Page 1

Ammarnäsfjällen fjällen Välkommen till oss 2010 Den lilla fjällbyn i Lappland

Här hittar du den storslagna naturen, de sagolika vidderna, tystnaden och det vilda vattnet

Ammarnäsdagarna Hembygdsgårdens Dag Fjällmarschen Hjuldagen Pärfestivalen m.m.

www.ammarnas.com


Hotell

Restaurang, bar, träningslokal, bastu, Naturum, simbassäng, konferenssal och grupprum Pris: 395:-

Vandrarhem

Ni får ett eget rum med toalett. Pris: Från 150:-

Tel 0952-600 03 Fax: 0952-602 43 E-post: fjallhotell@ammarnasturism.com - Hemsida www.ammarnasgarden.se

Fiske – i fjällsjön

Bertejaure. Guidad tur, båt och koja.

Konst av Marita i

Skulpturum – köp hembränt från ugn.

Logi - koja och hus för dina strövtåg i Vindelfjällen 2010.

Fem nybyggare – Berättarkväll i KärlekensTröskloge.

Konst och Logi i Lappland – Vindelåforsens Stugby, 0952-61100, 070-6110301 www.bertejaure.se

www.eceat.org www.eceat.se


Välkommen Välkommen till Vivekas fjällstugor i Ammarnäs, en orörd och genuin by vid foten av fjället, som ligger naturskönt intill norra Europas största skyddade Naturpark vilken erbjuder rika naturupplevelser. Här startar också Kungsleden sin färd norrut och den orörda Vindelälven lockar många besökare både sommar och vinter.

För att få mer information kontakta gärna Viveka Sundelin på mobilnummer 070 6000 935.

RID I FJÄLLEN!

Följ med Fjällhästen i Ammarnäs på fjällturer med islandshäst genom Vindelfjällen och Lapplands fjällvärld. Långa och korta ridturer för såväl erfarna som oerfarna ryttare

HEMBYGDSGÅRDEN AMMARNÄS - SOMMAREN 2010

FJÄLLHÄSTEN

Tel. +46 (0)952 600 30 www.fjallhasten.com

Fjällhästens ridturer är ekoturismcertifierade enligt Naturens Bästa

Ammarnäs IF Fjällmarchen Löpartävling efter Kungsleden Lördag 31 Juli 2010

Hjuldagen Lördag 14 augusti 2010

ÖPPET VARJE MÅN OCH TOR KL: 19-21 VECKA 27-33 ( 5/7-19/8) SERVERING AV VÅFFLOR & KAFFE, UTSTÄLLNING M.M ARRANGEMANG UNDER SOMMAREN 16-18/7 AMMARNÄSDAGARNA Servering, underhållning. Lotterier, auktion och Superstars.

1/8 HEMBYGDSGÅRDENS DAG

Servering av fisksallad,Underhållning m.m.

8/8 Tusen Trädgårdars dag

Kaffeservering och öppet på Hembygdsgården kl: 10-15

21/8 PÄRFESTIVALEN

Servering av helstekt ren, nykokt mandeLpotatis från Potatisbacken. Musikunderhållning,lotterier,m.m

Välkomna!


Ammarn채s meny


Vandra i Ammarn채somr책det


������������������� ����������������������������������� �� ��������� ������� ������� ���� ���� ����������������������������������������� �������� ���� ����� ����� ����� ������������ �����������������������������

������������������

��������������������������

��������������

������������������ ����������������������

�������������������� ������������������������

���������� ����������� ����������� ������ ����� ����

���������������

������������������

Nybörjarkurs i flugfiske för ungdomar mellan 10-15 år

Välkommen till AMMARNÄSFJÄLLENS ISLANDSHÄSTAR Fjällridning från 3 timmar upp till veckoturer. Ridläger & Ridlektioner för barn. Tunnbad & vedeldad bastu *with a view*

Plats: Ammarnäs Fiskecentrum Tid: 9 juli kl.14.00 – 11 juli kl.16.00 Kostnad 600:- inkl: Boende, Mat , Kursledare , Fiskeutrustning Bokning: Amfvo Peter Schmitt på telefon 0706-954192 Arrangör: Ammarnäs fiskevårdsområde & Ammarnäs fiskecentrum

för bokning & info: Helena Ifrig 070-243 20 47 helenaifrig@ridiammarnas.com www.ridiammarnas.com


Sevärdheter i Ammarnäs

Potatisbacken

Vår rikskända potatisodling, belägen på den branta sydsluttningen av en moränkulle från istiden är ett av Sveriges mest originella potatisland. Potatisbacken uppodlades första gången i mitten av 1800-talet av Ammarnäs första nybyggare Nils Johansson som upptäckte att potatisen inte frös lika lätt på denna plats. Detta beror på det extrema söderläget, på att kall nattfrost inte kan ”klättra” upp för backen, men också på att moränkullen ”lagrar” värmen i jorden långt in på hösten. Ammarnäsborna hjälps åt att hålla backen i hävd och de som odlar sin potatis här idag, väljer oftast ortens mandelpotatis, en delikatess. Vid plöjning av backen på våren används ett traktordrivet spel som placeras på toppen av kullen. Under resten av odlingssäsongen arbetar man för hand. Promenera gärna vägen upp till toppen som går längs kullens baksida. Därifrån har du en otroligt fin utsikt över nästan hela byn.

Kyrkan

Foto Krister Börjesson

År 1858 invigdes det första lappkapellet i Ammarnäs som sedan ersattes av den nuvarande kyrkan. Den började byggas 1910 och stod färdig 1912. Kyrkan invigdes den 7 juli av biskop Olof Bergqvist. Den ligger vackert belägen mitt i byn och med skogskyrkogården med de säregna naturstenarna, alldeles bredvid. Byggnaden är timrad och klädd med tjärade spån, med synliga strävor och takryttare samt en vacker spira. Kyrkan är ritad av arkitekten Torben Grut som också har ritat Stockholms Stadion.


Kyrkstaden / Lappstan

För att klara övernattningarna vid kyrkhelgerna avsattes ett område intill kyrkan för kyrkstaden. Denna är en av Västerbottens bäst bevarade. ”Kyrkstugorna” är framför allt fönsterlösa stolpbodar men där finns också en kåta bevarad. Samerna var ålagda att besöka Ammarnäs kyrka under tre kyrkhelger varje år.

Samegården

Här har Ammarnäs Sameförening en utställning av samiska bruksföremål och fotografier. Föreningen har viss försäljning av lokal slöjd och du kan få berättelsen om det samiska livet idag och igår. Sommarkafé och berättarkvällar arrangeras. Sameföreningen arrangerar också årligen Lapphelgen i början av juni. Platsen sköts idag om av Ammarnäs Sameförening som i Samegården har en utställning av samiska bruksföremål och fotografier. Föreningen har viss försäljning av lokal slöjd och du kan få berättelsen om det samiska livet idag och i går. Sommarkafé och berättar-kvällar arrangeras. Sameföreningen arrangerar också årligen Lapphelgen i början av juni.

Biergenis rengärde (13,8 km)

Bilväg eller promenad 4 km från Höbäcksparkeringen. Här har Grans sameby ett renslakteri som man använder i mitten av september då renslakten äger rum. Vill man upp på kalfjället är det enkelt att ta sig upp längs leden. Väl uppe på Björkfjället är utsikten över Vindelådalen fantastisk.

Fågeltornet

Strax innan man kommer in i själva byn, på höger sida, står skylten. Ta in där och följ sedan vägen. Det går inte att köra bil ända fram till fågeltornet. Det är gångväg de sista 50 m. Från tornet ser man ut över Gautsträsk och Söravan. Har man möjlighet att ta med sig en tubkikare förhöjer det naturligtvis värdet på turen.

Chansen att få se fågel varierar förstås med årstiden. Säkrast är det på vårkanten och en bit in på försommaren. Även utan fåglar är det ett trevligt litet utflyktsmål. Passa på att skriva i tornets gästbok.

Naturum

Foto Krister Börjesson

Naturum är början till ett givande besök i Vindelfjällen och Ammarnäs. Utställningen presenterar natur, kultur, sevärdheter och smultron- ställen. Besökarna kan känna lukten av urskogen, lyssna till fiskarna, upptäcka djur och fåglar som finns i Vindelfjällens naturreservat. Personalen kan tipsa om vandringsleder, övernattning och intressanta besöksmål. Det går att köpa kartor, vykort böcker m m. Utställningen är översatt till engelska. Man ser även över Ammarfjället samt Guvertfjäll. Kungsleden passerar här uppe, norrut mot Adolfström och söderut mot Rävfallsstugan, för att sedan gå ner till Ammarnäs.


Hembygdsgården

Hembygdsgården uppfördes 1901 och har fungerat som boningshus, postkontor, skola, frisering, polisstation, telestation, läkarmottagning och möteslokal i olika sammanhang. Den ligger vackert belägen på det s k Hemnäset där Vindelälven och Tjulån möts. Hembygdsgården sköts av Ammarnäs Hembygdsförening och är bygdens museum och en uppskattad mötesplats för byns lokalbefolkning.

Trollskogen bjuder på en kort vandring genom en gammal orörd skog som mest påminner om en målning av John Bauer. Följ Georgsvägen från Norra Ammarnäs i riktning mot Bertejaure. Efter några kilometer går vägen nära stranden på sjön Gautsträsk - då är du nära. Trollen har lämnat några gamla skyltar i diket så du hittar vägen in. Stigen är 100 -200 meter lång och kommer snart ut på Georgsvägen igen. (Trollen ville inte vara med på bild.) Fin utsikt.

Kvarnen

Foto Krister Börjesson

Under sommaren kan man köpa kaffe och nygräddade våfflor och Hembygds-föreningens medlemmar guidar och berättar i utställningen av gamla bruksföremål och fotografier. Varje år i juli firar man här Ammarnäs hembygdsdagar med auktion, femkamp samt musikunderhållning. En festlig tillställning dit alla är välkomna. Hembygdsföreningen arrangerar också Pärfestivalen och Hembygdsgårdens dag.

Trollskogen

Slöjdare

I Ammarnäs finns en mycket skicklig sameslöjdare, Margareta Grahn. Hon räknas till de absolut skickligaste sameslöjdarna och är känd över hela världen. Hon slöjdar i björkrot, tenntråd, glaspärlor, textil och skinn. Alstren finns på många utställningar i världen bl.a. i Europa, Ryssland, Japan, USA och Indien.

Fortfarande på Georgsvägen, men bortom Trollskogen, passerar du en bro över Bissanbäcken. Här kan du rasta invid vattnet och ta en titt i den restaurerade kvarnen som används årligen vid Kvarndagen. Byggnaden sköts av Intresseföreningen och är en rekonstruktion av den kvarn som byggdes i förra seklets början för att mala byns säd. Uppströms kvarnen finns lämningar av ett sågverk från samma tid.

I FN-skrapan och EU-parlamentet i Strasbourg finns det permanenta utställningar. Hon är också representerad på flera museer i Sverige, däribland Ájtte, svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk. Om ni gör ett besök i hennes verkstad visar hon gärna sina alster och berättar samtidigt hur de är gjorda och om varje mönsters betydelse och historia. Följ Nolsivägen som går upp strax nedanför Ammarnäsgården, tredje korsningen till vänster. Om den röda skylten ”Sameslöjd” är uppe, då är det öppet. Verkstaden är i ett litet rött hus till vänster när ni kommer upp för backen. Det blir ett minnesvärt besök.

Platsen är idag en utmärkt rastplats för trötta ben.


Foto Krister Börjesson

Örnbo

Öster om Norra Ammarnäs mitt i skogen på en avsats i den branta sluttningen ovanför Gautsträsk, med vidsträckt utsikt över landskapet, ligger en gammal boplats som heter Örnbo. Jonas Andersson bodde i Örnbo till sin död 1952. Efter det förföll stället långsamt, men 1972 utverkades i sista stund medel för restaurering och husen räddades. Kvar finns boningshuset och flera andra byggnader bl a ladugården och några uthus.

Hit tar du dig enklast genom att gå eller åka mot Norra Ammarnäs och ta höger efter bron över Vindelälven. Följ bilvägen till dess slut. Börja vandringen efter leden ”Georgsvägen” som går längs sjön och följ den ända fram till Vattenfallet i Bissanbäcken. Där tar du av mot Örnbo. Detta är en lagom dagstur.

Sevärdheter är producerat i samarbete med Vindelälvens Turistbyrå Stationsgatan 19 - 920 70 Sorsele Telefon: 0952-140 90 - Fax: 0952-142 96 turist@vindelalven.se - www.sorsele.se Foto Milla Wieslander

Juobmoevare (6 km)

Juobmoevare är den artrikaste av alla gamla kulturmarker i Ammarnäsområdet. Följ vägen mot Tjulträsk så ser du skylten. Här låg den första nybyggarbosättningen i Tjulträskdalen. Samen Nils Sjulsson slog sig ner här då han hade svårt att klara sig enbart av renskötsel. Idag är den gamla slåttermarken på de branta sluttningarna ner mot Tjulån en prunkande blomsteräng med midsommarblomster, toltor, stormhatt, smörbollar, brudborste m.m Särskilt artrika är ängarna närmast ån.

Ammarnäs Turistinformation hittar du också i naturum Box 4 - 920 75 Ammarnäs - Telefon: 0952-600 00 info@ammarnas.com - www.ammarnas.com Vill man veta mer om olika sevärdheter m.m kan man vända sig till naturum i Ammarnäs Telefon: 0952-601 65 - www.vindelfjallen.se


Välkommen till Grundströms stugby

Grundströms Stugby

Tel: 0952-600 10, 070-390 50 26 E-post: kicki@grundstromsstugby.se www.grundstromsstugby.se

Ammarnäs Snöskoteruthyrning

Telefon och fax: 0952-602 05, 070-6788787 E-post: daniel.grundstrom@telia.com www.ammarnassnoskoteruthyrning.com

En möjlighet för Dig att uppleva Tjulträskdalen från sjön Guidning av djur, natur och kultur. Du kan välja ett antal varianter på sträckor och rundturer.

Välkommen till Utställning om Vindelfjällen. Guidningar och aktiviteter. I samma lokal som turistbyrån. Fri entré Tel 0952-601 65, 070-368 01 65 www.vindelfjallen.se

Tidningen Ammarnäsfjällen produceras av den ideella föreningen ABFF. Redaktionen består av Marita Norin, Krister Börjesson och Urban Berglund.

Ammarnäs Båt-Taxi 0952-60301, 070-6820971 www.ammarnasbattaxi.se

ABFF förvaltar Pärbacksfonden tillsammans med Hembygdsföreningen. Stöd odling i Potatisbacken genom att sätta in ett bidrag på plusgiro 584124-2 och skriv ”pärbacksfonden” på talongen. Du kan också själv bli odlare av en bit – kontakta odlingssekreteraren på 0952-60301. www.ammarnas.com


Efter dagens olika aktiviteter är ni välkommen att avnjuta måltider från Vildmarkskockens meny.

Boende, fiskekort, försäljning av fiskeprylar, exklusiva fisketurer.

Telefon: 0952-60 200 Email: ammarnas.fiskecentrum@telia.com - Hemsida: www.ammarnasfishing.com

Ammarnäs Livs Kom i håg att ni kan maila in era inköpslistor till oss, vi gör i ordning varorna och ni kommer och hämtar dom! Telefon: 0952-600 07 - Fax: 0952-600 06 E-post: ammarnaslivs@telia.com Hemsida: www.ammarnaslivs.com

Våra ordinarie öppettider:

Måndag-Fredag: Lördag: Söndag:

10.00 - 18.00 10.00 - 14.00 15.00 - 18.00

Ammarnäsfjällen 2010 sommar  

Information om Ammarnäs