Page 1

PORTFOLIO - ALJAŽ MRAK -


vsebina

osebni projekti življenjepis medko medvedek cardboard lilly poganjalec / otroška igrača surfs’ up / ptičja krmilnica S.line / prstan in obesek

3D modeli in vizualizacije petrolejka Fazioli Grand Piano, klavir OZ superturismo brembo / zavore izpušni sistem / avtomobilski izpušni sistem / motor Gibson Blues Hawk, kitara rayban / wayfarer

ročne skice in risbe avtomobili Pisa / namizni organizator


/ življenjepis

SEM KDOR SEM Edinstven in inovativen, poln idej ter pozitivne energije. Rad se ukvarjam s športom, poleg tega pa ne zanemarjam niti prijateljev in dela, niti šole. V letošnjem letu sem uspešno zaključil Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani (oblikovanje uporabnih predmetov), pred kratkim pa tudi sprejemne izpite na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer nameravam nadaljevati študij v smeri industrijskega oblikovanja. Spreten sem pri delu z računalniškim 3D modelirnikom Rhinoceros, s katerim imam dosedaj štiriletne izkušnje. Poleg 3D računalniškega sveta obvladam tudi Adobe Illustrator, nekaj uporabnih osnov Photoshopa in Corel Drawa ter program KeyShot.

KONTAKTNI PODATKI: Aljaž Mrak Zg. Bitnje 223b 4209 Žabnica aljaz.mrak1@gmail.com 040 675 425 1.

Na področju prototipnih izdelkov že imam nekaj izkušenj (projekti in delo v šolski delavnici), prav tako s pripravo vizualizacij določenih izdelkov. Šibkejše področje je področje modeliranja s poligoni, s katerim sem se začel ukvarjati (pred kratkim) po končani maturi. Učenje mi ni težava, predvsem, če gre za področje oblikovanja, 3D tehnologij in postopkov izdelave produktov.

ŽELJE IN CILJI Uporaba dosedanjih znanj na delovnem mestu, ki bi mi omogočal nadaljne delovne izkušnje in spoznavanje novih tehnologij ter pomoč in korist delodajalcu (vašemu podjetju seveda). Timsko delo mi prav tako ni tuj izraz saj odlično sodelujem in motiviram ljudi okrog sebe.


/ življenjepis

VEŠČINE IN SPOSOBNOSTI Poznavanje modelirnika Rhinoceros in Adobovih programov za grafično oblikovanje ter animacijo. Sposobnost reševanja celostnega procesa od ideje do realizacije. Smisel za oblikovanje in reševanje problemov. Povezovanje uporabnosti z dobrim izgledom. Komunikativnost. Organiziranost. Delo v skupini. Realizacija zastavljenih ciljev in nalog. Poznavanje dela z računalnikom ter povezovanje s prototipno izdelavo.

LASTNOSTI / marljivost / inovativnost / pozitiva / odgovornost / vztrajnost

/ želja po uspehu (zaključevanje projektov, uspešna izdelava prototipov) / natančnost / vzpodbuda pri delu DELOVNE IZKUŠNJE Idejološka Ordinacija Dušan Grobovšek s.p. Priprava grafičnih gradiv za tisk, prototipna sestava embalaže. Uspešno sem sodeloval na natečaju lokostrelske zveze slovenije, kjer sem predstavil svoj logotip (nastal kot dana naloga delodajalca) Trajanus, tiskarna Priprava materiala za tisk, razrez in sortiranje tiskovin, pomoč pri izdelavi tiskarskih plošč.

IZOBRAZBA Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Oblikovalec uporabnih predmetov / tehnik oblikovanja Nadaljni študij: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje / industrijsko oblikovanje 2.


/ 01 osebni projekti

MAGNETNA IGRAČA

Osnovna naloga otrok, je razvrščanje plasti (medvedkov) po velikosti. Igračo lahko sestavijo na več načinov. Omogoča jim ploskovito razvrščanje, od največjega do najmanjšega (kot prikazuje zgornja slika), pa tudi prostorsko sestavljanje (svetla in temna stran). Glavni vezni element igrače so magneti, ki otroku omogočajo enostavno sestavo in razvrščanje. Vsaka ploščica vsebuje po dva magneta na sprednji / zgornji ploskvi in dva na zadnji / spodnji ploskvi. Otrok lahko igračo razdeli med svoje prijatelje, saj vsaka ploščica vsebuje obraz (oči in smrček), s tem pa otroci razvijajo področje domišljije in vpeljave karakterjev v igro.

+

++ + 3.

Socializacija, prijateljski odnosi, pravila v družbi, komunikacija, reševanje problemov, miselni razvoj, razvoj jezika.


/ 01 osebni projekti

Igrača je namenjena otrokom starim od enega do treh let

Pri izdelavi sem uporabil svetel javorjev les in temen orehov les. Izpopolnil sem tudi svoje sposobnosti obdelave lesa ter uporabe večih orodij. V ospredje lahko postavim svojo vztrajnost in natančnost saj je prototipni izdelek v celoti nastal ročno.

4.


/ 01 osebni projekti

CARDBOARD SVETILO IZ POLNILA ZA VRATA

5.

Osvetlitev je ključnega pomena za počutje v prostoru.

Kaj sploh je ambientalna svetloba? Vedno, ko se svetloba odbija po prostoru, lahko govorimo o ambientalni osvetlitvi. Izraz se nanaša zlasti na umirjeno, pridušeno osvetlitev, navadno v manjšem obsegu. Najbolj prepoznavna in preprosta ambientalna vrsta svetila je sveča.


/ 01 osebni projekti

MATERIAL: polnilo za vrata LASTNOSTI: raztegljivost, zložčjivost,

enostavna obdelava (rezanje, striženje, brušenje, lepljenje)

DODATNO: žarnica, aluminijasto stojalo (ali

leseno)

Osnovna oblika iz katere sem izhajal je bila oblika lokvanjevega cveta. Material s svojimi lastnostmi omogoča fleksibilnost svetila in poveča njegovo dekorativno funkcijo. Rešitev elastične vrvi za fiksiranje svetila na palico nakazuje smer enostavne uporabe. Možnosti le te pa so različne. Od močno odprtega “cveta” do bolj zaprtega.

6.


/ 01 osebni projekti

OTROŠKA IGRAČA Poganjalec predstavlja otroško igrivost, veselje in zabavo. Linija malce sledi vodnemu skuterju pa vendar ob pogledu iz različnih strani dobi popolnoma svoj pridih hitrosti, elegance in navsezadnje uporabnosti in udobja.

Pohištvo, linija keglja in krogla je prvih nekaj oblik, ki so poosebile idejo. Model iz polivretanske pene sem prevlekel s steklenimi vlakni, nato je sledila prva faza brušenja. Temu je sledil nanos kita in ponovno postopek brušenja. Zadnji korak (kitanje) smo ponavljlali dokler model ni 7.

več vseboval manjših vdrtin, prask in podobnih nepravilnosti. Pred barvanjem je sledil še nanos brizgalnega kita (šprickita), ki je zakril še najmanjše praske, in brušenje modela.

Igranje, vseživljenski proces


/ 01 osebni projekti

Smernice mi je postavljal tudi transportni svet tovornjakov, ladij in drugih prevoznih sredstev. Poganjalec je bil razstavljen na otvoritvi Meseca oblikovanja, oktobra 2012.

Slika prikazuje končni prototipni vozili, prikazuje pa tudi pomoč in timsko delo. ( Črni poganjalec - Rok Kostanjšek ) 8.


/ 01 osebni projekti

PTIČJA KRMILNICA Cilj projekta je bila zasnova ptičje hišice, s katero sem sodeloval na natečaju Gorenjske banke. S sodelovanjem oblikovalcev in arhitektov je banka nameravala svoje širše družbeno okolje nekoliko drugače povezati z naravo, hkrati pa tudi opozoriti, da se je na zimo treba pravočasno pripraviti. Kot miniaturni simbol doma, s katerim je zima lahko prijaznejša, pa se je sama po sebi ponujala ptičja hišica. Zakaj torej ne sočasno opozoriti še na primerno bivalno okolje za ptice?

9.

Projekt sem uspešno izvedel do prototipne stopnje, z modelom v velikosti 1:1. V izvedbeni fazi sem celoten prvotni model naredil iz lesa, kasneje pa zaradi hitrejše in cenejše izdelave (ter manj ostanka in odpadka lesa) uporabil pleksi steklo. Prve ideje in skice so sledile bolj kubističnim oblikam, ponazarjale pa so nekakšno pristajalno stezo oziroma letališče za ptice. Simbolika letališča po eni strani ne predstavlja hranjenja, zato sem linijo krmilnice spremenil v preprostejše krivulje in loke.


/ 01 osebni projekti

Ptice pozimi težje najdejo hrano. Tako jim s ptičjimi krmilnicami in tudi valilnicami pomagamo preživeti težke razmere. Lesena ploščica rahlo spominja na surfersko desko, izbočenost pa omogoča lažji dostop ptic do hrane. Streha, narejena iz pleksi stekla je v osnovi (neukrivljena) prav tako ovalne oblike. Omogoča zaščito semen pred dežjem, s pomočjo palice pa je tudi nosilni element.

10.


S / 01 osebni projekti

Prstan je sestavljen iz dveh delov. Zgornje ploščice, ki jo sestavljata les ter simbol v belem in črnem keroku. Na ploščico je prilepljen magnet, ki omogoča pritrjevanje na spodnji del prstana. Spodnji del je preprost kovinski nastavek oziroma kovinski prstan. Simbolizira dve plati človeške narave. Lahko je to močna in šibka stran, nežna in groba ali pa samo dobra in slaba stran. Osnovno izhodišče sem iskal v simboliki črnega proti belemu, temnega proti svetlemu. Les okrog simbola tvori krog in omogoča fiksnost, ter predstavlja

11.

neskončnost, ponavljanje, zaporedje in urejenost. Oblika kroga je ena izmed najbolj osnovnih, po mojem mnenju pa tudi zelo močnih in izrazitih oblik, ki lahko simbolizirajo marsikatero lastnost. Lahko je to enotnost, ali pa ustaljen ritem in zaporedje. Celoten izgled prstana tvori enostavno pa vendar homogeno obliko.


/ 01 osebni projekti

12.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

Včasih še kako prav pride kakšen pripomoček, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Petrolejka je eden izmed objektov, ki nas lahko reši ob trenutkih, ko se znajdemo brez elektrike, ali pa jo uporabimopri kampiranju ali večernem druženju v naravi.

13.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

Izdelavo 3d modela sem začel z ročnimi skicami in razjasnitvami določenih oblik in linij. Že pri osnovni fazi skiciranja sem razrešil večino problemov glede izdelave modela. Večinoma sem uporabljal orodje “revolve”. Ob pomoči skic je nastala osnovna oblika stekla, zgornje “strehe” ter kanistra za petrolej. Dodajanje ročajev in držal je bila zadnja stopnja izdelave. Končnemu izdelku sem priložil tudi načrt, na katerem lahko najdemo vse pomembnejše dimenzije petrolejke in njenih dodatkov. Pri procesu izdelave sem si pomagal z domačo petrolejko, s tem pa sem dosegel pravilna razmerja in velikosti modela.

14.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

GRAND PIANO Fazioli F308 preseže v dolžino 3 metre, prav tako pa ne suhopari pri širini saj je s svojim dobrim metrom in pol največji Fazioli koncertni klavir. Model F308 ima skupaj oseminosemdeset tipk. Šestinpetdeset je belih, dvaintrideset pa črnih. Osnovni material le teh je ebenovina. Bele sestavljajo nedrseči kompozitni materiali. Projekt je nastajal v programu Rhinoceros 4.0, s pomočjo V - Raya in KeyShota pa sem izdelal še vizualizacijo. (pleksi steklo kot vodilni material). 15.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

16.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

V fazi skic sem razmišljal o poteku izdelave in reševanju problemov med modeliranjem. Večjih težav med delom nisem imel, raven zahtevnosti pa se je dvignila pri izdelavi “soundboarda” plošče kjer so napete strune klavirja. Rešitev sem našel v poenostavljanju oblik.

17.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

Vpeljava “sounboarda” v model je bila s pomočjo skic in referenčnih slik ter ogleda resničnega klavirja veliko enostavnejša. Kljub vsemu pa še ne vsebuje strun, kladiv in mehanizma.

Višina zaprtega klavirja: 1m (1000mm) Višina klavirja z odprtim pokrovom: 1,88m (1880mm) Dolžina: 3,08m (3080mm) Širina: 1,58m (1580mm)

18.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

Programska oprema: Rhinoceros 4.0, Photoshop Prva faza izdelave je bil pregled koles OZ na spletu, kjer sem tudi izbral model Superturismo WRC.

SUPERTURISMO

19.

Osnovne dimenzije sem prenesel na papir, s skicami pa sem si pomagal tudi pri samem modeliranju.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

Podjetje Brembo je bilo ustanovljeno v mestu Bergamo, leta 1961. Visoka kvaliteta, za močne in hitre jeklene koničke. Sam si jih ne morem privoščiti, zato sem se odločil, da naredim raje računalniški model. Uspešno.

20.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

IZPUŠNI Model je začel nastajati z namenon detajlne sestave avtomobilskega podvozja in njegovih delov. Prevozno sredstvo kot je avtomobil, mi predstavlja izziv, ki ga hočem premostiti in prikazati določeno stopnjo znanja z modelirnikom Rhinoceros. Izpušni sistem je v fazi izdelave.

21 .


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

22.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

Podjetje Gibson je ameriško podjetje, ki proizvaja kitare, klavirje in "potrošni material" v glasbi. Nahaja se v v zvezdni državi Tennessee. Podjetje zastopa še druga podjetja kot npr. Epiphone, Kramer, Valley arts in druge.

23.

BLUES

ELEKTRIČNA KITARA


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

Najbolj znana kitara je zagotovo legendarni model Les Paul, vendar se nisem odločil za izdelavo le te. Kitara je zaslovela ko jo je v roke vzel britanski glasbenik Eric Clapton. Model na sliki je različiča Gibson Blues Hawk kitare z malce preurejenimi gumbi na sprednjem delu. Modeliranje kitare sem pričel s pregledom obstoječih klasičnih akustičnih in električnih kitar. Zaradi svoje razgibanosti sem se odločil za podjetje Gibson in model Blues Hawk. Pregledu je sledilo izhodiščno skiciranje in načrt kako bom začel model izdelovati. Program,

uporabljen za izdelavo je bil Rhinoceros 3.0 ob zaključevanju pa tudi novejša različica tega programa (Rhino 4). Za vizualizacijo sem uporabil program KeyShot, ter tako enostavno ločil kompozitne dodatke na trupu ter vse lesene dele.

24.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

RAYBAN Sončna očala Wayfarer je podjetje Ray Ban začelo proizvajati že leta 1956. Veljajo za enega izmed najbolj klasičnih in še vedno popularnih dizajnov na svetu.

25.

Programska oprema: Rhinoceros 4.0, Photoshop,


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

Izris osnovnih linij ni predstavljal večjih težav, kljub vsemu pa je bilo treba delo opraviti natančno saj je za očala značilel lok / ukrivljenost v predelu stekel ter nosa. Temu je sledila izdelava držal okvirja. Le ta vsebujejo napis RayBan na zunanji ter napis kraja izdelave na notranji starni. Ko je bil okvir končan, sem na stičiščih naredil vezni element z vijakom, ter izdelal stekla. Celotna očala sem na koncu še rahlo ubočil, da sem dobil končno podobo z odbleskom svetlobe na steklih. Sledila je faza vizualizacije, kjer sem kombiniral render in “wireframe” model.

26.


/ 02 vizualizacije in 3D modeli

27.


/ 03 roÄ?ne skice in risbe

28.


NAMIZNI

29.


Preprost namizni organizator namenjen svinčnikom, peresom ter ostalim pisalom in pripomočkom (šilček, radirka, listki). Izdelan je iz tanke valovite lepenke z vmesnimi odprtinami, kjer ga fiksiramo na mizo. Uporabljamo ga lahko obrnjenega na obe strani, desna slika prikazuje globji konec, namenjen izključno pisalom. Druga stran je plitkejša in s tem namenjena bolj radirkam, šilčkom in samolepljivim listkom.

30.


Portfolio Aljaz Mrak final  

It's done :))

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you