Page 1

100% Lokaltidning

Känd Osbyprofil håller ett vakande öga över vår by. Foto: Johnny Billinger

nr 14 14 - 27/8 2013


2

ledare

Kom igång . .. Dags att rösta Jo vi har ett kyrkoval i september som till stor del liknar det val vi har nästa år. Så kanske kan det vara idé att träna lite redan nu? Kyrkoval – varför ska man engagera sig i det? Tja därför att du får. För att du vill. För att stötta dem som engagerar sig. För att vara delaktig. För att många är beroende av rösterna. För att du bryr dig om hur din kyrkoskatt används. Eller för en helt annan personlig orsak. Det viktiga i sammanhanget är väl att känna sig delaktig och att medverka till det som sker i samhället. Man kan väl ha olika uppfattningar kring kyrkan, men vi kommer inte ifrån att den har en viktig funktion att fylla från att vi föds till att vi dör – plus allt däremellan. Så har du en synpunkt, en önskan eller en vilja, så är din röst en del i att bevara och/eller förändra. Får tanken från engelskspråkiga bröllop när prästen undrar om någon i församlingen har något att erinra mot att de två blir ett - speak now or forever remain silent. Lite så är det väl med att rösta. Det ger dig legitimitet till att tycka och ha en åsikt. Motsatsen kan sen var och en själv formulera.

Få Inspiration och Motivation hos oss!

efter semestern! Höstens schema finns på vår hemsida

Välkomna!

johnny@alltomosby.se

Färg & Present

Öppet: Månd-Fred 10-18, Lörd 10-13

Klövervägen 21, OSBY Tel: 0479-145 45

SLUT-

REA!

på Presentavdelningen

Äkta Tranemo

50%-70% Rödfärg 199:Välkomna! Allt om Osby • Allt om Göinge

10 liter.

Osby: Hantverksgatan 5, 283 50 Osby Ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda och Hallaryd. Ansvarig utgivare Johnny Billinger Tryck Litografen, Vinslöv • Distribution Posten Hemsida: www.alltomosby.se / www.alltomgoinge.se Annonser 0479-160 07, annons@alltomosby.se carina@alltomosby.se 070-3051770 Jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 Nästa utgivning: Annonsbokning: Materialdag:

Onsdag 28 augusti Torsdag 15 augusti Måndag 19 augusti

Äntligen! Spinning i Lönsboda Start 2/9 För tider och bokningar håll utkik på vår hemsida

www.osbyaktivcenter.se V. Storg. 61, OSBY. 0479-128 73. info@osbyaktivcenter.se Öppet i receptionen: Mån, Tis & Tors 08.00-20.00, Ons 14.00-20.00, Fre 08.00-18.00, Sön 16.30-19.30


3

Boråstapeter låter festen blomma ut på insidan Som en hyllning till mormors herbarium och utelivet i trädgården tar vi nu in naturens grönska i rummet och påminner om de enkla njutningarna utomhus. Provtapetsera på www.borastapeter.se Välkommen in!

www.olssonscolorama.se • V Storg 27, Osby • Tel 0479-131 20

Boråstapeter låter festen blomma ut på insidan Som en hyllning till mormors herbarium och utelivet i trädgården tar vi nu in naturens grönska i rummet och påminner om de enkla njutningarna utomhus. Provtapetsera på www.borastapeter.se Välkommen in!

Kometen

Störst på färg, tapet, golv och kakel

ÖPPET mån-fre 6.30-21.00 lör-sön 8.00-21.00

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

ICA BLANDFÄRS Sverige, 800-1600g

4990

/ kg

KAFFE LÖFBERGS LILA 4 för

79

500g.

-

Mot ICA-kort. Max 1 erbjudande/kort. Jmf.pris 39.50/kg

ICA FRUKTYOGURT 1 liter

1290

/st

Jmf.pris 12.90/kg.

ICA FLÄSKYTTERFILÉ Sverige

-

79

/ kg

FRUKTKORGAR

800g-1kg. Persika/Kiwi/ Nektariner/Plommon

-

10

/st

Mot ICA-kort. Jmf.pris 10.00-12.50/kg

ICA BASIC MAJSKORN 340g.

5

-

/st

Jmf.pris 14.71/kg

Erbjudanden i denna annons gäller 14 – 18/8 2013. Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning.


4

reportage

Vad är en mor? Den öppna famnen

Som knäpper händer

som trygghet bjuder.

och böner beder.

Den lugna hamnen,

Som hoppet tänder

där livet sjuder.

och barnen leder.

Åhus beachfotboll 2013

IFK Osbys F-02:or Förlorade sin första gruppspelsmatch, för att därefter vinna övriga 3. Därefter tog det tyvärr slut i kvartsfinalen där dom blev utslagna.

Som ständigt strävar, Som lätt förlåter att barnen stöda

när någon felar.

och aldrig bävar

Som med oss gråter

för någon möda.

och lyckan delar.

Som lindrar smärtan

Ja, vad det gäller

och helar såren.

i tiden skiften.

Som tröstar hjärtan

Hon styr och ställer

och torkar tåren.

allt in till griften.

Som kärlek giver

Det givs klenoder

och allt försakar.

på livets färde.

Ett stöd förbliver

En älskad moder

och ständigt vakar.

har högsta värde.

Lagbilder på IFK Osbys F-02:or. Övre raden från vänster: Alma Månsson, Ida Ekström, Ellen Malm Nedre raden: Ida Hagelvik, Thilde Folkunger, Matilda Svensson. Liggande: Målvakten Bianca Rolandsson Matilda Svensson provar på ett skott.

Mildred Hillerskog

Skott av Matilda Svensson under en av gruppspelsmatcherna. Ida Ekström och Alma Månsson övervakar det hela.

Semersterbild ”Innovativ cykeltjuv” med tanke på att cykelstölderna i våra kommuner ökat det senaste året. Marita Flood

Laget tar igen sig mellan 2 matcher, och får service av föräldrar och ledare.


reportage

5

NYHEenT! i butik

NEW YORK 1000 Gänget i Hanaskog/Bjärlövs damlag förbereder för tipsrundestart med höstpremiär söndagen den 25 augusti.

ställbar säng

Klurig träffpunkt i Hanaskog

I Hanaskog är det en gammal tradition att gå tipsrunda på söndagsmorgnarna. – Vi prövade med att dra igång det igen i våras och det funkade bra - så nu kör vi i höst också, säger Katarina Tobiasson från Hanaskog/Bjärlövs damlag som håller i det. Den 25 augusti drar det igång igen.

Höll sig i trim

När det begav sig på 80- och 90-talen var det gott om Hanaskogsbor som var ute och svarade på frågor och höll sig i trim. Start och mål för tipsrundan är den röda “ludan” på Torget i Hanaskog och rundan är tre kilometer lång. Med start den 25 augusti blir det sedan nio gånger under hösten med säsongsavslutning den 20 oktober då det blir lite extra utlottning av priser.

500 starter

Tipsrundan blir en naturlig “träffpunkt” vid Träffpunkten mitt i byn. – Vi är väldigt glada över

samarbetet med Thomas Danielsson på Träffpunkten och alla andra sponsorer och folket i byn som så smått börjat komma tillbaka och vi hade 500 starter i våras, säger Katarina Tobiasson. – Och det är ju inte bara för Hanaskog. Eftersom vi har så fina cykelvägar har ju många möjlighet att ta cykeln en sväng på söndagsförmiddagen. Mellan 9 och 12 har du chansen att gnugga geniknölarna. – Vi är i full färd med att hitta på kluriga frågor för både barn och vuxna, hälsar gänget i Hanaskog/Bjärlövs damlag.

Ställbar säng 90x200 cm med vändbar 5-zonspocket, medel eller fast, inkl. bäddmadrass med pikerat stretchtyg, trådlös fjärrkontroll & massiva ekben.

7.950.-

/st

Fri leverans och montering i HELA Skåne!

Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Kryssa lugnt på Prästängen

Det blir melodikryss och allsång på Prästängen söndagen den 25 augusti. – Det krävs ju mer än en gång för att det ska bli tradition, så nu när det är tredje gången så är det väl en tradition, säger Inger Mattsson, en av arrangörerna och tillika krysskonstruktör.

Hoppas på bra väder

Söndagseftermiddagen den 25 augusti, 16.00 blir det till för sång och kryssugna att ta sig till Prästängen i Glimåkra. Anna och Daniel Björk svarar för musiken tillsammans med orkester och får hjälp av solisterna Louise Granath, Daniel

Karlsson och Inez Krusevall. Dessutom förstärks hela allsången med Glimåkra kyrkokör. – Vi hoppas på bra väder och välkomnar alla till en härlig eftermiddag med allsång och musik, säger Inger Mattsson. Ta med något att sitta på, påminner Inger till sist.

En lagom stor affär med kvalitet och service www.glimakramobel.se

Vi har räntefria köp! Fri leverans i HELA Skåne!

GLIMÅKRA MÖBELAFFÄR Hantverksgatan. Tel 044-42 109 • Öppet: Månd – fred 10 –18 • Lörd 10 –14


6

reportage

Testresenärerna fortsätter resa Totalt valdes 20 personer i Hässleholms, Osby och Östra Göinge kommun ut som årets testresenärer och reste under fyra veckor kollektivt i stället för med bilen. Flera av testresenärerna fortsätter resa kollektivt även efter projektet avslutats.

Testperiod över

Nu är testperioden 2013 avslutad för de 20 forna bilister som fick resa kollektivt i en månad. Testresenärerna fick ett gratis periodkort, opersonligt och giltigt i hela Skåne, för att i så hög grad som möjligt kunna byta bilen mot kollektivtrafiken för både arbetspendling och familjens privata resor.

Över förväntan

Flera deltagare var inför testperioden smått skeptiska till hur det skulle fungera i vardagslivet. – Jag var osäker på hur det skulle fungera att hålla sig till låsta avgångstider. Jag ville inte slösa bort för mycket tid, berättar Petra Malmberg som pendlar mellan Hanaskog och Glimåkra. Trots det meddelar samt-

liga deltagare från Osby och Östra Göinge samt majoriteten i Hässleholms kommun att de tänker fortsätta resa kollektivt och uppmanar andra att testa. – Busspendlingen fungerade över förväntan och det var inga egentliga bekymmer med bra förbindelser mellan Broby och Kristianstad. Det kändes effektivt och bekvämt. Mina barn har lånat kortet för att åka till träningen vilket sparat mig tid genom att inte behöva skjutsa. En rundlinje mellan byarna skulle däremot göra det ännu enklare att resa kollektivt i bygden, hälsar Petra.

Händer mycket

Deltagarnas besparing i kilowattimmar och minskade koldioxidutsläpp har summerats under

projektet. Genom att en så stor andel väljer att fortsätta resa kollektivt kan deltagarna under ett år reducera sin energianvändning med drygt 120 000 kWh och sina klimatutsläpp med 35 ton. Det motsvarar årsbehovet av hushållsel för ungefär 20 villor. Transporternas energianvändning utgör närmare hälften av privatpersoners årliga totala energianvändning. Samtidigt är transporter den energisektor som är mest fossilt beroende och står för en betydande del av medelsvenskens klimatpåverkan. -Att resa kollektivt är energieffektivare än med bil och kollektivtrafiken drivs till stor del av förnyelsebara energikällor,säger Charlotta Gibrand som är energioch klimatrådgivare och projektle-

”Att resa kollektivt är energieffektivare än med bil och kollektivtrafiken drivs till stor del av förnyelsebara energikällor” dare för testresenärsprojektet. Nu händer det mycket för kollektivtrafiken i Skåne nordost bland annat tack vare öppningen i december av 9 nya tågstationer. Det ger betydligt fler goda möjligheter till hållbart resande, säger Charlotta.

Problem med taggtråd Varför all den övergivna taggtråden i våra marker? Kommunjägarna i Hässleholms kommun oroar sig ständigt över dessa dolda fällor i våra marker, träffar ständigt på djur som skadat sig.

Ägarens skyldighet

Ägaren har alltid skyldighet att ta bort densamma då den inte längre fyller någon funktion. I många fall är taggtråd även förbjuden att sätta upp, exempelvis får inte hästar inhägnas med taggtråd.

Otyg för vilt

Kommunjägaren i Hästveda Ewe Persson berättade nyligen om en älgkalv som trasslat in sig i dold taggtråd, älgkon kunde bara iaktta hur kalven skulle brytas ner. Som tur var kom

en viltvårdare förbi i rätt tid, kunde lossgöra kalven som lyckligtvis anslöt sig till modern.

Anmäl genast

Var observanta då ni rör i skog och mark både för er egen och andras säkerhet. Ser ni liggande eller övergiven taggtråd i markerna, anmäl genast till kommunen… den ska bara bort snarast! Kenneth Palmgren Bild: Ewe Persson Hästveda kommunjägare

Fre 16/8 – Lör 17/8

REA 50% Marklundaskolan, Osby

Telefon 0479-150 46

Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14

& LOTTERIER!

Välkommen att fynda

bland nyinkomna fräscha kläder, prydn.saker, möbler, textilier m.m.


reportage

Din samarbetspartner inom ekonomi

Öppet hus i Biåkra

•Löpande redovisning •Bokslutsarbete •Revision •Produktkalkylering •LEAN •Ekonomistyrning

Årets bisäsong närmar sig sitt slut och det är dags för öppet hus och säsongsavslutning i föreningsbigården “Biåkra” i Glimåkra. Vi har haft en mycket aktiv sommar med drottningodling och biskötsel. Arton biodlingselever och 16 drottningodlingselever har övat flitigt hela sommaren. Skolklasser har besökt bigården och flera utländska besökare, några ända från Australien. Vi riktar ett stort tack till alla nya och gamla elever som har bidragit till föreningens utveckling under de senaste tio åren och att vårt medlemsantal har vuxit till 58 personer. Utan alla dessa utbildningar och aktiviteter hade inte föreningen varit vad den är i dag.

och vaxljus, föreläsning om bin. Vi säljer även mat och fika till ett billigt pris. Alla är välkomna.

Bommen EkonomiSupport AB håller till på Bomstället i Visseltofta i Osby kommun

Säsongsavslutning har vi den 9 september kl.17:30-21:30. Då bjuder vi på soppa av olika slag, delar ut diplom och lottar ut presentkort till eleverna.

Lång och bred erfarenhet!

Välkommen!

Alla är välkomna. Vi håller öppet hus lördagen 24 augusti kl.10:00-15:00. Det blir många aktiviteter som lotterier, tipsrunda, försäljning av honung

Magnus Ahl

Daggen & Tuula Göinge Biodlareförening

Bommen EkonomiSupport AB, 0706-558970 Bommen.ekonomi@gmail.com

SOMMAR- & UTERUMSMÖBLER Många nya grupper på plats. Då grossister nu ligger tjockt på lager så har vi förhandlat fram priser så vi kan nu sälja till Oootrooliga priser.

Utvalda produkter 40-60 %

ALFA serien Bord 100x220/280cm. 6 st pos fåtölj Ord. pris 15,570.- NU 8,900.Bord 90x153/210 cm ord, pris 5,625.- NU 3,990.Pos fåtölj 0rd, pris 1,120.- NU 690.- Stapelstol 0rd, pris 875.- NU 580.Finns i färgerna svart, vit och silver. Välj Teak eller grå Aintwood.

LUCIANO set Ord, pris 15,570.- NU 10,900.Hörngrupp med 6 sitsplatser inkl, dynor. OBS! Högt bord ingår i gruppen

MAGDALENA set inkl, dynor. Soffa 3 sits, bord 93x152cm, 2 fåtöljer Ord, pris 11,870.- NU 7,900.Finns även som set med bord runt 120cm och 6 fåtöljer till samma pris.

LAGERRENSNING 40-80% KARLSKRONA original Byggbar. Hörngrupp 5 sitsig inkl, dynor. Ord, priser 12,800.- NU 8,900.Den mest flexibla möbel som ni kan finna, ni som konsument kan efter helt egna idéer och behov skapa er egen drömmöbel. Ni kan även starta med en bas och sedan bygga vidare i framtiden.

GEORGIA set Byggbar inkl, dynor 3 hörn, 2 mittdel, bord 65x110cm Ord, pris 12,325.- NU 7,800.-

Sommar- & uterumsmöbler Det annorlunda Sommar& uterumsmöbler Köks& matrumsmöbler MÖBELLAGRET Hos oss finner ni alla storlekar på dynor för alla möbler som finns på marknaden. Soffor &modeller soffgrupper V. Storgatan 2, Osby 2 • Tel. 0479-30286 V. Storgatan Osby Välkommen till vår butik, här kan viKöksdiskutera ert behov och era önskemål, vi har det mesta att erbjuda både för inne & utemiljön. & avmatrumsmöbler NEKSÖ set Soffa 3 sits, bord 80x140cm, 2 karmstol Ord, pris 7,488.- NU 5,900.-

Resarvation för slutförsäljning. Hemkörning fixas. Betalning via resursbank 6-12 mån, räntefritt.

ningar Nybeställ

Soffor & soffgrupper

20%

STÄNGT MIDSOMMAR 22-23/6

Hemhörning fixas. Betalning via resursbank 6-12 mån.

Hjärtligt välkomna!

Tel. 0479-302 86 gar ällnin t www.outdoor-indoor.nu s e b Ny Lördag-söndag 11-16

www.outdoor-indoor.nu • Lördag-söndag 11-16

20%

Välkomna!

77


8

näringsliv Kusinerna Markus Nilsson och Tobias Nilsson bearbetar trä medan Jan Nilsson, än så länge vd, berättar om företaget för besökande politikerna Clas Frisk och Niklas Larsson. förklarade att just bygglovsprocessen omgärdas av ett omfattande regelverk och därför tar sin tid.

Osby Näringsliv

Osby Näringsliv

Osby Näringsliv

w w w.osby.nu

Kansli Besöksadress: Västra Storgatan 26, Osby Postadress: Box 57, 283 21 Osby Tel. 0479-161 10 E-post: info@osbynaringsliv.se

Bröderna byggde nytt Det var när en ny kund beställde 600 dörrar om året – och det snart visade sig krävas minst det tiodubbla! – som ägarna till Br. Nilssons Snickerifabrik i Osby insåg att det var hög tid lämna de gamla lokalerna. Den faluröda lilla fabriken mitt inne i villaområdet på Hörneledsvägen, har nu ersatts av en betydligt större, ljusare och luftigare anläggning på sydöstra industriområdet.

Tar sin tid Text och bild: Anna-Carin Darlin

Nyligen besöktes anläggningen av en grupp politiker och tjänstemän och besökarna ville bland annat förhöra sig om kommunens insatser i samband med byggnation och flytt.

Något som hade kunnat göras bättre? – Nej, det tycker jag inte, svarade en av bröderna, Jan Nilsson. Möjligtvis hade vi hoppats komma igång lite tidigare. Men Knud Nielsen, en av de besökande tjänstemännen,

BakluckeRalf startar loppis i mäkleri i Osby Osby Bakluckeloppis på torget, långlördagsöppet, barnfilm på Borgen och mycket annat blir det lördagen den 28 september (mellan kl 10 och 15). Arrangemanget är det första i sitt slag. Vi vill påminna redan nu så att de som vill sälja sina överflödiga prylar kan förbereda sig, förklarar Jankov Månsson, i arrangerande Osby Shopping. Bakluckeloppis, det vill säga att hugade säljer egna prylar från bilens bagageutrymme, lär inte ha förekommit i Osby förr. En mindre avgift tas ut av försäljarna. Denna lördag ges också affärsidkarna möjlighet sälja varor från stånd på torget, utöver att det hålls långlördagsöppet i butikerna. Ytterligare aktörer medverkar, bland dem Länsförsäkringar.

Ny generation

Utöver dörrar tillverkas här fönster och trappor, ofta specialbeställda av privatpersoner. Men största produkten är robusta stallfönster och stallportar, som hamnar på bondgårdar och hästgårdar över hela landet. Ungefär samtidigt med flytten har den unga generationen Nilsson tillträtt som ägare, även om bröderna Jan (vd) och Gert, fortfarande är i full gång. – Vår far gick kvar här tills han var 85, konstaterar Jan med ett tvetydigt uttryck. Verksamheten är till stora delar en familjeangelägenhet. Nästan alla nio sysselsatta är nära släkt. Osby kommun genomför kontinuerligt ett antal företagsbesök. Denna gång deltog näringslivsutvecklare Gert Jönsson, byggnadsinspektör Knud Nielsen samt politikerna Clas Frisk och Niklas Larsson.

När Ralf Kurschel skulle välja ort för etablering av en ny mäklarfirma föll valet på Osby. Här fanns bara en dominerande aktör och det kan behövas en till som motvikt. Man ska inte längre behöva åka till Älmhult eller Hässleholm för att lämna in sin fastighet till försäljning. Dessutom är han övertygad om att Osby går en ljus framtid till mötes, särskilt med tanke på läget vid stambanan och satsningen på utökade kommunikationer. Men eftersom han har arbetat som mäklare i Älmhult under flera år, kommer han att ha viss verksamhet där också.

Kom till Älmhult

Ralf, ursprungligen från Bielefeld i Tyskland, kom till Sverige första gången som utbytesstudent. Ett sommarjobb hos en mäklare i Göteborg avgjorde yrkesvalet. – Efter studier till civilekonom bestämde jag mig för att läsa vidare till mäklare. 2001 blev jag anställd av en mäklarfirma i Älmhult och stannade där ett tiotal år. Under åren har jag säkert sålt fem till sexhundra objekt, en del av dem i Osby och Östra Göinge kommuner.

Aktiv på mässor

Får åtta år sedan gifte sig Ralf med en svenska och bor numera i Diö. Det är en tuff tid för att etablera eget mäkleri. – Såvitt jag vet är jag den ende auktoriserade fastighetsmäklaren med tysk bakgrund i Sverige. Jag kommer att vara aktiv på mässor utomlands och framförallt när det gäller tyska spekulanter har jag naturligtvis viss fördel. Men till största delen arbetar jag med svenska kunder. Trots allt har både danskars och tyskars köp av fastigheter i Sve-

rige minskat. Ralf Kurschel följer utvecklingen på fastighetsmarknaden noga. - Läget för den som ska sälja är inte alls så dyster som man kan tro. Det finns fortfarande både svenskar och tyskar med pengar, det tar bara lite längre tid att sälja nu jämfört med för några år sedan. Ralf satt upp skyltar till Allbo Nordica Mäklarhus AB på Postgatan i Osby. De första objekten har redan trillat in och han ser fram emot att få börja bearbeta den lokala marknaden.

Följ Osby Näringsliv på Facebook och Twitter – läs mer på www.osby.nu

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479 -528 000 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


ekonomi

9

Teaterintresserade Höstpremiär på Borgen

din ekonomi

söndagen den 1 sep kl. 17:30-20:30

För mycket månad och för lite lön kvar efter semestern? Att vara ledig och ha semester är underbart, men för många innebär det också ett hål i plånboken. När vi är lediga vill vi ju gärna unna oss och familjen det där lilla extra.   Finns det då något man kan göra för att inte få ont om pengar efter semestern?   Det mest grundläggande är att skaffa sig kunskap om sin ekonomi. De flesta vet nog ganska exakt hur mycket inkomst som kommer in på kontot varje månad, men hur är det med utgifterna?   Börja med de fasta utgifterna. Gå ett år tillbaka och skriv ner vilka fasta räkningar som betalats, belopp och datum. I Internetbanken går det att söka på både gironummer och betalningsmottagare. Summera hela årets poster och dela med 12. Då vet du hur mycket du måste sätta av varje månad för att kunna betala

de fasta återkommande utgifterna. För att göra det riktigt tydligt kan du ha ett särskilt konto där månadsavsättningen går in och från vilket du sedan betalar räkningarna från allteftersom de förfaller.   På samma sätt kan du spara till nästa semester, till julklapparna eller andra mål som du sätter upp. Öppna nya konton och döp dem i Internetbanken till Semesterkonto, Julklappskonto etc, så blir ditt målsparande ändå tydligare. Glöm inte att även spara lite pengar till oförutsedda händelser, ett så kallat buffertsparande. Då kommer du alltid att ligga steget före.   Behöver du hjälp med en sparplan så tveka inte att kontakta din bank. Lycka till med ditt nya sparande! Hans Sjöbohm Privatrådgivare Sparbanken1826

Program

•Marianne Mörck presenterar och uppträder •Mingel och förtäring •Osby Teaterförening presenterar höstens program Anmälan senast den 23/8 till: Gunilla Clemén, 0479-103 90, medlem@osbyteater.se Anna Werner-Pettersson, 0479-12549, anna.wepe@telia.com

Fri Entré

Vi testar din affärsidé och gör dig startklar!

Hos oss får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning, när du tänker Starta Eget. Boka tid på tfn 0479-152 50. Vi finns på Näringslivscenter, V Storg. 26 i Osby


10

reportage

Yohio, Sean Banan och Uggla till Älmhult Förra årets Älmhultsdagar med Diggilooföreställning som krona på verket visade sig bli en succé besöks- och publikmässigt. Nu förfinas och förbättras konceptet ytterligare. Namnet Älmhultsdagarna byts mot Familjefestivalen i Älmhult - en väl genomtänkt namnändring.

Utveckla konceptet

Det handlar om att positionera Älmhult som “Familjens Älmhult”. – Vi vill utveckla och förbättra konceptet ytterligare för att sätta Älmhult på kartan ordentligt, säger Malin Blom och Mija Toftner från Älmhults kommun. Vi har ett fantastiskt bra samarbete med näringslivet - tillsammans har vi alla förutsättningar att göra något riktigt bra i Älmhult.

En nöjespark

Även i år blir det fest i dagarna två; 30-31 augusti. Stadsfest i centrum med talangjakt, modevisning, Lokala skafferiet och många andra aktiviteter i

båda dagarna och sedan det stora dragplåstret med Magnus Uggla, Yohio, Sean Banan m.fl. Plus en hel nöjespark med aktiviteter, utställningar och mycket mer ute på Haganäsområdet vid nya Ikea-varuhuset.

Barn i fokus

Festivalen ska ge besökarna mycket för lite pengar - alla ska kunna vara med! Familjer och framför allt barn ska vara i fokus. – I Sverige finns ingen direkt motsvarighet - vi är först med namnet Familjefestivalen och med detta program hoppas vi på runt 10.000 besökare, säger projektledaren Per Faeltenborg.

Sök ett stipendium Bara en liten del av de pengar som finns att dela ut från de stiftelser Osby Kommun förvaltar användes förra året. Har du en dröm att uppfylla men inte ekonomisk möjlighet? Kanske vill du studera utomlands eller behöver hjälp med att betala en utbildning, facklitteratur eller boende? Du kan ha rätt att söka ett stipendium!

Komma till nytta

Det finns nämligen ett antal stipendier att söka om du är folkbokförd i Osby. Två är de aktuella ”Stiftelsen Gösta och John Darlins samt Osby-Pannans Resestipendium” och ”Landsfiskal Johannes Brown och fru Teresia Brown minnesfond”. Varför inte ägna en stund åt att undersöka om du har rätt till att söka stöd i dessa eller någon annan stiftelse. För tyvärr är det så, att av de pengar som kommunen kunnat dela ut från stiftelserna förra året, användes bara en liten del av det utdelningsbara beloppet. Det är tråkigt, då donatorerna säkert haft förhoppningar om att deras arv skulle komma till nytta.

I god tid

En orsak är att det finns få berättigade till stipendierna, men även att det är få som söker. Ett annat problem är att de ansökningar som kommer in är ofullständiga, så vill du söka var noggrann med att lämna in en komplett ansökan. Det är kommunens utbildningsförvaltning som administrerar dessa bägge stipendiefonder. Eva Nilsson, ansvarig förvaltningssekreterare, berättar att fonderna går att söka under hela året. Men det är viktigt att man är ute i god tid innan pengarna behövs, beslut om utdelning tas i kommunens utbildningsnämnd och styrs därför

www.familjefestivalen.se

30-31 augusti,

2013


länge lagret räcker. Gäller: F2,5 - F4 - F5 - F6 F8 - F9,9 - F15 - F20 - F25 till 30 juni 2013 eller så länge lagret räcker.

reportage

www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se

av deras sammanträdesdatum. Hon vill gärna lyfta fram de här fonderna just nu, då den ena eventuellt kommer att få andra villkor och den andra ska avslutas och de pengar som finns kvar i denna behöver delas ut.

Finns fler

Vid frågor kontakta Eva Nilsson, Utbildningsförvaltningen, 0479-52 82 36, fram till den 31 augusti då hon slutar på tjänsten. Information finns även på kommunens hemsida, www.osby.se/kommun-politik/ stiftelser-och-fonder/. Det finns även fonder i Osby som är vikta för andra ändamål. Socialnämnden har exempelvis två stiftelser, Sociala samfonder, att söka medel i. Administratörer för dessa är Socialkontoret i Osby. Men det finns ytterligare andra. Evy Ågren på ekonomiavdelningen har det övergripande ansvaret för alla fonder och stiftelser. När du väl kommit igång, tänk på att det finns många fler fonder att söka som inte är knutna just till Osby. Förteckning över fonder finns bl.a. i Stora Fondboken på biblioteken och på specialiserade sidor på Internet. Text: Malena Pettersson

Upptäck Upptäck skillnaden Upptäck Upptäck skillnaden www.yamaha-motor.se med Yamaha! Upptäck skillnaden Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck sommarrabatt skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden Upptäck med Yamaha! Upptäck sommarrabatt skillnaden på Yamaha med Yamaha! sommarrabatt Upptäck skillnaden med Yamaha! skillnaden Upptäck sommarrabatt på Yamaha 4-taktare! skillnaden med Upptäck på Yamaha! Yamaha sommarrabatt skillnaden med Yamaha! Upptäck sommarrabatt på Yamaha Upptäck med Yamaha! skillnaden 4-taktare! Upptäck med Yamaha! sommarrabatt 4-taktare! på Yamaha skillnaden med Yamaha! Upptäck på Yamaha sommarrabatt skillnaden 4-taktare! skillnaden med Yamaha! Upptäck sommarrabatt på Yamaha skillnaden 4-taktare! med Yamaha! Upptäck sommarrabatt 4-taktare! på Yamaha Rena, tysta, snåla skillnaden med Yamaha! sommarrabatt Upptäck med Yamaha! på Yamaha skillnaden 4-taktare! med Yamaha! Upptäck sommarrabatt på Yamaha och tillförlitliga. Rena, tysta, snåla 4-taktare! skillnaden med Yamaha! sommarrabatt Rena, tysta, snåla 4-taktare! på Yamaha skillnaden Upptäck med Yamaha! sommarrabatt på Yamaha Rena, tysta, snåla skillnaden och tillförlitliga. 4-taktare! med Yamaha! på Yamaha och tillförlitliga. sommarrabatt 4-taktare! Rena, tysta, snåla med Yamaha! sommarrabatt Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 F4 F5 - F6 och tillförlitliga. på Yamaha 4-taktare! skillnaden Upptäck med Yamaha! sommarrabatt 4-taktare! på Yamaha tillförlitliga. tysta, snåla sommarrabatt F8Rena, -och F9,9 -Yamaha F15 - -F20 F25och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 -- F6 på Rena, tysta, snåla 4-taktare! sommarrabatt med Yamaha! skillnaden Upptäck Gäller: F2,5 -2013 F4- -F20 F5 -- F6 på Yamaha sommarrabatt Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! till 30 juni eller så F8 F9,9 F15 F25 Upptäck på Yamaha Gäller: F2,5 - F4- -F20 F5 -- F6 sommarrabatt tillförlitliga. tysta, snåla på Yamaha 4-taktare! F8Rena, -och F9,9 -lagret F15 F25Upptäck länge räcker. sommarrabatt Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 - F4- -F20 F5 - F6 4-taktare! tillförlitliga. på med Yamaha! skillnaden Rena, tysta, 30 juni eller så -F8till -och F9,9 -Yamaha F15 F25 4-taktare! Gäller: F2,5 -2013 F4 - snåla F5 -- F6 Upptäck sommarrabatt Rena, tysta, snåla skillnaden på Yamaha tillförlitliga. 30 juni 2013 eller så F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 4-taktare! sommarrabatt länge Upptäck och tillförlitliga. på Yamaha Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 F4 F5 skillnaden och tillförlitliga. sommarrabatt F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30 juni 2013 eller så -4-taktare! länge lagret räcker. med Yamaha! Upptäck sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. på Yamaha Rena, tysta, snåla 4-taktare! skillnaden 30 juni 2013 eller så med Yamaha! F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 länge Upptäck på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 sommarrabatt tillförlitliga. 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så Rena, tysta, snåla skillnaden på Yamaha F8Rena, -länge F9,9 -lagret F15 F20 F25 med Yamaha! Upptäck Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 sommarrabatt på Yamaha tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! skillnaden till 30 juni eller så --F8 F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. Upptäck med Yamaha! Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! sommarrabatt Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha skillnaden och tillförlitliga. 30 juni 2013 eller så F8till -och F9,9 F15 F20 F25 4-taktare! Upptäck Rena, tysta, snåla med Yamaha! länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt tillförlitliga. skillnaden 4-taktare! Rena, tysta, snåla F8till F9,9 F15 F20 F25 30 juni eller så på Yamaha Rena, tysta, snåla F8 --och F9,9 --lagret F15 F25 Upptäck länge med Yamaha! sommarrabatt Gäller: F2,5 -2013 F4--- räcker. -F20 F5 ---- F6 tillförlitliga. på Yamaha skillnaden 4-taktare! Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så F8 F9,9 F15 F20 F25 med Yamaha! och tillförlitliga. länge lagret räcker. Upptäck Gäller: F2,5 F4 F5 F6 skillnaden på Yamaha till 30 juni 2013 eller så Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30 juni 2013 eller så och tillförlitliga. med Yamaha! Upptäck länge lagret sommarrabatt på Yamaha Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 Rena, tysta, snåla skillnaden och tillförlitliga. till 30 juni eller så -4-taktare! F8 F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. med Yamaha! Upptäck länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. Rena, tysta, snåla 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så skillnaden F8 F9,9 F15 F20 F25 med Yamaha! länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Upptäck Rena, tysta, snåla på Yamaha och tillförlitliga. 4-taktare! skillnaden 30 juni eller så sommarrabatt F8till -länge F9,9 -lagret F15 - räcker. F25 Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 --2013 F4 --F20 F5 -- F6 med Yamaha! Upptäck Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. skillnaden till 30 juni 2013 eller så -F8 F9,9 F15 F20 F25 Gäller: F2,5 - F4- räcker. - F5 - F6 länge tillförlitliga. Upptäck med Yamaha! F8 --och F9,9 --lagret F15 F25 Gäller: F2,5 -2013 F4- -F20 F5 -- F6 4-taktare! Rena, tysta, snåla skillnaden till 30 juni eller så och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F20 F25 på Yamaha med Yamaha! Upptäck länge F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 F25 sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 F6 tillförlitliga. skillnaden 30 juni 2013 eller så Rena, tysta, snåla F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 Rena, tysta, snåla med Yamaha! Upptäck länge sommarrabatt 30 juni 2013 eller så Gäller: F2,5 F4 F5 tillförlitliga. Rena, tysta, snåla skillnaden till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. 4-taktare! Upptäck med Yamaha! till 30 juni 2013 eller så sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. skillnaden länge www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F25 30 juni eller så -tillförlitliga. Upptäck Gäller: F2,5 --2013 F4 --F20 F5 --- F6 med Yamaha! länge lagret räcker. på Yamaha sommarrabatt Rena, tysta, snåla skillnaden länge lagret räcker. och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se F8 sommarrabatt -länge F9,9 -Yamaha F15 F20 F25-Upptäck med Yamaha! Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 -- F6 på tillförlitliga. 4-taktare! F8 --och F9,9 --lagret F15 F25 skillnaden till 30 juni eller så www.yamaha-motor.se med Yamaha! länge lagret räcker. Upptäck F8 F9,9 F15 F20 F25 sommarrabatt och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! skillnaden Rena, tysta, snåla på Yamaha www.yamaha-motor.se 30F2,5 juni 2013 eller så -F8till -länge F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 med Yamaha! Upptäck sommarrabatt Gäller: F4 F5 till 30 juni 2013 eller så på Yamaha 4-taktare! skillnaden Gäller: F2,5 F4 F5 F6 F8 F9,9 F15 F20 F25 www.yamaha-motor.se med Yamaha! till 30 juni 2013 eller så länge lagret räcker. sommarrabatt Upptäck och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha skillnaden 4-taktare! 30 juni 2013 eller så -www.yamaha-motor.se F8till -länge F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 med Yamaha! Rena, tysta, snåla Upptäck sommarrabatt F8 F9,9 F15 F20 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 på Yamaha länge lagret räcker. 4-taktare! skillnaden till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se F8 sommarrabatt -länge F9,9 -lagret F15 F25med Yamaha! Upptäck Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 på Yamaha Upptäck 4-taktare! skillnaden 30 juni eller så www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 F20 F25 tillförlitliga. med Yamaha! till 30 juni 2013 eller så sommarrabatt på Yamaha Upptäck Rena, tysta, snåla 4-taktare! skillnaden www.yamaha-motor.se F8 -länge F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 så länge lagret räcker. till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se länge räcker. på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 sommarrabatt med Yamaha! Rena, tysta, snåla 4-taktare! skillnaden Upptäck länge lagret räcker. till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se skillnaden sommarrabatt länge lagret räcker. med Yamaha! på Yamaha Upptäck Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se F8skillnaden -och F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. sommarrabatt med Yamaha! Upptäck tillförlitliga. 4-taktare! Rena, tysta, snåla på Yamaha www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 F6 med Yamaha! länge lagret räcker. skillnaden på Yamaha sommarrabatt Upptäck och tillförlitliga. med Yamaha! 4-taktare! Rena, tysta, till 30 juni 2013 snåla eller så skillnaden www.yamaha-motor.se sommarrabatt Upptäck F8Rena, -och F9,9 -Yamaha F15 - F20 - F25 på med Yamaha! tillförlitliga. tysta, snåla www.yamaha-motor.se skillnaden 4-taktare! länge lagret Upptäck Gäller: F2,5 - F4 räcker. - snåla F5 - F6 på Yamaha sommarrabatt 4-taktare! med Yamaha! Rena, tysta, och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se skillnaden Gäller: F2,5 -2013 F4- -F20 F5 -- F6 30 juni eller så sommarrabatt med Yamaha! www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla Upptäck på Yamaha 4-taktare! och tillförlitliga. skillnaden F8till F9,9 F15 F25 www.yamaha-motor.se sommarrabatt med Yamaha! www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 -- F6 Upptäck tillförlitliga. tysta, snåla på Yamaha länge 4-taktare! F8Rena, -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 F25skillnaden www.yamaha-motor.se sommarrabatt med Yamaha! Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha Upptäck 4-taktare! 30 juni 2013 eller så -F8till - Upptäck F9,9 -Yamaha F15 F20 F25 www.yamaha-motor.se skillnaden sommarrabatt med Yamaha! på Gäller: F2,5 -2013 F4-- -F20 F5 --- F6 Rena, tysta, snåla tillförlitliga. 30 juni eller så 4-taktare! www.yamaha-motor.se skillnaden F8till -och F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. sommarrabatt med Yamaha! Upptäck och tillförlitliga. på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla 4-taktare! 30 juni 2013 eller så -www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 länge skillnaden på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 sommarrabatt tillförlitliga. med Yamaha! Rena, tysta, snåla 4-taktare! www.yamaha-motor.se till 30 juni 2013 eller så skillnaden F8Rena, -länge F9,9 F15 F20 F25 lagret räcker. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt på Yamaha med Yamaha! tysta, snåla 4-taktare! tillförlitliga. www.yamaha-motor.se skillnaden 30 juni 2013 eller så F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 länge Gäller: F2,5 F4 F5 och tillförlitliga. 4-taktare! med Yamaha! sommarrabatt på Yamaha Rena, tysta, snåla F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30F2,5 juni eller så www.yamaha-motor.se länge lagret Gäller: -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 sommarrabatt med Yamaha! och tillförlitliga. 4-taktare! Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så på Yamaha F8 F9,9 F15 F25 www.yamaha-motor.se sommarrabatt länge lagret med Yamaha! Gäller: F2,5 - F4 räcker. - F5 - F6 www.yamaha-motor.se och tillförlitliga. på Yamaha

15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15%

tillförlitliga. på Yamaha 30 juni 2013 eller- F25 så 4-taktare! Rena, tysta, snåla F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 sommarrabatt www.yamaha-motor.se länge Rena, tysta, snåla tillförlitliga. Gäller: F2,5 --2013 F4 --F20 F5 -- F6 sommarrabatt på Yamaha 30 juni eller så -F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F25 www.yamaha-motor.se 4-taktare! länge Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så tillförlitliga. sommarrabatt www.yamaha-motor.se 4-taktare! på Yamaha länge F8 --och F9,9 --lagret F15 -- räcker. F20 -- F6 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 och tillförlitliga. Rena, tysta, snåla sommarrabatt 30 juni 2013 eller så F8till F9,9 F15 F20 F25 på Yamaha 4-taktare! länge lagret räcker. Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! sommarrabatt www.yamaha-motor.se F8till -länge F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 på Yamaha 4-taktare! 30 juni 2013 eller så Gäller: F2,5 F4 F5 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. sommarrabatt till 30 juni 2013 eller så på Yamaha F8 F9,9 F15 F20 F25 4-taktare! länge lagret räcker. och tillförlitliga. sommarrabatt Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. - snåla F5 -- F6 Rena, tysta, på Yamaha 30 juni eller så -F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 4-taktare! länge www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 -2013 F4- -F20 F5 -- F6 tillförlitliga. sommarrabatt Rena, tysta, snåla på Yamaha 30 juni eller så 4-taktare! F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 länge Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 tillförlitliga. på Yamaha sommarrabatt Rena, tysta, snåla 4-taktare! till 30 juni eller så F8 F9,9 F15 F20 F25 länge lagret Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. sommarrabatt på Yamaha F8 F9,9 F15 F25 www.yamaha-motor.se till 30 juni eller så 4-taktare! länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla sommarrabatt och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så på Yamaha F8Rena, -länge F9,9 -lagret F15 F25 tysta, snåla Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 sommarrabatt 30 juni eller så F8till -och F9,9 F15 F20 F25 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se på Yamaha 4-taktare! Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt 30 juni 2013 eller så -F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 på Yamaha tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 4-taktare! Rena, tysta, snåla länge Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 F6 till 30 juni eller så Gäller: F2,5 F4 F5 på Yamaha Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F20 F25 4-taktare! länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha 30 juni 2013 eller så -Rena, tysta, snåla F8till F9,9 F15 F20 F25 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 4-taktare! länge F8 --och F9,9 --lagret F15 F25 Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 ---- F6 F6 Gäller: F2,5 F4 F5 till 30 juni eller så -och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla 4-taktare! F8Rena, -länge F9,9 F15 F20 F25 lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 tysta, snåla tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 -- F6 4-taktare! F8till F9,9 F15 F20 F25 30 juni eller så -F8 ---och F9,9 ---lagret F15 F25 länge Gäller: F2,5 F4 F5 F6 F8 F9,9 F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 30 juni 2013 eller- F25 så F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 länge tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 länge 30 juni eller så Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. till 30 juni 2013 eller så -F8 F9,9 F15 F20 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. 30F2,5 juni eller så F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 Rena, tysta, snåla tillförlitliga. www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 30F2,5 juni eller så länge Gäller: -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 Rena, tysta, snåla www.yamaha-motor.se och tillförlitliga. till 30 juni 2013 eller så F8 F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. Gäller: F2,5 -2013 F4- -F20 F5 -- F6 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 30 juni eller så F8till -och F9,9 F15 F25 länge lagret och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 till 30 juni eller så -F8 F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. Gäller: -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 www.yamaha-motor.se 30F2,5 juni eller så -F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 F6 www.yamaha-motor.se 30F2,5 juni eller så F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 www.yamaha-motor.se till 30 juni 2013 eller så F8 F9,9 F15 F20 F25 www.yamaha-motor.se F8till -länge F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F25 30 juni 2013 eller så länge lagret räcker. www.yamaha-motor.se tilllänge 30 juni 2013 eller så lagret räcker. www.yamaha-motor.se tilllänge 30 juni 2013 eller så lagret räcker. www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se länge lagret räcker. www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se

Delaryvägen 5 34336 Älmhult 0476-52163 www.nyvab.se

24 Augusti, 10-14 GRATIS

TRÄNINGSDAG

på Din Träningsstudio i BROBY. Massor av prova på pass, även med en speciellt inbjuden gästinstruktör! Erbjudande för Dig som vill bli Medlem!

Gå en tipsrunda & du kan vinna ett Årskort! Vi bjuder på fika och grillning.

Mer info:

traningsbruket.dinstudio.se

11


12

kultur & nöje

Nerslag i kulturkalendern för Ö. Göinge den närmaste tiden 22 augusti, 19.00, Sibbhult Folkets Hus Kickoff med Marianne Mörck 29-31 augusti, Knislinge Folkets Park Helgeåfestivalen i dagarna tre - komplett program på www.helgeafestivalen.se 14 september, 18.00, Sibbhults Folkets Hus La Traviata, operapremiär Hela kulturhösten finns på www.ostragoinge.se

Spännande kulturhöst i Ö. Göinge

Kulturhösten i Östra Göinge blir minst sagt intressant och går i operans tecken. – Vi är glada över att få en premiär i Sibbhults Folkets Hus när “La Traviata” inleder turnén den 14 september, säger kommunens kulturansvariga Helena Zeberg.

Malmö Opera

Sibbhult har av en lycklig slump blivit fokuspunkten för kulturhösten. – Det blev liksom så när vi nu skrivit ett avtal med Malmö Opera och det är vi väldigt glada för, säger Helena Zeberg som också pekar på det stora steget att bion blivit digital. – Det gör ju att vi faktiskt kan ha liveföreställning över nätet från Metropolitian i New York likaväl som vi nu får operaföreställning på plats.

Extra föreställning?

I början av augusti släppte kommunen sitt program där vi också kan läsa om prima primadonnan Marianne Mörcks besök - lite som en uppvärmning inför La Traviata. – Den 22 augusti kommer Mörck och det blir en kavalkad av opera och operett, förklarar Helena. Och som om det inte var nog erbjuder också Kulturhuset möjligheten att sälja biljetter till Miss Saigon i Malmö. – Vi har fått 50 biljetter

till föreställningen, och till den och de andra föreställningarna är det ju först till kvarn som gäller, säger Unna Stenram på Kulturhuset. Blir det stort tryck till La Traviata i Sibbhult den 14 september kan det bli en föreställning till. – Sibbhults Folkets Hus rymmer ju drygt 150 personer så blir det fullt har vi löfte om att det kan bli en föreställning till den 16 september, säger Helena Zeberg.

Text: Mikael Persson (MiP)

Affischbild: Stjernfeldt & Co

Bra startfält

Närmast i tid är dock siktet inställt på Knislinge. – Helgeåfestivalen är vi väldigt stolta över och gänget i F-yra har fått ihop ett mycket bra startfält som vi ju verkligen tror på. Festivaldöden har ju tyvärr drabbat många festivaler så - köp biljetter. Programmet för hela hösten kommer att finnas på kommunens hemsida och längre fram återkommer vi till senhöstens höjdpunkter. Mörck Foto: Charlotte T Strömwall

29-31 augusti

www.helgeafestivalen.se

och många fler band


kultur & nöje

13

Wanås Konst – Lycka på allvar!

Jeppe Hein, Modified Social Benches #53, 2013

Jeppe Hein • Marila Dardot • Jason Diakité & Maria Bajt • Melanie Smith & Rafael Ortega • Wanås Shop & Deli • Wanås Historia • Café Fredholms • wanaskonst.se Välkomna!

●●

W där anås – k är k onst i nte ons KON t utan YOK ST OO N O, 2 011

Nöjeskompaniet presenterar stolt

●●

Jojje Jönsson Siw “Augustina” Carlsson

Nöjeskarameller - sensommarrevy på turné

Nöjeskompaniet

Fredag 13/9 kl. 19,00

licerad Okomp ! fest skratt

Osby - Bio Borgen

“Glödhet glädje när Nöjeskompaniet öppnade godispåsen”

www.nojeskompaniet.se 0454-52057

Musicquiz 23 Aug

Lagtävling i musikkunskap, gratis att deltaga & fina priser. After work erbjudnAde: buffé inkl. 1 dricka: 199:Serveras 18.00-20.00 Boka bord i god tid! Tel. 0708-307 621 Öppet: 18.00-01.00

www.speakeasy.nu

HEMBYGDS- OCH HEMVÄNDARDAG PÅ ENEBACKEN SÖND. 18 AUG. KL. 13-17 av Sussi Bendz och •Underhållning Göte Bengtsson

•Snapphaneteater •Hantverk med försäljning •Tippspromenad •Osby Brukshundsklubb medverkar visar gamla Osbybilder och en •Vigammal film om Kalle i Marklunda •Guidning på museerna •Kaffe på entrébiljetterna pris 50 kr

Välkomna!

Osby Hembygdsförening


14

kultur & nöje

Höstpremiär med Marianne Mörck Teaterföreningen i Osby med drygt hundra medlemmar är bland de största i Skåne utifrån antalet invånare. Mycket beroende på att Osbys teaterscen är bland de 5 största och därmed kan erbjuda de största och mest påkostade teaterproduktioner som enbart ett mindre antal teatrar i landet kan (och får) ta emot. Men stort kan bli större. – Kultur och fritid är, eller borde vara, varje kommuns kärnverksamhet, säger Hans-Gösta Hansson. Det är ju det som gör livet lite trevligare. HansGösta är ordförande i teaterföreningen sen många år. Tillsammans med Thomas Rosendal, som är ny i styrelsen, laddar de båda nu för en storsatsning med start den 1 september. Då kommer Marianne Mörck till Osby och alla medlemmar och intresserade hälsas välkomna till Borgen. Arrangemanget är helt kostnadsfritt.

Sprida verksamheten

Teaterföreningens verksamhet är omfattande. – Vår uppgift är att sprida teatern. Inte bara runt om i kommunen, utan även till alla åldrar. Det betyder att de större föreställningarna (6-8 st.) hamnar på Borgen medan ett flertal andra hamnar på andra scener och för olika åldrar, säger Hans-Gösta. När det gäller skolteater så är vi bland de största i landet. Andra scener är exempelvis Pulsen i Osby och Medborgarhuset i Lönsboda.

Ett gratis arrangemang

Höstpremiären är en nysatsning med ambition att både öka intresset totalt sett för teater, vilket då förhoppningsvis genererar fler medlemmar till föreningen och större publik på föreställningarna. Arrangemanget riktar sig mot alla och är helt kostnadsfritt. Marianne Mörck från Malmöoperan framträder med egen show och presenterar samtidigt Malmöoperans program. Marianne har en gedigen bakgrund inom teater, opera och film/TV. Hon är mest känd för sin medverkan i Wallander men har en imponerande bredd sen hon gick ut scenskolan 1970. Nu gästar hon Osby med en kul och musikalisk scenshow.

Nya medlemmar

Föreningen satsar på att sprida kulturen genom att attrahera fler ambassadörer. Därför hälsas alla nyfikna och intresserade välkomna till premiären. Alla medlemmar har uppdrag att värva nya medlemmar. Den bästa värvaren får ett abonnemang alt en teaterresa. Både gamla och nya medlemmar kan vinna vardera en valfri föreställning. Under kvällen presenteras även teaterprogrammet av Thomas Rosendal. Föreningen bjuder alla på en lättare förtäring. Festligheterna håller till i Borgens festvåning. Se annons för mer information. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Hans-Gösta Hansson, ordförande i teaterföreningen, och Thomas Rosendal, ny i styrelsen, laddar för en spännande teaterhöst.

Opera inleder hösten på Borgen Maria Stuart – opera av Gaëtano Donizetti, kommer till Borgens stora scen den 24 augusti. Det är välkända Operafabriken från Malmö, som är ut på sin sommarturné. Det är totalt ett tiotal orter i södra Sverige som får detta exklusiva besök. En av dem Borgen i Osby. Biljetter bokas antingen via www.bioborgen.se eller via receptionen på Borgen.

Två drottningar, två systrar och två rivaler Donizettis opera, Maria Stuart, som är baserad på Friedrich Schillers pjäs, handlar om de två drottningarna Maria Stuart, drottning av Skottland, och Elisabeth I, drottning av England, som representerade två sidor i ett politiskt och religiöst krig. Maria Stuart är förföljd av rättvisan på grund av en komplott mot hennes egen man där hon själv var

delaktig och söker asyl i England hos sin syster drottning Elisabeth, men misstänks för att vilja ta över tronen och sätts i fängelse med en möjlig avrättning i sikte. Elisabeth är förälskad i hertigen av Leicester, som i sin tur älskar den fängslade och fascinerande Maria, vilket bäddar för ett intrigfyllt och dramatiskt triangeldrama... Missa inte denna operathriller i bästa Tudor anda!


kultur & nöje LIVEsändning

15

OPERA Arr. Operafabriken

Tisdag 20/8 Kl. 19.45

Lördag 24/8 Kl. 19.00

Robbie Williams

Maria Stuart –

Take the Crown Tour

av Gaëtano Donizetti

ELYSIUM

Hur många kramar finns det i världen

Drama, Action, Sci-Fi

iDAG

Ons 14/8 19.00

Fre 16/8 20.00 Sön 18/8 19.00 Ons 21/8 19.00

Hokus Pokus, The Mortal Instruments: Alfons Åberg Stad av skuggor Animerad Barnfilm

Höstprogram med swing i Osby Osby Konsertförening presenterar ett svängigt program inför hösten med start den 14 augusti. De inledande konserterna har ett tydligt jazztema men senare under hösten bjuds även på en barnkonsert och romantiska toner.

Nostalgisk afton

Den första konserten på programmet ges den 14 augusti kl. 19.00 på Borgens Terrass i Osby. Nostalgi och jazzklubbskänsla utlovas i kubik då blickarna vänds tillbaka till de svängiga 40- och 50-talen med hjälp av Åhus Swing Orkester. Orkestern, som tidigare gjort succé i Osby med sin härliga swingmusik, är ett elvamannaband med fötterna väl förankrade i swingmusikepoken. De spelar originalarrangemangen från denna period på ett övertygande och självklart sätt. Som sångsolist har Björn Johnfors och Åhus Swing Orkester med sig Anna Neah Deutgen. Ta chansen att komma och lyssna till denna oförglömliga och odödliga musik som spelades av Glenn Miller, Duke Ellington, Tommy Dorsey m.fl. Sitt ner och njut eller ta en swing om(!). Restaurang Borgen serverar mat och dryck till dem som så önskar.

Fortsatt jazzinspirerat

Den 7 september kommer munspelsvirituosen Filip Jers, av experter jämförd med den store munspelaren Toots Thielemans. Jers ger en konsert i Hantverkshuset tillsammans med en lokal trio med Bengt Almfjord på piano, Mats Lindskog på bas och Michael Ödegården på trummor.

Den 29 september gästas Osby av den underbara sopranen Margareta Bengtsson. Hon sjöng tidigare med den välkända sånggruppen The Real Group och räknas som en av Sveriges bästa jazzsångerskor. Här ger hon nu en finstämd konsert som sträcker sig från jazz, klassiskt, psalmer och folkliga koraler till egna kompositioner. Margareta Bengtsson framträder i Osby Församlingshem tillsammans med pianisten Mathias Algotsson.

För barn och romantiksugna

Den 16 november är det dags för barnkonserten ”Kompis”. Den vänder sig till barn mellan 3 och 7 år och handlar om Alvin som bara vill spela. Alvin ska flytta och undrar om han kan hitta någon kompis som vill som han. Medverkar gör Anna Karin Sersam och Stefan Wikström. Höstprogrammet avslutas sönd den 24 nov. med romantisk musik. Det blir stor musik för den lilla ensemblen. En orkester med Sverker Eriksson, Lennart Frick, Lars-Göran Sandberg, Karin och Yasmine Enger spelar bl.a. C Franks pianokvintett. Välkommen att besöka våra konserter. Vill ni veta mer, gå in på hemsidan: www.osbykonsertforening. weebly.com

Fre 23/8 17.00 Sön 25/8 15.00

Action, Drama, Fantasy, Äventyr

Fre 23/8 20.00 Sön 25/8 19.00 Ons 28/8 19.00

BIO

Boka biljett på www.bioborgen.se eller i vår reception på Borgen: 0479-125 25

Osby Konsertförening Hösten 2013 Åhus Swingorkester Sång av Bengt Isaksson och Anna Neah Deutgen Spelar pärlor från swingtidens guldålder

Onsdag 14:e augusti kl. 19.00 Borgens terass i Osby Entré: 120:- medlemmar: 100:-

Filip Jers - munspelsvirtuos med Bengt Almfjord, Mats Lindskog och Mikael Ödegården, bjuder på jazz i toppklass

Lördag 7:e september kl. 19.00 Hantverkshuset i Osby Entré: 120:- medlemmar: 100:-

Margareta Bengtsson och Mathias Algotsson - den underbara sopranen från The Real Group

Söndag 29:e september kl. 17.00 Osby Församlingshem Entré: 120:- medlemmar: 100:-

Barnkonsert ”Kompis” med Anna-Karin Sersam och Stefan Wikström

Lördag 16:e november kl. 11.00 Musikskolans konsertsal i Osby Entré: 50:-

Romantisk musik för piano och stråkar med Sverker Eriksson, Lennart Frick, Lars-Göran Sandberg, Karin och Yasmine Enger

Söndag 24:e november kl. 17.00 Osby Församlingshem Entré: 100:- medlemmar: 80:i samarbete med

Osby Konsertförening

osbykonsertforening.weebly.com


16

föreningar Livet och dess frågor

Konfirmationsläsningen är en möjlighet att börja fundera på livet och dess frågor. Målet har varit att man ska tänka till, bilda sig en uppfattning om vad man tror på och vad man tycker om frågor kring livet och vad man tror på. I praktiken har vi haft lektioner när det har funnits tid för dessa i förhållande till matcher, träning samt skolarbete. Vi har läst tisdagar mellan 17:00-18:00 och innan lektionen har föräldrar turats om med en rejäl eftermiddagsfika. Vi har haft sex obligatoriska gudstjänster under året, två läger, ett eget och ett tillsammans med andra orter. Dessutom har konfirmanderna haft närvaroplikt på vissa öppen gård-kvällar.

Ny grupp i höst

Hockeykonfirmation i Osby I maj hade årets hockeykonfirmander sin avslutningshelg med konfirmationsgudtjänst och efterföljande festligheter. Inför hösten fortsätter Missionskyrkan i Osby sitt samarbete med Osby Ishockeyklubb men öppnar också upp för intresserade som inte är idrottsutövare.

Samarbete sedan 2006

Sedan 2006 har Missionskyrkan i Osby haft ett mycket uppskattat konfirmationsarbete tillsammans med Osby Ishockeyklubb. Samarbetet har även resulterat i

en adventsmarknad och en moraloch etikkväll där vi hade besök av Magnus Åkerblom, fostrad i OIK. Årets konfirmationsgrupp hade avslutningshelg den 24-25 maj. På fredagskvällen hade vi kon-

Skyttar sökes

Luftpistolskyttet för ungdom startar måndagen 19 augusti kl. 17.30. Välkomna tillbaka från en solig och varm semester. Vi har plats för fler luftpistolskyttar. Lägsta åldersgräns är det år ni fyller 9 år. Är ni intresserade är det bara att åka till Lönsboda Pistolskytte-

klubb och Sportskytteklubb så får ni prova på gratis. Alla är välkomna. Tel: 0479-21366 (Kurt)

firmationsfest tillsammans med konfirmander, föräldrar, syskon och församling. På lördagen hade vi vår konfirmationsgudstjänst på Borgen, en mycket välbesökt samling med fullsatt salong.

Text: Ulf Ohlqvist, Pastor Osby Missionskyrka

Kyrkogårdsvandring i Lönsboda Årets kyrkogårdsvandring den 18 augusti går på Gamla kyrkogården vid kyrkan. Den börjar kl. 14.00 och fortsätter i kvarter E, där den slutade förra året. Vand-

ringen tar ungefär en timme. Efter vandringen bjuder församlingen på kaffe i församlingshemmet. Arrangörer är Örkeneds församling och Öknamnsgruppen.

Redo för skolstart!

Är du redo för SKOLSTART ? Välkommen till

Ö. Järnvägsg. 10, 0479 – 103 39 | info@osby-bokhandel.se | www.ugglanisverige.se

Inför hösten kommer vi återigen att försöka ha en konfirmationsgrupp, men göra den mera öppen, för att den som vill ska kunna komma med. Detta innebär att vi kommer att behålla vår öppenhet och flexibilitet när det gäller lektioner och gudstjänster. Tanken är att det ska vara samma upplägg som med hockeykonfirmation. Du behöver ej vara idrottsutövare, men känner du att upplägget är okej så är du hjärtligt välkommen att höra av dig till oss: 070-627 12 23 (Ulf Ohlqvist), 070-867 75 46 8Stefan Johansson) eller 070-655 30 32 (Leif Stiberg).

103 10

HÅRUPPSÄTTNING MAKEUP FÖNING LÄGGNING & STYLING KLIPPNING FÄRG TONING PERMANENT • DAM HERR BARN Esplanadg. 5, Osby

Välkommen gammal som ung!


Föreningar

TORSDAG 15 AUGUSTI 18:00 SPF Klinten. Grillafton i Svanshals. Nya Optimal, tipsrunda, ta med dryck och något att grilla. Samåkn.Torget 17.45 TISDAG 20 AUGUSTI 18:30 Säsongsavslut på Lindvallen med nya aktiviteter arr Motionssek Treby TORSDAG 22 AUGUSTI 14:00 SPF Klinten. Tur till Naturrum i Kristianstad Samåkn. Torget 13:15. Föranm. FREDAG 23 AUGUSTI 19:00 HIS – Yngsjö. Västra Hed Hanaskog

LÖRDAG 24 AUGUSTI 10:00 – 13:00 bokloppis och prylmarknad Västra Hed Hanaskog. 10:00 – 15:00 ÖPPET HUS hos Biodlarfören. Njurav. 1, Glimåkra SÖNDAG 25 AUGUSTI 10:00 – 11:00 Bingopromenad med kaffe & våfflor. SÖ Örkeneds Byalag Byagården i Ubbaboda 13:00 – 16:00 Veteranfordonsträff, museum öppet. Bygdegården Flyboda Lönsboda MÅNDAG 26 AUGUSTI 19:00 Extra årsmöte i OIKs klubblokal

Osby IK kallar till möte Måndagen den 26/8 2013 kl. 19.00
i OIK:s klubblokal.
Motioner och förslag skall vara
 styrelsen tillhanda senast 5/8.
 OIK, Klövervägen 10, 283

17

50 OSBY.
kansli@osbyik.com Tel. 0479-13721.
Önskvärt med STOR uppslutning!
Alla medlemmar och intresserade hälsas hjärtligt välkomna!

Kommande matcher Onsdagen den 14/8 Kl 19.00

Juniorer IFK OSBY - Höörs IS Torsdagen 15/8 kl 18.45

Damer IFK OSBY - Hörby FF

PLASKET

startar söndagen 15 september Alla barn födda -09 eller tidigare är välkomna. 10 ggr + avslutning. För info och anmälan, se nedan.

MINI-PLASKET

startar lördagen 14 september Alla barn födda 2010-2011 är välkomna. 7 ggr + avslutning. För info och anmälan, se nedan. Anmälan kan göras på mail kansli@osbysimsallskap.se eller telefon 0479-316 50, senast 4 september, därefter kontaktas alla via mail om plats och tid. Ev frågor skickas via mail.

Välkomna!

NYBÖRJARKURS LÄR DIG BOWLA PÅ RIKTIGT!

Vid 8 tillfällen, 1h/tillfälle kommer Tore Håkansson, utbildad tränare med tränarlicens att finnas på plats. I priset ingår lån av skor samt klot.

Lördagen 24/8 kl 13.30

När: 8 tisdagar, ojämna veckor, 18.00-19.00 med start den 10/9.

Lördagen 24/8 kl 16.00

Barn/ungdom: 400:- , Vuxen: 800:-

Herrar IFK OSBY - Ekets GOIF Damer IFK OSBY - Farstorps GOIF

För anmälan eller mer information ring 0479-107 49.

Sjölyckan “HårStudion vid Sjön” Klipp ut annonsen och ta med, så får du 50:- rabatt på valfri vara.

Annette Björnsson • 0479 - 145 53

www.osbybowlingcenter.se www.facebook.com/osbybowlingcenter


18

föreningar rättigheter i Europa”. Hon har varit med i rummen när de stora frågorna diskuterats mellan Putin, Merkel, Obama, Holland, Cameron och Reinfeldt med flera.

Kommer Barroso?

Finns det någon som kan be någon dra åt helsefyr på ett diplomatiskt vis - för det händer väl? – Jodå, det händer ju att diskussionerna går i stå och då är Angela Merkel, Tysklands förbundskansler riktigt bra på retoriken, framför allt gentemot Vladimir Putin, oavsett om han är premiärminister eller president, säger Pernilla. Semestern i Östra Göinge och Glimminge är slut, liksom föredraget på Broby Gästis för Broby och Osby Rotaryföreningar - och Pernilla Sjölin har bara skrapat lite på ytan. – Det är ett fantastiskt roligt jobb jag har, så jag får väl komma tillbaka, konstaterar hon. Det hystes förhoppningar att hon skulle få med sig Barroso till kommunen. – Haha, vi får väl se, man vet aldrig.

Från Barroso till Broby

Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Pernilla Sjölin är en av José Manuel Barrosos närmaste medarbetare och när familjen får bestämma sommarvistelse är saken klar. Att det skulle bli något annat än Glimminge utanför Broby som sommarsemester är uteslutet för barnen. Pernilla berättade om sitt EU-arbete för intresserade rotatarianer i början av augusti.

Behövde tolkar

Pernilla Sjölin gick i sina föräldrars fotspår när hon utbildade sig till lärare. Under sitt sista år vistades hon i Berlin där det plötsligt dök upp en möjlighet till andra vägar i livet. – Sverige hade just gått med i EU och på ett plakat stod det att organisationen behövde tolkar och som språklärare var jag inte sen att hoppa på det tåget. I Bryssel fanns redan föräldrarna som var lärare på Skandinaviska skolan i Waterloo och deras sista år där blev Pernillas första år inom EU.

Gurkor och snus

Pappa Leif har rötterna i Broby. Svenska tjänstemän är generellt väl ansedda inom unionen och med tiden blev det allt mindre svårarbetat - även om det fortfarande är tungrott. – Det har blivit mycket bättre och organisationen ger många möjligheter till ytterligare vägval, konstaterar Pernilla som avancerade till att bli chef för tolkarna - och det är ingen nätt skara och de ska dessutom särskiljas specifikt från översättarna - det är en helt annan verksamhet. – Som konferenstolk är man med och tolkar möten på alla nivåer, allt från gurkor och snus till toppmöte med de stora potentaterna.

Pompa och ståt

Meritlistan med positioner inom

EU och kommissionen är lång för Pernillas del - nu senast landade hon i det som kallas för Protokollet. – Vi är för president Barroso det Hovet är för en statschef. Vi har hand om ”ordningen” runt i kring presidenten och det är stort och smått, förklarar Pernilla. På de traditionella familjebilderna inom EU, där regeringscheferna ska ställas upp för fotografering gäller till exempel att man blir placerad efter hur länge man varit på posten. – Å andra sidan blev ju aldrig Barack Obama, USA:s president placerad längst upp i hörnan när han tillträdde, skrattar Pernilla. Det är på Protokollet som man håller koll på möten, journalister och fotografers placeringar och hur det ska se ut runt mötet. – Vi är kända för att vara oerhört avskalade och effektiva vid våra möten. Vid ett statsbesök är det pompa och ståt med militärmusik och parad. Här i Bryssel är det EU-flaggan och gästande lands flagga. Punkt. Vi är kanske lite väl effektiva - men så är protokollet och det accepterar man.

Stor europaförespråkare

Pernilla belyste ett och annat ”problem” på föredraget hos Broby Rotary som gästades av kollegorna från Osby. – Inbyggt i systemet är ju att vi hela tiden har en mängd förslag som rör sig inom kommissionen och

som det arbetas med inom alla områden. Förslagen går sedan upp till ministerrådet där det plötsligt kan ha bytt statsminister eftersom det varit val i landet. En av rotationerna undrar om det är svårt jobba på det viset. – Självklart är det rörigt, men som sagt, det är ju i systemet och vi har accepterat att det är så, jag är ändå stor Europaförespråkare, tillsammans får vi det att fungera. Pernilla åker ofta till ett besöksmål någon dag före presidenten för att kolla upp hur lång tid en resa tar eller om det finns något intressant besöksmål som Barroso vill se på vägen. – Protokollet åker alltid med några medarbetare när presidenten åker ”utomlands”, utanför EU.

Besökte flyktingläger

En av resorna som påverkat Pernilla, och president Barroso med för den delen, var till Jordanien 2012. – Vi åkte till ett syriskt flyktingläger med 25000 flyktingar. EU hjälper UNHCR att driva en skola i området och pojkarna fick möjlighet att gå i skola på förmiddagen och flickorna på eftermiddagen. De var så ofantligt glada över att kunna gå i skolan och få lära sig saker. Vi var många som fällde en och annan tår då, berättar hon. Samma år fick organisationen Nobels Fredspris, ”för att i över 60 år ha bidragit till fred, försoning, demokrati och mänskliga

Ordlista De sju institutionerna, som utgör fundamentet i samarbetet, är: Europaparlamentet, Europeiska rådet, Europeiska unionens råd, Europeiska kommissionen, Europeiska unionens domstol, Europeiska centralbanken och Europeiska revisionsrätten. Kommissionen EU-kommissionen kan jämföras med en regering som utses av parlamentet. Det väljs en ordförande för för fem år i taget. Nuvarande ordförande är portugisen José Manuel Barroso. Rådet Europeiska rådet består av medlemsstaternas stats- eller regeringschefer. Ordförande sitter två och ett halvt år och kan väljas om en gång. Nuvarande ordförande Herman van Rompuy. Parlamentet Europaparlamentet har 766 ledamöter och är det som motsvarar vår Riksdag. Ledamöterna utses genom allmänna val vart femte år. Precis som Riksdagen, har EU-parlamentet till uppgift att i samråd med Rådet lagstifta inom EU och kontrollera budgeten.


föreningar

19

NYTVÄTTAT Tvättmaskin WAQ28391SN 103623

Skonsam mot dina kläder. Energiklass A+++. Kapacitet 8 kilo tvätt. Touchkontrollknappar, display som visar programförlopp och återstående programtid. Steglös mängdautomatik känner av hur mycket tvätt som finns i trumman och anpassar vatten- och energiförbrukningen efter det. Skumavkänning ser till att det inte finns några tvättmedelsrester kvar i tvätten efter avslutat program. Starten kan senareläggas upp till 24 timmar. Specialprogram; bl.a. handtvätt, snabbprogram och siden. Centrifugering max 1400 varv/min. Ljudnivå tvätt 54 dB, centrifugering 76 dB.

Ord.pris 6.495:-

Mickel Pedersen Gønge - Kongens Lensmand En ny skrift om Mickel Pedersen Göing har publicerats av danska släktforskaren Kathrine Føns Schultz som själv är ättling till den berömda göingen från Hemlinge i Glimåkra socken.

www.elkedjan.se

Öppet: Mån - Fre 9-18, Lörd 9-13. V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • 0479-177 50

} o zo LITEN o} }

oo -z

o}

zo

Själv ättling

Släktforskaren Kathrine Føns Schultz har publicerat skriften Mickel Pedersen Gønge – Kongens Lensmand. Uldall Slaegtens berømte forfader fra Gønge Herred i Skåne (2013). Schultz är en nutida ättling till Mickel Göing (Gyding på svenska) från Hemlinge i Glimåkra socken (14:e generationen). De tre barnen i hans första äktenskap växte upp på gården Uldall vid Vojens i Sönderjylland och de hade i sin tur många barn. Schultz gammelmormors Maren Uldall förfäder kommer från Uldallgården.

Mångåriga studier

Den nya skriften bör vara av värde för historieintresserade i Göinge. Den bygger på mångåriga arkivstudier i Aabenraa och även två resor till norra Skåne under 2010 och 2011. Under 1564 och 1565 hade Mickel varit i Flensborg och Haderslev i södra Jylland och besökte då en plats som i källorna kallas för ”Ulvedal”, och som med stor sannolikhet är det nuvarande Uldall. Det var här den kände göingen placerade sina tre barn i det

första äktenskapet. Det kom med tiden att bli fyra äktenskap.

Betydelsefull man

Skriften kostar 100 danska kronor jämte porto och kan beställas från Kathrine Føns Schultz, Engparken 37, Dk-6580 Vamdrup Danmark. Text: Bertil Häggman, Boalt

OCH LEVANDE

M{ZD{ 2 ADVANCE FRÅN

Mickel adlades 1571 av den danske kungen och bodde med hustrun Birgitte Myre på Björnstorps gods under de sista 20 åren av sin levnad. Då han avled hösten 1587 begravdes han i Gödeslöv. Kathrine Schultz behandlar också den minnessten som restes efter Mickel 1928 i Hemlinge. Skriften innehåller också en rad detaljerade uppgifter om göingehövdingens familjebakgrund och är rikt illustrerad med många vackra färgbilder. Den senmedeltide Mickel Göing uppmärksammades senast i Sverige genom en bok av Glimåkrahistorikern Anders Blidberg: Kungens Hövitsman - En biografi över Mickel Pedersen Gyding (2009. Monitorförlaget).

www.oredssonsel.se

119.900:(ord. pris 134.900 kr)

Med egenskaper som pigg, smidig och lättparkerad är Mazda2 den perfekta stadsbilen. Bilens säkerhet har belönats med det högsta betyget fem stjärnor i Euro NCAP's säkerhetsranking. Dessutom är den bränsleeffektiv och släpper ut från endast 115g koldioxid/km. .

Nu får du nu hela 10 års garanti när du köper en ny Mazda. Det innebär mer trygghet och bättre andrahandsvärde. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 5,0-6,3 l/100 km, CO2 -värde 115-145 g/km. Tioårsgarantin gäller vid köp av fabriksnya personbilar, registrerade under perioden 2013-01-01 till 2013-12-31 och innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Se fullständiga villkor på mazda.se. Priserbjudandet gäller t.om. 2013-10-31.

ÖPPET mån-fre 8-18, lör 10-13 S. Portgatan 34, Osby

www.lindgrensbil.com Tel. 0479-310 86

Öppettider: Mån -Tors: 09.00-18.00 Fre: 09.00-17.00 Lör: 10.00-14.00


20

reportage & föreningar egen lägenhet men har en ökad trygghet, menar Birgit. Hon tycker det känns extra tryggt att det är låst på kvällar och nätter och finns porttelefon för besökare. För övrigt påpekar alla att de tycker det är skönt med närheten till restaurangen och de andra verksamheterna. Och de kommer bra överens med varandra. - Vi har så bra grannar och boende. Fler skulle få ha det som vi, säger Birgit och övriga nickar instämmande. Text & foto: jessica@alltomgoinge.se På Bergfast arbetar undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, städare, arbetsterapeut, sjukgymnast, rehabassistenter, administrativ personal och enhetschef. Tillsammans ansvarar vi för att de boende skall känna sig trygga med den vård och omsorg som ges. I källaren på Bergfast hittar du kommunens återlämningsplats för tekniska hjälpmedel.

Trygghetsboendet Bergfast i Lönsboda Centralt beläget i Lönsboda ligger Bergfast, ett trygghetsboende för personer över 70 år. Allt om Osby besökte ett trevligt gäng hyresgäster som berättade hur de upplever sitt boende.

Egen lägenhet

På Bergfast bor man i egen lägenhet mellan 49-55 kvm. Planlösningen är öppen och tillåter de boende att ta ut svängarna med rollator om så behövs. Varje lägenhet har också en liten uteplats. I huset finns gemensamhetsutrymmen för den som vill ha lite sällskap, bland annat små matrum där man kan äta sina måltider. Mitt i huset ligger en restaurang där de boende kan äta tillsammans med sina gäster om så önskas.

Vanlig bostadskö

Enhetschef Marie Ördén berättar att man ansöker om lägenhet som till vilket annat hyresboende som helst men det finns ett krav på att man ska ha fyllt 70 år och ha ett ökat behov av trygghet. - Det handlar om ett vanligt boende i egen lägenhet men med närhet till olika bekvämligheter och en större trygghet än om du bor i ett vanligt hyreshus, berättar Marie. Har man hemtjänst beviljad så kommer de hit till din lägenhet precis som annars. I huset finns det också tandläkare, arbetsterapi, fotvård och sjukgymnastikverksamhet.

Fikastund

Jag får träffa sju hyresgäster som sitter och tar en eftermiddagsfika tillsammans. Artur Nilsson, Ella Lunde, Birgit Johnsson, Inez Ahlkvist, Anna Svensson, Margit Enoksson och AnnaLisa Lövkvist berättar att de alla trivs förträffligt med sitt boende. - Det är perfekt när man reder sig själv i sin

Paddla för Immeln Som naturälskare och medlemmar av Eko-turismföreningen är det naturligt att Immelns Kanotcenter och Marine Adventures Immeln stödjer projekt som förbättrar miljön generellt och vid Immeln i synnerhet. Därför har de tagit initiativ till städdagar vid Immeln under hösten. De bjuder på kanothyran och anordnar grillmöjlighet som avslutning på dagen. Alla intresserade möts i Immeln (27/8), Breanäs (28/8) eller Brotorpet (29/8), delar upp området och paddlar iväg därifrån. Alla tar med sig

egna handskar men får sopsäckar och spadar av arrangörerna. Sedan städar vi tillsammans de tilldelade områdena och får samtidigt en vacker naturupplevelse. – Vi hoppas att många har möjlighet att tid att avsätta till projektet och man får gärna delta flera dagar. Oavsett om du deltar eller inte så hoppas vi att du vill sprida

budskapet! Gå in på följande länk för att fylla i en intresseanmälan: http://immelnskanotcenter.se/paddla-for-immeln. html – Välkommen ut! hälsar Immelns Kanotcenter, Tel: 044- 961 00.


föreningar

21

Naturtroget stengolv från

Palatino Vesuvio

359:-

/kvm

Klinkersliknande parkettgolv i HDF HDF är ett material likt MDF men av hårdare kvalitet som tål att belastas hårdare. Golvet har extra hög slityta, är rep- och slagtåligt. Missfärgas och bleks inte. Antistatiskt. Golvet har fuktresistent kärna och fog och är utmärkt att ha i hall och kök. Lättlagt och lätt att byta ut. Vi har fler stenliknande golv från FAUS i vår utställning. Vi tar hem fler sorter på beställning då för 389:-/kvm

Vinst i Klimatmatchen ger 30.000 kr

359:-

/kvm

OSBY

bestämt leende. Marie Wetterqvist, projektledare för Upptåg, ser många fördelar för alla lag som har möjlighet att delta i tävlingen. – Även om jag arbetar särskilt för utveckling av Killeberg inom Upptåg ser jag definitivt möjligheter för alla träningsgrupper i hela kommunen. När tåget nu kommer till Killeberg i slutet av året kommer det att vara enkelt för oss att ta oss till Killeberg för att vara med på Trebys matcher, eller det omvända. Hon avslutar med att lyfta fram att vi alla gynnas av att kunna ta oss till varandra för socialt umgänge men också för utveckling av näringsliv och service. – Vi har mycket i vår kommun och med Klimatmatchen har vi möjlighet att fortsätta använda oss av vårt utbud på ett sätt som bidrar till långsiktig hållbarhet. Kan det bli bättre än så? Anmäl ditt lag redan idag på www. klimatmatchen.se , de första 10 anmälningarna får glass till hela laget! Här finns också mer information om tävlingen. Om du har frågor är du välkommen att kontakta Charlotta Gibrand på tele: 044-775 61 79, eller Marie Wetterqvist på tele: 0709-888417.

Klimatmatchen.se GÅ, CYKLA, TÄVLA & VINN SEPTEMBER 2013

BYGGMATERIAL

Välkommen in till oss för att titta och ställ frågor! Öppettider: Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

Tillverkar måttanpassade

inredningar

för

Klimatmatchen ger föreningar möjlighet att vinna en rejäl summa pengar och en äventyrsupplevelse. Tävlingen är riktad till lag och träningsgrupper som består av minst 10 barn och ungdomar i åldern 10-16 år. Det är Skåneidrotten och energikontoret Skåne som driver projektet. Charlotta Gibrand, energi- och klimatrådgivare i bl.a. Osby kommun menar att det finns mycket att vinna för alla som vill anmäla sig till tävlingen. – Egentligen är det inte så mycket man behöver göra säger hon. Man anmäler sitt lag direkt på Klimatmatchens hemsida och under tävlingsperioden, den 2 till 29 september, gäller det att gå, cykla eller åka kollektivtrafik till träningar och hemmatävlingar så mycket som möjligt. Minst 8 tillfällen ska det finnas för laget att träna och tävla på hemmaanläggningen under den givna perioden Det lag som sedan har varit bäst på att resa klimatsmart och kan ge bästa tipset till andra att resa klimatsmart har faktiskt möjlighet att vinna hela 30.000 kronor och en äventyrsupplevelse för hela laget. Men då gäller det verkligen att man är bäst säger hon med ett

Oxido Carbon

Mer info om golvet finns på www.floorworld.se där kan du även se hela FAUS kollektion.

Även renovering, utbytesluckor och övriga specialsnickerier.

K

Ö

K B A D R U M

Öppet: onsdagar 10–18, övriga tider, ring! VERKSTADSG. 2 OSBY

0479-912 30 070-844 24 57 Fler inspirerande miljöer presenteras på www.matsmobel.dinstudio.se


22

Hem & trädgård

Den efterlängtade värmen och sviterna av den jankovs trädgårdstips Varje gång jag är på väg att klaga på att det är 31 grader i växthuset tvingar jag mig att tänka på hur förra sommaren var. Då accepterar jag värmen och solen. För trädgårdsväxterna är det en stres�sig tid då sol och vind torkar upp väldigt snabbt. Sommarblommor, som står i svarta krukor far särskilt illa eftersom temperaturen blir så extremt hög. Mycket vatten lakar också ur näringen ur jorden och växterna får brist. Bristen ser Du på att bladen börjar tappa färg och blir ljusa. Även om du har använt Ujord så håller inte ens den för extremt mycket vattning. Tillför flytande näring eller kör ner näringspinnar i jorden så att Dina växter får en ny blomning och grönska. Kolla så att krukorna är genomvattnade och

inte bara är fuktiga uppe i översta jordlagret. Växterna som är planterade i trädgården lider nu av torkan. Ett bra sätt är att rotvattna. En rotvattnare är en pinne med en ”Gardenakoppling” i övre delen och små hål i den lägre delen. Stoppa ner pinnen så att hålen kommer c:a 10-20 cm under markytan och ute i växtens droppkant. (Bladverkets ytterkant) Där finns sugrötterna som kan ta upp vattnet. Skruva för allt i världen inte på fullt tryck. Då störs det befintliga rotsystemet. Ha hellre ett mycket svagt tryck och låt rotvattnaren stå på lite längre tid. En växt som är uttorkad kan Du med fördel duscha på bladverket först innan Du vattnar den. Växten kan nämligen ta upp vatten även genom bladen.

Om Du ständigt tar bort överblommat med en bit stjälk så att växten inte kan sätta frön, kommer Du att få en ny blomning. Många sommarblommor kan hållas i blom

under lång tid med metoden. Du har säkert sett att t.ex. Blodsdroppen = Fuchsian ofta slutar blomma och blir full av frukter med frön.

Sia älskar sommaren och stannar gärna ute över natten. Jag står där och kallar på henne när jag stängt för dagen. Ofta tittar hon bara lite på mig och virrar på huvudet och försvinner till nya upplevelser. På morgonen dagen efter (då passar det) kommer hon rusande mot mig, när jag öppnar grinden, med ett stort leende på läpparna och svansen i topp. Hon tränger sig först i kön för att få komma in till matskålen. Skriker om den inte är fylld eller gnäller om den inte innehåller delikatesser. Jag har varit på äventyr med mina barnbarn. Jag har själv aldrig åkt helikopter och när det gavs till fälle att få åka en tur från campingen i Osby var jag först att anmäla mitt och fyra av barnbarnens intresse.

Vägar in i politiskt engagemang Osby kommuns SMS-panel frågade ungdomar om de kunde tänka sig att engagera sig politiskt i kommunen. 5% var redan aktiva, 11% ville vänta tills de blev äldre och hela 73% svarar nej antingen för de inte hade tid, intresse eller helt enkelt inte tänkte bo kvar. Men resterande 11% var inte aktiva för de inte visste hur de skulle göra. Det går att vara engagerad i kommunens politik utan att vara med i ett parti, t.ex. med medborgarförslag eller att på annat sätt lyfta en enskild fråga, kanske kontakta politiker personligen eller skriva en insändare. Att vara aktiv på sociala medier eller bli medlem i en intresseorganisation, t.ex. Amnesty, Greenpeace eller en fackförening, är också att engagera sig politiskt. Vanligast är nog att gå med i ett parti. Har man ganska klara åsikter om hur samhället ska se ut och hos vem ens sympatier ligger, är det ett bra sätt. Då finns möjligheten att

direkt påverka de politiska besluten och vara delaktig i den parlamentariska processen. Därför rådfrågade vi partierna hur man blir medlem. Alla partier föreslår kontakt via deras hemsidor där fyller man i en medlemsansökan. Eller tar man personlig kontakt med någon i partiet, gärna någon i styrelsen. Detta gäller även om man vill bli delaktig i den lokala avdelningen och politiken. Kontaktuppgifter finns ofta på den lokala kretsens hemsida. Saknas sådan, vänd dig till kommunens hemsida eller ring deras växel så hjälper de till. Flera av partierna tar sedan kontakt med nya medlemmar i kommunen, då de får upplysning om det från riksavdelningen. En personlig kontaktperson och utbildning i hur politik och politiskt arbete fungerar erbjuds ibland. Ungdomsförbund finns för alla partier på riksnivå och lokalt i Osby finns MUF. SSU håller på att starta upp och även SDU är på gång.

Folkpartiets närmaste ungdomsavdelning finns i Kristianstad. CUF, Ung Vänster och Grön Ungdom har inga lokalt aktiva ungdomsförbund men hjälper gärna till att starta vid intresse.

V i Osby välkomnar den som vill

veta mer om deras politik och eventuellt bli medlem till sitt nästa möte den 3/9 kl 18.30 i ABF-lokalen. S har öppna möten dit alla välkomnas, för att bara lyssna men även ställa frågor. Nästa möte i Ö. Göinge hålls 28/8 kl 18.30 i Hörsalen, Hanaskog. MP håller eventuellt öppet möte i höst för att man ska kunna prova på och se vad man tycker. De rekommenderar också sin hemsida för information om deras politik och värderingar. FP har öppna möten som går bra att besöka innan man blir medlem. Ibland tas kontakt med personer de tror är intresserade av deras politik. De kommer att finnas ute mer under 2014 och uppmuntrar till att komma

Spänningen hos oss alla var stor och prick kl 12.00 lättade vi elegant från sjökanten. Det var en mjuk och fin tur och vi fick se den vackra Osbynaturen från ovan. En härlig upplevelse. Efteråt skulle jag lämna tillbaka Zigge vid förskolan och när vi hoppade av bilen berättade Zigge för kompisarna att han just åkt helikopter. Barnen lyssnade och tittade på varandra och sedan tvivlande på oss. Jag lämnade Zigge på avdelningen och återvände till bilen. Barnen stod kvar i livlig diskussion om sanningshalten angående helikopterresan. När jag återkom frågade en av dem: -”Har ni verkligen åkt helikopter????” –”Ja, det har vi och ni kan se bilder från luften här i min kamera.” De tittade noga. Sa inget. Jag gick till bilen och hörde då samma pojke igen: -”Han hade bevis!!!!” Hälsningar Jankov och Sia

fram och prata. C:s mötestider finns på nätet, det går bra att vara med innan man bestämmer sig för att bli medlem. M har öppna möten ungefär en gång i månaden, datum finns på hemsidan. SD har möten för nya och gamla medlemmar och individuella möten. En sak är säker, alla partier välkomnar varmt alla intresserade!

Idyll Gård Strandläge Tyskar, holländare, danskar etc. köper. Välkommen att kontakta oss

031-249680 0451-772 070 SVENSKA TORP.SE SVENSKA IDYLLER.SE

TURISTBÅTEN M/S Elsa Fortuna Pris: 50kr/vuxen och 30kr/barn under 12 år. Alla dagar kl.14.00 el. kvällstur Ring skepparen för bokning

Tel: 0479-10 326


23

Välkommen till 300 m2 sprängfullt friskvårdcenter i Lönsboda

Boot Camp Startar igen 19 aug kl 18.00 Frågor? Ring Camilla Håkansson 070-9754653 400:- , ingår i passkorten Pensionärscirkelträning startar igen 17 sep Frågor? Ring Malin Andersson 070-9629905

Nya som gamla deltagare är hjärtligt välkomna! Håll utkik, i september startar även TRX igen och SPINNING som en del i vårt utökade av olika pass. Mer info kommer... Vi finns på facebook. Gå in och gilla oss! Där kommer all information att läggas ut.

i Lönsboda

e re ra r Vi Le v

ermo.maklarna@ermo.se

Vid köp eller försäljning av fastighet hjälper vi gärna till med förmedlingen. Se våra objekt på hemnet.se VI HAR KONTAKT MED ALLA BANKER Ring när ni vill köpa eller sälja. Tryggt, effektivt och smidigt. Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 Osby

Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus?

Stort utbud av tryckimpregnerat

TRALLBRÄDOR från 12:-/m TRALLSKRUV 115:TRÄOLJA 3 liter 165:-

er Vi säljchi! H it a

Som kund hos oss lånar du

SLÄP GRATIS!

Tel 044-468 00 • www.sjobergsbyggmaterial.se

En luftvärmepump kan ge både värme och kyla!

Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

• Alltid minst 5 års garanti* • Installerad av kylcertifierad tekniker • Lokal service = ER TRYGGHET! Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se

*Gäller ej företag.

Hyr ut din stuga! Stor efterfrågan på semsterbostad i bl a Blekinge, Skåne och Småland Marknadens bästa trygghetspaket

Nyhet!

p till Tjäna up itt skattefr 50.000:-

Ring för mer info: 0411-162 40 0301-21 606 0709-62 48 00 Ägarhyra utbetalas månadsvis i förskott


24

reportage

Dags boka Miniton Det drar ihop sig till årets upplaga av Miniton i Osby. Ett av de äldsta motionsloppen i Skåne med 32 år i branschen. Den 1 september är det dags igen.

Gå eller springa?

Numera är det fyra sträckor för att det skall passa alla åldrar och förutsättningar. Microton för de allra minsta genomför på idrottsplatsen med sina 500 m. Ungdomsklasserna mäter 2,4 km uppdelade på två åldersgrupper. Den korta banan, för alla åldrar är 5,8 km och den långa 12,4. Loppen är öppna för alla. Oavsett om du vill gå eller springa. Har du inte gjort slag i saken ännu så är det bara att gå in

på www.osbyminiton.se och läsa mer. Du kan också komma ner till starten och anmäla dig direkt på plats. Men du får du ha lite mer tid på dig.

Extra vinstchans

Alla som deltar i Miniton lång och kort, kan bilda tremannalag och öka på sina vinstchanser. Varför inte utmana andra att göra samma sak och sätt lite ära och prestige på spel? Fast i slutändan är det ju inte vinsten som spelar roll, det är att delta – i Miniton.

Ställ ut din Barbie på Osby Bibliotek! Visste ni att Barbie i Sverige har sitt ursprung i Osby? Det var i samband med julhandeln 1963 som BRIO introducerade Barbie i Sverige, därefter var Brio agenter för den berömda dockan och hennes vänner i 30 år. Det är anledningen till att Barbie har en helt egen avdelning på BRIO Lekoseum. BRIO Lekoseum och dess samarbetspartners uppmärksammar jubileet med en Barbiemässa på Borgen den 7 september.

50 år

Med anledning av 50-årsjubileum av införande av Barbie i Sverige vill Osby bibliotek uppmärksamma detta med att ge just dig chansen att ställa ut din Barbiefavorit. Gammal som ung är välkommen att lämna in sin Barbie, gärna tillsammans med en liten historia, till Osby Bibliotek. Du kan lämna in din Barbie under ordinarie öppettider under hela sommaren, senast den 15 augusti.

Vernissage

I utställningen ”Barbies från Osby” visas alla inlämnade Barbiedockor på Osby bibliotek den 23 augusti-7 september. Vernissage den 23 augusti kl 14:00-17:00 Osby bibliotek kontaktperson Thomas Wiking 0479-528 311 thomas. wiking@osby.se


reportage

Serien:

Histo

y s g a to r b s O m o k a b n rie

Sugen på något gott! TESERVE N U M ED N Y U

25

RING!

Hos oss finns fri parkering och lekpark för barn

Esplanadgatan på 1930-talet. Från vänster Järnvägshotellet, biografen Skandia, Sparbanken och fjärdingsman Nilssons hus, där kafé Esplanaden fanns. Hotellet och biografen är nu rivna, men de andra husen står kvar.

Esplanadgatan

Esplanad är ett franskt låneord, som enligt ordböckerna betyder ”bred, trädplanterad gata”. På de äldsta kartorna över Osby kallas Esplanadgatan verkligen också Esplanaden. Mark för denna pampiga uppfart till den gamla järnvägsstationen exproprierades av SJ redan vid järnvägens ankomst. För käns-

• Alla Pizzor 50:-

• Korv med bröd 10:-

• Kebabrulle 39:-

• Hamburgare med bröd eller pommes från 20:-

Stort sortiment av GB Glass

liga språkmänniskor är ”Esplanadgatan” lika idiotiskt som ”Gatugatan”. Men namnet har en förklaring. Först gav Esplanaden namn åt ett konditori/kafé, som kallades Esplanadkaféet. Sedan förkortades Esplanadkaféet till Esplanaden, som gav namn åt Esplanadgatan. Kaféer är viktiga. Tord Jöran Hallberg

Öppett ider: Vard 11-22, Lör-Sön 12-22. Välkomna! Hässleholmvägen 2A, Osby • Tfn: 0479-120 80

VÄLKOMMEN TILL ETT AV DE ÄLDSTA MOTIONSLOPPEN I SKÅNE!

OSBY MINITON 1 SEP START/MÅL Idrottsplatsen, Osby

Sön 1 sep 2013 kl 11:00 STRÄCKOR DAM/HERR:

MINITON LÅNG 12,4 km MINITON KORT 5,8 km Ungdomsklasser 2,4 km ANMÄLAN Anmälningsavgiften är 100:- (långa banan) och 80:- (korta banan) och insättes på plusgiro 54 16 33-4, OSBY MINITON. Sista anmälningsdag är 25 aug 2013. Efteranmälan endast tävlingsdagen senast kl 09.30 mot 50:- i tillägg. Upplysningar: Kjell Anderson, 070-523 86 64, info@osbyminiton.se

Slå bästa tiden på Miniton lång och vinn 1000:Lagtävling med 3 deltagare utan kostnad Utlottning av presentkort från Stora Hotellet och Pecorino plus massor av andra priser som lottas ut på startnumret.

Alla som fullföljer det långa loppet (12,4 km) deltager i utlottningen av hemelektronik (värde ca 4.000:-).

ärde

Vinstv

:0 0 0 4 ttas ut! lo

V. Storg 41, OSBY Tel 0479-104 14

VINN EN SÄNG! Alla som fullföljer korta banan (5,8 km) deltager i utlottningen av en komplett säng (inkl bäddmadrass och medar)*

Ungdomsklass 2,4 km

Klasser: P12, F12, (födda 01) P14 och F14 (födda 99). Anmälningsavgift 40:-. Efteranmälan (10:- i OSBY MICROTON KL 10:30 tillägg) senast 09:30 tävlingsdagen. UngdomsEtt varvlopp för flickor och pojkar födda klasserna startar kl 11:00 tillsammans med Miniton 2003 och senare. Sträckan är ca 500 Lång och Miniton Kort. m och loppet genomförs inom idrottsARRANGÖR platsen. Medalj och diplom till samtliga deltagare. Anmälan på tävlingsdagen NIKO Friidrott i samarbete med tidningen senast kl 09:30 Start 10:30. Avgift 40:- Norra Skåne.

Mer info hittar du på: www.osbyminiton.se

MO


26

evenemang, dikt & reportage

Evenemang 14 – 27 augusti

ONSDAG 14 AUGUSTI 19:00 Nostalgisk afton, Åhus Swing Ork. Entré 120:-, medl. i konsertföreningen 100:Borgens terrass Osby FREDAG 16 AUGUSTI Marknad på Torget i Osby 20:00 – 24:00 Dans Chiquitas Tydingesjön Broby LÖRDAG 17 AUGUSTI 10:00 Beredskapshistorisk vandring Samling vid Simontorps såg, väg119, norr om Glimåkra. Pris: 70 kr/person, (barn/ ungd. 30 kr). Ingen förbok. Info:Anders 0733-583 138 Simontorp Glimåkra SÖNDAG 18 AUGUSTI 14:00 Kyrkogårdsvandring i Lönsboda. Örkeneds församling och Öknamnsgruppen.

ONSDAG 21 AUGUSTI 18:00 Höstupptakt med grillfest Missionshuset Övraryd

Lyckliga barndomsminne

Catarina Carleson, sekreterare Hököns intresseförening

hökön

20:00 – 24:00 Dans Fernandoz Tydingesjön Broby LÖRDAG 24 AUGUSTI 19:00 Opera: Maria Stuart Bio Borgen Osby 19:30 Kultisdans Tydingesjön Broby SÖNDAG 25 AUGUSTI 16:00 Allsång på Prästängen i Glimåkra. medv Anna & Daniel Björk, Kyrkokören. Lokala förmågor: Daniel Karlsson, Inez Krusevall, Louise Granath. Ta gärna med egen stol. TORS-FRE-LÖR 29 – 31 AUGUSTI Helgeåfestivalen i Hanaskog Info: www.helgeafestivalen.se

TISDAG 20 AUGUSTI 19:45 Live-sändning Robbie Williams show. Bio Borgen Osby

18:00 – 22:00 Dans Cedrix Tydingesjön Broby

FREDAG 23 AUGUSTI 18:00 – 01:00 Musicquiz Lagtävling i musikkunskap, Inträde gratis & fina priser. Speakeasy Älmhult

FREDAG 30 AUGUSTI 20:00 – 24:00 Dans Claes Löfgrens Tydingesjön Broby FREDAG–LÖRDAG 30-31 AUGUSTI Familjefestival i Älmhult Info: www.familjefestivalen.se

Barfota fötter och bara knän, inga datorer och inget skrän. Sol uti hjärta och sinne ljuvliga barndomsminne. Ungar som glada i skogsbacken stoja´ inga mopeder och skateboardsnoja. Roligt vi hade när vi lekte pjätt vardagsklädda vi rörde oss lätt. Vid stora tallen vi dunkgömme lekte frisk var den vind som kinderna smekte. Doft utav bark och rinnande kåda ej någon klasskamp – gemenskap fick råda. Myggen oss alla behandlade lika stack både fattiga barn och rika. Med kliande bett ifrån inande fän vi hoppade hage trots skrubbade knän. Kastade boll på vår kostallsdörr slät: Ettan och tvåan och så under knä´t. Gungade högt tills i magen det killa, hisnande glädje vi fann i det lilla med sol uti hjärta och sinne: Lyckliga barndomsminne!!

Emilia W

Tillsammans har vi gjort det igen Lugnet har åter lagt sig över vår by. Efter en mycket lyckad marknad och marknadshelg är vi trötta, glada och mycket nöjda i Hökön. Det blev succé för Hököns marknad även i år. Jag vill å Hököns intresseförenings vägnar tacka alla som ställt upp och jobbat för att vår marknad skulle bli så bra som möjligt. Jag kan inte räkna upp alla arbetsuppgifterna här, allt jobb som lagts ner. För det är verkligen mycket som ska göras och mycket som ska klaffa. Klaffade gjorde det sånär som på att kaffet var slut en runda, i vår servering. Vi fick försöka brygga efter hand, allt vad vi förmådde. Men alla var glada och nöjda, inga sura miner syntes till. Det är så roligt att så många hittar till vår fina by. Den mest långväga gästen jag serverade kaffe och våffla kom från Chicago. Så vi kan verkligen säga att folk kom från när och fjär�ran till Hökön denna dag!

Tack till våra viktiga sponsorer:

Kommunalråd Anders Pettersson hade också hittat till Hökön denna dag och satt, likt Ferdinand, en stund och luktade på blommorna. Foto: Catarina Carleson

Ica Nära i Lönsboda, Blomster Hörnan i Lönsboda, Treby IF, Time/Leklagret Älmhult, Kaj Inrikes transport, Thomas Löndahl, BT Järn, Familj Ruben Stjernkvist, Familj Alexander Carleson.

Tack även till Osby kommun för marknadsplatsen och materiel vi lånat under marknaden!

S L U T-

Kraftkällans Café

REA

Tag 3 betala för 2

Torsdagar 15 - 17 Vi bjuder på kaffe, skön musik och någon att prata med...

köp et Bill iga ste pla gg et på

Välkomna! S.Portgatan 19, Osby (mittemot Bowlinghallen)

KÖPMANNAG. 6, OSBY. 0479-15225

www.kraftkallanosby.se


Livsåskådning

DRÖMPRISER!

Lyckliga livet! ”Den som har flest prylar när han dör vinner!” Det är en gammal devis från 1900-talet. Men frågan är vad vinner man? Lycka? Nej, jag tror inte man blir lycklig av många prylar. Kärlek? Nej, kärlek kan inte köpas. Evigt Liv? Nej, prylar ger inget evigt liv heller. Ändå lever många människor som om man blir lycklig av att ha många prylar. Trots att man inte blev lyckligare av den senaste TV-modellen, iPaden eller något annat man köpt. Om vi jagar efter att ständigt ha det senaste och köper mer än vi egentligen behöver och ibland mer än vi har råd till, så blir vi inte lyckligare. Snarare är det så att vi blir olyckligare. Kravet att alltid ha det senaste tynger ned oss istället för att ge oss glädje och lycka när vi lyckats att få det.

27

I bibeln förkommer ordet ”lycklig” eller ”lycka” vid 87 tillfällen och vid inget av dessa tillfällen sägs att man blir lycklig av en massa prylar. Ett gemensamt tema för hur man blir lycklig är att genom att leva nära Gud och följa Guds väg. Självklart kan man känna lycka över en inköpt sak, men snart falnar den lyckan och man jagar efter något annat som ska ge lycka. Jag är övertygad om att enda vägen till lycka går genom att ha en relation med Gud. Mänskliga relationer kan ge lycka samtidigt som vi vet att det är i dessa som människor också blir sårade. Men genom en god relation till Gud så får vi en lycka som är beständig, en lycka som håller genom liv och död. Hans Eriksson, Präst i Osby-Visseltofta församling

3.995:Ord.pris 4.335:-

HAPPY 3-sitssoffa med divan. Prissänkt i tyg Visby basic. Längd 230x135 cm. Hämtpris 3.995 kr. Nackstöd finns som tillköp från 495 kr/st. Begränsat antal. Passa på! sängar

1.995:-

upp till

50% rabatt

Tyg Cortina svart

Valhall 3.995:ram inkl. Ord.pris bäddmadrass 5.490:3-zonad pocketfjädring

Mån-Fredag 9-18, Lördag 10-13 • Lönsboda Tel 0479-20160 • www.bergmansmobler.com Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta

Detta händer i vår församling Ons. 14 aug 18.15 Kvällsmässa i S:t Petri kapell Lör. 17 aug 18.00 Friluftsgudstjänst, Enebacken, T. Månsson Sön. 18 aug, 12 e.tref. 10.00 Högmässa i Osby kyrka, T. Månsson 18.00 Kväll för själ och kropp i Visseltofta kyrka, T. Månsson

Kväll för själ och kropp Visseltofta kyrka • Sön 18 aug, 18.00 Kvällens medverkande: En av Sveriges ledande grupper när det gäller medeltida musik: Ensemble Laude novella Ute Goedecke sång, gotisk harpa och blockflöjt

Per Mattsson viola da braccio, sinfonia

Ons. 21 aug 18.15 Kvällsmässa i S:t Petri kapell

Mingelfika efter gudstjänst i Osby kyrka, om ej annat anges. Vardagar, morgonbön i St Petri kapell, 8:30.

Varmt Välkomna!

kyrkoval Kyrkoval 15 september Torsdagen den 5 september klockan 19:00 kommer det i församlingshemmet i Osby att anordnas en hearing med företrädare för de fem nomineringsgrupper som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Osby pastorat. På församlingens hemsida finner du information om de nomineringsgrupper som ställer upp i valet till församling, stift och kyrkomöte.

Tors. 22 aug 14.00 Sång på gång på Rönnebacken Sön. 25 aug, 13 e. tref. 10.00 Högmässa i Osby kyrka, H. Eriksson

20I3 09I5

www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta ”Medeltida lovsång” Sånger och klanger från den medeltida kyrkans fascinerande värld. Andakt – kollekt. Servering efteråt i Församlingshemmet, 50:-. Anm. för serveringen senast den 12/8 till Pastors Exp. 0479-52 45 00. Arr: Osby-Visseltoftaförsamling & Byalaget Wisseltofta vänner

Missa inte höstens stora körprojekt! MÅNGFALDSMÄSSAN i Osby kyrka Söndagen den 13 okt, kl 10.00 Rep-start: Ons 11 sept 19.00 i församlingshemmet Info: Bengt Almfjord 0479-52 45 13


Osby kOmmun infOrmerar

kommunledningskontoret

kommunledningskontoret

Tävla med din bästa sommarbild

Testresenärerna fortsätter resa kollektivt

Vill du dela med dig av din bästa sommarbild från kommunen och samtidigt tävla om att vinna ett JOJO-kort? Var då med i Osby kommuns sommarbildstävling på Facebook, som är igång nu. Den som vill vara med i tävlingen laddar själv upp sin bild på Osby kommuns Facebooksida. Skriv gärna var i kommunen som bilden är tagen. På sidan syns alla bilder som kommer in medan de allra bästa även publiceras i Allt om Osby i slutet av sommaren. Bland dessa finalister utses en vinnare av en jury, bestående av politiker och tjänstemän på Osby kommun. Den som tagit den bästa bilden får ett JOJO-kort, så att hon eller han kan resa gratis med tåg och buss i Skåne under en hel månad. Osby

kommuns Facebook-sida finner du på: www.facebook.se/osbykommun. Osby kommun förbehåller sig rätten att fritt använda bildbidragen i kommunens markansdsföring. För att vara med i tävlingen måste ditt bildbidrag vara uppladdat på facebooksidan senast den 31 augusti. För mer information om tävlingen kontakta kommunikatör Andreas Narvå på telefon: 0479-52 82 05 eller via epost:andreas.narva@osby.se

socialförvaltningen

Kontaktpersoner för barn och ungdomar sökes Socialförvaltningen söker personer som vill vara kontaktperson för barn och ungdomar. Som kontaktperson är du ett ovärderligt stöd till en person som behöver en stabil punkt i sitt liv. Då man eftersträvar jämn köns- och åldersfördelning ser man gärna manliga sökande i åldern 18 till 30 år.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

Att vara kontaktperson är ett förtroendeuppdrag, inte ett arbete. Syftet med uppdraget är att i förebyggande syfte främja sociala kontakter och människors utveckling. Såväl familjer som ensamstående med barn, ungdomar som saknar vuxenkontakt och vuxna med eller utan missbruksproblem kan få kontaktperson. Vem som helst har rätt att ansöka om att få en kon-

taktperson till stöd i en besvärlig situation. Vad som förväntas av en kontaktperson beror på den hjälpsökandes behov. Det handlar om att lyssna och vara tillgänglig samt vara en förebild, hjälpa till att bryta ett destruktivt beteende, hjälpa den enskilde och hans närmaste i personliga angelägenheter. Några exempel är att träffa den enskilde, kanske någon gång i veckan eller mer, ta en promenad, fika tillsammans eller göra någon annan aktivitet. Kontaktpersonen uppmuntrar fritidsaktiviteter, är ett personligt stöd för den enskilde att bättre kunna ta eget ansvar och aktivera sig. Det viktiga i kontakten är ömsesidigt förtroende samt att möta den enskilde och dennes livssituation med respekt.

Totalt valdes 20 personer i Hässleholms, Osby och Östra Göinge kommun ut som årets testresenärer och reste under fyra veckor kollektivt i stället för med bilen. Testresenärerna i Osby fortsätter resa kollektivt även efter projektet avslutats. Nu är testperioden 2013 avslutad för de 20 forna bilister som fick resa kollektivt i en månad. Fem av deltagarna var från Osby kommun. Testresenärerna fick ett gratis periodkort, opersonligt och giltigt i hela Skåne, för att i så hög grad som möjligt kunna byta bilen mot kollektivtrafiken för både arbetspendling och familjens privata resor. Flera deltagare var inför testperioden smått skeptiska till hur det skulle fungera i vardagslivet. – Jag var osäker på hur det skulle fungera att hålla sig till låsta avgångstider och kände inte att antalet tågavgångar var tillfredsställande, berättar Johan Nilsson som pendlar mellan Osby och Älmhult. Trots det meddelar samtliga deltagare från Osby och Östra Göinge samt majoriteten i Hässleholms kommun att de tänker fortsätta resa kollektivt och uppmanar andra att testa. – Det visade sig vara ganska enkelt att pendla med tåg. Det känns bättre för miljön och jag kunde passa på att vara social tillsammans med kollegor och vänner på vägen. Jag kommer fortsätta pendla med tåget också framöver, hälsar Johan. Deltagarnas besparing i kilowattimmar och minskade

Om du är intresserad av att bli kontaktperson eller bara vill veta mer kontakta då handläggare Anna Sellin genom socialförvaltningens växel, vars kontaktupp-

koldioxidutsläpp har summerats under projektet. Genom att en så stor andel väljer att fortsätta resa kollektivt kan deltagarna under ett år reducera sin energianvändning med drygt 120 000 kWh och sina klimatutsläpp med 35 ton. Det motsvarar årsbehovet av hushållsel för ungefär 20 villor och koldioxidutsläppen den klimatpåverkan 6000 kilo biffproduktion genererar. Transporternas energianvändning utgör närmare hälften av privatpersoners årliga totala energianvändning. Samtidigt är transporter den energisektor som är mest fossilt beroende och står för en betydande del av medelsvenskens klimatpåverkan. – Jag är glad att få varit med i testprojektet och kommer fortsätta resa kollektivt i så hög grad som möjligt. Det är avkopplande och smidigt att åka buss. Jag har anpassat mina arbetstider genom att börja lite tidigare för att komma med en lämplig avgång på vägen hem. Att ha möjlighet att flexa med arbetstiden underlättar, meddelar Anna Olsson om pendlingen mellan Lönsboda och Osby. För mer information kontakta om projektet kontakta energioch klimatrådgivare Charlotta Gibrand på telefon: 044-775 61 79 eller via e-post: charlotta. gibrand@osby.se

gifter du finner här till höger. Nedan finner du dessutom en intresseanmälan du klan fylla i och lämna in.


kommunledningskontoret

Partierna svarar på ungdomars frågor Osby kommun genomförde under våren 2013 ett Medborgarprojekt tillsammans med Sveriges Ungdomsråd, där man ville ta reda på vad ungdomar tycker om olika saker som rör deras vardag. Detta gjorde varje vecka genom en ”smspanel” med cirka 250 ungdomar. En av veckorna uppmanades ungdomarna att ställa sina egna frågor till de politiska partierna i kommunfullmäktige. På så sätt kunde ungdomarna dels få svar på sin fråga, dels få en uppfattning om vad som skilde de olika partierna åt.

Om vi ensamma hade fått bestämma hade vi inte köpt in apan och kaninen, utan låtit konstnären forsla bort det på egen bekostnad. Vi tycker det är ett dåligt konstverk, däremot är det som konstverket vill förmedla intressant. Att renovera Örkenedsskolan innebär kostnader för kommunen som vi just nu inte har ekonomi till. Vi måste prioritera.

Frågorna som kom in från panelen delades ut till samtliga partier i samband med kommunfullmäktiges sammanträde i april. Partierna fick en månad på sig att författa sina svar till ungdomarna. Sex av åtta partier lämnade in svar. Några svar finner du redovisade här nedan.

2. Varför är skolmaten så dålig?

1. Varför köper ni apan och kaninen istället för att renovera Örkenedsskolan?

Det kan bero på att alla tycker inte om all mat. Råvarorna köps in via stora samarbetsavtal med andra kommuner eller att maten lagas i förväg t.ex. potatis med skinn.

Vi har inte köpt apan och kaninen ännu, men skulle vi göra det så blir kostnaden högst 75 000 kronor. Renoveringen av Örkenedsskolan ska starta 2014 och kostnaden blir minst 20 miljoner kronor. Vi inom M har inte några planer på att kommunen ska köpa kaninen och apan. Kommunen har inte bestämt hur det blir med konstverket ännu, det beror dels på vilka kostnader som är förknippade med att behålla dem. Örkenedskolan vill vi Socialdemokraterna renovera så snart det är möjligt. Vi ville göra det långt tidigare, men blev nerröstade av övriga partier eftersom vi inte har majoritet i Osby kommun. Övriga partier vill skjuta upp renoveringen minst ett år. Vi betalar inget.

Kommunen har ej köpt konstverket.

Enligt de flesta skolelever är skolmaten inte dålig. Vi tycker dock att det är viktigt med flera alternativ. Kommunen håller just nu på med en kostutredning.

Det finns olika uppfattningar om vilken mat som smakar gott och inte. Om maten däremot är dålig eller farlig att äta är en annan sak. Skolmaten kontrolleras noga. En utredning om hur maten ska lagas i Osby kommun har precis gjorts. Utredningen handlar om hur många kök som behövs och hur samarbetet ska vara mellan olika kök. Det är viktigt att eleverna på skolorna är aktiva i elevråd och matråd för att säga vad man tycker om skolmaten så att de som beställer och lagar maten vet vad de som äter tycker om den. Flera av frågorna handlar om att eleverna inte tycker om skolmaten, därför tycker vi Socialdemokrater det skulle vara intressant att göra en större undersökning om vad problemet är. Vi vill såklart att alla ska vara så nöjda som möjligt med skolmaten.

Maten är inte dålig! Skolmaten är kontrollerat näringsriktig. Sedan är det en smaksak vad man tycker om. Trivseln kring matbordet är viktigt för aptiten och till den bidrar elever och personal. Vi upplever ej att skolmaten är dålig. Eleverna kan påverka via matrådet.

3. Kan ni ordna en skatepark?

Ja, vi kommer att bygga en skatebana vid nya bussterminalen i Lönsboda och en skatebana vid Parkskolan i år. Vi i Centerpartiet har länge kämpat för skatebanor i kommunen. Osby kommun har inte pengar till att bygga en skatepark i Osby. I dåliga tider måste skattepengarna i första hand gå till skola, vård av våra äldre och omsorg om de som, av någon anledning, inte kan tjäna egna pengar. En skatepark kan vi bygga om det blir pengar över. Det finns resurser avsatta för att bygga en skatepark i Lönsboda och en i Osby. Det är inte så jättemycket pengar men kanske kan det vara en början? Varför arbetet inte kommer igång vet vi inte, det finns ett beslut om att ungdomarna ska få vara med och bestämma hur pengarna ska används, alltså vad man vill ha för grejer. Varför de som har makten i Osby kommun inte har börjat med detta vet inte vi Socialdemokrater. Ordnat redan Det är beslutat om mindre skatepark både i Osby och i Lönsboda.

Vi vill först se hur rampen i Lönsboda kommer att fungera.

4. Händer det verkligen något när vi håller på och svarar på era sms-frågor? Det har ju inte hänt något hittills. Era svar i SMS-panelen är bra underlag för oss politiker inför vårt kommande budgetarbete. Saker som ska göras måste planeras så att det finns pengar när det ska genomföras. Era svar är viktiga för oss i vårt framtida arbete. Tyvärr så är det så att politiken, dvs tiden från att en fråga börjar att diskuteras till att något händer är mycket lång, i bland flera år. Detta tycker jag också är väldigt jobbigt. Det kanske inte märks direkt att ni svarar på frågor men många av de svar som har kommit in kommer att spela stor roll i framtiden. Det viktigaste är att vi idag vet mycket mer om vad ungdomar tycker i olika frågor, om man känner sig trygg utomhus, hur skolmaten smakar osv. Förut sakades den kunskapen helt. Hoppas på bättring i hela kommunen! Vi tittar på era svar, men politiken är en långsam process. Många av oss sysslar med detta på fritiden och att få fler aktiva att ställa upp gör att vi måste prioritera vad som ska diskuteras på möten. Men dessa frågorna kommer att diskuteras. Det tar tid att fatta och genomföra beslut på korrekt sätt.

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


30

branschguide

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och/eller lokal service.

Biltvätt Tvätta bilen

Flera olika program. Högtryck och mjuka borstar. Lars Dufwa Din guide till service- & tjänsteföretag i Osby och Östra Göinge

Bygg & portservice

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

BADRUM KÖK VÄRME BYGG VVS AVLOPP ELINSTALLATIONER DATA

10.775:-

044-777 70 10 www.comnework.se

Dörrar Fönster Köksluckor Mäter • Byter • Klart!

Ring Göran 0727-304 145

Foto Tag ditt ID-foto Vi har alltid öppet alla torsdagar Välkommen! 0479-101 18

www.studiosos.se

Körkort / ID foto ”dropp” in efter två. Inramningar av alla slag. info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Körkort/ID-Foto

Kvalitetsstädning Caster Master Kb HEM & FÖRETAG

ANNE tel. 076-373 43 70 castermasterkb@gmail.com www.castermaster.net

• Företagsstädning • 30 år i branschen Godkänd av Osby kommun inom L.O.V (lagen om valfrihet)

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

Second hand Suzzie’s Hylla Loppis/Antikt/Kuriosa Öppet Tisd-Torsd 11-18 Fred–Lörd 11-15 Södra Portgatan 19 i Osby. Telefon 0709 59 14 72

www.suzzieshylla.se

—50% MED ROT&RUT Professionell fönsterputsning & underhåll av hus & trädgård.

LOVÉNS REKLAMFOTO 0479-42195 Klövervägen 22 www.lovensreklamfoto.com

av maskiner, vitvaror m.m. Värmepumpsinstallationer.

Kontakta Henry

0709 669 483

Läs mer på www.villarent.se

MEDICINSK FOTVÅRD

Må-Fredag 8-16

Reparation och service

ARA STÄD • Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag

www.oredssonsel.se

Drop-in

Hushållsmaskiner

Hem & trädgård forts. VI UTFÖR

Vi utför alla typer av el-arbeten

Fotvård

BILD & VIDEOPRODUKTION

Kjell Bertilsson Briog.1, in på gården tel. 070-578 37 60

Må-Fr 6.30-22. Lö-Sö 8-22

Bygg & totalentr. Dörr- & Fönsterbyte Elektriker

Vi har 20 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Finsnickeri

0479-160 65. Öppet:

0479-130 48

FOTVÅRDSKLINIKEN Christina Poppe

SKOGSGATAN 9 OSBY (ROTMOSEN)

TFN: 073-203 69 95

Hälsa Välkommen till

Tips Thaimassage

Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Tandläkare Edema (Lönsboda) Loppis & Retro Butik Här hittar du mängder av porslin, emaljerat, glas mm. Du hittar oss 2km söder om Lönsboda mot Sibbhult/Kristianstad, väg nr 2101. Se skylt, flagga. Öppettider lörd-sönd 11,00-17,00. Önskas besök på andra tider ring 0708 209978. Välkommen.

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna

Vi skapar glada leenden

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

Broby. tel 044-412 00

0479-41 20 00 www.tandvardshuset. lonsboda.se


branschguide

Bilverkstad www.vianor.se

Däck Däckhotell

Byggmaterial V i L e ve

re ra r

TväTTa bilen bilverkstaD ac-service från

20:-

Du vet väl att

hjulinställning

dygneT runT Miljövänligt (vid Netto)

Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

Allt om Osby/ Allt om Göinge

www.sjobergsbyggmaterial.se

finns på Facebook? Följ oss där med!

Fastigheter Varför inte ringa Sveriges största mäklare? Fastighetsbyrån i Osby 0479-131 45 / 044-404 00 / 0451143 90. Esplanadg. 3, OSBY. www.fastighetsbyran.se/osby

Handarbete Bittes Handarbeten Brogatan 31, Knislinge Tel. 044-612 88 & 0709-24 27 12

Tänker ni sälja huset?

Tillsaluvärdering är gratis. Wollen Sie Ihr Haus verkaufen?

Tel: 0479 - 89 90 10 Postgatan 1, Osby www.allbonordica.se

Syns du inte, finns du inte! Annonsera här för

250 kr

Hem & trädgård FixartjejeN

Vi utför allt inom hushållsnära tjänster

• Städning & Flyttstäd. • Fönsterputsning • Företagsstäd • Trädgårdshjälp m.m.

Karin 044-406 11 0739-81 95 90

Nöjd Kund-garanti Vi administrerar RUT-avdraget

076-00 680 03

Jag fixar RUT-avdrag 50%

0709-38 63 53 info@humanbemanning.se www.humanbemanning.se

0706-260 253

www.helolen.com

Trädgård

Taktil massage Lilian Ohrberg 044- 660 54 www.lilianstaktila.nu

TV & Antenn Hos oss får du hjälp!

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76

Veterinär

Gör service på din cykel & gräsklippare. Hämtar gratis i Knislinge.

Djursjukvård för hund, katt och häst.

Mobil: 076 104 50 51

Vi är det lilla personliga assistans bolaget som jobbar med Närhet • Trygghet • Ansvar Vi vänder oss till dig från 18 år och uppåt. Titta in på hemsidan www.din-pa.se

i Osby

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

Horsemanship Klassisk dressyr

Din VVS-firma

044-412 95 0709-742 064

Mån-Tors 17-19 Lör 10-13

• Jag tränar hästar och ryttare inom

Vvs

Nyförsäljning Rep. & Service

Butiken öppen:

• har F-skattsedel och företagsförsäkring

Brog. 31. Tel. 044-612 88

Leg. Vet. Per Josefsson

Storg. 24, BROBY

med Rut-avdrag

Personlig assistent Knislinge

Lilians Taktila På landet

Lola’s Hem & Trädgårdstjänst

• Jag gör allt inom hushållsnära tjänster bor i Lönsboda

Maskin & Cykel Hälsa & Hudvård

31

0479 - 200 80


Kurser! UTMANA DINA SINNEN MED

½ priset

på alla* kameror och tillbehör

SIKTA PÅ EN KURS I HÖST

All information om kursena, startdag, antal gånger och pris finns på www.medborgarskolan.se/osby

kropp & själ Kundaliniyoga i Lönsboda

Klädsömnad

Medicinsk yoga - Senior

Målarkurser - olja/akryl/akvarell med Mona Reimer

Meditation 1 - Hitta lugn och ro Meditation 2 - Bygg upp din energi Ryggträning - rehab/förebyggande Stresshantering, mental träning och självkännedo Zonterapi för hemmabruk kropp & själ - Föreläsning

Livskriser - Verktyg att komma igenom livskriser Workshop Möt din inre livsglädje Workshop Qigong & Meditation Workshop

En dag med Thowald Lorentzon

Vad du önskar kommer du att få...... Workshop DAns, sång & musik Barnmusik och rytmik Bugg - workshop special Gitarr Linedance Musiklyssning Snapphanekören Sjung med sångglada herrar

*Gäller lagervaror och demoex så länge lagret räcker

Sameslöjd - Smycken Smide Vävning - Osby vävstuga Foto & DAtA Fotografering Fotografera tre lördagar -

Tre sjöar och skogar

Photoshop Elements DAtA Appar för barn, iPad & iPhone Data Senior Digitala klyftan Data grundkurs

Excel iPad Smartphone, Android Webbdesign DAtA - Föreläsning

Informationmöte Seniordata ”Digitala klyftan” 5 september 13:00-15:30

ekonomi

Showdans

Bokföring

Street´n show

Visma Administration & bokföring

Streetdance

sAmhälle & historiA Osby kyrka, Kyrkogårdsvandring

Barnmusik och rytmik i Lönsboda

Showdans i Lönsboda sjöliv Förarintyg Djur & nAtur Jägarskolan Trädgårdsinspiration

Anmäl dig redan i dag!

Västra Storg. 41, OSBY Tel 0479-104 14 Öppettider: Mån - fre 10 - 18, Lör 10 - 13

konst & hAntverk

Information om kurser och tider www.medborgarskolan.se/osby eller ring 075-241 68 50 Adress: Industrigatan 10

Lö 14/9 Kl 10:00

50 kr

Seniorakademien 100 kr/termin Osby Må, Ti & To Lönsboda Må

Kl 10:00 Kl 10:00

BOKA IN ÖPPET HUS

Söndag den 25 augusti kl 14:00-18:30 Prova dans- och kropp & själkuser på Södra Portgatan 19, mitt emot Bowlinghallen. På Industrigatan 10 kan du träffa ledare inom många olika ämnesområden. Välkommen!

Allt om Osby 14 2013  

100% Lokaltidning

Allt om Osby 14 2013  

100% Lokaltidning

Advertisement