Page 1

100% Lokaltidning

Parkskolan 100 ĂĽr Foto: LovĂŠns Reklamfoto

nr 11 5 - 18/6 2013


ledare

?

Id ioter 

Det är inte så ofta jag tar till kraftuttryck här. Min ambition är att alltid försöka hålla mig till det som är utvecklande och/eller positivt. På något sätt gäller det väl även denna gång, men först måste jag ner och vända. Avreagera mig i de varma trakterna. Jag tillhör dem som gärna springer ofta och länge. Det innebär då både planlösa och planerade långturer runt om i kommunernas skogar. Tyvärr möts vi allt för ofta av dumpade avfall. Folk som gjort sig besväret att köra in på småvägar med släp och med risk för upptäckt lastat av hela köksinredningar, soffor, vitvaror etc. Vid ett tillfälle hade någon rensat ett garage från en mängd teknik. Flera TV-apparater och gamla datorer var prydligt dumpade vid sidan av skogsvägen. Då är vi tillbaka till min rubrik. Jag garderade med ett frågetecken för kan det vara så att det finns människor som inte vet om att det är både gratis och enkelt att använda våra avfallsstationer? Kanske samma personer tror att naturen tar hand avfallet och bryter ner det till nyttig mull. Om inte, så finns det ju bara en förklaring. Det var stängt på återvinningsstationen, så därför blir det skogen. För har jag lastat på soporna så ska de i alla fall inte med hem igen. Då kan var och en som vill, ta bort frågetecknet i rubriken. Johnny

Glad sommar!

A L L A R A H I V ! R E R Ö T A R E P O

103 10

Håruppsättning Makeup Föning Läggning & styLing klippning Färg Toning permanenT • Dam Herr Barn Esplanadg. 5, Osby

Allt om Osby • Allt om Göinge

2

Välkommen gammal som ung!

Osby: Hantverksgatan 5, 283 50 Osby Ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda och Hallaryd. Ansvarig utgivare Johnny Billinger Tryck Litografen, Vinslöv • Distribution Posten Hemsida: www.alltomosby.se / www.alltomgoinge.se Annonser 0479-160 07, annons@alltomosby.se carina@alltomosby.se 070-3051770 Jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 Nästa utgivning: Annonsbokning: Materialdag:

Onsdag 19 juni Onsdag 5 maj Fredag 10 juni

Västra Storg. 41, OSBY Tel 0479-104 14 Öppettider: Mån - fre 10 - 18, Lör 10 - 13


Demidekkare målar gärna.

3

BADA UTE ÅRET RUNT!

Demidekkare målar gärna.

MEN INTE SÅ OFTA.

MEN INTE SÅ OFTA.

KAMPANJPRIS

7.995:butiken! i r e s i r p MMAR

Silver Cloud B-112

Portabelt familje-SPA för 4-6 personer. Monteras enkelt på 10 minuter, SPA:et blåser upp sig själv och är lätt att installera. Både värmare och reningsfunktion finns. Med den enkla kontrollpanelen sköter du de olika funktionerna direkt från badet. Rymmer 1.200 liter och har tre lagers isolering.

Nu SO

DEMIDEKK ULTIMATE – Nu även som helmatt

Visst känns det behagligt när huset är nymålat. Välj Demidekk Ultimate nästa gång, så kan du njuta längre av den känslan. För det kommer att dröja tills du behöver måla igen.

DEMIDEKK ULTIMATE – Nu även som helmatt

Värmer till 40° (1500W värmer ca 2°/H). 120 st jet-hål. Luftkompressor 720W. Värmare 1500W (högeffektiv). Vattenrening, 2 filter ingår. Barometer, Digital kontrollpanel. Automatiskt stopp efter 10 min. Skyddsöverdrag. Isolerlock. Isolerbotten för komfort och energi. Gardena-kompatibel tömningskoppling. Yttermått 204x70 cm uppblåst. Innermått 160x70 cm. 1 fas, 220 volt, 10 amp. Jordfelsbrytare (certifi erad EUR). Vikt 31 kg. InstallationsDVD.

Demidekk Ultimate finns nu även som helmatt. Oavsett om du har ett traditionellt hus eller ett helt modernt kommer det helmatta eleganta utseendet få ditt hus att framstå på ett helt nytt sätt. Störst utbytekänns av den helmatta känslan ger val av mörka ochär mättade kulörer men är du Visst det behagligt när huset nymålat. VäljdetDemidekk som bestämmer: Demidekk Ultimate Helmatt erbjuds i de allra flesta tänkbara kulörer.

Visst känns det behagligt när huset är nymålat. Välj Ultimate nästa gång, så kan du Demidekk Ultimate gång, kan du njutaattlängre njuta längre av den nästa känslan. Förså det kommer dröja tills du behöver måla igen. Demidekk Helmatt är enFör helt ny produkt men bygger den erfarenhet Jotun avUltimate den känslan. det kommer att vidare dröjapåtills du behöver gjort under 40 års utveckling. Oavsett vilken glans du väljer kommer ditt hus se ut som nymålat Demidekk Ultimate fipå nns nuunika även som helmatt. Oavsett igen. Det beror den unika AMA-teknologin – enav om du har ett traditionellt hus eller ett längre änmåla de flesta i grannskapet. Det beror på den AMA-teknologin – en kombination alkydolja helt och akryl som ger mycket långa underhållsintervaller och suverän kulörstabilitet. modernt det helmatta eleganta utseendet kombination avkommer alkydolja och akryl som mycket långa få ditt hus att framstå på ett helt nytt Jämfört med traditionella helmatta utomhusfärger är det närmast en ger revolution. sätt. Störst utbyte av den helmatta känslan ger val av mörka och mättade kulörer men det är du underhållsintervaller och suverän kulörstabilitet. Vill du veta mer om Demidekk Ultimate och hur du håller huset nymålat längre, besök din som bestämmer: Demidekk Ultimate Helmatt erbjuds i de allra flesta tänkbara kulörer. BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

Jotun-handlare eller www.jotun.se

Vill du veta mer om hur du håller huset nymålat längre, Demidekk Ultimate Helmatt är en helt ny produkt men bygger vidare på den erfarenhet Jotun besök din Jotun-handlare eller Oavsett www.jotun.se gjort under 40 års utveckling. vilken glans du väljer kommer ditt hus se ut som nymålat längre än de flesta i grannskapet. Det beror på den unika AMA-teknologin – en kombination av alkydolja och akryl som ger mycket långa underhållsintervaller och suverän kulörstabilitet. Jämfört med traditionella helmatta utomhusfärger är det närmast en revolution.

www.olssonscolorama.se • V Storg 27, Osby • Tel 0479-131 20

Vill du veta mer om Demidekk Ultimate och hur du håller huset nymålat längre, besök din Jotun-handlare eller www.jotun.se

BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

ÖPPET mån-fre 6.30-21.00 lör-sön 8.00-21.00

Kometen

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

ICA KAFFE 500g.

2 för

ICA FLÄSKYTTERFILÉ Sverige.

45 - 7990

/ kg

Jmf.pris 45,00/kg

ICA POMMES/STRIPS

10

1kg.

-

/st

Max 2st/köp. Jfp. 10,00/kg

HEL VATTENMELON Spanien klass1.

790

/ kg

Erbjudanden i denna annons gäller 5 – 9/6 2013.

22 -

Störst på färg, tapet, golv och kakel

GOUDAOST 28% Klöver.

4990

/ kg

RAMLÖSA 1,5 liter

3 för

25 -

Jmf.pris 5,56/liter

+ pant

Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning.


4

reportage

Hur får vi yngre att engagera sig politiskt? Vi har kanske idag inte något åldersproblem bland våra styrande politiker. Men om vi tittar fem år fram i tiden så är det både rimligt och troligt att ett tiotal väljer avsluta sitt politiska uppdrag pga. ålder. Några till kanske slutar av andra skäl. I en perfekt värld så ska det ju tillkomma nya underifrån som håller balansen i åldershierarkin. Idag är 75% av våra styrande politiker 50 år och äldre.

Alla önskar att tillväxten inom partierna var bättre, inte bara för det egna partiet skull utan också för att det behövs ett större politiskt engagemang i samhället som helhet. För få människor inser att vi måste hjälpas åt för att bygga det samhälle vi vill ha. Traditionen att delta i förenings- och fackliv har försvunnit och vi förstår inte att vi själva måste bidra. Färre politiker får bära en allt större börda.

De flesta av partierna var ense om att det är svårt att rekrytera nya, aktiva medlemmar. Detta medför en ganska svag, ibland obefintlig, återväxt. Inte bara bland de unga utan även i gruppen medelålders. De som verkar vara lättast att få att engagera sig är de lite äldre och de allra yngsta. Anledningen anges vara framför allt tidsbrist hos de underrepresenterade åldersgrupperna, men också en osäkerhet och

rädsla för vad politiska uppdrag kan innebära. Man är kanske rädd för att inte få ha kvar sitt privatliv och för att få kritik. Alla partier vill arbeta mer aktivt för att få ungdomar att engagera sig politiskt, både de partier som redan arbetar aktivt med detta och de som inte gör det. Det som hindrar dem att göra detta viktiga arbete i den utsträckning de skulle

önska är tidsbrist. Vi lät frågan gå vidare till respektive parti. Hur har ni det med återväxten inom partiet? Finns det påläggskalvar som inom fem år kommer att vara våra nya engagerade politiker i kommunfullmäktige?

Vi frågade våra politiker, och här är svaren:

Jimmy Ekborg C

Göran Bengtsson V

Kaarina Rantanen Sd

Anna Isberg Gpks

Anna-Karin Bengtsson Mp

Jimmy tror att det är svårt att få aktiva nya medlemmar då man blir en offentlig person och får utstå obehag p.g.a. detta.

Efter en nystart i mars har (v) nu ett 10-tal medlemmar. De arbetar aktivt redan nu i sommar och höst för att rekrytera och ser ljust på framtiden, enligt Göran Bengtsson.

I (sd) har medlemsantalet ökat det senaste året och är det bästa hittills säger Kaarina. De är inte aktivt uppsökande just nu men ska ta upp frågan på nästa möte.

Anna känner även hon att det är svårt att rekrytera och finna tid till att jobba med värvning aktivt.

Mp arbetar aktivt med att rekrytera unga bl.a. genom en kurs om ekologisk mat, enligt AnnaKarin. Den har även varit öppen för icke medlemmar och på detta sätt vill man väcka ett intresse för miljöfrågor som i sin tur leder till politisk aktivitet. Att medlemsantalet varierar säger hon också beror på in- och utflyttning i kommunen.

Johnny Bergman Kd

Kenneth Aronsson Fp

Karl-Gösta Bengtsson S

Johnny är positiv och tycker att partiet haft en glädjande utveckling av antalet nya medlemmar, främst medelålders, de senaste 5 åren. Dock får det gärna bli fler som är beredda att axla ansvar i framtiden.

Medborgarförslag är en bra kanal att engagera invånarna tycker Kenneth, det visar på möjligheten att vara med och påverka och i sin tur leda till ett framtida politiskt engagemang. Han nämner också att han nu ska träffa ett par intresserade ungdomar.

Karl-Gösta säger sig ha sett ett bättre tillskott av medelålders och kvinnor de senaste åren, han tycker också att det verkar mer positivt nu med rekrytering av ungdomar. I partiet jobbar de aktivt med och tycker det är viktigt att engagera och motivera unga att delta i politiken.

Följ vår serie om politik som startar nu i vår och fortsätter ända fram till valet 2014.


reportage

5

Parkskolan 100 år Solen lyste över den 100-åriga skolan, dess elever, personal och alla besökare som kommit för att fira jubileet under Öppet Hus lördagen 18 maj.

Blandad repertoar

Klas Klättermus spelar upp Klockarskolans klass 1c och 2c bjöd på ett besök i Hackebackeskogen under två dagar i slutet på maj. Det vara ett gäng spända, men glada barn som sjöng, berättade och spelade teater i Hasslarödsskolans konsertsal.

Barnens egen föreställning

Jag träffar Anna Willhelmsson Hallum medan barnen förbereder sig inför den kommande föreställningen, där de ska spela för sina klasskamrater. Anna berättar att barnen jobbat med föreställningen under 8 veckor och gjort nästan allt själva, de har sytt sina öron och svansar, skissat och målat kulisser mm. Så detta är verkligen deras föreställning.

Mycket sång och musik

När alla i publiken har hittat någonstans att sitta, släcks ljuset och föreställningen kan börja. En berättare för handlingen framåt, barnen agerar och sjunger, ibland solo och ibland hjälper kören till. Scenbyten fixas snabb av eleverna själva och hjälpande lärare gömmer sig i kulisserna. En färgglad föreställning där spelglädjen syns lång väg.

Text och bild: ingela@alltomosby.se

Jubileet inleddes med tal av Dag Ivarsson. I matsalen kunde man fika, lyssna på Musikskolans personalorkester, titta på en fotoutställning och film om skolan. I gymnastikhuset spelades det upp två olika musikalföreställningar på temat ”Parkskolan i backspegeln”. Det var varmt och trångt men stämningen och responsen från publiken var mycket positiv. I de olika klassrummen bedrevs undervisning som åhörarna kunde följa.

Avslutande ballongsläpp

På skolgården hade årskurs 3, 6 och 9 ordnat konstutställning med konstverk som arbetats fram under ”Skapande skola”. Dagen avslutades på skolgården med tacktal av rektor Ingrid Ullsten, dans av skolans yngsta elever och ballongsläpp. Inför jubileet har det givits ut en jubileumsskrift med texter och en mängd foton från skolans olika epoker. Denna kan man fortfarande få tag på, bl.a. i Bokhandeln.


6

näringsliv Troed Troedsson föreläste om framtiden för sjuttiotalet åhörare.

Troed om framtiden Troed Troedsson lockade till många skratt när han skådade in i framtiden. Föreläsningen hölls på Wanås och arrangerades av Göinge Näringsliv och Queenia.

En framtidsforskare

Troed Troedson har arbetat som framtidsanalytiker i drygt femton år och driver företaget Paradigmmäklarna. Som ”framtidsforskare” kan det vara tufft. – Här hemma i Skåne är det ju ingen som tror att jag kan se in i framtiden. Det är ju humbug tänker de, säger Troed. – Så om jag säger att det kommer att bli betydligt varmare om någon månad, vad säger ni då?

Brist på selen

På föreläsningen pratade Troedsson bland annat om att vara liten och pro-

tektionistisk. – Det var ju många som tänkte när SAAB var i gungning att lösningen var att vi i Sverige skulle köra enbart svenskt. Det betyder ju i så fall att Tyskland kör tyskt och Frankrike franskt och det är ju m-y-c-k-e-t större länder. – Det är ju helt förödande, men då är det nån tomte som kommer med lösningen. Tyskland ska också köra svenskt. Men visst är det genialiskt! De som tänkt, eller inte, måste ha drabbats av selenbrist, skämtar Troedsson. Ett sjuttiotiotal gäster fick ett och annat att tänka på inför framtiden.

Vid pressläggningen av förra numret av Allt om Göinge hade vi tajt med tid varför den här bilden föll bort i hanteringen. Vi kan dock inte undanhålla er den glädje som rådde efter det att klass 5B från Snapphaneskolan i Knislinge tog hem hela Eurovision School Contest. Återigen, grattis!

Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Utställning 200 m 2 20 badrumsmiljöer!

Allt inom murning & kakel Öppet: endast vid tidsbokning. S Portg. 19, Plan 2

TIDSBOKNING Pålle 0731-801 471 Wendel 0704-920 107

” Vi har våtrumslicens!” www.osbymurokakel.se


7

Dålig/hackig bild nu när allt grönskar ute?! Passa på!

Just nu har jag 30% i Rabatt på undersökning o material! Ring o boka tid innan semestern nalkas För att ta del av erbjudandet uppge var du har läst detta!

Presentkort på köpet

Samsung 43”

värde 2.000kr när du tecknar

Plasma 600Hz

2 HDMI, Scart, USB mm

För otroliga 1490:-* SPARA 2000:-

Dessutom ingår alltid: * HD- & 3D-ready Viasatbox från 0kr (värde 3.495kr) * FRI Installation (värde 1.495kr) * 3 FRIA månader med HELA utbudet (värde 2.319kr) * ingår kostnadsfritt under hela bindningstiden (värde upp till 6.723kr)

Ord. Pris 3490:-

*Gäller vid teckning av VIASAT abonemang

Med Viasat slipper du dolda avgifter och får prova hela utbudet fritt de första 3 månaderna, därefter väljer du valfritt paket från 255kr/mån inklusive korthyra i 24 månader. Uppläggningsavgift 695kr. Totalkostnad under bindningstiden, från 6 815kr. Erbjudandet gäller till och med senast 22 juni 201 eller så länge lagret räcker. Presentkortet gäller på Jimmys TV & Antennservice.

Butik Öppen: Mån – Tors 17-19, Lördagar 10-13

Storgatan 24, BROBY

VÄLKOMNA!

osby

Det händer på Borgen, Osby! PUBKVÄLL STUDENT GRILLFEST LÖR 8 JUNI KL 19 29 juni kl 19 2013! Live on stage Live on stage rock n roll service NATTKLUBB on the or 2nd flo

Liten sommarbuffé serveras från kl 19 150:- Obl leg 18 år

8 juni 22-02 Alla välkomna!

Entré 100:- • Obl leg 18 år

Grillbuffé & entré 260:-

Ring 0479-315 62 för bokning/info restaurang@osbyborgen.se • www.osbyborgen.se

Obl leg 18 år


8

näringsliv Anna Mendel från Connect Skåne

Få fart på företaget Osby Näringsliv w w w.osby.nu

Kansli Besöksadress: Västra Storgatan 26, Osby Postadress: Box 57, 283 21 Osby Tel. 0479-161 10 E-post: info@osbynaringsliv.se

kalender 26 juni 19:00 - 21:00

Allsångskväll “En kväll i juni” Plats: Centralparken Osby Osby Näringsliv och Osby Shopping´s uppskattade allsångskväll i Centralparken

I Osby små och medelstora företag är detOsby ofta en Näringsliv Näringsliv och samma person som äger företaget, utvecklar företaget, håller i pengar, försäljning och marknad. Det är en ekonomisk lösning, men i många fall motstridig. Därmed är risken att livskraftiga företag inte utvecklar hela sin potential. Det är här som närlingslivschef Gert Jönsson tillsammans med Connect Skåne vill få till en ny möjlighet – en tillväxtprocess.

En förändring

Nu har ett projekt startats där hela Skåne Nordost är med. Connect Skåne driver projektet med egna pengar samt tillskott från kommun och länsstyrelse. – Allt är ännu så länge i sin linda, säger Gert. Vi håller nu på att lansera möjligheterna ut till företagare. Vi får återkomma längre fram med hur intresset ser ut. Vi hoppas att många ser detta som en möjlighet att använda då företaget står inför en förändring.

Så går det till

Du får som företagare tillgång till nätverk och kunskap inom en mängd områden och branscher. Ditt företag är litet eller medel-

NYSTARTADE FÖRETAG Corax Kvadrat Restaurangverksamhet. Kontakt: Bengt Korpenwinge

stort och står inför expansion, export, ägarskifte eller andra utmaningar för tillväxt. FöretagsAcceleratorn fungerar som ett verktyg för VD och ledning att komma igång med tillväxtarbetet. En process där beslutsunderlag tas fram, strategier klarläggs och en handlingsplan skapas. Syftet är att hjälpa företagaren att nå sina tillväxtmål.

Aktivt stöd

Många vet inte om att de är ett tillväxtföretag. Trots att de överlevt dåliga tider, har bra produkter/tjänster, bra relationer och omsätter 5-15 miljoner med god förtjänst. Sådana företag har alltid möjligheter att ta nästa steg. Men

de kan behöva hjälp, menar Lars Edström och Anna Mendel, från Connect Skåne. – Bolagen får aktivt stöd i form av mentorhjälp, analyser, panelträffar och nätverkskontakter. Alla som deltar formulerar en affärsplan med tillväxtstrategi under processen och börjar arbeta efter denna.

För mer information

Vill du ha mer information så kan ni kontakta Gert Jönsson på Näringslivscentret i Osby eller Anna Mendel am@connectskane. se eller via telefon 0709-808402 Se även Connect Skånes hemsida www.connectskane.se Bild: Privat Text: johnny@alltomosby.se

Vi testar din affärsidé och gör dig startklar!

ABEC Fastighets AB Fastighetsförvaltning. Kontakt: Ted Jönsson Bower 110 Gatukök. Kontakt: Dhia Sabih Mehdi Bommen Ekonomisupport AB Ekonomikonsult. Kontakt: Magnus Ahl

Hos oss får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning, när du tänker Starta Eget. Boka tid på tfn 0479-152 50. Vi finns på Näringslivscenter, V Storg. 26 i Osby

Följ Osby Näringsliv på Facebook och Twitter – läs mer på www.osby.nu

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479 -528 000 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


reportage

Lokal för uthyrning

Ledig från 1 juli 2013. Yta 375 m2. Bra standard.

Lämplig för kontor, skola m.m. Hiss. Handikapp-wc. Mekanisk till- och frånluftsventilation. Kapprum. 6 kontor. 4 arbetsrum. Pentry. Pausrum. Konferensrum. För visning eller mer information, ring 070-28 76 154

Kockar valde Osby Conny och Agneta Nyberg har tillsammans cirka 60 års erfarenhet från den gastronomiska världen. Nu senast 15 år i Hässleholm där de under flera år drev restaurangen på Hovdala. Ett arbete med många gäster, stor personal och erkännande i olika publikationer. – Sen två år tillbaka har de dessutom drivit Skafferiet i Osby parallellt. Nu har de tagit steget fullt ut och lämnat Hovdala för att satsa på ett liv i Osby.

Nära vattnet

Conny är ”gammal” Osbybo som levt i exil under decennier. Men nu är han tillbaka och satt ner sina bopålar med fru Agneta. – Här är så underbart vackert i Osby. Vi hade turen att hitta ett hus med närhet till vatten, säger Agneta. Beslutet har påverkat oss på så många olika sätt. Vi älskar mat och får nu mer tid till att resa och uppleva vårt största intresse på andra platser.

Skillnad på gäster

Nu är det Skafferiet i Osby som gäller. – Det konstiga är att vi märker stor skillnad på våra gäster här och på andra ställen vi arbetat, säger Conny. Här är alla mer öppna och positiva. Sen har vi ju nöjet nu att vara närmare våra gäster. Normalt sätt så är ju vi kockar fast i köket och serveringspersonalen kontakt med gästerna. Vi gillar verkligen den nära relationen vi får här, kommenterar Agneta.

Egen svamp

För Conny och Agneta finns det inga genvägar till bra mat. – Allt som är möjligt är närproducerat. All svamp plockar vi själva i skogarna häromkring. Bara smör och grädde. Båda är utbildade och medlemmar i Swedish chef association. – Vi är genuint matintresserade och reser gärna runt och letar inspiration genom nya smakupplevelser, menar Conny. Något vi hoppas att våra gäster här också känner.

små och stora fester r ö F

BOKA CATERING Vi erbjuder allt från enbart mat till att arrangera hela festen inklusive servering och porslin.

Stora och små sällskap

Skafferiet erbjuder en lunchmeny men arbetar också med catering och bokade kvällar. – Vi har ju ganska gedigen erfarenhet på området med sällskap upp till 1000 personer. Vi kommer också att erbjuda stora sällskap att arrangera helheten från mat till utrustning och servering. Men vi kan också packa en portion till någon som vill ta med sig maten, avslutar Agneta.

FÖR VÅRA LUNCHRÄTTER: Veckans matsedel hittar ni på www.skafferietosby.se

Text och bild: johnny@alltomosby.se

Rättelse om Himmeln I reportaget om Himmeln i AoG nr. 9 påstods felaktigt att hela 70 tomter är till salu. Det rätta antalet

ska vara 15 st, varav fyra är sålda. Vi beklagar misstaget. Redaktionen

Skafferiet i Osby • BRIOgatan 7 • 28331 Osby Telefon: 0479-317 40 • info@skafferietosby.se

9


10

Hem & trädgård, reportage

jankovs trädgårdstips

Sommar! Sommaren håller på att etablera sig. Fruktträden har blommat och börjar så smått att sätta kart för att utveckla frukt. När det gäller äppelträd så är det många som får problem med att frukten på olika sätt blir oaptitlig. Många gånger kan det vara svårt att veta vad det är som har hänt. Svarta fläckar på blad och frukt brukar betyda att trädet blivit angripet av skorv, som är en svampsjukdom. Det är ganska vanligt. Det bästa botemedlet är att odla bra sorter, som är motståndskraftiga eftersom det inte finns något bra och ogiftigt medel att använda mot det. De sorter som bör undvikas är Lobo, Alice, Cox´s Orange, Mutsu, Signe Tillisch medan Aroma, Amorosa, Filippa, Mio, Katja, Sylvia och Discovery har bra motståndskraft. Luftiga träd utan tät krona ger också mindre angrepp. Svamp gillar fukt. Insekter som ställer till det är äppelvecklaren, som angriper äpplena vid månadsskiftet juni/juli. Då kan Du sätta upp en ferromonfälla, som lurar in hanarna, med dofter av ljuv kvinnlig varelse till att fastna på en klisterremsa i en husliknande fälla. (Jämför äktenskap!) Fällan behöver inte ens sättas upp i trädet utan kan med fördel hängas under takutsprånget, där den är mer skyddad för väder och vind. En annan fälla, som är bra är den mot rönnbärsmal, som gör många smala gångar i äpplet. Denna mal föredrar rönnbär men om det är ont om dessa bär ger den sig på äpplena. Denna fälla fungerar på samma sätt. Mot angrepp av plommonvecklaren används en fälla av samma typ men med annat ferromon.

TURISTBÅTEN M/S Elsa Fortuna Pris: 50kr/vuxen och 30kr/barn under 12 år. Alla dagar kl.14.00 el. kvällstur Ring skepparen för bokning

Tel: 0479-10 326

De flesta som sätter upp fällor gör det tyvärr för tidigt och ferromonerna minskar i styrka och blir verkningslösa vid angreppstiden. Vi hängde upp en fälla i butiken i fjor för att visa hur de fungerar och ser ut. Det märkliga var att många insekter hade fastnat i fällan trots att den var nästan inomhus. Det visar på en god effektivitet. Den allra bästa metoden för att få fin frukt, som inte lider av angrepp, är att se till att fruktträdet är friskt och välgödslat. Gödsla med Algomin Trädgårdsgödsel med spettmetoden och undvik gräsmattegödsel omkring frukträden. Gräsmattegödsel innehåller för mycket kväve och ger bara vattenskott och lös och vattnig tillväxt. Tänk på att sugrötterna befinner sig i droppkanten av trädet. Algomin innehåller mindre kväve men ordentligt med fosfor (gynnar fruktsättningen), kalium (ger starka celler och motståndskraft mot svampangrepp), kalk som ger ett bättre mikroliv i jorden och alla spårämnen, som både växter, människor och djur mår bra av. Beskär Dina fruktträd under JAS-perioden (juli, augusti och september). Fruktträd ska stå soligt, väldränerat och gärna kalkrikt. En händelse, som jag blev vittne till inträffade dagen efter branden i vår entré. Det kom in en dam med en cigarett mellan fingrarna och hon viftade lite demonstrativt med handen. Varpå hon frågade: - ”Ni har möjligtvis inte eld???” Eva, min kära hustru, som just var engagerad i en kassatransaktion, tittade upp på kvinnan och utbrast spontant: -”Du skulle varit här i går! Då var det eld, minsann!” Ha en go sommar och glöm inte att njuta Jankov och Sia

Idyll Gård Strandläge

En ljusnande framtid för Ekbackeskolan Vi kanske inte ska ta metaforer som ”ketchupeffekt” men det är onekligen en spirande optimism på skolan för tillfället. Tittar vi sen ett par år framåt så är det ju helt förståeligt att rektorn Margareta Gabrielson är glad. – Det som händer nu och det vi har framför oss är fantastiskt för både oss här på skolan och för Osby kommun, säger Margareta.

Nya höjder

Det fantastiska just nu är intresset från grundskolans ”nior” att vilja gå på Ekbackeskolan. Den kullen som nu skall ta klivet in i gymnasievärlden är mindre än någonsin. Trots detta har antalet direktval till Ekbackeskolan ökat med 40 %. Idag har skolan 92 direktval. En siffra som statistiskt kommer att stiga när omvalen är gjorda. – Vi vet också att det tillkommer fler elever när höstterminen väl sätter igång, säger Margareta. Förhoppningarna är att det nu blir över 100 nya elever på skolan till hösten är ju ett MVG på hela verksamheten.

Blockläsning positivt

En stor orsak till framgången är skolans satsning på blockläsning. Eleverna får koncentrerade studier per ämne. En bieffekt av detta är att det lösgör tid för extrakurser eller att kombinera sina studier med fotboll, ishockey eller musik. – Idag har vi stort intresse för båda, säger Margareta. De som väljer fotboll får kvalificerad träning av före detta allsvenska tränaren Ulf Larsson, som

Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus? Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

Tyskar, holländare, danskar etc. köper.

Text och bild: johnny@alltomosby.se

Hyr ut din stuga! Stor efterfrågan på semsterbostad i bl a Blekinge, Skåne och Småland Marknadens bästa trygghetspaket

Nyhet!

p till Tjäna up itt skattefr 50.000:-

Ring för mer info: 0411-162 40 0301-21 606 0709-62 48 00 Ägarhyra utbetalas månadsvis i förskott

Välkommen att kontakta oss

031-249680 0451-772 070 SVENSKA TORP.SE SVENSKA IDYLLER.SE

också tränar IFK Osby. Blockläsning finns bara på ett få kommunala skolor i landet. Det är framför allt friskolorna som satsat på blockläsning. När införandet av blockläsning gjordes, var lärare och ledning på besök på Gotland för att ta del av deras arbete – Vi kommer att göra en uppföljning och se hur de har vidareutvecklat sin verksamhet, säger Margareta.

Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se


ekonomi

Säkerhet för dig som använder bankens tjänster Du som använder bankens tjänster på internet, i telefonen eller via mobilen måste kunna känna dig trygg och inte oroa dig för intrång. Vi har tagit fram olika metoder för våra olika tjänster. När du använder tjänsterna behöver du legitimera dig och i vissa fall skriva under de uppdrag du ger oss. För att den totala säkerheten ska bli bra krävs det dock att även du hjälper till och skyddar dina uppgifter.

Tips och råd

• Se till att du har en säker dator med aktuellt virusskydd, brandvägg och uppdaterat operativsystem. • Öppna inte e-post eller bifogade filer du är osäker på. Banken uppmanar dig aldrig att lämna ut vare sig kontouppgifter, koder eller att uppdatera eller ladda ner program via e-post.

din ekonomi

Kontakta din bank redan idag om du vill prata mer om säkerhet! Anette Eklund Rådgivare, Sparbanken 1826

Stort utbud av tryckimpregnerat

Internet

När du använder internet har du tillgång till en mängd sidor och tjänster, men du kan också exponeras för en del risker. Din dator kan bli smittad med elakartade program såsom virus, trojaner och spionprogram, som har till syfte att skada din dator eller stjäla dina personliga uppgifter vilket därmed också kan orsaka ekonomisk skada. Du kan utsättas för dataintrång, det vill säga att obehöriga tar sig in i din dator via internet, eller att du hamnar på falska internetplatser.

• Var försiktig med lösenord. Skapa lösenord som är svåra att knäcka. Välj många tecken och gärna något specialtecken. • Lita inte på att det är din vän du kommunicerar med i sociala medier. Din väns konto kan vara kapat. Lämna därför aldrig ut personliga uppgifter så som koder till Internetbanksdosan, pin koder, kortnummer m.m. • Med Mobilt BankID har du din säkerhetslösning direkt i mobilen. Logga in på banken eller utför andra ärenden t ex på Försäkringskassan.

11

TRALLBRÄDOR från 12:- /m

ermo.maklarna@ermo.se

TRALLSKRUV 115:-

Vid köp eller försäljning av fastighet hjälper vi gärna till med förmedlingen. Se våra objekt på hemnet.se VI HAR KONTAKT MED ALLA BANKER

TRÄOLJA 3 liter 165:Kampanj på TAKPANNOR från

Ring när ni vill köpa eller sälja. Tryggt, effektivt och smidigt. Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 Osby

v Vi Le

e re r

l je r Vi sä hi ! c Hi t a

ar

Tel 044-468 00 • info@sjobergsbyggmaterial.se

ÖPPET HUS 12 maj kl 15–20 DEMIDEKK CLASSIC TÄCKLASYR den äldsta produkten i Demidekkserien, lanserades 1972 och var den första täcklasyren på marknaden. Det är en välpigmenterad täcklasyr för utomhusbruk, baserad på den klassiska Demidekk-teknologin. En blandning mellan alkydolja och akryl. Jämfört med andra täcklasyrer håller Demidekk Classic täcklasyr ofta upp till dubbelt så lång tid.

SOMMARPRISER på

DEMIDEKK TÄCKLASYR finns i 5 och 10 litersburkar.

Penselexperten hjälper er att välja rätt verktyg

VÄLKOMMEN TILL VÅR PRISFEST! (Specialpriserna gäller tom 14 maj)

MåleriButik


Trollanatta En trollsk upplevelse i Göingenatten Trollanatta med invigning av nya GC-vägen

Projektet med gång- och cykelvägen mellan Broby och Glimåkra må ha nått sitt slutskede. Men det är nu man kan börja se effekterna av cykelvägen. - Det här är inte “vägs ände” för projektet, det här är bara början, säger en upprymd Jörgen Svensson, ordförande för Glimåkra Utveckling. Tuff vinter Upplevelser för alla sinnen kan vi börja se folkhälsoeffekter Det har varit en tuff vinter för många sköna kvällssolen. uteprojekt i allmänhet, grävprojekt Tomas Rosenqvist är chef för gata För Glimåkra Utvecklings del är på det här. Nu siktar vi framåt och i synnerhet. När det nu är dags för och park på Östra Göinge kom- Trafikverkets och Östra Göinge gläds åt allas vår nya GC-väg, avslutar invigning och öppning av den sju mun. –Förståelsen för projektets kommuns invigning av cykelvägen Svensson. kilometer långa cykelvägen mellan omfattning och trafikpåverkan har starten för arrangemanget Trollande båda byarna är alla glada. – Det varit stor och allting har gått mycket atta. När invigningen är gjord tar sig Text och bild: Mikael Persson (MP) de anmäla deltagarna till Trollabadet har blivit en väldigt fin gång- och bra i trafiken under byggtiden. i Glimåkra, givetvis med cykelvägens cykelväg och som projektledare Redan i bruk hjälp. är jag mest nöjd med att vi kunI slutet av maj tändes belysningen – Det finns fortfarande möjlighet att nat skapa utrymme för upplevelser längs vägen och redan är det många anmäla sig till Trollanatta och vara längs vägen, säger Sofia Bremer på som frekventerar cykelvägen. Kom- med och bevittna ljud- och ljusupTrafikverket. munen och Trafikverket är den ge- plevelserna i natten, både längs vämensamma avsändaren för den inb- gen men också i Trollabadet, säger En vacker färdväg Västergård Center Cykelvägen har med flit gjorts sling- judan som går ut till allmänheten att Jörgen Svensson. Vill man vänta är (även hembesök) rig och har kompletterats med vack- vara med vid invigningen lördagen det fullt möjligt att direktanmäla sig ra platser att stanna för att uppleva den 15 juni. på kvällen men föranmäler du dig naturen. – Det är inte bara en lång – Vi har ett program som vi hoppas via hemsidan, trollanatta.se får du raksträcka norrut utan GC-vägen ska vara trevligt för alla och vara en ett lägre pris, fortsätter Jörgen. slingrar sig fram med bland annat bra invigning men också en bra försrestaurerade stenmurar längs väg- ta punkt i Trollanatta, säger Kenneth Svensson har nyligen valts till ordkanten. Vi har också byggt sittplatser Liedman, på Östra Göinge kommun. förande i nyväckta Glimåkra Utveckvid Friggatofta gård om man vill ta Vi planerar för både musik och un- ling som står bakom arrangemanget en paus längs vägen, säger Bremer. derhållning under invigningen säger Trollanatta. Han gläds över det fakVid Friggatofta Gård är det särskilt Kenneth Liedman, utan att avslöja tum att GC-vägen nu är klar. – Snart vackert vid solnedgången i den för mycket.

Glimma Fotvård

SPONSORERNA SOM GJORDE TROLLANATTA MÖJLIG

Annika tel 044-421 41, 070-377 14 11


SPONSORERNA SOM GJORDE TROLLANATTA MÖJLIG

Bildäck Industridäck Lantbruksdäck Däckhotell 100kr/säsong Vi pressar hydraulslang Förutom d äckbyten utför vi in reperatio dustriserv nsjobb, s ice olika mide, plå t och svet sarbeten.

TROLLA B A DET Glimåkra

Nu är vi igång!

Öppet alla dagar kl. 10-20 (om regnet inte står som spö i backen)

Trollanatta = NATTÖPPET SERVERING • GLASS • KIOSK Välkomna önskar Trollakungen George med personal www.tydingesjon.se • 044-401 49

Alla hår måste hanteras olika!

DÄCKVERKSTAD

Arbetar med Natur Nära-produkter. Testar även hår.

Kilinge 2038 A

280 64 Glimåkra

Håll gärna er skolavslutning och liknande här hos oss!

Auktoriserad hårolog.

Storgatan 12 280 64 Glimåkra Tel 044-420 97

SALONG BRITT Storgatan 13, Glimåkra tel. 044-428 80

Byt till banken med den bästa mobilsajten/appen*.

tt t aa nn k s l l o r t n e n n ä veen e äv el kk yy ln en ååcc ggpp in n s in ly e n b s s ly v e b ö h s e v b ö beh

Det är enkelt - vi hjälper dig

diod-belysning diod-belysning från spectra

*

Web Service Award vinnare 2012.

trollsk

från spectra

ord.pris 149:ord.pris 149:-

95:95:-

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker.

Öppet Öppetfrån frånkl. kl.20 20och ochända ändafram framtill tillstart! start! Kom in! Jag monterar belysningar, Kom in! Jag monterar belysningar, spänner och smörjer kedjor. spänner och smörjer kedjor. Du betalar endast materialet Du betalar endast materialet – jobbet bjuder jag på – jobbet bjuder jag på denna trollska kväll. denna trollska kväll.

Richard Richard

Scanna QR koden och byt bank

lansforsakringar.se Kristianstad: 044-19 62 00 Hässleholm: 0451-489 00 0456-64 74 00 Bromölla:

Öppettider: Vardagar 8 - 18, lördag (maj-juni) 8Vardagar - 12, lunch812 - 13lörÖppettider: - 18, Njuravägen 1, Broby. dag (maj-juni) 8 -Tel: 12,044-413 lunch 1276- 13 E-post: sag.motor.broby@telia.com Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 www.sagomotor.com E-post: sag.motor.broby@telia.com

www.sagomotor.com


SPONSORERNA SOM GJORDE TROLLANATTA MÖJLIG

Lokaler uthyres ! beläget i Glimåkra i Norra Skåne 5000 m i toppmordern standard

Extra tjänster så som plockning, prismärkning, sortering och packning kan ordnas genom personal i lokalen

Wibergs Åkeri AB Hittarpsvägen 3 280 64 Glimåkra

Kontor: 044-42900 Fax: 044-42929 Mobil: 0709-111255 glimakra@wibergsakeri.se

Vi firar den fina cykelvägen Broby – Glimåkra!

Glimåkra Prova-på-erbjudande

50:- rabatt Storgatan 12 A tel 044-421 17

på våra “himmalagade” smörgåstårtor 6-20 pers. (beställningsvara) Gäller t o m 15 juni.

Hushållstjänster så som städning, fönsterputsning, trägårdsarbete m.m. ( 50% skatteavdrag)

Kontakta Titti 070-5542771

Hålltider 21.52 Invigningen av GC-vägen 22.52 Första start för cyklister 23.02 Första start för löpare (preliminärt) 23.12 Första start för gångare, rullstolar och rullatorer (preliminärt) 23.24 Start för aktiviteterna i Trollabadet 00.32 Gubbagas spelar 01.24 Prisutdelning 01.32 Part Mush spelar 02.24 Prisutdelning 02.32 SS Delfin vattenbalett 03.14 Frukost i soluppgången 04.14 Avslutas arrangemanget

Grävning Planering Kabelgrävning Vatten och Avlopp Bergkross Matjord


SPONSORERNA SOM GJORDE TROLLANATTA MÖJLIG

Vi utför : Reparationer av cyklar, mopeder, gräsklippare & andra trädgårdsmaskiner. Säljer reservdelar, begagnade cyklar & nya elcyklar. Serva din cykel inför Trollanatta hos Olofssons-Cykelmek. Öppet : Mån - Fredag 17.00 - 20.00 Lör. 10.00 - 14.00 Hittarpsvägen 5 Glimåkra, tele : 073-8348914 e-post : christian@olofssons-cykelmek.se

Vi erbjuder

Kina/Thai-mat, svensk mat, pizza, grill, á la carte Fullständiga rättigheter med mysig bar Boka gärna bord (ring) 044-42484

Öppet under hela “Trollanatten”

Glimåkra Restaurang, Pub & Pizzeria Storgatan 10, Glimåkra

Hittarpsvägen 3, GLIMÅKRA. Tfn: 044-422 56. www.glimakraakeri.se

Ordinarie öppettider: må - to 11.30 - 21, fr - lö 11.30 - 01, sö 12 - 21

SOMMARTIDER! Mån-fre 10-18 • Lör 10-14 • Sön stängt VEGA ställbar säng 90*200. Medel eller fast. inkl. ben Kampanjpris (Ord 8.960:-)

Fri

6.990:-

ELSA Hörnsoffa. Pris från (Finns även som 3-sits, 2-sits och fåtölj.)

14.280:-

LINDA 3-sits + 2-sits. Tyg pris från

Fåtölj Grande

11.380:-

ANNE 3-sits + 2-sits. Från

10.850:-

SILVIA 3–sits + fåtölj i tyg Pris från

PLUZ Denna kombination i tyg (Finns även i skinn)

13.730:-

MANCHESTER Hörnbäddsoffa med förvaring 291*244 Pris från

22.990:-

4.290:-

ANITA 3-sits + fåtölj Från (Finns även som 2-sits. 4.820:-)

9.760:-

Butiken är fylld av nyheter!

12.995:-

POLO MAXI Hörnbäddsoffa med divan och öppet avslut Från

11.965:-

Pris från

Alla soffgrupper och hörnsoffor finns i tyg eller skinn.

GLIMÅKRA MÖBELAFFÄR

Hantverksgatan. Tel 044-42 109 Öppet: Mån-fre 10-18 • Lör 10-14 • Sön 12-16


16

reportage

När resan stannar i Visseltofta möts sällskapet av Maria Wetterqvist som berättar om de två projekt som Visseltofta Föräldraförening drivit och om ”Upptåg” ett samarbete mellan Leader Skånes Ess och Leader Linné.

Leader Skånes Ess på projektresa På årets hittills varmaste dag tog Leader Skånes Ess med sig politiker och tjänstemän från Osby och Östra Göinge ut på en rundresa i trakten, för att titta på vad man åstadkommit så här långt i de båda kommunerna. Det blev en inspirerande dag med mycket entusiasm och ett Skåne som visade sig från sin allra bästa sida.

Vad är Leader egentligen?

Leader är en metod inom EU för lokal utveckling som kännetecknas av gränsöverskridande samarbete. Genom att ta till vara på de ideella krafterna underlättar man för människor att bo och verka tillsammans. Leader erbjuder både ekonomiskt stöd, processtöd och nätverk och man har de lokala behoven som utgångspunkt. Det är de boende och verksamma i bygden som bäst vet vad bygden behöver!

Och vilka är Leader Skånes Ess?

Leader Skånes Ess är leaderkontoret för kommunerna Bromölla, Osby, Östra Göinge och Kristianstad. - Skogar, slätter, sjöar, stränder. Snapphanebygd. Små- och storskalig livsmedelsproduktion. Smakupple-

velser. Samsyn, samverkan och service. Ledande i stort och smått. Alla dessa S:en inspirerade till namnet Skånes Ess. De fyra kommunerna i nordöstra Skåne är essen i kortleken! Man ska med hjälp av leadermetoden satsa på att uppfylla visionerna att attrahera boende, företagande och besökande.

Inspirationsresa

Jag möter upp sällskapet i Visseltofta, vid den nya, fina utescenen strax intill Helge å, där de stannat för att ta en stunds fika. Jag möts av Kerstin Hallenborg, verksamhetsledare och en av Leader Skånes Ess eldsjälar, förstår jag snabbt. Hon berättar för mig att man gör denna resa för att visa upp vad man åstadkommit under perioden 2007 till 2013, som

En luftvärmepump kan ge både värme och kyla!

Kerstin Hallenborg, verksamhetsledare Leader Skånes Ess är den pågående programperioden. Man vill visa för politiker och tjänstemän vilka fantastiska saker man kan göra när man har ett nätverk av engagerade, idérika människor och lyssnande, beslutsfattande myndigheter. Med rätt stöd och vägledning kan man åstadkomma storverk! Man vill också inspirera inför den kommande projektperioden, som börjar 2014.

Visseltofta föräldraförening

Ett levande exempel på brinnande

engagemang är Maria Wetterqvist, som är en av de drivande i Visseltofta föräldraförening. Föreningen har drivit två projekt, dels ”Visseltofta Byskola”, där man med framgång jobbat för att öka elevantalet i den lilla byskolan. Dels har föräldraföreningen drivit projektet ”Visseltofta kultur och fritidsplats” där man byggt en utescen i närheten av byns idrottsplats, strax invid Helge å. Maria berättar om hur avgörande det har varit med byns engagemang och vilja till att jobba hårt för att få projektet genomfört. Hon berättar också om sitt senaste projekt ”Upptåg” där hon tillsammans med Leader Skånes Ess och Leader Linné jobbar för att få fart på de tre småortena Killeberg, Diö och Gemla som får ett uppsving i samband med att de nya påga-/ krösatågen kommer att trafikera sträckan.

Resan går vidare

Jag tackar för mig, och sällskapet åker vidare mot bl a Killeberg, Sibbhult och Immeln för att sen avsluta där man började, i Broby. Text och bild: ingela@alltomosby.se

LAGERRENSNING 40-80%

Sommar- & uterumsmöbler Köks- & matrumsmöbler 20% Soffor & soffgrupper

gar

tällnin

Nybes

• Alltid minst 5 års garanti* • Installerad av kylcertifierad tekniker • Lokal service = ER TRYGGHET! *Gäller ej företag.

Det annorlunda

MÖBELLAGRET www.outdoor-indoor.nu

V. Storgatan 2 Osby Tel. 0479-302 86 Lördag-söndag 11-16 Välkomna!


reportage

17

Har du bokat semesterklippet!

det börjar bli dax!

Fixa ögonen

Arrangörerna av utställningen och cup cakes-serveringen. Jasmine Omari, Mohamed Said Osman och Ebba Strand som går årskurs 2 på hotell- och turismprogrammet.

Hotell- och turismelever anordnade utställning Tre elever i årskurs 2 på Ekbackeskolans hotell- och turismprogram arrangerade en utställning av årskurs 3 projektarbeten som en del av en kurs. Arrangemanget som hade tema sommar innehöll flera trevliga projektarbeten och ett sommarcafé.

Ingår i utbildningen

Eleverna som går i årskurs 2 på hotell- och turismprogrammet på Ekbackeskolan har en kurs som heter konferens och evenemang där en av delarna för att nå godkänt är att anordna ett enklare arrangemang. Tre elever valde att organisera och planera en utställning av de projektarbeten som årskurs 3 hade gjort. Detta var sista läsåret det gjordes projektarbeten eftersom nästa trea går i den nya gymnasieskolan GY11, då man istället gör ett gymnasiearbete som har med yrkesutgången att göra.

till semestern! Frans& brynfärgning + plockning

160:-

Erbjudanden

från Goldwell, Grazzet & Maria Nila i

frisörshopen!

Planerat under lektionstid

Eleverna har fått planera arrangemanget under lektionstid. De har samlat in information från samtliga handledare om de olika projekten. Utifrån det valde de ett tema (sommar), gjorde ett bildspel och ordnade musik för att skapa en trevlig atmosfär. De organiserade möbleringen och såg till att utställande elever fick den utrustning och information de behövde. Under utställningen arrangerade eleverna även ett sommarcafé med egengjorda cupcakes.

DropIn & tidsbeställning: Mån-Fre 9-18, Lör 9-13 Telefon 0479-163 93 • Postgatan 2B, Osby DAM HERR BARN VÄLKOMNA!

Sugen på något gott!

Hos oss finns fri parkering och lekpark för barn

Färg & Present

Öppettider Månd-Fred 10-18 och Lörd 10-13.

21, OSBY Tel: 0479-145 45 StudentprKlövervägen e s e nt hittar du ho s oss. Gör som

• Alla Pizzor 50:-

• Korv med bröd 10:-

• Kebabrulle 39:-

• Hamburgare med bröd eller pommes från 20:-

Stort sortiment av GB Glass

Arga Snickaren använd Teknos färg.

Öppett ider: Vard 11-22, Lör-Sön 12-22. Välkomna! Hässleholmvägen 2A, Osby • Tfn: 0479-120 80


18

reportage

“Som vanligt” blir det rusning in i första á la Vasaloppet när startskottet för Löpar-Kalleknatet går.

Hanaskog Runt – Vi tappar i Gå- och lunkaklassen. Hur gör vi för att locka fler motionärer, undrar Ingvar Mårtensson. Årets upplaga av Hanaskog Runt blev drygt 30 starter färre än i fjor men man siktar ändå på 2014.

vinden en svalkande effekt. - Det var bra och skönt att springa, konstaterade Staffan Holgersson som försvarade sin seger i femkilometersrundan från förra året. Det tog någon minut längre i år, 19.09 var segertiden - att jämföra med 18.14 i fjol.

Gammal löpartradition

Dam- och herrmilen

Hanaskog Runt är en gammal tradition som har sina rötter i Hanaskogs IS barndom. Karl ”Löpar-Kalle” Persson startade loppet som då bland annat gick på landsvägen. Han höll på i 23 år tills dess att det blev farligt att springa på grund av trafiken. Nästa år blir år 23 i ordningen. – Vi hoppas att kunna fortsätta förbi 23

år, sa Ingvar Mårtensson, tävlingsledare för det ”moderna” Hanaskog Runt.

Lagom väder

I årets lopp fick löparna en rätt behaglig löptur. Vädret var lagom varmt och den så, i vanliga fall, sega byavägen med lång raksträcka och motvind, hade istället medvind och

I damernas milarunda var förra årets tvåa Maria Olsson, FK Göingarna den som tog befälet över det något decimerade startfältet. Maria hyfsade sin måltid med 55 sekunder ner till 44.02. Andreas Ferm, från samma förening, vann herrmilen i rätt överlägsen stil, nästan tre minuter före tvåan Anders Bengtsson.

Andreas Ferm, FK Göingarna, sprang hem herrmilen i ensamt majestät, nästan tre minuter före tvåan, Anders Bengtsson.

Knattar glädjer

Knattarna var den grupp som var absolut flest, vilket givetvis gladde tävlingsledningen. - Det är ju här vi har vår löparframtid, sa Mårtensson. Totalt 51 knattar susade runt de 600 meterna - alla med olika stil och i olika åldrar. Vem som vann eller kom längre ner i listan spelar ingen roll. Alla fick pris och diplom. Det är redan klart att det 23:e Hanaskog Runt i ordningen blir den 31 maj 2014. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Viktigt för tonårsföräldrar Enligt Skollagen är varje kommun ansvarig för att vara informerad om vilka ungdomar (upp till 20 år) som gått ut grundskolan men som inte studerat vidare eller lyckats hitta något jobb. Syftet är att kunna erbjuda ungdomarna individuella och lämpliga åtgärder. Detta kallas det kommunala informationsansvaret. I praktiken innebär det för ungdomarna en möjlighet till praktik eller utbildning.

Större risker

Bakgrunden är ju konsekvenserna av utanförskap och vad det betyder för individen och för samhället. – För unga som varken arbetat eller studerat på två år fann utredningen exempelvis betydligt större risker än för andra att senare vårdas för missbruk och psykiatriska problem, förklarar Magnus Nordlund som är Osby kommuns ansvarig inom området.

Föräldrar fått info

Under våren har Magnus tagit fram en handlingsplan för arbetet. – Jag jobbar ihop med studie- och yr-

kesvägledarna på gymnasie- och grundskolan. I slutet av maj fick alla föräldrar till barn som går ut nian i år, en information från oss. Tanken är att få igång en dialog redan nu som kan pågå fortlöpande framöver. Under hösten kommer Magnus också tillsammans med

studie- och yrkesvägledarna att informera via föräldramöten och öppet hus-aktiviteter. Har du några frågor eller funderingar så kontakta gärna Magnus Nordlund på tfn 0709-318 201 eller magnus.nordlund@osby.se


19

Mixa sommarens smaker

399:Ord. pris 499:-

22%

299:Ord. pris 399:-

RABATT PÅ ALLA

20%

YTTERDÖRRAR

på hela sortimen et kanaltak och tillbehör. Be ställ ningsvara.

TIPS

när du bygger uterum

Försök alltid att anpassa altantaket till husets formgivning och förutsättningar för att få en snygg helhet. Tänk på att välja rätt material och dimensioner till stolpar, reglar och överliggare. Välj tryckimpregnerat virke som tål vädrets påfrestningar. Rådfråga oss gärna!

OSBY

BYGGMATERIAL

Öppettider: Mån – Fre 7 – 18 • Lör 9 – 13

Mixer med 2 mixerbägare. 30-10103

Kraftfull mixer, 1,5 l. HR2010/50

www.elkedjan.se

Klövervägen 18, Osby

Öppet: Mån - Fre 9-18, Lörd 9-13.

Tel 0479-12670

V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • 0479-177 50

www.oredssonsel.se

BEGAGNADE BILAR 2012 2011 2010 2010 2010 2009 2009 2008 2006 2006 2006 2006 2005 2005 2005 2004 2002 2002 2002 1999

Mazda 2 Advance 365 mil Mazda 6 DE kombi 5000 mil Citroen C3 HDi 3500 mil Mazda 6 2,5 sport 4200 mil Mazda 3 1,6 Advance 6000 mil Mazda 6 2,0 5D 6600 mil Mazda 3 Adv.+ 8700 mil Mazda 3 2,0 sport 3900 mil Mazda 6 2,0 5D 3900 mil Mazda 6 2,0 kombi 9900 mil Chevrolet Tacuma 16700 mil Mazda 6 2,0 5D 12000 mil VW Passat 1,8T 10300 mil Renault Scenic II 9400 Mil Saab 9-5 2,3T 16700 mil Opel Vectra 2,0 12500 mil Mazda 323 sedan 14900 mil VW Polo 5D 19900 mil Mazda 626 2,0 S 14400 mil Volvo V40 20800 mil

Se bilarna på www.lindgrensbil.com

ÖPPET mån-fre 8-18, lör 10-13 www.lindgrensbil.com S. Portgatan 34, Osby Tel. 0479-310 86

109.400:207.500:104.500:169.000:108.000:134.500:97.500:114.500:94.500:89.500:37.500:78.000:69.900:48.000:54.500:59.900:27.500:25.000:29.500:24.500:-

Lediga vatten Nu har vi lediga vatten nära dig! • Vielången • Ulken Sveaskog hyr ut fiskevatten till privatpersoner, föreningar/klubbar, och företag. Mer information hittar du på www.sveaskog.se under Arrendera och hyra. Sveaskogs kundcenter 0771-787 100


20

Föreningar

Calcio gör Osby till fotbollskommun

Catarina Carleson

hökön

Sommartid

Calcio kanske inte säger dig så mycket. Men Jonas Thern borde väl vara bekant? Jonas är en av fotbollssveriges mest aktade personligheter. Han var också med i vårt bejublade landslag som tog VM-brons i USA 1994. Idag jobbar Jonas med att fostra nya världsstjärnor i det egna företaget Calcio.

En dragkamp

Calcio startade han i sin hemstad Värnamo. En fotbollsskola för unga talangfulla spelare som satsar och har kapacitet att ha fotbollen som arbete. Resultatet från Värnamo finns idag i både allsvenskan och i landslaget. Ingen tvivlar idag på det Jonas och hans kolleger kan åstadkomma för svensk fotboll. Därför är det heller ingen hemlighet att det pågår en dragkamp från elitklubbar i Sverige och utomlands, att få ta del av Calcio.

Osby optimalt

Trots detta lukrativa läge så har Jonas enbart tittat på förutsättningarna och bestämt att ny plats skall ha de bästa förutsättningar. För skola, boende, träning och kommunikationer. I Osby har han hittat de mest optimala förutsättningarna. En mindre ort, bra skola, närhet till träningsanläggning och utmärkta kommunikationer. – Ingen annan plats kan konkurrera om det som vi söker, menar Jonas. Osby är helt optimalt.

En jackpot

Calcio har därmed erbjudit Osby kommun sin verksamhet. Efter tre år är verksamheten i full gång och 75 talanger från hela Sverige bor, studerar och tränar i Osby. Intäkterna för Osby kommun blir då en kvarts miljon i skolpeng per

elev Multiplicerar vi det med 75 så blir väl det jackpot. Det finns givetvis ett krav också. Skall man kunna träna under skolterminerna så krävs en konstgräsplan och omklädningsrum. De måste stå klara till skolstart hösten 2014.

Positiva effekter

Nya omklädningsrum var ju redan bestämt sedan tidigare. En konstgräsplan var planerad genom en konstellation av flera föreningar med ett framtidsprojekt som fick namnet OS-byn. Däremot var finansieringen inte klar. Med Calcio så är ju investeringen inget ekonomiskt problem längre. Utöver skolpengen så får Osby uppmärksamhet genom media till ett värde som troligen överstiger de miljoner man får in via skolpengen. – Vi får hit allsvenska tränare och ledare, föräldrar, klubbar, träningsläger, fotbollsscouter etc etc. Alla ska bo och äta här. Vad detta innebär för lokala företagare är svårt att beräkna. Men för en liten ort som Osby, så skulle detta få många positiva konsekvenser, säger Roger Johansson som kommer att tillträda som verksamhetschef för utbildning och arbete. Kommunstyrelsen har sagt ja. Nu väntas bara på det mer officiella beslutet från kommunfullmäktige. Text och bild: johnny@alltomosby.se

• är en stark folkrörelse • är en aktiv samhällsaktör • är välkänt • bidrar till minskad alkoholkonsumtion

Välkomna till gemenskaps- och grilldag vid Osbysjön! Söndagen den 09 juni kl.15.00. IOGT-NTO:s stuga (SGUstugan) vid Osbysjön, Sibbarp. Medtag något att grilla & dryck. Vi grillar oavsett väder. Vid regn anv. elgrill under tak. Efter grillningen bjuder föreningen på kaffe. Ring Gunilla för information, vägbeskrivning, samåkning IOGT-NTO i Osby. Kontakt: Gunilla Lind Persson 0476-420 17 | 0733-836 282 | gunillalind@yahoo.se

Nu kommer sommaren med stormsteg. Efter en lång vinter och sen vår, exploderade det i naturen och vi fick sommar nästan direkt. Och varje år blir vi lika glada och tacksamma, kanske ännu mer i år eftersom det lät vänta på sig.

I denna ljuva sommartid

Snart stundar en intensiv tid med studentfirande, midsommar, sommarfester, semesterplaner, marknader och andra aktiviteter, både här och där. Det är roligt, men det kan ibland bli lite mycket som ska hinnas med och då är det skönt att bara strosa runt i de närmaste omgivningarna och känna naturens lugnande inverkan. Vi har vacker natur in på knutarna i hela Göinge med omnejd. Skogar, hagar, myrar, sjöar och ”gyl”.

En enkel liten stig i skogen kan vara lockande att följa för att se vart man hamnar. Det är livskvalitet att bejaka en sådan ingivelse, att ta sig tid för lite upptäcktsfärder, om så bara i närmaste skog. Ofta är vi hemmablinda för det vackra som finns oss så nära.Vi behöver inte åka långt för att se underbar natur. Det räcker att vi tar oss tid att se oss omkring, här och nu.

”I denna ljuva sommartid, gå ut min själ och gläd dig vid den store Gudens gåvor.” Moder Jord står i sin vackraste skrud nu och en tid framöver. Det må vi glädjas åt och ta vara på! Carpe diem!

Sugen på att börja träna? Hos oss tränar du för endast från 199kr /månad med obegränsad träning! Teckna årskort och träna fritt tom 1/8 Sommarkortet 599kr (Träna Juni, Juli och Augusti)

Välkomna! www.goingetraningscenter.se


föreningar

Sommar-KLIPP! ONSDAG 5 JUNI 14:00-16:00 Sibbhults HBF visar Glasmuseum och Hembygdsgård

TISDAG 11 JUNI 18:30 Cykeltur från Lindvallen, Killeberg. arr. Trebys Motionssektion

LÖRDAG 8 JUNI 10:00 – 13:00 Bakluckeloppis i Broby på grusplanen vid simhallen. Kostnad 100:- Servering och korvgrillning. Välkomna! Arr:SS Delfins Föräldraförening

Söndag 16 juni 08:00 – 16:00 Hemvändardag i Lönsboda Ingen anmälan. Se affischering för mer info. Arr Örkened församling & hembygdsförening

SÖNDAG 9 JUNI 13:15 Kort tipsrunda + Metartävling vid Massasjö, Fornahässle arr. Trebys Motionssektion

MÅNDAG 17 JUNI 19.00 Årsmöte i OIK:s klubblokal Klövervägen 10 i OSBY.

15:00 Välkomna till en gemenskapsoch grilldag vid Osbysjön. IOGTNTO, SGU-stugan i Sibbarp.

ONSDAG 19 JUNI 09:00 Utfärd till Blekinge Samling kyrkans parkering Knislinge. Arr.Poema

Årsmöte Osby IK Måndagen den 17/6 2013 kl. 19.00 
i OIK:s klubblokal
Motioner och förslag skall vara
 styrelsen tillhanda senast 2/6.
 OIK, Klöver-

vägen 10, 283 50 OSBY.
kansli@ osbyik.com Tel. 0479-137 21.
 Alla medlemmar och intresserade hälsas Hjärtligt Välkomna!

Kommande matcher

Söndagen den 2/6 Kl 15,00

Damer IFK OSBY - Jägersborgs IF Måndagen 3/6 kl 19,00

Herrar IFK OSBY - Vittskövle IF Fredagen 14/6 kl 19,30

Inkl. parasoll

3.495:Bord + 6 stolar

LUCKY u-soffa med divan och öppet avslut i tyg Tina svart. H 85 cm, L 290x200/135 cm. Hämtpris 6.995:-. Nackstöd 595:-/st. Inkl. parasoll

1.470:Bord + 4 fåtöljer

PRIMUS Ett komplett set i aluminium, svart, med 6 positionsstolar, bord 88x168 cm och ett 270 cm parasoll. Bordet har glasskiva och parasollen vev och tilt.

300 kvm utställning med utemöbler

Svensktillverkat!

6.495:Bord + 4 fåtöljer

HOLMSUND

Mån-Fredag 9-18, Lördag 10-13 • Lönsboda Tel 0479-20160 • www.bergmansmobler.com

Intresserad av bostad i Hästveda? På landet, men ändå centralt, med lugnet, tystnaden och den vackra naturen. Hästveda har allt man behöver för en bra vardag och attraktiva boendemöjligheter. Det är smidigt att pendla och i slutet av året får Hästveda tågstopp. Här finns attraktiva bostäder; lägenheter och villor, hus och gårdar på landet samt tomter. Nya attraktiva bostäder kan byggas. Intresserade byggare finns! Gör en intresseanmälan genom att svara på några enkla frågor på vår hemsida.

Herrar IFK Osby - Marieholms IS

www.boihästveda.se/bostad

Sjölyckan

Du kan även skicka ett brev eller vykort för att visa ditt intresse. Glöm inte ange era kontaktuppgifter. Alla intressenter får en återkoppling från oss! Adress: Hästvedas Intresseförening c/o Wahlgren · Karlavägen 14 · 280 23 Hästveda

“HårStudion vid Sjön” Klipp ut annonsen och ta med, så får du 50:- rabatt på valfri vara.

Annette Björnsson • 0479 - 145 53

21


22

filmtips, kultur & nöje

Sommarutställning

FILMTIPS

”Collage”

På bio

VOD / DVD

Året sommarutställning på Osby Konsthall är landskap tillverkade i collage av Andreas Johansson. Välkommen på vernissage fredag 14 juni kl 14.00-17.00.

5 popcorn Jakten handlar om ensamstående Lucas, som efter att ha förlorat sitt jobb som lärare får arbete på en förskola. Där går bäste vännen Theos dotter Klara. Lucas har bra hand med barn och förstår hur de tänker. Klara söker efter bekräftelse när det är lite stökigt hemma. Då Lucas agerar som en vuxen och tillrättavisar Klara vid en incident, blir hon sur och ger igen på det sätt hon kan. När lögnen väl är uttalad kan Klara inte ta tillbaka den, och inblandade vuxna är snabba att sätta det i ett vuxet kontext. Jakten påminner starkt om We Need To Talk About Kevin, där mamman till sin psykopat till son, envist bor kvar trots hot och trakasserier. Oerhört starkt manus, regi, scenografi och skådespeleri. Det skulle vara obligatoriskt att se Jakten. Lära oss att inte döma på förhand, att inte agera lynchmob, att inse att det inte finns ett svart eller vitt svar på någonting.

4 popcorn

Konsten att skapa collage

Jakten

Beast of the Southern Wild

Epic 2 popcorn Mina proffstyckare; Olle 8 år och Uma 6 år tyckte såhär; ganska bra, men mycket segt emellanåt. Spännande, men inte jättebra.

Hushpuppy, vår protagonist, ca 5-årig, tuff tjej, lever med sin alkoholiserade, lynnige, toughlove-idkande pappa. Mamman är död eller försvunnen ur deras liv. Hushpuppy tvingas ta hand om sig själv och gör det väl som en 5-åring klarar av. Hon överlever, på sitt eget lilla sätt. Verklighet, som Hushpuppy upplever den, blandas med drömsekvenser och filmen påminner starkt om svenska Flickan (se tidigare recension). Samtidigt försämras pappans hälsa och ytterligare ett trauma lurar i vassen. Hushpuppys värld består av opålitliga vuxna, hotande djur, obefintlig kärlek och en tilltro till sig själv som är okuvlig. Hon är stark och självständig, starkare än alla vuxna, men bara för att hon tvingas. Egentligen är det en fruktansvärd film om vuxnas otillräcklighet och egoism som skapar ett starkt, men skadat barn. Läs fler recensioner; www.kajsahammarstrand. blogspot.se

NU TÖMMER EN-1!8 VI BU5 &T7 IJUK NI, kl.13

Andreas Johansson gick ut Konsthögskolan i Malmö 2006. Under de senaste åren har han skapat med handgjorda collage. Han tar foton på områden i sin närmiljö och klipper isär och fogar ihop dem med varandra med hjälp av skalpell och lim. Genom att göra detta skapar han en imaginär plats som både är väldigt igenkännbar och helt främmande.

Illusioner som krackelerar

Platserna är konstruerade och besitter ingen historia samtidigt som

platserna där fotografierna är tagna i allra högsta grad har ett väldigt viktigt förflutet. Vid en första anblick ser man en ”fungerande värld”, men om man tittar lite noggrannare så märker man att skuggor går åt lite olika håll eller att speglingar inte riktigt stämmer. Till slut bryts illusionen och bilden krackelerar och faller isär. Andreas Johansson ställer ut från den 14 juni till den 16 augusti i Osby Konsthall & Bibliotek, Ö Järnvägsg. 16, Osby. (stängt under vecka 27 pga renovering).

Arr: Osby Kultur. Info: 0479-528 312 www.osby.se/konsthall

14 Juni

Studentparty 20+ Studenten är här och det firar vi in genom att köra hårt ikväll. DJ Johan är en grymt bra DJ som spelar den grymmaste musiken. Fett röj hela kvällen utlovas! Bakgården är öppen & även där utlovas grym musik.

Obl.leg 20 år kl. 21.30-01.30 Entré 150kr inkl. garderob www.speakeasy.nu

50:-

/PLAGG

Ö Järnvägsg. 26, Osby • 0479-10507

Välkommen att fynda bland nyinkomna fräscha kläder, prydn.saker, möbler, textilier m.m.

Marklundaskolan, Osby

Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14

TelefonFoto: 0479-150 46 Tony Eriksson


boktips & dikt både radio och TV. Deras budskap har gått hem!

boktips

Unna Stenram, Broby Bibliotek

Att med hjälp av takt, melodi och upprepningar lära utantill är ju egentligen en väldigt värdefull förmåga som har gjort att mänskliga kulturer har kunnat bevara minnesvärda händelser och historier långt före skrivkonsten. Så även om en öronmask kan vara irriterande ska vi vara glada för detta fenomen. Öronmaskfenomenet och många intressanta fakta om ljudets och tonernas betydelse i våra liv tar journalisten och slagverkaren Anders Mildner upp i den här boken. Ni får också läsa om koltrasten som trodde att den var en ambulans.

Koltrasten som trodde att den var en ambulans av Anders Mildner Har du haft öronmask någon gång? Skulle tro det. En stor finsk undersökning visar att 92 procent av befolkningen har öronmask varje vecka, och att en fjärdedel har det flera gånger om dagen. Att ha öronmask betyder att du får en och samma låt på hjärnan, en melodislinga som du ”hör” om och om igen. Företeelsen är väl känd och utnyttjad av reklammakarna som komponerar jinglar i akt och mening att de ska fastna ordentligt i oss. Därmed sköter vi deras marknadsföring själva, fastän vi stänger av

Den stängda boken av Jette A. Kaarsbøl Det är i slutet av 1800-talet och nya moderna idéer debatteras i samhället. Den unga köpenhamnskan Fredrikke Leuenbech är förlovad med en blek prästkandidat. Alla är glada över detta, utom Fredrikke. Hon älskar

honom inte och blir bara äcklad när han vill kyssa henne. När hon träffar den kraftfulle läkaren Fredrik Faber blir hon handlöst förälskad i honom och i hans sätt att leva. Hon dras in hans umgänge med en rad fängslande personligheter som den kände Georg Brandes. Det är en härlig kontrast mot föräldrahemmets instängda värld. Fredrikke blommar upp. När Fredrik inser att Fredrikke inte vill gifta sig med den blivande prästen erbjuder han att gifta sig med henne. Då skulle båda två bli fria att kunna göra vad de vill. Han skulle kunna göra karriär som förlossningsläkare, för en ogift man kan inte bli professor, menar han. Fredrikke säger ja och ser fram emot ett liv med god ekonomi, ett gott sällskapsliv, och äktenskaplig lycka. De flyttar in i en stor lägenhet där Fredrik också har sin läkarpraktik. Han tjänar bra på överklassen, men ömmar också för de utblottade och har en gratismottagning för fattiga kvinnor som blivit med barn. Fredrik arbetar hårt med sin viktiga uppgift men Fredrikke har svårt att finna sin egen mening i tillvaron. Livet och äktenskapet är inte vad hon hoppats på.

För den du är... den är jag
 För din skull här är jag igen, för en stormande idé För en galen önskan som förblindar mig i allt utom din kärlek 
 Här är jag, med pennan

 Hur beskriver jag mitt fall? 
 Skriver jag om mitt sår, eller om ärr eller hjärtans lidande?
 Som en bortkommen övergav jag min flock och blev som ett vacklade byte mellan suckar och pennan och din spegelbild

 Likt en elds glöd är din kärlek, och som en naken luffare önskar jag din mysiga värme
 Brännande är dina närmanden, och tårar randar mina kinder Jag dyrkar dig men i dina ögon valde jag min värld och min tro

 Vilken feminin kvinna är du? Vilken skönhet speglar ditt ansikte? Du som fråntog mig allt, Hur jag avgudade dig när jag träffat dig Jag undrar, skapades jag för att avguda dig?
 Jag ber Gud om att det kommer en dag när jag får träffa dig igen

Mustafa Melihan

Fira Nationaldagen i Osby Kommun LÖNSBODA Lönsboda församlingshem

OSBY Centralparken

09:00 Flagghissning under trumpetsolo Nationalsången 09:15 Morgonbön Frukost till självkostnadspris 25 kr Musikunderhållning av Snapphanekören Välkomna!

Roliga och spännande aktiviteter för alla barn! Testa att köra fyrhjuling, prova segway, klätternät, paintball och blåsrör med mera. Möjlighet att köpa korv och fika.

16.00 Musikframträdande av elever från Ekbackeskolans individuella val musik. 16.15 Kommunalråd Anders Pettersson hälsar publik och deltagare välkomna 16.20 Musikframträdande av elever från Ekbackeskolans individuella val musik 16.30 Flaggan hissas till trumpetsolo Kommunalordförande Dag Ivarsson välkomnar nya svenska medborgare med gåvoflagga samt delar ut fana och flaggor till privatpersoner och föreningar. 16.40 Blåslaget framträder 16.50 Högtidstal Michaela Kristensson, Osby Konståkningsklubb 17.00 Blåslaget framträder 17.15 Nationaldagstårta, kaffe, te, cider, saft.

Arr: Visseltofta Föräldraförening, Anders Karlsson 0479-10271

Arr: Högtidsgruppen Osby kommun 0479-528 312

Arr: Örkened Församling 0479-20043

VISSELTOFTA Visseltofta Hembygdsgård Äventyrsdag i Visseltofta kl 10.00-14.00 Kl 12.00 Flagghissning

23

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479 -52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


24

kultur § nöje Catrina Liljegren ställer ut på Kulturhuset Vita skolan med sina alster skapade i olika trycktekniker.

Symbolrik konst i Broby På Kulturhuset Vita skolan i Broby pågår för närvarande en utställning av konstnär Catrina Liljegrens olika alster. På utställningen i Kulturskolan visar hon upp en blandning av de olika trycktekniker hon arbetar med. Allt om Göinge var där på vernissagen 23 maj.

Konstnärlig produktdesigner

Catrina Liljegren, bördig från Västerås, är utbildad produktdesigner och har arbetat inom industridesign i många år. Hon bor numera i Lund, där hon arbetar som gymnasielärare på teknikprogrammet. Sin konst skapar Catrina främst i olika trycktekniker, av vilka flera kan ses på Vita skolan fram till den 20 juni.

Olika tekniker

Utställningsbesökaren får bekanta sig med tryck på papper och tyg, litografier och tavlor. Ett annorlunda inslag utgör en svit med tryck på Perstorpsmaterial. Ett samarbete med fabriken i

Perstorp blev så lyckat att det renderat Catrina ett antal olika uppdrag i nämnda material. Bland annat har hon skapat ett antal konstnärliga dörrar till Tetra Pak i Lund och en hel vägg på fabriken i Perstorp.

Symboler och naturintryck

Naturen är en stor inspirationskälla för Catrina. Hon arbetar mest abstrakt och skapar något eget av naturens färger och former. Hon arbetar också mycket med symbolspråk i sin konst. Catrina är fascinerad av luffarspråkets symboler men använder sig även av olika historiska symboler. Text o foto: jessica@alltomgoinge.se

Musikskolans stipendium 2013 Under musikskolans årliga vårkonsert torsdagen den 22 maj framfördes flera imponerande musikstycken och dessutom delades årets stipendium ut av Arne Grau Amner, kultur- och fritidschef.

Årliga stipendium

Musikskolans stipendium delas årligen ut till en eller flera elever som har musikaliska förutsättningar och en vilja att helt eller delvis ägna sig åt musik. I år har musikskolans kollegium utsett Linn Eriksson och Sara Persson till stipendiater med följande omdömen och kommentarer från musikskolans kollegium:

Linn Eriksson Flöjtist, sångerska, cellist och multiinstrumentalist ”Linn har på några få år utvecklats till en duktig flöjtist. Hon tar egna initiativ när det gäller repertoarval och plankar och arrangerar själv musiken som skall spelas.

ling. Hon har även arrangerat flera av gruppens låtar och således främjat bredd och förnyelse i gruppens repertoar. Linn har också deltagit med flitig närvaro i Blåslaget som orkesterflöjtist, till stor nytta och glädje för orkestern.”

Sara Persson Violinist, pianist och multiinstrumentalist ”Sara har med åren utvecklat en stor musikalisk bredd med grunden i sitt fiolspel. Hennes stora ödmjukhet, attityd och positiva inställning är styrkan när hon tar sig an nya uppgifter. Hon har utvecklats till en pianist som både klarar det klassiska spelet såväl som brukspianospelet galant.

Hennes musikaliska begåvning i kombination med en öppenhet och färdighet att ta till sig nya sånguppgifter har bidragit till hennes utveckling till en mycket duktig och mångsidig sångerska.

Sara har blivit multiinstrumentalist på fiol, gitarr, piano, sång och trummor. Hon spelar i alla slags genrer och konstellationer, ställer alltid upp och är en fröjd att arbeta med.”

Hon har också medverkat i 8 Tones, en av musikskolans ensembler, där hon på ett drivande och entusiasmerande sätt bidragit till gruppens utveck-

Vi önskar stipendiaterna all lycka i framtiden, både på det musikaliska och personliga planet. Musikskolans kollegium


länge lagret räcker. Gäller: F2,5 - F4 - F5 - F6 F8 - F9,9 - F15 - F20 - F25 § nöje tillkultur 30 juni 2013 eller så 25 länge lagret räcker.

www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se

Upptäck Upptäck skillnaden Upptäck Upptäck skillnaden www.yamaha-motor.se med Yamaha! Upptäck skillnaden Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck sommarrabatt skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden Upptäck med Yamaha! Upptäck sommarrabatt skillnaden på Yamaha med Yamaha! sommarrabatt Upptäck skillnaden med Yamaha! skillnaden Upptäck sommarrabatt på Yamaha 4-taktare! skillnaden med Upptäck på Yamaha! Yamaha sommarrabatt skillnaden med Yamaha! Upptäck sommarrabatt på Yamaha Upptäck med Yamaha! skillnaden 4-taktare! Upptäck med Yamaha! sommarrabatt 4-taktare! på Yamaha skillnaden med Yamaha! Upptäck på Yamaha sommarrabatt skillnaden 4-taktare! skillnaden med Yamaha! sommarrabatt Upptäck på Yamaha skillnaden 4-taktare! med Yamaha! Upptäck sommarrabatt 4-taktare! på Yamaha Rena, tysta, snåla skillnaden med Yamaha! sommarrabatt Upptäck med Yamaha! på Yamaha skillnaden 4-taktare! med Yamaha! Upptäck sommarrabatt på Yamaha och tillförlitliga. Rena, tysta, snåla 4-taktare! Upptäck skillnaden med Yamaha! sommarrabatt Rena, tysta, snåla 4-taktare! på Yamaha skillnaden Upptäck med Yamaha! sommarrabatt på Yamaha Rena, tysta, snåla skillnaden och tillförlitliga. 4-taktare! skillnaden med Yamaha! på Yamaha och tillförlitliga. sommarrabatt 4-taktare! Rena, tysta, snåla med Yamaha! sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 - F6 och tillförlitliga. på Yamaha 4-taktare! skillnaden Rena, tysta, snåla Upptäck med Yamaha! sommarrabatt på Yamaha 4-taktare! och tillförlitliga. med Yamaha! Rena, tysta, snåla sommarrabatt F8 F9,9 F15 F20 F25och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 -- F6 på Yamaha Rena, tysta, snåla 4-taktare! sommarrabatt med Yamaha! skillnaden Upptäck Gäller: F2,5 -2013 F4- -F20 F5 -- F6 på Yamaha sommarrabatt Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! till 30 juni eller så -F8 F9,9 F15 F25 Upptäck på Yamaha Gäller: F2,5 - F4- -F20 F5 -- F6 sommarrabatt och tillförlitliga. tysta, snåla på Yamaha 4-taktare! F8Rena, F9,9 F15 F25 Upptäck länge lagret räcker. sommarrabatt Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 - F4- -F20 F5 - F6 4-taktare! tillförlitliga. på med Yamaha! skillnaden Rena, tysta, 30 juni eller så -F8till -och F9,9 -Yamaha F15 F25 4-taktare! Gäller: F2,5 -2013 F4 - snåla F5 -- F6 Upptäck sommarrabatt Rena, tysta, snåla skillnaden på Yamaha tillförlitliga. 30 juni 2013 eller så F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 4-taktare! sommarrabatt länge Upptäck och tillförlitliga. på Yamaha Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 F4 F5 skillnaden och tillförlitliga. sommarrabatt F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30 juni 2013 eller så -4-taktare! länge lagret med Yamaha! Upptäck sommarrabatt Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 --- F6 och tillförlitliga. på Yamaha Rena, tysta, snåla 4-taktare! skillnaden till 30 juni eller så med Yamaha! F8 F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. Upptäck på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt och tillförlitliga. 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så Rena, tysta, snåla skillnaden på Yamaha F8Rena, -länge F9,9 -lagret F15 F20 F25 med Yamaha! Upptäck Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 sommarrabatt på Yamaha tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! skillnaden till 30 juni eller så --F8 F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. Upptäck med Yamaha! Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! sommarrabatt Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha skillnaden och tillförlitliga. 30 juni 2013 eller så F8till F9,9 F15 F20 F25 4-taktare! Upptäck Rena, tysta, snåla med Yamaha! länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt tillförlitliga. skillnaden 4-taktare! Rena, tysta, snåla F8till F9,9 F15 F20 F25 30 juni eller så på Yamaha Rena, tysta, snåla F8 --och F9,9 --lagret F15 F25 Upptäck länge med Yamaha! sommarrabatt Gäller: F2,5 -2013 F4--- räcker. -F20 F5 --- F6 och tillförlitliga. på Yamaha skillnaden 4-taktare! Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så F8 F9,9 F15 F20 F25 sommarrabatt med Yamaha! och tillförlitliga. länge lagret räcker. Upptäck Gäller: F2,5 F4 F5 F6 skillnaden på Yamaha till 30 juni 2013 eller så Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30 juni 2013 eller så och tillförlitliga. med Yamaha! Upptäck länge lagret räcker. sommarrabatt på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla skillnaden och tillförlitliga. till 30 juni 2013 eller så 4-taktare! F8 F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. på Yamaha med Yamaha! Upptäck länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. Rena, tysta, snåla 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så skillnaden med Yamaha! F8Rena, F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Upptäck tysta, snåla på Yamaha och tillförlitliga. 4-taktare! skillnaden till 30 juni 2013 eller så sommarrabatt F8 F9,9 F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 F4 F5 F6 länge lagret räcker. med Yamaha! Upptäck 4-taktare! Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. skillnaden till 30 juni 2013 eller så -F8 -och F9,9 -lagret F15 F20 F25 Gäller: F2,5 - F4-- räcker. -F20 F5 - F6 med Yamaha! länge tillförlitliga. Upptäck F8 F9,9 F15 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! Rena, tysta, snåla skillnaden till 30 juni 2013 eller så och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se F8till F9,9 F15 F20 F25 på Yamaha med Yamaha! Upptäck länge lagret räcker. F8 F9,9 F15 F20 F25 sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. skillnaden 30 juni 2013 eller- F25 så Rena, tysta, snåla F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 Rena, tysta, snåla med Yamaha! Upptäck länge sommarrabatt 30 juni 2013 eller så Gäller: F2,5 F4 F5 F6 tillförlitliga. Rena, tysta, snåla skillnaden till 30 juni 2013 eller så -www.yamaha-motor.se F8till F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. 4-taktare! Upptäck med Yamaha! 30 juni 2013 eller så sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. skillnaden länge www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 30 juni eller så med Yamaha! tillförlitliga. Upptäck Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 --- F6 F6 länge lagret räcker. på Yamaha sommarrabatt Rena, tysta, snåla skillnaden länge lagret räcker. och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 30 juni eller så -www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla Upptäck med Yamaha! länge Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 -- F6 sommarrabatt på Yamaha tillförlitliga. 4-taktare! F8 F9,9 F15 F25 skillnaden till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se med Yamaha! länge lagret räcker. Upptäck F8 F9,9 F15 F20 F25 sommarrabatt och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! skillnaden Rena, tysta, snåla på Yamaha www.yamaha-motor.se 30F2,5 juni 2013 eller så -F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 med Yamaha! tillförlitliga. länge Upptäck sommarrabatt Gäller: F4 F5 till 30 juni 2013 eller så på Yamaha 4-taktare! skillnaden Gäller: F2,5 F4 F5 F6 F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 F25 www.yamaha-motor.se med Yamaha! 30 juni 2013 eller så länge sommarrabatt Upptäck tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha skillnaden 4-taktare! 30 juni 2013 eller så -www.yamaha-motor.se F8till -länge F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 med Yamaha! Rena, tysta, snåla Upptäck sommarrabatt F8 F9,9 F15 F20 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 på Yamaha länge lagret räcker. 4-taktare! skillnaden www.yamaha-motor.se 30 juni 2013 eller så F8till -länge F9,9 -lagret F15 F20 F25 med Yamaha! Upptäck sommarrabatt Gäller: F2,5 F4-- räcker. F5 --- F6 F6 på Yamaha Upptäck 4-taktare! skillnaden 30 juni eller så www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: F2,5 --2013 F4 --F20 F5 tillförlitliga. med Yamaha! länge räcker. till 30 juni 2013 eller så sommarrabatt på Yamaha Upptäck Rena, tysta, snåla 4-taktare! skillnaden www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se med Yamaha! länge lagret räcker. på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt F8till F9,9 F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla 4-taktare! skillnaden Upptäck länge lagret räcker. 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se skillnaden sommarrabatt länge med Yamaha! på Yamaha Upptäck Rena, tysta, snåla tillförlitliga. 4-taktare! till 30 juni 2013 eller- F25 så www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 skillnaden med Yamaha! länge lagret räcker. 30 juni eller så sommarrabatt Upptäck och tillförlitliga. 4-taktare! Rena, tysta, på Yamaha www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 -2013 F4 räcker. - snåla F5 - F6 med Yamaha! länge lagret skillnaden på Yamaha sommarrabatt Upptäck och tillförlitliga. med Yamaha! 4-taktare! Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. till 30 juni 2013 eller så skillnaden www.yamaha-motor.se Upptäck F8 F9,9 F15 F20 F25 sommarrabatt på Yamaha med Yamaha! och tillförlitliga. 4-taktare! Rena, tysta, snåla www.yamaha-motor.se skillnaden länge lagret Upptäck Gäller: F2,5 - F4 räcker. - snåla F5 - F6 på Yamaha sommarrabatt 4-taktare! med Yamaha! Rena, tysta, och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se skillnaden Gäller: F2,5 -2013 F4- -F20 F5 -- F6 30 juni eller så sommarrabatt med Yamaha! www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla Upptäck på Yamaha 4-taktare! och tillförlitliga. skillnaden F8till F9,9 F15 F25 www.yamaha-motor.se sommarrabatt med Yamaha! www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 -- F6 Upptäck tillförlitliga. tysta, snåla på Yamaha länge 4-taktare! F8Rena, -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 F25skillnaden www.yamaha-motor.se sommarrabatt med Yamaha! Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha Upptäck 30 juni 2013 eller så -F8till - Upptäck F9,9 -Yamaha F15 F20 F25 www.yamaha-motor.se skillnaden sommarrabatt med Yamaha! på Gäller: F2,5 -2013 F4-- -F20 F5 --- F6 Rena, tysta, snåla tillförlitliga. 30 juni eller så 4-taktare! www.yamaha-motor.se skillnaden F8till -och F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. sommarrabatt med Yamaha! Upptäck och tillförlitliga. på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! 30 juni 2013 eller så -Rena, tysta, snåla www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 länge skillnaden på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 sommarrabatt tillförlitliga. med Yamaha! Rena, tysta, snåla 4-taktare! www.yamaha-motor.se 30 juni 2013 eller så skillnaden F8till F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt på Yamaha med Yamaha! Rena, tysta, snåla 4-taktare! tillförlitliga. www.yamaha-motor.se skillnaden 30 juni eller så F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 länge Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 och tillförlitliga. 4-taktare! med Yamaha! sommarrabatt på Yamaha Rena, tysta, snåla F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt med Yamaha! och tillförlitliga. 4-taktare! Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så på Yamaha F8 F9,9 F15 F20 F25 www.yamaha-motor.se sommarrabatt länge med Yamaha! Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 www.yamaha-motor.se tillförlitliga. på Yamaha 30 juni eller så 4-taktare! Rena, tysta, snåla F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 sommarrabatt www.yamaha-motor.se länge lagret räcker. och tillförlitliga. Gäller: F2,5 - F4 - F5 - F6 på Yamaha

Ingen allsång utan Lasse

Förra året slog sommaren ut i full blom när Musikskolan ordnade allsångskonsert. I år valde man att flytta inomhus. – Vi får tänka oss att vi är ute, konstaterade Johanna Axerup, konferencier för aftonen som bjöd på regn utanför Kulturhusets fönster.

Ingrid inledde

Kvällen inleddes med kulning, av Ingrid Almfjord. – Kanske tur vi inte var utomhus, då hade korna kommit, skrattade Johanna Axerup som sedan tillsammans med orkester och damkör guidade gästerna genom allsången. Och ingen allsång utan melodier och texter av Lasse

Dahlquist. ”Gå upp och pröva dina vingar” satte fart på sången.

Sommarpsalm avslutade

Solisterna Jesper Harneborn, Amanda Bengtsson, Moa Balassa, Anette Andersson och systrarna Johanna och Lina Axerup bjöd sedan var för sig och insprängt

mellan allsångerna bland annat på sånger från Kristina från Duvemåla, Chess, Annie Get Your Gun och till och med Mozart. Givetvis avslutades sommarallsången med stämningsfulla Sommarpsalm där alla fick sjunga med. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15%

Rena, tysta, snåla tillförlitliga. Gäller: F2,5 --2013 F4 --F20 F5 4-taktare! sommarrabatt på Yamaha 30 juni eller så -F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 www.yamaha-motor.se länge Gäller: F2,5 F4- räcker. F5 -- F6 F6 på Yamaha Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så tillförlitliga. sommarrabatt www.yamaha-motor.se 4-taktare! på Yamaha länge F8 --och F9,9 --lagret F15 -- räcker. F20 -- F6 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 www.yamaha-motor.se och tillförlitliga. Rena, tysta, snåla 4-taktare! sommarrabatt till 30 juni 2013 eller så -F8 F9,9 F15 F20 F25 på Yamaha länge lagret Gäller: F2,5 - F4- räcker. -F20 F5 -- F6 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! sommarrabatt www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F25 på Yamaha 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. sommarrabatt till 30 juni 2013 eller så på Yamaha F8Rena, -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 4-taktare! länge tillförlitliga. sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 tysta, snåla på Yamaha till 30 juni 2013 eller så -F8 F9,9 F15 F20 F25 4-taktare! länge lagret räcker. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. sommarrabatt på Yamaha 30 juni 2013 eller så Rena, tysta, snåla 4-taktare! F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 länge Gäller: F2,5 F4 F5 tillförlitliga. på Yamaha sommarrabatt Rena, tysta, snåla 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så F8 -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 sommarrabatt på Yamaha F8 F9,9 F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se till 30 juni eller så 4-taktare! länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla sommarrabatt och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 4-taktare! 30 juni eller så på Yamaha F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 sommarrabatt 30 juni 2013 eller så F8till -och F9,9 F15 F20 F25 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se på Yamaha 4-taktare! Rena, tysta, snåla länge lagret och tillförlitliga. Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 sommarrabatt till 30 juni eller så -F8 F9,9 F15 F25 på Yamaha och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 4-taktare! Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. Gäller: F2,5 -2013 F4- --F20 F5 -- F6 F6 till 30 juni eller så Gäller: F2,5 F4 F5 på Yamaha Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F25 4-taktare! länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha 30 juni 2013 eller så -Rena, tysta, snåla F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 4-taktare! länge F8 F9,9 F15 F20 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 Gäller: F2,5 F4 F5 F6 till 30 juni 2013 eller så -och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se tysta, snåla 4-taktare! - F6 F8Rena, F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 Rena, tysta, snåla tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 -- F6 4-taktare! F8 --och F9,9 --lagret F15 F25 till 30 juni eller så -F8 F9,9 F15 F20 F25 länge Gäller: F2,5 F4 F5 F6 F8till F9,9 F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 30 juni 2013 eller- F25 så länge F8 --och F9,9 --lagret F15 -- räcker. F20 och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 länge 30 juni eller så Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. till 30 juni 2013 eller så -F8 F9,9 F15 F20 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. 30F2,5 juni eller så F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla tillförlitliga. F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 30F2,5 juni eller så länge Gäller: -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 Rena, tysta, snåla www.yamaha-motor.se och tillförlitliga. till 30 juni 2013 eller så F8 F9,9 F15 F20 F25 länge lagret Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 30 juni eller så F8till -och F9,9 F15 F25 länge lagret och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 till 30 juni eller så -F8 F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. Gäller: -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 www.yamaha-motor.se 30F2,5 juni eller så -F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 F6 www.yamaha-motor.se 30F2,5 juni eller så F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 www.yamaha-motor.se till 30 juni 2013 eller så F8 F9,9 F15 F20 F25 lagret räcker. www.yamaha-motor.se F8till -länge F9,9 F15 F20 F25 30 juni 2013 eller så lagret räcker. www.yamaha-motor.se tilllänge 30 juni 2013 eller så lagret räcker. www.yamaha-motor.se tilllänge 30 juni 2013 eller länge lagret räcker. så www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se länge lagret räcker. www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se

Delaryvägen 5 34336 Älmhult 0476-52163 www.nyvab.se


26

reportage

Martina Cehlin, Monika Nilsson och Jennie Sjögren-Krznaric är tre av de fyra socionomer som finns på FamiljeHuset.

De otroliga åren Ny affär med

De allra flesta föräldrar går igenom perioder med sina barn som är jobbiga. Kanske har du någon som du kan ventilera med och jämföra erfarenheter. I Osby finns ett familjehus som riktar sig till barn, ungdomar och familjer. Verksamheten är ett stöd men FamiljeHuset jobbar även förebyggande. Det innebär att du inte måste ha ett problem för att kontakta FamiljeHuset. Ett sådant initiativ är kursen om föräldraskap – De otroliga åren.

Gratis kurs

Föräldraskapet är fantastiskt men kan också periodvis orsaka problem som går ut över relationen med barnen och/eller partnern. Får man inte stöttning så finns ju risken att problemen eskalerar. Kursen är gratis och riktar sig till alla med barn mellan 2-10 år. Du får både tips och kunskaper som gör stor skillnad. – Vi vet ju av erfarenhet att åren med små barn inte alltid är problemfria. Men mycket kan förebyggas, säger Martina Cehlin på Familjehuset.

Men funkar det då?

– Från första kurstillfället till sista, säger Monika Nilsson som nyligen gått kursen. Vi fick tips som jag omedelbart kunde testa på mina barn och resultatet var över förväntan. Jag har idag en helt annan relation till mina barn. Det handlar lite om att läsa av barnet, förstå situationen och sen agera rätt. – Visst du måste avsätta lite tid varje dag, men det är förhoppningsvis

inget problem för de flesta föräldrar, menar Martina. Det handlar bland annat om att genom lek och umgänge skapa en god relation till barnen.

Ny kurs i höst

Kursen är för båda föräldrarna. – Vi har barnpassning en trappa upp med fika, så vi tar emot hela familjen om man inte kan lösa det själv. Utöver själva kursen så skapar du nya kontakter och får nya vänner, vilket kanske för många är mer värdefullt än de nya kunskaperna. – Barnen agerar ju olika beroende på ålder. Så det finns ju inte en optimal formel som löser allt. – Många tror att vi enbart finns tillgängliga för dem som har problem. Denna kurs på tio träffar riktar sig till alla föräldrar och ger dig kunskaper som kan göra stor skillnad från första dagen., säger Martina Cehlin. En ny kurs startar i höst. För mer information är du välkommen att kontakta FamiljeHuset.

Detta är FamiljeHuset FamiljeHuset riktar sig till barn, ungdomar och föräldrar som behöver någon form av stöd. Hit kan du komma utan att det registreras och det kostar ingenting. Här erbjuds föräldrautbildningen ”De otroliga åren”. Utbildningen riktar sig till föräldrar som har barn i åldern 2-10 år och som vill växa i sin föräldraroll samt utveckla en positiv relation mellan sig och sitt barn. Här finns verksamheter för barn 7-12

år, som är eller har varit med om exempelvis svåra separationer, missbruk i familjen etc. Familjer får hjälp med att drogtesta ungdomar under 20 år. Alla fyra som jobbar på FamiljeHuset är utbildade socionomer och finns där för dig när du behöver stöd och någon att prata med – inget problem är för litet. Välkommen till Östra Järnvägsgatan 4, i samma hus som Posten.0479-125 61, 165 73.

gamla kläder

Nu har Mellansteget i Osby blivit med affär. På Västra Storgatan 27 har nu en second hand affär öppnat som säljer begagnade barnkläder. Ännu så länge håller affären bara öppet på fredagar mellan 12:30 och 14:30.

Tar emot bidrag

Det är personal och klienter som står för driften av affären. Nu efterlyser personalen tacksamt bidrag från allmänheten. Hela barnkläder

i alla storlekar välkomnas. Vi kan ombesörja tvättning om det behövs. Kläderna kan lämnas direkt till butiken eller till tvätteriservice på Lindhem.

Jazz & Annat

Musik i Sommarkväll den 16 juni kl 19:00 i Farstorps Kyrka.

Fri entré men en frivillig kollekt tas upp som oavkortat kommer att gå till Cancerfonden. Spelar gör Bosse Nilssons Kvartett med Kaj Andersson på Sax, Kaj Sjöstrand på Bas, Jörgen Bengtsson på Trummor och Bosse Nilsson på Piano.


dikt & Livsåskådning

27

Detta händer i vår församling Ons. 5 juni 18:15 Kvällsmässa i S:t Petri kapell Sön. 9 juni, 2 e. tref. 10.00 Högmässa i Osby kyrka, T. Månsson 18.00 Gudstjänst i Visseltofta kyrka, T. Månsson

Kyrkovalet

9 september 2013 Söndagen den 15 september i år är det dags för kyrkoval. Alla medlemmar som är 16 år eller äldre har då möjlighet att välja företrädare på olika nivåer inom Svenska kyrkan. Medlemmar i Loshults församling och Osby-Visseltofta församling kan rösta i valet till kyrkofullmäktige Osby pastorat, stiftsfullmäktige i Lunds stift och till Kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. En nyhet är att 2014-01-01 bildas Osby pastorat då Loshults församling och Osby-Visseltofta församling läggs samman i en gemensam enhet. Till valet till kyrkofullmäktige i pastoratet ställer fem, så kallade nomineringsgrupper upp: Arbetarpartiet Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Centerpartiet, Kyrkan i Nuet i Osby pastorat och Kyrkans Väl i Loshults församling i Osby pastorat.

Kuriosaboden Kopparöds gård

upphör

UTFÖRSÄLJNING 8, 16 och 30/6 kl 12-17 Fjälkestadsvägen 1 km söder om Värestorp tel 0768 635 833

Valet är viktigt, inte minst det lokala! Alla medlemmar i Svenska kyrkan som bor i pastoratet har den 15 september en möjlighet att vara med och påverka inriktningen på Svenska kyrkans lokala arbete i Osby, Loshult och Visseltofta de kommande fyra åren. Missa inte den! Under augusti och september kommer valnämnden i Allt om Osby att informera om var det går att förtidsrösta och var det går att rösta på själva valdagen den 15 september. De som är röstberättigade kommer att få sina röstkort omkring den 28 augusti. På röstkoret finns uppgifter om vilken vallokal du ska rösta i och vilka val du har rätt att rösta till.

Öppet Hus Alla torsdagar

kl. 15-17 Vi bjuder på kaffe, skön musik och någon att prata med...

S.Portgatan 19, Osby (mittemot Bowlinghallen)

www.kraftkallanosby.se

Ons. 12 juni 18.15 Kvällsmässa i S:t Petri kapell Sön. 16 juni 3 e. tref. 10.00 Högmässa i Osby kyrka Ons. 19 juni 18.15 Kvällsmässa S:t Petri kapell

Himlaskoj 10-13 juni

läs under ”Aktuellt” på: www.svenskakyrkan.se/ osby-visseltofta

Mingelfika efter gudstjänst i Osby kyrka, om ej annat anges. Pastorsexpeditionen håller stängt den 7 juni

Vardagar, morgonbön i St Petri kapell, 8:30. Varmt Välkomna!

Telefon exp: 0479-52 45 00 • e-post: osby.pastorat@svenskakyrkan.se Adress: Ö. Storg. 7a • www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta

HJÄRSÅS FÖRSAMLING Juni Ons 5 juni kl. 14 -16 Eftermiddagskaffe i Hjärsås kyrksal. Sön 9 juni kl. 10 Mässa i Hjärsås kyrka. och kl. 14 Gudstjänst i Sibbhults kyrka. Tis 11 juni kl.14 Gemensam promenad med utgångspunkt från Skogsbrynet, Sibbhult. Ons 12 juni kl.11 Gudstjänst på Skogsbrynet, Sibbhult.

Tor 20 juni kl.10-13 Midsommarfest med barnlägret i Immeln. Lör 22 juni Midsommardagen kl.10 Friluftsgudstjänst vid kyrkan i Sibbhult. Sön 23 juni kl.14 Friluftsgudstjänst vid Hjärsås Hembygdsgård. Tor 27 juni kl.18.30 Kvällsmässa i Sibbhults kyrka med sång av Ingela Jönsson, Lönsboda. Sön 30 juni kl.10 Mässa i Hjärsås kyrka.

Sön 16 juni kl.9.30 Cykel-gudstjänst i Ungdomens Hus, Hjärsås.

Juli

Ons 19 juni kl.14-16 Eftermiddagskaffe i Hjärsås kyrksal.

Ons 3 juni kl 14 -16 Eftermiddagskaffe i Hjärsås kyrksal.

Telefon: 044-51640. Exp.öppettider: måndag – torsdag 9-12 E-post: hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se Web: www.kyrktorget.se/hjarsas.forsamling


Osby kOmmun infOrmerar

kommunledningskontoret

Svarsresultat från sms-panelen Kommunen genomför under våren ett medborgarprojekt, tillsammans med Sveriges Ungdomsråd, där man vill ta reda på vad ungdomar tycker om olika saker som rör deras vardag. Detta görs varje vecka genom en ”sms-panel” med cirka 250 ungdo-

mar. Resultatet med panelens svar presenteras på kommunens hemsida varje vecka och i varje nummer av Allt om Osby. Vid varje kommunfullmäktige kommer samma frågor ställas till ledamöterna så man kan jämföra de olika svaren.

Sms-fråga, vecka 18 Kommunikationer och bredband har stor betydelse i vårt samhälle och tillgång till ett välfungerande bredband har de senaste åren fått en allt större betydelse både för näringsliv och privatpersoner. Just nu arbetar kommunen med att informera boende på landsbygden hur man tillsammans kan gå ihop och betala för att få tillgång till bredband hemma. Hur viktigt är tillgång till bredband för dig den dagen du ska välja var du ska bo? A. Inte alls viktigt B. Mindre viktigt C. Ganska viktigt D. Mycket viktigt Resultat: A. 0% B. 7% C. 19% D. 74%

Sms-fråga, vecka 19 En av de viktigaste uppgifterna för en kommun är att skapa en attraktiv plats att leva och bo på, som medborgarna är nöjda med och stolta över. Därför undrar vi om du vanligen berättar med känsla av stolthet eller känsla av skamsenhet var du bor, när du träffar en obekant person och denne frågar varifrån du kommer? A. Vanligen med en känsla av stolthet B. Vanligen med en känsla av både stolthet och skamsenhet C. Vanligen med en känsla av skamsenhet D. Vanligen utan en känsla av varken skamsenhet eller stolthet Resultat: A. 20% B. 24% C. 15% D. 41%

Sms-fråga, vecka 20 Skolledningen har i uppdrag att se till att eleverna har inflytande på skolan. För att det ska funka krävs tydliga kanaler för elever som vill framföra synpunkter, klagomål eller har förslag till förändringar. Men lika viktig är skolledningens attityd. Det handlar om att ledningen tar elevernas uppfattningar på allvar, att de kommer med tydliga svar och att de motiverar sina beslut. Hur stort inflytande tycker du att eleverna har på din skola? A. Inget alls B. Ganska lite C. Ganska stort D. Mycket stort Resultat: A. 20% B. 60% C. 16% D. 4%

Sms-fråga, vecka 21 Hela tanken med en kommun bygger på att man har en fungerande lokal demokrati och personer som ställer upp och vill representera folket politiskt. Idag är det brist på människor i kommunen som vill engagera sig politiskt och vara med och bestämma. Skulle du kunna tänka dig att engagera dig politiskt i Osby kommun? A. Ja, jag är redan politiskt aktiv B. Ja, men när jag blivit lite äldre C. Ja, men jag vet inte hur jag ska göra D. Nej, jag har inte tid eller intresse för politik E. Nej, jag tänker inte bo här när jag blir äldre

Resultat: A. 5% B. 11% C. 11% D. 38% E. 35%

För mer information om Medborgarprojektet besök kommunens hemsida eller kontakta kommunikatör Andreas Narvå på telefon: 0479-52 82 05 eller via e-post: andreas.narva@osby.se


4 1

2

5 3

6 7

Förstudien som gjorts för utbyggnad av bredband i kommunen delar upp landsbygden i sju områden som bedöms som lämpliga för egna bredbandsföreningar.

Gatukontoret

Nytt gemensamt vattenbolag bildas Det är nu klart att Osby kommun, Bromölla kommun, Östra Göinge kommun och Olofströms kommun bildar ett gemensamt VA-driftbolag från och med januari nästa år. Det nya bolaget får namnet Skåne Blekinge Vattentjänst AB (SBVT) och kommer ha sitt huvudkontor i Bromölla, men med lokala driftorganisationer kvar i respektive kommun. Syftet med att bilda ett gemensamt bolag är att skapa en effektiv, kompetent och uthållig organisation för drift av delägarnas respektive VAanläggningar – till gagn för samtliga

VA-abonnenter. Tillsammans har de fyra kommunerna över 51 000 invånare och cirka 14 000 kunder/hushåll är anslutna till de vatten- och avloppsanläggningar som SBVT nu ska sköta. Här ingår, förutom över 200 mil VA-ledningar, 20 vattenverk och 16 avloppsreningsverk. För mer information om det nya gemensamma bolaget kontakta VA-chef Lars Svensson på telefon: 0479-52 81 11 eller via e-post: lars.svensson@osby.se

kommunledningskontoret

Går du i bredbandstankar? Kommunen har beställt en förstudie som avser utbyggnad av ett fiberoptiskt nät för Osby kommuns landsbygd. Studien delar in kommunen i sju strategiskt tilltänkta områden för fiberekonomiska föreningar. För varje område har man utsett en kontaktperson, som ska agera samordnande av bredbandsföreningarna i området. Du kan kontakta denna person om du är intresserad av att vara med i arbetet med utbyggnaden av bredband i just ditt område. Kontaktpersonen sammanför därefter dig med de personer som också är intresserade av bredband i samma område. På detta sätt behöver du själv inte sätta samman en bredbandsförening. Förstudien omfattar inte kommunens tre tätorter Osby, Killeberg och Lönsboda eftersom de inte har samma

förutsättninggar vad gäller bidrag som landsbygden.

Kontaktpersoner (områdesvis) Område 1: Michael Pettersson, tel: 0708-890108

Område 2: Mårten Bragé, tel: 0479-31713, e-post: marten@svanfalls.se

Område 4 : Sven Strand, tel: 0479-30004, e-post: fiber@ loshult.se Område 5: Daniel Bergman, e-post: danielbergman64@ hotmail.com För de områden som ännu inte tilldelats en kontaktperson ombeds intressenter att ta kontakt med samhällsutvecklare Karin Sigvardsson på telefon: 0479-52 83 25 eller via e-post: karin.sigvardsson@osby.se

miljö- och byggförvaltningen

Naturguidning i Kylen Den 12 juni är det dags för årets naturguidning, som arrangeras av Gruppen för Hållbar Utveck-

ling i Osby. I år går guideturen i Kylens vackra nejder. De som är intresserade att följa med samlas

vid Kylens bygdegård kl. 18.30, för att sedan i gemensam tropp ta en skön promenad och lära sig mer om naturens under. Samåkning ordnas från Borgens parkering i Osby kl 18.00. Guidningen är kostnadsfri och alla är välkomna.

För mer information om naturguidningen eller om du har frågor om evenemanget kontakta miljöinspektör Åsa Bjerstedt på telefon: 0479-52 82 40 eller via e-post: asa. bjerstedt@osby.se

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


30

branschguide

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och/eller lokal service.

Biltvätt Tvätta bilen

Flera olika program. Högtryck och mjuka borstar. Lars Dufwa Din guide till service- & tjänsteföretag i Osby och Östra Göinge

Bygg & portservice

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

BADRUM KÖK VÄRME BYGG VVS AVLOPP ELINSTALLATIONER DATA

10.775:-

044-777 70 10 www.comnework.se

Dörrar Fönster Köksluckor Mäter • Byter • Klart!

Ring Göran 0727-304 145

Foto Tag ditt ID-foto Vi har alltid öppet alla torsdagar Välkommen! 0479-101 18

www.studiosos.se

Körkort / ID foto ”dropp” in efter två. Inramningar av alla slag.

Körkort/ID-Foto

VI UTFÖR

Kvalitetsstädning

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Vi administrerar RUT-avdraget

Caster Master Kb HEM & FÖRETAG

0709-38 63 53 info@humanbemanning.se www.humanbemanning.se

ANNE tel. 076-373 43 70 castermasterkb@gmail.com www.castermaster.net

Second hand Suzzie’s Hylla Loppis/Antikt/Kuriosa Öppet Tisd-Torsd 11-18 Fred–Lörd 11-15 Södra Portgatan 19 i Osby. Telefon 0709 59 14 72

www.suzzieshylla.se

MEDICINSK FOTVÅRD

Må-Fredag 8-16

LOVÉNS REKLAMFOTO 0479-42195 Klövervägen 22 www.lovensreklamfoto.com

FOTVÅRDSKLINIKEN Christina Poppe

SKOGSGATAN 9 OSBY (ROTMOSEN)

TFN: 073-203 69 95

Hushållsmaskiner Reparation och service

ARA STÄD • Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag

Nöjd Kund-garanti

www.oredssonsel.se

Drop-in

Hem & trädgård forts. Vi utför allt inom hushållsnära tjänster

Vi utför alla typer av el-arbeten

Fotvård

BILD & VIDEOPRODUKTION

Kjell Bertilsson Briog.1, in på gården tel. 070-578 37 60

Må-Fr 6.30-22. Lö-Sö 8-22

Bygg & totalentr. Dörr- & Fönsterbyte Elektriker

Vi har 20 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Finsnickeri

0479-160 65. Öppet:

• Företagsstädning • 30 år i branschen Godkänd av Osby kommun inom L.O.V (lagen om valfrihet)

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

—50% MED ROT&RUT Professionell fönsterputsning & underhåll av hus & trädgård.

av maskiner, vitvaror m.m. Värmepumpsinstallationer.

Kontakta Henry

0709 669 483

Läs mer på www.villarent.se

0479-130 48

Tandläkare Edema (Lönsboda) Loppis & Retro Butik Här hittar du mängder av porslin, emaljerat, glas mm. Du hittar oss 2km söder om Lönsboda mot Sibbhult/Kristianstad, väg nr 2101. Se skylt, flagga. Öppettider lörd-sönd 11,00-17,00. Önskas besök på andra tider ring 0708 209978. Välkommen.

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna

Vi skapar glada leenden

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

Broby. tel 044-412 00

0479-41 20 00 www.tandvardshuset. lonsboda.se


Bilverkstad www.vianor.se

Däck Däckhotell

TväTTa bilen bilverkstaD ac-service

20:-

hjulinställning

dygneT runT Miljövänligt (vid Netto)

Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

Fastigheter Varför inte ringa Sveriges största mäklare? Fastighetsbyrån i Osby 0479-131 45 / 044-404 00 / 0451143 90. Esplanadg. 3, OSBY. www.fastighetsbyran.se/osby

Handarbete Bittes Handarbeten Brogatan 31, Knislinge Tel. 044-612 88 & 0709-24 27 12

Tänker ni sälja huset? Tillsaluvärdering gör vi gratis. Tel 0479-89 90 10 Ralf 070-398 70 07 Postgatan 1, Osby

20:00 – 24:00 Dans till Callinaz Tydingesjön Broby

LÖRDAG 8 JUNI 19:00 Pubkväll 22:00 – 02:00 Nattclub Restaurang Borgen Osby

21:00 Bio: Only God Forgives Folkets Hus Sibbhult 21:30 – 01:30 Studentparty 20+ Speakeasy Älmhult

SÖNDAG 9 JUNI 19:00 Bio: Bäst Före Folkets Hus Sibbhult ONSDAG 12 JUNI 14:00-16:00 Sibbhults Hembygdsförening visar Glasmuseum och Hembygdsgård

FixartjejeN

LÖRDAG 15 JUNI 21:52 Trollanatta saml vid Såg & Motor i Broby SÖNDAG 16 JUNI 08:00 – 16:00 Hemvändardag Lönsboda församlingshem www.orkenedsforsamling.se. 19:00 Bio En sång för Marion Folkets Hus Sibbhult

• Städning & Flyttstäd. • Fönsterputsning • Företagsstäd • Trädgårdshjälp m.m.

19:00 Jazz o Annat medv Bosse Nilssons Kvartett Kollekt Cancerfonden Fri entré. Farstorp Kyrka

076-00 680 03

Jag fixar RUT-avdrag 50%

Maskin & Cykel

Välkommen till

Lilians Taktila Hälsa & Hudvård På landet

0706-260 253

www.helolen.com Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Trädgård

FREDAG 14 JUNI Räkfrossa. E&E Stora Hotellet

20:00 – 24:00 Dans till Glenn Endys Tydingsjön Broby

Hälsa Tips Thaimassage

19:00 Bio Amour Folkets Hus Sibbhult

FREDAG 7 JUNI 19:00 Bio: Fast & Furious 6 Folkets Hus Sibbhult

Hem & trädgård

Karin 044-406 11 0739-81 95 90

18:00 – 22:00 Dans till Cedrix Tydingsjön Broby

TV & Antenn Hos oss får du hjälp!

Taktil massage Lilian Ohrberg 044- 660 54 www.lilianstaktila.nu

Veterinär

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76

Djursjukvård för hund, katt och häst.

Din VVS-firma i Osby

044-412 95 0709-742 064 Nyförsäljning Rep. & Service

Butiken öppen:

Mån-Tors 17-19 Lör 10-13

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

Brog. 31. Tel. 044-612 88

Vvs

Leg. Vet. Per Josefsson

Storg. 24, BROBY

Gör service på din cykel & gräsklippare. Hämtar gratis i Knislinge.

Knislinge

från

ONSDAG 5 JUNI Live Musik i restaurangen. Johanna Jingnert med vän underhåller. E&E Stora Hotellet Osby

31

Evenemang 5 – 16 juni

evenemang

0479 - 200 80


En kväll i juni

Allsångskväll i Osby Centralpark • 26/6 2013 • Kl 18.00

Jessiscoan Pers

Ylva Palmgren med kör

Jonathan Almfjord Tord Martinsson Fredrik Nil

ssonjord

Allsångsorkestern

Huvudsponsorer:

Osby Näringsliv

Guld- sponsorer:

Tommy Karlsson

Arrangörer:

Aoo11 2013  

Allt om Osby, 100% Lokaltidning

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you