a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Stadhuis aan Huis

Wekelijkse informatiepagina’s van de gemeente Almere Beheer en onderhoud van de openbare ruimte

Almere On Stage

Samen voor elkaar in Almere

Wat doet uw Raad van Almere?

pagina 12 en 13

pagina 14

pagina 15

pagina 16

De Stadhuis-aan-huispagina’s zijn gemaakt door de gemeente Almere, afdeling Communicatie.

Zo kunt u slimme apparaten Uitbreiding blauwe zones Stedenwijk beter beschermen en Filmwijk

R

NW

R

R N ST

EL O ST A LM

HOO

WA L

O M EN

ADE

URK

O EV

ER PR

H EN

G EL O

ST R

EN PA DSC H ED E

A PE

EL OS TR

EL BU KA D RG E

EN

O LD ZA A EN LS TR

Z EV ST R ORN LD O

IJ K

DO PA DET IN C H EM

HA O EVRD ER W ER

LE ER PA D D A M

HT BREU

KEL

ENG

RAC

D H TPA

MP E

KA

U Y LP AD

D EN

T AC H RGR MAA A LK

REEF

ST R

EG W OM

BO

M. MON.R OE PAD

RE

PE

R LL YS T KE G.

DPAD UL OI CE LL

PA D

PARKWIJK PAD

I V I E R S TR

CROF TST R

L . OL

P. A S H TR

Waarom een blauwe zone?

R.

SC

HN

E ID

ERW

EG

Als bewoners van een straat parkeerhinder ondervinden, kunnen zij per straat een uitbreiding van de blauwe zone aanvragen. Als een blauwe zone wordt ingesteld, kunnen bezoekers van die straat alleen parkeren met een parkeerschijf. Bewoners kunnen een ontheffing aanvragen voor de blauwe zone.

Ervaart u parkeeroverlast? U kunt op eigen initiatief per straat een verzoek voor uitbreiding van de blauwe zone indienen via: info@almere.nl. U moet dan een handtekeningenlijst mailen waaruit blijkt dat de meerderheid van de bewoners van uw straat een blauwe zone wil hebben.

K PA

D

EG

MOO

END

OTE N

SC H

TR

D R EC

OM

STR

NS

SL IE

K

EBO

IC H

RS

AN

SC H H OVEO O N N ST R

R PA

PER

TR

YE BO

HM

STED

RD

J. GABIN PLANTSOEN

BU N

WA

TR

HO

ES

D

IL IP

H.

R

E.

HOEFB L A D P A

PH

R

D IE

C.

TST

M.

S. S

RE

F

N.

O WO

G.

O IG N

STR

J. M

MP H UT R S

AD DP

N RTO

Y

EE D R TR W E O R E AU S

J. DEAN HOF E HR

BU

LU

LA

R OD

A RR R. H N ST R IS O

R.

VE

ST

SPAD

WEG

AN WO

AD DP

GM

D A ST

F HO OM LBO PE PA D AP HO E F B L A D

APPELBOOM AD HOF DP LA EFB HO

GU

ER

GOU

Uitbreiding blauwe zone RPA D HAZ ELAA UMPAD Geen uitbreidingHYP ERIC

D IE L

I. B

H O L LY

AN

AMB ER R BOO MST

STR EN AD E IK NP

ELE

BO O MG A

GA AR

Huidige blauwe zone D WE G

J. G

NS TR

TR

LD MA

TR

LO W

DA V IS STR H S T R. F O N DA

EWAR TS TR

STATIEFPLAATS FO NG ER

AD YP

W EG

BO OM PA D

D. NIVEN

B.

C. GABL E STR

J. ST

SK

EG EN

GRETA GARBO PLANTSOEN

TR

H IN

ED ES

TEG

ELE

R TA S IT R ST D NS

T

AD NP

ERM RO R ST R

ON

D

Huidige blauwe zone Uitbreiding blauwe zone Geen uitbreiding

SU

R

S UN BR R ST M

LM

STR

HE

EN

G

E ELE

ON DS

S EN STR HO OEK BR

UD

L

ST R

M. FE

LLE SS

SC

H EN

YE ST R D. KA

O. WE

J. GARLAND HOF

TU

R STR

N IJ M

ZU TP

LT EP AD

ARNHEM ER M EL BA O PA PLEIN PA DR N EV EL D D

V EN

'S-HERTOGEN BOSCHPLEIN D PA EN R IJ

E GH VE R ST

RAA

T IE AR KW HT T R IC AS D MA A PA HT A N RAC NT F O ALSG E G VA N L O W VE

DORDRECHT PLEIN

HE NG

D

DE L

N

R

RG

AA

PA D NT ER WEER WATER PLEIN BU DO ES KA DE

M PA

DE VE EG

T

ER SU

HO F

H ILV

LL EW

RACH

EG

LE NT HE

AMW

AD OR NP

AR

P. SELLERS HOF

OLSTG

ER D

ST R

GI ET HO

EG

VO LL EN N HOVE NS SC HA

D EL FT

EL

L

G ST

NS IN GE

BUR

TPA D

IN G

ZW O

NAA RD EN EG ST R

V E NR AYS T R TR

Ga naar doejeupdates.nl. Kijk voor meer tips op veiliginternetten.nl en veilig.almere.nl/cybercrime. Houd ook onze social mediakanalen in de gaten.

RT W

STR

Meer weten?

D

ST R A M ER SF O O

SPA K EN

PE LS

PA D

HAARLEM PLEIN

R ST R

ID EN

UTRECHT HOF

ZE IS

R OTT

Welk apparaat u ook in huis haalt, weet dat u deze moet aansluiten op uw WiFi-netwerk. Dus check de veiligheid van het slimme apparaat voor u het koopt.

N PA

SK Y

OR DE

V EL SE

IJ M U

M EE

RN

Bij de aanschaf van een slim apparaat kunt u al rekening houden met de veiligheid. Controleer bijvoorbeeld of: • u bij de fabrikant of leverancier terecht kunt voor vragen, • u het apparaat makkelijk (auto-

A A LS

N

Slim apparaat kopen? Check eerst dit!

matisch) kunt updaten, • hoe lang het apparaat nog wordt ondersteund met softwareupdates.

AM V EE ST EL N ST R

J.G. WALT HERHOF

M EP

IKO W

MANIFESTATIEVELD STEDENWIJK A M ST CLARENCE ER D A M W SEEDORFPLEIN EG

BAA

4. Is het echt nodig om uw apparaat te verbinden met het internet? Als u de slimme functies niet gebruikt, kan het misschien ook wel zonder. 5. Update regelmatig de router waarmee u het apparaat met het internet verbindt.

TS JA

E NG DO D PA

1. Schakel, als dat kan, automatische updates in. Dan hoeft u niet steeds te kijken of er software-updates zijn. Ze worden geüpdatet als u ze even niet gebruikt. 2. Kunt u geen automatische updates aanzetten? Zet een periodieke herinnering in uw smartphone of agenda om uzelf aan het updaten te herinneren. 3. Verander het standaardwachtwoord van uw apparaat in een nieuw, sterk wachtwoord dat u alleen voor dit apparaat gebruikt. Waar een sterk wachtwoord aan moet voldoen, leest u op veiliginternetten.nl/wachtwoorden.

CO EV

Maart staat in het teken van internetcriminaliteit. We geven de hele maand tips over het omgaan met slimme apparaten om de digitale inbrekers buiten de deur te houden. Heeft u uw slimme apparaten geüpdatet om te voorkomen dat criminelen digitaal bij je inbreken? Goed bezig! U kunt meer doen om uw apparaten en daarmee uzelf beter te beschermen:

Uitbreidingsgebied Stedenwijk • Alkmaargracht 49 t/m 113 • Vollenhoveschans 1 t/m 97 • Urkwal 1 t/m 102 • Hilversumpad 1 t/m 42 • Hoornstraat1 t/m 66 • Naardenstraat 3 t/m 1

RS TR

SS TR

RL AA

FU NÈ

OS CA

L. DE

De straten die worden toegevoegd aan de blauwe zone zijn:

M

L. BA LLS

C IN E

TRAILERHELLING

PE DY CA

EF ADRE

AB

CO ME

FE RN AN

Op basis van ontvangen petities van bewoners breidt de gemeente de blauwe zones uit in Stedenwijk en Filmwijk. De uitbreiding van deze zones is gepland op 1 april 2020, als de weersomstandigheden de voorbereidingen toelaten (het moet droog zijn).

Uitbreidingsgebied Filmwijk • Peggy Ashcroftstraat 1 t/m 61 • Laurence Olivierstraat 1 t/m 52 • Rex Harrisonstraat 1 t/m 24 • David Nivenweg 1 en 2

Meer weten? Meer informatie vindt u op parkeren.almere.nl Het verkeersbesluit voor deze uitbreiding blauwe is op 7 februari 2020 gepubliceerd op: overheid.nl onder ‘Beleid & regelgeving’, ‘Bekendmakingen’.

Werkzaamheden Hollandsedreef Vanaf zaterdag 28 maart worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de Hollandsedreef. Het asfalt wordt vernieuwd; dit duurt tot en met vrijdag 3 juli. In vier fasen worden de werkzaamheden uitgevoerd. De eerste fase begint vanaf de Hogering tot en met de kruising Wormerweg en de Jacques Brelweg. Vanwege de slechte staat van de asfaltverharding wordt de dreef onder handen genomen. Het asfalt wordt vernieuwd om zo de kwaliteit van het wegdek en daarmee de veiligheid voor het verkeer kunnen blijven waarborgen. Hiervoor moet eerst de oude asfaltlaag verwijderd worden. Daarna

komt er een nieuwe laag asfalt op. De kruising met de Bartokweg en de Couperusweg wordt een rotonde. Informatie en eventuele wijzigingen Wilt u alle informatie zien en op

STADHUIS AAN HUIS - Woensdag 25 maart 2020

de hoogte blijven van eventueel wijzigingen in de planning van de werkzaamheden? Kijk dan op almere.nl/hollandsedreef en op Facebookpagina @werkaandedreven.

Pagina 11


BEHEER EN ONDERHOUD VAN De situatie rond het coronavirus kan invloed hebben op onze werkzaamheden. Kijk daarom op almere.nl/coronavirus voor actuele informatie.

Een nieuw seizoen

Maart en april zijn dé maanden van de ontluikende natuur. Bomen en planten lopen uit, zoogdieren krijgen jongen, vogels bouwen een nest en leggen eieren. Bij het beheer van de openbare ruimte houden we zo veel mogelijk rekening met natuurwaarden. Behoud van de natuur speelt ook een rol bij de keuze van materialen die we gebruiken, bijvoorbeeld bij wegenaanleg en plagenbestrijding. Hierover en meer leest u op deze pagina’s.

Bij het beheren en onderhouden van de openbare ruimte doen we wat nodig is om onze stad heel, veilig en schoon te houden of juist te vernieuwen. Een mooi voorbeeld van het vernieuwen is de herinrichting van het parkeerterrein bij Doemere in Almere Buiten. Dit betonnen parkeerterrein ziet er nu stuk groener uit. Er is een mooie looproute gekomen; het oogt zo veel aantrekkelijker. Als het mogelijk is, doen we het beheer samen met onze bewoners. We leggen ze uit wat we doen en waarom we dat doen. Zo ben ik zelf op pad geweest met inwoners en collega’s van de afdeling Stadsruimte in Stedenwijk om te horen wat het groot onderhoud daar betekent voor het groen. Mooi om te zien dat veel inwoners met zo’n wandeling meelopen om naar de uitleg te luisteren, maar vooral ook om vragen te stellen. Ook letten we bij het beheer en onderhoud erop dat materialen lang meegaan of juist weer hergebruikt kunnen worden. Hoe we dit doen, kunt u lezen op deze pagina’s. Tot slot hoop ik dat u, net als ik, vooral gaat genieten van dit seizoen waarin de natuur weer tot bloei komt!

Hilde van Garderen Wethouder Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing

Longdotmarkering op de Kievitsweg in Almere.

Werk aan de Oosterdreef Vorig jaar is het eerste deel van het asfalt van de Oosterdreef vernieuwd. Vanaf 2 maart tot en met eind mei 2020 zijn we bezig met het traject vanaf de Sluiskade tot de rotonde bij de Voorstraat (fase 2).

De dreef en de rotondes krijgen nieuw asfalt vanwege de slechte staat van het asfalt. Dit gebeurt om de kwaliteit van het wegdek te verbeteren en daarmee de verkeersveiligheid. Eerst halen we de oude asfaltlaag weg; daarna brengen we een nieuwe, stillere laag aan. Tegelijk verandert een deel van de Oosterdreef van een tweebaansweg in een eenbaansweg. We werken het liefst met duurzame producten. Op diverse dreven is dit al gedaan. Bijvoorbeeld door oud asfalt 100% te recyclen voor nieuw aan te leggen wegen. En we gebruiken LEAB (laag energie asfalt beton) in de onderlagen. Dat beperkt de CO2-uitstoot (7 kg/ton). Op de Oosterdreef gaan we in een proefvak experimenteren met een deklaag met versterkte vezel; naar verwachting gaat dit langer mee en is beter recyclebaar. Op de Kievitsweg hebben we als eerste gemeente in Nederland de ‘longdot’-markering toegepast. Dat betekent minder materiaal, een betere zichtbaarheid en minder geluidproductie. almere.nl/werkaandedreven

Broedende vogels, niet storen In het voorjaar zitten veel vogels op hun nest. Meestal goed verstopt en niet te vinden. Maar de meerkoet niet, die zit vaak open en bloot op zijn nest midden op het water en verdedigt dat fel. Alle broedende vogels, op het water en op het land, zijn volgens de wet beschermd. Daarom houden wij bij ons werk hiermee rekening. Het betekent niet dat maaien, snoeien of bomen verwijderen verboden is, maar wel dat we broedende vogels niet mogen verstoren.

Nieuw in de bestrijding van de eikenprocessierups De brandharen van de eikenprocessierups kunnen bij mens en dier hevige jeuk en bultjes veroorzaken. Dat willen we natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Hoe we dat dit jaar gaan doen, kunt u lezen op: almere.nl/ eikenprocessierups. Daar vindt u ook uitgebreide achtergrondinformatie. Naast de gebruikelijke bestrijding, hebben we ook een nieuwe aanpak. We proberen de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te helpen, zoals gaasvliegen, sluipwespen, vogels en vleermuizen. Dat doen we door rondom eiken minder vaak te maaien en langs de Godendreef een speciaal bloemenmengsel en bloembollen aan te brengen. Dit biedt voedsel en schuil- en overwinteringsplekken, waarmee we hopen gaasvliegen en sluipwespen aan te trekken.

lieren en zieke essen. De kasten maken mensen in Almere met een afstand tot de arbeidsmarkt. We verwachten dit voorjaar de eerste kasten te plaatsen. Verder kijken we goed naar de ontwikkeling van de plaag door vlinders van de eikenprocessierups te vangen met lokstoffen in zogeheten feromoonvallen. Daarmee kunnen we de plaagdruk voor het volgende jaar beter voorspellen en onze aanpak bij te stellen. almere.nl/eikenprocessierups

Meerkoet op nest.

Op veel plekken in de stad hangen we in totaal 500 mezen- en speciale vleermuiskasten op: koolmezen eten de rupsen en vleermuizen de vlinders. Deze mezen- en vleermuiskasten laten we maken van hout van verwijderde Almeerse popu-

BEHEER EN ONDERHOUD VAN DE OPENBARE RUIMTE - Woensdag 25 maart 2020

Koolmezen eten de eikenprocessierupsen. Foto: Silvia Hellingman

Pagina 12


DE OPENBARE RUIMTE Kort en lang gras, hoe zit dat?

Feitjes en weetjes over de Leeghwatersluis Volgende maand begint het vaarseizoen, leuk voor een tour door Almere over het water! Zeker nu de Leeghwatersluis volledig is gerenoveerd. Wat is er allemaal veranderd?

Ook met waardevolle planten gaan we zorgvuldig om, zoals bijvoorbeeld bepaalde orchideesoorten. Als die in het gras staan, maaien we daar omheen. In Almere hebben we verschillende soorten gras in onderhoud met een oppervlak van wel 2.580 voetbalvelden samen. Het gras varieert van kort gras tot ruig gras/riet. Al dat gras maaien we, waarbij we rekening houden met bloemen, kruiden en insecten.

Dichtbij woningen, vaker maaien Hoe vaak we laten maaien heeft te maken met het beeld dat we hebben afgesproken. Hoe dichter bij woongebieden hoe korter het gras. In woongebieden maaien we vanaf eind maart jaarlijks gemiddeld 15 à 20 keer. Dat doen we voor een nette aanblik en omdat kort gras fijner is om op te spelen, voetballen of de hond uit te laten. Bij de dreven en in de parken maaien we jaarlijks ongeveer 10 tot 13 keer.

Minder maaien, meer biodiversiteit

a) De gerenoveerde sluis gaat weer voor zeker 35 jaar mee. Hierdoor duurde het werk aan de sluis wat langer, maar hij gaat nu ook langer mee; b) De sluis is veiliger, makkelijker te bedienen, energiezuiniger en minder milieubelastend. Ook zorgen extra verlichting, omheining en camerabewaking voor een veiliger gevoel bij gebruikers en beheerders; c) De sluis is energieneutraal uitgevoerd. Er zijn zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen gebruikt, waarmee de sluis circulair is; d) Nieuw is de vispassage. Vissen kunnen ’s nachts via schuiven van de Hoge Vaart naar de Leeghwaterplas en terug. Dit is goed voor de visstand en de biodiversiteit; e) De sluis is in 1987 gebouwd op verzoek van bewoners. Via de sluis kun je snel van de Hoge Vaart naar het Weerwater varen en zo door naar Almere Haven. Zonder de sluis zou dat een paar uur kosten, zoals tijdens de renovatie vorig jaar ook het geval was; f) De sluis is te gebruiken tussen 9.00 en 22.00 uur. Wilt u buiten die uren door de sluis dan kunt u dat aanvragen via een melding op de website of bellen met 14036; g) Gaat u varen? Kijk op almere.nl/varen voor meer informatie. almere.nl/varen

Hout zieke essen als steun voor jonge aanplant De gemeenteraad wil dat Almere in 2030 100% duurzaam is. Wat doen wij als beheerder van de openbare ruimte om aan dat doel bij te dragen?

Ook groeit er gras dat we maar één of twee keer per jaar maaien en verwijderen. Zo kunnen er ook bloemen en kruiden groeien. Dat zet de stad in bloei en trekt weer insecten zoals vlinders en bijen aan. Hier maaien we minder voor meer biodiversiteit. Dit maaien en afvoeren doen we in september en oktober. Bij twee keer maaien we ook tussen half mei en eind juni. Op sommige plekken maaien we helemaal niet. Dat is om verschillende insecten een overwinteringsplek te bieden.

Bij het beheer van de stad hoort ook het vervangen van bomen. In het bos doen we dat om het bos gezond te houden. Zo geven we een gezond bos door aan volgende generaties. Bij zieke bomen doen we dat om gevaarlijke situaties te voorkomen. Van de verwijderde bomen proberen we het hout zo mogelijk te goed te gebruiken. De door essentaksterfte weggehaalde essen vormden stof tot nadenken wat we met dit hout kunnen doen. Het idee was om de nieuwe, jonge bomen, die de essen vervangen, te ondersteunen met boompalen gemaakt van verwijderde essen. In dit geval vierkante palen in plaats van ronde.

Meer kleur op straat? Leg een boomtuintje aan! Wat dat is en hoe u dat doet? almere.nl/boomtuintje

Een ander duurzaam element is dat we de boompalen laten zagen bij de lokale zagerij. En wel door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: dat is 3x de duurzaamheidswaarde! Er zijn nu al zo’n 10.000 palen gezaagd. Ze staan verspreid door de hele stad.

Bewoners aan het stuur Wij, bewoners van de Gouwen, merkten dat het groenonderhoud door de gemeente elk jaar minder werd. Wij wonen in een parkachtige omgeving en ergerden ons aan het hoge gras, de oprukkende berenklauw en het zwerfvuil.

met de vraag wie mee wil helpen om de buurt netjes te houden. Sommige mensen vinden dat de gemeente dit moet doen. Maar gelukkig is er nu een enthousiaste groep waarvoor ik de maaiplanning maak en dat loopt erg goed.

In de Wierden zagen wij dat vrijwilligers veel zelf doen. Dat inspireerde ons om een gesprek aan te vragen met wijkregisseur Yvonne Eggermont. Was het mogelijk om zelf te gaan maaien?

Onze samenwerking en het contact met wijkregisseur Yvonne is in één woord top.

We kregen 2 maaimachines met toebehoren en een container voor de opslag van de gemeente. Ik heb in de buurt geflyerd

BEHEER EN ONDERHOUD VAN DE OPENBARE RUIMTE - Woensdag 25 maart 2020

Naast het maaien ruimen we ook geregeld zwerfvuil op. De reacties uit de buurt zijn erg lovend.” Saskia Vlugt, bewoner de Gouwen

Pagina 13


almereonstage.nl

Almere On Stage Op donderdag 13 maart liepen zeven jongeren stage bij de redactie van de Stadhuis aan Huis van de gemeente Almere. De vmbo-leerlingen mochten proeven aan het beroep van redacteur. Ze schreven een verslag van het beroepenfeest, maakten algemene artikelen en interviewden medewerkers op het stadhuis. almereonstage.nl

‘On Stage Match’ scholen gekomen. We werden in de kunstlinie opgehaald. Daarna mochten we vrij rondlopen en bij beroepen kijken. Er waren 4 sectoren namelijk: handel en economie, zorg, welzijn en maatschappij, groen en natuur en techniek. Ik vond het een leuke dag omdat ik veel had geleerd. Op die dag kon je een ‘on stage match’ maken; bij die match moest op 12 maart stage lopen. Op dinsdag 3 maart ben ik met mijn school naar Almere On Stage geweest. Er waren veel

Nadia Sarfraz

Verschillende beroepen, dezelfde gemeente Wij hebben op 12 maart 2020 Jolanda van Tongeren en Maarten Haafkens geïnterviewd over hun baan en over Almere On Stage. Allebei hebben ze een heel ander beroep, maar werken ze beide bij de gemeente. Maarten Haafkens is junior beleidsadviseur. Dat houdt in dat hij zich bezighoudt met kinderen die van school af gaan zonder diploma en hun helpt om toch verder te gaan. Zijn beroep is heel

afwisselend, maar toch wel heel interessant. Jolanda van Tongeren is een interne accountant. Zij kijkt naar veel procedures en regels. Hoe die worden uitgevoerd en of dat makkelijker kan gaan. Het beroep gaat ook veel om geld en of ze het goed besteden. Ook was zij in 2019 ambtenaar van het jaar.

Kennismaken met werkgevers Almere On Stage biedt tweede- en derdejaars vmbo-leerlingen de kans om actief kennis te maken met diverse beroepen en beroepsbeoefenaren. Jongeren moeten vroeg kiezen voor een beroep dat hen motiveert. Het is belangrijk dat dit wordt gedaan, omdat jongeren aan het denken worden gezet over wat ze later willen worden. En dit hun motiveert. Elk jaar is Almere On Stage een succes. Dit jaar vonden ruim 900 leerlingen een stageplek, waaronder bij de gemeente Almere.

Match met twee bedrijven Het evenement Almere On Stage op 3 maart, was speciaal voor middelbare scholieren van vmbo in Almere. Tijdens het evenement had je verschillende bedrijven waar je een dag zou kunnen meelopen. De scholieren maakten vooraf op school een boekje met een top 5 bedrijven die aanwezig zouden zijn bij Almere On Stage. Zodra de scholieren een ‘match’ hadden gemaakt met hun gewenste bedrijf, kregen ze een uitnodiging voor de Doe dag 12 maart.

Zo heb ik een match gemaakt met twee bedrijven. Een bedrijf dat te maken heeft met fashion design en de gemeente Almere waarbij we de deze pagina in de krant maakten. Ik vond dit twee geslaagde matches omdat het beroepen zijn die bij mij zouden passen later. Het was heel erg leuk om dit te doen en ik heb nu meer overzicht over wat ik zou willen doen.

Phileine Peet

Sanae Essabbar

Goede energie Ballonnen

Voor Jolanda van Tongeren en Maarten Haafkens van de gemeente Almere was het de eerste keer bij Almere On Stage. Ze vonden het een interessante dag, er was goede energie en de kinderen waren enthousiast. Er waren veel verschillende beroepen waar de leerlingen van sommige niet wisten dat die er waren. Het was mak-

Dinsdag 2 maart was Almere On Stage voor alle 3 vmbo-leerlingen van Almere. Leerlingen konden deze dag praten met ervaren vakmensen over hun beroep.

Ik heb vooral naar beroepen in de sector economie gekeken zoals salarisadministratie. Het was een interessante dag en ik vond vooral de doe-dag erg leuk en leerzaam.

Het ging als volgt: de leerlingen kwamen binnen in een zaal waar allemaal verschillende standjes stonden, aan de standjes zaten ballonnen vast in de kleur van sectoren zoals economie.

Nina Servais

kelijk om over eigen beroepen te vertellen. De gemeente geeft subsidie aan Almere On Stage en wilde er graag bij zijn. Ze vonden het een geslaagde dag en waren enthousiast, maar hadden wel tips voor de volgende keer zoals over de ruimte.

Esra Dai

Deze Special is gemaakt door leerlingen uit vmbo-3: Aurelia Boldewijn, Esra Dai, Sanae Essabbar, Sohaila Ouhadou, Phileine Peet, Nadia Sarfraz en Nina Servais, tijdens hun stage op 12 maart bij de redactie van de Stadhuis aan Huis. ALMERE ON STAGE - Woensdag 25 maart 2020

Pagina 14


wijkteams.almere.nl

Samen voor elkaar in Almere

School- en buurt(moes)tuinen Veel activiteiten gaan vanwege de getroffen maatregelen de komende tijd niet door. Een van de dingen die nog wel kunnen, is de tuin in. Wie oog heeft voor de natuur heeft vast gemerkt dat door de zachte winter het groeiseizoen vroeg is begonnen. Verspreid over de stad beheren bewoners, verenigingen en scholen mooie (moes)tuinen. Vanwege de maatregelen en hygiënevoorschriften van het RIVM zal er in deze periode minder gezamenlijk gewerkt worden en zijn er minder activiteiten vanuit scholen, maar tuinliefhebbers en mensen die graag zelf hun groenten en fruit kweken, komen vanaf het voorjaar tot diep in de herfst om de mooiste groenten, vruchten en bloemen te kweken. Mooier, lekkerder, gezelliger én goedkoper dan in de winkel of op de markt. waren we superblij mee, we hadden meteen een goeie start. Buurtbewoners die niet veel te besteden hebben, kunnen zo aan de mooiste planten komen. Het is dankbaar werk en de tuin brengt leven in de buurt. Mensen komen niet alleen om planten te ruilen, maar vaak ook gewoon voor een praatje. Soms krijgen we zelfs wat te drinken van omwonenden.”

Zelf groenten kweken op school

Ruiltuin In Almere Haven beheert Marijke al jarenlang een ‘Ruiltuin’ in De Wierden: “Samen met vier andere buurtbewoonsters begonnen we ermee in 2012. Op televisie had ik een soortgelijk project in Lelystad gezien. We vonden het een geweldig idee, dat mooi aansloot bij een oproep

van de gemeente voor buurtinitiatieven. Veel mensen hechten waarde aan de planten in hun eigen tuin en gooien stekken van mooie planten liever niet zomaar weg. Die wisten ons al gauw te vinden. Toen de bestrating en tuinen hier in de buurt opgehoogd werden, mochten we een aantal tuinen leeghalen. Daar

In het Koggepark zijn Erica en Margriet samen de motor van een schooltuin en een ‘tiny forest’ voor - en met - leerlingen van basisschol De Digitalis. In het tiny forest hangen kleurige kaartjes met de namen van de kinderen, die ieder hun eigen boompje verzorgen. In de moestuin verzorgen ze groenteplanten op hun eigen stukje grond. “De oogst blijft natuurlijk het meest favoriet, maar we zien ook dat veel kinderen écht trots zijn op hun planten en boompjes en er goed voor willen zorgen. Zo raken ze ook vertrouwd met insecten en het andere bodemleven en wat aarde aan handen en voeten.”

Ga jij voor mij de tuin in? In de lente gaan veel mensen weer hun tuin in orde maken voor de zomer. Er zijn veel mensen in Almere die wat ouder zijn, een beperking of ernstige ziekte hebben en daardoor niet in staat zijn hun tuin te onderhouden. Voor deze mensen zijn wij op zoek naar 'Tuinvrijwilligers'. Mensen die het leuk vinden om voor iemand de tuin weer even op orde te brengen na de winter. Onkruid wieden, losse blaadjes opruimen, snoeien, plantjes planten. Het gaat daarbij niet om zware werkzaamheden.

Wijkteam

Het is voorjaar Voorjaar is naar buiten gaan, lentegevoel, de eerste tulpen die de kop opsteken. Het seizoen waarin de planten weer gaan groeien en de bomen groen worden. We schudden de winter van ons af, zo langzaamaan krijgt alles weer kleur en warmt je huis op zonder verwarming. Eindelijk! Het is voorjaar. Maar voor wie? Voor iedereen. Want tijd en seizoenen laten zich niet bepalen. Voor iedereen brengt voorjaar het prettige lentegevoel met zich mee. Toch? Ook voor de daklozen en andere kwetsbare mensen die nergens terecht kunnen omdat de opvangplekken vol zijn? En voor de snel groeiende groep ‘economisch daklozen’? Mensen die door een scheiding, verlies van hun baan en andere nare gebeurtenissen op straat belanden? Ik weet zeker dat de 58-jarige L, een economisch dakloze, dolblij zou zijn met een betaalbare plek om te slapen. Twee jaar geleden belandde hij door trieste omstandigheden, met een koffer vol kleding, persoonlijke bezittingen en schulden, op straat. Familie, kennissen en vriendenkring, vroegen hotelprijzen om een nachtje bij hen te slapen. Onderverhuurders vroegen schrikbarende prijzen en gooiden hem na betaling van de huur zo snel mogelijk weer de woning uit. L. slaapt nu in treinen en op openbare plekken zoals Schiphol en een enkele keer in een goedkoop hotel.

Werkt u graag in de tuin en vindt u het leuk om iemand bij u in de buurt daarmee te helpen? Meld u dan aan bij Burennetwerk van de VMCA via (036) 534 14 04 of kijk op vmca.nl/vacature/ tuinvrijwilliger voor meer informatie.

Hoe mooi zou het voorjaar ook voor hem zijn, op een plekje om te wonen, te slapen, te groeien en te bloeien. Zodat hij niet verplicht buiten verblijft, maar naar buiten gaat om de lente op te snuiven.

Houdt u zich bij het werken als tuinvrijwilliger aan de hygiënevoorschriften van het RIVM, zoals afstand houden.

Lucia Fer, Opbouwwerker wijkteam Tussen de Vaarten

Coronamaatjes Almere De wijkteams Almere hebben Coronamaatjes Almere opgericht. Die zijn er voor inwoners van Almere met een kwetsbare gezondheid. Voor hen raden de overheid en het RIVM aan om grote gezelschappen en openbaar vervoer te vermijden. Ook verzoeken ze dringend om bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Veel activiteiten voor ouderen gaan daarom niet door. Dat leidt tot minder sociale contacten en minder praktische hulp voor een groep voor wie dit juist erg belangrijk is.

Dat kan op verschillende manieren: • Telefoonmaatje: dagelijks een kwartier bellen. Vrij in te vullen, afhankelijk van wat beide partijen fijn vinden. Bijvoorbeeld samen Wordfeud, Skipbo of andere gezelschapsspelletjes spelen op afstand, via internet. • Boodschappenmaatje: breng of krijg boodschappen op de deurmat, denk aan de hygiënevoorschriften van het RIVM. • Hond uitlaten, contact alleen bij de deur.

Coronamaatjes Almere verbindt inwoners van Almere met een kwetsbare gezondheid met buurtgenoten die hen op afstand gezelschap willen houden of praktische hulp willen bieden.

facebook.com/groups/coronamaatjesalmere/

SAMEN VOOR ELKAAR - Woensdag 25 maart 2020

Deze column is geschreven voordat de maatregelen rond Corona van kracht waren.

Spreekuur wijkteams alleen telefonisch Vanwege het coronavirus houden de wijkteams t/m 6 april uitsluitend telefonisch spreekuur. De tijden vindt u op wijkteamsalmere.nl Bel 14 036 of vraag een gesprek aan en vul het meldingsformulier op de website in. Een van de wijkwerkers neemt dan contact op met u. Het administratief spreekuur vervalt voorlopig.

Pagina 15


Wat doet uw Raad van Almere? Wij denken dat u er niet op zit te wachten dat de gemeenteraad van Almere u op deze pagina óók nog eens gaat vertellen wat er aan de hand is. Dus dat gaan we dan ook niet doen. Wél willen we u laten weten waar uw raad voor staat in deze tijden en wat wij (kunnen) doen voor Almere.

Om antwoord te geven op de vraag hierboven: de raad is -als democratisch instituut- op dit moment volledig operationeel. En hij is nog steeds het hoogste orgaan van de stad. Maar de raad komt op dit moment niet bijeen. Althans, niet lijfelijk. Er is wel een online vergaderomgeving aangemaakt, zodat de raad wel kan video-vergaderen. Maar op dit moment is dat (nog) niet nodig.

Geen besluiten De meest belangrijke taak van de raad is het om als vertegenwoordiging van de inwoners besluiten te nemen. Eigenlijk staan alle andere werkzaamheden in het teken daarvan. In de wet staat dat gemeenteraden alleen besluiten kunnen nemen als ze lijfelijk (fysiek) aanwezig zijn en als er minimaal de helft plus één van de geïnstalleerde raadsleden aanwezig is. Bij ons moeten er dus minimaal 23 raadsleden in één ruimte bijeen komen, de presentielijst tekenen (staat ook in de wet) en dan pas kunnen er besluiten genomen worden. Je kunt je afvragen of er dan nog wel voldoende democratische vertegenwoordiging is. Het is nu hoe dan ook niet verstandig om met groepen mensen in één ruimte te verblijven. Want behalve raadsleden zijn er ook ambtenaren, de voorzitter (burgemeester), de portefeuillehouder(s), de pers en veelal ook inwoners aanwezig.

Wat wél? Beter is het om niet te spreken over 'de raad', maar over de raadsleden. Zij zijn mede-inwoners

van de stad en velen van hen hebben een baan. Bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs. Dus zijn ze natuurlijk zoveel mogelijk (extra) aan het werk of passen ze thuis op hun kinderen. Maar heel wat van de raadsleden zijn naast hun werk persoonlijk actief in de stad om medebewoners te ondersteunen. Daarnaast blijven ze gewoon hun politieke taken uitvoeren. De drie algemene taken van de raad zijn: kaders stellen, het werk van het college controleren en de inwoners vertegenwoordigen. Aan het stellen van kaders is op dit moment weinig behoefte. Alles loopt en er zijn geen dringende kwesties. Maar controleren kunnen ze wel en doen ze ook. Sommige dossiers lopen gewoon door en daarover kunnen raadsleden zich een mening vormen. En ook blijven ze in contact met u, de inwoners, om u te vertegenwoordigen en in actie te komen als daar aanleiding voor is.

De regio aan zet Burgemeester Weerwind stelde op 13 maart een noodverordening vast. Die werd na de bekendmaking van de kabinetsmaatregelen op 16 maart vernieuwd. Alleen, dat deed hij niet als burgemeester van Almere, maar als voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland. Omdat de coronacrisis groter is dan Almere en ook de omliggende gemeenten aangaat, is het niet het Almeerse gemeentebestuur, maar de Veiligheidsregio die over de crisisbeheersing gaat. En ons Almeerse college van burgemeester en wethouders is erg druk met het dagelijks bestuur van de stad en de lokale crisisbeheer-

sing. Want er zijn tal van vitale processen die doorgang moeten vinden. Denk aan veiligheid en zorg, maar ook aan werk en inkomen. En zaken als de afvalinzameling of de dienstverlening voor bijvoorbeeld paspoorten. Dat gaat allemaal door, ook al moeten veel ambtenaren op dit moment ook vanuit huis werken. De raad vertrouwt het college er volledig op dat zij die zaken naar beste inzicht en kunnen uitvoert. En veel raadsleden maken daarom nu een pas op de plaats. Want de realiteit is dat crisisbeheersing op dit moment voorrang heeft boven het democratische proces van beraadslagingen en besluitvorming.

Korte lijnen

Openbaar De raad ziet het namelijk als een van zijn functies om ervoor te zorgen dat zijn werk openbaar is. Bij een carrousel- of raadsvergadering kunt u normaal gesproken aanwezig zijn of de livestream volgen. Maar dat kan nu niet. Daarom worden de stukken die klaar zijn om te bespreken in het openbare raadsinformatiesysteem gezet. U vindt ze op almere.notubiz.nl op de datum van 31 maart 2020. Maar dan is er dus géén Politieke Markt. We publiceren daar alleen maar de bespreekrijpe zaken. En daar waar nodig informeren wij de pers om ervoor te zorgen dat u als inwoner alle informatie krijgt waar u recht op heeft.

Maar de raad is er niet voor niets. Ook in crisistijd heeft de raad een belangrijke rol als vertegenwoordiger van de inwoners. Daarom zijn er afspraken gemaakt over hoe college en raad elkaar in evenwicht houden. Dat gebeurt door een wekelijks (online) overleg tussen de burgemeester en de fractievoorzitters in de raad. Die fractievoorzitters vormen de verbinding met de raadsleden en de burgemeester is dat voor het college. Via de medewerkers van de raad (de griffie) wordt ervoor gezorgd dat alle vragen en opmerkingen van de raadsleden goed gekanaliseerd en vastgelegd worden, ook nu dit allemaal op afstand en digitaal gaat. Nu wij u op deze pagina hebben verteld hoe wij als raad uitermate zorgvuldig met onze vertegenwoordigende rol omgaan, willen wij een persoonlijk woord tot u richten. U en wij, we zijn allemaal mede-inwoners van Almere. Onze stad staat bekend om zijn groen-blauwe karakter en fijne woonklimaat. Maar in werkelijkheid zijn het de mensen die Almere tot zo'n fijne woonplaats maken. We ontmoeten elkaar in de stad, bij het winkelen of tijdens het sporten. Velen van ons zien elkaar bijna dagelijks in onze woonomgeving of op het werk. Alleen, nu even niet. En dat doet pijn. Allemaal kennen we mensen die het moeilijker hebben dan wij. Kwetsbaren, jong of oud, eenzame mensen, zieken of hulpbehoevenden. Als burgemeester en raadsleden zien we tal van hartelijke initiatieven in de stad. Almeerders die zich om hun stadsgenoten bekommeren. Dat geeft een warm gevoel. We willen daarvoor onze dankbaarheid uitspreken. En we willen u vragen daarmee door te gaan, en als het nog wat langer duurt, vol te houden om uw stadsgenoten te omringen met uw aandacht en liefde. Samen komen we hier doorheen.

Op de speciale webpagina van de gemeente Almere kunt u op de hoogte blijven: almere.nl/coronavirus.

Namens de Raad van Almere, Franc Weerwind, burgemeester, Willem Boutkan, voorzitter van het presidium

Met deze informatiepagina wil de Raad van Almere u op de hoogte houden. Het is een kleine selectie van wat er is gebeurd of gaat gebeuren. De pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld door het team van de griffie, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wilt u reageren, stuur gewoon een e-mail. Meedenken of -praten? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief en/of het raadspanel. Reageren, aanmelden, meedoen: raadsgriffie@almere.nl

GEMEENTERAAD - Woensdag 25 maart 2020

raadvanalmere.nl

Pagina 16

Profile for Almere DEZE WEEK

Stadhuis aan Huis Week 13-2020  

Geplaatst in Almere DEZE WEEK

Stadhuis aan Huis Week 13-2020  

Geplaatst in Almere DEZE WEEK