzaam zijn op basis van een zogenoemd 0-urencontract dan geldt in beginsel: geen oproep, geen werk, geen salaris. Is er al wel een oproep voor werkzaamheden gedaan, dan mag deze oproep tot 4 dagen voor aanvang van de werkzaamheden kosteloos door de werkgever worden geannuleerd. Deze periode mag bij cao worden verkort tot 24 uur. Wordt de oproep te laat ingetrokken, dan heeft de oproepkracht gewoon recht op het salaris dat hij zou hebben verdiend als hij aan de oproep gehoor had gegeven.

gever, en er sprake is van een structureel aantal uren werk per week, kan de flexwerker een beroep doen op het bestaan (rechtsvermoeden) van een arbeidsovereenkomst en doorbetaling van zijn structurele loon. Dit rechtsvermoeden geldt overigens ook bij min-max oproepcontracten. De werkgever is dan sowieso verplicht het salaris over de gegarandeerde minimumuren te blijven uitbetalen. Als de oproepkracht zich er echter op beroept dat hij de afgelopen 3 maanden voor meer dan het minimum aantal uren gemiddeld per maand is opgeroepen, dan kan de werkgever verplicht zijn dit hogere gemiddelde door te betalen. Ondanks het wellicht compleet wegvallen van de werkzaamheden.

Let echter op bij oproepkrachten die al meer dan 3 maanden in dienst zijn: zij kunnen onder omstandigheden een beroep doen op het na die periode ontstaan van een zogenoemd wettelijk rechtsvermoeden over hun arbeidsomvang. Dit komt dan neer op de gemiddelde arbeidsduur in de voorafgaande periode van 3 maanden. De verwachting is dat veel oproepkrachten met een beroep hierop zullen proberen voor elkaar te krijgen dat de werkgever – ondanks het uitblijven van oproepen wegens een gebrek aan werk – toch verplicht wordt het gemiddelde salaris aan hen door te betalen.

En dan hebben we natuurlijk ook nog de door de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) in het leven geroepen verplichting om oproepkrachten na 12 maanden een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen (voor het gemiddelde over die 12 maanden). Voor vragen over flexwerk, maar ook over andere arbeidsovereenkomsten, kunt u altijd met ons kantoor contact opnemen. Wij helpen u graag. Mr. E.D. van Tellingen. Tel: 036-8200322. E-mail: vantellingen@wvtadvocaten.nl

Kortom, als een flexwerker meer dan 3 maanden werkzaam is voor de werk-

‘HEB JE NOG MONDKAPJES THUIS, DONEER ZE’

Abdulrahim doneert 1750 mondkapjes aan GGD Flevoland ALMERE – Maar liefst 1750 mondkapjes doneerde Abdulrahiem Kohsar aan de GGD Flevoland bij de ambulancepost aan de Boomgaardweg. Paul Groen, teamleider van de ambulancedienst nam ze dolblij in ontvangt. “Hiermee kunnen we 1750 coronapatiënten bedienen”, zegt Groen. “Ik zag op de televisie dat er een groot gebrek is aan mondkapjes”, zegt Kohsar. “Ik ben ondernemer en dacht laatst dat ik misschien mondkapjes kon importeren. Dat lukte vrij gemakkelijk. Ik bestelde er 2000. Maar nu ik ze in huis heb, wil ik er geen geld aan verdienen. 1750 gaan er nu naar de GGD Flevoland en 250 naar de huisartsenpost in Lelystad.” “Er dreigt een groot gebrek aan mondkapjes”, zegt Groen van de GGD Flevoland. “Daarom zijn dit soort donaties zo belangrijk. Deze mondkapjes zijn geschikt voor de patiënten. Met deze mondkapjes beperken

liggen, die kunnen ze afgeven bij het gezondheidscentrum in de wijk.”

Abdoelrahim overhandigt 1750 mondkapjes aan Paul Groen van de GGD Flevoland. (Foto: Almere DEZE WEEK)

we de besmetting van zorgpersoneel. Een ander type, die met filters, zijn geschikt voor zorgpersoneel. Wij hebben ffp1 en ffp2 maskers nodig. Dit typenummer staat op de maskers gedrukt.”

De woensdag- en zaterdagmarkt in Almere Centrum gaan vooralsnog in gewijzigde opzet door. De markt zal verspreid worden over in ieder geval het Stadhuisplein, de Stadhuisprome-

Groen wil ook nog kwijt dat de zorg last heeft van het hamstergedrag van de mensen. “Het gebrek aan handgel raakt ons nu ook, wij kunnen het nog maar moeizaam krijgen. Dus ik roep iedereen op die producten niet te hamsteren zodat er voor de zorg ook producten overblijven.”

COLOFON

Oproep De GGD Flevoland hoopt nu dat meer inwoners mondkapjes gaan doneren. Dat kunnen allerlei mondkapjes zijn. Ook die in de bouw gebruikt worden. “Alles is welkom”, zegt Groen, “ook de mondkapjes die mensen gebruiken bij verbouwingen. Dus ondernemers in de bouw, maar ook alle thuisklussers die nog mondkapjes hebben

STAD CENTRUM - Vanwege het coronavirus hebben de winkels in Almere Centrum aangepaste openingstijden.

Weekmarkt

Almere

Handgel

Aanpassing winkeltijden en weekmarkt Almere Centrum

De winkels zijn van maandag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend en op donderdagavond (koopavond) zijn de winkels gesloten. Winkelketen WE Fashion heeft zelf besloten de fysieke winkels helemaal te sluiten. Net als in de rest van het land zijn ook in Almere Centrum alle restaurants, sport,- en uitgaansgelegenheden gesloten. Sommige eet- en drinkgelegenheden doen nog wel aan afhalen en bezorgen. De keukens kunnen openblijven, maar de zitgelegenheden niet.

Markerkant 1205/2

Verspreidingsgebied: 90.550 * Huis-aan-huis in Almere Stad, Almere Buiten, Almere Haven, Almere Hout en Almere Poort. *Aantal te verspreiden exemplaren wijkt af van verspreidings-gebied door Nee/Nee stickers, afzetpunten en nieuwbouwwijken.

Kantoor: Transistorstraat 51a, Almere (Gooisekant) Telefoon: (036) 5300765 Fax: (036) 5306298 Email: info@almeredezeweek.nl Advertentieverkoop: Ron Broertjes: Martin van Feggelen: Theo Bouwman: Karin Kempe:

GSM: 06 - 23701795 GSM: 06 - 23549350 GSM: 06 - 13144980 036 - 53 00 765

Redactie: Robert Mienstra (Hoofdredacteur) Marcel Beijer Petra Onderwater Berlinda Hendrikse Telefoon: 8450027 E-mail: redactie@almeredezeweek.nl

De markt in stad was zaterdag verspreid over meerdere locaties en bezoekers werden verzocht afstand te houden. (Foto: aangeleverd)

nade en De Grote Markt om het aantal mensen per plein niet meer dan honderd te laten zijn. Daarnaast is er een hygiëneprotocol opgesteld. De donderdagmarkt in Buiten en de vrijdagmarkt in Haven gaan onveranderd door, aangezien deze minder groot zijn en er minder personen tegelijkertijd aanwezig zijn. De ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden en kunnen mogelijk nog tot andere besluiten leiden.

Vormgeving: Ineke van Oostrom Verspreiding: De Drukwerkverspreiders, Almere www.dedrukwerkverspreiders.nl Klachten over verspreiding: Telefoon: 5229988 E-mail: bezorgklacht@almeredezeweek.nl Fotografie: Fred Rotgans Druk: Rodi Rotatiedruk, www.rodimedia.nl Almere DEZE WEEK is een uitgave van Rodi Media Midden Nederland B.V. en werkt milieuvriendelijk en verantwoord. Waterless Printing, ISO 14001, Grafimedia en KVGO

Tel. 036 5347191

www.kosterzonwering.nl

HET WEER DEZE WEEK MARC PUTTO

Fris en vrij zonnig maartweer ALMERE - De voorbije dagen leek het wel winter met een doorstaande koude oostenwind, glasheldere luchten en zeer droge lucht soms met een vochtpercentage dat tot rond 30 procent daalde. Ideale schaatsdagen zou je bijna zeggen ware dat het bijna april is op de kalender. Opvallend was ook de knalblauwe lucht en daarbij het uitstekende horizontale zicht. Dit soort situaties doet zich regelmatig voor eind maart onder invloed van een bijna winters ogend hogedrukgebied boven Scandinavië. Opvallend blijft dat ook in het nieuwe klimaat de meeste datumgebonden weersverschijnselen zich gewoon blijven voordoen. De situatie dezer dagen doet bijvoorbeeld sterk denken aan die van eind maart 1980. Toen was de lucht nog net wat kouder en werd het op twee dagen amper warmer dan 3 graden in Almere. Op de Veluwe bleef de dagtemperatuur zelfs steken op 1,5 graden boven nul rond 20 maart. De koude oostenwind is inmiddels wat gaan liggen, maar de zon blijft nog flink van de partij al komt er wel iets meer bewolking de komende etmalen. De nacht naar donderdag wordt de koudste uit de reeks met een paar graden vorst. De nachten daarna verdwijnt de nachtelijke vorst goed-

deels. Rond zaterdag is er kans op wat lichte regen of een stofbuitje als we de wind iets zien bijdraaien naar het noorden. De maxima komen dan juist wat lager uit.Zicht op aangename lentewarmte met maxima tot een graad of 22 is nog lang niet in zicht. Langetermijnvisies van de diverse weermodellen geven nog steeds aan dat de luchtdruk de komende maanden door de bank genomen hoger dan normaal blijft boven onze omgeving en ten noorden van Nederland. Dat zou een ronduit goed teken zijn voor ons weerbeeld dat vaak droog en zonnig zou moeten gaan verlopen dit voorjaar. Meer info op www.weerprimeur.nl Kans op neerslag deze week 0%

0%

10%

35%

25%

Woe

Don

Vrij

Zat

Zon

20 15 10 5 0 -5

Min. Temp

Max. Temp

BIJ AANSCHAF VAN 3 SCREENS EN/OF ROLLUIKEN

GRATIS SOMFY* CONNEXOON io BEDIENING EN CONTROLE VIA UW SMARTPHONE OVERAL TER WERELD

Dit krantenproduct is milieuvriendelijk vervaardigd met een waterloos drukproces en geproduceerd door Rodi Rotatie onder gecontroleerde omstandigheden conform ISO 14001. Grafimedia getoetst door de SCGM, Certificaatnummer SCGM-MZ:2011.01.02

Industrieterrein Gooise Kant Antennestraat 20, Almere, (036) 536 55 35 www.sun-select.nl, www.luxaflexdealeralmere.nl

*GELDIG T/M 31 MAART 2020 VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN.

■ Door Robert Mienstra


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

ALMERE DEZE WEEK

25 MAART PAGINA 9

MAATREGELEN EN REGELINGEN CORONACRISIS

‘GROTE SAAMHORIGHEID MET OUDERS’

Cultuurfonds brengt gevolgen voor cultuursector in kaart

Basisschool Polderhof geeft online les

ALMERE – De coronacrisis raakt ook de cultuursector enorm. Cultuurfonds Almere is bezig om de gevolgen voor deze sector in kaart te brengen en Almeerders die in deze sector werken van de meest actuele informatie te voorzien.

HAVEN – “Ouders zijn over het algemeen heel flexibel, denken mee en houden hun kinderen thuis”, zegt Karin Draisma, directeur van basisschool De Polderhof in Haven.“Op dit moment hebben we geen kinderen in school. Misschien komen er een paar in de loop van de week voor opvang. Verder hebben we keihard gewerkt om digitaal les te geven. Het team heeft maar liefst 25.000 lesopdrachten gemaakt.”

“De eerste ondersteunende maatregelen zijn afgekondigd. We merken wel dat de hoeveelheid aan informatie soms verwarrend kan zijn, dat niet iedereen alle relevante informatie meekrijgt en dat er behoefte is om ergens vragen te kunnen stellen”, aldus Cultuurfonds Almere. Op de website van het Cultuurfonds wordt daarom een uitgebreid overzicht gegeven van alle maatregelen en regelingen voor mensen die in deze sector werken. “Uitvoerend kunstenaars, flexwerkers, gezelschappen en producenten zien al hun inkomsten per direct wegvallen. Ook culturele schoolactiviteiten worden geannuleerd nu ook de scholen dicht zijn”, aldus Cultuurfonds Almere. “Werk in de amateursector valt per direct weg, zodat duizenden docenten en professionals die als zzp’er werken in alle kunstdisciplines geen inkomsten hebben. Fotografen, contentproducenten, vormgevers, architecten en andere creatieven zien hun omzet drastisch teruglopen of geheel wegvallen.”

‘Ga in gesprek’ Zo zag de Almeerse muzikante en kleinkunstenaar Caroline in ‘t Veld haar theatertour ‘In Rap en Roer’ in het water vallen. “Word niet boos. Ga niet freaken. Ga het gesprek aan en vraag wat er mogelijk is. Wees eerlijk over je problemen, geef niemand de schuld. En vooral: ga praten, doe het niet alleen!”, is haar advies. “Cultuurfonds Almere zit in elk geval klaar om te luisteren en zij helpen waar ze kunnen.”

Inzichtelijk Cultuurfonds Almere en de gemeente Almere zijn de gevolgen voor makers en organisaties in de Almeerse creatieve en cultuursector in kaart aan het brengen. “We vragen Almeerders die in deze sector werken ons te helpen om dit meer inzichtelijk te maken door een mail te sturen naar info@cultuurfondsalmere.nl met daarin kort hun beroep, de afgezegde activiteiten, misgelopen inkomsten tot en met 6 april en eventueel andere opmerkingen of vragen.” Kijk op de website www.cultuurfondsalmere. nl voor een overzicht van alle maatregelen en belangrijkste regelingen voor mensen in de Cultuursector.

Ondernemers spelen met afhaalen bezorgdiensten op situatie in Door Petra Onderwater ALMERE – Uit eten gaan is nu natuurlijk uit den boze. Horecagelegenheden proberen hun klanten toch te bedienen door middel van afhaalen bezorgdiensten. Zo verklaarde restaurant Pallas-Athene in Tussen de Vaarten deze week de eerste Greek Drive voor geopend. “Het bericht dat wij de deuren moesten sluiten kwam natuurlijk hard aan. De impact van dit nieuws was echt enorm”, vertelt Wally Paraschou, eigenaar van het Griekse specialiteitenresetaurant aan de Rembrandtweg. “Natuurlijk hadden we het wel een beetje zien aankomen door de situatie in Italië en was er al een strijdplan in de maak. Mensen kunnen

hun bestellingen nu via de telefoon doen en 20 minuten later staat het eten klaar. Zodra mensen op de parkeerplaats staan geven zij weer even een belletje en dan wordt hun bestelling naar de auto gebracht”, aldus Wally. “Daarnaast bezorgen we nu ook in heel Almere bij bestedingen vanaf 50 euro.” Wally heeft ook contact met andere restauranthouders over hoe om te gaan met deze situatie. “Waar we kunnen, steunen we elkaar. Verder voelen we ons gesteund door onze klanten, die ons gelukkig nog steeds weten te vinden.”

■ Door Robert Mienstra

Dit grote aantal komt omdat de leerkrachten ook nu zoveel mogelijk op maat lessen willen aanleveren. “We hebben nu digitaal een flinke stap gemaakt om de lessen digitaal aan te bieden”, zegt Draisma. “Allerlei instellingen en educatieve uitgeverijen werken hier volop aan mee en stellen software voor de kinderen thuis beschikbaar die ze normaal alleen op school kunnen gebruiken. Daarbij is het belangrijk dat alle ouders ingelogd zijn op ons communicatiemiddel Social Schools. Ook kinderen hebben nu een inlogcode gekregen voor hun digitale huiswerk. Via dat systeem kunnen de kinderen ook direct vragen stellen aan de leerkrachten via een soort chat. Het was een klus om iedereen te bereiken, maar bijna alle ouders hebben we nu telefonisch gesproken. En met het team blijven we overleg voeren met videocalls.”

Stap vooruit De leraren kunnen vanuit huis de kinderen bedienen. “We proberen zo min mogelijk op school te zijn, maar kinderen van ouders met vitale beroepen die toch naar school komen vangen we op”, zegt Draisma. “Als het nodig is voor de opvang, dan gaan we een samenwerking met de Ark daarvoor aan.” Nu blijkt volgens Draisma hoe belangrijk het is voor het onderwijs om in ICT te investeren. “De overheid moet daar ook zijn verantwoording in nemen. Het klinkt raar, maar door deze crisis doet digitaal onderwijs een grote stap vooruit. Als dit goed lukt, zou het zomaar een steun in de rug kunnen zijn om het lerarentekort tegen te gaan. Er is een beperkt aantal ouders dat niet de beschikking heeft over digitale hardware. “We onderzoeken nu met een aantal organisaties of we, samen met andere partijen, daarin ouders tegemoet kunnen komen”, stelt Draisma.” Draisma is blij met de saamhorigheid die in het lerarenteam en met de ouders is ontstaan. “We worden inventiever. Het klinkt gek in deze situatie, maar er lijken ook positieve ontwikkelingen voor het onderwijs te komen. Zeker die samenhorigheid met ouders en het denken in kansen en mogelijkheden door het lerarenteam is mooi.”

Alzheimer Trefpunt Haven opent later DE MARKEN – Als gevolg van de ontwikkelingen rond het coronavirus gaat het Alzheimer Trefpunt Haven niet open op donderdag 19 maart. De nieuwe datum voor de opening staat vooralsnog gepland op donderdag 16 april. Hou

hiervoor de officiële berichtgeving in de gaten. Het Alzheimer Trefpunt Almere is bestemd voor mensen die met Alzheimer te maken hebben, of geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Thuishaven is het Huis van de Marken aan de Vrijmark 227.

Ondernemers roepen inwoners verder op om ook vooral hun boodschappen te doen bij de lokale middenstanders, die het ook moeilijk hebben in deze tijd.

ADVERTORIAL

Noodoplossing voor Horecaondernemers met bestelsite ALMERE – Onlangs kwam het vreselijke bericht van de overheid dat alle restaurants in Nederland hun deuren binnen een half uur moesten sluiten. Zodoende zagen al deze ondernemers hun omzet in een klap wegvliegen. Wij van SenS Online Marketing denken graag proactief mee met de ondernemers en hebben de volgende dag gelijk een noodoplossing bedacht: de bestel en afhaalwebsite in 1. Omdat we weten dat snelheid erg belangrijk is in deze situatie, hebben we ons team ingericht om binnen 4 uur een website live te krijgen. En omdat de restauranthouders al zo hard geraakt worden, bieden we deze oplossing aan voor slechts 425 euro. Normaal gesproken € 1.250,-. Wat houdt deze website in? 1. Een duidelijke homepagina welke in 1 zin duidelijk maakt wat de website inhoudt en assortiment toont. 2. Menu van het restaurant (of een aangepast afhaalmenu). 3. Mogelijkheid om online, per telefoon of email te bestellen. Zelfs koppeling met iDeal mogelijk. 4. Over ons pagina, een stukje over het restaurant en de openings- en afhaaltijden.

5. Contactpagina + integratie met Google Maps. Dit alles voor slechts 425 euro en binnen 4 uur live! Deze aanbieding is geldig zolang de restaurants gesloten moeten blijven. Meer informatie S&S Online Marketing Tel: (036) 3030061 – www.sensmarketing.nl

Een BMW of Mini huren bij Garage Roos kan gemakkelijk en snel. Ook zijn de eerste 100 kilometers vrij!


ALMERE DEZE WEEK

25 MAART PAGINA 10

familieberichtenservice 036 5300765 familieberichten@almeredezeweek.nl Sluiting voor plaatsing wekelijks op maandag 12.00 uur Wij zijn bereikbaar van ma-vr 9.00-17.00 uur

HetTheorieCentrum.nl Theoriecursus incl. internetkaart Zaterdag 9.00 tot 17.00 en dinsdagavond Operetteweg 86 Tel. 036-5314925

AUTOBEDRIJF KARBO Met veel verdriet nemen wij afscheid van ‘onze koeienman’

Hans Schrama Wij verliezen in hem een unieke en toegewijde vrijwilliger. Op zijn scooter reed hij van weide naar kinderboerderij en hij kende alle dieren! Vooral over de Schotse Hooglander koeien raakte hij niet uitgepraat. We wensen de familie en vrienden veel sterkte met dit verlies. Medewerkers, vrijwilligers en Raad van Toezicht Stad & Natuur

Ze zullen je nooit vergeten!

Wees wijs! Wij bieden u de hoogste prijs voor uw loopsloop-, schade- of bestelauto. Defect of Zonder apk geen probleem, RDW vrijwaringsbewijs binnen 1 minuut geregeld. EIGEN OPHAALDIENST ’S AVONDS OF WEEKENDS GEEN BEZWAAR BEL NU 06-10029637 B.G.G. 035-6989696 Autobedrijf Karbo Zanderijweg 12 Bussum

Beco Autodemontage vraagt loop- sloop- schadeauto’s, alle merken €150,= min. Gespecialiseerd in VW. Seat, Audi tot €5000,= 072-5719110 bgg 06-55327298 Van den Braak Almere: auto-inkoop: schade, defect, hoge km’s. Al 37 jaar een vertrouwd adres. (036) 5320637 of 06-34124456

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD, alle merken en bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar. Direct gehaald, betaald en RDW gevrijwaard. Bel of app; 06-25418595

Hoveniersbedr.De Boomstronk Voor al uw TUINKLUSSEN.Omzagen/ snoeien bomen.Tevens t.k.coniferen+ taxussen+ laurier in alle soorten en maten. Bel. 06-22768831.

TK. DROOG HAARDHOUT, eiken, beuken, essen, berken, gezaagd en gekloofd €70, per kub of 20 netten thuis bez. Tel 0229-262015 Tuinman heeft tijd voor al uw werkzaamh. Alles bespreekb. Vrijbl. Offerte 06-53442975. KvK

Tuinman heeft nog tijd Snoeien, Fatsoeneren, Voorjaarsbeurt, Bestrating, Overkapping, Etc. vrijbl. prijsopgave 06-50660689 hoeree-tuinen.nl Gedroogd openhaard/kachelhout ‘t Haardhoutmannetje Almere tel: 06-21903423

IS UW STOEL OF BANK DOORGEZAKT? Deze kunnen wij opnieuw vullen. En dan kan deze weer jaren mee. Leer dat versleten is kunnen wij weer laten herleven. Het reinigen van uw meubels. Of alle andere meubelwerkzaamheden. Bel voor vrijblijvende afspraak bij u thuis. Of kijk op de website:

VERZILVER nu uw GOUD.T.k.gevr: (oude) gouden sieraden, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv.munten etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Particuliere,Verpleging Verzorging en Scholing (PVVS) Reactie naar PB 1123, 1300 BC Almere N.N.

Ambachtelijke binnenschilder heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/ behangen/dakrep. enz. Ingeschr. Kvk. Vrijbl. prijsopg. 06-39870829

Iets te Vervoeren? Kleine Verhuizing? Mij bellen is voordeliger dan zelf een bus regelen. 7d p/w 06-53487777 Knip uit en Bewaar!

U WILT PUBLICITEIT?

Zorgen om groepen jongeren op straat ALMERE - Op straat komen nog steeds groepen jongeren samen die geen rekening lijken te houden met de kans op besmetting. Jeugdagent Andries ziet dat ook in Almere gebeuren. Hij roept Almeerse jongeren op om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te houden aan de corona-adviezen. De Almeerse jeugdagent deelt op Facebook een bericht van zijn Amsterdamse collega’s dat volgens hem zeker ook voor Almere van toepassing is. “Ik zie hetzelfde namelijk ook in Almere gebeuren. Grote groepen jongeren die samenkomen en dicht bij elkaar staan zonder rekening te houden met de geadviseerde afstand.”

Onwenselijk Agenten vinden dit zeer zorgelijk. “Wij begrijpen

dat de verveling toeslaat en dat de jeug af en toe naar buiten wil. Echter is de situatie zoals wij die nu aantreffen zeer onwenselijk.” Daarom wordt ook een beroep gedaan op de ouders. “Scholen, moskeeën, sportscholen, restaurants, etc hebben hun deuren gesloten om besmetting te voorkomen omdat fysiek contact onwenselijk is. Wij vragen dan ook om uw medewerking en vragen u uw kind zoveel mogelijk thuis te houden. Mochten zij toch naar buiten gaan, informeer hen dan goed over de risico’s en geef hen mee hoe ze hiermee om moeten gaan. Laten we allemaal ons steentje bijdragen om te voorkomendat dit virus zich verder verspreidt.”

MAIL NAAR REDACTIE@ ALMEREDEZEWEEK.NL

www.meubelhannes.nl 036-2340505

Advertorial

Digitale Hypotheek Actie

EEN GROENE UITVAART?

HYPOTHEEKRENTE STIJGT

U heeft meer keus dan u weet! Oók als u denkt aan een mooie ‘duurzame uitvaart’. Bel mij, of kijk op onze site. 06 3849 0748 www.amberuitvaart.nl

24 uur service U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen voor: ✓informatie ✓wensengesprek ✓voorbespreking ✓polis check Foto: Bureau81

Marianne van Bennekom Dementievriendelijke uitvaartverzorgster

06 13030086 vraag@uitvaartflevoland.nl www.uitvaartflevoland.nl

Het zijn onzekere tijden. Veel mensen zijn bij huis. De maatregelen om het Coronavirus in te dammen kosten de overheden zoveel geld dat de geldmarktrente oploopt en banken aangekondigd hebben de hypotheekrente te verhogen. De eerste banken (Munt, Hypotrust) hebben afgelopen vrijdag de hypotheekrente met 0,1% tot 0,25% verhoogd. ABNAMRO verhoogt vandaag de rente. Doorgaans volgen andere banken binnen enkele weken. Wellicht is dit het moment op het dieptepunt van de markt uw rente voor lange tijd vast te zetten. De rente voor 10 jaar vast kan al vanaf 0,95%, 20 jaar vast vanaf 1,35%.

vend uw hypotheek te laten bekijken. Alles digitaal. Communicatie vindt plaats via whatsapp, telefoon of email, dus u loopt geen gezondheidsrisico’s. Bovendien kost het u minder tijd. Wie deze week reageert krijgt bovendien korting op de kosten. Zie de paginagrote advertentie elders in dit blad. Mail uw verzoek om informatie naar info@ terpstrahypotheken.nl, whatsapp naar 06-53860102 of bel tijdens kantooruren naar 036-7519788.

Een rubrieksadvertentie plaatsen is nu heel eenvoudig via

WWW.ZETTERTJES.NL Oplage 90.210

Heel Almere bereiken? Kijk voor alle gebieden op zettertjes.nl

Hoe kunt u leveren: • maandag vóór 12.00 uur. Indien uw opdracht na sluitingstijd bij ons binnenkomt, wordt deze automatisch in de eerstvolgende editie geplaatst. • Eenvoudig via zettertjes.n (betaling via ideal) • Bij de receptie Transistorstraat 51A, 1322 CK Almere (uitsluitend contant betalen!) Prijzen zijn inclusief BTW. Brief onder nummer € 7,- toeslag. Erotiek zetters worden berekend volgens het mm tarief. Almere DEZE WEEK is nimmer aansprakelijk voor schade, door wie dan ook geleden, welke veroorzaakt is door niet, niet tijdig of onjuiste plaatsingen van zetters. In geval van twijfelbeslist de uitgever.

Terpstra Hypotheken biedt u de mogelijkheid kosteloos en vrijblij-

>30 jaar REPARATIE, VERKOOP, INBOUWSPECIALIST HUISHOUDELIJKE APPARATEN ALMERE 036 532 58 08

Agenda

installatie

fixerr.nl

techniek

DAKDEKKERS, BITUMEN, ZINK, LOOD, KOPER, INSTALLATIES GAS-WATER-ELEKTRA, BOUW, VERBOUW, RENOVATIE, KEUKEN, BADKAMER ALMERE 036 5372250 fixerr-installatietechniek

April

Vanwege maatregelen rondom het coronavirus gaan onze informatieavonden en patiëntenbijeenkomsten met meer dan 30 personen voorlopig niet door.

Hou de website van het Flevoziekenhuis in de gaten voor het laatste nieuws rondom het coronavirus. In de agenda op de website wordt aangegeven of een bijeenkomst geannuleerd is of doorgaat.

De Vos Tuin & Bestratingen Voor de complete aanleg van uw tuin Bestrating, schuttingen, ontwerp, onderhoud en meer. Bel voor vrijblijvende offerte 036-5311373 of 06-41420666 info@devosbestratingen.nl www.devosbestratingen.nl

Hi-Fi Audio Almere Laat u verassen in een van onze showrooms. O.a.: McIntosh-KEF-Marantz-Sonus faber en veel meer Argonweg 23, 1362 AA ALMERE

www.flevoziekenhuis.nl

Flevoziekenhuis Almere Hospitaalweg 1 1315 RA Almere

036-3333041 of 06-22393789

www.atube-highfidelity.nl


Stadhuis aan Huis Wekelijkse informatiepagina’s van de gemeente Almere Beheer en onderhoud van de openbare ruimte

Almere On Stage

Samen voor elkaar in Almere

Wat doet uw Raad van Almere?

pagina 12 en 13

pagina 14

pagina 15

pagina 16

De Stadhuis-aan-huispagina’s zijn gemaakt door de gemeente Almere, afdeling Communicatie.

Zo kunt u slimme apparaten Uitbreiding blauwe zones Stedenwijk beter beschermen en Filmwijk

NW MP E

KA R

R

R N ST

EL O ST

WA L

O M EN

ADE

URK

ST R G EL O

O EV

ER PR

H EN

EN PA DSC H ED E

IJ K

HA O EVRD ER W ER

DO PA DET IN C H EM

KEL BREU

A LM

HOO EN

O LD ZA A EN LS TR

Z EV ST R ORN LD O

LE ER PA D D A M

A PE ENG RAC HT

D H TPA

EL BU KA D RG E

U Y LP AD

D EN

T AC H RGR MAA A LK

REEF

ST R

E W OM

BO

RE

M. MON.R OE PAD

PA D

PE

R LL YS T KE G.

PA D LO ID

OM

PARKWIJK PAD

I V I E R S TR

CR OF TST R

L . OL

P. A S H RS

TR

G

Waarom een blauwe zone? Als bewoners van een straat parkeerhinder ondervinden, kunnen zij per straat een uitbreiding van de blauwe zone aanvragen. Als een blauwe zone wordt ingesteld, kunnen bezoekers van die straat alleen parkeren met een parkeerschijf. Bewoners kunnen een ontheffing aanvragen voor de blauwe zone.

Ervaart u parkeeroverlast? U kunt op eigen initiatief per straat een verzoek voor uitbreiding van de blauwe zone indienen via: info@almere.nl. U moet dan een handtekeningenlijst mailen waaruit blijkt dat de meerderheid van de bewoners van uw straat een blauwe zone wil hebben.

K PA

D

EG

ELE

R TA S IT R ST D NS

T

ON

D

Huidige blauwe zone Uitbreiding blauwe zone Geen uitbreiding R

SU M

LM

STR

HE

EN

O

S EN S HO OEK BR

S UN BR R ST

UD

G

E ELE

AD NP

ERM RO R ST R

T IE AR KW HT T R IC AS D MA A PA HT A N RAC NT F O ALSG E G VA N L O W VE

MOO

END

OTE N SC H D R EC SL IE

SC H H OVEO O N N ST R

EBO

STR

STED

PA

PER

IC H

BU N

RD

TR

WA

ES

HO

IL IP

TR

YE BO

R

E.

PH

J. GABIN PLANTSOEN

R

D IE

C.

TST

M.

S. S

RE

H.

D A ST

F HO OM LBO PE PA D AP HO E F B L A D

G.

O IG N

F

N.

O WO

STR

D

MP H UT R S

AD DP

N RTO

Y

HOEFB L A D P A

J. DEAN HOF E HR

J. M

LA

EE D R TR W E O R E AU S

OD

BU

LU

WO

A RR R. H N ST R IS O

R.

VE

R

H O L LY

AN

AD DP

ST

GOU

MG A

APPELBOOM HOF L EFB HO

GU

AN

SPAD

WEG

AMB ER R BOO MST

STR EN AD E IK NP

ELE

BO O

Uitbreiding blauwe zone RPA D HAZ ELAA UMPAD Geen uitbreidingHYP ERIC

D

IE L

GM

DA V IS STR H S T R. F O N DA

EWAR TS TR

IEFPLAATS FO NG ER

GA AR

J. G

ER

TR

LO W

TEG

L

W EG

I. B

ED ES

'S-HERTOGEN BOSCHPLEIN D PA EN R IJ

E GH VE R ST

EG EN

NS TR

ST R

TR

H EN

LD MA

R STR

EL OS TR

ARNHEM ER M EL BA O PA PLEIN PA DR N EV EL D D

V EN

DORDRECHT PLEIN

LT EP AD

M. FE

RAA

B.

C. GABL E STR

J. ST

S

D

BO OM PA D

D. NIVEN

GRETA GARBO PLANTSOEN

SS TR

LAND

TU

EG

PA D NT ER WEER WATER PLEIN

HE NG

M PA

N IJ M

ZU TP

EG

RG

AMW

R

DE VE LL EW

BU DO ES KA DE

ER SU

HO F

ST R

AD OR NP

T RACH

D EL FT

GI ET HO

EG

LE NT HE

G ST

EL

VO LL EN N HOVE NS SC HA

BUR

V E NR AYS T R

Ga naar doejeupdates.nl. Kijk voor meer tips op veiliginternetten.nl en veilig.almere.nl/cybercrime. Houd ook onze social mediakanalen in de gaten.

H ILV

STR

Meer weten?

TPA D

IN G

ZW O

NAA RD EN EG ST R

RN

Bij de aanschaf van een slim apparaat kunt u al rekening houden met de veiligheid. Controleer bijvoorbeeld of: • u bij de fabrikant of leverancier terecht kunt voor vragen, • u het apparaat makkelijk (auto-

ER D

RT W

AA

SPA K EN

R OTT

Welk apparaat u ook in huis haalt, weet dat u deze moet aansluiten op uw WiFi-netwerk. Dus check de veiligheid van het slimme apparaat voor u het koopt.

D

ST R A M ER SF O O

UTRECHT HOF

ZE IS

N

Slim apparaat kopen? Check eerst dit!

matisch) kunt updaten, • hoe lang het apparaat nog wordt ondersteund met softwareupdates.

N PA

BAA

4. Is het echt nodig om uw apparaat te verbinden met het internet? Als u de slimme functies niet gebruikt, kan het misschien ook wel zonder. 5. Update regelmatig de router waarmee u het apparaat met het internet verbindt.

HAARLEM PLEIN

R ST R

ID EN

PE LS

PA D

DE L

N . WE LLE

Huidige blauwe zone D WE G

OLSTG

V EL SE

IJ M U

M EE

SK Y

EL

A A LS

E NG DO D PA

1. Schakel, als dat kan, automatische updates in. Dan hoeft u niet steeds te kijken of er software-updates zijn. Ze worden geüpdatet als u ze even niet gebruikt. 2. Kunt u geen automatische updates aanzetten? Zet een periodieke herinnering in uw smartphone of agenda om uzelf aan het updaten te herinneren. 3. Verander het standaardwachtwoord van uw apparaat in een nieuw, sterk wachtwoord dat u alleen voor dit apparaat gebruikt. Waar een sterk wachtwoord aan moet voldoen, leest u op veiliginternetten.nl/wachtwoorden.

AM V EE ST EL N ST R

J.G. WALT HERHOF

M EP

IKO W

MANIFESTATIEVELD STEDENWIJK A M ST CLARENCE ER D A M W SEEDORFPLEIN EG

AR

P. SELLERS HOF

SS TR

RL AA

FU NÈ

TS JA

EN SI NG

Maart staat in het teken van internetcriminaliteit. We geven de hele maand tips over het omgaan met slimme apparaten om de digitale inbrekers buiten de deur te houden. Heeft u uw slimme apparaten geüpdatet om te voorkomen dat criminelen digitaal bij je inbreken? Goed bezig! U kunt meer doen om uw apparaten en daarmee uzelf beter te beschermen:

M

YE ST R D. KA

L. DE

Uitbreidingsgebied Stedenwijk • Alkmaargracht 49 t/m 113 • Vollenhoveschans 1 t/m 97 • Urkwal 1 t/m 102 • Hilversumpad 1 t/m 42 • Hoornstraat1 t/m 66 • Naardenstraat 3 t/m 1

RS TR

EF ADRE L. BA LLS

C IN E

TRAILERHELLING

De straten die worden toegevoegd aan de blauwe zone zijn:

PE DY CA

AB

CO ME

FE RN AN

Op basis van ontvangen petities van bewoners breidt de gemeente de blauwe zones uit in Stedenwijk en Filmwijk. De uitbreiding van deze zones is gepland op 1 april 2020, als de weersomstandigheden de voorbereidingen toelaten (het moet droog zijn).

Uitbreidingsgebied Filmwijk • Peggy Ashcroftstraat 1 t/m 61 • Laurence Olivierstraat 1 t/m 52 • Rex Harrisonstraat 1 t/m 24 • David Nivenweg 1 en 2

Meer weten? Meer informatie vindt u op parkeren.almere.nl Het verkeersbesluit voor deze uitbreiding blauwe is op 7 februari 2020 gepubliceerd op: overheid.nl onder ‘Beleid & regelgeving’, ‘Bekendmakingen’.

Werkzaamheden Hollandsedreef Vanaf zaterdag 28 maart worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de Hollandsedreef. Het asfalt wordt vernieuwd; dit duurt tot en met vrijdag 3 juli. In vier fasen worden de werkzaamheden uitgevoerd. De eerste fase begint vanaf de Hogering tot en met de kruising Wormerweg en de Jacques Brelweg. Vanwege de slechte staat van de asfaltverharding wordt de dreef onder handen genomen. Het asfalt wordt vernieuwd om zo de kwaliteit van het wegdek en daarmee de veiligheid voor het verkeer kunnen blijven waarborgen. Hiervoor moet eerst de oude asfaltlaag verwijderd worden. Daarna

komt er een nieuwe laag asfalt op. De kruising met de Bartokweg en de Couperusweg wordt een rotonde. Informatie en eventuele wijzigingen Wilt u alle informatie zien en op

STADHUIS AAN HUIS - Woensdag 25 maart 2020

de hoogte blijven van eventueel wijzigingen in de planning van de werkzaamheden? Kijk dan op almere.nl/hollandsedreef en op Facebookpagina @werkaandedreven.

Pagina 11


BEHEER EN ONDERHOUD VAN De situatie rond het coronavirus kan invloed hebben op onze werkzaamheden. Kijk daarom op almere.nl/coronavirus voor actuele informatie.

Maart en april zijn dé maanden van de ontluikende natuur. Bomen en planten lopen uit, zoogdieren krijgen jongen, vogels bouwen een nest en leggen eieren. Bij het beheer van de openbare ruimte houden we zo veel mogelijk rekening met natuurwaarden. Behoud van de natuur speelt ook een rol bij de keuze van materialen die we gebruiken, bijvoorbeeld bij wegenaanleg en plagenbestrijding. Hierover en meer leest u op deze pagina’s.

Een nieuw seizoen Bij het beheren en onderhouden van de openbare ruimte doen we wat nodig is om onze stad heel, veilig en schoon te houden of juist te vernieuwen. Een mooi voorbeeld van het vernieuwen is de herinrichting van het parkeerterrein bij Doemere in Almere Buiten. Dit betonnen parkeerterrein ziet er nu stuk groener uit. Er is een mooie looproute gekomen; het oogt zo veel aantrekkelijker. Als het mogelijk is, doen we het beheer samen met onze bewoners. We leggen ze uit wat we doen en waarom we dat doen. Zo ben ik zelf op pad geweest met inwoners en collega’s van de afdeling Stadsruimte in Stedenwijk om te horen wat het groot onderhoud daar betekent voor het groen. Mooi om te zien dat veel inwoners met zo’n wandeling meelopen om naar de uitleg te luisteren, maar vooral ook om vragen te stellen. Ook letten we bij het beheer en onderhoud erop dat materialen lang meegaan of juist weer hergebruikt kunnen worden. Hoe we dit doen, kunt u lezen op deze pagina’s. Tot slot hoop ik dat u, net als ik, vooral gaat genieten van dit seizoen waarin de natuur weer tot bloei komt!

Hilde van Garderen Wethouder Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing

Longdotmarkering op de Kievitsweg in Almere.

Werk aan de Oosterdreef Vorig jaar is het eerste deel van het asfalt van de Oosterdreef vernieuwd. Vanaf 2 maart tot en met eind mei 2020 zijn we bezig met het traject vanaf de Sluiskade tot de rotonde bij de Voorstraat (fase 2).

De dreef en de rotondes krijgen nieuw asfalt vanwege de slechte staat van het asfalt. Dit gebeurt om de kwaliteit van het wegdek te verbeteren en daarmee de verkeersveiligheid. Eerst halen we de oude asfaltlaag weg; daarna brengen we een nieuwe, stillere laag aan. Tegelijk verandert een deel van de Oosterdreef van een tweebaansweg in een eenbaansweg. We werken het liefst met duurzame producten. Op diverse dreven is dit al gedaan. Bijvoorbeeld door oud asfalt 100% te recyclen voor nieuw aan te leggen wegen. En we gebruiken LEAB (laag energie asfalt beton) in de onderlagen. Dat beperkt de CO2-uitstoot (7 kg/ton). Op de Oosterdreef gaan we in een proefvak experimenteren met een deklaag met versterkte vezel; naar verwachting gaat dit langer mee en is beter recyclebaar. Op de Kievitsweg hebben we als eerste gemeente in Nederland de ‘longdot’-markering toegepast. Dat betekent minder materiaal, een betere zichtbaarheid en minder geluidproductie. almere.nl/werkaandedreven

Broedende vogels, niet storen In het voorjaar zitten veel vogels op hun nest. Meestal goed verstopt en niet te vinden. Maar de meerkoet niet, die zit vaak open en bloot op zijn nest midden op het water en verdedigt dat fel. Alle broedende vogels, op het water en op het land, zijn volgens de wet beschermd. Daarom houden wij bij ons werk hiermee rekening. Het betekent niet dat maaien, snoeien of bomen verwijderen verboden is, maar wel dat we broedende vogels niet mogen verstoren.

Nieuw in de bestrijding van de eikenprocessierups De brandharen van de eikenprocessierups kunnen bij mens en dier hevige jeuk en bultjes veroorzaken. Dat willen we natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Hoe we dat dit jaar gaan doen, kunt u lezen op: almere.nl/ eikenprocessierups. Daar vindt u ook uitgebreide achtergrondinformatie. Naast de gebruikelijke bestrijding, hebben we ook een nieuwe aanpak. We proberen de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te helpen, zoals gaasvliegen, sluipwespen, vogels en vleermuizen. Dat doen we door rondom eiken minder vaak te maaien en langs de Godendreef een speciaal bloemenmengsel en bloembollen aan te brengen. Dit biedt voedsel en schuil- en overwinteringsplekken, waarmee we hopen gaasvliegen en sluipwespen aan te trekken.

lieren en zieke essen. De kasten maken mensen in Almere met een afstand tot de arbeidsmarkt. We verwachten dit voorjaar de eerste kasten te plaatsen. Verder kijken we goed naar de ontwikkeling van de plaag door vlinders van de eikenprocessierups te vangen met lokstoffen in zogeheten feromoonvallen. Daarmee kunnen we de plaagdruk voor het volgende jaar beter voorspellen en onze aanpak bij te stellen. almere.nl/eikenprocessierups

Meerkoet op nest.

Op veel plekken in de stad hangen we in totaal 500 mezen- en speciale vleermuiskasten op: koolmezen eten de rupsen en vleermuizen de vlinders. Deze mezen- en vleermuiskasten laten we maken van hout van verwijderde Almeerse popu-

BEHEER EN ONDERHOUD VAN DE OPENBARE RUIMTE - Woensdag 25 maart 2020

Koolmezen eten de eikenprocessierupsen. Foto: Silvia Hellingman

Pagina 12


DE OPENBARE RUIMTE Kort en lang gras, hoe zit dat?

Feitjes en weetjes over de Leeghwatersluis Volgende maand begint het vaarseizoen, leuk voor een tour door Almere over het water! Zeker nu de Leeghwatersluis volledig is gerenoveerd. Wat is er allemaal veranderd?

Ook met waardevolle planten gaan we zorgvuldig om, zoals bijvoorbeeld bepaalde orchideesoorten. Als die in het gras staan, maaien we daar omheen. In Almere hebben we verschillende soorten gras in onderhoud met een oppervlak van wel 2.580 voetbalvelden samen. Het gras varieert van kort gras tot ruig gras/riet. Al dat gras maaien we, waarbij we rekening houden met bloemen, kruiden en insecten.

Dichtbij woningen, vaker maaien Hoe vaak we laten maaien heeft te maken met het beeld dat we hebben afgesproken. Hoe dichter bij woongebieden hoe korter het gras. In woongebieden maaien we vanaf eind maart jaarlijks gemiddeld 15 à 20 keer. Dat doen we voor een nette aanblik en omdat kort gras fijner is om op te spelen, voetballen of de hond uit te laten. Bij de dreven en in de parken maaien we jaarlijks ongeveer 10 tot 13 keer.

a) De gerenoveerde sluis gaat weer voor zeker 35 jaar mee. Hierdoor duurde het werk aan de sluis wat langer, maar hij gaat nu ook langer mee; b) De sluis is veiliger, makkelijker te bedienen, energiezuiniger en minder milieubelastend. Ook zorgen extra verlichting, omheining en camerabewaking voor een veiliger gevoel bij gebruikers en beheerders; c) De sluis is energieneutraal uitgevoerd. Er zijn zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen gebruikt, waarmee de sluis circulair is; d) Nieuw is de vispassage. Vissen kunnen ’s nachts via schuiven van de Hoge Vaart naar de Leeghwaterplas en terug. Dit is goed voor de visstand en de biodiversiteit; e) De sluis is in 1987 gebouwd op verzoek van bewoners. Via de sluis kun je snel van de Hoge Vaart naar het Weerwater varen en zo door naar Almere Haven. Zonder de sluis zou dat een paar uur kosten, zoals tijdens de renovatie vorig jaar ook het geval was; f) De sluis is te gebruiken tussen 9.00 en 22.00 uur. Wilt u buiten die uren door de sluis dan kunt u dat aanvragen via een melding op de website of bellen met 14036; g) Gaat u varen? Kijk op almere.nl/varen voor meer informatie. almere.nl/varen

Hout zieke essen als steun voor jonge aanplant

Minder maaien, meer biodiversiteit Ook groeit er gras dat we maar één of twee keer per jaar maaien en verwijderen. Zo kunnen er ook bloemen en kruiden groeien. Dat zet de stad in bloei en trekt weer insecten zoals vlinders en bijen aan. Hier maaien we minder voor meer biodiversiteit. Dit maaien en afvoeren doen we in september en oktober. Bij twee keer maaien we ook tussen half mei en eind juni. Op sommige plekken maaien we helemaal niet. Dat is om verschillende insecten een overwinteringsplek te bieden.

De gemeenteraad wil dat Almere in 2030 100% duurzaam is. Wat doen wij als beheerder van de openbare ruimte om aan dat doel bij te dragen? Bij het beheer van de stad hoort ook het vervangen van bomen. In het bos doen we dat om het bos gezond te houden. Zo geven we een gezond bos door aan volgende generaties. Bij zieke bomen doen we dat om gevaarlijke situaties te voorkomen. Van de verwijderde bomen proberen we het hout zo mogelijk te goed te gebruiken. De door essentaksterfte weggehaalde essen vormden stof tot nadenken wat we met dit hout kunnen doen. Het idee was om de nieuwe, jonge bomen, die de essen vervangen, te ondersteunen met boompalen gemaakt van verwijderde essen. In dit geval vierkante palen in plaats van ronde.

Meer kleur op straat? Leg een boomtuintje aan! Wat dat is en hoe u dat doet? almere.nl/boomtuintje

Een ander duurzaam element is dat we de boompalen laten zagen bij de lokale zagerij. En wel door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: dat is 3x de duurzaamheidswaarde! Er zijn nu al zo’n 10.000 palen gezaagd. Ze staan verspreid door de hele stad.

Bewoners aan het stuur Wij, bewoners van de Gouwen, merkten dat het groenonderhoud door de gemeente elk jaar minder werd. Wij wonen in een parkachtige omgeving en ergerden ons aan het hoge gras, de oprukkende berenklauw en het zwerfvuil.

met de vraag wie mee wil helpen om de buurt netjes te houden. Sommige mensen vinden dat de gemeente dit moet doen. Maar gelukkig is er nu een enthousiaste groep waarvoor ik de maaiplanning maak en dat loopt erg goed.

In de Wierden zagen wij dat vrijwilligers veel zelf doen. Dat inspireerde ons om een gesprek aan te vragen met wijkregisseur Yvonne Eggermont. Was het mogelijk om zelf te gaan maaien?

Onze samenwerking en het contact met wijkregisseur Yvonne is in één woord top.

We kregen 2 maaimachines met toebehoren en een container voor de opslag van de gemeente. Ik heb in de buurt geflyerd

BEHEER EN ONDERHOUD VAN DE OPENBARE RUIMTE - Woensdag 25 maart 2020

Naast het maaien ruimen we ook geregeld zwerfvuil op. De reacties uit de buurt zijn erg lovend.” Saskia Vlugt, bewoner de Gouwen

Pagina 13


almereonstage.nl

Almere On Stage Op donderdag 13 maart liepen zeven jongeren stage bij de redactie van de Stadhuis aan Huis van de gemeente Almere. De vmbo-leerlingen mochten proeven aan het beroep van redacteur. Ze schreven een verslag van het beroepenfeest, maakten algemene artikelen en interviewden medewerkers op het stadhuis. almereonstage.nl

‘On Stage Match’ scholen gekomen. We werden in de kunstlinie opgehaald. Daarna mochten we vrij rondlopen en bij beroepen kijken. Er waren 4 sectoren namelijk: handel en economie, zorg, welzijn en maatschappij, groen en natuur en techniek. Ik vond het een leuke dag omdat ik veel had geleerd. Op die dag kon je een ‘on stage match’ maken; bij die match moest op 12 maart stage lopen. Op dinsdag 3 maart ben ik met mijn school naar Almere On Stage geweest. Er waren veel

Nadia Sarfraz

Verschillende beroepen, dezelfde gemeente Wij hebben op 12 maart 2020 Jolanda van Tongeren en Maarten Haafkens geïnterviewd over hun baan en over Almere On Stage. Allebei hebben ze een heel ander beroep, maar werken ze beide bij de gemeente. Maarten Haafkens is junior beleidsadviseur. Dat houdt in dat hij zich bezighoudt met kinderen die van school af gaan zonder diploma en hun helpt om toch verder te gaan. Zijn beroep is heel

afwisselend, maar toch wel heel interessant. Jolanda van Tongeren is een interne accountant. Zij kijkt naar veel procedures en regels. Hoe die worden uitgevoerd en of dat makkelijker kan gaan. Het beroep gaat ook veel om geld en of ze het goed besteden. Ook was zij in 2019 ambtenaar van het jaar.

Kennismaken met werkgevers Almere On Stage biedt tweede- en derdejaars vmbo-leerlingen de kans om actief kennis te maken met diverse beroepen en beroepsbeoefenaren. Jongeren moeten vroeg kiezen voor een beroep dat hen motiveert. Het is belangrijk dat dit wordt gedaan, omdat jongeren aan het denken worden gezet over wat ze later willen worden. En dit hun motiveert. Elk jaar is Almere On Stage een succes. Dit jaar vonden ruim 900 leerlingen een stageplek, waaronder bij de gemeente Almere.

Match met twee bedrijven Het evenement Almere On Stage op 3 maart, was speciaal voor middelbare scholieren van vmbo in Almere. Tijdens het evenement had je verschillende bedrijven waar je een dag zou kunnen meelopen. De scholieren maakten vooraf op school een boekje met een top 5 bedrijven die aanwezig zouden zijn bij Almere On Stage. Zodra de scholieren een ‘match’ hadden gemaakt met hun gewenste bedrijf, kregen ze een uitnodiging voor de Doe dag 12 maart.

Zo heb ik een match gemaakt met twee bedrijven. Een bedrijf dat te maken heeft met fashion design en de gemeente Almere waarbij we de deze pagina in de krant maakten. Ik vond dit twee geslaagde matches omdat het beroepen zijn die bij mij zouden passen later. Het was heel erg leuk om dit te doen en ik heb nu meer overzicht over wat ik zou willen doen.

Phileine Peet

Sanae Essabbar

Goede energie Ballonnen

Voor Jolanda van Tongeren en Maarten Haafkens van de gemeente Almere was het de eerste keer bij Almere On Stage. Ze vonden het een interessante dag, er was goede energie en de kinderen waren enthousiast. Er waren veel verschillende beroepen waar de leerlingen van sommige niet wisten dat die er waren. Het was mak-

Dinsdag 2 maart was Almere On Stage voor alle 3 vmbo-leerlingen van Almere. Leerlingen konden deze dag praten met ervaren vakmensen over hun beroep.

Ik heb vooral naar beroepen in de sector economie gekeken zoals salarisadministratie. Het was een interessante dag en ik vond vooral de doe-dag erg leuk en leerzaam.

Het ging als volgt: de leerlingen kwamen binnen in een zaal waar allemaal verschillende standjes stonden, aan de standjes zaten ballonnen vast in de kleur van sectoren zoals economie.

Nina Servais

kelijk om over eigen beroepen te vertellen. De gemeente geeft subsidie aan Almere On Stage en wilde er graag bij zijn. Ze vonden het een geslaagde dag en waren enthousiast, maar hadden wel tips voor de volgende keer zoals over de ruimte.

Esra Dai

Deze Special is gemaakt door leerlingen uit vmbo-3: Aurelia Boldewijn, Esra Dai, Sanae Essabbar, Sohaila Ouhadou, Phileine Peet, Nadia Sarfraz en Nina Servais, tijdens hun stage op 12 maart bij de redactie van de Stadhuis aan Huis. ALMERE ON STAGE - Woensdag 25 maart 2020

Pagina 14


wijkteams.almere.nl

Samen voor elkaar in Almere

School- en buurt(moes)tuinen Veel activiteiten gaan vanwege de getroffen maatregelen de komende tijd niet door. Een van de dingen die nog wel kunnen, is de tuin in. Wie oog heeft voor de natuur heeft vast gemerkt dat door de zachte winter het groeiseizoen vroeg is begonnen. Verspreid over de stad beheren bewoners, verenigingen en scholen mooie (moes)tuinen. Vanwege de maatregelen en hygiënevoorschriften van het RIVM zal er in deze periode minder gezamenlijk gewerkt worden en zijn er minder activiteiten vanuit scholen, maar tuinliefhebbers en mensen die graag zelf hun groenten en fruit kweken, komen vanaf het voorjaar tot diep in de herfst om de mooiste groenten, vruchten en bloemen te kweken. Mooier, lekkerder, gezelliger én goedkoper dan in de winkel of op de markt. waren we superblij mee, we hadden meteen een goeie start. Buurtbewoners die niet veel te besteden hebben, kunnen zo aan de mooiste planten komen. Het is dankbaar werk en de tuin brengt leven in de buurt. Mensen komen niet alleen om planten te ruilen, maar vaak ook gewoon voor een praatje. Soms krijgen we zelfs wat te drinken van omwonenden.”

Zelf groenten kweken op school

Ruiltuin In Almere Haven beheert Marijke al jarenlang een ‘Ruiltuin’ in De Wierden: “Samen met vier andere buurtbewoonsters begonnen we ermee in 2012. Op televisie had ik een soortgelijk project in Lelystad gezien. We vonden het een geweldig idee, dat mooi aansloot bij een oproep

van de gemeente voor buurtinitiatieven. Veel mensen hechten waarde aan de planten in hun eigen tuin en gooien stekken van mooie planten liever niet zomaar weg. Die wisten ons al gauw te vinden. Toen de bestrating en tuinen hier in de buurt opgehoogd werden, mochten we een aantal tuinen leeghalen. Daar

In het Koggepark zijn Erica en Margriet samen de motor van een schooltuin en een ‘tiny forest’ voor - en met - leerlingen van basisschol De Digitalis. In het tiny forest hangen kleurige kaartjes met de namen van de kinderen, die ieder hun eigen boompje verzorgen. In de moestuin verzorgen ze groenteplanten op hun eigen stukje grond. “De oogst blijft natuurlijk het meest favoriet, maar we zien ook dat veel kinderen écht trots zijn op hun planten en boompjes en er goed voor willen zorgen. Zo raken ze ook vertrouwd met insecten en het andere bodemleven en wat aarde aan handen en voeten.”

Ga jij voor mij de tuin in? In de lente gaan veel mensen weer hun tuin in orde maken voor de zomer. Er zijn veel mensen in Almere die wat ouder zijn, een beperking of ernstige ziekte hebben en daardoor niet in staat zijn hun tuin te onderhouden. Voor deze mensen zijn wij op zoek naar 'Tuinvrijwilligers'. Mensen die het leuk vinden om voor iemand de tuin weer even op orde te brengen na de winter. Onkruid wieden, losse blaadjes opruimen, snoeien, plantjes planten. Het gaat daarbij niet om zware werkzaamheden.

Wijkteam

Het is voorjaar Voorjaar is naar buiten gaan, lentegevoel, de eerste tulpen die de kop opsteken. Het seizoen waarin de planten weer gaan groeien en de bomen groen worden. We schudden de winter van ons af, zo langzaamaan krijgt alles weer kleur en warmt je huis op zonder verwarming. Eindelijk! Het is voorjaar. Maar voor wie? Voor iedereen. Want tijd en seizoenen laten zich niet bepalen. Voor iedereen brengt voorjaar het prettige lentegevoel met zich mee. Toch? Ook voor de daklozen en andere kwetsbare mensen die nergens terecht kunnen omdat de opvangplekken vol zijn? En voor de snel groeiende groep ‘economisch daklozen’? Mensen die door een scheiding, verlies van hun baan en andere nare gebeurtenissen op straat belanden? Ik weet zeker dat de 58-jarige L, een economisch dakloze, dolblij zou zijn met een betaalbare plek om te slapen. Twee jaar geleden belandde hij door trieste omstandigheden, met een koffer vol kleding, persoonlijke bezittingen en schulden, op straat. Familie, kennissen en vriendenkring, vroegen hotelprijzen om een nachtje bij hen te slapen. Onderverhuurders vroegen schrikbarende prijzen en gooiden hem na betaling van de huur zo snel mogelijk weer de woning uit. L. slaapt nu in treinen en op openbare plekken zoals Schiphol en een enkele keer in een goedkoop hotel.

Werkt u graag in de tuin en vindt u het leuk om iemand bij u in de buurt daarmee te helpen? Meld u dan aan bij Burennetwerk van de VMCA via (036) 534 14 04 of kijk op vmca.nl/vacature/ tuinvrijwilliger voor meer informatie.

Hoe mooi zou het voorjaar ook voor hem zijn, op een plekje om te wonen, te slapen, te groeien en te bloeien. Zodat hij niet verplicht buiten verblijft, maar naar buiten gaat om de lente op te snuiven.

Houdt u zich bij het werken als tuinvrijwilliger aan de hygiënevoorschriften van het RIVM, zoals afstand houden.

Lucia Fer, Opbouwwerker wijkteam Tussen de Vaarten

Coronamaatjes Almere De wijkteams Almere hebben Coronamaatjes Almere opgericht. Die zijn er voor inwoners van Almere met een kwetsbare gezondheid. Voor hen raden de overheid en het RIVM aan om grote gezelschappen en openbaar vervoer te vermijden. Ook verzoeken ze dringend om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Veel activiteiten voor ouderen gaan daarom niet door. Dat leidt tot minder sociale contacten en minder praktische hulp voor een groep voor wie dit juist erg belangrijk is.

Dat kan op verschillende manieren: • Telefoonmaatje: dagelijks een kwartier bellen. Vrij in te vullen, afhankelijk van wat beide partijen fijn vinden. Bijvoorbeeld samen Wordfeud, Skipbo of andere gezelschapsspelletjes spelen op afstand, via internet. • Boodschappenmaatje: breng of krijg boodschappen op de deurmat, denk aan de hygiënevoorschriften van het RIVM. • Hond uitlaten, contact alleen bij de deur.

Coronamaatjes Almere verbindt inwoners van Almere met een kwetsbare gezondheid met buurtgenoten die hen op afstand gezelschap willen houden of praktische hulp willen bieden.

facebook.com/groups/coronamaatjesalmere/

SAMEN VOOR ELKAAR - Woensdag 25 maart 2020

Deze column is geschreven voordat de maatregelen rond Corona van kracht waren.

Spreekuur wijkteams alleen telefonisch Vanwege het coronavirus houden de wijkteams t/m 6 april uitsluitend telefonisch spreekuur. De tijden vindt u op wijkteamsalmere.nl Bel 14 036 of vraag een gesprek aan en vul het meldingsformulier op de website in. Een van de wijkwerkers neemt dan contact op met u. Het administratief spreekuur vervalt voorlopig.

Pagina 15


Wat doet uw Raad van Almere? Wij denken dat u er niet op zit te wachten dat de gemeenteraad van Almere u op deze pagina óók nog eens gaat vertellen wat er aan de hand is. Dus dat gaan we dan ook niet doen. Wél willen we u laten weten waar uw raad voor staat in deze tijden en wat wij (kunnen) doen voor Almere.

Om antwoord te geven op de vraag hierboven: de raad is -als democratisch instituut- op dit moment volledig operationeel. En hij is nog steeds het hoogste orgaan van de stad. Maar de raad komt op dit moment niet bijeen. Althans, niet lijfelijk. Er is wel een online vergaderomgeving aangemaakt, zodat de raad wel kan video-vergaderen. Maar op dit moment is dat (nog) niet nodig.

Geen besluiten De meest belangrijke taak van de raad is het om als vertegenwoordiging van de inwoners besluiten te nemen. Eigenlijk staan alle andere werkzaamheden in het teken daarvan. In de wet staat dat gemeenteraden alleen besluiten kunnen nemen als ze lijfelijk (fysiek) aanwezig zijn en als er minimaal de helft plus één van de geïnstalleerde raadsleden aanwezig is. Bij ons moeten er dus minimaal 23 raadsleden in één ruimte bijeen komen, de presentielijst tekenen (staat ook in de wet) en dan pas kunnen er besluiten genomen worden. Je kunt je afvragen of er dan nog wel voldoende democratische vertegenwoordiging is. Het is nu hoe dan ook niet verstandig om met groepen mensen in één ruimte te verblijven. Want behalve raadsleden zijn er ook ambtenaren, de voorzitter (burgemeester), de portefeuillehouder(s), de pers en veelal ook inwoners aanwezig.

Wat wél? Beter is het om niet te spreken over 'de raad', maar over de raadsleden. Zij zijn mede-inwoners

van de stad en velen van hen hebben een baan. Bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs. Dus zijn ze natuurlijk zoveel mogelijk (extra) aan het werk of passen ze thuis op hun kinderen. Maar heel wat van de raadsleden zijn naast hun werk persoonlijk actief in de stad om medebewoners te ondersteunen. Daarnaast blijven ze gewoon hun politieke taken uitvoeren. De drie algemene taken van de raad zijn: kaders stellen, het werk van het college controleren en de inwoners vertegenwoordigen. Aan het stellen van kaders is op dit moment weinig behoefte. Alles loopt en er zijn geen dringende kwesties. Maar controleren kunnen ze wel en doen ze ook. Sommige dossiers lopen gewoon door en daarover kunnen raadsleden zich een mening vormen. En ook blijven ze in contact met u, de inwoners, om u te vertegenwoordigen en in actie te komen als daar aanleiding voor is.

De regio aan zet Burgemeester Weerwind stelde op 13 maart een noodverordening vast. Die werd na de bekendmaking van de kabinetsmaatregelen op 16 maart vernieuwd. Alleen, dat deed hij niet als burgemeester van Almere, maar als voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland. Omdat de coronacrisis groter is dan Almere en ook de omliggende gemeenten aangaat, is het niet het Almeerse gemeentebestuur, maar de Veiligheidsregio die over de crisisbeheersing gaat. En ons Almeerse college van burgemeester en wethouders is erg druk met het dagelijks bestuur van de stad en de lokale crisisbeheer-

sing. Want er zijn tal van vitale processen die doorgang moeten vinden. Denk aan veiligheid en zorg, maar ook aan werk en inkomen. En zaken als de afvalinzameling of de dienstverlening voor bijvoorbeeld paspoorten. Dat gaat allemaal door, ook al moeten veel ambtenaren op dit moment ook vanuit huis werken. De raad vertrouwt het college er volledig op dat zij die zaken naar beste inzicht en kunnen uitvoert. En veel raadsleden maken daarom nu een pas op de plaats. Want de realiteit is dat crisisbeheersing op dit moment voorrang heeft boven het democratische proces van beraadslagingen en besluitvorming.

Openbaar De raad ziet het namelijk als een van zijn functies om ervoor te zorgen dat zijn werk openbaar is. Bij een carrousel- of raadsvergadering kunt u normaal gesproken aanwezig zijn of de livestream volgen. Maar dat kan nu niet. Daarom worden de stukken die klaar zijn om te bespreken in het openbare raadsinformatiesysteem gezet. U vindt ze op almere.notubiz.nl op de datum van 31 maart 2020. Maar dan is er dus géén Politieke Markt. We publiceren daar alleen maar de bespreekrijpe zaken. En daar waar nodig informeren wij de pers om ervoor te zorgen dat u als inwoner alle informatie krijgt waar u recht op heeft.

Korte lijnen Maar de raad is er niet voor niets. Ook in crisistijd heeft de raad een belangrijke rol als vertegenwoordiger van de inwoners. Daarom zijn er afspraken gemaakt over hoe college en raad elkaar in evenwicht houden. Dat gebeurt door een wekelijks (online) overleg tussen de burgemeester en de fractievoorzitters in de raad. Die fractievoorzitters vormen de verbinding met de raadsleden en de burgemeester is dat voor het college. Via de medewerkers van de raad (de griffie) wordt ervoor gezorgd dat alle vragen en opmerkingen van de raadsleden goed gekanaliseerd en vastgelegd worden, ook nu dit allemaal op afstand en digitaal gaat. Nu wij u op deze pagina hebben verteld hoe wij als raad uitermate zorgvuldig met onze vertegenwoordigende rol omgaan, willen wij een persoonlijk woord tot u richten. U en wij, we zijn allemaal mede-inwoners van Almere. Onze stad staat bekend om zijn groen-blauwe karakter en fijne woonklimaat. Maar in werkelijkheid zijn het de mensen die Almere tot zo'n fijne woonplaats maken. We ontmoeten elkaar in de stad, bij het winkelen of tijdens het sporten. Velen van ons zien elkaar bijna dagelijks in onze woonomgeving of op het werk. Alleen, nu even niet. En dat doet pijn. Allemaal kennen we mensen die het moeilijker hebben dan wij. Kwetsbaren, jong of oud, eenzame mensen, zieken of hulpbehoevenden. Als burgemeester en raadsleden zien we tal van hartelijke initiatieven in de stad. Almeerders die zich om hun stadsgenoten bekommeren. Dat geeft een warm gevoel. We willen daarvoor onze dankbaarheid uitspreken. En we willen u vragen daarmee door te gaan, en als het nog wat langer duurt, vol te houden om uw stadsgenoten te omringen met uw aandacht en liefde. Samen komen we hier doorheen.

Op de speciale webpagina van de gemeente Almere kunt u op de hoogte blijven: almere.nl/coronavirus.

Namens de Raad van Almere, Franc Weerwind, burgemeester, Willem Boutkan, voorzitter van het presidium

Met deze informatiepagina wil de Raad van Almere u op de hoogte houden. Het is een kleine selectie van wat er is gebeurd of gaat gebeuren. De pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld door het team van de griffie, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wilt u reageren, stuur gewoon een e-mail. Meedenken of -praten? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief en/of het raadspanel. Reageren, aanmelden, meedoen: raadsgriffie@almere.nl

GEMEENTERAAD - Woensdag 25 maart 2020

raadvanalmere.nl

Pagina 16


Samen staan we sterk Zorggroep Almere heeft de afgelopen periode uiteenlopende maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. De richtlijnen van het RIVM waren en zijn daarbij onze leidraad. Alle zeilen worden bijgezet om te zorgen voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Dat vergt maximale inzet van onze medewerkers en geduld en begrip van uw kant. Alle berichtjes, kaarten, bloemen en steun die wij van u hebben ontvangen zijn hartverwarmend. Hartelijk dank. Tip: volg ons op Facebook en Twitter voor de actuele informatie. Huisartsenzorg overdag

Fysiotherapie

Alle huisartsenpraktijken in Almere werken nauw samen om huisartsenzorg overdag en na kantooruren in goede banen te leiden. Het scheiden van patiëntenstromen om besmetting zoveel mogelijk te beperken is het allerbelangrijkste op dit moment. Dit betekent dat mensen met luchtwegklachten die overdag huisartsenzorg nodig hebben, (uitsluitend op afspraak) terecht kunnen in gezondheidscentrum Parkwijk, Watercipresstraat 1, Almere Stad of gezondheidscentrum Oost, Kolkgriend 50 in Haven. Heeft u huisartsenzorg nodig? Bel dan altijd eerst met uw eigen huisartsenpraktijk. De doktersassistent zorgt dat u de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Onze gezondheidscentra zijn alleen toegankelijk voor mensen met een afspraak die geen verkoudheidsklachten hebben.

Onze fysiotherapeuten hebben de agenda’s grotendeels leeggemaakt om bij te springen bij de gezondheidscentra en bij de bezorging van medicijnen. De fysiotherapiepraktijken zijn wel beschikbaar (behalve gezondheidscentrum Oost en Parkwijk) voor de mensen die noodzakelijke fysiotherapeutische hulp nodig hebben. U kunt bellen voor een afspraak met 036 – 545 4111.

Huisartsenzorg avond, nacht, weekend Ook na kantooruren gaat de huisartsenzorg door, alleen nu vanuit twee locaties. Gezondheidscentrum Parkwijk doet overdag al dienst als locatie voor mensen met luchtwegklachten en nu ook in de avond, nacht en in het weekend. Medi-Mere Poort, Beneluxlaan 573 in Almere Poort, is de tweede Huisartsenpost locatie speciaal ingericht voor mensen met andere klachten. Heeft u in de avond, nacht of in het weekend huisartsenzorg nodig? Bel dan eerst naar de Huisartsenpost via telefoonnummer 0900 - 203 0203. De gespecialiseerde medewerker aan de telefoon zorgt dat u de juiste zorg op de juiste plek krijgt.

Apotheek Onze apotheken zetten man en macht in om alle recepten in orde maken. Er zijn voldoende medicijnen, hamsteren is niet nodig. Vraag uw herhaalmedicatie bij voorkeur aan via de herhaaltelefoon (zie etiket op het medicijndoosje), de website of de apps Recappt of MedGemak. Als uw geneesmiddel klaar ligt, krijgt u een smsje. Als u verkoudheidsklachten heeft, vraag dan eerst of een ander uw medicijnen kan ophalen. Als dit niet lukt laat het ons dan weten. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

Woonzorgcentra Voor onze intramurale ouderenzorg hebben wij ingrijpende maatregelen moeten nemen. Er mag geen bezoek meer komen, daarmee volgen we het landelijk beleid. Bij vermoeden van het coronavirus wordt de bewoner geïsoleerd en verzorgd door medewerkers in beschermende kleding. Deze medewerkers zijn dan niet werkzaam in andere woningen. Onze Facebookactie om onze bewoners een kaartje te sturen levert stapels post en blije bewoners op. Meedoen? Stuur dan een kaartje naar Zorggroep Almere, t.a.v. communicatie, Randstad 22-01, 1316 BN, Almere. De post bewaren wij meerdere dagen alvorens deze door te sturen. Veiligheid boven alles!

Wijkverpleging Al onze cliënten kunnen wij tot nu toe van de gewenste zorg voorzien. Onze cliënten wordt gevraagd om ons te melden als sprake is van koorts of benauwdheidsklachten. Als een cliënt besmet is, gebruiken wij in de verzorging persoonlijke beschermmiddelen. Mocht de druk toenemen in de wijkverpleging dan zijn wij genoodzaakt onze planning aan te passen maar dat is nu nog niet aan de orde.

het Rijksvaccinatieprogramma blijven ontvangen. Dat geldt ook voor de meningococcenvaccinaties aan jongeren. Kijk op www.jgzalmere.nl voor meer informatie.

Verloskundigen Er is een speciaal telefonisch spreekuur opgezet voor niet-spoedeisende vragen. Op werkdagen kunnen cliënten tussen 9 en 12 uur bellen met 06 – 82 584 387. Voor spoedvragen en bij bevalling kan naar het mobiele nummer van de eigen verloskundige worden gebeld.

Dringende adviezen van de verloskundigen: • Kom als zwangere in je eentje naar de zwangerschapscontroles. • Als je gaat bevallen, geldt ook in het Flevoziekenhuis de regel dat er maximaal één andere bezoeker mee mag naar het ziekenhuis. • Als je thuis wilt bevallen, vragen wij je ook om het aantal aanwezigen te beperken. • Ben je bevallen en verwacht je ons op huisbezoek? Bel ons dan van tevoren op het 06-nummer als je verkoudheidsklachten hebt.

Meer weten? Kijk op www.zorggroep-almere.nl

NIEUWE CORONAVIRUS COVID-19

12 maart 2020

Het nieuwe coronavirus (COVID-19) in Nederland Wat moet je doen? Heb je geen klachten?

Heb je (milde) verkoudheidsklachten? Heb je (milde) verkoudheidsklachten? Niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten, of een verhoging tot 38 graden. Dan geldt de volgende extra maatregel:

Vermijd grote groepen (meer dan 100 personen).

Werk thuis als het kan.

Blijf thuis.

Beperk (sociale) contacten.

Vergeet niet:

Consultatiebureaus De meeste face-to-face afspraken gaan tot 6 april niet door. Ook alle inloopspreekuren, huisbezoeken, massavaccinaties, cursussen en andere bijeenkomsten gaan tot 6 april niet door. Onze professionals blijven echter gewoon bereikbaar via de telefoon en via de mail. Een deel van de dienstverlening gaat wel door. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat zwangeren en jonge zuigelingen de vaccinaties van

Was je handen regelmatig.

Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.

Schud geen handen.

Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl/coronavirus of bel naar 0800-1351

Gebruik papieren zakdoekjes.

Het RIVM adviseert de overheid bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus.


ALMERE DEZE WEEK

25 MAART PAGINA 18

UIT Wat kun je nog wél doen? Wil je weten wat je allemaal nog wel kunt doen de aankomende tijd? Op www.visitalmere.com staat een artikel met tips ter inspiratie. Actieve uitjes bij Outdoorpark SEC, fotograferen, wandelen met de hond, er is nog genoeg te doen. Er staan ook leuke tips over de natuur

voor kinderen en mooie plekken waar je misschien nog nooit bent geweest. Op deze manier kun je de stad (opnieuw) ontdekken.

Meer informatie: www.visitalmere.com

(Foto: Maarten Feenstra) Lekker wandelen in de natuur. (Foto: Eljee Bergwerff)

Fietsroutes Een rondje fietsen? Bekijk de nieuwe routes van Visit Almere op de website. Je vindt hier routes door de diverse stadsdelen en gebieden. Fiets langs de Oostvaardersplassen, het verrassende Almere Poort of rondom de Noorderplas-

sen. De routes bevatten highlights die je zeker moet zien of leuk zijn om te fotograferen. Je kunt de routes downloaden en printen zodat je altijd de route bijdehand hebt. De route online volgen is uiteraard ook mogelijk.

Meer informatie: www.visitalmere.com/fietsen

Oproep: Almeerse initiatieven gezocht Heb jij of ken jij iemand met een Almeers corona-hulp initiatief, zoals restaurants die afhaalmaaltijden bezorgen/serveren, buren die voor elkaar boodschappen halen of een ander inspirerend initiatief? Deel het en motiveer andere Almeerders met jullie ideeën!

Horeca Helaas hebben alle horecagelegenheden hun deuren moeten sluiten. Gelukkig zijn er genoeg restaurants die (sinds kort) ook thuis bezorgen of eten af laten halen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Hudson Bar & Kitchen en Rosita’s eten bestellen en thuis genieten van de heerlijke gerechten. Overal in Almere zijn er restaurants waar je online of telefonisch je order

kunt doorgeven. Ideaal als je een keer geen zin hebt om te koken. Op de website hebben we een aantal tips verzameld. Heb je zelf een favoriet? Bekijk dan de website of Facebookpagina van het desbetreffende restaurant.

Meer informatie: www.visitalmere.com

#Almeerdersstaansterk Iedereen kan zijn of haar initiatief delen in de Facebookgroep ‘’Almeerders staan sterk!’’ of plaatsen op Social Media met de hashtag #almeerdersstaansterk. Word zelf lid van de Facebook-

groep om op de hoogte te blijven.

Meer informatie: www.facebook.com


Boekenafhaalservice in bibliotheek Stad De nieuwe bibliotheek lanceert BiebDrive: boeken bestellen en afhalen bij bibliotheek Stad. En dat werkt heel eenvoudig: Stuur een e-mail naar zokunjeblijvenlezen@ denieuwebibliotheek.nl met de volgende informatie: naam, mailadres, bibliotheekpasnummer, vijf titels van boeken die je graag wil lenen én twee tijden waarop je de boeken wil ophalen (een ochtend- en een middagtijd).

UIT BonteHond brengt theater bij mensen thuis ALMERE – Ook BonteHond heeft vanwege het coronavirus alle voorstellingen tot en met 6 april geannuleerd. Naar het theater gaan is in deze crisistijd uit den boze, maar het Almeerse jeugdtheatergezelschap brengt het theater graag bij de mensen thuis. De komende tijd geeft BonteHond namelijk registraties van de voorgaande voorstellingen vrij. “Voor iedereen die het theater mist, zich verveelt of er destijds niet bij kon zijn”,

aldus BonteHond. De eerste voorstelling die online kon worden bekeken was ‘FOEI - Foute voorstelling voor slechte kinderen’. Houd de website en Facebookpagina van BonteHond in de gaten voor de volgende voorstellingen die online te zien zullen zijn. Voor meer BonteHond kun je ook terecht op het videokanaal Studio BonteHond op Youtube, met absurdistische sketches over zaken waar het theatergezelschap dagelijks mee te dealen heeft.

- Meld je op de afgesproken tijd bij de zij-ingang van de bieb (de deur vlakbij de hoofdingang). - Laat op gepaste afstand je biebpas zien.

(Foto: BonteHond)

U WILT PUBLICITEIT? MAIL NAAR REDACTIE@ ALMEREDEZEWEEK.NL OF BEL (036) 8450027

• Heb je ca. twee uur per week de tijd om Beste stadsgenoten, • Woon jij in Almere en wil je graag dat een

We zijn met z’n allen in een onwerkelijke situatie terecht gekomen. Alles staat stil en tegelijkertijd gaat toch alles door op een bepaalde manier. Onze bijna 800 vrijwilligers staan óók in deze periode klaar om mede-Almeer• Heb je ca. twee uur per week de tijd om • Je bent 9 maanden beschikbaar als maatje; ders te blijven ondersteunen bij bijvoorbeeld geldzaken, eenzaamheid, opvoed• Je bent 2 uur per week inzetbaar; ondersteuning, taal en nog veel meer. Alleen gebeurt dat nu even niet ‘live’ maar • Je wilt (samen met je maatje) groepsactivi via bijvoorbeeld de telefoon, skype of mail. We wensen jou en jouw dierbaren veel goeds! Team Humanitas Almere

• Je bent nieuwsgierig naar andere culturen.

• Je bent 9 maanden beschikbaar als maatje; • Je bent 2 uur per week inzetbaar; • Je wilt (samen met je maatje) groepsactivi

Wil jij coach worden van kinderen en jongeren die met een ingrijpend verlies te maken hebben? • Je bent nieuwsgierig naar andere culturen.

Coaches van Gezin en Verlies begeleiden op vrijwillige basis lotgenotenprogramma’s voor kinderen. Daarnaast begeleiden ze kinderen en jongeren op individuele basis. Het gaat om kinderen en jongeren die te maken hebben met het verlies van een dierbare, de scheiding van ouders of ziekte binnen het gezin. Ook bieden we een programma aan voor jongeren met een oorlogs-en/of vluchtverleden met een verblijfsstatus.

06-28115951 - m.heerland@humanitas.nl. We maken heel graag kennis met je!

We zoeken mensen met een passende opleiding en ervaring in het werken met kinderen en/of jongeren. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Saskia, tel. 06 - 35 11 14 80 s.koning@humanitas.nl of met Maud, tel.

Lotgenotengroep - verlies van een kind Vanaf 12 mei (of zodra het weer mogelijk is) start er een lotgenotengroep voor Almeerders die het verlies van een kind door overlijden hebben meegemaakt. Tijdens 7 bijeenkomsten wordt stilgestaan bij wat het gemis betekent en hoe je verder gaat. De groep bestaat uit 4 tot 7 deelnemers.

- Geen pas, geen boeken! - Een medewerker zet het tasje met boeken bij de deur. - Boeken inleveren kan bij de boekenbrievenbus.

Tijdens elke bijeenkomst komt een ander thema aan bod. De sfeer is open, er is ruimte voor gesprekken en verwerking. Herkenning en erkenning zijn de sleutelwoorden. De lotgenotengroep wordt begeleid door twee getrainde ervaringsdeskundigen (vrijwilligers).

Veel leesplezier!

BREAKING SHOPLIFTERS

Samen maken we Almere een beetje blijer!

Je begeleidt een groep altijd samen met een ervaren coach. Alle aspirant-coaches krijgen een uitgebreide voorbereidende training en persoonlijke begeleiding. Als Gezin en verlies-coach maak je deel uit van een gezellig en bevlogen team.

- Zonder pas geen boeken!

op 15, 16, 18 en 19 januari

Almere

Het gaat om preventieve programma’s, dat wil zeggen dat ze bedoeld zijn om emotionele problemen en gedragsproblemen als gevolg van het verlies, te voorkomen.

- Wij zoeken daar drie titels van op. Zijn de boeken uitgeleend, dan zoeken we iets anders. - Je krijgt per e-mail de tijd door waarop je de boeken op kunt halen.

• Woon jij in Almere en wil je graag dat een

KINEPOLIS ALMERE IS TIJDELIJK GESLOTEN TOT EN MET 6 APRIL WEGENS ONTWIKKELINGEN RONDOM COVID-19. KLANTEN DIE REEDS EEN ONLINE TICKET HEBBEN GEKOCHT IN DEZE PERIODE ZULLEN VIA MAIL GECONTACTEERD WORDEN. MEER INFO KAN JE VINDEN OP KINEPOLIS.NL/COVID-19

Patrick (57 jaar) heeft vorig jaar meegedaan en schreef aan het einde van de laatste bijeenkomst: “Bedankt voor de lieve woorden, begrip, herkenning en inzichten waardoor ik straks zelf verder kan. Ik heb er veel van geleerd.”

getrainde en begeleide vrijwilligers, die zelf ook opvoeder zijn. Dat is wat Humanitas

Thematische lotgenotengroepen rondom rouw Vanuit Steun bij Rouw wordt er viermaal per jaar een lotgenotengroep aangeboden gericht op een specifiek verlies. Na de zomer worden er nog twee groepen aangeboden. Afhankelijk van de vraag zal een van deze groepen bijvoorbeeld gericht kunnen zijn op het verlies van een partner. Wat doet Humanitas Steun bij rouw nog meer? Naast lotgenotengroepen biedt Humanitas Steun bij Rouw ook individuele ondersteuning aan volwassenen. Deelname aan Steun bij Rouw is altijd kosteloos. Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met Noortje: tel: 06 20158782 / mail: sbr.almere@humanitas.nl

je! Bel of mail met Nienke: Tel: 06- 35122466 - home-start.almere@humanitas.nl.

Humanitas Almere biedt 24 programma’s aan. Wil je meer weten? Kijk dan op www.humanitasalmere.nl of bel ons op 036-5397040.


ALMERE DEZE WEEK

25 MAART PAGINA 21

AlmerePlus

www.almereplus.nl Het coronavirus heeft ons in de greep. Bijeenkomsten zijn afgelast, musea dicht, zelfs de buurtcentra zijn (in ieder geval tot 6 april) gesloten. Ook agenda’s zijn plotseling leeg. Het voordeel daarvan is dat er ruimte komt voor dingen waar nooit tijd voor was: spelletjes, puzzelen, lezen of skypen met familie en vrienden. Gebruik internet, waar het nieuws sneller is dan het virus en waarmee ook leuke en nuttige initiatieven mogelijk worden, juist in tijden van Corona.

Maatjesproject van Caritas draagt ook bij aan coronahulp ALMERE – Er ontstaan hartverwarmende initiatieven om in de huidige noodsituatie iets voor de medemens te kunnen betekenen. Ook het matjesproject van Caritas (onderdeel van de Bonifatius Parochie Almere) draagt haar steentje bij. “Wij werken met alle hulpbiedende instanties samen en willen helpen om onze medemens een ‘ik sta er niet alleen voor’ gevoel te geven”, aldus Selma Brooks - Boot, coördinator Maatjes Project Almere.

Brooks-Boot benadrukt dat wel alle veiligheids- en voorzorgsmaatregelen in acht moeten worden genomen. “Ga geen mensen helpen of bezoeken als je je bijvoorbeeld niet lekker voelt of verkouden bent. Blijf vooral nadenken. Samen kunnen wij deze nare tijd overleven en weer de waarde van een hartelijke en warme gemeenschap ontdekken. Mensen hebben elkaar nodig.”

Melden Vanuit het Maatjesproject wordt dan ook een oproep gedaan aan alle Almeerders die hulp nodig hebben of hulp willen aanbieden. “Wie kan geen boodschappen doen of geen medicijnen ophalen? Of wie heeft een paar uur oppashulp nodig en zit met z’n handen in het haar hoe dat opgelost kan worden? Ook als u telefonisch een praatje wilt maken of uiting wilt geven aan uw onzekerheden zijn, wij er voor u.”

Coronamaatjes Almere De Wijkteams Almere zijn het initiatief Coronamaatjes Almere gestart, waarbij inwoners met een kwetsbare gezondheid worden verbonden met buurtgenoten die hen op afstand gezelschap willen houden of praktische hulp willen bieden. Dat kan op verschillende manieren, bijv.

als telefoonmaatje (bellen of spelletjes spelen op afstand, zoals Wordfeud), als boodschappenmaatje (rekening houdend met de RIVM voorschriften) of voor het uitlaten van de hond. Meer informatie op: www.deschoor.nl/ coronamaatjesalmere

LuisterBieb Voor mensen die onvoldoende leesboeken in huis hebben, moeite hebben met het lezen van boeken of gewoon geen zin hebben om te lezen, is de LuisterBieb een uitkomst. Via deze app voor telefoon of tablet kun je gratis boeken beluisteren, ook zonder abonnement op de biblio-

theek. Bij ieder boek wordt aangegeven hoeveel tijd het kost om het boek te beluisteren. Er is voldoende keuze, dus veel luisterplezier!

Zorggroep Almere roept Almeerders op om kaartjes te sturen naar de woonzorgcentra. De kaartjes zijn meer dan welkom nu het bezoek van familie en naasten niet meer mogelijk is.

Kaartjes kunnen worden verstuurd naar: Het Nationaal Ouderenfonds koppelt Zorggroep Almere ouderen en schrijfmaatjes aan el- t.a.v. Afdeling Communicatie kaar. Kijk op: www.ouderenfonds.nl/ Randstad 22-01 1316 BN Almere schrijfmaatje. Senior-Live In deze onzekere tijden wil Senior- vanuit het kabinet gelden, biedt SeLive Almeerders een hart onder de nior-Live Fitness Online voor iederriem steken. Zolang de richtlijnen een gratis aan! De lessen zijn op maandag van 9.30 tot 10.00 uur en donderdag van 11.30 tot 12.00 uur. Fitness Online is geschikt voor iedereen die gezond genoeg is om lichte oefeningen te doen. De oefeningen richten zich op het vergroten van lenigheid, balans en stabiliteit. Meedoen aan deze bijzondere en gezellige fitness? Meld je aan en we zien je graag bij de les: www.senior-live.nl/activiteiten/ ANBO videoboodschappen en contact Heeft u vragen of zorgen over het coronavirus, of wilt u gewoon even een praatje maken? ANBO is 7 dagen per week van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op telefoon 0348-466 666. Ook heeft ANBO videoboodschappen verzameld van bekende Nederlanders

en politici om u een hart onder de riem te steken, waaronder journalist Charles Groenhuijsen en oudpresentatrice Catherine Keyl. De “hart onder de riem” videoboodschappen zijn hier te vinden: www.anbo.nl/hart-onder-de-riem

Contact met de ouderenwerkers van De Schoor Heeft u, bijvoorbeeld naar aanlei- Almere Buiten: Claudia Severs ding van bovenstaande informatie, 06-28533629 /csevers@deschoor.nl nog vragen? Neem dan contact op met een van de Ouderenwerkers: Almere Haven: Soraya Koning 06-42741970 / skoning@deschoor.nl Almere Stad-West: Mariëtte Alberda 06-52420105/malberda@deschoor.nl Almere Stad-Oost: Nancy Peper 06-28351311 / npeper@deschoor.nl

Verder lezen? Kijk op www.almereplus.nl

Deze actie is een intiatief van de Parochiële Caritas Instelling en RK Bonifatius Parochie Almere. De actie is ook aangesloten bij het landelijk platform kerken via www.nietalleen.nl.

Applaus voor zorgmedewerkers

Kaarten versturen of brieven schrijven Nu ontmoetingen de komende weken worden afgeraden, is het sturen of krijgen van een kaartje extra leuk. Zo kun je gratis kaartjes bestellen bij het Oranjefonds om te versturen of door de brievenbus te gooien: www.formulier.oranjefonds.nl/ eenzaam.

Wie een hulpvraag heeft of hulp wil aanbieden kan zich melden via info@maatjesalmere.nl, met vermelding van naam, adres, wijk, telefoonnummer, mailadres en welke hulp u vraagt of aanbiedt.

Supporters van Vak D van Almere City FC hingen dinsdagavond een spandoek op bij het Flevoziekenhuis. (Foto: Almere City FC)

ALMERE - Ook in Almere klonk vorige week dinsdagavond applaus voor alle mensen die in deze crisistijd keihard doorwerken om de maatschappij draaiende te houden, in het bijzonder de medewerkers in de zorg. Bij het Flevoziekenhuis hadden supporters van Almere City FC een groot spandoek opgehangen met een steunbetuiging aan het ziekenhuispersoneel en alle andere hulpverleners. “Zwoegen en strijden voor hen die lijden. Almere is trots op jullie, deze tijden”, zo staat er op het doek dat is opgehangen aan een hek bij de Wandellaan nabij de Hospitaalgarage. De steunbetuiging is een initiatief van Vak D, een groep fanatieke supporters van voetbalclub Almere City FC. Dit naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus en de gevolgen die dit heeft voor de zorg. Ook op andere plaatsen in Nederland zijn dergelijk acties gehouden,

zoals bij ziekenhuis in Rotterdam, Eindhoven en Breda. Met de actie #klapcoronadewerelduit werd zorgmedewerkers een hart onder de riem gestoken. Dinsdagavond om 20.00 uur klonk daarom in heel Nederland een groot applaus.

Geraakt Het Flevoziekenhuis laat weten de actie van de supportersgroep enorm te waarderen. ‘Wij voelen ons hierdoor, en door al die andere steunbetuigingen, zeer gesterkt en gemotiveerd om door te gaan in deze moeilijke tijd. Bedankt namens al onze collega’s!’ Medewerkers van het ziekenhuis zeggen in een reactie op Facebook geraakt te zijn door alle steunbetuigingen: ‘Was super lief! Voelt zo goed, dank hiervoor!’ ‘Wat een mooi gebaar! Dit raakt me, bedankt!’ en ‘Wat een support, geeft de kracht om door te gaan. Dank jullie wel!’

Vraag & aanbod extra zorgpersoneel bij elkaar gebracht ALMERE – De verschillende initiatieven die de afgelopen dagen zijn gelanceerd om extra zorgpersoneel te werven, bundelen hun krachten en worden via een gezamenlijke database gekoppeld aan de vraag van zorgorganisaties. CMO Flevoland-Zowelwerk zorgt voor Flevoland voor een goede matching. Dat doet ze in afstemming met de GGD-GHOR. Op www.extrahandenvoordezorg.nl kunnen gepensioneerde of andere professionals die niet meer in de zorg werken zich aanmelden als ze tijdelijk terug zouden willen keren. Ook zorg- en welzijnsorganisaties die door de coronacrisis staan te springen om extra medewerkers kunnen hier terecht. Na inschrijving nemen medewerkers van CMO Flevoland-Zowelwerk contact op met iedereen.

werkers die graag zouden willen helpen nu er overuren worden gemaakt in de zorg.

Database Via de centrale database die geopend is wordt vraag en aanbod zo goed als mogelijk gematcht. Een team in de regio zorgt ervoor dat mensen terecht komen op de plekken waar ze het hardst nodig zijn en ze het meest kunnen betekenen. Hierbij wordt uiteraard gelet op opleidingsniveau, ervaring maar ook op het besmettingsrisico dat mensen van buiten de organisatie met zich mee kunnen brengen.

Samenwerking

Eerder maakte het ministerie van VWS al bekend dat verpleegkundigen en artsen van wie de BIG-registratie - minder dan twee jaar - verlopen is, toch gewoon aan de slag mogen. Ook wordt de verplichting tot herregistratie tot nader order opgeschort.

Het platform is een breed samenwerkingsverband van brancheorganisaties, vakbonden, regionale werkgeversorganisaties, beroepsverenigingen, private initiatieven en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De afgelopen dagen kwamen er her en der zo’n 7000 aanmeldingen binnen van ex-zorgmede-

CMO-Flevoland-Zowelwerk schort haar reguliere activiteiten op om zich op deze manier te kunnen richten op haar kerntaak: Samen met organisaties en overheden bijdragen aan goede zorg, welzijn en ondersteuning voor de inwoners van Flevoland.


NU OPEN! IN BUSSUM (voor iedereen toegankelijk zonder kooppas)

WEKELIJKS WISSELEND AANBOD

Brood

Vlees

Zuivel

Vis

Groente & fruit

Non-food

Kruidenierswaren

Hygiëneproducten

Franse Kampweg 38 Bussum (voorheen locatie Hocras) Betalingen alleen via pin. Wij houden ons aan de richtlijnen die het RIVM voorschrijft. Voor meer informatie: www.foodstoregooi.nl


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

ALMERE DEZE WEEK

Huisartsenpost niet meer in Flevoziekenhuis

LEZERS SCHRIJVEN De rubriek Lezers Schrijven staat open voor Almeerders die willen reageren op het nieuws. Reacties zijn welkom via redactie@almeredezeweek.nl. De brief moet ondertekend zijn met naam en woonwijk. Anonieme brieven worden niet geplaatst. De redactie behoudt zich het recht voor om brieven te redigeren of in te korten.

Hamsteren Wat laten veel mensen zich toch van hun slechtste kant zien. Er wordt zo duidelijk en meerdere malen verkondigd dat hamsteren niet nodig is, maar ondanks dat trekken de graaiers massaal de supermarkten in om de schappen leeg te kopen. Op het moment dat ik dit schrijf zijn zelfs rond het middaguur bij Albert Heijn geen groenten meer beschikbaar. Ongelooflijk, wat een egoïsme. De mensen denken “als ik maar genoeg heb, de anderen zoeken het maar uit.” Ik hoorde zelfs van iemand die had meegemaakt dat een oud vrouwtje, dat niet lang kan staan, geen voorrang kreeg van de andere mensen, waardoor ze gedwongen was om in de rij voor de kassa te blijven staan. Hoezo empathie? Hoezo saamhorigheid? Het is een grof schandaal hoe mensen zich gedragen. Bovendien hoopt het zich zo op voor de kassa dat de instructie om minimaal 1 1/2 afstand van elkaar te houden, niet eens mogelijk is, waardoor de kans op overbrenging van het virus groter wordt. Niet alleen egoïstisch maar ook super dom en onverantwoord. Men-

sen, laat die botte hersens toch eens werken.... Jacques Koopmanschap

GGD In Almere Deze Week van 18 maart roept burgemeester Weerwind terecht op om alles te doen met verstand om de eigen en elkaars gezondheid te beschermen tegen de gevolgen van de Corona pandemie. In het artikel wordt de veiligheidsregio Flevoland met daarin gemeenten, publieke diensten als politie, brandweer en ghor, genoemd als belangrijke speler om de Corona crisis te bestrijden. Dat is juist, deze diensten doen belangrijk en onmisbaar werk bij de bestrijding van de Corona crisis. Echter ik mis in deze opsomming de GGD, ook zo’n onmisbare publieke dienst die werkzaam is in de veiligheidsregio Flevoland. Tientallen GGD medewerkers zijn met man en macht aan het werk en staan dag en nacht in de frontlinie, onder andere

TIPS VOOR DE REDACTIE? REDACTIE@ ALMEREDEZEWEEK.NL OF BEL: 036-8450027

om het Corona virus op te sporen. Geen werk zonder risico voor de eigen gezondheid. Overigens geldt dat risico ook voor alle andere medewerkers in de zorg in Almere en Flevoland die in de frontlinie staan bij de bestrijding van de Corona pandemie. Dank voor al het werk dat zij voor onze gezondheid verrichten. Peter Meijknecht, voormalig directeur GGD Flevoland

Iconisch Eind vorig jaar liet Floriadedirecteur, Peter Verdaasdonk, weten dat centraal op het Floriadeterrein een iconische toren zou verrijzen. Een blijvend icoon voor Almere. Nu blijkt deze toren niet meer dan een woontoren te worden, waarvan er honderd in een dozijn gaan. Tóch kun je deze toren ‘iconisch’ noemen. Iconisch voor de grote leugen, die de Floriade van mee af aan is: een, hele dure, sluiproute naar een woonwijk in een voorheen groot groengebied aan het water. Go Greener, Almere. Peter van den Bemt, Haven

ALMERE - De Huisartsenpost is niet meer aanwezig in het Flevoziekenhuis, maar verplaatst naar gezondheidscentrum Parkwijk aan de Watercipresstraat. Dit gezondheidscentrum werd overdag al gebruikt als huisartsenzorg locatie voor mensen met luchtwegklachten. Nu is het ook Huisartsenpost locatie voor buiten kantooruren, uitsluitend voor mensen met luchtwegklachten. Medi-Mere Poort aan de Beneluxlaan 573 in Almere Poort is ingericht als Huisartsenpost voor patiënten die geen luchtwegklach-

ten hebben. Belangrijk: Op beide locaties kunnen cliënten uitsluitend terecht op afspraak.

Zorggroep Almere komt tot deze maatregel omdat het belangrijk is patiëntenstromen te scheiden. Zo kan de organisatie ervoor zorgen dat besmetting zoveel mogelijk wordt beperkt. Om dit goed te stroomlijnen is gekozen voor een verhuizing naar Parkwijk en naar een extra locatie in Poort. Door vertrek uit het Flevoziekenhuis hebben zowel het ziekenhuis als de Huisartsenpost

In de showroom laat de Flevo Kozijnenfabriek zien wat er allemaal mogelijk is met kunststof kozijnen, schuifpuien en dakka-

Wie in de avond, nacht of in het weekend huisartsenzorg nodig heeft kan de Huisartsenpost bereiken via telefoonnummer 0900 - 203 0203. De gespecialiseerde medewerker aan de telefoon kan de juiste zorg op de juiste plek aanbieden. In geval van spoed is het nummer uiteraard: 112. Voor algemene vragen over corona: www.rivm.nl of bel het RIVM informatienummer: 0800-1351.

Diks Autoverhuur stelt 50 auto’s gratis beschikbaar ALMERE – Diks Autoverhuur uit Almere stelt 50 voertuigen gratis beschikbaar voor organisaties en mensen in nood. Hierbij valt te denken aan goede initiatieven zoals bloemenhandelaren die hun bloemen gratis willen rondbrengen of de Voedselbank die voedsel moet gaan ophalen om mensen te kunnen blijven helpen. Daarnaast helpt Diks Autoverhuur iedereen werkzaam in de vitale beroepssectoren op weg tegen

een bloemenhandelaar die op dit moment veel bloemen moet weggooien en in plaats daarvan de bloemen gratis bij verzorgingstehuizen wil gaan bezorgen, om de ouderen daar een hart onder de riem te steken. Foto: Diks Autoverhuur

een gereduceerd tarief. De autoverhuurder laat weten: “Waarom wij dit doen? Omdat wij veel verschillende, hartverwarmende verzoeken binnenkrijgen zoals

Deze mooie initiatieven steunen wij natuurlijk graag. Dus heb je zelf zo’n mooi initiatief in gedachten? Neem contact op via onze website.”

Zorggroep Almere richt locaties in voor infectiezorg ALMERE – De huisartsen van Zorggroep Almere, MediMere en de andere huisartsenpraktijken van Almere trekken samen op om de huisartsenzorg zo efficiënt mogelijk te organiseren. Om die reden zijn er sinds donderdag 19 maart twee centrale locaties ingericht: gezondheids-

centrum Parkwijk aan de Watercipresstraat 1 in Almere Stad en gezondheidscentrum Oost, Kolkgriend 50 in Haven. Daar kunnen mensen met luchtwegklachten terecht die gezien moeten worden door de huisarts. Dit kan uitsluitend op afspraak. Voor een afspraak kan gewoon gebeld worden naar de eigen huisartsen-

U WILT PUBLICITEIT? MAIL NAAR REDACTIE@ALMEREDEZEWEEK.NL

praktijk. De doktersassistent informeert verder. De Zorggroep neemt deze maatregelen om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken. Het bijkomende voordeel is dat er efficiënter kan worden gewerkt en beschermingsmaterialen, zoals mondkapjes, worden bespaard.

BAASJE GEZOCHT Huisdieren gevonden in de periode van 13 t/m 18 maart 2020.

“Uit eigen productie geleverd” kunststof kozijnen, dakkapellen en dakramen.

meer ruimte gekregen om goed te kunnen werken.

Buiten kantooruren Scheiden

VO O R N I E U W B O U W O F B E S TA A N D E B O U W

DE STEIGER – De Flevo Kozijnenfabriek heeft de beschikking over een eigen showroom waarbij aannemers maar ook particulieren kan worden getoond wat er allemaal mogelijk is met

25 MAART PAGINA 23

pellen. “En dat is heel veel”, lacht Radjesh. “We leveren een maatproduct van hoge kwaliteit. Maar we bieden ook service. En daarom is het goed dat mensen daarvan nu voorbeelden kunnen zien in

onze showroom. We richten ons met name op kleine aannemers en particulieren. We zijn trots op wat we maken.”

NU OOK VOOR KUNSTSTOF DAKRAMEN IN DIVERSE MATEN Vraag

KATTEN: Kater, EKH. Rood. Slingebeekstraat, Waterwijk. Poes EKH. Lapje. Sprietzeil, Noorderplassen. Zie foto Kater, EKH. cypers met wit. Bud Abbottstraat. Muziekwijk.

VOGELS: Haan. groen, goud. Den Uylpark. . Haan. groen, goud. Deventerpad. Stedenwijk.

INFORMATIE OVER DE GEVONDEN HUISDIEREN IS TE VINDEN OP WWW.MIJNDIERISZOEK.NL OF BEL DIERENAMBULANCE MIDDENNEDERLAND: 088-8113340

naar de mogelijkhede n

MET EEN NEDERLANDSE UITSTRALING Acrylcolor Beste kleurtechniek in de markt met al 35 jaar ervaring. TV® lijmtechniek Geoptimaliseerd om de STV® lijm¬techniek toe te passen in het S 9000 systeem. Diepere kozijnen Verschillende kozijnprofielen om de typische Nederlandse uitstralingen te kunnen waarborgen. IKD® - Intensiv-KernDämmung De beste isolatie door optioneel IKD® isolatie profielen toe te voegen

WARMTE-ISOLATIE U-WINDOW tot

0,75* W/(m2·K)

Uit eigen productie geleverd: • Kwaliteits kunststof kozijnen met 15 jaar garantie • Schuifpuien • Ramen & (terras)deuren Op • Gevelbekleding kozijnen • Dakkapel kozijnen 15 jaar garantie • Horren Hang en • Hang en sluitwerk 10 jaar garantie • Ventilatie rooster sluitwerk • SKG*** met PKVW Certificaten 10 jaar • HR++ Glas 10 jaar garantie garantie • Trippel glas 10 jaar garantie • 60 min. Brandvertragende kozijnen • Kozijnen met houtlook verbinding • Kozijnen met houtnerf uitgevoerd zowel binnen als buitenkant • Kozijnen uitgevoerd met een Acrylcolor

De Steiger 128a | 1351 AL Almere | Telefoon 036 744 16 16 | info@flevokozijnenfabriek.nl

www.flevokozijnenfabriek.nl

Start verkoop Het Klooster voorlopig uitgesteld NOBELHORST - De start verkoop van Het Klooster (veld 15) in Nobelhorst is uitgesteld tot nader bericht. De gemeente heeft dit besloten vanwege de huidige situatie met het coronavirus (COVID-19). Door het virus is ook de Binnenkijkroute van zaterdag 28 maart voorlopig uitgesteld. De inschrijving voor de 62 kavels in Het Klooster stond gepland voor maandag 16 maart tot en met woensdag 1 april. Het ging om 57 kavels voor vrijstaande huizen en 5

kavels voor rijwoningen. Wanneer de kavels wél in verkoop gaan, is nog niet bekend. Vooralsnog wacht de gemeente de ontwikkelingen rond het coronavirus af. Op de Houtwal zijn nog enkele kavels beschikbaar voor vrijstaande bouw. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond Het Klooster? Ga naar ikbouwmijnhuisinalmere.nl en schrijf u in voor de nieuwsbrief of volg IkbouwmijnhuisinAlmere via Facebook voor het laatste nieuws.


1000 LUXE ACTIEKEUKENS DIRECT UIT VOORRAAD!  In iedere maat te ontwerpen  Direct uit voorraad leverbaar  Ook met directe montage  Online reserveren mogelijk  Voor B2B, B2C en Keukenretail  Ook tot 12 maanden te reserveren GELAKTE MATZWARTE KEUKENS

GREEPLOZE HOOGGLANS LAK KEUKENS De Pure Black heeft een satijnzacht matzwart front met stoere handgrepen.

SOFT-MAT WITTE KEUKENS

GELAKTE HOOGGLANS KEUKENS Het entreemodel Speed heeft oerdegelijke mat witte fronten en heeft een mooie kantafwerking.

MAGNOLIA KADER KEUKENS

Luxe kaderkeuken model Valencia in de veel gevraagde kleur magnolia.

De luxe Nolte Alpha Lack heeft hooglans witte fronten in een luxe greeploos design.

HOOGGLANS WIT MET GREPEN De Nolte Lux valt op door de sterke hoogglans lak-laminaat fronten en is (semi-) greeploos.

Kenmerkend voor de Lyon zijn de supersterke hoogglans lak-laminaat fronten.

WITTE SOFT-TOUCH KEUKENS

De fraaie Florenz heeft fluweelzachte fronten in een trendy matwitte kleur.

enhuis.nl ar w en uk ke p@ oo rk ve E: N LI N O S TE OFFER 8,4

Kijk voor actuele informatie 24/7 op onze website: www.keukenwarenhuis.nl of op onze social media.

Stobbeweg 19-21* (Industrieterrein Bovenland) – 2461 EX Ter Aar (ZH) – Tel. 088 01 01 200 Einsteinstraat 29* (Dordtse Kil 2, afrit 21-A16) – 3316 GG Dordrecht – Tel. 088 01 01 201


BIJLAGE ALMERE DEZE WEEK

ALMERE

EDITIE MAART 2020

WOONT LEEFT

Zo woon ik: ‘Wonen in Almere is beter en leuker dan verwacht’

ROLLUIKEN?

■ Door Kirsten Thuis-Woudenberg POORT – Yaron Navon en zijn gezin waren eigenlijk op zoek naar een nieuw huis in Amstelveen. Tijdens hun zoektocht naar een betaalbare, grotere woning stuitte het gezin op de mogelijkheid tot zelfbouw op een kavel in Almere Poort. Samen met Celina, zoon Noah (13) en dochters Kaylee (10) en Puck (6) woont Yaron nu alweer negen jaar met veel plezier in een vrijstaande, duurzame woning op de Damoclesstraat. “Voordat we naar Almere kwamen, kenden we de stad nog niet”, vertelt Yaron. “We kenden wel de verhalen van iedereen die negatief is over Almere. ‘Daar wil je nog niet dood gevonden worden’. Maar wat wonen we hier prachtig. Het is maar 20 minuten van Amsterdam. Almere is veel beter en leuker dan verwacht.” Het gezin woonde in Amstelveen in een rijtjeswoning en wilde groter wonen. “We zochten een hoekwoning of twee-onder-één-kap-woning”, vertelt Yaron. “In Amstelveel was dat bijna niet te betalen, dus vergrootten we onze zoekcirkel. Zo kwamen we terecht bij de Kavelwinkel. Er was veel grond te koop in Almere. We zochten uit wat het zou kosten om er zelf een huis op te zetten en dat bleek haalbaar.”

Houtskeletbouw

ZONWEREN EN SFEER CREËREN

Op de gekochte kavel moest duurzaam gebouwd worden. “We kozen voor houtskeletbouw. Op een van de eilanden in de Noorderplassen stond een modelwoning die we bezochten. Bij dit bouwbedrijf kozen we een standaard woningtype waarbij we de indeling van de binnenwanden zelf konden bepalen. Hiermee haalden we qua ruimte zoveel mogelijk uit de kavel voor ons budget. Het huis is gebouwd met duurzaam gecertificeerd hout en voorzien van trippelglas. Daarnaast heeft het een warmteterugwinunit. Het warme water dat we tijdens het douchen gebruiken wordt gebruikt om het huis te verwarmen. Bijkomend voordeel van houtskeletbouw is dat de bouw van onze woning, van begin tot eind, maar zes maanden duurde. Op de eerste dag van de bouw kwam er een vrachtwagen voorrijden en aan het eind van de dag stond het huis al.”

Almere Woont Almere Leeft Mijn naam is Hans Semeijn, Register Makelaar Taxateur bij Semeijn Makelaardij in Almere. Het onderwerp van vandaag is de “De taxatiepraktijk in Coronatijd”

Het terras aan het water achter het huis, is een fijne plek. (Foto: Fred Rotgans)

Veel zand De nieuwbakken Almeerders waren een van de eerste bewoners van de straat. “Er stonden pas vijf huizen in deze straat. Er was vooral veel zand. Het contact met de buren is goed. Dat iedereen nieuw is schept toch een band. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar in de zomer hebben we meer contact. Iedereen is dan wat meer buiten en je maakt dan wat vaker een praatje. Dat eindigt dan wel eens met een borrel met een hapje en drankje op de stoep.”

Bever Aan de ronde tafel zit het gezin graag. “We eten altijd samen. Dan zie je elkaar en praat je

Aan de ronde tafel wordt vaak volop geknutseld en gekleurd. (Foto: Fred Rotgans)

Flevosol

Rolluiken actie

ANTI INBRAAK

w w w . a m b i a n c e - z o n w e r i n g . n l

met elkaar. Ook wordt hier volop geknutseld en gekleurd. Het terras achter ons huis, aan het water, is ook een fijne plek. De kinderen vissen hier op voorntjes, maar er zit ook karper en snoek. In de zomer zwemmen de kinderen hier ook. Op het eilandje zit een bever. Die heeft al een boom in de tuin van de buren omgeknaagd.”

Poortenaren Terug naar Amstelveen wil Yaron niet meer. “Als gezin voelen we ons eerder Poortenaren dan Almeerders. We voelen ons thuis in dit stadsdeel. In Amstelveen vind ik de bouwstijlen saai en oud. Hier is alles veel speelser opgezet en er kan hier veel.” De enthousiasme van het gezin over Almere Poort werkte aanstekelijk. “Mijn schoonouders wilden verhuizen naar een appartement in Amstelveen. Toen ze hoorden dat wij zo enthousiast waren over onze bouwplannen zijn ze ook in Poort gaan kijken. Ze wonen nu 300 meter verderop in een bungalow.”

Architectuur tours door Oosterwold en Nobelhorst ALMERE – You Are Here Tours, onderdeel van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) startte in 2018 met architectuur tours door de eigen achtertuin: Almere. Het aanbod wordt dit jaar uitgebreid met nieuwe tours die zich vooral richten op de vele experimentele wijken die Almere rijk is én op de vergroening die momenteel gaande is. In 1975 ontstond onze stad vanaf de tekentafel op een drooggelegde zeebodem. Sindsdien staat Almere in binnenen buitenland regelmatig in de belangstelling. De jongste stad van Nederland heeft op het gebied van moderne, vooruitstrevende en spraakmakende architectuur namelijk een schat aan bezienswaardigheden.Een paar tot de verbeelding sprekende voorbeelden zijn De Eenvoud (derde experimentele wijk in Almere uit 2008), De Realiteit (een wijk voor onge-

woon en duurzaam wonen uit 1986), het Tiny House-buurtje, Almere Duin en de ontwikkeling van de nieuwe wijk Oosterwold. Oosterwold wordt gebouwd zonder enig stedenbouwkundig plan en dat is uniek in Nederland.

De afgelopen weken zijn we overvallen door het Corona-virus dat ons leven in belangrijke mate heeft ontregeld. In het belang van ons allemaal is iedereen zoekende naar een manier om, binnen de strenge leefregels van nu, op een creatieve manier te blijven functioneren. Zo zijn wij druk bezig met nieuwe communicatievormen. We experimenteren met videobellen, het digitaal ondertekenen van overeenkomsten is geïmplementeerd en het kantoor is al twee weken nagenoeg ongebruikt. De winst van deze crisis is dat veel van deze uit nood geboren en nu versneld ingevoerde innovaties ons ook naderhand zullen helpen om onze dienstverlening te optimaliseren. Ook als u niet aan verhuizen denkt kan het verstandig zijn om een taxatierapport te laten opmaken. Veel mensen hebben door de marktontwikkelingen van de laatste jaren een stevige overwaarde opgebouwd in hun woning. Wat ze vaak niet weten is dat ze hierdoor in een andere risicoklasse kunnen vallen bij hun hypotheekbank. Dit kan een behoorlijke renteverlaging betekenen. Onze taxateurs zijn ook in deze tijd nog altijd druk met het opnemen van woningen om daarna het taxatierapport uit te werken. Persoonlijke opname door de taxateur is een strikte voorwaarde voor validatie van het taxatierapport. De manier waarop dat gaat is niet beter maar wel anders. Wij vragen u nu nadat u de deur heeft geopend plaats te nemen in de woonkamer of (als het warmer wordt) de tuin. De taxateur neemt de woning onbegeleid op, houdt gepaste afstand en draagt plastic handschoenen. Niet gezellig en erg afstandelijk maar wel nodig om veilig te kunnen blijven werken. Vanzelfsprekend helpen wij u graag bij het onderzoeken of u voor renteverlaging in aanmerking komt.

Semeijn Makelaardij Tel. 06 53917115 www.semeijnmakelaardij.nl info@semeijnmakelaardij.nl

Vergroening Naast duurzaam bouwen en wonen krijgt openbaar groen ook steeds meer ruimte in onze stad. Een voorbeeld van vergroening is de herinrichting van de Esplanade: voorheen een betonvlakte tussen de stad en Kunstlinie Almere Flevoland, volgend jaar een oase en een nieuwe hangout voor iedereen. Ook de openbare ruimte van Oosterwold zal grotendeels worden ingericht op een groene manier: onder meer erfafscheidingen van water en struiken en een gemeenschappelijke moestuin.

In het Engels YAH Tours brengt Almeerse architectuur dichterbij met een breed aanbod aan tours. De Oosterwold Experience en Nobelhorst zijn nieuw en omdat er steeds meer toeristen naar Almere komen worden twee tours nu ook in het Engels aangeboden: Tour the City en een tour door Kunstlinie Almere Flevoland. Meer informatie: www.kaf.nl/youareheretours


Vernieuwde showroom

Ed Schuurman Hovenier

Nieuw: gietvloeren (pu & beton) Badkamer/ keuken: vloer & wand

www.edschuurmanhovenier.nl Parelmosstraat 2, 1314 MN Almere Telefoon 036-5332856, Mobiel 06-50662514

GRAT REINIG IS INGS SET

3 soorten gietvloeren Pas op voor malafide slotenmakers. Ga voor een erkend bedrijf 24 uurs noodservice Schadevrij deuren openen bij: Calamiteiten Afgebroken sleutel Buitensluiting Verloren sleutel

036-5499656 24/7

HOUD DE INBREKER BUITEN DE DEUR SECU anti inbraak strip voor de voordeur

Sloten en sleutels Autosleutels Hang & sluitwerk Kluizen Graveerwerk Alarminstallaties Plaatsen & monteren

Inclusief montage v.a.

€ 95,-

• PU vloer, comfortabel en elastisch • Beton gietvloer, woonbeton • Beton-look • gespand en ijzersterk • puur robuust en stoer • voor vloer en wand in bijv. woonkamer, badkmer en keuken • Beton Ciré • Traprenovatie evt. met led

R KLEU S I GRAT

Stucadoorswerk • Nieuw: Kleipleister kleur in eigen stijl • Duurzame spachtelputz kras vast • Ecologische wand- en plafondafwerking in klei, leem en katoenputz

Leverbaar in diverse kleuren

Geldig t/m 30 juni 2020

Sleutels - Sloten - Veiligheid Oslostraat 51 zaterdags gesloten (ingang verlengde Noordeinde) 1334 CB Almere Monitorweg 20 zaterdags gesloten 1322 BJ Almere | www.hbcalmere.nl

Open: ma t/m do op afspraak, vr 13.30-17.00 uur, za 9.00 - 12.00 uur www.interpleister.nl Operetteweg 3E, (Naast Politiebureau Muziekwijk-West), 1323 VJ Almere, Tel. 036 5374494

Lelystad KOOP NU EEN COMPLETE KEUKEN EN ONTVANG

5 GRATIS

Nog enkele appartementen beschikbaar! OPLEVERING VANAF 2E KWARTAAL 2021

APPARATEN

(vraag naar de voorwaarden)

www.kuechentreff-lelystad.nl Wartelstraat 24, 8223 EH Lelystad

TINGGITOWER.NL


DIGITALE

HYPOTHEEK ACTIE

! K E E W E Z E D R E E G A E R ! F EXCLUSIE

Het zijn onzekere tijden. Veel mensen zijn bij huis. De maatregelen om het Coronavirus in te dammen kosten zoveel geld dat banken aangekondigd hebben dat hun hypotheekrente gaat stijgen. De eerste

Reageer deze week en ontvang

banken hebben afgelopen vrijdag de hypotheekrente met 0,1% tot 0,25% verhoogd. Wij bieden u de mogelijkheid kosteloos en vrijblijvend uw hypotheek te laten bekijken. Alle communicatie vindt plaats via whatsapp, telefoon of email, dus u loopt geen gezondheidsrisico’s. Bovendien kost het u minder tijd.

Rente 10 jaar vast vanaf 0,95%, 20 jaar vast vanaf 1,35% Wie een woning heeft met een waarde tot € 310.000 komt in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie. Daarboven is het rentepercentage afhankelijk van de overwaarde die u heeft. Aflosvrije

500 euro korting op de kosten.

hypotheken zijn nog steeds mogelijk. Kies voor lage maandlasten en ‘koop’ nu lang zekerheid.

Terpstra Hypotheken | Transistorstraat 31 | 1322 CK Almere T 036 - 751 97 88 / 06 - 53 86 01 02 | info@terpstrahypotheken.nl

www.terpstrahypotheken.nl Vraag naar de voorwaarden, rentewijzigingen voorbehouden


Profile for Almere DEZE WEEK

Almere DEZE WEEK week 13 2020  

Almere DEZE WEEK week 13 2020