Page 1

RESURSE ONLINE CE POT FI UTILIZATE CA SUPORT PENTRU REALIZAREA ORELOR LA DISCIPLINELE TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI ŞI COMUNICAŢIILOR ŞI INFORMATICĂ


Tendinţa generală actuală în domeniul IT & C este de a extinde capacitatea de prelucrare a informaţiei şi stocarea acesteia utilizând resurse şi aplicaţii prin intermediul intefeţei web, din siteurile existente pe servere Internet. Astfel se poate ajunge la concluzia că utilizând calculatoare care au instalat pe harddiscul local doar sistemul de operare şi o conexiune cu o viteză rezonabilă pentru transferul informaţiei, putem utiliza resurse găzduite de site-uri web, cel mai adesea puse la dispoziţia utilizatorilor gratuit, ca de exemplu:


1. Pentru partajarea diferitelor tipuri de documente şi publicaţii (Word, Excel, Powerpoint):

a) www.issuu.com care permite prin intermediul unui cont de utilizator creat gratuit stocarea, publicarea şi afişarea la o calitate destul de bună, prin intermediul interfeţei browserului de Internet, fără a fi necesară instalarea locală a niciunei aplicaţii pentru vizualizarea acestor tipuri de documente şi asigurând şi posibilitatea de protejare a acestora la copiere şi modificare;

Google docs (www.google.com) care permite crearea, modificarea stocarea şi partajarea de documente tehnoredactate, calcul tabular, prezentări, desene şi formulare fără a fi nevoie să avem instalată suita de aplicaţii Office şi spaţiu de stocare pe harddiscul local.


2. Pentru stocarea de fişiere de dimensiuni mai mari şi partajarea acestora pentru download:

www.4shared.com (până la 10GB spaţiu de stocare şi maxim 2 GB pentru un fişier);

www.megaupload.com (până la 200GB de spaţiu de stocare cu download şi upload manager in interfaţa web şi cu posibilitatea de reluare a transferului după întreruperi ala acestuia)


3. Medii de programare online: a) ideone.com pune la dispoziţia utilizatorului un editor pentru programe cu syntax highlight, compilatoare pentru majoritatea limbajelor de programare printre care şi C, C++ şi Pascal şi de asemenea publicare programelor scrise. b) codepad.org pune la dispoziţia utilizatorului un editor simplu pentru programe şi compilatoare pentru majoritatea limbajelor de programare cât şi posibilitatea de partajare a acestor programe. c)www.onlinecompiler.net permite scrierea de programe în unul din limbajele C/C++, Fortran, Java, Pascal şi Basic, compilarea şi generarea codului executabil care poate fi salvat pe harddiscul local şi executat.


4. Pentru stocarea de material video şi furnizarea unui video player online ce poate fi utilizat în paginile web personale, pe blog-uri sau pe site-uri de socializare :

a) www.youtube.com (ce încarcarea de fişiere video de până la 2 GB şi care nu depăşesc 15 minute)

b) www.4shared.com pentru durata mai mari ale conínutului video dar cu dimensiunea fişerului video < 2GB şi spaţiu de stocare gratuit de 10GB


Toate aceste resurse enumerate mai sus pot fi utilizate pentru pregatirea de exemplu a orelor din laboratorul de informatică, prin intermediul sistemului de elearning al liceului, CLAROLINE (www.claroline.net). Claroline este sistemul de elearning instalat pe serverul de web al liceului şi poate fi accesat atat local cât şi de oriunde din Internet prin intermediul unei interfete web, dând posibilitatea partajării de materiale didactice pentru elevi, realizarea de teste grilă utilizând toate tipurile de itemi obiectivi, crearea de conturi pentru elevi care pot utiliza acest sistem atat de la şcoală cât şi de acasă pentru rezolvarea temele propuse, profesorul putând urmări activitatea acestora.

resurse_online  

Resurse online ce pot fi utilizate ca suport pentru realizarea orelor la disciplinele Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Informatic...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you