{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

100% Lokaltidning

nr 21 28/11 - 11/12 2012

information från kommun & näringsliv sid.  44 - 45

Tuffa men i träningssammanhang vänliga tag från Fredrik Erlandsson gentemot Jörgen Eriksson i MSD, Modern Self Defence, en del av nya Knislinge Budoklubb. I bakgrunden Bengt Svensson och Anders Bengtsson i judo. Foto: Mikael Persson (MiP)


2

Ledare

Förhoppningar Julskyltningen i våra byar är ett engagemang hos både handlare och föreningar som redan pågått under lång tid. Det är ju en helt avgörande period vi har framför oss. Föreningar ska stödjas och lokala handlare skall få året att gå ihop. Förra året så blåste i princip allt bort för de platser som har 1 advent som skyltsöndag. Givetvis en katastrof. Nu hoppas vi alla att 2012 blir något helt annat. Nu är alla åter igen laddade och förhoppningsfulla. Det enda som saknas nu är att vi alla går ut och fröjdas. Tar del av evenemangen, handlar och blir en del av det som mindre samhällen erbjuder – gemenskap. Att förhoppningen är stor, märks ju också i denna tidning. Här hittar du digra program för de kommande två veckorna på alla platser där tidningen kommer ut. Massor med erbjudanden från våra annonsörer. Jag brukar varje år ta tillfället i akt och vädja till alla att den bästa julklappen du kan ge din ort – är att handla lokalt. Det gynnar nämligen oss alla i längden. johnny@alltomosby.se

iBlack Med ett mega bett ...

Vi fyller

år! DET SKA FIRAS MED POMPA & STÅT! Adrian Hammond Culture Pulz Cirkle of trust Fred Perry LYLE & SCOTT Tommy Hilfiger REPLAY Nudie Dahlin Oscar Park Lane Cavalier Björn Borg Solid Soya Cecil Didriksons monrow OXXO mm.

Inbjudan

Vi önskar dig varmt välkommen till en kväll med oss

tors 29 nov 18.30-21.00 Vi bjuder på mingel, bubbel och tilltugg Och självklart bäst av allt - shopping! Vi har fyllt butiken med erbjudande och grymma utlottningar! Vi ses den 29:e!

MONICA SARA LENA ALEXANDRA

ÖPPETTIDER: VARDAGAR 10-18 LÖRDAGAR 10-13

HÄSTVEDA GOLV

Nystart januari 2013

Allt om om Osby Osby •• Allt Allt om om Göinge Göinge Allt

w w w ww ww w...kkkuuullllllaaarrrooo...ssseee w m m///kkkuuullllllaaarrrooo FFFaaaccceeebbbooooookkk...cccooom 13 13 TTTeeelll... 000444777999---88800000013

Osby: Södra Portgatan 28, 283 50 Osby Broby: Järnvägsgatan 10 B 280 60 Broby Ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda och Hallaryd. Ansvarig utgivare Johnny Billinger Tryck Litografen, Vinslöv • Distribution Posten Hemsida: www.alltomosby.se / www.alltomgoinge.se Annonser 0479-160 07, annons@alltomosby.se carina@alltomosby.se 070-3051770 Jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se Nästa utgivning: Annonsbokning: Materialdag:

Onsdag 12 december Torsdag 29 november Måndag 3 december

• Parkett • Laminat • Plastgolv

30 år

i branschen

• Heltäckningsmattor • Golv- och väggplast i våtrum (Våtrumsbehörig)

HÄSTVEDA GOLV

Thomas Martinsson • 0709 - 69 44 51


Julklapps tips !

Julklappstips! Vi har ÅRETS hårda JULKLAPP Robotdammsugare från 1995:-

Kaffebryggare från 299:-

bona spreymop set

399:-

Köksmaskiner från 3.480:-

Helautomatisk Espressomaskin från 2990:-

ordpris 479:-

V Storg 27, Osby Tel 0479-131 20 www.olssonscolorama.se

22 -

Störst på färg, tapet, golv och kakel

ICA KASSLER

Öppet: mån-fre 6.30-21.00, lör-sön 8.00-21.00

i bit. Dansk.

Kometen

5990

/kg

ARLA SMÖR

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

500g. Mot ICA kort.

2490

ICA BLANDFÄRS

/st

Sverige, ca 800g/pkt.

4990

/ kg

(Jmf.pris 49:80/kg)

ICA APELSINER

i nät, 2 kg. Spanien, kl.1.

15 -

/st

(Jmf.pris 7:45/kg)

ICA JULMUST

1,5 liter. Mot ICA kort.

3 för

20 -

+ pant (Jmf.pris 4:44/liter)

GEVALIA KAFFE

450-500g/pkt.

2 för

Erbjudanden i denna annons gäller 28/11 – 2/12 2012. Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning.

59 -

(Jmf.pris 59:- - 65:56/kg)


4

reportage

Ingvar hälsade välkomna Allt om Göinge var med när gamla IKEA i Älmhult stängde. Självklart var vi också med när det nya öppnade. Det var även Inga-Lill Grändefors som var sist ut från det gamla varuhuset och först in i det nya. Ett varuhus som nu blir utflyktsmål med besökare från när och fjärran.

Varuhuspersonalen bildade häck för de första besökarna under euforisk stämning.

Följde med Ingvar

Med lite extra ansträngning lyckades Allt om Göinge följa med en liten bit på den rundtur som Ingvar Kamprad gjorde i det nya varuhuset. På bekant Kampradmanér påtalade han vad han tyckte och synpunkterna varierade från högt till lågt. – Vad kostar den här, undrade Ingvar och påpekade att prislapparna syntes dåligt. Öppningen av varuhuset började med en intern frukost med varuhusmedarbetarna och en rad inbjudna gäster och stora delar av koncernledningen. Som sammanhållande konferencier fungerade inredaren och programledaren Isabelle McAllister som också samarbetar med IKEA.

Såg glad ut

Kommunalrådet Elisabeth Peltola konstaterade att det var många faktorer som samverkat genom historien men att det aldrig varit slumpen utan ett hårt och träget arbete från Kamprads sida som byggt IKEA till det som det är idag. Som en symbol och koppling till Småland överlämnade Peltola en tavla med landskapsblomman Linnea till varuhuschefen Fredrik Håkansson Lundh. – Jag ser att det är en

RIBBA-ram, trevligt, konstaterade han. Företagsledaren själv minglade bland de anställda och såg glad ut över nyöppningen. Likt biljettsläpp till en stor konsert växte kön snabbt utanför det nya varuhuset. Längst fram fanns Inga-Lill Grändefors som blev historisk besökare. – Jag var sist ut från det gamla varuhuset i tisdags, konstaterade hon när hon satt i sin egen fåtölj och väntade på att klockan skulle bli 10 den 2 november. Innanför dörrarna möte Ingvar Kamprad själv upp de första kunderna och hälsade särskilt på Inga-Lill.

kommer att ta plats i lokalerna under nästa år där många kommer att kunna göra en resa längs minnesgatan. IKEA fortsätter nu arbetet tillsammans med de kringliggande kommunerna att förbättra arbetspendlingen till det nya varuhuset och de andra delarna av IKEA-sfären. I Östra Göinge bor strax över 100 personer som jobbar på IKEA, i Osby är de över 400. Text och bild: Mikael Persson (MiP) Inga-Lill Grändefors fick ett särskilt välkomnande av Ingvar Kamprad själv.

Ett museum

Genom entrén och uppför rulltrappan fanns butikspersonalen med och bildade häck och stämningen var på topp när det nya varuhuset efter nästan ett års förberedelsers äntligen stod klart. Besökarantalet förväntas öka i ett första skede med cirka 200000 besökare där upptagningsområdet givetvis fortfarande är Älmhult, Osby och Östra Göinge och andra närliggande kommuner. Samtidigt är det redan nu många som ser fram emot den verksamhet som skall byggas upp i gamla varuhuset. Ett utvecklat IKEA-museum

Med lite extra ansträngning fångade Allt om Göinges fotograf Ingvar Kamprad på rundvandringen i nya varuhuset.


REPORTAGE

5

Stormen förstörde allt Stormen Sandy släckte inte bara Manhattan - det släckte även ner Hanaskogssonen Håkan Mårtenssons arbetsplats på FIKA på Pearl Street på nedre Manhattan. – Källaren var helt full med vatten och en meter med saltvatten i restaurangen, allt är förstört, suckar Håkan när vi lyssnar av hur läget är efter stormen.

Under vatten

Någon vecka efter orkanen Sandy är det full rulle för Håkan Mårtensson i New York. Men det är inte direkt medvind, om uttrycket tillåts. – Vi har tömt butiken på Pearl Street. Det gick åt mellan 6-700 svarta sopsäckar. Allt är förstört, konstaterar Håkan som jobbar som chocolatier för restaurangkedjan FIKA. FIKA har efter hand etablerat flera lokaler på Manhattan - men flaggskeppet har varit butiken på Pearl Street, flaggskeppet som Håkan och kollegan Lars jobbat med i tre år. Nu är den bortspolad. Källaren var helt fylld med vatten, upp till 2,5 meter i tak och en meter i restaurangen. – Den fjärde dagen lyckades vi pumpa ut vattnet ur vår ”walk-in kyl”. Härlig doft när vi öppnade med gravad lax och rå kyckling som legat i avloppsvatten.

Inget från försäkringen

Saltvatten trängde in överallt. Och just saltvattnet är själva bekymret. – Vi betalar 18.000 dollar om året till vårt försäkringsbolag. Sju sidor med vad som täcks. Orkaner, översvämningar, rör som översvämmar, missilattacker, allt. Men inte översvämning från havet. Det hade de visst ”råkat” glömma att ta med. Så bolaget betalar inte ut ett endaste cent, suckar Håkan. Havets vattennivå höjdes med drygt fyra meter och svämmade över stora delar av Manhattan och orsakade skador för minst 20 miljarder. Ytterligare stora summor beräknas ha förlorats för bortfall av inkomst. – Eftersom strömmen gick på hela södra Manhattan stängdes tre av våra fyra ställen ner - en förlust på minst 10.000 dollar varje dag - samtidigt ska ju löner betalas.

Valde stanna

När orkanen Sandy nådde nordöstra USA den 29:e oktober, räknades den då som en extratropisk cyklon med vindar på uppemot 40 m/s. Håkan och hans fru Maria bor i det område som formellt evakuerades under stormen. Men de båda valde att stanna. – Vi kände oss hyggligt säkra hemma, men det tog ju till ordentligt. Vi var utan ström i fem dagar men i det fallet var det bra med gas till spis och värme, konstaterar Håkan. Men han låter sig inte slås ner - även om det varit dystert. – Ja, fy fan, rent ut

Källaren på FIKA på Pearl Street. Allt upp och nervänt av saltvattnet. Inträngande saltvatten är dock inget försäkringsbolaget försäkrar mot. - Vi får inte en spänn från dem, konstaterar Håkan. sagt. Men det finns inget som ska kunna stoppa oss nu när vi är så nära, aldrig, säger Håkan bestämt. All fokus nu ligger på att få igång nya fabriken i Tribeca. – Ambassaden har hjälpt oss att söka bidrag från FEMA, president Obamas nya krishjälpspaket.

Bli nr 1

Så fort fabriken är uppe så ska vi ta första platsen gällande kvalitet, produkt och nytänkande chokladtillverkning i hela USA. Vi är nästan där. – Vi har hela branschen med oss i det här och mängder av kompisar och kunder som stöttar oss till 100 procent. Det här kommer att göra oss starkare än någonsin. Och den översvämmade butiken, då? – Pearl får bli ett projekt för nästa år - men just nu får vi inte ens vistas där. Den göingska envisheten tar sig andra former på andra sidan Atlanten - men den är dock precis lika påtaglig. – Jag är ju känd för att vara envis, så nu kör vi hårt. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Chocolatier Håkan Mårtensson, ursprungligen från Hanaskog, fick delar av sin verksamhet helt bortblåst och bortspolad när orkanen Sandy drog in över Manhattan och New York. Bild: Mikael Persson


6

HEM & TRÄDGÅRD

Transportsträckan JANKOVS TRÄDGÅRDSTIPS November månad, transportsträckan, som jag kallar den, är det den värsta tiden på året, tycker jag. Det blir bara mörkare, kalllare, dimmigare, fuktigare och elmätaren är det enda, som går på högtryck. T.o.m. katten tvekar om att gå ut. Hon står i dörröppningen och sträcker på nosen mot friska luften för att förnimma eventuella intressanta dofter. Efter någon minuts tveksamhet vänder hon i dörren och drar sig tillbaka till den goa värmen. Jag kan rapportera att Sia har blivit mycket kelnare och sällskapligare senaste tiden. Hon hälsar mig välkommen när jag kommer till jobbet tidigt på morgonen och stryker sig mot mina ben, för att visa tillgivenhet. När jag sitter vid datorn hoppar hon gärna upp i knäet för att få lite värme och kli på halsen. Busigare har hon också blivit. Hon vill ju gärna att jag ska jaga henne genom butikens alla irrgångar för att snabbt försvinna under något bord. Det som kan lysa upp tillvaron vid advent är levande ljus och färgglada blommor. Vitt och rött är populärast, med övervikt för vitt. Det är bra, för den vita färgen kan aldrig skära sig mot någon annan färg. Blommor som är aktuella nu är amaryllis, vars popularitet bara växer. Det är inte konstigt för det är en fantastisk blomma. Tänk på att den inte ska ha så mycket vatten för då får den långa stänglar, välter lätt och mår inte så bra. Azalean ska däremot doppas ner i vatten

ungefär var annan till var tredje dag. Den kan stå inne i rummet och tål värme men föredrar svalt. Julkaktusen är lättskött och anspråkslös. Står gärna i ett ljust och svalt fönster. Tål drag och är lätt att spara. Julstjärnorna, verkliga bärare av julstämning, ska stå dragfritt och vattnas med ljummet vatten när de börjar torka. Julrosen är en fantastisk växt, som gärna står ute vid trappan och blommar med vita oskuldsfulla blommor, vilka kontrasterar vackert mot det mörkgröna bladverket. Ta in vid risk för frost. Hyacinterna är ett måste för dem som tål doften. Vackrast är det att arrangera vita hyacinter med djupt grön mossa och där löken syns. (vita hyacinter har vita lökar) Kombinera med kottar, echeveria (liknar taklök), kanske en murgröna och silver/ vitt pynt. Vit brudorkidé är också långlivad och lättskött. Jul-enen på trappan är egentligen en cypress, som tacksamt står i full prakt tills vårvintersolen bränner dess barr. En dörrkrans kan Du själv göra av lite ris som Du binder till den form Du vill ha med hjälp av spoltråd. Dekorera sedan med kottar och pynt efter behag. Tråkigt nog har Harrys gammelmorfar nyligen dött. Han var gammal och sjuk på slutet. Harry har haft många frågor kring döden i samband med detta. När Harry har

mycket frågor så är det verkligen mycket frågor. Anna har försökt att förklara så gott det går i denna svåra fråga. – Einar har kommit till himmelen och han har det bra nu, berättade Anna. En morgon några dagar senare sitter Harry på barnsätet i bilen och tittar ut medan Anna rattar mot dagis. Harry böjer sig fram och spanar upp mot him-

melen. – Jag kan se månen men jag kan inte se Einar. Var är han? Jag kan inte se honom. Kan vi inte ta ner honom? Vad svarar man på sådana frågor? Varma och ljusa hälsningar i novembermörkret Sia och Jankov

i Osby & Östra Göinge GLIMÅKRA

GLIMÅKRA

Utgångspris: 395 000:-

Utgångspris: 595 000:-

4 rok, boarea: 72 kvm Adress: Söndraryd 3218E

4 rok, boarea: 80 kvm Energiprestanda: 164 kWh/kvm år Adress: Jularp 1251

Ring 0479-213 44 för att boka visning!

Litet sommarhus perfekt för dig som vill ha det lugnt och skönt på din lediga tid med många avkopplande promenader i vacker miljö. Ligger nära Osby, Lönsboda & glasriket. Mäklare: Sophie

HÄSTVEDA

Ring 0479-213 44 för att boka visning!

Lantligt hus med vita knutar på bra läge. Nära till Osby, Glimåkra & Lönsboda. Stor lummig tomt med en egen porlande liten bäck. Mäklare: Sophie

OSBY

Idyll Gård Strandläge Tyskar, holländare, danskar etc. köper. Välkommen att kontakta oss

031-249680 0451-772 070 SVENSKA TORP.SE SVENSKA IDYLLER.SE

Utgångspris: 1 995 000:-

Utgångspris: 850 000:-

7 rok, boarea: 180 kvm & biarea: 50 kvm Adress: Tottarp 2275

5 rok, boarea: 144 kvm Adress: Holma 2445

Ring 0479-131 45 för att boka visning!

Ring 0479-213 44 för att boka visning!

Exklusiv villa m sällskapsutrymmen, 4 sovrum & helkaklat badrum. Ligger ca 300 m från Luhrsjöns badplats. Garage för 3 bilar. Överb uteplats med härlig jacuzzi. Friliggande förråd. Mäklare: Dan

Häst/djurgård på ett fantastiskt läge med egen damm och inhägnade hagar med sommarvatten. Huset är tillbyggt runt 2000. Borrad brunn. Nyare trekammarbrunn med infiltration. Mäklare: Sophie

OSBY

OSBY

Osby Tygshop ermo.maklarna@ermo.se

ALPACA PARTY

- 25% Sybehör & tyger V. Järnvägsg. 27c. 0479-14602 Öppet: Må-Fr 10-18. Lö 10-13

Vid köp eller försäljning av fastighet hjälper vi gärna till med förmedlingen. Se våra objekt på hemnet.se VI HAR KONTAKT MED ALLA BANKER

Utgångspris: 850 000:-

Utgångspris: 1 325 000:-

Ring när ni vill köpa eller sälja.

5 rok, boarea: 150 kvm & biarea: 24 kvm Energiprestanda: 149 kWh/kvm år Adress: Solrosvägen 11

6 rok, boarea: 110 kvm & biarea: 14 kvm Adress: Wivalliusvägen 22

Tryggt, effektivt och smidigt.

Välplanerade villa på barnvänlig återvändsgata. Granne med natursköna Klinten och vackra Osby sjön. Nära till skola och dagis. Mäklare: Sophie

Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 Osby

Ring 0479-213 44 för att boka visning!

Ring 0479-131 45 för att boka visning!

Varsamt renoverat boningshus på avskilt läge, rymligt garage & underbart bastuhus. Stor tomt med egen kräftdamm & skogen som granne. Ca 2 km till centrum & tågstation. Mäklare: Dan

Besöksadress: Esplanadgatan 3, Osby. Tel. 0479-131 45, 0479-213 44 alt. 044-404 00


r e l l e v l ä j s Pyn t a köp fä r d i g!

från

98:-

Julros129:Mycket pynt att välja på!

Röd Amaryllis 2 stänglar. Ord.pris 98:-

Julkaktus 4 K öp

be t ala f ör

3 Julstjärnor

29:-

49:-

Röd / Vit Prise xempel Vacker grenad

49:- st

s p i t s p p Ju l kl a Presentkort med erbjudande

Sekatörer

Handskar

Erbjudandet gäller så länge lagret räcker.

Julskyltningssöndagen stängt. Öppettider: vardagar 10-18 • lördagar 10-14. Tel. 0479-143 28. www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se

Mitt i byn, bredvid Konsum.


8

reportage

Utveckling på Stenforsa

Ord som twitter, bloggar, RSS och podcast cirkulerar i rummet. I lokalerna intill sitter några och planerar ämnesövergripande samarbete och temadagar. Det står ”pedagogiskt kvalitetsarbete” på schemat för personalen på Stenforsaskolan.

Fler ska nå målen

Vad är det som egentligen bör vara viktigt när kommunens niondeklassare ska välja skola? Jo, kvaliteten på utbildningen. Det har Stenforsaskolan tagit fasta på och avsätter flera timmar i veckan på att höja kvaliteten på undervisningen. Siktet är inställt på en högre måluppfyllelse, att fler elever når målen. Men även att eleverna ska få de redskap och förutsättningar som behövs för att klara av det framtida yrket eller vidare studier.

Digitala verktyg

En del av personalen fortbildar sig i digital kompetens, där de får lära sig mer om vad det finns för digitala verktyg och hur de kan användas i undervisningen. Konkreta tips varvas med diskussion om den forskning som finns i området. – Vi måste ju hänga med, säger läraren Helene Johansson, och sen är ju egentligen pedagogiken i centrum, tekniken är bara ett sätt att nå dit.

– Det bästa är att vi träffas och pratar, dessutom har jag redan fått flera infallsvinklar på hur vi ska använda tekniken på konstruktivt sätt, säger läraren Malin Hellner.

Pedagoger planerar

Lite längre bort sitter en samling pedagoger och planerar för de temadagar som äger rum precis innan jullovet. – Vi kommer att ha temat film med fokus på godhet och ondska, bl.a. kommer författaren till En liten bok om ondska och doktor i etik Ann Heberlein att föreläsa för våra ungdomar, säger Jeanette Joelsson, lärare i matematik på skolan. – Det är viktigt att eleverna får se helheten, att det vi gör i skolan inte bara gäller innanför våra väggar, fyller läraren Göran Olsson i.

Gynnar eleverna

Ett bra kvalitetsarbete ska vara strukturerat, systematiskt och vetenskapligt underbyggt. Ett

Fr.v. Isabella Persson och Isabelle Nilsson bra kvalitetsarbete leder till skolutveckling vilket i sin tur gynnar eleverna. – Vid terminsavslutet kommer vi ha en utvärdering av terminens arbete; avstämning och reflektion är en viktig del av processen. Vi strävar efter att bli en skola där man hela tiden arbetar för

livslångt lärande, avslutar rektorn Monica Oredsson. Text: Andreas Hügard Foto: Lars Owesson.

Globalt möte på Övraryds gård Skogarna i Östra Göinge fick internationellt besök i oktober. Ingvar Nilsson, Övraryds gård, tog emot besök i regi av Södra. – Det här är ett nätverk inom FSC som syftar till att öka skogscertifieringen bland privata skogsägare i Europa, berättar Klara Helstad, hållbarhetschef på Södra.

Viktiga möten

FSC, som står för Forest Stewardship Council, är en certifieringsorganisation som skall främja ett miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Nätverket inom FSC har träffats tre gånger tidigare. – Tanken är att vi ska ses en gång per år, i övrigt håller vi kontakten per mail och telefon. De fysiska mötena är viktiga för att se och lära av varandra. Tack vare att vi kunde besöka Ingvar, fick deltagarna en bild av skogsbruk i Sverige och hur en skogsägare kan resonera här, berättar Klara.

Stora kontraster

Många länder är inte vana vid den syn som vi har på skogen här i Sverige. – Allemansrätten var något som uppmärksammades av de portugisiska gästerna eftersom man i Portugal inte får röra sig över annans mark. Kontrasterna i förutsättningar varierar stort bara i Europa, säger Klara. Under rund-

vandringen i skogen i norra delarna av Östra Göinge kommun fick besökarna från Spanien, Tyskland, Tjeckien, Finland, Portugal, Estland, Storbritannien och Danmark. I det vackra höstvädret blev det många diskussioner kring bland annat älgens och vildsvinens framfart. Men den stora utmaningen finns på det globala skogsbruksplanet. – Det är en utmaning när man ska ha regelverk för skogsbruk som gäller globalt. Privatägd mark är inte alltid så vanligt och inte med så lång historik som vi har här hos oss, avslutar Klara.

Svensk lantrasko

På Övraryds gård, som brukas av Ingvar Nilsson och hans fru Siv, återfinns också en ekologisk växtodling och en ekologisk djurhållning. Sedan många år har lantbrukarparet med resten av familjen utvecklat en besättning med rödkullor, en gammal svensk lantrasko. Mer information om gården finns på www. ovrarydsgard.se

Ingvar Nilsson (med kartan) visade runt de internationella gästerna i FSC-nätverket på sina marker runt Övraryds gård i norra Östra Göinge.

Text och bild: Mikael Persson (MiP)


Julskyltning i Knislinge Söndagen 2 december

Välkomna GEBI &

Bittes Handarbeten Vi önskar våra kunder en

GOD JUL

athyrus

interflora

Blommor • Presenter

ÖPPET 9 –15 BJUDER PÅ GLÖGG & PEPPARKAKOR

kl 13 –17

Öppet 13-17

10% RABATT under dagen!

Knislinge fotvård Presentkort till jul Tel. 0703-574188

Julbord & Julstuga

med underhållning av Pälle Fridlund och tomtarna. Tel. 044-600 50

Socker toppen CAFÈ

ÖPPET 12 –16

Glöggbordet är uppdukat med pepparkakor, lussekatter och godis!

Knislinge Fitness Center

Öppet 13 –17. Bjuder på glögg, saft, pepparkakor & godis

Kaffe • glögg • julgodis • pepparkakor

Öppet 13 –17 i NYA LOKALEN Uppvisningar

SHAPE UP YOUR BODY - DIN PERSONLIGA TRÄNARE

JULerbjudande

se reportage! Tel. 0733-72 30 46 ÖPPET 13-17

Färg i håret/fläta till barnen Utlottning, erbjudanden mm

Britt & Emilie

Glögg & pepparkakor Sprayfärg i håret till barnen

MåBra Direct 10% RABATT under dagen!

Bjuder på glögg, saft, pepparkakor o godis

Frisören Öppet 13-17

KVALITÉ * KUNSKAP * SERVICE * ELEGANS ÖPPET 13 –17

Granförsäljning & Tombola på Mikkelstorg

ÖPPET 13-17

®

Priserna gäller t o m 11/11, 2

Vi har allt till det perfekta julbordet!

Hjärtligt välkomna Prisfest På cooP k

juLMusT

pEppARKAKOR

150 cl. Jfr-pris 33:33/kg.

300 g. Jfr-pris 33:33/kg.

Coop

Hos oss får du kompetens, valfrihet och omtanke. Tel. 044- 601 22

Adventsmusik med kören Praise i Knislinge kyrka kl. 18.00

Coop

Klockaregården Knislinge hembygdsförening Öppet 13.30-17 • Sång & Musik 14.45 • Kaffeservering • Museerna öppna 2 för

15k

KNISLINGE KVIINGE GRYT

Alla

– en sund affär

10k

Vi önskar allaSvåra COCKTAILTOMATER handbollsvänner sATsuMAs Marocko/Spanien Klass 1. 250 g. Jfr-pris 20:-/kg.

2 för

en God Jul och Gott Nytt År!

Spaniel

Klass 1.

10kK


10

reportage

Jonas Sjöstedt på besök Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, gjorde ett historiskt besök i Östra Göinge i början av november. – Vi besöker platser där vi ser att vi har en del att utveckla vad gäller partiets organisation, konstaterade Sjöstedt som besökte Allt Möjligtverkstaden i Broby och sedan höll ett anförande i Knislinge Folkets Park.

Joakim Wendel, lokal partiordförande, tackade Sjöstedt för besöket med en diabaslykta och en kommunryggsäck.

Från Scan till Knislinge

Ett femtiotal åhörare hörsammade Vänsterpartiet Östra Göinges inbjudan till att lyssna på partiledaren. I anförandet berättade Sjöstedt bland annat om sin dag som började på SCAN i Kristianstad. – Företaget

ska göra besparingar och säga upp personal samtidigt som man under lång tid utnyttjat bemanningsföretag för att få ner lönekostnaderna, sa Sjöstedt. – Efter vårt inträde i EU har det varit svårt att motverka att bemanningsföretagen får internatio-

Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, besökte Östra Göinge och talade bland annat om välfärden. nella anställda som tyvärr inte får så bra arbetsvillkor som de förtjänar, fortsatte han.

Glada över besöket

Åhörarna i salen kom från hela nordöstra Skåne och anförandet

fortsatte på temat välfärd. – Vi är väldigt glada att vår partiledare valt att komma hit, sa Joakim Wendel, ordförande för Vänsterpartiet i kommunen. Wendel lämnade bland annat över en ljuslykta i diabas till Jonas Sjöstedt. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Nu finns Jenna Nilsson hos oss som frisör och make-up artist! Du är varmt

välkommen att göra dig fin till både jul och nyår!

MAKE-UP

FACE S T O C K H O L M

Finns nu hos oss!

Kom in och få ny inspiration och mingla med oss på julskyltningen!


reportage REPORTAGE

11 11

ORD. PRIS 498:-

STEKPANNA 28 CM C6590632/300271

Stekpanna med indikator Aluminiumpanna med rostfri insats för induktionshällar. Temperaturindikatorn talar om när pannan har uppnått optimal stektemperatur. Ugnssäker upp till 175°C.

199:-

• NON-STICK BELÄGGNING

UNDER HALVA PRISET!

Luciasim i Broby Vad är vackrare än en Lucia med ljus i håret? Luciasim i både land och på vattnet såklart! SS Delfins simmare bjuder er alla till Broby simhall den 9: e december klockan 17.00 för att njuta av årets Luciasim och mycket annat fint.

Gratis inträde

Vi kommer att ha luciatåg tillsammans med våra simmare allt från simskolan och upp till de stora simmarna. Efter det bjuds det på vattenbalett som är otroligt vacker att titta på. Under kvällen utses även kommunens bästa 4: a och 5: a. Kvällen avslutas med skämthopp då det även

kan stänka lite på publiken. Under kvällen har vi även fikaförsäljning, lotteri och även chokladhjul. Och det bästa såklart är att inträdet är gratis. Alla är hjärtligt välkomna! Och kom i god tid så du får de bästa platserna, eftersom det brukar vara mycket folk! Margit Petersen

Jag valde Ekbackeskolan! Hampus Rydh, Rydh, 16 16 år, år, Sibbhult Sibbhult Hampus

OBH NORDICA 6622/6623 BLÅ ELLER ROSA

Glassmaskin

Gör din egen glass på 6-12 minuter ORD. PRIS 595:-

499:-

El-tandborste Iconic svenskdesignad, välj mellan svart, blå, grön, lila

Vad gör gör du du på på fritiden? fritiden? Vad Tränar och och spelar spelar fotboll fotboll Tränar och umgås umgås med med komkomoch pisar. pisar.

Unik locktång Locktång från Björn Axén som formar lockar i ett enda svep.

NYHET!

695:-

ORD. PRIS 399:-

299:-

Går SamhällsvetenskapsSamhällsvetenskapsGår programmet. programmet. Varför Ekbackeskolan? Ekbackeskolan? Varför Då jag jag satsar satsar på på fotbollen fotbollen Då valde jag jag Ekbackeskolan Ekbackeskolan valde tack vare vare deras deras fotbollsutfotbollsuttack bildning. bildning.

UNIK LOCKTÅNG

RAKAPPARAT RQ1180/300441

Rakapparat SPARA 700:!!! ORD. PRIS 1995:-

1295:-

Mjukare rakning Ger mjuk beröring och slät rakning genom nytt system som anpassar sig till ansiktets konturer och rakar även den kortaste stubb. • Dubbla blad

la Delbeta ON L E d me Vill du delbetala? Vi har flera olika alternativ. Prata med personalen i din butik. Kreditgivare GE Money Bank.

Ekbackeskolan Ekbackeskolan har tilldelats tilldelats har 1:a pris pris ii Årets Årets 1:a Teknikutbildning Teknikutbildning 2012 2012

EKBACKESKOLAN EKBACKESKOLAN OSBY OSBY

www.ekbackeskolan.se www.ekbackeskolan.se

A - BUTIKEN AUDIO VIDEO -OSBY OSBY Västra Storgatan 41 • Tel 0479-104 14 Öppettider: mån - fre 10-18, lör 10-13


12

föreningar

Göinge HK:s säsongsinledning Så är det då höstlov med allt vad det kan innebära; jobb, träningar, handbollsmatcher, Halloween-firande eller tända ett ljus för nära och kära. Det är även som en hållplats för oss i handbollsklubben då vi kan summera starten av handbollssäsongen. Och när vi nu summerar denna start så kan vi konstatera att den mestadels har varit helt fantastisk.

Ministars och P98

Vår handbollsskola Ministars, som tränar på torsdagar kl. 17.4518.45 i Knislinge Sporthall, har haft en fantastisk inledning på säsongen då runt 20 barn spelar och har roligt tillsammans med Fredrik Malmberg Allsten och Patric Sandberg, som båda två spelar i klubbens seniorlag. Tjejer och killar från 4 år är hjärtligt välkomna till vår handbollskola. Se kontaktuppgifter nedan. Vårt P98-lag ligger just nu på fjärde plats i sin serie. De besegrade HK Malmö på hemmaplan med 27-18, men föll borta mot Åhus Handboll med 26-17. Laget tränar och ligger i, men behöver även de fler spelare. Träningarna är i Knislinge och Sibbhults Sporthallar. Mer information finns på föreningens

Leksaker säLjes

Superbilligt i ICA-garaget under Julskyltningen

Söndag 2/12

hemsida.

Seniorer

Herrseniorerna leder i skrivande stund sin serie efter segrar mot Österlens IK hemma (30-28), Åhus Handboll 2 borta (24-20), HK Björnen hemma (35-29) samt Tomelilla IF 2 borta (35-30). Laget tränas den här säsongen av Tommy Balazs och Fredrik Hansson. Följ gärna våra seniorer. Alla lagens hemmamatcher hittar du på vår hemsida och i Allt om Göinges evenemangskalender.

Ideella krafter

Till sist, några ord om alla de ideella krafterna som ställer upp för vår klubb. Ni är guld värda allihop. Jag vill passa på att slå ett slag för våra matcharrangemang. Tack

Bridgeresultat Hästveda

Torsdag 8 nov, 10 par- medel 108p 1. Peter Raudszus/Horst Raudszus 128p 2. Karin Rosenkvist/Lisbeth Nilsson 126p 3. Claes-Göran Stadler/Arne Carlsson 120p 3. Christina Gutenwik/Roland Andersson 120p Torsdag 15 nov, Lagmatch mot Hässleholm 1. Lars-Åke Nilsson/Jan Nilsson 521p 2. Kenneth Österberg/Jan-Erik Larsson 498p 3. Magnus Widarsson/Göran Stiernfeldt 465p 4. Bo Selander/Gert Fors 437p 5. Kent Göstasson/Lisbeth Nilsson 429p 6. Anders Nilsson/Ann-Charlotte Nordbjörk 423p Hästveda BK-Hässleholm BK 5296p-4896p

Kl. 14 00 - 18 00

På Jeppatorget och i församlingshemmets källare hos scouterna

vare ett härligt gäng bestående av Sören Nyqvist, Christian Karlsson, Håkan Nyman, Tobias Hulthén, Johan Löndahl, Mattis Olsson och jag själv, så kan vi oftast stoltsera med både speaker och DJ (utöver vårt vanliga sekretariat med tidtagare och sekreterare). Men även vi måste bli fler, tycker du det låter intressant så hör gärna av dig. Och glöm nu inte att ”gilla” oss på Facebook, www.facebook.

Osby

com/groups/260863024036763/ Marcus Svensson, tävlingsansvarig Göinge Handbollsklubb 0703-50 15 41

Text och foto: Marcus Svensson, tävlingsansvarig i Göinge Handbollsklubb

Onsdag 7 nov, 15 par - medel 132p 1. Britt-Louise Persson/Åke Persson 173p 2. Claes Pernvik/William Martinsson 165p 3. Stig Ohlin/Maj-Britt Ohlin 155p 4. Gerd Henningsson/Erik Björklund 145p 5. Berit Johnsson/Sven Gösta Johnsson 144p 6. Inger Blomqvist/Rune Torstensson 141p 7. Lars Kempe/Anita Kempe 140p 8. Jan Peper/Lilly Ivarsson 138

Onsdag 14 nov, 15 par - medel 132p 1. Britt-Louise Persson/Åke Persson 160p 2. Claes Pernvik/William Martinsson 156p 3. Gerd Henningsson/Erik Björklund 153p 4. Jan Peper/Lilly Ivarsson 146p 5. Elsa Duvborn/Horst Raudszus 143p 6. Sven Gunnar Nordh/Ann-Louise Stiber 140p 7. Lars Hall/Curt Weberyd 134p 8. Kerstin Tufvesson-Axelsson/Arne Carlsson 133p

Måndag 12 nov, 16 par – medel 182p 1. Kerstin Tufvesson-Axelsson/S G Nordh 239p 2. Jörgen Wångnell/Rolf Lindvall 214p 3. Peter Raudszus/Gunhild Rauszus 209p 4. Arne Carlsson/Bengt Alfredsson 208p 4. K-E Nilsson/C-G Stadler 208p 6. Stig Ohlin/Lars Hall 189p 7. Olle Persson/Ingvar Johnsson 182p

Måndag 19 nov, 14 par – medel 156p 1. Yngve Nilsson/Rolf Isaksson 218p 2. Peter Raudszus/Gunhild Raudszus 193p 3. Jörgen Wångnell/Rolf Lindvall 177p 4. K-E Nilsson/C-G Stadler 176p 5. Arne Carlsson/Bengt Alfredsson 169p 6. Kenneth Cato/Horst Raudszus 164p 7. Jan Peper/Lilly Ivarsson 156p

Julklappstips

Filmen om Göingeflickorna

Göingeflickorna, som med sin sång “Kära mor” tog det svenska folkhemmet med storm, berättar här själva om sin resa från de djupa göingeskogarna, via utsålda folkparker och vidare ut i världen. Ta del av unika bilder och filmer från flickornas privata album. Kontakt • goingeflickorna@live.se • 0479-130 55 • Göingeflickorna, S. Tvärgatan 8, 283 32 OSBY

200:+ porto


OSBY

LÖRDAGoo1/12 oo Extra långöppet! 10

2012

- 16

15%

på allt till katt

Gäller endast klösmöbler, leksaker och tillbehör. Ej sand och foder.

KATT

Paketerbjudande

199:-

Ord.pris 399:-

Representanter från Hills och Agria i butiken under dagen!

KAMPANJ i BUTIKEN

Hills Katt- och Hundfoder Djurens Värld Kattsand 9kg Kattsandspade

150:RABATT

Alla stora säckar (10-15kg).

Ever Clean Kattsand 10kg, valfri sort.

69:Eukanuba Kattfoder 3kg. Ord.pris 275:-

69:Eukanuba Hundfoder 3kg + 1st bajsrullepåse. Ord.pris 275:-

 Vi bjuder på adventsfika.  Livs levande katter i butiken att klappa och beskåda.

Alla Julens nyheter är här! Vi har massor med Julklappstips till alla våra vänner!

Öppettider vardagar 11-18, lördagar 10-14. Forsg. 3, Osby. Tel: 0479-123 31. www.animalix.se

 Hund och kattfotografering. Tidsbokning 0479-123 31, drop in i mån av tid.

Vi reserverar oss för slutförsäljning.

Hills Kattfoder 1,5-2kg

mna! o k l ä V

Fackhandel med kvalitet och omtanke


14

föreningar

Folkfest i Östra Göinge Fredagen 9 november spelade Göinge IBK:s herrlag årets första derby mot Willands IBK på hemmaplan. Hemmalaget, som är nykomlingar i div 2, kämpade tappert i matchen men trots fin support från den rekordstora publiken i Broby sporthall, fick laget se sig besegrat med 2-9.

”Skräckens hus”

Derby och publikrekord

Göinge Innebandyklubb spelar sina hemmamatcher i ”Skräckens hus” (Broby Sporthall) på fredagar och runt 200-250 supportrar brukar stödja sitt lag. Herrlaget är nykomlingar i div 2 Skåne efter att de två senaste säsongerna ha vunnit div 4 och 3. De har många trogna supportrar och stämningen är oftast euforisk. Det sjungs, trummas och hejas!

Just denna fredag väntade årets första derby mot Willands IBK. Det var upplagt för publikrekord och det blev det! Hallen kokade med totalt 457 betalande i publiken. Matchen tippades på förhand bli ganska jämn trots att Göinge låg sist och Willands låg i toppen. Willands tog kommandot direkt och gjorde 2 snabba mål. Strax därefter reducerade Göinge… men

där slutade också i det närmaste festen för Göinges del. Willands dominerade och gjorde 1-4 innan den första perioden var över.

Nya friska tag

I andra perioden hade Göinge chansen då en Willandsspelare fick matchstraff. Göinge pressade, men det var Willands som satte målet efter en markeringsmiss. Strax därefter fick Göinge in

2-5 målet, men mer än så blev det inte i powerplay. Resten av matchen kontrollerade Willands och Göinge var aldrig riktigt nära. Slutresultatet 2-9 speglade matchen ganska bra. Men vi supportrar har ett stort hjärta och det kommer att vara samma trogna gäng som sjunger, hejar och älskar sitt Göinge IBK också vid nästa match. Av Lars Bengtsson

UTFÖRSÄLJNING VISNINGSBILAR 2012 2012 2012 2012 2012 2012

Mazda 6 2,0 kombi silver Förr 247100:Mazda 3 1,6 Dies. gråmet. Förr 202900:Mazda 6 2,0 5D Gråmet. Förr 243100:Suzuki SX4 Exkl. Blåmet. Förr 154900:Mazda 3 1,6 Vitmetallic Förr 174900:Mazda 2 1,3 Blåmetallic Förr 139900:-

Nu 218.500:Nu 174.900:Nu 215.000:Nu 139.900:Nu 159.900:Nu 124.900:-

Pris från

15.995:-

BEGAGNAT 2011 Mazda 6 2,2 Takara Diesel kombi 2010 Mazda CX7 Sport Diesel Gråmetall 2010 Mazda 3 1,6 Advanceplus blåmet. 2010 Citroen C3 1,6 HDi Miljöbil 2009 Mazda 6 2,0 Diesel kombi Adv.plus 2008 Mazda 3 2,0 Sport 150 Hk Blåmet. 2009 Mazda 3 1,6 4D Lim.Edition vinröd 2008 Mazda 3 5D 1,6 Touring blåmetall 2006 Honda Accord 2,2 i-CTDi Diesel 2006 Mazda 6 2,0 Touring Blåmetallic 2006 Mazda 6 2,3 Sport 5D rödmetallic 2006 Peugeot 407 SW HDi kombi svart 2006 Mazda 6 2,0 kombi gråmetallic 2005 VW Passat Variant 1,8 T Silvermet. 2005 Mazda Premacy 2,0 kombi silver 2004 Opel Vectra 2,0 T. kombi silvermet. 2003 Kia Carnival 2,5 V6 6-sits silver 2003 Mazda 6 2,0 touring kombi silver 2003 Mitsubishi Galant 2,4 kombi svart 1998 Mazda 626 Diesel kombi vinröd

2008 MAZDA BT50 Freestyle 2,5 TD Pick-up, kåpa, Dragkrok, AC, radio-Cd, pris exkl. Moms 112.000:-

ÖPPET mån-fre 8-18, lör 10-13 www.lindgrensbil.com S. Portgatan 34, Osby Tel. 0479-310 86

207.500:215.000:129.800:112.500:124.500:124.900:114.900:87.500:79,500:78.000:87.500:54.500:92.800:49.900:73.500:59.900:39.900:62.900:34.900:17.900:-

inkl montering & 5års garanti. Utnyttja rot-avdraget från 13.995:-

Beställ pump i december och få en Melitta kaffebryggare på köpet

Energisnål klimatanläggning från Panasonic Nordic. Finns i olika effektutföranden för villor, fritidshus, garage och lager.

Räntefri avbetalning på 12 månader eller från 595:-/mån via Handelsbanken

Centralservice i Osby AB

LÅNET!

Finans. Centralservice är ett

Tegvägen 4, bak Netto. Öppet: mån - fre 13 -16, tors 13 -18.


föreningar

Byalaget på hantverkskurser

ÄNTLIGEN!

Östanå Byalag har genom Studiefrämjandet gått två kurser i hantverk under hösten. Två dagar i veckan har man ägnat sig åt hantverk och svetsning.

Sågat och snickrat

Ledare för hantverkskursen är LiseLott Persson och ett tiotal deltagare har sågat och putsat, snickrat och målat. - Vi har tillverkat föremål som kommer att säljas på Byalagets årliga julmarknad i Stenhuset 1 december,

berättar Elna Persson. Vi har väldigt roligt under träffarna och förenar nytta med nöje. På svetskursen har en del prydnadsföremål och saker tillverkats, som behövs till Stenhuset. Ledare för den kursen är Ola Persson. Östanå Byalag Foto: privat

ÖFVRE PLAN +

NEDRE PLAN =

Indoor Walking Original Cirkelträning

Björgs representant finns på plats i butiken med hela kollektionen skyltsöndagen 2 december klockan 15-19.

Funktionell träning TRX Kombi Pass Nya Styrkemaskiner Nyutbildade Instruktörer TRÄNING PÅ ALLA PLAN!

Välkommen till oss.

0479-147 00

ofvreplan.se OSBY Köpmannagatan 4

15


16

reportage

Julskyltning Osby Osby Näringsliv

Osby Shopping har ett digert program för den kommande skyltsöndagen den 2 december. – Det är ett samarbetet mellan handeln, musikskolan, kyrkan, PRO-kören, föreningar och turistbyrån, avslöjar citysamordnare Jankov Månsson. Förra året så blåste i princip hela arrangemanget bort. – Så allt kan bara bli bättre, säger Jankov. Här följer Osby Shoppings program. Skall då kompletteras med fler ideella insatser som scoutföreningenmed flera. Aktiviteterna är koncentrerade till 15:00-19:00

Osby Näringsliv

w w w.osby.nu

Osby Näringsliv

15:00-19:00 Gamla Lovéns: Tomte. Lämna din önskelista. (Gäller barn) Aktiviteter med 10 utställare/hantverkare i lokalen. 15:00-19:00 Turistbyrån: Brandbil Räddningstjänsten, Tipsrunda. Glögg och pepparkakor. Försäljning.

Inbjudan lunchmöte

Fredagen den 30 november kl. 12.00 - 13.00 Restaurang Borgen, andra våningen.

15:00-19:00 ICA-garaget: Osby ryttarförening har aktiviteter. 15:00 Barnfilm på Borgen 15:00-17:00 Musikskolan spelar på Kulturhuset. 15:30 och 16:30 Sjunger PRO-kören på Biblioteket. 16:00 16:30 Signering av böcker på Borgen

Program

16:00-16:30 Blåslaget spelar utanför klädkammaren.

Hur kan vi använda sociala medier i vår marknadsföring?

17:00-17:30 Modevisning vid Klädkammaren.

Varför bör företag använda sociala medier?

17:00-17:20 Kyrkokören sjunger på Genvägen.

Övergripande information samt frågestund

17:30-18:00 Tomteparad (från Kulturhuset via södra porten och till Genvägen. Tomteluva på för alla barn som vill gå med.

Heidi Ekstrand Ekstrand & Son

18:00 Luciatåg från församlingshemmet till Klädkammaren 19:00 Sång av hemlig gäst och presentation av filmen Lars Pettersson Tomtepar cirkulerar på byn och delar ut godis

Osby Näringsliv bjuder alla företagare på lunchen

Följ Osby Näringsliv på Facebook och Twitter - läs mer på www.osby.nu

Vi testar din affärsidé och gör dig startklar!

… i hjärtat av Östanå

Julbord & Jultallrik Riktig mat i originell miljö

Hos oss får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning, när du tänker Starta Eget. Boka tid på tfn 0479-152 50. Vi finns på Näringslivscenter, V Storg. 26 i Osby

Besök vår

TVÄTTHALL

Biltvätt till fast pris: 150:-

Alla tvättartiklar och städmaterial ingår. Tid: ca 1 timme.

Välkomna!

Nilssons & Hagmans Åkeri Värmevägen 8 i Osby. Tfn 0702-78 76 10

info@pappersbruket.se tel. 044 440 11 www.pappersbruket.se


Julskyltning ÖPPET 15 - 19

Julklappstips

Demo av OBH Nordicas vakuumförpackare Vakuumförpackare 7951 • Håller maten fräsch upp till 5 gånger längre än med vanliga förvaringsmetoder

Braun Eltandborste

Tar bort dubbelt så mycket plack som en vanlig manuell tandborste. Trycksensor för effektiv och skonsam borstning. 20 000 pulserande rörelser/minut.

399:-

• Marinerar fisk och kött på ett par minuter

ord.pris 595:-

• Återanvändningsbara påsar som kan maskindiskas

995:-

ord.pris 1.295:-

Strykjärn OBH Nordica Kraftfullt strykjärn med hög ångkapacitet. Stor vattenbehållare och inbyggt antikalksystem. Reptålig, lättglidande keramisk sula.

695:- ord.pris 895:-

Värmefilt Warm & Cosy

399:-

Plyschfilt med tunna insydda värmeslingor. Eltandborste 9 temperaturinställningar och extra snabb för barn uppvärmning. Timer med automatisk av5600 roterande rörelser/ stängning efter 3 timmar. minut. Musiktimer spelar melodisnuttar med 1 minuts mellanrum. ord.pris ord.pris 449:1.195:-

695:-

Stor sortering av stjärnor, ljusstakar och slingor! 895:-

Hygientrimmer

Trimmer för näsa, öron och ögonbryn. Vinklad, så att den kommer åt överallt. Både våt- och torranvändning. ord.pris 199:-

149:-

Braun Rakapparat

Snabb och effektiv rakning med skärsystem i 3 steg och integrerat skärhuvud med dubbla rakblad. Clean & Renew för enkel uppladdning och rengöring. ord.pris 1.399:-

Vattenkokare OBH Nordica

799:Öppet: Måndag - Fredag 9-18, Lördagar 9-13 V. Järnvägsgatan 19, 283 31 Osby www.oredssonsel.se

399:-

En elegant vattenkokare i färgen chilli. Botten har ett täckt värmeelement som gör kokaren lätt att hålla ren. Automatisk avstängning och torrkokningsskydd. ord.pris 495:-


En FRÖJDefull tid

På Julskyltninssöndagen den 2:e december öppnar vår Källarlounge.

Veckans soppa med surdegsbröd

59:-

Fåtöl läder, brun eller svart. 6395:-

www.frojdafsverige.se

Facebook, Fröjd af Sverige

Instagram, frojdafsverige


Värmeljusglas

29:-

Värm dig hos oss :VINTERFRÖJD Blåbärste Skummad mjölk Honung

29:29

Kulor från 8:-.

Öppettider: Måndag - fredag 10-18. Lördag 10-15. Söndag 12-16.

Såggatan 3, 283 41 Osby

Tel: 0479-161 61


20

reportage & ekonomi din ekonomi

Bli kontantsmart i jul! Susanne Ekholm Bankkassör, Sparbanken 1826 Julen, en av våra mest traditionsfyllda högtider står åter för dörren. En viktig del av våra förberedelser inför julen är julhandeln. År efter år slår julhandeln försäljningsrekord då julklappar, pynt och julmat ska inhandlas. Faktum är att december är den viktigaste tiden på hela året för många butiker.

På besök i Kiev, Ukraina, för att utbilda om och behandla sportskador med medicinsk tejpning, Tobias är längst till vänster på fotot.

Stort intresse för Tobias Tejp

Trots den glädje som oftast förknippas med julhandel, finns det också en annan sida av myntet. En ökad försäljning i detaljhandeln ökar också kontanthanteringen, vilket i sin tur ökar belastningen på miljön och risken för rån. Banken vill bidra till en säkrare, tryggare och renare miljö och arbetar därför aktivt med att minska antalet kontanter i samhället. Du kan också bidra, och här får du

Tobias Tufvesson (To Be hälso o rehab) har verkligen vidgat sina vyer. I vanliga fall håller han till i Lönsboda. Nu har han varit i Kiev i Ukraina för att utbilda minestry of medicine, OS-läkare som har hand om fotbolls-, basket-, sim- och handbollslandslagen i landet. Han hade utbildning för 50 personer och det var sportministern som ledde seminariet som varade i två dagar. Tobias visade specialtejpning för smärtproblem i kroppen för exempelvis idrottare.

Tejpar allt

Kinesiology tape/Rehab tape tejpar man med olika tekniker beroende vad man vill uppnå, för att lyfta en inflammation eller svullnad, stabilisera en muskel/led utan att begränsa rörligheten, i förebyggande eller akut/rehabiliterings fasen. – Jag tejpar allt från akuta smärtor till

långvariga besvär i kroppen, säger Tobias. Kinesio tape lyfter smärtpunkter, leder och muskler.

Stor efterfrågan

Tobias utbildar Dynamo Kievs basket- och fotbollslag i sportskador och medicinska tejpningar. Han kommer att återvända dit för att utbilda olika

elitklubbar och specialinstruktörer. Utöver Ukraina så finns det redan förfrågningar från ett tiotal länder för motsvarande. – Brasilien 2014 blir ju extra intressant då fotbollsVM går där. Det finns med andra ord mycket att se fram emot och

Julmarknaden

Så var det dags igen för den traditionsenliga och årligt återkommande

i Visseltofta

Lördagen den 8 december kl.13– 17 i Hembygdsgården

ALLTRT!

SKA BO

hoppas på. Läs mer om Tobias på: www.tobehalsorehabstudio.com anncie@alltomgoinge.se tel. 0730651795

Kaffeservering, korvförsäljning och lotteri!

Hjärtligt Välkomna! Hembygdsföreningen

40-80%

på utställning och lagervaror

Betala till våren via resursbank 6-12 mån räntefritt

Sammanfattningsvis tjänar vi alla – banker, butiker och i slutänden också du som konsument – på att fler betalar med kort. Först och främst för att hanteringen av sedlar och mynt kostar pengar och belastar miljön. Men också för att det minskar risken för rån. Tillsammans kan vi skapa en riktigt god jul genom att vara kontantsmarta!

Ett 20-TAL ”KNALLAR” ställer ut sina varor till försäljning, varav de flesta tillverkar sina egna produkter.

VI SKA TÖMMA BUTIKEN! • Köks- och matrumsmöbler • Bufféer, vitriner, skänkar • Soffor och soffgrupper • Sommar- och uterumsmöbler

några enkla råd på vägen. Betala med kort när du handlar, det är tryggare och säkrare för alla. Om du trots allt behöver kontanter kan du ta ut pengarna i butik, istället för uttagsautomater. Då kommer inte några ”nya” pengar ut i handeln och du bidrar till att minska den totala kontantmängden. Betalar du med kort är du inte heller bunden till den summa som du har i plånboken, vilket kan vara en stor fördel i julhandeln!

Det annorlunda

MÖBELLAGRET V. Storgatan 2 Osby Tel. 0479-302 86 www.outdoor-indoor.nu Lördag-söndag 11-16 Hjärtligt välkomna!

Spara annonsen.


reportage

21

Gotland Gotland Vit gjutjärnskamin från Kaminexperten Vit gjutjärnskamin från Kaminexperten med en verkningsgrad på 78%, 5 kW och med en verkningsgrad på 78%, 5 kW och en kapacitet på 25-90 m22. Höjd: 1175 mm, en kapacitet på 25-90 m . Höjd: 1175 mm, bredd 370 mm och 350 mm djup. bredd 370 mm och 350 mm djup.

Brandfilt Brandfilt

149,-

Brandvarnare Brandvarnare Larmar en larmar Larmar en larmar alla alla

319,319,-

Brandsläckare Brandsläckare Pulver - 6 kg Pulver - 6 kg

499,499,-

OSBY

Pris: Pris:

5.495,-

BYGGMATERIAL BYGGMATERIAL Klövervägen Klövervägen 18 18 283 283 22 22 Osby Osby E-post: E-post: info@osbybygg.se info@osbybygg.se

Telefon: Telefon: 0479-126 0479-126 70 70 http://www.xlbygg.se http://www.xlbygg.se

Vi rökrör och och skorstenar skorstenar som som Vi har har även även rökrör kan anpassas till alla kaminer kan anpassas till alla kaminer Kom se vår vår Kaminutställning! Kaminutställning! Kom och och se

20% RABATT PÅ ALLA BESTICK FRÅN GENSE!

ERBJUDANDET ERBJUDANDET GÄLLER GÄLLER UNDER UNDER HELA DECEMBER. OLD FARMER Design: Bent Severin

INDRA INDRA Design: Design: Ingegerd Ingegerd Råman Råman


22

reportage

Jul på Hantverksgården broby

Ingemars historiehörna Två herrar stod och resonerade om ditt o datt: till fått hästut av alla pengar som du lagt ut på din dotters –MenLuciatåg vad har du sånglektioner? – Massor! har bland annat kunnat köpa de bjuder två grannvillorna förmed ÖstraJag Göinge ryttarförening i Knislinge in till julfest halvaluciatåg priset! söndagen den 16 december kl 15.00. Givetvis tittar tom-

När det på söndag är julskyltning i Broby är det återigen dags för ett uppskattat inslag på Hantverksgården. Bakom ”Jul på Hantverksgården” står Broby Hantverkar- och Företagarkvinnor - en anrik förening som funnits sedan 1949.

Främja företagarkultur

ten förbi med en gottepåse till barnen, stora som små.

Ulla-Britt, jag älskar dig otroligt mycket. Jag äger inga oljekällor som Sixten Berglund, jag har varken herrgård eller segelbåt som han. Men Hjärtligt Välkomna jag älskar dig och inte leva utan dig. Vill du gifta dig med mig? Östra Göingekan ryttarförening – Ja, Kurt. Jag älskar dig också väldigt mycket, men var bor den där Sixten Berglund?

ägs av Broby Hantverks- och Industriförening, och som för många år sedan kunde köpas med dåvarande hantverkarkvinnors hjälp. Intäkterna från bland annat skyltsöndagen används bland annat till underhåll och försköning av Hantverksgården samt som bidrag till olika hjälpverksamheter i världen.

När julen står för dörren, ja då är det traditionen vi söker oss till. Broby Hantverkar- och Företagarkvinnor har som målsättning, att genom sin verksamhet, slå vakt om och främja den företagarkultur som finns kring just hantverk om småföretagare. Föreningen har ett 50-tal medlemmar och det är kvinnor med anknytning till området som är medlemmar. Föreningen värnar om Hantverksgården, som

– Har ni möjligen kvar någon av de där blomkatalogerna med stora rosor på omslaget? – Ja, men vad ska ni ha dem till så här års? – Jag ska bara visa dem för mina rosenbuskar!

Text: Mikael Persson (MiP)

Grötfest med föredrag Den 29 november är det dags för Knislinge bygdegårdsförenings årliga grötfest. Med start 19:00 är alla välkomna att inmundiga

risgrynsgröt med alla tillbehör i Knislinge bygdegård. Bertil Nilsson från Norra Skåne är föredragshållare med temat ”Människor jag

V

GHD GHD Deluxe Deluxe Metallic Collection Collection

älkommen till oss för lite Julmys.. Julmys.. Boka din tid redan idag!

Avslappnande ansiktsbehandling ansiktsbehandling

1999kr

från från

Från Från

325kr

mött och intervjuat”. Bertil har arbetat som journalist i många år och kommer att berätta om spän-

nande möten med olika människor från sin yrkestid. Kostnad 70 kr, ingen föranmälan krävs.

Välkomna hälsar Knislinge bygdegårdsförening

JULMARKNAD Tydingesjöns Tydingesjöns Camping Camping & & Festplats, Festplats, Broby Broby Lördag Lördag & & söndag söndag 1 1-- 2 2 december, december, kl kl 10 10 --16 16

Traditionell Julmarknad med utställare både ute och inne

Baglady ArtDeco ArtDeco

0479 – 122 88 * V Järnvägsg 29 * OSBY 0479 – 122 88 * V Järnvägsg 29 * OSBY

HHaannnnaa TT ** M Maaddeell ee ii nn ee TT ** H H aa nn nn aa hh BB ** M M aa dd ee ll ee nn ee LL ** EE rr ii cc aa

Fantastiskt julerbjudande! Bli vacker från Bli vacker från topp till tå i jul!

•• Barnkaruseller Barnkaruseller •• Julgransförsäljning Julgransförsäljning ”ända ”ända fram fram till till Jul” Jul” •• Servering av Dansk fl äskestek Servering av Dansk fläskestek •• ”Sillaludan” ”Sillaludan” är är öppen öppen

ré! Fri ent

Pre sen tk o rt

Varmt välkomna!

NNCCEE OOR VI AI A R UUV

GUUAA R YY G R AANN ITIT

A L QU IIN N A L QUAALL IG IG

AUTHORIZED AUTHORIZED PROFESSIONAL PROFESSIONAL

ED BBYY EEX X TTEE ED

Det Det bästa bästa från från forskning forskning och och vetenskap. vetenskap. Det Det bästa bästa från från naturen. naturen. Det Det bästa bästa för Din hud.

Helén Henriksson Banks LÖNSBODA Boka på 0706-260253

www.helolen.com

Välkomna önskar Anne Marie o Sven Tfn: 044-40149 www.tyingesjon.com


23

För För lärande lärande miljöer miljöer

2012

UTFÖRSÄLJNING! Billigare Billigare än än så så här här blir blir det det inte! inte!

E X T R E

BILLIGT!!!

T

Otroligt låga priser på stolar, bord, leksaker, pennor/kritor/färgburkar. 1000-tals produkter extremt billigt!

Fre 30 nov kl 10-18 Lör 1 dec kl 10-14 Utförsäljningen Utförsäljningen fifinns nns på på Hallarydsvägen Hallarydsvägen 88 (följ (följ skyltning). skyltning).

Hjärtligt Hjärtligt välkomna välkomna till till

Lekolar Lekolar AB AB

Postadress: Postadress: Box Box 170, 170, 283 283 23 23 Osby Osby Besöksadress: Besöksadress: Hallarydsvägen Hallarydsvägen 8, 8, 283 283 36 36 Osby Osby Telefon: Telefon: 0479-199 0479-199 00 00 •• Fax Fax 0479-199 0479-199 99 99 www.lekolar.se www.lekolar.se •• kundtjanst@lekolar.se kundtjanst@lekolar.se

Bra Bra att att veta veta

Betalning Betalning sker sker helst helst kontant kontant men men vivi hanterar hanterar kort. kort. Våra Våra produkter produkter är är utgående utgående varor, varor, sekunsekundära dära varor, varor, prover prover och och köpes köpes ii befi befintligt ntligt skick. skick. Varorna Varornatar tardu dumed meddig digdirekt direkthem hemiibilen. bilen.Inga Inga returer returer godkännes. godkännes.


40 skäl att v

Välkommen till 70 speciella butiker.

Har öppet under Julskyltningen! • Kom och ladda ditt jojokort. Få en present av Skånetrafiken!

Hos oss får du kontantsmarta tips!

• Tipsrunda med fina priser! • Julbazar inne i fd Lovéns lokal • Brandbilen står utanför stationen i Osby! Välkomna in till oss! Tel 0479-165 51 • www.osbyturism.se

10%

Vakuumförpackare

I HELA BUTIKEN! Modevisning utanför kl. 17!

Gäller söndag 2/12

Håller matvaror färska upp till 5 gånger längre än konventionella förvaringsmetoder och skyddar dessutom mot frostskador!

NYHET! 999:-

rabatt på 15% Björn Borg underkläder!

Klipp ut och ta med!

Denna kupong gäller ett köp och en gång per kund. T o m den 8/12

%

Kalsong/ Trosa/ Barn! Endast julskyltningen den 2/12 Öppet 15-19!

på alla julblommor!

Gäller ej redan nedsatta växter. Kan ej kombineras med andra Smedjegatan 2 • 0479-143 28 erbjudanden.

Briogatan 5 • 0479-105 44

Vi hälsar Jenna Nilsson välkommen till oss på Zaxxen! gla ch mingen! o n i Ko m l s k y l t n i n 1 9 kl 15på ju

NYHET!

Resväskor i flera färger och storlekar! Från 795,-

Makeup

727274

V. Järnvägsgatan 25 • 0479-421 54

V. Järnvägsgatan 16 • 0479-101 01

Barnen i Osby!

till Din nya fräscha matbutik! Får vi en teckning med jultomten på Coop Konsum av Dig så får du en påse julgodis av oss! (Gäller under julskyltningen)

JULSKYLTNING 2/12 kl 15-19 Handla för 200 kr och du är med i utlottningen av presentkort värde 500 kr, 300 kr och 200 kr!

Klockaregatan 1 C • 0479-122 22

Ö. Järnvägsgatan 14 • 0479-310 10 10 Svart

KOM IN! & vär m er på Julskyltnings söndagen

20 Koppar

20 Blå

Baren öppnar 15.00 Julbord 16.00 boka gär na

50 Röd

HAR DU

51 Vinröd

70 Grå

rätt mobilabonnemang?

Var m dr yck på uteser veringen.

Kom in och jämför med oss!

E&E

Osby

V. Järnvägsgatan 18 • 0479-122 32

HO HO HO!

DUBBELSIGNERING!

Missa inte alla julklappserbjudande i butiken på julskyltningen! Fr.o.m den 28 nov kör vi 50% rabatt på ytterkläder!

STORA HOTELLET

JULKLAPPSTIPS!

Beställ din julkorg

Skyltsöndagen 2/12

Gör din egen frukt och grönsaksjuice! Electrolux Råsaftcentrifug

Kl 15 Artur Strid

Kandidaten - en Lundaroman

Kl 16 Tord Jöran Hallberg

V. Storgatan 41 • 0479-104 14

300 kr

350 kr

400 kr

Tåg och människor - Osby i bilder 2

795,-

(Ca pris 1125 kr) Östra Järnvägsgatan 2 - Osby - 0479 - 160 60

V. Järnvägsgatan 27 D • 0479-150 01

Ö. Järnvägsgatan 10 • 0479-103 39

Välkommen till

JULEMYS PÅ BORGEN Sön 2 dec 14.30-19.00 Smaka på årets första Janssons och lite småvarmt inkl. julskinka och julmust 70 kr! Lussekatt & kaffe 30 kr!

Värm dig med varm choklad 20 kr! www.osbyborgen.se

Var sjunde säck torrfoder till hund och katt GRATIS! (Gäller alla sorter från 400 g till 15 kg)

TILCO ZOO AB

V. Storgatan 38 • 0479-122 14

Ö. Järnvägsgatan 2 • 0479-160 60

www.osbybygg.se • 0479-126 70

Upptäck våra kostnadsfria vardagstjänster! Ö. Järnvägsgatan 12 • 0479-177 80

JULSKYLTNING

Hänge med dubbelhjärta i 18 K guld 645:- (exkl. kedja)

Köpmannagatan 4 0479-100 81

Hänge med dubbelhjärta i 18K guld 645:- (exkl. kedja)

den 2 dec öppet 15-19!

OBS! Vissa avvikelser i öppettiderna kan förekomma!


välja Osby! Julens godsaker hittar du här! Mån-fre 6-18 Lör 6-16, Sön 7-16

15%

rabatt på hela sortimentet! Gäller ord. pris

Gäller söndag 2 december

V. Järnvägsgatan 29 • 0479-122 01

10% i hela butiken! (Gäller endast 2/12)

Varmt välkomna till ICA garaget på julskyltningen som har öppet med OSBY ryttarförening!

Köpmannagatan 6 • 0479-152 25

TOMTAR PÅ VÄGGEN!

Skafferiet

V. Järnvägsgatan 21 OSBY 0479-101 73

Briogatan 7 • 0479-317 40

Köp en plattång från Deluxe metallic collection och få en fön på köpet! Produkterna få du i en fin presentbox!

Julklapparna hittar ni hos oss!

˜Wallstickers 22-p

99,-

ul God J r önska

(Ord. pris 249 kr) T o m 24/12

1999 kr

Aronssons Måleri

Föregående års julgardiner

50% Julpaneler 70% Köpmannagatan 6 • 0479-147 11

Elljustake Nusnäs Ledlampor Höjd 46 cm. Finns även i vit

NU GÄLLER DET!

Ö. Järnvägsgatan 11 • 0479- 102 30

V. Storgatan 27 • 0479-131 20

När det gäller möbler så SOMMAR-MÖBLER

God30Jul -60%

R OR RO AR VA RV ER önskar GE P AG Å LLA PÅ Nybeställningar Nybeställningar

20%

Hemkörning Hemkörning fixas. fixas. Finansiering Finansiering via via resursbank resursbank V. Storgatan 12 • 0479-109 56 6-12 mån räntefritt. 6-12 mån räntefritt.

DAGS FÖR JULSHOPPING!

Sommar & besök oss, det vi inte har Sommar & Uterumsmöbler Uterumsmöbler Köks Köks & & Matrumsmöbler Matrumsmöbler inne kan vi &säkert ordna! Soffor Soffgrupper Soffor & Soffgrupper Sparaannonsen! annonsen! Spara

Briogatan 3 • 0479-123 45

Det Det annorlunda annorlunda

MÖBELLAGRET V. V. Storg. Storg. 2, 2, Osby. Osby. Tel. Tel. 0479-302 0479-302 86 86

www.outdoor-indoor.nu www.outdoor-indoor.nu Lördag–Söndag Lördag–Söndag 11-16 11-16

Vi har allt för adventsstämningen!

Vi har det mesta av det bästa till henne!

Vackra adventskransar, ljus, lyktor mm!

Välkomna in!

0479-122 88 V Järnvägsg 29 OSBY

Hanna T, Madeleine T, Hannah B och Madeleine L

295:Ord. pris 395

:-

FACE DREAM Maria Åkerberg

Suzanne

Gäller så länge lagret räcker.

Briogatan 3 B • 073-050 01 98

God Jul önskar

Välkomna! V. Järnvägsgatan 19 • 0479-177 50

Ö. Järnvägsgatan 26 • 0479-105 07

Ö. Järnvägsgatan 10 • 0479-160 44

Gör ett besök hos kommunens nya invånare!

Apan & Kaninen!

LIONS OUTLET Obs. Ej loppisvaror!

60% rabatt

varav 100% går till välgörenhet! Öppet den 9/12 Kl 10-15

Läs mer på www.osbyshopping.se


26

reportage

Spök och smink

Studio N fyller 22 år!

Fritidsgården Ettbe i Lönsboda har arrangerat spökvandringar i Hägghult (Svarta Bergen). Resultatet har varit positivt och nu kanske idén kan utvecklas. – Vi har fått bra respons och nu verkar det som om fler vill vara med och utveckla detta, säger Anita från Ettbe.

Studio N Hud och Kroppsvård har funnits i Sibbhult i 22 år. Sedan i mars 2010 i helt nybyggda lokaler. Företaget startades och drivs av Nina Rosenkvist. – ”Är du galen” sa många. Bygga nytt – i Sibbhult? Jo varför inte. Även om många skakade på huvudet så var jag övertygad. Klart vi ska bygga i Sibbhult, säger Nina. Jag hade bestämt mig och oavsett så ville jag försöka.

må bra

På skoj

Det är bara den egna fantasin som kan sätta gränser för spöktemat. Det blir ju en härlig kontrast till det annars så fantastiskt vackra området. En ny dimension som kan vara intressant för Svarta Bergen och för turismen generellt i kommunen. Vid första försöket så var det klockor som ringde, järn som klingade och en massa spöken som skrämdes. Fast mest på skoj då.

Full fart

Utöver spöken så är det full fart på verksamheten. Ett samarbete med Stenforsaskolan ligger på önskelistan. Tanken är att arrangera en tjejkväll med tips och idéer kring nya spännande frisyrer i kombination med smink. Det är tjejer som idag går frisörsutbildningen på Stenforsa som planerar ett besök i Lönsboda. – Vi har skolbaldersdisco framför oss den 7 dec, tipsar Anita.

Hampus och Molly

Intresset för Ettbe är stort i Lönsboda. – Vi har över 40 ungdomar per kväll hos oss, säger Anita. Ett stort tack till våra ständiga vikarier som kommer och jobbar samt support från Mia Nilsson, som i vanliga fall finns på Pulsen i Osby. Utan dem hade det ju inte gått eftersom jag annars är själv, säger Anita. Vi har ju en fantastisk respons från ungdomarna, som ständigt hjälper till att komma med idéer som utvecklar verksamheten. Jag skulle också vilja berätta att Hampus, som blev rullstolsbunden efter en mopedolycka, nu fått sin efterlängtade hundvalp. Det blev en Golden retriver som nu döpts till Molly, avslutar Anita. Text: johnny@alltomosby.se

Välj dina julgardiner nu när utbudet är som störst. Tyger, färdigsydda gardiner, kuddar mm.

Gardinstänger 25-50 % rabatt1. december.

Sibbhult Julmarknad i m s oss inst 100:- hoP. r fö a Handl LAP så får du en JULK Ingrid med personal. Välkomna önskar

Torggatan 2 • 289 71 Sibbhult • 044-488 00 Öppettider: Tisd-fred 11-18 Lörd 10-13 OBS! Månd STÄNGT

Det blev möten och kalkyler som tillsammans med en snäll bank till slut gjorde det möjligt. – Med envishet och passion för jobbet kommer man långt. Dessutom har jag en väldigt händig far och farfar – med familjen med sig kommer man ännu längre, säger Nina. Nina jobbar efter sitt mantra för framgång: kvalité – kunskap – omtanke. – Vi strävar alltid efter att kunna erbjuda de senaste och mest resultatinriktade behandlingarna med marknadens ledande produkter inom hudvård, kosttillskott, make up med mera. Vi jobbar med inriktning på naturlig hud- och kroppsvård. Skönhet kommer inifrån. Mår du bra, ser du bra ut.

Kraft och energi

Studio N arbetar för att kunderna ska känna dig väl omhändertagna med professionell behandling och förstklassiga produkter. – Vår målsättning är att vara ett ställe där både kropp och själ kan hämta kraft och energi. Ett ställe du ska längta

tillbaka till, säger Nina. Därför har hon också valt sina produkter med omsorg. Det handlar om ett sortiment som ger huden både energi och balans. Djupverkande med naturligt doftande egenskaper.

Nästa etapp

Nina bygger nu en ovanvåning där hon kan hålla föredrag och kurser. Idéerna är många. Det blir allt från hudvård och näringslära till ayurveda, yoga och självförsvarskurser. Det går också bra. – Vi söker fler medarbetare. Professionella terapeuter som jobbar med både händer och hjärta. Vi behöver både massageterapeut, fotvårdsspecialist och hudterapeut till vår verksamhet, säger Nina. Men allra närmast i tiden ligger företagets ”Julskyltningslördag” med Öppet Hus. – Det är en tradition sedan många år tillbaka, då vi laddar upp butiken med riktigt fina specialerbjudande på både produkter och behandlingar, avslutar Nina och hälsar alla välkomna.


s u h t e p p Ö tudio N på S

Lördagen den 1/12 kl. 09.00 – 15.00

20% a, or, Carit på Decle erals, bare Min . ulations m r o f d m r)

rd. prise

(gäller o

Välj bland alla underbara Julklappskit och Presentkortserbjudande!

Fler erbjudande hittar du på

www.studio-n.se

Studio N - HUD OCH KROPPSVÅRD -

Hasselgatan 7 · 289 71 SIBBHULT · Tel 044-491 36

Vi har din a julklappar ! Merry s! a m t s i r h C

Varmt välkomna! Nina med personal


28

reportage

Gammal teknik blev ny kunskap Som en del i ett LEADER-projekt höll Göinge Hembygdsförening en byggnadsvårdskurs för ett gäng intresserade litauer från vänorten i Kelme. Bland annat fick de se tekniken kring att lägga vasstak och måla med hemmagjord rödfärg.

I vitt, Anders Bengtsson och Bengt Svensson, i svart Fredrik Erlandsson och Jörgen Eriksson.

Ny Budoklubb i Knislinge – Nu är tiden mogen, det är ett tag sedan sist, konstaterar Anders Bengtsson som tillsammans med bland annat Fredrik Erlandsson nu bildar Knislinge Budoklubb. Söndagen den 2 december är det öppet hus i Knislinge Fitnesscenters nya lokaler i gamla Elbyrån i Knislinge.

Nu kör vi

Anders Bengtsson har under många år varit judotränare och hållit träningar runt om i kommunen och ofta fått frågan om en egen förening. – Jag har alltid sagt nej till att vara ordförande men nu när jag mötte Fredrik landade den sista pusselbiten - så nu kör vi. Han blir själv vice ordförande. Fredrik, det är Fredrik Erlandsson, blir ordförande och är den som tar hand om MSD, modern self defence vilket riktar sig till ungdomar över 16 år eftersom det är en stridsteknik. – De här båda verksamheterna passar varandra som hand i handsken, judo lär ut många grunder som de har nytta av när de kommer upp i äldre åldrar, konstaterar Erlandsson.

Svart och vitt

Saker och ting är ju aldrig svart eller vitt - men i Knislinge Budo blir det

så. Judo i vitt, MSD i svart. Det geografiska underlaget blir nästan hela nordöstra Skåne. Knislinge hade en förening för snart 30 år sedan. Sedan dess har flera klubbar i både Osby och Älmhult försvunnit. – Vi tror att det finns ett bra underlag, säger Anders Bengtsson som gissar på ett trettiotal medlemmar i ett förstaskede. Läget i Knislinge Fitnesscenter är utmärkt. – Det här är jättebra lokaler och vi kan kombinera våra verksamheter på ett bra sätt, konstaterar de båda ordföringarna som avslutning. Fotnot: Knislinge Fitnesscenter håller öppet hus 13-17 den 2 december i de nya lokalerna där Knislinge Budoklubb visar upp sin verksamhet 14-16. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Sven Jensén visar hur man lagar till ny rödfärg

Sven vill bidra

Under en lång period när Litauen var en delrepublik i Sovjetunionen gick mycket hantverkskunnande förlorat. – Vi vill på det här sättet bidra med en förnyad kunskap, säger Sven Jensén som är ordförande i föreningen. Besökarna fick också besöka ”Storgatan 12” i Broby, det hus i Broby som inretts i olika tidsstilar. På lördagen i slutet av oktober blev det mer handgripligt när Kalle Melin visade timringstekniker med yxa. Med ett ordentligt grepp om yxan tog han sig an stocken och några av besökarna ville också pröva.

ser ut är inte klart - men att de ska fortsätta det är säkert. – Vi tittar på det fortsatta schemat och hoppas att vi ska kunna få till fler workshops och nätverksträffar där vi lär ut tekniken rent handgripligt, konstaterar Sven Jensén. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Får en fortsättning

Fönsterlagning, vasstak och måleri med egentillverkad rödfärg stod också på helgschemat, liksom besök på Sporrakulla och Ballingstorp utanför Hanaskog. Hur fortsättningen på projektet

Har du bokat din tid inför julen? MASSVIS MED JULKLAPPSERBJUDANDEN

Tillverkar o säljer Bellman – det underhållsfria soptunneskjulet

Behöver du hjälp med hem och trädgård – ring eller maila!

Hår, nagelvård och makeup

103 10

Välkommen gammal som ung!

Öppet: mån 13-19, tis-fre 9-18. Esplanadg. 5, Osby

PRivaTkUndeR

Utnyttja ROT-avdraget – 50% av arbetskostnaden! 076-00 680 03 www.nb-allservice.se • e-post: nballservice@home.se


da

%

Färg & Present

Skyltsöndagen

Öppet: Månd-Fred 10-18 Lörd 10-13

öppet 1300–1700

Klövervägen 21, OSBY Tel: 0479-145 45

Vi bjuder på glögg och pepparkakor. Gåva (värde 70:-) till alla som handlar för 300:- eller mer. Gäller endast 2/12

Julklappstips

1/2 priset på alla Tomtar, stora som små

SILVIA

3-sits + fåtölj

LINCOLN

i tyg pris från

Svängd 3-sits i tyg pris från 8.115:-

11.960:Finns även som 2-sits pris från 6.010:-

VEGA Ställbar 90x200cm inkl. ben

6.990:-

LINDA

ord.pris 8.960:-

3-sits + 2-sits i tyg pris från 11.380:Finns även som hörnsoffa pris från 12.380:Fåtölj Grande pris från 4.290:-

Våra soffor finns i 300 tyger + en mängd olika skinnfärger

ANITA

3-sits + fåtölj i tyg pris från 9.760:Finns även som 2-sits pris från 4.820:-

ELSA

Helt sittriktig med hög rygg. Hörnsoffa i tyg pris från 14.280:-

Finns även som 3-sits, 2-sits och fåtölj. Vi har räntefria köp!

Fri leverans i HELA Skåne!

ALLTID söndagsöppet 12.00 -16.00!

GLIMÅKRA MÖBELAFFÄR

Hantverksgatan. Tel 044-42 109 • Öppet: Mån – fre 10 –18 • Lör 10 –14 • Sön 12 –16.

En lagom stor affär med kvalitet och service


30

reportage

lönsboda

Advent i Lönsboa Först och främst vill jag göra en rättelse från förra numret. Britt som är konsult för LR i Lönsboda fick heta Marie. Britt Karlsson ska det vara. Nu börjar första julkänslan infinna sig. Julreklamen på tv gillar jag att se på och får samma känsla som när man var liten och fick julkalendrar i affärerna. Det var liksom första julgrejen för en. Seden med adventsljusstaken kommer från Tyskland på 30-talet. Där tände man sju ljus, ett för varje veckodag, och för de fyra adventssöndagarna. Ljusen satte man i en liten gran man hade på bordet och det blev 28 ljus sammanlagt i granen. Även adventsstjärnan och adventskalendern kommer från Tyskland. I det gamla bondesamhället förr skulle man ta det lugnt under adventstiden och samla sig inför julhelgen. Det var förbjudet med utomhusarbeten och man skulle utföra de lite lugnare sysslorna inomhus istället.

Det känns som en bra ide att inte stressa på som bara den inför julen som de flesta gör. Då kan nog fler njuta mer av julen istället för att vara helt slut innan man bara hunnit börja fira den. Nu är det klart att busshållsplatsen i Lönsboda ska flyttas till parkeringen bakom ICA. Blir bra och även lite lättare för alla att ta sig fram. Blir nog mindre kaos i centrum när bilar, bussar och långtradare ska igenom centrum. När bommarna fälls kommer man ingenstans, köer från alla håll.

Bilden är hämtad ur Kjell Arnoldssons bok ”Axplock ur Örkeneds historia”. Den visar föreningen Verdandis start i Gylsboda 1909. Vid detta tillfälle framträdde Gylsboda Musikkår.

Vem var Carl? Efterlysning

Mannen vid pilen heter, enligt boken, Carl Johansson och var med i musikkåren. Han var inneboende hos familjen Lindgren i Gylsboda, som hade en framträdande roll i musikkåren. Finns det någon som vet något mer om Carl Johansson? Vem var han? Varifrån kom han? Jag undrar också om någon har fotografiet?

Det blir ju också en skateboardramp där och det är kul att det satsas lite på ungdomarna med. Ta väl hand om er anncie@alltomgoinge.se tel 0730651795

Kontakta Sven Hellgren, 0479-213 25 eller sven.hellgren@shh.pp.se

Kupan flyttar österut! Osby Röda Kors Secondhand-butik ”Kupan” flyttar till nya lokaler på Ö Järnvägsgatan 13 (fd. Guld Saxen). I mitten av januari öppnar vi i nya fräscha lokaler, berättar Birgitta, en av många eldsjälar i Osby Röda Korsverksamhet. Lokalen är på gatuplan och är både handikappvänlig och blir mer lättarbetad för oss. Ni kan naturligtvis fortsätta besöka oss i vår nuvarande lokal fram till flytten.

arbetar ideellt

I den nya ljusa lokalen kan vi bättre visa vårt stora sortiment på kläder, skor, gardiner m.m. Våra öppettider är tisdag och onsdag mel-

Tomtepris!

lan klockan 14:00 – 17:00 men vi hoppas på att utöka öppettiderna framöver. Vi behöver fler medarbetare och är du intresserad av att hjälpa oss i butiken är du

välkommen att ringa Birgitta på tfn 0479-141 40. Allt arbete är ideellt och överskottet från Secondhand-

Osby Röda Korskrets, väntjänst, tisdagsdamer Text: carina@alltomosby.se Text: carina@alltomosby.se

Handmålade Handmålade hjärtan, hjärtan, H16 H16 cm cm 55:-, 55:-, Dito Dito H9 H9 cm cm 35:-. 35:-.

Gökur Gökur

4.995:Hämtpris Hämtpris

DOVER DOVER IIII 3-sitssoffa 3-sitssoffa med med divan, divan, LL 138x262 138x262 cm. cm. Tomtepris Tomtepris exkl. exkl. nackstöd nackstöd ii tyg tyg av av prisklass prisklass 1: 1: 4.995:-. 4.995:-.

butikens försäljning går direkt till att hjälpa behövande i Sverige och ute i världen. Välkomna!

Koo-Koo Koo-Koo gökur gökur H27 H27 B17 B17 cm. cm. Vit Vit eller eller svart. svart. Ord.pris Ord.pris 1.275:-. 1.275:-. NU NU 995:-. 995:-.

Klocka Klocka med med pendel pendel ii form form av av fågel fågel H65 H65 cm cm 499:-. 499:-.

Dörrstopp Dörrstopp svart svart eller eller lime. lime. 2,6kg 2,6kg Ø13 Ø13 cm cm H30cm H30cm 75:-. 75:-.

Söndagsöppet i möbelaffären i Lönsboda 2/12 kl 14-17 Månd-Fred Månd-Fred 9-18, 9-18, Lördag Lördag 10-13 10-13 •• Lönsboda Lönsboda Tel Tel 0479-20160, 0479-20160, 213 213 60 60 •• www.bergmans.se www.bergmans.se


ÖPPET HUS

Torsdag den 6 dec kl 15:00 – 19:00 Leg tandläkare Anders Elner med personal hälsar Er alla välkomna att besöka vår nyrenoverade klinik i Folktandvården gamla lokaler på Järnvägsgatan 9 i Lönsboda. Vi bjuder på glögg och pepparkakor och vår specialdesignade tandborste till alla! Tfn: 0479-41 20 00 Hemsida: www.tandvårdshuset.lonsboda.se


32

reportage

knislinge

Julskyltning

32 reportage Första advent firas i år med en gemensam

julskyltning bland Knislinges handlare och föreningar, söndagen 2/12 mellan kl 13 och 17. knislinge

Samordnad annons

Knislinge hembygdsförening och i Kyrkan. Se vidare i annonsen för fler detaljer.

Julskyltning

Ingela Berglund, som driver butiken Smak & Sinne, har samordnat en gemensam annons inför skyltsöndagen. - Jag tycker det är viktigt Julklappar Första advent år många med en som gemensam Det finns många bra julklappsatt vi visar attfiras det i är snappa upp. En företagare julskyltning handlaretips ochatt förhåller öppetbland underKnislinges julskyltningen, med17.ett julerbjudande som kan säger Ingela. Hon framhåller sameningar, söndagen 2/12 mellan kl 13 och tidigt att några som inte har öppet bli högaktuellt efter helgerna, är hembygdsförening Samordnad annons Lizette Johnsson på Shapeoch up också deltar med en julhälsning Knislinge Kyrkan. vidare i annonsen Ingela Berglund, som driver Body.SeHos Lizette kan du eller erbjudanden. Själv gerbutiken Ingela iyour flerpersonlig detaljer. tränare i 10 v (1 Smak & Sinne, samordnat boka och kollegan Piahar Malmberg 10 en % för gemensam annons inför skyltsönrabatt på hela sitt sortiment under gång/v). De åtta första som bodagen. - Jag tycker det är viktigt Julklappar kar före 20/12 får erbjudandet för skyltsöndagen. många bra att vi visar att det är många som Det 3600finns kr (ordinarie prisjulklapps4500 kr). attfinns snappa upp. anledning En företagare håller öppet under julskyltningen, tips - Det absolut att För barn och vuxna ettalla julerbjudande som ikan säger framhåller sam- med besöka som medverkar anDagenIngela. bjuderHon på lite av varje. Frisöhögaktuellt efter helgerna, är tidigt att några som inte öppet nonsen, avslutar Ingela. Alla kan rerna Frida på Hårfint ochhar Emelie på bli Johnsson på Shapeoch up också deltar med julhälsning ge upplevelser, inspiration Frisörerna Britt ochenEmelie lockar Lizette Body. Hos Lizette kan du eller Själv ger Ingela tips till julklappar. Vi har trots blanderbjudanden. annat med sprayfärg i håret för your boka personlig tränare i 10 v (1 och kollegan Pia Malmberg 10 % allt ett stort, aktivt företagande barnen. Knislinge Fitnesscenter inviDe åtta iförsta som Det borabatt sitt(gamla sortiment under gång/v). och föreningsliv Knislinge. ger sinpå nyahela lokal elbutiken) förejag 20/12 får erbjudandet skyltsöndagen. tycker är mycket positivt för för med uppvisningar av bl.a. Knislinge kar kr (ordinarie pris 4500 framtiden, säger Ingela medkr). ett Budoklubb. Musikunderhållning 3600 Det finns absolut anledning att För barn och vuxnaSnapphanen, -leende. blir det på Restaurang Dagen bjuder på lite av varje. Frisö- besöka alla som medverkar i anText och foto: jessica@alltomgoinge.se rerna Frida på Hårfint och Emelie på nonsen, avslutar Ingela. Alla kan Text jessica@alltomgoinge.se upplevelser, inspiration och Frisörerna Britt och Emelie lockar ochgefoto: bland annat med sprayfärg i håret för tips till julklappar. Vi har trots barnen. Knislinge Fitnesscenter invi- allt ett stort, aktivt företagande ger sin nya lokal (gamla elbutiken) och föreningsliv i Knislinge. Det med uppvisningar av bl.a. Knislinge tycker jag är mycket positivt för Budoklubb. Musikunderhållning framtiden, säger Ingela med ett blir det på Restaurang Snapphanen, leende.

Bildäck Industridäck Lantbruksdäck och foto: jessica@alltomgoinge.se DäckhotellText100kr/säsong Bildäck Vi pressar hydraulslang Industridäck Förutom d äckbyten utför vi in reperatio Lantbruksdäck dustriserv nsjobb, s ice olika mide, plå t och svets Däckhotell 100kr/säsong arbeten. Vi pressar hydraulslang Förutom d äckbyten utför vi in reperatio dustriserv nsjobb, s ice olika mide, plå t o DÄCKVERKSTAD ch svetsa rbeten.

Kilinge 2038 A

280 64 Glimåkra

DÄCKVERKSTAD

Kilinge 2038 A

280 64 Glimåkra

Jul-konserten du inte får missa Jul-konserten du inte får missa

Julen står ju för dörren och andra söndagen i advent, den 9 december, kan du börja komma i riktig julstämning när en trio av folkkära artister kommer till Knislinge Folkets Park. Patrik Isaksson, Uno Svenningsson och Irma Schultz-Keller kommer att framföra jullåtar och en och annan egen favorit. Föreställningen börjar 19.00.

Julen står ju för dörren och andra söndagen i advent, den 9 december, kan du börja komma i riktig julstämning när en trio av folkkära artister kommer till Knislinge Folkets Park. Patrik Isaksson, Uno Svenningsson och Irma Schultz-Keller kommer att framföra jullåtar och en och annan egen favorit. Föreställningen börjar 19.00.

Luciatåg till häst

Östra Göinge ryttarförening i Knislinge bjuder in till julfest med luciatåg söndagen den 16 december kl 15.00. Givetvis tittar tomten förbi med en gottepåse till barnen, stora som små. Hjärtligt Välkomna! Östra Göinge ryttarförening

JULHANDLA JÄRNHANDLA I DIN FACKBUTIK KLAPPAR FÖR HELA JULHANDLA JÄRNHANDLA FAMILJEN I DIN FACKBUTIK KLAPPAR

FÖR HELA LJES Ä S R FAMILJEN N NYÅ

H N R FRÅ C O JUL IPJÄSE S N LA ER EN MEL RVERK ARGR FY HAMM LJES Ä S YÅR RÅN N F CH & MASKINAFFÄR JÄRNR O E L S JUTel 00, Tel 044-402 044-402 00, 402 87 87 •• 280 280 60 60 BROBY BROBY JÄ402 P8.00-17.30, NÖppet: I S A R N Mån-Fre Lördagar 9.00-12.30 L Öppet: Mån-Fre 8.00-17.30, Lördagar 9.00-12.30 E E MEL RVERK ARGR FY HAMM


33

UTFÖRSÄLJNING

50-70%

UNDER BUTIKSPRISER

BÄDDSOFFOR

Onsd 28/11 – fred 30/11: 12-18. Lörd 1/12: 10 - 15. OBS! Utförsäljningen pågår endast under dessa dagar!

OBS! Endast kontant betalning Forsgatan 3, Osby. 0479-12770

Annonsen visar ett urval, vi har MYCKET MER!


34

Boktips, kuLtur & nöje

Julskyltning med Boksigneringar & Konstutställning Artur Strid Kandidaten

Tord Jöran Osby i bilder 2

Arthurs nya bok tar oss till studentlivet i Lund. – Givetvis är ju mycket av det som står i boken självupplevt, säger Arthur. Jag läste svenska och historia i Lund mellan 1959-63 och har ju egna erfarenheter av studentlivet. Det var hårda studier och ekonomiska problem men också ett rikt nöjesliv med allt vad det innebär, säger Arthur. En tuff rolig tid men samtidigt ingen dans på rosor.

Nu signerar Tord Jöran Hallberg sin nya bok Osby i bilder 2, som till största delen handlar om folk som har satt Osby på kartan. Du kan få ditt eget personliga exemplar i Osby bokhandel skyltsöndagen den 2 december klockan 16-18.

Kända personer

I boken skildras både kända platser och kända personer som han kom i kontakt med. Även om Arthur är uppfödd i Hökön och verksam som lärare i Osby, så sitter ordspråket ”En gång lundensare – alltid lundensare”, etsad i själen.

Fjärde romanen

År 2005 gav Artur Strid ut romanen ”Skomakarens söner” på bokförlaget Bokpro. Den är delvis självbiografisk och ut-

Bosse ställer ut

Samtidigt ställer den hittills okände konstnären Bo Börjesson ut i bokhandeln de tavlor med Osbymotiv som finns med i kapitlet Våra främsta konstnärer. Ett av konstverken har du härintill. – Rosendal var ju pratsam, så jag lät honom samtala med en snögubbe, säger Börjesson med glimten i ögat. Han var tidigare fotograf hos Lovéns Foto, så hans intresse för bildkonst är gammalt och välkänt för många.

gör första boken i en romantrilogi. I uppföljaren ”Stinsens trädgård” (2007) skildras huvudpersonen Runes liv mellan ungefär 6 och 12 år. I december 2009 utkom tredje och sista delen ”Kunskapens träd”. Titeln syftar på Runes studier vid realskolan i det närliggande samhället. Nu är det alltså dags igen för Artur.

Signerar boken

Under julskyltningen finns han i bokhandeln från 15:00. Du kan också få höra Artur läsa ur boken på Biblioteket den 11 december kl. 19:00. Även då går det att få ett signerat exemplar av Kandidaten. Text: johnny@alltomosby.se

Beställ din julkorg Beställ din julkorg

300 300 kr kr

350 350 kr kr

Beställ nu!

Beställ nu! Decemberbuffé 110:Decemberbuffé 110:-

400 400 kr kr

Östra Järnvägsgatan 2 - Osby - 0479 - 160 60 Östra Järnvägsgatan 2 - Osby - 0479 - 160 60

Jullandgång 85:Jullandgång 85:Julbuffe 220:Julbuffe 220:-

Butiken Butiken är är full full med fina julklappstips! med fina julklappstips! Välkommen Välkommen hit! hit!

Tel: 044-41452 www.systrarnasmat.net Tel: 044-41452 www.systrarnasmat.net Öppet i butiken fre 9-17, lör 9-13 Öppet butiken fre 9-17, lörväg 9-13 Vi finnsinorr om Broby, längs 19. Vi finns norr om Broby, längs väg 19.

SöndagSdanS 16/12 SöndagSdanS 16/12

juldagen 25/12 juldagen 25/12

BOKAT OKAT FULLB KAT FULL BOKAT O L L B L U L F FU

Pris: 555:- för julbord & show Pris: 555:- för julbord & show

En helkväll med komplett julbord, sång, rock & dansEn helkväll med Allain komplett julbord, sång, rock & dansshow med Tess & Wonderboys samt nattklubb, show med&Tess dansgolv pub Allain & Wonderboys samt nattklubb, dansgolv & pub Bokning: info@speakeasy.nu Tel: 0708-30 76 21 Bokning: info@speakeasy.nu Tel: 0708-30 76 21

17.00 - 21.00. Entré 140;- inkl. fika 17.00 - 21.00. Entré 140;- inkl. fika Info: 0479-201 13 Info: 0479-201 mobil 0760-38413340 mobil 0760-384 340 www.lonsboda-granada.se www.lonsboda-granada.se

21.30 - 02.00. entré 180;21.30 - 02.00. dISCO på entré loftet!180;dISCO på Fotoleg. loftet! 18 årsgräns. 18 årsgräns. Fotoleg.


kuLtur & nöje

35

Julmys på Borgen Sön 2 dec 14:30 - 19:00

70:-

30:Varm choklad

Glädjefylld kväll på Borgen

Barn under 8 år halva priset

Boka in lör 15 dec kl 18:30

Oktoberfest med irländsk musik lockade fullt hus på Borgen. Det bjöds på en smaklig Buffé med många aptitretande delikatesser.

På topp

Borgens klassiska julbord med julshow, dans och vildsvin!

juldelikatesser som ska fresta smaklökarna. Rockabillymusik med Lady Luck´s Combo blir nog lika svårt att sitta still till. Rockabilly är den tidiga musikstilen som slog igenom med bl.a. Bill Haley & The Comets, Elvis Presley och Carl Perkins. Musiken är en blandning mellan country, hillbilly och blues, en tidig form av rock and roll. Boka bord senast den 3 december 0479-315 62 och Välkomna säger Stefan/Borgen Osby. Mer info: www.osbyborgen.se

Musiken stod Tullamore Lads för och de bjöd verkligen upp till att slå klackarna i golvet. Stämningen var på topp med mycket skratt och glädje. Framåt småtimmarna lade sig en Irish coffee-doft över lokalen och det blev dags att ta sig hem med fina minnen av en lyckad kväll.

Julbuffé o rockabilly

Så glöm inte nästa galej på Borgen den 7 december med nya oförglömliga minnen och en buffé fylld med

20:-

En försmak av julen. Janssons och lite småvarmt inkl julskinka och julmust för 70:Nybakad lussekatt och kaffe endast 30:-

Boka julbord/jultallrik hos oss. Små eller stora sällskap vardag som helg - inga problem!

RESTAURANT

LUNCH • CATERING • KONFERENS

Tel 0479-315 62 E-post: restaurang@osbyborgen.se www.osbyborgen.seJubileumsdekal

Jubileumsdekal Original Original

Text: carina@alltomosby.se Bild: Stefan Nilsson Newmanbil AB Newmanbil Hässleholm AB

Begagnat Begagnat på på Göinge Göinge Bil Bil ii Osby! Osby! Hässleholm

-08 Volvo C70 2,0D Cab. -08 VolvoGuld C70 2,0D Cab. 2-dörrars, met, 4100mil

-07 Volvo V50 2,4i 170 -07 Volvo V50 2,4i 170 Moment., Grönmet, 16400mil

Moment., Grönmet, 16400mil Pris: 87.000:Pris: 87.000:-

Electric92.000:silvermet, 18000mil Pris: Pris: 92.000:-

Business, Titanmet, 20000mil Pris: 54.000:Pris: 54.000:-

Automat, Askguldmet, 26100mil Pris: 69.000:Pris: 69.000:-

-09 RN Mégane 1,6 E85 -09 RN Mégane 1,6 E85 Dynamique, Vit, 4200mil

-08 RN Clio 1,2 16V 5-d -08 RNSilvermet, Clio 1,28700mil 16V 5-d Storia,

-04 BMW 320 5-d Kombi -04 BMW 320 5-d Kombi Blåmet, 11300mil

-04 Nissan X-Trail 2,2dCi -04kombi, Nissan X-Trail 2,2dCi 5-d Gråmet, 12200mil

-02 Saab 9-3 5-d -02 Saab 9-3Silver, 5-d 17700mil Kombi-sedan,

2-dörrars, Guld met, 4100mil Pris: 199.000:Pris: 199.000:-

Dynamique, Vit, 4200mil Pris: 119.000:Pris: 119.000:-

Storia, Silvermet, Pris: 67.000:-8700mil Pris: 67.000:-

-06 Volvo V50 T5 -06 Volvo V50 T5 Electric silvermet, 18000mil

Blåmet,89.000:11300mil Pris: Pris: 89.000:-

UPP TILL 2 ÅRS GARANTI PÅ VÅRA BEGAGNADE BILAR UPP TILL 2 ÅRS GARANTI PÅ VÅRA BEGAGNADE BILAR Göinge Bil - Såggatan 1, Osby Göinge Bil - Såggatan 1, Osby

Bilförsäljning Bilförsäljning Bildelar Bildelar Verkstad Verkstad

0479-319 53 0479-319 55 53 0479-319 0479-319 55 0479-319 59 0479-319 59

-03 Volvo S60 2,4T -03 VolvoTitanmet, S60 2,4T Business, 20000mil

5-d kombi, Gråmet, 12200mil Pris: 99.000:Pris: 99.000:-

Sven Månsson tryckfel Newmanbil ABoch slutförsäljning. Sven Månsson sven.mansson@goingebil.se Hässleholm

slutförsäljning.

Hässleholm

www.goingebil.se www.goingebil.se

Kombi-sedan, Silver, 17700mil Pris: 32.000:Pris: 32.000:-

SE SAMTLIGA BILAR PÅ VÅR HEMSIDA! SE SAMTLIGA BILAR PÅ VÅR HEMSIDA!

Reservation för Bilförsäljare i Osby Reservation Bilförsäljare i Osby tryckfel Newmanbil ABochför sven.mansson@goingebil.se

-02 Volvo XC70 AWD Aut -02 Volvo XC70 AWD Aut Automat, Askguldmet, 26100mil


36

juL-aktueLLt, kuLtur & nöje reportage

Julmarknad i Östanå Lördagen den 1 december öppnar vi dörrarna i stenhuset för vår julmarknad. Vi har öppet mellan 12.00 till 16.00. Försäljning av hantverk och hembakat, och till de yngre har vi fiskedamm. I foajén finns kaffeservering och glögg, och till den som vill mätta magen finns det korvförsäljning utanför Stenhuset. Allt hantverk och hembakat är gjort i byalagets regi. Hjärtligt Välkomna önskar Östanå Byalag

Godsaker och mys i Visseltofta Doft av gran, pepparkaka och glögg blandat med fint hantverk är ett självklart inslag på den traditionsenliga julmarknaden i Visseltofta. Den 8 december klockan 13.00 slår man upp portarna till Hembygdsgården i Visseltofta och bjuder in besökare. Marknaden som lockar människor från när och fjärran behåller sin mysiga stämning och växer sig också större från år till år.

Tomten på plats

Ett par som ställer ut år efter år är Annika och Mikael Pettersson ifrån Gräsljunga Gårdsbutik. Från

Tillverkar måttanpassade för

inredningar

LÖRDAGSÖPPET

1 dec kl 10 - 13

Även renovering, utbytesluckor och övriga specialsnickerier. Öppet: torsdagar 10 - 18, övriga tider, ring!

K

Ö

K B A D R U M

sin fräscha gårdsbutik har de med sig mycket gott och fint; rökta korvar, maränger, lammskinn, ullgarn och mera ändå. – Julmarknaden är ett självklart inslag för oss och det är roligt att träffa besökare som upptäcker det vi har att bjuda på säger Annika Pettersson. Ingen behöver gå tomhänt från marknaden och både glögg och

TITUS MILDHET

Maskeradbalen

MET Live Längd: 3t. 13min.

MET Live Längd: 3t. 45min.

Ons 28/11 Kl. 19.00

Lör 1/12 Kl. 19.00

Lör 8/12 Kl. 19.00

Action Längd: 2t. 21min.

JAG VILL TACKA LIVET

Drama, Musik och Personporträtt Längd: 1t. 50min. Sön 2/12 Kl. 16:00 - 18.00 Finns Arja Saijonmaa på Borgen för att signera sin bok.

SPECIAL!

Kl. 19.00 Kommer Arja Saijonmaa att sjunga och presentera filmen från scenen.

målade / fanerade / massiva

Text: Marie Wetterqvist

BOND SKYFALL

JUST NU!

Utbytesluckor-

korv brukar gå åt med strykande åtgång. Tomten finns förstås också på plats för att ta emot barnens önskelistor – och alla barn får med sig något gott hem från tomten. Så mellan klockan 13.00 och 17.00 den 8 december står dörrarna vidöppna i Visseltoftas hembygdsgård för att välkomna såväl gamla som nya besökare.

LIVE

hantverk och goda råvaror gör människor intresserade av att komma till marknaden menar Björk. Han tror också att den hemtrevliga och ljusa stämningen gör att besökarna känner sig välkomna och återvänder år efter år.

BIO

Det är Hembygdsföreningen i Visseltofta som arrangerar den uppskattade julmarknaden varje år och spindeln i nätet är Tomas Björk, ordförande i föreningen. Han ser med tillförsikt framemot den 8 december då Hembygdsgården mitt i byn återigen fylls med tillströmmande människor som vill ta del av allt som julmarknaden har att erbjuda. – Ett fint utbud med både

BIO

mitt i byn

info se www.matsmobel.com VERKSTADSG. 2 OSBY

0479-912 30 070-844 24 57

Fler inspirerande miljöer presenteras på www.matsmobel.com

Boka biljett på www.bioborgen.se eller i vår reception på Borgen: 0479-125 25

BIO


juL-aktueLLt, kuLtur & nöje REPORTAGE

37

2013

Julskyltning i Hästveda Hästveda Den 2 december blir det Julmarknad i Hantverksgården mellan 13.00 -17.00. Arrangörer är Jenny Nilsson och Ann Bodelsson. Eftermiddagen erbjuder ett spännande program för barn och vuxna. Hantverk, kaffeservering, lotterier, barnkörer med mera. Många klasser och föreningar deltar.

Öppet hus

På Servicekontoret är det ”öppet hus” hela eftermiddagen. Passa på att byta ut dina gamla reflexer och isskrapor mot nya friska som finns på Servicekontoret. Har du avlagda glasögon, kan du lämna in dessa på Servicekontoret, de kan återanvändas på annat håll i världen, en samverkan med LIONS. I väntsalen blir det konstutställning. I samverkan med ABF har PRO Hästveda genomfört en målarkurs under ledning av Gudrun Moberg. Kursdeltagarnas alster presenteras denna eftermiddag.

”öppet café” och från deras lokal utgår Hästveda IF; s traditionella tipsrunda. Lilla kulturhuset Annies Hus har också öppet under eftermiddagen. Här visas originalmålningar från barnboken ”Sagan om Gutefåret” samt från boken ”Kackel”. Konst, böcker och andra småting finns här, man kan också köpa upplevelsepaket för både stora och små med hästen i centrum. På restaurang Lokmästaren finns Hembygdsföreningen med lotterier, glögg och försäljning av stenugnsbakat bröd. VÄLKOMNA till en eftermiddag i julens tecken i Hästveda.

VAR RÄDD OM DIG! Kenneth Palmgren

Öppet café

Röda korset har traditionsenligt

Just nu har vi specialerbjudande på Jonsereds skyddsutrustning! Köp Jonsered Pro-Light midjebyxa, hjälm femfingerhandske och hängslen med 1.000:- rabatt. (Gäller endast vid köp av hela kitet.) VAR RÄDD OM DIG! Just nu har vi specialerbjudande på Jonsereds

VAR RÄDD DIG! VAR RÄDDOM OM DIG!

Just nu har vi specialerbjudande på Jonsereds Just nu har vi specialerbjudande på Jonsereds Pro-Light skydds utrustning! Köp Jonsered skydds utrustning! Köp Jonsered Pro-Light skyddsutrustning! Köp Jonsered Pro-Light midje byxa, hjälm femfingerhandske och midjebyxa, hjälmhjälm femfingerhandske och midje byxa, femfi ngerhandske och hängslen med 1.000:hängslen med 1.000:rabatt. rabatt. hängslen med 1.000:rabatt. (Gäller endast vid köp hela av kitet.) (Gäller endast vidav köp hela kitet.) (Gäller endast vid köp av hela kitet.)

Jessica Persson Persson Lars Lars Magnusson Magnusson Jessica

Pigge Hesselman Hesselman Pigge

Andreas Widén Widén Andreas

Folkets Hus, Hus, Älmhult Älmhult Premiär Premiär 15 15 feb feb kl kl 19 19 Folkets Biljettsläpp 22 dec dec Julskyltningen Julskyltningen kl kl 16.00 16.00 Biljettsläpp Föreställningar: Föreställningar: Fre 15/2 15/2 klkl 19.00 19.00 Fre Sön 17/2 kl 15.00 Sön 17/2 kl 15.00 Fre 22/2 kl 19.00 Fre 22/2 kl 19.00 Lör 23/2 kl 16.00 Lör 23/2 kl 16.00 Lör 23/2 kl 19.00 Lör 23/2 kl 19.00

Biljettförsäljning Biljettförsäljning

Biljettpris Biljettpris

260,260,-

Barn tt oo mm Barn gymnasiet gymnasiet

150,150,-

Måndagar17-19 17-19och ochFredagar Fredagar17-19 17-19 Måndagar Lördagar11-13 11-13 ••Tel Tel0476-172 0476-17288 88 Lördagar Viawebb: webb:www.biljetter.älmhultsrevyn.se www.biljetter.älmhultsrevyn.se Via

s epri rir sike s a l En k

julbord

. pa J A ranch & lodging

honky tonk christmas På scen

1.000:-

rabatt för skyddsutrustning!

Ord. pris 2.405:Du betalar 1.405:-

1.000:1.000:-

RABATT FÖR SKYDDSRABATT FÖR SKYDDSUTRUSTNING! UTRUSTNING!

1.000:-

Erbjudandet gäller t.o.m 31/12 2012, eller så långt lagret räcker

gäller t.o.mförbehålles. 31/12 2012, ©Erbjudandet 2012 Jonsered. Alla rättigheter

Traditionelltdjulborddmeddstortdsillbord, Traditionellttjulborddmeddstorttsillbord, samtdfågeld&dvilthörna samttfågell&&vilthörna Julborddmeddunderhållning Pris:d545kr Pris::545kr

Julborddochdövernattning Julborddochhövernattning Prisdfr.d995kr Prissfr..995kr

November den 23, 24 & 30 December den 1, 7, 8, 14, 15 & 21

RABATT FÖR SKYDDS-

eller så långt lagret räcker

www.jonsered.se

1.000:-

© 2012 Jonsered. Alla rättigheter förbehålles. www.jonsered.se UTRUSTNING! www.jonsered.se

Njuravägen 1 • Broby Tel: 044-413 76 Erbjudandet gäller t.o.m 31/12 2012, www.sagomotor.com eller så långt lagret räcker

RABATT FÖR SKYDDSsåg & motor UTRUSTNING! broby ab

© 2012 Jonsered. Alla rättigheter förbehålles. www.jonsered.se

Erbjudandet gäller t.o.m 31/12 2012, eller så långt lagret räcker

Tel: 0433-25060 Mob: 0730-891273

www.jaranch.se

Boka nu!


38

reportage Diakon Maria Einarsson och Bodil Hansson samtalar om julaftonens arrangemang.

Julcafé med musik

Tisdagen den 11 december arrangerar Blåslaget och Snapphanekören sitt traditionella Julcafé i Osby Församlingshem. Som traditionen bjuder, så kommer det att ljuda av skön julmusik, där Blåslaget står för den instrumentella delen och Snapphanekören för sången. Men det blir mera sång. Linn Eriksson kommer att sjunga några julsånger och publiken medverkar i allsången. Konferencier är Per Ragnarsson Till detta servera det julkaffe med dopp.

Annorlunda julafton i Knislinge I Knislinge församlingshem planeras det för fullt för att fira en annorlunda julafton tillsammans med intresserad allmänhet. På julafton dukas det till fest i församlingshemmet och diakon Maria Einarsson och Bodil Hansson, som håller i trådarna för det alternativa julfirandet, hälsar intresserade välkomna.

Tänkt länge

Tanken har funnits i några år men inte förrän nu har möjlighet funnits att arrangera en annorlunda julafton i församlingshuset. - Det var Bodil som kom med idén från början, berättar Maria Einarsson, diakon i Knislinge-Kviinge-Gryts församling. Bodil Hansson nickar och berättar att hon firat många jular utomlands och på olika sätt. - Grundtanken är att man ska kunna slippa kraven på hur julen måste vara och att alla som vill fira på ett annorlunda sätt är välkomna. Man kan komma hela familjen. Det är berikande att fira jul

tillsammans med andra, säger Bodil.

Jullunch och sång

Julfirandet inleds kl. 13.00 och då serveras en jullunch baserad på svenskt julbord. - Om det kommer folk från olika kulturer så kommer vi att utvidga julbordet med andra rätter. Det skulle vara trevligt, menar både Maria och Bodil. Efter lunchen blir det gemensam julsång och det kommer att hållas ett lotteri med många vinster. Det blir också eftermiddagskaffe och 17.00 avslutas firandet med julbön i Knislinge kyrka. Församlingen bjuder på maten men

hoppas på att finna någon sponsor till arrangemanget.

Föranmälan

Anmälan görs före 14/12 på nedanstående telefonnummer, där man också kan beställa kyrkskjuts. - Det har redan trillat in en del anmälningar men det finns gott om plats, påpekar Maria. Jag tror att många känner en väldig stress kring allt julstök och då kan det vara skönt att någon annan tar hand om allt, avslutar hon. Anmälan före 14/12 till diakon 044-679 88 eller pastorsexpeditionen 044-679 80.

Text och foto: jessica@alltomgoinge.se

JULMARKNAD

2:a Advent i Kråkeskogen

Kl: 11-17

Mycket hant verk - Lite gott Och lite onyttigt Lilla Hant verksboden är öppen som vanligt Kor vgrillning av Ifk:s F98 Ponnyridning för barn 10kr

kl: 13-15

(om (om vädret vädret tillåter) tillåter)

VÄLKOMNA!

( Ej handikappanpassat) Hos Lilla Hant verksboden Adress Kråkeskogsvägen 29, Osby

KOM IN! & värm er på Julskyltnings söndagen Baren öppnar 15.00 Julbord från 16.00 boka gärna Varm dryck på uteserveringen.

JULBORD

Boka redan nu! “det lite roligare julbordet”

395,-

Träffa vänner i Osby på

Jägarskolan PLATSER KVAR! INFORMATIONSTRÄFF Torsdag den 29/11 kl 18:30

m

KURSSTART

Torsdag den 6/12 kl 18:30 Anmäl dig på 075-241 68 50 www.medborgarskolan.se/osby

id

V V Järnvägsgatan Järnvägsgatan 17 17 0479 0479 -- 318 318 30 30 info@storahotelletosby.com info@storahotelletosby.com www.storahotellet.com www.storahotellet.com

r)

SE_sv Schmu

a,


39

Julmarknad

Färe Montessoriskola i Sibbhult lördag 1 december kl. 10.00 -16.00

I år är marknaden inomhus på skolan.

- Färe går Före -

Välkomna.

Skolföreningen VÄXTHUSET ek.för. Box 3, 289 06 Sibbhult tel. 044 - 491 45

- Färe går Före -

www.fare.se e-post: fare@goinge.net

45 45

Mystic

Spider S91D S91D

S91V01-K0 S91V01-K0

A ALOE LOE V VE ER RA AV VÅ ÅR RD D

|| 9911

Strålande hy, full av vitalitet och elasticitet •• Utan Utan parabener parabener och och mineralolja mineralolja •• Utan Utan animaliska animaliska extrakter extrakter •• Utan Utan råoljederivater råoljederivater

SPARA SPARA VID VID KÖP KÖP AV AV SET SET

SMYCKEN - PARFYMER - HUDVÅRD M.M

”Detta är mina nya shoeclips. De nns bara hos LR!”

50 %

Aloe Aloe Vera Vera

50 %

20019 20019 249,00 249,00 kr kr 249,00 249,00 kr kr 199,00 199,00 kr kr 69,00 69,00 kr kr 249,00 249,00 kr kr

Aloe Aloe Vera Vera Ansiktsvårdsset Ansiktsvårdsset Dagkräm Dagkräm ·· 50 50 ml ml Nattkräm Nattkräm ·· 50 50 ml ml Skummask Skummask ·· 50 50 ml ml Lip Lip Care Care ·· 4,8 4,8 gg Ögonkräm Ögonkräm ·· 15 15 ml ml

Summa Summa enskilda enskilda produkter produkter 1.015,00 1.015,00 kr kr

919,00 919,00 kr kr

Setpris Setpris endast endast

Aloe Aloe Vera Vera

Accesoaren Accesoaren som som garanterat garanterat drar drar blickar blickar till till sig. sig. ◆ Ädelstål av hög kvallitet med 28 gnistrande ◆ Ädelstål av hög kvallitet med 28 gnistrande glaskristaller. glaskristaller. ◆ Mått: ca 37 x 33 x 13 mm ◆ Mått: ca 37 x 33 x 13 mm 66004 66004

Ma

50 % Presented by Emma Heming-Willis: Aloe Aloe Vera Vera

Set: Set: Spider Spider Shoe-Clips, Shoe-Clips, 22 st st 66005 66005

1.249,00 kr

40 %

((istället istället för för 1.498,00 1.498,00 kr kr Summa Summa enskilda enskilda produkter produkter)) Aloe Aloe Vera Vera

SE_sv_SchmuckKatalog2012_2013.indd 45 SchmuckKatalog_RZ_2012_08_14.indd SE_sv_SchmuckKatalog2012_2013.indd 45 45 SchmuckKatalog_RZ_2012_08_14.indd 45

a, a,

Aloe Aloe Vera Vera Day Day Cream Cream med med 50% 50% Aloe Aloe Vera Vera Effektiv, Effektiv, behagligt behagligt doftande doftande dagkräm. dagkräm. Vårdar Vårdar och och återfuktar återfuktar alla alla hudtyper. hudtyper. Kiwiextrakt Kiwiextrakt tillför tillför Vitamin Vitamin C C och och fräschar fräschar upp upp huden. huden. Fuktighetsgivande. Fuktighetsgivande.

Nyfiken? Besök oss vardager mellan 14-20. Vi finns i gamla Erikssonhuset 2 vån på V Storg 2 i Osby

RABATTKUPONG - 15%

Ta med denna kupong och få tips om hur du kan spara upp till hela 40% av produkternas pris

Adress

Mystic Mystic Spider Spider Shoe Shoe Clip Clip

749,00 kr

Heidi Klum Bruce Willis Boris Becker Ralf Moeller Michael Schumacher Marcus Schenkenberg m.m

Namn

50 %

Aloe Aloe Vera Vera

NY I O BU SB TIK Y!

Urval av våra produkter:

My Shoeclips

50 %

Aloe Aloe Vera Vera

FEEL GOOD - LOOK GREAT

Aloe Aloe Vera Vera Eye Eye Cream Cream Exklusiv Exklusiv vård vård av av det det känsliga känsliga hudområdet hudområdet kring kring ögonen. ögonen. Tillför Tillför optimalt optimalt med med fuktighet. fuktighet. Magnoliaextrakt vårdar milt

LR VIVE

/Team Hillebrenner

11:49 23.08.12 11:49 23.08.12 10:19 10:19

Aloe Aloe Vera Vera Night Night Cream Cream med med 50% 50% Aloe Aloe Vera Vera Nattkrämens Nattkrämens smidiga smidiga textur textur ii kombination kombination med med en en avslappnande avslappnande doft doft ger ger en en perfekt perfekt harmoni harmoni för för intensiv intensiv vård vård över över natten. natten.

Postnummer

Besöksadress: V. Storgatan 2 - OSBY


40

hälsa häLsa

Något på Tips i mörka tider!

helt naturligt med ann Denna tid på året kan upplevas tung. Det är mörkt när vi vaknar och mörkt när vi kommer hem från arbetet. Kylan och fukten tränger in genom kläderna och det går inte riktigt att stänga den ute. Det tar på vår energi och livskraft att hålla ångan och humöret uppe. Många upplever trötthet och att det kan kännas så där extra tungt att leva. Att vrida klockan så att det blir mörkare tidigare på kvällen gör det ännu svårare att få tag i det lilla ljus som finns. I Ryssland har man upphävt ändringen av klockan då man upptäckte att både folk och fä mådde sämre av det och de har numera sommartid året om. Innan den insikten når oss i Sverige, gäller det för oss nordbor att slå av på takten och inte kräva lika mycket av oss själva som när ljuset och värmen hjälper till. Vår biologiska klocka styrs mycket av ljuset och ljus håller tillbaka bildningen av hormonet melatonin, det hormon som gör oss sömniga och trötta. Det gäller alltså att få så mycket ljus som möjligt för att motverka trötthet och lindra känslor av nedstämdhet. Ett av mina bästa vintertidstips för hälsan är, för den som kan, att ta en längre middagsrast mitt på dagen. Ät näringsrik och varm mat, vila middag en stund och gå sedan minst en halvtimmes promenad, ute i ljuset. Då laddar vi snabbt ny energi och orkar igenom dagen bättre. Uppiggande är också färglada kläder som även är varma så vi inte fryser. Att frysa tar energi, så på med möss-

san! Vi kan värma oss och få energi genom att dricka ett gott te med ingefära, kanel, ginseng, kardemumma eller andra ”varma” smaker. Söta gärna med en sked nyttig honung. Det är tiden då vi kan unna oss att tända extra många små ljus inomhus och skapa en mysig stämning. Ljuslågan kan inspirera till en meditationsstund, kontemplation och reflektion. Vi kan ta tillvara stunden av stillhet lättare då inget därute i mörkret lockar till aktivitet. Nu kan vi pyssla och njuta inomhus istället. Läsa en god bok framför brasan eller ringa en vän som inte hörts av på länge. Gör sådant som värmer hjärtat, gör någon annan glad, roa dig själv, skapa det du tycker om. Glädje värmer, välj därför roliga filmer och skratta, sätt på din favorit- musik och dansa och sjung. Våga vara lite vild i mörkret och bjud på dig själv. Passa också på att få perspektiv på tillvaron genom att skåda upp mot den otroligt vackra stjärnhimmeln under kalla och klara nätter. Om vi ser ett stjärnfall kan vi önska något och ha tilltro till att allt kan hända. Tankens kraft är stor. Inom naturmedicinen ser vi det som extra viktigt att leva med naturens rytmer och cykler för att må väl. Djuren vet detta instinktivt och går till ro och intar ”vinterläge” för att spara kraft. Vi behöver också sova och vila lite extra. Lyssna noga på kroppen, den vet vad som gäller. Ha tillit, det vänder snart mot ljusare tider. Ann Jönsson, Naturmedicinska akademin

Nu har vi laddat butiken med Jul & Vinternytt från bl a: CULT DESIGN • EKELUND • GREEN GATE LE CREUSET • ESPRIT HOME • PILGRIM Erbjudande! 20% RABATT på ESPRIT home 25-50 % på massor med varor!

Ett livgivande mord(försök) I denna text kommer jag att försöka begå ett mord. Ett mord som i förlängningen, paradoxalt nog, skulle kunna innebära ett längre liv! Jag kommer inte att komma i klammeri med rättvisan. Jag kommer däremot möjligen att bli ifrågasatt av ”offrets” anhängare. Men det får jag ta och jag lovar att jag med en dåres envishet kommer att argumentera för min sak. Ifrågasätt gärna och jag ska göra mitt yttersta för att hävda detta förestående mordförsöks berättigande! Det kan dessutom vara så att detta dåd bara är det första i en rad liknande fall. Men mitt syfte är odiskutabelt gott… ett ökat välmående och ett gott och hälsosamt liv för så många som möjligt! Dags att gå till handling – och ni som vill fortsätta att leva i villfarelsen att man blir friskare, hälsosammare och smalare av att äta en stor mängd ”onyttiga” fetter bör sluta att läsa nu! Här och nu ämnar jag nämligen för-

Fabriksgatan 15, Glimåkra Tel. 044-42 425

Det som kan te sig lite förvirrande i sammanhanget är att många personer kan vittna om att de såväl gått ner i vikt som att de mår bättre tack vare denna kost. Detta ifrågasätter jag inte! Som jag ser det är det den ändrade kosthållningen i sig som åstadkommit denna förbättrade hälsa! Kanske klokt att istället fundera på vad man avstår ifrån att stoppa i sig. Det är kanske inte det man äter som åstadkommit förändringen… utan det man INTE äter! Tänk klokt och ta väldigt väl hand om er! Anna-Karin Lennartsson Kostrådgivare Osby Aktivcenter

Söndag 9 December 14.00-18.00 14.00-18.00 Fri entré & Glögg vid vid brasan brasan

Program

14.00 Berättarstund

vid brasan brasan med med Ann vid Ann ”Fornnordiska traditioner ”Fornnordiska traditioner midvintertid” vid midvintertid” vid

15.00 Underhållning C4 musikelever musikelever ”Från C4 ”Från hand till till hand” hand” hand

17.00 Ljusmeditation. Julabad i vårt Skogs SPA

Öppettider: Mån-Fre 9-12, 13-17.30, Lör 10-13

söka ta livet av myten att denna typ av kosthållning skulle hjälpa oss att må bättre över tid! Ett energiintag som under längre tid huvudsakligen består av s.k. mättat fett (från djur och mejeri) är faktiskt och bevisligen förenat med stora hälsorisker!

9-13 december 350: -/person. Förboka.

Julklappsdags! Julklappsdags!

Välgörande Välgörande produkter och produkteroch presentkort butiken! presentkortii butiken!


REPORTAGE

Ung inspiratör i dansvärlden Trots att han retades för sitt dansintresse under tonåren har det gått väldigt bra för den lovande dansaren och Knislingesonen John Wannehag. Han studerar modern dans på college i Leeds och planerar för en framtid som dansare och koreograf med världen som arbetsfält. Ett växande dansintresse

Från början var det friidrott som sysselsatte 20-årige John Wannehag. Efter att ha sett en dansfilm i 12-årsåldern vaknade dansintresset och han började träna och tävla i bugg- och showdans. Så småningom upptäckte han street dance, som han lärde sig helt själv. Dansintresset blev starkare under högstadietiden och John slutade med friidrotten till förmån för dansen.

Dansgymnasiet i Lund

När det var dags för gymnasieval sökte John och antogs till dansgymnasiet i Lund, trots att han inte hade någon erfarenhet av modern dans eller jazzdans. – Jag hade de rätta fysiska förutsättningarna som dansare enligt lärarna, berättar John. Men det var tufft i början eftersom jag saknade förkunskaper. Under gymnasieåren bodde John utan familjen i Lund och hade dans på schemat 20-25 timmar i veckan. – Det gjorde nog att jag mognade en hel del, menar John som hela tiden haft familjens fulla stöd i sina framtidsplaner.

Stipendier & College i Leeds

Den tuffa starten och slitet på dansgymnasiet har lönat sig. John har både fått Östra Göinge kommuns ungdomsstipendium och ett stipendium från Anders Sandrews stiftelse för sina framgångar som dansare. Stipendiet från Sandrews fick han 2011 och det väger tungt för John, då det var 600 sökande. – Det kändes stort, säger han. En härlig bekräftelse på att jag utvecklas åt rätt håll. John studerar nu modern dans på Northern School of Contemporary dance i Leeds, dit endast 64 sökande per år antas.

Dans och koreografi

En dansares liv kan vara till synes glamoröst men bakom scenen ligger många timmars hårt slit och dansare har en låg pensionsålder på 40 år. – Vi dansar fem dagar i veckan i skolan och utöver det lägger jag massor med extra timmar på

träning, berättar John. Det är ett måste om man vill komma någonstans. Det har dock sina baksidor med allt tränande, något som han redan fått erfara. John dras med en stressfraktur i ryggen men har fått lära sig hur han ska röra sig för att inte förvärra skadan. – Jag är väldigt intresserad av koreografi förutom själva dansen, berättar John. En del i det är att man kan arbeta längre men framför allt är det känslan av att skapa ett eget konstnärligt uttryck. Framtidsdrömmarna är att förhoppningsvis få jobb i något danskompani. John är öppen för att arbeta var som helst i världen. – Visst är det tufft emellanåt att vara hemifrån så mycket, säger John, som har flickvän och övrig familj i Sverige. Men man får se bortom det. Det är ju detta jag vill syssla med.

Inspiratör för andra

Att andra ska ha åsikter om ens intressen är kanske inte det första man tänker på som barn, då man fastnar för en speciell fritidssysselsättning. Dock var detta precis vad som hände John när han började med dans. Intresset stack ut i lilla Knislinge, där bollsporterna traditionellt är störst. Han har fått utstå höjda ögonbryn och gliringar under tonåren men John menar att han blivit härdad efterhand. För varje framgång har han stärkts och känt det som att han fått lite upprättelse. – Jag tjänar inget på att vara bitter, menar John som valt att inte bry sig om andras åsikter. Jag har uppnått saker och är nöjd med mitt liv så här långt. John ser det som positivt om han kan vara en inspiratör för andra ungdomar. – Mitt budskap till ungdomar är att det är bra att ha drömmar, men man får vara beredd på att jobba för sina mål. Det krävs tid och arbete för att nå dit man vill. Vill du till exempel plugga i USA, då ska du jobba för det också, oavsett vad andra tycker. Text: jessica@alltomgoinge.se Foto: Privat

Knislingesonen John Wannehag är en lovande dansare., nu studerar han dans på college i Leeds.

41


42

julmarknader & evenemang i adventstid

OSBY KOMMUN

TORSDAG 29 NOVEMBER 19.00 Trad JulCafé med Glädjespridarna i Örkenedskolans matsal Sång, kaffeservering, försäljning av bakverk. LÖRDAG 1 DECEMBER 11:00 – 15:00 Julmarknad i Loshults kyrkby Försäljning av hantverk, julgodis, julkransar, delikatesser, lotteri o kaffeservering. Fören Loshults bygds utv. 18.30 Luciatåg / Julauktion i Boalts Bygdegård. Arr: Boalts syförening Entré inkl.fika: 20 kr/vuxen, 10 kr/ barn. Lotterier. Risgrynsgröt. Gåvor till aukt mottages tacksamt! www.boaltsbygdegard.se SÖNDAG 2 DECEMBER 10:00 – 18:00 Julskyltning i Lönsboda m Korvgrilln o lotteristånd i byn. 10.00 – 14.00 Rallybilsutställning vid Konsum 14.00 – 17.00 öppet i affärerna I Medborgarhuset: Utställn o försäljn av Konsthantverkarna, Röda Korset – Kaffeservering och jultombola Vid Handelskiosken: Åktur med häst och vagn. Ponnyridning. Vid ICA: Lönsboda Räddningstjänst visar upp sig. 15.30 ICA:s stora godisregn 16.00 På Stentorget: Lucia kröns av Sven-Erik Lejonqvist 17.00 Fyrverkeri från banvallen 17.15 Vid Konsum: Dans kring granen. Tomten delar ut godispåse, fotogr. av barn tills m Tomten. 11:00 – 17:00 Julmarknad i Kråkeskogen Osby med korvgrilln o Ponnyridn IfkF98 15:00 – 18:00 Advents Öppet Hus på Kraftkällan i Osby, bjuder på kaffe & glögg

OSBY

15:00 – 19:00 Julskyltning i Osby. Tomte, tomteparad, luciatåg, tipsrunda, musik mm. Handlare, kyrkan, musikskolan o föreningar i samarbete 16:00 Blåslaget spelar vid Klädkammaren i Osby LÖRDAG 8 DECEMBER 13:00 – 17:00 Julmarknad i Visseltofta. Tomte, hantverk och försäljning av råvaror. Hembygdsgården. Arr: Hembygdsföreningen 14:00 Grötfest i Kulturhusets källarlokal. 40 kr, barn gratis anm, sen 6/12. Arr: IOGT/NTO Osby SÖNDAG 9 DECEMBER 17.00 Adventskonsert i Örkeneds kyrka med Kyrkans körer, solister och instrumentalister. MÅNDAG 10 DECEMBER 14:00 SPF Klinten har månadsmöte i Församl hem Osby. Lucia från Markaryd. Julsånger. TISDAG 11 DECEMBER 19:00 Julcafé i församl.hem Osby. Blåslaget & Snapphanekören medv. Entré 60 kr inkl fika

HÄSTVEDA

SÖNDAG 2 DECEMBER 13:00 – 17:00 Julmarknad i Hästveda. Hantverk, kaffeservering lotterier, barnkörer mm. Röda Korsets café och Servicehuset håller öppet Hantverksgården Jenny Nilsson och Ann Bodelsson

ÖSTRA GÖINGE KOMMUN

TORSDAG 29 NOVEMBER 19:00 Grötfest med föredrag 70 kr ingen föranm Knislinge Bygdegård

Julskyltning Julskyltning ... ...

Grötfest

Öppet Öppet Hus Hus 15 15 – – 18 18 Välkommen Välkommen in in

i Kulturhusets källarlokal,

på på Kaffe Kaffe o o Glögg! Glögg!

Lördagen den 8 dec kl.14.00

Osby. Kostnad: Vuxna 40 kr, barn gratis. Anmälan till Gunilla senast den 6/12. Alla är hjärtligt välkomna!

IOGT-NTO i Osby. Kontakt: Gunilla Lind Persson 0476-420 17, 0703-28 49 73.

S.Portgatan 19, Osby (mittemot Bowlinghallen)

www.kraftkallanosby.se

LÖRDAG 1 DECEMBER 10:00 – 16:00 Traditionell Julmarknad inne o ute på Tydingesjöns Festplats 10:00 – 16:00 Julmarknad i Sibbhult Folkets Hus. Luciatåg, knallar, lotterier, kaffeservering. Tomte, gottepåsar till barnen Sibbhults Folkets Husförening 10:00 – 16:00 Hembygdsföreningen visar bildspel om gamla Sibbhult o Färeutställningen. Folkets Hus Sibbhult 10:00 – 16:00 Julmarknad inomhus i skolan Färe Montessori Sibbhult 12:00 – 16:00 Julmarknad i Stenhuset Östanå Försäljning hantverk o hembakat, fiskedamm. Kaffeservering, glögg, korvförsäljning. Östanå Byalag SÖNDAG 2 DECEMBER 10:00 – 16:00 Traditionell Julmarknad inne o ute på Tydingesjöns Festplats 13:00 – 17:00 Julskyltning i Knislinge Olika arrangemang och erbjudanden. Handlare och föreningar 13:30 – 17:00 Julstuga i Klockaregården. Sång o musik, kaffeservering, lotter, muséerna öppna. Intr. 40:-/vuxen, 10:-/barn. Knislinge Hembygdsförening 14:00 – 18:00 Julskyltning i Broby. Tävling: Vinn upp till 2 500:-. Köp en asiatisk lykta på torget eller second handbutiken och deltag i utlottning av presentkort i valfri butik. 15.30 Julmusik med Trubaduren Rickard Persson 16.00 Storck underhåller med egenskriven musik. 17.00 Dans kring granen

17.30 Vinstdragning på kupongen vi delar ut vid lyktköpen 17.45 Gemensam lyktsläpp på torget, Nelly o Krille sjunger Godispåsar till alla barnen. Arr: Broby Köpmannaförening 14:00 – 18:00 Församlingshemmet: Bildvisning från årets Tjernobylläger, brödförsäljning, lotter, kaffe o hembakt, second handbutik öppen Hantverksgården: Broby Hantverkar- och Företagarkvinnor serverar gröt, kaffe med hembakat, pyssel, fiskdamm. Tomten tar emot barnens önskelistor. Brobygården: Räddabarnen säljer hembakat bröd, kakor, julgodis, lotteri och tombola. Brandstation: Öppet hus 14:00 – 18:00 Julmarknad i Glimåkra. Tombola, lotterier, försäljning, dans kring granen, godispåsar. Jeppatorget och församlingshemmets källare Föreningar i samverkan LÖRDAG 8 DECEMBER 11:00 – 15:00 Julstuga i Hanaskog Hörsalen Hanaskogs bygdeförening SÖNDAG 9 DECEMBER 11:00 – 15:00 Julstuga i Hanaskog Hörsalen Hanaskogs bygdeförening 14:00 – 18:00 Julstuga på Naturhälsan Fri entré Gamlarp Glimåkra 17:00 – 20:00 Luciasim i Broby simhall. Luciatåg i vattnet och på land, vattenbalett och skämthopp. Fika, lotterí, chokladhjul. Gratis inträde. SS Delfins föräldraförening SÖNDAG 16 DECEMBER 15:00 Julfest med luciatåg till häst. Godispåsar till barnen. Östra Göinges ryttarförening i Knislinge

ARA STÄD ”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen Godkänd av Osby kommun inom L.O.V (lagen om valfrihet)

Tel 044-443 05 | Mobil 073-771 74 93 | www.arastad.se


Livsåskådning

43

Telefon Telefon exp: exp: 0479-52 0479-52 45 45 00 00 Adress: Ö. Storg. 7a Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta

Fröjda Fröjda dig, dig, det det är är advent! advent! Ett Ett nytt nytt kyrkoår kyrkoår börjar börjar med med glada glada toner. toner. Ljusen Ljusen tänds. tänds. Ett Ett hopp hopp om om glädje glädje och och försoning. försoning. När När vi vi möts möts till till Mässa Mässa och och Gudstjänst Gudstjänst under under detta detta nya nya kyrkokyrkoår, år, så så är är ordningarna ordningarna delvis delvis nya. nya. Svenska Svenska kyrkans kyrkans styrelse styrelse har har gett gett ut ut förslag förslag för för församlingarna, församlingarna, som som vi vi skall skall pröva pröva från från den den 1:a 1:a advent advent till till och och med med DomDomsöndagen söndagen 2013. 2013. Jag Jag hoppas hoppas att att det det skall skall föda föda ett ett nytt nytt intresse intresse för för kyrkan kyrkan och och att att de de nya nya ordningarna ordningarna skall skall upplevas upplevas positiva. positiva. Varmt Varmt välkomna välkomna att att vara vara med med från från början! början! II Osby Osby kyrka kyrka fifirar rar vi vi högmässa högmässa den den 22 dec. dec. kl. kl. 10.00 10.00 och och ii Visseltofta Visseltofta kl. kl. 14.00. 14.00. Kyrkokörerna Kyrkokörerna ii respekrespektive tive kyrka kyrka medverkar medverkar och och vid vid båda båda tillfällena tillfällena blir blir det det kyrkkaffe. kyrkkaffe. // Bengt Bengt Svensson Svensson

Tors. Tors. 29 29 november november 10:30 10:30 Mässa Mässa på på Ekebo Ekebo 14:00 14:00 Träffpunkten Träffpunkten samlas samlas ii F.H, F.H, adventsprogram adventsprogram med med B-L B-L Paulsson Paulsson

Vi Vi har har nu nu två två Askgravlundar Askgravlundar på på Osby Osby gamla gamla kyrkogård. kyrkogård. Där Där gravsätts gravsätts aska aska eller eller urna. urna. Anhöriga Anhöriga kan kan vara vara med med vid vid urnsätturnsättningen ningen om om så så önskas. önskas. En En namnskylt namnskylt ingår ingår och och denna denna monteras monteras på på befi befintlig ntlig AskgravAskgravlundssten. lundssten. Askgravlunden Askgravlunden är är ett ett alternativ alternativ till till Minneslund Minneslund eller eller Naturstensgravplats Naturstensgravplats och och kostar kostar 950:-/gravsättning 950:-/gravsättning för för 25 25 år. år. Skötsel Skötsel ingår. ingår.

99 dec dec 10:00 10:00 ii Osby Osby

Den Den andra andra advent advent fifirar rar vi vi adventsgudstjänst adventsgudstjänst och och blickar blickar fram fram mot mot julens julens händelser händelser tilltillsammans sammans med med barngrupperna barngrupperna och och konkonfifirmanderna rmanderna ii Osby. Osby. Efteråt Efteråt samlas samlas vi vi till till adventsfest adventsfest ii Församlingshemmet Församlingshemmet med med juligt juligt fifika ka och och dans dans runt runt granen. granen.

Lucia Lucia

Askgravplats Askgravplats (naturstensgravplats) (naturstensgravplats) kostar kostar fr.o fr.o m m ii år år 5100:5100:- för för 25 25 år. år. Denna Denna avgift avgift är är en en obligatorisk obligatorisk anläggningsanläggnings- och och skötskötselkostnad. selkostnad. Bortplockning Bortplockning av av vissna vissna blomblommor, mor, ev. ev. krans krans och och granris granris samt samt grästrimgrästrimning ning ingår ingår ii kostnaden. kostnaden.

Lucia Lucia fifiras ras traditionellt traditionellt på på Luciadagen Luciadagen den den 13 13 december. december. II Visseltofta Visseltofta kyrka kyrka kl. kl. 17 17 och och ii Osby Osby kyrka kyrka kl. kl. 19. 19. Många Många körer körer medverkar. medverkar.

För För flfler er gravskick, gravskick, besök besök vår vår hemsida, hemsida, http://www.svenskakyrkan.se/osby-visselhttp://www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta tofta och och läs läs mer mer under under rubriken rubriken kyrkokyrkogårdsförvaltning. gårdsförvaltning. Vid Vid gravplatsfrågor, gravplatsfrågor, ring ring oss oss gärna gärna oss oss på på kyrkogårdsexpeditionen, kyrkogårdsexpeditionen, 0479-102 0479-102 87. 87.

Detta Detta händer händer ii vår vår församling församling Ons. Ons. 28 28 november november 12:00 12:00 Sopplunch Sopplunch ii F. F. H H 18:15 18:15 Taizémässa, Taizémässa, St St Petri Petri kapell. kapell.

Kyrkogårdsförvaltningen Kyrkogårdsförvaltningen informerar informerar

Adventsgudstjänst Adventsgudstjänst för för stora stora och och små små

Sön. Sön. 22 december december 10:00 10:00 Högmässa Högmässa ii Osby Osby kyrka, kyrka, M. M. Lundbom, Lundbom, trumpet, trumpet, samt samt kyrkokyrkokören kören medverkar, medverkar, adventskaffe adventskaffe ii F.H, F.H, H. H. Eriksson Eriksson 14:00 14:00 Gudstjänst Gudstjänst ii Visseltofta Visseltofta kyrka, kyrka, kyrkokören kyrkokören medverkar, medverkar, adventskaffe adventskaffe ii församlingssalen, församlingssalen, H. H. Eriksson Eriksson

Tis. Tis. 44 december december 18:30 18:30 Kyrkorådet Kyrkorådet sammanträder sammanträder Ons. Ons. 55 december december 14:00 14:00 Missionssyföreningen Missionssyföreningen samlas samlas ii F.H. F.H. 18:15 18:15 Kvällsmässa, Kvällsmässa, St St Petri Petri kapell. kapell.

Tors. Tors. 66 december december 14:00 14:00 Mässa Mässa på på Rönnebacken Rönnebacken 14:45 14:45 Mässa Mässa på på Lindhem Lindhem Sön. Sön. 99 december december 10:00 10:00 Adventsgudstjänst Adventsgudstjänst ii Osby Osby kyrka. kyrka. Adventsfest Adventsfest för för barngrupperna, barngrupperna, T. T. Månsson Månsson & & H. H. Eriksson Eriksson

Varmt Varmt Välkomna! Välkomna!

Mingelfi Mingelfika ka efter efter gudstjänst gudstjänst ii Osby Osby kyrka, kyrka, om om ej ej annat annat anges. anges. Vardagar, Vardagar, morgonbön morgonbön ii St St Petri Petri kapell, kapell, 8:30. 8:30.

Välkommen att fynda bland nyinkomna fräscha kläder, prydn.saker, möbler, textilier m.m.

Marklundaskolan, Osby

Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14

KNISLINGE KNISLINGE KVIINGE KVIINGE GRYT GRYT

FIRAi god JUL gemenskap TILLSAMMANS i god gemenskap

24 december kl. 13:00 i Knislinge församlingshem •• Jullunch Jullunch •• Julsånger Julsånger •• Kaff Kaffe e •• Lotteri Lotteri •• Avslutande Avslutande julbön julbön ii Knislinge Knislinge kyrka kyrka kl. kl. 17:00 17:00 Församlingen Församlingen bjuder bjuder på på maten. maten.

Välkomna! Välkomna!

För För anmälan anmälan oo info info om om skjuts: skjuts: 044-679 044-679 88 88 (diakon), (diakon), 044-679 044-679 80 80 (pastorsexp) (pastorsexp)

www.knislinge.nu www.knislinge.nu

Telefon 0479-150 46

ÖSTRA BROBY FÖRSAMLING

”L juset i Advent” Emmislövs kyrka kyrka Sönd Sönd 9 9 dec dec kl kl 18 18 Emmislövs

Musikgudstjänst med med Insamling Insamling till till förmån förmån för för Musikgudstjänst världens nödlidande medv världens nödlidande medv Kyrkans Ungdomskör, Ungdomskör, Solister, Solister, Kyrkans Unga violinister, violinister, Anders Anders O O Johansson Johansson Unga arr Internationella gruppen i Ö Broby/Emmislövs arr Internationella gruppen i Ö Broby/Emmislövs församling ii samarbete samarbete med med SENSUS SENSUS församling Telefon: 044-45670 044-45670 •• E-post: E-post: ostrabroby.pastorat@svenskakyrkan.se ostrabroby.pastorat@svenskakyrkan.se Telefon: Webadress: www.svenskakyrkan.se/ostrabroby www.svenskakyrkan.se/ostrabroby Webadress:


Så här fungerar snöröjning och halkbekämpning i Östra Göinge Fastighetsägares ansvar Så här års är det många som börjar fundera kring vad vädrets makter har att bjuda på under de kommande månaderna. Snöröjning startar normalt när snöfallet har upphört och snödjupet uppgår till ca 5 cm på gång- och cykelbanor, ca 7 cm på prioriterade gator, ca 10 cm på övriga gator. Först plogas bussgator

samt gång- och cykelbanor, därefter gator med omfattande trafik samt busshållplatser/parkeringsplatser, sist bostadsgator. Halkbekämpning vid behov med sandningssingel.

Fastighetsägare inom detaljplanlagt område är skyldiga att snöröja och halkbekämpa gångbana och annat för att fotgängare ska komma kunna fram till fastigheten. Fastighetsägaren skall snarast avlägsna snö och is som är till olägenhet för gångtrafiken och

vid halka sanda eller vidta annan åtgärd. Fastighetsägarens ansvar för gångbanan gäller inte om kommunen använder gångbanan för uppläggning av snö. Fastighetsägaren har vid dessa tillfällen istället skyldighet att halkbekämpa en yta för gångtrafik omedelbart utanför snövallen.

Kommunen tillhandahåller sandningsgrus

Kommuninvånare kan hämta sandningsgrus för halkbekämpning gratis i begränsade mängder på följande platser: Broby: Vattenverket Lärkan vid Immeln: Grönytan vid Immelns lekplats Smedjegatan samt på kommunförrådet i Lunnom

Knislinge: Snapphaneskolans parkering

gatan, mittemot f d Extruding

Sibbhult: Gamla vattenverket

Glimåkra: Västra Järnvägs-

Hanaskog: Hanaskogsbadets parkering

Hjärsås: Vattenverket

vid vattentornet samt norr om korsningen Västerled – Bronsringen

Östanå: Grönytan vid Glimmingevägen (mittemot Bjerstedts bil)

Kultur i Östra Göinge • december Julstuga

sön 2 dec kl 13.30-17 Klockaregården Knislinge

Fotoutställning, kaffe och luciakandidater.

Arr: Knislinge Hembygdsförening

Skyltsöndagsmusik sön 2 dec kl 14–16.30 Kulturhuset Vita skolan

Stafettkonsert med julmusik. Musikskolans elever spelar. Biblioteket är öppet. Tipsfrågor för små och stora. Servering. Arr: Musikskolan, Kultur & Bibliotek och föreningen ögum

Lokalhistorisk film

Tis 4 dec kl 19 Kulturhuset Vita skolan

Film av Torsten Niklasson om livet i 60-talets Göinge. Filmen presenteras av Sven Jensén, som även svarar på frågor efteråt. Fri entré, ingen föranmälan. Arr: studieförbundet vuxenskolan och kultur & bibliotek

Utställning – Linda Marin

Tors 10 dec – lör 12 jan Kulturhuset Vita skolan

Vernissage tors 10 dec kl 16–18 Linda Marin visar sitt måleri i blandteknik.

Arr: Östangynge Konstgille och Kultur & Bibliotek

Information om snöröjning finns på kommunens hemsida: www.ostragoinge.se

En strategi för framtiden Kommunstyrelsen har nu godkänt en bredbandsstrategi för Östra Göinge kommun. Den ska vara vägledande i kommunens praktiska arbete med att nå målen inom fokusområdet kommunikationer.

Ande och hand – konst ur ett lokalt konstgilles perspektiv. NilsÅke Sjöstén talar om konst och konsthantverk.

Strategin ska bland annat vara till hjälp i kontakter med olika myndigheter på nationell och regional nivå. Då en stor del av bredbandsutbyggnaden sker via privata bolag är strategin också en viktig del i arbetet med relationerna till marknaden.

Luciakonsert

Varför en bredbandsstrategi?

Konsert med Musikskolans alla körer.

• en effektiv offentlig förvaltning

Efter jobbetsamtal Tors 13 dec kl 16.30 Kulturhuset vita skolan

Arr: Kultur & Bibliotek

Tors 13 dec kl 19 Broby kyrka

Arr: Musikskolan och Ö Broby församling

Månadens film

Tors 20 dec kl 16 Hanaskogs bibliotek

För filmklubbens medlemmar. Gratis medlemskap. Arr: kultur & bibliotek

Tillgång till bredband med hög kvalitet och hastighet är idag en förutsättning för: • ett framgångsrikt företagande • en ökad sysselsättning

• en förenklad och förbättrad vardag för medborgaren Det är därför viktigt att alla i Östra Göinge kommun får möjlighet att ta del av och dra

nytta av den digitala utveckling som pågår. För att klara av framtidens utmaningar krävs en utbyggnad av bredband och i synnerhet så kallat fibernät. Kommunens roll i detta arbete blir att samordna alla de initiativ som tas kring bredbandsutbyggnaden. Bredbandsstrategin är ett verktyg för att knyta ihop dessa initiativ, som kan komma från privata operatörer, kommunala verksamheter, kommunala bolag, byalag och samfälligheter. Läs Östra Göinge kommuns bredbandsstrategi på www.ostragoinge. se/bredbandsstrategi/ Vid eventuella frågor kontakta gärna Tommy Johansson, utredare på Strategisk planering och utveckling, Östra Göinge kommun. Tel. 044775 60 18.


45

Mötesplatser och aktiviteter för äldre Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga. v. 48. Torsdag 29/11 13.30 Västanvid, Knislinge Träffpunkten, fika o samvaro.

13.30 Västanvid, Knislinge Träffpunkten med fika och samvaro.

16.00 Fridebo, Hanaskog Grötafton. Anmälan på Fridebo.

14.30 Lindgården, Broby Träffpunkten, Lucia med kyrkans barngrupper, fika.

Fredag 30/11 12.30 Trollebo, Glimåkra Julbord, underhållning av Tommy Ölin. Anmälan till SolBritt tel 427 40.

Fredag 7/12 13.30 Fridebo, Hanaskog Bingo! med Nisse, fika.

13.30 Fridebo, Hanaskog Bingo! med Nisse, fika. Söndag 2/12 14.00 Fridebo, Hanaskog Adventsfika med Stjärnan. v. 49. Måndag 3/12 13.30 Fridebo, Hanaskog Inomhusbowling, fika. 14.00 Västergatan, Glimåkra Bingo! med Ann-Britt, fika. Onsdag 5/12 14.00 Fridebo, Hanaskog Sittgympa och fika. Torsdag 6/12 14.00 Fridebo, Hanaskog Andakt med Fredrik Carlsson, fika.

Söndag 9/12 14.00 Fridebo, Hanaskog Adventsfika med Hyresgästföreningen. v. 50. Måndag 10/12 13.30 Fridebo, Hanaskog Inomhusbowling, avslutning med prisutdelning, fika. 14.00 Västergatan, Glimåkra Bingo! med Ann-Britt, fika. Onsdag 12/12 14.00 Fridebo, Hanaskog Sittgympa, fika. 14.00 Värestorp Folkets hus Terminsavslutning med Julbord. För anmälan och info ring Siv tel 961 72 eller Gudrun tel 481 03.

Broby simhall fyller 40 Vecka 48 firar Broby simhall 40 år. Det firas med utlottning av priser, fri entré, kaffe och glass. Många är de göingebor som tagit sina första simtag i Broby simhall och kämpat de 200 metrarna för det åtråvärda simborgarmärket. Det är nästan aldrig tomt i hallens 25-metersbassäng. Om inte simskolan är igång eller skolklasser har bokat in sig, så håller föreningar som SS Delfin och The Frogs till i vattnet. Simhallen erbjuder idag en rad olika verksamheter så som; morgonsimning, lättgympa, intensivgympa, motionssim, familjebad mm.

Jubileet firas

Frivillig i Göinge bjuder in till frivilligträff g i Gö

i

e

Fr i v

illi

ng

Som en avslutning på höstens verksamhet inbjudes traditionsenligt alla frivilliga till gemensam julavslutning med grötfrukost, på Lindgården i Broby. Tisdag 4 december kl 9.30.

OBS! Anmälan till Maria Stiegsson tel 044- 775 6586, Maria.stiegsson@ostragoinge.se eller Lena Svensson tel 044- 775 6587, Lena.svensson@ostragoinge.se

Tisdag 27/11 – med utlottning av priser till de som simmar/deltar i vattengympa Onsdag 28/11 – med utlottning av priser till vattengympadeltagarna Torsdag 29/11 – med utlottning av priser till de som simmar/ deltar i vattengympa Fredag 30/11 – alla barn (t.o.m. 16 år) bjuds på gratis bad och glass vuxna bjuds på kaffe och glass utlottning av familjebadbiljetter Priserna som lottas ut består av 5-kort, 10-kort,”kom två betal för en”, simglasögon mm.

Hjärtligt välkomna! Hälsar Karin, Ann-Therese och Mona

WWW.OSTRAGOINGE.SE


EVENEMANG 28/11 – 11/12 2012

46

evenemang & Branschguide

ONSDAG 28 NOVEMBER 19:00 Hockeymatch OIK – Jonstorp IF Ishallen Osby TORSDAG 29 NOVEMBER 15:00 – 19:00 ÖPPET HUS på TANDVÅRDSHUSET Lönsboda 19:00 – 21:00 ”Uppdrag Libyen – Svenska Flygvapnets insats”. Magnus Liljegren, bitr. flottiljchef berättar i Boalts Bygdegård

SÖNDAG 2 DECEMBER 11:00 – 14:00 Vinterloppis. Folkets hus Broby 15:00 Rädda barnen i Osby har tombola på biblioteket 16:00 Blåslaget spelar vid Klädkammaren, Osby 16:00 Hockeymatch OIK – Värnamo GIK. Ishallen Osby

TORSDAG 6 DECEMBER 19:00 Möte om vårdcentralen och tandvården i Lönsboda på Medborgarhuset. Ewa Pihl Krabbe medverkar. FREDAG 7 DECEMBER 18:30 Göinge HK-IFK Malmö HF P98 2. Pojkar 98 Grupp C 20:00 Göinge HK-IK Vinco. Herrar div 4 Ö. Knislinge Sporthall

FREDAG 30 NOVEMBER TISDAG 4 DECEMBER 14:00 Invigning av Rönnebacken i Osby 15:00 PRO & SPF Motionsdans med Bengt Hedins. 19:00 Glimåkra Folkets Park Bingo Lönsboda Folkets Park

19:00 Bingo Lönsboda Folkets Park

LÖRDAG 1 DECEMBER 09:00 – 15:00 Öppet hus på Studio N Sibbhult

LÖRDAG 8 DECEMBER 14:00 Bio Prosimus visar Svart katt, Vit katt. Bio Borgen, Osby

ONSDAG 5 DECEMBER 19:00 Hockeymatch OIK – Gislaved SK Ishallen Osby

BranschGuiden Din guide till service& tjänsteföretag i Osby och östra göinge

Bilverkstad forts. Bilvård www.vianor.se

Däck Däckhotell bilverkstaD ac-service hjulinställning Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

Elektriker

www.oredssonsel.se

MEDICINSK FOTVÅRD

FOTVÅRDSKLINIKEN Christina Poppe

SKOGSGATAN 9 OSBY (ROTMOSEN)

TFN: 073-203 69 95

0479-160 65. Öppet:

Må-Fr 6.30-22. Lö-Sö 8-22

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Foto

Tag ditt ID-foto Vi har alltid öppet alla torsdagar Välkommen!

Kjell Bertilsson Briog.1, in på gården tel. 070-578 37 60

Handarbete Bittes Handarbeten

FOTVÅRD Annika Olsson Skogsg. 9, Osby Tel. 0479-163 00

www.studiosos.se

Hem & trädgård Stensättning Trädgårdsarbete Mindre byggeri m.m.

TRYGLAWSTEN

Brogatan 31, Knislinge Tel. 044-612 88 & 0709-24 27 12

Bilverkstad För reparationer och service av alla bilmärken

TväTTa bilen från

20:-

0762 - 20 63 01 per.olofsson@peo-bilservice.se

www.peo-bilservice.se

dygneT runT

0479-31086

Tel: 0733-75 91 89 www.jakobssonssnickeri.se

Fotvård

Flera olika program. Högtryck och mjuka borstar. Lars Dufwa

Vi har 20 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Fönster, Dörrar, Möbler & Inredning. Gediget hantverk till bra priser!

21:30 – 01:00 Livemusik med Tenny o Ja Vingården, Osby

Tvätta bilen

Vi utför:

Finsnickeriet i Gryt

19:30 Innebandy IBK Osby – Emmaljunga GOIF. Osby Sporthall

Biltvätt

Hand-tvätt / städning, Polering Lackbehandling Hjul-skiftning

Vi utför alla typer av el-arbeten

FREDAGEN 14 DECEMBER 19:00 Bingo Lönsboda Folkets Park

LÖRDAG 15 DECEMBER 15:00 Innebandy Lönsboda mot Sävsjö IBK. Lönsboda sporthall

19:30 – 02:00 Rockabilly o Julbuffé Rest Borgen i Osby

Bygg & portservice

Finsnickeri

ONSDAG 12 DECEMBER 19:00 Hockeymatch OIK – Sölvesborg IK. Ishallen Osby

OSBY 0738316257 www.tryglawsten.se

Miljövänligt (vid Netto)

Bygg & totalentr. Djurvård BADRUM KÖK VÄRME BYGG VVS AVLOPP ELINSTALLATIONER DATA

10.775:- Klipp Trim Bad 044-777 70 10 www.comnework.se

Körkort / ID foto ”dropp” in efter två.

Inramningar av alla slag

info@ateljeingvar.se

Fysioterapi Akupunktur Kinesisk medicin Massage Bowen terapi

på Pälsen Tel: 070-63 90 468 www.papalsen.se

Fotvård forts.

Fotvård – även hembesök

Imse Allhorn Västra Storg. 16, Osby 0707 - 60 70 71

Fixartjejerna • Städning & Flyttstäd. • Fönsterputsning • Trädgårdshjälp • Företagsstäd m.m.

Karin 0739-81 95 90 Saga 044-420 57

Vi fixar RUT-avdrag 50%

076-00 680 03


Livsåskådning, dikt & Branschguide Tommy Kjellman, Osby Pingstförsamling

tänk om bara sommarn fanns …

En vacker årstid! Har du också glatt dig över några vackra höstdagar med klar luft, höstvackra färger som rött, orange, brunt och en sista smak av sommarens värme? Snart så faller löven, grenarna blir kala och höstmörkret är här och de ljusa sommarkvällarna är ett minne blott. Vart tar tiden vägen? Alla har brått, ingen har tid, alla har sitt att göra. Vem bryr sig om att jag är rädd? Ingen har tid att höra. Text. Britt G Hallqvist Vi finner vilan endast hos Gud själv. I honom kan vi vila ut. Tiden bara rinner iväg. Nutid, framtid, och dåtid

47

är endast begrepp för oss människor som minns vad som varit och som upplever nuet och längtar till det som ligger framför. Under den korta men underbara tid som vi kallar livet, kommer våra hjärtan alltid att vara oroliga och längtande om vi inte ”landar” hos Gud som har tid. Gud har ju tid. Evighet, ja tid till att lyssna stilla. Text. Britt G Hallqvist Det är detta som du kan uppleva just nu när du ser höstlöven falla och ser skapelsens skönhet att det finns en Gud som har tid just nu för dig. Njut av nuet och ta vara på varje dag.

Tänk om bara sommarn fanns vad trist det skulle vara. Inga flingors vita dans, sol och grönska bara. Ingen vår då utan skor barn vill gå trots tjat från mor. Ingen höst som flammar – brinner, ljuvligt skön om blott man hinner se sig om med välbehag och andas långa djupa tag. Men nu finns flingors vita dans och vinterns friska dagar. Och nu finns vårsols barfotsdans i sköna vitsippshagar. Och nu finns sommarsol och bad och höst med färg som gör en glad. Därför: Tack för vår med sippor sköna, tack för höst med löv, ej gröna, tack för vinterns vita snö, tack för sommarns blomst och hö !

emilia w.

Hushållsmaskiner Husrenovering Hälsa

0479-130 48

Maskin & Cykel Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76

Sömnad

Renoverar allt inom bygg utom EL och VVS. 10 års svensk byggerf. F-skatt och goda ref. 125:- /tim inkl moms och ROT.

Oleanders Bygg OSBY • 076-255 32 46

Gör service på din cykel & gräsklippare. Hämtar gratis i Knislinge.

Knislinge

Reparation och service av maskiner, vitvaror m.m.

Brog. 31. Tel. 044-612 88

Tandläkare

Lilians Taktila Hälsa & Hudvård På landet

0706-260 253

www.helolen.com

Måleri • Färg • Tapeter • Mindre snickeri • Måleri inne/ute www.lonsbodafarg.se Butiken 0733-560 272

Stationstandläkarna

Vi skapar glada leenden

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

Broby. tel 044-412 00

Lilian Ohrberg 0730-444 901 www.lilianstaktila.nu

Ridskola Allt för och med

Islandshästar Inridning och tillridning Lektioner för privatryttare Hovslageri och Ridskola

Rooslunda Gård

Sparrarp 2440, Hästveda Tel.: 0733-267 677 www.rooslundagard.dinstudio.se

Trädgård

Hälso/friskvård, KBT, Rehab, Basal kroppskännedom m.m. 0709-103 724

www.tobehalsorehabstudio.com

Second hand

Suzzie’s Hylla

Friskvård, Rehabilitering och Träning

Certifierad massageterapeut Susanne Hansson Tel: 0705 590880 och 044 40683

www.sansus.se

Städning VI UTFÖR

Kvalitetsstädning

Loppis/Antikt/Kuriosa Öppet Tisd-Torsd 11-18 Fred–Lörd 11-15 Södra Portgatan 19 i Osby. Telefon 0709 59 14 72

www.suzzieshylla.se

Caster Master Kb HEM & FÖRETAG

ANNE tel. 076-373 43 70 castermasterkb@gmail.com www.castermaster.net

Trädgårdsmaskiner TV & Antenn Uddarps

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Taktil massage

To Be Hälso & Rehab Studio

Hos oss får du hjälp!

Trädgårdsmaskiner

Södra Industrig. 2, Knislinge

• Försäljning • Service • Reparationer 070-514 16 73

044-412 95 0709-742 064 Nyförsäljning Rep. & Service

Storg. 24, BROBY Butiken öppen:

Mån-Tors 17-19 Lör 10-13

Vvs

annonsera här för 250 kr

Djursjukvård för hund, katt och häst.

Vi utför alla slags rörarbeten

Har du ett serviceföretag som vänder sig mot allmänheten i första hand, så kan du finnas med här. Priset är endast 250 kr/införande. I gengäld förbinder du dig att medverka i resterande utgivningar under ett och samma kalenderår. Annonsen betalas i förskott och kan enbart ändras ifall era kontaktuppgifter förändras.

Vesslarp Veterinärklinik

Per 070-325 35 33 Stefan 070-518 32 27 Kontor 0479-146 04

Veterinär Leg. Vet. Per Josefsson

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

0479 - 200 80

Annonsbeställning: annons@alltomgoing.se eller annons@alltomosby.se


Osby

Alla dagar 8-22

– en sund affär

Priserna gäller t o m 2/12 2012. Reservation för tryckfel och slutförsäljning.

julskyltning på

h de julkaffe, glögg oc Vi bjuder på värman g nin ck te en i Osby! Får vi lussekatt. Barnen så g Di av um ns Coop Ko med jultomten på dis av oss! go jul se på en får du

äntligen på plats i denna stora fina butik.

Enda vägen framåt är att lyssna på Er kunder! Ett bevis på detta är att vi nylanserar Irene och Sophia som vår butiks matinspiratörer. Dom ska bjuda Er på mycket god mat ihop med tips och ideér. Vi är också mycket stolta över att kunna presentera ett varierat, lättillgängligt lunchalternativ. Missa inte Hiro´s sushi, endast dagsfärsk av högsta kvalité. Vi ses på julskyltningen! Ulf Andersson Butikschef.

mixa din

egen sallad:

Välj mellan många olika sorter t.ex kyckling, räkor, kräftstjärtar, skinka, ost bönor mm.

Jfr-pris 99:-/kg.

Coop

30-pack Ord. pris 29:90

proVa på-

kupong! du mixar iHop din sallad ocH betalar endast HalVa priset gäller endast vecka 48

9)=H värmeljus

söndAg kl 13-19

Åter i Osby! Sushi från Hiro´s Sushi bar i Älmhult.

namn:..................................... postnummer:..........................

osby Gäller t.o.m 2/12 - 2012

köket erbjuder: vArm dAgens rätt serveras 11-14. välj hur stor portion du vill ha, betala efter vikt.

15k gäller vid köp Av AndrA vArOr för minst 300:-

kAffe gevalia

500, jfr-pris 39:80/kg. Gäller ej KRAV och Rainforest. max 2 pkt/hushåll.

2 för

49)= Här sparar du både tid ocH ben. bästa parkeringen i osby!

Profile for Allt om Osby / Allt om Göinge

Allt om Goinge  

gratistidning för Ostra Goinge

Allt om Goinge  

gratistidning för Ostra Goinge

Advertisement