Page 1

Kirkeblad december 2017 - februar 2018


2 KLUMME Det vigtigste i livet

ved sognepræst Anni Albæk Hvad er det vigtigste i livet? Det spørgsmål stillede jeg min mand den anden dag. Han svarede uden at tænke sig om, at det var verdensfred. Jeg blev nysgerrig og spurgte videre i min vennekreds og på facebook, og fandt ud af, at svarene var mange. Det var alt fra familie, venner, kærlighed, at føle sig elsket, at kunne dele livet med andre til at være ærlig over for sig selv. Svarene var mange og vigtige. For der var ikke et af de svar, der ikke ramte noget i mig. De havde jo alle ret. Det hele var vigtigt. Jeg kunne ikke pege på et enkelt af svarene og sige, at det svar var det vigtigste eller det bedste. Men det bemærkelsesværdige er, at ikke en eneste svarede, at det er vigtigt at have en fyldt kalender, at tjene mange penge eller eje en stor, dyr bil. Ikke et eneste af svarene gik på det materielle. Og vi ved jo godt, at det ikke er det materielle, der udgør vores liv. Vi ved jo godt, at det ikke er antallet af gaver under juletræet, eller hvor dyre de har været, der afgør, om vi er lykkelige. Det, der tæller er, hvem vi bruger tiden med. Det er mennesker. Der var en australsk sygeplejerske ved navn Bronnie Ware, der lavede en undersøgelse for år tilbage om, hvad mennesker på deres dødsleje fortrød. Hun fandt bl.a. frem til, at mange fortrød, at de havde arbejdet for meget, og at de ikke havde holdt kontakt til deres venner.

Det er ikke til at vide, hvordan man selv vil have det den dag, man skal herfra, men vi kan tage ved lære af dem, der har stået på kanten af livet og set døden i øjnene. De har fortrudt, hvordan de har brugt deres tid. Det vigtigste i livet blev pludseligt åbenlys for dem, og de kunne se, at livet handler om mennesker. Måske svarene om 50 år vil være, at vi fortryder, at vi har brugt for meget tid med vores telefon og Ipad, og for lidt tid på at få øje på hinanden. Så spørgsmålet er, hvordan vi selv prioriterer i vores liv, og hvilke undskyldninger vi kommer med for at fastholde en prioritet, der faktisk slet ikke er vigtig? Vi skal tage det alvorligt, når vi selv svarer på, hvad det vigtigste er for os. For svaret vil ret sandsynligt ligne de svar, jeg har fået på facebook. Det er ok ikke at være super original, når det kommer til livets mening. Faktisk er det helt ok at ligne de andre, for det betyder, at vi har fat i livets grund. Vi skal leve for og med hinanden. Og så er min mands svar om verdensfred den helt store ramme for et godt liv. Måske er det lidt svært at opfylde for den enkelte, men vi kan jo begynde med at bruge mere tid på hinanden, og mindre tid på at blive oplyst af en skærm.

Fællesskab - her fra kirkens studierejse sidste forår til Köln


JUL 3 Første søndag i advent

Søndag d. 3. dec. kl. 10.30 1. søndag i advent er en særlig festdag. Adventstiden begynder, og det er også første søndag i det nye kirkeår. I Møllevang har vi i flere år haft den fine tradition, at vi får besøg af Sct. Georgs Gilderne, der med fredslyset fra Bethlehem tænder alterlysene og første lys i adventskransen. Ved gudstjenesten i år skal vi også sende årets minikonfirmander afsted med Guds velsignelse. Vi skal synge skønne adventssalmer og Hanne Jul Jakobsen prædiker.

Her ses advantskransen mens vi sidste år havde besøg af Lucia kor fra Møllevangsskolen

Fredslyset

Fredslyset blev oprindeligt tændt i fødselsgrotten i Betlehem ved den flamme, som altid brænder. Det bærer budskabet om: Fred på Jorden et lys for fællesskab et lys for forståelse et lys for fred og venskab et lys for tolerance et lys for nødlidende og ensomme et lys for aktivt hjælpende en gave som skal lyse op i adventstiden en gave til dig, så du kan tænde et lys til glæde for andre. Fredslyset brænder i Møllevangskirken hele december, og der er mulighed for at få flammen med hjem i en lille lampe.


4 JUL De 9 læsninger

Søndag 10. december kl. 10.30 Julen nærmer sig, og vi vil fejre denne 2. søndag i advent på en helt særlig måde. Vi vil lytte til 9 læsninger fra Skabelsen til Jesu fødsel. Mellem læsninger vil der både være fællessang og musik fremført af både kirkens eget kor og studentermenighedens kor, SMÅ-koret. Præst: Anni L. Albæk

Julefest

Lørdag d. 23. december kl. 18.00-21.00

Menighedsrådet vil gene indbyde til Julefest i sognegården. Vi skal spise flæskesteg, ris á l’mande, lege pakkeleg, synge julens salmer, oglytte til juleevangeliet. Tilmelding til aftenen på kontoret: 86 15 81 54.

The 9 readings and carols

Sunday the 17th of December at 6pm The Anglican Church would like to invite you to join us for our service of the 9 readings and carols. Afterwards there will be sausages rolls and mince pies in the “ sognegården”

Vil du gerne være frivillig denne aften, så kontakt Anni L. Albæk: 24 27 81 54.

Kor koncerter op til jul • 10. december kl. 15.00: Islændigekoret Koret synger et varieret repertoire af islandske salmer, klassiske satser og folkemusik • 11. december kl. 20.00: SMÅkoret synger julens sange • gospelkor.....

Fredslys


JUL & NYTÅR 5 Juleafslutning For de Små

Torsdag 14. december kl. 9.30 Juleafslutning for kirkens allermindste (0-4 årige). Vi mødes til en hyggelig formiddag, hvor vi skal synge, høre juleevangeliet og lege. Bagefter er der et lille traktement i sognegården.

Nytårsgudstjenester 31. december kl. 14.00 På årets sidste dag vil vi mødes til musik, gode ord og efterfølgende vil vi ønske hinanden godt nytår i våbenhuset, hvor vi byder på et glas bobler (både med og uden alkohol). En smuk start på nytåret. præst : Anni Albæk 1. januar kl. 16.00 På kanten til et nyt år, er sindet på en særlig måde stemt af eftertænksomhed: Melankoli og vemodighed, forventninger og bekymringer. Vi mødes til gudstjeneste på kanten af det nye år, og beder Gud være hos os der, hvor vi skal være. Mulighed for fælles skriftemål. Præst: Hanne Jul Jakobsen

Krybbespil og julefest for hele familien

Søndag d. 17. dec. kl. 14-16.00 Nu er det snart jul! Vi mødes til krybbespil, fortælling og julesalmer i kirken. Derefter er der juletræ, julelege og julegodter for både store og små i sognegården. Vel mødt til en hyggelig julefest for hele familien.


6 BØRN Fastelavn

Søndag d. 11. februar

Gud og spaghetti

Onsdag d. 31. januar Aflyst pga. ombygning i kirkerummet Onsdag d. 28. februar: JA! Når nogen kalder, si’r jeg: Ja! Hvad sku jeg ellers sige? Gud siger Ja til mig, hver dag Det er dryp fra Himmelens rige. • Kl. 10.30: Højmesse i sognegården, med efterfølgende fastelavnsboller og kaffe. • Kl. 14.00: Fastelavn for børn og barnlige sjæle. Vi holder en kort gudstjeneste i kirkens have, hvorefter vi slår katten af tønden. Vi slutter med boller og kakao. Der vil være tønder for alle aldre. Kom gerne udklædt.

Kan du gætte, hvem jeg er? Kan du gætte, hvem jeg er? For jeg har taget en maske på, misk mask maske på. Kan du gætte, hvem jeg er?

Sidste onsdag i hver måned inviterer Møllevangskirken alle børnefamilier til en kort gudstjeneste med bibelfortælling, leg og sang i kirken – og bagefter på spaghetti og kødsovs i sognegården. Når børnene har spist, kan de være med i det kreative hjørne, og de voksne kan hygge sig lidt længere over maden. Gudstjenesten begynder kl. 17.00 og er målrettet mindre børn og deres voksne. Vi er færdige med at spise omkring kl. 18.30, så alle kan nå hjem, inden det bliver for sent. Maden koster 20 kr. for voksne og 10 kr. for børn. Tilmelding ikke nødvendig.


BØRN&VOKSNE 7 Søndagsfamilie

Søndag d. 4. februar kl. 14-16.00 Søndagsfamilie er for alle skolebørn og deres familier. Det er hyggeligt, sjovt, kreativt, højtideligt og søndag-eftermiddagsagtigt. Denne gang skal vi fejre kyndelmisse. Kyndelmisse blev i gamle dage også kaldt Kjørmes Knud. Kjørmes er en sammentrækning af ordene kærte og messe og betyder altså også lysmesse. Vi laver lys, tænder lys, synger om lys, mens mørket falder på udenfor, og så spiser vi pandekager, for det er nemlig også en kyndelmissetradtion!

Møllevang Kirke-og Kulturfestival Igen i år blev Møllevang Kirke- og Kulturfestival en stor succes. Det er tydeligt, at det giver mening at holde en festival helt lokalt her i Møllevang, og flere gav udtryk for, at det var sjovt at være sammen med naboer og lokale venner til foredrag og koncerter. Der var flere rigtig gode oplevelser. En af dem var, da Klezmerduo fik børn, unge og ældre til at danse kædedans hele vejen ned igennem kirken!

Torsdagssamvær Hver torsdag eftermiddag er der hyggeligt samvær i sognegården, og de to arrangementer i december vil se frem mod julen med fortællinger, musik, luciaoptog med skolens kor, julesange og -salmer og julebagværk til kaffen.

Højskole Onsdag den 31. januar kl. 10.45 Vi starter en ny spændende sæson. Programmet er i skrivende stund ikke helt klart, men vi kan love, at det bliver ligeså engagerende, inspirerende, forundrende og givende, som det plejer med masser af gæster, vitaminer til hovedet og snak. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig på forhånd. Pris: 50,00 kr. pr. gang. Inkluderet i prisen er 2 stk smørrebrød og kaffe. Øl og vand kan købes. Hent programmet i kirken.


8 DIVERSE Kom med i teateret

- se forestillingen TROEN OG INGEN

Onsdag den 7. februar kl. 19.30

Troen på livet forsvandt på et splitsekund, da sangeren Søren Huss’ kæreste og datter blev ofre for en trafikulykke. Datteren overlevede med nød og næppe, men hans livs kærlighed var væk for altid. Saybia-forsanger Søren Huss’ dansksprogede solodebut TROEN OG INGEN er en beretning om at miste og kampen for at genvinde troen på livet efter det ultimative tab. Teatret Svalegangen har nu taget de hudløst ærlige sange fra bunden af Huss’ sjæl og frit omsat dem til en livsbekræftende fortælling, der følger tre menneskers kamp tilbage til livet. TROEN OG INGEN tager livtag med den store sorg, når livet rammer lige i solar plexus. Det er en fortælling om døden, mørket og tomheden, men også om det lille spirende håb, og om at finde en vej trods alt. Billetter kan købes på kirkekontoret. Hvordan vi mødes osv. får du besked om ved køb af billet. Læs alt om forestillingen her: www.svalegangen.dk

Salmemaraton i Aarhus Vestre Provsti 100 salmer er et nyudgivet tillæg til Den Danske Salmebog. I perioden september 2017 til juni 2018 synger vi hele salmebogstillægget igennem ved 10 salmemaraton-aftener i 10 forskellige sogne. Kom og syng med! Kl. 19.30-21.00 • 13. december: Gellerup Kirke • 18. januar: Framlev sognehus • 8. februar: Helligåndskirken

Morgenandagt & bøn

Begynd dagen med salmer, stilhed, tekstlæsning og velsignelse i kirkerummet. Morgenandagt og bøn foregår i Møllevangskirken.

Andagt hver onsdag kl. 8.45 Bøn hver fredag kl. 8.30


DIVERSE 9 JazzGudstjeneste

Reception for Egon Mathiassen

Egon Mathiassen, der har været menighedsrådsformand i Møllevangskirken i 25 år, har valgt at stoppe som formand. I forlængelse af gudstjenesten 1. søndag i advent inviterer menighedsrådet til frokost og reception, hvor der vil være mulighed for at sige tak til Egon. Egon har været en meget engageret og ansvarsfuld formand igennem mange år, og vi håber at se rigtig mange samarbejdspartnere, gamle rådsmedlemmer og folk fra sognet til frokost og hyggeligt samvær. Alle er hjerteligt velkomne. Egon stopper som formand, men fortsætter heldigvis i menighedsrådet.

Tekst til debat

Vi diskuterer den kommende søndags tekst over en kop kaffe. Alle er velkomne til helt uforpligtende at møde op og deltage i samtalen. Det kræver ingen forhåndsviden eller forberedelse, kun lyst til at blive lidt klogere på nogle af Bibelens tekster sammen med andre. Aftenen ledes af næste søndags præst. Vi mødes i kirkens krypt kl. 19.30. Onsdag d. 17. januar: Joh 12,23-33 Onsdag d. 21. februar: Mark 9,14-29

JazzGudstjenester er lidt anderledes end en almindelig søndagshøjmesse. Gamle og nye salmer udsættes for jazzede rytmer i samspil med stærke ord, billeder, bønner og gamle ritualer. Kirkens band spiller ved gudstjenesten. Efter gudstjenesten er der mulighed for en god kop kaffe og en kanelsnegl til at gå hjem på. Søndag d. 25. februar kl. 10.30 Præst: Hanne Jul Jakobsen


10 GUDSTJENESTER December 3. kl. 10.30

1. søndag i advent

Hanne Jul Jakobsen

Fredslyset bæres ind. Velsignelse af minikonfirmander. Efterfølgende reception for Egon Mathiassen

10. kl. 10.30

2. søndag i advent

Anni Albæk

De ni læsninger

17. kl. 10.30

3. søndag i advent

Hanne Jul Jakobsen

24. kl. 14.30

Juleaften

Anni Albæk

24. kl. 16.00

Juleaften

Hanne Jul Jakobsen

25. kl. 10.30

Juledag

Hanne Jul Jakobsen

26. kl. 10.30

2. juledag

Jens Munk

31. kl. 14.00

Nytårsaften

Anni Albæk

1. kl. 16.00

Nytårsdag

Hanne Jul Jakobsen

Skriftemålsgudstjeneste

7. kl. 10.30

1. søn. e. Helligtrekonger

Hanne Jul Jakobsen

Højmessen foregår i sognegården

14. kl. 10.30

2. søn.e. Helligtrekonger

Jens Munk

Højmessen foregår i sognegården

21. kl. 10.30

Sidste s.e. Helligtrekonger

Hanne Jul Jakobsen

Højmessen foregår i sognegården

28. kl. 10.30

Søndag septuagesima

Loa Mortensen

Højmessen foregår i sognegården

4. kl. 10.30

Søndag seksgesima

Hanne Jul Jakobsen

Højmessen foregår i sognegården

11. kl. 10.30

Fastelavn

Anni Albæk

18. kl. 10.30

1. søn. i fasten

Anni Albæk

25. kl. 10.30

2. søn. i fasten

Hanne Jul Jakbosen

Højmessen foregår i sognegården Kl. 14.00 er der søndagsfamilie m. tøndeslagning JazzGudstjeneste

Januar

Februar

Gudstjenester på Lokalcenter Fuglebakken

20. december kl. 13.30 31. december kl. 10.30 Efter gudstjenesten er der smørrebrød og hyggeligt samvær, hvor vi ønsker hinanden godt nytår. præst: Anni Albæk 24. januar kl. 13.30 28. februar kl. 13.30 En gang om måneden er der gudstjeneste på Lokalcenter Fuglebakken i deres festsal.

Børnegudstjenester

Søndag d. 17. dec. 14.00 Krybbespil og juletræsfest v. Hanne Jul Jakobsen Onsdag d. 31. januar Gud og Spaghetti – aflyst pga. ombygning Søndag d. 4. februar kl. 14.00 Søndagsfamilie v. Hanne Jul Jakobsen Onsdag d. 28. februar kl. 17.00 Gud og Spaghetti v. Anni Albæk


KONTAKT M.M. 11 Hvad kan du bruge kirkekontoret til: Kirketaxa Hvis du er gangbesværet, er du meget velkommen til at bestille en kirketaxa til din transport til og fra kirken. Ring til kirkekontoret, tlf. 86 15 81 54, inden kl. 12 dagen før, hvor du har brug for kirketaxaen. Hvis du skal bestille kirketaxa til søndagens gudstjeneste, skal den bestilles senest fredag kl. 12. Fødsel/faderskab Er du ugift, skal du melde faderskabet til kirkekontoret inden 14 dage, ellers indleder Statsforvaltningen en faderskabssag. Blanketten findes på www.borger.dk og skal afgives digitalt til kirkekontoret. Begge forældre skal have en digital signatur. Dåb Første henvendelse er til kirkekontoret, hvor datoen aftales. Vielse Henvendelse til kirkekontoret, hvortil parrets dåbs-/navneattester og prøvelsesattesten fra rådhuset fremsendes. Dødsfald Dødsfald meldes senest 2 dage efter til kirkekontoret. Begravelse/bisættelse Tidspunkt for begravelse/bisættelse aftales med kirkekontoret.

Kirkekontoret Møllevangs Allé 47-49, 8210 Aarhus V. Tlf.: 86 15 81 54 moellevang.sogn@km.dk Åbningstider Mandag til fredag kl. 10.00 - 13.00 Torsdag tillige kl. 15.00 - 17.00. På kirkekontoret møder du: Daglig leder Elise Trøllund Engrob Kokholm eller PR-ansvarlig, og vikar Allan Wien pr@moellevangskirken.dk Præster Sognepræst Hanne Jul Jakobsen Kirkebogsførende Tlf: 29 29 96 95 hanne@juljakobsen.dk Sognepræst Anni Albæk Tlf.: 24 27 81 54 ALAL@km.dk Studenterpræster: Jens Munk Tlf.: 60 20 26 40 studenterpraest@au.dk Loa Mortensen Tlf: 21 68 55 95 pastor@au.dk Kirkemedarbejder Louise Bjerre-Pedersen tlf. 21 68 58 35 sm@moellevangskirken.dk Organist Ole Dreyer Tlf.: 86 15 24 90 org@moellevangskirken.dk

Kirketjener Jan Christensen Tlf. 29 24 87 65 kt@moellevangskirken.dk Præsterne, organisten og kirketjenerne har fridag om mandagen Menighedsrådsformand Helle Rabjerg Nielsen Kirkeværge Kim Pape Jensen Møllevangs Allé 95, 8210 Århus V. Tlf.: 86 16 40 33 kimpape@fiber.dk Kontaktperson og næstformand Helle Munk-Petersen Tlf.: 30 89 30 57 helle@munkpetersen.dk

Møllevangskirkens kirkeblad Udkommer: 1. marts, 1. juni, 1. september og 1. december. Oplaget er på: 6.300. Trykkeri: Werks Offset A/S. Deadline: Stof til næste blad, der udkommer 1. marts 2018, skal afleveres senest mandag d. 22. januar 2018 på mail til Allan Wien på: pr@moellevangskirken.dk


Ansøgning om julehjælp Alle, der har brug for det og bor i Møllevang sogn, kan ansøge om julehjælp. Julehjælpen består af en kasse med madvarer til en god julemiddag, og gavekort til hjemmeboende børn. Ansøgningsskema kan rekvireres på kirkekontoret. Ansøgningsfrist er 11. december.

Kirkerummet er lukket i januar

Menighedsrådet har længe haft ønske om at foretage en ombygning af kortilgangen i kirkerummet. Ombygningen betyder at det hegn, der skiller koret og skibet, bliver fjernet. I stedet bliver der trappe i hele kirkens bredde med ramper i begge sider. Håbet er, at det vil få kor og skib til at hænge bedre sammen. I samme ombæring bliver prædikestolen bygget om og gjort flytbar, og gulvet bliver lakeret. Vi håber, at det kommer til at klæde rummet, og bliver til glæde for os alle sammen. Desværre betyder det, at vi må lukket kirkerummet i ca. 5 uger umiddelbart efter nytår. Det betyder, at alle gudstjenester vil blive afholdt i sognegården i den periode, og at vi låner nabokirker til kirkelige handlinger.

moellevangskirken.dk www.facebook.com/moellevang.sogn Du får dette blad fordi: Møllevangskirken er registrerende myndighed omkring fødsel, dåb, bryllup, dødsfald og begravelse. Det betyder, at dette blad indeholder informationer, som skal ud til alle borgere i sognet.

4 17 issuu  

Kirkeblad for Møllevangskirken december 2017 - februar 2018

Advertisement