Ällikkä 1/23

Page 1

Partiolippukunta Kalevan Karhut 1/23

ÄLLIKKÄ

Lippukuntalehti

Päätoimittaja

Antto Hautamäki

Sudenkatu 7 B 10 33520

antto.hautamaki@elisanet.fi

Kannen kuva:

Antto Hautamäki

Lippukunnan tilinumero

Partiolippukunta Kalevan

Karhut, Nordea FI18 1509

5000 0093 84.

"Meille saa antaa rahaa ihan vapaasti".

Tuki ry:n tilille FI24 1277

3000 1153 84 käyttämällä

viitenumeroa 1261.

Lippukunta vuokraa Luosun

kämppää Ylläksellä

Hinta on talvisaikaan alkaen 10

e/hlö/vrk ja kesäaikaan 7 e / hlö/vrk. Lippukunnan jäsenet pääsevät vieläkin halvemmalla.

Yli 20 hengen ryhmät neuvotellaan erikseen. Tilaa riittää noin

50:lle hengelle. Tiedustelut:

Terttu Nyström 0400622866

2

Keväiset terveiset Karhuille!

Kesän tulon myötä monessa paikassa aletaan tehdä jonkinlaista remontti- tai rakennustyötä. Monella asuinalueella viikon luontoääni onkin sunnuntaisirkkelin sirinä. Myös Kalevan Karhujen omalla leirintäalueella, Saarijärvellä, tehdään kaikenlaisia korjauksia. Usein näitä käyvät tekemässä tärkeät "näkymättömät Karhut", jotka haluavat kantaa oman kortensa kekoon pitämällä aluetta kunnossa.

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että aikanaan rakennuksia ovat olleet tekemässä vartiot ja vaeltajaryhmät. Moni vanhempi Karhu muistelee vieläkin lämpimästi Saarijärvellä yhdessä tehtyjä rakennustöitä ja siellä lujittuneita ystävyyksiä.

Saarijärven parantamisesta voi rakentaa mielekästä toimintaa erityisesti vaeltajaikäisille, koska siellä on yhdessä tehden turvallista harjoitella johtamista, hankkeen suunnittelua, tarvikkeiden hankintaa ja muita hyödyllisiä taitoja.

Hankkeita löytyy laidasta laitaan taitojen ja ajan määrästä riippuen ruokakatoksen parantelusta saunaremonttiin asti. Neuvoja, auttajia ja rahaa kyllä löytyy lippukunnasta ja tukiyhdistyksestä. Ja ovatpa Suuntatytötkin olleet kiinnostuneita rakennusavusta omalle leirialueelleen...

Rohkeasti siis mukaan parantamaan yhteistä leirialuettamme!

Antti Jaatinen

Kalevan Karhujen Tuki ry

3
4 Sisällysluettelo Pääkirjoitus 3 Epäkaupalliset tiedotteet 5 Tule mukaan perhepartioon 6 Kalevan Karhujen talviretki "Matka maailman ympäri" Aitolahdessa 8 Talviseikkailu — Ilveksen ja Näädän päiväretki 11 Partioparaatiohjelma 14 Ällikkä onnittelee Kipparaa! 15 Ryhmien kokoontumisajat 16

Lisätiedot kummastakin tapahtumasta tulevat löytämään lippukunnan kotisivuilta

5 Epäkaupalliset tiedotteet: Saarijärven Talkoot Ilmoittautuminen viim. 30.4, ohjeet nettisivulla 6.5,2023 Kalevan Karhujen kesäleiri Karhu Reality 3-6.8 .2023

Tule mukaan perhepartioon! Tule mukaan Siileihin!

Siilit on Kalevan Suuntatyttöjen ja Kalevan Karhujen yhteinen perhepartioryhmä. Ryhmä kokoontuu yleensä joka kuun ensimmäinen sunnuntai.

Perhepartio on suunnattu noin 4-6 vuotiaille lapsille, mutta mukaan touhuamaan ovat tervetulleita muutkin perheen lapset sekä pienemmät että isommat. Perhepartiossa touhutaan yhdessä oman aikuisen kanssa, tutkitaan luontoa, leikitään, askarrellaan, ihmetellään ja hassutellaan. Syksyn

Noora

Kemppainen (Perhepartion vetäjä)

6
aikataulu: Su 3.9 klo 10-12 Su 1.10 klo 10-12 Su 5.11 klo 10-12 Pe 1-12 klo 17-19

Kalevan Karhujen talviretki "Matka maailman ympäri" 10.-12.2.2023

Aitolahdessa

Helmikuun toisena viikonloppuna retkeiltiin 44 Karhun voimin Aitolahden vanhan pappilan mailla. Perjantaina kello 18 kokoonnuimme kololle, jossa pakkasimme tavarat sekä retkeläiset autoihin ja ajelimme retki alueelle.

Viikolla satanut uusi lumi ja pieni pakkanen mahdollistivat hienot puitteet retkelle, talviretkellä kuuluu olla lunta.

Perille saavuttuamme retkenjohtaja-Sasu jakoi porukan kahtreen telttakuntaan, jonka jälkeen aikuisten johdolla alkoi puolijoukkuetelttojen pystytys. Lumen vähyys aiheutti osaltaan haasteita tettojen pystyttämiseen, koska maakiilat jouduttiin hakkaamaan lekalla routaiseen maahan. Syvässä hangessa olisi kiilojen laittaminen ollut huomattavasti helpompaa.

Kun kumpikin teltta oli saatu asuttavaan kuntoon siirryttiin paistamaan nuotiolle makkaraa sekä syömään sisälle iltapalaa, jonka pääkokki Marjo oli laittanut esille. Syönnin jälkeen kannettiin teltoille puita yötä varten, sytytettiin kaminoihin tulet ja jaettiin kipinävuorot tulevaa yötä varten.

8

Lauantaiaamuna, hyvin nukutun yön jälkeen siistittiin teltat ja siirryttiin aamupalalle.

Kun aamupala oli syöty siirryimme ulos ja Jaken johdolla kerrattiin ja opeteltiin erilaisia köytöksiä. Tukkikytky, pukkiköytös ja ristiköytös sekä niiden käyttötarkoitukset tulivat kaikille varmasti tutuiksi.

Sudenpennut saapuivat vanhempien kyydeillä samoihin aikoihin kun köysityöt saatiin tehdyksi. He majoittuivat AVP:n sisätiloihin. Majoittumisen jälkeen koko leiri väki kokoontui yhteiseen lipunostoon ja samalla muodostettiin leirivartiot ja leikittiin muutama tutustumisleikki.

Lauantain ohjelma koostui tehtävä rasteista joissa maalattiin paperilautaselle kuvia, taiteltiin origami-heittotähti, kokeiltiin lumikenkiä, suunnistettiin ilman kompassia ja kerrattiin ensiaputaitoja. Välillä tietysti syötiin lounasta ja juotiin päiväjuoma.

Päivällisen valmistaminen oli oma ohjelmanumeronsa. Jokainen vartio valmisti itse Trangialla oman kookos-kana-nuudeli padan, joka ilmeisesti olikin varsin maistuvaa, etenkin kun koko päivä oltiin ulkona raittiissa ilmassa. Päivällisen jälkeen täydennettiin telttojen puu varastot tulevaa yötä varten.

Sitten olikin jo aika iltanuotion, jonka Hansu vartavasten tuli vetämään. Karhu-Airin matka vei meidät ympäri maapallon ja matkalla opimme muutamia sanoja eri kielillä. Iltanuotio päättyi iltapiiriin,

Nuotio ei kuitenkaan ollut sammunut, joten iltapalaksi paistettiin taas pikkuisen makkaroita joita oli mukava syödä leivän ja kaakon kanssa.

9

Iltapalan jälkeen suoritettiin iltatoimet ja mentiin kohti omaa makuupussia joko telttaan tai sisälle.

Kipinävuorot pyörivät hienosti koko yön ja aamulla herättiin pikkupakkasessa muumiherätyskellon sulosäveliin.

Sunnuntaiaamuna suoritettiin aamutoimet, syötiin aamupala ja nostettiin lippu. Sen jälkeen alkoikin telttojen purkaminen ja pakkaaminen sekä alueen siivoaminen. Seikkailijat pakkasivat keskitetysti kaikki Trangiat ja sudenpennut siivosivat oman makuuhuoneensa. Pakkaamisessa ja siivoamisessa menkin sitten lähes koko aamupäivä. Ennen lounasta ehdittiin vielä pelaamaan pari erää lipunryöstöä.

Lounaalla oli ooppaheijaa.

10
Teksti ja kuvat Olli Virtanen

Talviseikkailu – Ilveksen ja Näädän päiväretki 11.3.

Seikkailijajoukkueet Ilves ja Näätä tekivät lauantaina retken Näsijärven jäälle ja jäätä pitkin Tapatoran nuotiopaikalle. Seikkailijat, jotka eivät päässeet mukaan retkelle haastattelivat retkellä olleita.

Oliko siellä lapsia?

Oli, kuusi: Johannes, Patrik, Otso, Paavo, Aapeli ja Martti.

Mitä teitte?

Käveltiin tai luisteltiin leiripaikalle, jossa teimme ruokaa. Kävimme Tapatoran saarella.

Oliko retki ympäristöystävällinen?

Emme roskanneet. Joku oli roskannut viinapulloja.

11

Mitä syötiin?

Hampurilaisia ja köyhiä ritareita.

Kuinka monta aikuista retkellä oli?

-Kaksi, Kaisa ja Olli.

Mikä oli retken paras kohta?

Paras kohta oli jäällä kävely ja saarilla käynti.

12

Teksti: Ilves ja näätä-vartiot

Kuvat: Kaisa Laaksonen

13

Paraati 7.5.2023

Ilmottautumisaika paraatiin on mennyt jo umpeen, mutta kertauksena päivän ohjelma.

PÄIVÄN AIKATAULU:

10.00 Kokoontuminen Hotelli Tammerin takana, lammen vieressä, Ojakadun ja Rongankadun kulmassa.

10.30–11.30 Saapuminen Frenckellin aukiolle

11.45 Paraatijuhla Frenckellin aukiolla

12.30 Paraati alkaa (Frenckellin aukio - Puutarhakatu - Hämeenpuisto)

15.00 Marssikilpailun palkintojenjako Särkänniemen lavalla

14

Ällikkä onnittelee Kipparaa!

Ällikän toimitus onnittelee Kirsti ”Kippara” Nurmista. Kippara täytti maaliskuussa 19 ja ”risat”. Kippara on ehtinyt olla monessa mukana Hän on ollut sudenpentu- ja partiopoikaosastossa, järjestänyt erilaisia sudenpentukisoja. Viime vuosina hän on ollut tuttu näky Saarijärven talkoissa

15
Kuva Anne Mustonen

Ryhmien kokoontumisajat

16
Kung Fu Pandat maanantaisin kello 17.30-19 Mesikämmenet torstaisin kello 17.30
18.30
Ilves tiistaisin kello 17.30-18.30 Näätä tiistaisin kello 18.30-19.30 Naali torstaisin kello 18.00-19.00
Hilleri maanantaisin kello 17-18.30 Ahma maanantaisin kello 18.30-20.00
Lumikko torstaisin kello
Sudenpennut
-
Seikkalijat
Tarpojat
Samoajat
19-20, noin joka toinen viikko