Page 1


festival for social lytning

02

I dag er der en tendens til at tænke, at man for at høre musik ikke behøver at gøre så meget andet end at være til stede. Ørerne står jo alligevel altid åbne, og om man vasker op, læser til eksamen eller småsnakker med en gammel kollega imens musikken spiller – det kan vel komme ud på et. Med årets Gong Tomorrow vil vi gerne sætte fokus på lytning som noget aktivt snarere end passivt. Vi slår et slag for det, vi kalder social lytning. Med temaet ønsker vi at sætte fokus på musikkens sociale dimensioner. For lytning er i høj grad en social handling. Det er ikke noget, der overgår én; lydbølger, der rammer trommehinden, hvad enten man vil det eller ej. Nej, det er en aktivitet, hvorigennem vi aktivt engagerer os i verden og i fællesskabet.


Musik er nemlig en kunstform, der kan give adgang til andres erfaringer på en mere umiddelbar måde. Man kan måske sammenligne det med et intensivt kursus i empatitræning. Ved at lytte vælger vi nemlig at fordybe os i et andet menneske og dets verden. Vi stifter bekendtskab med andre synsvinkler, kropsfornemmelser, æstetikker, livserfaringer og verdenssyn.

VELKOMMEN TIL GONG TOMORROW

Og begynder man først at lytte, kan den vante verden slå sprækker. Man kan måske høre lyden af ens egne fordomme, der knirker lidt i hængslerne. De gode, gamle automatreaktioner, der krakelerer med en knasende lyd. Man kan måske endda høre sit selvbillede smelte, så det med en sagte dryppende lyd danner en lille pøl på gulvet.

Mange af de optrædende kunstnere arbejder med kollektivistiske, selvorganiserede og samarbejdsbaserede modeller for musikalsk skaben. Deres udtryk, metoder og interesser stikker i mange retninger, men fælles for dem er, at de har taget et aktivt valg om at lytte til hinanden. For kun sådan kan et fællesskab fungere.

Lytningen sætter os i bevægelse. Den kan forandre og transformere os. Dermed kan lytning potentielt skabe skælv i selvforståelser og udvide forståelseshorisonter.

”I hear you,” siger man, når man gerne vil give udtryk for sympati og forståelse af en anden persons udsagn. Det er en ganske anden tilgang end den konstante kamp for at få sin egen dagsorden igennem på den opmærksomhedsøkonomiske fondsbørs.

Årets Gong Tomorrow byder på musik, som på forskellige måder stiller sig til rådighed for en udvidet og fordybet lytning: Vægge, der giver lyd fra sig. Afkoloniseret kompositionsteknologi. Dybe lytteseancer udsat for 40 sekunders rumklang. Grænseløs østafrikansk ravestemning. En pivåben kunstskole. Kollektivistisk frijazz der sammensmelter kunsten og livet i et pan-etnisk utopia. Alternative musikalske socialiteter.

Lytning er en vej til at tildrage sig andres perspektiv. Derfor involverer lytning også tillid. Tør vi lytte til lytte til stemmer, som ligger uden for vores egen sfære, eller forbliver stemmerne en uforståelig skurren i ørerne? Lytning har et aktivistisk element: At kunne lytte til andres erfaringer og sætte sig i andres sted er grundlaget for solidaritet. Det er gennem lytning, at individuelt oplevet uretfærdighed kan få en fælles stemme. Årets Gong Tomorrow er en indbydelse til at udforske musiklytningens sociale dimensioner. Vi håber og tror, at det bliver en fest. Og en rigtig god fest har altid et berusende og transformerende aspekt. Efter festen kan vi vågne op med nye erkendelser, nye venner og nye sanseerfaringer. Men det hele begynder med, at vi beslutter os for at lytte. God fornøjelse! Andreas Korsgaard Kunstnerisk leder

03


INDHOLD

Indhold FESTIVAL FOR SOCIAL LYTNING VELKOMMEN TIL GONG TOMORROW 2021

02

FUTURISTISKE KLANGUNIVERSER OG POETISKE SPEJLKABINETTER ÅBNINGSKONCERT Astrid Sonne / Silvia Tarozzi: ’Mi specchio e rifletto’

06

EN UTOPI GENOPDAGES ORGANIC MUSIC SOCIETIES David Ornette Cherry & Organic Nation Ensemble / Bengt Bergers Cool Funeral Beer Band / Exotic Sin & Neneh Cherry / NU Music 4 (Gustafsson/Kajfes/Bothén/Temiz)

10

ET ØJEBLIKSBILLEDE AF ET FORUNDERLIGT FÆLLESVÆRK NARC BEACON 20 ÅRS JUBILÆUM Goodiepal & Bananskolen

18

FOLD ØRERNE UD DYB LYTNING I BRØNSHØJ VANDTÅRN Damkapellet / Silvia Tarozzi: ’OCCAM OCEAN II’ af Éliane Radigue

22

04


26

EN MUSIKTEKNOLOGI UDEN BEGRÆNSNINGER KHYAM ALLAMI PRÆSENTERER APOTOME Khyam Allami

30

AFROFUTURISTISKE FORSKYDNINGER NYEGE NYEGE PÖ / Duma / Don Zilla / Scotch Rolex x Tewari / MC Yallah & Debmaster

36

ET RUM HVOR ALTING VIBRERER RESONERENDE RUM Lars Greve & Maurice Louca / Jacob Anderskov & Holstebro Musikskole / SØS Gunver Ryberg

42

LUFTEN IMELLEM OS REJSE SOM LYS DER BLIR VED Anders Lauge Meldgaard

45

INFORMATION

46

PROGRAM

05


ÅBNINGSKONCERT

Futuristiske klanguniverser og poetiske spejlkabinetter Astrid Sonne vender tilbage til Gong Tomorrow. Denne gang med en eksklusiv premiere på nyt materiale fra hendes kommende album. Aftenen afrundes i et beslægtet musikalsk univers af den italienske violinist og komponist Silvia Tarozzi, som opfører sit fremragende album Mi specchio e rifletto i sin fulde længde.

Astrid Sonne er intet ukendt navn i Gong Tomorrow-sammenhæng. I 2018 havde festivalen første gang glæde af Sonne, da hun opførte værket Ephemeral med bratsch og modularsynth samt livekor af Xenia Xamanek, Andrea Novel og Henriette Motzfeldt. Og i 2019 vendte hun tilbage til Gong Tomorrow med en minikoncert som en del af et balstyrisk helaftensprogram kurateret af pladeselskabet Escho. Man kan se tilbage på koncerterne som punktnedslag i Astrid Sonnes kunstneriske udvikling. Derfor kunne intet være mere oplagt end at sætte gang i årets festival med en premiere på funklende nyt materiale fra Sonnes hånd. Til åbningskoncerten i det nyåbnede Musikhus på Vesterbrogade præsenterer hun sine nye kompositioner for offentligheden for allerførste gang. Og i efteråret udkommer det andet album fra den internationalt velrenommerede bratschist og elektroniske komponist. 06

Ømhed og futurisme Astrid Sonnes debut Human Lines udkom i 2018, og sidste år vandt hun en Steppeulv som Årets komponist for ep’en Cliodynamics, som Politikens anmelder kaldte ”dybt fascinerende”. Sidste år blev hun udvalgt til Statens Kunstfonds talentudviklingsprogram ‘Den unge kunstneriske elite’. Med sin baggrund i klassisk musik afsøger Sonne grænselandet mellem det organiske og det elektroniske. Hendes store, åbne kompositioner, der rummer alt fra synthesizere til bratsch-sekvenser og vokal-samplinger, trækker på skøn europæisk kortradition såvel som trance og kakofoniske eksperimenter. Som ingen anden formår Sonne at udtrykke sårbare emotionelle stadier i minimalistiske og statiske soundscapes – en menneskelig ømhed i et futuristisk klangunivers, som efterhånden er blevet hendes kendetegn.


07

Foto: Fryd Frydendahl


ÅBNINGSKONCERT


Foto: Margherita Caprilli

Poetiske prismer Klangligt beslægtet med Astrid Sonne er den italienske violinist, improvisator og komponist Silvia Tarozzi. Som komponist befinder Silvia Tarozzi sig i et melodisk univers, der med stort overskud og fantasifuldhed trækker på både kammermusik, italiensk folk og elektronik. Silvia Tarozzi vil berige Gong Tomorrow med den labyrintiske og krystalklare musik fra sit fremragende album Mi specchio e rifletto. Det helstøbte album, som udkom i 2020 på det amerikanske label Unseen Worlds, er resultatet af næsten ti års arbejde med at sætte musik til den italienske digterinde Alda Merini. Den rummer poetiske refleksioner fra femininitetens spejlkabinetter, som reflekteres gennem musikken og poesiens prismer. Til åbningskoncerten i Musikhusets herskabelige rammer opfører Tarozzi Mi specchio e rifletto i sin fulde længde og med omfattende instrumentering sammen med et fem personers stort ensemble, der viderebringer albummets mangefacetterede udtryk og luftige stem­ninger i en livesammenhæng. Koncerten er blevet til i samarbejde mellem Tarozzi, Gong Tomorrow, Alter festival og samtidsmusikfestivalen AngelicA i Bologna. Silvia Tarozzi optræder også solo i Brønshøj Vandtårn i forbindelse med koncerten med Damkapellet. Her vil Silvia Tarozzi opføre et værk af den franske komponist Éliane Radigue.

Medvirkende musikere: Valeria Sturba: Vokal, violin, theremin, elektronik, objekter Stefano Pilia: Baryton-elguitar, objekter Edoardo Marraffa: Saxofoner Cecilia Stacchiotti: Synthesizer, keyboard, vokal, bansurifløjte Silvia Tarozzi: Vokal, violin, slideguitar, radio, legetøj, objekter

Åbningskoncert 03.09.21 kl. 20.00 Musikhuset København 120 DKK Astrid Sonne / Silvia Tarozzi opfører Mi specchio e rifletto

09


10

Originalt foto: Peter Bjorkegren


Organic

Music

Societies


En utopi genopdages I 1970’erne levede avantgardetrompetisten Don Cherry med sin kunstnerkone Moki og børnene Eagle-Eye, David og Neneh Cherry i et frijazz-kollektiv i Sverige. Organic Music Societies er en fejring af parrets utopiske eksperimenter. I en gratis heldagskoncert på Bellahøj Friluftsscene genbesøger Gong Tomorrow 2021 denne underbelyste og særdeles udflippede æra, hvor kunsten og hverdagslivet var to sider af samme sag.

Har du nogensinde forestillet dig, hvordan det må være at leve i et frijazzkollektiv på en nedlagt svensk skole, omgivet af de smukkeste brogede vægtæpper, legende småbørn klædt i kaftan, kunstnere fra alle fire kontinenter og en organisk strøm af musik fra morgen til aften? Nogenlunde sådan var livet for ægteparret Don og Moki Cherry i begyndelsen af 1970’erne. De udlevede en utopisk kunstpraksis inde i de skånske skove, hvor musikpædagogik, performance, aktivisme, billedkunst og multikulturel musik smeltede sammen med madlavning og børnepasning. Collagemusik I den periode udviklede Don Cherry sit koncept om ‘collage music’: En frisættelse af jazzen, som fusionerede indiske skalaer og tyrkiske rytmer med dronemusik og åndedrætsøvelser gennem ultra-inkluderende og improvisatorisk samspil. Det var også i den periode, at Moki Cherry med sin tekstilkunst og vægmalerier indsvøbte fysiske rum i sin holistiske vision om et Organic Music Theatre, som forvandlede hverdagslivet til en kulørt musikalsk happening. “The stage is home, and home is a stage,” som Moki Cherry udtrykte det. I år sætter Gong Tomorrow spot på denne ellers underbelyste periode med et gratis friluftskoncertprogram kurateret af Brooklyn-organisationen Blank Forms. I ånden fra 1970’ernes vilde eksperimenter mødes tidligere samarbejdspartnere og medlemmer af Cherry-klanen i en række åbne og organiske koncertformater. Koncerterne samler centrale skikkelser fra perioden til spontane og frisættende musikoplevelser på tværs af genrer og kontinenter. 12

Et spraglet fællesværk Koncertprogrammet på Bellahøj lægger sig i forlængelse af Blank Forms katalog af udgivelser, der dokumenterer Don og Moki Cherrys virke i slutningen af 1960’erne og starten af 1970’erne. Don Cherry (1936-1995) og Moki Cherry (1943-2009) var kendt for deres omfattende samarbejder. Deres multikulturelle kunstkollektiv i Sverige var en slags kreativ guldåre, der gav anledning til nogle af de måske mest interessante værker i Don Cherrys diskografi: Organic Music Society og Relativity Suite, men også to nyopdagede indspilninger, som netop er blevet udgivet for første gang: The Summer House Sessions fra 1968 og Organic Music Theatre – Festival de jazz de Châteauvallon 1972. Blank Forms står også bag bogudgivelsen Organic Music Societies, der gennem essays, interviews og kildemateriale undersøger parrets spraglede fællesværk. Cherry-parret levede og skabte kunst på afstand af normalsamfundet og jazzklubbernes konventioner. Don og Moki tegnede konturerne af en ny verden, og deres horisontudvidende kunstneriske praksis gjorde drømmen til virkelighed direkte i hverdagslivet. Et halvt århundrede senere vækker deres farvemættede visioner genklang i en kriseramt verden. I en samtid, der igen bobler af nysgerrighed efter alternativer, kaster Gong Tomorrow og Blank Forms et nyt blik på deres parrets modeller for social og kunstnerisk skaben. Måske kan vi hente utopisk brændstof i deres eksperimenter?


Courtesy the Cherry Archive, the estate of Moki Cherry.

Organic Music Societies Kurateret af Blank Forms 04.09.21 kl. 15.00 – 23.00 Bellahøj Friluftsscene Gratis entré med pladsreservation David Ornette Cherry w/ Organic Nation Ensemble / Bengt Bergers Cool Funeral Beer Band / Exotic Sin featuring Neneh Cherry / NU Music 4 (Mats Gustaffson/Christer Bothén/Goran Kajfeš/Okay Temiz) Koncerten er præsenteret i samarbejde med Blank Forms, PULS, Brønshøj Kulturhus, JazzDanmark og Ekho Ekho.

13


ORGANIC MUSIC SOCIETIES

David Ornette Cherry w/ Organic Nation Ensemble David Ornette Cherry bruger musikken til at overskride barrierer og forbindelse mennesker på tværs af forskelle ved hjælp af en genrebrydende og tværkulturel praksis. Som hyldest til Don og Moki Cherrys radikale musikpædagogik vil musiker, komponist og musiklærer David Ornette Cherry guide en række improvisationsworkshops i samarbejde med JazzDanmark og Musikfællesskabet Ekho Ekho. Resultaterne af den fælles udforskning af musikkens universelle sprog bliver opført på Friluftsscenen, hvor de sammen optræder som et helt dugfrisk kollektiv under navnet Organic Nation Ensemble.

Bengt Berger’s Cool Funeral Beer Band

Foto: Rita Knox

I 1960’erne var Sverige et blomstrende undergrundsmiljø for krydsninger mellem jazz, rock, folk og elektronisk musik, og Bengt Berger befandt sig i midten af det hele. I 1970’erne var han en central figur i den venstrepolitiske prog-bevægelse i bands som Archimedes Badkar og Arbete Och Fritid. Han er en alsidig trommeslager og percussionist med adskillige musiketnologiske researchrejser i Indien og Ghana bag sig, ligesom han har medvirket på Don Cherry-albummene Organic Music Society og Eternal Now. Under stærk påvirkning af vestafrikansk, hindustansk og karnatisk musik dannede han i 1980 Bitter Funeral Beer Band – en gruppe baseret på den forløsende og tranceskabende begravelsesmusik hos LoBirifor-folket i det nordlige Ghana. Med en spirituel og pan-etnisk tilgang stræber han efter at sammensmelte forskellige lokale musiktraditioner i en samlet bevægelse. En søgen efter en musik uden grænser og barrierer, hvor hvert eneste instrument får plads til at stråle og er organisk integreret i det samlede udtryk. Cool Funeral Beer Band forener tidligere medlemmer af Bitter Funeral Beer band såvel som nye samarbejdspartnere i en åben øvesession. 14


15


Exotic Sin featuring Neneh Cherry Exotic Sin består af billedkunstner, arkivar og musiker Naima Karlsson og multiinstrumentalist Kenichi Iwasa, som bearbejder arven fra Don – blandet andet ved at spille på instrumenter, der har tilhørt ham. Duoens kosmiske lyd fusionerer spirituel jazz med kompositionsstrategier fra klassisk minimalisme. I denne særlige anledning vil den navnkundige vokalpioner og punk-performer Neneh Cherry – mor til Naima Karlsson og datter af Don og Moki – slutte sig til Exotic Sin på scenen. 16


ORGANIC MUSIC SOCIETIES

NU Music 4 NU Music 4 forener Mats Gustafsson (The Thing, Fire! Orchestra m.fl.) og Goran Kajfeš i en kvartet med to tidligere Don Cherry-samarbejdspartnere: Svenske Christer Bothén og den tyrkiske percussionist Okay Temiz. Koncerten til Organic Music Societies er kvartettens første optræden sammen nogensinde. I ånden fra Don Cherrys såkaldte “collage music” vil kvartetten optræde med egne kompositioner såvel som værker af Cherry, der skiftevis sammenvæves og optrævles i spontane og utvungne former påvirket af free jazz, radikal rock og lokale musiktraditioner fra Nordafrika, Tyrkiet, Brasilien, Skandinavien samt andre steder på planeten Jorden. Med sprudlende og brogede arrangementer, der varierer mellem solo-, duo- og trio-spil, stræber NU Music 4 efter en helt åben musik baseret på nysgerrighed, venskab og fællesskab. Den legendariske tyrkiske percussionist Okay Temiz flyttede til Sverige i midten af 1960’erne og var med til at stimulere interessen for ikke-vestlig musik inden og uden for landets grænser. Han optrådte sammen med Don Cherry samt i en trio med den sydafrikanske bassist Johnny Dyani og dannede desuden det roste ensemble Oriental Wind. Efter sin tilbagevenden til Tyrkiet i slutninge af 1990’erne har han fortsat influeret global musik gennem indspilninger, samarbejder og workshops. Christer Bothén er en nøglefigur på den skandinaviske scene, hvor han har bevæget sig på tværs af freejazz, folk og eksperimentalmusik. Han mødte Don Cherry i begyndelsen af 1970’erne, hvor han lærte jazzpioneren at spille det malinesiske instrument donso n’goni – et instrument, som Bothén selv havde lært at spille på, mens han boede blandt malinesiske jægere. Instrumentet vil også indgå i NU Music 4’s debutkoncert. Gruppen fuldendes af to vigtige drivkrafter fra det svenske og internationale miljø for jazz og improv: Den svenske bersærker-saxofonist og fløjtenist Mats Gustafsson (The Thing, Fire! Orchestra, m.fl.) samt Goran Kajfeš – den svensk-kroatiske trompetist fra Oddjob, Nacka Forum, Subtropic Arkestra og Tropiques. 17


GOODIEPAL & BANANSKOLEN: NARC BEACON 20 ÅRS JUBILÆUM

Et øjebliksbillede af et forunderligt fællesværk For 20 år siden udkom det nu legendariske album “Narc Beacon” af den danske computermusikpioner Goodiepal. I en vildtvoksende jubilæums-fortolkning med et utal af kulørte gæster viser Goodiepal og Bananskolen et øjebliksbillede af et foranderligt fællesværk, som aldrig lader sig cementere.

Goodiepals “Narc Beacon” anses i dag som en dybt original udgivelse på dansk grund. Pladen hyldes ofte som en af de vigtigste danske værker inden for eksperimenterende og elektronisk musik, med sin collageagtige blanding af reklamejingler, plingplong og brudstykker af spillemandsmusik. Dette på trods af at ophavsmanden selv har forsøgt at slå skår i albummets stråleglans gennem forskellige fiffige og forvirrende afledningsmanøvrer. Albummet udkom første gang i 2001 og kan således fejre 20 års jubilæum i år. Hen over sommeren har Goodiepal og Bananskolen været værter for tre særlige og højst uforudsigelige aftener præsenteret i samarbejde med Ski-pp og ALICE. Hver aften har haft sin vinkel på det banebrydende værk. Ingen plyssæder Som kulmination på processen præsenterer Gong Tomorrow den fjerde og sidste fejring af ”Narc Beacon” i Valby Kulturhus. Goodiepal vil selv være vært for aftenen – eller ”pedel”, som han selv kalder det – som gennem røverhistorier, musikalsk research og en broget opbud af gæste-acts afdækker forskellige aspekter af et af dansk musikhistories mest forunderlige værker. 18

Det bliver en forpligtende liveoplevelse, hvor man som publikum ikke skal forvente at få lov til at læne sig mageligt tilbage i plyssædet og hvile bekvemt i rollen som tilskuer. Som aftenen skrider frem, vil det formentlig være stadig vanskeligere at skelne mellem publikum og optrædende. Selv for en kernepublikummer, der har bevidnet de tre foregående Narc Beacon-fejringer hen over sommeren, vil aftenen byde på overraskelsesmomenter. “Narc Beacon” er folkemusik Selv karakteriserer Goodiepal jubilæumsfejringen som ’en proces’. Som folkemusiker lader ophavsmanden værket glide sig af hænde og efterlader det åbent for fortolkning i en folkelig proces af versioner, citater og bearbejdninger – ingen version rigtigere eller mere autentisk end den anden. Bananskolen bidrager med en uforudsigelig og ultra-kollektivistisk genfortolkning af det legendariske album i udflydende og langstrakt liveform, der bevæger sig på tværs af teater, musik, billedkunst, performance og aktivisme. Bananskolen er ikke kun et band, men også en selvorganiseret, antihierarkisk og pivåben kunstskole. I den forstand trækker skolen på en


reelt folkelig tradition, forklarer Nynne Roberta Pedersen Pedersen på vegne af skolen. ”Narc Beacon er folkemusik i al sin rene tradition, og det føler jeg også, at Bananskolen er,” siger Nynne Roberta Pedersen Pedersen. Hun mener, der er en tendens til at forstå folkemusik som noget fint og bevaringsværdigt, i stedet for folkekultur, som er er i stadig forandring ude blandt folket selv og de fællesskaber, de indgår i.

”Der er sket en konservering af folkemusik, som på en måde er udtryk for det modsatte af folkemusik,” siger hun og fortsætter: ”’Narc Beacon’ er ikke én persons historie. Det er i konstant udvikling; det kan aldrig cementeres. Jeg synes, folk bruger meget tid på at identificere og kategorisere alt: ’Det er præcis det her, og det kommer herfra’. Som om, man ikke må snyde om oprindelse. Men jeg synes, det er sjovt, at det hele ikke er til at definere.”

19


GOODIEPAL & BANANSKOLEN: NARC BEACON 20 ÅRS JUBILÆUM

Q&A: Nynne Roberta Pedersen Pedersen, Bananskolen Hvad er Bananskolen? ”Bananskolen er en åben skole, som alle kan melde sig ind i, og som omformer sig og defineres af dens elever og lærere – de fleste er begge dele.

tit hørt om at elev og lærer bytter roller på de andre skoler. Det er en stor del af Bananskolens ånd, som jeg oplever som kærlig og fri af hierarkiet.” Hvordan melder man sig ind i Bananskolen?

Så man kan enten sige: Jeg vil gerne undervise i resonansteknologi, og så lave en klasse. Eller man kan sige: Jeg vil gerne undervises i kristen kvindelig middelaldermystik, og så finde frem til den bedste lærer. Den er et slags alternativ til de etablerede kunstskoler, fordi der er hundrede procent medbestemmelse, og vi beskæftiger os med et anderledes pensum end konservatorier og akademier.”

”Man kontakter Miki Skak på Skype. Så melder han dig ind i Bananskole-gruppen. Og der bliver der annonceret, hvad der sker. Så dukker man bare op.” Hvor findes Bananskolen fysisk? ”I Folkets Park, for eksempel. Bananskolen er der, hvor man laver den.”

Kan man ikke bare gå på en af de etablerede kunstskoler?

Hvilken type kunst kommer der ud af Bananskolen?

”Jo, det kan man. Og jeg har heller aldrig gået på de skoler, så jeg skal i udgangspunktet ikke udtale mig alt for meget om kvaliteten eller stemningen på de skoler.

”Rigtig epic art, vil jeg sige! Vi har lige udgivet en plade, der hedder Bananskole Dage. Eleverne kan komme med det, de har gang i, og udvikle videre. Og det er for eksempel svampesynther, magiskmusikskak, eloptiske maskiner, trancedance koreografier, icon dub, bønnebøger. Men der er jo også bare rigtig mange lectures, hvor der kommer store tanker og big love. Det bliver jo til stor art en dag.”

Men for det første: Vi har en del dropouts med i Bananskolen, som ikke syntes deres personlighed og kunstneriske idéer passede ind på skolerne, og derfor søgte Bananskolen. Og for det andet: Vi er også en del, der har søgt ind på skolerne uden held. Begge ting er jo et udsagn om, at der ikke er plads til alle. Jeg mærker også en stor og oprigtig interesse for at lave værker og undervisning i fællesskab. At man udvikler og forsker sammen. At det, der produceres, er lavet af Bananskolen og ikke af Individet. Så der er en stor afhængighed af fællesskabet. Og så har jeg ikke så 20

Hvad er forholdet mellem Bananskolen og det omkringliggende samfund? ”Altså, Bananskolen er jo o.k. meget transcenderet fra bandet GP&PLS, som også er en slags aktivistorganisation, der i lang tid har tænkt over, hvordan man kan være federe personer, når nu der er så mange hæslige menne-


Foto: Frida Gregersen

sker derude, som udsætter folk for utilgivelige ting. Så Bananskolen er maksimalt imod Mette F. og alle hendes soldater, hele EU og Frontex, Kriminalforsorgen og alle forvaltere i asyl- og udrejsecentre.

Vi tænker for eksempel meget over, hvordan man kan spille musik uden en fælles europæisk musikforståelse.” Hvilken fremtid forestiller Bananskolen sig?

Vi underviser også hinanden i aktivisme og bruger på så mange tænkelige måder Bananskolen som en kanal og et værktøj til at samle penge ind, skaffe jobs, skaffe gigs, skabe fokus, gøre modstand og være modstand. Skabe forandringer for de mennesker, som samfundet isolerer. Og det tænker jeg egentlig er Bananskolen største ærinde.

”En kæmpe have med et stort træ, hvor alle verdens bananer fortæller og lytter kærligt og opmærksomt til hinanden. Solen skinner, men der er dejligt i skyggen. Haven er alles!”

Goodiepal & Bananskolen: Narc Beacon 20 års jubilæum 05.09.21 kl. 15.00 – 20.00 TBA 30 DKK Bananskolen under ledelse af Villads og Lasse opfører Icon Dub/Another Mountain Carl Bergstrøm skal klippes af the Fade Fanny Sif underviser på danseskolens sublime parfumer Platanskole aka Kresten Osgoods bigband opfører Hitachi, Summer of the Cat og Kræn Bysteds Mekanik Kommer Lars Lilholt? Birgitte Alsted og Bananskolen: I Kirbys Drømmeland Teppop, Lisbent og Waldo: We call it Adventure Trance/B&O Whistlegraph: My Robotic Skills Have Failed DJs: DJ Quickstep, Martin Dejean, Mikkel Stensgaard Fayezeh Ghah Pour og de kurdiske og persiske dansetrin

21


DYB LYTNING: DAMKAPELLET + SILVIA TAROZZI

Få skærpet opmærksomheden på lytning, omgivelser og akustik, når Damkapellet og Silvia Tarozzi fylder Brønshøj Vandtårn med lyd. De 40 sekunders efterklang i det spektakulære bygningsværk indbyder til en udforskning af akustikken med et værk skabt særligt til lejligheden.

Trafikstøj, ringetoner, vindens susen eller et stoleben, der bliver trukket hen over et gulv. Hverdagen er fyldt med lyde, som man ikke kan slukke for. Men selv om ørerne altid er åbne, er det ifølge den amerikanske komponist Pauline Oliveros muligt at åbne høresansen yderligere. Pauline Oliveros (1932-2016) skelnede mellem at høre og at lytte. Hvor det at høre blot er at forholde sig passivt til lydlige indtryk fra omverdenen, er lytning en aktiv og bevidst handling, som man gennem øvelser kan træne sig selv i. En form for sensitivisering over for det soniske. 22

Oliveros udviklede et princip og en praksis, som hun navngav ”Deep Listening®”: Dyb lytning, hvor man ikke kun lytter mere koncentreret til musik og lydkunst, men også overgiver sig til at lytte til ens omgivelser og andre mennesker omkring en. En lytning, der kan øge bevidstheden om en selv, ens krop og dens påvirkning af verden. En empatisk åbning af høresansen, der giver adgang til andre perspektiver og fortællinger. Vild akustik Få steder i København kunne egne sig bedre til at praktisere dyb lytning end Brønshøj


Fold ørerne

En væsentlig del af Vandtårnets brutale skønhed er de vilde akustiske forhold, der hersker mellem de rå flader af jernbeton. I Vandtårnets monumentale sal tårner kolossale søjler sig op i 35 meters højde. Efterklangen – den tid, det tager for en lyd at klinge ud – er hele 15 sekunder. Men rammer man den rigtige frekvens, kan der opnås en efterklang på op til 40 sekunder, før lyden ikke længere kan registreres. Workshop og improvisation Gong Tomorrow har inviteret Damkapellet til at skabe en stedsspecifik improvisationskoncert, som udforsker akustikken i Brønshøj Vandtårn med inspiration fra principperne om dyb lytning. En udforskning, som publikum selv bliver indbudt til at deltage i via aktiv lytning. I denne anledning optræder Damkapellet i en 11 personer høj konstellation bestående af blandt andre den svenske bratschist Pauline Hogstrand, den græske pianist Zoe Efstathiou, percussionisten Irene Bianco og den norske cellist Oda Dyrnes. Damkapellet har selv benyttet principperne om dyb lytning i deres kollektive musikalske praksis. I tilknytning til koncerten i Brønshøj Vandtårn leder de en talk/workshop i Kulturhuset Pilegården i Brønshøj. Her vil de tale om de metodiske principper såvel som deres egne kunstneriske erfaringer med dyb lytning, samt give nogle eksempler på praktiske øvelser i interaktion med publikum. Kollektivet i bevægelse Damkapellet er et musikerkollektiv bestående af kvinder, som arbejder for at fremføre musik af komponister fra alle tider, der definerer sig selv som kvinder, nonbinære eller transpersoner. Kollektivet har base i København, hvor det blev stiftet i 2016 på initiativ af svenske Mika Persdotter. I dag rummer Damkapellet cirka 20 medlemmer fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Italien, Litauen og Grækenland.

ud

Foto: Luca Vitali

Vandtårn. Det spektakulære cylinderformede bygningsværk blev opført i 1928-1930 som et af landets første og mest gennemførte eksempler på den funktionalistiske retning i arkitekturen. I 2019 blev tårnet taget i brug som kulturhus.

Kollektivet arbejder normkritisk for en mere ligestillet musikscene med fokus på den klassiske musiktradition og kunstmusikken. Ensem 23


DYB LYTNING: DAMKAPELLET + SILVIA TAROZZI

blet udtrykker sig musikalsk bredt og optræder med alt fra tidlig renæssancemusik til fri improvisation og performancekunst. Ved at lære om og udfordre traditioner, samt skabe bevidsthed om magtstrukturer, søger kollektivet efter kunstnerisk diversitet og alternative veje til at skabe, danne og dele musik. Som Mika Persdotter sagde til magasinet The Looking-Glass sidste år: ”Med kollektivet som arbejdsform findes der ingen udvalgte genier; alle er genier med hver deres superkraft. Hvert bidrag til kollektivet gør det stærkere og frem for alt levende og i bevægelse. Når kollektivet bestemmer, kan det ikke stå lige så stille, som hvis kun en enkelt bestemmer, fordi vi alle vokser, udvikler os og tænker nye tanker hele tiden. At være en del af et kollektiv er at mærke sin egen såvel som andres udvikling. Man deler både hinandens processer og den fælles proces.” Langsomt changerende klange Som et led i udforskningen af akustikken i Brønshøj Vandtårn har Gong Tomorrow også inviteret den italienske violinist, komponist og improvisator Silvia Tarozzi til at opføre værket Occam Ocean II af den franske komponist Éliane Radigue. Selv nævner Tarozzi pionerer som Éliane Radigue og Pauline Oliveros som sine mentorer, og som violinist har hun opført værker af begge.

monumentale og meditative nulpunktsæstetik, der kendetegner hendes elektroniske værker frembragt med modularsynth og bånd-teknologi. Musik, der nærmest synes at kunne bremse tiden. Siden årtusindskiftet har Radigue imidlertid koncentreret sig om at komponere værker for akustiske instrumenter i sin omfattende Occam-serie. Den metode, som hun har lagt til grund, er tætte, antihierarkiske og venskabelige samarbejder med udvalgte navngivne musikere. Et af værkerne i serien er altså Occam Ocean II for violin, som er skrevet særligt til Tarozzi, og er blevet til i tæt udveksling mellem komponisten og violinisten. Værket er et godt eksempel på Radigues mesterlige langmodighed, som oversat til Tarozzis violinspil får de langsomt changerende klange til at bevæge sig som krusninger på en vandoverflade. Medvirkende musikere: Irene Bianco, slagtøj Zoe Efstathiou, klaver, synthesizer Oda Dyrnes, cello Pauline Hogstrand, bratsch Kirstine Lindemann, blokfløjte Erica Giacoletto, kontrabas Tove Bagge, bratsch Ida Nørby, cello Lisa Marie Vogel, violin Nicole Hogstrand, cello Maria Martine Jagd, violin Silvia Tarozzi: Violin (solo)

Særligt Silvia Tarozzis organiske samarbejde med den franske komponist Éliane Radigue er værd at fremhæve. Som en af efterkrigstidens store elektroniske pionerskikkelser er Éliane Radigue (f. 1932) primært kendt for den både 24


Dyb lytning: Damkapellet + Silvia Tarozzi 06.09.21 kl. 20.00 Brønshøj Vandtårn 120 DKK Damkapellet / Silvia Tarozzi opfører ’Occam Ocean II’ af Éliane Radigue

25


KHYAM ALLAMI

26


En musikteknologi uden begrænsninger Med sit projekt Apotome har britisk-iranske Khyam Allami skabt et stykke afkoloniseret musiksoftware til fri kunstnerisk skabelse. Apotome sætter fokus på kulturelle asymmetrier indlejret i teknologien Vi opfatter tit elektroniske musikproducere som en slags magikere, der har de digitale værktøjer i deres magt. Musiksoftware er indhyllet i en fortælling om demokratisering, fremskridt og kunstnerisk frihed. Endeløse muligheder, der er tilgængelige for enhver, der sætter sig for at tage værktøjet mellem hænderne. Men sådan hænger det ikke sammen, viser den iransk-britiske musiker og forsker Khyam Allami med sit projekt Apotome, som for nylig vandt en specialpris ved Ars Electronica 2021 – en prestigiøs pris for ny mediekunst. For teknologien er måske slet ikke så fri endda. Snævert vestligt kunstsyn Khyam Allami peger på indlejrede fordomme i teknologien: Usynlige og uhensigtsmæssige skævheder, der kan forklares som et levn fra kolonifortiden og et snævert vestligt kunstsyn. De dominerende typer af kompositionssoftware tager nemlig udgangspunkt i et vestligt tonesystem, som ophøjes til standard. Men teknologien er alt andet end neutral: Indiske skalaer, arabiske instrumentstemninger og ikke-vestlige toneintervaller falder uden for normen og usynliggøres. Der findes altså en hel

musikalsk verden og en potentiel kunstnerisk rigdom, som begrænses og undertrykkes af teknologiernes sort-hvide formater for tonalitet. Og det har omfattende musikalske, kulturelle, sociale og politiske konsekvenser for vores kollektive muligheder for at skabe og lytte til musik i alle dens tænkelige facetter. Et blankt lærred Apotome er et stykke afkoloniseret kompositionssoftware skabt af Khyam Allami i samarbejde med Counterpoint. Projektet er et resultat af Allamis igangværende phd-forskning, som sigter efter at give musikskabere fra enhver kulturel baggrund friheden til at arbejde med et helt blankt lærred. Allami påpeger de enorme områder af musikkens spektrum, som vi sjældent forholder os til. Apotome er et præcist kirurgisk greb, som søger at afkolonisere vores kreativitet og lytning ved at ændre musikkens teknologiske forudsætninger. Og med sin livedemonstration på Gong Tomorrow gør han det umiddelbart og intuitivt tilgængeligt. Vores antenner bliver indstillet på de myriader af musikalske muligheder, som ellers overhøres.

27


KHYAM ALLAMI

Om Apotome Apotome vil blive demonstreret, diskuteret og afprøvet i forskellige sammenhænge og i samarbejde med forskellige lokale musikere under Gong Tomorrow 2021. Til Apotome Live vil lokale musikere i København komponere og fremføre værker live via Apotome sammen med Khyam Allami.

Om Khyam Allami

28

Foto: Camille Blake

Khyam Allami (f. 1981 i Damaskus) er britiskirakisk multiinstrumentalist, komponist, forsker og grundlægger af Nawa Records. Hans hovedinstrument er det båndløse strengeinstrument oud, en art mellemøstlige lut med rødder i det forhistoriske Mesopotamien. I sin kunstneriske forskning har Khyam Allami arbejdet på at udvikle et samtidsmusikalsk og eksperimentalt repertoire baseret på arabisk musik, med fokus på stemning og mikrotonalitet. Han har en BA og en MA i musiketnologi fra SOAS, London og er pt. i gang med en ph.d. i komposition på Royal Birmingham Conservatoire, University of Birmingham.


Khyam Allami præsenterer Apotome Åben workshop 06.09.21 Volume Gratis Khyam Allami præsenterer Apotome Live Koncert 08.09.21 kl. 20.00 Volume 120 DKK

29


NYEGE NYEGE

Afrofuturistiske 30


forskydninger 31


NYEGE NYEGE

Kampala-kollektivet Nyege Nyege samler lokal undergrundsmusik fra gaden og klubberne såvel som forunderlige lyde fra hele den afrikanske diaspora. Ugandas innovative elektroniske musikscene understreger vigtigheden af stærke miljøer.

Nyege Nyege betyder på Ugandas hovedsprog ganda ”en ubændig trang til at danse”. Ifølge andre oversættelser betyder det snarere noget i retning af “liderlig liderlig”. Uanset hvilken oversættelse man støtter sig til, står det klart, at Nyege Nyege handler om eufori, lokal fællesskabsfølelse og tilsidesættelse af begrænsende normer. Ekstreme hastigheder, ekstreme energiniveauer og en ekstrem kreativ rigdom kendetegner det østafrikanske kollektiv. Det vil man vide, hvis man har været så heldig at besøge den ekstatiske festival, som kollektivet siden 2015 har drevet i et forladt og tilgroet turistresort ved Nilens bred. Her kan man lytte til hjemmebygget modularsynth om morgenen, bade i floden om dagen og rave hele natten. Men Nyege Nyege er også mange andre ting, heriblandt et pladeselskab og et stærkt musikkollektiv med en omfattende infrastruktur. Trap og polyrytmik Over en årrække har Nyege Nyege gjort Kampala til et brændpunkt for samtidens mest nyskabende elektroniske musik; i den østafrikanske region såvel som globalt. Trap, footwork, tanzanisk polyrytmik, ugandisk bryllupssang og hård trance: Nyege Nyege samler lokal undergrundsmusik fra gaden og klubberne såvel som forunderlige lyde fra hele den afrikanske diaspora. At få ørerne i Nyege-maskinen er som at lytte til en afrofuturistisk forskydning af de gængse fortællinger om elektronisk musik. Det understreger, hvor håbløs betegnelsen ’verdensmusik’ altid har været. 32

Med en strøm af fremragende udgivelser er Nyege Nyege og dets underlabel Hakuna Kulala et neon-funklende eksempel på, at nogle de mest vitale og fremsynede musikmiljøer findes uden for de selvudnævnte midtpunkter i det globale nord. Stærke miljøer Nyege Nyege blev startet i 2013 som en klubaften i Kampala med henblik på at skabe et rum, hvor lokale østafrikanske dj’s, musikere og kunstnere kunne eksperimentere og udvikle sig kreativt i et trygt og solidarisk miljø. Et sted, hvor ligesindede kunne hænge ud og lytte til musik, udveksle idéer og knytte venskaber. Idégrundlaget for klubaftenen og det stærke og mangfoldige miljø, som opstod omkring den, har fortsat været grundlaget for samtlige af Nyege Nyeges efterfølgende projekter. De enkelte projekter som Nyege Nyege Festival, et pladestudie, et opholdssted for internationale residencies og de to pladeselskaber Nyege Nyege Tapes og Hakuna Kulala er alle drevet ud fra en holistisk tankegang om at skabe platforme og infrastrukturer, der nærer og understøtter undergrundsmusikken. Fællesskabet benytter sig af en oparbejdet kollektiv ekspertise til at producere, programlægge og kuratere. På den måde har Nyege Nyege fundet nye måder til at løfte en ny generation af kreative mennesker i det østafrikanske region. Nyege Nyege illustrerer på forbilledlig vis, at stærke miljøer er grobunden for brillerende individer.


Nyege Nyege 09.09.21 Volume 120 DKK PÖ / Duma / Don Zilla / Scotch Rolex x Tewari / MC Yallah & Debmaster

33


34


NYEGE NYEGE Med en tætpakket showcase på Volume præsenterer Nyege Nyege et bredt spektrum af udtryk. De kenyanske metalhoveder Duma forener ekstremmusik og klubkultur, når de kører nihilistisk noise og adrenalinpumpende grindcore gennem deres angstprovokerende kødhakkermaskine. Dj’en PÖ kommer med en elektronisk syntese af lyde fra Mali, Ghana og Uganda og har en erklæret mission om at få dig til at danse, indtil du glemmer dit eget navn. MC Yallah er født i Kenya, men opvokset i Uganda, og har været aktiv som rapper siden slutningen af 90’erne. Hun er kendt for sin futuristiske og socialt bevidste hiphop leveret med en stramt kontrolleret staccato-stil i samarbejde med produceren Debmaster. Under navnet Scotch Rolex deler den japansk-berlinske DJ Scotch Egg også scene med MC Yallah og Dumas Lord Spike Heart på gæstevokal. Don Zilla er en central figur på den voksende østafrikanske scene for eksperimental-producere. Han skaber et ekspansivt og bundløst lydunivers med genkendelige elementer af dub, drum’n’bass og industriel techno mellem hjemsøgte lyde og skumle baslinjer.

35


Et hvor

rum

alting vibrerer

36


RESONERENDE RUM

Komponisten og musikeren Lars Greve bygger koncertsalen på ALICE om til et kæmpemæssigt instrument, hvor publikum og musikere både lytter og skaber musikken. Resonerende Rum er et projekt, som bogstaveligt talt gør det muligt at være i musikken. De fleste kender følelsen af at stå til en koncert og mærke hele mellemgulvet blive masseret af lyden. Bassens dybe toner, der får næseborene til at vibrere. At opleve, at man er ét med lyden. Det er resonans. Og den egenskab ved musikken bliver der skruet maksimalt op for, når Lars Greve ombygger koncertsalen på ALICE til et Resonerende Rum. Hensigten er at skabe en følelse af, at man som publikum befinder sig inde i en højttaler, forklarer Lars Greve. ”Det bliver bogstavelig talt muligt at være i musikken. Ved at skabe resonans gør man det fysisk for publikum, så det er tæt på umuligt ikke at blive påvirket,” siger han. Igennem flere år har han haft, hvad han kalder ”et trip”. Han har købt forskellige dimser og dippedutter. Teknisk udstyr til at skabe og forstærke resonans. Såkaldte transducere, som er en slags vibrerende enheder, der kan omdanne forskellige genstande til højttalere. Uden scene og stolerækker På ALICE bliver der bygget et helt rum inde i rummet, som bliver aktiveret med sådanne vibrerende elementer langs sidevægge, endevægge og loftet. Effekten bliver til at tage og føle på. ”Det snurrer, skurrer, vibrerer og resonerer. Det er et koncertrum, men uden scene og stolerækker. Rummet bliver i realiteten et stort instrument, som alle spiller på – publikum og musikere er alle sammen udøvende. Du vil eksempelvis kunne bremse nogle vibrationer med din krop ved at stille dig et bestemt sted.” Hele verden består af vibrerende objekter: Gulvet, loftet, et vandglas, planeten Jorden. Alting vibrerer hele tiden. Det er fysikkens lov. Collage: Lars Greve

37


RESONERENDE RUM

”Rummet bliver i realiteten et stort instrument, som alle spiller på – publikum og musikere er alle sammen udøvende” Resonans opstår, når en genstand påvirkes med en frekvens, som svarer til dens såkaldte egenfrekvens. Når genstanden sættes i svingninger af netop denne frekvens, ophobes og frigives der en meget stor energi. Det er mægtige kræfter, der er på spil. Der findes eksempler på, at resonans har fået broer og bygninger til at styrte sammen. Men også i følelsesmæssig og kunstnerisk forstand er resonans en kraft, man bør tage bestik af, mener Lars Greve. ”Musik er dybest set vibrationer, der påvirker mennesker følelsesmæssigt. I hverdagssproget siger man også, at noget kan resonere med én. Altså at det vækker genklang. Så på den måde findes der måske også en emotionel resonans. Musik kan gå ind og resonere med det, man er, og det, man er formet af. Minder og associationer kommer frem, bevidste eller ubevidste.” Resonans er samhørighed Resonerende Rum handler også om at overgive sig til det endnu ukendte. ”Med Resonerende Rum ønsker jeg at give publikum en flig af, hvordan det føles at skabe uhørt musik. At være med der, hvor der opstår noget nyt.” 38

Det svære er den uforudsigelighed, som menneskers nærvær i en livesituation altid indebærer. Det er en ukontrollerbar dimension. “Det eneste, jeg kan styre, er, om den dimension skal forstærkes, så det gør jeg. Og så må vi se, hvad der sker,” forklarer Lars Greve. ”Man kan ikke styre resonans. Ligesom man ikke kan styre, hvornår en improvisation stikker af i en eller anden retning. Og den følelse har jeg brug for som musiker, komponist og menneske. Jeg tror også, vi har brug for det som fællesskab: At gå i selvsving, sammen. Der er så fucking meget kontrol i vores vestlige samfund.” Når rummet antændes af lyd, opstår der en slags transcendens. Rummet udvides. Verden melder sig. ”Man mærker en større grad af samhørighed. Man mærker en mening i at stå og vibrere sammen. Der opstår noget, man ikke anede kunne ske. Men i første omgang kræver det selvfølgelig, at man stiller sig til rådighed.”


Resonerende Rum 09.09.21 ALICE Lars Greve & Maurice Louca Kl. 19.00 100 DKK Jacob Anderskov & Holstebro Musikskole Kl. 20.30 100 DKK

Resonerende Rum Resonerende Rum er en nystiftet selvejende institution med Lars Greve som kunstnerisk leder, som er udpeget som specialensemble af Statens Kunstfond fra 2021-23. Resonerende Rum driver en række projektsamarbejder med flere aktører, der også arbejder med ny musik. Således er samarbejdet med Gong Tomorrow, DEDI og Holstebro Kommune opstået.

SØS Gunver Ryberg Kl. 22.00 100 DKK

Maurice Louca • Central figur på Egyptens vitale scene for eksperimentalmusik. • Har to roste soloalbum bag sig. • Udgav i 2014 albummet Elephantine, en kalejdoskopisk kraftpræstation, der med 12 personer stort ensemble blander traditionel egyptisk musik med abstrakt jazz, elektronisk musik og andre påvirkninger. Lars Greve om Maurice Luca: ”Resonerende Rum handler også om at skabe nye typer af samarbejder. Det er et sted, hvor institutioner og aktører kan tale sammen under nogle andre forudsætninger. Derfor er jeg begejstret for at samarbejde med Maurice Luca med opbakning og støtte fra det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut, DEDI. I modsætning til mange andre kulturudvekslinger er det Maurice og jeg, der tager kontrol over scenen, mødet og rammerne. Det ikke et simuleret og halvfiffigt møde, som den slags ellers ofte er. Det er et reelt møde, som vi sætter i værk. Der ligger et kæmpe potentiale for nye kulturmøder her. Det er både mit og Maurices håb, at vi kan bygge det op i et naturligt tempo, som er vedvarende og peger frem. Rammerne er på plads; vi får mulighed for at fejle os frem, så at sige.” 39


RESONERENDE RUM

Jacob Anderskov • Prisbelønnet pianist, komponist og bandleder, født i 1975. Har gået på musikskolen i Holstebro. • Over 30 albums bag sig som solist og i en række forskellige gruppekonstellationer. • Er kendt for sit bidrag til at udvide vokabulariet for moderne jazz og skabe et kontinuum mellem det komponerede og det endnu udefinerede.

Holstebro Musikskole • Etableret i 1967 og blev i 1976 det første sted i landet, hvor man kunne følge Musikalsk Grundkursus – også kendt som MGK. • Underviser årligt 2500 elever fra en alder af 2 år og opefter. • Har et levende orkestermiljø og danner ramme om en lang række orkestre, bands, klubber og ensembler. Lars Greve om Jacob Anderskov: ”Mit overordnede projekt er at afgive magten som komponist. Jeg vil gerne stå lidt udenfor det hele. Jeg styrer på ingen måde, hvad Jacob Anderskov skal komponere, og hvordan hans samarbejde med musikskoleeleverne har taget form. Jeg vil faktisk helst ikke vide, hvad han har planlagt. Det er en pointe i sig selv. Han kommer kun til at være der til en lydprøve sammen med de unge musikere fra Holstebro Musikskole. På den måde slipper vi alle sammen kontrollen. Vi er i et rum, som stikker af.”

Foto: Mike Højgaard

40


SØS Gunver Ryberg • Prisbelønnet komponist, lydkunstner og performer med afsæt i techno og elektronisk musik. Kendt for sit særlige greb om rumlighed og ekstrem fysisk intensitet. • Har skabt lydspor til film, computerspil og internationale scenekunstproduktioner. • Har ofte bidraget til stedsspecifikke installationer i ukonventionelle rum såvel som gallerier og udstillingssteder over hele verden.

Lars Greve om SØS Gunver Ryberg: ”SØS repræsenterer den rent elektroniske musik. Hun sagde uforbeholdent ja til at være med, da hun hørte, at der er 40 transducere i spil. Jeg sagde til SØS, hun ikke skulle være bange for, at der går Berghain i den. Så sagde hun: Okay, tak. Jeg glæder mig til at opleve hendes musik i det her setup, for der er ingen akustisk lydkilde. Det kan blive ret kontant. Jeg håber og tror, at vi kan lave et eksperiment, hvor den fysiske fornemmelse af clubbing trækkes i nye retninger. Det bliver ravestemning gange 40.”

41


Luften

imellem

os

Soundbokse har været en både elsket og forkætret del af det kulturelle og sociale liv under epidemien. De spiller hovedrollen i et nyt eksperimenterende korværk, som Anders Lauge Meldgaard har komponeret i samarbejde med Holstebro-koret Klang. ”Soundbokse er de her mobile højttalere, som folk slæber med på stranden for at høre ekstremt høj Rihanna ud af,” forklarer Anders Lauge Meldgaard. Men hos Meldgaard skal Soundboksene bruges helt anderledes. Værket afspillet fra de fire transportable højttalere, som bliver båret rundt på ryggen af de medvirkende. ”Rejse som lys der blir ved” er titlen på værket, som har form af en dialog mellem en enkelt sanger og korstemmer, der vil blive formidlet via en række transportable højttalere, der bevæges igennem byen. ”Nogle vil måske studse over, hvorfor højttalerne afspiller korsang, og det kan forhåbentlig være med at skabe en nysgerrighed omkring værket, så man får lyst til stoppe op og lytte med,” fortæller komponisten. 42

”De fire højttalere bliver i sig selv et lille kor. Måske bliver det sådan, at sopranstemmen kommer ud af én højtaler, basserne af en anden osv., så klangene bliver samlet i det øjeblik, de bliver afspillet.” Byens brændpunkter Værkets tekst er skrevet af forfatteren Amalie Smith. Temaet er luften imellem os, det vi deler og som binder os sammen både socialt og fysisk. I en tid med corona og mundbind er dette tema om noget blevet aktuelt med en høj bevidsthed om betydning af aerosoler. Værket er formet af en tid, hvor vores opfattelse af luften omkring os har ændret sig. ”Teksten tematiserer luft. Som vi ånder ud og ånder ind og deles om. Luften kan bære på mange ting, virus for eksempel, eller på billeder, hvis man siger et digt.”


Collage: Anders Meldgaard

Det flygtige er en væsentlig del af Anders Lauge Meldgaards kompositoriske praksis, der på en legende måde inddrager det hverdagsagtige, det uforudsete, tilfældet og det improviserede. Dette gælder også for værket for mobile højttalere, der vil blive iscenesat som en begivenhed i bevægelse. Værket præsenteres første gang som en om del af Struer Tracks Sound Art Biennale 2021 i slutningen af august. Og i september bevæger de mobile højttalere sig altså til Gong Tomorrow i København, hvor de vil fylde luften med lyd – i gården ved ALICE, men også på udvalgte brændpunkter i byen, der hen over sommeren har været ramme om spontanfester, folkeforsamlinger og EM-fejringer.

Hvordan bærer luften maskerne, bannerne, hornene, taskerne, løftes de op gennem masterne, spredes som ringe i vand – Presses de ind gennem kablerne, ført frem under oceanerne, blinkende ubrudt i banerne, en lysbro fra kyst til kyst? Hvordan bærer luften råberne, kroppene svøbt i flagkåberne, så tæt på hinanden at dråberne, kan springe fra mund til mund – Trædes de ud under sålerne, løftes de opad med strålerne, falder som regn ned i målerne, mast ud af den åbne luft? Tekst: Amalie Smith

Anders Lauge Meldgaard: Rejse som lys der blir ved Korværk for mobilt højttalerorkester 10.09.21 kl. 18.00 Gården ved ALICE Gratis + yderligere opførsler TBA

43


ALICE ALICE er medarrangør af Gong Tomorrow og Københavns spillested for den eventyrlystne lytter. Et mødested med nysgerrighed og åbne horisonter og et musikalsk eksperimentarium, der både undersøger nye og grænsesøgende hybrider og graver dybt i traditioner fra hele verden. ALICE præsenterer en bred vifte af koncerter fra global roots, folk og jazz/improv til lydkunst, ny kompositionsmusik, metal og elektroniske eksperimenter. Vi rykker også hyppigt ud af huset og laver særlige koncerter i unikke rum, ligesom vi samarbejder med andre aktører – både lokalt, nationalt og internationalt – om større fremstød som festivaler og turneer. Mere info på alicecph.com

Foto: Tobias Nilsson 45


Information Musikhuset København Vesterbrogade 59 1620 København V musikhusetkoebenhavn.dk

Volume Enghavevej 80 2450 København V kph-volume.dk

Bellahøj Friluftsscene Ved Bellahøjhusene 2700 Brønshøj

ALICE Nørre Allé 7 2200 København N alicecph.com

Brønshøj Vandtårn Brønshøjvej 29 2700 Brønshøj vandtaarn.kk.dk

Ansvarshavende redaktør Anna Ullman anna@gongtomorrow.dk Kunstnerisk ledelse Andreas Korsgaard Rasmussen andreas@gongtomorrow.dk

Tryk Strandbygaard Oplag 1500 Mere information på gongtomorrow.dk

Gong Tomorrow arrangeres af Foreningen TMRRWS og ALICE med støtte fra og i samarbejde med:

46


Program 03.09.2021 // 17.00 // Musikhuset København // Gratis

Performance & udgivelse af John Cage: Forelæsning om Intet Med Claus Haxholm og Gustav Johannes Hoder 03.09.2021 // 20.00 // Musikhuset København // 120 DKK

Åbningskoncert Astrid Sonne / Silvia Tarozzi: Mi specchio e rifletto 04.09.2021 // 15.00 // Bellahøj Friluftsscene // Gratis

Organic Music Societies David Ornette Cherry & Organic Nation Ensemble / Cool Funeral Beer Band / Exotic Sin & Neneh Cherry / NU Music 4 (Gustafsson, Bothén, Kajfes, Temiz) 05.09.2021 // 15.00 // TBC // 30 DKK

Narc Beacon 20 års jubilæumskoncert Goodiepal & Bananskolen med gæster 06.09.2021 // 16.00 // Volume // Gratis ved tilmelding

Åben workshop: Khyam Allami – Apotome 06.09.2021 // 17.00 // Volume // Gratis ved tilmelding

Talk & workshop: Damkapellet om dyb lytning 06.09.2021 // 20.00 // Brønshøj Vandtårn // 100 DKK

Dyb lytning i Brønshøj Vandtårn Silvia Tarozzi opfører Occam Ocean II af Éliane Radigue / Damkapellet 07.09.2021 // 16.00 // Volume // Gratis ved tilmelding

Talk: Khyam Allami 08.09.2021 // 20.00 // Volume // 120 DKK

Khyam Allami – Apotome Live 09.09.2021 // Volume // 120 DKK

Nyege Nyege Pö / Don Zilla / Duma / Scotch Rolex x Tewari / MC Yallah & Debmaster 10.09.2021 // 18.00 // Gården ved ALICE // Gratis

Anders Lauge Meldgaard: Rejse som lys der blir ved Korværk for mobilt højttalerorkester 10.09.2021 // 19.00 / 20.30 / 22.00 // ALICE // 100 DKK per koncert

Resonerende Rum Lars Greve & Maurice Louca / Jacob Anderskov & Holstebro Musikskole / SØS Gunver Ryberg 47


Gong Tomorrow 2021

festival for social listening

Profile for ALICE cph

Gong Tomorrow 2021  

Gong Tomorrow er en årlig festival for ny eksperimenterende musik og lydkunst. Den præsenterer koncerter i ekstraordinære rammer, musikalske...

Gong Tomorrow 2021  

Gong Tomorrow er en årlig festival for ny eksperimenterende musik og lydkunst. Den præsenterer koncerter i ekstraordinære rammer, musikalske...

Profile for alicecph
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded