Issuu on Google+


CAFE_GELATERIA

COMPETITION_PAVILION

COMPETITION_MASTERPLAN

academic projects

professional projects

HOTEL_PILOT ROOM & SUITE

RESIDENTIAL_HOUSING BLOCK

CULTURAL_THEATER

LIBRARY_BOOK EXCHANGE

EDUCATIONAL_FASHION DESIGN SCHOOL


BILL & COO MYKONOS HOTEL/PILOT ROOM & SUITE

Brief: the owner of the summer resort “Bill&Coo” assigned us with the renovation of the entire hotel, room by room, which will open for visitors by the summer of 2014. Concept: the pilot rooms were designed having as main concept the simplicity of the Cycladic Architecture. White limewashed walls, wood, views to the sea, woven fabrics and minimal decoration create a modern version of the traditional hospitality in a relaxed atmosphere. This project is the most anticipated renovation of the island of Mykonos for this year’s touristic season.

rendered plan views


3D rendering of pilot room


Idea: this was a renovation so, as we worked with pre-existing buildings, we had to bring the ceiling level down to the normal height of a traditional Mykonian home, without demolishing any elements. This lead us to the design of a dropped ceiling made of wood logs, as we aimed at creating an environment made of natural materials. The result was a grid of wooden beams, cross-hatching the room from above, with lighting fixtures between the logs.

drawings show ceiling plan, construction details and quantity of wood to be ordered


sections of pilot room

on-site photo of finished dropped ceiling/site visit


1

2

3

rendered view of point 1 plan of pilot suite


rendered view of point 2

rendered view of point 3


MORRIS BROWN/ HANDMADE GELATO CAFE

Brief: a small italian ice-cream business wants to open a cafe in a high-end location of Athens. The gelato is served the italian way, and it is daily made in a small kitchen, hidden from the customers. The cafe serves only ice-cream and coffee to go, so no seating area was required. It is mainly designed as a grid of iron frames and mirrors, with a sculptural ceiling surface made of fabric pieces. The shop’s sign is follwing the same material palette, designed as a miniature of the store.


exploded axonometric and render of sign

plan 2D and 3D view


MARKETING PAVILION FOR A FRANCHISE EXHIBITION

Brief: one of the largest Food and Drink Groups of the Greek market needs a pavilion to house four major subsidiary brands at the upcoming Franchise Fair of Athens. Concept: our office’s approach was to create a parametric ceiling surface to look like an umbrella (the company) that shelters four different products (the brands). Idea: each brand represents a different style of food/drink consumption (coffee shop, fast food, italian restaurant, bar) so the ceiling would start its development from the ground with a statement object for each brand (i.e. paper cup, wine glass, etc) at each corner and would build up towards the center to create the parametric ceiling by blending all types of objects.


Clockwise diagrams of circulation and concept

BRAN BRAN

BRAN BRAN

DB

DA

BRAN BRAN

DD

DC

DA BRAN

DD

DB BRAN

DC


Brief: architects were asked to master-plan and develop neighbourhoods of private luxury villas for sale. This was announced as a competition by the land owner, which is a Tourism Business and Management company. The site is an enormous piece of land around the newest Golf Resort of Europe, Costa Navarino, in Greece, and the full submission contained the master-planning proposal, analytical presentation for three types of villas, budget statement and structural analysis.

PRIVATE HOLIDAY VILLAS/ AREA MASTERPLAN


The master planning process was determined by the brief’s requirement of three different house typologies, with variations in total area, facilities and programmes.


process sketches and final rendered views


entrance Concept: our team proposed a design, based on an organization of wings around the open spaces. Most of the plots have the main entrance on one side, the north, and views towards the sun and sea of the south, (see plan on the right).

views from bedroom in/out

The purpose of having two wings is to seperate the private rooms of the family from the common-use living areas. These four elements are divided and unified at the same time by the water element which guides you from the entrance to the front where it becomes the house’s pool, thus uniting all spaces in one fluid circulation .

common

private view of horizon from main entrance

The interiors are characterized by modern, flowing spaces with mass and volume always framing the unobstructed views to the sea. The plan shown on the right is only one proposal out of the three that had to be submitted.

beachfront


Brief: in the center of Cardiff where the Motorpoint Arena is the local landmark, we were called to develop a multi-housing building on a given site by trying to enhance the area’s demographics and social factors. Having the massive Arena building adjacent to the site, we were faced with the interesting challenge of a noisy and unfriendly building as a neighbour.

MICRO-ENVIRONMENT OF CITY LIFE/SOCIAL HOUSING


Concept: my idea was to partially hide the lower part of the Arena and keep the top exposed above a new platform which would be planted and used as public gardens. This platform would have some structures lying on it that would include facilities for the residents, such as gym, children daycare and a small food market in order to improve the adult’s daily schedule by having the places they would normally need to go all in one location. These buildings act as the base for the Housing structure which sits on top.

The diagram shows

site, its relation to the existing

the

buildings, the

platforms that are public space,

amenities

the structures which support the housing mass and

Housing

on top the section.

Motorpoint Arena


long sections of context and proposal/emphasis on planting as many horizontal spaces as possible


digital drawing of south-east view


THEATER FOR THE PERFORMING ARTS/ NEW URBAN LANDSCAPE

diagrams show experimentation with site size, shape and orientation

Brief: create a theater at the town of Barry, South Wales, where visitors will enjoy performances by actors, musicians, dancers or other types of artists but can also attend classes of performing arts as extracurricular activities. Also, create a new outdoor meeting spot to provide Barry with a new town square.


Concept: for this project, we were asked to create a cultural building next to an existing leisure center, currently under-performing due to its inconvenient location. My idea was to create a new square which will work as an anchor point for the citizens, a landmark, a point of reference. Therefore, people would be attracted in the area for their evening or weekend hobbies as both buildings can offer extracurricular opportunities. Also, for the theater I designed a screen to perform as the back facade which is lit throughout the day, catching the eye of curious passers by and luring them inside.

back facade/light installation

circulation diagram

crowd diffusion


plan view of theater and new town square


long section of context and theater building proposal

elevation of context and theater building proposal


digital drawing of stage

rehearsal studio - digital drawing

technical section of balcony/seating


digital drawing of main entrance/lobby


LOCAL PUBLIC LIBRARY/ BOOK EXCHANGE CLUB

Brief: given a site and an open brief, we were free to decide alone on the project type. Since the site was an unused piece of land located in an unprivileged area of Cardiff, I decided to propose a free public library for the neighbourhood so that families who can’t afford books, can benefit from a book exchange scheme.


exploded model of library

The plot is a triangular piece of land at the end of two streets that meet and create the site. My design consists of a small three level building which has a strong brick wall as a back and two sides of steel-structured, glazed frames which perform as the library shelves. The openness diminishes the danger of children hiding from the parents as they are on full display by the neighbourhood and the glazed surfaces help the building heat up with the smallest amount of sun, thus requiring less energy.


Brief: our task was to masterplan a central area of Cardiff and design one of our proposal’s buildings. By looking at the history of Charles street, our site, I found that it used to be a street of tailors, shoe and hat makers, as well as jewllers. I decided to revive the lost creative spirit of the street, as today it only attracts late-night partygoers and some tourists who visit the very old church on site. Idea: my take on the project was to develop a School of Fashion and Textile design, as Cardiff lacks of such higher education institutions and it only sells fashion but doesn’t produce any.

CARDIFF SCHOOL OF FASHION AND TEXTILE DESIGN


The first step was to organize the area along its axis from north to south and east to west, as it needed more “ways in� in order to encourage people to walk through it. The second step was the proposal of new buildings in the place of old ones or in completely new positions (see plan on the right).


When the area’s layout was determined, I started working out the internal organization of the building by laying out plans, diagrams and 3d models which had as a result the space diagram seen below. My Fashion College would be positioned on the busiest end of Charles street (our site) and mark the entrance to a street dedicated to all things fashion. Shops, workshops, Fashion museum, event spaces, etc. The building would keep the teaching areas around its wall boundaries, leaving the core as an open plan atrium that could host fashion shows and events.


Sketching my way towards the final building design...


...I imagined the school as a big crystal that plays with light, colour and shadows.

west elevation

section A - A’

long section

first floor plan


stores & workshops chapel turned to college library

outdoor lounge

long section of school

High-traffic pedestrian street

pre-design sketches of back, atrium and street view

After a lot of experimenting with shapes and forms related to fashion, I was highly inspired by the gems used in jewllery making and in fabric decoration and so I designed the “fabric� of the College as an outer shell with facets mimicking the morphology of crystals. I added the glamorous shiny lighting effect that they create, by making the roof and the side partially glazed with small window panels, cut in polygon shapes. The glass is iridescent, so that it transforms natural light into an ambient, mysterious and inspirational atmosphere. The pattern of polygons continued as paving on the surface of the outdoor area behind the College, where each polygon is an extruded mass on which students can sit, making the ground an experience to walk on and provide photo opportunities.


digital drawings of day/night view of outdoor lounge area


View in one of the studios which have an internal mezzanine of ground floor.

View from the top floor towards the roof and the atrium.

View of the ground floor area in the atrium where fashion events can take place.

View of studio mezzanine at top floor.


Curriculum Vitae Full name: Aliki Aikaterini (Alice) Varlamidi Age: 22 Education 2010-2013 Bachelor of Science in the Welsh School of Architecture of Cardiff University (Cardiff, UK) 2009-2010 Art & Design Foundation course at the “Architectonica” school (Athens) 2006-2009 High School at Costeas – Geitonas School (Athens) High school Apolytirion score 18.6/20 Panhellenic National Level Examinations score 19.1/20 was accepted at the Graphic Design School of the Greek University.

IT Skills Autodesk AutoCAD 2d & 3d Autodesk Revit Architecture Autodesk Ecotect Analysis Autodesk 3D Studio Max modelling/V-ray renderer Programming language MAXScript for 3D Studio Max MicroStation v8 Google SketchUp Adobe CS5 suite Photoshop, Illustrator & InDesign Cambridge IT skills Diploma for the use of Microsoft Office

Work Experience January 2014 – present: K-Studio Architects (Athens, Greece) September 2013 – January 2014: ISV Architects & Associates. (Athens, Greece) January 2013 – June 2013: member of staff at the Gilly Hicks store, Abercrombie & Fitch Company. (Cardiff, UK)


Alice Varlamidi 2014