Page 1

The Collective

Selected Works 2015-19 Allen M. Koppenhaver

Bachelor of Architecture 2018 University of North Carolina at Charlotte


Projects Permaculture Center

1

Clear Dot Charter School

7

The Birds

11

Cultural Transformation

13

Custom Steel Truss Study

17

UNC Asheville Bee Hotel

19

Charlotte Gold Mine Museum

25


North Entrance.

PERMACULTURE CENTER

PROGRAM: Cultural Center SIZE: Approx. 40000 FT² LOCATION: Charlotte, NC DATE: Fall 2016 Site Plan.

1


Premise

The Permaculture Center exists as a proponent for sustainable living and building practices as Charlotte rapidly expands. The building features a vertical greenhouse and vegetable gardens on site to produce food to be sold in the market, cooked in the cafĂŠ, or sold to local restaurants. The educational program features classrooms and an auditorium located on the upper level of the main building and a stand alone library. Constructed to reduce carbon, the building framed by a glu-lam structure encased in highly insulating hempcrete. By utilizing sustainable designs strategies in combination with sustainably sourced building materials, the center exists as a a hub for beneficial economic, social and cultural stimulation in Charlotte.

2


SW AXONOMETRIC

SW AXONOMETRIC

SE AXONOMETRIC

SE AXONOMETRIC

SE AXONOMETRIC SECTION

SE AXONOMETRIC SECTION SE AXONOMETRIC NE AXONOMETRIC

SE AXONOMETRIC SECTION

Ground Level Plan.

NE AXONOMETRIC

NE AXONOMETRIC SECTION NE AXONOMETRIC

NW AXONOMETRIC NE AXONOMETRIC SECTION

Site Plan.

3

NE AXONOMETRIC SECTION

2nd Level Plan.

NW AXONOMETRIC


SE AXONOMETRIC SECTION NE AXONOMETRIC

NE AXONOMETRIC SECTION

NE AXONOMETRIC SECTION

NW AXONOMETRIC NE AXONOMETRIC

NW AXONOMETRIC NE AXONOMETRIC SECTION 3

NW AXONOMETRIC

2

1

3D WALL 3D WallSECTION Section.

WALL SECTION Wall Section. 1/2” =1’

STRUCTURAL AXONOMETRIC

4 HEMPCRETE


East Elevation.

East Section

North Elevation.

5

North Section.


Above: Cafe Interior Perspective. Below: South Facade Vertical Greenhouse.

6


Courtyard + New Buidling Perspective.

CLEAR DOT CHARTER SCHOOL

PROGRAM: K-12 School SIZE: New Building - 75,000 SF Renovation - 15,000 SF LOCATION: Columbia, SC EXPECTED COMPLETION: 2019 PROJECT TEAM: McMillan Pazdan Smith Architects - Susan Baker, Peter Nilson & Allen Koppenhaver 7

Site Plan.


Premise Sited in at the fringe of downtown Columbia, SC, Clear Dot Charter School, stakes its claim as a project-based K-12 learning environment. The project team worked with the client and community to opt for an adaptive reuse design solution that utilizes several existing derelict buildings, including an automotive shop and several shed buildings, originally slated for demolition. In order to meet optimum student capacity, an additional new classroom building was developed as well. Front on the sloped Main Street, the new two story main classroom building steps down the landscape, as each wing of the building pushes and pulls away from the street, creating both both a sense presence to the public and privacy to the students within. The school campus composition establishes itself as a link between the old and the new within the immediate context of the site, while also acting as a connection between historic downtown Columbia and the subsequent suburban and rural sprawl. 8


Main (Southeast) Entrance Perspective.

9


Main Street (Southwest) Perspective.

10


THE BIRDS

DATE: Spring 2016

11


Premise The purpose of this project is to explore composition through understanding of properties of structural materials. Focus was brought to detailing and connections, material interaction, and the incorporation of nature. The project materialized as a bird feeder and bath. Rain catches on the top plane about 4’ above the ground, fills the bowl, and pours out a spout and down through the hole in the bird feed tray. 12


Aerial Perspective.

CULTURAL TRANSFORMATION PROGRAM: Warehouse for a single specific product SIZE: Offices - 25000 ft² Warehouse - 75000 ft² LOCATION: Dallas, TX DATE: Fall 2015 13

Site Plan.


Premise

The end goal of this project was to design a building that transcended the culture of its surrounding area. The product selected to be stored in the warehouse was cannabis, under the hypothetical pretense that it has been legalized medicinally and recreationally across the United States. Texas is one of the most conservative states in the United States while a largely liberal demographic supports cannabis legalization. A national cannabis distribution center in Dallas would act as an agent of cultural change for the normalization of cannabis while also a stimulus to the local and regional economy. The building exists at four subterranean levels and on the landscape as a commentary on the emergence of cannabis from an underground trade into a taxable commodity of the U.S. economy.

14


B

A

5’ Above Grade.

At Grade.

A

30’ Below Grade.

B

15’ Below Grade.

15


South Elevation.

Section A-A.

East Elevation.

Section B-B.

North Elevation.

B

A

Parti - Abstraction of Tetrahydrocannabinol Molecule.

Figure Ground - Whole Form.

Figure Ground - Presence at Grade.

16


Roof Plan 1/8”=1’

East Elevation.

A

A

A Floor Plan 1/8”=1’

Custom Trusses

PROGRAM: Warehouse storage for plants SIZE: 9,600 ft² LOCATION: Hypothetical Site DATE: Fall 2015

A

CUSTOM STEEL STRUSS STUDY

Wesley Fitzgerald + Allen Koppenhaver

Section A-A.

Floor Plan and structural grid.

17


Corner Bay Exploded Axonometric.

Roof + East Facade Exploded Axonometric.

Premise

This project focuses the design of a warehouse through the lens of structural capabilities.

The facade is comprised of three layers: columns, wide flange beams and diagonal bracing, and light structure to brace and hold the glass.

Roof Plan 1/8�=1’

The roof slopes down to meet a column in each quadrant to collect rain water replenishes the controlled environment, just as rain would collect at low points in a natural forest. The center meets as an oval truss that frees the center space at ground level. Roof Plan.

18


East Face.

OUTDOOR SPACE

EDG EW OO D

UNC ASHEVILLE BEE HOTEL

ROADS

RD .

PARKING LOTS

PROGRAM: Solitary Bee Hotel RESIDENCE BUILDINGApprox. 45 ft² (9’ x 5’ x 8’) SIZE: LOCATION: UNC Asheville, BOTANICAL GARDENS Asheville, NC ACCESIBILITY TO SITE DATE: June - July 2016 UNIVERSIT Y

HEIG HTS

19

M

PARKING LOT 2

SUNSET 8:15P

PARKI NG LOT 1

CAMPUS BUILDINGS

Site Plan.

SUNLIG

AROUND 14 H SUMMER MO


Southwest perspective.

Premise

In recent years, the decline of the global solitary bee population has been unknown to the public eye. Asheville DesignBuild Studio partnered with the University of North Carolina at Asheville to develop a solution to increase the bee population, as well as educate the public on solitary bees’ importance to ecosystems. In order to achieve this, Asheville DesignBuild Studio created an iconic and replicable bee nursery on the campus of UNC Asheville, which provides nesting habitats for solitary bees and a location to inform the public of the topic. The Asheville DesignBuild Studio was comprised of five undergraduate students led by an architect and shop coordinator. Over the course of two months, the team brought the project to fruition, from conceptual and schematic design, to construction document production, ordering materials, in shop prefabrication, and the final installation on site.

20


DESIGN + FABRICATION PROCESS

Early conceptual design charette.

Conceptual design presentation to clients at UNCA.

Schematic design iteration.

Fabrication discussion.

21

Steel preparation for welding.


Welding beams to columns.

Preparation for in-shop dry fit.

In situ installation.

22


Details + Connections Gutter

1/4" thick, 4"x5 58" stl. plate 12"x12" stl. plate

GENERAL NOTES:

bee habitat

threaded rod, TYP

1. ALL BOLTS AND TREADED RODS SHALL BE ZINC COATED, GRADE 5 AND 7/8" IN DIA

4"x8" stl. plate

2. ALL HARDWARE SHALL RECEIVE COATINGS OF ZRC COLD GALVANIZING COMPOUND, COATED PER MANUF SPECS. bee habitat

3. ALL STEEL SHALL RECEIVE (2) COATS PRIMER AND (2) COATS COLOR, SEE SPECS FOR DETAILS

4"x8" stl. plate

A

4. BASE PLATES SHALL RECEIVE (4) PE18 GROUND ANCHORS BY AMERICAN EARTH ANCHORS

A

5. ENGINEER SHALL SUPPLY BASE CONDITIONS RECOMMENDATIONS FOR GROUND ANCHORS

bee habitat threaded rod, TYP

4"x8" stl. plate BOLTS TO ATTACH HABITT BOXES TO THREADED ROD, TYP

P.T. 2"x6" Beams 3.5"x3.5"Steel Tube

METAL Roof Panel

bee habitat

1'-0"

TYP

1'

PLAN 1"=1'

ROOF PLAN 1"=1'

TYP

DETAIL 3

4"

P.T. 2"x6" beams

thick welded stl. plate

2"x6" P.T. lumber hex bolt, TYP

DETAIL 1B 1

4"

thick stl. plate DETAIL 6

threaded rod bee habitats 3/4" MARINE GRADE PLYWOOD, TYP

DETAIL 5

8'-65" 8

7'-93" 8

1/4" thick, 4"x5 58" steel plate, TYP 3.5"x3.5" stl. tube

3.5"x3.5" stl. tube

1 2"

threaded steel rod

DETAIL 2 1

DETAIL 1A

4"

thick welded stl. plate

2"x6" p.t. lumber welded 12"x12" thick stl. plate

1'-01" 2

BOLT, TYP

1 4"

stl. plate, TYP 4'-2 3 " 16 4'-9 5 " 16

SOUTHWEST ELEVATION 1"=1'

ASHEVILLE DESIGN CENTER

GROUND ANCHOR. (4) PER BASE PLATE, TYP

Bee habitats

P.T. 2"x6" beams 73" 8

7"

1 4"

Steel Saddle

welded 12"x12" thick steel plate

4" 8'-101" 2 1'

10'-2"

SOUTHEAST ELEVATION 1"=1'

SECTION A-A 1"=1'

UNCA BEE NURSERY

1/4" thick, 4"x8" steel plate

8'-2"

4'-21 4" 4'-10 5 " 16

PLANS AND ELEVATIONS

PAGE 1

Construction documents.

1 2" 1 4"

threa

thick

2"x6" P. 1 4" stl. p

7/16" b 2"x6" P.T. lumber

LOWER BEAM CONNECTION PLAN Lower beam to beam connection detail. 3"=1' C

1"

1'-21" 8

3'-7151 " 16 53 " 245"3 4" 4

1'-21" 8

P

er

d rod

8'-65" 8

7'-1013" 16

7'-3"

e

addle dia bolt SHER

P.T. 2"x4" Purlins

Roofing SCREW with Neoprene Washer

3.5"x3.5" stl. tube 1/4" FILLET welded connection 1

10'

Roof Panel

2'-41" 2

3'

DETAIL 4 METAL ROOFING PANEL

" e

beam

6. ALL P.T. LUMBER SHALL BE #2 GRADE PREMIUM OR BETTER

Roofing SCREW with Neoprene Washer

C

3'-97" 8

nut, TYP

LOWER BEAM CONNECTION ELEV 3"=1' Lower beam section detail.

23

SECTION B-B 3"=1'

SECTION B-B Upper beam3"=1' to beam connection detail.

1

4"

stl. plate

7 " dia. 16 1 4" stl.

bolt saddle

SECTION C-C 3"=1'

3 3 1'-342"15"3" 44

1"54" 3.5"x3.5" stl. tube 1 1 " threaded rod dia. bolt 2" 2 1 4" thick stl. saddle

1

4"

1

4"

stl. pla welde 7/16" dia 2"x6" P.T.

1'-511" 16 2"x6" P.T. lumber 1 4"

stl. plate

7/16"DETAIL bolt, TYP 1B - UPPER BEAM ELEV 2"x6" P.T. lumber 3"=1' threaded rod Upper beam to column connection.

SECTION C-C 3"=1'

Steel saddle P.T. 2"x6" beam

1

4"

stl.


NECTION ELEV

DETAIL 1B - UPPER BEAM ELEV 3"=1' nut

threaded rod

P.T. 2"x6" beam

plate

Threaded rod

7/16" dia bolt WASHER SECT BOXW/CORNER 1 4"x4"x4" spacer plate

6"=1'

D

nut

Saddle detail. SECTION SADDLE

Saddle detail.

6"=1'

BEAM DETAILS

7 16"

nut 3 4"

nut

dia. nut

PAGE 2

MARINEplywd

1 4"x4"x8" stl. 7 " dia. bolt 16

plate

Threaded rod

BOX CORNER SECT 6"=1'

threaded rod 1 4"x4"x8"

stl. plate

nut

7 16 "

dia., bolt

FRONT ELEV (EXPLODED) FRONT ELEV (ACTUAL) FRONT ELEV (EXPLODED) Bee hotel box to box connection (exploded). Bee hotel box to box connection. 6"=1' 6"=1' 6"=1' ASHEVILLE DESIGN CENTER

UNCA BEE NURSERY 7 16"

FRONT E 6"=1'

BOX ASSEMBLY DETAILS

dia. nut

threaded rod 1 4"x4"x8"

stl. plate

nut

7 16 "

dia., bolt

hotel box to box connection. NT ELEVBee (EXPLODED) FRONT ELEV (ACTUAL) ' 6"=1'

NTER

MARINEplywd

1 4"x4"x8" stl. 7 " dia. bolt 16

Steel saddle

nut

URSERY

3 4"

UNCA BEE NURSERY

Bee (EXPLODED) hotel box to box connection. FRONT ELEV FRONT ELEV (ACTUAL) 6"=1' 6"=1'

BOX ASSEMBLY DETAILS

PAGE 4

nut 3 4"

nut

MARINEplywd

1 4"x4"x8" stl. 7 " dia. bolt 16

plate

Threaded rod

Bee hotel box to box exterior connection.

BOX CORNER SECT Bee hotel box to box exterior connection. 6"=1'

24


Plaza Perspective.

CHARLOTTE GOLD MINING MUSEUM PROGRAM: Museum & Speculative Office Tower SIZE: Museum - 50,000 ft² Office Tower - 400,000 ft² LOCATION: Charlotte, NC DATE: Fall 2017 PROJECT TEAM: Ethan Ward & Allen Koppenhaver

25


Plaza Perspective.

Premise

The project design hinges on Charlotte’s origins as a gold mining town turned financial capitol of the southeastern U.S. and the dichotmous programmatic relationship of the museum and office tower This relationship seperates building entrances: one excavated from the landscape and down in to the museum, while the other rises up out of the landscape for office workers, with an exterior plaza to unify the two. Assisted by augmented reality, the subterranean museum portrays what it was like to work in Charlotte gold mines in the early 1800’s, by circulating visitors from the surface down through exhibition spaces and into an exisiting mine tunnel. Visitors then ride an elevator up through the core to the top (24th) floor of the office tower to witness gold mining’s effect on Charlotte’s growth from the first discovery of gold in the area up to the present day. The office tower’s form and facade reinterprets the traditional sectional form of the mine shafts and tunnels that exist on site. The section of mine map is unwrapped and placed on the facade then abstracted and rotated to create various programmatic spaces within each of floor, such as winter gardens and terraces to create areas of refuge for office workers. These design strategies combine in order to create a building that helps to push a budding city in to the future, by curating memorable and enjoyables experience for both museum visitors and office workers. 26


Midterm Iteration MOR CEDAR ST.

EHEA

D ST

.

Building Plan. Facade unwrapped below. WEST

SOUTH

EAST

NORTH

MOREHEAD ST.

CEDAR ST.

Gold mine surface applied as museum tower level. Vertical Circulation

WEST

Gold District

Uptown Charlotte

SOUTH

Vertical Circulation

Morehead Street

NORTH

EAST

MOREHEAD ST.

Gold mine shafts applied to direct views of importance.

CEDAR ST.

Conference Room WEST

SOUTH

EAST

NORTH

Winter Garden

Entry MOREHEAD ST.

CEDAR ST.

Gold mine tunnels applied to create programmatic logic.

27


Midterm Model.

28


Final Iteration

St .

Mo

St.

d ea eh or M

ad

e reh

1. Midterm Form. Vertical Circulation

Uptown Charlotte

t.

Ce

rS

a ed

da

C

Vertical Circulation Morehead St.

Uptown Charlotte

rS

t.

Vertical Circulation

Morehead St.

d

ea

eh

or

M

t.

dS

St

ea

h ore

.

M

ar

d Ce

.

St

Ce

da

rS

t.

2. Plan shifted within itself to direct views.

d

ea . St

M

eh

ore

or

M

t.

dS

a he

ar

d Ce

.

St

Ce

da

rS

t.

3. Mine shafts + tunnels wrap in and out of building.

d

ea

eh . St

29

or

M

M

t.

dS

ea

h ore

ar

d Ce

.

St

4. Floor plates articulated, creating double height winter gardens within.

Ce

da

rS

t.


Final Model.

30


Museum

A

B

C

B

Museum Tower Level Plan.

B

Office

A

A

B

Ground Typical Office Plan.

A

Museum Museum Section A-A.

A

31

Site Plan.


Museum

Office

Ground Museum Museum Section B-B.

Exterior Perspective.

32


Musueum Tower Perspective.

Winter Garden Perspective.

33


Operable windows

HeliOptix Solar Energy Generation

Operable windows

Planters

Radiant Slabs

Wall Section at winter garden and museum observation deck.

34


Contact Allen Koppenhaver koppenhavera@gmail.com (email) (+1)-828-773-0529 (cell)


Profile for Allen Koppenhaver

Allen Koppenhaver's Portfolio  

A composition of selected works completed during my career as a student of the School of Architecture at the University of North Carolina at...

Allen Koppenhaver's Portfolio  

A composition of selected works completed during my career as a student of the School of Architecture at the University of North Carolina at...

Advertisement