Page 1

$OH[DQGHU.RQF]DO $UFKLWHFWXUDO3RUWIROLR 7RPHDUFKLWHFWXUHLVDWRQFHSDUWLFOHG\QDPLFVDQGVRFLRORJ\3HRSOH·VPRYHPHQWV DQGLQWHUDFWLRQVZLWKHDFKRWKHUDUHVKDSHGE\WKHSK\VLFDOZRUOG$UFKLWHFWXUHPXVW VHHNWRKDUQHVVWKHIORZRILQWHUDFWLRQIRUWKHEHWWHUPHQWRIOLIH:KHWKHULQORLWHULQJ DORQHRUVOLSSLQJWKURXJKDOLYHO\FURZGWKHUHLVDMR\LQRXUMRXUQH\WKURXJKWLPHDQG VSDFH,WLVP\JRDOWRPD[LPL]HWKDWMR\


MEADOWLANDS AIR AND SPACE CENTER curiosity and adventure This project proposes the adaptive reuse of an abandoned trash baling facility in the New Jersey Meadowlands into an aeronautics center directed towards children. For young people, curiosity and adventurousness are major drivers towards learning. The existing facility’s decay and weathering are usually looked upon negatively, but they can serve positively to revealing hidden information and unexpected beauty. My proposal seeks to use sudden reveals and redirecting choices to harness distraction as a tool to engage and stimulate continuously, making each trip to the museum a unique experience.

N

The baler directs outwards through to meadowlands towards Erie Landfill, the Pulaski Skyway, and to a new blimp hangar and airfield at E1 landfill.


EXISTING METAL ROOFING

FLORESCENT LIGHTING INNER THERMOCLICK LAYER DUCT AND PIPING CHASE

EXISTING STEEL STRUCTURE

ALUMINUM COLUMN WRAP

40MM THERMOCLICK TRANSLUCENT CURTAIN WALL SYSTEM NEW STEEL STRUCTURE 8” CMU WALL W/SERVICE CORE

ALIMUNUM MULLION

ACCESS GRATE

CONCRETE PAN/BEAM WELDED STEEL ANGLE SUPPORT 3” RIGID FOAM INSULATION

CONCRETE SLAB

4” RIGID FOAM INSULATION CONCRETE FOOTING

WALL SECTION 1

2

4

8

top left the larger half of the baler contains whole aircraft, viewed from suspended walkways. this space is minimally conditioned with exposed structure to keep a hangar-like atmosphere. middle left each year, portions of the barriers separating the museum from the exit hallway are uniquely fragmented to expose plaques for newly inducted members of the NJ Aviation Hall of Fame. bottom left on the southeast side of the center, translucent skin and exterior walkways engage the verdant landfills and marshes, confronting preconceived ideas about the Jersey meadowlands.


LIFT

LIFT

LIFT

LL

FI

ND

LA

TO WA R

IE

DS

ER

PU

TO

LAS

KI

SKY

WA Y

ROOF PLAN

D

FIEL IMP

LIFT

BL TO

OFFICES

OFFICES

SKY

WA Y

CATWALK PLAN

D

LL

FI

TO WA R

ND

LA

DS

IE

ER

PU

TO

LAS

KI

IEL PF

BLIM TO

HALL OF FAME LIGHTER GHTER R THAN T AN AI AIR R

GIF SH GIFT HO OP

LIFT CLASSR ROOMS O

25

50

WORKSHOPS OR

LIFT CL LASS ASSROOMS

100

PARKING LOT

KITCHEN & PREP

SERVICE GARAGE CAFE

200

LIGHTER THAN AIR

SPACECRAFT

PLANES HANGAR

INTRO LOBBY

GROUND FLOOR PLAN

WORKSHOPS OP

LOBBY

HELICOPTERS

HE ELIC COPTE OP ERS

ORIENTA TATION THEATER A

LIFT

LIFT

W W.C.

LIBRARY

AIRFIELD SHUTTLE DROP-OFF

PLANES

W W.C.

SP PACECRAF FT

the museum aarea rea is arranged by craft typ type, yppe, ddirected iriec ectted to towa towards ward wa rdss sp rd spe specific ecific ecif passion visitors may pass pa ssiion io vi visi sito tors rs m ay hhave. avve.


industrial lifts provide transportation to the elevated wa industrial walkway alkway sections sectio ons and to a glassed-in observatory level.

SECTION

2

4

8

translucent and merely 40mm thick, ThermoclickŠ cladding provides strong insulation at low cost

while the hangar space is single skinned, the museum space is double skinned to provide greater thermal comfort over longer periods.

16

SOUTH-EAST ELEVATION

NORTH-EAST ELEVATION

NORTH-WEST ELEVATION

SOUTH-WEST ELEVATION

the museum area is arranged by craft type, directed towards specific passion visitors may have.

25

50

100

200


SIX FLAGS VACATION VILLAGE

meandering and recharging this expansion adds 300 year round and 300 seasonal rooms of accommodations with 10,000 sqft of retail and restaurants to New Jersey’s Six Flags Great Adventure Park, with additional outdoor meandering spaces. the goal of the expansion is to create a unique destination to counter the theme park’s frenetic level of activity.

N 40 acres of pineland adjoining the theme park in Jackson, NJ provide a unique environment. tall trees with clear trunks and relatively little underbrush provide an example of a relaxed, winding circulatory pattern which informs the built landscape interventions.


due to the ecology of the site, water retention basins are essential to offset the new construction proposed. however, they will be dry most of the year, and can double as music/sports/event spaces in peak season.

a parking complex with ground level restaurants and retail is anchored at the top of the site, giving it visibility from the highway.

150 rooms of year round accommodation with extra program focused on business (conference rooms, etc) relate to the parking deck and the highway.

150 rooms of year round accommodation with extra program focused on health (spa, gym, etc) relate to the retail and restaurant section.

top left private relaxation activities like spas and conference rooms occupy the group condition at the hotels with screened vision outward. middle left retail and restaurants wrapping the base of the parking garage focus on high visibility and streaming traffic. 300 rooms of seasonal accommodation with extra program focused on families and youth relate to the event ponds and the theme park.

bottom left pedestrians in the corridor between the hotels and the retail complex can be pulled off into establishments by the barriers.


retail UNITS units RETAIL

-mainly related to the relaxation and business

Ǧƒ‹Ž›”‡Žƒ–‡†–‘–Š‡”‡Žƒšƒ–‹‘ƒ†„—•‹‡••‰”‘—’• groups. Ǧ‘˜‡‡–’ƒ––‡”••–‡ˆ”‘–Š‡†‹”‡…–ƒ–—”‡‘ˆ–Š‡‘˜‡‡– -movement patterns stem from the direct nature of ‹–‘ƒ†–Š”‘—‰Š–Š‡•–‘”‡•ǡ‘†—Žƒ–‡†–‘’”‘‘–‡ƒ‘”‡‡ƒ†‡”‹‰ circulation into and through stores, modulated to ’ƒ••ƒ‰‡–Šƒ–ƒŽŽ‘™•ˆ‘”•–‘’Ǧ‘ơ‘‡–•Ǥ ǦŽ‘™‘„•–ƒ…Ž‡•‹ˆ‘”‰”‘—’–”ƒ˜‡Žǡ„—–†‘‘–†‹•”—’–˜‹•—ƒŽ–”ƒƥ…‹–‘–Š‡ allow lingering moments. ”‡–ƒ‹Ž—‹–•Ǥ -low obstacles inform group travel, but maintain Ǧ•’ƒ…‡‹••Šƒ”‡†ǡ‘˜‡‡–•–”‡ƒ•–Š”‘—‰ŠǤ

visual crowd connection. -space is shared, movement streams through

Žƒ”‰‡’ƒ‡Ž‘†—Ž‡ƒŽŽ‘™ ˆ‘”†‹•’Žƒ›˜‹‡™‹‰Ǥ

Ž‘™™ƒ†‡”…‘†‹–‹‘‹•…‘–‹—‘—• ƒ†Ž‘™–‘‰—‹†‡–”ƒƥ…™Š‹Ž‡•—•–ƒ‹‹‰ ˜‹•‹„‹Ž‹–›Ǥ


restaurant units RESTAURANT UNITS

-relates to private groups, but supports a gradation Ǧ”‡Žƒ–‡•–‘ƒŽŽ‰”‘—’•ǡƒ†‹•ƒ”‡†„›ƒ‰”ƒ†ƒ–‹‘‘ˆ•’ƒ…‡•Ǣ of spaces; some spaces are more enclosed than •‘‡•’ƒ…‡•ƒ”‡‘”‡Dz’”‹˜ƒ–‡dz–Šƒ‘–Š‡”•ǡ‰”ƒ–‹‰ƒ…Š‘‹…‡ other, granting a choice in public engagement. ‘ˆ‰”‘—’‡‰ƒ‰‡‡–Ǥ -movement through is geared towards recieving a Ǧ‘˜‡‡––Š‘—‰Š‹•‰‡ƒ”‡†–‘™ƒ”†•”‡…‡‹˜‹‰ƒ•’‡…‹Ƥ…–ƒ„Ž‡ǡ –Š‡•–‘’’‹‰Ǥ‹†‹˜‹†—ƒŽ•’ƒ…‡•ƒ”‡†‹•…”‡–‡ƒ†ƒŽŽ‘™‘™‡”•Š‹’Ǥ specific table, then stopping. individual spaces are Ǧ˜‹•—ƒŽƒ†’Š›•‹…ƒŽ†‡ƒ”…ƒ–‹‘ƒ”‡•‡”˜‡†„›Š‹‰Š‡”™ƒŽŽ•Ǥ discrete and allow a sense of ownership. -visual and physical demarcation are maintained by higher walls than in the restaurant spaces.

small panel module creates facade with varied privacy.

‹–‡””—’–‹‰ǡŠ‹‰Š„ƒ””‹‡”•…”‡ƒ–‡ †‹•…‡”‹„Ž‡ǡ‘™ƒ„Ž‡•’ƒ…‡•Ǥ


hotel spa base HOTEL 2:#2:SPA BASE

-tall, visually semi-permeable walls give

ǦŠ‹‰Šǡ˜‹•—ƒŽŽ›’‡”‡ƒ„Ž‡™ƒŽŽ•‰‹˜‡ƒ…Ž‡ƒ”‹†‹…ƒ–‹‘ a clear indication of public/private ™Š‘„‡Ž‘‰•™‹–Š‹–Š‡•’ƒ…‡‘ˆ–Š‡Š‡ƒŽ–Š…‡–‡” demarcation while allowing a screened ƒ†™Š‘„‡Ž‘‰•‘—–•‹†‡ǡ™Š‹Ž‡ƒŽŽ‘™‹‰ƒ•…”‡‡‡† view to promote outside interest. ˜‹‡™‘ˆ™Šƒ–ǯ•‰‘‹‰‘Ǥ ǦŽƒ›‡”‹‰‘ˆ•…”‡‡•ƒŽŽ‘™•ˆ‘”‘”‡’”‹˜ƒ–‡ǡ’‡”•‘ƒŽ -layering of screens creates a gradation ƒ•’‡…–•‘ˆ–Š‡•’ƒ–‘„‡…‘†—…–‡†™‹–Š‘—–ƒ‹‰ of privateness; allowing personal aspects –Š‡˜‹•‹–‘”•—…‘ˆ‘”–ƒ„Ž‡Ǥ

of the spa to operate withoÂt making patrons uncomfortable. -building facade’s ground floor rain screen continues slitted aesthetic.

•ƒŽŽ’ƒ‡Ž‘†—Ž‡…”‡ƒ–‡•ˆƒ…ƒ†‡ ™‹–Š˜ƒ”‹‡†’”‹˜ƒ…›Ǥ ‰‡‡”ƒŽŽ›ǡ„ƒ””‹‡”•ƒ”‡’Š›•‹…ƒŽǡ‘–˜‹•—ƒŽǢ ™Š‡”‡‡š–”ƒ’”‹˜ƒ…›‹•‡‡†‡†ǡˆƒ„”‹…•…”‡‡ ‹•ƒ††‡†Ǥ


woodland interventions driven by the pattern of the trees redefine circulation


IRONBOUND STREET SCHOOL

N

sequential growth To be sited in the Ironbound, a residential section of Newark, NJ. The Street School addresses the safety issues of Newark in general by putting its educational functions in the air and its administrative and public functions on the ground The focus of the Street School is personalized learning, with classroom walls transformed by niches within which children can seclude themselves to learn at their own rate, floors that form a “neighborhood� within which students have free roam.

The elevated classroom bars and walkways mirror the existing fragmented condition of housing along the blocks of the Ironbound, while the large public program elements such as the gym and lobby are on the short edge, conforming to the prevalence of cultural and communal fixtures on block ends.


top left the larger half of the baler contains whole aircraft, viewed from suspended walkways. this space is minimally conditioned with exposed structure to keep a hangar-like atmosphere. middle left each year, portions of the barriers separating the museum from the exit hallway are uniquely fragmented to expose plaques for newly inducted members of the NJ Aviation Hall of Fame. bottom left on the southeast side of the center, translucent skin and exterior walkways engage the verdant landfills and marshes, confronting preconceived ideas about the Jersey meadowlands.


science labs

4-5

resource

extended jungle gym

green roof

6-8

bath lockers bath

lockers bath

bath PE demonstration room

instrumental room w/ storage

choral room w/ storage

stage admin

tutor room

bath room

self-contained classroom

small group

health

atrium

balcony

office

dropout prevention crisis intervention social worker child study facilities

security

main entries

program facilitator

main office, reception

kitchen

career lab

OT/PT

writing lab computer lab

resource center

admin

servery

cafeteria w/balcony

bath room

resource center

tech lab

lounge

career exploration lab

service entry

tech. coordinator

receiving

community service director

nurse conference room faculty dining

principle health clinic

after-school office chair storage

bath

bath

bath

bath staff development center

parent/ school liaison


SPRING BREAK PROJECT: STICKHOUSE

studies in irregular tessellation this project was undertaken to study structures employing only pin connections, using waste materials procured from my farm’s woodlot. completed over three days working from sundown to sunset by myself, I started from some simple sketches of an overall form through to a finished system. further explorations will seek to create a skin system to complement the structure.


PROCES+

beech branches were cut in 2’-4’ lengths from brush piles left over from firewood harvesting.

stakes were driven to form a tension ring, preventing splay.

nylon string was salvaged from a nearby abandoned barn and used in point connections.

a small entry arch was built to give rigidity to the growing walls.

the midsection of the dome was constructed more vertically than it would appear at the end.

when constructing the upper portion, the lower members bent closer to a true hemisphere, making use of the green wood’s flexibility.

a higher density of members at the top created a compression ring to stop lateral deformation.

extra members were added across the frame due to wind deformation.


HOBBY: DRYSTACK MASONRY site-sourced installations


Architecture Portfolio  

a basic portfolio of my studio work at NJIT

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you