Isolatie Plus 76 - Juli 2019

Page 1

JAARGANG 21 NUMMER 76


OOI NIEUWS

Cursusagenda 2019 21 augustus 2 september 2 september 5 september 12 september

Start Opmeten Industrie Kort (4 dagen) Start isolatie Plaatwerk (14 dagen) Start IMI (21 dagen) Montagetraining Elektrische Tracing Armaflex 1

26 september 3 oktober 16 oktober 7 november 25 november

Praktisch Opmeten (1 dag) Start IMI Allround (11 dagen) Start Opmeten Industrie Kort (4 dagen) Praktisch Opmeten (1 dag) Armaflex 2

Wijzigingen onder voorbehoud en cursussen kunnen alleen doorgaan bij voldoende deelname. Indien u interesse heeft in onze overige cursussen (www.ooi.nl/nl/cursussen-overzicht), een cursus op maat of andere data is dat in overleg uiteraard ook mogelijk. Email uw wensen naar info@ooi.nl.

Nieuwe waarnemend directeur OOI Hylke Warners treedt per 1 augustus 2019 aan als waarnemend directeur van OOI. Hij volgt in die functie Jordi Metten op die zich na een interim periode in deeltijd weer volledig gaat richten op OTIB, het opleidingsfonds voor het technische Installatiebedrijf. Warners is bekend met techniek en opleidingsfondsen. Zo was hij onder andere senior beleidsmedewerker onderwijs van BOVAG en is hij als bestuurslid betrokken bij Stichting NexTechnician (SNxT). Deze heeft ten doel bedrijfsleven en onderwijsinstellingen in het mbo te ondersteunen bij opleidingsprogramma’s. Warners gaat zich bij OOI samen met het paritaire bestuur en in nauwe dialoog met de isolatiesector richten op versteviging en verdere uitbouw van het cursusaanbod.

Communicatie voor voorman/uitvoerder Goede communicatie met de opdrachtgever is van groot belang voor het slagen van een isolatieopdracht. Dat vindt ook H.J. Crombach Isolatiebedrijf in Heerlen. De door OOI verzorgde cursus voorman/uitvoerder voor deze onderneming is op locatie uitgebreid met een cursus communicatie. De totale cursusduur werd zo in totaal vijf lesdagen (3,5 dagen voorman/uitvoerder en 1,5 dag communicatie). Communicatietrainers Henry Hartsuiker en Elly Brekel onderstreepten nut en noodzaak van goed communiceren en gaven de cursisten daar handige praktijkgerichte instrumenten voor. Na het met goed gevolg afleggen van een toets konden alle cursisten trots het certificaat ontvangen. Op de foto bij het busje vlnr: OOI-docent Martin Witter en de Crombach-medewerkers Danny Seroo, Michiel Thoma, Etienne Hochstenbach, Piet Berger en Ruud Jorissen. Daarnaast: Henri Hartsuiker en Elly Berkel.

Leerling monteur Industrie OOI ondersteunt bedrijven die nieuwe medewerkers en uitzendkrachten snel en gericht willen trainen in de basisvaardigheden van technische isolatie. Recentelijk trad een groep van Starpowerpeople en De Werkshop aan voor een vierdaagse praktijktraining als leerling hulpmonteur in de industrie. Er is gewerkt aan de vaardigheid van het maken van een uitslag voor een segmentenbocht zonder plaatwerk, minerale wol en pir. Deze moest vervolgens worden geproduceerd en gemonteerd. Ook het maken van een T-stuk 90 gr, T-stuk 45 gr en centrisch verloop zijn onderdeel van de training. De kandidaten worden zo praktijkgericht mogelijk geschoold. Op de foto vlnr de heren Ibrahim Ohdifa, Abrha Tesfay, Yosief Fanuel Tesfamariam, Mustafe Ahmede Abdirahman , OOI-docent Bert Hoekstra, Patrick Musters en Abdelkader Sahibi.

2


TAART VOOR HET TEAM

Eerste gecertificeerde digitale opmeters

Tablet en PrefApp vergemakkelijken het opmeten

Wie bij wil blijven moet bijleren. Dat geldt ook voor het team dat we deze keer in het zonnetje zetten. Het is ook een speciaal team, want niet alle deelnemers hebben dezelfde werkgever, al werken ze wel allemaal op dezelfde locatie. Begin van alle isolatiewerk is het opmeten. Dat gebeurt traditioneel met een duimstok of rolmaat waarna de plaatwerkerij aan de slag kan met het prefab produceren van T-stukken, paardepoten, hoedkappen, bochten e.d. Maar de tijd staat niet stil. Sip’s United, het samenwerkingsverband van Bilfinger Industrial Services en Brand Energy and Infrastructure Services op de locatie Shell Pernis heeft voor dit belangrijke werk een opmeetapp ontwikkeld voor de tablet. OOI werd ingeschakeld om in een driedaagse cursus op locatie (twee dagen in het Logistiek Centrum Roosendaal en een bij OOI in het Intechnium in Woerden) de opmeters wegwijs te maken met het digitaal opmeten via de PrefApp. Het is even wennen, maar het opmeten zal met de app uiteindelijk een stuk gemakkelijker gaan. Het eerste team dat de cursus heeft doorlopen is enthousiast.

Ruud Beeke is er al redelijk vaardig in, omdat hij dan ook een van de leden van de begeleidende werkgroep. Hij heeft zijn jarenlange opmeetervaring ingezet om de app verder te helpen ontwikkelen. De echte handigheid en snelheid van werken zullen de digitale opmeters na de cursus in de praktijk opbouwen. Tijdens de evaluatie werden de puntjes op de i gezet, maar alle deelnemers kunnen zich nu de eerste gecertificeerde digitale opmeters noemen. En natuurlijk is er tijd vrij gemaakt voor de welverdiende taart. Op de foto van links naar rechts: OOI-cursusleider Martin Witter, Hazim Hailahovic, Quirien Daas, Danny Liebrechts, Kees de Leeuw, Ruud Beeke (met taart) en Ton Smorenberg en cursusleider Ornando Keerveld.

3


PORTRET VAN EEN VAKMAN

Jeffrey van der Hoeven, isolatiemonteur Altrad Hertel Industrial Services

‘Ik wil graag aankomend voorman worden’ Met een afgeronde studie electrotechniek toch liever de isolatiesector in. Jeffrey van der Hoeven zit na de OOIopleiding Isolatiemonteur Industrie (IMI) helemaal op zijn plek bij Altrad Hertel. “De afwisseling, de leuke collega’s en het werken met je handen, ik vind de isolatie een prachtig vak”. En dat wordt gewaardeerd, want hij start na de zomer met de IMI-Allround. Zet een aantal collega’s met alle persoonlijke beschermingsmiddelen op een rij en je haalt isolatiemonteur Jeffrey van der Hoeven (32) er zo uit. Hij draagt als enige de gele manchetten die bescherming bieden tegen tracing en wol over in plaats van onder de mouwen van zijn werkoverall. “In het begin was ik nogal gevoelig voor de minerale wol”, zegt de isolatiemonteur. “Toen ben ik deze manchetten óver mijn kleding gaan dragen, met mijn handschoenen daar weer overheen. Nu ben ik optimaal beschermd en heb ik er geen last meer van. Mijn collega’s moeten er wel eens om lachen, want ik ben de enige die zo rondloopt. Maar het helpt me echt”.

Jeffrey van der Hoeven met de kenmerkende manchetten over zijn mouwen.

4

Electromonteur We spreken Jeffrey op zijn werk in de Europoort. Hij werkt inmiddels 3,5 jaar in het isolatievak, maar hij heeft toch al redelijk veel ervaring op de diverse industriële locaties waarop Altrad Hertel actief is. “Van huis uit ben ik electromonteur, maar na mijn studie kon ik toentertijd geen werk vinden. Ik heb een tijd via het uitzendbureau gewerkt en ben ik onder andere productiemedewerker geweest. Ook was ik zes jaar lang postbezorger. Via een vriend van mijn oudste broer die er toentertijd op kantoor werkt, kwam ik in aanraking met Hertel. Mijn vrouw heeft me ook erg gesteund om deze stap te maken. Na een goed sollicitatiegesprek kon ik als leerling isolatiemonteur aan de slag”. Dat ging vanzelfsprekend niet direct van een leien dakje. Isolatie is immers een vak. “Ik weet nog in het begin, man dat vond ik echt zwaar. Over acht meter isolatie deed ik bijna een hele dag!” Hij moet er zelf om lachen. “Van post bestellen naar isoleren is een heel verschil”. Mappen In de eerste periode liep Jeffrey mee met doorgewinterde monteurs die hem in de isolatie een beetje wegwijs maakten. Zo leerde hij ook de verschillende bedrijven op de tankterminal en in de chemiehaven in Rotterdam Europoort kennen. “Ik ben begonnen bij Emerald, maar ik heb ook bij Vopak gezeten. Ook twee locaties van de NAM waren een leuke ervaring. Daar was ik helemaal in het begin even de enige isolatiemonteur. Met meerdere collega’s heb ik daar ook meegedraaid in een stop”. Jeffrey is momenteel al weer enige tijd aan het werk bij Gunvor Petroleum, en dat redelijk zelfstandig. “Ik werk ook wel met collega’s, maar voor het kleinere werk krijg ik mappen mee van wat er moet gebeuren en dat doe ik dan”. Ook bij een van de grotere recente klussen, het met foamglas isoleren van een verwarmde gasbol, was Jeffrey betrokken. “We hebben een leuke ploeg collega’s. Je krijgt hier volop kansen en dat maakt het werk leuk en afwisselend. Ik had na een paar weken al installatiekennis. Op basis van een foto van het isolatiewerk weet ik wel ongeveer waar ik dat op de plant kan vinden. Ik onthou dat soort dingen. Ik had ook niet gedacht dat isolatiewerk me zo goed zou passen”.


Na de IMI bij OOI in Woerden gaat hij nu ook op voor IMI-A.

Jeffrey werkt aan installaties en tracés, dus voornamelijk warmte-isolatie. Daarbij heeft hij profijt van de OOI- en andere cursussen zoals Perslucht en Hoogwerker die hij met goed gevolg heeft afgelegd. Het interessante van de IMI-cursus bij OOI vond Jeffrey onder andere het monteren volgens de CINI-standaard. “Dat heb je hier in de Europoort veel aan”. CINI staat voor Commissie Isolatie Nederlandse Industrie, die regels heeft geformuleerd hoe je goed kunt te isoleren. De organisatie is uitgegroeid tot het standaardisatie instituut op het gebied van thermische isolatie voor de (petro)chemie, proces industrie, elektriciteitsbranche etc. “Ook heeft OOIdocent Martin Witter me in de IMI geleerd hoe ik bochten moet snijden. Ik kan het volgens de regels hoe het hoort, maar in de hectiek van de praktijk werk je veel op het oog. Samen met een collega heb ik een tijd terug zes nieuwe leidingen geïsoleerd. Dat is wel bijzonder, want daarvoor had ik voornamelijk onderhoudswerk gedaan. Als ik er nu langs loop, moet ik toch altijd even mijn hoofd draaien en denken: ‘Kijk, dat heb ik er toch maar even mooi opgezet”. Geroutineerd De ambitie en liefde voor het isolatievak werd ook door Altrad Hertel opgemerkt. Dat is de reden dat Jeffrey later dit jaar de IMI-allround van zijn werkgever mag gaan doen. Het sluit goed aan op zijn wensen. “Ik wil nog veel meer dingen leren, zoals plaatwerk. Ik krijg nu al de kans om het hier zelf te doen, maar dat is nog het kleine werk: rozetjes en kokertjes maken. Grote kasten en dergelijke is nu nog te hoog gegrepen. Vaatjes doe ik nog samen met een collega. Daar leer ik ook veel van. Mijn ervaring is als je iets wilt leren, dan zijn er genoeg collega’s die het leuk vinden om het je uit te leggen. Plaatwerk is ook echt een vak. Als je ziet hoe geroutineerd sommigen daarin zijn, ongelofelijk! Zelf leren opmeten vind ik ook wel handig als

je isolatiemonteur bent. De IMI-allround is weer een volgende belangrijke stap, want na aankomend voorman, wil ik uiteindelijk voorman worden. Isolatiewerk en mensen aansturen lijkt me helemaal geweldig, maar niet eerder dan dat mijn isolatiekennis nog een stuk beter is dan nu”. Als hij een baan aangeboden zou krijgen in de electro zou hij die nu niet meer nemen. “Nee, echt niet. We hebben hier een goed team met leuke collega’s die goed samenwerken. Dat vind ik belangrijk. Je leert ook heel veel. Je moet veel dingen meten voordat je gaat isoleren. Elke plek is toch weer anders. En daar komt nog bij dat ik net als in de electro graag met mijn handen werk. Nee, ik zit hier goed”. En hoe lang doet Jeffrey inmiddels over acht meter isolatie? “Een klein uurtje”, zegt hij lachend. “Langer zal het niet zijn”.

“Isolatiewerk en mensen aansturen als voorman lijkt me helemaal geweldig, maar niet eerder dan dat mijn isolatiekennis nog een stuk beter is dan nu”.

5


MEMO VAN MARTIN

Met de stroom mee Het is een mooie tijd om in de isolatiesector te werken. In de utiliteitsbouw komen met vaste regelmaat nieuwe projecten af en in de industrie staan redelijk wat turnarounds gepland. Kortom het is druk. Reden waarom OOI zich samen met de isolatiesector hard maakt om meer mensen voor dit mooie vak te winnen en op te leiden. Misschien ken je zelf nog wel iemand, want de ervaring leert dat wie enthousiast over zijn vak kan vertellen, altijd een gewillig oor vindt. “Ja, wat doe jij dan?” “Ik ben isolatiemonteur”. “Waar monteer je dan isolatie”. “Op leidingen en appendages van -150 tot +1000 graden in allerlei sectoren van scheepsbouw tot koelhuizen, van chemische- tot chocoladefabrieken”. “Goh, interessant”. Wie heeft dit gesprek niet gevoerd op verjaardagen of feestjes? Het isolatiewerk is belangrijk. Het zorgt voor veiligheid, maar ook voor een goede procesgang. Zonder isolatie zou de wereld een stuk meer energie gebruiken en sneller opwarmen. En dat willen we juist niet, want dan smelten de poolkappen. Daarom moet isolatie goed en degelijk worden aangebracht. En daar heb je vakmannen en vakvrouwen voor nodig die van belangrijk, maar ook afwisselend werk houden. Het jammere is alleen dat ons mooie vak eigenlijk erg onbekend is. Huh? Isolatie en poolkappen? Onze discipline is in geen enkele beroepengids terug te vinden. Belangrijk Gelukkig zijn er genoeg isolatiebedrijven in de regio die open dagen organiseren om het algemene publiek kennis te laten maken met de isolatiesector. Doet jouw bedrijf dat nog niet? Misschien toch eens proberen, want het werkt. Ook laten ondernemingen hun gezicht zien op banenmarkten en technische dagen, maar ook gastlessen en spreekbeurten op scholen. Ook dat is belangrijk om met elkaar in gesprek te komen. Onbekend, maakt immers onbemind. Gelukkig leert de ervaring ook, dat wie eenmaal met het isolatievirus is behept, zich graag inzet voor mooie isolatieprojecten. En omdat het werk zo veelzijdig is, geen enkele afsluiter is immers hetzelfde, ben je feitelijk ook nooit uitgeleerd.

Introductiecursussen zijn een goede manier om het vak te leren kennen. Misschien weet jij iemand die het wil proberen?

Instromers Wie geïnteresseerd is in isoleren of plaatwerk moet natuurlijk wel de fijne kneepjes van het vak leren. Daar hebben we bij OOI genoeg cursussen voor. Of het nu gaat om de basisvaardigheden of het specialistische werk, en of het nou elastomeer, minerale wol of plaatwerk is. Maar we hebben ook introductiecursussen om kennis te maken met het vak. Deze instromerscursussen houden we voor iedereen die wel interesse heeft, maar nog niet weet of het isolatievak ook bij hem of haar past (gelukkig leert hier de ervaring ook weer, dat wie het vak leert kennen, het ook meer dan waardeert). Deze snuffelcursussen verzorgen we voornamelijk voor bedrijven en organisaties die zich bezighouden met personeelswerving en -selectie. No worries Wat moet ik hier nu mee zul je denken? Nou, onderschat nooit de kracht van mond-to-mond reclame. Misschien ken je wel iemand die je geschikt vindt voor het isolatievak, maar heb je het er nog nooit met hem of haar over gehad. Toch maar eens doen dus. Misschien komt er niets uit, maar misschien ook wel. In dat laatste geval zorgen wij wel voor de opleiding. No worries. Informatie en aanmelding: Via de website www.ooi.nl

Wie het isolatievak leert kennen, weet het direct te waarderen.

6


Beroepenwedstrijd Isolatie speelt deelnemer ĂŠn bedrijf in de kijker

Gezocht: keien in minerale wol en profs in plaatwerk Wie wordt Nederlands kampioen isoleren en plaatwerk? OOI zoekt enthousiaste, trotse en (een beetje) stressbestendige isolatiemonteurs en plaatwerkers voor deelname aan de Nationale Beroepenwedstrijd Isolatie. Deze worden op 21 en 22 oktober 2019 gehouden bij de OOI in Woerden. Voorwaarde is dat een deelnemer op 8 oktober 2020 nog geen 28 jaar oud mag zijn. Doe je mee? De Nationale Beroepenwedstrijd Isoleren begint inmiddels een goede traditie te worden. Jonge professionals werkzaam in de isolatiesector meten zich aan elkaar aan de hand van enkele isolatieopdrachten. De werkstukken worden gejureerd door twee vakdocenten van OOI. Behalve een leuke ervaring voor de deelnemer, is het ook erg leerzaam want het gaat er om volgens de specificaties goed isolatiewerk te laten zien. Zowel de deelnemers als de betrokken bedrijven tonen bovendien welk isolatietalent ze in huis hebben. Europees De Nationale Beroepenwedstrijd wordt omgeven met publiciteit op sociale media en ook vakmedia zoals Isolatie Magazine besteden uitgebreid aandacht aan het evenement. De nationale winnaars in de categorie Isolatie en Plaatwerk vormen samen het team dat de Nederlandse eer hoog gaat houden tijdens de Europese Beroepenwedstrijd Isolatie in 2020. Deze wordt van maandag 5 oktober tot en met donderdag 8

oktober 2020 gehouden tijdens de gecombineerde vakbeurzen Energie/ Industrial Heat & Power in de Brabanthallen in Den Bosch. Deze manifestatie wordt druk bezocht door onder andere installatiebedrijven en assetowners en is daarmee voor de isolatiesector en iedereen die erin werkt een uitstekende gelegenheid om zich bij die doelgroepen te presenteren. Inschrijving De inschrijving voor de Nationale Beroepenwedstrijd is inmiddels geopend. De eerste aanmeldingen van enthousiaste isolatiemonteurs en plaatwerkers zijn al binnen. Wacht dus niet te lang en meld je aan!

GeĂŻnteresseerde kandidaten/bedrijven kunnen contact opnemen met OOI: tel. 0181-659555 of info@ooi.nl. Doe dat snel, want de inschrijving sluit kort na de zomervakantie.

7


Niet uitgeslapen Isolatiematrassen zijn handige, goed isolerende hulpmiddelen voor afsluiters en appendages waar het isolatiewerk door onderhoud of inspectie wel eens van de installatie af moet. Matras losmaken, doen wat je moet doen en de matras weer aanbrengen. Dat laatste is nadrukkelijk wel de bedoeling, want anders heeft niemand er wat aan en wordt het ketelhuis wel heel erg warm. Op de foto dan ook een voorbeeld van hoe het niet moet. Alle matrassen er tegelijk af, ja dan wordt het een heel gepuzzel om de boel weer op de juiste plek te krijgen. Dus een gevalletje van niet nadenken en liever lui dan moe. Of zou de installateur voor zichzelf een lekker warm bedje hebben gemaakt? Erg uitgeslapen is hij of zij in ieder geval niet.

Holly Hendry is een Engelse kunstenares met een fascinatie voor wat meestal verstopt zit in gebouwen: de installatie. Dat leidt tot kunstwerken en installaties waar je graag wel wat langer naar wilt kijken. Haar kunstwerk ‘Cenotaph’ won recentelijk de Arts Foundation Future Awards 2019. De jury kon de manier waarop ze met plaatwerk aan de slag ging wel waarderen. Wij vinden een installatie ook al gauw een kunstwerkje, maar het zal elke installateur en isolatiemonteur goed doen te weten dat mooi plaatwerk ook in de prijzen kan vallen in de categorie architectuur.

BRAM BOOMWOL LAAT HET OVER

HIER OPSTELLEN

AAN DE VAKMAN

Een klimaatdemonstratie!

Nogal Wiebes...

DOOR PETER GERRETZEN

De overheid zou technische isolatie in de industrie verplicht moeten stellen!

ISOLEREN EERST!

Alleen dan halen we de doelen uit het klimaat akkoord.

Cini handboek isolatie voor de industrie

!?

!!

Daarover doe ik geen toezeggingen!

Wiebes

Van buiten kun je eigenlijk nooit zien wat er onder het isolatiemateriaal zit. Okee, je kunt scannen, je kunt een thermische foto maken, en je kunt de isolatie er af halen. Maar de snelste en beste methode is natuurlijk gewoon er op zetten wat er in zit. Zoals hier in deze parkeergarage in Amersfoort. En dan niet een klein onooglijk stickertje, maar gewoon zo als het hoort: duidelijk, helder. Iedereen weet hier waar hij aan toe is.

Wat is dat dan?

KLIMAAT AKKOORD

Duidelijk, helder, klasse

COLOFON Isolatie Plus! Uitgave voor de isolatiespecialist. Isolatie Plus! is een uitgave van de Stichting OOI, bestemd voor werknemers in het isolatiebedrijf. De uitgave verschijnt viermaal per jaar. Isolatie Plus! bevordert het vakmanschap in het isolatiebedrijf door opleidingsinformatie, nieuws, reportages en achtergronden in beeld te brengen voor de isolatiespecialisten in de praktijk.

Redactie: Kees de Vries Redactie A. Noordewier-Reddingiuslaan 85 3066 JA Rotterdam, T (010) 220 61 61 E info@keesdevriesredactie.nl Redactieteam: George Kruithof (Stichting OOI) Kees de Vries (Kees de Vries Redactie)

Uitgave: Stichting OOI, Woerden Uitgever: Print Rendement Tituslaan 13, 6642 AP Beuningen Telefoon: 024-677 69 30, E-mail: info@printrendement.nl

Tekst- en beeldbijdragen: Hoegina de Boer

Fotografie: Photol, Kees de Vries Alinea-Stokvisch, Stichting OOI Vormgeving: PINTA Grafische Producties, Benschop OOI-secretariaat Korenmolenlaan 4, 3447 GG Woerden Telefoon 0181- 65 95 55 e-mail: info@ooi.nl Druk: Zalsman, Zwolle