Page 1

alison perkins

[design

portfolio]


[design

philosophy]


the

most innovative designers consciously reject the standard option box & cultivate an appetite for thinking wrong. -UNKNOWN


[design

contents]


2 18 30 36 46 54 64

hospitality + the reve commerical + purfoods color theory + applebee’s assisted living + metamorphose retail + west elm residential + highwater residence competition + west grand condos


2

the reve


+ location: Miami, Florida

+ team:

+ concept: “Experience an escape where the boundaries between earth and sky are blurred and transcend the limits of reality into a surreal state of being. Enter an engulfing space and perhaps, catch a glimpse at what lies between. What will you feel, discover and engage in? Well, as our guest, that is for you to decide. At the Reve, it’s simple; you’re able to become the person you’ve always wanted to be.”

+ notes: By using a variety of reflective materials and a nuance of color, a rich environment was created that allowed the Reve to become a beacon of luxury. A facade treatment comprised of millions of glittering metal panels creates surreal movement on the outside that abstractly carries the radial power of the landscape and interiors throughout.

concept

Alison Perkins, Jenny Hills, Un Ian Lei, Lauren Schroeder, OPN

REV MAGNIFY


site analysis SURREAL

VERSE

the reve


sunset study inspiration

color scheme materials

the ANTICIPATION


the reve


the ARRIVAL lobby perspective [below]

lobby p


perspective

the reve


oraculum penthouse perspective [below]

visio suite perspective

the IMMERSIO


ON

spa bathroom perspective

the reve


sky bar perspective

cabana perspective [below]

indoor/outdoor restaurant perspective


the ESCAPE

lobby phantasma bar perspective

the reve


outdoor perspective [below]

outdoor spa perspective


the AWE

bungalow perspective

the reve


welcome to THE REVE. Sky Bar/ Restaurant D’or (Suites Type A)

Desir (Suites Type B) Oraculum (Penthouse Suites)

Business Nexus (Double-Double Studios)

Spa Fitness Phantasma (Suites Type C)

Visio (King Guest Studios)

Circulation Lobby Entertainment

Somnium (Bungalows)

program diagram Vertical Circulation

To The Beach

Indoor Outdoor Access

Main Entry

circulation diagram


7:00 a.m.

9:00 a.m.

11:00 a.m.

1:00 p.m.

3:00 p.m.

5:00 p.m.

sun studies

the reve


18

purfoods


+ location:

+ team:

concept

Des Moines, Iowa

FRESH

Alison Perkins, Jenny Hills, Magie Faukos, Alicia Snyder + Pigott Inc.

+ concept:

“To create a dynamic environment that exemplifies the fresh personality of the company. Soon, work will become play and the space with come alive with an energizing pulse. The heart of the space becomes the hub of collaboration�

+ notes:

Our goal was to create a space that was flexible, sustainable and most importantly, aspirational. The color scheme directly affects worker productivity and creative solutions were formed to increase informal collaboration.

ENERGIZING


site analysis PLAY

purfoods


color scheme material selections

lighting selections


collaborative hub perspective

purfoods


hallway elevation

ex

entryway perspective


second floor bathroom elevation

xecutive office elevation

first floor

purfoods


second floor break room perspective [below]

greenhouse perspective


rooftop garden perspective

division of space [first floor]

purfoods


division of space [second floor]

billing + intake perspective [below]

purfoods cafe perspective [


[below]

floating conference room perspective

purfoods


30

applebee’s


+ location: Alhambra, California

+ team:

NIGHTCLUB

Alison Perkins

+ concept:

+ notes: An original image was chosen to respresent our rebranded space and the NCS color application was used. Complementary colors were used for added contrast and emphasis on focal points

ENJOYABLE

oncept

“Applebee’s is known nationwide as the number one most successful restaurant chain. To compete with their booming business, I chose to rebrand their image into an upscale restaurant with a nightclub atmosphere. The dining experience will become more enjoyable with vivid colors pulled from an alternate complementary color scheme that stimulates appetite. This better matches their high quality of food service and allows for continuing growth”

UPSCALE


site analysis

applebee’s


FOCAL POINT

before image [below]

POP OF COLOR

AMBIENCE


after image

ncs color scheme

applebee’s


36

metamorphose


+ location: Panama Pacifico, Panama

+ team: Alison Perkins + Becca Wardon

+ concept:

+ notes: Color research shows that warm colors on white backrgrounds increase memory and mental stimulation. Metamorphose focuses on people’s “transformation over time” and implements wayfinding and healing through the use of carefully chosen colors. It was important to create an assisted living facility of the future as opposed to a sterile environment. This allows the residents to thrive and enjoy the next chapter of their lives.

ENVIRONMENT

concept

“By utilizing the natural environment and ample sunlight of Panama Pacifico, the perception of assisted living is changed and the quality of life is enhanced. People and places once again become familiar and the mind is engaged in a new way”

SUNLIGHT

NATU


URAL

site analysis

metamorphose


doorway elevations [below]

second floor

entryway elevation

bathroom elevation [below]

outdoor patio elevation


second floor

first floor

metamorphose


lounge perspective

outdoor cafe perspective [below]


common area perspective

common area kitchen perspective

metamorphose


second floor penthouse bedroom perspective [below] second floor penthouse perspective


memory care unit perspective

metamorphose


46

west elm


+ location: Rome, Italy

INDULGENT

+ team: Alison Perkins, Amanda Berkes + Jordan Bussanamus

NATURAL

“We want our customers to feel as if the products of West Elm can seamlessly transition from the store into their lives. Inspiring hues extracted from natural and comforting foods fabricate a warm and homey atmosphere, that helps convey it as an extremely indulgent, yet attainable and livable lifestyle�

+ notes: Working as a team internationally, the objective was to rennovate an existing cafe located in Rome to brand and house a West Elm store. Taking inspiration from the many cafes located in Rome, a natural and comfortable feel was created. Oversized sheer curtains were used to physically create vignettes, but still allow a visual view of the entire store.

concept

+ concept:

HOMEY


color scheme

site analysis west elm


first floor [basement]

second floor [main level]

third floor [mezzanine]

color inspiration


front door

exterior view [day]

entryway perspective

material selections

exterior view [night]

west elm


east section vignette perspective [below]

north section


back of store perspective

west section

basement perspective

south section

west elm


54

west grand condos


+ location: Des Moines, Iowa

+ team: Alison Perkins + Becca Wardon

“Through surrounding sheen and radiance, the space comes alive with a vivid and unique personality. The classic language of each piece embodies a collection of qualities that allows time to become timeless�

+ notes: Working with real clients and a budget of $100,000, the West Grand Condominiums wanted to update their existing lobby, ten corridors and the lower mailroom. Lighting, wall, flooring and ceiling surfaces were to be addressed, keeping in mind the original architecture of the building.

RADIANT

concept

+ concept:

CLASSIC

TIMELESS


site analysis west grand condos


lobby perspective

lobby perspective


existing conditions

west grand condos


+ location: Des Moines, Iowa

STRIPES

+ team:

+ concept:

concept

Alison Perkins + Becca Wardon

MODERN

“We favored a mid-century modern approach, allowing each arrangement to become a focal point. A classic color palette of gold, gray, chocolate brown and moss green was created and enforced with stripes of color and rich fabrics�

+ notes:

During the midterm review, the clients requested a new direction towards a transitional modern style. We decided to study the existing architecture of the building and found clean lines, geometric shapes and simplified forms.

MID - CENTUR


RY

selections

site analysis

west grand condos


mailroom perspective corridor perspective [below]

doorway elevation


lobby perspective (left)

lobby perspective

lobby perspective (right)

west grand condos


64

highwater residence


+ location: NYC, NY

+ team: Alison Perkins + Becca Wardon

PROPORTION

+ concept: “A sense of unexpected playfulness evolves throughout a space of exaggerated sophistication. The attention to detail allows everything to sparkle and a purposeful feeling of flawlessness to occur”

+ notes:

UNIQUE

concept

Given two side by side luxury apartments, the objective was to unite the two spaces in a way that catered to the different styles of Helen and Justin Highwater. It was meant to be a space to display art and house Helen’s ailing mother. With quirky, yet refined pieces around every corner, a sense of laughter and togetherness was promoted within a family that was strained, allowing healing to occur. Existing architecture became ornamentation with built in art walls and table leg inspired columns.

PLAYFUL


floor plan

site analysis

highwater residence


dining room perspective living room perspective [below]


floor plan bathroom elevation

kitchen elevation

longitudinal section

kitchen elevation

highwater residence


alison perkins

[the

contact]

[ aperkins@iastate.edu ] [ 563.209.4512 ]

Perkins Portfolio 2013  

A collection of Interior Design work completed at Iowa State University between 2009-2013.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you