Page 1

IPapril13_- 25-04-14 15:14 Pagina 1

ISOLATIE Plus! UITGAVE VOOR DE ISOLATIESPECIALIST JAARGANG 16 NUMMER 57


IPapril13_- 25-04-14 15:14 Pagina 2

OOI-NIEUWS

September 2014: IMU-start Utiliteits-vakman: markeer september met een groot uitroepteken op de kalender en trek nu je werkgever aan de jas. In september start de DHV-gecertificeerde, branche-erkende opleiding Isolatiemonteur Utiliteit: IMU. In de modulair opgebouwde IMU-opleiding komen alle facetten en disciplines van utiliteitsisolatie breed en praktisch aan bod. Natuurlijk zit de evergreen ‘elastomeer isolatie’ erin, maar gangbare ommantelingen, akoestische isolatie, hardschuim, brandveiligheid en bijvoorbeeld opzetten van wol en plaat komen eveneens ruim aan bod. De opleiding start met een instaptoets en wordt afgerond met een assessment, zoals het examen tegenwoordig wel wordt genoemd. In ongeveer een half jaar heeft de leerling zijn IMU-certificaat binnen. OOI heeft de IMU-opleiding ontwikkeld in samenwerking met isolatiebedrijven, producenten van isolatiesystemen en branche-organisaties. Op de achtergrond speelt de opdrachtgever een belangrijke rol: gebouwbeheerders, installateurs en andere partijen in de isolatieketen verlangen steeds vaker bewezen vakmanschap van isolatiespecialisten. Logisch, want het gaat om duurzaamheid, energieprestatie en bescherming van omvangrijke inves-

teringen in gebouwinstallaties en veiligheid. In beginsel is de IMU-opleiding geknipt voor isolatiemonteurs die reeds ervaring hebben opgedaan en feeling met het vak hebben ontwikkeld. Ook jong talent kan natuurlijk instromen: overleg met de OOI-specialisten en natuurlijk de instaptoets zorgen ervoor dat je met een goed gevoel aan IMU kunt beginnen en er een half jaar later met mooi toekomstperspectief weer afzwaait. Kijk op www.ooi.nl voor nadere informatie en begin met je werkgever aan de jas te trekken zodat je er in september bij bent. Tot zien in het opleidingscentrum in Spijkenisse.

IMI gevorderden De eerste IMI-opleidingen zijn afgerond, een volgend team is al hard op weg naar de eindstreep en vast van plan binnen een half jaar de industriële beroepscompetentie binnen te halen. IMI heeft zich overtuigend bewezen als standaardopleiding voor industriële isolatiespecialisten. Tijd voor de initiatiefnemers uit OOI en bedrijfsleven om voortvarend aan de slag te gaan met het vervolgtraject. De contouren tekenen zich langzaam maar zeker af in de verdiepte en uitgebreide competenties. Onder meer komen de gangbare aspecten van praktisch opmeten aan de orde. Houd www.ooi.nl en Isolatie Plus in de gaten en speel je vast in de kijker bij je werkgever.

Cursus-agenda De OOI-opleidingscentra in Spijkenisse en Groningen zijn tot aan de zomer druk bezet met cursussen. Nieuw in de agenda zijn de volgende cursussen: - Elastomeren 1 op 26 mei 2014 in Spijkenisse; - Foamglas 1 op 16 juni in 2014 Spijkenisse; - Elastomeren 2 op 7 en 8 juli 2014 te Spijkenisse; Aanvragen en aanmeldingen voor OOI-cursussen en –opleidingen - Armaflex 1 op 31 maart 2014 in Groningen; lopen altijd via de werkgever. Werknemers kunnen hun belangstelling - Elektrische tracing op 9 april 2014 in Groningen; het best bespreken met hun werkgever of leidinggevende. Via de - Armaflex 1 op 22 mei 2014 in Groningen; website www.ooi.nl en het OOI-team is alle informatie beschikbaar. - Armaflex 2 op 5 en 6 juni 2014 in Groningen; - Armaflex 1 op 19 juni 2014 in Groningen; Stichting OOI - Armaflex 2 op 26 en 27 juni 2014 in Groningen. Einsteinbaan 1, Postbus 2600, 3430 GA Nieuwegein Raadpleeg voor het laatste nieuws op het gebied van cursussen en Tel. Wendy Bosboom 030-630 04 04 opleidingen www.ooi.nl.

Informatie en aanmelding

De vakman is welkom Heb je het geweldig naar je zin in het isolatievak, of heb je met je team een mooi project onderhanden? Of een vaktechnische handigheid waar je collega’s hun voordeel mee kunnen doen? Neem even contact met OOI of met de redactie van Isolatie Plus. We komen graag kijken, met pen en camera in de aanslag en – voor het team – de beroemde Teamtaart onder de arm.

2

Isolatie Plus

APRIL 2014

Opleidingscentra OOI Puntweg 7, 3208 LD Spijkenisse Euvelgunnerweg 25, 9723 CV Groningen Tel. Martin Witter 0181-65 95 55 Tel. Bert Hoekstra 06-531 99 071 Bij de voorpagina: Stage in de industrie. Dat is nog spannender dan de opleiding. Wesley de Jong, stagiair bij Harsco, bevalt het opperbest.


IPapril13_- 25-04-14 15:15 Pagina 3

TA A R T VA N H E T T E A M

Stiso-team geniet van fraai project

“Ruimte voor kwaliteitsisolatie” In de voorjaarszon ligt het nieuwe Van der Valkhotel aan de Nieuwleusenerdijk in Zwolle er schitterend bij. Terwijl hier en daar technici de finishing touch verzorgen voor het welnesscentrum en enkele luxe kamers, genieten de gasten al van het royale terras. Het hotel heeft 180 kamers, zeventien zalen en natuurlijk bar- en restaurantvoorzieningen. Het team van Stiso Isolatiewerken uit Punthorst heeft hun deel van het project al enige tijd geleden afgerond, maar komt aan het einde van een drukke dag graag even terug voor de Teamtaart. Monteurs Harold Dekker, Niek Jan Huisman, Willem Vogelzang en calculator/werkvoorbereider Harmen Veerman stralen hun vakmanschap uit: ze genieten met recht en reden van hun eigen werk waaraan dik een jaar hard is gewerkt. Ze wijzen sportief naar

opdrachtgever Linthorst Installatietechniek uit Apeldoorn en principaal Van der Valk: er is letterlijk en figuurlijk de ruimte gegeven om van de warmteen koudeopslag in de kelder tot en met de luchtbehandelingsinstallatie op het dak perfect werk neer te zetten. Hoogtepunt is de centrale technische ruimte, tot in detail puntgaaf afgewerkt en – gezien de combinatie van kwaliteit en diversiteit – een visitekaartje voor het isolatievak. Geen wonder dat het Stisoteam hier ook geniet van eigen werk. “Voor ons als utiliteitsisoleerders een fantastisch project”, zegt ondernemer Albert Hulst. “Veel verschillende installaties met bijbehorende thermische, dampdichte en akoestische isolatie met eenzelfde diversiteit aan afwerkingen. Het kwaliteitsniveau van de installatiemontage is hoog, en dat komt de kwali-

APRIL 2014

teit van het isolatiewerk ten goede.” Het Stiso-team schenkt structureel veel aandacht aan kwaliteit en opleiding. Het bedrijf is actief betrokken bij de nieuwe gecertificeerde en branche-erkende OOI-opleiding Isolatiemonteur Utiliteit. Dat de Stiso-kandidaten met vlag en wimpel voor de instaptoets zijn geslaagd, wekt geen verbazing: wandel maar eens rond in de technische ruimtes van het Van der Valkhotel in Zwolle.

Isolatie Plus

3


IPapril13_- 25-04-14 15:15 Pagina 4

P O R T R E T VA N E E N VA K M A N

Harsco-Stagiairs Wesley de Jong en Sander van Ginkel:

”Na de basis van de opleiding tijd voor het échte werk in de industrie” Drie maanden lang zien Wesley de Jong en Sander van Ginkel alle hoeken van de complexe petrochemische installaties in Pernis. Harsco laat deze isolatiestagiairs uitgebreid, praktisch en instructief kennismaken met de uitdagende realiteit. Inmiddels staan er weer praktijklessen in het OOI-opleidingscentrum op de agenda om de opleiding isolatiemonteur te voltooien. Dat kan Wesley de Jong en Sander van Ginkel niet snel genoeg gaan. “Geef ons het échte werk maar”, vinden beiden. “Prachtige techniek, je kijkt je ogen uit.” Wesley de Jong, 24 jaar en Sander van Ginkel, 25 jaar. Ze zitten als aankomend vakman midden in de opleiding ‘Isolatiemonteur’. De praktijkstage, net drie maanden bij Harsco op een petrochemieplant in het Botlekgebied, zit er bijna op. En dan vraagt Isolatie Plus of je eigen vaktechnische inzichten hebt kunnen toepassen. ‘Wat denk je zelf?’ klinkt door als ze de vraag weglachen en wijzen naar projectleider Lau Mijnster met 27 jaar ervaring in “het mooiste vak van de wereld”. “Dit is de eerste plant die we van binnen zien”, antwoorden de stagiairs. “Dan klets je iemand met tientallen jaren ervaring echt niet in de hoek. Integendeel, voorlopig kijken we onze ogen uit en leren we heel veel vaktechniek waar we eerder nog niet van hadden gehoord.” Het omgekeerde – veel opsteken van ervaren isolatiespecialisten - gebeurt wel: de stagiairs rouleren over de verschillende teams zodat ze alle nuances van het vakmanschap op zich kunnen laten inwerken. Met enthousiasme als gemeenschappelijke factor: Wesley de Jong wil na de opleiding - liefst al tijdens - aan de slag in industriële isolatie om een goede boterham te verdienen. Collega Sander van Ginkel denkt er net zo over. Hij wil alles uit het vak halen wat er in zit en kijkt voorzichtig al vooruit naar verdere opleidingsmogelijkheden. Over hun huidige stage zijn ze dik tevreden: “Perfect geregeld, de beste stage die we gehad hebben. Als we de kans krijgen, komen we graag bij Harsco in dienst.”

Wesley de Jong: “Plaatwerk opzetten – nieuw of na onderhoud terugplaatsen – is een hele puzzel. Heel bijzonder. Met logisch nadenken zie je het verband wel. En je hebt rekening te houden met stoom- en elektrische tracing en appendages die het complex maken.”

Vak en team Na de tussenevaluatie weten de stagiairs natuurlijk hoe de vlag erbij hangt. Het

tiesystemen. En dat terwijl de installaties om je heen in vol bedrijf zijn: het sist,

mag in de krant: beiden hebben zich danig geweerd, hun talenten getoond en

bonkt en zo hier en daar stinkt het nu eenmaal ook. Daar moet je je draai kunnen

flink bijgeleerd. Natuurlijk valt er nog genoeg te ontwikkelen, maar juist daarom

vinden, als eerste stap naar de bevlogenheid voor ‘het mooiste vak van de wereld’.

is de stage midden in de opleiding gepland. Het vervolgtraject biedt nog volop

De andere kant van het verhaal is de industriële dienstverlener – Harsco in dit

ruimte om sterke punten uit te buiten en van eventuele zesjes mooie zevens of

geval – die graag jong talent binnen haalt en graag wil ervaren of het talent corre-

meer te maken.

spondeert met de mix van onder meer vakmanschap en veiligheidsbesef, team-

De stage heeft twee kanten: de kandidaat ziet helder wat industriële isolatie

werk, en klantgerichtheid.

inhoudt, en dat is nogal wat: behoorlijk ‘onschoolse’ installatie- en isolatiedimen-

Voor Sander van Ginkel en Wesley de Jong stonden bij de ‘mid-stage’-evaluatie

sies met grillige bochten en verlopen, tal van appendages en uiteenlopende isola-

de seinen wederzijds op groen. Roulerend tussen verschillende teams hebben bei-

4

Isolatie Plus

APRIL 2014


IPapril13_- 25-04-14 15:15 Pagina 5

den een soms duizelingwekkende én spannende vakindruk gekregen en enthousiast laten zien wat ze in huis hebben. Natuurlijk was het even wennen aan de strenge veiligheidseisen, die verder gaan dan schoen en helm. Juist daarom staat de stagiair altijd onder directe begeleiding van een HSE-gecertificeerde collega die hem snel vertrouwd maakt met het zero-tolerancebeleid op dit belangrijke gebied. Puzzel Voordat isolatietechniek op zijn pad kwam was Wesley de Jong op zoek naar uitdagend werk dat – daar is hij helder in – ook goed betaalt. “Het is mooi en interessant om isolatiewerk te maken. Op het OOI-opleidingscentrum werk je op dummies. In de praktijk is het toch anders. Ook mooi en interessant, maar ook lastig en in andere omstandigheden: je werkt geregeld in weer en wind en de ruimte is vaak beperkt. Plaatwerk opzetten – nieuw of na onderhoud terugplaatsen – is een hele puzzel. Heel bijzonder, en als je logisch nadenkt zie je het verband wel weer. En je hebt rekening te houden met stoom- en elektrische tracing en appendages die het complex maken. Natuurlijk heb ik wel eens verkeerd geknipt”, lacht hij. “Daar moet ik nog wel wat beter in worden. In de praktijk van de petrochemie is alles veel groter en ingewikkelder dan op de opleiding. Je gaar bepakt en bezakt met veiligheidsmiddelen in de buitenlucht aan de slag. Veel leuker. Het treft, ik ben een buitenmens en wilde op de opleiding dan ook liever op de buitenopstellingen werken. Als ik de opleiding heb afgerond wil ik eerst maar eens even aan het werk, geld verdienen en mijn rijbewijs halen. Dan zien

Sander van Ginkel (l) en Wesley de Jong: “Liefst het zware werk in de industriële isolatie”.

we wel weer verder.” Sander van Ginkel: “Het bevalt me uitstekend, heel bijzonder werk en ik kijk

ga’s allerlei vaktechnische dingen waar ik nog niet eerder van had gehoord. Dit is

mijn ogen uit. Eerlijk gezegd werk ik liever op de plant dan op het opleidings-

mijn eerste plant, en ik mag van mezelf zeggen dat ik in drie maanden een flinke

centrum. Op school leer je de basis, hier gaat het om het échte werk met andere

vooruitgang heb geboekt en inmiddels ook behoorlijk uit de voeten kan met

vormen en maten, met leidingwerk, tanks en apparaten. Ik leer van ervaren colle-

tekeninglezen. Ik heb eerder administratief werk gedaan, maar zittend werk is niet echt mijn hobby. Toen ik via een banenbeurs in aanraking kwam met isolatie, sprak het me meteen aan. Nee, in mijn familie zitten geen isolatiespecialisten. Iemand moet die stap zetten. Ik ben vastbesloten om na de opleiding me verder in het vak te verdiepen. Qua papieren wil ik het hoogst haalbare halen.” Terug naar de opleiding De stage zit er bijna op, Sander van Ginkel en Wesley de Jong schakelen weer over naar het ritme van de opleiding in het OOI-opleidingscentrum in Spijkenisse. “Dat wordt wennen. Je kunt het in vergelijking met de praktijk een beetje zien als vakantie, gezien de werktijden en de omstandigheden. Maar toch: geef mij de praktijk maar, liefst in de industrie waar je op één locatie steeds afwisselend werk hebt. Vooral nieuw plaatwerk is mooi”, vindt Sander van Ginkel. Een schitterende ‘paardenpoot’ waaraan hij heeft gewerkt staat wat hem betreft model voor het prachtige industriewerk. Ook Wesley de Jong prefereert het zware werk boven de opleiding. “Aan de ene kant zou je in de opleiding ook wel met complexere verlopen en grotere leidingdiameters kunnen werken, maar aan de andere kant zou je dat misschien afschrikken. Dus is het goed dat de opleiding rustig aan begint. Maar het zal wel even wennen worden om de petrochemie tijdelijk weer te verruilen voor het opleidingscentrum”, verwacht hij. Beide vakspecialisten in opleiding ronden met een goed gevoel hun Harsco-stage

Sander van Ginkel: “Ik wil alles uit het vak halen wat er in zit. Ik ben vastbesloten om na de opleiding me verder in het vak te verdiepen.”

in de petrochemie af. “Perfecte stage, goed geregeld, mooi werk, dus we willen graag verder!”

APRIL 2014

Isolatie Plus

5


IPapril13_- 25-04-14 15:15 Pagina 6

M E M O VA N M A R T I N

Gepokt en gemazzeld in het isolatievak?

Laat maar eens zien wat je kunt ”Wie zijn vak als isolatiespecialist beheerst, is altijd verzekerd van werk. En als dat – heel onwaarschijnlijk – niet het geval is, kun je zo terecht bij andere werkgevers in de techniek.” Dit bondige toekomstperspectief is opgetekend uit de mond van leidinggevenden in het industriële isolatiebedrijf. Het is beslist waar. Stichting OOI heeft er maar één ding aan toe te voegen: Laat maar eens zien wat je kunt. Met andere woorden: laat je vakmanschap vastleggen, dan neemt niemand het je ooit nog af.

Een OOI-opleiding is een effectieve weg naar een solide loopbaan in het isolatievak. Werkgevers gaan graag in zee met goed opgeleide vakmensen en investeren daar ook in. Er moet immers gedegen werk worden afgeleverd. Ook opdrachtgevers trekken aan hun contractors. Niet alleen omdat er veel geld gemoeid is met isolatie. Functie en behoud van installaties, ongestoord procesverloop, optimale beschikbaarheid van productiemiddelen en niet in de laatste plaats veiligheid zijn enorm belangrijk en mogen nooit in gevaar komen door slecht of niet-tijdig voltooid isolatiewerk. Veel opdrachtgevers stellen daarom hoge en concrete vakbekwaamheidseisen aan hun toeleveranciers. Het zal u niet verrassen dat ‘wij van OOI’ altijd de ‘OOI-opleiding’ adviseren. Maar wij weten ook als geen ander dat de praktijk ook een (bijna net zo) goede leermeester is. Tal van ijzersterke specialisten zijn gepokt en gemazzeld in de praktijk met steun van familieleden, betrokken collega’s en bedrijfsscholen. Die vaklui stammen soms nog uit het pre-OOI-tijdperk en het zijn ook de vaklui waarmee stichting OOI en de isolatieleerlingen van vandaag zo graag samenwerken. En ook onder de jongeren vinden we de nodige technici die misschien geen diploma maar wel kennis van zaken hebben. Immers, de echte praktijk is sinds mensenheugenis een bron van vakkennis. Vroeger van vader op zoon, later via leerbedrijven en het gildewijzen en nu via het moderne ‘training on te job’ binnen ervaren teams. Diploma ophalen Iedere vakman verdient zijn certificaat of diploma. Dat is immers het onbetwistbare bewijs van vakmanschap waaraan werkgever, opdrachtgever of wie dan ook

Weet je als vakman van de hoed en de rand? Laat je kennen en kunnen dan toetsen en certificeren.

kan zien wat iemand bewezen en wel in zijn mars heeft. Het is een soort paspoort tot de toekomst. Dat geldt ook voor de vakspecialist die zijn kennis en vaardigheden in de praktijk heeft ontwikkeld.

geval inventariseert de toets ook waar het nog aan mankeert, zodat een doelge-

OOI nodigt deze specialisten van harte uit om maar eens te komen laten zien wat

richte training alsnog het certificaat binnen bereik komt. Eigenlijk kan de ervaren

ze kunnen. ‘Kom maar op’ dus, maar we bedoelen dat wat vriendelijker, en

vakman langs deze weg zijn diploma komen ophalen. Niet omdat het niets voor-

eigenlijk heet het Eerder (soms Elders genoemd) Verworven Competenties ofwel

stelt, maar integendeel omdat het gaat om bewezen vakmanschap. Al heel wat

EVC. Dat komt er op neer dat met een serieuze, onafhankelijke en objectieve

vakspecialisten kunnen met het EVC-certificaat de toekomst beroepsmatig met

toets in het OOI-opleidingscentrum wordt vastgesteld of de vaardigheden beant-

een gerust hart tegemoet zien. Ook in de isolatiesector, waar onlangs een aantal

woorden aan de exameneisen. Zo ja, dan ben je spekkoper en kom je in aanmer-

collega’s langs deze weg IMI-gecertificeerd is.

king voor het certificaat. Zo nee, dan is er nog niet zoveel aan de hand. In dat

Kom maar op dus, en laat maar eens zien wat je kunt!

6

Isolatie Plus

APRIL 2014


IPapril13_- 25-04-14 15:15 Pagina 7

NIEUWS

Monteurs en plaatwerkers gediplomeerd Vier isolatiespecialisten zijn 2014 gestart met hun ingelijste vakdiploma. Marco Huisman en Jeffrey Schat (beiden Bilfinger Industrial Services) zijn geslaagd voor het examen Isolatiemonteur. Hun collega’s Stefan Veen en Andreas ten Velde (beiden Harsco Infrastructure en gestationeerd in de vestiging Klazienaveen) hebben het diploma Isolatieplaatwerker behaald. Regiodocent Herman Berens, links op de foto, zette zijn traditie voort om de gediplomeerden niet in de bloemen te zetten, maar ze te tracteren op een royaal pakket Groningse delicatessen.

Zwaar examen, prachtige resultaten

Eerste IMI-lichtingen gediplomeerd De eerste deelnemers aan de IMI-opleiding staan sinds kort breed stralend op hun project. Eind februari en begin maart 2014 stonden ze voor het pittige examen. Het merendeel scoorde prachtige resultaten: tachtig procent slaagde en krijgt binnenkort het branche-erkende persoonscertificaat uitgereikt. In het IMI-examen krijg je niets cadeau: je moet keihard bewijzen geschikt te zijn voor de uitdagingen van het industriële isolatievak. Dat betekent goed en voortvarend te werk gaan en laten zien dat je een plaats in de harde kern waard bent door weer en wind, ongemakken en kritische blikken te trotseren. Het praktijkexamen vindt dan ook volledig buiten plaats. Toch hadden de examenkandidaten geluk: in de planning had de commissie buiten het weerbericht voorjaar 2014 gerekend: het was prachtig weer, en geen straf om de buitenuitdaging aan te gaan. Maar verder was het hele uitdagende vakinhoudelijke spectrum wel aanwezig: grillige verlopen en rotbochtjes, tijdsdruk, beperkte manoeuvreerruimte, puntjes op de i van de veiligheid. En natuur-

De geslaagden: Aveson Jerley Job en Mark Man in ’t Veld (Harsco Infrastructure), Marcel

lijk de adrenaline: het is per slot van rekening examen, en je wil het persoonscertifi-

Paludanus, Kelvin Valk, Avni Tahiri, Kaya Taskin, Michael van Veldhoven, Vincent Mars,

caat halen. Zonder zenuwachtig te worden van die kritische blikken op de vingers.

Alex Grimminck, Clemente Reyes Pena en Vebi Kaili (Bilfinger Industrial Services), Chris van Wezel en Yonas Bereket, Addy Nolten en Mickey Jongenelen (Hertel). Op de foto de geslaagden

Vijftien geslaagden

in de bloemen, in gezelschap van hun leermeesters Ornando Keerveld en Martin Witter.

In 2013 klonk het startsignaal voor de branche-erkende en DNV-gecertificeerde opleiding IMI, de al ingeburgerde afkorting voor ‘Isolatiemonteur Industrie’. Op initiatief van vooraanstaande industriële isolatieondernemingen heeft Stichting OOI de praktijkgerichte opleiding ontwikkeld, geheel afgestemd op de vaardigheden waar het in dit segment van de technische branche op aankomt. Veel aandacht dus voor vak-

IMI-gevorderden

manschap ‘in wol en plaat’, onlosmakelijk verbonden met veilig werken, flexibele aanpak en het vermogen om kwaliteit en snelheid te combineren.

De Nederlandse branche telt heel wat vakspecialisten die hun vaardigheden in de

Vijftien kandidaten leverden eind februari/begin maart op het OOI-centrum te

praktijk hebben ontwikkeld. Op de plant wordt wel kritisch gekeken, maar noch

Spijkenisse – op het buitenterrein dus – knap vakwerk af. En het mag gezegd: natuur-

werkgever noch opdrachtgever staat daar met diploma’s te zwaaien.

lijk enigszins gespannen, maar vooral met het goede humeur dat plezier in het werk

Gelukkig is er het IMI-examen voor gevorden. Op 17 april 2014 nam een zevental

verraadt. In de ochtenduren draaide het om de theorie. Hoewel de meesten het liefst

ervaren isolatiespecialisten van Wiko Isolatie en Steigerbouw, Hertel en Bilfinger

aan de pijp staan, zetten ze ook een prima prestatie neer in de theorie.

deel aan het assessment in Spijkenisse om de examencommissie te laten zien wat ze

De IMI-ploeg is in totaal gestart met twintig kandidaten, waarvan er achttien voor het

in hun mars hebben. Bij goed gevolg kan binnenkort het welverdiende, branche-

examen zijn opgegaan. Op 2 april 2014 kon OOI-manager Paul de Koning aan vijf-

erkende diploma in ontvangst worden genomen. Mét bloemen en een dikke pluim

tien isolatiespecialisten het diploma uitreiken. Mét de handtekening van examinatoren

van de werkgever.

en certificeerder DNV. APRIL 2014

Isolatie Plus

7


IPapril13_- 25-04-14 15:14 Pagina 1

Gefeliciteerd

Ook Obama veilig met Rockwool

Wie kent hem niet? Leermeester Martin Witter, meer en meer bekend als ‘Mister OOI’. Al twaalfeneenhalf jaar maakt hij zich namens OOI sterk voor leerling en vak. Inderdaad in die volgorde: de cursist staat voorop, direct gevolgd door de passie voor het vak: fouten maken is niet erg, daarvoor kom je immers naar de opleiding. Maar inzet, liefst enthousiaste inzet, moet je wel zelf meebrengen, vindt Martin Witter. In de loop der jaren heeft Martin Witter honderden boeketten laten aanrukken om diploma-uitreikingen luister bij te zetten. En hij weet precies wat er geworden is van al die vaklui die via OOI getraind en opgeleid zijn. Tijdens een bescheiden jubileumfeestje in het opleidingscentrum in Spijkenisse was het nu de beurt aan hemzelf om in de bloemen te worden gezet. Van harte gefeliciteerd!

Als het om veiligheid gaat, kiest zelfs president Obama voor Rockwool. En niet zo zuinig ook. Daags voor zijn beroemde bezoek op 24 maart 2013 aan het Rijksmuseum te Amsterdam bestelde de veiligheidsdienst 750 stofdichte pakken steenwol – zo’n 325 kubieke meter –voor het Museumkwartier. Het doel is ook na afloop van de nucleaire top officieel geheim gebleven, maar het laat zich raden: een stevige veiligheidsbarrière. Logistiek dienstverlener Van Keulen uit Amsterdam heeft het geregeld, en president Obama was dankzij technische isolatie veilig achter een muur van steenwol. Een mooie order, maar eigenlijk was het meer een lening: de volgende dag mocht Rockwool de steenwolmuur weer komen ophalen.

Armacell op de Zuidpool Op de Zuidpool staat een aantal kleine, gezellig blauwe koepeltjes van het Noorse seismologische instituut Norsar. De high tech-inhoud is aan de buitenkant geweldig goed beschermd met Armacells Ultima. Het gaat om episensors, wereldwijd toegepaste ultragevoelige trillingsmeters die op moeilijk bereikbare plaatsen jarenlang onderhoudsvrij hun werk moeten doen. Episensors geven nauwkeurige bevingsinformatie door ter registratie en voorspelling van aardbevingen. Dat was althans de bedoeling. De metingen bleken echter onbetrouwbaar, ten gevolge van condensvorming bij grote temperatuurwisselingen en de extreme weersomstandigheden. Dankzij isolatie zijn de Zwitserse episensors, fabrikaat Streckeisen, voortaan wél betrouwbaar. En blauw.

Afneembare kap Een afneembare kap? Da’s heel niet moeilijk! Daarvoor hoef je echt niet op elastomeercursus. Dit staaltje van volautomatisch opengaande afsluiterkap troffen we aan op zee. Inderdaad, op zo’n plek waar alles draait om veiligheid. Ook de rest van het isolatiesysteem hing met ‘touw en plakband’ aan elkaar.

BRAM BOOMWOL Bram, we willen het CINI-handboek meer onder de aandacht brengen. Heb je een idee?

Geeft een lach cadeau.

DOOR PETER GERRETZEN

Wat dacht u hiervan?

!?!

Grappig toch? Hoppa!

COLOFON Isolatie Plus! Uitgave voor de isolatiespecialist. Isolatie Plus! is een uitgave van de Stichting OOI, bestemd voor werknemers in het isolatiebedrijf. De uitgave verschijnt viermaal per jaar. Isolatie Plus! bevordert het vakmanschap in het isolatiebedrijf door opleidingsinformatie, nieuws, reportages en achtergronden in beeld te brengen voor de isolatiespecialisten in de praktijk. Uitgave: Stichting OOI, Nieuwegein in samenwerking met Print Rendement, Beuningen en Alinea-Stokvisch, Beuningen.

Uitgever: Print Rendement Tituslaan 13, 6642 AP Beuningen Telefoon: 024-677 69 30 E-mail: info@printrendement.nl Redactie: Alinea-Stokvisch Wingerdstraat 63, 6641 BM Beuningen Telefoon: 024-675 18 93 E-mail: info@alinea-stokvisch.nl Redactieteam: Ewald Lohmann (Alinea-Stokvisch) Willy Marks (Stichting OOI) Cor-Hilde van Beijeren, Bergen en Henegouwen (Stichting OOI-CNV) Joop Ettekoven (Stichting OOI-VIB)

Fotografie: Photol, Cuijk Alinea-Stokvisch Stichting OOI Vormgeving: PINTA Grafische Producties, Benschop OOI-secretariaat Einsteinbaan 1 Postbus 2600, 3430 GA Nieuwegein Telefoon: 030-630 04 04, Fax: 030-605 32 08 e-mail: info@ooi.nl Druk: Ten Brink Offset, Meppel

HiHi Hi

I

Isolatieplus57 april2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you