Page 1

der Onverzettelijken. Zie pagina 12.

24 april 2019 6 november 2019 •• NUMMER NUMMER 17 45 • Waterliefhebbers gezocht voor Almere meet water. Zie pagina 14.

WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL •• VERSPREIDINGSGEBIED: VERSPREIDINGSGEBIED: 89.054 90.010

TEL TEL(036) (036)5300765 5300765

ALMERE

LEERT Waar haalt Almere ruim STUDEERT

ZIE PAG. 17 T/M 23

Stadhuis aan huis

• Prijs voor nationaal monument Bos • Heb jij het in je? der Onverzettelijken. Zie pagina 12. Zie pagina 12. • • Waterliefhebbers gezocht voor Besproken in de Raad. Almere meet water. Zie pagina 14. Zie pagina 13.

Wekelijkse gemeente informatie op pagina 11 RUSSISCHE LHBT-ACTIVIST KHATTOEV AANWEZIG BIJ ALMEERSE PRIDE WALK

Waar haalt Almere ruim Transgenderen gaybrapad ‘meer dan een symbool’

Woning (ver)kopen?

036-202 4 202

flevomakelaars.nl

Termeulen roses

H.W. Heinsiusweg 7 Almere.

Goedkoopste Crematie Almere

036 73 70 432

Aan de kop van de stoet werd een gigantische regenboogvlag meegedragen. (Foto: Fred Rotgans)

■ Door Marcel Beijer

Autodemontage 036-5320637

www.vdbraak.nl

STAD CENTRUM – De eerste Pride Walk in Almere eindigde zaterdagmiddag met de officiële opening van het Gaybrapad over de Hospitaaldreef. In het verlengde daarvan ligt ook het allereerste Transgenderpad van Europa. Er liepen veel bekenden mee met de Pride Walk, waaronder de veelbesproken Russiche LHBT-activist Kirill Khattoev die ons land dreigt te worden uitgezet. De bonte stoet van circa 300 deelnemers trok zaterdagmiddag vanaf het Stationsplein met een flinke omweg door het Almeerse stadscentrum richting de Hospitaaldreef waar wethouder Jerzy Soetekouw beide paden officieel opende, samen met mensen uit de LHBT-gemeenschap. De wethou-

der benadrukte het belang van de Pride Walk en het statement dat de stad Almere maakt met deze twee paden. “We willen dat Almere een inclusieve stad is. Daarom zijn beide paden meer dan een symbool. Het laat zien dat iedereen hier zichzelf mag zijn, ongeacht afkomst of seksuele geaardheid.”

Traantje Dat zoiets niet vanzelfsprekend is, bleek wel uit de emotionele reacties van deelnemers, waar sommigen zelfs een traantje wegpinkten. Winkelend publiek keek nieuwsgierig toe hoe de stoet, voorafgegaan door een gigantische regenboogvlag, door de winkelstraten trok. Veel mensen maakten foto’s of selfies met de soms bijzonder uitgedoste deelnemers aan de Pride Walk. In de stoet liep ook een aantal belang-

rijke mensen uit de LHBT-gemeenschap mee, waaronder Hans Vermeulen en de Almeerse Suzanne van de Laar die zich de afgelopen maanden sterk maakte voor dit evenement.

Kirill Khattoev Weinig mensen zullen zich bewust zijn geweest dat ook de Russische LHBT-activist Kirill Khattoev meeliep in de stoet. > vervolg artikel op pagina 7...

Top Juwelier

INKOOP GOUD

Noordeinde 149, Almere Buiten 036-5327737 www.diamaastopjuwelier.nl

INKOOP

APK zonder afspraak €14,95

Oud goud, oud zilver gouden/zilveren munten

Flevoland

ex btw

Remmingweg 24B | 1332 BG Almere Tel. 06-53446233 / 036-5325267

Noordeinde 253 | 1334 BN Almere-Buiten Tel: 036-5372051 | www.puttmann.nl

ALTIJD GRATIS HAAL- EN BRENGSERVICE BEL EKRIS FLEVOLAND: 0320 - 211 911

HUIS VERKOPEN? Pouw Dé Broodjes en

bel 036-7676000

Catering Specialist

KIPFILET

€ 6,95 2 500 gram GRATIS Zie aanbiedingen op pagina 4

500 gram

e

Transistorstraat 7, 1322 CJ Almere info@avoort.nl

www.avoort.nl


DONDERDAG 7 T/M ZONDAG 10 NOVEMBER

BIG L RUIMT HET MAGAZIJN OP VOOR DE NIEUWE COLLECTIES. DAMES/HEREN/KIDS HEEL VEEL NIEUWE AANVOER!

VESTEN/JASSEN/TRUIEN/SWEATERS 9,95/12,95/19,95*

14,95/34,95/49,95*

29,95/44,95/59,95*

5,- 7, 10,50

39,95/49,95/69,95*

49,95/59,95/79,95*

79,95/89,95/99,95*

15,- 20,- 25,*VOORBEELD PRIJZEN. NOG MEER AANBOD IN DE WINKEL! OP=OP!!

BIG L JEANS ALMERE | JOIN FASHION | WWW.BIGL.NL HOUTSTRAAT 58, ALMERE HAVEN | DINSDAG T/M ZONDAG | TEL: 036 5348590


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

ALMERE DEZE WEEK

6 NOVEMBER PAGINA 3

Wonen voorlopig niet op agenda raad

Herfst voordeel

■ Door Robert Mienstra ALMERE – Het college komt voorlopig niet met een woonvisie, een document waarin staat hoe Almere ervoor gaat zorgen dat er ook in 2040 betaalbaar gewoond kan worden in de stad. Tijdens de bespreking van de begroting op de Politieke Markt van afgelopen donderdag meldde wethouder Julius Lindenbergh (VVD) dat de Woonvisie pas in het eerste kwartaal van 2020 komt. Een aantal partijen morden hierover. Eerst zou de woonvisie voor de zomer komen, toen na de zomervakantie, vervolgens dit najaar en dan nu pas in maart 2020. De wethouder zei dat hij ‘het boetekleed aantrok’ voor het uitblijven van de woonvisie. “De materie is complexer dan we hebben ingeschat, we hebben er mee te maken dat de wethouder van wonen vertrokken is (PvdA’er Loes Ypma, red.) en nu komt de stikstofproblematiek er ook nog bij. Ik kan wel met een document komen, maar dat is dan niet af. Het is maar wat de raad wil.” Op de vraag van Hans van Dijk (ChristenUnie) of het dan in ieder geval in januari kon, zei de wethouder dat hij zijn best zou doen.

CO LUMN

DOOR ROBERT MIENSTRA

Kips Is er een goed raadslid… zelfs een vrouw… houdt ze er mee op. Jessica Kips van GroenLinks stopt er mee. En dat is een verlies voor de raad en voor de Almeerse politiek. Kips zat goed in de dossiers, zat er boven op en was actief. Maar… Jessica Kips is juf op een basisschool in Almere. Dat vraagt haar zoveel tijd, dat ze het raadswerk er niet meer naast kan doen. Juf zijn is een dagtaak. Sterker nog, vaak ook een avondtaak en een weekendtaak. In het onderwijs werken en er iets naast doen kan alleen als je flink parttime in het onderwijs werkt. Werk je vier dagen? Dan ben je er minimaal vijf actief voor je school. Werk je drie dagen? Dan ben je echt niet helemaal vrij op de overgebleven dagen. Sterker nog, als je op kamp moet, als er studiedagen op school zijn, dan moet je gewoon opdraven. Ik ken juffies die zelfs op hun vrije dagen naar vergaderingen op school moeten komen. Onbetaald. En, stel, dat je als juf kinderen hebt, dan moet oma op die vergaderdag weer oppassen. Als die oma inmiddels geen omastress heeft. Want dan moet je op je vrije dag weer de kinderopvang betalen van je toch al schamele salaris. Kortom, het is jammer dat juf Jessica vertekt uit de politiek.

25%

dagen

korting op wand- & vloertegels

15% alléén op

korting op sanitair, pvc & laminaat

14, 15 & 16

“Ik hoor geen heipalen in Almere”, zei Johan de Leeuw (AP/OPA). (Foto: AdobeStock)

Later in de wandelgangen morden de raadsleden nog door. “Maart 2020 gaan we natuurlijk ook niet halen, want de nieuwe wethouder van wonen is er nog niet eens, die moet zich vervolgens nog gaan inwerken en er komt een kerstreces aan”, zei een van hen.

Ambitie Het uitblijven van de woonvisie heeft ook op andere zaken effect. Zo mochten de raadsleden een paar weken geleden bij de discussie over het oplossen van het lerarentekort niet over wonen praten omdat dat bij de woonvisie hoort. Leraren willen wel werken in Almere, maar kunnen hier

niet wonen, was de stelling van een deel van de raad. Of leraren en ook medewerkers in de zorg wel of niet geholpen gaan worden met het vinden van een woning blijft dus tot ver in 2020 onduidelijk. Wel zei Lindenbergh dat de gemeente de ambitie heeft van 2020 tot 2030 20.000 woningen te bouwen in de stad, 2000 per jaar.” Of deze ambitie ook de woonvisie haalt zal moeten blijken. Feit is wel dat er onverminderd woningnood is in Almere en dat er onvoldoende gebouwd wordt: “Ik hoor nergens in de stad heipalen”, zei Johan de Leeuw (AP/OPA) onlangs.

Gemeente ziet lichtpuntjes in stikstof-ellende

Het Almeerse stikstof daalt neer in natuurgebieden, zoals het Naardermeer. (Foto: AdobeStock/Clara Bastian)

■ Door Marcel Beijer ALMERE – Er lijken wat straaltjes zonlicht te komen tussen de donkere wolken die zich hebben samengepakt boven Almere, naar aanleiding van de stikstof-affaire. Begin oktober meldde wethouder Maaike Veeningen dat (voorbereidingen op) grotere bouwprojecten en evenementen volledig stilliggen, inmiddels wordt toch weer gebouwd in de stad en gloort er wellicht ook voor de Floriade hoop. De landelijke stikstofproblematiek treft Almere hard. Voor een bouwstad als Almere is dat een dramatische ontwikkeling. En frustrerend bovendien want als grote stad stoot Almere zelf maar bar weinig stikstof uit, zo verklaarde Veeningen donderdagavond nog maar eens tijdens de Politieke Markt. Zo heeft Almere bijvoorbeeld

Verzilver uw GOUD

Verkoop het nu! Tevens reparatiemogelijkheden

Meeste geld voor uw goud! Olstgracht 41 - Tel. 036 7851372

www.goudpand.nl

geen grote veestapel waarop kan worden ingegrepen. Maar wát er uitgestoot wordt daalt neer in het Naardermeer, net over de brug, en dat is beschermd Natura 2000-gebied.

Lijdzaam Almere moet in de meeste situaties dus lijdzaam toezien tot het kabinet met maatregelen komt. In december komt een belangrijke uitspraak van de Raad van State die de drempelwaarden voor stikstof opnieuw gaat bekijken (nu is de drempelwaarde 0,0) en in mei 2020 komt de uitwerking van het Remkes-rapport ‘Niet alles kan’ waarin daadwerkelijke maatregelen worden benoemd, zoals bijvoorbeeld verlaging van de maximum snelheid.

Losgetrokken Inmiddels moeten er zo’n 200 vergunningsaanvragen worden beoordeeld, liet Veeningen weten. Wel zijn er drie projecten ‘losgetrokken’ van de stikstof-norm. In Duin is de bouw van een project met honderd woningen hervat en in de Laren (Haven) een project met 50 woningen.

novembe

r!

Ampèrestraat 16, Nijkerk T 033 245 08 85 www.tegelstudionijkerk.nl *Korting geldt op 14, 15 en 16 november 2019 op showroomprijzen en niet i.c.m. andere acties. Vraag naar de voorwaarden.

Jessica Kips stopt als raadslid GroenLinks ALMERE – Jessica Kips stopt per 15 november als raadslid voor GroenLinks. Haar zetel wordt overgenomen door Esther Hagelaar. Kips begon eerder dit jaar aan een nieuwe baan. Ze was docente in het Voortgezet Onderwijs en is nu werkzaam in het Primair Onderwijs. De nieuwe werkzaamheden vergen meer tijd dan ze vooraf had ingeschat. Na een aantal maanden concludeert ze nu dat haar werk niet te combineren is met het werk als raadslid. Kips heeft tien jaar in de politiek gezeten. Eerst vier jaar als fractiesecretaris voor GroenLinks, later als raadslid. Ze was vorig jaar aan haar tweede periode begonnen. Tijdens haar raadslidmaat-

“Daar is de drempelwaarde 0,0049 en is er geen natuurvergunning nodig”, aldus Veeningen. Ook de bouw van een bedrijfspand gaat door. Veeningen wilde niet aangeven om welk pand dat gaat.

Floriade Ook voor de Floriade lonkt wellicht een mooie oplossing in de vorm van de ADC-toets. Kort gezegd wordt een project daarbij beoordeeld op drie facetten. 1) De bouw mag dan doorgang vinden als er geen alternatieven zijn, 2) er moet een dwingende reden zijn van groot openbaar belang en 3) er worden voldoende compenserende maatregelen genomen. In dat laatste geval zou de Floriade dan zelf de compensatie zijn: het wordt immers een voorbeeldwijk om duurzaam te bouwen. Veeningen wilde

Jessica Kips. (Foto: website GroenLinks)

schap maakte ze zich vooral sterk voor het vuurwerkverbod en had ze zitting in de Volggroep Floriade. Daarnaast hield ze scherp in de gaten welke raadsleden een ‘maiden speech’ hadden gehouden in de gemeenteraad. Daar wordt altijd even – met een bescheiden applaus – bij stil gestaan.

na afloop van de Politieke Markt daar nog niet op vooruit lopen. “We gaan eerst rekenen op het stadhuis, we zijn er dagelijks mee bezig.” Het is de ADC-toets waarmee ook de organisatie van de Formule 1 in Zandvoort met succes een beroep op doet.


Tel. 5341675

Keurslagerij-Poelier Pouw

Aanbiedingen geldig van donderdag 7 t/m woensdag 13 november

Dé Broodjes en Catering Specialist Stationsplein 46 Almere-Stad www.keurslagerpouw.nl

Weekknaller

KIPFILET 500 gram

keurslagerpouw.nl

facebook.com/Keurslagerij-Pouw-Almere

Combi Klapper

Vleeswaren Trio

Keurslager Koopje

Keurslager culinair

4 KALFSVINKEN + 4 HAMBURGERS

GEBR. ROSBIEF GEBR. GEHAKT FILET AMERICAIN

GEPARNEERDE SCHNITZELS

TARTAAR SPECIAAL

Samen ± 300 gram

4 stuks

2 stuks

Weekspecial

HERTE BIEFSTUK

€ 6,95 GRATIS € 7,50 € 3,95 € 6,95 € 3,95 € 7,95 2e 500 gram

Samen

Op woensdagavond 6 november presenteert het duo Helder een bijzonder muzikaal gebeuren in de kerk Goede Rede. Actrice Moniek Nusselein brengt een verhaal van Toon Telligen: de Almacht van de Boktor. Violiste Rossi Ovtcharova omlijst deze vertelling met muziek van Prokofiev en folk muziek uit de Balkan. Deze muzikale voordracht is onderdeel van de serie Muziek+ van Goede Rede Concerten, waarbij muziek in combinatie met een andere kunstvorm wordt gepresenteerd. Aanvang: 20.00 uur. Adres: Goede Rede, Kerkgracht 60 in Haven. Meer informatie en kaartverkoop via www.goederedeconcerten.nl of 06-80140467.

Rommelmarkt de Inloop Op zondag 10 november is weer de maandelijkse

Stichting AAP redt tijgers

2 stuks

FlevoBierFestival in podium de Meester

Wat, waar, wanneer Muzikale vertelling in Goede Rede

met gratis rode wijnsaus

rommelmarkt in buurtcentrum de Inloop. De markt is geopend van 11.00 tot 14.00 uur en is gratis toegankelijk. Wie een tafel wil huren om zijn tweedehands spulletjes te verkopen kan bellen op donderdag 7 november tussen 20.00 en 21.00 uur naar nummer 036-7410544. Een tafel huren kost 3 euro (maximaal 2 tafels per persoon vanwege de grote belangstelling).

Sint Maarten in Stedenwijk Elk jaar op 11 november organiseren bewoners van Stedenwijk een bijzonder evenement voor alle kinderen. Dit keer wordt het toneelstuk Roodkapje gespeeld. Kinderen krijgen limonade en natuurlijk kan ook een snoepje worden gehaald. Voor de grotere kinderen is er een halloweentent. Het evenement wordt gehouden bij de Edestraat vanaf 17.30 uur.

ALMERE - Het rescue-team van Stichting AAP treft voorbereidingen om een aantal tijgers te redden die onderweg waren naar Rusland. Op 22 oktober vertrokken tien circusdieren vanuit Italië, maar het transport werd door de Poolse douane gestopt vanwege onjuiste vergunningen.

gers stierf in de wagen, wat er mede voor zorgt dat het transport niet verder mag. Onlangs zijn de tijgers tijdelijk opgevangen door de Poolse Zoo Pozna. Zodra de autoriteiten toestemming geven zal AAP een operatie starten om zeker vijf van de tijgers op te vangen in haar Spaanse vestiging Primadomus, het grootste opvangcentrum voor grote katachtigen van Europa.

De tijgers zaten in kleine kooien en kisten in een paardentransportwagen die ongeschikt was voor het vervoer van de dieren. Een van de tij-

De kosten voor de reddingsoperatie zullen flink oplopen. Stichting AAP vraagt het publiek om donaties via www.aap.nl/helpdetijgers

STAD – Bier, hapjes en live muziek zijn zondag 10 november de ingrediënten van het FlevoBierFestival in podium De Meester.Diverse bierbrouwers uit Flevoland en daarbuiten zijn aanwezig. Ze vertellen de bezoekers graag waar hun bier vandaan komt en welke ingrediënten zij gebruiken. Er zijn ook allerlei soorten bieren te proeven. Lokaal gebrouwen bieren van Flevolandse brouwerijen als Brouwerij Praght uit Dronten en Brouwerij Gebroeders Ducaat uit Zeewolde, maar bijvoorbeeld ook biertjes uit andere regio-brouwerijen. Het

VERBOUWINGS

VERBOUWINGS UITVERKOOP BIJ

geheel wordt muzikaal opgeluisterd met diverse live optredens. Het FlevoBierFestival vindt zondag van 13.00 tot 18.00 uur plaats in Poppodium de Meester aan de Rentmeesterstraat in Almere. Meer informatie op www. demeesteralmere.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur. Entree: 3,50 euro (festivalglas 2 euro, munten 2 euro per stuk).

Nieuw nieuw nieuw !!! Elke zaterdag van 9 tot 16.00 uur versmarkt bij de Homerusmarkt in Almere Poort U komt toch ook??? Zoete sappige perssinaasappels 2 kilo 2.50 Grote verse bloemkool Verse witlof

KORTING

TOT 80% VERBOUWINGS G TOT 80% KORTIN UITVERKOOP BIJ New Yorkweg 121 Elke zondag open

Almere Buiten in DOEMERE

1 voor 1.00 500 gram 0.69

Zoete aardappels

1 kilo voor 0.98

Heerlijke grapefruits

1 kilo voor 0.98

Wees er snel bij want op op=op!! Volg ons ook via

bas zijp agf

We zijn er klaar voor. Blokzijl TCL heet nu InnQ.

InnQ.nl InnQ. Een nieuwe naam in het snel veranderende installatievak. Een naam die staat voor slimme oplossingen en gebruik van de allerlaatste technologieën. Want InnQ houdt van maatwerk – al is de juiste maat shirt soms nog even zoeken.

Opening nieuwe exclusieve showroom Decoratief stucwerk

Badkamers

InnQ.nl

Vloeren

Wij zijn exclusief distributeur en groothandel voor het grote merk Spiver uit Italië

• Familierecht • Strafrecht • Verbintenissenrecht • Burenrecht •

Kom bij ons voor trainingen, materialen en tools Wij zijn zaterdag 9 november de hele dag open, van 15.00 tot 20.00 uur hebben wij een hapje en drankje om onze opening met u te vieren.

Mooie openingsacties Verschillende tegels van 49.95

nu voor 34.95

15% korting op alle offertes die worden getekend in november! En nog veel meer… Markerkant 11 19 1316AE Almere

036 410 04 50 www.davinci-design.nl

Gase Advocatuur, helpt altijd Iedere donderdag van 10.00-12.00 uur gratis inloopspreekuur Busplein 36 | 1315 KV Almere | 036-5389148 | 06-25018204 gase@gase-advocatuur.nl | www.gase-advocatuur.nl


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

ALMERE DEZE WEEK

BEHANDELING IN AMERIKA BIEDT HOOP

6 NOVEMBER PAGINA 5

PUZZEL MEE EN WIN!

Almeerse na ongeluk nog schim van 14-jarig ballet-talent

DEZE WEEK

Stuur uw oplossing voor vrijdag 16.00 uur naar: Almere DEZE WEEK, Transistorstraat 51a, 1322 CK Almere (Gooisekant) of mail: lezersactie@almeredezeweek.nl o.v.v. Puzzel DEZE WEEK.

■ Door Marcel Beijer

HORIZONTAAL

VERTICAAL

STEDENWIJK – Nicolette fietste van school naar huis en stak over op de Amsterdamweg. Daar was een boze automobilist even te druk met zichzelf bezig en reed het 14-jarige meisje aan. De scholiere klapte met haar hoofd op de voorruit die in duizenden stukjes verbrijzelde. Niemand vermoedde toen nog dat ook het leven van ballet-talentje in elkaar stortte, al een half leven lang. Maar er is hoop.

1. Blaasinstrument - 6. Platvloers - 11. Grondsoort - 12. Stellig - 14. Spaanse uitroep - 15. Onmeetbaar getal - 16. Gemeld - 17. Nummer - 19. Jaargetijde - 21. Gewoonterecht - 24. Muurholte - 25. Trots - 27. Paardenhaar - 29. Bescherming - 30. Steunmuur - 33. Soort - 34. Greenwich Mean Time (afk.) - 36. Vergaarbak - 40. Nimmer - 42. Spierziekte - 44. Spot - 45. Kippenloop - 47. Akkoord - 48. In veiligheid 50. Landbouwwerktuig - 52. Dreunen - 53. Frater (afk.) - 54. Kerel - 56. Dubbele kamer - 57. Ontkenning - 58. Rust - 59. Vogelbek.

1. Deel van auto - 2. Uitroep - 3. Regeringsreglement - 4. Zoogdier - 5. Delen van de voet 6. Nederlands dichter - 7. Behoeftige - 8. Algemeen overleg - 9. Algemene Loterij Nederland - 10. Onderwijzeres - 13. Vorst - 18. Muur - 20. Beest - 22. Domina - 23.Veld - 25.Verkeerd - 26. En dergelijke (afk.) - 28.Voorzetsel - 29. Geestigheid - 31. Noorse god - 32. Met gebruik van - 35. Inlands - 36. Kleur - 37. Eiergerecht - 38. Behaard - 39. Onvermengd - 41. Onderofficier - 43. Moeder - 45. Kijkspel - 46. Bontsoort - 48. Mee-eter - 49. Europeaan - 51. Opening - 53. Sprookjesfiguur - 55. Nikkel - 57. Bedrijfsvorm.

Nicolette is nu 27 jaar en kan sinds het ongeluk in 2006 maar weinig prikkels verdragen. Ze loopt met filterende oordoppen en een speciale bril om de wereld om haar heen zo ‘vlak’ mogelijk te houden. “De klap was enorm”, stelt Nicolette vast. “Mijn hoofd deed de voorruit verbrijzelen. Probeer maar eens een autoruit in te slaan. Zelfs met een hamer moet je daarvoor heel veel kracht zetten.” Aanvankelijk leek de Almeerse er met de schrik vanaf te komen. “Ik was dolblij dat ik niets gebroken had. Ik zat op de balletacademie en was erg talentvol. Ik was bijvoorbeeld uitgekozen om een solo te doen bij het Nationale Ballet. Al snel bleek die droom in duigen te vallen.”

Ellende De klap bleek beschadigingen in haar hersenen te hebben veroorzaakt waardoor de Almeerse, nu een half leven verder, van de ene ellende in de andere terechtkwam: PTSS, chronische nek- en rugpijn, duizeligheid, geheugenstoornis en problemen met balans. “Ik heb alle trajecten doorlopen, ben volledig afgekeurd en

1

Nicolette op de plek waar het ongeluk gebeurde. (Foto: aangeleverd)

digingsactie hoopt Nicolette daarom geld in te zamelen. Via kennissen is al 1700 euro binnen. “Ik ben 27, heb nog een heel leven voor me. Deze kans wil ik pakken. Ik hoop dat Almeerders me willen steunen, al is het maar één euro. Als ik mijn leven terug heb zal ik alles op alles zetten om ergens een verschil te kunnen maken in de wereld.”

15

Ook haar vriendin en levenspartner Denise wil een bijdrage leveren. “Ik maak schilderijen. Misschien dat ik ergens in Almere kan exposeren en de opbrengst aan Nicolette geven. Of een veiling. Ik hoop dat mensen hun hart laten spreken.”

40

Hoge kosten

Wie Nicolette wil steunen kan surfen naar https://www.gofundme.com/f/ help-my-girlfriend-treat-her-braininjury. Of gebruik de QR-code.

Almeerder blijft ‘baas in eigen brievenbus’ ■ Door Marcel Beijer ALMERE – Wie geen ongeadresseerd reclamedrukwerk in de brievenbus wil, moet dit blijven aangeven met een NEE/NEE- of NEE/JA–sticker. In dat laatste geval krijgen Almeerders nog wel huis-aan-huiskranten in de bus. PvdA, SP, ChristenUnie, GroenLinks, fractie Buyatui en vooral de Partij voor de Dieren (PvdD) wilden de gemeenteraad bewegen om sowieso geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer te bezorgen in voordeuren die helemaal geen sticker hebben.

Motivatie daarachter is dat veel mensen de reclamefolders, vaak ingesealed in folie, ongeopend in de oud-papier-bak gooien. In veel andere steden in Nederland bespaart die maatregel miljoenen kilo’s papier. Tot afgrijzen van de PvdD wil D66 niet tot deze maatregel overgaan. De partij is daar ontstemd over omdat in andere gemeenten D66 juist groot pleitbezorger is van een JA/JA-sticker. Daarmee geven bewoners expliciet aan reclamedrukwerk te willen ontvangen. D66-fractievoorzitter Martine van Bemmel verdedigde zich echter door het op te nemen voor kleine

Amuse Vocale in Goede Rede HAVEN – Het Almeerse kamerkoor Amuse Vocale treedt zaterdag 9 november op met het concert ‘Nature éternelle’ in de kerk Goede Rede. Er is een gevarieerd programma rond het thema ‘Natuur’, met werk van moderne componisten als Saint-Saens, Alfvén, Elder en Chilcott. Maar er is ook oude muziek van onder andere Tallis en Ravenscroft. Aan het concert

wordt meegewerkt door Charlie Bo Meijering op piano en Lucas Noordhoek op didgeredoo. Aanvang 20.00 uur. Locatie: Kerkgracht 60 Almere Haven. Entree: 12,50 euro (tot 18 jaar 6 euro). Kaarten aan de zaal of bestellen via postbus@amusevocale.nl. Meer informatie: www.amusevocale.nl.

zelfstandigen die met de flyers klandizie kunnen vergaren. Leefbaar Almere ging ook niet mee met het voorstel. “Van wie is de brievenbus in mijn voordeur?”, vroeg raadslid Frits Huis zich hardop af, om zelf het antwoord te geven: die is van mij. Ik ben baas in eigen bus en mans genoeg om zelf te bepalen of ik reclamedrukwerk wil. En ik wil dat nu eenmaal graag.” De raad stemde het voorstel uiteindelijk weg. Daarmee blijft de situatie zoals die nu is.

Vlonder bij apeneilanden afgesloten ALMERE – De vlonder langs de apeneilanden bij Stichting AAP op Stadslandgoed de Kemphaan is afgesloten voor publiek. De toestand van de vlonder is niet veilig genoeg om daar veel mensen overheen te laten lopen. Dat meldt Staatsbosbeheer. Er wordt onderzocht of de vlonder in de toekomst vervangen kan worden. Bezoekers kunnen nog wel een Rondje AAP lopen langs de Quarantaine, het Apenhuis en het Chimpanseecomplex van stichting AAP.

TIPS VOOR DE REDACTIE? REDACTIE@ALMEREDEZEWEEK.NL

3

4

6

7

13

20

23

24

25

30

31

32

33

34

36

37

38 42

41 45

44

51

39 43

46

47

48

54

26

29

28

35

10

14

19

22

9

17

27

50

8

16 18

21

5

12

11

loop in de Wajong. Ik ben een vechter, iemand die graag werkt en dingen doet. Ik probeer nog vrijwilligerswerk, maar zelfs dat is vaak te zwaar.” Een toevallig contact met een lotgenoot op Instagram biedt Nicolette nu een sprankje hoop. Een kliniek in Amerika komt met een methode die de symptomen van haar PCS (Post-Concussion Syndrome) kan behandelen. Feitelijk krijgen haar hersenen nieuwe bedrading. “De resultaten zijn hoopgevend”, zegt Nicolette. “Met deze behandeling kan ik mijn leven weer terugkrijgen. Al is het maar voor een deel, ik zou daar superblij mee zijn.”

Zoals zo vaak zijn de kosten voor zo’n behandeling ongelooflijk hoog. 15.000 euro. Voor iemand in de Wajong is het echter lastig een lening af te sluiten. Via een crowdfun-

2

49

52

53

55

56

57

58

59

BUZING Puzzels

57

35

4

32

7

39

52

Stuur de oplossing op per post of mail het naar lezersactie@almeredezeweek.nl of ga naar de website.

Maak kans op onderstaande prijs! Indiaas Restaurant

De Evenaar 171 1336 NH Almere BUITEN Reserveren: tel. 036-5245447

MA. EN DI. GESLOTEN WO. T/M ZO. 16.00-22.00 uur

www.tajalmere.nl

2x

3 gangen menu t.w.v.

€ 47,-

De oplossing van vorige week: VRACHTWAGEN De winnaar van de puzzel is geworden:

Francoise Smit De prijs is af te halen bij Almere DEZE WEEK. Voor betaalbare whitewash meubelen en steigerhouten tuinmeubels

Leo’s Meubeldiscount &Steigerhout

Josephine Bakerstraat 19 - 1311 GB Almere 06-22394739 - www.leosmeubeldiscount.nl Geopend op zaterdag van 10.00 - 16.00 uur, andere dagen op afspraak GRATIS parkeren | Binnen Almere GRATIS bezorging

Direct van groothandel naar klant


Beste puzzelaar,

De oplossing van de vorige puzzel is: OKTOBER DE MAAND VAN PRACHTIGE HERFSTKLEUREN

U kunt deze maandpuzzel oplossen en insturen voor 30 november 2019. Maak kans op een mooie puzzelprijs.

De prijswinnaar is geworden

Ons adres is: Transistorstraat 51a, 1322 CK Almere of mail naar lezersactie@almeredezeweek.nl

Mevr. J.L.Kuulkers De prijs is binnen 1 maand af te halen bij Almere DEZE WEEK

Veel puzzelplezier!

Uitroep

Wilde gans

Reddingsmiddel

Gemoedstoestand

1 2 3 � � � �

26 Roem Kleur

Laat uw kleding vakkundig strijken en maak gebruik van onze strijkservice

Ter attentie Ineens

Elsschotweg 1 • 1321 AH Almere Tel: +31638034833 • info@strijkservice-almere.nl www.strijkservice-almere.nl Eerste melk

9

Engelse stad

Afrikaans zoogdier

13

Onder- Natuurk. officier term

Schoon

Lol

Getal

Engels bier Voorzetsel

Vreemde munt

Verbinding

Betaalmiddel

De leukste werkgever

15

Armholte Gelderse plaats

17

Neerslachtig

28

Luizenei

Later

Melkdier

Mijnheer

Oosterlengte

En verder

Aanvang

Vis Staatsiekleding Spaanse rivier

Edvard Munchweg 16a 1328 MA Almere, Tel. (036) 5374432

info@almeernotaris.nl www.almeernotaris.nl

Kledingstuk

37

Kier

34

Uitroep

Jongstleden

Cowboyfeest

Deel van het oog

Inkeping

7 Voegwoord

Oude lap

Hard Schuine strook

Voordat

De oudste

Effen

21

Arabische vorst

Goede prijs/kwaliteit verhouding Meer info: Tel. 06-26799177 www.tpschilderwerken.nl

Moeder Maand

Koeien- Beroep maag Slot

Vogel

Noodlottig

Zoogdiertje

Franse plaats

Onbedekt

14

3 31 4

Vistuig

22

Ereis

Vis

Koude lekkernij

www.dewastas.nl

Grap

Lage druk

Keg

Gegroet

Sinds 1939

Wal

Trek Insect

Maanstand

Bazige vrouw

GRATIS 39

Behoeftig BUZING฀Puzzels BUZING฀Puzzels

2

3

22

23

4 24

GRATIS BEZORGEN

Insect

BIJ BESTEDING VANAF 40 EURO Kloosterhoofd

Connexoon io t.w.v. € 169,-*

06-38662348 / 06-38662349

Maal

van 39,95 voor 34,95

Bedien jouw huis met je smartphone

6

En andere

Hou deze datum vrij 19 december! Leuke kerstmarkt en de echte kerstman Bij de WasTas en de WisseWasjes, info volgt  

Fototaart

5

Gevuld Gelofte

Vader

21

Koffie met gebak van 5,45 voor 4,25

Test

Franse NV

1

Klipgeit Gewicht

20

Levenslucht

Vogel

35

19

Bleek

Nakomeling

Lat

1

Rangtelwoord

38

Autopech

Glazen verpakking

Rampspoed

Inwendig orgaan

25

Indische rivier

Delfstof Vogelproduct

12

Brandstof

Meer dan 5 jaar ervaring Meer dan alleen schilderwerk

33

Vis

✓ ✓ ✓ ✓

Professionele schilderwerk voor binnen & buiten

Mannelijk dier

Keukengerei

30

27

41

Opslagbewijs

29

Numero

Militaire rang

Ondersteuning

Bijbelse figuur

Spaanse rivier

Tevens

Spaanse uitroep

16

8

Schotse rivier

✓ Belangrijk nieuws ✓ Actuele brochures 20 ✓ A-Z Begrippenlijst ✓ Handige checklists ✓ Stel een vraag

Knaagdier

Innig

Hoon

Kleine veranderingen op notarieel gebied kunnen soms grote gevolgen hebben.

Kunstwerk

24

Bel voor een afspraak 06-54620199 Michel Hoek www.hoeksjewelbox.nl Baljuw

18 Amerikaanse staat

Ik

Bede

Is uw testament in orde? Maak een afspraak

Erbarmen

SIERADEN REPARATIES TROUWRINGEN TROUWAUTO

Beginstreep

Schouwburg

Pers.vnw.

DESIGN & REPAIR

Overdreven

19

Norm

HOEK’s JEWELBOX

Kansspel

Heldendicht

Niets Godin

GOUDSMIDATELIER

40

Vruchtbare plek

Thans

Ernstig

11

Voorzetsel

Rijksgrens

32

Vuur

Manier

Europese hoofdstad

10

36

Delen van de voet

Zachte veren

Denkend wezen

Ontkenning Vogel

Wereldtaal

Kookgerei

Daar

2

Puzzel mee

Antennestraat 20, Almere, tel. 036-5365535 www.sun-select.nl www.luxaflexdealeralmere.nl

VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

BANKETBAKKERIJ SCHEP

Kleur

CityMall nabij bioscoop 036-5342410 www.banketbakkerijschep.nl

23

*Bij aanschaf van 2 screens, 2 rolluiken, 1 knikarmscherm of 2 uitvalschermen. Vraag naar de voorwaarden, geldig t/m 30-11-2019

Tegen inlevering van deze bon, geldig t/m 30 nov. 2019

5

6

7

8

9

10

11

12

13

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

14

15

35

36

16 37

38

17

18 39

40

41


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

ALMERE DEZE WEEK

Transgender- en gaybrapad ‘meer dan een symbool’

Khattoev heeft in Nederland asiel aangevraagd, maar dat is afgewezen met als argument dat hij veilig is wanneer hij stopt met actievoeren.

AD(h)D, PDD-Nos, Burn-out, Migraine, Stress, Angst, Slaapstoornis

Kirill Khattoev liep zaterdag mee tijdens de Pride Walk en de opening van het Gaybrapad en Transgenderpad. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Neurofeedback is een behandelmethode die zijn effectiviteit bij kinderen en volwassenen wetenschappelijk en maatschappelijk heeft bewezen. In veel gevallen is er een sterke medicijnreductie of medicijnafbouw mogelijk. Marloes legt training uit

Maar dat is nu precies wat Khattoev niet wil. Komende donderdag valt de definitieve beslissing.

lie mogen in Almere trots zijn dat deze Pride Walk is georganiseerd. En met die twee paden wordt iedereen daarop gewezen.”

Almere Om die reden liep Khattoev graag in Almere mee. “Er is nog een wereld te winnen. Met name in Rusland. Jul-

Alle foto’s van de Pride Walk zijn te zien op de website van Almere DEZE WEEK.

De gemeenteraad heeft in 2007 de bevoegdheid om te besluiten over cameratoezicht bij de burgemeester belegd. Sinds 2008 vindt structureel cameratoezicht plaats in Almere Stad-Centrum. Sinds 2010 ook in Almere Buiten-Centrum. De termijn voor beide gebieden loopt eind okto-

Neurofeedback is het meten, registreren en gericht beïnvloeden van hersenactiviteit. Wanneer deze ontregeld is of tijdelijk in disbalans, kunnen klachten ontstaan. Met gerichte hersentraining kunnen deze worden verbeterd of blijvend verholpen.

migraine, depressie, slaapproblemen, spanningsklachten, whiplash, concentratie problemen, dyslexie en leerproblemen. Meld u nu aan voor een intakegesprek.

Door kleine sensoren op het hoofd te plaatsen kunnen we de hersengolven middels een EEG waarnemen op een computerscherm en het regulerend vermogen beïnvloeden.

Cameratoezicht Almere Stad-Centrum en Almere Buiten-Centrum verlengd ALMERE – De burgemeester heeft besloten om voor de duur van maximaal twee jaar (tot eind oktober 2021) Almere Stad-Centrum en Almere Buiten-Centrum opnieuw aan te wijzen als gebieden waar toezicht wordt gehouden met camera’s.

ADVERTORIAL

Wat is Neurofeedback?

> vervolg van de voorpagina.... Deze zomer liep hij voorop in de Pride Walk die in het teken stond van de vermoorde Russische activiste Yelena Grigorjeva. “Zij was een goede vriendin van mij, dus ik maak me sterk voor de rechten van de LHBT’ers in mijn vaderland.” Met die houding loopt Khattoev echter gevaar. De Russische regering is niet bepaald trots op mensen met een andere geaardheid. “Gevaarlijk zijn de anti-homo-groeperingen”, zegt Khattoev. “Ze bedreigen mij met de dood. Zelfs in het asielzoekerscentrum ben ik aangevallen. Als ik terugkeer naar Rusland loopt mijn leven gevaar.”

6 NOVEMBER PAGINA 7

ber 2019 af. Door het toezicht met camera’s worden mogelijke ordeverstoringen gesignaleerd zodat escalatie kan worden voorkomen of de-escalerend kan worden opgetreden.

We boeken goede resultaten met burn-out, angst, vermoeidheid,

Ankerbol 21 - info: 036-5252753 www.neurofeedbackalmere.com

Markerkant 1205/2 Almere Tel. 036 5347191

www.kosterzonwering.nl

Voetballer FC Almere bestolen onder dreiging van mes ■ Door Berlinda Hendrikse HAVEN – Voetbalvereniging FC Almere heeft haar leden gewaarschuwd om de komende tijd niet alleen van en naar de club te reizen. Deze waarschuwing komt omdat er de laatste tijd vervelende dingen zijn gebeurd rond de club, waaronder een beroving van oordopjes onder bedreiging van een mes.

Beschermen De incidenten rondom de voetbalclub zijn reden voor de club om een stevige waarschuwing af te geven. “We hebben als voetbalclub de taak om onze leden te beschermen” laat Willem Schaart, bestuurslid en tweede secretaris, weten. “Het kan niet zo zijn dat onze jongens en meiden niet veilig door het park kunnen fietsen. Daarom trekken we nu aan de bel.”

AirPods Afgelopen zomer vond het eerste incident plaats. Toen werden er drie jongens van hun dure oordopjes (AirPods) beroofd. Daarna zijn er nog meer pogingen tot beroving van AirPods gedaan, maar in de meeste gevallen konden de slachtoffers op tijd wegrennen. Tot vorige week waarbij er een jongen onder bedreiging van een mes zijn spullen moest afgeven aan twee personen.

Maatregelen Schaart: “Zoiets is natuurlijk vreselijk, en al helemaal voor een kind. We hebben als club dan ook echt aangedrongen op maatregelen. Volgende week vindt er een gesprek plaats met de politie en de gemeente om te kijken hoe we er samen voor kunnen zorgen dat dit niet meer gaat gebeu-

ren. Misschien moeten er camera’s komen, misschien is er wat aan de verlichting te doen. Het is niet alleen een probleem van de club, maar ook van de gemeente en de politie.” Een woordvoerder van de gemeente laat bij navraag weten dat er inderdaad een gesprek gepland staat met het bestuur van FC Almere. “Het doel daarvan is om met elkaar te bespreken hoe nare situaties als deze in de toekomst waar mogelijk voorkomen kunnen worden.”

Getuigen De politie heeft het vermoeden dat het gaat om twee verdachten die op verschillende plekken in Almere proberen hun slag te slaan. Ook op een andere plek in Haven en in de Seizoenenbuurt Zuid is een melding gekomen van poging tot diefstal van AirPods onder dreiging van een mes. Daarom heeft de politie een oproep gedaan voor getuigen om zich te 431melden. De politie is op zoek naar een verdachte die in alle drie de gevallen wordt genoemd: een donkergetinte jongeman van rond de 17/19 jaar met een zwarte Nike-jas en een zwarte trainingsbroek van vermoedelijk het merk Adidas. De andere verdachte wordt bij twee van de drie berovingen genoemd: een jongen van waarschijnlijk rond de 15 jaar met een normaal postuur. Hij droeg een blauw spijkerbroek en een zwarte jas van het merk North Face. De politie zoekt getuigen van de drie berovingen op donderdagavond 24 oktober of mensen die meer informatie hierover kunnen geven. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de recherche in Almere via tel: 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem, tel: 0800-7000.

COLOFON

Verspreidingsgebied: 90.210 * Huis-aan-huis in Almere Stad, Almere Buiten, Almere Haven, Almere Hout en Almere Poort. *Aantal te verspreiden exemplaren wijkt af van verspreidings-gebied door Nee/Nee stickers, afzetpunten en nieuwbouwwijken.

Kantoor: Transistorstraat 51a, Almere (Gooisekant) Telefoon: (036) 5300765 Fax: (036) 5306298 Email: info@almeredezeweek.nl Advertentieverkoop: Ron Broertjes: Martin van Feggelen: Theo Bouwman: Karin Kempe:

GSM: 06 - 23701795 GSM: 06 - 23549350 GSM: 06 - 13144980 036 - 53 00 765

Redactie: Robert Mienstra (Hoofdredacteur) Marcel Beijer Petra Onderwater Berlinda Hendrikse Telefoon: 8450027 E-mail: redactie@almeredezeweek.nl Vormgeving: Ineke van Oostrom Verspreiding: De Drukwerkverspreiders, Almere www.dedrukwerkverspreiders.nl Klachten over verspreiding: Telefoon: 5229988 E-mail: bezorgklacht@almeredezeweek.nl Fotografie: Fred Rotgans Druk: Rodi Rotatiedruk, www.rodimedia.nl Almere DEZE WEEK is een uitgave van Rodi Media Midden Nederland B.V. en werkt milieuvriendelijk en verantwoord. Waterless Printing, ISO 14001, Grafimedia en KVGO

HET WEER DEZE WEEK MARC PUTTO

Tamelijk kil en rustig met af en toe regen ALMERE - De maand oktober is (uiteraard) weer te mild verlopen in ons land. In Almere werd het ongeveer een graad te zacht. Het was ook ‘n veel te natte maand in met name de randstad. De kans is groot dat de huidige slachtmaand ook weer een te zacht verloop kent, want zeker tot halverwege de maand is er geen zicht op serieuze koude uit het hoge noorden of oosten. Opvallend koud evenwel is en blijft het boven Scandinavië. Een deel van de daar aanwezige poolkou probeert tegen het weekend af te zakken tot nabij Oslo en Stockholm. Die koude tong zou inderdaad flink zuidelijker kunnen geraken, maar aan de andere kant richting Oost-Europa probeert juist heel zachte lucht via de Balkan op te stomen richting de regio Moskou.Dit geeft al aan dat de mogelijkheden van eventueel kouder weer richting Nederland nihil zijn. Immers, de echte kou moeten we geïmporteerd krijgen vanuit het verre noordoosten. In een zogenaamd zadelgebied zullen we blijven vertoeven de komende dagen. Dat is een gebied precies tussen respectievelijk twee hoge - en lagedrukgebieden in waarbij het vaak rustig weer is in de omgeving. Kalm weer

dus veelal maar helaas geen droog weer gedurende en aantal dagdelen. Vooral op woensdag en donderdag is er periodiek kans op wat regen bij een zwakke tot matige vrij zuidelijke wind in Flevoland. Zacht is het allerminst en soms zelfs bijna even kil met middagtemperaturen niet veel hoger dan 9 of 10 graden. Vanzelfsprekend behoeven we met deze condities niet te rekenen op veel zonneschijn. Al met al komt dat vaak nogal sombere novembersfeertje goed tot uitdrukking dezer dagen. Rond vrijdag/zaterdag zou het wat fleuriger kunnen worden buiten met iets meer zon erbij. Meer info op www.weerprimeur.nl Kans op neerslag deze week 70%

80%

35%

30%

30%

Woe

Don

Vrij

Zat

Zon

25 20 15 10 5 0

Min. Temp

Max. Temp

BIJ AANSCHAF VAN 2 SCREENS EN/OF ROLLUIKEN

GRATIS SOMFY* CONNEXOON io BEDIENING EN CONTROLE VIA UW SMARTPHONE OVERAL TER WERELD

Dit krantenproduct is milieuvriendelijk vervaardigd met een waterloos drukproces en geproduceerd door Rodi Rotatie onder gecontroleerde omstandigheden conform ISO 14001. Grafimedia getoetst door de SCGM, Certificaatnummer SCGM-MZ:2011.01.02

Industrieterrein Gooise Kant Antennestraat 20, Almere, (036) 536 55 35 www.sun-select.nl, www.luxaflexdealeralmere.nl

*GELDIG T/M 30 NOVEMBER 2019 VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN.

(Foto: AdobeStock)


LEZERS SCHRIJVEN De rubriek Lezers Schrijven staat open voor Almeerders die willen reageren op het nieuws. Reacties zijn welkom via redactie@almeredezeweek.nl. De brief moet ondertekend zijn met naam en woonwijk. Anonieme brieven worden niet geplaatst. De redactie behoudt zich het recht voor om brieven te redigeren of in te korten.

VVD Afvalstoffenheffing Afvalstoffenheffingverhoging (dit woord staat nog niet in De Van Dale). De gemeente heeft gespeculeerd met de feiten van opbrengsten van gescheiden afval. Een aantal jaren geleden, was het: hoera, we gaan plastic apart inzamelen en dat gaat geld opleveren. Alleen jammer, dat het scheiden de burger weer moet doen. Ook ik was enthousiast. Tegenwoordig? Er is al een proef in Zeeland om weer alles bij elkaar te donderen en het bij de aflevering te scheiden, wat mij een goed idee lijkt. Ook ik neem het nu niet zo nauw meer met al dat gezeik, net als andere burgers, waarbij je veel moet doen en niets meer mag. Ik weet nog wel,

dat ik in het begin netjes plastic afspoelde. Ja Almere was tevreden, maar dat doe je niet meer. Vreemd? Voor de Gemeente kennelijk wel, maar wij zijn enkel burgers en zien wat de gemeente belooft en er vervolgens op terug komt. Nu blijkt, dat de gemeente zich vergist heeft in de opbrengsten van plastic. Is dat niet speculeren op het gedrag van de burger? Mag een gemeente speculeren en als dat speculeren tegen valt dit op de burgers afwentelen door middel van verhoogde heffing? Toen was het nog 22 euro korting, nu is het 26 euro er bij. Afval moet gewoon opgehaald worden en laat dat geld kosten met afgesloten contracten, maar dan weten we waar we aan toe zijn. De

gespecialiseerde bedrijven doen de rest en als die er aan verdienen “so be it”. Geen speculeren meer! Scheiden doet lijden. Luuk Helderman

werp voor een spreekbeurt. Studenten komen eerder op hun onderwerp voor een scriptie. Stadsarchief en Erfgoedhuis krijgen een grotere toeloop. Ad van Loon

Straatnamen Jan de Vletter (ADW 30 okt pag. 19) somt namen op van de bestuurders met lef. Zij vertrouwden pioniers van wat lagere leeftijd de bouw van de stad toe.Kan De Vletter zijn opsomming doorsturen naar de bibliotheek?Daar zie ik telkenmale die koppen van Shakespeare, Mona Lisa, Ghandi, Freud, Primavera. Een heilige in de kerk zie ik één keer, zo’n kop in de bibliotheek zie ik twintig keer. Natuurlijk, beste bibliotheek, gaat er niets boven uw koppengalerij. Ik overweeg dat uw galerij gaandeweg voor velen weinig meer is dan decoratie. Neemt u eens kennis van de lijst van De Vletter. Overweeg negentien koppengalerijen over te houden en eentje in te ruimen voor de grondleggers van Almere. Dan komen kinderen van groep acht eerder op hun onder-

VERBOUWINGS

VERBOUWINGS UITVERKOOP BIJ

KORTING

TOT 80% VERBOUWINGS G TOT 80% KORTIN UITVERKOOP BIJ New Yorkweg 121 Elke zondag open

Almere Buiten in DOEMERE

Idos Administratie zoekt op korte termijn een

parttime zelfstandig financieel medewerker m/v voor 3 dagen (24 uur per week). Wat ga je bij ons doen? Wij zijn een informeel administratiekantoor met klanten in het midden- en kleinbedrijf. In deze functie verwerk je de financiële administratie van onze klanten. Het gaat met name om het inboeken van de inkoop- en verkoopfacturen, de bank en de kas. Daarnaast verzorg je ook de aangiftes omzetbelasting en onderhoud je het contact met onze klanten. Wat bieden wij je? • Een prettige werkplek in een klein en hecht team waarbij een goede en informele werksfeer centraal staat. • Een passend salaris dat bij deze functie hoort. • Werkdagen in overleg, maar in ieder geval op donderdag. • Uitzicht op vast dienstverband. Wat zijn je kwaliteiten? • Je bent accuraat, zorgvuldig en enthousiast , iemand die van aanpakken houdt. Zeker gezien onze branche, waarin wij hectische periodes kennen. • Je beschikt over een afgeronde MBO opleiding in administratieve of boekhoudkundige richting en je hebt enige jaren ervaring in een soortgelijke functie. • Je bent doortastend en je vindt het leuk om je vast te bijten in het oplossen van uitzoek- en vraagposten van en aan onze klanten. • Je bent communicatief vaardig en kunt dingen snel oppakken. Spreekt dit je aan, stuur dan je cv en motivatie naar irma@idos.nu. Idos BV t.a.v. I.W. Dekker Transistorstraat 91-21 1322 CL Almere www.idos.nu

zoekt vrijwillige bemiddelaars Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die bemiddelaar willen worden in Almere. Als bemiddelaar voer je samen met een collega intakegesprekken en een bemiddelingsgesprek met buren die een conflict hebben. Spreekt dit jou aan? Dan zijn wij op zoek naar jou! Functie-eisen

- 25 plus - denkniveau hbo - kan zich neutraal, onpartijdig en respectvol opstellen - is flexibel en bereid in de avonduren te werken - staat open voor de diverse culturen in Almere

Tijdsinvestering

per maand circa 8 uur (minimaal)

Alvorens te kunnen starten als bemiddelaar is een tweedaagse basistraining verplicht. Na het volgen van de training wordt overlegd met de coördinator en de trainer over de geschiktheid van de bemiddelaar. Meer weten?

Mireille Maste

mmaste@deschoor.nl 036-5278585

www.buurtbemiddelingalmere.nl Buurtbemiddeling Almere maakt deel uit van De Schoor, Welzijn in Almere


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

ALMERE DEZE WEEK

6 NOVEMBER PAGINA 9

Jongeren steken handen uit de mouwen in de zorg tijdens ‘bliksemstages’ bij Zorg- en Welzijnsorganisaties. Zo ontdekten ze de veelzijdigheid aan beroepen in deze sector en konden aan den lijve ondervinden of werken in Zorg & Welzijn hen past.

Personeelstekorten

Jongeren staken de handen uit de mouwen, zoals hier bij activiteitencentrum Feniks van De Schoor. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

ALMERE – Hoe geef je iemand een injectie, wat voor activiteiten kun je organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, hoe zorg je ervoor dat een ziek persoon van zijn ziekenhuisbed in de badkamer komt?

66 leerlingen van de basisscholen Klaverweide, Polderhof en Kameleon ontdekten het vorige week. Ze staken drie dagen lang de handen uit de mouwen bij acht verschillende Zorg- en Welzijnsorganisaties

De dagen werden georganiseerd door non-profitorganisatie JINC en Zowelwerk, werkgeversorganisatie zorg en welzijn regio Flevoland. Voor die laatste partij is het belang groot, want de personeelstekorten in de sector lopen in snel tempo op. Door leerlingen al vroegtijdig kennis te laten maken met de mogelijkheden, hoopt Zowelwerk het tij te keren. De serie Bliksemstages startte dinsdag met een ontbijt voor afgevaardigden van deelnemende scholen en zorginstellingen. Dat waren: Kinderbehandelcentrum Zeedauw, Zorggroep Almere, Zorgfix, Vitree, A.C. Feniks, Zorgcentrum Buitenhaeghe, Flevoziekenhuis en Ambulancedienst Almere.

Zorgen over toegankelijkheid KAF Door Petra Onderwater STAD – Het Stedelijk Overlegorgaan Gehandicapten Almere (SOGA) maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) voor mindervaliden. Het theater is slecht bereikbaar nu de Esplanade is afgesloten wegens werkzaamheden die een jaar zullen duren. De lokale politieke partij AP/OPA deelt de zorgen en heeft het college van burgemeester en wethouders hier schriftelijke vragen over gesteld. Vrijwilligers van het SOGA hebben eind oktober in samenwerking met de gemeente een toegankelijkheidscontrole uitgevoerd. “Wij hebben moeten constateren dat KAF voor zowel validen als mindervaliden moeilijk bereikbaar is”, verklaart het SOGA op Facebook. “De enige overgebleven route is via de Koetsiersbaan, de tribunetrap en een lift die tijdens voorstellingen te weinig capaciteit heeft.” Het SOGA maakt zich bovendien zorgen over de bereikbaarheid voor hulpdiensten in geval van calamiteiten.

Veiligheid AP/OPA wil weten of het college van burgemeester en wethouders op de hoogte is van de situatie. “De tribunetrap is niet te gebruiken door mindervaliden, blinden, slechtzienden en mensen die geen diepte zien. De afrit voor leveranciers is niet te gebruiken voor mensen in een rolstoel of met rollator, want deze afrit is te steil.

Ondernemingsrecht Arbeidsrecht Huurrecht Contractenrecht Personen- en Familierecht Bestuursrecht Strafrecht Het kan ook anders! Schoutstraat 51 1315 EW almere

T: 036-820 03 22 F: 036-820 03 23

info@wvtadvocaten.nl www.wvtadvocaten.nl

Asbestonderzoek Echnaton ALMERE – In navolging van ProAlmere wordt binnenkort ook gestart met een asbestcheck op scholengemeenschap Echnaton. Dat meldt het Expertisecentrum Asbest & Vezels.

De trap is niet te gebruiken voor mindervaliden en de lift heeft volgens het SOGA te weinig capaciteit. (Foto: Almere DEZE WEEK)

De lift heeft te weinig capaciteit en bovendien moeten medewerkers van KAF regelmatig bezoekers uit de lift bevrijden”, schrijft fractievoorzitter Johan de Leeuw in de toelichting op de vragen aan het college. Hij wil weten welke maatregelen het college van plan is te treffen om de bereikbaarheid van KAF te verbeteren.Ook vraagt hij het college ‘hoe de veiligheid van bezoekers kan worden gewaarborgd nu hulpdiensten het KAF moeilijk kunnen bereiken en de enige toegangsweg ook de vluchtweg is voor het publiek.’ De Leeuw stelt verder dat de kans groot is dat KAF omzetverlies zal lijden door de afsluiting van de Esplanade tot augustus 2020. “Gaat het college dit compenseren?”, vraagt hij zich af.

Reactie KAF KAF laat in een reactie weten doorlopend met de gemeente in overleg te zijn over de werkzaamheden aan de Esplanade en de gevolgen die dit heeft voor de bereikbaarheid van KAF. “De bereikbaarheid van KAF voor al onze bezoekers – heeft daarbij de hoogste prioriteit. Wellicht ten overvloede willen we benadrukken dat KAF tijdens de werkzaamheden aan de Esplanade aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet.”

Het expertisecentrum bracht in opdracht van de SP een rapport uit waaruit bleek dat bij verschillende scholen geen asbestinventarisatie aanwezig is, waaronder ProAlmere aan de Bachweg en Echnaton aan de Zwolleweg. Mede naar aanleiding van dit rapport liet ProAlmere een asbestinventarisatie doen, waarbij onderzocht werd of in het pand asbest aanwezig is en op welke manier dat dan het beste verwijderd kan worden.

De uitkomsten daarvan zijn nog niet bekend. Ook Echnaton blijkt geen duidelijke asbestinventarisatie te hebben. Weliswaar zijn in 2016 en 2018 op de school inventarisaties gedaan, maar dat betrof slechts delen van het pand aan de Zwolleweg. Daarbij is verwarring ontstaan of het daarmee voldoet aan aan de wet- en regelgeving. Vorige week is daarom opdracht gegeven om alsnog het gehele pand te checken. Naast het primair onderwijs zullen dan ook alle panden van het voorgezet onderwijs beschikken over een asbestinventarisatierapport uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf .

NIEUW BEDRIJF GESTART MAIL NAAR REDACTIE@ALMEREDEZEWEEK.NL

Klachten melden Het SOGA raadt mensen aan klachten over de toegankelijkheid van KAF te melden via stichtingsoga@gmail. com of telefoonnummer 036-5338350 (tijdens kantooruren) .

Mand voor familie terminaal zieke patiënten wint prijs ALMERE – De verpleegafdeling Longziekten van het Flevoziekenhuis heeft met het project ‘waakmanden’ de gastvrijheidsprijs 2019 van het Flevoziekenhuis gewonnen. De waakmanden zijn beschikbaar voor familie die waakt bij een patiënt die terminaal ziek is en binnenkort zal overlijden. Verpleegkundige Kim Wolzak: “We bieden de waakmand aan als de patient en zijn familie dit gegeven enigszins hebben verwerkt en de familie ook daadwerkelijk komt waken. Soms bekijken zij samen de inhoud van de mand, dat is mooi om te zien. De familie reageert verrast op de waakmand en geven aan dat ze blij zijn dat we ook aan de familieleden denken.”

6-gangen kerstdiner

Waakmand In de mand zitten wat toiletartikelen, tissues, een notitieboekje, puzzelboek, kleurboek en kleurtjes, kleine LED waxinelampjes, een bluetooth speakertje om aan te sluiten op de mobiele telefoon, een grote mok met zakjes cappuccino en thee, zakjes drop en nootjes en een deken voor de nacht. Kim: “We hebben vanuit de familie gedacht, wat kan je helpen als je in het ziekenhuis afscheid moet nemen van een dierbare?”

Aandacht Longarts Lemke Pronk is één van de initiatiefnemers en onderstreept het belang van de waakmand. “We gunnen familie alle rust en steun in deze

Tweede kerstdag 18.00 uur ontvangst met amuse en aperitief 18.30 uur start diner, laat u verwennen! Interesse? Bekijk het menu op onze social media!

De prijswinnende mand van het Flevoziekenhuis (Foto: aangeleverd)

Let op: Enkel op reservering via www.nul-36.nl of contact@nul-36.nl

Diner 67,50 p.p. moeilijke periode. Aandacht voor de naasten maakt het verdriet dragelijker.”

Tip: maak uw diner compleet met ons wijnarrangement, 27,50 p.p. GROTE MARKT 181-183 | 1315 JE ALMERE | 036 737 0601 | NUL-36.NL


ALMERE DEZE WEEK

6 NOVEMBER PAGINA 10

familieberichtenservice 036 5300765 familieberichten@almeredezeweek.nl Sluiting voor plaatsing wekelijks op maandag 12.00 uur Wij zijn bereikbaar van ma-vr 9.00-17.00 uur

Dankbaar voor wat zij ons en zoveel anderen gaf aan warmte, hartelijkheid, creativiteit, vriendschap, geloof en vertrouwen nemen we met verdriet in ons hart afscheid van

Noach Uitvaartzorg liefdevol voor iedereen Noach Uitvaartzorg staat voor integriteit en warmte en verzorgt zowel kerkelijke als niet kerkelijke uitvaarten van u of uw dierbaren in Almere.

Een rubrieksadvertentie plaatsen is nu heel eenvoudig via

Wij luisteren naar uw wensen en staan u bij tijdens het laatste afscheid.

Ans Kits

WWW.ZETTERTJES.NL Noach werkt in Almere samen met alle begraafplaatsen en crematoria en met alle verzekeraars. Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak om uw wensen te bespreken.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Erwin Livestro  06 - 4095 2584  085 - 485 1457

t Almere, 3 november 2019

* Hengelo, 14 juni 1943

info@noachuitvaartzorg.nl

Familie en vrienden

3 regels al voor € 8,05 Oplage 90.210

Heel Almere bereiken? Kijk voor alle gebieden op zettertjes.nl

www.noachuitvaartzorg.nl

Hoe kunt u leveren: De dankdienst voor haar leven vindt plaats op vrijdag 8 november om 13.00 uur in kerkcentrum De Drieklank, Chicagostraat 101 te Almere Buiten. Voor aanvang van de dienst kunt u daar afscheid nemen van Ans van 12.15 tot 12.45 uur. Na de dienst is er gelegenheid tot condoleren en samenzijn in het kerkcentrum. Graag omringen we Ans met kleurrijke bloemen. Wilt u hiervoor één onverpakte losse bloem meenemen? Correspondentieadres: Monuta Heidi Markus, t.a.v. Fam. Ans Kits, Transistorstraat 56D, 1322 CG Almere

24 uur service U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen voor: ✓informatie ✓wensengesprek ✓voorbespreking ✓polis check Foto: Bureau81

Marianne van Bennekom Dementievriendelijke uitvaartverzorgster

06 13030086 vraag@uitvaartflevoland.nl www.uitvaartflevoland.nl

Iets te Vervoeren? Kleine Verhuizing? Mij bellen is voordeliger dan zelf een bus regelen. 7d p/w 06-53487777 Knip uit en Bewaar.

JPG Schoonmaakdienstverlening is op zoek naar collega’s. JPG zoekt voor diverse objecten in Almere schoonmakers. Kunt u goed zelfstandig werken en spreekt u ABN Nederlands, stuurt u dan uw CV en/of mail naar jpengsd@gmail. com of bel met 06-22393789

Gezocht in Oosterwold Almere: hulp in de huishouding bij jong gezin. Liefst elke week, of eens per twee weken. Bel: 06-25222907

Wees wijs! Wij bieden u de hoogste prijs voor uw loopsloop-, schade- of bestelauto. Defect of Zonder apk geen probleem, RDW vrijwaringsbewijs binnen 1 minuut geregeld. EIGEN OPHAALDIENST ’S AVONDS OF WEEKENDS GEEN BEZWAAR BEL NU 06-10029637 B.G.G. 035-6989696 Autobedrijf Karbo Zanderijweg 12 Bussum

Beco Autodemontage vraagt loop- sloop- schadeauto’s, alle merken €150,= min. Gespecialiseerd in VW. Seat, Audi tot €5000,= 072-5719110 bgg 06-55327298

Van den Braak Almere auto-inkoop: schade, defect, hoge km’s. Al 37 jaar een vertrouwd adres. (036) 5320637 of 06-34124456

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD, alle merken en bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar. Direct gehaald, betaald en RDW gevrijwaard. Bel of app; 06-25418595

Mooie dame bij u thuis Nr 13-44 06-33994447

Thai massage Noordmark 54 Almere Tel; 06-45991495 Nieuw Thai meisje !

Ambachtelijke binnenschilder heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/ behangen/dakrep.enz. Ingeschr. Kvk. Vrijbl. prijsopg. 06-39870829

Ervaren schilder biedt zich aan voor al uw binnen en buiten schilderwerk bel voor meer informatie: Raymond Altena 0621587684 Schilder met 20 jaar ervaring bied zich aan voor al u binnen schilderwerk bel voor meer info: 0611767622 www.fransschilderwerken.nl frans scheepbouwer

De Vos Tuin & Bestratingen Voor de complete aanleg van uw tuin

Prijzen zijn inclusief BTW. Brief onder nummer € 7,- toeslag. Erotiek zetters worden berekend volgens het mm tarief. Almere DEZE WEEK is nimmer aansprakelijk voor schade, door wie dan ook geleden, welke veroorzaakt is door niet, niet tijdig of onjuiste plaatsingen van zetters. In geval van twijfelbeslist de uitgever.

Bestrating, schuttingen, ontwerp, onderhoud en meer. Bel voor vrijblijvende offerte 036-5311373 of 06-41420666 info@devosbestratingen.nl www.devosbestratingen.nl

VERBOUWINGS

REPARATIE, VERKOOP, INBOUWSPECIALIST HUISHOUDELIJKE APPARATEN ALMERE 036 532 58 08

VERBOUWINGS UITVERKOOP BIJ

fixerr.nl

Hi-Fi Audio Almere Laat u verassen in een van onze showrooms. O.a.:

TK. DROOG HAARDHOUT, eiken, beuken, essen, berken, gezaagd en gekloofd €70, per kub of 20 netten thuis bez. Tel 0229-262015

‘t Haardhoutmannetje Almere Gedroogd Openhaard/kachelhout tel: 06-2190 3423

Particulier vraagt goede tweedehands tour caravan te koop mob: 06-25072097

techniek

DAKDEKKERS, BITUMEN, ZINK, LOOD, KOPER, INSTALLATIES GAS-WATER-ELEKTRA, BOUW, VERBOUW, RENOVATIE, KEUKEN, BADKAMER ALMERE 036 5372250 fixerr-installatietechniek

McIntosh-KEF-Marantz-Sonus faber en veel meer

Tka:HAARDHOUT droog Kwaliteit, gebr.klaar Gebracht 0630260348

AUTOBEDRIJF KARBO

installatie

• maandag vóór 12.00 uur. Indien uw opdracht na sluitingstijd bij ons binnenkomt, wordt deze automatisch in de eerstvolgende editie geplaatst. • Eenvoudig via zettertjes.n (betaling via ideal) • Bij de receptie Transistorstraat 51A, 1322 CK Almere (uitsluitend contant betalen!)

Boomtafels, eiken mango suar. De goedkoopste bij WOONLOODS Weteringpad 60 Soest. Elke vrij. en zat. 11u. tot 17u. 0653784257

INKOOP GOUD & ZILVER Sieraden Reparatie Havenstraat 30-A Hilversum di.t/m za.10:00 - 17:00 tel: 035-6221000 SCHOREL-EDELMETAAL.NL

Hoveniersbedr.Otten voor uw TUINKLUSSEN OMZAGEN BOMEN bestraten, onkruidbestrijding tel.06-22768831 Tuinman heeft tijd voor al uw werkzaamh. Alles bespreekb. Vrijbl. Offerte 06-53442975. KvK Verzakt straatwerk ophogen of een nieuwe oprit/terras of een schutting 06-81136213

Peter Ringeling 0654612724 Tuinonderhoud, snoeien, schutting,winterklaar, boomst.verwijderen

TIPS VOOR DE REDACTIE? REDACTIE@ ALMEREDEZEWEEK.NL OF BEL: 036-8450027

Argonweg 23, 1362 AA ALMERE

036-3333041 of 06-22393789

www.atube-highfidelity.nl

Plafond witten maximaal 40 m², inclusief latex van Sikkens € 6,50 per m² incl.B.T.W. Geen extra kosten. Bel vrijblijvend 06 81805278

Sint en Piet bij u thuis of bedrijf bel 0684462784

KORTING

TOT 80% VERBOUWINGS G TOT 80% KORTIN UITVERKOOP BIJ New Yorkweg 121 Elke zondag open

Almere Buiten in DOEMERE

  Kerstdagtochten  

2019

                                          e                                                                     



e  

               

                                                   


Stadhuis aan Huis Wekelijkse informatiepagina’s van de gemeente Almere Heb jij het in je?

Heeft u er weleens aan gedacht om pleegouder te worden?

TEAM FRANC – Graduation Show 2019

Besproken in de Raad

pagina 12

pagina 12

pagina 12

pagina 13

De Stadhuis-aan-huispagina’s zijn gemaakt door de gemeente Almere, afdeling Communicatie.

Hoe veilig bent u online?

Zorg voor een appeltje voor de dorst! Op 5, 6 en 7 november is de Pensioen3daagse in Almere. Een promotieteam deelt ‘Appeltjes voor de dorst’ uit in Almere Centrum, Haven en Buiten. Hierbij gaan we in gesprek met mensen over hun pensioen en het belang hiervan.

Internetcriminelen worden slimmer. Daardoor is het steeds lastiger om ze in één oogopslag te herkennen. Hoe kun zien dat iemand je persoonlijke gegevens wil misbruiken of je geld wil. Daarom geven we deze maand extra aandacht aan internetcriminaliteit. U krijgt praktische tips en advies over wat u zelf kan doen om veilig te internetten.

Veiliger internetten in 5 stappen 1. Eerst checken, dan klikken! Klik niet zomaar op iedere link of bijlage. Maar controleer of een e-mail, appje of betaalverzoek echt is. 2. Gebruik verschillende sterke wachtwoorden. Controleer hoe sterk uw wachtwoord is op veiliginternetten.nl/wachtwoordkraak-test. 3. Voer software-updates altijd direct uit. Software-updates bevatten vaak beveiligingsupdates. Zo blijven uw gegevens beter beschermd. Installeer daarom altijd meteen alle software- en app-updates op uw computer, tablet en mobiele telefoon. 4. Gebruik altijd een virusscanner. U kunt betaalde of onbetaalde virusscanners installeren. Een betaalde virusscanner heeft vaak meer functies dan een gratis versie. Het is beter om een gratis virusscanner te hebben dan helemáál geen virusscanner. 5. Maak regelmatig een back-up. Een back-up is een kopie van uw gegevens op een veilige plek. Zo voorkomt u dat foto’s, werkstukken en alle andere bestanden op de computer kwijt bent als uw computer bijvoorbeeld besmet raakt met een virus. veiliginternetten.nl

Wethouder Jerzy Soetekouw: “Iedereen vindt het belangrijk om later een goed pensioen te hebben. De meeste mensen voelen zich verantwoordelijk voor hun financiele situatie na pensionering. Toch hebben maar weinig mensen een goed beeld van hoe hun financiën eruit zien als ze met pensioen zijn. Levensgebeurtenissen zoals trouwen, ontslag of kinderen krijgen, hebben grote gevolgen voor het pensioen. Met deze campagne roepen we Almeerders op om op tijd uit te zoeken wat ze zelf voor hun pensioen kunnen doen.”

matiestand in het Stadhuis waar medewerkers van de wetswinkel en Plangroep antwoord geven op pensioenvragen. U bent ook van harte welkom bij een van de 16 wijkteams of kunt een financieel adviseur raadplegen. Kijk op wijzeringeldzaken.nl wat u zelf kunt doen om uw pensioen op tijd te regelen.

Hulp nodig? Tijdens de Pensioen3daagse is van 13.00 uur tot 16.00 uur een infor-

Meer informatie Kijk op veiliginternetten.nl en veilig.almere.nl/cybercrime. Houd ook onze social media kanalen in de gaten voor updates en nieuwe tips.

Gemeente Almere gemeente.almere @Almere @VeiligAlmere

Uw banden gratis op spanning met de Slimme Bandenpomp Veel mensen ruilen in deze tijd de zomerbanden om voor winterbanden. Als deze uit de opslag komen, hebben ze spanning verloren. Breng na de bandenwissel uw winterbanden daarom meteen op de juiste spanning. Dit kunt u gratis doen als u parkeert op het Hennepveld bij het Flevoziekenhuis of de Brasiliaplaats in Almere Buiten. Een jaar geleden hebben we in samenwerking met bandopspanning.nl op deze twee parkeerterreinen een ‘Slimme Bandenpomp’ geplaatst. Sindsdien hebben bijna 6.000 automobilisten op deze parkeerterreinen gratis hun banden met de Slimme Bandenpomp op spanning gebracht.

Slimme software helpt een handje De Slimme Bandenpomp werkt op zonne-energie. Daarbij zorgt slimme software ervoor dat de band op de juiste spanning komt. De slimme software ziet namelijk of een band lek is, kan op basis van het kenteken de juiste spanning weergeven, corrigeert voor opgewarmde banden, winterbanden en afwijkende bandenmaten. Ook laat de pomp in op een scherm de meting zien, maar ook hoeveel liter brandstof en euro’s u bespaart.

het milieu. De juiste spanning zorgt namelijk voor meer grip (kortere remweg en kleinere kans op slip), minder brandstofverbruik en minder

slijtage aan de band. Dat levert al snel 100 euro per jaar op. Redenen genoeg om uw autobanden elke twee maanden extra lucht te geven.

Bandopspanning.nl Geefjebandenlucht.nl

Veiliger, zuiniger, beter Autorijden met banden op de juiste spanning biedt veel voordelen. Het is veiliger, zuiniger en beter voor

STADHUIS AAN HUIS - Woensdag 6 november 2019

Pagina 11


gemeenteblad.almere.nl

Bekendmakingen

Heb jij het in je? LANG & STERK

SNEL & EXPLOSIEF

UITHOUDINGSVERMOGEN

PARALYMPISCH

BEN JIJ

SNEL & EXPLOSIEF? De Olympische Spelen zijn misschien wel dichterbij dan je denkt. Ben jij tussen de 12 en 18 jaar, lang en sterk of juist snel en explosief? Of beschik je over een enorm

TeamNL zoekt jonge talentvolle sporters! Ben jij tussen de 12 en 18 jaar, lang en sterk of juist snel en explosief? Of heb je een enorm uithoudingsvermogen? Meld je dan aan voor de TeamNL Talentdag op 24 november in het Topsportcentrum in Almere Poort. De Talentdag is voor jongeren die voldoen aan een bepaald fysiek sportprofiel, het maximale uit zichzelf willen halen en de aanwezige sporten nog niet beoefenen. Op deze dag onderga je verschillende testen en metingen. Denk bijvoorbeeld aan uithoudingsvermogen, snelheid, armspanwijdte en spronghoogte. Na afloop van deze dag worden de resultaten geanalyseerd samen met de talentcoaches van de deelnemende sporten. Op basis hiervan besluit een sportbond of zij potentiële talenten uitnodigen voor een verdere kennismaking. Wie weet ligt er een topsportcarrière voor je!

uithoudingsvermogen? Meld je dan aan voor de TeamNL Talentdag op 24 november 2019.

Ga naar ikwistnietdatikhetinmehad.nl

ikwistnietdatikhetinmehad.nl

Heeft u er weleens aan gedacht om pleegouder te worden? Almere heeft ongeveer 200 pleeggezinnen. Toch zijn er nog veel meer gezinnen nodig. Er zijn namelijk veel kinderen die een veilige plek nodig hebben. Pleegouders zijn mensen die tijdelijk voor een kind van een ander willen zorgen. Soms voor een weekend per maand. Soms voor langere tijd.

week vraagt Pleegzorg Nederland aandacht voor het tekort aan pleegouders. Veel mensen denken dat ze niet geschikt zijn als pleegouder. Maar het maakt niet uit of u getrouwd, samenwonend of alleenstaand, arm of rijk, twintiger of senior bent.

Vandaag eindigt de week van de pleegzorg. Met de jaarlijkse actie-

Wat wel uitmaakt, is dat u er kunt zijn voor een pleegkind. Denkt u wel

Open uw wereld

Agenda

Evenementen

9 & 10 november • Braziliaans Jiu Jitsu toernooi (IBJJF) Topsportcentrum, Almere Poort almere.nl/sport

16 november, 10.30 uur tot en met 14.00 uur • Sinterklaasintocht Almere Haven visitalmere.com/agenda

16 & 17 november • Voorronde NK Twirl Topsportcentrum, Almere Poort almere.nl/sport

16 november, 14.00 tot en met 15.30 uur • Sintparade Almere Centrum visitalmere.com/agenda

TEAM FRANC – Graduation Show 2019 In Corrosia Theater, Expo & Film in Almere Haven is afgelopen weekend de tentoonstelling Team FRANC geopend. Deze Graduation Show – een tentoonstelling met kunstwerken van net-afgestudeerde kunstenaars – is samengesteld door bewoners van Almere. Afgelopen zomer bezochten zes Almeerders eindexamenexposities van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en AKV|ST. Joost in Breda. Uit al dit werk is een unieke keuze gemaakt voor Team FRANC. Zo is er werk te zien van Michael Broschmann,

Victor Crepsley, Eloïse Dieutegard, Anja Fredin, Fleur Jakobs en Floor Snels. De tentoonstelling is nog tot en met 1 februari 2020 te zien in Corrosia Theater, Expo & Film. De selectie TEAM FRANC – Graduation Show 2019 laat een spannende tentoonstelling zien die bruist van de ambities. Kom langs en laat u inspireren door het werk van afgestudeerde kunstenaars. corrosia.nl

eens na over pleegouder worden? Open uw wereld. Kom gerust langs voor meer informatie. Met uw hulp kunt u een kind helpen aan een veilige plek. Kijk op vitree.nl/voor-pleegouders voor meer informatie. Hier staan ook de data van informatieavonden. De eerstvolgende avond in Almere is op dinsdag 12 november vanaf 19.15 uur. U bent van harte uitgenodigd.

Sinterklaas zoekt Almeers talent voor zijn intocht in Almere Haven Voor de intocht op zaterdag 17 november zoekt Sinterklaas uniek Almeers talent! Haal jij de hoogste noten halen? Heb je een bijzonder kunstje dat je graag laat zien aan een groot publiek? Of wil je altijd al een keer meelopen met de intocht van Sinterklaas? Geef je dan op voor de auditie op zaterdag 9 november!

Film dit jaar opnieuw de intocht van Sinterklaas in Almere Haven. Op 17 november overhandigt burgemeester Franc Weerwind officieel de sleutel van de stad aan Sinterklaas. De intocht wordt feestelijk afgesloten op de Markt in Almere Haven.

In opdracht van de gemeente Almere organiseert Corrosia Theater, Expo &

Wil jij ons helpen tijdens de intocht? Geef je op voor de auditie op zaterdag

Auditie zaterdag 9 november

STADHUIS AAN HUIS - Woensdag 6 november 2019

9 november door een e-mail te sturen naar pedro@corrosia.nl. Jong en oud kan zich hiervoor aanmelden. Na aanmelding ontvang je meer informatie, zoals het tijdstip voor de auditie. Heb je vragen over de auditie? Stuur gerust een mail naar pedro@corrosia.nl.

Pagina 11


De Raad in de stad Op donderdagmiddag, ruim voor aanvang van de Politieke Markt verzamelden zich zo’n vijftien raadsleden in Almere Buiten. Ze kwamen voor een werkbezoek aan het forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek en het Pieter Baancentrum. Ze kregen een uitleg over hoe de behandelingen in de kliniek plaatsvinden en een rondleiding. Over de beide instellingen heeft de gemeente feitelijk geen zeggenschap, het is een rijksaan-

gelegenheid. Maar de kliniek en het observatiecentrum staan wel in Almere en dus ziet de Raad een vertegenwoordigende en controlerende rol voor zichzelf. Worden de belangen van de stad en met name de direct omwonenden voldoende gerespecteerd? En wanneer het bijvoorbeeld gaat om het inpassen van de centra in de (woon) omgeving voor bijvoorbeeld de aanleg van een andere toegangsroute, hoe gaat dat dan? Omdat er zo’n 500 mensen werken, is het ook nog eens een relevante werkgever in de stad.

Het blijkt dat de organisaties zich erg goed in de omgeving hebben verankerd. Er is een uitstekend contact met de omwonendencommissie, die tijdens het raadsbezoek ook aanwezig was. De directeuren van beide organisaties boden maximale transparantie over wat er in de instellingen gebeurt en de raadsleden spraken met een aantal cliënten over hun verblijf in de kliniek. De algemene indruk: prima op orde.

BESPROKEN IN DE RAAD Vis à Vis Er ligt een raadsvoorstel van het College om theatergezelschap Vis à Vis op de huidige locatie te behouden. Dikke kans dat dat gaat lukken, maar er werden vanavond wel twee moties en een amendement besproken. De onderwerpen in het kort: 1) het theatergezelschap hoeft niet mee te betalen aan de inpassingkosten. 2) Het aantal woningen waarvoor op deze plek nu geen ruimte meer is, moet elders in de stad wél worden gebouwd. En 3) mocht Vis à Vis in de toekomst

verdwijnen van deze locatie, dan moet in het bestemmingsplan meteen weer woningbouw op deze plek worden voorgeschreven. In zo’n ‘meningsvormende’ carrouselbespreking wegen de aanwezige raadsleden gezamenlijk de voor- en nadelen van de aanpassingen af. Maar de stemming - en dus de besluitvorming - vindt in de regel een week later plaats tijdens de plenaire vergadering en dan wordt ook over het raadsvoorstel zelf gestemd. Volgende week dus eindelijk een definitief beslissing.

Stikstof

Plenair: debat!

Een jurist kwam aan de Raad uitleggen wat de betekenis is en (mogelijke) gevolgen zijn van dit onderwerp. In de presentatie en beantwoording van vragen maakte hij het de aanwezigen duidelijk. Zoals altijd zijn van deze vergadering filmopnames gemaakt, dus grijp vooral uw kans om uw kennis op dit onderwerp te vergroten. U vindt deze ‘videotulen’ door naar almere.notubiz.nl te gaan, klik in de agenda op de datum 31 oktober, klik daarna op ‘Zaal Stad’ en u ziet meteen het filmpje bovenin beeld.

Er waren maar twee onderwerpen voor besluitvorming. Maar over eentje daarvan was er éérst een debat. Maar liefst zes fracties vroegen dat debat aan. Het debat ging van start tussen de Partij voor de Dieren (de ‘uitdager’) en D66. Maar snel daarna namen ook andere partijen deel. Hoofdargumenten die voorbij kwamen, waren de wenselijkheid om met een Ja/Ja-sticker het nodeloos verspreiden van drukwerk tegen te gaan, versus het belang van Almeerse ondernemers om zich met een folder onder de aandacht van de inwoners te kunnen brengen. Ook werd de vraag gesteld van wie de brievenbus nu eigenlijk is, en of de overheid wel voor de burger moet bepalen wat die in zijn bus krijgt. Even later, tijdens de besluitvorming, vond de stemming plaats. De uitslag is: de Ja/Ja-sticker komt er in Almere niét.

Deze vergadering had tot doel de raadsleden te informeren over wat er aan de hand is en in het bijzonder over welke rol zij krijgen als Raad. In de bespreking werd echter duidelijk dat die raadsrol er voorlopig nog niet is. Diverse raadsleden delen hun bevindingen in het gebruikelijke raadsfilmpje. Kijk rechts op de voorpagina van raadvanalmere.nl voor de laatste filmpjes.

DE AGENDA VAN DE RAAD

Programmabegroting Ja, weer een bijeenkomst over de begroting van volgend jaar. Sterker nog: drie vergaderingen tegelijkertijd! In afzonderlijke zalen gaat het over het sociaal domein, het ruimtelijke domein en over bestuur en financiën. In deze fase gaat het over de moties en amendementen die door de Raad op de begroting worden ingediend. Dat zijn er vierendertig. Dit zijn superinteressante vergaderingen, want nu wordt zichtbaar hoe de fracties zich vanuit

hun vertegenwoordigende rol sterk maken voor uw belangen in de stad. Dat doen ze door het College dingen op te dragen of door de voorgestelde geldstroom te veranderen. Het gaat over bijvoorbeeld de toeristenbelasting, de afvalstoffenheffing, bezuinigingen op een aantal gebieden, bomenkap, armoedebeleid en ga zo maar door. In de moties en amendementen zult u vaak de ideologie van de partijen die ze indienen herkennen. En bij de bespreking ervan vertellen de indieners waarom ze met een motie/amendement komen, waarna de andere fracties daar vragen over stellen of argumenten tegenin brengen.

de beweegredenen van de fracties om voor het een of het ander te kiezen. In de zalen Hout, Stad en Haven vanaf 19:00

Lachgas Er zijn een hele rij problemen die het gebruik van lachgas met zich meebrengt. Zowel voor de gebruiker als de omgeving. In Arnhem geldt

sinds een week een totaalverbod op de verkoop van lachgas. Ook in Almere maakt men zich zorgen. Eén fractie heeft daarom een motie ingediend om in de stad gebieden aan te wijzen waar het gebruik en/of zelfs het bezit van lachgas verboden is. Daarnaast vraagt de motie het College om met voorstellen te komen de verkoop van lachgas te verbieden. Zaal Buiten 20:00

Zit er een onderwerp bij dat u als inwoners interesseert (dat kan bijna niet anders, want het gaat over zo’n beetje alles wat er in de stad gebeurt) dan is het bijwonen (of online volgen) van zo’n vergadering echt razend informatief. U krijgt niet alleen inzicht in de dilemma’s waar de Raad zich voor geplaatst ziet, maar ook in

Met deze informatiepagina wil de Raad van Almere u op de hoogte houden. Het is een kleine selectie van wat er is gebeurd of gaat gebeuren. De pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld door het team van de griffie, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wilt u reageren, stuur gewoon een e-mail. Meedenken of -praten? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief en/of het raadspanel. Reageren, aanmelden, meedoen: raadsgriffie@almere.nl

GEMEENTERAAD - Woensdag 6 november 2019

raadvanalmere.nl

Pagina 13


gen a D olle er! D s e De Z ijn er weie voor dolelen t z n do ollec

Nog maar een paar dolle e ko xtra op lan dagen! to av g o

c nte ehele e fabrika ie! g e ct Nu d . Al onz eze a n d e n z j aa pri mee

t2

1.

00

on

pe

uu

n

r

E L L D O EN DAG

n:

de

T STbeAr =R> 09.30 uur

vem

4 no

ve

r => mbe

9 no

17.00

uur

H

FINIS

LE

DOL ZE 6 E D ! S TEER JDEN M TI N PROFI O K DUS AGEN E D

Normaal

1599,-

S GEN PRIJ A D E L L DO

Nu

1170,-

2+Hoek+2+Longchair Island Moderne leefhoek in Stofcategorie 1. Leverbaar in een groot aantal bekledingen en kleuren. Normaal 1999,- Nu 1470,-. Als 2+Hoek+2: Woonlandschap Olso (298x198cm) Moderne leefhoek als grote uitvoering in Supreme inclusief

Boxspring Corso Plus Complete 2-persoons boxspringcombinatie. Voorzien van pocketveermatrassen met 7 comfortzones en genopt hoofdbord. Leverbaar in diverse maten en bekledingen.

sierkussens. Naar keus met houten of metalen poten. Diverse bekledingen en kleuren. Kan ook gespiegeld.

nu inclusief gratis topper! Normaal

799,-

IJS AGEN PR DOLLE D

Nu

1349,Normaal

IJS AGEN PR DOLLE D

,Nu 890

570,-

Dit zit er allemaal bij:

Compleet interieur Berlin industrial tabacco

TV/Audio/HIFIDressoir Eetkamertafel Salontafel

3/2 zits Tyson Relaxbank uitgevoerd in Stofcategorie 1 en met 2 Relaxsystemen per bank. Leverbaar in diverse kleuren stof, kunstleder en leder.

LE

relax systeem

relax systeem

Normaal

LE

relax systeem relax systeem

1299,-

IJS AGEN PR D E L L O D

Openingstijden deze week: Maandag t/m vrijdag 09.30 - 21.00 uur. Zaterdag 09.30 - 17.00 uur. Zondag altijd gesloten.

Nu

880,-

extra lang open: koopavonden tot 21.00 uur!

Normaal

2599,-

IJS AGEN PR DOLLE D

Nu

1680,-

Alkmaar Almereďšşstad Amersfoort Bergen op Zoom Eindhoven

Koedijkerstraat 4 Videostraat 21 Amsterdamseweg 39b Wassenaarstraat 45 W. van Konijnenburglaan 1d

Gratis parkeren + Kids Corner in alle vestigingen www.woonsquare.nl

MASSIEF EIKEN DELEN

Zelf samen te stellen: alles is ook los leverbaar en in verschillende maten en kleuren

Heerlen Middelburg Nieuwegein Oosterhout Oss

In de Cramer 76 Mortiereboulevard 12 De Liesbosch 70 Beneluxweg 3 Frankenweg 31


ALMERE DEZE WEEK

BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

Anti-zwarte piet demonstratie in Almere

6 NOVEMBER PAGINA 15

De Wijnspecialist van Almere Relatiegeschenken? Bel voor informatie Televisieweg 103 • (06) 54 31 33 10 www.dewijnkelderalmere.nl demonstreren, waaronder Almere. ‘Door middel van vreedzame protesten, zoals je de afgelopen jaren van ons gewend bent, gaan wij een krachtige stem laten horen voor een inclusieve Sinterklaasviering. Thuis blijven is geen optie. We moeten nu doorpakken, met zijn allen.’ De officiële intocht van de Goedheiligman is zoals ieder jaar in Haven. Hier is Theater Corrosia verantwoordelijk voor de organisatie. Corrosia houdt hierbij het advies van de gemeente aan, dat op haar beurt weer het Sinterklaasjournaal volgt. Het Sinterklaasjournaal maakt alleen nog maar gebruik van roetveegpieten en heeft daarmee afscheid genomen van zwarte piet. Er zullen dus bij de intocht in Haven uitsluitend roetveegpieten te zien zijn.

De ondernemersverenigingen in Stad en Buiten doen zwarte piet toch niet geheel in de ban. (Foto: Fred Rotgans)

■ Door Berlinda Hendrikse ALMERE - De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat in Almere demonstreren tegen zwarte piet.Dat meldt de organisatie op haar Facebookpagina. De actie is opmerkelijk omdat bij de intocht van de Sint, vrijdag 15 november, enkel roetveegpieten te zien zullen zijn. De ondernemersverenigingen in Stad en Buiten doen zwar-

Winkeliers

te piet echter niet geheel in de ban. De ondernemersvereningen hebben daar nog geen beleid op gemaakt. ‘Protesteren tijdens de Sinterklaasintocht blijft een effectief middel om de dialoog en bewustwording voort te zetten’, schiijft de organisatie op haar Facebookpagina. Daar bok wordt opgeroepen om in een aantal gemeenten te

De naam Schaaff&Ko is een samenvoeging van twee familieleden die na jarenlange ervaring in de horeca op het idee kwamen om een kip van het spit-restaurant in Almere te beginnen. “Twee familieleden die gek zijn op kip + een droom = Schaaff&Ko”, lachen George en Maikel. George heet de gasten welkom en Maikel bereidt het eten, met daarbij een team dat het geheel compleet maakt. “Op het menu hebben wij halve en hele kippen in drie verschillende smaken, zelf gemaakte friet en salade. Tevens hebben wij overheerlijke maaltijdsalades, broodjes en borrelhapjes.” Schaaff&Ko kiest voor de Tante Door kip. “Die is eerlijk, duurzaam en Halal. Deze 100% Hol-

Pimpelpaars “De pieten mogen bij ons in alle vormen en kleuren. Wij laten het aan alle pietenclubjes zelf over.” zegt Martin Ort, directeur van de OVSA (Ondernemersvereniging Stadshart Almere). “In Haven heeft de gemeente zeggenschap. Maar in Stad en Buiten niet, en bij de mensen thuis ook niet. Zolang er van niemand

Kip ‘rottisserie’ restaurant geopend op Belfort STAD CENTRUM – Het eerste kip ‘rottiserie’ restaurant van Flevoland is onlangs geopend op het Belfort in Almere Centrum. Waar voorheen de wijnbar G’wine was gevestigd, is nu na een kleine verbouwing restaurant Schaaff&Ko geopend.

Dit geldt niet voor de festiviteiten rondom Sinterklaas die niet door de gemeente georganiseerd worden. Zowel in stad, alsook in Haven en Buiten worden er eigen intochten en feesten georganiseerd door winkeliersverenigingen. En juist deze winkeliersverenigingen laten weten het feest niet alleen met roetveegpieten, maar ook met zwarte pieten te vieren.

landse kippen leven in een ruime stal krijgen de hele dag vers water en gestrooide granen. Bemesting is 100% plantaardig met mineralen en vitamine en het vlees is antibiotica-vrij.” De sfeer van het nieuwe kiprestaurant is intiem. In een ongedwongen setting kunnen klanten binnen – en straks met mooi weer ook buiten – genieten van al het lekkere eten en drinken. “Passie voor het vak en het de gasten het naar de zin te maken staat bij ons hoog in het vaandel”, benadrukken George en Maikel. In de maand November hebben zij een kennismakingsmenu samengesteld, bestaande uit een halve kip, verse friet en een groene salade voor 12,50 euro.

een formele uitspraak komt, blijft dit een probleem voor organisaties. De overheid geeft geen concrete richting bij besluit. En wij zitten met de discussie in ons maag. Het maakt ons niet uit, al moeten pieten pimpelpaars zijn, dan doen wij dat. Maar de overheid of de rechter moet beslissen.”

Traditie Hetzelfde geluid laat Maarten Vroom horen. Hij is de voorzitter van de winkeliersvereniging in Buiten. “Wij hebben de organisatie vrij gelaten in de keus. Er zullen zowel zwarte pieten, roetveeg pieten alsook gekleurde pieten zijn. Sommige pietenbands baseren de keus op vervolgopdrachten, sommigen zijn principieel voor zwarte piet, anderen volgen het Sinterklaasjournaal. Onze ervaring is dat onze klanten een traditionele viering erg op prijs stellen.”

Kinderfeest Een week na de officiële intocht in Haven vindt er in hetzelfde winkelcentrum een eigen feestelijke Sinterklaas-evenement plaats, georganiseerd door de winkeliers zelf. Adri Bax, initiatiefnemer en winkelier, vertelt: “ We weten dat er bij de officiële intocht alleen roetveegpieten aanwezig zullen zijn. Op het feest dat we een week later houden zullen we toch een paar zwarte pieten hebben. Maar we kiezen er wél voor om vooral gekleurde - en roetveeg pieten te laten zien.” Volgens Bax is het nodig om met de tijd mee te gaan. “Het is een kinderfeest en het moet anno 2019 voor alle kinderen leuk zijn om Sinterklaas te vieren.”

Tweede voorronde popprijs Flavourland STAD – De tweede voorronde van de provinciale popprijs Flavourland 2019 vindt vrijdag 8 november plaats in podium De Meester in Almere. De bands AstroNutz, Mars, Oes, Those Left Standing, Merel en Denise, The Medicines, LAAT en Psychose! gaan tegen elkaar strijden om een finaleplaats. De laatste voorronde is op zaterdag 9 november in De Klos in Emmeloord. De winnaars van de lokale voorrondes, een aantal publiekswinnaars en de wildcardwinnaars

stromen door naar de Flavourland-finale die op 6 december plaatsvindt in de Meester. De winnaar van Flavourland wordt beloond met een geldprijs van 1.000 euro, een bokaal en een plek in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Meer informatie: www.flavourland. nl. De tweede voorronde in de Meester is vrijdag 8 november om 20.00 uur. Toegangskaarten kosten 5 euro. Meer informatie en voorververkoop: www.demeesteralmere.nl.

Schaaff&Ko is geopend van dinsdag t/m zondag. Meer informatie: 036-5242035 www.schaaffenko.nl

Kennismakingsmenu Halve kip, verse friet en groene salade € 12,50

George en Maikel zijn zelf gek op kip en besloten daarom een kip van het spit-restaurant te beginnen. (Foto: Fred Rotgans)

Belfort 130, 1315 VD Almere info@schaafenko.nl • www.schaaffenko.nl Tel. 036 5242035

GROOTSTE AANBOD GEBRUIKTE AUTO'S IN NEDERLAND!

Officiële dealer van de merken:

Bezoek onze showrooms in Hoofddorp en Almere. Meer info: a-pointoccasioncentrum.nl VOLKSWAGEN, AUDI, SEAT EN ŠKODA ZIJN ONDERDEEL VAN DE A-POINT GROEP

A-POINT.NL


SINTE SINTE MAARTEN.... KOM ZINGEN OP 8, 9 EN 10 NOVEMBER!

ZING LIED EEN KRIJGJE EN SNOE EEN BIJ DPJE KASS E A Ben jij jonger dan 12 jaar? Kom op 8, 9 of 10 november bij ons langs, zing een liedje en krijg bij de kassa een heerlijk snoepje! DE STRUBBENWEG 4 ALMERE STAD AUTOVERHUUR • (SHORT)LEASE • WASSTRAAT • SELFSERVICE WASBOXEN ZELFBEDIENING WASSERETTE • TANKSTATION • SHOP • BUFKES RESTAURANT

Blijf op de hoogte van al onze acties! facebook.com/autoradamalmere

LET OP: NOG ENKELE DAGEN TOT DE NAJAARSCHOUW Op vrijdag 15 november 2019 vindt de najaarschouw in de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland plaats. Tijdens deze schouw controleert het waterschap of de sloten schoon zijn. Dit is van belang voor een goede waterafvoer. ONDERHOUDSPLICHT Eigenaren en gebruikers van percelen die grenzen aan sloten hebben een onderhoudsplicht. In de praktijk moeten zij ervoor zorgen dat: • bodems en taluds zijn gemaaid én het maaisel verwijderd is; • sloten inclusief dammen en duikers vrij zijn van stenen, afval en andere voorwerpen. Gemaakte afspraken met bijvoorbeeld buren of een gemeente veranderen niets aan de onderhoudsplicht. Ook weersomstandigheden zijn geen reden voor uitstel van de schouwdatum. Bij de onderhoudswerkzaamheden moet rekening worden gehouden met de Wet natuurbescherming.

SCHOUWSLOTEN Tijdens de schouw worden bijna alle sloten gecontroleerd. Bij twijfel over de onderhoudsplicht, raadpleeg de schouwkaart op de website van het waterschap. NALATIGHEID Als niet of niet volledig aan de onderhoudsplicht is voldaan, gaat het waterschap een handhavingsprocedure opstarten. Het doel hiervan is herstel van de overtreding. INFORMATIE Meer informatie over de najaarschouw en een gedetailleerde schouwkaart zijn te vinden op de website www. zuiderzeeland.nl/schouw. Ook kan contact worden opgenomen met de heren R. Warmolts (Noordoostpolder) of A. van Boven (Oostelijk en Zuidelijk Flevoland), bereikbaar via het telefoonnummer 0320 - 274 911.


SPECIAL ALMERE DEZE WEEK EDITIE NOVEMBER 2019

ALMERE LEERT STUDEERT

ROELIE BOSCH (CHRISTENUNIE)

Onderwijswethouder van de verbinding Door Robert Mienstra

ALMERE – Roelie Bosch (ChristenUnie) is nu twee maanden wethouder van welzijn, jeugd, onderwijs, ouderen en gezondheid. Zij volgde Marjan Haak-Griffioen op die weer inviel voor de zieke Aldrik Dijkstra. Met de komst van Bosch is de rust weergekeerd. “Het gaat goed”, lacht ze, “en ik vind het leuk werk.” Bosch is voortvarend te werk gegaan. “Ik heb meteen contact gelegd met tal van organisaties in de jeugdzorg en het onderwijs om die goed te leren kennen. En ook hier op het stadhuis is het een komen en gaan van mensen waar ik mee in gesprek ga. Dat is essentieel voor mijn werk als wethouder. Dat ik weet wat er speelt in de stad.”

Vertrouwen Ook in de gemeenteraad geniet Bosch veel vertrouwen. Dat komt vooral door haar verleden als raadslid. “Toen ik raadslid was voor de ChristenUnie stelde ik mij niet op als de harde partijpolitica. Ik wilde de onderwerpen die ik behandelde altijd op inhoud beoordelen. Daar ga ik mee door, maar dan van de andere kant van de tafel.” Het legt de lat hoog voor Bosch. “Dat klopt”, zegt ze, “dat vertrouwen moet ik behouden, maar het zal best wel eens schuren. Dat hoort ook bij dit werk.”

Bij de politieke behandeling van het lerarentekort in de gemeenteraad bleek ook al dat Bosch en de raad met elkaar door één deur kunnen. “Goed luisteren naar elkaar, speelt daarbij een grote rol”, zegt Bosch. “Goede moties en amendementen daar ben ik blij mee. Ik wil heel graag ideeën ophalen in de raad.”

Ook kwam de raad moet goede ideeen voor het besteden van dat geld.” Zo stelde de raad voor om te kijken of gepensioneerde leraren bereid zijn toch weer een aantal uren voor de klas te gaan en om te kijken bij het UWV of daar nog niet-werkende mensen met een onderwijsbevoegdheid in de kaartenbakken zitten.

Lerarentekort De schoolbesturen in Almere hebben hun eigen verantwoordelijkheid. De wethouder gaat bijvoorbeeld niet over de inhoud van het onderwijs of over het personeelsbeleid, maar weer wel over de gebouwen van het primair onderwijs. “Als wethouder vind ik goed onderwijs uiteraard van essentieel belang voor onze Almeerse jeugd. Dus ik praat er veel over met de schoolbesturen. Daar waar ik kan, geef ik duwtjes in de rug”, legt Bosch uit. Zo stelt de wethouder 3 ton beschikbaar uit de algemene middelen om het probleem rond het lerarentekort vlot te trekken. “Ik kan dat probleem niet oplossen, dat moet het rijk doen met de schoolbesturen, maar met die 3 ton kunnen we wel onder meer werken aan het onderwijs-imago van de stad. Potentiele leraren kunnen we er op wijzen dat het fijn werken is in het onderwijs in Almere. Zo hoop ik dat ze alsnog de stap zetten in onze stad te komen werken of als ze een slapende bevoegdheid hebben, terug te keren in het Almeerse onderwijs.

Jeugdzorg Een speerpunt van Bosch is de verbinding tussen jeugdzorg en onderwijs. “De scholen zijn een vindplaats voor kinderen die extra steun of zorg nodig hebben. Door de zorg de school in te brengen kunnen we snel actie ondernemen door bijvoorbeeld een jeugdverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg in te zetten. Daarbij vergeten we de ouders niet. Als het kind extra ondersteuning nodig heeft, geldt dat ook vaak voor ouders. Als we het kind kunnen helpen, gaat het vaak ook weer beter met hem of haar in het onderwijs. Dat werkt echt goed. Ik wil met de partners kijken waar dat nog meer versterkt kan worden.” MBO Een tweede speerpunt waar Bosch mee aan de slag wil is het MBO. “Dat ga ik de komende tijd veel aandacht geven. We hebben mooie MBO-opleidingen in Almere, waarbij ook nog wel verbeteringen te behalen zijn. Hun studenten moeten we vooral behouden in de stad, want het bedrijfs-

Wethouder Roelie Bosch (ChristenUnie). (Foto: Maarten Feenstra)

leven schreeuwt er om. Ik ga met de MBO’s in gesprek om te kijken wat ik voor hen kan betekenen. Zoals gezegd, met de inhoud bemoei ik me niet, maar ik kan wel met hen onderzoeken waar ik kan faciliteren. Vaak helpt het heel goed om de juiste partijen bij elkaar te brengen.”

Imago Bosch komt terug op het onderwijsimago van Almere. “Ik heb het idee om te kijken of we meer kunnen doen met groene scholen. Planten in een werk-of leefomgeving werken positief uit. Ook de luchtkwaliteit wordt verbeterd. Hogeschool Aeres heeft aangegeven scholen daarbij te willen helpen. Met die kruisbestuiving ben ik blij.”

Verder wil de wethouder scholen betrekken bij haar gezondheidsbeleid. “Kinderen moeten gezond kunnen leven, ook in school. We hebben al veel gezonde scholen in Almere, maar ik maak me wel zorgen om bijvoorbeeld de vette snacks die kinderen in de pauze bij de supermarkt op de hoek kopen. Ik wil met de supermarkten in gesprek of we daar wat aan kunnen doen, zonder dat er alleen maar zakjes wortelen bij de kassa liggen, want dat schiet natuurlijk niet op. Op zich schiet het wel op dat er een gezonde keuze makkelijk voor handen ligt, maar daarmee maken jongeren niet automatisch de gezonde keuze. Er moet bewustwording bij de kinderen en de ouders komen. Dat is een uitdaging die ik graag aanga.”

Eye en Schooltv.nl lanceren minicursus beeldtaal AMSTERDAM - Eye Filmmuseum en Schooltv.nl (NTR) lanceren de serie ‘Wat kijk je nou?’ voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Presentatrice Sosha Duysker laat daarin zien wat beeldtaal is en hoe een filmmaker te werk gaat. Iedereen kan tegenwoordig een eigen film maken en uploaden op het internet. Toch hebben kinderen van nu vaak weinig kennis van beeldtaal. Met zaken als opbouw van een ver-

haallijn en videomanipulatie blijken ze nauwelijks bekend: wat is waar en wat is manipulatie of zelfs fake news? Videomakers zijn subjectief. Ook zij gebruiken beeld om hun verhaal spannend te maken. Om dat te kunnen doorzien, moet je weten hoe video en film worden gemaakt. De serie ‘Wat kijk je nou?’ op Schooltv.nl kan je zien als een handleiding om films te kijken en te maken terwijl je je kennis van film verrijkt. Op Schooltv. nl kun je de video’s bekijken en vind

je gratis lesmateriaal. Ook is er een interactieve ‘schoolplaat’ met doe-opdrachten voor in de klas, zoals een montage-opdracht en extra uitleg op een 360 graden filmset.

Week van de Mediawijsheid Het project sluit aan bij het thema ‘mediawijsheid’ als onderdeel van de 21ste eeuwse vaardigheden. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november) staat ook MediaMasters weer op het programma. Dit is een serious game over de kansen en ge-

(Foto: aangeleverd)

varen van (digitale) media die overal in het land in de brugklas en bovenbouw wordt gespeeld. De game verwijst ook naar ‘Wat kijk je nou?’. Door de montageopdracht te doen kunnen de leerlingen bits verdienen.

De videoserie is een initiatief van Eye Filmmuseum en de NTR. Regie: Wouter Sessink, producent: JVTV. De interactieve school plaat is geproduceerd door de NTR in samenwerking met Q42 .


Ontdek welke school bij JOU Almeerse Scholen Groep

atheneum (vwo), havo, vmbo-tl, vmbo-kb

havo, mavo, vmbo-kb, vmbo-bb

Arte College Eigenzinnig, creatief en uitdagend! artecollege.nl Heb jij een bijzondere interesse in kunst en cultuur en wil je je hierin graag verder ontwikkelen? Kom dan eens een kijkje nemen op het Arte College. Of je nu kiest voor drama of muziek of liever achter de schermen werkt aan grafi- en multimedia, licht en geluid, styling en grime, kostuum of decorbouw… het kan op het Arte College.

• Informatiemiddag/avond woensdag 6 november van 15.00 - 20.30 uur (aanmelden via de website) • Open middag/avond woensdag 29 januari van 17.00 uur - 20.00 uur

vmbo-tl/mavo, vmbo-kb, vmbo-bb

Buitenhout College

Echnaton

Leren in beweging

echnaton.nl

Je bent jong, enthousiast en je bruist van de energie. Natuurlijk wil je ook hoge prestaties leveren. Eruit halen wat erin zit, op je eigen manier, in je eigen tempo en langs je eigen weg. Echnaton biedt daarom degelijk en uitdagend onderwijs, aangevuld met een uniek keuzetraject op álle niveaus: de echTalent-route. Jouw avontuur naar het hoogst haalbare diploma en het vervullen van je droom start hier.

• Informatieavond | dinsdag 26 november vanaf 18.00 uur • Open avond | vrijdag 7 februari van 18.00 - 21.00 uur

atheneum (vwo), havo, vmbo-tl/mavo

Montessori Lyceum Flevoland De school waar je jezelf kan zijn montessorilyceumflevoland.nl

Buitenhout College

WE DO MORE!

buitenhoutcollege.nl

Voor mavo, vmbo kader en vmbo basis ben je bij het Buitenhout College aan het goede adres. Het BHC is een school speciaal voor ambitieuze jongeren. Als jij ambitie laat zien en je volledig inzet op school, krijg je alle kansen om jezelf te ontwikkelen en je talenten te ontdekken.

• Voorlichtingsavond | dinsdag 19 november om 19.30 uur • Open dag | zaterdag 11 januari van 10.00 - 13.00 uur • Buitenhout Experience | woensdag 12 februari van 13.30 - 16.15 uur

Zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid spelen een grote rol op het Montessori Lyceum Flevoland. Je krijgt veel vrijheid om je eigen keuzes te maken en – waar mogelijk – mag je zelf kiezen voor een eigen tempo, leerweg en leerstijl. Omdat het MLF een kleine school is, voel je je hier snel thuis.

• Informatieavond (voor ouders) maandag 18 november van 19.30 - 21.00 uur • Open huis (voor leerlingen en ouders) woensdag 8 januari van 16.00 - 19.00 uur


U past Zit jij in groep 8 van de basisschool? Dan is het hoog tijd om je alvast voor te bereiden op je vervolgstudie. Dat is best spannend en nog lastig ook. Want welke school past bij jou? Misschien zoek je een creatieve school of wil je graag tweetalig onderwijs volgen. Of wie weet is veel bewegen, een internationale blik of keuzevrijheid juist heel belangrijk voor jou. Maak alvast kennis met acht middelbare scholen in Almere. Meer weten? Bezoek de websites van de scholen of meld je aan voor een open dag of informatieavond.

atheneum (vwo), havo, mavo, tto vmbo-kb, vmbo-bb

gymnasium (vwo), atheneum (vwo), havo

De Meergronden Ontdek jezelf. Discover the world. meergronden.nl Op De Meergronden vind je alle niveaus onder één dak. Ben jij geïnteresseerd in kunst of sport? Dan zit je hier goed! Ook is dit een “gezonde” school met een gezond schoolplein met sportplekken en moestuinen. En wist je dat dit de enige school is in Almere waar alle leerlingen kunnen kiezen voor tweetalig onderwijs?

• Open avond dinsdag 5 november van 16.00 - 21.00 uur • Open dag zaterdag 1 februari van 10.00 - 14.30 uur • Kennismakingsmiddag groep 7 en 8 woensdag 8 januari • English afternoon groep 7 en 8 woendag 5 februari

Oostvaarders College

Jouw weg naar succes!

ovc.nl

Op het Oostvaarders College draait het om jou. Naast de gewone lessen biedt het OVC allerlei extra’s zoals talentklassen, een elektronische leeromgeving, excursies en sportieve en culturele activiteiten. Je mag je eigen route kiezen om jouw talenten te ontwikkelen.

• Voorlichtingsavond | donderdag 21 november van 19.25 - 21.00 uur (aanmelden via de website) • Open dag | zaterdag 11 januari van 10.00 - 13.00 uur

atheneum (vwo), havo, vmbo-tl/mavo, technasium voor havo+, vwo+ en Bèta mavo voor mavo+

praktijkonderwijs

Praktijkonderwijs Almere Leren door te doen proalmere.nl Wil jij graag leren door te doen? Leer je liever in de praktijk dan dat je de boeken in duikt? Kom dan eens een kijkje nemen bij Praktijkonderwijs Almere. Hier word je opgeleid tot een goede werknemer en leer je alles wat nodig is om een zelfstandige burger te zijn.

Helen Parkhurst

Jouw keuze telt!

helenparkhurst.nl

Helen Parkhurst is een daltonschool. Dit betekent dat de nadruk hier ligt op zelfstandig werken, samenwerken en leren plannen. Je leert je eigen keuzes maken en je talenten verder te ontwikkelen. Bij Helen Parkhurst kun je kiezen uit een aantal bijzondere richtingen. Wie weet is de technasiumklas of de bèta mavo-klas iets voor jou. Ben je een topsporter in de dop? Ook dan zit je hier goed op je plek.

• Informatieavond | donderdag 28 november Inloop 18.30 - 20.00 uur. Eindtijd 21.00 uur. • Open dag | zaterdag 8 februari van 09.30 - 13.00 uur

• Open avond Koningsbeltstraat 4 maandag 23 februari van 19.30 - 21.30 uur • Open avond Tom Poesstraat 2 dinsdag 24 februari van 19.30 - 21.30 uur • Open avond J.S. Bachweg 7 donderdag 26 februari van 19.30 - 21.30 uur


Trinitas Gymnasium

Onntddek jouw Ont jou

Het Stedelijk Gymnasium van Almere EXPEDITIEMIDDAGEN

WOE 11 DEC 2019 WOE 29 JAN 2020 van 14.30 tot 16.30 uur (aanmelden via de website) INFORMATIEAVOND

DO 14 NOV 2019 aanvang 19.30 (tot 21.30 uur)

INFORMATIEAVOND Woensdag 13 november 2019 van 19.00 – 21.00. Voor ouders en verzorgers.

OPEN DAG

EXPEDITIEMIDDAGEN

OPEN DAG

Woensdag 11 december 14.30 – 16.30 uur. Woensdag 12 februari 14.30 – 16.30 uur. Speciaal voor nieuwe leerlingen. Meld je aan via stadcollege.nl.

Woensdag 22 januari van 16.00 – 20.30 uur. Voor nieuwe leerlingen, ouders en verzorgers.

stadcollege. n l

ZA 25 JAN 2020 van 10.00 - 13.30 uur

Rooseveltweg 5, 1314 SJ Almere

Sas van Gentlaan 6 1324 CT ALMERE 036 – 845 24 00

www.trinitasgymnasium.nl

Park Lyceum Een stevige basis voor een mooie toekomst

Kom jouw Ticket tot Talent bij ons halen! MAVO HAVO ATHENEUM EXPEDITIEMIDDAGEN

WOE 13 NOV 2019 WOE 22 JAN 2020

Kom langs en ontdek of Poort Lyceum bij jou past Open Avond Donderdag 14 november 2019 (17.00 tot 20.30 uur) Open Huis Zaterdag 25 januari 2020 (10.00 tot 13.00 uur) Expeditiemiddagen* Woensdag 27 november 2019 (14.30 tot 16.30 uur) Woensdag 5 februari 2020 (14.30 tot 16.30 uur)

van 14.30 tot 16.30 uur (aanmelden via de website) PLUSMODULES

voor leerlingen met een havo/vwo en vwo advies van 15.00 tot 16.30 uur (aanmelden via de website) OPEN DAG

WOE 15 JAN 2020 van 16.00 tot 19.30 uur Buñuellaan 4 1325 PL ALMERE 036 – 523 81 08

www.parklyceum.nl

(036) 845 23 00, PIM MULIERSTRAAT 102, 1362 LC ALMERE POORTLYCEUM.NL

*aanmelden via de website

WOE 20 NOV 2019 WOE 29 JAN 2020


ALMERE LEERT ALMERE STUDEERT

In uiterste nood toegestaan: onbevoegde voor de klas

Kies jouw opleiding Mbo opleidingen Dierverzorging Paardensport en -houderij Tuin, landschap en recreatie Food & lifestyle Science 3 profielen: Ecoloog, Toegepaste biologie, Wildlife & nature

BESTE AOC

ALMERE – Scholen die in uiterste nood de wet overtreden om het lerarentekort het hoofd te bieden, hoeven niet bang te zijn voor represailles van de Inspectie van het Onderwijs. Wanneer zij kunnen aantonen echt niet anders te kunnen, ziet de inspectie de overtreding door de vingers. Dat heeft minister Arie Slob (Onderwijs) toegezegd in overleg met schoolbesturen uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere (G5) en aan de landelijke tafel lerarentekort.

gedaan wat in hun vermogen lag om de problemen binnen de kaders van de wet op te lossen. Binnenkort komt hij met een uitwerking van de precieze eisen. Op de G5-lijst stond ook het idee om leerlingen pas vanaf 5-jarige leeftijd naar school te laten gaan. Hoewel de leerplicht pas ingaat bij 5 jaar is de praktijk dat kinderen vaak al op hun vierde aan school beginnen. De bewindsman wil van die maatregel echter niets weten.

De G5-besturen luidden onlangs de noodklok. In een brandbrief aan de minister pleitten zij voor specifieke maatregelen voor de grote steden omdat het lerarentekort daar nu het grootst is. In een bijlage somden ze ‘crashscenario’s’ op van ‘noodmaatregelen die op zeer korte termijn zullen moeten worden genomen’. Op de lijst staan maatregelen als het inzetten van vrijwilligers, onbevoegden voor de klas zetten, gebruik maken van online lessen en het geven van minder lesuren. De minister heeft nu toegezegd dat scholen, waar ook in het land, hiertoe mogen overgaan mits zij alles hebben

Zorgelijk Door het groeiende lerarentekort zagen verschillende scholen en hun besturen zich de afgelopen anderhalf jaar al genoodzaakt om broodnodige maar vervelende keuzes te maken. Zo werden klassen naar huis gestuurd en samengevoegd, stonden onbevoegden voor de klas en voerden enkele scholen een vierdaagse lesweek in. De PO-Raad vindt het zeer zorgelijk dat we in een situatie terecht zijn gekomen waarin schoolbesturen simpelweg niet anders kunnen dan zulke noodmaatregelen nemen. (Bron: PO-raad)

OPEN HUIS MBO donderdag 12 december van 19 - 21 uur

Heliumweg 1, Almere, 088 020 5400 www.aeresmbo-almere.nl (Foto: AdobeStock)

Open dag 9 nov Almere Kom naar onze hogeschool windesheimflevoland.nl/opendag

‘Kleine klassen, docenten die je kennen’


OPEN DAG ZATERDAG 16 NOVEMBER

Wat l ј  н? Dat is een vraag die je al van jongs af aan ontelbaar keer gesteld wordt. En dan zit je opeens in de laatste jaren van de middelbare school en moet je écht een keuze maken. Help! Hoe pak je zoiets aan?

W

bezocht en gekeken welke horeca-opleidingen er allemaal zijn. Tijdens de open dag (Try-Out Day) van MBO College Almere kun je verschillende activiteiten doen om te ervaren of een opleiding echt bij je past. Ik volgde een workshop in het lesrestaurant van het college. En nu, een paar maanden later, werk ik daar een paar avonden in de week. Ik zit hier helemaal op mijn plek.”

erken met je handen, met mensen of met je hoofd. Je kunt in Almere bijna iedere mbo-opleiding volgen die je wilt, maar hoe weet je nu of het echt bij je past? Lucas en Tamara zijn eerstejaars studenten en volgen allebei een andere opleiding in Almere. Hoe kwamen zij tot een goede studiekeuze?

niet bij mij paste en wat ik dan wél leuk zou vinden, deed ik de Doorstartklas. Ik mocht ook een paar maanden meelopen op de afdeling Communicatie en zo ontdekte ik waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Nu zit ik in mijn eerste jaar en ik heb het heel erg naar mijn zin. Het is goed om je in verschillende opleidingen te verdiepen. Kijk op de website van verschillende colleges, bezoek open dagen en ga naar een meeloopdag. Een student neemt je dan mee in de les van de opleiding naar keuze en zo ervaar je echt hoe een opleiding is.”

Meelopen Tamara zit nu in het eerste jaar van de opleiding Marketing & Communicatie bij MBO College Poort. “Ik volgde de opleiding Management Assistent maar zat daar niet helemaal op mijn plek. Een studieloopbaanbegeleider van school heeft mij geholpen om een andere opleiding te kiezen. Om erachter te komen waarom deze opleiding

LUCAS

Je vindt bij ons opleidingen binnen de sectoren: Administratief, Juridisch & Management Support • Business • Facilitaire Dienstverlening • Handel & Ondernemen • Horeca • ICT • Logistieke Dienstverlening • Marketing, Communicatie & HRM • Media & Vormgeving • Sport • Techniek & Technologie • Toerisme & Recreatie • Veiligheid • Welzijn & Onderwijs • Zorg

Kom naar de open dag! Zoek jij een mbo-opleiding? Kom naar de Try-Out Day (open dag) van MBO College Almere en MBO College Poort op zaterdag 16 november. Meer informatie en aanmelden? Kijk op rocvf.nl/opendag.

Workshops Lucas is eerstejaars student Hospitality Medewerker bij MBO College Almere. “Toen ik vorig jaar een opleiding moest kiezen heb ik eerst goed nagedacht over wat bij mij past. Het lijkt mij niet leuk om hele dagen op kantoor te zitten. Ik ben op zoek gegaan naar een opleiding waarbij je veel met mensen werkt. Ik heb vooral open dagen

MBO College Almere

TAMARA

MBO College Poort

D N O V A N

E P O

K E D T N O

MEDIA & BROADCASTING

KOMS! G N A L

ARTS & ENTERTAINMENT

! S E T U O R t n e l a T h c e DE SPORTS & N EDUCATIO

FOOD & HEALTH

DINSDAG 26 NOVEMBER

TECHNOLOGY & DESIGN

18.00 UUR

WWW.ECHNATON.NL Gratis parkeren met de echnaton uitrijkaart in de Schippergarage

VMBO | MAVO | HAVO


ALMERE LEERT ALMERE STUDEERT WEEK VAN DE MEDIAWIJSHEID OP ECHNATON

Media-experts leren leerlingen nepnieuws maken STAD – Scholengemeenschap Echnaton trapt de ‘Week van de Mediawijsheid’ af met een groot mediaspektekal. 170 leerlingen maken zeven talkshows onder begeleiding van 25 media-experts van TMI academy en tien opgeleide Echnatondocenten. Een week lang worden de scholieren ondergedompeld in het wilde westen van het internet en de wereld van digitale media. Echnaton zet hiermee de stap om de school digitaal geletterd te maken. De leerlingen gaan met materie aan de haal als fake news, cybercrime, online reclame en de aandachtseconomie. In een week tijd maken alle leerlingen een video over een van deze thema’s en krijgen zij theorielessen van hun eigen docenten. Leerlingen maken bijvoorbeeld zelf nepnieuws om het vervolgens beter te herkennen. TMI academy heeft tien docenten opgeleid om de theorie te kunnen geven en stuurt zelf 25 media-experts naar de school. “Iedereen heeft de poort naar alle informatie in z’n broekzak zitten. Daarom is het van belang dat mensen net zo snel leren omgaan met deze middelen als dat ze leren lezen en schrijven”, zegt Michiel Kalverda, oprichter van TMI academy. “Doordat de leerlingen actief aan de slag gaan, leren zij sneller hoe het er in de dagelijkse praktijk aan toe gaat.”

Talkshows Na deze week zijn de leerlingen al heel ver om zich te wapenen tegen de grote techgiganten. Ze hebben kennis waarmee ze hun ouders gaan verbazen aan de eettafel thuis. Omdat de leer-

Zaterdag 25-1-2020 10.00-13.00 uur in Bussum

www.wdz.nl

Jeugdhulp arrangement op school ALMERE - Via een onderwijs-jeugdhulparrangement is jeugdhulp mogelijk op school, na school en thuis. Die jeugdhulp krijgen jeugdigen van één hoofdaanbieder die verbonden is aan de school. Is er specialistische jeugdhulp nodig? Dan kan de hoofdaanbieder die – in overleg met de ouders/opvoeders en de school - inkopen bij een andere partij.

(Foto: Feenstra Fotografie)

lingen tijdens de week niet meer alleen ontvangers van media zijn maar mediamakers, krijgen zij deze wereld goed in de smiezen. Als klap op de vuurpijl sluiten de leerlingen de week af met zeven talkshows.

In de aula staat een pop-up studio klaar. De klassen presenteren hun zelfgemaakte video’s voor een groot greenscreen. Daarmee trappen zij de Week van de Mediawijsheid af.

Vanaf 1 november toezicht op zorgplicht passend onderwijs ALMERE - De Onderwijsinspectie houdt vanaf 1 november toezicht op het naleven van de zorgplicht passend onderwijs. Dit wordt onderdeel van het vierjaarlijkse inspectieonderzoek. Met de invoering van passend onderwijs hebben scholen zorgplicht gekregen. Dat betekent

dat scholen er voor moeten zorgen dat een kind dat extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft, altijd een passende plek krijgt. Als een school zelf geen passende onderwijsplek kan bieden, moet zij ervoor zorgen - al dan niet via het samenwerkingsverband - dat

de leerling op een andere school kan worden geplaatst. Als de inspectie een signaal krijgt dat de zorgplicht niet wordt nageleefd, of dit tijdens een onderzoek vaststelt, zal handhavend worden opgetreden.

VOO: ‘Salaris leerkrachten basisonderwijs moet omhoog’ ALMERE - De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) vindt dat het salaris van leerkrachten in het basisonderwijs structureel omhoog moet. Een fatsoenlijk salaris is niet alleen rechtvaardig, maar ook noodzakelijk om het lerarentekort op te lossen, stelt de VOO.

Heeft een school een onderwijs-jeugdhulparrangement, dan krijgen jeugdigen (en hun ouders/opvoeders) jeugdhulp zonder beschikking. De hulp is er op school voor de jeugdigen en thuis voor het hele gezin. Heeft een gezin kinderen op verschillende scholen? Dat stemt de hoofdaanbieder van het arrangement (of de arrangementen) af met de andere scholen samen met de ouders/opvoeders. Eén aanbieder heeft de regie óf de medewerker jeugdhulp van de jeugdgezondheidszorg voert perspectiefregie uit. Dit laatste kan bijvoorbeeld als het gaat om een gezin met meervoudige problemen.

Open dag Windesheim STAD – Hogeschool Windesheim in Almere houdt op zaterdag 9 november een open dag voor aankomende studenten. Havisten, mboers en vwo-ers kunnen alvast een eerste indruk opdoen van de opleidingen in het hoger onderwijs. Van 10.00 tot 14.30 uur zijn er diverse voorlichtingsactiviteiten, zoals workshops over studeren aan het hbo, studeren met een functiebeperking, studiefinanciering en hulp bij studiekeuze. Tijdens drie voorlichtingsrondes geven alle opleidingen acte de présence.

Bachelor of Associate degree Op de open dag kunnen studiekiezers kennismaken met bachelor- en Ad-opleidingen. Een Bachelor duurt 4 jaar en een Ad (Associate degree) 2 jaar. Bij een Ad krijgen studenten extra begeleiding om bijvoorbeeld de overgang van mbo naar hbo te vergemakkelijken.

Marco Frijlink, directeur-bestuurder van de VOO, stelde vorige week al dat alleen een forse salarisverhoging voor leerkrachten het lerarentekort kan oplossen. De VOO steunt dan ook de oproep van leraren en vakbonden om een hoger loon en investeringen in het onderwijs. Daarbij valt volgens de VOO niet goed in te zien waarom het salaris van leerkrachten in het primair onderwijs niet zou moeten worden opgetrokken naar dat van collega’s in het voortgezet onderwijs met een vooropleiding op vergelijkbaar niveau.

VOO steunt staking Vanwege de noodzaak voor investeringen en salarisverhogingen staken de leerkrachten op 6 november. Het stakingsmiddel gebruiken in het onderwijs gebeurt niet zomaar en zou ook niet nodig moeten zijn, vindt de VOO. In dit geval lijkt er echter geen andere optie meer over: alle politieke partijen kijken naar elkaar, maar niemand doet wat. Frijlink: ‘Het is al te laat om een crisis af te wenden, maar om de crisis op te lossen moet er nú iets gebeuren.’ De VOO roept schoolbesturen op de staking te steunen en de leerkrachten tijdens de staking door te

Kom Kom ook naarook de Open Dagde van het Willem de Zwijger naar Open Dag vanCollege! het Zaterdag 25 januari 10.00 -13.00 uur in Bussum Willem de Zwijger College! www.wdz.nl

Sport, Bewegen en Ondernemen Op de open dag wordt ook informatie gegeven over een Ad-opleiding in ontwikkeling: ‘Sport, Bewegen en Ondernemen.’ Windesheim is van plan om deze opleiding aan te bieden in Almere en Zwolle vanaf september 2020. Goedkeuring hiervoor is aangevraagd.

(Foto: Shutterstock)

betalen. Frijlink: ‘Er is hier sprake van een gedeeld belang tussen besturen en leerkrachten.’ Een fatsoenlijk loon en ruimte voor investeringen in het onderwijs zijn reële eisen, meent de VOO. Die roept het kabinet en andere betrokkenen dan ook op samen te komen tot een goed voorstel dat op steun kan rekenen van leerkrachten. Zo moet er dus ruimte komen voor

een goede loonsverhoging, werkdrukvermindering en investeringen in de kwaliteit van het onderwijs. Dat is niet alleen goed voor leerkrachten, maar ook vooral goed voor onze kinderen. Frijlink: ‘Gelukkig hebben we als samenleving genoeg geld om te investeren in goed onderwijs voor alle kinderen. Nu moet blijken of we het er ook voor over hebben.’

Voor geïnteresseerden in de deeltijdopleidingen Leraar Basisonderwijs (Pabo), Pedagogisch Educatief Professional of Verpleegkunde is er een extra voorlichtingsmoment op donderdag 14 november van 19.00 tot 20.30 uur. De open dag vindt plaats op zaterdag 9 november van 10.00 tot 14.30 uur op de locaties de Landdrost en Stad College het Baken. Aanmelden: windesheimflevoland.nl/opendag.


Adverteren? Bel 036-5300765 of mail naar: info@almeredezeweek.nl

Toyota Toonen zoekt een:

(1e) AUTOMONTEUR M/V - Fulltime

Voor onze vestigingen in Het Gooi zoeken wij een vlotte en stressbestendige (1e) automonteur. Naast ervaring met onderhoud, reparaties en het stellen van diagnoses aan personen- en bedrijfswagens, heb je ook de nodige bagage als het gaat om moderne auto-elektronica.

Word jij onze nieuwe collega? Wij hebben op dit moment meerdere vacatures. Kijk op ace-pharm.nl/vacatures voor al onze openstaande vacatures.

Ben jij… • In het bezit van een monteur/mts-diploma en relevante werkervaring? • Flexibel, collegiaal en gemotiveerd?

Ace Pharmaceuticals is een eigenzinnige farmaceutische onderneming met meer dan 130 medewerkers. Wij ontwikkelen, produceren, registreren en verkopen geneesmiddelen met een medical need. Dit alles doen we in eigen huis. Naast geregistreerde geneesmiddelen produceren en leveren we ook doorgeleverde bereidingen via de eigen Ace Apotheek.

• In staat om zowel zelfstandig als in teamverband te werken? • Iemand zonder 9-tot-5-mentaliteit? …dan ben jij misschien wel onze nieuwe (1e) automonteur!

Vanwege groei op verschillende afdelingen zoeken wij versterking.

Wij bieden… • Een fulltime functie bij ons familiebedrijf Toyota Toonen, met de klemtoon op service • Uitdagende werkzaamheden waarin alle facetten van het monteursvak aan bod komen • Een professionele werkomgeving met volop (opleidings)mogelijkheden om je verder te ontwikkelen • Een uitstekend salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden

ICT Beheerder

Kijk ook op l/vacatures ace-pharm.n

De functie • Je helpt collega’s bij hun vragen en problemen met de ICT • Je werk bestaat uit o.a. het beheren van accounts, mailboxen, servers, computers, switches, telefoons en diverse andere hard- en software • Je gaat proactief te werk • Je lokaliseert netwerkstoringen, werkt mee aan back-up oplossingen en het uitschrijven van documentatie

• Een prettige werksfeer en leuke collega’s

Kom jij ons team versterken? Ben jij de ideale kandidaat voor deze vacature? Mail dan je CV en motivatie naar Hans Toonen: hans@toonen.nl. Heb je vragen over deze vacature of wil je meer informatie? Bel ons dan via 035-6210299.

Toonen Hilversum, Franciscusweg 4c, 035-6210299 Naarden, Gooimeer 17, 035-6942324

Wat breng je mee • Je hebt minimaal een afgeronde MBO opleiding (of 5 jaar aantoonbare werkervaring) in de ICT • Je bent klantgericht en communicatief vaardig • Je bent bereid verder te leren door het volgen van cursussen • Je hebt kennis van Windows en Office 365 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal Voor meer informatie bel en vraag naar: Martijn van der Wulp, Systeembeheerder.

Teamleider Cleanroom Maintenance Wat ga je doen Als (Aankomend) Teamleider Cleanroom Maintenance heb je een coördinerende en meewerkende functie. Je bent verantwoordelijk voor het waarborgen van het technisch onderhoud en beheer van de cleanrooms (klasse B, C en D), apparatuur en installaties. Naast je rol als Teamleider ben je ook uitvoerend werkzaam binnen het technische team denk hierbij aan werkzaamheden als het analyseren en adequaat oplossen van storingen en het plegen van preventief onderhoud aan onze technische apparatuur en installaties.

MAAK KENNIS MET ALFEN INHOUSE EVENT 26 NOVEMBER 2019

Altijd al een kijkje willen nemen bij een innovatieve organisatie zoals Alfen?

PROGRAMMA

Neem dan deel aan ons Inhouse Event en schrijf je in! Alfen is groot

17.00 - Ontvangst

geworden door het produceren en assembleren van transformatorstations,

17.30 - Bedrijfspresentatie

energieopslagsystemen en laadpunten voor elektrische auto’s. Daarmee

18.00 - Kennismakingsgesprekken

staan we in het middelpunt van de energietransitie die alleen maar aan het

18.45 - Buffet

versnellen is. We groeien hard en zijn op zoek naar diverse nieuwe collega’s!

19.15 - Rondleiding

Wil jij je carrière ook nieuwe energie geven? Kom dan langs bij het Inhouse Event en laat je inspireren door de Alfen medewerkers.

20.00 - Quiz 20.30 - Borrel

Meld je aan voor ons Inhouse Event op 26 november 2019 via: www.alfen.com/nl/werken-bij/inhouse-event Hefbrugweg 28 | 1332 AP Almere

Je beschikt over de volgende competenties • Technisch • Analytisch vermogen • Overtuigend • Kan werken onder tijdsdruk en stelt de juiste prioriteiten • Beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden op verschillend niveau • Kan collega’s aansturen en motiveren • Bereidheid tot het volgen van opleidingen en cursussen voor het goed uitoefenen van de taken. Voor meer informatie bel en vraag naar: Olivier van Angelbeek, HR. Reageer voor 22 november 2019. Wil je weten hoe je kunt reageren, kijk dan op ace-pharm.nl/vacatures. Bovenstaande vacatures zijn verkorte versies, op onze website vind je de volledige vacatures. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Ace Pharmaceuticals BV · Schepenveld 41, Zeewolde tel. 036 – 522 7201 · www.ace-pharm.nl


Directeur basisschool Montessori Stad (0,8 - 1,0 fte)

Almeerse Scholen Groep

Montessori Stad is een school met twee locaties waar door een betrokken team uitvoering wordt gegeven aan het gedachtegoed van Maria Montessori, in relatie gebracht met wat de t�d van nu vraagt. Onze locatie in Muziekw�k heeft ca. 175 leerlingen en de locatie Randstad heeft ca. 500 leerlingen. Gezamenl�k hebben we de overtuiging dat we werken aan de brede ontwikkeling van ieder kind. De school is continu in ontwikkeling. Wie we zoeken We zoeken een directeur die kan verbinden en een teamspeler is. Montessorionderw�s boeit je en je vindt het vanzelfsprekend dat je de ambassadeur voor ons onderw�s bent. Je stuurt – samen met de twee adjunct-directeuren – twee locaties aan. Je versterkt de samenwerking tussen beide locaties vanuit de visie “samen wat kan en apart wat moet”. Samen met onze leerkrachten werk je dagel�ks aan de verdere ontwikkeling van ons Montessori-onderw�s. Team en directie werken nauw samen, waarb� de leerkrachten eigen verantwoordel�kheid hebben. In het samenwerken tussen leerkrachten onderling en met ouders zit de kracht van onze school. Dat zorgt voor een goede dynamiek en dat maakt ons onderw�s zo b�zonder.

ASG: de leukste werkgever van Flevoland!

Solliciteren? Je bent welkom! De volledige vacature vind je op www.werkenb�asg.nl. Voor een uitgebreide profielschets of voor meer informatie kan je contact opnemen met Arnica Derkink, 036 540 6314 of via a.derkink@asg.nl. Als deze functie jou aanspreekt en je past binnen het beschreven profiel, dan zien w� graag jouw sollicitatiebrief en CV met referenties tegemoet via werkenb�asg@asg.nl.

Keukenstudio

We zijn op zoek naar enthousiaste

BEZORGERS Fiets & brommer (brommer; in bezit van brommercertificaat) Bel of mail

Tel. 036-5353127 info@osolemio-almere.nl

ZOEKT KEUKENADVISEUR met de kwaliteiten van een ondernemer! Mail uw reactie naar: info@benbkeukenstudio.nl Splijtbakweg 7B 1333 HC Almere • 0252-688806

www.benbkeukenstudio.nl

Machinefabriek voor het maken van R.V.S. machines en apparaten voor de voedingsmiddelenindustrie zoekt met SPOED:

Zelfstandig CNC draaier kennis van FANUC/ISO programmering is vereist Goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Gelieve alleen telefonisch te reageren bij dhr. Souverein, tel.: 0294 414373, per email: souverein@souvereinmetaal.nl of per post: Flevolaan 29a - 1382 JX Weesp

Directeur basisschool Letterland (0,8 fte)

Almeerse Scholen Groep

Basisschool Letterland staat in de Literatuurw�k en heeft 155 leerlingen. Ons motto ‘Samen leven, samen leren’ geeft duidel�k aan waar w� voor staan: leerlingen begeleiden naar een ondernemende en actieve rol in de maatschapp�. Onderw�s voor meerbegaafde leerlingen en Engels vanaf groep 1 geven extra kleur aan onze school.

ASG: de leukste werkgever van Flevoland!

Wie we zoeken We zoeken een verbindend leider die kwaliteiten in het team inzet en die vertrouwen geeft. Je bent daadkrachtig, resultaatgericht en ervan overtuigd dat de beste resultaten in goede samenwerking tot stand komen. Vanuit je positieve houding weet je het team te motiveren om hier hun b�drage aan te leveren. Daarb� streef je een cultuur na waarin het professionele gesprek over onderw�s gaat en waarin ontspanning en plezier uiteraard hun plek hebben. Je werkt met samenwerkingspartners aan de doorontwikkeling van de school en stimuleert de betrokkenheid van ouders. Je weet samen met het team Letterland neer te zetten als een school waar iedereen zich welkom voelt. Solliciteren? Je bent welkom! De volledige vacature vind je op www.werkenb�asg.nl. Voor een uitgebreide profielschets of voor meer informatie kan je contact opnemen met Karlien Wegman, clusterdirecteur, 036 540 6314 of via k.wegman@asg.nl. Als deze functie jou aanspreekt en je past binnen het beschreven profiel, dan zien w� graag jouw sollicitatiebrief en CV met referenties tegemoet via werkenb�asg@asg.nl.


ACTIES ZIJN GELDIG VAN DONDERDAG 7 NOVEMBER T/M ZONDAG 10 NOVEMBER 2019 Prijs-, druk- en zetfouten voorbehouden.

DEEN diamanthaas 200 gram

Viña Maipo Vitral Reserva Chileense wijn

DROOG ROBUUST FRUITIG

alle soorten 2 flessen à 75 cl.

2 voor 50

4.

00

DEEN buitenlandse kaas portieverpakking

DEEN knoflookolijven of olijven met zachte kaas

Gorgonzola, brie, St. Paulin of Chèvre naturel per stuk

emmer 300 gram

Actieprijs per kilo 20.00

5.20

MAAR ! COMBINEREN

7.

DEEN scharrel kipvleugels

Amstel pils 30 cl.

naturel of pikant bucket 600 gram 5.00

krat 24 flesjes

DEEN tompoucen met banketbakkersroom

Roosvicee Kids Forest fruit drinkpakjes

doos 4 stuks

2 x 6-pack 4.00

korting

Pitloze blauwe druiven bak 500 gram of perssinaasappelen net 1,5 kilo

e

00

9.

00

2 stuks

2.00

4.00

14.50

2

MAAR ! COMBINEREN

gratis DEEN. Dat is lekker thuiskomen.

Veel winkels zijn op zondag open. Kijk voor de openingstijden op deen.nl

2 voor 50

3.

Actieprijs per liter 1.25

2.

00

50%

Actieprijs per kilo 6.67

1.

2.80

Actieprijs per kilo 4.17

2.50

00

3.

12.00

Actieprijs per liter 5.00

gram

200

ROBUUST


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

ALMERE DEZE WEEK

Sinterklaasactie voor Voedsel Loket Almere

Clubheld 2019 van start in Almere ALMERE- Nederland staat bol van de clubs en ook in Almere zijn er veel clubs en daarbij horende vrijwilligers. Tot en met 10 november kunnen Almeerders hun eigen lokale clubheld nomineren voor Clubheld 2019 en daarmee kans maken op een groot feest voor de gehele club.

BUITEN – Voor iedereen die Sinterklaas dit jaar wil steunen in zijn goedgevigheid, heeft Stichting Voedsel Loket Almere (VLA) een speciale actie opgezet.

Cadeautjes Het geven van trainingen, bardiensten draaien, administratieve taken of het wassen van de teamshirts, niks is te veel voor de clubheld. Elke club heeft er wel één rondlopen; de vrijwilliger die zich moeiteloos inzet en onmisbaar is voor de club. Ook dit jaar wil het AD in samenwerking met Rabobank, NOC*NSF, Kunstbende en LKCA de sport- en cultuurclubs van de gemeente Almere een podium bieden en de clubhelden in het zonnetje zetten. Vanaf vandaag is daarom elke Almeerse vrijwilliger te nomineren voor de titel ‘Clubheld van het Jaar 2019’.

Ambassadeurs Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen, die samen het grootste sociale netwerk van ons land vormen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken en waar talent opgeleid

Hockeyer Robbert Kemperman is ambassadeur van Clubheld 2019 (Foto: aangeleverd)

wordt. Samen kan men meer bereiken dan alleen en daarom krijgen sport- en cultuurclubs in de gemeente Almere in deze officiële verkiezing een podium aangeboden en worden clubhelden in het zonnetje gezet. Singer-songwriter Lucas Hamming en hockeyer Robbert Kemperman zijn beide ambassadeur van de verkiezing.

Nomineren en stemmen Vanaf vandaag tot en met zondag 10 november kan iedereen in de

gemeente Almere zijn of haar clubheld nomineren op de website clubheldvanhetjaar.nl

Uitslag en uitreiking Op dinsdag 17 december komen alle provinciewinnaars bij elkaar en mag de club de deskundige jury in vijf minuten overtuigen waarom hun clubheld de titel verdient. Na de pitches overlegt de vakjury kort en wordt bekendgemaakt wie zich ‘Clubheld van het jaar 2019’ mag noemen en een groot gratis feest mag organiseren voor de hele club.

Maand van het aangepast sporten ALMERE – November staat in Flevoland, dus ook in Almere, in het teken van het aangepast sporten. De hele maand wordt er aandacht besteed aan sport en bewegen voor Almeerders met een beperking.

Zo worden er activiteiten en open trainingen georganiseerd om hen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met verschillende sportmogelijkheden. Een samenwerking van gemeenten, sportver-

enigingen, onderwijs en zorginstellingen. Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.maandaangepastsporten.nl

Bij speelgoedzaak Intertoys in Almere Buiten staat vanaf deze week een rek met cadeautjes onder de 5 euro. Deze kleine cadeautjes zijn bedoeld voor kinderen van drie tot tien jaar bij wie Sinterklaas soms wat minder vaak hun huis bezoekt. Klanten van de speelgoedwinkel kunnen één of meerdere van deze

ALMERE – Stichting Werken voor Werk Almere organiseert op 22 november van 10.00 uur tot ongeveer 12.45 uur in buurthuis Filmwijkcentrum aan het Walt Disneyplantsoen 76-78 een evenement voor werkzoekenden: ‘samen sterk in het vinden van werk’. Stichting Werken voor Werk is een Almeerse netwerkorganisatie van, voor en door werkzoekenden van 45 jaar en ouder met een mbo+ werken denkniveau. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt blijkt het voor 45+’ers niet altijd even makkelijk te zijn om een nieuwe baan te vinden. Vaak komt men vanuit een langdurig arbeidscontract in de WW terecht. Er is een verlies te verwerken, terwijl men tegelijkertijd in aanraking komt met de plichten die

Estate planner Carien Moeijes geeft 26 november een heldere lezing bij Activiteitencentrum De Zaalon

Testament kan veel familieleed voorkomen én geld besparen

‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’, wordt weleens gezegd. Toch kan het leven van een achterblijvende partner na een overlijden, los van alle verdriet en rouw, door het ontbreken van een testament op een regelrecht drama uitlopen. Door diverse wetswijzigingen in de afgelopen decennia, is het vaak onduidelijk hoe het erfrecht nu eigenlijk wettelijk is geregeld. “Met het opstellen van een testament, weten mensen vooraf al precies waar ze aan toe zijn wanneer een dierbare wegvalt”, zegt Carien Moeijes. “Bij verhalen over testamenten, erfenissen en nalatenschappen wordt onterecht vaak gedacht dat het iets is voor vermogende mensen”, gaat Carien Moeijes verder. “Binnen de huidige generatie vijftigplussers heeft dan misschien niet iedereen een kapitaal in geld op de bank opgebouwd, een groot deel heeft wel een eigen huis dat (bijna) hypotheekvrij is. Ook dat is vermogen waarover (eventueel) erfbelasting verschuldigd is.”

www.erfrechtplan.nl 085 - 8000 100

kleine cadeautjes kopen, die vervolgens dankzij het voedselloket bij de juiste kinderen terecht komen.

Donatie Voor wie geen cadeautje wil kopen, staat er bij de kassa ook een collectebus waar een kleine donatie in gedaan kan worden. Van deze verzamelde bijdrages koopt de Goedheiligman dan samen met het voedselloket aanvullende cadeautjes voor de betreffende kinderen. De sinterklaasactie loopt tot en met 22 november.

Evenement voor werkzoekenden

ADVERTORIAL

ALMERE - Er bestaan veel misverstanden over de verdeling van een nalatenschap wanneer één van de twee partners overlijdt. Het merendeel van de vijftigplussers denkt dat de afwikkeling van een erfenis in Nederland prima bij wet geregeld is. Maar niets is minder waar, stelt estate planner Carien Moeijes van Erfrechtplan. Volgens haar kan het opstellen van een testament mensen veel familieleed én geld besparen.

6 NOVEMBER PAGINA 15

de WW stelt en de onbekendheid met de huidige manier van solliciteren. Dat geeft onrust. Tel daarbij op dat werkgevers nog steeds niet geneigd zijn om de ‘oudere’ medewerker aan te nemen en het probleem is duidelijk. Binnen de stichting Werken voor Werk helpen de deelnemers elkaar met het vinden van een nieuwe baan. Dit gebeurt onder andere door wekelijkse netwerkbijeenkomsten waarop vacatures en tips gedeeld worden. Daarnaast organiseren de vrijwilligers van Werken voor Werk interessante workshops, relevante cursussen en een jaarlijks evenement. Meer informatie en inschrijven op www.werkenvoorwerk.nl. Verder is er een wekelijkse netwerkbijeenkomst, elke maandagochtend van 9.30 uur tot 11.00 uur, eveneens in het Filmwijkcentrum.

Handboek vrijwillige inzet uitgereikt

Na eventuele aanpassingen gaat de specialist samen met de klant naar de notaris om het definitieve testament te laten bezegelen. We verlagen niet alleen de drempel naar de notaris, we ontzorgen ook. ”

STAD CENTRUM – Het Expertisecentrum Vrijwillige inzet van de VMCA heeft afgelopen maandag het eerste Handboek vrijwillige inzet uitgereikt aan wethouder Julius Lindenbergh.

Naast een gewoon testament, dat pas na een overlijden in werking treedt, kan ook een levenstestament familiedrama’s Aan de hand van een simpel rekensommetje legt Carien Moeijes voorkomen, legt Carien Moeijes uit. “ uit dat bij het ontbreken van een testament, het overlijden van een partner tot een financieel drama voor de achterblijvers kan “Stel, één van de twee partners wordt wilsonbekwaam, dan is het leiden. “De nog levende partner heeft weliswaar een grote vrijstel- niet vanzelfsprekend dat de ander zonder meer kan beschikken ling van erfbelasting, maar deze ouder moet de erfbelasting over en beslissen over de (gezamenlijke) eigendommen. Het is daarom de erfdelen van de kinderen al wel direct afrekenen. Zo’n acht verstandig om bij leven samen een volmacht vast te laten leggen maanden na het overlijden van een partner ligt de blauwe in een levenstestament. Is dat niet het geval, dan zal het er in de envelop op de deurmat. Als de erfenis voor het merendeel bestaat praktijk op uitdraaien dat de partner van iemand die bijvoorbeeld uit het huis, hoe ga je dan die erfbelasting betalen?” door ziekte wilsonbekwaam is geworden ineens voor alledaagse zaken bij de rechter om toestemming moet vragen.” Carien Moeijes kent meerdere voorbeelden van mensen die hierdoor in financiële problemen zijn gekomen. “Onnodig familie- De kosten voor het opstellen van een testament wegen niet op leed, dergelijke schrijnende situaties zijn te voorkomen door het tegen de lasten die mogelijk anders voor rekening van nabestaanopstellen van een testament. Maar je moet het wel even doen.” den en partners komen”, zegt Carien Moeijes tot slot. “Laat staan het onvoorziene leed dat er mee gemoeid kan zijn. Dat wens je Vreemd genoeg is het maken van een afspraak bij een notaris voor niemand toe.” veel mensen nog een erg grote stap. Dat ziet Carien Moeijes ook. “Mensen vrezen vaak dat het ze handenvol geld gaat kosten of dat Dinsdag 26 november om 19:30 uur geeft Carien Moeijes een de materie erg ingewikkeld is. En nadenken of praten over een lezing over de noodzaak van een actueel testament en levenstestestament is ook niet de leukste bezigheid die je kunt bedenken, tament. U kunt deze lezing kosteloos bijwonen door u in te dus schuiven ze het opstellen van een testament voor zich uit. schrijven op www.erfrechtplan.nl of te bellen met 085 - 8000 100. Soms té ver.” Locatie: Activiteitencentrum De Zaalon Erfrechtplan heeft daarom in samenwerking met een groot aantal Palmpolstraat 59 gerenommeerde notariskantoren een laagdrempelige service 1327 CC Almere ontwikkeld, waarbij op heel persoonlijke wijze een testament kan Datum: dinsdag 26 november 2019 worden opgesteld. Bovendien blijven de totale kosten inzichtelijk Aanvang: 19:30 uur en relatief laag. “Onze specialist komt bij de mensen thuis om de wensen en verzoeken op te tekenen en vertaalt dit naar een Inschrijven kan via: www.erfrechtplan.nl concept-testament in begrijpelijke taal. 085 - 8000 100

Het eerste exemplaar werd uitgereikt tijdens het Almere Doet Netwerkcafé in Café op 2 aan het Stadhuisplein door Jolien Hoek, directeur van de VMCA. Alles wat maatschappelijke organisaties willen weten over vrijwilligerswerk is terug te vinden in het handboek: hoe werf je vrijwilligers, wat zijn regels en wetten, hoe kun je een fijne organisatie zijn voor je vrijwilligers om te werken? Kortom, een echte ‘must have’ voor maatschappelijke organisaties, verenigingen en bijvoorbeeld stichtingen. Een groot aantal organisaties was aanwezig en bezoekers aan het netwerkcafé kregen allemaal een exemplaar van het handboek uitgereikt. Ook werd op ludieke wijze de kennis over vrijwilligerswerk getest.

In de wet is inmiddels geregeld dat bij het overlijden van één van de ouders, de overblijvende ouder en de kinderen samen erven. De langstlevende is eigenaar van alle eigendommen en de kinderen zijn weliswaar erfgenaam maar krijgen nog niets in handen. Ze krijgen een soort tegoedbon op de overblijvende ouder.

NIEUW BEDRIJF GESTART EN U WILT PUBLICITEIT? MAIL NAAR REDACTIE@ ALMEREDEZEWEEK.NL OF BEL (036) 8450027


VERBOUWINGS

VERBOUWINGS UITVERKOOP BIJ

Linda Bakker signeert bij Galerie Odelein Kleinschalige sportstudio HAVEN – De Almeerse Linda Bakker, schrijfster van de kinderboeken ‘Sergio en Cammilla’ en ‘Margarita de toverprinses’, komt op 15 november signeren bij Galerie Odelein.

KORTING

TOT 80% VERBOUWINGS G TOT 80% KORTIN UITVERKOOP BIJ New Yorkweg 121

‘Sergio en Cammilla’ is een spannend en rijk geïllustreerd fantasyverhaal, waarin vooral jongeren zich kunnen vinden. In de vakantie beleven Sergio en Cammilla een geweldig avontuur. Ze bezoeken het museum en magicland waar allerlei vreemde dingen gebeuren.

In ‘Margarita de toverprinses’ hebben Kiki de eekhoorn, Polka het beertje en Donders de vos hun hutten in het bos gebouwd, achter het huis van Estelle en Patrica. Maar op een dag scheurt de grond, vallen de bomen en waait het zand meters hoog. Gelukkig vliegt Margarita de toverprinses naar het bos... met haar speciale toverkunst. De signeersessie is van 14.00 tot 16.00 uur bij Galerie Odelein aan de Kerkgracht 129 in Almere Haven.

Bewegen in onze warmte cabine - strakker in uw vel - meer energie - minder stijf Heerlijk voor uw lijf Ook ervaren? 06-44100248

Operetteweg 90 | Almere | www.annavera.nl

Elke zondag open

Almere Buiten in DOEMERE

Spray-tan

U kunt nu ook online reserveren!

e 30,Tanden bleken de gehele maand van e 150,00 voor e

100,00

Maak een einde aan lelijke schimmel- en kalknagels Met de nieuwste lasertechniek behandeling krijgt u weer mooie en gezonde nagels terug in ± 4 behandelingen Heeft u meer dan 1 nagel te behandelen dan gelden er lagere tarieven.

SHR definitief ontharen COMBI PAKKETTEN O.A.: Dames Oksels en schaamstreek e 49,00 Dames Oksels, schaamstreek en onderbenen e 95,00 Heren Hele rug of voorkant incl. schouders en nek e 95,00 Heren Oksels en schaamstreek e 59,00 Oktober actie: Mooie

volle lippen

zonder gebruik van naalden d.m.v. Hyaluron pen Na je dertigste wordt je huid door veroudering minder elastisch, zon. roken en hormonen zijn hiervoor belangrijke oorzaken. De natuurlijke hoeveelheid hyaluronzuur neemt af, waardoor de huid minder vocht en vet vasthoud. Fillers met hyaluron herstellen de het natuurlijke volume en vervagen rimpels.

0,5 ml nu

e 99,00

1 ml nu

e 169,00

Meer informatie over deze behandeling op onze website.

Good Looks, Werpanker 40, 1319 DD Almere di & do tot 21.00 uur geopend Voor meer info, www.goodlooksalmere.nl, 036-5311933, 06-45298955 “Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben”, zegt huisarts David Smeekes van de Hartstichting. “Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er met een hoge bloeddruk wel schade kan ontstaan aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartfalen.” Vage klachten Ook Edwin Moses uit Almere was verrast toen bij hem op 33-jarige leeftijd een hoge bloeddruk werd ontdekt. “Ik ging naar de huisarts omdat ik vaak last had van een stijve nek en hoofdpijn. Mijn bloeddruk bleek veel te hoog, mijn bovendruk was tegen de 160. Daar schrok ik enorm van want een gezonde bovendruk is rond de 120. De huisarts stelde medicatie én gezonder leven voor. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. En het werkt. Ik hoop helemaal van de medicatie af te komen, dat moet lukken als ik gezond blijf leven.”

Zorg goed voor je hart, meet regelmatig je bloeddruk Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben een hoge bloeddruk, zonder dat ze dit zelf weten. De Hartstichting roept daarom 40-plussers op, regelmatig hun bloeddruk te meten. Want als je tijdig ontdekt dat je een hoge bloeddruk hebt, kun je zelf maatregelen nemen om deze te verlagen.

Zelf je bloeddruk verlagen Mensen die weten dat ze een verhoogde bloeddruk hebben, kunnen zelf maatregelen nemen om deze te verlagen. Door gezond te leven verlaag je je bloeddruk. Denk aan niet roken, meer bewegen, gewicht verliezen en minder zout eten. Soms adviseert de huisarts om ook medicatie te gebruiken om de bloeddruk onder controle te krijgen, zoals in het geval van Edwin.

Hoe meet je je bloeddruk? Als je zelf een bloeddrukmeter hebt, kun je je bloeddruk thuis meten. Dat is eenvoudiger dan je denkt. Op Hartstichting.nl leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet, wat je waarden betekenen en krijg je tips om je bloeddruk te verlagen. Heb je geen bloeddrukmeter? Steeds meer werkgevers en thuiszorgorganisaties bieden een bloeddrukmeting aan. Is de bloeddruk ernstig verhoogd (bovendruk hoger dan 180 mmHg) of na meerdere metingen boven de 140/90 mmHg, dan is het goed contact op te nemen met de huisartsenpraktijk.


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

UIT MIJN DINSDAGAVOND-FILMKEUZE VAN MARJAN HEIDSTRA

Almeerse filmpremière ‘Gewoon vrienden’ in Corrosia HAVEN – De Almeerse film ‘Gewoon vrienden’ wordt op dinsdag 12 november voor het eerst in Almere vertoond. Deze prijswinnende romantische komedie wordt tijdens Mijn Dinsdagavond (de favoriete filmavond van een Almeerder) vertoond in Corrosia Theater, Expo & Film. Het is onderdeel van de regenboogmaand waarin de liefde van en voor iedereen wordt gevierd. Elke tweede dinsdag van de maand nodigt Corrosia Theater, Expo & Film een Almeerder uit om een filmavond met randprogramma samen te stellen. Marjan Heidstra, coördinator van de Almeerse stichting ABRI (een belangengroep voor verstandelijk gehandicapten) koos voor de film ‘Gewoon vrienden’. Een romantische en Almeerse komedie over Joris en Yad. Joris komt maar niet los van zijn ouderlijk huis en Yad keert juist met hangende pootjes

terug naar zijn strenge moeder. De Almeerse twintigers lijken voor elkaar gemaakt, maar hun moeders denken daar anders over.

Internet: E-mail:

www.kinepolis.nl almere@kinepolis.com

Komende speelweek (vanaf 7 november) te zien bij Kinepolis Almere: PREMIÈRE MIDWAY (ook te zien in LASER ULTRA) PREMIÈRE DOCTOR SLEEP PREMIÈRE LAST CHRISTMAS WORLD CINEMA RECEP IVEDIK 6 WORLD CINEMA BALA

Evenementen binnenkort te zien bij Kinepolis Almere: CINEPLUS YESTERDAY Donderdag 14 november Inloop 13:30 uur, start film 14:00 uur KLEUTERBIOS BUURMAN & BUURMAN EXPERIMENTEREN ER OP LOS Zondag 17 november Inloop 10:00 uur, start film 10:30 uur PUBLIEKSPREMIERE PENOZA: THE FINAL CHAPTER Maandag 18 november Start livestream 19:00 uur, start film 19:45 uur CONCERT INXS: LIVE BABY LIVE Vrijdag 22 november, Start 19:00 uur KIDSWEEKEND FROZEN 2 Zaterdag 23 en zondag 24 november Diverse starttijden LADIES NIGHT HUISVROUWEN BESTAAN NIET 2 Woensdag 27 november Inloop 19:00 uur, start programma 20:00 uur CINEPLUS MARY QUEEN OF SCOTS Donderdag 28 november Inloop 13:30 uur, start film 14:00 uur ROYAL BALLET DE NOTENKRAKER 2019 Zondag 1 december Inloop 15:00 uur, start voorstelling 15:30 uur ROYAL BALLET COPPÉLIA Dinsdag 10 december Inloop 19:45 uur, start voorstelling 20:15 uur CINEPLUS THE LION KING Donderdag 12 december Inloop 13:30 uur, start film 14:00 uur LADIES NIGHT APRIL, MAY, JUNE Dinsdag 17 december Inloop 19:00 uur, start programma 20:00 uur MARATHON STAR WARS ( EPISODES VII - VIII - IX) Woensdag 18 December en Zaterdag 21 december!

Openingstijden kassa: MA t/m DO: VR & ZA: ZO:

12:00 tot 21:45 uur 12:00 tot 22:15 uur 10:30 tot 21:45 uur

Online tickets via www.kinepolis.nl

evenementen Kijk voor een uitgebreide beschrijving op

www.denieuwebibliotheek.nl/agenda

The Inventors; workshops Zoötroop en Robot Bug (8+) Maak animaties met de zoötroop (Buiten) of bouw je eigen bewegende robot bug (Haven).

Zaterdag 9 november Buiten Zoötroop

14.30 - 17.00 uur € 12,50

Ander beeld van Almere Scenarioschrijver Henk Burger is opgegroeid in Almere en de film is hier ook vrijwel volledig opgenomen. Zo herken je Duin, het Beatrixpark en het surfstrand bij Almere Haven. Scenarioschrijver Henk Burger heeft bewust voor locaties in Almere gekozen die een ander beeld laten zien van de stad dan de standaard Vinex-wijken.

Diversiteit vieren Marjan Heidstra heeft voor deze film gekozen vanwege het thema. “Je moet iedereen accepteren zoals hij of zij is. Zo sta ik in het leven”, aldus Heidstra. Almere is voor haar de stad waar ze al bijna veertig jaar met liefde woont en waar ze de kans heeft gekregen

STRIPHELDENBUURT – Solana geeft zondag 10 november een concert in buurthuis De Buitenkans.

Forum 16, 1315 TH Almere

NOVEMBER

Woensdag 13 november Haven Robot Bug

Het verkeerde been van de koning / theater 6+ ‘Gewoon vrienden’ is een romantische Almeerse komedie over Joris en Yad. (Foto: aangeleverd)

zich te ontwikkelen tot de persoon die zij nu is.

Roze bubbels Corrosia heeft de eer om Gewoon vrienden voor het eerst in Almere te vertonen op dinsdag 12 november. Het wordt een avond met roze bub-

bels, mini-hamburgers en een nagesprek met scenarioschrijver Henk Burger (tevens buurman van Marjan Heidstra). Vanaf 19.00 uur staan de bubbels klaar. Om 20.00 uur start de film. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.corrosia.nl.

Keltische en Portugese muziek in Buitenkans

Online tickets via www.kinepolis.nl

08 t/m 14

Het trio Solana bestaat uit zangeres Carla Koehorst, celliste Manuela Verbeek en gitarist Arnold Slaghek. Laat je meenemen in de muzikale raak-

vlakken tussen Keltische, Spaanstalige en Portugese muziek en ervaar hoe taal invloed heeft op de klanken.Het concert begint op zondag 10 november om 15.30 uur, inloop vanaf 15.00 uur. Locatie: De Buitenkans aan de Ambtenaar Dorknoperlaan 4. Entree: donatie naar waarde

achteraf. Er is een beperkt aantal plaatsen. Belangstellenden kunnen het concert bijwonen door vooraf een mail te sturen naar cultuur@debuitenkans.nl

Kluis voor Almeerse horeca omwapens en drugs in op te bergen ALMERE – In het kader van veilig uitgaan in Almere gaan diverse Almeerse horecagelegenheden werken met een horecakluis. Dit is een speciale kluis waar ondernemers aangetroffen wapens of drugs veilig in kunnen opbergen. Als na een detectiepoortje of bijtoegangscontroles drugs, scherpe voorwerpen of andere voorwerpen zoals traangas en pepperspray worden aangetroffen, worden deze in de horecakluis gedeponeerd wanneer de bezoeker afstand doet van deze spullen. De beveiliger blijft er dan niet mee zitten. De horecaondernemers hebben met de politie werkafspraken gemaakt over het gebruik en het legen van de kluis. Zo kan de kluis alleen door de politie worden geleegd en wordt de politie direct ingelicht bij het aantref-

Een mooie vertelvoorstelling over een volk dat verblind door hebzucht vergeten is waar ze het aller-gelukkigst van wordt.

Zondag 10 november 15.00 uur Stad denieuwezaal Leden € 6,25 niet-leden € 8,25

Veiligheid en duurzaamheid in Europese context / lezing Drs. Gerhard Akkerman gaat dieper in op de veiligheidsaspecten van klimaat en duurzaamheid.

Dinsdag 12 november 19.30 - 21.30 uur Stad hetnieuwelokaal Gratis op vertoon voor een toegangskaartje, verkrijgbaar via de website of bij de klantenservice

E-books: lenen en downloaden Deze workshop, alleen voor bibliotheekleden, legt stap-voor-stap uit hoe het lenen en downloaden van e-books precies werkt. Meenemen: een tablet, smartphone of e-reader. (Let op: als je een e-reader gebruikt moet je ook een laptop meenemen)

Donderdag 14 november 19.00 - 20.30 uur Stad denieuwekamer Gratis voor bibliotheekleden op vertoon voor een toegangskaartje, verkrijgbaar via de website of bij de klantenservice

Duurzame voeding helpt je gezondheid! / lezing Sandra de Vries (orthomoleculair voedingsdeskundige) vertelt je meer over de invloed van voeding op je gezondheid.

Horcaondernemers kunnen aangetroffen wapens en drugs nu veilig in de kluis opbergen. (Foto: aangeleverd)

fen van grotere hoeveelheden drugs of vuurwapens.

Messenverbod Het werken met een horecakluis is onderdeel van de gezamenlijke maatregelen die de horecaondernemers, Ondernemers Vereniging Stadshart Almere, Koninklijke Horeca Nederland, politie en de gemeente treffen om het uitgaansgebied veilig te houden. Zo heeft de burgemeester met ingang van 1 juli 2019 opnieuw hetmessenverbod in Almere Centrum verlengd met twee jaar. Hierdoor kunnen gemeentelijke toezichthouders en de politie blijven optreden tegen het bezit van mes-

NIEUW BEDRIJF GESTART EN U WILT PUBLICITEIT? BEL (036) 8450027

sen en andere wapens die als steekwapens kunnen worden gebruikt. Daarnaast is de politie elk weekend met een speciaal horecateam in het uitgaansgebied aanwezig. Deze gezamenlijke maatregelen zijn ook opgenomen in het convenant veilig en gezond uitgaan 2019-2021.

Donderdag 14 november 19.30 - 21.30 uur Stad hetnieuwelokaal Leden € 4,50 niet-leden € 6,-

op 8, 9, 12 en 13 november:

AFTER THE WEDDING op 15, 16, 18 en 19 januari

SHOPLIFTERS

3 gangen keuze menu 18,50 Ook vegetarische keuze Di t/m zon geopend vanaf 12.00 uur Ook voor de lunch

Sluiskade 22-26 1357 NX Almere Haven tel. 036-5247058 www.grandcafelj.nl

het nieuwe

ALMERE DEZE WEEK

filmhuis

ALLE FILMS: DENIEUWEBIBLIOTHEEK.NL


Nummer 1 van Flevoland

TAKE AWAY happy hours

Nu ma t/m vr (16.00-18.00 uur) za en zo (16.00-17.30 uur)

Leukste restaurant van gemeente Almere

6 verschillende schotels

Reserveren (036) 523 25 52

€ 12,- per schotel

Rembrandtweg 14 GRATIS parkeren voor de deur!

(gyros, souvlaki, sousouki, bifteki, kipfilet en veggie menu)

www.pallasathenealmere.nl

Afhalen en catering mogelijk

LIVE MUZIEK zondag 10 nov.

3 gangen menu: maandag t/m donderdag € 31,50 en vrijdag t/m zondag € 34,50

KOFFIE, LUNCH EN DINER BIJ NIEUWE HORECAZAAK AAN BALTIMOREPLEIN

Ouderwetse gezelligheid bij Hazel’s Kitchen in Almere Buiten BUITEN – Hazel’s Kitchen heeft vorige week de deuren geopend aan het Baltimoreplein 7 in het centrum van Almere Buiten. Je kunt er terecht voor koffie, lunch en diner in een gezellige, ongedwongen sfeer. Eigenaren Hazel en Raymond hebben allebei ruim 30 jaar ervaring in de horeca. “Wij vonden die lege panden aan het Baltimoreplein zó treurig. Almere Buiten verdient echt beter. Daarom besloten wij de sprong te wagen en een sfeervolle horecazaak te openen in het pand van voormalig café Mokum”, vertelt het paar. Zij vinden het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt bij Hazel’s Kitchen. “We hebben dan ook een huiselijke sfeer gecreeerd, met knusse zithoekjes en een gezellige uitstraling. We draaien alleen muziek vanaf onze platenspeler, want ook dat zorgt voor een bepaalde sfeer. Ouderwetse gezelligheid, daar hou ik van”, vertelt Hazel.

Specialiteiten Vanaf 10.00 uur zijn klanten al welkom voor koffie of thee met wat lekkers. “We serveren ook verse muntthee, gemberthee en divers koffiespecialiteiten. Zoals een Heavenly Hazel met hazelnootsiroop, slagroom en amandelen”, aldus Hazel, die zelf barista is en een passie voor koffie heeft. Voor de lunch kun je terecht voor diverse broodjes, uitsmijters of salades. “Diner bieden we vooralsnog alleen van woensdag

Personeelsuitje? Voor uw bedrijfsfeest op een unieke locatie tot 800 personen

tot en met zondag. We werken met gezonde, duurzame producten en hebben ook vegetarische en vegan gerechten op de kaart”, vertelt chefkok Raymond. “Verder hebben we diverse vlees- en visgerechten, zoals saté van ossenhaas of kippendij, een burger, biefstuk of verse vis van de markt.” Om voedselverspilling te voorkomen worden producten die nog te goed zijn om weg te gooien (t.w.v. 15 euro) binnenkort voor 4,99 euro aangeboden via de app Too Good To Go (lees meer op toogoodtogo.nl).

Ontmoetingsplek Hazel’s Kitchen wil ook een sociale rol spelen in Buiten. “We willen een ontmoetingsplek zijn. Daarom gaan we ook een samenwerking aan met VriendenEnzo”, aldus Raymond. “Dit platform biedt mensen de mogelijkheid online gelijkgestemden uit de buurt te vinden en nieuwe vriendschappen op te bouwen. Bij ons kunnen ze elkaar ontmoeten in een ontspannen, ongedwongen sfeer.” Hazel wil verder stageplekken bieden voor vmbo-leerlingen. “Ik heb ervaring als leerlingbegeleider en vind het leuk om jongeren die nog voor hun beroepskeuze staan te enthousiasmeren voor het horecavak.” Hazel en Raymond nodigen iedereen van harte uit om langs te komen voor een kennismaking.

Atlantis geeft een warme Kerstsfeer. De oprechte gastvrijheid en verfijnde heerlijkheden uit onze keukens die u ervaart tijdens de Kerstbrunch, diners en buffetten maken het ontegenzeglijk tot het gastronomische hoogtepunt van het jaar. Ontdek de vele mogelijkheden van Atlantis Almere! Teppanyaki

Onbeperkt Genieten! Grenzeloos

Grillen / BBQ Salade bar

Hazel is zelf barista en maakt de lekkerste koffiespecialiteiten. (Foto: aangeleverd)

Hazel’s Kitchen is geopend op dinsdag van 10.00 tot 17.00 uur en woensdag t/m zondag van 10.00 tot 22.00 uur. Reserveren: 036-8487918 . Facebook: Hazels.

Prijzen Kerstbrunch U kunt bij ons ook op de 1ste Kerstdag terecht voor een heerlijk uigebreid wereldkeuken brunch van 14.00 tot 16.00 voor maar: Volwassenen & 65+ Kinderen van 8 tot 11 Kinderen van 4 tot 7 Kinderen van 0 tot 3

€ 34,50 p.p. € 20,00 p.p. € 15,00 p.p. € 5,00 p.p.

Prijzen Kerstdiner 1ste & 2de Kerstdag Onbeperkt genieten van ons Kerstbuffet inclusief frisdranken, bier, wijn, koffie en thee en alleen met Kerst ook binnenlands gedistilleerd inbegrepen!

Soep buffet Oosters buffet Warm buffet Toetjesbar Wokken

Voor meer informatie kunt u terecht bij www.atlantisalmere.nl

Kerstbuffet

Tel.: 036-5344900

Sushicorner

Pim Mulierstraat 101 - 1362 LC Almere-Poort (naast Topsportcentrum in Poort)

Kinder buffet

Volwassenen & 65+ Kinderen van 8 tot 11 Kinderen van 4 tot 7 Kinderen van 0 tot 3

€ 49,50 p.p. € 25,00 p.p. € 20,00 p.p. € 10,50 p.p.

Aanvangstijden op beide kerstdagen: 1ste zitting: 16.30 tot 19.00 17.00 tot 19.30 17.30 tot 20.00 2de zitting:

19.30 tot 22.00 20.00 tot 22.30 20.30 tot 23.00


ALMERE DEZE WEEK

6 NOVEMBER PAGINA 31

VVV UITkalender

UIT

(Foto: Maarten Feenstra)

City Walk by Night

WEEK

45 di 5 november t/m zo 17 november

Bekijk alle uitjes op www.visitalmere.com

do 7 november 19.45 – 22.00 uur Comedy Open Mic www.denieuwebibliotheek.nl

za 16 november 10.30 – 14.00 uur Sinterklaasintocht www.sinterklaasinalmere.nl

do 7 november 20.30 – 22.00 uur Comedyclub XXL www.kaf.nl

za 16 november 14.00 – 16.30 uur Sintparade Almere Centrum www.sinterklaasinalmere.nl

vr 8 november 20.00 – 21.45 uur Almere City FC – NAC Breda www.almerecity.nl

za 16 november 20.15 – 22.15 uur Nederlands Symfonisch Accordeon Orkest www.goederedeconcerten.nl

za 9 november 14.00 – 16.00 uur Gezamenlijk optreden 3 koren www.goederedeconcerten.nl

(Foto: Jody Ferron)

zo 10 november 13.00 – 18.00 uur Flevobierfestival www.demeesteralmere.nl zo 10 november 13.00 – 16.00 uur Open middag Klokhuis www.stadennatuur.nl

17 november t/m 5 december 9.00 – 18.00 uur Pietentraining met Survival Piet www.outdoorparkalmere.nl

zo 10 november 14.00 – 15.30 uur Wilde Weetjes: Naar de maan! www.stadennatuur.nl

Speciaal voor de wintermaanden organiseert VVV Almere City Walks by Night. Iedere donderdagavond vanaf 19.00 uur kun je samen met een stadsgids de bijzondere architectuur in Almere Centrum bewonderen. Niet voor niets noemde de Franse krant ‘Le Figaro’ het centrum van Almere deze

zomer een “architectuurmuseum in de openlucht”. Almere is derde op de lijst van architectonische plaatsen in Nederland en voert zelfs de lijst aan van ‘European New Towns’. Je hebt nu de kans om de verschillende gebouwen van bekende architecten te ontdekken. De stadswandelingen worden

do 14 november 20.30 – 21.30 uur Dans: De Voorlopers www.corrosia.nl

www.visitalmere.com

Vrijdag 8 en zaterdag 9 november kun je in theater De Glasbak kijken naar de voorstelling ‘Jan Rap en z’n maat’, gespeeld door ODI Almere. Deze voorstelling is gebaseerd op het boek van Yvonne Keuls dat gaat over de verwikkelingen in een opvanghuis voor problematische jongeren. Iedere dag is er wel iets te beleven in het huis, omdat iedereen elkaar beïnvloedt. Op het eind is de toestand onhoudbaar geworden en wordt het tehuis tijdelijk gesloten. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Kaarten à € 10,- zijn te koop via de website.

www.denieuwebibliotheek.nl

di 12 november 19.30 – 22.00 uur Film: Gewoon Vrienden (6+) www.corrosia.nl

Meer informatie:

Theater: Jan Rap en z’n maat

za 17 november 15.00 – 16.00 uur Jeugdtheater: Piet redt het Sinterklaasfeest (4+)

zo 10 november 16.00 – 17.00 uur Jeugd: Hip Hop Hoera (4+) www.kaf.nl

in november, december en januari gehouden, duren ongeveer 2 uur en kosten € 7,50 per persoon. Via de website kun je je aanmelden.

iedere woensdag vanaf 20.30 uur Theater: De Wasserette draait vrijwillig www.corrosia.nl iedere vrijdag vanaf 20.30 uur Cocktailavond bij Hudson www.restauranthudson.nl iedere donderdag 19.00 – 20.30 uur City Walk by Night www.visitalmere.com iedere vrijdag t/m 22 november 16.00 – 17.00 uur Pietenles bij CKV Almere www.ckvalmere.nl 15 november t/m 13 maart iedere woensdag en vrijdag Schaatslessen bij Winter Playground www.asv-almere.nl

Meer UITtips? www.visitalmere.com

Meer informatie: www.odi-toneel.nl

Nieuwe activiteiten bij Het Mineraal Inmiddels bestaat zwembad Het Mineraal 5 jaar. Iedere bezoeker krijgt daarom een gratis zwemtas mee naar huis. Ook hebben ze nieuwe activiteiten op het programma staan. Zo hebben ze één keer per maand een Floating avond, waarbij je in een sfeervolle setting in het warme water drijft en helemaal tot rust komt. Het is ook ideaal tegen o.a. rug- en nekklachten, reuma en migraine. Verder komt zeemeermin Hanna meerdere keren op bezoek om kinderen te leren zwemmen als zeemeermin. Leuk als kinderfeestje bijvoorbeeld. Vanaf 31 oktober kun je ook lekker vroeg zwemmen, waardoor je van 6.45 uur tot 8.45 uur banen kunt zwemmen en zwemles kunt volgen. Zo kunnen de vroege vogels, jong en

oud, komen zwemmen vóór school of werk.

Meer informatie: www.hetmineraal.nl


ALMERE CITY FC HET BELANGRIJKSTE NIEUWS VAN JOUW CLUB

EDITIE 70 2019

WWW.ALMERECITY.NL

/ALMERECITYFC

Almere City FC moet zich ontpoppen als ‘rattenvanger’ Almere City FC maakt zich op voor het treffen met NAC Breda. De Eredivisiedegradant komt vrijdag op bezoek in het Yanmar Stadion en de missie voor de ploeg van trainer Robert Molenaar is duidelijk: Winnen en aansluiting houden bij de topploegen in de Keuken Kampioen Divisie. Bijna 400 ‘ratten’ bevolken vrijdagavond het uitvak. Aan City de taak om de eigen thuisbasis opnieuw tot een onneembare vesting te maken. Ondanks de moeilijke fase waarin de ploeg zich momenteel bevindt, kunnen de Flevolanders nog altijd buigen op een bijzonder sterke statistiek. De laatste elf thuiswedstrijden in competitieverband werd er immers niet meer verloren. Sterker nog, tien van die duels sloot City als winnaar af. Dankzij de goede prestaties in eigen huis bedraagt het verschil met koploper SC Cambuur slechts acht punten. In uitwedstrijden wil het vooralsnog minder vlotten. Dat de equipe van

Foto: Ron Baltus Molenaar afgelopen week na een bizarre slotfase in Maastricht zijn meerdere moest erkennen in MVV (3-2) kwam hard aan. ,,Dit is een mokerslag”, beaamde de oefenmeester. Tegelijkertijd weet hij – mede door de lange lijst aan blessures - dat er nog een hoop te winnen valt. En de schade is nog relatief beperkt gebleven. Vorig jaar – in het beste seizoen van

Almere City FC tot nog toe – stond de teller in de winterstop immers op 28 verzamelde punten. De Flevolanders moeten in de resterende zeven wedstrijden dus nog negen punten pakken om dat aantal te evenaren. Winnen van NAC is de eerste opdracht. Ben jij erbij om vanaf de tribune je steentje bij te dragen? Kaarten scoor je via tickets.almerecity.nl.

/ALMERECITYFC


ALMERE DEZE WEEK

BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

SPORT Sportiviteit en gezelligheid bij Special Olympics POORT – De regionale Special Olympics werden afgelopen weekend gehouden in het Topsportcentrum in Poort. Circa 500 sporters genoten van een heerlijk weekend sporten. Tijdens de Special Olympics namen sporters met een verstandelijke beperking het tegen elkaar op. Ze kwamen uit verschillende regio’s daarvoor naar Almere. Niet alleen om sportief elkaar uit te dagen, maar ook om gezellig bij elkaar te zijn of andere sporten uit te proberen. Zaterdag stond het topsportcentrum in het teken van bocce (een balsport die gerelateerd is aan bowls en petanque), hockey en gymnastiek. Zondag was er ruimte voor atletiek, dans, darten, handbal en zwemmen. Dit jaar was Almere het toneel van de regionale Special Olympics, volgend jaar is Den Haag gaststad.

Cheyenne Bouthoorn ALMERE - Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek ‘Toppers van de Toekomst’ in de Almere Deze WEEK, Almeerse sporttoppers voor in een interview. De maand november staat in Flevoland in het teken van het Aangepast Sporten. Daarom deze maand Topper van de Toekomst: para-atlete Cheyenne Bouthoorn.

Paralympische Talentdag NOC*NSF

Sloeproeien Almere sluit seizoen af met Rondje Muiden-Pampus-Muiden ALMERE – Het seizoen 2019 zit er weer op voor de Almeerse sloeproeiers. De ‘Heren van Almere’ en ‘De Gangmakers’ (vrouwen) sloten het seizoen dit weekend af met wedstrijden in Muiden. Muiden-Pampus-Muiden omvat drie keer een rondje van zeven kilometer Muiden-Pampus in één weekend. De afsluitende race van het seizoen was zeer onstuimig, vooral de eerste dag. Er was veel regen en een gemiddelde wind van 5/6 bft met heel soms een zonnetje. Dat maakte dat de drie wedstrijden (twee op zaterdag en één op zondag) voor beide roeiteams een pittige opgave was. Het herenteam staat voorlopig op de negende plek in het algemeen klassement met 72 sloepen van de Heren2. Het vrouwenteam deed dit jaar voor het eerst mee aan de competitie. De Dames1 staat op 34 plek van de 40 sloepen.

TOPPER VAN DE TOEKOMST

Cheyenne Bouthoorn is geboren met een hersenafwijking waardoor zij lichamelijk beperkt is. Maar dat weerhield haar er niet van om op zesjarige leeftijd op G-hockey te gaan. “Dit heb ik tien jaar met heel veel plezier gedaan, maar ik wilde een sport doen waarbij mijn individuele prestaties tellen en ik niet afhankelijk ben van teamgenoten”, aldus Cheyenne. Daarom is zij zes jaar geleden overgestapt naar atletiek.

Zondag werd er volop handbal gespeeld. (Foto: Fred Rotgans)

De sloeproeiers sloten het seizoen af in Muiden. (Foto: aangeleverd)

De roeiprestaties van dit jaar zijn echter niet onopgemerkt gebleven bij de FSN (Federatie Sloeproeien Nederland). Dat heeft er namelijk voor gezorgd dat Sloeproeien Almere een Wild Card voor de Harlingen/Terschelling wedstrijd 2020 heeft gekregen. Kortom: met een zeer goed gevoel en een groot feest in Muiden is het seizoen 2019 afgesloten. Alhoewel het seizoen nu ten einde is,

6 NOVEMBER PAGINA 33

Die overstap maakte Cheyenne nadat zij in 2013 had meegedaan aan de Paralympische Talentdag van het NOC*NSF. Daar werd zij gescout voor wielrennen en atletiek, waarbij atletiek haar voorkeur had. “Tijdens die Paralympische Talentdag zag ik beelden van de Paralympische Spelen en toen dacht ik, dat wil ik ook. Nu train ik full time op Papendal, zit in het Nederlands Paralympisch Atletiek Team en heb al heel veel internationale wedstrijden gedaan”, vertelt een trotse Cheyenne.

Cheyenne Bouthoorn. (Foto: Regula Brunner/SIGGFOTOGRAFIE)

Gedreven Op de vraag of zij veel voor haar sport moet laten, antwoordt Cheyenne: “Ik voel het niet als laten, dit is mijn werk en ik weet waar ik naar toe wil”. En dat zijn natuurlijk de Paralympische Spelen in Tokyo. Dit betekent dat Cheyenne de hele winter keihard gaat trainen om zich te kunnen kwalificeren. Voor het WK in november in Dubai heeft Cheyenne zich helaas niet weten te plaatsen. “Op de 100 m sprint kwam ik negenhonderdste tekort, maar ik heb die dag wel op alle drie mijn onderdelen (100m, 200m en kogelstoten) het Nederlands record aangescherpt!”. Het voordeel is wel dat zij zich nu helemaal op de Spelen kan focussen.

Zuid-Afrikaanse toptraining voor Rugby Club Bulldogs

wordt al volop toegewerkt naar het nieuwe seizoen. Er is geen rustperiode, er wordt gewoon doorgetraind. Als dat niet mogelijk is, dan onderhouden de sloeproeiers hun boot ‘Labora Stulti’ en wordt de nieuwe tweede boot ‘De Saga’ vaarklaar gemaakt voor het seizoen 2020. Meer info: www.sloeproeienalmere.nl

Vaartsluisbos decor voor opening CrossCup Almere ALMERE – Het Vaartsluisbos in Almere was zondag het decor van de opening van de CrossCup Almere. De CrossCup is een serie van vier hardloopwedstrijden over onverhard terrein op de mooiste plekjes van Almere, georganiseerd door de atletiekvereniging Almere’81. Meer dan 300 deelnemers waagden zich zondag aan het parcours van glibberige graspaden, slootpassages en zelfs enkele horden. Onder een zonnetje werd bij de jeugd gestreden in verschillende leeftijdscategorieën. De grote groep van volwasse-

nen en oudere jeugd konden kiezen uit een korte, een middellange en een lange cross. De sterkste deelnemers waren te vinden op deze lange cross. Bij de mannen werd de 8,8 km lange cross gewonnen door Almeerder Dennis de Knijff in 33.01 minuut, gevolgd door stadsgenoot Raymond Lozekoot en Baarner Omar Brons. Gedrieën bleven ze een groot deel van de wedstrijd bij elkaar. In de laatste ronde werd echter het verschil gemaakt. Vrouwelijke winnaar was Kim Hittinger uit Baarn, die al vanaf het begin van

de wedstrijd ver weg liep van de concurrentie, finishte in 36.03 minuut en slechts zeven mannen voor zich moest dulden. Zij werd gevolgd door Sandra Wassink uit Nijkerkveen met op plaats drie Cynthia Zetz als snelste Almeerse. De volledige uitslagen zijn te vinden op www.crosscup.nl. De CrossCup Almere gaat verder op zondag 8 december op het Almeerderstrand. De wedstrijd staat open voor iedereen die van hardlopen houdt. Meer informatie en inschrijven kan via www.crosscup.nl.

AviAir Almere ongeslagen naar kampioenspoule PARKWIJK - Ook de negende en laatste wedstrijd in de eerste ronde van de eredivisie badminton is door AviAir Almere gewonnen. In Den Haag werd DKC verslagen met 5-3. Na het winnen van de beide dubbels nam Almere al een 2-0 voorsprong en Amy Tan maakte er simpel 3-0 van.

Aram Mahmoud kon zijn goede resultaten tegen Michiel Kruijt ditmaal geen vervolg geven. Na vijf zeges moest hij de winst weer aan zijn tegenstander laten. Voor Manon Sibbald kwam de wedstrijd tegen de sterke Ieva Pope nog te vroeg. Manon traint hard om weer op haar oude niveau te komen na

een langdurige en vervelende blessure. Dennis Koppen won ook relatief eenvoudig zijn partij. De beide gemengd dubbels kenden drie games. Daarin wonnen Tamara van der Hoeven en Alex Vlaar maar moesten Ilse Vaessen en Adam Hall, na vier matchpoints niet te hebben benut, de zege aan DKC laten.

Norman Laker traint Bulldogs. (Foto: aangeleverd)

ALMERE – De coach Norman Laker van de Zuid Afrikaanse rugby-topclub Western Province Stormers, kwam op bezoek bij de Almeerse Rugby Club Bulldogs. De ploeg van Laker speelt in de Afrikaanse thuiscompetitie de wedstrijden in het Newlands stadium, dat ook wel het huis van Zuid Afrikaans rugby wordt genoemd en een bezoekerscapaciteit van 50.000 heeft. Vrijwilligers van Rugby Club Bulldogs Almere hebben het voor elkaar gekregen Norman Laker, in zijn korte bezoek aan ons land, langs Almere eindigde op de eerste plaats in de eerste ronde van de eredivisie badminton en neemt daarom 5 bonuspunten mee naar de kampioenspoule. Daarin wordt gestreden om twee finaleplaatsen voor het Nederlands kampioenschap.

te laten komen bij de familierugbyclub in Almere. In de ochtend gaf de coach aan de leden van de rugbyclub een toptraining, waarbij de spelers met veel energie extra vaardigheden en rugby trucs kregen aangeleerd. Uiteraard ging hij na de training nog even met de spelers uit Almere op de foto tussen de rugbypalen, om dit unieke evenement vast te leggen. Ook na de training nam hij alle tijd om de club en zijn leden te ontmoeten en keek hij samen met de spelers en bezoekers, onder het genot van een broodje kroket, een WK rugbywedstrijd op tv.

NIEUW BEDRIJF GESTART? MAIL NAAR REDACTIE@ALMEREDEZEWEEK.NL OF BEL (036) 8450027


KEUKEN van de WEEK 6 volle trailers ingekocht, op = op en weg = pech Door de vele kasten uit voorraad is iedere denkbare maat en uitvoering voor je te ontwerpen. UNIEKE KANS DIRECT UIT VOORRAAD NU € 4795

Deze ECO Keuken, model Valencia kun je direct meenemen, of tot wel zes maanden reserveren! SPECIFICATIES: * Getoond in 330x243 cm (Kan ook in spiegelbeeld) * Instelbare werkhoogte * Voorgemonteerd, dus sleutelen overbodig. * Onder optimale condities geproduceerd door Nolte * Magnolia MDF fronten, met ook een magnolia korpus * Compleet met: grote oven, gaskookplaat, brede ultraplatte blokschouw, koelkast/vriezer, en vaatwasser. * Kan ook zonder apparatuur indien eigen inkoop hiervan, of gebruik van uw eigen * 5 jaar GRATIS garantie * Met super-de-luxe laden kasten * Met ongelofelijk handige carrousel hoekkast * Aanrechtblad met keuze uit 6 kleuren * Gratis ontwerp op JOUW afmeting en wensen * RVS spoelbak en 1 handle mengkraan * Incl. handige gebruiksaanwijzingen * incl. montage handleiding video’s * incl. mmart luifel boven de schouw * incl. plint met super handige stelpoten * Handgrepen, keuze uit 5 modellen, 128mm boring * Soft closing op laden en deuren * Volledig uittrekbare laden, 100% bereik * Montagemiddelen inbegrepen * De naam zegt het al: ECO met FCS en PFEC certificatie * Nu voor 175 euro meer met luxe inductie kookplaat * Ook ontzorgd leverbaar, inclusief transport en montage voor 6320 euro. * Ficed Prices

DAAROM KEUKENWARENHUIS.NL • • • • • • • • • •

volledig zelfstandig familiebedrijf; vele ontzorgde keukens half geld; apparatuur tegen onze internetprijzen; 1000 keukens -op maat- uit voorraad; zes maanden reserveren mogelijk; rustig en ontspannen zelf oriënteren; alles met prijzen in de showroom; unieke en veilige werkwijze; kiezen en kopen in twee stappen; montage in geheel Nederland.

AC T I E T I J D E N

Woensdag 6 nov. 10 - 18 uur Donderdag 7 nov. 10 - 22 uur 10 - 22 uur Vrijdag 8 nov. 9 - 18 uur Zaterdag 9 nov.

Gro otste keukenshowro oms van Nederland! Stobbeweg 19-21* – 2461 EX Ter Aar (ZH) – Tel. 088 01 01 200 Einsteinstraat 29* – 3316 GG Dordrecht – Tel. 088 01 01 201

Shirt Partner FC DORDRECHT

* Gratis Parkeren!


ALMERE DEZE WEEK

BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

AUTO High Power Hybrid voor Toyota C-HR ALMERE - Toyota introduceert de nieuwe Toyota C-HR, die voor het eerst niet alleen met de 1.2T benzinemotor, maar nu ook met twee hybride aandrijflijnen leverbaar is. Naast de al bekende 1.8 Hybrid met 90 kW/122 pk is er nu ook een krachtige 2.0 High Power Hybrid met 135 kW/184 pk.

De nieuwe Toyota C-HR behoudt zijn unieke uitstraling met coupéachtige lijnen en een

Expert in Volkswagen, Audi, Seat en Skoda

Met de nieuwe 2.0 High Power Hybrid levert de C-HR sportieve prestaties en is toch zuinig. (Foto: aangeleverd)

gedurfde stijl. De voor- en achterzijde zijn beide subtiel aangepast, waarbij de in kleur gespoten onderkant van de voorbumper zijn dynamische uitstraling benadrukt. De voor- en achterlich-

Jedi Almere Markerkant 14-02 1314 AR Almere T 036 - 533 2020

Uitlijning controle voor maar € 40,- A CTIE

Jedi Zeewolde Schepenveld 49 3891 ZK Zeewolde T 036 - 522 1330

(min. afname 2 stuks)

I www.jedi.nl

40% korting op banden

ten van de nieuwe C-HR zijn beide voorzien van LED-technologie en meesturende koplampen worden beschikbaar. Een hoogglans zwarte spoiler verbindt de achterlichten aan de achterzijde

REMCO IJSCHOO L

oefening BAART kunst

Toyota belooft voor de nieuwe Toyota C-HR nog meer rijplezier dankzij een verbeterde afstelling van de ophanging en besturing, dankzij een verder verfijnde Electronic Power Steering (EPS), terwijl de 2.0 High Power Hybrid profiteert van aanpassingen aan de wielophanging die het rijcomfort verbeteren en tegelijkertijd de uitstekende rijeigenschappen van de Toyota C-HR behoudt. Verder is er gewerkt aan een betere geluidsisolatie voor meer rust in het interieur.

De nieuwe C-HR heeft daarnaast een nieuw multimediasysteem met meer connectiviteit, dat compatible is met Apple CarPlay en Android Auto en het design is op diverse punten aangescherpt. De 2.0 High Power Hybrid aandrijflijn levert 135 kW/184 pk met een CO2-uitstoot van 92 g/ km. Hij accelereert van 0 naar 100 km/uur in slechts 8,2 seconden. De verbeterde 90 kW/122 pk sterke 1.8 Hybrid komt aan 86 g/km CO2.

6 NOVEMBER PAGINA 35

NIEUW BEDRIJF GESTART? MAIL NAAR REDACTIE@ALMEREDEZEWEEK.NL OF BEL (036) 8450027

www.rijschoolremco.nl Remco Baart 0640399807

Oldtimervereniging OTO-mobiel organiseert filmavond

Een BMW of Mini huren bij Garage Roos kan gemakkelijk en snel. Ook zijn de eerste 100 kilometers vrij!

De film die wordt vertoond is ‘De Eend en de Cadillac’. (Foto: aangeleverd)

ALMERE – De Almeerse oldtimervereniging OTO-mobiel organiseert zaterdagavond 16 november weer de jaarlijkse filmavond, waarbij vooral de klassieke automobiel de ‘hoofdrol’ speelt. Aanvang om 20.00 uur in buurthuis De Inloop aan het ‘s-Hertogenboschplein. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Op een groot projectiescherm worden eerst historische beelden vertoond, beginnend met enkele Polygoon-journaals. Na de pauze wordt de film ‘Le Corniaud’ (de sukkel) vertoond, een Franse/Italiaanse komische film uit het jaar 1965 met in de hoofdrollen de bekende Franse komiek Louis de Funès en Bourvil. In Nederland is deze film uitgebracht onder de titel ‘De Eend

en de Cadillac’. De titel verraadt al dat hierin voldoende klassieke auto’s te zien zijn.

Het verhaal gaat over Antoine Maréchal uit Parijs, die op vakantie naar Italië vertrekt. Hij is nog maar net weggereden of zijn Citroën 2CV raakt total loss door een ongeluk waar de Bentley van zakenman Léopold Saroyan (Louis de Funès) bij betrokken is. De rijke Saroyan is eigenaar van een import/export-firma. Als vergoeding stelt hij voor dat Maréchal naar Napels vliegt. Daar staat een Cadillac van een relatie klaar, die Maréchal mag overbrengen naar Bordeaux. Vervolgens zal de Cadillac naar Miami worden verscheept. Maréchal gaat op het aan-

bod in. In werkelijkheid is Sarayon de leider van een criminele organisatie en de Cadillac blijkt gevuld met smokkelwaar. De filmavond is niet alleen toegankelijk voor leden van de vereniging, maar voor alle liefhebbers van (klassieke) auto’s. Toegangskaar-

ten kosten 6,50 euro, inclusief een kopje koffie/thee en iets lekkers. Om vooraf een inschatting te kunnen maken van het aantal boekers graag vooraf aanmelden via info@oto-mobiel.nl of 036-5342702.


Aanbiedingen zijn geldig t/m 09-11-19

Boxspring Concolor Luxe boxspringset met 7-zone pocketveermatrassen en HR topdekmatras. Bepaal zelf de uitstraling en het comfort. Ook elektrisch verstelbaar mogelijk. Keuze uit meer dan 100 kleuren!

140x200

Boxspring sale

van 1799,- voor

€1199,-

bij Lusanna!

160x200 van 1849,180x200 van 1899,-

Kom proefliggen in onze showroom

Beo hoogwaardig koudschuimmatras Medium comfort, goede ondersteuning,

Dekbed dons, synthetisch of wol

veerkrachtig , anti-allergisch en ventilerend.

Nu allemaal in prijs gelijk!

Van €199,- voor 70x200 80x190 80x200 80x210 80x220 90x190

70x200

van €279,- voor

Beste prijs en service garantie

€99,-

nu voor 99,nu voor 109,nu voor 99,nu voor 119,nu voor 129,nu voor 119,-

90x200 90x210 90x220 100x200 120x190 120x200

nu voor 109,nu voor 119,nu voor 129,nu voor 119,nu voor 159,nu voor 159,-

140x200

€159,-

80x200 van 299,- nu voor 169,90x200 van 319,- nu voor 179,90x210 van 339,- nu voor 199,Ook verkrijgbaar met pocketvering + 20,-

Nu 20% extra korting op de gehele nieuwe collectie!

Topdekmatras comfortschuim

Topdekmatras duo-fit koudschuim + traagschuim

Verbeter je nachtrust met dit luxe

Het ideale topdekmatras. Het beste van 2 soor-

comfortschuim topmatras van 5 cm dik.

ten schuim: 1 zijde met 5cm stevig koudschuim, 1 zijde met 5cm drukverlagend traagschuim. Dit topdekmatras is geschikt voor alle typen

van €79,- voor

€49,-

140x220 200x200 200x220 240x200 240x220

nu voor 55,nu voor 65,nu voor 69,nu voor 75,nu voor 79,-

van 109,van 129,van 139,van 149,van 159,-

Grandala elektrische boxspringset Een robuuste elektrisch verstelbare boxspringset inclusief pocketveermatrassen en GRATIS comfortabel split topdekmatras. 140x200 van 2299 voor 1079,160x200 van 2399 voor 1159,90x200 180x200 van 2499 voor 1199,Van €1799,- voor 180x210 van 2799 voor 1319,-

* Getoonde prijzen zijn inclusief 20% extra korting. Zet- en drukfouten onder voorbehoud.

Monteiro bonell boxspring onderstel

Supersnelle bezorgtijden

voor 1239,voor 1279,-

€799,-

matrassen. Ruim 10 cm dik!

70x200

van €89,- voor 80x200 90x200 120x200 140x200 160x200 180x200

van 149,van 179,van 195,van 239,van 269,van 299,-

€39,-

nu voor 49,nu voor 59,nu voor 65,nu voor 79,nu voor 89,nu voor 99,-

80x200

Topdekmatras traagschuim

van €279,- voor

70x200 80x200 90x200 120x200 140x200 160x200 180x200

90x200 140x200 160x200 180x200 180x210

van 179,van 209,van 239,van 345,van 389,van 419,van 449,-

nu voor 59,nu voor 69,nu voor 79,nu voor 115,nu voor 129,nu voor 139,nu voor 149,-

Meerpijs split uitvoering + 30,-

van 279,van 499,van 559,van 599,van 659,-

€149,-

nu voor 149,nu voor 249,nu voor 279,nu voor 299,nu voor 329,-

Meerpijs split uitvoering + 30,-

Ook dealer van:

SHOWROOM ALMERE

SHOWROOM LEERSUM

SHOWROOM LEERDAM

OPENINGSTIJDEN ALMERE

Markerkant 11 26

Rijksstraatweg 178

Constructiestraat 7

di t/m vr

10:00 - 17:30 uur

1316 AH Almere

3956 CV Leersum

4143 HX Leerdam

za

09:30 - 17:00 uur

036-53 363 63

0343-820 428

085-273 2284

Meer aanbiedingen vind je op www.lusanna.nl

9,1

5000+ reviews


BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

ALMERE DEZE WEEK

WONEN BEWONERS OVERGOOI LATEN ZELF ESSENTAKSTERFTE-INSPECTIE UITVOEREN

Second opinion wijst uit dat essen Stamerbos niet gekapt hoeven te worden OVERGOOI – Bewoners van het Stamerbos en Belangen Vereniging Overgooi (BVO) hebben zelf een essentaksterfte-inspectie laten uitvoeren door Kopinga Boomadvies. Zij hebben namelijk twijfels over de aanpak van de gemeente Almere, die 158 essen langs het Stamerbos wil laten kappen.

De essen langs het Stamerbos in Overgooi. (Foto: Almere DEZE WEEK)

de gemeente in juli 2019 weer een andere inspectie uit laten voeren. “Op basis van deze inspectie gaat de gemeente zelf een advies opstellen. Deze werkwijze verbaast ons”, aldus bewoners en BVO. “Een gespecialiseerd bedrijf wordt ingehuurd om de inspectie uit te voeren, maar de gemeente gaat zelf deze gegevens interpreteren, zelf een advies opstellen en vervolgens een besluit nemen over de aanpak, dan wel kap van de bomen.”

Advies en besluit Het besluit van de gemeente in september 2018 was - op basis van een inspectie uit 2017 - om 158 bomen te kappen en 57 te planten op een andere plaats, in de middenberm. In 2018 is opnieuw een inspectie uitgevoerd en na een petitie van de bewoners heeft

Conclusie Uit de inspectie die bewoners zelf hebben laten uitvoeren blijkt in elk geval dat slechts één boom met zekerheid kenmerken van ETS heeft. De bewoners willen graag weten wat de gemeente met deze conclusie gaat

doen. Zij dringen erop aan om de komende jaren de bomen op het Stamerbos te monitoren en te onderhouden. “En bij eventuele vervanging van bomen, de nieuwe bomen op dezelfde plaats te planten.”

Almere Het rapport van Kopinga Boomadvies is met de brief meegestuurd aan de gemeenteraad. “De moeite waard om te lezen, ook in relatie tot de aanpak ETS elders in Almere”, menen de bewoners. “Welke aspecten spelen nou precies een rol? Met welke opdracht wordt er door wie geïnspecteerd? Wie levert welke informatie aan? En vooral: wie interpreteert de inspectiegegevens tot een advies en of beleid?”

Flevoland gaat voor duurzame energie FLEVOLAND – Acht provincies, waaronder Flevoland, gebruiken vanaf 1 januari uitsluitend duurzame energie. Als gevolg van de nieuwe aanbestedingswet krijgen zij hun energie niet meer via het Rijk en zijn de provincies nu zelf verantwoordelijk voor de inkoop hiervan. Afge-

WAARDEBEPALING

lopen donderdag hebben acht provincies de eerste collectief opgestelde duurzame energiecontracten getekend. Ondanks een tekort aan duurzame energie is op de energiemarkt brede interesse getoond in de aanbestedingen

VERBOUWINGS

VERBOUWINGS UITVERKOOP BIJ

KORTING

TOT 80% VERBOUWINGS NG TOT 80% KORTI UITVERKOOP BIJ New Yorkweg 121 Elke zondag open

Almere Buiten in DOEMERE

BEL: 036-3030249 WEBSITE: schoutenmakelaarsalmere.nl

Steven Belva sluit lezingenserie Polderperspectieven af ALMERE – De vierdelige lezingenserie Polderperspectieven wordt op woensdag 20 november afgesloten door landschapsarchitect Steven Belva.

■ Door Petra Onderwater

“Uit het inspectierapport van Kopinga Boomavies blijkt nu dat slechts bij één boom kenmerken aanwezig zijn die met zekerheid wijzen op essentaksterfte”, schrijven bewoners en BVO in een brief aan de gemeenteraad. Bij 47 andere bomen is twijfel over de oorzaak van taksterfte. Bij 100 bomen zijn geen kenmerken van essentaksterfte (ETS) aangetroffen, zo valt te lezen in het inspectierapport. Kopinga Boomadvies concludeert dat ruim 98% van de bomen een ‘redelijk’ tot ‘zeer goede’ conditie heeft en van 1,2 % (twee bomen) is de conditie ‘matig’. Bomen met een slechte of zeer slechte conditie zijn niet aangetroffen. “De hoofdconclusie is dan ook dat het rooien van de beplanting vanwege de aantasting door ETS vooralsnog niet urgent of noodzakelijk is.”

GRATIS

6 NOVEMBER PAGINA 37

In de lezingen van Polderperspectieven ligt de nadruk steeds op de relatie tussen bebouwing en groen. Vanaf de aanleg van de eerste stadskernen Haven en Stad proberen landschapsarchitecten betekenis te geven aan het stadslandschap binnen de meerkernige structuur van Almere. Met de opgave om in de nabije toekomst 60.000 woningen te realiseren, is de vraag hoe je vormgeeft aan die relatie tussen stad en landschap in Almere weer zeer actueel.

Principes Steven Delva (DELVA Landscape Architecture / Urbanism ) zet in deze lezing zijn principes uiteen waarmee hij op verschillende schaalniveaus de wisselwerking tussen bebouwing en groen vormgeeft. Eén van die principes is een strategie ontwikkelen om vanuit het kleinste kavel binnen een gebied de

vergroening van de stad op gang te brengen. Een ander principe is de organisatie van een businessclass rond groenprojecten waar binnen elke gemeentelijke sector en de verschillende stakeholders ieder hun eigen belang hebben.

Groen en landschap Opgaven als versterking biodiversiteit en waterkwaliteit, economische draagvlak en betrokkenheid van de stakeholders krijgen daarbij gelijke aandacht. Groen en landschap zijn in elk project een onlosmakelijk onderdeel van het economisch model van de plannen. Aan de hand van projecten in bijvoorbeeld Gent (Groene klimaatassen), Rotterdam en Eindhoven laat Steven Delva zien hoe deze principes ook in Almere, waar hij onder meer werkt aan het Stationsgebied, toepasbaar zijn. De lezing is op 20 november om 20.00 uur in voormalig Casa Casla aan het Weerwaterplein 3. Tickets kosten 3 euro en zijn te reserveren via polderblik.nl.

SHUTTERS? ‘Klein Floriade’ in de Gildemark

door deze acht provincies. Dit heeft ertoe geleid dat per 1 januari zeven provincies zijn voorzien van groen gas en acht provincies van duurzame elektriciteit. Hiermee leveren wij door onze wijze van inkoop een belangrijke bijdrage aan de energietransitie, op basis van 0% inzet van fossiele brandstoffen. De duurzame energie wordt gebruikt voor provinciale gebouwen en provinciale infrastructuur, zoals openbare verlichting, bruggen, tunnels en gemalen.

Duurzame toekomst Gedeputeerde Jop Fackeldey tekende namens Flevoland. “Flevoland gaat voluit voor een schone en betaalbare energieke toekomst voor iedereen. Met zijn allen moeten wij er voor zorgen dat de aarde niet verder opwarmt en dat onze kinderen een leefbare en duurzame toekomst hebben. Daarom ben ik er trots op dat wij als provincie zelf een bijdrage leveren aan de energietransitie door deze collectieve inkoop van groen gas en duurzame elektriciteit, samen met zeven van de andere provincies.”

Ambities Met de huidige contracten zetten de acht provincies een eerste stap, maar de ambities zijn groter. Deze kortlopende contracten (5 jaar) zijn het begin. De deelnemende provincies borgen de opgedane kennis en delen die graag met elkaar en andere overheidsorganisaties.

HAVEN – ‘Klein Floriade’ in de Gildemark. Een fleurig buurtinitiatief, nadat twee jaar geleden bomen zijn weggehaald in verband met de Essentaksterfte. De lege plekken die waren overgebleven waren

HUIS VERKOPEN = KOELIE BELLEN!

NU IS DE BESTE TIJD OM UW WONING TE VERKOPEN. DE RENTE IS (NOG) LAAG EN DE MARKT STAAT ONDER DRUK. WIJ KOMEN GRAAG BIJ U LANGS VOOR EEN GRATIS EN VRIJBLIJVEND KENNISMAKINGSGESPREK ALS U OVERWEEGT OM UW WONING TE VERKOPEN.

door onkruid overwoekerd. Bewoners hebben er op eigen initiatief een kleurrijk perkje van gemaakt om het geheel weer een beetje op te fleuren. (Foto: aangeleverd)

Bel nu: 036 53 53 297 of mail naar: bert@koelie.nl en maak een afspraak. WIJ WILLEN GRAAG ÚW HUIS VERKOPEN!

036-5353297 of bert@koelie.nl


WONEN

NIEUW BEDRIJF GESTART EN U WILT PUBLICITEIT? MAIL NAAR REDACTIE@ALMEREDEZEWEEK.NL OF BEL (036) 8450027

FULLWOOD WOHNBLOCKHAUS

Slimme keuze. Makkelijk verdiend!

HOUTEN HUIZEN

Hoe wilt u energie besparen?

Cv-ketel

Hybride warmtepompsysteem

All electric warmtepompsysteem

Doe de test vaillant.nl/ slimmekeuze

Uitstekend als CO2-reducerende constructie

GEZOND LEEFKLIMAAT VOOR DE BOUW VAN UW DUURZAME HOUTEN WONING, KUNT U CONTACT OPNEMEN VIA: TEL: 06 - 542 30 204 OF STUUR EEN BERICHT NAAR: M.LUCASSEN@FULLWOODNEDERLAND.NL VOOR MEER INFORMATIE, KIJK OP ONZE WEBSITE: WWW.FULLWOOD.DE


ALMERE DEZE WEEK

BEKIJK EN LEES DE KRANT OP: WWW.ALMEREDEZEWEEK.NL

Afschot edelherten weer hervat ALMERE – Bij de telling van de grote grazers in de Oostvaardersplassen eind oktober zijn 1525 edelherten geteld. Dit betekent dat er komende winter 1035 edelherten moeten worden geschoten om het streefaantal van 490 herten te bereiken. In december 2018 startte Staatsbosbeheer met het verminderen van het aantal edelherten in het natuurgebied. De opdracht is om het aantal edelherten terug te brengen tot 490 herten. Door natuurlijke aanwas zal jaarlijks afschot moeten plaatsvinden. Tot 25 oktober zijn er in totaal 1785 edelherten geschoten. Het aantal edelherten dat eind oktober is geteld, is hoger dan wat berekend zou kunnen worden op basis van de tellingsresultaten in oktober 2018. Dit komt volgens Staatsbosbeheer onder meer doordat de omstandigheden om de dieren op luchtfoto’s te tellen nu gunstiger waren dan vorig jaar. De tweede oorzaak heeft te maken met de aanwas van herten. Met ongeveer 800 hindes in het gebied, bedraagt de aanwas tussen de 400

Voor de zesde keer biedt Namen Blijven nabestaanden de gelegenheid om op een persoonlijke manier bij hun dierbare overledenen stil te staan. Tijdens de wandeling kunnen bezoekers alleen of samen herinneringen ophalen aan dierbare overledenen. Overleden volwassenen, jongeren en kinderen, maar ook doodgeboren en nooit geboren kinderen, of overleden huisdieren. Ook kinderen zijn van harte welkom. Er is dit jaar van 18.00 tot 19.00 uur een apart kinderprogramma met op hen afgestemde herinneringsactiviteiten.

BAASJE GEZOCHT KATTEN:

(Foto: Fred van Raam)

en 600 dieren. Samen met de foutmarge in de telmethode, verklaart dit het verschil van zo’n 1000 dieren. De komende jaren wordt misschien overgestapt naar een andere telmethode als die tot betere resultaten kan leiden. In november wordt het afschot van edelherten weer hervat. Staatsbosbeheer gaat ervan uit dat de gewenste doelstand van 490 herten niet voor 1 januari 2020 bereikt zal worden. Het afschot mag plaatsvinden tot 15 maart 2020.

Herinneringswandeling door Vroege Vogelbos HAVEN – De herinneringswandeling Namen Blijven wordt zaterdagavond 9 november weer georganiseerd in het Vroege Vogelbos bij het Eksternest. Tussen 18.00 en 21.00 uur vindt er een bijzondere herdenkingsavond plaats in de vorm van een wandeling.

6 NOVEMBER PAGINA 39

Door fakkels, kaarsen en vuurkorven krijgt het bos een serene sfeer. De wandelaars volgen in eigen tempo een wandelroute. Langs deze route vinden zij verschillende mogelijkheden om herinneringen aan de overledenen op te halen. Stille en creatieve, individuele, kunstzinnige en rituele mogelijkheden. De bezoeker is vrij om hier wel of niet aan deel te nemen. Na afloop kan men op verhaal komen bij een van de vuurschalen. Tegen vergoeding is een warm drankje verkrijgbaar. De route begint en eindigt bij de Schaapskooi aan de Muiderweg 10 en is ongeveer 750 meter lang. Het pad is moeilijk begaanbaar voor rolstoelen. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer informatie: www.namenblijven.nl. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers.

Poes, EKH. Donkergrijs met wit. Klaverweg, Kruidenwijk. Twee kittens, EKH. Schildpad. Truffautstraat . Filmwijk. Kat. EKH. Zwart met wit. Bernagiestraat. Kruidenwijk. Poes, EKH. Zwart met wit. Valeriaanstraat. Kruidenwijk. Kater, EKH. Roodcypers. Vindplaats onbekend. Zie foto.

OVERIGE DIEREN: Konijn. Langharig,w it met stipjes. Hawaistraat. Eilandenbuurt. Valkparkiet. grijs/geel. Groenhof Haven.

INFORMATIE OVER DE GEVONDEN HUISDIEREN IS TE VINDEN OP WWW.MIJNDIERISZOEK.NL OF BEL DIERENAMBULANCE MIDDEN-NEDERLAND: 088-8113340

‘Drift’ ontroert en beangstigt HAVEN CENTRUM – Nooit eerder kreeg Corrosia Theater, Expo en Film zoveel reacties op een kunstwerk als met ‘Drift’ van Roos van Geffen. Deze foto-installatie, bestaande uit 25 portretten, was de afgelopen weken te zien in de grachten van Almere Haven. De gezichten keken de toeschouwers recht aan van onder het water en dat riep wisselende reacties op. “Het publiek was ontroerd en noemde het prachtig, maar ook macaber en eng”, aldus de kunstenares. Zij kreeg oproepen om het kunstwerk direct te verwijderen, maar ook om het permanent in de grachten te laten. Reden om het afgelopen weekend extra rondleidingen te geven en in gesprek te gaan met haar publiek.

Angst voor stijgend water Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via namenblijven@gmail.com

CHECK GEDAAN? HAARD AAN!

Wie mist deze rode kater? (Foto:aangeleverd)

Van Geffen verzamelt al bijna 20 jaar verlangens en angsten van mensen in verschillende steden en contexten. Voor ‘Drift’ nam ze Almeerse tienjarigen mee op een wandeling door Haven en vroeg de kinderen naar

De gezichten kijken de toeschouwers recht aan van onder het water (Foto: Almere DEZE WEEK)

hun grote angsten en verlangens voor de toekomst. “Deze kunstinstallatie gaat over de reële angst voor het stijgende water en roept vragen op over de klimaatverandering en onze toekomst”, licht Van Geffen haar werk toe. ‘Drift’ was uitgevoerd op uitnodiging van Corrosia, in opdracht van de gemeente Almere in het kader van de stadsvernieuwing Almere Haven. De foto’s worden nu schoongemaakt en opgeslagen, in de verwachting dat ze ook nog op andere plekken getoond gaan worden.

ADVERTORIAL

Verbouwingsuitverkoop bij Profijt Meubel Almere De uitstoot van met hout- en pelletgestookte haarden en kachels is sinds 2012 met 25% teruggelopen. De ambities van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) liggen echter hoger. Zo willen we samen met u naar een daling van 50% uitstoot in 2030 en daarmee een bijdrage leveren aan de doelstellingen rond gezonde en schone lucht. Kijk op www.beterstoken.nl en doe de check, of kom naar één van de specialisten.

(Foto: aangeleverd)

ALMERE – Profijt meubel Almere, gevestigd in Doemere, gaat half november drastisch verbouwen. Hiervoor moet een groot deel van de showroom leeg verkocht worden en daarom ruimt Profijt nu groots op.

krijgen gegarandeerd de laagste prijs en volledige garantie voor de aankoop. Veel van de meubels zijn direct uit voorraad leverbaar of vallen onder het speciaal samengestelde Snel leverprogramma.

Tijdens de verbouwingsuitverkoop is een groot deel van de collectie exclusief in Almere tegen zeer lage verbouwingsuitverkoop prijzen te koop. Tot 80% korting op geselecteerde showroommodellen. Deze modellen zijn direct mee te nemen.

Profijt Meubel Almere: New yorkweg 121 in Doemere (Almere buiten).

VERBOUWINGS

VERBOUWINGS UITVERKOOP BIJ

Profijt Meubel: de slimste keuze

Ecodesign toestel DE-installateur De juiste brandstof Goed stookgedrag

Profijt Meubel Almere is onderdeel van een franchiseformule. Deze formule heeft 35 vestigingen verspreid door heel Nederland. Bij Profijt Meubel zijn de nieuwste interieurtrends te vinden en praktische meubeloplossingen voor iedere ruimte. Er is een ruim aanbod in kasten, dressoirs, fauteuils, stoelen en banken in diverse materialen, stoffen en leer. Veel van de meubelen zijn volledig naar keuze te stofferen. Met ons stoffenconcept zijn kleuren en stoffen van meubels gemakkelijk op elkaar af te stemmen. Klanten

KORTING

TOT 80% VERBOUWINGS G TOT 80% KORTIN UITVERKOOP BIJ New Yorkweg 121 Elke zondag open

Almere Buiten in DOEMERE


O

ok

Simpel, Snel, Slank!

vo o

r

m

VERLIES DIRECT * CENTIMETERS!

an

n

en

*gemiddeld 15 cm na de proefbehandeling resultaten ter inzage bij Easyslim.nu conform privacywetgeving

Hoe vaak?

Hoe dan?

Hoeveel keer je moet komen, hangt af van het resultaat dat je wilt bereiken en in welke tijd. Hoe snel het gaat hangt uiteraard ook van je leefpatroon af.

Door middel van behandelingen met ons apparaat wordt middels ultrasound vet uit de vetcel gehaald, tegelijkertijd worden door elektrostimulatie je spieren getraind. Hierdoor wordt ook cellulite minder en krijg je een strakkere huid.

“Stel je voor dat je 10 kilo kwijt wilt en daarnaast ook op je eten let en beweegt; dan gaat het sneller dan wanneer je alleen de behandelingen doet. Aan jou de keus!”

Onderstaand onderzoek wijst uit dat elektrostimulatie (EMS) een veelbelovend alternatief is voor traditionele krachttraining en bovendien minder tijd kost!

*Resultaat kan per persoon verschillen

Bron: Filipovic, A, Kleinöder, H, Dörmann, U, and Mester, J. Electromyostimulation—a systematic review of the effects of different electromyostimulation methods on selected strength parameters in trained and elite athletes. J Strength Cond Res 26(9): 2600–2614, 2012—

Na 1 behandeling!

Intake incl. behandeling van 89,- voor 49,Geldig t/m 30 november 2019

Easyslim.nu Almere 06 156 328 73 receptie@easyslim.nu Of boek online via www.easyslim.nu

lev isie !

Ons kookboek!

*Resultaat kan per persoon verschillen

Bek end van te

*Resultaat kan per persoon verschillen

HERFST ACTIE

Profile for Almere DEZE WEEK

Almere DEZE WEEK week 45 2019  

Almere DEZE WEEK week 45 2019  

Advertisement