Fuksikäsikirja 2017

Page 1

FUKSIN KÄSIKIRJA 1.0

1


ALKUSANAT Ensinnäkin, suuret onnittelut opiskelupaikasta sinulle uusi arkkitehtiopiskelija! Opiskelupaikan saavuttaminen on jo merkki omistautumisesta, työteliäisyydestä ja motivaatiosta. Tiukan ja monivaiheisen seulan läpäiseminen on saavutus, josta voit olla ylpeä! Matka on kuitenkin vasta alussa. Edessäsi häämöttää uusi elämänvaihe, joka tulee varmasti olemaan mahtava, ainutlaatuinen ja unohtumaton! Opiskelijana ja varsinkin fuksina aika etenee hirvittävän nopeasti. Muista siis nauttia jokaisesta hetkestä – myös niistä, jotka sillä hetkellä saattavat tuntua rankoilta. Yksin et myöskään joudu murehtimaan tai iloitsemaan, sillä uudet opiskelukaverit tulevat olemaan tukenasi ja jakamaan kanssasi parhaimmat hetket! Ensimmäinen opiskeluvuosi tulee varmasti olemaan kiireinen, mutta sitäkin antoisampi. Arkkitehtuurin opinnot saattavat välillä tuntua työntäyteisiltä ja haastavilta, mutta samaan aikaan ne ovat sitäkin palkitsevampia! Vastapainoksi opiskelulle löytyy sitäkin enemmän erilaisia aktiviteetteja ja tapahtumia, joista suuri osa on suunnattu juuri fukseille! Fuksivuosi on ainutlaatuinen kokemus, josta kannattaa ottaa kaikki irti. Tämä käsikirja pitää sisällään pienen infopaketin, mitä tulevan arkkarifuksin arki pitää sisällään! Mitään ei kannata jännittää, kaikkia asiat tulevat selviämään ajallaan. Ja muista vielä nauttia kesästä ennen opiskeluiden alkua! Arkkitehtuurin tiedekunnan dekaanin, Rainer Mahlamäen, sanoin ”Arkkitehtuuri ei ole ammatti, se on elämäntapa”. Tervetuloa aloittamaan uusi elämäntapasi syyskuussa!

Valtteri Johansson Oulun Arkkitehtikillan puheenjohtaja

2


SISÄLLYS ALKUSANAT ...................................... 2 MIKÄ ON FUKSI? ......................... 4-5 ARKKARIUS .................................... 6-7 MENOSSA MUKANA ................. 8-12 KILTA .................................................. 13 NÄIN SELVIYDYT OULUSSA ... 14-15 MUUTA.......................................... 16-17

3


MIKÄ ON FUKSI?

Se olet juuri sinä! Fuksilla tarkoitetaan siis yleisesti ensimmäisen vuosikurssin yliopisto-opiskelijaa, jonka tavoitteena on kartuttaa kokemusta opiskelijakulttuurista voidakseen tulla teekkariksi ensimmäisen Wappunsa jälkeen. Fuksiaika on ainutlaatuista, ehkä jopa ihmisen parasta aikaa. Fuksitapahtumien tarkoituksena on pitää hauskaa yhdessä ilman turhaahampaidenkiristelyä tai ennakko-odotuksia. Kaikkia tiedekuntamme fukseja yhdistää arkkarihenki, vaikka ette sitä vielä itsestänne ehkä tunnistaisikaan. Tämä yhteishenki rakentuu fuksivuonna lujaksi voimaksi, joka kantaa vuosikurssinne vielä monituisten vaiheiden lävitse. Metaforatasolla fuksi on vastasyntynyt aka-

teeminen vauva, jota vanhemmat tieteenharjoittavat ihastelevat kehdon äärellä lirkutellen: TUITUITUI!

4

Vanhemmilla arkkareilla on luontainen suojeluvaisto lempilapsiaan kohtaan, minkä vuoksi fuksi voikin aina huolien ja murheiden kohdatessa kääntyä kernaasti vanhempien opiskelijoiden puoleen. Erityisesti fuksien auttamiseen on kuitenkin killasta vihkiytynyt kaksi arkkaria: Fuksivastaava ja -paimen. Fuksivastaava on jumalentiteetin kaltainen olio, joka hallitsee ja koordinoi fuksien ensimmäisten viikkojen tapahtumia ja huolehtii jokaisen hyvinvoinnista. Siellä missä fuksin pehmeä tassu astuu harhaan opintopolun ankarassa kivikossa, viitoittaa fuksipaimenen sauva armoitetun tien takaisin muun lauman luokse.


issimmä n e n u kouluje lainatt korkea Nimitys on . n a m a t ja m tsu a. ( ettua iksi ku ppilait uden “Fukse ikurssin ylio tarkoittaa k isen lukuka elis s ä isk en vuo , jossa Fuch en ensimm vuoden op a n t lm saksas äisen tai ko Myöhemmä m .) ) civis.” ensim an jäsentä imillä nnissa u k n a n s n . osaku utaan mm ja ja (o rjoitta ts a u h k n a e e ja t mpi tie vanhe edia - Wikip

Ole ylpeä siitä, että olet fuksi ja että olet päässyt opiskelemaan arkkitehdiksi. Vuoden päästä muistelet kaiholla alkavan lukuvuoden tapahtumia, vaikket sitä ehkä nyt uskoisi. Huhujen mukaan teidän vuosikurssinne saattaa olla maailman paras. -H.L.

5


ARKKARIUS ARKKARI ELI ARKKITEHTIOPISKELIJA Teillä jokaisella on varmasti jonkinlainen mielikuva siitä, mitä tuleva koulunkäyntinne tulee pitämään sisällään. Teillä on myös ehkä näkemys siitä, millaista sakkia arkkitehtiopiskelijat ovat. Tässä kuitenkin vielä joitain faktoja joita sinun olisi hyvä tietää ennen ensimmäistä koulupäivää.

YHTEISÖ Asia jonka huomaa varmasti jo nopeasti on vahva arkkarihenki ja yhdessä tekemisen ilo. Arkkariyhteisö on vahva, aktiivinen ja ennen kaikkea avoin meille kaikille. Olemme yksi Oulun vanhimmista ainejärjestöistä ja muun muassa yksi Oulun teekkariyhdistyksen perustajista. Oma vuosikurssi tulee varmasti nopeasti tutuksi ja myös muut vuosikurssit haluavat kovasti päästä tutustumaan uusiin opiskelijoihin. Mahtavinta tässä yhteenkuuluvuudessa on se, että voit olla varma, että juuri sinä olet sopiva jäsen tähän kirjavaan joukkoon, sillä jokainen uusi arkkari toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi juuri omana itsenään.

6


OPISKELU Opiskelumme on hyvin intensiivistä. Luovuuden merkitys korostuu varsinkin ensimmäisenä opiskeluvuotena mutta kandivuotta kohti myös teknillinen puoli käy hyvinkin tutuksi. Yhteisön merkitys korostuu myös opiskelussa, sillä paljon harjoitustöitä ja jopa tenttejä tehdään ryhmissä. Myös toisten auttaminen ja toisilta oppiminen on meillä hyvin keskeisessä asemassa. Arkkitehtiopinnot ovat hyvin erilaiset suhteessa muihin akateemisin opintoihin. Tenttejä meillä on hyvin vähän, kun taas harjoitustöiden rooli on todella keskeinen.

Tietokoneen merkitys opinnoissamme on oleellinen vaikkakin fuksivuonna vielä kovasti piirretäänkin perinteisin menetelmin. Kannattaakin siis pysyä hereillä CAD-tunneilla heti alusta alkaen, eikä sovi unohtaa omatoimisen opiskelun merkitystä. Välillä voi tuntua, että vuorokauden tunteja ei ole riittävästi suhteessa vaadittuun työmäärään. Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta, eikä yöunia tule jättää välistä deadlinen lähestyessä. Aikataulutus, tuo arkkarin kirosana, on tässä kohtaa hyvä tuoda esille. Älä jätä töitäsi viime tippaan. Se ei ole sen arvoista.

ARKKARI ON TEEKKARI Siinä missä olemme arkkareita olemme myös teekkareita. Vaikka opintomme eroavat monelta osin muista teekkareista, olemme vahvasti mukana Oulun Teekkariyhdistyksen toiminnassa. Suuri ylpeyden aiheemme on teekkarilakki, jonka jokainen ansioitunut teekkarifuksi saa vetää päähänsä wappuyönä. Lisää teekkarikulttuurista syksyn aikana!

7


8


9


KETÄ ME OLLAAN?

LAURA, FUKSIVASTAAVA

ILMARI, FUKSIPAIMEN

IG: lauraeveliinaa FB: Laura Evelina Karjalainen SC: -

IG: pyryilmari FB: Ilmari Teperi SC: ilmariteperi

Olen Laura ja toimin kiltamme fuksivastaavana. Minä siis Fuksipaimenena tehtäväni on pitää huoli siitä, että olen vastuussa siitä, että teillä jokaisella olisi hyvä olla ja jokainen fuksi on menossa mukana, eikä kukaan jää poettä fuksivuodestanne tulisi ikimuistoinen. Kotoisin minä rukasta erilleen. Kehotankin jokaista nykäisemään minua olen Kainuun sydämestä Kajaanista, jossa vietin hurjan hihasta, jos jokin asia, olkoon se sitten pieni tai suuri, lapsuuteni ja sitäkin hurjemmat nuoruusvuoteni aina askarruttaa mieltä. Minut löytää yliopistolta usein joko lukion loppuun asti, jonka jälkeen suunta vei kiltahuoneelta kahvitauolla tai cädiluokasta koulutöiden suureen maailmaan, siis Ouluun. parissa. Tiistai-iltaisin minut tavoittaa Kiltatalon saunan lauteilta. Luonteeltani olen iloinen höpöttäjä, joka kovasti koittaa käyttäytyä vähemmän äänekkäästi, mutta huomaa kerta Ensimmäisenä opiskeluvuotena kannustan jokaista osallistoisensa jälkeen havahtuvansa omaan jatkuvaan kimitumaan mahdollisimman moniin hauskoihin tapahtumiin ja tykseensä. Olen avoin kaikille uusille haasteille ja jaksan reissuihin, joita kiltamme, OTY tai joku muu järjestää. Oma innostua pienimmistäkin asioista. Aina iloisen kuoren alla suosikkini fuksivuoden tapahtumista on jo alkusyksystä lymyilee kuitenkin pohdiskeleva ihmissielu, joka rakastaa järjestettävä Hailuodon fuksikursio, jossa viimeistään opitte irtokarkkeja, koiranpentuja ja kainuun loputonta korpea. tuntemaan toisenne ja alatte muodostamaan huikean tiivistä ryhmähenkeä. Teille uusille fukseille haluan sanoa, että iloitkaa, raatakaa, oppikaa, hämmästykää, löytäkää uusia mahtavia ihmisiä Minä muutin kaksi vuotta sitten Ouluun Tammelasta elämäänne, onnistukaa, tehkää virheitä, hullutelkaa ja Etelä-Suomesta, mutta uskon, ettei kukaan ole kuullutkaan ennen kaikkea nauttikaa fuksivuodestanne. paikasta, joten ei siitä sen enempää. Oulussa olen viihtynyt ensimmäisestä päivästä asti erittäin hyvin, johtuen Se on ainutlaatuinen ja ihana. mahtavasta kanssaopiskelijaporukasta. Lämpimästi tervetuloa mukaan tähän ainutlaatuiseen jengiin!

10


JAAKKO, PIENRYHMÄOHJAAJA Hello! Pääsit Ouluun arkkariksi, aivan mahtavaa! Mun nimi on Jaakko Ihalainen ja opiskelen toista vuotta nyt Oulun Yliopistossa. Teidän vuosikurssilla on tulossa ihan huikea fuksivuosi :) Muutto ja opiskelut Oulussa on ollut yksi oman elämän kohokohdista. Pääsin sisään toisella hakukerralla. Ennen Oulua asuin Vantaalla, joten muhun voi törmäillä pk-seudullakin (kävin lukion TiLussa, joten moi jos tulet sieltä!). Oon aika letkeä, bassoääninen kaveri ja lähden helposti mukaan kaikenmoisiin opiskelijamenoihin niin opiskeluajalla kuin myös sen ulkopuolellakin. Intohimoisen suihkulaulamisen lisäksi heittelen koripalloa ja kruisailen longboardilla. Yritän pistää parastani, mihin sitten ryhdynkään ja jeesaan mielelläni ihmisiä. Mua voi tulla repimään hihoista, lahkeista ja somesta niin kuin parhaaksi näkee. Positiivinen elämänasenne on mun juttu. Nähdään syksyllä!

IG: jaakko_ihalainen FB: Jaakko Ihalainen SC: jakeihku SANTERI, PIENRYHMÄOHJAAJA Moikka vaan ja onneksi olkoon pääsystä opiskelemaan Oulun Arkkitehtuurin laitokselle! Mun nimi on Santeri Ahopelto ja aloitan nyt toista vuottani arkkitehtuurin opinnoissa ja voin luvata että teillä tulee olemaan aivan mahtava ensimmäinen vuosi! Mä oon kotoisin Järvenpäästä ja opiskellut musiikkia Helsingissä ennen Ouluun muuttoani. Muhun voit siis törmätä myös pääkaupunkiseudulla. Oon myös meidän killan liikuntavastaava eli vastaan killan liikuntavuoroista ja tulen teitäkin kannustamaan mukaan mm. arkkarisählyyn ja killan juoksulenkeille. Muutenkin oon kyllä aina käytettävissä jos jokin askarruttaa mieltä tai oot vaan juttuseuraa vailla. Tervetuloa aloittamaan todennäköisesti elämänne parasta aikaa arkkitehtuurin parissa! Nähdään syksyllä!

IG: santeriahopelto FB: Santeri Ahopelto SC: santeriahopelto NITA, PIENRYHMÄOHJAAJA Hei olen Nita, viime syksynä Ouluun muuttanut toisen vuoden arkkari. Muutto näinkin pohjoiseen jännitti ja epäilytti etukäteen, mutta vuoden aikana ovat Oulu ja arkkitehtuurin opiskelu juuri täällä vieneet sydämeni täysin. Tykkään seikkailla ja ihastella maailman kummallisuuksia muiden kanssa; autan myös mielelläni jos on mitä tahansa pohdituttavia asioita! Puuhailen mielelläni mukana järjestämässä ja toteuttamassa kaikenlaisia tapahtumia ja vuoden hauskimpia juttuja ovatkin olleet erilaiset vapaa-ajan häppeningit, hartaasti suunnitelluista aina extempore-reissuihin.

IG: FB: Nita Lindfelt SC: -

Parasta antia arkkarielämässä onkin mielestäni se, miten monenlaisia juttuja pääsee oppimaan ja tekemään ja kuinka paljon mahdollisuuksia on olla aktiivinen niin omassa killassa kuin myös muissa teekkarijutuissa. Vinkkini extrahyvään opiskeluiden aloitukseen onkin osallistuminen aina, jos yhtään siltä tuntuu!Mahtavaa että nähdään pian, en malttais odottaa!

11


LINNEA, PIENRYHMÄOHJAAJA Ciao! Mun nimi on Linnea Rinnevuori. Neuvon jokaista fuksia laittamaan menokengät jalkaan, vappurepun selkään ja osallistumaan kaikkeen ikimuistosen fuksivuoden takaamiseksi. Tänne pohojoseen muutto tuntui tosi jännälle. Kuitenkin jo tokana päivänä tiesin olevani oikeessa paikassa, kun saunaillan päätteeksi taivaalle rävähti revontulet ja niitä ihmeteltiin sekä iloittiin yhessä. Opiskelu täällä Oulussa onkin ollut elämäni parhaimpia kokemuksiani. Mulle sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Tää ei kuitenkaan hidasta mua, vaan oon mielelläni menossa ja tekemässä. Innostun elämän pienimmistäkin asioista ja näistä riittää iloa vaikka muille jakaa. Harrastuksiini kuuluu ihmetteleminen sekä liiallinen hölöttäminen. Multa saa aina tulla kyselemään ja autankin enemmän kuin mielelläni. En jaksa oottaa, että te tuutte ja päästään näyttämään teille opiskelijaelämän salat!

IG: linnearinnevuori FB: Linnea Rinnevuori SC: riinalinnea

OONA, VARAPIENRYHMÄOHJAAJA Moikka! Mä olen Oona Hynninen ja kotoisin Suomen toisiksi vanhimmasta kaupungista eli Porvoosta. Olen 20-vuotias eli todennäköisesti nuorempi kuin moni teistä tulevista fukseista. Minut tunnetaan puheliaana pienenä blondina, jonka puhetulvalle ei aina näy loppua. Toimin varapienryhmänohjaajana eli tuuraan jos joku ei pääse paikalle. Roikun kuitenkin mukana kaikissa mahdollisissa aktiviteeteissa. Olen myös killan pikkuvouti eli vuokraan voudin kanssa rakasta kiltataloamme. Seitsemännellä luokalla päätin haluavani arkkitehdiksi ja siitä asti se on ollut haaveammattini. Onnekseni pääsin opiskelemaan unelma-alaani jo ensimmäisellä yrittämällä. Ouluun muutto jännitti kovasti pientä porvoolaista, mutta nyt voin todeta sen olleen yksi elämäni parhaista päätöksistä. Tervetuloa opiskelemaan arkkitehtuuria ihanat fuksipallerot!

IG: onskuuh FB: Oona Hynninen SC: onskuuuh

ETHÄN EPÄRÖI PYYTÄÄ MEITÄ KAVERIKSI FACEBOOKISSA !

12


KILTA

Killan merkitys arkkitehtiopiskelijayhteisössä on valtava. Kilta järjestää, hoitaa, huoltaa ja tekee kaikkensa pitäen jokaisen meistä tyytyväisenä. Kiltaan kuuluminen on meidän jokaisen etuoikeus ja killassa toimiminen suuri kunnia. Killan raatiin kuuluvat hallitus sekä toimihenkilöt, jotka valitaan aina vuodeksi kerrallaan.

Vaalikokous järjestetään aina marraskuussa ja uusia opiskelijoita kaivataan kiivaasti mukaan. Kiltamme ylpeys on oma Kiltatalomme. Tuo Oulun toisiksi vanhin puurakennus toimii meidän jokaisen omana piilopirttinä arjen kiireiden keskellä. Lisää killasta ja Kiltatalosta kotisivuillamme sekä syksyn infoissa.

13


NÄIN SELVIYDYT OULUSSA MUUTTO Ennen muuttoa: Ei sikäli liity vain Ouluun, mutta muuttaessa kannattaa ehdottomasti käyttää aikaa eri asuinalueisiin tutustumiseen ( jos ei Oulu ole tuttu) ja miettiä, mikä asuinmuoto olisi omaan elämäntilanteeseen sopivin. Itse aloitimme katsomalla kartasta, missä on yliopisto ja missä keskusta ja googlettamalla niiden väliin jääviä alueita. Kyselimme myös tuntemaltamme Oulussa opiskelevalta arkkarilta kaikkea mitä mieleen juolahti, mikä helpotti huomattavasti. Myös bussireittien tutkiminen voi olla hyvä juttu, mikäli talvella haluaa kulkea mahdollisimman kätevästi julkisilla. Asuntoja voi etsiä kaupungilta tai yksityisiltä toimijoilta. Yleisesti kaupungin tarjoamat asunnot ovat hieman edullisempia kuin yksityiset. Oulun maantieteellisen sijainnin ansiosta asunnot ovat kuitenkin sopu hinnoissa. Opiskelija asunnoista vastaa Oulussa PSOAS. Asuntoa kannattaa alkaa etsimään heti! Esimerkiksi PSOASin sivuilta kannattaa täyttää heti hakemus opiskelija paikan vahvistuessa, mikäli haluaa kaupungin tarjoamaan asuntoon. Rohkeasti vain soittamaan asuntonäytöistä!

14


LIIKKUMINEN Pyörällä: Oulussa pääsee todella hyvin pyöräilemään kaikkialle, ja pyörän saa ottaa myös bussiin, mikäli tilaa on. Kannattaa ehdottomasti hankkia, jos ei sellaista jo omista. Pyörä on todella kätevä erilaisissa opiskelijamenoissa, joissa liikutaan porukalla ulkona. Bussilla: Oulussa ei ole Helsingin reittioppaan tyylistä (hyvin toimivaa) sovellusta, mutta Google Mapsilla selviää hyvin. Keskusta Linnanmaa välillä bussiliikenne toimii todella hyvin ja muuallekin bussilla pääsee suhteellisen kivuttomasti. Toki poikkeuksiakin on, esimerkiksi Toppilasta pääsee yliopistolle yleensä nopeammin kävellen kuin bussilla.

Oulun joukkoliikenteen ns. matkakorttina/ bussikorttina toimii Waltti-kortti. Waltti-kortin voi hankkia itselleen joukkoliikenteen toimistosta Oulu Kympistä eli osoitteesta Torikatu 10. Arvoa tai kautta voi ladata kortin hankkimisen jälkeen joko toimistolta tai R-kioskeilta. Kortilla matkan maksaminen on hieman edullisempaa kuin käteisellä. Lentäen: Ouluun lentäessä kannattaa huomioida, ettei kentällä (ainakaan tietääkseni) voi nostaa käteistä ja bussia ei voi maksaa muulla kuin käteisellä tai bussikortilla. Norwegianilla lennettäessä kannattaa käyttää koodia: ALLE26. Koodilla lentojen hinnat ovat edullisempia nuorille matkustajille, yleensä 26 - 29€. Näin lentäminen voi olla, jopa halvempi vaihtoehto kuin junalla matkustaminen. Junalla: Ouluun pääsee junalla noin kuudessa tunnissa (Helsinki - Oulu) ja hinta on n. 30€ -NL & JI

15


MUUTA TUUDO: Yliopistolla liikkumista ja paikkojen löytämistä helpottaa, jos lataa Tuudon ja käyttää sen karttasovellusta. Tuudosta näkee myös ruokaloiden lounaslistat, kurssiarvosanat, meneillään olevat ja alkamassa olevat kurssit, kuten myös tulossa olevat tentit. Myös kursseille ilmoittautuminen onnistuu kätevästi Tuudossa.

LINKKEJÄ: WWW: www.oulunarkkitehtikilta.net - Tietoa killasta ja sen toiminnasta - Kuvia - Ajankohtaisia asioita - Yliopiston kartta FB: facebook.com/oulunarkkitehtikilta IG:

16

oulunarkkitehtikilta


17


KUVAT: ELLA PITKÄKOSKI TEKSTI: LAURA KARJALAINEN ILMARI TEPERI JAAKKO IHALAINEN NITA LINDFELT LINNEA RINNEVUORI SANTERI AHOPELTO OONA HYNNINEN VALTTERI JOHANSSON HANNU LAHTINEN TAITTO: LAURA KARJALAINEN

18