Page 1

ALINA LUDVIGA p

o

r

t

f

o

l

i

o


CONTENT:

YEAR 1

live/workspace container architecture

beach hut organisation

negative space syn-the-sis


YEAR 2

lost in the woods organisation

OTHER WORK

lego+ikea branding

vintage warehousegreenshoots

life drawing

logo/branding

visuals


LIVE / WORKSPACE CONTAINER ARCHITECTURE BRIEF: using four shipping containers create a living and working space for two people. consider the location, site and narrative. container information: 1x large (12000 mm length, 2330 mm width, 2350 mm height), 1x medium (5870 mm x 2330 mm x 2350 mm), 2x small (2800 mm x 2330 mm x 2350 mm). CLIENTS: jake (26) - arthur’s grandson, MA architecture student, works part time, so is rarely at home, is a typical ’night owl’, athletic and enjoys water sports, loves board games, loves spending time with his family and friends, enjoys cooking. arthur (65) - jake’s grandad, world famous writer, but claims not to be writing anymore, avoids publicity and meeting people he doesn’t know, still spends hours writing every morning, because of his poor health rarely leaves home, is a typical ’morning person’, loves board games, every weekend hosts gatherings for family and close friends, owns a huge book collection, enjoys cooking.


PRECEDENT IMAGES

ground floor 1. bedroom 2. relaxing space 3. kitchen 4. writing studio/library 5. wc 6. bathroom first floor: 7. bathroom/wc 8. bedroom/studio 9. terrace

section a-a 1:100

north elevation 1:100

east elevation 1:100


a first floor 1:100

roof plan 1:100

a

sketch models exploring layout options 9.

8.

4. 7.

6. 5.

b

3.

2.

b

1.

a

section b-b 1:100

DEVELOPMENT

a

WORK


city centre(3.4km)

A612, daleside road (600m)

SITE colwick park, nottingham location fits with the narrative as it’s a relatively remote place out of the city centre, that suits Arthur’s need for peace and quiet, but at the same time is convinient enough for Jake to proceed with his life’s rhythm.

N 20 m

river trent (360m)


N location

the national watersports centre

marina

AXONOMETRIC

(not to scale)


1:20 model


BEACH HUT STRUCTURE SITE: dungeness, kent. it has one of the largest banks of shingle in the world. there is a royal society for the protection of birds. CONSTRUCTION: cross laminated timber and timber frame. SIZE: 22m3 C L I E N T S: family of three people father(30), mother (30) and a son(7). all family is passionate about watching birds and active lifestyle. CLIENT BRIEF: ’we would like a safe and secure accommodation for weekends (possibly longer at certain times of the year), that is beautiful internally and externally. allowing interaction with the views, shoreline and the surrounding area. all furniture should be built into walls or the floor allowing at certain times during the day as much space as possible.’ list of their essential needs: relaxing internal space, kitchen area, eating, sleeping for 3, area to sit, storage and outdoor space - no bigger than 5m sq.


south elevation 1:50

east elevation 1:50

top coated spruce cladding colour: black resistant to decay (class 3) supplier: PlatoWood

top coated spruce cladding colour: light grey resistant to decay (class 3) supplier: PlatoWood

west elevation 1:50

structural frame: timber structure: cross laminated timber (insulated)


section a-a 1:50

5.

4.

1.

2.

3.

GROUND FLOOR: 1. Sleeping space 2. Storage space 3.Kitchen area FIRST FLOOR: 4. Sleeping space 5. Roof terrace

N

1.

4.

2.

5.

3. a

ground floor 1:50

1.

a

a

a

first floor 1:50


VISUALS

east facade beach hut’s location

the old lighthouse

east facade

dungeness bird observatory

shingle house by NORD architects

nuclear power station

site plan( not to scale)

N

view from south-west


WEST FACADE

security features (fold in-up-down shutters for front (east) facade and all windows)


2. 3.5m width x 5m lenght x 7m height

arkwright bridge - the link space 1. 3.5m width x 15m length x 3m height


NEGATIVE SPACE G A L L E R Y / C I N E M A / M U S E U M O F FA I L E D ARCHITECTURE

akrwright bridge (the link space). it connects arkwright building with maudsley building.

SYN-THE-SIS:  the combining of seperate elements or substances to form a coherent whole (dictionary.reference.com)  refers to a combination of two or more entities that together form something new, alternatively, it refers to the creating of something by artificial means (dictionarysynonyms.com)  the process of producing a compound by a chemical reaction or series of reactions, usually from simpler or commonly available starting materials (dictionary.reference.com) BRIEF: survey the Arkwright bridge space and use it as ’the link space’, remove it from its original location, remove its identity. each of the existing entrances of ’the link space’ have attached new volumes of space. create new narrative and context.

3. 7m width x 10m length x 8m height

at least one of the new spaces must act as an entrance to the art gallery/cinema. all of the areas can be subdivided with planes both vertically and horizontally to produce variety of different spaces and levels.

Dimensions of new volumes: 1. 3.5m width x 15m length x 3m height 2. 3.5m width x 5m lenght x 7m height 3. 7m width x 10m length x 8m height


INSPIRATION

DEVELOPMENT SKETCHES negative space (locusmute, 2005)

untitled - stairs (rachel whiteread)

SITE


FLOOR PLANS 1:200

SITE: Abandoned unfinished industrial construction site in Reutov, Moscow’s suburb, Russia

1.2 CONTEXT/PROPOSAL: 1.5

2.4 2.5

level 2 1.3

1.1

1.4 level 1

2.2

2.1

LEVEL 1: 1.1 gallery spaces 1.2 gallery spaces/link space 1.3 cinema space 1 1.4 staff room 1.5 gallery space LEVEL 2: 2.1 gallery space 2.2 gallery/cafe space 2.3 view point 2.4 cinema space

in architecture space left over after the construction process space that remains empty, could be considered a ’negative space’. positive space would be then the spatial shares that have been deliberately designed under a preconceived plan and would serve their intended function. site, location or a building which has never been finished - has been left in it’s ’under construction’ level, it becomes a negative space itself as it has never reached its ’positive potential’. this industrial site in moscow’s suburbs was never finished and has been left abandoned for decades. this project focuses on interior solutions of the arkwright bridge (the link space) and the three new spatial volumes, that all in sense create a positive space, therefore it seems unreasonable to incorporate it in another positive space (clashing the two positive spaces) rather than inserting it into a negative space as one can’t exist without another.

level 2

N

south elevation 1:200

site plan 1:500


ARKWRIGHT BRIDGE - LINK SPACE


axonometric 1:200

GALLERY/CAFE SPACE

’semi-transparent floor’ enabling light from the second level travel through to the first, creating ’negative space interaction’ between the spaces.

ENTRANCE TO THE CINEMA 1 AND THE LINK SPACE


LOST IN THE WOODS ORGANISATION project deals with creating a temporary pavilion to enable a different experience of old market square, nottingham’s principal public space. design of ’lost in the woods’ proposes to create a space that could change the way people access the square and their relationship with the city, the concrete jungle. pavilion is designed as an abstract forest, that lets the passer by interact with it - ’get lost in the woods’, while at the same time providing a shelter from wind and rain as well as framing views in and out of old market square and changing people’s perception of this public space. design of the pavilion has been inspired by nature, pine trees, woods, people interaction with nature and each other in the context of city and woods. pavilion’s design solutions and location is a result of site and people observation and analysing personal associations.


SITE - OLD MARKET SQUARE OF NOTTINGHAM

DEVELOPMENT WORK


N

south elevation 1:100

DEVELOPMENT WORK - LAYOUT 36m2

section b-b 1:100 disabled access

entrance

oor plan 1:100

seating area

entrance

entrance


in the forest, i am my entire self. everything is possible in my heart just as it is in the hiding places in ravines. thickly wooded distance separates me from moral codes and cities. (gaston bachelard - the poetics of space)


N


LEGO + IKEA BRANDING PROJECT BRIEF: design a space and an experience based on interaction of two brands. PROPOSAL: LEGO AND IKEA SHOWROOM this projects looks at merging LEGO and IKEA, using their common values to creat new ones. it especially focuses on interaction between IKEA products for children and LEGO bricks. proposed concept explores various spatial arrangements that would create a retail environment that is playful, fresh, safe, inviting, encouraging and beneďŹ cial for both brands.


INITIAL DEVELOPMENT IDEAS

values: democratic design, form, function, quality, sustainability ’So, instead of thinking outside the box we got rid of it’

’leg godt’ - ’play well’, values: imagination, creativity, fun, learning, caring, quality ’we believe, that you cannot play without learning and that you cannot learn without playing’

elevation c 1:100


c floor plan 1:100

SPACE: c b

b

 each lego brick is 16m2

(4000mm width x4000 length and 4000mm height)  80m2 all floor space  the flow of the space immitates usual I K E A showrooms where you freely move from one space from another  created space intends to make people feel like they have entered completely different world - LEGO and IKEA universe

d

d a a

elevation a 1:100

elevation d 1:100


LEGO and IKEA

for a creative everyday life LEGO AND IKEA PACKAGING DESIGN PROPOSAL

LEGO LAMP

LEGO LAMP

PRICE TAG DESIGN PROPOSAL applying the same concept in every little detail of the brand interaction

LEGO AND IKEA PACKAGING DESIGN PROPOSAL


promotional information on the walls

LEGO inspired IKEA lamp LEGO brick shaped exhibition stand

LEGO and IKEA showroom

’playground area’


V I N T A G E WAREHOUSE project 4 - realisation. project deals with Greenshoots proposal to turn the old vintage warehouse in to a centre for art and education. main design ideas have been gained from the building and its history, existing materials, greenshoots values and the concept of minimalistic scenery in lars von trier’s ’dogville’. organization works within education, arts and media, therefore concept of ’minimalistic scenery’ has been applied creating a versatile space that can be adjusted for various activities, allowing more flexible use of the building. design proposal celebrates the existing structure and various elements of the building, that has influenced approach to of finding the best layout options and uses for each individual spaces.

1:100 conceptual model illustrates main design features and the minimal scenery concept of ’dogville’


cafe-seating area a flexible space that can be used for various activities. concept of ’Dogville’ minimalistic scenery applied as line patterns (labels) on the floor and walls.

bar area project proposes re-using the roll-down shutter from lower parliament street facade as a design feature

bar - cafe area project celebrates the existing building, its materiality and features. following client’s desire as much as possible the ’feel of the warehouse’ has been preserved.


basement - multi-purpose area project creates more intimate atmosphere for the basement space. due to mobile glass wall structures spaces can be adapted for various activities: cinema space, performance space, educational space, storage. roof- terrace roof terrace is a new feature added to the building, accessible both by stairs and a lift. can be used as additional space for the cafe area and performances. lower parliament street facade inspired by Beltgens Fashion Shop, Maastricht, Wiel Arets Architects


first floor 1:200

ground floor 1:200

basement level 1:200


building accomodates: greenshoots oďŹƒce sta locker room wc

shutter from the lower parliament street facade placed behind the bar

roof terrace

bar/cafe performance space

>

studio space

studio/ education space

> > >

line concept labeling spaces

reception retail

cranbrook street

>

lower parliament street

multi purpose area: cinema performance space storage units education

axonometrics (not to scale)


LIFE DRAWING


LOGO AND BRAND IDENDITY


VISUALS AND DRAWINGS FOR VARIOUS PROJECTS (software used: ArchiCAD, Artlantis, AutoCad, Vectorworks)

autocad exercises

vectorworks exercises


Alina Ludviga Nottingham Trent University BA (Hons)Interior Architecture And Design 3 New Court 14 Ristes place Nottingham Ng1 1JT alina.ludviga@gmail.com 07759 785 149

portfolio. year 1+ year 2.  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you