Ällikkä 3/22

Page 1

3/22
Partiolippukunta Kalevan Karhut

ÄLLIKKÄ

Lippukuntalehti

Päätoimittaja Antto Hautamäki Sudenkatu 7 B 10 33520 antto.hautamaki@elisanet.fi Kannen kuva: Milka Volanto

Lippukunta vuokraa Luosun kämppää Ylläksellä Hinta on talvisaikaan alkaen 10 e/hlö/vrk ja kesäaikaan 7 e / hlö/vrk. Lippukunnan jäsenet pääsevät vieläkin halvemmalla. Yli 20 hengen ryhmät neuvotellaan erikseen. Tilaa riittää noin 50 hengelle. Tiedustelut: Terttu Nyström 0400622866

2

Hei lippukunnan jäsenet, huoltajat sekä tuki ry:n jäsenet.

Kulunut partiovuosi on jälleen päättymässä. Vuosi on ollut haastava niin koronan kuin Ukrainan ja Venäjän takia. Molemmat näistä on vaikuttanut meidän jokapäiväiseen elämäämme.

Rauha maailmassa ja hyvä mieli jokaisella on perusoikeus meillä kaikilla. Toivotaan että maailman tilanne rauhoittuisi ja maailman ihmiset saisivat elää rauhassa ja lähimmäisien rakkautta tuntien.

Partiovuosi 2022 on mennyt hyvin. Paljon uusia elämyksiä ja kokemuksia olemme saaneet kokea. Myös 2023 tulemme jatkamaan laadukasta toimintaa ja korostamaan edelleen yhdessä tekemisen tärkeyttä.

Toivotan kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2023.

Lippukunnanjohtaja Jouni "Jone" Turunen.

3
4 Sisällysluettelo Talvileiri Matka Maailman Ympäri...........................5 Itsenäisyydenpäivänkunniakäynnit 6.12................6 Esittely: Eino Huuskonen ........................................7 Esittely: Vilho Kurki .................................................8 Naalivartionsyysretki18.-20.11.22..........................9 Christian ”Kitti” Egeland-Jensen..........................13 Juha-Pertti “Vili” Willberg......................................14 Ryhmien kokoontumisajat.....................................15

Talvileiri Matka Maailman Ympäri

Lippukunnan talvileiri Matka Maailman Ympäri pidetään 1012.2.2023 (sudenpennuille 11–12.2.) Aitolahden vanhassa pappilassa. Kaikki lippukunnan jäsenet ovat tervetulleita.

Ilmoittautuminen retkelle alkaa tammikuun alkupäivinä.

Lisätiedot: Sasu Turunen

5

Itsenäisyydenpäivän kunniakäynnit

6.12

Kalevan karhujen osasto oli Itsenäisyyden päivänä osallistumassa Kalevankankaan sankarihautojen kunniakäyntiin. Tilaisuus alkoi perinteiseen tapaan pääportilla, jossa ryhmityimme osaksi kulkuetta, joka suuntasi sankarihaudoille.

Sankarihaudoilla oli perinteinen muistotilaisuus, jonka jälkeen oli ohimarssi Sampolan kohdalla.

Kuvan tilaisuudesta ottanut Tuija Kurki

Teksti: Antto Hautamäki

6

Esittely: Eino Huuskonen

Olen ollut harrastanut partiota Kalevan Karhuissa kuusi vuotta. Hetki sitten tuli vuosi täyteen Ahma-vartion johtajana. Matkan varrella on ollut kaikenlaisia kokemuksia ja kommelluksia. Välillä johtaminen on tuntunut kiireiseltä koulun ohella, mutta vastapainoksi johtaminen on myös palkitsevaa ja oikein mukavaa.

Partiossa vietetään aikaa ulkoilmassa ja luonnossa. Se osittain on saanut minut lähtemään partiotoimintaan. Vapaa-ajallakin viihdyn luonnossa ja harrastan aktiivisesti esimerkiksi kalastusta.

-Eino Huuskonen

7

Esittely: Vilho Kurki

Olen harrastanut partiota nyt kaksi ja puoli vuotta ja koko tämän ajan olen ollut Kalevan Karhuissa. Ensimmäinen vuosi kuluikin vartiolaisena, mutta seuraavat puolitoista vuotta olen toiminut Eino Huuskosen kanssa Ahma-vartion (kolme vuotta nuorempien vartio) vartionjohtajana. Kyseistä vartiota johdan vielä puolitoista vuotta ja siirryn sitten muihin toimiin. Puoli vuotta olin Eino Huuskosen kanssa myös Lumikko-vartion (vuotta nuorempien vartio) vartionjohtajana, kun Kettu ja Lumikko yhdistettiin, koska Ketussa ei ollut enää tarpeeksi jäseniä.

Muita harrastuksia partion lisäksi minulla ovat metsästys ja peltotyöt -eli omaan varsin maanläheisen harrastuskokoelman.

8

Naalivartion syysretki

18.-20.11.22

Naalivartion syysretki pidettiin Aitolahden vanhassa pappilassa 18.-20.11.2022. yhdessä Hilleri, Ilves ja Näätä vartioiden kanssa. Retkellä Naalit nukkui ensimmäisen yön sisällä ja toisen ulkona teltassa. Retkelle Naaleista osallistui Joona, Miska, Paavo, Rasmus, Timi ja Vilho sekä johtajat Matti ja Jake. Tässä retkelle osallistuneiden mietteitä:

Leirillä mieleen jäi se että mua ei herätetty kipinävuoroon yöllä ja myös se että Paavolla oli tosi kirkas taskulamppu.

Retkellä oli tylsää. Retkellä paistettiin ruokaa trangialla. Retkellä monet veti omaa showta.

9

Minulle jäi syysretkeltä mieleen trangialla kokkaaminen ja teltassa nukkuminen.

Teksti ja kuvat: Naalivartio.

10
11
12
Nämä kuvat on ottanut Kaisa Laaksonen samalta Aitolahden vanhan pappilan retkeltä

Christian ”Kitti” Egeland-Jensen

1.8.1946 – 4.12.2022

Kitti liittyi Kalevan Karhujen Hirvi-vartioon syksyllä 1963. Aiemmin hän oli ollut jo kolkkapoikana Hiipan Pojissa.

Kitti oli rakentamassa Hirvi-vartion omaa korsua Päiväjärvelle, eräpoikakämppää Ilmarinkadun kerhohuoneelle ja saunakämppää Saarijärven leirialueelle. Hirvi-vartio aloitti pääsiäisreissut Ylläkselle 1966 ja vuokrasi Luosun parakin majoitukseen 1970 lähtien. Kitti oli Hirvi-vartiossa järjestämässä pääsiäisreissuja ja parakin kunnostustalkoita, ja sitten Ylläs-toimikunnassa parakin ja pääsiäisen siirryttyä lippukunnan hoitoon. Kitti lahjoitti sähköliittymän Luosun pääpirtille ja asensi sähköt parakille.

Kitti toimi myös Kalevan Karhujen tukiyhdistyksessä, sen puheenjohtajanakin. Kalevan Karhujen lippukunnanjohtajana Kitti toimi vuosina 1977–84.

Christian Egeland-Jensenille on myönnetty useita Kalevan Karhujen, Hämeen Partiolaisten ja Suomen Partiolaisten ansiomerkkejä sekä luovutettu kiitoksena työstä myös kookas karhuveistos. Tämän vuoden joulukuussa Kitti menehtyi vaikeaan sairauteen. Partiolaisten sanoin: Kitti on mennyt kotiin.

Teksti: Kirsti ”Kippara” Nurminen

13

Juha-Pertti “Vili” Willberg

21.1.1949 – 13.11.2022

Vili, iältään vanhin meistä eräpoikavartio Lordien porukasta, valittiin vj:ksi. Tosiasiassa emme tarvinneet johtajia tai päällepäsmäreitä. 1960- ja 1970-lukujen taitteessa elettiin nuorten keskuudessa muutosten ilmapiirissä. Jäykät ja vanhahtavat tavat ja asenteet tuuleteltiin uusiksi. Eräpoikavartion nimeksi ei enää kelvannut metsän eläin. Meidän piti olla jotain hienompaa. Olimme kriittisiä melkeinpä mihinkä tavanomaiseen ilmiöön tahansa.

Lukioajastaan Vili muisteli, kuinka koulunkäynti oli ajautumassa umpikujaan. Koulun keskeyttäminen kävi mielessä. Onneksi Sammon yhteislyseon rehtori Untamo Koski näki ja osasi auttaa ja kannustaa. Samoihin aikoihin Saarijärvelle oltiin rakentamassa kämppää ja leirikeskusta. Lordit olivat aktiivisia rahankerääjiä hankkeen toteuttamiseksi. Isänsä kuoleman jälkeen Vili löysi kodin arkistoista kunniakirjan, joka oli annettu hanketta tukeneelle lahjoittajalle. Elinaikanaan isä ei ollut koskaan kertonut lahjoittaneensa mitään Kalevan Karhuille.

Vilistä tuli arvostettu pankinjohtaja, jonka karriääri päättyi Ouluun, jossa elettiin hyvää perhe-elämää. Puolangalla oli kesäasunto, joka talvisin toimi Vilin hiihtolenkkien tukikohtana. Oulusta oli myös meitä muita lyhyempi matka Lappiin, jonne partiopoikien ikiaikainen kaipuu vetää. Lordit ovat käyneet vuosikausia säännöllisesti Ylläksellä Luosussa syksyn ruskaretkillä ja keväthangilla. Seniori-ikäluokan ehdottomasti kovakuntoisin hiihtäjä oli Vili.

Tuomas Anhava on kirjoittanut: Latu vie melkein itsestään, potkut ja sauvan työnnöt, maastoa noudatellen, jäsenet ja elimistö vertyvät rytmiin, mieli hiihtää, hiljaisuutta, kinoksia.

Teksti: Jukka-Pekka Halme, Jukka Kyrölä

14

Ryhmien kokoontumisajat

Sudenpennut

Kung Fu Pandat maanantaisin kello 17.30-19

Mesikämmenet torstaisin kello 17.30-18.30

Seikkalijat

Ilves tiistaisin kello 17.30-18.30

Näätä tiistaisin kello 18.30-19.30

Naali torstaisin kello 18.00-19.00

Tarpojat

Hilleri maanantaisin kello 17-18.30

Ahma maanantaisin kello 18.30-20.00

Samoajat

Lumikko torstaisin kello 19-20, noin joka toinen viikko

15

Ällikän toimitus toivottaa hyvää Joulun aikaa ja onnellista uutta vuotta!

16