Page 1

100% Lokaltidning

Skรถn sommar รถnskar vi pรฅ redaktionen! Fotograf: Johnny Billinger

nr 13 4/7 - 14/8 2012


2

Ledare

VI HAR

Humus sapiens ÖPPET HELA SOMMAREN

Nu när badsäsongen infaller så är det åter dags för dopp i våra rena men humusfyllda sjöar. Många av er kommer säkert ihåg barndomssjöarna med klart vatten och fasta sandbottnar. Så är det tyvärr inte överallt idag. Vårt geologiska system bygger på att vattnet filtreras genom madar, mossar och kärr, för att sen rinna renat ut i naturliga bäckar och åar som i sin tur fyller våra sjöar. Vattnets väg från A-B tar lång tid. Men nu har vi dikat ut våra marker för att hoppa

över vårt naturliga reningssystem. Därmed rinner det orenade vattnet i turbofart i nygrävda diken, ut i åar och sjöar. På så sätt har vi fått bruna sjöar och geggig botten. Utdikningen görs ju av markägarna för ökad lönsamhet. Nu satsas det mängder med resurser på att kalka, rena, muddra och tråla ”skräp” fisk. Allt för att rädda våra sjöar. Visst känns väl det som att lösa fel problem? Det är väl inte mörtens fel att sjöarna är bruna? Vi vet ju varför. Vi har brutit mot naturen och får därmed betala priset. Våra åar för ju sen vidare vattnet ut i Östersjön. Problemen med fiskebestånd, fågeldöd och döda bottnar, är ju ännu en följd av vår hantering. Man bryter inte mot naturens system utan konsekvenser. Nu tänkte vi här på redaktionen njuta av naturen några veckor. Det innebär att vårt nästa nummer kommer den 15 augusti. Till dess önskar vi alla våra läsare de bästa veckorna någonsin. Oavsett i vilka vatten ni badar. johnny@alltomosby.se

GL A D

Fr o m 1 aug gäller ordinarie öppettider.

Takrent BIOkleen

199,-

2,5 liter ord.pris 325,-

Kraftigt spännband

Ogräsättika Ättix

129,-

5 liter

0,5 + 4,5 m. till KANONPRIS! /st. ord.pris 290,-

Miljöanpassad ogräsbekämpning

89,-

GLAD SOMMAR!

OSBY

BYGGMATERIAL

2sp_Smycka_90x150_aha.pdf

1

Öppettider: Mån – Fre 7 – 18 • Lör 9 – 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670 2012-06-19 15.49

S O M M A R!

29 9 : (O rd

JULI

Vardagar: kl. 7 – 17. Lördagar: STÄNGT.

:- ) pri s 56 0

Örhängen 499:Halsband 799:-

Ring 899:-

Armband 399:-

Terassvärmare • Oscillerande terassvärmare med carbonfiberrör • 3 effektlägen och tippskydd • 900 W • Praktiskt bärhandtag

SEMESTERSTÄNGT 9 –14/7 Öppet: Måndag - Fredag 9-18, Lördagar 9-13 V. Järnvägsgatan 19, 283 31 Osby www.oredssonsel.se


3

STOR

AUDIO VIDEO - Familje-SPA OSBY Kampanj just nu! Västra Storgatan 41 • Tel 0479-104 14 E Öppettider: mån -A fre!10-18, lör 10-13 R R A M M O S

NU RENSAR VI PÅ LAGRET! ! L A T N A T A S BEGRÄN A-BUTIKEN Västra Storg. 41, OSBY • Telefon 0479-104 14 ÖPPETTIDER Mån - Fre 10.00 - 18.00. Lör 10.00 - 13.00.

www.a-butiken.se • www.facebook.com/abutiken

Kryp ner i ett varmt bubblande bad! MSpa Silver Cloud Portabelt familje-SPA för upp till fyra personer. SPA:et blåser upp sig själv och är lätt att installera. Både värmare och reningsfunktion finns. Med den enkla kontrollpanelen sköter du de olika funktionerna direkt från badet. Bada ute ner till -10°.

V Storg 27, Osby Tel 0479-131 20 www.olssonscolorama.se

Öppet 8 -21alla dagar!

Kometen

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

Kampanjpris

5 995:Störst på färg, tapet, golv och kakel

ICA BLANDFÄRS

ca 800g/paket. Sverige.

4990

/kg

LÖFBERGS LILA 500g.

2 för

Kronfågel

KYCKLINGFILÉ

59 -

1 kg. fryst. Sverige. Mot ICA-kort

/st

Max 1st/kort. (Jmf.pris 59:-/kg)

59 -

(Jmf.pris 59:-/kg).

GOUDAOST Klöver

3990

/kg

BRAVO JUICE

1 liter, Skånemejeriet.

2 för

22 -

(Jmf.pris 11:-/liter).

Vi önskar alla en glad och god sommar! Erbjudanden i denna annons gäller 4 – 8/7 2012. Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning.

VINDRUVOR

Kärnfria i ask, kl.1 Egypten.

15 -

/st

(Jmf.pris 30:-/kg)


4

reportage

Sandra är sommarens höjdare En riktig höjdare, är hon. Del i den trio som fick pris som årets företagare, höjdhoppare både över ribba och över hinder med häst. Allt om Göinge har träffat Sandra Liljegren, 21.

God ruljans

Ute på Klubbkompis är det fullt upp. Det nybyggda lagret är välfyllt och inne i butiken är det god ruljans. Vädret inbjuder kanske inte till försäljningssiffror för utemöbler som i vanliga fall men då går det ju med nya innesoffor till TV:n istället. Sandra Liljegren driver tillsammans med brorsorna Gordon och Robin firman Klubbkompis som startades 2005. – Då var min insats att jag satsade pengar som delägare. Men jag jobbade ju inte eftersom jag var 14 och gick i skolan, berättar Sandra. Jag började jobba halvtid när jag gick trean på gymnasiet och efter studenten började jag jobba här helt och hållet.

Årets företagare

Firman har gått bra och i våras fick trion priset som årets företagare i Östra Göinge kommun. – Det är jättekul att vi uppmärksammas, sa Sandra då. Dessutom var det hon som fick hålla tacktalet. – Annars blir det inte mycket sagt, skrattar hon och syftar på de något mer tystlåtna bröderna. De delar på ansvaret i firman - även om butiken ligger mest på Sandra. Och när det inte planeras för utkörningar eller det

ska läggas ut nya produkter på webben så varvar Sandra fritiden med två riktiga höjdarsporter - höjdhopp och hästhoppning.

USM guld

Inte för att det saknas idrottstalanger hos bröderna - men Sandra har många strängar på sin lyra, som det så vackert brukar heta. – Det är ju hästhoppningen som är huvudsysselsättningen, konstaterar Sandra. I höjd ligger personbästa på 1.72 och nästan lika högt har hon hoppat med häst, 1.50. Det blev USM-guld i höjdhoppning som 15-åring och ett silver som 17-åring. På meritlistan är också en sjundeplats på JSM för häst. Bröderna är ju så där måttligt intresserade av hästhoppningen.

En vinnarskalle

Annars hade kanske Klubbkompis sponsrat till en häst? – Haha, du det finns saker som lär frysa till is innan det händer, skrattar Sandra. Det råder inget tvivel om att det är en vinnarskalle, den där Sandra Liljegren. Tillsammans med brorsorna siktar hon längre, framåt och uppåt - både i sporten och firman. – Det är roligt när det går bra, vem vet var vi landar, avslutar Sandra.

Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Välkommen till vår smörgåsbod & presentbutik!

Vi har cateringen öppen hela sommaren, men lite kortare tele.tid.

Tel: 044-41452 systrarnasmat.net Öppet i butiken fre 9-17, lör 9-13 Vi finns norr om Broby, längs väg 19.

Ha en bur du ffert?

En tryggare vardag börjar här. Börja spara idag, vi hjälper dig.

är. ardag börjar h En tryggare v sparbankengoinge.se ig. ag, vi hjälper d Börja spara id


hem & trädgård

LANGES

Färg & form Inspiration

För många skruvar Jag är faktiskt rätt duktig på att läsa instruktioner innan jag sätter igång med något. Speciellt när det gäller tekniska saker, som t.ex. mobiltelefoner, datorer och TV-apparater. Men så kommer man till den punkten ibland, när saker och ting verkar så simpla att bruksanvisningen hamnar i soporna innan man har hunnit blinka. För några år sedan köpte jag ett matbord på IKEA. Det bestod av en toppskiva, fyra ben och några beslag. Inga konstigheter med det. Så jag skruvade glatt ihop bordet och var faktiskt riktigt nöjd. Tills jag insåg att det låg två skruvar kvar på golvet. Självklart var min första tanke att de hade skickat med två extra. Vilket i sig är rätt osannolikt. Men efter en stunds rotande i sopsäcken och en noggrann koll i den skrynkliga bruksanvisningen. Insåg jag att skruvarna trots allt skulle sitta under bordet. Det var steg nr 2 av 8. Sex år senare står bordet fortfarande kvar om än lite ostabilt och med två skruvar mindre. Men en sak har jag insett.

Bruksanvisningar är faktiskt till för att hjälpa oss, inte för att idiotförklara oss. Det är inte fel att läsa på målarburken innan man börjar måla. Eller kolla på läggningsanvisningen innan du börjar limma ihop ditt klickgolv. Nej, det är sunt förnuft! Att montera om ett matbord är ingen större grej. Även om stoltheten kan få sig en törn. Men att måla fel färg på fasaden är en helt annan femma. Så ta det säkra före det osäkra och läs instruktionerna innan du sätter igång. Det finns en anledning att de är där. Ha en underbar sommar! Ida Olsson, Olssons Colorama

SINCE 1951 VIRESTAD

5

Öppettider

Måndag – fredag Lördag SÖNDAG

10-18 10-15 12-15

NU SÄLJER VI UT HELA V ÅRT LA GER A V R E D Ä L K S MÄRKE

Jeans – tröjor –skjortor jackor – kjolar byxor mm mm

UPP TILL 70 % RABATT r Quicksilve

Si g

na tu r

Pea rso n

SEMESTERSTÄNGT v.28 G LA D SO M M A R!

SÅG & MOTOR BROBY AB

Öppet: Mån-fre 8-18 • Lunchstängt 12-13 Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 E-post: sag.motor.broby@telia.com www.sågomotor.com

1200m2 märkeskläder för dam o herr

Välkomna!


6

reportage Kent Olsson och Börje Nilsson två initiativtagare till kolmilan

Kolmila klar till marknaden

Det drar ihop sig till en av årets största händelser i vår del av landet. 1600-tals marknaden i Hjärtasjötorpet lockar besökare från både när och fjärran. För två år sen byggdes en tjärdal. I år ska samma gäng resa en kolmila, som tänds samtidigt som marknaden öppnar.

Klippt och skuren

Sista helgen i juli blir det rusning till en av Osby kommuns vackraste oaser – Hjärtasjön. Platsen är som klippt och skuren för evenemang av det här slaget. Tidigare marknader har lockat tusentals besökare. Inget tyder på att intresset har mojnat, snarare tvärt om. – Mycket beror givetvis på vädret, säger Kent Olsson, som är en av initiativtagarna till Kolmilan.

Från Danmark

Marknaden omfattar fredag och lördag 27-28 juli. Hantverkare, knallar, serveringar, uppträden och då arbetet med kolmilan är delar av det digra programmet. På fredagskvällen blir det dessutom mer festligheter. En större delegation från Danmark förväntas krydda dagarna på många sätt. Bussar går i vanlig ordning från Granada i Lönsboda. Parkeringsplatser kommer att iordningställas utmed väg 119. All motordriven trafik stängs av vid och till marknadsområdet denna helg.

Stora sällskap

Utvecklingen av Hjärtasjötorpet går vidare. Idag står två backstugor färdiga med totalt 8 bäddar. Logen har en större lägenhet och torpet ett stort antal bäddar. Totalt finns här nu ca 40 sängplatser, som givetvis kan bli det dubbla beroende på hur du använder de generösa utrymmen som finns här. Det betyder att möjligheten ökar dramatiskt för de som eventuellt

vill hyra. Allt är nu vinterbonat också så här kan skolor, föreningar, stora och små sällskap mm få en härlig vistelse. Förutom att det är fantastiskt vackert så har du sjön med fiske. Nyligen fångades en karp på över 14 kg i sjön. Det finns en naturskön stig runt sjön. Men också en 3 km lång röjd väg till Svarta Bergen. Men framför allt så finns det stora härliga grönområden kring gården.

Boka din säck

Kolmilan byggs och sköts av ett väl sammansvetsat gäng. Under juni har den byggts upp enligt alla konstens regler. När den väl tänds så kommer gänget att få jobba dag och natt i två veckor innan alla kubikmeter ved blivit den kvalitetskol, som är tänkt. Den färdiga kolen kommer sen att säljas i 60 liters säckar. Under marknadsdagarna kan alla intresserade teckna sig för en eller flera säckar, som sen får avhämtas när den är klar.

Fakta om kolmilan Uppbyggnaden av en kolmila är en vetenskap i sig. Rätt ved, rätt drag och syretillsättning är viktigt. I milan bildas farliga gaser som måste tas omhand så att inte milan exploderar. Fickor måste tätas. Så när all ved är staplad kring ett eldrör, så täcks milan med fuktigt granris som sen täcks med sågspån. Det måste vara tätt för att milan skall få glöda och inte brinna. Det händer hela tiden saker i milan som mannarna på utsidan måste kompensera. Antingen med att öppna eller begränsa syretillförseln, eller genom att banka på milan för att på så sätt täppa till de fickor som uppstår efterhand. Slutresultatet blir en hög med den bästa kol som går att uppbringa. Text och bild: johnny@alltomosby.se


reportage

Sommarfynda! SOMMAR-REA

6.990:-

40% på KOZ demosängar 25% på Ekornes sängar 10% på Stressless-fåtöljer 30% på utgående överkast 30-50% på utvalda möbler Bäddmadrass DL på köpet vid köp av säng Birka

exkl. pall

25-40%

Färg & Present

7

Öppet: Månd-Fred 10-18 & Lörd 10-13

rabatt

Stressless Consul i skinn Batick och svart eller cream färg. Ordinarie pris exkl. pall 8.940:-.

Klövervägen 21, OSBY Tel: 0479-145 45

priser Sommar på Utefärg!

3 x 10 liter

500:-

Så långt lagret räcker

7.995:Ord. pris 12.490:-

295::-

25%

sommar

rabatt

Osby’s största Presentbutik OBS! REAN fortsätter

Halva priset på sommarsortimentet.

LUCKY

6.995:LUCKY u-soffa med divan och öppet avslut i tyg Tina svart. H 85 cm, L 290x200/135 cm. Hämtpris 6.995:-. Nackstöd 595:-/st.

sommar

Stor sortering av

Mån-Fred 10-17 • Lördagsstängt 2/7 - 6/8 •

Tel 0479-201 60, 213 60 • www.bergmans.se • Lönsboda

Osby / Lönsboda Aktivcenter önskar alla en trevlig sommar!

För schema och öppettider under sommaren se www.osbyaktivcenter.se

OBS! Sommartid v.26 - 33: vard 10 - 17, lörd stängt.

Välkomna!

VÅGA YOGA i sommar

Onsdagar 4/7, 1/8, 22/8 Kl. 18.30 Ebbarpsvägen vid Eksäters båthamn Medtag matta, filt och vatten. Yogan är GRATIS. OBS Inställt vid regn! Västra Storgatan 61, Osby, 0479 -128 73 • Östra Järnvägsgatan 6, Lönsboda, 0479-200 73 info@osbyaktivcenter.se • www.osbyaktivcenter.se


8

hem & trädgård

Man kan plantera hela sommaren! trädgårdstips Det fina med krukodlade växter är att det går att göra fint i trädgården med nya planteringar hela sommaren. Förr var vi begränsade till vår och höst. Nu kan nästan allt finnas tillgängligt när som helst. Många tänker att det kanske blir varmt och man ska åka iväg och då kan det bli besvärligt med vattningen av det nysatta. Naturen är så vis att den anpassar sig efter omständigheterna. Är det varmt, växer också rötter och grenverk snabbare. Det gör att etableringen går väldigt snabbt och känsligheten för svängningar i temperatur och tillgång på vatten minskar . Tänk bara på att vattna rejält och sällan. Kolla i jorden (eller med fuktighetsmätare) hur det ser ut. Är det fuktigt ner till 20-30 cm finns det ingen anledning att vattna mer. Är det mycket torrt är det bättre att lägga vattenslangen

0 4 7 9 -16 3 9 3

Ibland känner man att det som hindrar en från att ge sig ut i trädgårdens rabatter och rensa ogräs och luckra jorden, är att det gör så ont i kroppen efteråt. Arbetsställningen blir ofta dålig och rörelserna inte de vanliga. Andra muskelgrupper kom mer till användning och det märks på kvällen efteråt. Det finns alldeles utmärkta hjälpmedel. Bland dem är trädgårdspallen en av de bästa. Den kan användas på många olika sätt. I ett läge blir den en stol. Nu kan den även användas som ett stöd för bröstkorgen om man ligger på knä. Man får då fria händer att arbeta och ingen belastning för

Tre v

jankovs

intill växten och låta vattnet sippra fram under några timmar. Vattna alltid vid sidorna av plantan, då får man rötterna att sträva utåt. Det blir den bästa genomfuktning på djupet i jorden och en hållbarare vattning. Det är alltid bättre att gräva brett än djupt, eftersom växternas rötter sträcker sig ut från växten för att nå regnvattnet, som rinner av i droppkanten.

sommar! g li Reseförpackning

från Maria Nila Hårspray 49:Skum 49:-

Se m este rstäng t v. 30

ryggen. Vänder man upp-och-ner på den har man en bra knädyna och stöd med handtag vid sidorna när man ska upp eller ner. Sen går den också att fälla ihop och tar liten plats i förrådet.

visa bilderna. Överallt på väggarna fanns tavlor och andra föremål. Så var det dags för mig att prata. Ordföranden hälsade välkommen och presenterade mig. Jag tackade så mycket och började rigga upp min berömda kanon och dator. Jag började demonstrativt spana omkring mig efter lämplig vägg för bildvisningen. På den bästa väggen hängde Jesus i en träram. Jag frågade: –” Kan vi ta ner Jesus och visa bilderna på den väggen?” –”Ja!” ,svarade ordföranden.”Jesus återuppstår alltid!” Därmed var den frågan löst med ett gott skratt och en trevlig eftermiddag med intresserade och lättsamma människor, som inte hade långt till skratt.

Jag hade förmånen att bli tillfrågad om att visa ett bildspel om trädgård i församlingshemmet i Verum. Väl på plats kunde jag konstatera att det var rejält med folk och ett stort engagemang i allehanda frågor som behandlades. En imponerande mängd utflykter och andra roligheter planerades. Jag lyssnade och funderade på var jag skulle kunna

En riktigt go sommar önskar Jankov och Sia

Idyll Gård Strandläge Tyskar, holländare, danskar etc. köper. Välkommen att kontakta oss

031-249680 0451-772 070 SVENSKA TORP.SE SVENSKA IDYLLER.SE

Vill du slippa ... • DAMMSUGA 9700 XR

Liten och effektiv robotdammsugare som klarar 90 - 110 m2 på en uppladdning. Nästan ljudlös (55dB). Enkel att programmera.

• KLIPPA GRÄSET Fler SOMMARERBJUDANDEN i salongen under JULI månad!

SOMMARERBJUDANDE från

HagnapsNaglar under juli månad

NYTT SET NAGLAR

350:-

Ring o boka 0768-33 49 49

DropIn & tidsbeställning: Mån-Fre 9-18, Lör 9-13

Wiper XP19

Robotklippare för gräsmatta upp till 1.900 m2. Klarar lutning upp till 27 grader. Vi kan utföra installationen och har modeller för gräsmattor från 400m2 till 10.000m2.


hem & trädgård

9

Ett brev till min trädgård Fräscha sommarblommor

Det är sommar och de ljusa dagarna är här. Tiden går fort. Juni går över i juli med högsommar och semestertid. Vi ser fram emot lata och lediga dagar. Dagar i sol och vatten, på bryggor och stränder men kanske också dagar på tomten och i trädgården. Det sista tilltalar mig och det är just där jag tillbringar så mycket som möjligt av min lediga tid – i min trädgård … ” Kära trädgård! Jag har nu varit ifrån dig i tre dagar. Du har på de här dagarna ändrats – vuxit, frodats, grönskat, doftat och blommat… Dina ärtor har blivit skördeklara, din dill är klar att frysa in och salladens andra skörd är klar. Jordgubbarna lyser röda och vinbären står på tur. Sommarblommorna var plantor när jag åkte. När jag kommer hem är de i knopp och några är utslagna. Snart bjuder du på ett överflöd av små orangegula kryddtagetes, rödskirt blomsterlin, sollysande ringblommor, små anspråkslösa men ljuvligt doftande lövkojor, ståtande zinnia och rufsig amarhantus. Hur har det gått för daliorna och sommarbegonierna? De var inte stora när jag åkte. Har de kunnat värja sig mot vinbergssnäckornas framfart? Jag tröstar mig iallafall med att det inte finns några mördarsniglar i ”min trädgård”. Du är fantastisk, som orkar hålla de hemska ”mördarslemmisarna” dig ifrån. Så var det då växthuset. Av erfaren-

& trädgårdsväxter het vet jag att det knappt går att känna igen växthuset efter några dagars frånvaro. Visst är det så att små gurkor väntar på mig och kanske att tomatämnen redan är små solmogna tomater! Imorgon har det lovats uppehållsväder. Då är jag ute hos dig hela dagen. Det blir bara roliga sysslor. Jag klipper ditt gräs med glädje, rensar lätt dina rabatter fritt från ogräs, gör doftande buketter av alla dina blommor, skördar av din fina sallad och dina ljuvliga sockerärtor. Sist men inte minst vilar jag mig – med gräset som golv, skogens träd som väggar och himlen som tak… Vi ses ikväll! Åh, vad jag längtar efter dig! Kram, kram ”

Anlita alltid en mäklare med lång erfarenhet. Vid DIN fastighetsaffär. Tryggt, effektivt och smidigt.

Ring oss när Ni vill sälja. Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 OSBY

Öppettider: vardagar 10-18 • lördagar 10-14 Tel. 0479-143 28. www.vaxtmastaren-osby.se www.bogront.se

Mitt i Osby, bredvid Konsum.

i Osby & Östra Göinge GLIMÅKRA

LÖNSBODA LÖNSBODA

PS. Om du vill se min trädgård på riktigt är du välkommen att komma hit på Trädgårdsvandring onsdagen den 4 juli respektive onsdagen den 18 juli kl. 14.00 – ca. 15.00. Det är gratis – varmt välkommen! DS. Yvonne, Trädgårdsinspiration LIR yvonne@lirtradgard.se

Trädgårdsinspiration ermo.maklarna@ermo.se

hela sommaren!

Utgångspris: 490 000:-

Utgångspris: Utgångspris:795 795000:000:-

4 rok, boarea: 93 kvm & biarea: 90 kvm Adress: Myllevägen 7

8 8rok, rok,boarea: boarea:200 200kvm kvm& &biarea: biarea:125 125kvm kvm Adress: Adress:Badhusgatan Badhusgatan4 4

Ring 044-404 00 för att boka visning!

Visas Visastors tors12/7. 12/7.Ring Ring0479-131 0479-1314545för förbokning! bokning!

Trevlig tegelvilla i 1 plan med källare, där det finns gillestuga & hobbyrum. Trädgårdstomt med gräns till naturområde på baksidan. Uteplats. Vidbyggt garage. Mäklare: Dan Webbnr: 6110-2725.

Rymliga Rymliga1½-plansvilla 1½-plansvillamed medkällare källareoch ochgarage. garage. Ligger Liggercentralt centraltbeläget belägeti lugnt i lugntområde. område.Stora Stora sällskapsytor sällskapsytoroch ochfem femsovrum. sovrum.Härligt Härligtuterum uterum med Webbnr:6110-2793. 6110-2793. meduteplats. uteplats.Mäklare: Mäklare:Dan DanWebbnr:

OSBY

OSBY

Lätt, Inspirerande, Roligt Välkomnar till

Trädgårdsvandring 2012 på St.Trånghyltan! Onsd 4/7, kl. 14-15 Onsd 18/7, kl. 14-15 Se hemsida www.lirtradgard.se För mer info: 0479-80092; 0768-639575

Varmt Välkomna! Yvonne Henriksson Trädgårdsingenjör

Utgångspris: 480 000:-

Utgångspris: 695 000:-

5 rok, boarea: 90 kvm & biarea: 65 kvm Adress: Havregatan 6

5 rok, boarea: 120 kvm Adress: Torpslingan 8

Ring 0479-131 45 för att boka visning!

Visas tis 10/7. Ring 0479-131 45 för bokning!

Tegelvilla på lättskött tomt med bärbuskar och fruktträd. Stort inglasat uterum. Gångavstånd till Osbysjön, idrottshallen och Hasslarödsskolan. Mäklare: Dan Webbnr: 6110-2785.

Rymlig 1½-plansvilla i lugnt, barnvänligt område. Fem rum och två badrum. Härligt inglasat uterum och friliggande garage. Mäklare: Dan Webbnr: 6110-2781.

Besöksadress: Esplanadgatan 3, Osby. Tel. 0479-131 45 alt. 044-404 00


10

reportage Pälle Fridlund utanför Snapphanens kök

Från grunden

Krögaren Pälle Fridlund har mer än 30 års erfarenhet från restaurangbranschen. 2009 tillträdde han på Snapphanen i Knislinge, vilken han driver som ett familjeföretag. På Snapphanen serveras lunch varje dag mellan 11.30-14.30. - Det är hjärtat och kärnan i verksamheten, berättar Pälle. Vi erbjuder varierad husmanskost, tillagad från grunden med riktiga råvaror. All mat lagas på krogen och vi bakar även vårt eget bröd, säger Pälle.

Cateringverksamhet

Utöver lunchserveringen har Snapphanen en cateringverksamhet som även den erbjuder husmanskost och vilt. Vilt- och jaktintresset är stort hos Pälle som gärna själv jagar när han får tid. Han samarbetar med de lokala godsen och kan erbjuda lokala viltråvaror. Under sommar-

Till bords med Snapphanen På Restaurang Snapphanen i Knislinge är det husmanskost och vilt som gäller på menyn. Huvudinriktningen är luncher och catering men Snapphanen har dessutom regelbundet temakvällar med god mat och underhållning.

Kökschef Kim Fridlund, lägger sista handen vid dagens lunch. halvåret lagas dubbla middagar på restaurangen, som också levererar mat till M/S Immelns båtturer.

Temakvällar

Pälle Fridlund är en man med många intressen och ett av dem är musik. Tillsammans med Jonas Nilsson startade han bandet Smens Baglomma 1993. Pälle spelar med bandet och är även ute och uppträder en del med sina söner. På Snapphanen arrangerar han dessutom olika temakvällar med musik däribland en bluesafton 7 juli (se annons). Text och bild: jessica@alltomgoinge.se

7/7 Bluesafton

med grillbuffé Ingmar, Anton & Bluesgubbarna Boka bord

Restaurang Snapphanen mitt i Knislinge centrum, vid rondellen Lunchbuffé alla vardagar 11.30-14.30 Specialitet husmanskost och vilträtter Livemusik, trubadurer och band Catering till festen, julbord mm Bokning av bord 044-600 50

Toppa formen på TräningsBruket i Sommar! Du tränar kostnadsfritt under juni, juli och augusti. Ju tidigare du kommer igång desto större värde! (Gäller vid nytecknande av Clubmedlemsskap.)

www.traningsbruket.dinstudio.se Pappersbruksv. N.industri 280 60 BROBY

Immelnbåten seglar maj-september Bokning av bord 044-960 40


11

Jubel på Stenforsa

Det väntar bistrare tider på Stenforsaskolan vad gäller studentunderlaget - men det dryga 80-talet studenter som gick ut i juni hade allt annat än smolk i glädjebägaren. Förväntansfulla föräldrar, anhöriga, kompisar och en vacker, dock tillfällig sommarsol, väntade på studenterna utanför huvudentrén till Stenforsaskolan.

Lunch på Tranan

I kulisserna fanns bland annat KarlAxel Hill som varit rektor på sko-

lan till nu under våren. Han delade innan ”utmarschen” ut stipendier och betyg till avgångseleverna i

samband med lunch på Tranan. Väl utsprungna blev det en liten turné i diverse fordon runt Sibbhult innan

många fortsatte in till Kristianstad för ytterligare studentkortége. Allt om Göinge visar i bild hur det såg ut i Sibbhult på studentdagen. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

D BOSTA DIREKT

Be smart

Bo smart www.klockaren.com 044-775 25 00

BeSmartBoSmart2.indd 1

2012-06-27 11:00


12

kultur & nöje

knislinge

Sommaren är här… Man har svårt att tro det när regnet har öst ner var och varannan dag! Sommar är det trots allt. Semestern har redan börjat för en del och vad gör man när man inte kan ligga på stranden i solgasset? I Östra Göinge finns det massor att hitta på. Det är bara fantasin som sätter gränserna! Utanför Knislinge har vi Wanåsparken så klart. Där finns ju också från i år vår Turistinformation som kan tipsa om mycket att hitta på och besöka. Man kan paddla kanot i Immeln, Denningarum och Glimminge. Är du sugen på golf, kan du besöka Östra Göinge golfklubb i Knislinge, Tydingesjöns bangolf och Ringens bangolfsklubb i Hanaskog. Vi har vackra vandringsleder genom Kullaskogen, Snapphaneskogarna, Stenrundan i Immeln och Trollaskogen. Varför inte ta en tur med M/S Immeln och se ett underbart landskap från sjön Immeln? I Immeln kan du även boka Grillkåtan om du vill. Cykla dressin, ta en cykeltur eller en fisketur. Besök några av våra fina gårdsbutiker: Nedanbäck, Denningarum eller Emmas Tunnbrödsbageri i mitt kära Bivaröd.

SPIDER-MAN Action

Ja, listan kan göras än längre och att det inte skulle finnas något att göra eller att det inte händer något i Östra Göinge, kan ju vara svårt att förstå! Det gäller bara för oss att ta tillvara på det som redan finns, så behåller vi en levande landsbygd som vi kan vara stolta över när vi får hit turister och andra besökare.

Premiär! Ett arrangemang där man under en dag besöker tre unika byggnader från 1600-1800-talen. Byggnaderna brukar kallas högloftsstugor. Kl. 09-11 Slåtter på Sporrakulla norr om Sibbhult med spelemän och kaffe. Öppet kl. 9-17. På Sporrakulla kan man också läsa spåren i byggnaderna. Vi har visningar om timring, skiftesverk, årsringsdatering och dåtidens graffiti. Kl. 11.30-13.30 visas Grimmatorpet i Broby hembygdspark och kl. 14-16 Ballingstorp (utanför Hanaskog).

Visar och berättar gör timmermannen Kalle Melin och ekologen Sven Jensén. Kaffeservering på alla tre ställena vid de angivna tiderna. Arr. Glimåkra hembygdsförening, Göinge hembygdsförening, Skånes hembygdsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan.

SCENEN

Nu hoppas jag att ni Alla får en riktigt härlig sommar och njut av vårt vackra Göinge!! Kram! Ingela

Högloftsrundan den 14 juli

3D

COCKPIT Komedi

Torsdag 21/6 Kl. 18.00 Fredag 22/6 Kl. 20.45 Kl. 18.00 Fre 13/7 Kl. 20.00 Lördag 4/723/6 Ons Kl. 19.00 20.45 Sön 15/7 Kl. 19.00 Söndag8/724/6 Sön Kl. Kl. 19.00 27 - 28 SemifinalOns 1 - 2.18/7 Kl. 20.45. Kl. 19.00

Inte ens det Förflutna.

Thriller

Söndag

Fre 20/7 Kl. 20.00 Sön 22/7 Kl. 19.00

SOMMARKONSERT Jenny Lind

NORRA BRUNN Komedi: Stand-up

Konsert på scenen Fre

26/7 Kl. 19.00

Fre

15/9 Kl. 19.00

Boka biljett på bioborgen.se eller i vår nya reception på Borgen Tele: 0479-125 25

BIO

Gör ett besök på Sporrakulla Gård eller ta dig ut i skogen till Gamlarp för att besöka Naturhälsan. Ta en stund och känn historiens vingslag genom Snapphaneland. Kanske är du sugen på att shoppa lite. Vi har fina, mysiga butiker där du hittar det där lilla extra. Smak & Sinne i Knislinge, blomsterbutiker som Lathyrus Interflora och Knislinge Blomstershop i Knislinge, Blommor och Blad i Broby, Gröna Porten, Karins Din Helhet m fl.

När du blir hungrig kan du ta en fika eller en bit mat på något av våra caféer eller någon restaurang. Vill du ta hand om dig själv lite, kan du hitta många ställen att beställa tid på om du går in på www. goingevaruhus.se. Här får du också massor av tips om andra butiker och företag som är väl värda att besöka.

Göinge har gott om sevärdheter, utnyttja semestern till att upptäck eller återupptäcka din hembygd. Passa t.ex på att besöka Sporrakulla Gård den 14 juli.

BIO


boktips bokspalten

HÖKÖNS MARKNAD Sön 8 juli kl.10-17

Tips till hängmattan Jan Guillou har lyckats igen. Denna

gång har han påbörjat en släktkrönika som tar sin början när seklet var ungt. Den första delen heter Brobyggarna. Havet utanför Bergen tog tre gossars älskade far. De tre pojkarna fick börja arbeta som repslagarlärlingar men snart upptäcker man att de är mycket tekniskt begåvade. Man bekostar deras utbildning i Tyskland till diplomingenjörer. Med teknikens stora framsteg trodde man att det aldrig mer skulle behöva bli krig. Det man inte anade var att man stod inför det mest blodiga århundradet någonsin. Boken kan beskrivas som en äventyrsroman i historisk miljö, men innehåller också kärlek och vänskap. Vill man läsa något i lugnare miljö föreslår jag Linda Olsson, Det goda inom dig. Återkommande teman i Linda Olssons romaner är kärlek och vänskap och denna gång berättar hon om Marion Flint som träffar en maoripojke, Ika, på en nyzeeländsk strand. Pojkens frågor väcker hennes egna barndomsminnen till liv, av morfadern på Åland och mammans våldsamma äktenskap som gör att Marion och hennes tvillingbror blir bortadopterade. Kommer de att träffas igen?

Det skrivs som bekant väldigt många deckare, många bra och någon som sticker ut. En favorit har blivit Hjort/ Rosenfeldts karaktär Sebastian Bergman som är kriminalpsykolog. Han har egentligen lämnat polisen, men kan inte låta bli att tvinga sig in i olika utredningar. I Lärjungen begås en rad kvinnomord i Stockholmstrakten som påminner i alla detaljer om en tidigare seriemördare som Sebastian Bergman fick satt bakom lås och bom. Problemet är att han fortfarande sitter där och inte kan ha utfört de nya morden. Den sommarlovslediga tonåringen kan läsa Katarina von Bredow, Flyga högt. Det börjar en ny tjej i niondeklassen. Men istället för att vara lagom och inte märkas för mycket så gör hon tvärtom. Hon sätter sig var hon vill, umgås med vem hon vill och vill inte inordna sig i oskrivna regler. Då plötsligt gäller inte den gamla rangordningen, rollerna förändras och inget är som det har varit. En tänkvärd relationsroman. Ha nu en riktigt skön och avkopplande sommar så ses vi till nya boktips till hösten. Els-Margret Bokhandeln i Osby

LOPPIS 10.00-17.00

Sälj saker du inte längre behöver! Eller kom och fynda! Platshyra 100 kr De första som bokar, får plats under partytält! hokon@hokon.se Johan 0708-495505

11.00 Tuta & Kör 12.30 Trollkarlen Kaj 14.00 The Travelling Band

DESSUTOM

Kl. 10.00 börjar vi sälja boken ”Branden på Vakö myr 1992” Begränsad upplaga, kom i tid om du vill köpa ett exemplar!

Knallar Rundturer med veteranbrandbil Utställning av veteranfordon (anmälan till Göran 0479-91268) Våffelservering Ållotteri Matvagn

www.hokon.se

Arrangör:

EN STORLEK STÖRRE ÄN PRISET SUZUKI SX4 FRÅN

&

UTRUSTAD KLAR MED T.EX:

DELBART BAKSÄTE

AC°

mp3

5

dörrar

Elbackspeglar

CD RADIO

6

KROCKKUDDAR

E P

elhissar

farddator A BS

SX4 4x4 MED i-AWD FRÅN 166.900:-

suzuki.se

Vi är övertygade om att det finns få bilar i mellanbilsklassen som är så prisvärda som Suzuki SX4. En rymlig och tuff minicrossover som har allt många, betydligt dyrare bilar saknar. En bil klippt och skuren för dig som vill kombinera suverän ekonomi med driftsäkerhet, utrymme och komfort. Välkommen på en provtur.

Semesterstängt 16/7 - 1/8

103 10

Fiskdamm Hoppborgar Godisregn från scenen kl.13.30!

BOKLANSERING!

MINICROSSOVER

Hår, nagelvård och makeup

FÖR BARNEN

PROGRAM FÖR DAGEN

134.900:1.349:-/MÅN*

Skön Sommar! Välkommen gammal som ung!

Öppet: mån 13-19, tis-fre 9-18. Esplanadg. 5, Osby

13

Bränsleförbr. bl. körning: SX4 2,0 Diesel – 1,6 4x4. 4,9 – 6,5 l/100 km. CO2 129 – 149 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans & 12 års rostskyddsgaranti. *Finansiering genom Suzuki Finans: Ränta f.n 6,36%. Kontant 26%. Restvärde 50% av nybilspriset efter 36 månader. Effektiv ränta 7,65% (inkl. uppläggnings- och aviavgift).

Lindgrens Bil AB Södra Portgatan 34, 283 50 Osby, Tel. 0479-31086, www.lindgrensbil.com


14

reportage

hästveda

Lursjön hoppas på sol Lursjön ligger alltid i toppen när det gäller ranking av Skånes renaste och bästa badsjöar. Det förstår man också när man väl är där. Hit har bad- och campinggäster vallfärdat i flera decennier.

som kör hit för att hämta pizzor, säger Seliathin.

trivs med mat och underhållning, avslutar han.

Härliga kvällar

Lasse alltiallo

Vädrets betydelse

Under sommaren ska det vara full aktivitet kring campingen och restaurangen. – Det är öppet varje kväll så länge det finns gäster, menar Seliathin. Vi arrangerar även grillkvällar och musikaftnar för alla intresserade. Ljumma sommarkvällar så har vi mycket folk som

För Seliathin, som arrenderar camping och restaurang, betyder vädret allt. En solig dag är det full rulle med mat, dryck och glassförsäljning. En mulen dag kan vara en förlorad dag. Så en dålig sommar

får konsekvenser. Campingen är populär och i princip fullbokad från midsommar och en dryg månad framöver. Seliathin har också ett mycket gott rykte efter flera år med restaurang i Hässleholm. – Vi har ständigt gäster från Hässleholm

”Den nya ADB-mottagaren är en fröjd att använda!”

Lasse Åkesson är en ”alltiallo” vid camping och bad, som spenderar somrarna vid Lursjön. Annars är hem och arbete i Phoenix, Arizona. Där arbetar han med eget företag och lär ut tennis. Lasse har själv spelar serietennis och hankat sig fram via turningar strax under GP

”Bild och ljud från boxen håller riktigt hög kvalitet med superbra skärpa på HD-kanalerna.”

Allt du behöver för 417 kr/mån! 3D 500 GB

Inspelningsbar HD-box 500 GB.

Startavgift ingår Parabol och installation ingår Marknadens bästa familjepaket Kortavgift ingår 67 kanaler varav 13 i HD

Erbjudandet gäller vid nytecknande av Familjepaketet för 229 kr/mån, kortavgift 59 kr/mån samt HD-box 129 kr/mån. Abonnemanget löper på 27 (varav 24 betalande) månader. Totalkostnaden är 10008 kr inkl. box. Basinstallation ingår upp till 1350 kr vid anlitande av någon av Canal Digitals auktoriserade installatörer.

n på Besök butike OBY Storg. 24, BR ! eller ring oss Mån - Tors 17 - 19. Lördagar 10 - 13 • Övrig tid enligt överenskommelse. Hjärtligt Välkomna!


reportage

15

Badklart i sjöarna Dykex, dykarföreningen i Osby, rensar årligen våra badstränder i Osby kommun samt några i Hässleholm. Medlemmarna rensar både på land och i vattnet, så att vi badare skall kunna känna oss säkra. nivå. Via kontakter träffade han Richard Fromberg, ett australiskt tennisproffs. Lasse blev sen tränare och följde med Richard under åtta år. Men numera älskar han att fly Arizonas heta sommar med temperaturer upp emot 50 grader. Då känns Lursjön som det mest exotiska som finns i hela världen.

Het sand

nu hoppas man på bättre väder. – Det är ca 20 grader i vattnet och glassboxarna är fyllda, så nu kan vi bara hoppas på sol, säger Lasse. Det är redan en hel del folk som både solar och badar, trots vanlig vardag. Men det är ju inte den heta sand man minns från barndomen, då man fick springa ner till vattnet för att inte bränna sig. För så var det väl alltid förr?

Våren har varit lite trevande, men Text och bild: johnny@alltomosby.se

Dålig sikt

Arbetet är inte helt enkelt med tanke på att humus gör sikten så dålig att det krävs stora resurser med personal och rep för att söka av botten. Sedement från botten gör också det hela lite mer komplicerat. Men dykarna har lång erfarenhet och vet hur de skall kunna få våra badplatser i bästa skick inför badsäsongen.

Söndrigt glas

I uppdraget ingår fem sjöar, Osbysjön, Hjärtasjön, Krusebökesjön, Vesljungasjön och Lursjön. – Vi hittar cyklar, möbler och tyvärr en hel del sönderslaget glas, avslöjar Mikael Nilsson från Dykex. Helt säker kan man ju inte vara, men rensningen innebär att våra badställen är klara för sommardoppet. Text: johnny@alltomosby.se Foto: Elof Edbro

Stor familjefest!

HÄSTVEDA MARKNAD 11-12 juli

Onsdag kl. 13-24 - loppmarknad, underhållning -

Torsdag kl. 8-18

- djurmarknad (kl. 7-14) -

Helikopter rundflygning! www.hastvedamarknad.se


16

näringsliv

Osby Näringsliv

Osby Näringsliv

Osby Näringsliv

www.osby.nu

Semestern står för dörren … … och därmed också drömmen om den perfekta ledigheten. Resa bort och uppleva något alldeles speciellt eller bara ligga i skuggan och läsa den där boken som aldrig annars blir av. För några blir det verklighet. Men för många blir det bara en tanke – en förhoppning. Det är ju just det där med att vara företagare. Om du är en typisk svensk företagare så blir det kanske inte särskilt mycket ledighet. En undersökning visar nämligen att tre av fyra småföretagare drömmer om att vara lediga betydligt längre än de har möjlighet till. Samtidigt så är ju engagemanget något positivt som utvecklar företaget. Har du väl fått den drivkraften, så är det inte så lätt att släppa den bara för att det råkar vara semester. Det tar ett tag, men till slut så förstår man att det faktiskt kan vara klokt och framgångsrikt att faktiskt göra just det – släppa tyglarna. I alla fall för några få veckor. Hur som helst så tar vi lite fritt på Osby Näringsliv. Vi är tillbaka i

augusti med nya lunchmöten och en spännande företagskväll senare i höst. Vi vill önska alla nuvarande och kommande medlemmar en riktig trevlig sommar! Ut och njut av den svenska sommaren. Gäller givetvis även er som passar på att njuta av ledigheten på andra håll i världen. Mats Svensson ordförande Osby Näringsliv mats.svensson@protech-ab.se

Vi testar din affärsidé och gör dig startklar!

Hos oss får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning, när du tänker Starta Eget. Boka tid på tfn 0479-152 50. Vi finns på Näringslivscenter, V Storg. 26 i Osby

Ny butik öppnar i Osby Under en period har antalet butiker minskat i Osby. Men nu verkar trenden har vänt. Fler butiker håller nu på att förbereda sig. Först ut är en butik med livsmedel som slår upp portarna i början av juli. Osby livs hittar du nu mitt på Ö. Järnvägsgatan.

Basvaror

Vi har tidigare skrivit om Ö. Järvägsgatan som under en period haft problem med attrahera ny verksamhet i tomma lokaler. Nu kommer först Osby Livs, som kommer att erbjuda basvaror. På denna sidan har det ju tidigare funnits flera butiker. Vilket vittnar om att det finns ett behov och en möjlighet att förse östra centrum med ett enklare sortiment.

Full ruljans

Nästa öppning planeras i september, då Annorlunda rums gamla lokaler får ny verksamhet. En storsatsning som kan betyda mycket för all handel i Osby. Vi kommer att berätta mer om detta efter semestern. För närvarande är det full ruljans med byggnation av inredningen. Text och bild: johnny@alltomosby.se

ARA STÄD ”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen Godkänd av Osby kommun inom L.O.V (lagen om valfrihet)

Tel. 044-443 05 | Mobil. 073-771 74 93

Var shoppar man i Osby och Lönsboda – kolla på www.osby.nu


reportage

17

tade ur filmerna. Tjejen i taket är en avgjutning som sen plastats fast i innertaket.

Mycket glitter

I kofferten är det kaklat och under plexiglaset finns slutsteg, 250 sprutor och avklippa fingrar. Det ända som är orört inne i bilen är golvmattan. Utvändigt har den breddats 9 cm varje sida och fått 20” fälgar. Lacken är vanlig svart, men med två lager silvriga miniflakes. Ovanpå ligger sju lager med apple candy red, vilket ger ett enormt djup med mycket glitter i solen.

Bilutställningen ”E Custom Meet” 14 juli vid Sjöängen mellan 12:00 och 16:00, alla välkomna.

Morgan ställer ut Den 14 juli är det dags för E Custom Meet på Sjöängen i Osby. Alla unika eller ombyggda fordon får ställa ut. Det är gratis, men vill du ha chans att vinna pris och bli bedömd framme vid ”Röda Mattan”, så kostar det 50 kr. Initiativtagare är Morgan Svennarp från Osby. Det finns korv och fika till försäljning och ström till utställningsbilarna. – Även Lukas ”Kooz” och ”Colle” som har Sveriges just nu hetaste bilar kommer att finnas på plats, säger Morgan. Evenemanget genomförs i samarbete med Gatbilar.se (Tillhör Bilsport).

Riktig tjej

Detta är 3:e året som Morgan håller i trådarna. – Jag hoppas att det växer och blir en årlig tradition. Givetvis ska mina bilar vara på plats. Har även lite nya projekt som jag visar fram, avslöjar Morgan. Han har byggt två bilar till denna säsong, en Ford Focus kombi -00 (svart) och en VW Fox -07 (blå/ vit). – Det började med focusen där jag utgick från skräckfilmerna SAW. Det innebär detaljer häm-

På huven och ena sidan har motivlackerare Wickepaint gjort karaktärer från SAW filmerna. De är så bra gjorda att folk tror det är foto som jag klarlackat över.

Spelar högst

Det blir även en billjudstävling där man mäter vem som spelar högst Db i bilen. Två klasser och två pris i varje klass. Vi kommer också att dela ut tio ”top ten” priser och tio ”runner up” priser samt två ”special award” som jag personligen väljer ut, avslutar Morgan. Text: johnny@alltomosby.se Foto: privat

20% GÖINGERABATT till kunder inom Östra Göinge på order lagda före 1 september 2012.

I samarbete med:

www.redent.se


18

reportage

Fiskevatten i Örkened

LÖNSBODA

I Örkened finns det många småsjöar som Östra Örkeneds fiskevårdsförening har kartlagt en hel del av. Man kan köpa fiskekort till 13 av sjöarna. Det är Skogagylet, Gäddegyl, Skäragyl, Norra och Södra Smedsjöarna, Sogylet, Långagyl, S. Togylet, Gräingagylet, Abborragylet, Abborrasjön, Ubbasjön och Strönasjön. Det finns båtar som man får använda gratis i några av sjöarna. Gös och karp är inplanterade i ett par av sjöarna. Enligt Sven-Inge Berg är det en hel del som har köpt fiskekort. De finns att köpa i Handelskiosken i Lönsboda och kostar för ett år 150 kr.
Barn under 15 år fiskar gratis. Man kan läsa mer om det på www. turism.skanenordost.se
 eller kontakta Sven-Inge Berg på tel 0479-51016. anncie@alltom goinge.se

Sommartider Är det höst vi har nu och sommaren har hoppats över, eller är det här sommaren som vi har.
Årstiderna kanske har bytt plats med varandra. Hösten kommer direkt efter våren. Det är så mycket som inte är sig likt längre, så det är säkert så.
Då är det bara att fortsätta att vänta på sommaren.
Egentligen bryr jag mig inte så mycket om solen eller att det regnar heller, bara det inte är kallt ute.

Tycker när man var liten var det alltid fint väder på sommaren, eller har man glömt bort de andra dagarna? Det går ju ändå inte att göra något åt det så man får ta det som det kommer. Sommarlovet var ju alltid soligt och fint. Man var i Hjärtasjön och badade varje dag.
 Var alltid mycket folk där. Någon gång åkta man till havet, men det var alltid så kallt i vattnet där.
Jag var en riktig badkruka och är det fortfarande. Ska vara skönt

att bada och man ska inte behöva frysa.


I bondepraktikan är juli hömånad

2 juli: sådant väder är denna dag, sådant fortfar det vara i 40 dagar därefter.
 20 juli: Margaretadagen. Regn på denna dagen tycker lantfolk inte om, enär man då väntar svår bärgning och emedan nötterna skadas. ”Greta väter i nöten”


22 juli: Magdalenadagen. Magdalena gråter gärna.
 23 juli: Emmadagen, klar och varm ej kvalmig, lovar ett gott år.
 25 juli: Jacobsdagen, varm och klar förkunnar en kall jul.
 27 juli: Sjusovaredagen. Om det regnar denna dag, kommer det att regna sju veckor framåt. Ha en bra sommar
 anncie@alltomgoinge.se

Stationshuset är till salu Är du en järnvägsfantast som drömmer om att äga ett eget stationshus? Då kan din dröm snart bli verklighet, nu är stationshuset i Lönsboda till salu.

Kraftig tillväxt

Centralt belägen i Lönsboda, på Östra Järnvägsgatan, ligger ortens stationshus. Den solgula byggnaden uppfördes i samband med att järnvägen Sölvesborg-OlofströmÄlmhult öppnades för trafik 1901. Bygget av stationen bidrog till en kraftig tillväxt i den dåvarande lilla byn och ett samhälle växte upp med bebyggelse både öster och väster om järnvägen. Persontrafiken på järnvägen genom Lönsboda upphörde dock redan 1984 och därefter har endast godståg tuffat förbi på rälsen utanför husknuten.

Vänthall och kontor

Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att avveckla bygg-

nader som inte längre behövs för järnvägsdriften och säljer därför nu stationshuset i Lönsboda. Stationsbyggnaden består av en och ett halvt plan med källare. Nedervåningen utgörs i dagsläget av den före detta vänthallen och kontor. På övervåningen finns en lägenhet om tre och ett halvt rum och kök.

Hembakat i biljettluckan

Huset, i likhet med många andra, har spelat ut sin roll i dagens moderna järnvägsdrift, men kan fortfarande användas till andra ändamål. Kanske skulle den gamla vänthallen komma till sin rätt som handelsbod? Skulle man kunna sälja hembakt fikabröd genom biljettluckan? Det är nästintill bara

fantasin som sätter gränser, men däremot kan inte huset användas som bostad då den är belägen för nära järnvägen.

Låter det intressant? Kontakta Gunilla Borgström på Trafikverket för mer information och en personlig visning, telefonnummer 010-123 85 09.


reportage

sb y Ung i O

19

 på gång på

PULSEN

Mia Törnblom föreläser i Osby Ung i Osby, är ett långsiktigt projekt där syftet är att vara en bidragande del i utvecklingen av en bättre fritid för alla unga. Det handlar om sysselsättning, utbildning, utveckling, stöd och massor med skoj, oavsett intresse. Fritidsgården Pulsen är drivande i att utveckla Ung i Osby. – Det har varit en lång process att få hit Mia Törnblom, säger Staffan Karlsson och Mia Nilsson på Pulsen, men nu är det och en hel del annat, bokat och klart.

Puss & Snusk

I projektet finns det också en ambition att skapa aktiviteter både för och tillsammans med ungdomar. Under hösten så kommer det att finnas flera tillfällen då vi kommer att skriva mer om vad detta innebär. Den 8 november kommer teatergruppen Ung utan Pung, och ger sin föreställning ”Puss & Snusk”. Föreställningen visas på Teater Borgen i Osby. Fri entré. Det är en turnerande teatergrupp som sedan 30 år gör succé i skolorna genom humoristiska shower med satir, musik och sketcher. Ung utan pungs föreställningar används ofta till temadagar men ger framför allt en möjlighet att bjuda på teater som engagerar, öppnar dörrar och lockar till nya möten och kulturupplevelser.

Mia kommer

Klart är nu också att Mia Törnblom kommer hit. Mia är en av Sveriges mest populära föreläsare. Henne kan ni lyssna på den 15 november 19:00 på Borgen. Biljett kostar 150 kr och köps på bland annat Fritidsgården Pulsen. – Mitt mål är att ge mod och inspiration och samtidigt visa att all förändring är möjlig. Jag visar på ett enkelt sätt hur våra tankemönster och omedvetna reaktioner påverkar

hur vi mår, det vi gör och det vi uppnår - och vad vi kan göra för att förändra det, förklarar Mia på sin hemsida.

E&E

STORA HOTELLET OSBY

NYRENOVERADE RUM Hög standard, konferenser, affärsmöten & fester

Text: johnny@alltomosby.se Bild: privat

Program för hösten

Hösten digra program är under produktion. Det blir som vanligt fyra discokvällar för åk 4-6 och tre resor till Balders för högstadiet. Vi kör Fifa och NHL turnering. Två tjejkvällar är inplanerade för åk 7-8 samt åk 8-gymnasiet. Vi får besök från RFSU kring sex och samlevnad. Absolut akustisk och Osby Rockband, är två planerade konserter under hösten. Det blir också en LAN-weekend, brädspels & figurspels weekend, mässa och mycket mer. Kontakta oss för alla datum och tider. Vi återkommer efter sommarlovet med mer information om våra aktiviteter.

Obs missa inte!

PUB / RESTAURANG

Genuin Mat med lokala råvaror

Torsdag 8/11 18.30 – 20.00 ”Puss & Snusk” med teatergruppen Ung Utan Pung på Borgen. Fri entré.

Glass till tusen

Dufwa Rasten utanför Osby satsar vidare på att utveckla kunderbjudandet och har investerat drygt 300.000:- i en mjukglass och milkshakemaskin. Förutom supergod mjukglass kan de nu erbjuda milshake i olika smaker. Eller vad sägs om Milkshake Kaffe?

Pub & Restaurang. Boka bord, bjud ut en vän! Öppet månd-lörd

Blågult samarbete

Statoil samarbetar nu med Kocklandslaget vid framtagande av nya snabbmatsprodukter som ex Subs i ljust eller mörkt bröd och olika fyllningar. Du hittar även en ny spännande korv på rökt bogkött, lamm och timjan. En landslagsmeny med smarrig efterrätt för hungriga på väg. Fler nyheter är på väg enligt Lars Arvidsson på Dufwarasten. Text och bild: johnny@alltomosby.se

V Järnvägsgatan 17 0479 - 318 30 info@storahotelletosby.com


20

föreningar

Ökat intresse – ökar kraven IFK Osby räknas till nordöstra Skånes största ungdomsförening. Enligt Thomas Sjöbeck, ungdomstränare, så har föreningen över 500 ungdomar i träning. Det är en imponerande organisation och ett enormt stort ansvar att förvalta så många förväntningar. Under juni har Thomas ca 80 ungdomar i olika åldrar i sommarträning.

Positiva vibbar

Det är många positiva vibbar just nu kring fotbollen i Osby. Föreningen växer, intresset för att kom-

binera studier och fotboll via Ekbackeskolan likaså. IFK Osbys herrlag går mot seger i div 5. Damlaget har en ny spännande generation på gång, som behöver något år till för att göra samma sak. – Allt är egentligen fantastiskt bra, säger Thomas.

Lite pinsamt

Det enda problemet är att vi inte klarar av att ge alla lagen plats för träning. Samt att de omklädningsmöjligheter vi kan erbjuda, får nästan alla att duscha hemma. – Många lag som gästar oss, vet om våra problem och har redan innan bestämt sig för att komma ombytta till Osby. Det är ärligt talat lite pinsamt, avslutar Thomas.

Sommarträningen fortsätter under

v. 27 & 28. Välkomna!

hälsar Thomas Sjöbeck

Pål aktiv

Pål Lundin är fortfarande aktiv inom fotbollen. Om nu någon mot förmodan inte skulle känna till honom, så har han spelat många allsvenska fotbollsår i Öster, Trelleborg och Umeå. Proffs i England och numera målvaktstränare i Osby. För många räknas Pål som en av landets mest kontroversiella fotbollsprofiler under modern tid. – Fotbollen har alltid tagit mycket av min tid, menar Pål.

Viktig föreningsinformation En påminnelse till alla föreningar som har ungdomsverksamhet att lämna in sina ansökningar om verksamhets-aktivitetsbidrag. Sista dagen är den 15 augusti som avser verksamhet januari – juni 2012. Bidraget avser även handikappföreningar. Inga blanketter sändes ut. Ladda ner dem från Osby kommuns hemsida www.osby.se.

Bokningar av sporthallar, Hjärtasjötorpet, Backstugan, Tallhem, Logen och Ekebo görs via hemsidan www.osby.se och därifrån vidare uppleva och göra osv. Ni kan även ringa till Inga-Lill Boström Osby Fritid tel 0479528 175, 070-931 81 75 eller mejla ingalill.bostrom@osby.se

Välkommen till

Alternativkliniken i Hästveda.

Leg.sjuksköterska

Engagemanget omfattar både att utveckla nya talanger i Osby, men även att se till så att förhållanden och möjligheter är optimala. – Vi har full kontroll på hur majoriteten av andra föreningar i närheten har det. De har inte vårt fantastiska intresse. Men de har förhållanden som i många fall är 3-4 gånger bättre än vad vi kan erbjuda våra ungdomar i Osby vad gäller faciliteter. Det måste till en förändring annars är risken att vi inte klarar av att förvalta den ström av unga spelare som ny fyller på underifrån, avslutar Pål.

Text och bild: johnny@alltomosby.se

HEMBYGDS- OCH HEMVÄNDARDAG På Enebacken sönd 12 aug kl 14

Jag kan hjälpa Dig att läka från fysiska problem ex. smärtor i leder och muskler, magproblem, mm. Även läkning från ångest, stress, trötthet, utbrändhet mm. Metoder : Trinfinity 8 (avancerad healingform), färgljusbehandling mm. Viktnedgång med hjälp av Cambridge viktprogram

Gunnel Svärd

Nya talanger

070 2617108

www.alternativkliniken.com

Underhållning • Hantverksgata med försäljning Guidning på museerna • Vi visar gamla Osbybilder Kaffe på entrébiljetten Välkomna! OSBY HEMBYGDSFÖRENING Under aug har vi öppet på Enebackens museer Varje sönd kl 14-17


föreningar

21

NU GÄLLER DET! SOMMAR-MÖBLER

0R% 30-G6 ERVA OR

Sommar & Uterumsmöbler Köks & Matrumsmöbler Soffor & Soffgrupper

Nybeställningar

20%

Hemkörning fixas. Finansiering via resursbank 6-12 mån räntefritt.

Spara annonsen!

PÅ LA

Det annorlunda

MÖBELLAGRET V. Storg. 2, Osby. Tel. 0479-302 86

www.outdoor-indoor.nu Lördag–Söndag 11-16

Glada scouter i patrull Svalan

Scoutläger vid Vesljungasjön Ett 40-tal Scouter (och ledare) från Osby och Lönsboda summerar årets ”Vesljungaläger 2012”. – Det blev ett riktigt äventyr med två övernattningar och humöret var verkligen på topp, säger Björn Hallberg. Lägerplatsen var i natursköna Vesljunga, med gångavstånd till Vesljungasjön för bad och kanoting. Väl på plats vid lägerplatsens ”Portal” fick alla en kortare genomgång av lägerområdet, med tillhörande guidning, samt inblick i programmet.

Tema medeltid

Scouterna är ju som vanligt alltid redo och med en stor portion energi byggde de upp allt som ”patrullen” behövde för de tre dagarna. Det är klart att allt blir både roligare och trevligare när vädret är bra, och det blev mängder av sol hela helgen. Lägret hade ett medeltidstema, där själva höjdpunkten var en medeltidsmarknad, där man kunde byta dagarnas intjänade ”medeltidspengar”, mot roliga aktiviteter. Medeltidspengarna kunde varje patrull vinna under dagarna i olika tävlingsmoment.

Fantastiska dagar

HAR NI EN SÖNDRIG VINDRUTA – VI UTFÖR STENSKOTTSLAGNING OCH BYTER BILRUTOR VI SAMARBETAR MED DE FLESTA FÖRSÄKRINGSBOLAGEN LÄNSFÖRSÄKRINGAR = GRATIS STENSKOTTSLAGNING

TEL 0479-13009 • Klövervägen 26 • 283 50 OSBY

Några av lägrets höjdpunkter var kanotpaddling, hästridning, lägerbål, medeltidsmarknad, 5-kamp, ”Rövaröverfall”, bad och mycket mer, berättar Björn. – Det är verkligen kul att se allas glädje, och den fantastiska entusiasm alla har inom Scouting. Det bästa ordet som sammanfattar detta läger måste vara ”Äventyrsglädje”, där alla har haft tre fantastiska dagar tillsammans, med mycket ”roligt bus utomhus”. Till hösten drar vi igång igen, med program varannan söndag, avslutar Björn. Mer information hittar man på www.osbyscout.se

Lägerfotografer: Martin Nygaard och Björn Hallberg

En solskenshistoria Ta hjälp av en reklambyrå inför höstens satsningar med t ex. Hemsida Annonsutformning, Säljmaterial mm. crbyra.se


22

föreningar

Mikael Lindmark till vänster, får klubbnålen av Anders Walthersson.

Presidentskifte hos Lions Vid säsongens sista klubbmöte hos Lions Club i Osby, valdes Mikael Lindmark till president för kommande verksamhetsår. Förre presidenten Anders Walthersson fäster på presidentnålen.

Lions Loppmarknad

Förutom dessa båda kommer styrelsen bestå av Tommy Axelsson, Joakim Danielsson, Patrik Ingelström, Kjell-Åke Kronvall, Arnold Kroon, Hans-Åke Olofsson, Magnus Wihlborg och Åke Wihlborg. Mikaels

första riktigt stora utmaning blir att leda Lions Loppmarknad som går av stapeln lördagen den 25 augusti och där publiksiffran brukar vara mellan 1.200 och 1.500 personer. Text och bild: Hans-Åke Olofsson

Örkeneds Röda Korskrets Sommaren är här och vår verksamhet är inte så omfattande som under de övriga årstiderna. Våra arbetsgrupper har fått ledigt, men de flesta deltagarna arbetar hemma. Det är både glädjande och tacksamt. I augusti när torsdagsgruppen börjar kommer deltagarna med filtar, koftor och dukar m.m. Barnkläderna hamnar hos migrationsverket, Tjernobyllägret och BVC. Alla fina handarbeten finns till försäljning på årets höstauktion eller som vinster på våra lotterier till hösten.

Hembakade kakor

Måndagsträffarna mellan 9.3012.00 börjar i september. Även dessa deltagare är flitiga under sommaruppehållet. Vi hälsar flera välkomna till gemenskap vid våra träffar. Hembakade kakor och bröd finns som vinster i vårt tombolastånd på marknaderna vår, sommar och höst. Behållningen från vårmarknaden tillföll årets Tjernobylläger i Broby. Sommarmarknadens behållning ska an-

vändas till kurs i barnolycksfall kommande höst. De boende på våra servicehus bjuds på underhållning vid passande tillfällen och Café Nära på Bergfast finns tillgängligt för alla äldre att besöka. Den verksamheten är inne på sjätte året. Varmt Tack till alla som stödjer oss. Vi önskar alla en Glad Sommar! G.Eklund

Marita Surell och Jonna Hellström testar reflexvästarna från kommunen som Patric Åberg överlämnade .

Ljust för nattvandring i Glimåkra – Tänk vad vi kan göra tillsammans, säger Marita Surell, en av många engagerade föräldrar i Glimåkra som tagit initiativ till att nattvandra i byn. I samband med skolavslutningen var det premiär för Nattvandrarna som vill vara ett stöd för ungdomarna i byn.

Stöd för ungdomar

I samarbete med både kommunens socialtjänst, polisen och försäkringsbolag är det närmare 30 föräldrar som nu gått samman och tänker nattvandra. – Vi har ett ställe där vi finns under kvällen och sedan rör vi oss i byn, för att vara ett stöd till våra ungdomar, säger Marita Surell som är den för kvällen som tillsammans med Jonna Hellström möter upp Allt om Göinge.

Gillar korv

Just nu är den fasta punkten församlingshemmet och Nattvandrargänget grillar korv och finns till helt enkelt. Patric Åberg, kommunstyrelsens ordförande, tog kontakt med gänget när han hörde talas om engagemanget. – Vi vill från kommunen också vara med och stötta. Socialen gör det ju redan

med sina insatser men från min personliga sida vill jag också visa engagemang. Han kommer själv vara med och nattvandra och hade dessutom med sig reflexvästar från kommunen.

Viktigt jobb

Intresset är brett och stort och Marita och Jonna hoppas på att fler ansluter sig. – Det är ett viktigt jobb men inte något som binder upp folk för varenda helg, ju fler vi är desto bättre - alla är välkomna. Turbulensen som varit tidigare i Glimåkra där även skolan varit inblandad har dämpats och förhoppningen är ju att Nattvandrarna ska förbättra situationen ytterligare. – Det är kanske en klyscha, men tillsammans är vi starka, avslutar Marita och Jonna. Text och bild: Mikael Persson (MiP)


föreningar

23

HOS OSS ”Buskörning” i Bivaröd

ÖNSKAR VI VÅRA KUNDER EN SKÖN OCH FÄRGRIK SOMMAR! Kenneth & Britt-Carin med personal

Ren buskörning

Drifting anses av många vara ren buskörning - men det är en grov missuppfattning. Drifting är en del av Svenska Bilsportförbundet och kan sammanfattas med att det är att åka snyggt på sladd. Farten är viktig, men det är inte alls säkert att den som kör fortast vinner. Istället bedömer man fart ihop med snygg linje genom banan, och hur brett bilen sladdar. Publikens ovationer vägs också in i bedömningen.

Alltid asfalt

Drifting har sitt ursprung i Japan, där man tävlar i en rad olika klasser. Där kan det vara en, två eller så många som sex bilar samtidigt på banan. Här hemma kördes de första tävlingarna 2005, och banorna kan vara allt från några kurvor, till en hel racingbana. Underlaget är alltid asfalt och bilen ska vara

försedd med vanliga radialdäck. I den lägre klassen (Modified) går det bra att tävla med vilken bil som helst, bara föraren har godkänd hjälm och heltäckande klädsel. Det är först i den högre klassen (Proint), som det blir krav på säkerhetsbur i bilen och overall.

Imponerande syn

Det ultimata fordonet har drivningen bak och en turbomatad motor där fram. Med god viktfördelning är den lätt att sladda genom hela banan. Det är en imponerande syn med den långa flygrakan i fonden när det bränns gummi. Om inte annat så kan det vara värt ett besök på det gamla flygfältet för att uppleva gamla minnen då det var helt andra hästkrafter som lyfte från flygrakan.

VÄLKOMNA! Aronssons Måleri AB Ö. Järnvägsgatan 11, Osby · Tel. 0479-102 30 www.flugger.se · Vardag 9 - 18, lördag 10 - 13

Tillverkar måttanpassade

inredningar

Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Effektiva Hem & Företag

Städ

54

0 26

-1RUT-avdrag, har F-skatt

7 70

0

9 juli - 6 augusti har vi ändrade öppettider: Måndag-Fredag 9-17. Lördag STÄNGT.

för

Till helgen kan du känna påtaglig doft av bränt gummi på gamla flygfältet i Bivaröd utanför Knislinge. Hässleholms Motorklubb anordnar drifting på flygfältet så det lär bli gott om rök. I två dagar blir det dels möjlighet till träning men det blir också tävling. Det är den andra deltävlingen i Bivaröds Driftingserie där den tredje deltävlingen äger rum den 25-26 augusti.

Vi städar noggrant med omtanke till er belåtenhet. Nu utökar vi våra tjänster med gräsklippning. Välkommen att ringa Lena för mer info.

Även renovering, utbytesluckor och övriga specialsnickerier.

K

Ö

K B A D R U M

Öppet: torsdagar 10–18, övriga tider, ring! VERKSTADSG. 2 OSBY

0479-912 30 070-844 24 57 Fler inspirerande miljöer presenteras på www.matsmobel.dinstudio.se


24

reportege Familjeridning – ha kul till häst med barn eller barnbarn.

Pierre Senntoft servar för seger i dubbelturneringen. Peter Alvarsson i förgrunden inväntar.

Ett hästjobb för Stall Stingson Sven Stenkilsson startade Stall Stingson 1979, tillsammans med sin mor Gunnel och hennes man, Stall Stingson. Syftet var att föda upp och tävla med varmblodstravare. Idag har företaget en lite annan inriktning.

Glädja barn

För fyra år sen lämnade mor Gunnel över företaget åt Sven. Samtidigt kom hans fru Pia in som delägare. Barnen växte ifrån sina ponnyhästar och fick nya, större ponnyhästar som de sedan också växte ifrån. – Att skiljas från en ponnyhäst i den åldern är svårt så de fick stanna kvar på gården och antalet ökade, säger Pia. Det var då idén uppkom om att barnens ”avlagda” tävlingshästar kunde få glädja andra barn genom att vara med på ponnyridning.

Rida i skogen

Första sommaren var det mest Osbybor som besökte gården. Pia och Sven körde två gånger i veckan två

travhästar till Osby Camping för att hämta barn som sedan fick rida en runda i skogen innan det var dags att köra tillbaka barnen till campingen igen. – Vi fick sluta med detta efterhand som trafiken ökade på väg 23, som vi var tvungna att korsa, säger Pia.

Flera generationer

Numera tar de istället emot barnen på sin gård. – Både barn och vuxna kommer och rider. Ofta har modern ridit i sin ungdom och vill nu rida ihop med sina barn. Vi har även haft någon vital mormor som ridit ihop med dotter och barnbarn, vilket de yngsta tycker är väldigt roligt, säger Pia.

Korade kommunmästare Östra Göinge har fått nya kommunmästare i tennis efter det att Göinge Open avgjorts för andra året. Tävlingsplatsen ambulerar mellan de deltagande föreningarna och i år var det Knislinge Lawn TK:s tur att arrangera.

Hotfull himmel

Turneringen spelades under vecka 23 och 24 och finalerna spelades den 16 juni i Knislinge under en hotfull himmel. I herrsingel vann Mikael Mjärdestam, Broby TK över Peter Alvarsson, Knislinge TK med setsiffrorna 6-3, 6-1. Peter Alvarsson fick dock snar revansch när herrdubbeln avgjordes där han och dubbelpartnern Pierre Senntoft besegrade paret Mjärdestam/ Marcus Lomming från Broby. Första set gick till tiebrake 7-6

medan andra set gick ganska enkelt till Knislingeduon.

En dubbelseger

På damsidan plockade Annica Persson, Qviinge TK hem en meriterande ”dubbelseger” – först i singelturneringen över Linda Nilsson, Knislinge TK med 6-0, 6-3 sedan i dubbelpar med Sara Juntikka. Där vann de över paret Nilsson/Lillian Senntoft, Knislinge TK med 7-6, 6-3. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

jen kan delta. På våren har Stall Stingson dessutom flera grupper med särskolor, dagcentra, mm som kommer för att åka häst och vagn. Vagnen är utrustad med ramper så även rullstolsburna kan åka med och komma ut i naturen.

Tävlar inom trav

Vagn med ramp

Förutom ridning erbjuder företaget nu också en häst- och vagntur

i skogen med någon av ardennerhästarna Fjordor eller Vestman. Populärt främst för att hela famil-

Sven och Pia är ofta ute på olika evenemang och marknader med sina hästar. De har heller inte slutat helt med uppfödning utan har det vid sidan om turistverksamheten. – Numera föder vi upp både varmblodstravare och Gotlandsruss, säger Pia. Sven och dottern Jessica tävlar dessutom inom travet med hästarna, så fritidssysselsättning saknas inte, avslutar Pia.

Dagridläger arrangeras i sommar, där får man prova olika aktiviteter med häst. Text: johnny@alltomosby.se

Bild: privat


reportage

Bridge Fästingtider pernillas

Ååh, ljuva sommar! I år verkar det som om vi inte bara har fått fantashund & kattips tiskt väder utan också drabbats av ett sådant år som vi kallar fästingår, då vi har extra många sådana kryp på språng. Det finns en mängd olika fästingmedel, flera som innehåller en kemikalie i halsbandet eller den flytande vätskan som ska droppas på huden - s.k. ”Spot-on”. Dessa säljs på apoteken, de är mycket effektiva men kan i enstaka fall ge biverkningar, bör hållas från små barn och är mycket giftiga för allt vattenlevande. De är inte heller miljövänliga.

Hästveda Torsdag 14 juni, 14 par medel 156p. 1. Lars-Åke Nilsson/Jan Nilsson 178p. 2. Christina Gutenwik/Roland Andersson 172p. 3. Peter Raudszus/ Horst Raudszus 170p. 4. Sören Å Hansen/ Zerny Göstasson 169p. 5. Irene Fick/SvenErik Frick 168p. 5. Tommy Friberg/Jan-Erik Eriksson 168p. Torsdag 21 juni, 13 par medel 130p. 1. Sören å Hansen/Zerny Göstasson 173p. 2. Christina Gutenwik/ Roland Andersson 144p. 3. Åke Jalmgård/ Mona Jalmgård 143p. 4. Lars-Åke Nilsson/Jan Nilsson 140p. 5. Britta ÅkerblomNilsson/Lisbeth Rosendahl 131p. 6. Bo Selander/Jan-Ole Engkvist 130p.

Fixodida Zx är ett pulver med le-

versmak som blandas i maten. Detta är ett naturligt och miljövänligt alternativ. Produkten är mycket effektiv mot fästingplågan genom att den aktiva ingrediensen Fulvosyra, naturligt stimulerar djurets försvar. Vare sig vattenlekar eller regnoväder påverkar effekten av Fixodida Zx. Fulvosyra är väsentligt för allt liv och återfinns i torv (bland annat rörstarrstorv). Fulvosyra bildas genom humifiering av växter och har använts inom naturmedicinen i tusentals år, bland annat hos indianstammar i Nordamerika. Den mest åtråvärda rörstarrstorven har behövt minst 10 000 år för att utveckla den speciella fulvosyra som ingår i Fixodida Zx. Det är inte farligt att ge mer än vad som står på förpackningen för att uppnå önskat resultat. När man tycker fästingarna minskat avsevärt kan man gå ner i dosering eftersom man då byggt upp ett grundskydd.

Skudo pet Elektronisk fästing-

vakt, verkar avstötande med pulserande ultraljud, säker för människor och husdjur. Avvärjer fästingar och loppor i upp till ett år. Säker för kemikaliskt känsliga djur och ägare. Ingen doft. Säker för kattungar, hundvalpar, gravida och äldre husdjur. Ett alternativ då man inte vill ge något i maten. Skudo sänder ut ljud med en frekvens på 40,000 Hz – s.k. ultraljud

som skyddar i en räckvidd av 1,5 meter. Skudo tillverkas i Italien och är testad och bevisad effektiv av University of Milan Faculty of Parasitology. Den är även testad av Veterinary Medicine, State University Paolista, St Paul, Brazil och bevisat ofarlig. Om enheten blir smutsig kan man torka av den försiktigt med en fuktad trasa. Skudo Pet tål regn men inte att dränkas i vatten eller bada med. Skudo Pet kan med fördel hängas i djurets halsband och bör sitta med den röda sidan emot pälsen. För bästa effekt ska den hänga på djuret hela tiden under den fästingrika perioden.

Petwise fästinghalsband är

ett halsband som är ofarligt för naturen och som det även går att bada med, men effekten minskar om djuret badar ofta med halsbandet. Ofarligt för människor och barn att ha kontakt med. Den effektiva ingrediensen i Petwise fästinghalsband är PMD-oljan (p-Menthane 3,8-diol) som finns i bladen hos Eucalyptus Citriodoraträdet. Oljan kallas essential oil of lemon eucalyptus och har en svag sötaktig citrusdoft. Denna naturliga olja används och rekommenderas för att avvisa fästingar och bitande insekter i ca. 3 mån. Genom att hunden/ katten rör på sig gnuggas och aktiveras halsbandet varje dag och en fästing-avstötande zon skapas runt djuret. Så länge halsbandet doftar, så fungerar det som avsett. Nytt för i år är fler storlekar och mer PMD-olja. Jag hoppas ni får en riktigt skön och fästingfri sommar! Pernilla

Vill man läsa mer om varje produkt, tester, artiklar m.m www.ticmera.com http://www.notixs.com/fixodida/

Kuriosa Edema (Lönsboda) Loppis & Retro Butik Här hittar du mängder av porslin, emaljerat, glas mm. Du hittar oss 2km söder om Lönsboda mot Sibbhult väg nr 2101. Se skylt, flagga.

Öppettider lörd-sönd 11,00-17,00. Önskas besök på andra tider ring 0708 209978. Välkommen.

Marklundaskolan, Osby Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18 Second Hand Lörd. kl. 10-14Osby Marklundaskolan, Öppet: Tisd. & Fred. 15-18 Välkommen attkl. fynda Lörd. kl. 10-14

UTFÖRSÄLJNING!

% 0 5

Affären ska upphöra!

PÅ ALLT!!!

Sommartider: fr.o.m. v. 28 t.o.m. v. 33 öppet onsdagar och torsdagar 10.00-18.00 Övriga veckor ord. öppettider tisd-fredag 11.00-18.00 lördagar 10.00-13.00

TEL: 044-486 78 Bygatan 2 SIBBHULT

bland nyinkomna fräscha kläder, prydn.saker, Välkommen att möbler fynda textilier m.m. bland nyinkomna fräscha Telefon 0479-150 46 kläder, prydn.saker, möbler Välkomna! textilier m.m. Telefon 0479-150 46

Välkomna!

Möbelmagasinet Välkomna till vår butik som är full av div. begagnade möbler, porslin, tavlor mm.

Öppet Månd-Fred 10-17 Lördag 10-14 Semesterstängt vecka 28 och 29 Tel 044-63083, 0708-799456 Fabriksgatan 6, Hanaskog

Orrens Loppis Smycken, leksaker, porslin, textil samt nytt och gammalt inom kläder

Specialister inom

bygg & renovering.

lyxmar.se Tel: 0733-772024

Öppet: Måndag - torsdag 14 – 18

Glimåkravägen 27 280 70 Lönsboda Tel 0709-475644

Kuriosaboden Bruksföremål, glas, porslin, keramik, allmoge mm Konstutställning - olja och akvarell Öppet maj-augusti onsdag och lördag 12-16 Övrig tid efter överenskommelse Extra öppet vid storhelger Kopparöd 2091 - 289 73 Immeln Tel 044-96212, 0768-635833

Suzzie’s Hylla

Stig Svenssons Dragspelsmuseum Hägghult Lönsboda Dragspel - Allmoge Klockor – Porslin Öppet efter överenskommelse 0479-20969, 0703-269968 www.stigsdragspelsmuseum.se Kör Osby österut mot Lönsboda, granne med Svarta Bergen

Hyr hyllplan från 60:och uppåt. Golvyta & möbler 25% av förs. summan.

Nya lokaler

1. plan - Södra portgatan 19 (mitt emot bowlinghallen)

www.koab.se

Antikbodar Loppis &

Second Hand

Jag tänkte ge lite information om olika fästingprodukter som har visat sig fungera bra och som samtidigt är miljövänliga. Dessa olika fästingprodukter kan fungera väldigt individuellt har vi fått erfara, både från oss själva och våra kunder. Det som fungerar på grannens hund fungerar inte på min, och vice versa. Man får helt enkelt testa sig fram. De olika produkterna har sina för- och nackdelar.

utflyktsmål

Har fått in parti ty ett ger

15:-/m

Öppettider Tors - fre: 15-19.00 Lör - sön: 12-17.00

Tel: 0709 - 59 14 72 * www.suzzieshylla.se

VillaGimle antik & nostalgi www.villagimleantik.se

Konstglas, färgat glas, servisglas, lanthandel-kuriosa, allmoge mm Sommaröppet tisdag – fredag 13-18 lördag – söndag 10-16

Tel 0708-991466, 044-91466 Allarpsvägen 12, Stationen, Arkelstorp

25


26

förening & livsåskådning

Vann du på allsångshäftet?

Semesterhälsning holkonsumtionen ökar och den som redan lever i ett riskbruk kan efter sommaren leva i ett missbruk. Vi vet att till följd av en ökad alkoholkonsumtion kommer också antalet misshandelsfall att öka. Redan idag har ca 385 000 barn i Sverige minst en förälder som lever i missbruk.

Köpte du ett allsångshäfte inför allsångskvällen i Osby? I så fall har du kanske vunnit något av nedan priser. På baksidan av häftet hittar du ett lottnummer. Titta här nedan om det finns med. I så fall kan du avhämta ditt pris direkt hos respektive vinstgivare. Stort grattis från Osby Shopping. (T-shirt, keps och Carspect hämtas hos Växtmästaren i Osby. Sommarkort Osby Turistbyrå 11 Besiktning Carspect 529 Besiktning Carspect 1531 Besiktning Carspect 411 Besiktning Carspect 870 Besiktning Carspect 4 Väska Sparbanken 1826 62 Väska Sparbanken 1826 1091 Presentkort Molje´ 632 Vattenkanna Bokhandeln 220

Delikatesskorg Pecorino Presentkort Skafferiet T-shirt osby:shopping T-shirt osby:shopping T-shirt osby:shopping T-shirt osby:shopping Keps osby:shopping Keps osby:shopping Keps osby:shopping Keps osby:shopping

301 1307 44 1622 17 146 152 972 701 36

Bostad sökes Medelålders kvinna med vik. på Knislinge Kyrka saknar bostad mellan 15 – 27 juli. Önskar hyra 1 rum (gärna möblerat) med tillgång till kök o toalett. Tfn: 0706-29 42 44

HJÄRSÅS FÖRSAMLING Juli 8 söndag

Sibbhult

10 Mässa, vi bjuder på kaffe.

10 tisdag

Skogsbrynet

14 Promenad

15 söndag Sibbhult 14 Gudstjänst vid scoutstugan i Barnens skog, fi ka 15 kr 22 söndag Hylta 14 Gudstjänst vid Hylta missionshus, ta med kaffekorg. 26 torsdag Sibbhult 18 Musikkväll Österlia BigBand vid vackert väder utomhus. 29 söndag Hjärsås 18 Mässa vid hembygdsgården ta med fi ka korg.

Hans Eriksson, Komminister i Osby-Visseltofta församling Sommaren är här och med den följer för de flesta av oss en välförtjänt semester. En tid av ledighet för att ladda upp batterierna inför den kommande hösten om vintern. Men vad gör vi av vår ledighet? Hinner vi njuta eller försvinner den bara av alla måsten, eller är det till och med så att vi har svårt att hantera ledigheten. Här kommer några tankar för sommaren utifrån välkända fakta. Under sommaren drabbas fler parrelationer än under övriga året av konflikter. Alko-

Därför! Ta vara på ledigheten och samla kraft. Var nykter så att du har kontroll över dig själv. Vårda dina relationer. När hösten kommer behöver vi hela relationer inte trasiga. Glöm dessutom inte att det bästa sättet att ladda batterierna inför kommande tider är genom att bygga upp sig själv till både kropp, själ och ande. Jag vet av egen erfarenhet att när jag låter Jesus Kristus vara centrum i mitt liv då fyller jag på kraft och energi så att det räcker. Något annat för att ladda min själs batterier behövs inte. När dessutom kroppen får vad den behöver av vila, motion och rekreation då kan man komma tillbaka till arbetet i höst fylld med kraft och energi. Styrkt till både kropp, själ och ande. Hans Eriksson

ÖSTRA BROBY FÖRSAMLING

Sommarmusik Onsdagar kl.19

11 juli i Broby kyrka

"dagen i dina händer" Sommarmusikgudstjänst medv. Trio Block

25 juli i Broby församlingshems trädgård

Sommarkvällscafé

medv. Christian Sturesson sjunger o spelar gitarr

Augusti 5 söndag

Sporrakulla

14 Gränsgudstjänst

7 tisdag

Skogsbrynet

14 Promenad

12 söndag Åstringagåden 17 Gudstjänst Telefon: 044-51640. Exp.öppettider: måndag – torsdag 9-12 E-post: hjarsas.pastoratsvenskakyrkan.se Web: www.kyrktorget.se/hjarsas.forsamling

8 augusti i Broby kyrka

Sommarmusikgudstjänst medv. Fam Bengt Almfjord Arrangör: Ö.Broby/Emmislövs Församling och SENSUS Telefon: 044-45670 • E-post: ostrabroby.pastorat@svenskakyrkan.se Webadress: www.svenskakyrkan.se/ostrabroby


livsåskådning

27

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta

LevAnde Toner, tis 24 juli 19:00

Kväll för Själ och Kropp, sön 12 aug, 18:00 I Visseltofta kyrka bjuds vi på musik av flöjt och harpa. Anna Tengstrand och Susan Scarborough Enochsson spelar flöjt respektive harpa och har spelat tillsammans sedan 2011. Susan mötte vi i Osby kyrka under hösten 2011 då hon spelade till uppsättningen av Förklädd Gud. Tillsammans har de gjort flera uppskattade framträdanden.

Torkel Selin med ackompanjatör bjuder in till en trevlig sommarkväll i musikens tecken.

Susan Scarborough Enochsson

Musik i Snapphanetid, lör 28 juli 19:00

Inbjudan till konfirmation

Spinetta gästar Osby kyrka och bjuder på musik från 1600-talets Europa. Ensemblen består av Martina Finnskog – sång, Karin Palm Lidén – viola da gamba och fiddla samt Margareta Ågren orgel, cembalo och harpa.

Under augusti månad kommer inbjudan till höstens konfirmationsgrupper att skickas ut. Uppmuntra gärna ungdomar att lägga en del av sin tid till att fundera kring Jesus och livet.

Detta händer i vår församling Ons 4 juli 18:15 Kvällsmässa, St Petri kapell.

Sön 15 juli 10:00 Högmässa, Osby kyrka, S Bråliden.

Sön 8 juli 10:00 Högmässa, Osby kyrka, S Bråliden. 18:00 Kvällsmässa, Visseltofta kyrka, S Bråliden.

Ons 18 juli 18:15 Kvällsmässa, St Petri kapell.

Ons 11 juli 18:15 Kvällsmässa, St Petri kapell. Tors 12 juli 19:00 Friluftsgudstjänst, Nybygdens skola. Tors 28 juni 10:30 Mässa på Ekebo.

Sön 22 juli 10:00 Högmässa, Osby kyrka, H Eriksson. Tis 24 juli 19:00 Musik med LevAnde Toner, Visseltofta kyrka, med Torkel Selin och ackompanjatör.

Loshults kyrka 11 juli 19.00

Musik i Sommarkväll

Sön 12 aug 10:00 Högmässa, Osby kyrka, H Eriksson. 18:00 Kväll för Själ och Kropp, Anna Tengstrand – flöjt och Susan Scarborough Enochsson – harpa.

Ons 1 aug 18:15 Kvällsmässa, St Petri kapell.

Ons 8 aug 18:15 Kvällsmässa, St Petri kapell

Verksamheten på HälsoRingens vårdcentral i Lönsboda är under veckorna 28-29-30 flyttad till:

HälsoRingens vårdcentral i Osby, Östra Järnvägsgatan 14.

Öppettiderna är helgfri vardag kl: 08:00 - 17:00 Tfn: 0479-148 40

HälsoRingen i Lönsboda har under veckorna 28-29-30 öppet måndag och torsdag 08:00 - 17:00 för endast bokade besök till distriktsköterska, BVC samt provtagning.

”Duvemåla hage”

Matilda Karlsson, flöjt, sång Mari Gustavsson, piano, sång Sven Jeppsson och Lars Lundbäck, trumpet

Sön 29 juli 10:00 Högmässa, Osby kyrka, H Eriksson. 14:00 Friluftsgudstjänst, Kylens bygdegård, H Eriksson.

• Under tiden 18 juni till 27 juli är det inga morgonböner i St Petri kapell. Varmt Välkommen!

Vi önskar Dig en skön sommar! Obs! Vårt torsdagscafé är stängt under juli månad.

Ons 8 aug 14:00 Sommarcafé med BrittLouise och Sten-Åke Paulsson 18:15 Kvällsmässa, St Petri kapell.

Sön 5 aug 10:00 Högmässa, Osby kyrka, H Eriksson.

Ons 25 juli 18:15 Kvällsmässa, St Petri kapell.

• Mingelfika efter gudstjänst i Osby kyrka om ej annat anges.

Lör 28 juli 19:00 Musik i Snapphanetid, Osby kyrka, ensemblen Spinetta bjuder på musik från renässans och barock.

S.Portgatan 19, Osby (mittemot Bowlinghallen)

www.kraftkallanosby.se

Bokelundsgatan 5, 280 70 Lönsboda. Tel: 0479-254 00


Utbildningsförvaltningen

Sommarens konserter

Bruun – fyra sinnen och en flöjt

Musik i Snapphanetid

SkåneFolk Youth Ensemble

Spinetta

Tid: Fredagen den 27 juli kl 14:00 Plats: Prästängen Arrangör: Osby Kommun / Musik i Syd och Kulturens

Tid: Lördagen den 28 juli kl 19:00 Plats: Prästängen Arrangör: Osby Kommun / Musik i Syd och Kulturens

bildningsverksamhet

Föreställningen ”Bruun – fyra sinnen och en flöjt” handlar om Johan Jacob Bruun (1818-1889), som är en spelman som haft stor betydelse för den skånska folkmusiken. Framför allt genom den viktiga roll han och hans familj spelade för John Enninger (18441908), kantor i Höör, som för den skånska folkmusiken haft en lika viktig roll som upptecknare som den mera rikskände giganten Nils Andersson. I föreställningen vill SkåneFolk Youth Ensamble skildra Johan Jacob Bruuns liv som spelman och hans relation till just John Enninger, men också mera allmänt hur det var att vara synskadad vid denna tid . Hur var relationen mellan hans handikapp och hans yrke: var musiken något som han valde på grund av sin kärlek till den, eller för att det var något som var möjligt för honom att utföra och försörja sig på trots hans handikapp? Föreställningen drar även paralleller till vår tid; hur är det att vara synskadad och vilja spela ett instrument idag? Vilka fördomar och hinder möttes synskadade och andra funktionshindrade av i samhället då, och vad har förändrats idag. SkåneFolk Youth Ensamble är sommarjobbsensemblen där ungdomar från Skåne jobbar som professionella dansare och musiker. Tillsammans med ensembleledarna Pär Moberg (musik) och

Pia Qvarnström (dans) skapar de under en vecka föreställningen och beger sig ut på Skåneturné veckan efter. Under hela perioden bor ensemblen tillsammans i Scoutstugan i Höör. Det är ungdomarnas hemkommuner som anställer dem till ensemblen och jobbet ingår i kommunernas ordinarie ferietjänster för sommarjobbare. Ensemblen har 20 platser. 2012 erbjuder 17 kommuner sina ungdomar jobb i SkåneFolk YE: Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höör, Kävlinge, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Ängelholm, Örkelljunga. SkåneFolk YE har gjort sig känd för sina konstnärligt intressanta föreställningar. De bygger huvudsakligen på traditionella melodier och danser, men i ensemblen möter traditionen det nutida samhället och den mångfald av konstnärliga uttryck som vi omges av. Musiken arrangeras med influenser från en andra musikgenrer (klassisk musik, rock, pop etc), mycket utifrån deltagarnas egen musikbakgrund, och dansen tar sitt ursprung i folkliga rörelsemönster, men inspireras också fritt av andra moderna dansformer. För mer information: http://www. skfye.se

bildningsverksamhet

Musik från barocken som spelas på tidens instrument. I lundabaserade trion Spinetta sjunger sopranen Marita Finnskog ackompanjerad av cembalo och viola da gamba av Margareta Ågren och Karin

Palm Lindén. Musiken kommer från 1600-talets Europa. Spinetta kommer av italienskans spina som betyder tagg och som finns i ordet spinett (ett musikinstrument)

Musik av Mozart, Elgar samt godbitar från Soul-, Musikal- och Operavärlden

Huaröds kammarorkester med Fred Johansson och Hazel Fernades

Tid: Fredagen den 17 augusti kl 19:00 Plats: Utomhuskonsert vid Osby församlingshem Arrangör: Osby Konsertförening i samarbete med Musik i

Syd, Sparbanken 1826, Stiftelsen Musikfesten och Osby kommun En konsert med Huaröds Kammarorkester och dessa två sångsolister. Konserten kommer att äga rum som en utomhuskonsert vid Osby Församlingshem med början kl. 19.00. (vid dåligt väder flyttas den till Kyrkan) Det är ett unikt tillfälle att få lyssna till denna fantastiskt fina konsert i Osby, och vi hoppas naturligtvis att den ska locka en stor publik. Därför finns det möjlighet att försäkra sig om en biljett redan nu. Biljetter till konserten säljs från och med 2 maj i Bokhandeln i Osby och kostar i förköp 180:och vid entrén konsertdagen 200:-. Ungdomar under 16 år bjuds på fri entré. Fred Johanson, musikalstjärna, har

varit med i ”Så ska det låta” på TV flera gånger, varit med på Robert Wells ”Rhapsody in Rock” samt är en av våra allra största musikalstjärnor. Han har i vår spelat i Les Miserables på Malmöoperan, där han hade en av huvudrollerna. Till hösten kommer han att fortsätta sitt engagemang i Malmö, då han spelar en av huvudrollerna i musikalen Evita Hazel Fernades, musikalartist och souldrottningen har sjungit med storheter som Jamiroqay,Brand New Hevies, Tom Jones, Celine Dion med flera. Huaröds Kammarorkester med Mats Rondin som dirigent är en orkester i toppklass och så välkänd i dessa trakter att den knappast behöver presenteras närmare.


29

Osby kommun önskar alla en underbar och avkopplande sommar!

Utbildningsförvaltningen

Mer skapande i skolan Osby kommun har för fjärde året beviljats ”Skapande skola”-medel från Statens kulturråd, för att fortsätta utveckla kulturen i skolan under nästa läsår. Syftet är att integrera skolan och kulturen där det kreativa lärandet blir en naturlig del i den dagliga undervisningen. Kommande läsårs insatser kommer, som tidigare, att innefatta elever i hela kommunen från årskurs 1-9 med fokus på eget skapande inom konst, film och dans. För varje klass/spår kommer lärare tillsammans med elever att utveckla olika projekt under årets tema: alla människors lika värde. Projekten utvecklas sedan ytterligare i samarbete med bland annat Film i Skåne genom att externa kulturpedagoger arbetar med eleverna under det valda temat. Liksom tidigare får elever med särskilda behov ta del av individuella möten med kulturpedagoger för att få möjlighet att delta på sina villkor. Eleverna kommer även att ta del av professionell kultur. Bland annat kommer de klasser som arbetar med konst att få en visning av konstverken i Wanås skulpturpark. En viktig del med att utveckla arbetet med att föra in estetiska

läroprocesser i skolans vardag är kompetensutveckling och fortbildning för lärarna. Den 9 oktober arrangerar Kristianstad kommun konferensen Kulturens kraft i lärandet, Skapande skola i Skåne – Hur bidrar estetiska läroprocesser till elevernas måluppfyllelse? tillsammans med Osby, Skurup, Ystad och Region Skåne. Konferensen äger rum på Kristianstads teater och riktar sig främst till skolchefer, lärare och förtroendevalda i Skånes kommuner. Konferensen innehåller bland annat lärande exempel från de arrangerande kommunerna och en föreläsning av professor Anne Bamford som hör till en av de världsledande inom forskning kring kulturens roll för utvecklingen i skolan. För mer information om ”Skapande skola” kontakta vikarierande kulturutvecklaren Malin Nilsson på telefon: 0479-52 83 12 eller via e-post: malin.nilsson@osby.se

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


evenemang ONSDAG 4 JULI 11:00 – 14:00 Åk Häst & Vagn i Göingeskogarna, från 75 kr. Varje onsdag t.o.m. 8/8. StallStingson, Ö Hyltan 1

14:00 – 16:00 Öppet hus hembygdsgård och glasmuseum. Sibbhult 17:00 – 21:00 60+Dans till M&M Tydingesjöns Festplats Broby

14:00 – 15:00 Trädgårdsvandring hos LIR Mer info 0768-639575 St Trånghyltan, Lönsboda

19:00 Sång & Musik. Loshults kyrka

14:00 – 16:00 Öppet hus i hembygdsgård och glasmuseum. Sibbhult

TORSDAG 12 JULI 07:00 – 14:00 Djurmarknad 08:00 – 18:00 Hästveda Marknad

TORSDAG 5 JULI 18:00 – 21:30 Linedance DJ Ulf Hejman Tydingesjöns Festplats, Broby

18:00 – 21:30 Linedance DJ A-S Nilsson Tydingesjöns Festplats Broby

TORSDAG 26 JULI 18:00 – 21:30 Linedance DJ Ulf Hejman Tydingesjöns Festplats Broby

LÖRDAG 4 AUGUSTI Magisk upplevelsedag vid gamla Transformationsstationen i Gylsboda

20:00 – 24:00 Dans till Holens Tydingesjöns Festplats Broby

10:00-16:00 Offroadträff 4x4 Sågbacken i Hästveda

FREDAG OCH LÖRDAG 27-28 JULI 10:00 1600-tals marknad Hjärtasjötorpet Lönsboda

11:00 – 16:00 Trafiksäkerhetsdag. Fri entré Tydingsjöns Festplats Broby

FREDAG 13 JULI 19:00 Bingo. Lönsboda Folkets Park

LÖRDAG 28 JULI 09:00 – 14:00 Kurs i Lieslåtter med Agne Andersson. Kostn 250 kr, anm 0733-232746. Medtag fikakorg Östanåhuset

19:00 Bingo. Lönsboda Folkets Park

20:00 – 24:00 Dans till Delens Tydinge Festplats Broby

10:00 – 15:00 FilipposDagen. Massor av olika aktiviteter. Marklunda, Osby

20:00 – 24:00 Dans till Mats Bergmans Tydingesjöns Festplats Broby

LÖRDAG 14 JULI 12:00 -16:00 Bilutställning. Sjöängen, Osby

10:00-16:00 Mekonomen i Osby-Racet. Folkrace. Harabackens Motorstadion, Hästveda

LÖRDAG 7 JULI 10:00 – 13:00 Trebys Loppis. Killeberg

SÖNDAG 15 JULI 13:00 – 16:00 Håret som vägvisare. Inv 120 kr, anm 0730-232746 Östanåhuset

FREDAG 6 JULI 10:00-16:00 Offroadträff 4x4 Sågbacken, Hästveda

10:00 Skogshistorisk vandring Simontorps såg, 7 km norr om Glimåkra. 21:00 Pubkväll med Street Fellows Immelns Camping mer info www.olcamping.se SÖNDAG 8 JULI 10:00 – 17:00 Hököns marknad och loppis Platshyra 100 kr. Ring Johan 0708-495505. Arrangör: Hököns Intresseförening 14:00 – 16:00 Museerna öppna varje söndag i juli månad. Hästveda Hembygdsförening TISDAG 10 JULI 10:00 – 16:00 Ponnyridning 250 kr. Varje tisdag och torsdag t.o.m. 9/8. StallStingson, Ö Hyltan 1 ONSDAG 11 JULI Dagridläger heldag. Även den 25/7 och 8/8. 600 kr inkl lunch & fika StallStingson, Ö Hyltan 1 13:00 – 24:00 Hästveda Marknad

ONSDAG 18 JULI 14:00 – 15:00 Trädgårdsvandring hos LIR Mer info 0768-639575 St Trånghyltan Lönsboda 14:00 – 16:00 Öppet hus hembygdsgård och glasmuseum. Sibbhult TORSDAG 19 JULI 18:00 – 21:30 Linedance DJ Lotta Trinse Tydingesjöns Festplats Broby FREDAG 20 JULI 19:00 Bingo Lönsboda Folkets Park 20:00 – 24:00 Dans till Sounders Tydingesjöns Festplats Broby LÖRDAG 21 JULI 8:30 Gammaldags slåtter av Byalagets äng. Tag med redskap, tallrik och bestick, dricka och kaffe. Bivaröds skola ONSDAG 25 JULI 14:00 – 16:00 Öppet hus hembygdsgård och glasmuseum. Sibbhult

20:00 – 24:00 Dans till Znitz Tydingesjöns Festplats Broby

FREDAG 27 JULI 19:00 Bingo. Lönsboda Folkets Park

ONSDAG 1 AUGUSTI 14:00 – 16:00 Öppet hus hembygdsgård och glasmuseum. Sibbhult TORSDAG 2 AUGUSTI 18:00 – 21:30 Linedance DJ A-S Nilsson Tydingesjöns Festplats Broby FREDAG 3 AUGUSTI 19:00 Bingo Lönsboda Folkets Park

Annonsinfo

Evenemang 4 juli – 14 augusti 2012

30

FREDAG 10 AUGUSTI 19:00 Bingo Lönsboda Folkets Park 20:00 – 24:00 Dans till Calinaz Tydinge Festplats Broby LÖRDAG 11 AUGUSTI 10:00 Beredskapshistorisk vandring (2 km). Ingen förbokning. Simontorps såg, väg 119, 7 km norr Glimåkra SÖNDAG 12 AUGUSTI 14:00 Hembygds- och Hemvändardag Underhållning, hantverksgata med försäljning m.m. Augusti: öppet på museet 14-17. Enebacken Osby TISDAG 14 AUGUSTI 18:00 – 21:30 Linedance DJ Lotta Trinse Tydingesjöns Festplats Broby

Grundpris Helsida: 10 900 (190 x 269mm) Halvsida: 6 100 (190 x 132mm) 1/4 sida: 3 500 (93 x 132mm) 1/8 sida: 2 100 (93 x 64mm) 1/16 sida: 1 250 (44,5 x 64mm) Sid.1 Rink: 4 900 (210 x 60mm) Rabatter upp till 50%.

Annonsbokning: Torsdag 2/8 Materialdag: Måndag 6/8 (tryckfärdigt material!)

Läs mer på: www.alltomosby.se Södra Portgatan 28, 283 50 Osby Ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda och Hallaryd. Ansvarig utgivare Johnny Billinger Annonser 0479-160 07, annons@alltomosby.se Tryck Litografen, Vinslöv • Distribution Posten Upplaga 16 000 exemplar • Nästa utgivning onsdag 15 augusti Hemsida www.alltomosby.se


31

Din plats för

250:Ring så för-

BranschGuiden

klarar vi mer 0479-16007

Bilverkstad För reparationer och service av alla bilmärken

0762 - 20 63 01 per.olofsson@peo-bilservice.se

www.peo-bilservice.se

Din guide till serviceoch tjänsteföretag i Osby och Östra Göinge

Bygg & totalentr. Djurvård

Bygg & portservice Vi har 20 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar. Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Foto Tag ditt ID-foto Vi har alltid öppet alla torsdagar Välkommen!

www.studiosos.se

Fotvård

Fotvård – även hembesök

Imse Allhorn Västra Storg. 16, Osby 0707 - 60 70 71

BADRUM KÖK VÄRME BYGG VVS AVLOPP ELINSTALLATIONER DATA

10.775:- Klipp Trim Bad 044-777 70 10 www.comnework.se

Handarbete

Fysioterapi Akupunktur Kinesisk medicin Massage Bowen terapi

på Pälsen Tel: 070-63 90 468 www.papalsen.se

Hem & trädgård

Tel. 044-612 88

076-00 680 03

& 0709-24 27 12

Oleanders Bygg OSBY • 076-255 32 46

FOTVÅRD Annika Olsson Skogsg. 9, Osby Tel. 0479-163 00

Maskin & Cykel Måleri

0706-260 253

www.helolen.com

Städning

Taktil massage Lilian Ohrberg 0730-444 901 www.lilianstaktila.nu

Tandläkare

0479-160 65. Öppet:

Må-Fr 6.30-22. Lö-Sö 8-22

www.vianor.se

Däck Däckhotell bilverkstaD ac-service hjulinställning Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

Elektriker

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76

www.lonsbodafarg.se Butiken 0733-560 272

Trädgårdsmaskiner TV & Antenn Uddarps

Hos oss får du hjälp!

Trädgårdsmaskiner

Caster Master Kb HEM & FÖRETAG

ANNE tel. 076-373 43 70 castermasterkb@gmail.com www.castermaster.net

Veterinär

To Be Hälso & Rehab Studio Hälso/friskvård, KBT, Rehab, Basal kroppskännedom m.m. 0709-103 724

www.tobehalsorehabstudio.com

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Vvs

Vesslarp Veterinärklinik

Per 070-325 35 33 Stefan 070-518 32 27 Kontor 0479-146 04

044-412 95 0709-742 064

Butiken öppen:

Mån-Tors 17-19 Lör 10-13

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

Vi utför:

Hand-tvätt / städning, Polering Lackbehandling Hjul-skiftning 0479-31086

Finsnickeri

Fönster, Dörrar, Möbler & Inredning. Gediget hantverk till bra priser!

Hushållsmaskiner Reparation och service av maskiner, vitvaror m.m.

0479-130 48

Maskin & Cykel Gör service på din cykel & gräsklippare. Hämtar gratis i Knislinge.

Brog. 31. Tel. 044-612 88

Trädgård

Trädgårdsinspiration

Nyförsäljning Rep. & Service

Storg. 24, BROBY

Bilvård

Karin 0739-81 95 90 Saga 044-420 57

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

Vi utför alla slags rörarbeten

(vid Netto)

Tel: 0733-75 91 89 www.jakobssonssnickeri.se

Vi skapar glada leenden

Djursjukvård för hund, katt och häst.

Miljövänligt

www.oredssonsel.se

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

20:-

Finsnickeriet i Gryt

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Leg. Vet. Per Josefsson

Södra Industrig. 2, Knislinge

• Försäljning • Service • Reparationer 070-514 16 73

Kvalitetsstädning

från

Vi utför alla typer av el-arbeten

VI UTFÖR

• Färg • Tapeter • Mindre snickeri • Måleri inne/ute

TväTTa bilen dygneT runT

Vi fixar RUT-avdrag 50%

Lilians Taktila På landet

Flera olika program. Högtryck och mjuka borstar. Lars Dufwa

• Städning & Flyttstäd. • Fönsterputsning • Trädgårdshjälp • Företagsstäd m.m.

Brogatan 31, Knislinge

Hälsa & Hudvård

Tvätta bilen

Fixartjejerna

Bittes Handarbeten

Husrenovering Hälsa Renoverar allt inom bygg utom EL och VVS. 10 års svensk byggerf. F-skatt och goda ref. 125:- /tim inkl moms och ROT.

Biltvätt

Knislinge

Annons

0479 - 200 80

planerar trädgård och gröna rum mobil 0768-639 575 www.lirtradgard.se


Osby

Alla dagar 8-22

– en sund affär

Priserna gäller t o m 8/7, 2012. Reservation för tryckfel och slutförsäljning.

Flintastek tex-mex

FlintAstek

Recept hittar du på coop.se

sverige/Coop

Välj mellan original och tex mex. Ca 800 g. Max 2 köp/hushåll.

29)=K Medlemspris

grillbriCkA Namnlöst-3 1

06-04-12 10.46.07

Coop

2 Chorizo, 2 Salsiccia och 2 Bacon & Cheese 600 g, jfr-pris 41:66/kg.

kOrvbröd 10-PACk Coop

280 g, jfr-pris 6:85/kg.

10kS

25kS

soMMarMat alla Gillar grekland/Ungern

sverige/Coop Välj mellan Babyspenat, Säsongsmix, Småbladsmix, Ruccola och Maché. 70 g, jfr-pris 107:14/kg. Klass 1.

Coop

Fryst. 900 g, jfr-pris 8:33/kg.

2 för

Hel.

delad 11:90 /kg.

2 för

15k

15k Namnlöst-3 1

Medlemspris

vAttenMelOn

sAllAtMix

POMMes striPs POMMes Frites

06-04-12 10.46.07

6)=K

Medlemspris

vi sänker priset på Massor av utvalda favoriter soM hör soMMaren till!

Allt om Osby  

Gratistidning Allt om Osby

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you