Page 1

A L I C E T E N G SELECTED WORKS

CAL POLY POMONA BACHELOR OF ARCHITECTURE


CONTENT

Design work gather 2017-2019

00 INTRODUCTION about me

01 MT. WILSON SCIENTIST RETREAT fall 18 / instructor: kipp dickson

02 STEPPING INTO PERFORMING ARTS spring 18 / instructor: tina chee

03 WEHO MIXED-USE HOUSING PROJECT spring 19 / instructor: barry milofsky


INTRODUCTION ABOUT ME

EDUCATION MAY 2021

CALIFORNIA STATE POLYTECHNIC UNIVERSITY, POMONA B. ARCH MINOR COMMUNICATION

AUG 2014 - JUN 2016

CITRUS COLLEGE

DRAFTING ARCHITECTURE

OCT 2014 - PRESENT JUN 2013 - SEP 2013

DR. VINCENT HSU’S OPTOMETRY OPTOMETRY ASSISTANT

TEA BAR STARRY

ALICE TENG

EXPERIENCE

SERVER

SKILLSET ADOBE SUITE

PHOTOSHOP ILLUSTRATOR

Alice P. Teng

INDESIGN LIGHTROOM CAD & 3D

RHINO AUTOCAD REVIT SKETCHUP MAYA LUMION

MICROSOFT

OFFICE SUITE LANGUAGES

NATIVE

(626)500-6933

MANDARIN ENGLISH

aliceteng1007@gmail.com


ONE MT. WILSON SCIENTIST RETREAT

FALL 2018


Mount Wilson is a peak in the San Gabriel Mountains, located within the San Gabriel Mountains National Monument and Angeles National Forest in Los Angeles County, California. The design project’s topic is a scientist’s retreat located on a southeast facing slope below the Mt. Wilson Observatory. The facility will be used mostly by astronomers, but it shall also entertain weekenders interested in astronomy and occasionally hikers. My approach to this project is to have two identical buildings on the site - one serves as public space, and the other one serves as the private space. The darker blue represents public spaces which include a gathering space, an ADA bathroom, and an office on the top floor. After the day is over, the scientists will leave the building and walk through a designed walkway across the woods to their “home.” The private spaces include a living room, a kitchen, and two bedrooms. The walkways are designed according to the position of the buildings and also preserves the natural forest. The main structure of my buildings is the concrete foundation in the middle that also serves as the main circulation and cantilever out the program spaces with bracing.

1 FOUNDATION

MOUNT WILSON OBSERVATORY SCIENTIST’S RETREAT ALICE TENG ARC 3011L

Mount Wilson is a peak in the San Gabriel Mountains, located within the San Gabriel Mountains National Monument and Angeles National Forest in Los Angeles County, California. The design project’s topic is a scientist’s retreat located on a south east facing slope below the Mt. Wilson Observatory. The facility will be used mostly by astronomers, but it shall also entertain weekenders interested in astronomy and occasionally hikers The way I approach to this project is to start by having the foundation in the middle, ouseting the foundation as its structure, then putting in the programs. My buildings touch two places on the site - one serves as public space, and the other one serves as the private space. The darker blue represents public spaces which include a gathering space, an ADA bathroom, and an oflce on the top floor. After the day is over, the scientists will leave the building and walk through a design walkways across the site to their“home.” The private spaces include a living room, a kitchen, and two bedrooms. The walkways are designed according to the postiion of the buildings and also preserves the natural forest.

PUBLIC

PRIVATE

2 STRUCTURE

PUBLIC

PRIVATE

SITE PLAN

SCALE 1/16” = 1’ - 0”

3 PROGRAMS


A

B

C

D

E

1

2

3

4 

5

6

E

F

G

H

I

7

8

9 





10  



11



+1 OFFICE / BEDROOM SCALE 3/64”” = 1’ - 0”

12

B

C

E

D

2

3

 

4  





5

6

E

F

G

H

I

7

8

9





10 

11







0 GATHERING / LIVING SCALE 3/64” = 1’ - 0”

12

F

G

H

8

9



 

10 

11

-1 ENTRANCE

SCALE 3/64” = 1’ - 0”


BLOWUP WALL DETAILS

EXPLODED AXON

SCALE 1/12” = 1’ - 0”

CONCRETE 6” x 12” STEEL BEAM GLASS PREFORATION

STEEL FLASHING

ALUMINUM PLATE EXTERIOR WALL FINISH

A

GLASS ENCLOSURE

ROOF DETAIL

STRUCTURAL FRAMING

FLOOR

CIRCULATION

PUBLIC AREA

PRIVATE AREA

ELEVATION

SCALE 1/16” = 1’ - 0”


2% SLOPED WATERPROOFING DECK CONCRETE L SHAPED METAL HANGER BATT INSULTAION ALUMINUM PLATE GLASS

H 11

B

H 12

A

BALCONY DETAIL STUD WALL FINISH INTERIOR WALL

GLASS ALUMINUM PLATE

B

METAL DECKING METAL BOLT GYPSUM BOARD

C

WALL DETAIL

C

SECTION

SCALE 1/16” = 1’ - 0”

WALL SECTION

SCALE 1/8” = 1’ - 0”


STEPPING INTO

PERFORMING ARTS

TWO SPRING 2018


The project is a performing art center designed for the Los angles historic state park. The shape of the building came from the rectangle form, cut out one edge as a triangle and attached to the other side, which created this trapezoidal shape. The spaces are shifted in one direction that created a terrace condition. The buildings are separated into two parts and connected with bridges. The envelop strategy is created by the mesh covering the whole building. The mesh has panels and stripes that some parts are denser or loser depends on the sun orientation. The mesh only applied to the front of the building and the back of the building only has really simple strait cut angles which gives a very different architectural view. The auditoriums are placed at different levels and the cafe is at the very top that people get to enjoy the view of the whole park. The ramps are placed along the exterior of the programs, which makes it seems like it is outside of the space, but it is inside the exterior envelope as well.

SITE PLAN cadmapper.com file cd7473ba-9506-4aa1-9fea-41d59fed766e


ENVELOPE DIAGRAM


MASSING DIAGRAM


VIEWING DIAGRAM

GROUND FLOOR

STEPPING INTO PERFORMING ARTS

EX03: HOUSE OF CULTURE ALICE TENG / TINA CHEE

B A

BOX OFFICE

COAT CHECK

B

California State Polytechnic University, Pomona. College of Environmental Design, Department of Architecture. ARC 203L, Spring 2018: Second Year Design 3

CAFE OFFICE

DRESSING

SECTION A-A

SCALE 3/128” = 1’ - 0”

A

LOBBY


FOURTH FLOOR EX03: HOUSE OF CULTURE ALICE TENG / TINA CHEE

SIXTH FLOOR

STEPPING INTO PERFORMING ARTS

EX03: HOUSE OF CULTURE ALICE TENG / TINA CHEE

STEPPING INTO PERFORMING ARTS

CAFE

OFFICE

LIBRARY

California State Polytechnic University, Pomona. College of Environmental Design, Department of Architecture. ARC 203L, Spring 2018: Second Year Design 3

California State Polytechnic University, Pomona. College of Environmental Design, Department of Architecture. ARC 203L, Spring 2018: Second Year Design 3

OFFICE

LIBRARY

BOX OFFICE

SECTION B-B

SCALE 3/128” = 1’ - 0”

BACK OF HOUSE

COAT CHECK


WEHO

MIXED-USE HOUSING

THREE SPRING 2019


The property is located at the southeast corner of the intersection at Santa Monica Blvd. and Vista Street in West Hollywood. The site has two existing commercial buildings and parking spaces that will be demolished for the new development. The project is developed with careful consideration of privacy, natural light, ventilation, views, access to the unit, personal identity, defined/designed shared open space and vertical circulation as essential parts of the design. My high light of this project is to split my residence units into two sides that create an open courtyard in the middle. The courtyard gives the residence the view to the mountain, also does not block the views for the buildings that are behind. There are two identical glass boxes - one serves as a cafe for public use only and the other one serves as the community space for the residence. My units layout is that the two-bedroom units are on the podium level because they usually are for a family with kids, and they are most likely to utilize the courtyard and playground. The two-bedroom units are all two-story which eliminates the circulation path for third level. The one-bedroom units are on the fourth floor and the studio units are on the top floor.

SITE LOCATION


A-A

COMMERCIAL

COMMERCIAL

B-B

GROUND FLOOR SCALE 1/32” = 1’ - 0”

UNDERGROUND PARKING SCALE 1/32” = 1’ - 0”


A-A

B-B

THIRD FLOOR

SCALE 1/32” = 1’ - 0”

A-A

PLAYGROUND

B-B

PODIUM

SCALE 1/32” = 1’ - 0”


A-A

B-B

FIFTH FLOOR

SCALE 1/32” = 1’ - 0”

A-A

B-B

FOURTH FLOOR

SCALE 1/32” = 1’ - 0”


A-A Level 6 55' - 0" Level 5 45' - 0" Level 4 35' - 0" Level 3 25' - 0" Level 2 15' - 0"

Level 1 0' - 0"

ELEVATION

SCALE 3/64” = 1’-0”

Level 6 55' - 0" Level 5 45' - 0" Level 4 35' - 0" Level 3 25' - 0" Level 2 15' - 0"

Level 1 0' - 0"

SECTION A-A

SCALE 3/64” = 1’-0”


PERSPECTIVE SECTION B-B


THANK YOU ALICE TENG ALICETENG1007@GMAIL.COM

Profile for Alice Teng

ALICE TENG PORTFOLIO  

I AM A THIRD YEAR ARCHITECTURE STUDENT. MY PORTFOLIO INCLUDES MY WORKS FROM 2017-2019, MOSTLY ARE FROM MY THIRD YEAR ARCHITECTURE STUDIO CLA...

ALICE TENG PORTFOLIO  

I AM A THIRD YEAR ARCHITECTURE STUDENT. MY PORTFOLIO INCLUDES MY WORKS FROM 2017-2019, MOSTLY ARE FROM MY THIRD YEAR ARCHITECTURE STUDIO CLA...

Advertisement