Page 1

Alison Lasseter Uzmann

address

email

phone

33 Flinn Drive Savannah, Georgia 31406

alisonuzmann@yahoo.com

912.484.3142


Contents

E-PAC Educational Performing Arts Center

pages

1-4

Classroom Designed for Children with ADHD

pages 5-10

Bywater Community Center

pages 11-14

Garden Variety Experiential Dining

pages 15-18

The Green Room Live Music Venue and Bar

pages 19-24

Fibers Piece

pages 25-26

Fine Art

pages 27-28

Logo

pages 29-30

Working Class Studio Dinnerware

pages 31-34


First floor

Second floor

1


E-PAC Educational Performing Arts Center Orlando, Florida

Place: A proposed college community built around wetlands in Florida. Building: E-PAC is composed of 2 separate buildings that interact and can function together, The larger building contains a grand theatre as well as a transformable theater that can open up to the black box theatre located in the education building. Although conceptual plans were proposed for the building containing the grand theatre, the educational building was further developed on the interior.

2

Third floor

The performing arts center is meant to bring the community together, support growth and change, and attract tourists to the performances and events held on grounds.


Concept

Interactive Architecture: The Pedestrian Becomes the Performer. The Building Becomes a Cultural Hub. People gather together from all around the world to experience organized performances. They come to watch – sometimes in hopes of losing themselves in the story. They feel a connection with the performers. Everyone sitting around them seems to disappear. And then the lights come on‌

View of the lobby

Performing arts centers are traditionally buildings were performances are held in a centralized, enclosed space. The audience assembles into the designated area, take their seats, and watch what happens on the stage in front of them. When these traditions of space and time are pushed to the limit, the building itself becomes part of the show and the passersby become performers.

View of the cafe

The boundary between the exterior and interior spaces begins to blur. In this environment, the population is no longer brought together just to end up cutting everyone else out, they are brought together to interact amongst themselves and amongst their surroundings. Thus creating a cultural hub and truly an unforgettable experience.

3


Finishes Materials and space layout were chosen with the intent to create openness and flexibility. The 1st floor meeting room and the conference room located on the 3rd floor can be enclosed or left partially open with sliding panels. The wall of the bar goes up 40 ft. to the top of the 2nd floor and is covered with backlit panels that can be programmed with moving colors or any image. The transparency, openness, and flexibility of the spaces allows for an ultimately collaborative environment. View of the conference room

View of the computer lab

View of the student lounge


INATTENTIVE

HYPERACTIVE

IMPULSIVE

Because children with ADHD can have any combination of the prevailing characteristics of being inattentive, impulsive, and hyperactive; the environment should be built to respond to these traits and satiate the child’s inherent needs.

Bodily movements naturally help children with ADHD to be attentive, and act as means of energy release.

Current classroom models house learning, but do not participate in the learning process. A learning environment that requires bodily movement to function, allows for personalization of space, and fosters socialization will ultimately provide the atmosphere appropriate for any task, and any user.

SOLITARY -individual work -contemplation -self exploration

STUDENT TO TEACHER -instruction -evaluation -understanding

STUDENT TO STUDENT -confiding -sharing -relation

GROUP OF STUDENTS -activity -debate -integration

STUDENT TO ENVIRONMENT -create -express -manipulate

5


46 1/2

46 1 / 2

2136

46 1/2

46 1/2

23 1/4

46 1/2

23 1 / 4

46 1 / 2

23 1 / 4

46 1/2

FD

46 1 / 2

2136

11 5/8 23 1/4 23 1/4

40°

Learning with ADHD: Environment as Fosterer of 40°

11 5/8

23 1/4

C

D

D

H

C

C

Movement, Socialization, & Personalization D

D

C

C

D

D

Master’s Thesis Project

D CD

C C

40° 40°

C

C

C

C

C

C D

H

Color Psychology

FS D1 D2 H1

H IN D

CHEM

H OUT

E1

E2

RA

Promotes clarity, allowing user to stay on task longer.

Because of the distance between entry point and the structure holding the classrooms, paired with a child’s propensity to get distracted easily, it is important to design the main hallway in a way that will pull the user through the space. Through a series of visually stimulating elements, the user is kept engaged. Through wonder and curiosity of what comes next, the user is never kept looking in one spot for too long.

6

The Curious Hallway

Calming energy.

Invigorating, mood enhancing, stimulates interactivity


The Classroom Components

Identity

Personalization


Choice


Reconfiguration

Congregation

Ownership

1


Discovery

2

Comfort


First floor

Second floor

11


Bywater Community Center New Orleans, Louisiana

History of Bywater Used mainly for plantation land in the Colonial era, Bywater did not become a neighborhood until the 1940s. Hurricane Katrina As part of land on “the sliver by the river�, Bywater was spared from the worst of the hurricane flooding. Its location on the levee gives the land a slightly higher elevation. Bywater Today In the 1990s, Bywater demograph changed to artsy types, making it an eclectic neighborhood. The area is mostly residential, characterized by brightly painted shotgun houses and scattered with small coffee shops, corner stores and cafes. Neighborhood Needs The inhabitants of Bywater could benefit from more small, local businesses within walking distance. Childcare is needed and children in the area need a safe place to go after school. Third floor

The community has a lack of music and art education.


Concept

Rhythm and Transition in Music Translated to Space

View of the cafe from the corner entrance

The existing building before the restoration.

Conceptual models explore rhythm and transition in three-dimension. These models consider how the building can be effected by volume and space, reflection, and the specific site surroundings.

The models also use the pattern of musical composition to reflect rhythm in structure. The effects of light in void and open spaces are based on musical notes.

View of the daycare

13


Innovation

Environment

View of the meeting space Once used as a stable, the site has long been abandoned. It lies on the same block as the former Stallings Center - a recreational center with a pool, gymnasium, and outdoor basketball courts. Hurricane Katrina damaged the Center beyond repair, but there are plans to restore it in the near future.

Education

Preservation

View of the lobby from the main entrance The Bywater Community Center is meant to form a partnership with the Stallings Center, offering a more educational program. The first floor has a New Orleans corner-style cafe, a lobby, and a flexible meeting space that can open up to the outdoor courtyard for receptions, concerts, and gatherings.

Models of the proposed Bywater Community Center.

The computer lab is situated above the cafe and has plenty of views to the exterior. On the third floor is a daycare featuring a safe outdoor deck for the children to play and eat lunch when the weather in nice. Between the Stallings Center and the Community Center, the Bywater neighborhood can flourish while bringing the community members together.


EXPLORE THE SITE: CHARLES H. MORRIS CENTER AT TRUSTEE’S GARDEN Trustee’s Garden is a place of revitalization and restoration, and encourages the growth of gathering spaces for all different disciplines. The area is meant to be one that fosters healthy lifestyles through exercise, eating healthy foods and stimulating conversation. VISION:

1. Experience a vibrant community of creative business.

2.

Enjoy art, history, music, food, cultural activities, festivals and special events.

3. Relax in a place where you can sit, stroll and play in the common areas.

4.

Learn about sustainability, health and wellness through educational opportunities.

15


Garden Variety Savannah, Georgia A Center for Experiential Education, Food Prep, Dining, Performance

MEET THE CLIENT: All Walks of Life (AWOL) is a nonprofit youth outreach program that aims at using Hip-Hop culture to encourage positive youth development. CLIENT OBJECTIVES:

1. Create an environment that

educates young people about the importance of personal nutrition and self-awareness.

2. Involve the community in fund raising for All Walks of Life in order to expand the youth outreach.

3. Provide an opportunity for the

THE YOUTH EXPERIENCE: Behind the scenes, young people involved in AWOL are learning about a healthy diet, self-respect, and selfawareness.

community to come together in a setting that promotes exploration of self and place.

They tend the garden, cook in the kitchen, and work as servers and guides for the restaurant. They also perform and inform in the auditorium.

4. Explore the meaning and influence

THE COMMUNITY EXPERIENCE:

of conceptual Hip-Hop in a setting that is based on food growth, preparation and consumption.

5.

Encourage participation in a new, hands-on way of dining and socializing.

The community comes to Garden Variety for a one-of-a-kind dining experience. They move through the space as directed, focusing on different activities at each destination for an ultimate exploration of self through place.


Concept Hip-Hop: Syncopated Movement for an Innovative Dining Experience (that is synchronized with an educational experience).

1

Texture, Material, and Color Palette Inspiration Textured, 3-dimensional, and layered surfaces create the illusion of constant movement. Gold, crystal, and wood finishes act as a fresh, natural base for fun and unexpected pops of color. Bright teals, pinks, and yellows add interest and a playful element inspired by youth and Hip-Hop.

3


2

1

THE LOBBY

you are you...

anticipation

4

2

THE BUBBLE ROOM

you are know...

who

meet and greet

you

3

THE AUDITORIUM

ROOM

THE CANDY ROOM

you are what you do...

you are what you eat...

you are what you want to be...

engage in Hip-Hop

dine in an environment surrounded by your food in its rawest form

conclude the experience through self-expression

5 18

4THE EVERGREEN 5


First floor

Second floor

19


The Green Room Live Music Venue and Bar Richmond, Virginia

Richmond, Virginia A recent $52 million restoration to the James River and Kanawha Canals (as well as the Haxall Canal) was designed to attract business to the restaurants and nightclubs. Ranked 3rd best city for business. There is a significant art community. The Virginia Commonwealth University School of the Arts is constantly ranked as one of the best in the nation. Objectives To create a permanent space that can inform people of music and sustainable design. A well designed music venue that is open to all music lovers of every status. A place to showcase bands that are helping to save out planet in some way. Third floor

An innovation design for a typically dull type of facility.


Concept

An Ecological Unit Where Living and Non-living Things Interact and are Connected to Function as a Whole. Textures and colors are used to create a relationship between rustic materials (representing living elements) and lush materials (representing non-living elements).

Graffiti The warehouse has a raw feel to it which inspired the graffiti strategically painted on the walls. It creates a fun, artsy, unfinished look to the lounge. Using local artists to contribute to the finishing touches of a space is a great way to promote economical growth of a city as well as give the place a one-ora-kind feel.

View of the stage

View of the lounge

View of the restroom

View of the lounge

21


Lucky Strike Warehouse

Because of Richmond’s close proximity to the James River and the Kanawha Canal, many tobacco farmers were drawn to the area in the early 18th century. The popularity in tobacco growth sprouted what was called “Tobacco Row” - which was a collection of cigarette factories and warehouses along the river. Many of these facilities were multilevel brick buildings, constructed in a way to protect against fire. The Lucky Strike Building is the eastern most of this stretch of warehouses. View of the lounge

View of the lounge

View of the lounge

View of the stage


Stencil Design

This whimsical stencil of a girl blowing bubbles out of a microphone was designed using computer programs and hand drawings. It is a custom piece that can be found on the wall upon entering the lounge in The Green Room Music Venue and Bar.

23


24


25


“Fabric of the Future� Piece Composed of nails glued onto plywood

Process

I have always been drawn to the curves that make up French Baroque and Rococo motifs. There is something soft and alluring to the intricate softness and the femininity they posses. The concept behind this piece of work is to explore the juxtaposition of organic softness of a floral motif with the hard industrialness of nails and unfinished wood. The nails vary in color and shape to create a relief pattern that I first explored through detailed drawings. The form was then simplified. Does something so intrusive as a nail deplete the softness of an organic form? Or does it morph into a beautiful component?


Icecream Scoop

Old Man

27


Fine Art

Ice cream Scoop This drawing, done with charcoal and white pastel, was an exercise in making the object pop from the background without drawing an outline around it. Old Man Very loose drawing, in charcoal, of a bust sculpture.

Knock-on-Wood

Knock-on-Wood A personal piece composed of torn pieces of paper celebrating my older sister and myself as life-long experimentations for our father, originally a self-taught photographer who later received a master’s degree in the subject.


Sketches

29


Logo Design

Concept Meant to be witty and ironic, the idea for this logo started out with a bird looking into a window because of how beautiful the interior of the building is. Windows are used to allow the people inside of the building to keep touch with nature and the outside world. Sunlight pours into them, but they also can act as a frame around a beautiful landscape. For a bird, who is privy to the experience of freedom and beauty in the great outdoors, to be “jealous� of a confined space is unusual. Simplifying the original drawing and anchoring the bird into a circular area are really what made the image look like a logo instead of an illustration. The flow and curve express my attraction to rounded-out shapes in design.

Process


Dinnerware designed for Working Class Studio Summer 2012

3 dinnerware collections designed for the Working Class Studio product line. Guidelines as follows: 1. Must fit within the Working Class Studio brand. 2. Designs to be based on research specific to existing Working Class Studio products and consumers. 3. 3 different collections that can be mixed and matched among themselves.

31


Where’s the Rhombus? Collection 1

32


Potpourri Party Collection 2

33


Holy Roller Collection 3

34

Portfolio  

Collection of works completed in class while attending Savannah College of Art ad Design. Main focus is on Interior Design projects.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you