Page 1

100% Lokaltidning

Bygg-Matte Carlsson pรฅ besรถk hos XL-bygg i Osby. Foto: Johnny Billinger

nr 7 11 - 23/4 2013


2

ledare

Gränslösa möjligheter

Möt våren på...

Om man åker omkring i Osby, Östra Göinge, Älmhult eller Markaryds kommuner, så kan det vara svårt, även för oss som bor här – att se skillnad. Vi har alla gran och tallskogar. Bokskogar och blandskogar. Sjöar och vattendrag. Kuperat, öppet, trolskt och vidunderligt vackert. Utanför detta område så blir det mer öppna landskap. För en turist som söker skog och porlande bäckar, djur och stark miljökänning, små samhällen och massor av små mysiga pensionat, så kanske det blir förvirrande att vi har fyra olika organisationer, fyra olika kataloger, fyra olika sätt att marknadsföra – samma sak? Vad skulle hända om vi la alla pengarna i samma påse och gjorde något riktigt stort istället? Det finns säkert 100 miljoner människor i norra Europa som aldrig varit i en riktig skog. Tänk om vi kunde attrahera en promille av dem. Det finns fantastiska möjligheter, men då måste vi nog göra som de som kommer hit. Strunta i gränserna. Johnny

Bli Vårfin hos oss

w w w.osbyaktivcenter.se V. Storg. 61, OSBY. 0479-128 73 info@osbyaktivcenter.se

AKTIVITETER TRX Gym Core Yoga Pilates Zumba Walking

103 10

Massage Spinning

Esplanadg. 5, Osby

Solarium

Allt om Osby • Allt om Göinge

FÄRG TONING PERMANENT • DAM HERR BARN Välkommen gammal som ung!

Osby: Hantverksgatan 5, 283 50 Osby Ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda och Hallaryd. Ansvarig utgivare Johnny Billinger Tryck Litografen, Vinslöv • Distribution Posten Hemsida: www.alltomosby.se / www.alltomgoinge.se

Switching Bodypump® Kostrådgivning Personlig träning

Annonser 0479-160 07, annons@alltomosby.se carina@alltomosby.se 070-3051770 Jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 Nästa utgivning: Annonsbokning: Materialdag:

Torsdag 24 april Torsdag 11 april Måndag 15 april

Öppet i receptionen: Mån, Tis & Tors 08.00-20.00, Ons 14.00-20.00, Fre 08.00-18.00, Sön 16.30-19.30


3

HOS OSS

Facade Anti-green

På trä, sten och mur.

20:Spray 0,5 liter.

Öppettider Mån– Fre  kl. 10  –18 Lördag  kl. 10  –15  Söndag  kl. 12 –16

Aronssons Måleri AB Ö. Järnvägsgatan 11, Osby · Tel. 0479-102 30

22 -

www.flugger.se · Vardag 9 - 18, lördag 10 - 13

Såggatan 3, 283 41 Osby   

Kometen

ÖPPET mån-fre 6.30-21.00 lör-sön 8.00-21.00

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

KYCKLINGKLUBBOR

YOGHURT VALIO

Guldfågeln, 1 kg, fryst.

1 liter.

19 90

1790

/ kg

/st

Jmf.pris 19,90/kg

Jmf.pris 17,90/liter

FLÄSKFILÉ

FALUKORV

Smålandskött, Sverige

Scan, 800 gr.

99 90

19 90

/ kg

/st

Jmf.pris 24,88/kg

FLÄSKFILÉ

MILDA MARGARIN

Danmark

1 kg. Unilever.

20 -

59 90

/ kg

Erbjudanden i denna annons gäller 11 – 14/4 2013.

/st

Jmf.pris 20:00/kg

Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning.


4

reportage

hökön

Hökön / Hägghult – här händer det saker!

Först vill jag tacka alla som kom och deltog i boksläppet av min diktsamling Bräckt vatten! Det var fullsatt i Svarta bergen och en fantastiskt stämning. En fantastisk uppslutning som värmer mitt hjärta mycket. Tack alla!

Kulturpristagare föreläser om

branden på Vakömyr Från boksläppet i Svarta bergen.

Många förslag

Vi har haft byamöte i Hökön. Där var det också stor uppslutning. Ett 60-tal personer hade samlats i Hököns skola för att diskutera Hököns nutid och framtid. Det gläder mig att så många kom dit och alla hade mycket goda idéer om hur vi, tillsammans, kan utveckla vår fina by. Det kom även många förslag på vad vi ska göra för summan vi fick med Osby kommuns kulturstipendium. Det blir ett roligt och även svårt arbete för styrelsen att arbeta vidare på detta. Synd bara att pressen inte kunde vara på plats för ett reportage, det var verkligen en afton att skriva om.

Billigt boende

Jag har träffat några nyinflyttade ungdomar i byn och kan nu konstatera att alla lägenheter i byn, åter, är uthyrda! Dock finns det några tomma hus och även tomter att bygga på. Så är du sugen på ett billigt boende i en fantastisk by med underbar natur inpå knuten och bra pendlingsmöjligheter till Älmhult, Lönsboda och Olofström, tveka då inte att titta närmare på Hökön! www.hokon.se

Loppis den 5 maj

Nästa arrangemang i Hökön blir Loppis 5 maj. Missa inte det!

Njut våren! / Catarina Carleson. Foto: Solveig Palm

Planerar metartävling i Osbysjön

Idén att anordna en metartävling vid Prästängen tog form en kväll då ledarna i IFK Osbys F00-lag satt och funderade över vad Osby verkligen behöver. Större evenemang har skett förr på Prästängen, då i form av Amerikanska bilar med tillhörande människor i tusental. Prästängen är även i centrum under Valborgsfirandet och utgör en naturlig samlingsplats för arrangemang och högtider i Osby.

Arrangemang i maj

Tanken är att låta Prästängen återigen få en central roll i en metartävling i maj. Ett led i det är att IFK Osby bjuder in och söker samarbetspartners från kommunens skolor och Osby shopping. Allt för att kunna få till ett större arrangemang som

förkunnar att våren håller på att övergå i sommar. Tävlingen kommer att arrangeras på ett sätt som passar hela familjen. Håll utkik efter mer information efterhand som vi närmar oss maj månad!

Osby Kommuns kulturpris 2012 gick till Hököns Intresseförening med motiveringen: För deras värdefulla arbeta med att skapa gemenskap och sammanhållning genom olika kulturarrangemang och aktiviteter inom Hökön och för ett kreativt och hängivet arbete med att synliggöra 20-årsdagen av branden på Vakö Myr med såväl en utställning som en bok.

Torsdagen den 18 april kl 19.00 kommer Tina Brohmin, Solveig Palm och Catarina Carleson från Hököns Intresseförening att berätta om branden och räddningsarbetet av Vakö myr tillsammans med en av de brandmän som var med. Därutöver berättar de lite annat från Hökön och Osby Bibliotek bjuder på fika. Varmt välkomna önskar Osby Kultur och Bibliotek.

Till våra Lönsboda-kunder! För drygt två sedan öppnade vi vårt gym i Lönsboda för att fylla ett sedan länge uppdämt behov. Vi väljer nu att avveckla gymmet med ambitionen att byta inriktning! Anledningen till att vi fattat detta beslut just nu är att ytterligare ett gym har etablerat sig på orten och att vi anser att kundunderlaget är för litet för två liknande verksamheter. Vi vill på detta sätt minimera risken för att dessa båda ska ta ut varandra vilket i sin tur skulle kunna leda till att Lönsboda åter står utan gym. Vi kommer att hålla igång befintlig verksamhet t.o.m den 31 maj. Därefter ”ligger vi lågt” under sommaren för att, om alla pusselbitar faller på plats, köra igång något nytt till hösten! Vi ska göra vårt yttersta för att ordna det på bästa sätt för alla våra aktiva kunder! Vid eventuella frågor så finns jag som vanligt på plats tisdagar och torsdagar kl. 16-18.

Önskar alla en hälsosam vår! Anna-Karin Lennartsson, Lönsboda/Osby Aktivcenter


5

å p a s Utförsäljning av demosängar! s a P 12 DEMOSÄNGAR SÄLJS MED 25-40 % RABATT P.G.A. TYGBYTE! Sirius kontinentalmadrass 5-zonad pocket

14.995:Ord.pris 23.880:-

Valhall ram inkl. bäddmadrass 3-zonad pocket

3.995:Ord.pris 5.490:-

Sirius ställbar 5-zonad inkl. bäddmadrass

11.195:Ord.pris 14.990:-

Samtliga sängpriser är exkl. ben 7.990:Ord.pris 13.390:-

Birka rammadrass inkl. bäddmadrass Supersoft, 7-zonad pocket

8.595:Ord.pris 11.195:-

Valhall ställbar inkl. bäddmadrass, 3-zonad pocket.

6.595:Ord.pris 10.180:-

Sirius rammadrass inkl. bäddmadrass Supersoft, 5-zonad pocket SÖNDAGSÖPPET 28 APRIL KL 13-16

Månd-Fred 9-18, Lördag 10-13 • Lönsboda Tel 0479-20160, 213 60 • www.bergmans.se

• Kolla på www.bergmansmobler.com

Supersäkert

Safepartner vakar över Osby tätort 24 timmar om dygnet. Här finns alltid en bil på uppdrag som säkerställer att dörrar är låsta och att allt är som det ska. Vill du känna dig supersäker?

0479-53 60 50 www.safepartner.se


6

reportage

Öppet hus hos XL bygg

Invigningen av en ny utställningshall hos XL bygg närmar sig. Intensiteten ökar för varje dag. – Man sätter ett datum och sen hoppas man att allt är klart, säger Thomas Johansson som tillsammans med broder Hans ser fram emot invigningen.

Visa produkter

Utställningshallen kommer att inrymma en stor del av de leverantörer som ingår i XL byggs sortiment. – Vi får ju också en möjlighet till utrymme för alla de byggare som vi jobbar med, säger Thomas. Här kan de visa produkter men också ha lite möten. För detta ändamål så utrustas huset även med kök och serviceutrymmen. Stor invigning blir det för allmänheten och byggmarknaden den 18 april. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Outlet-dagar i sikte Vissa idéer är bättre än andra. Det är snart 10 år sedan som ett antal företagare kom samman i ett näringslivsprojekt. De hade alla samma problem. Produkter som tog för mycket plats. Överblivet, återlämnat, reklamerat, andrahandssorterat, skadat etc etc. Viljan var att rensa och få nya produktionsytor. Varför inte samla ihop allt och sälja billigt? En fabriksoutlet.

Miljoner orsaker

Snart tio år senare så kan väl ingen säga något annat än att det blivit en succé. Varje år kommer ca 10.000 besökare under två dagar till Osby. Alla med en enda ambition – att spendera pengar. Tusentals släpkärror invaderar och förväntningarna är stora att lämna byn med full last. Besökarna kommer från en 15 mils omkrets och spenderar varje år miljoner i plural – i Osby.

Alla hänger på

Ved köpes Önskar köpa ved om 10 m2 i längder, inklusive leverans till bostad i Osby. Ring 070-322 75 19

Det är ju självklart att handeln och föreningarna ser detta som en otrolig möjlighet. Osby Shopping med ca 40 butiker vässar just nu sina erbjudanden. Föreningarna laddar inför sin servicefunktion. De ser till så

att det grillas korv, steks våfflor, serveras rykande kaffe och massor med annat gott. En folkfest där vi alla är vinnare. Ambitionen är att de som åker härifrån med fulla bagageutrymmen och kärror, ska vara gladast och mättats av alla.

Bidra till festen

Lördagen den 27 april kl. 09.00 16.00 samt söndagen den 28 april kl. 10.00 - 14.00 så är det alltså dags. Boka in denna helg. Tipsa nära och kära att komma till Osby. Ju fler som kommer hit desto bättre. De sista åren har vi haft lite otur med vädret. Men nu är det dags för ändring. Vi utgår från att det blir sol och mer folk än någonsin. Text: johnny@alltomosby.se

OSBY OUTLET 27-28/4

1000-tals produkter till VRAKPRISER! Hallarydsvägen 8, OSBY • www.lekolar.se


7

e s t t a A N M O VÄLK ! L A K O L S G N I N L L Ä T S T U a y vår n Våra LEVERANTÖRER är på plats!

Vi har

ÖPPET HUS torsdagen den

18 april kl. 10 -18 Vi bjuder på något lätt ätbart under dagen!

OSBY

BYGGMATERIAL ÖPPETTIDER: MÅN – FRE 7 – 18 • LÖR 9 – 13. KLÖVERVÄGEN 18, OSBY • TEL 0479-126 70


8

näringsliv

Solid Rock ger tyngd åt årsmöte Osby Näringsliv w w w.osby.nu

Kansli Besöksadress: Västra Storgatan 26, Osby Postadress: Box 57, 283 21 Osby Tel. 0479-161 10 E-post: info@osbynaringsliv.se

Nu blir det Pompa och ståt när Osby Näringsliv uppmärksammar goda Osby Näringsliv Osby Näringsliv insatser. Tidigare år så har näringslivet delat ut Företagarnas pris ”Årets

företagare” vid det årliga årsmötet. Men från och med nu, så blir det både bankett och plakett plus fler pristagare. Utöver årets företagare så delas det även ut pris till Årets Nyföretagare, Årets Butik samt ett Eldsjälspris. Namnet Solid Rock, är ännu en hemlighet. – Det är ett namn på kvällen och en start på något nytt, säger Osby Näringslivs ordförande Mats Svensson hemlighetsfullt.

Hittat formen

Osby är riksbekant för sitt näringsliv och nämns ofta tillsammans med Gnosjö som en ort med många nyföretagare och en struktur som ger företag en bra start. Närhet och samarbete mellan näringsliv och kommun, har varit en del i framgången, enligt många. – Framgångar och bra insatser måste premieras, säger näringslivsutvecklare Gert Jönsson. Vi har planerat för detta under

flera år, men först nu hittat en form som vi tror på, säger Gert.

Bankett och plakett

Festen hålls på Borgen där alla medlemmar i Osby Näringsliv välkomnas. Konferenicer är Göran Ebenhart, känd ståuppare från Markaryd som av många anses som landets skickligaste komiker. – Vi hoppas att kvällen ska bli både rolig och givande för många, avslutar Gert Jönsson.

Kallelse årsmötesförhandlingar och lite av Solid Rock

NYSTARTADE FÖRETAG

Torsdagen den 25 april, kl. 18.30 bjuder Osby Näringsliv in till årsmötesförhandlingar på Restaurang Borgen i Osby.

Billigagolv Svenska HB Försäljning av golv till konsument Ägare: Bengt Skoog

Program: 18.30 Årsmötesförhandling, ärende enligt stadgarna 19.00 Buffé Årets Nyföretagare - utmärkelse från NyföretagarCentrum Årets Butik - utmärkelse från Osby Näringsliv Eldsjälspriset - utmärkelse från Osby kommun Årets Företagare - utmärkelse från Företagarna Konferencier: Göran Ebenhart 21.00 Slut Pris: 250 kr / person inkl. moms (kontant eller mot faktura) Anmälan till Osby Näringsliv senast torsdag den 22 mars. E-post: info@osbynaringsliv.se eller tfn 0479-16110 OBS! anmälan är bindande.

Osby Bilplastteknik AB Rep. Plastdetaljer på bilar Ägare: Lars Göran Svensson Wästergårds i Osby AB Äga och förvalta egendom Ägare: Linus Wästergård Humana Futura Stödboende Ägare: Ranja Runesson GNB i Osby AB Byggföretag Ägare: Gabriel Nilsson

Välkomna !!! Osby Näringsliv Styrelsen

Inbjudan lunchmöte

Fredagen den 5 april kl. 12.00 - 13.00 Hantverksgården, Lönsboda Program Konsumentens rättigheter och skyldigheter kontra näringsidkarens. Konsumentrådgivare Katarina Koch Konsument Södra Småland Osby Näringsliv bjuder alla företagare på lunchen I syfte att stärka nätverket mellan företagen i kommunen bjuder näringslivsorganisationen, Osby Näringsliv, en gång per månad in till företagslunch.

kalender 25 april 18:30

Årsmöte Osby Näringsliv 26 april 12:00

Lunchmöte Borgen 27 april 09:00

Osby Outlet 10:00

Långlördag 28 april 10:00

Osby Outlet 25 maj 10:00

Långlördag

Följ Osby Näringsliv på Facebook och Twitter – läs mer på www.osby.nu

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479 -528 000 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


reportage

Välkommen till vår

Osby HÄSTVEDA

VÄRMEDAG

OSBY

24 april kl 13 - 18!

Utgångspris: 1 095 000:-

Utgångspris: 795 000:-

6 rok, boarea: 194 kvm Energiprestanda: 88 kWh/kvm år Adress: Stensätersvägen 16

8 rok, boarea: 170 kvm & biarea: 10 kvm Energiprestanda: 106 kWh/kvm år Adress: Violvägen 9

Visas tors 18/4. Ring 0479-131 45 för att boka!

Visas tors 11/4. Ring 0479-131 45 för bokning!

Välskött, rymlig villa på barnvänligt område nära centrum. 4 sovrum. Inglasat uterum & helkaklat badrum fr -07. Mäklare: Dan

Välplanerad villa på barnvänlig återvändsgata, granne med Klinten & utsikt över Osbysjön. 4-5 sovrum och öppen planlösning. Mäklare: Dan

OSBY

Representanter från Nibe och Värmebaronen är på plats och svarar på dina frågor. Kom och sätt dem på prov!

TOSTHULT

Mest varmvatten – helt enkelt. Utgångspris: 565 000:-

Utgångspris: 1 695 000:-

5 rok, boarea: 140 kvm & biarea: 102 kvm Energiprestanda: 177 kWh/kvm år Adress: Linnéavägen 2

10 rok, boarea: 172 kvm & biarea: 92 kvm Adress: Tosthult 1235

Visas mån 15/4. Ring 0479-131 45 för bokning!

Villa på hörntomt nära centrum, idrottsaktiviteter och skola. 5 rum varav 3 sovrum. Delvis insynsskyddad trädgård. Fjärrvärme. Mäklare: Dan

Ring 0479-131 45 för att boka visning!

Charmigt gårdshus och torpstuga på stor tomt mitt i skogarna i nordöstra Skåne. Porlande skogsbäck, egen kräftdamm med badbrygga och fiskedamm. Mäklare: Dan

Besöksadress: Esplanadgatan 3, Osby. Tel. 0479-131 45, 0479-213 44 alt. 044-404 00

SPARA PENGAR från första dagen

BÄSTA VALET

vattenburet för villan med m enligt radiatorsyste ens test ghet Energimyndi

NIBE F1245 – en avancerad bergvärmepump som alla kan använda och som sänker din energikostnad med upp till 80%. Energimyndighetens test av bergvärmepumpar visar att NIBE F1245 är det bästa valet för villaägare med vattenburet radiatorsystem, även i kombination med golvvärme. NIBE F1245 har bästa årsvärmefaktor och en verkningsgrad på hela COP 5.2 för dessa hus. Dessutom ger NIBE F1245 varmast och mest varmvatten, hela 258 liter. Läs mer om våra bergvärmepumpar och testet på www.nibe.se

värmepumpar

DAIKIN - LUFT/LUFT VÄRMEPUMPAR • 5-års totalgaranti gör Daikin till ett tryggt val • Kända för den låga ljudnivån • Marknadens bredaste sortiment, väggmodell, designmodell, golvmodell eller takmodell – välj den som passar ditt behov • Ger dig komfort året runt; värme och luftkonditionering • Underhållsvärme för fritidshuset med styrning via mobiltelefonen

Vi testar din affärsidé och gör dig startklar!

Hos oss får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning, när du tänker Starta Eget. Boka tid på tfn 0479-152 50. Vi finns på Näringslivscenter, V Storg. 26 i Osby

Från inspiration. Till installation. Tegvägen 5, Osby. 070-325 35 33

9


10

Hem & trädgård och dikt

mossa! En väldig massa

jankovs

Så är vi där igen med mossproblemen, som aldrig tycks ta slut.

trädgårdstips På 80-talet skulle mossan kalkas bort och då såldes kalk överallt och folk kalkade nästan till överdrift. Nu vet vi att enbart kalk inte räcker för att få bukt med mossan. För att kunna bekämpa den måste man också veta vad som gynnar den. Fukt, kyla, skugga (hela Sverige ligger i skugga under vinterhalvåret), sterilt gräs, näringsbrist och gles gräsmatta gynnar mossan tillsammans med de kväveoxider, som våra bilar släpper ut i luften och som faller ner som den

bästa mossbefrämjaren på jordklotet. Gör en renovering av gräsmattan i vår. Om den är gles och torr ska Du toppdressa med näringsrik toppdress samt så i nytt gräsfrö. Då får Du en ny stark matta med motståndskraft mot både torka och mossa. Gödsla sedan minst två gånger till under säsongen med Algomin Gräsgödsel, som vi karlar gärna använder eftersom vi då kan göra två saker samtidigt, nämligen både kalka och gödsla. Jag vet ju att det fungerar, för mina kunder säger att när de använt Algomin i några år så har de inte längre något problem med mossan. Ju fler saker av de som mossan gillar som

Idyll Gård Strandläge Tyskar, holländare, danskar etc. köper. Välkommen att kontakta oss

031-249680 0451-772 070 SVENSKA TORP.SE SVENSKA IDYLLER.SE

Du ändrar på desto bättre resultat får Du. Använder Du ren järnsulfat dör visserligen mossan för stunden men eftersom järnsulfat är mycket surt får jorden också ett lägre Ph-värde, vilket resulterar i mer mossa senare. Detta kan Du motverka genom att kalka efter järnsulfatbehandling. Även Nelsons mossa GTI innehåller järnsulfat. En ny och bra produkt är Algomin Mossa som fungerar utan gifter och samtidigt gödslar gräset. Mossan vissnar och torkar bort. Du behöver inte räfsa. Idag när jag skriver detta är det den första april och jag har inte blivit lurad en enda gång, tror jag. Jag kommer att tänka på de aprilskämt, som jag hittat på under åren. Det första var: ”F l a g g s t å ng s frön.- Så din egen flaggstång. Välj på skånska, danska eller svenska flaggan.” Annons i NSK med bild på knoppande flaggstång. Kontoret i Osby hade vid detta tillfälle en praktikant som skickades iväg till Växtmästaren för att göra ett reportage om detta fantastiska fenomen. Han kom med pennan i högsta hugg och ambitionen att göra en bra artikel. När han berättade sitt ärende för mig och jag vred mig i skrattkramper rusade han iväg och skrek : -”De ska få äta upp detta!!!” Han sågs försvinna i riktning mot NSK:s lokalkontor. Nästa

Kung Bores avsked Av med rocken av med jackan fram med spaden och med hackan Bore, som om vintern rår måste inse: ”Det är vår”! Dystert gubben kylan saknar medan vårens blomster vaknar han i sommaride går torkande sin istappstår. Men vis av åren gubben vet efter vår och sommar het kommer höst som snabbt förgår och ny vinter då han rår! Bore somnar skönt – han drömmer om den årstid vi nu glömmer.

succé var Bayers gödselstrumpa, en fantastisk uppfinning. Strumpan skulle man helt enkelt ha på sig i ett par veckor utan att ta av den och sedan gräva ner den intill en tanig buske, som genast skulle räta på sig och få sin blomstringstid. Vi hade både annons och artikel i NSK om denna suveräna uppfinning. Många kom och frågade efter produkten men ingen köpte. Lite senare fick jag ett brev med trevliga kommentarer och hurra-rop från Bayers huvudkontor i Tyskland där man fått en översättning från lokalkontoret i Sverige. Många tyska ölmagar i Bayern lär ha hoppat av skatt. Tyvärr har jag inte plats för alla

Emilia W.

skämten i denna spalt. Men ett av de allra bästa är följande: Vi bodde på Kullåkersgatan och jag passerade dagligen Halmslöjden, då i Bo och Caroline Mazzettis ägo. Fan for i mig då det närmade sig den första april och jag tillverkade en stor och ståtlig skylt, som jag satte upp precis vid entrén till Halmslöjden. Det stod med stora tydliga bokstäver: ”STÄNGT IDAG DEN 1:STA APRIL P.G.A HÖSNUVA.” Jag har aldrig berättat för Bosse och Caroline att jag var boven men det är väl preskriberat nu? Många hälsningar Jankov o Sia (som börjat gå ut igen)

ermo.maklarna@ermo.se

Vid köp eller försäljning av fastighet hjälper vi gärna till med förmedlingen. Se våra objekt på hemnet.se VI HAR KONTAKT MED ALLA BANKER Ring när ni vill köpa eller sälja. Tryggt, effektivt och smidigt. Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 Osby

Tillverkar o säljer Bellman – det underhållsfria soptunneskjulet

Behöver du hjälp med hem och trädgård – ring eller maila! PRivaTkUndeR

Utnyttja ROT-avdraget – 50% av arbetskostnaden! 076-00 680 03 www.nb-allservice.se • e-post: nballservice@home.se


hem & trädgård

NYA Skottkärra

Stroller

Botana

Gödsla bort mossan 300m

från Jabadabado

11

200:- 249:-

Plus+Mossa 250m2

298:-

2

ord.pris 298:-

ord.pris 398:-

ord.pris 398:-

Kalk

Kompostnät

50-100m2

98:-

nu 79:-

ord.pris 149:-

t i m m o k N E R Å Nu har V !

till

Drivbänk

349:ord.pris 699:-

Begränsad tillgång!

Fågelbad Rost, höjd 35 cm.

129:ord.pris 229:-

Kurser i butiken!

Vi förökar växter

Inspirationskurs för Dig som vill lära Dig att ta sticklingar och föröka växter. Kurstillfällen: 18/4, 25/4 kl 18.15 i butiken. Pris: 200:- inkl mtrl att ta med hem och driva vidare.

Lär dig ympa!

Du får lära Dig ympa och få med Dig hem ett alldeles eget äppelträd. Kurstillfällen: 17/4 och 24/4 kl 18.15 i butiken. Pris: 200:- inkl. mtrl.

Öppet i april och maj lördagar och söndagar 10-15! Öppet: vard. 10-18 • lörd. & sönd. 10-15. Tel. 0479-143 28.

www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Mitt i Osby, bredvid Konsum.


12

hem & tädgård och ekonomi din ekonomi

trädgårdsinspiration

Så blev det då äntligen vår …

Logga in för bättre

pensionskoll Kanske är det sista gången du får ett orange kuvert i brevlådan. Nu går det nämligen att välja hur framtida pensionsprognoser ska skickas ut, digitalt eller per post. Minpension.se är en bra väg för att fler ska få bättre grepp om helheten.

Underlättar helhetsbild

Det är april – det ÄR vår! I skrivande stund är det Våffeldag, snö i drivor och nattemperatur med -10o. Våren lyser intensivt med sin frånvaro. Blir det vår i år, månne? I fjol vid denna tiden var det ” +8o och ett ljummet vårregn som fuktar och doft av jord, som sprider sig”… Nä, nu får det vara nog. Jag trotsar, jag låtsas… April är här! Jag har faktiskt brått. Inventerar snabbt bland fröerna. Konstaterar bestämt att jag inte behöver köpa några nya fröer i år. Kan börja så med en gång. Allt finns - sallat, rädisor, dill, morötter, rödbetor, sockerärtor, palsternacka, gurka, bönor, ruccola, purjolök, kålrötter och sist men inte minst alla ljuvliga sommarblommor – tagetes, sommarrudbeckia, luktärt, ringblommor, zinnia, lejongap, krasse, sommarbrudslöja, atlasblomma och solrosor. Fröerna är på plats. Då var turen kommen till jorden. Kvickt på med tofflor – det är ju april! Hopp i snön. Snö i tofflorna och ut i boden. Jodå, där står två säckar med prima såjord. Bägge är trasiga i hörnen. Mössen har varit framme. Nåväl. En check bland såkärlen. Tio…

nästan femton stycken. Perfekt! Växthuset blir precis lagom fullt. Tillbaka in till fröerna. Lägger alla påsarna i ett rostfritt tråg. Väl ute igen. Lastar jorden, vattenkannan, spaden och överst på skottkärran tråget med fröerna. Snirklar mig vant genom trädgården. Aprildofterna slår mot mig …jord, gräslök, kompost och åter jord. Jag öppnar mitt växthus. Värmen sköljer över mig. Jag fattar spaden. Gräver om jorden , inte för att så – bara för att dofta. Öppnar takluckan, myser och backar ut.

Många upplever pensionssystemet som krångligt och osäkert och prognosen som ointressant. Den största osäkerheten rör storleken på den slutliga pensionen. Kommer den att räcka till det jag behöver och det jag vill göra? Att det orange kuvertet bara visar en del av den totala pensionen har inte gjort det lättare. Se kuvertet som en signal om att stanna upp en stund. Ta dig tid att ordna med inloggningsuppgifter till Pensionsmyndighetens sida och att registrera dig på minpension.se. Allt för att förenkla din pensionskoll. Då är det lättare att få helhetsbilden över pensionens tre delar: • Allmänna pensionen • Tjänstepensionen från arbetsgivaren

månadssparande på 650 kronor om man börjar spara vid 50 års ålder och 450 kronor om man startar vid 45 års ålder. (Antagen avkastning 4 % och skatt på 30 %).

• Det egna sparandet

Kontakta din bank så kan du få hjälp med att se över ditt pensionssparande!

När du är inloggad är det dessutom enklare att prova sig fram med olika utbetalningstider och pensionsåldrar för att se hur det påverkar utfallet.

Peter Andersson Privatrådgivare, Sparbanken 1826

Vad går att påverka?

Då händer det – jag nästan dör av lycka. Lyckan drar ner mig. Den lägger huvudet mot en varm sten och sluter mina ögon. Jag håller kvar lyckan, är bortom tid och rum, hör talgoxen, snusar på jord, sår, vattnar, sår och vattnar igen. Allt på en och samma gång. Öppnar ögonen. In i växthuset igen. Gräver, doftar och backar. Ute igen och dör nästan igen – av samma lycka. Det är april. Det är vår!

I grunden är det här med pensioner enkelt. Eftersom livsinkomsten styr pensionens storlek räcker det med att förstå att lön in ger pension ut. För att påverka pensionens storlek handlar det om att jobba längre, öka inkomsterna och spara själv. • Att jobba ett år till och gå vid 66 års ålder kan betyda 600 kronor mer i pension efter skatt per månad för den som är 60-plussare idag.

Ha det gott! Yvonne yvonne@lirtradgard.se

• För att få samma belopp i 20 år från eget sparande behövs ett

Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus? Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se


reportage

Grillsäsongen är här

13

dorthys tips & inspiration

Så härligt när ”grillosen” sprider sig i luften och det hörs sorl från grannarna. Synd om den som får stå ensam i köket… Det blir så mycket trevligare om man kan laga maten tillsammans.

Före

Färdigt resultat

Behandling med dekorvax

Utekök

Vi iordningställer ett enkelt utekök. Man bör noga tänka igenom vad man vill med sitt utekök. Behöver vi vatten och en vask, eluttag eller behöver vi bara avställningsytor och arbetsbänk? I vårt fall räcker det senare. Behovet säger arbetsyta och förvaring av redskap och råvaror. För att passa till den övriga miljön så fordras det lite ”fix”. Den lilla byrån är ett loppisfynd och den större arbetsbänken är ett nyköp från ett större välkänt möbelföretag. Vårt kök ska se lite gammalt o nött ut.

Köket kommer mestadels att stå i ett uterum och kommer ibland att rullas ut på gräsmattan.

Arbetet kan börja

Vi börjar med att mattslipa alla ytor och därefter tvätta med målartvätt. Den lilla byrån som var av obehandlad furu, grundades en gång med Jotuns kvist- o spärrgrundning och därefter målades möblerna med tre strykningar av Beckers snickerislip. Därefter slipar vi alla kanter och eventuella slitytor med sandpapper. När vi nu fått fram ett lagom gam-

malt utseende är det dags att gno in vaxolja.

God ”glace” till grillat; lamm, fläskkött och kyckling

Bänkskivan och skärbrädorna behandlades med Osmo decorvax och därefter Osmo hårdvaxolja. Ytan som behandlas med hårdvaxolja blir mycket slittålig och motståndskraftig för eventuellt fett och vätskor. Så ….. färdigt att njuta av grillsommaren. Ha en skön sommar! Dorthy Målerifirman Sture Persson AB

Ca: 4 personer 1 ½ dl olivolja 4 vitlöksklyftor (pressade) 2 nypor färsk timjan = 2 msk torkad 1 kvist rosmarin (stött) 4 msk honung 2 msk sirap 2 msk tomatpure´ 2 nypor salt Samt nymalen svartpeppar Pensla rikligt på köttet vid sista vändningen på grillen.

ÖPPET HUS 12 maj kl 15–20

Äntligen Vår!

3L . Ord. 3L. Ord. pris: pris: 295:295:Kampanjpris:

179:Jotun Demidekk Terrasslasyr Specialutvecklat för tryckimpregnerat trä. Skyddar mot fukt och sprickbildning i upp till 3 år med bara en strykning. Går att bryta i många kulörer. VÄLKOMMEN

3L. Ord. pris: 547:Kampanjpris: Penselexperten hjälper er att välja rätt verktyg

399:-

TILL VÅR PRISFEST!

(Specialpriserna gäller tom 14 maj)

MåleriButik

Dags att olja trädäcket Olja för impregnerat trä (terrasser och möbler). Skyddar mot spickbildning och nedbrytning.


14

föreningar Therese “Tisse” Löfberg Gertsson körde sista passet över 105 minuter i det ädla syftet att samla in pengar till Barncancerfonden.

Spin of Hope gav 13188 kr

Spin of Hope genomfördes på Göinge Träningscenter i mars. Alla intäkter tillfaller Barncancerfonden. – 72 personer var med och cyklade, 88 st om man räknar med att folk var med på flera pass så vi samlade in 13 188 kr till Barncancerfonden, säger Jenny Olsson, ansvarig för cyklingen.

Slippa cykla

Men det var också några som kom ”billigt” undan. – Haha, ja det var några som faktiskt betalade för att s-l-i-p-p-a cykla, men deras pengar räknas ju också, skrattar Jenny. Bild och text: Mikael Persson (MiP)

Kolla formen

En glad Gunnar Bladh gratulerar pristagarna.

Rekord i Hallaryd Det var en glad Gunnar Bladh som vid prisceremonin kunde summera 460 deltagare i årets Hallarydslopp. Ett rekord som gjorde sig extra bra i solskenet. Det lovar gott inför nästa års 25 års-jubileum.

Hallarydsloppet består egentligen av flera lopp, där det alltid finns en distans för alla, oavsett ålder och kondition. Loppet ligger också strategiskt rätt i tiden. Många kommer hit för att kolla formen inför det kommande Göteborgsvarvet. Andra kommer för att loppet är en deltävling i den prestigefyllda Sunnerboklassikern. Därför är en övervägande del från Småland.

Henrik vann dubbelt

Vinnare i den tyngsta herrklassen (21 km) blev Henrik Jansson från Älmhult. Eftersom det var hans tredje vinst, så tog han också hem vandringspriset. Motsvarande vinnare på damsidan blev Annika Bardh från SK Graal. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Välkommen att fynda bland nyinkomna fräscha kläder, prydn.saker, möbler, textilier m.m.

Marklundaskolan, Osby

Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14

Telefon 0479-150 46


erbjudande!

15

Du kan spara: • F30B 13.300:- • F115A 17.200:- • F300B 32.000:Erbjudandet gäller privatpersoner och motorer från 30 hk - 350 hk till 30/9 2013. Funktioner kan variera beroende på motormodell. Montering upp till 6 timmar ingår. YAMAHA MOTOR SCANDINAVIA IMPORTERAR OCH DISTRIBUERAR BUSTER, FINNMASTER OCH YAMARIN I SKANDINAVIEN.

BYT M BYT MOTOR!

www.yamaha-motor.se

Byt ut din gamla moto pårabatt en ny modern Yama Byt ut din gamla motor och få på en ny modern Yamaha 4-taktare.

Allt detta ingår: Allt detta ingår:

• Montering Montering • • Reglage med lågfrik • Reglage med lågfriktionskablar • Moderna instrument • Moderna instrument med bl.a:- Färddator - Färddator - Bränsleförbrukning lit/tim - Ekonomiförbrukning lit/distans - Bränsletrippmätare - Logg - Bränslemätare - Varvräknare - Justerbart trollingvarvtal

- Bränsleförbrukning lit/tim - Ekonomiförbrukning lit/distan - Bränsletrippmätare - Logg - Bränslemätare Kontakta - Varvräknare din Yamaha- Justerbart trollingvarvtal återförsäljare

för ett bra erbjudande!

Du kan spara: • F Du kan spara: • F30B 13.300:- • F115A 17.200:

Erbjudandet gäller privatpersoner och motorer frå

Erbjudandet gäller privatpersoner och motorer från 30 hk - 350 hk till 30/9 2013. Funktioner kan variera beroend

YAMAHA MOTOR SCANDINAVIA IMPORTERAR OCH DISTRIBUERAR BU

YAMAHA MOTOR SCANDINAVIA IMPORTERAR OCH DISTRIBUERAR BUSTER, FINNMASTER OCH YAMARIN I SKANDINAVIEN.

års Nu har vi fått in 2013 tik. bu i ha ma modeller från Ya

r a Aerox Yamah :25900

www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se

Yamaha Neos 4-takt 19900 :-

Yamaha S lider 19900 :-

Delaryvägen 5 • 34336 Älmhult • 0476-52163 • www.nyvab.se


16

reportage

Start för tipspromenad

Bra val

SRS Sjölanders har de senaste åren haft en fantastisk uppgång. Intresset för deras fordon har skapat andra mer angenäma problem. – Vi har ställt om vår produktion och skapat standardlösningar, säger VD Peter Sundström. Ett val som slagit väl ut.

Osby Hembygdsförenings tipspromenader på söndagsförmiddan startar den 14 april. Startar gör man mellan 10 och 12. Det blir en serie om 6 söndagar med start vid Edvins smedja, för att kunna visa upp det nya Konstmuseet.

Ljus framtid

Under några år har tyska Heidelbergkoncernen ägt SRS Sjölanders. De är giganter på cement och vill nu fokusera på sin kärnverksamhet. Därför var det dags att sälja de bolag som låg utanför. SRS Sjölanders är världens bästa tillverkare av tvåvägsfordon. Alltså bilar som sköter underhåll på och kring järnväg och som kan köra både på landsväg och på spår.

Rättelse

Tyvärr hade lite text fallit bort i artikeln KRAV-märkt kött i Löns-

boda, tidning nr 6 Ängaholms Gårdsbutik – Lönsboda station Tommy Gustavsson vill lägga till att djurslakten sker på Ragnar Johanssons slakteri i Mjällby, där

En kopp kaffe

Efter tipsrundan kan man som vanligt belöna sig med en kopp kaffe. Vet du inte var Edvins smedja ligger så leta bakom Konsum och A-Butiken en bit in på Bergmansgatan vid foten av Smitts backe. Alla är välkomna. Även dem som inte är medlemmar i hembygdsföreningen.

Fakta

SRS Sjölanders har nya ägare

De nya ägarna finns redan i företaget. Styrelseordförande Bengt Berg och företagets VD Peter Sundström. Båda har varit med under de senaste årens uppgång och har nu som sin största uppgift att förvalta det stora intresse och köp som gör att företaget ser ut att gå en ljus framtid till mötes. Omsätter: ca 120 miljoner Antal anställda: 60 st Huvudkontor: Osby

Produktion: Osby och Kristianstad (Svabo kaross)

Marknad: Europa och Nordamerika

köttet hängmöras, styckas och vakuumförpackas. I butiken arbetar också särbon Helén Johannesson som driver en liten fårfarm i Tosthult. På hennes gård, som ligger

Lars-Åke Ljungdahl vackert vid Strönasjön, finns förutom värmländska skogsfår även ankor av rasen svensk gul lantras samt höns och dotter Matildas slaktkaniner.

NYHET!

te s r o b g Stylin

n Tools från Björn Axé

695:Magic Style Brush Modell 3101, 3102 och 3103 Stylingborste med integrerat värmestystem och keramisk beläggning. Stylar och tillför ditt hår glans i varje borstdrag. Finns i borsstorlek 30, 38 & 45 mm. Färg: Svart.

Öppet: Mån - Fre 9-18, Lördagar 9-13 V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • www.oredssonsel.se


reportage

Ingemars örn Historieh När frisören för tredje gången skar kunden han rakade så att det började blöda, började han misströsta. För att avleda tankarna på det skedda sa han: –Har jag betjänat mun herre tidigarre? – Nej, svarade kunden frostigt. Armen förlorade jag i kriget. – Kan du tänka dig att jag åkte fast i tullen häromsistens! – Nej, vad säger du. Men gjorde du inte som jag sa? Du skulle ju bara låtsas som om det regnar när du går igenom. – Javisst, det var ju just det jag gjortde. När jag närmade mig tulltjänstemännen fällde jag upp paraplyet som skydd, och det var då de ropade på mig. Hej Olle, hur går det för din nya granne? Han kan väl inte mycket om jordbruk? – Nej, det är sant. I höstas körde han över potatislandet med ångvält och trodde att det skulle bli färdigt potatismos.

17

Första vårsolen hudterapeuten kanske inte känns så stark … men det är den! Solen förknippas med välmående. Att njuta av en solig dag är höjdpunkten för många. Solljus ger givetvis många positiva effekter, men vad många inte tänker på är att solen redan tidigt på våren har skadliga strålar om man exponeras för dem för länge och utan solskydd.

Ultravioletta ljusstrålar

Solens ljus består av olika ultravioletta ljustrålar. Det finns tre typer; UVA-UVB-UVC. Ljusstrålarna har inte samma våglängd och penetrerar därför huden olika djupt. Mest skadliga är UVC-strålarna men de når inte jorden då atmosfären stänger dem ute. UVA-strålarna gör att huden åldras. UVB-strålarna gör att vi bränner oss.

Solskyddskrämer viktiga

Bara din hud blir lite röd är det ett tecken på att du exponerats för länge i solen. Viktigt är att din solskyddskräm innehåller både UVA- och UVB-skydd! Den bör ha ett SPF på minst 15 men helst 30/50. SPF=Sun Protection Factor, vilket säger hur länge man kan vara i solen innan man blir röd, jämfört med om man inte använder solkräm. OBS! Detta har inte något att göra med hur brun

du blir.

Välj hög kvalitet

Köper du UV-skydd av sämre kvalitet är oftast skyddet mot UVB bättre än UVA, vilket kan ge en falsk trygghet. Eftersom krämen skyddar mot UVBstrålarna som ger rodnad missar vi den varningssignal som annars får oss att gå ifrån solen. Däremot är skyddet mot UVA fortsatt dåligt. Det leder till en ökad risk för skador av UVA som så småningom kan ge malignt melanom. En bra solskyddskräm ska innehålla effektiva ingredienser rakt igenom, dvs alla ingredienserna i krämen ska finnas där för att ha en hudförbättrande verkan. UVA-strålarna kan gå igenom glas, vilket innebär att om du sitter vid ett fönster eller kör bil så utsätts huden ändå för dessa strålar.

Solen skadar!

Solen orsakar skador i huden som

beräknas stå för 80% av hudens för tidiga åldrande. Hur stor skada som uppstår beror på hudtyp och mängd UV-ljus som huden exponerats för. Solskador ger grov läderartad hud med nedsatt elasticitet, slapp hud, rynkor, pigmenteringar, förstorade porer och brustna ådernät. Dessutom försvagas hudens immunförsvar mot infektioner. Solskador kan leda till hudcancer som malignt melanom och basalcellscancer.

Skydda dig på bästa sätt

Smörj med solkräm, använd hög SPF. Smörj in dig regelbundet! Använd dessutom kläder som skydd vid stark sol. Även i skuggan och molniga dagar utsätts huden för mycket UV-ljus. Tänk på att barnen är extra känsliga. Barn under 1 år ska inte vara i solen alls och inte ha solskyddsfaktor! Njut av vårsolen :) Nina Rosenkvist, Studio N

NU

25 % rabatt

på samtliga modeller i nysilver från Mema/GAB.

Pris

655:-

Erbjudandet gäller: 1/4-30/4 2013.

Studio N - HUD OCH KROPPSVÅRD -

Hasselgatan 7 · 289 71 SIBBHULT · Tel 044-491 36 · www.studio-n.se


18

Kultur & nöje

boktips

Nyutkomna bilderböcker med några år på nacken Ett tecken på att en barn- och ungdomsbok är utav hög kvalitet brukar vara att “En bok för alla” gör en nyutgivning av en tidigare publicerad bok. I början av mars släppte EBFA tre utomordentligt trevliga bilderböcker som är perfekta för högläsning/present till barn och barnbarn. Mer information om EBFA finner ni på www.ebfa.se

Stephanie Blake - Nej! Inte tandläkaren. I Blakes färgglada bok får vi följa med superkaninen Simon till tandläkaren. Detta trots att han ”Aldrig i livet...” vill gå till tandläkaren efter kompisens skärmande berättelser om vad ett tandläkarbesök innebär. Ho Baek Lee - Ensam hemma Vad händer egentligen i våra hem när vi inte är hemma? I denna berättelse upptäcker familjen kaninlortar runtomkring i huset – det enda spåret efter en liten kanins äventyr. Det är dessa äventyr du får följa med på i denna bilderbok av Ho Baek Lee som 2012 vann Peter Pan-priset för bästa översatta bok.

Kulturafton Nybygdens skola, 26 april kl 19 Tord Göran Hallberg berättar om profiler i Holmö. Entré inkl. fika 40,-

Peter Cohen - Boris glasögon ”En kväll när Boris sitter och tittar på TV tycker han att bilden ser ovanligt suddig ut”. TV-reparatören finner inget fel på TV:n utan Boris måste gå till ögondoktorn som ger honom diagnosen astigmatiker. Glasögonen som följer med denna medfödda och respektingivande diagnos öppnar en ny värld för Boris. Vem visste att Gudrun på kaféet var så snygg och att det faktiskt går att räkna småfingrarna på bebisar. Thomas Wiking, Barnbibliotekarie i Osby kommun

Faktaboken – en levande genre

Jag vill slå ett slag för faktaboken! Att läsa en fackbok är att resa i verklighetens landskap och är till skillnad från vad man kan tro i dessa digitala tider en högst levande genre. Kanske är det just begränsningen i antal sidor och omfång som ofta gör fackboken till ett bra alternativ till Internets oändlighet? 2012 gick Augustpriset som årets svenska fackbok till den underbara boken A, B, C å allt om D av Nina Ulmaja. Boken är en hyllning till alfabetet, människans viktigaste uppfinning. Mycket rikt illustrerad gör författaren en lustfylld vandring i bokstavsordning (vad annars!). Bokstäverna och allt som hör till dem gås igenom på ett både lärt och roande sätt. Visste ni exempelvis att det finns något som kallas ”R-månader”? En R-månad är en månad då skaldjur sägs vara allra godast. Undvik alltså att äta ostron i maj, juni, juli och augusti. Ett synnerligen svenskt ord, til�lika det längsta ordet i Svenska Akademiens ordlista börjar också på bokstaven R: Realisationsvinstbeskattning. Försök få in det i ett personligt brev!

Tips!

E n populär fackboksgenre är andra världskriget i allmänhet, och Tredje riket i synnerhet. År efter år kommer det ut en mängd böcker på temat. Ett av de senaste tillskotten är Tredje rikets hemligheter av den tyske historikern och journalisten Guido Knopp. Knopp har gjort sig ett namn som författare av storsäljande fackböcker om andra världskriget, och har i nämnda bok gett sig på alla de myter som omgav Hitlers regim. Boken argumenterar för att tredje rikets myter ofta var just myter med lite verklighetsförankring. Kan det t.ex. ha funnits ett samband mellan varför Hitler var så mån om att utesluta vissa anfäder i sitt släktträd och hans påstådda judiska påbrå? Svaret kanske förvånar läsaren! Knopp spekulerar inte, han söker enträget svaren i de historiska källorna. Svaren han lyckas gräva fram är ofta långt ifrån de etablerade sanningar som är vedertagna. Boken är ett lysande exempel på författarens förmåga att levandegöra och sätta fingret på det som kittlar vårt stora intresse för det förflutna. Med förhoppning om många goda lässtunder!

E-böcker och strömmande ljudböcker kan lånas gratis av Elib via Osby Biblioteks hemsida: www.osby.se/bibliotek

Leif Oxenmyr Skolbibliotekarie i Osby kommun

Välkomna! Bylaget

Seanskväll 5 maj medium

Helena Vestin

Osby Scoutgård 18.00 End. förköp / förbokning bokhandeln i osby 0479-10339 el. 073-8161692 biljett / 150:Det bjuds på livemusik i paus! Hjärtligt välkommen ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tillfälle!

Medial Sommarkurs

Engelska medium Simone Key 26-28 juli kursbokn. / info. www.bowenpraktiken.com

LAGERRENSNING 40-80% KONSERT

Sommar- & uterumsmöbler Köks- & matrumsmöbler 20% Soffor & soffgrupper tälln

ingar

Nybes

Det annorlunda

MÖBELLAGRET www.outdoor-indoor.nu

V. Storgatan 2 Osby Tel. 0479-302 80 Lördag-söndag 11-16 Välkomna!

med

Julia Bengtsson, Elias Isacsson & Julia Bengtsson

13 april 16-18 Bio Borgen, fri entré Talangjakt efter konserten!


19

BIO

Kultur & nöje

3D

Oblivion

Tre duktiga artister

sjunger lyssnar alla.

De tre ungdomar som uppträder är Julia Bengtsson, Julia Persson och Elias Isaksson. Julia Bengtsson har en ren, ljus röst och sjunger gärna svängiga sånger. Hon fångar publiken med sin närvaro. Elias sjunger egna sånger där texterna handlar om det han upplevt. Han som person och artist äger scenen bara genom att vara sig själv. Julia Persson gör gärna en show av sin sång och är närvarande i allt hon gör. När hon

Talangjakt

Efter de tre artisternas framträdande går så en talangjakt av stapeln. Tio ungdomar är anmälda och i nuläget är det fullt men den som vill stå som reserv får gärna höra av sig. Talangjakten börjar 18:00 och deltagarna samlas en kvart innan. Text: Anna-karin Bengtsson Foto: privat

Fre Sön

19/4 kl. 20.00 21/4 kl. 19.00

Iron man 3

Action, Äventyr, S F Robert Downey Jr., Guy Pearce, Gwyneth Paltrow, Ben Kingsley m.fl. Ons 24/4 kl. 19.00 Sön 28/4 kl. 19.00

Opera

Den 13 april ges en unik konsert på Bio Borgen i Osby. Evenemanget är planerat av ungdomar inom ett Unga Ess-projekt i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Tre ungdomar kommer att uppträda med sång och därefter hålls en talangjakt för ungdomar.

Komedi Svensk film

kOnsert

Ungdomskonsert och talangjakt

Från vänster: Julia Persson, Elias Isaksson och Julia Bengtsson.

Action, Äventyr, S F Tom Cruise, Morgan Freeman m.fl. Sön 14/4 kl. 19.00 Ons 17/4 kl. 19.00

Studentfesten

Konsert med Talangjakt Konsert

med lokala artisterna: Julia Bengtsson, Elias Isacsson, Julia Persson. Presentatör Hanna La Fleur. Längd: 2 tim. Lör 13/4 kl. 16.00

Andrea Bocelli Love In Portofino Inspelad Konsert Längd: 1 tim 37 min.

Tors 18/4 kl. 19.00

Händel Julius Cesare

MET Live-sändning Längd: 4 tim 31 min. Lörd 27/4 kl. 18.00 Beställ förtäring till pausen 0479-125 25.

Boka biljett på www.bioborgen.se eller i vår reception på Borgen: 0479-125 25

BIO

Anders Blidberg Signerar sin nya bok Lördag 13/4 kl. 21.30-01.30 Söndag 21/4 kl. 17.00 - 21.00 Entré 160kr. Disco på Loftet

Entré 140kr inkl. fika

SENASTE NYTT! Onsd: 1 Maj. kl. 17-21. Donnez FLER DANSTILLFÄLLEN! Sönd: 12 Maj. kl. 17-21. Thorens

Kampen om riket Lördag 13 april kl. 11.00

Info: 0479-201 13 mobil 0760-384 340 www.lonsboda-granada.se Ö. Järnvägsg. 10, Osby. 0479 - 103 39 • www.ugglanisverige.se

Renovera Smart! Anders Öfvergård känner vi alla igen som ’Arga snickaren’ på TV. Han kommer till oss för att ge goda råd och tips kring vad man skall tänka på vid husköp för att inte hamna i renoveringsträsket. Som föreläsare är han inte så arg utan underhållande, intressant och tydlig. Datum: 24 april 2013 • Tid: Vi börjar i Café Nyfiket med mingel och lättare förtäring kl. 17.30. Plats: Kulturhuset Hässleholm • Anmälan: Senast 17 april info@sparbankengoinge.se

Begränsat antal platser, först till kvarn... Mer information och anmälan till kundträffen hittar ni på vår hemsida eller på våra kontor.


20

reportage

hästveda

Nya HÖRNAN i Hästveda Lagom till Påsk välkomnade Jessica och Josefin Oscarsson samt Maria Nilsson sina kunder till sin nyöppnade butik i före detta ”Elmströmhuset” på Köpmangatan i Hästveda. Det anrika gamla handelshuset har stått tomt i många år men inte nu längre. På mycket kort tid har huset förvandlats till kiosk, spelbutik och café, kompletterat med blommor och presentbutik. En liten galleria i sig själv. Curt Berggren, en av de första gästerna för dagen, hämtar vinsten på sin Harry Boy och passar samtidigt på att ta en fika. Curt ser ljust på framtiden för tjejerna. Han tycker Hörnan har en vänlig och trivsam atmosfär med mycket på ett och samma ställe. Samma uppfattning har Jessica, Josefin och Maria. - Hästveda är ett samhälle som växer, menar de, och Lursjön lockar många besökare till orten. Butiken har ett utmärkt läge utmed Köpmangatan och Sjörrödsvägen. Huset är dessutom mycket stort och det finns möjligheter till lägenheter på övervåningarna. De går en spännande framtid till mötes. Kenneth Palmgren

Peter ställer ut i Stockholm

Peter Olofsson från Osby, visste att Matthias Lavesson var en framgångsrik frisör och makeup artist. Därför var det av ren nyfikenhet han surfade in på Salong F&M’s hemsida. Där såg han att de låter konstnärer/fotografer ställa ut i salongen. Peter, som är fotograf, tog kontakt med Matthias, som han inte hade träffat sedan de hade 10års jubileum efter nian i Grottebacken. Ett år senare har Peter nu sin utställning hos Matthias.

Grafiska självporträtt

Utställningen på Salong F&M är en serie intima och grafiska självporträtt där Peter låter betraktaren tolka och känna av bilderna helt individuellt från sin egen bakgrund och historia, helt enkelt hitta sin egen känsla i bilderna. Han ville göra det både annorlunda och personligt. Resultatet blev intima, avskalade och grafiska självporträtt. – Det bara kom till mig som det brukar heta, berättar Peter. Utställningen hänger t.o.m 30 juni och finns på Johannesplan 1 Stockholm.

Kreativ person

Peter Olofsson är frilansfotograf. Född och uppvuxen i Osby där han även bor och har barn och familj. Han har alltid varit en

kreativ person som gillat att teckna och skissa på idéer. För fjorton år sedan upptäckte han fotografin och blev fascinerad av vad man kunde skapa med en kamera. Han sökte in på Fotoskolan Skåne i Lund. Efter examen jobbade han parallellt med annat tills han kund försörja sig som fotograf. Idag jobbar han för olika företag som ex IKEA och Affari.

Hemligt projekt

Vid sidan av frilansjobben jobbar han vidare med nya projekt, exempelvis denna utställning. Peter berättar att han precis påbörjat ett ännu lite hemligt projekt som går åt det dokumentära hållet. Han avslöjar att ”Projektet” finns i kommunen”. Text: johnny@alltomosby.se Bild: Personligt


reportage

21

Prova vår miljötvätt! Lördag 13 april 10:00 – 13:00 Söndag 14 april 14:00 – 17:00 finns vi på tvätten och visar hur det fungerar. Utställningen på Salong F&M är en serie intima och grafiska självporträtt

Tillverkar måttanpassade för

inredningar

Även renovering, utbytesluckor och övriga specialsnickerier.

K

Ö

K B A D R U M

Öppet: onsdagar 10–18, övriga tider, ring! VERKSTADSG. 2 OSBY

0479-912 30 070-844 24 57 Fler inspirerande miljöer presenteras på www.matsmobel.dinstudio.se

Vi bjuder på dammsugning när du tvättar under dessa tider.

Passa på att göra bilen fin inuti på vår damsugarcentral.

Välkommen till Osby Biltvätt! På vår gör-det-själv-anläggning tvättar du ditt fordon när det passar dig. Du gör det snabbt, billigt och miljövänligt, dygnet runt, året runt. Allt vatten, kemikalier, oljor etc tas om hand på ett miljösäkert sätt i våra brunnar.

• Biltvättar du hemma

så rinner spillvattnet rätt ut i osbysjön.

ÖPPET DYGNET RUNT! Osby Biltvätt, Tegvägen 1, Osby (vid Netto) 073-352 88 40 • info@osbybiltvatt.se www.osbybiltvatt.se


22

fotboll

Alla vinner Nu är det full fart i IFK Osby. Ny styrelse, nya idéer, ny säsong och stora förhoppningar kring både seriespel och alla de nya stjärnor som nu fyllt fotbollsskolan. Sponsorer Det är med andra ord bara glada miner. Pengar är ju för alla föreningar det ständiga problemet. De bidrag vi får in täcker att gödsla planen. Resten måste vi alltså få in via sponsorer och alla de aktiviteter som nu är i full gång. Skyhögt intresse ”Halva potten” är ju inget nytt i sig. Det går ut på att du köper en lott för 20 kr till en match. Pengarna delas

sen ut via ett lotteri under matchen. Halva potten till föreningen och halva till en glad vinnare. Skulle du inte vinna så kan du lösa in lotten på ICA Supermarket i Osby och få pengarna tillbaka. Det enda kravet är att du handlar för minst 200 kr. Intresset för halva potten är skyhögt, vilket då innebär att någon kommer att vinna väldigt mycket pengar vid kommande hemmamatcher. Det finns alltså all anledning att följa IFK Osby i år.

OBS!

Alla Osby kommuns Fotbollsklubbar är hjärtligt välkomna med bidrag till denna sidan!

IFK Osby satsar och involverar Fotbollsskola.

Fantastiskt stor intresse för halva potten. Klart att Kerstin Nyman och Susanne Sandberg blir lite extra glada.

Kommande matcher

Lördagen 20/4 kl 13,00*

Herrar OSBY -Yngsjö

Söndag 21/4 I Killeberg kl 10,30

Junior Herr OSBY - Askeröd

Söndagen den 28/4 Kl 14,00*

Damer IFK OSBY - Tyringe

* Spelplats Gamleby/Killeberg beroende på väderlek. Se www.laget.se/IFKOSBY

Sjölyckan “HårStudion vid Sjön” Klipp ut annonsen och ta med, så får du 50:- rabatt på valfri vara.

Annette Björnsson • 0479 - 145 53

Den 27/3 var det inskrivning i årets fotbollsskola/Fotbollslek för barn födda 2005-2008. Totalt anmälde sig ca 150 flickor och pojkar som har ett intresse av att söka och finna gemenskapen som en förening kan ge. Hela föreningen välkomnar dessa barn och vi hoppas att vi tillsammans med föräldrar skall uppleva många trevliga år tillsammans. Skulle det vara så att någon missat möjligheten att anmäla sig så går det bra att kontakta kansliet på tel 0479/15095 alt. Mail ifk.osby@tele2.se

linje.Hälften av dessa fotbollsspelare härstammar utanför kommunen. I nuläget konkurrerar Osby med alternativa platser som erbjuder liknande upplägg. Osby har med sina förutsättningar ett gyllene läge att bygga vidare på något som kan utveckla hela kommunen på många sätt. Det påbörjade samarbetet med Jonas Thern/Calcio har fungerat mycket bra. Om detta samarbete skulle kunna utvecklas ytterligare finns förutsättningar för att ytterligare 25-30 elever/år utanför OSBY kommun skulle kunna bli aktuella för att etablera sig i kommunen.

Väderleken spelar roll

IFK Osbys sociala engagemang.

Arbetet i föreningen går för högtryck på alla fronter. Med en förbättrad väderlek kan aktiviteterna flytta ”hem till” Osby. Lagansvariga gör ett fantastiskt jobb med att koordinera och samsas om de små resurser som finns att träna på. Det är endast de äldre aktiva som kan förflytta sig till Killeberg och utföra sina träningar. Som det nu ser ut så är det 15 talet lag, exkluderat fotbollsskolan som skall samsas om träningstider på en grusplan. Detta är förutsättningar som betydligt mindre föreningar och kommuner inte ställs inför.

Föreningsliv har en stor social funktion att fylla. Att utvecklas inom fotbollen är en sak. Det som ofta inte kommer fram är det sociala värde som finns i att komma med i gemenskapen. Detta vill föreningen lyfta fram bättre. Föreningen försöker nu med olika samarbetspartners att utveckla samarbetet genom att erbjuda olika typer av vardagssysselsättningar för att ta hand om och förbättra för våra ungdomar. Upplägget för detta kan se ut på en rad olika sätt. Detta är en information som vi i föreningen vill sprida.

IFK Osbys samarbete med skolan och Jonas Thern.

”Hjälps alla åt litegrann så blir morgondagen ännu bättre än dagen idag”

I slutet av Mars hade man provträning med 55 presumtiva ansökande spelare till Ekbackeskolans fotbolls-


SÖNDAG 14 APRIL 10:00 – 11:00 Bingopromenad. Kaffe&våfflor efter promenaden från Byagården i Ubbaboda

Fin avslutning på säsongen

10:00 – 12:00 Tipspromenad för Alla Startplats: Edvins Smedja Osby

Osby KK:s tävlingsåkare avslutade tävlingssäsongen i tre olika tävlingar med fina resultat. Konståkningssäsongen avslutas som vanligt i april med den årliga isshowen.

Superlativ

C-åkarna for till Hässleholms ishall för Tyringe KS:s Stjärntävling Vårstjärnan. Här deltog 112 åkare från Skånedistriktet. Tilda Hermansson, 11år, blev tvåa i Ungdom C3 och domarna hade många superlativ om hennes åkning; Bra fart! Bra höjd i hoppen! Fina landningar! I Ungdom C2 placerade sig Tilda Carlsson, 10 år, på en fjärdeplats. Hennes styrka är fina landningar och hon gör en jättefin liggpiruett. Ebba Allhorn, 14 år, blev femma i Ungdom C1. Ebba satte sin axel och hade bra centrerade och snabba piruetter.

Många på pallen

Klubbens B-åkare åkte till Mölndal. Agnes Adolfsson, 15 år, tävlar i Ungdom B15:2. Hon fick ställa sig på pallen som tvåa med nytt personbästa efter många fina dubbelhopp. Maja Brostedt, 13 år, kom på en 13:e

MÅNDAG 15 APRIL 16:00-19:00 Jourhavande släktforskare Osby bibliotek

plats. Emma Ringdahl, 16 år, låg efter lördagens kortprogram på en andraplats efter nytt personbästa. Söndagens friåkning gick inte lika bra men tack vare poängrekordet försvarade hon sin andraplats.

TISDAG 16 APRIL 15:00 PRO Osby har Månadsmöte på Ekebo Thomas Rosendahl kåserar

Isshowen nästa

Ida Hagelvik, 10 år, blev nia i Minior B. Bianca Rolandsson, 10 år, i samma tävlingsklass gjorde sin första B-tävling. Alexandra Skagerholm, 16 år, blev sexa i Junior B2. Danielle Kristensson, 14 år, avslutade sin säsong i den internationella tävlingen SKATE Malmö. I mycket tuff konkurrens placerade hon sig som tia efter lördagens korta program, men åkte upp sig en placering dagen efter. Nu längtar alla klubbens åkare efter den årliga isshowen 12-14 april.

LÖRDAG 20 APRIL 10:00 – 16:00 Konstutställning med silversmide o gamla tiders textilier Byagården i Ubbaboda 16:00 Fotboll Hanaskogs IS – Klippan SÖNDAG 21 APRIL 10:00 – 11:00 Bingopromenad. Kaffe&våfflor efter promenaden från Byagården i Ubbaboda

Text: Carina Ringdahl

10:00 – 12:00 Tipspromenad för Alla Startplats: Edvins Smedja Osby 10:00 – 16:00 Konstutställning med silversmide o gamla tiders textilier Byagården i Ubbaboda TORSDAG 25 APRIL 18:30 Osby Näringsliv kallar till Årsmötesförhandlingar Restaurang Borgen Osby FREDAG 26 APRIL 19:00 Kulturafton med T G Hallberg Nybygdens Skola SÖNDAG 28 APRIL 10:00 – 11:00 Bingopromenad. Kaffe&våfflor efter promenaden Byagården i Ubbaboda 10:00 – 12:00 Tipspromenad för Alla Startplats; Edvins Smedja Osby

23

föreningsEvenemang

föreningar

ANITA

3-sits + fåtölj i tyg pris från 9.760:Finns även som 2-sits pris från 4.820:-

ELSA

Helt sittriktig med hög rygg. Hörnsoffa i tyg pris från 14.280:-

VEGA

Finns även som 3-sits, 2-sits och fåtölj.

Ställbar säng 90x200cm inkl. ben

6.990:-

ord.pris 8.960:-

BOSTON

3-sits svensktillverkad pris från 6.320:blommig 7.940:-

Våra soffor finns i 300 tyger + en mängd olika skinnfärger

SILVIA

3-sits + fåtölj

i tyg pris från

LINDA

3-sits + 2-sits i tyg pris från 11.380:Finns även som hörnsoffa pris från 12.380:Fåtölj Grande pris från 4.290:Vi har räntefria köp!

Fri leverans i HELA Skåne!

11.960:Finns även som 2-sits pris från 6.010:-

ALLTID söndagsöppet 12.00 -16.00!

GLIMÅKRA MÖBELAFFÄR

Hantverksgatan. Tel 044-42 109 • Öppet: Mån – fre 10 –18 • Lör 10 –14 • Sön 12 –16.

En lagom stor affär med kvalitet och service


24

Föreningar

Lönsboda IBK:s dragningslista Halvapottenlotten

Ny bisäsong står för dörren Göinge biodlareförening har haft mycket på gång under vintern. Bland annat har vi hållit en drottningsodlingskurs med 16 deltagare och en biodlingskurs med 18 elever. En ny bisäsong är framför oss. Vintern har varit både kall och lång, även för bina, men vi hoppas att de flesta har överlevt.

Föreläsningar

Innan bigården öppnas för i år så kan vi ta del av föreläsningar på Tydingesjöns festplats måndagen den 22 april kl. 19:00. Då föreläser Bengt Nihlgård, professor i växtetologi och binäring och hjärtspecialisten Tomas Pettersson om pollinering, bihälsa och allergier m.m.

Biåkra öppnar

Den 6 maj kl. 18:00 öppnas bigården “Biåkra” i Glimåkra dit alla intresserade är välkomna. Där kan man köpa honung, grilla korv och följa arbetet med bina alla måndagskvällar. Tuula Nurkkala, PR-ansvarig i Göinge Biodlareförening

Föreningen har totalt sålt 600 lotter och följande vinnare har dragits: 1: pris 25 000 kr – Jörgen Olofsson, Lönsboda 2-6: pris 1000 kr – Tobias Franzén, Älmhult; Johan Svensson, Ryd; Jesper Thulin, Lönsboda; Rosita Andersson, Lönsboda; Ethel Ågren, Lönsboda.

Jag valde Ekbackeskolan! Momo Said, 19 år, Osby

Går Hotell & Turismprogrammet. Varför Ekbackeskolan? Programmet lät kul, man får träffa många nya människor och skolan verkade bra. Vad gör du på fritiden? Dansar, spelar fotboll och reser.

Bildäck Industridäck Lantbruksdäck Däckhotell 100kr/säsong Vi pressar hydraulslang Förutom d äckbyten utför vi in reperatio dustriserv nsjobb, s ice olika mide, plå t och svet sarbeten.

skolan Ekbacke olan med k s en lilla

-d terna! möjlighe de stora

DÄCKVERKSTAD

Kilinge 2038 A

EKBACKESKOLAN OSBY

www.ekbackeskolan.se

280 64 Glimåkra


reportage

25

Kim Lundin och Christopher Martinsson framför ett utfört anläggningsarbete.

rad inom avloppsanläggningar och sköter allt pappersarbete med kommunen för kundernas räkning. Som återförsäljare för minireningsverket Weho Puts 5 och större reningsanläggningar kan han erbjuda paketlösningar till allt från ett hushåll upp till stora stugområden.

Sadlade om

Planerar framåt

I grunden är Kim Lundin utbildad svetsare men han har kört grävmaskin sedan 2005. Som anställd fick han ofta jobba långt hemifrån på stora vägbyggen så länge uppdragen varade. Det var en av anledningarna till att han startade eget 2011. Nu tar han uppdrag inom 10-15 mils radie och kan för det mesta komma hem till familjen när dagen är slut.

Olika uppdrag

Tillsammans med kollegan Christopher Martinsson tar Kim uppdrag inom gräv- och anläggning men utför även trädfällning, stubbfräsning och liknande. Kim är fullt certifie-

Lundins Gräv blickar framåt

Sedan starten har Kim utfört arbeten åt både privatkunder och företag. Han har bl.a haft uppdrag för Lidl, då fyra butiker etablerades på västkusten. I dagarna påbörjar Kim och Christopher ett arbete för XL Bygg. Firman går bra och Kim ser framåt med tillförsikt. Han håller på att bygga en verkstad, som är tänkt bli en serviceverkstad för personbilar och maskiner. Där kommer Kims bakgrund som svetsare och Christoffers som mekaniker väl till pass. Det är tydligt att det finns en tanke bakom det mesta Kim Lundin gör och han lämnar inget åt slumpen. Han betonar själv att han vill arbeta med helheten. - Jag gör kostnadsfria konsultationer och kan erbjuda ett koncept från idé till färdig trädgård, säger Kim.

Sedan Kim Lundin startade eget i gräv- och anläggningsbranschen har det gått framåt. Han har anställt en medarbetare och utökar nu firman med en serviceverkstad för bilar och maskiner.

Text: jessica@alltomgoinge.se Foto: privat

Vi utför allt inom avlopp och dräneringsarbeten! Plattläggning, gräv & planeringsarbeten. Trädfällning, skogsdikning, schaktkörning. Uthyrning av maskinist. Försäljning av allt inom grusmaterial o matjord! www.lundinsgrav.se • tel. 0479-108 34 & 0701-91 49 88


26

livsåskådning Ulf Ohlqvist, Missionskyrkan

Något på

Vad ska vi äta? helt naturligt med Ann

Matskandalerna har duggat tätt och vi blir mer och mer osäkra på vad vi kan äta. Okunskapen om hur vi tar tillvara färska råvaror har ökat i de enskilda hushållen och det kan lätt bli för mycket ohälsosam föda i vardagen. Snart kommer också den stora ”bantningssäsongen” och vi översvämmas av bantningstips och kurer som ska hjälpa oss att bli ”vackrare” och smalare på några veckor. Alla tips är enligt det ideal som vi matas med ideligen där kvinnor i alla åldrar ska ha storlek 34 och killarna skall vara vältränade, muskulösa med tvättbräda på magen. Större delen av befolkningen känner inte igen sig och kan sällan uppnå dessa ideal, detta leder lätt till dåligt självförtroende och komplex. Vi är inte stöpta i samma form och det är på tiden att vi ändrar våra ideal och gör dem mer realistiska, vi är olika och vi ska få vara olika. En av mina favoritfigurer är den 20 000 år gamla gudinnan Venus från Willendorf som är mullig och frodig, långt ifrån den nut id a trådsmala dockan Barbie. Det finns också många som mår dåligt för att de inte kan gå upp i vikt och upplever att de är för smala. Inom naturmedicinen lyfter vi fram kunskapen om våra olika konstitutioner och här bejakas våra olikheter som något friskt och vackert. Som verksam i hälsobranschen har jag i många år levt i en djungel av kostråd. Råden och rönen var så många att det till slut stod mig långt upp i halsen och jag ställde mig frågan hur vi överlevt överhuvudtaget med alla dessa farligheter vi stoppat i oss. Vad ska vi äta då? I en bok med mat från vikingatiden fann jag äntligen en kost som var både naturlig och hälsosam. Här fanns recept

med naturlig mat, passande i vårt klimat och med hänsyn till både djurhållning och miljö. Vikingatidens kosthållning var närproducerad och ekologisk. Den var obesprutad, utan färgämne, konserveringsmedel eller genmanipulation. Här fanns inget kemiskt eller konstgjort, heller inga snabba kolhydrater eller vitt socker. Maten sötades med honung, en lyx som användes sparsamt. Det fanns heller inga djurfabriker eller långa transporter. Ingen giftig fisk, utan friska vatten. Denna kost fanns kvar i det självhushållande bondesamhället ända fram till köbekagornas tid. Svaret fanns där, mitt framför näsan, enkelt och gott med alla hälsoråd i kosten samlade på ett naturnära sätt. Nu är utmaningen att återfå kunskapen om den naturliga och miljövänliga maten och kunna servera den. Smaklig spis! Ann Jönsson Naturmedicinska Akademin

Eftertankar

– en bönevandring tillsammans med Johannes Joh 3:22-36 Har du någon gång varit ute och gått på en landsväg en mörk vinterkväll? Har du gått på en landsväg med gatljus? I så fall vet du att det uppstår en slags rytm i vandringen. Du går ut ur ljuset som försvinner bakom din rygg, men snart går du in i nästa ljustkägla. Du går under ljuset, och ut ur ljuset. Har du tänkt på vad som händer med din skugga där du går? När du går ut ur ljuset växer skuggan. Du verkar vara en stor man eller kvinna, kanske tre meter lång. Ju längre bort från ljuset du går desto större blir du. Så går du in i ljuset igen. Och skuggan krymper. Snart står du under ljuset och skuggan finns nästan inte alls. Du verkar vara ganska liten nu, inte sant? ”Han ska bli större och jag mindre”, sa Johannes. Hans lärjungar beklagade sig: - Människorna lämnar oss. Nu går de till Jesus istället! Finns det inte någonting sorgset i deras ord? Det händer nämligen att en och annan tjänare då och då får sina alldeles egna ambitioner. Lärjungen vill starta eget. Men

inte Johannes. Johannes vet att det är för detta han lever. När människor lämnar honom för att följa Jesus har Johannes lyckats. ”Han ska bli större och jag mindre.” Det är som sig bör. På väg bort från Gud växer vår skugga. Det ser ut som om vi blir större, fast vi egentligen bara bleks ut, förlorar våra konturer och försvinner in i mörkret. På väg in i ljuset – på väg in i Guds ljus - krymper vi. Vi verkar bli allt mindre, fast det som sker är att han blir större. Det som sker är att vi står allt mindre i vägen för ljuset och låter honom lysa fram allt mer. Bön: ”Gud, om jag idag har vänt dig ryggen och vandrar ut ur ljuset ber jag dig om hjälp att vända mig om igen. Hjälp mig med mina ambitioner och motiv. Hjälp mig med alla mina önskemål att själv lyckas och bli lyckad i andras ögon. Hjälp mig att känna som Johannes, att om människor börjar följa dig, då är det mer än nog för mig. Vänd mig mot ljuset. Led mig in i din närhet. Låt det bli mindre av mig och mer av dig i mitt liv.”

Ring och boka tid för samtal och andlig rådgivning

ARA STÄD

Ilmar Helenius

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen

(kostnadsfritt)

Coach / Mentor i klassisk kristen tro Tfn. 0709-60 32 38 eller info@kraftkallanosby.se

S.Portgatan 19, Osby (mittemot Bowlinghallen)

www.kraftkallanosby.se

”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

Godkänd av Osby kommun inom L.O.V (lagen om valfrihet)

Tel 044-443 05 | Mobil 073-771 74 93 | www.arastad.se


reportage & livsåskådning

Ge blod – rädda liv

HJÄRSÅS FöRSamling

På blodigt allvar Enligt Blodgivarcentralen så har många anmält sitt blodgivarintresse i Osby. Tyvärr så ser tendensen ut så att många av de anmälda inte kommer. Detta kan givetvis bero på att man under en period haft svårt att ta emot så många utan att det uppstått långa väntetider. Detta har man nu till stor del åtgärdat genom att ha två bilar på plats

April

Maj

Tor 11 april kl 11.45 Sopplunch i Hjärsås kyrksal.

Sön 5 maj kl 10 gudstjänst i Hjärsås

Sön 14 april kl 10 gudstjänst i Hjärsås kyrka. Sång av Flickkör.

Ons 8 maj kl 14-16 Eftermiddagskaffe i Hjärsås kyrksal.

Tis 16 april kl 14 Träffpunkt på Skogsbrynet, Sibbhult. Sångiorerna underhåller med vårsånger. Våfflor.

Tor 9 maj Kristi Him.färds dag kl 08.00 gökotta i immelns båthamn.

Lör 20 april kl 10 Stickcafé i Hjärsås förs.hem

Osby har seglat upp som en av Skånes bästa blodgivarorter. Behovet är ju, som vi sagt tidigare, betydligt större än tillgången. Det finns flera personer som behöver mer blod själva än vad hela Osby kan generera.

Bättre resurser

27

Sön 21 april kl 10 mässa i Hjärsås kyrka.

samt även göra extrainsatta stopp. – Vi vill därför be alla dem som fått vänta att ge oss en chans till. Vi har verkligen ett så stort blodbehov att vi behöver varenda droppe som vi kan få, säger man från Blodcentralen. Nästa chans att ge sitt bidrag blir den 28 maj. I vanlig ordning utanför Osby Aktivcenter.

Ons 24 april kl 14-16 Eftermiddagskaffe i Hjärsås kyrksal. Tor 25 april kl 18.30 gubbakväll i Hjärsås Sön 28 april kl 16, OBS, tiden! gudstjänst i Sibbhult.

Telefon: 044-51640. Exp.öppettider: måndag – torsdag 9 -12 E-post: hjarsas.pastorat@svenskakyrkan.se Web: www.kyrktorget.se/hjarsas.forsamling

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta

Detta händer i vår församling Tors. 11 april 14.00 Gudstjänst på Rönnebacken och Lindhem

Sön. 21 april 10.00 Högmässa i Osby kyrka, H. Eriksson

Sön. 14 april, 3 i påsktiden 10.00 Familjegudstjänst i Visseltofta kyrka, H. Eriksson 17.00 Stillhetens mässa, H. Eriksson och Gunnar Appelqvist

Mån. 22 april 10.00 Måndagsträffen på Ekebo 14.00 Sång på gång på Lindhem

Mån. 15 april 10.00 Måndagsträffen på Ekebo Ons. 17 april 12.00 Sopplunch i F.H. 18.15 Kvällsmässa S:t Petri kapell Tors. 18 april 14.00 Träffpunkten samlas i F.H. 14.00 Sång på gång på Rönnebacken

Tis. 23 april 18.30 Nybygdens sykrets samlas i F.H. Ons. 24 april 14:00 Missionssyföreningen samlas i F.H. Mingelfika efter gudstjänst i Osby kyrka, om ej annat anges. Vardagar, morgonbön i St Petri kapell, 8:30.

Varmt Välkomna!

STORT TACK

för alla gåvor till årets fasteinsamling till Svenska kyrkans internationella arbete. Tack för alla bröd och gåvor, musikframträdanden och stora kollekter. Vårt resultat blev 52 027 kr. Kyrkoherde Bengt Svensson

Stillhetens mässa Söndagen den 14 april framförs Stillhetens mässa i Osby kyrka, med start kl. 17.00 Verket är relativt nyskrivet och uruppfördes för precis ett år sedan i Norra Mellby kyrka i Sösdala församling. All text är nyskriven och författad av Gunnar Appelqvist, vik. komminister i Mariefred. Musiken är komponerad och arrangerad av Bernt-Ove Kroon, kyrkomusiker i Osby - Visseltofta församling. Kyrkokörerna i Osby och Visseltofta samt Ungdomskören medverkar, tillsammans med Sösdala församlingskör. Solister är Lars Hedström – baryton och Anna Maria Hedström – sopran, samt Eva Lindén – tvärflöjt, Natale Bellan – vibrafon och Bernt-Ove Kroon på piano, allt under ledning av Iréne Kroon. Komminister Hans Eriksson leder mässan tillsammans med Gunnar Appelqvist.

Tonspråket är inspirerat av bland annat jazz och folkton med improvisatoriska partier där jazzvibrafonisten Natale Bellan och pianisten B-O Kroon tar ut svängarna!


Osby kOmmun infOrmerar

kommunledningskontoret

Svarsresultat från sms-panelen Kommunen genomför under våren ett medborgarprojekt tillsammans med Sveriges Ungdomsråd, där man vill ta reda på vad ungdomar tycker om olika saker som rör deras vardag. Detta görs varje vecka genom en ”sms-panel” med cirka 250 ungdomar. Resultatet med

panelens svar presenteras på kommunens hemsida varje vecka och i varje nummer av Allt om Osby. Vid varje kommunfullmäktige kommer samma frågor ställas till ledamöterna så man kan jämföra de olika svaren.

Sms-panel, vecka 12 Det är lättare att vara delaktig och påverka i ett samhälle, om man vet vad som händer. På vilka sätt skaffar du dig främst information om vad som händer i ditt närområde? Ange A, B, C, D, E, eller F som svar. Du kan ange flera svar. Anger du F, skriv eget alternativ. A. Lokaltidning

B. Radio/TV

C. Hemsidor

D. Sociala medier (t.ex. facebook, twitter) E. Genom samtal med bekanta

kommunledningskontoret

Resultat: A. 16% B. 7% C. 1% D.45% E.19% F. 2%

Krav på sänkta personalkostnader I slutet av mars hade kommunstyrelsen sammanträde. Diskussionerna rörde främst kommunens väntade underskott i år och det besparingsbeting som är lagt för de kommande två åren. Kraftiga kostnadssänkningar krävs. Diskussionerna gick höga, då kommunstyrelsen hade sammanträde den 27 mars. Fokus för sammanträdet var det förväntade underskottet för 2013, samt det beslutade besparingsbetinget för 2014-2015. Det slutgiltiga beslutet från kommunstyrelsen blev att ge kommunchefen i uppdrag att ta fram förslag på personalminskningar motsvarande 25 helårstjänster i kommunen, samt att undersöka möjligheterna att sälja det nuvarande kommunhuset för bostadsändamål. - Givetvis är det mycket tråkigt att behöva begära personalminskningar, men vi har ett ansvar gentemot skattebetalarna att ”rätta mun efter matsäck”. I första hand vill vi från kommunstyrelsens sida att verksamheterna ser på lösningar där kostnadsminskningarna blir varaktiga i en ”slimmad” organisation, konstaterar Anders

Pettersson, kommunstyrelsens ordförande. Kommunchefen samlade chefsgruppen, den 2 april, för att diskutera hur man kan genomföra uppdraget och samtidigt minimera de negativa effekterna på verksamheterna. I första hand ska man försöka hitta sätt att dra ner personalkostnaderna, utan att behöva säga upp personal. - Vi ska även försöka undvika totalstopp för anställningar, vikariat och övertid, vi måste överväga konsekvenserna för verksamheten i varje enskilt fall. Mer än så kan jag inte säga innan jag träffat chefsgruppen och vi noggrant diskuterat olika möjligheter till att sänka personalkostnaderna, säger kommunchef Charlotta Kabo Stenberg.

F. Annat

Sms-panel, vecka 13 En förutsättning för en väl fungerande demokrati är att alla har samma möjlighet att påverka och delta i de beslut som tas. Dock kan förutsättningarna för detta se mycket olika ut, både mellan kvinnor och män i olika åldrar och i grupper med olika etnisk bakgrund. Därför ställer vi följande fråga denna vecka. Hur stor möjlighet anser du att du har att påverka och delta i beslut som styr din vardag? Ange 1, 2, 3 eller 4 som svar. 1. mycket dålig

2. ganska dålig

3. ganska bra

4. mycket bra Resultat: 1. 13% 2. 43% 3. 43% 4. 1%

För mer information om Medborgarprojektet besök kommunens hemsida eller kontakta kommunikatör Andreas Narvå på telefon: 0479-52 82 05 eller via e-post: andreas.narva@osby.se


Gatukontoret

kommunledningskontoret

Övergivna cyklar forslas bort

Inlämning av inkomstdeklaration

I cykelställen utmed järnvägen på Godsvägen - Västra Järnvägsgatan och Östra Järnvägsgatan i Osby står en del övergivna cyklar. Dessa kommer kommunens gatukontor att forsla bort i början av maj månad. De cyklar som är aktuella är de som stått där länge och som man bedömer inte kommer användas inom rimlig tid. Det kan handlar om cyklar som har punktering,

saknar sadel, hjul, styre och liknande. De övergivna cyklarna kommer att forslas till polisens godsförvaring. Bortforslandet av cyklar görs för att du som behöver parkera din cykel ska få plats samt att det ska se trevligare ut i centrum. Har du frågor om förfarandet kontakta gatukontoret på telefon: 0479-52 80 00 eller via e-post: gk@osby.se

Din inkomstdeklaration ska vara inlämnad till Skatteverket senast den 2 maj. Du kan posta din deklaration, deklarera via Internet, sms eller vanlig telefon. Läs mer om hur du deklarerar på Skatteverkets hemsida, som finns länkat till här till höger.

Under ordinarie öppettider kan du också lämna din deklaration på kommunhusets reception i Osby (V. Storgatan 35) eller på Bergfast i Lönsboda (V. Järnvägsgatan 5C) fram till den 1 maj.

kommunledningskontoret

Turistbyrån blir kommunal Från och med den 1 september kommer turismfrågor att drivas i kommunal regi. Kommunen tar då över ansvaret för turistbyrån i Osby. Man hoppas genom detta att få starkare koppling till kommunens övergripande marknadsföring och näringslivsutveckling. Sedan 1990-talet har kommunen haft avtal med Snapphanerikets turistförening angående delar av kommunens turistarbete. Förra våren valde man att säga upp detta

avtal med förlängning till augusti 2013. Under denna tid har kommunen och turistföreningen diskuterat olika långsiktiga lösningar för hur man ska arbeta med turismfrågor.

Den 27 mars beslutade kommunstyrelsen att man tar över verksamheten från och med den 1 september i år. Övergången kommer inte att märkas så mycket på ytan, då man från kommunens sida är mån om att det ska gå så smidigt som möjligt. Turistbyrån kommer ligga i stationshuset som den gör i dag och samma personal

kommer jobba där. Genom övergången vill man få till tätare samarbete med befintliga funktioner, främst näringslivsuteckling och övergripande marknadsföring, för att kunna stärka turismen roll i och ge stöd för ytterligare utveckling.

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


30

branschguide

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och/eller lokal service.

Biltvätt Tvätta bilen

Flera olika program. Högtryck och mjuka borstar. Lars Dufwa Din guide till service- & tjänsteföretag i Osby och Östra Göinge

Bygg & portservice

Bygg & totalentr. Elektriker

Vi har 20 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar. Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Fotvård

BILD & VIDEOPRODUKTION

0479-42195 Klövervägen 22 www.lovensreklamfoto.com

044-777 70 10 www.comnework.se

Handarbete Bittes Handarbeten

Må-Fredag 8-16

LOVÉNS REKLAMFOTO

10.775:-

MEDICINSK FOTVÅRD

Drop-in

FOTVÅRDSKLINIKEN Christina Poppe

Brogatan 31, Knislinge

SKOGSGATAN 9 OSBY (ROTMOSEN)

Tel. 044-612 88

TFN: 073-203 69 95

& 0709-24 27 12

Hälsa

På landet

0706-260 253

www.helolen.com

Taktil massage Lilian Ohrberg 044- 660 54 www.lilianstaktila.nu

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76

Tandläkare

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

www.oredssonsel.se

Kjell Bertilsson Briog.1, in på gården tel. 070-578 37 60

Hem & trädgård FixartjejeN • Städning & Flyttstäd. • Fönsterputsning • Företagsstäd • Trädgårdshjälp m.m.

Karin 044-406 11 0739-81 95 90

076-00 680 03

Jag fixar RUT-avdrag 50%

Second hand Gör service på din cykel & gräsklippare. Hämtar gratis i Knislinge.

Brog. 31. Tel. 044-612 88

Trädgård

Suzzie’s Hylla Loppis/Antikt/Kuriosa Öppet Tisd-Torsd 11-18 Fred–Lörd 11-15 Södra Portgatan 19 i Osby. Telefon 0709 59 14 72

www.suzzieshylla.se

TV & Antenn Hos oss får du hjälp!

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Vi utför alla typer av el-arbeten

Maskin & Cykel Lilians Taktila

Hälsa & Hudvård

Må-Fr 6.30-22. Lö-Sö 8-22

Finsnickeri

Knislinge

Körkort/ID-Foto

BADRUM KÖK VÄRME BYGG VVS AVLOPP ELINSTALLATIONER DATA

0479-160 65. Öppet:

Vi skapar glada leenden Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

0479-41 20 00 www.tandvardshuset. lonsboda.se

044-412 95 0709-742 064 Nyförsäljning Rep. & Service

Storg. 24, BROBY Butiken öppen:

Mån-Tors 17-19 Lör 10-13


Bilverkstad www.vianor.se

Däck Däckhotell

TväTTa bilen bilverkstaD ac-service från

20:-

hjulinställning

dygneT runT Miljövänligt (vid Netto)

Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

Foto Tag ditt ID-foto Vi har alltid öppet alla torsdagar Välkommen! 0479-101 18

www.studiosos.se

Körkort / ID foto ”dropp” in efter två. Inramningar av alla slag. info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Hushållsmaskiner Reparation och service

av maskiner, vitvaror m.m. Värmepumpsinstallationer.

0479-130 48

Städning

Syns du inte, finns du inte! Annonsera här för

250 kr Sömnad

torsDAG 11 april 18:00 Modeshow musik, mat&kaffe Förbokn tfn 010 209 3220 Restaurang Tranan i Sibbhult FREDAG 12 APRIL 19:00 Malmö Symfoniorkester Förköp, Borgen Osby 19:00 Bingo Lönsboda Folkets Park 20:00 – 24:00 Dans till Fernandoz Tydingesjöns Festplats Broby LÖRDAG 13 APRIL 09:00 Kvinnofrukost om Hannaprojektet. Församlingshemmet, Lönsboda. 15:00 Leif B Frid föreläser Svarta Bergen Hägghult 16:00 – 18:00 Konsert med unga talanger Talangjakt efter konsert Fri entré Borgen Osby

19:00 Jack the Giant Slayer, drama film Sibbhults BIO 20:00 – 24:00 Dans till Delens Tydingesjöns Broby LÖRDAG 20 APRIL 11:00 – 16:00 Öppet Hus Glimåkra FHS 11:00 – 14:00 Loppis i Hallen, Anm 070-228 22 30. Pingstkyrkans Fritidsgård 15:00 Röjar Ralf sv tal 3D. Sibbhults Bio 16:00 Öppet hus m underhållning Knislinge församlingshem SÖNDAG 21 APRIL 17.00 Ekumenisk musik med Rolf Liljenberg Ebeneserkapellet, Lönsboda 17:00 – 21:00 Dans till Chiquita Granada Lönsboda

31

Evenemang 11 – 24 april 2013

evenemang

21:30 – 01:30 Disco o dans (Blenders) Granada Lönsboda

19:00 Den som söker. Sibbhults Bio

SÖNDAG 14 APRIL 09:00 -17:00 Rawfood & Hälsa. Föranm. Pappersbruket Östanå.

ONSDAG 24 APRIL 10:00 – 16:00 Loppis & Försäljning Butik JL:s bakgård i Sibbhult

10:00 – 11:00 Bingopromenad. Kaffe&våfflor Byagården i Ubbaboda

20:00 – 24:00 Dans till Jontez Tydingesjöns Festplats Broby

14:00 – 16:30 Em Soaré m musikunderhålln. Tydingesjöns Festplats Broby

TORSDAG 25 APRIL 13:00 – 18:00 Värmedag på Sahlins, Osby (bak Netto)

15:00 Croodarna, anim fam film 3D 19:00 Jack the Giant Slayer, drama film. Sibbhults BIO

19:00 Månmöte på Naturhälsan. Pris 160kr Boka: 044-43399. Gamlarp Glimåkra

VI UTFÖR

Kvalitetsstädning Caster Master Kb HEM & FÖRETAG

MÅNDAG 15 APRIL – SÖNDAG 21 APRIL Diktplank i Povel Ramels anda Vita Skolan Broby

ANNE tel. 076-373 43 70 castermasterkb@gmail.com www.castermaster.net

Veterinär

ONSDAG 17 APRIL Tapaskväll.Stora Hotellet Osby

Vvs

TORSDAG 18 APRIL 10:00 – 18:00 Öppet Hus på XL/Osby Bygg

Djursjukvård för hund, katt och häst. Leg. Vet. Per Josefsson

19:00 Inspelad konsert med Andrea Bocelli. Bio Borgen Osby Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

0479 - 200 80

FREDAG 19 APRIL 19:00 Bingo. Lönsboda Folkets Park

FREDAG 26 APRIL 19:00 Storbingo. Lönsboda Folkets Park 20:30 Visafton med B Blomberg, L Cronqvist & H Dragé. Vingården I Osby LÖRDAG 27 APRIL 10:00 -13:00 Bokloppis och prylmarknad på Västra Hed i Hanaskog. 18:00 Met Live visar Händels Julius Cesare Bio Borgen Osby 18:00 – 01:00 Rinkdans i Ishallen Osby Magisk afton med Stefan Odelberg Stora Hotellet E&E Osby


NY CYKEL FRÅN

HUR

MONARK

Lämna den på

Fjolårets modeller till starkt reducerat pris!

MÅR DIN GRÄSKLIPPARE?

SERVICE Demidekkare la NU! MEN INTE SÅ OFTA. Innan alla andra gör det!

ELcykel pris från

11.995:-

Demidekkare laserar gärna. MEN INTE SÅ OFTA.

SÅG & MOTOR BROBY AB

ÖPPETTIDER: VARDAGAR 8 - 18, LUNCH 12 - 13 • LÖRDAGAR 8 - 12 Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 • E-post: sag.motor.broby@telia.com • www.sagomotor.com

DEMIDEKK TERRASSLASYR – Vackra utomhusgolv som håller färgen

Demidekkare laserar gärna. MEN INTE SÅ OFTA.

Nu fifinns nns Demidekk DemidekkTerrasslasyr Terrasslasyr som som gör gör livet livet på på uteuteplatsen Nu Lasyren är speciellt utvecklad för tryckimpregnerat trä och platsen lite enklare. Lasyren är speciellt utvecklad väderförhållanden. Demidekk Terrasslasyr är baserad på al för trä och skandinaviska vädergertryckimpregnerat uteplatsen en hållbar kulör och ett effektivt skydd mot förhållanden. Demidekk Terrasslasyr är baserad på bildningar, gråning och skadlig ljusnedbrytning. alkydolja och ger uteplatsen en hållbar kulör och ett Välj Demidekk när du vill ha den perfekta utep effektivt skydd Terrasslasyr mot fukt, sprickbildningar, gråning inte kräver så mycket underhåll och som håller sig lika fin å och skadlig ljusnedbrytning.

Vill du veta mer om hur du bäst behandlar din terrass, be din Jotun-handlare eller www.jotun.se. Välj Demidekk Terrasslasyr när du vill ha den perfekta uteplatsen, som inte kräver så mycket underhåll och som håller sig lika fin år efter år.

Vill du veta mer om hur du bäst behandlar din terrass, besök din Jotun-handlare eller www.jotun.se DEMIDEKK TERRASSLASYR – Vackra utomhusgolv som håller färgen Nu finns Demidekk Terrasslasyr som gör livet på uteplatsen lite enklare. Lasyren är speciellt utvecklad för tryckimpregnerat trä och skandinaviska väderförhållanden. Demidekk Terrasslasyr är baserad på alkydolja och ger uteplatsen en hållbar kulör och ett effektivt skydd mot fukt, sprickbildningar, gråning och skadlig ljusnedbrytning. Välj Demidekk Terrasslasyr när du vill ha den perfekta uteplatsen, som inte kräver så mycket underhåll och som håller sig lika fin år efter år. Vill du veta mer om hur du bäst behandlar din terrass, besök din Jotun-handlare eller www.jotun.se.

DEMIDEKK TERRASSLASYR

www.olssonscolorama.se • V Storg 27, Osby • Tel 0479-131 20

BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

Störst på färg, tapet, golv och kakel

Allt om Osby 7  
Allt om Osby 7  

100% lokaltidning

Advertisement