Page 1

,,

kiCSENGEto a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola diáklapja

2015 / június


TARTALOM Ajánló

2

Hírek, aktualitások

3

Petőfi-hét

6

„Határtalanul!”- Észak Erdélyben

15

Mesesarok

18

Tanulóink tollából …

20

Sakkozz velünk!

21

Herman Ottó nyomdokán

22

A vízpart csodái

24

A ló jó barát!

26

DÖK-nap

29

Kirándultunk

31

Petőfis diákok voltunk…

37

Sport

39

Ez állati!

41

Könyvajánló

44

Röhög az osztály

45

Táborozz velünk!

47

Impresszum: Kiadja: Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola 2015. I. évfolyam 2. szám Felelős kiadó: Varga Ferencné igazgató Szerkesztő: Karcagi Gabriella Szerzők: Ferenczi Rebeka Sára, Kocsis Csilla, Kovácsné Gávay Katalin, Lengyel Panna, Naftz Istvánné, Nagy Ádám, Sallai Márta, Schmidtné Csoó Andrea, Serfőző Györgyné, Szojka Anita, Takács Marcell, Tamás Orsolya, Tóth Krisztián, Varró Dorottya, Vágnerné Czecz 1 Zsuzsanna Borítóterv: Lehoczky Alfréd Weboldal: www.petofi10miskolc.hu Elérhetőség: kicsengeto@gmail.com


AJÁNLÓ

Kedves Olvasó!

A Kicsengető c. iskolaújságunk legújabb számát vehetted most kezedbe, mely köszönhető diákújságíróink nem szűnő lelkesedésének. Az újság terjedelme ismét nem csekély, mely arról tanúskodik, hogy iskolánkban a diákélet mozgalmas. Színes programok, érdekes események, tartalmas időtöltés vár mindenkire a tanév folyamán. Ezt a számot már nyomtatott formában tarthatja kezében és olvashatja iskolánk minden tanulója. Az első lapszám megjelenése után egy példaszerű összefogás alakult ki az osztályok szülői munkaközösségei között. Megvalósult, –hosszú évek után ismét- hogy a petőfis diáklap nyomtatott formában is eljusson minden diákunkhoz.

Köszönet

ezért

a

támogató,

összefogó

munkaközösségeknek! Köszönjük iskolánk pedagógusainak írásait, fotóit és támogatását is! A nyárra mindenkinek jó pihenést, sok szép élményt kívánunk! Az újság olvasásához jó szórakozást!

KICSENGETŐ szerkesztői

2

szülői


Hírek, aktualitások fotókkal Iskolagyümölcs-programban vesz részt iskolánk, hogy ezzel is segítse az egészséges táplálkozási szokásaink kialakítást! Köszönjük az almát, uborkát, salátát, karalábét és a sárgarépát! A tanár néniknek is köszönet, akik megpucolták ezt az ipari mennyiségű árut.

Mind megettük! 2.b

Iskolánkban hosszú évek óta zajlik – nemzeti ünnepünk környékéna Petőfi-hét rendezvénysorozata. Ennek egyik programja volt 2015. március 10-én az „Ott születtem, …Hol a Sajó kanyarog,” című iskolai vetélkedőnk.

Vetélkedőt szervezte: Bodnárné Moldován Éva és Sallai Márta

3


Iskolánk és a Rónai Ferenc tagiskola 35 hetedik osztályos tanulója négy kísérő pedagógussal a Partiumba utazhatott 2015.áprilisában a „Határtalanul!” pályázatnak köszönhetően.

2015.május 5-én „Határtalanul!” utazáshoz kapcsolódóan témanapot szerveztünk ÉszakErdély címmel. Versek, mesék, népzene és táncház színesítette ezt a napot.

Gyermeknapi rendezvényre került sor 2015.május 25-én. Színes programokkal készültünk a diákjainknak. Sport, rollerezés, zenehallgatás, vetélkedők és süteményezés is gazdagította a meglepetések sorát.

BAJNOKOK VAGYUNK! 2015. június 4-én a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola leány kosárcsapata részt vett az AMATŐR KOSÁRLABDA Diákolimpián, ahol 1. helyezést ért el. Gratulálunk!

4


16. alkalommal rendezték meg Perecesen a Dr. Szabó Gyula Megyei Meteorológiai versenyt, melyen iskolánk csapata az 1. helyezést érte el. Csapattagok: Bán Bianka 3.a, Gulyás István Nimród 3.b, Létai Márk és Tóth Vince 4.a Felkészítő tanárok: Matiszné Kucsma Tünde és Tircsi Tiborné Gratulálunk a csapatnak!

Gratulálunk Takács Marcell 7.b osztályos tanulónknak, aki a

2015.

Városi

Szépíró

versenyen

felső

tagozatos kategóriában az 1.helyezést ért el.

Az

„ÉSZPÖRGETŐ”

Városi

matematika

versenyen 2. helyezést ért el Bálint Ákos 4. osztályos tanulónk. Gratulálunk a szép eredményhez!

5


Petőfi-hét Iskolánkban hosszú évek óta zajlik – nemzeti ünnepünk környékéna Petőfi-hét rendezvénysorozata. Idén március 9-től indultak a következő programok:  Az ünnepi hét megnyitása Rajzkiállítás tanulóink munkáiból  Mosoly-kupa – kosárlabdameccsek  Iskolai történelmi vetélkedő: Téma: „Ott születtem,…ahol a Sajó kanyarog,”  Észpörgető városi matematika verseny alsó tagozatos diákoknak  Ünnepi műsor a Kórházi tagozaton  Iskolai megemlékezés a Petőfi szobornál  Iskolai ünnepély és az Észpörgető verseny eredményhirdetése  Részvétel és közreműködés a városi koszorúzási ünnepségen, a Petőfi téren felső tagozatos tanulóinkkal.

Rajzkiállítás képei:

6


Mosoly-kupa: Ha már Petőfi-hét, akkor nem telhet el egy Mosoly-kupa nélkül. Kosárlabda meccs volt, ahol 5. és 6. osztályos tanulók vettek részt, fiúk, lányok vegyesen. II. helyen végzett a csapat! Nagyon jól játszottak, gratulálunk nekik!

Lányok: Mikola Netti Kuzsella Petra Ovád Zsófia Golenya Gréta Kádas Evelin Losonczi Petra Mészáros Tamara Kaprinyák Cintia Fiúk: Kálmán Zsombor Kispál Tamás Laczai Lénárt Sándor Gergő Kalocsai Máté Kótai Kevin Tamás Orsolya 7.b

7


Iskolai történelmi vetélkedő:

Versenyeztünk … 2015. március 10-én került sor a Petőfi –hét hagyományos programjára, az „Ott születtem, .., Hol a Sajó kanyarog, …” címet viselő iskolai vetélkedőre. 6 csapat – a legkisebbektől a legnagyobbakig – mérte össze tudását, felkészültségét egy előzetes és öt helyszíni feladatban. A jó hangulatú vetélkedést a jutalmak átadása zárta, melyek beszerzése a TriászTömlő Kft. felajánlásából történt. Bodnárné Moldován Éva, Sallai Márta

Versenyen készült fotók:

8


9


A győztes csapat Gratulálunk!

Okos tudnivalók a Sajóról: A Sajó                 

Kelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb folyója. Magyarország kilencedik legbővebb vizű felszíni vízfolyása. A Tisza egyik jobboldali mellékfolyója. Gömör és Kishont vármegyében, 1294 m magasságban ered. Hossza 223 km, ebből magyarországi szakaszának hossza kb. 125 km. Szélessége a magyar szakaszon általában 20 és 80 méter közé esik. Átlagos vízhozama 60 m³/mp. Sajópüspöki mellett lépi át a magyar határt, 800 méteren keresztül határfolyó Szlovákiával. A folyó neve: a „só” és a folyót jelentő régi magyar „jó” szó összetétele. Kesznyéten mellett ömlik a Tiszába. Torkolatánál 324,2 m magasságban folyik. Átlagmélysége 80-120 centiméter körüli, ám a torkolat előtt elérheti a 360 centimétert is. Vízgyűjtő területe 12 708 km². A folyó neve régi oklevelekben - különösen a 13. században - igen gyakran előfordul. A tatárok a folyó melletti Muhi pusztán verték meg 1241-ben a magyarokat. Hordaléka jelentős mennyiségű kavics, valamint iszap. Esése átlagosan 49 cm/km. Szlovákiában a Rima-folyó az egyetlen, ami a Sajóba ömlik.

10


 Magyarországon mellékvize pl.: a Bódva folyó, a Szinva patak, a KisSajó, és a Hernád folyó.  Vízminősége jelentősen javult, ma már inkább a tiltottan partra hordott nagy mennyiségű háztartási hulladék okoz gondot.  Manapság egyre többen szerveznek evezős vízitúrákat a folyón.  Vízjárása gyors, áradáskor órák alatt 1-2 m-t emelkedhet.  A Sajó-völgy: a Sajópüspöki és Sajólád közötti szakasz.

Fotók a márciusi eseményeinkről:

11


Történelmi vetélkedő diákszemmel A történelmi vetélkedőt 2015. 03.10-én tartották, hagyományosan az iskola tornatermében. Témája: a Sajó és Lévay József. Címe pedig: „Ott születtem, … Hol a Sajó kanyarog,”. Előzetes feladat a plakátkészítés volt, a vetélkedő témájához illően. Az első helyezett az 1. csapat lett. A gyerekek tapasztalatot, élményeket és érdekes ajándékokat nyertek. A csapat tagjai: Madar Sára 1.a Gergely Kristóf 2.a Bán Bianka 3.a Boros Csaba 4.b Damu Alexandra 5.a Nagy Eszter 6.b Lakatos János 7.a Szabó Martin 8.a Csapatkapitányok: Nagy Eszter és Szabó Martin De, hogy a többieket is említsem, a 2. helyezett a 3. csapat, a 3. helyezett pedig a 6. csapat lett. A versenyzőknek ünneplőben, és tolltartóval felszerelkezve kellett megjelenni és versenyezni. Szeretjük ezt a vetélkedőt, mert okos dolgokkal bővíthetjük ismereteinket! Ferenczi Rebeka Sára 7.b

12


Petőfisek visszatérése Észak-Erdélybe

A Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola és a Rónai Ferenc Tagiskola 35 hetedik osztályos tanulója négy tanár kíséretében újra lehetőséget kapott, hogy elutazhasson a Partiumba,2015. április

21-től

Határtalanul!-

április

23-ig,

a

pályázatnak

köszönhetően. Első nap Nagykárolyba vezetett utunk. Petőfi Sándor szobránál koszorút, a Károlyikastély kertjében pedig nemzeti színű szalagot helyeztünk el gróf Károlyi Sándor szobránál. Megkerestük az egykori Arany Szarvas fogadót, ahol Petőfi először pillantotta meg szerelmét. Utunkat Erdőd felé folytattuk. Megnéztük a várkastélyt - angol nyelvű idegenvezetéssel -, koszorút helyeztünk el Petőfi Sándor-Szendrey Júlia szobránál. A helyszínen megemlékeztünk arról, hogy itt kötöttek házasságot 1847.szept.8-án. Szatmárnémetiben megtekintettük a Püspöki Palotát, ahol azt az erdődi oltárt őrzik, amelynél házasságot kötött Petőfi Sándor és Szendrey Júlia.

Ebben a városban

megkoszorúztuk Kölcsey és Petőfi szobrát. Megcsodáltuk a Római katolikus székesegyházat. Orgonája a megye egyik legszebb, legnagyobb darabja. Utunk a Vécsey-palotához vezetett, itt megemlékeztünk a szatmári békekötésről és szalagot helyeztünk el az emléktáblánál. Szállásunk Koltón volt, kisebb csoportokban több családnál szálltunk meg. Finom, házias ételeket ettünk. Második nap, idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg a nevezetességekkel. Nagybányán elsétáltunk a Fekete Sas fogadóhoz, itt szállt meg 1847. szeptember 8-án

13


Petőfi Sándor és felesége. Továbbmentünk a Szentháromság-templomhoz, amit kívülről nézhettünk meg. A Nagybányai Képtárban helyi festők műveiben gyönyörködhettünk,Várna János nagybányai festőművész kalauzolásával. Utunk itt még nem ért véget, a település egykori városfalát is felkerestük,majd Lendvay Márton szobornál helyeztünk el szalagot. Következő állomás Desze volt, ahol a Jászvásári Szent Piroska ortodox fatemplomot-, ami a világörökség része- látogattuk meg.

Máramarossziget egyik leghíresebb látványossága a Falumúzeum, amely

Máramaros történelmi provinciáit mutatja be. Este, vacsora után, a koltói táncházban helyi fiatalok tanítottak meg bennünket négyféle táncra és népdalokra. Nagyon jó volt, mindenki remekül érezte magát. Este fáradtan tértünk vissza szállásunkra. Harmadik és egyben utolsó nap ellátogattunk a koltói Teleki-kastélyba, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia töltötte a mézesheteket. Az itt töltött idő alatt Petőfi legalább 28 verset írt a híres somfa alatti kőasztalon. A kastélyban ma Teleki-Petőfi Múzeum működik. A kertben Petőfi és Szendrey Júlia szobránál közösen elszavaltuk a költő Szeptember végén című versét, majd elhelyeztük az emlékezés koszorúját. Felkerestük a koltói temetőben gróf Teleki Sándor sírját, ahol a környezetét rendbe tettük és koszorúzással emlékeztünk.

Útban

hazafelé még Nagybányán megnéztük az Ásványtani Múzeumot. A múzeum több ritka ásvánnyal is büszkélkedik. Egy kis szabadidő után hazafelé indultunk. Kicsit fáradtan, de felejthetetlen élménnyel gazdagodva értünk haza. Tamás Orsolya 7.b oszt tanuló Kísérő tanárok: Kovács Béláné Nagy Péterné Henzlerné Kőszegi Erika Sallai Márta

14


„Határtalanul!” - képekben

Nagykároly - Petőfi szobor

Erdőd - Petőfi-Szendrey szobor

Szatmárnémeti - Kölcsey szobor

Petőfi szobor

15


Vécsey-kúria

Nagybánya – Főtér

Fekete Sas Fogadó

Lendvay Márton szobor

Koltó - Táncház

Desze - fatemplom (a világörökség része)

16


Teleki Sándor sírja

Teleki-kastély

17


Mesesarok Wass Albert: Tavak és erdők könyve Mese az erdőről -részlet-

Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett. Ha megállsz egy pillanatra, hallani fogod a szellőt, ahogy a fák között tovaoson. Te már tudod, hogy ezt a szellőt az angyal rázta elő, köpenye ráncaiból. Ha jól figyelsz, a manókat is hallhatod: surrannak, matatnak itt-ott a sűrűben. Sok dolguk van, igyekezniök kell. A virágokat is láthatod majd, és minden virág kelyhéből egy tündérke les rád. Figyelik, hogy rontó-ember vagy-e? Azoktól félnek. De te látó-ember leszel, és a tündérek ezt hamar felismerik. Kiülnek a virágok szirmaira, és kedvesen reád kacagnak. De akkor a patakot is meghallod, ahogy neked mesél, csodálatos meséket az erdőről... 18


Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. Nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállasz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretet és a békességet. Te minderről semmit sem tudsz akkor. Csak annyit hallasz, hogy a madarak nagyon szépen énekelnek körülötted, és a patak nagyon szépen mesél. Csak annyit látsz, hogy nagyon szép az erdő. A fák, a virágok, a fű, a moha, a magas kék ég és rajta az a nagy, csillogóan fehér felhő, amelyiken a Jóisten ül, bárányfelhőket pöfékel nagy kék pipájából, és jóságosan alámosolyog... az Angyalok Tisztásán jártál, kedvesem.”

19


Baranyai Bence László: Tavaszváró Elmúlt a tél, itt a tavasz, mosolyognak a napsugarak. Tavaszi szél lengedez, virágillat körbevesz. Elmúlt a tél, itt a tavasz, csicseregnek a kismadarak. Madárfütty szól minden ágról, hirdetik a tavaszvárót. Elmúlt a tél, itt a tavasz, virágoznak a domboldalak. Krókusz, jácint, tulipán, nincs is ettől szebb talán! Elmúlt a tél, itt a tavasz, beköszönt a legszebb évszak. Örülök, hogy május lesz már, köszönthetem az édesanyám!

20


SAKK tanítás Polgár Judit nyomán A történelem egyik legősibb játéka Intézményünkben 3-ik tanéve folyik a sakk tantárgyként való oktatása. A sakk az

egyik

leghatékonyabb

képesség-fejlesztő amelynek

eszköz,

segítségével

a

gyerekeket az iskoláskor első éveiben be lehet vezetni

a

tudatos

ismeret-

elsajátítás világába. A sakkozás, alapvető lelki folyamatokat és funkciókat működtetve, jótékonyan hat az értelmi képességek, mindenekelőtt a megértést és a problémamegoldást biztosító gondolkodás fejlődésére, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni nevelőfejlesztő erejét, személyiségformáló hatását sem. A sakkjáték tanulásánakgyakorlásának kedvező hatása a gyermek egész intellektuális fejlődésére tudományosan is kimutatott. Az iskolában sakkoktatáson résztvevő gyerekek nagyon fogékonyak az új tantárgy tanulására és szabadidejükben is ügyesen alkalmazzák az órán tanult lépéseket, stratégiákat. A sakkjáték elsajátítása NEM cél! Hanem ESZKÖZ! Egy hihetetlenül hatékony eszköz a logikus, kreatív gondolkodás fejlesztésére! Videó az iskolai sakkóráról: https://www.youtube.com/watch?v=JgsEwhRF7bk Cikcakk sakkdal az Omega együttestől: https://www.youtube.com/watch?v=9eZyUvtP-_E Kocsis Csilla tanár, sakkoktató 21


Herman Ottó nyomdokán „ …évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.”

Ez az idézet Herman Ottótól, a sokoldalú magyar tudóstól származik, aki természettudományos munkássága mellett a magyarság hagyományos, ősi műveltségét, népi mesterségeit is kutatta és leírta. Ő alapozta meg a tudományos madárkutatást

Magyarországon

a

Magyar

Ornitológiai

Központ

megalapításával. Herman Ottó javaslatára 1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10-ét. Az emberek már ősidők óta különös vonzalmat éreznek a madarak és fák iránt. A „Madarak és Fák Napja” mégis a egész természet ünnepe, amikor mi emberek azt ünnepeljük, hogy testvérei vagyunk minden élőlénynek a Földön. 22


A MADÁR A szárnyas lények a világon mindenütt elsősorban az éghez – az isteni szférához – tartoznak, ezért az égi lélek szimbólumai. Így van ez a magyar nép műveltségében is: a kereszténység előtti időkben a táltosok, sámánok lelke is madár képében szállt a túlvilágra megtudni a jövendőt, vagy megküzdeni a rosszindulatú szellemekkel. A honfoglaló magyarok totemállata (az Árpád nemzettség állatőse) a turulmadár (valószínűleg valamely sólyomfaj) volt. Az eredetmonda szerint a nemzettség ősanyját, Emesét turul termékenyítette meg. A madárlélek szimbólum jelentése jellemző a kereszténységben is, például a Szentlélek

galamb

képében

jelent

meg

Jézus

feje

felett,

mikor

megkeresztelkedett.

A FA A fa a legősibb, az egész világon elterjedt, egyetemes növényszimbólum. A fa az örök fejlődés és megújulás, a termékenység; a kiszáradt fa az elmúlás jelképe. A magyar népmesékben is gyakorta találkozunk vele: égig érő fa, aranyalmafa. Az életfa ágai az égi világba vezetnek, gyökerei az alvilágba nyúlnak; utat szimbolizál, amelyen a sámánok, táltosok, mesehősök az alvilágba juthatnak. Serfőző Györgyné

23


A VÍZPART CSODÁI

Előző, Az erdő csodái c. újságcikkem folytatásaként írom ezt a nyári kiadást. Remélem, szintén hasznos információkkal szolgál majd! - Mi történik nyáron a vízparton? A víz a téli, 0-5°C-os hőmérsékletről folyamatosan melegszik. Mivel a víz sűrűsége nagyobb a levegőnél, lassabban változik a hőmérséklete, de ezzel párhuzamosan nem is hűl le könnyen. A „békanyál”, azaz a fonalas zöldmoszatok telepei újra a víz felszínén úsznak, mivel a vízben magvaik eltárolódtak. A magyar élővilágban ritka, és inkább sós vizekben jelenlévő óriás barnamoszat is kihajt a tó fenekén lévő tövéből. A világ legnagyobb élőlénye, mely akár 200 m-esre is megnőhet, szintén a víz felszínén lebeg, de a zöldmoszatokkal ellentétben kötött törzsgyöke van, amellyel lágy szára köti össze, a víz felszínén pedig a telepeiből kinövő léghólyagok tartják. A békáknak pedig elkezdődik a párzási időszakuk, ezután a nőstények vizes, de napsütötte területekre rakják 150-300 petéjüket.

Zöld levelibéka

~ ebihala

24


- Mik a vizek táplálékláncának vezető élőlényei? Bár a vizek életközösségeinek legnagyobb részét az elemi (pl.: egysejtű) élőlények alkotják, a tápláléklánc csúcsán a halak állnak. Magyarország főbb uszonyosai: Tavak: pontyfélék, harcsa, csuka, süllő (fogassüllő balatoni fogas, kősüllő), keszegfélék Folyók: sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, csuka, paduc. Ezeknek a horgászatára a nyári időszak közben az erős szagú, tehát nem édes csalikat, ragadozó halak esetében pedig az élénk, főleg sárga színű műcsalikat és szintén a messziről érezhető aromákat ajánlom. (Takács Marcell)

25


LOVAK

Fenséges, varázslatos, lenyűgöző állatok!

Sokaknak róluk a félelem jut az eszébe. Csak ennyit tudnak a lóról: „Elől harap, hátul rúg.” Nem ismerik ezeket az állatokat! Meg sem próbálnak közeledni feléjük. Pedig bárki egy igazi barátot, társat lelhet bennük. De mi ennek a csodás állatfajnak a története? Nézzük csak: A lovak eredete nagyon messzire nyúlik vissza. Több mint 75 millió évvel ezelőtt, megjelent a ló legelső őse, az úgynevezett Eohippus, amely csupán akkora volt, mint egy ma élő nyúl. Rengeteg változáson esett át, formálódott, átalakult, alkalmazkodott a környezetéhez. E módosulás után, először a mongol-nomád törzsek háziasították a lovat. Nagy mérföldkő 26


volt az ember és a ló életében egyaránt. Kezdetben a húsáért fogták be, majd tenyésztették őket. Később már rájöttek, hogy teherhordásra és szállításra is alkalmas. Megállíthatatlanul fejlődött a ló és az ember kapcsolata. Szemmel látható volt a kötődés és a bizalom közöttük.

„Az ember a természet rabszolgája lett volna, ha a ló nem teszi királlyá.” –írj egy francia. Van benne némi túlzás, de több benne az igazság. Az ember a ló által erőt, gyorsaságot kapott. Gondoljunk csak bele: a puszták vadjaitól üldözött két lény egymásra talált, segítették egymást. Bizalom, kötődés, barátság alakult ki. Mára már a technika fejlődése szinte teljesen elfelejttette a lovakat. Ma inkább nem az ember munkatársa, hanem játszótársa lett. Együtt mennek versenyre, tereplovaglásra, hobbilovaglásra. Rengeteg fajta jött létre, sok lovaglási stílus, lovas felszerelés. 27


Nem akármilyen állat a ló. Mindig alkalmazkodik, meghúzódik. Az ember társa, barátja lett. Megérdemli, hogy mindenki ismerje az ő múltját, tiszteljék, figyeljék. Becsülni kell egy ilyen állatot, óvni, félteni. Barátkozzunk vele! Ne féljünk tőle! Bár termetes teste sokakat megrémiszt, meglepődnének, ha tudnák, mekkora szíve van. Én mindenkit arra buzdítok, hogy ismerje meg a lovakat, közeledjen feléjük! Nem fogja megbánni! A végére egy idézetet mondanék: „A ló megtanít igazán szeretni!”

Varró Dorottya 7.b 28


DÖK-nap Május 20-án DÖK-nap volt nálunk, a szavazatok alapján a TYÚKOK csapata vette át az iskola irányítását. Felkészült diák-tanárok tartották az órákat, a szünetekben pedig mindenki találhatott kedvére való programot. Volt nyuszisimogató, szépségsarok, citromevőverseny, lehetett vizes szivaccsal dobálni, beülhettünk egy igazi rendőrautóba. Itt jártak a DVTK focistái (énekeltünk nekik, fotózkodtunk velük és kaptunk autogramokat tőlük), zumbázhattunk, tapsolhattunk a T-Dance táncosainak és a Warning együttesnek. Ráadásul értékes tárgyjutalmakat is lehetett nyerni! Köszönjük a bizalmat és mindenki munkáját! a TYÚKOK Fotók:

29


30


Barát-hegyen járt a 2. évfolyam Miskolc – Diósgyőri városrészében található a Barát-hegy. Baráthegyi gazdálkodásról az első írásos adat i.sz. 1313-ból maradt fent. A hegy lábánál Pálos kolostor működött. Az itt élő szerzetesek, azaz a barátok széles tudással rendelkeztek a mezőgazdaság számos területén. A Barát-hegy északi lejtőjén épült föl a Szimbiózis Alapítvány 5 hektáros rehabilitációs majorsága, a Baráthegyi Majorság. Őseink hagyományait felelevenítve, a területen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, ezzel munkát biztosítanak a környékről bejáró és a lakóotthonban lakó fogyatékossággal élő fiatalok, és megváltozott munkaképességű munkatársak számára. A folyamatosan fejlődő öko-parkban szélkerék húzza fel a vizet a kútból, a kerti tó, üvegház mellett istállók, és manufaktúrák (sajtkészítés, gyertyaöntés, madáretető készítés, szövés) találhatóak. A majorság működtetői az alapvető célok elérése mellett folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat a társadalmi integráció gyakorlatorientált megvalósítására. Ezen küldetési céljuk elérésére hozták létre, a 2009 januárjában megnyitott, 14 fő fogyatékossággal élő lakhelyéül szolgáló lakóotthon tetőterében, az ifjúsági panziót, melyben helyet kapott a Baráthegyi Erdei Iskola is. Különféle oktatási-nevelési intézményekből fogadnak csoportokat, akik számára a szállást, étkezést és a programokat a fogyatékossággal élő személyek bevonásával biztosítják.

31


Jelenleg 6 szobában 38 főt tudnak elszállásolni. Az erdei iskola program célja a társadalmi integráció, a környezettudatos szemléletmódra, életmódra való nevelés, a hagyományok ápolása. Ezen a szép helyen kirándult, 2015. május 15-én a 2.a és 2. b osztály. Nagyon jól éreztük magunkat, és várjuk a következő kirándulást, hogy ismét élményekben gazdagon, egészségesen de szórakoztatóan tölthessük ezt a napot. Kálna Gusztávné és Nagyné Zakuczki Katalin

Könyvtári foglalkozás és játék Városnéző sétára indult az 1.b osztály. Programunk első állomása a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár volt, ahol egy érdekes könyvtári foglalkozáson vettünk részt. Benéztünk a Jégcsarnokba, ahol egy szem jeget sem találtunk, mert éppen átépítik a csarnokot. Sétánk során minden feliratot elolvastunk. Legjobban tetszett a Miskolci Jegesmedvék törzshelyének jelmondata, mely szerint „A medve nem játék!” ; végre szabadon játszhattunk a népkerti játszótéren; ettünk egy óriási, finom gombóc fagyit és végül elsétáltunk a Hősök terére, ahol megnéztük a Hősök emlékművét, megcsodáltuk a gyönyörű szökőkutat és a bácsikat, akik békákat halásztak ki a vízből. Mi szárazon megúsztuk, s ennek mindenki örült!

Laczkó Péterné, Karcagi Gabriella

32


Bükki túrán a 7.a osztály A 7.a osztály Bükkszentkeresztre kirándult távolsági busszal,hol a Lovarda, a „Gyógyító kövek”, a Lófőtisztáson levő mészégető kemence és a Szabó Gyuri bácsi „bükki füvesember” kertjének megtekintése után gyalog túráztunk le Lillafüredre. A 2,5 órás gyalogtúra után megpihentünk a büfésoron, majd a Palotaszálló és a Függőkert érintésével ismét gyalogosan folytattuk utunkat a buszmegállóig. Mindenki épségben hazaért, jól éreztük magunkat! Fotiu Alekoszné

Aggteleki Nemzeti Parkban… A negyedik évfolyam a tavaszi tanulmányi kirándulás keretében az Aggteleki Nemzeti Parkba látogatott. Szinpetriben megtekintettük a Guinness World Records által elismert legnagyobb könyvet, valamint a Magyarországon egyedülálló papírmalmot a Gutenbergkorabeli, rekonstruált nyomdával, nyomdagépekkel. Ezután idegenvezető kíséretében végigjártuk Aggtelken a világörökség részét képező Baradla-barlang rövid túráját. Sok szépet és érdekeset láttunk, hallottunk a jó hangulatú osztálykiránduláson.

Tircsi Tiborné, Beke Kinga, Sallai Márta

33


Egerben járt a 3. évfolyam Különbusszal utaztunk Egerbe, ahol az egész napot a várban töltöttük. Érdekes programokon vettünk részt. Megnéztük a Hősök termét, Dobó-bástyában az időszakos kiállítást, ahol régi fegyvereket, öltözetet és hajviseletet láttunk. A kardok pengésétől és a puskák zajától nagyon megijedtünk. A 3D-s vármoziban az 500 évvel ezelőtti egri vár történetével ismerekedtünk meg. A nap zárásaként elmentünk Gárdonyi Géza sírjához, majd egy kirakodóvásárban vásárolhattunk egri emlékeket. Matiszné Kucsma Tünde , Horváth Gáborné

Mátrai kirándulás 7.b és 8.a osztályos diákjai a tanév utolsó kirándulását a Mátra-hegységben töltötték. Ezen a májusi napon, Recsken, Kékestetőn, és Sástón jártunk. Recsken a régi munkatáborról hallgattunk meg egy érdekes beszámolót, majd alaposan bejártuk a tábor területét. Kékestetőn felsétáltunk a kilátóhoz, ahol megcsodálhattuk a Mátra gyönyörű látképét. A kirándulás utolsó állomása a sástói kalandpark volt. Itt mindenki kipróbálhatta a park nyújtotta kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeit. Igazán tartalmas és érdekes kiránduláson vehettünk részt! Lengyel Panna 7.b

34


Sárospatakon jártunk… 2015.május 15-én a két 6. osztály tanulmányi kirándulásra Sárospatakra ment, ahol bejártuk a Vörös-torony és a Rákóczikiállítás termeit. Megcsodáltuk a pazar kilátást a torony tetejéből, majd a fagyizó felé vettük az irányt.

Másik célunk Vizsoly volt, a biblia kiállítás. A rögtönzött interaktív színházi előadás osztatlan sikert aratott, amit megtetézett a kertben levő állatok simogatása. Alig bírtunk visszaszállni a buszra! Szép nap volt! Kovácsné Gávay Katalin, Horváthné Szegedi Viktória

Városnéző túrán az 1.a osztállyal Osztályunk úti célja a Népkert volt, ahol az új hattornyú várat birtokba is vettük! Míg elsétáltunk odáig, megpihentünk a Petőfi téren, körbejártuk a Hősök emlékművét,

Mancs kutya szobránál pedig felidéztük, hogy mit tudunk erről a különleges ebről. Fáradtan, de új élményekkel gazdagodva tértük vissza az iskolába! Simonné Zemlényi Emőke, Dolgosné Jurkó Katalin

35


5. a – b irány Mezőkövesd! Az úti cél Kékestető, Mezőkövesd érintésével. Mezőkövesden megnéztük a Hadas városrészt, a 19. sz.-menti utcácskákat, házakkal. Bementünk a tűzzománc készítő műhelybe, és a Mézeskalácsos házba. Itt az előadás meghallgatása után a gyerekek vásároltak mézeskalácsot. Ezután a felhős, hideg Kékestetőre érkeztünk, ahol fociztak, sétáltak, egy másfél órát a gyerekek.

Henzlerné Kőszegi Erika, Scmidtné Csoó Andrea

36


Petőfis diákok voltunk… 2007-2015

Osztálynévsor Felső sor: Károly Richárd, Ujj Balázs, Kun Márton, Oravecz József, Oláh András, Korom Tamás, Tóth Zsolt, Abdull-Kareem Ádám, Sárkány Alex, Király Olivér, Kazsimér Marcell Középső sor: Szabó Martin, Pintér Enikő, Joó Márton, Géczi Balázs, Mikó Péter, Mitruska Klaudia, Péter Dániel, Bogovics Milán, Jankovics Márk, Diczházi Gergő, Czifra Dominik, Tóth Krisztián Alsó sor: Préda Dzsenifer, Pavlikovics Jázmin, Manzák Diána, Menykő Flóra, Lehoczky Anna, Szalóki Karina, Bódi Blanka, Kollárcsik Kitti, Tarkó Aletta, Molnár Gréta, Szabó Csilla Hiányzik: Pintér Enikő Pedagógusok Osztályfőnök: Naftz Istvánné Álló sor: Lehoczky Alfréd, Kovácsné Gávay Katalin, Kálna Gusztávné, Beke Kinga, Serfőző Györgyné, Vincze Ágnes, Kisapáti Ildikó, Kiss Szabolcsné, Schmidtné Csoó Andrea, Sallai Márta, Báriné Vodilla Márta, Horváthné Szegedi Viktória Ülnek: Tircsi Tiborné, Király Leventéné, Henzlerné Kőszegi Erika, Fotiu Alekoszné, Bodnárné Moldován Éva ig.h. , Varga Ferencné igazgató, Kovács Béláné ig.h., Juhászné Bartha Emőke, Dr.Varga Jánosné, Nagy Péterné, Kiss Boglárka

„Csupán két dolog van, amit tanítványainknak adhatunk, a gyökerek és a szárnyak.” (Németh László) 37


SPORT Hajrá SZISE! Nagy Ádám vagyok 13 éves, kapus! 5 éve focizom, ebből 2 éve csapatban. Az első csapatom a Borsod- Volán volt, ahol középpályán játszottam. Később Szirmabesenyőben több iskolatársammal és két gyerekkori barátommal: Balogh Balázzsal és Ferenczi Tamással elmentünk megnézni egy fociedzést. Több Petőfis gyerek is ott játszik, mint pl.: Juhász Vince, Orosz Dominik és Petrigán Patrik az U11-es csapatban. Miért jó sportolni? Élvezem minden egyes percet, ami a pályán tölthetek, s azt is, amelyeket a csapattársaimmal vagyok. Fegyelemre tanít, összetartásra. Azt csinálom, amit élvezek. Példaképem az edzőm és Neymar.Jr. Nem olyan egyszerű, kapusnak lenni, mint aminek látszik! Meg kell tanulni a labdafogást, a leérkezést, és még rengeteg más dolgot. Jelen pillanatban Szirmabesenyő megye II-ben szerepel, én pedig az U-13-ban játszok ,de az ifivel U-19 –el edzek Balogh Balázzsal, Ferenczi Tamással és Juhász Vincével. Rengetek jó pillanatom volt és rossz is. Sok új barátot szereztem a csapatban. Hajrá SZISE!

Foci a suliban

38


Akikre büszkék vagyunk!

Nyirkó István Péter 3.b Modern Tánccsoportok Magyarországi Szövetsége által megrendezett Streat Dance Gyermek kategóriában 1. helyezést ért el.

Gratulálunk!

Kocsis Dorka Panna 4.b A Magyar Íjász Szövetség 2014-2015 évi Suli Íjász Bajnokságon 1. helyezést ért el.

Gratulálunk!

39


KOSÁRLABDA A városi amatőr kosárlabda bajnokságra 2014/2015. tanévben 3 csapattal neveztünk. Az 5-6. osztályos fiúkkal sajnos vissza kellett lépnünk, mert hiányzás miatt nem tudtunk teljes létszámmal megjelenni a verseny időpontjában. A 7-8. osztályos lányokkal V. helyen végeztünk. A 3. korcsoportos lány csapat idén bajnok lett. Maga mögé utasítva a Könyves Kálmán Általános Iskola (34:11), a Vörösmarty Általános Iskola (12:10) és a Jezsuita Gimnázium (22:9) csapatát. A sikerüket elszántságuknak és fegyelmezettségüknek köszönhetik. Egy emberként küzdöttek, nem volt számukra elveszett labda. Elsősorban a védekezést emelném ki, szinte hibátlanul hajtották végre az edzői utasításokat. Ennek köszönhetően rengeteg labdát szereztek a lányok. A lepattanó labdákkal nagy előnyökhöz jutottak, s bár a befejezés terén még vannak hiányosságok – elég sok kimaradt dobásunk volt – most ebben a bajnokságban ez elégnek bizonyult a sikerhez. Gratulálunk nekik! Rengeteg munka van emögött, de az elszántság és alázat a kosárlabda iránt megvan bennük, és ha ez párosul a kitartással, akkor nagyon szép sikereket érhetnek még el ebben a sportágban. Ehhez sok sikert kívánok nekik egytől egyig! Hajrá Petőfi! Schmidtné Csoó Andrea

A csapat tagjai: Kádas Evelin 5.b, Ovád Zsófia 5.b, Kuzsella Petra 5.b, Golenya Gréta 5.b, Mészáros Tamara 5.b,Mikola Netti 5.b, Losonczi Petra 5.b,Domokos Szonja 6.b, Deményi Kamilla 6.b, Kaprinyák Cintia 6.b, Birinyi Petra 7.b,Tamás Orsolya7.b

40


SEGÍTŐ NÉGYLÁBÚ BARÁTAINK Tavaly tavasszal az iskolánkba látogatott a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola két munkatársa, Lékáné Viszokai Katalin és Komondi Piroska két, általuk kiképzett gyönyörű ébenfekete labrador kutyájukkal.

Mindenki örömére előadást tartottak a kiképzés folyamatáról, a vakvezető kutyák életéről, majd felvetődő kérdéseinkre is készséggel válaszoltak. A fórum után bárki kipróbálhatta, hogyan lehet a vakvezető kutyával közlekedni. Mindannyiunk számára felejthetetlen élményt nyújtott ez a délután, a kutyusoknak simogatással háláltuk meg a munkájukat, miután végeztek vele és lekerült róluk a vakvezető kutyák jellegzetes hámja. Hogy mit lehet ezekről a rendkívüli kutyákról tudni, most a barathegyisegitokutya.hu honlap segítségével szedjük Nektek csokorba. A vakvezető kutyákat tisztelet és kíváncsiság övezi. Sokak számára rejtély, hogy ember és kutya hogyan képes hatékonyan kommunikálni, dolgozni, megbízni egymásban. A vak ember számára a kutya nem segédeszköz. Sokkal több annál. Olyan társ, aki fogyatékosságával, jó és rossz tulajdonságaival együtt elfogadja és segíti a látássérült embert úgy, hogy teljes szabadságot, önállóságot és biztonságot nyújt. Képes alkalmazkodni a gazda napirendjéhez, életmódjához, de ugyanúgy – mint mi, emberek – szükségletekkel, érzésekkel, önálló gondolatokkal rendelkező élőlény. Egy fárasztó nap után neki is szüksége van egy kis lazításra, törődésre. A vakvezető kutyát okosan kell szeretni. Meg kell találni a megfelelő módját a hálánk és érzelmeink kifejezésének. Bár szigorú szabályok szerint kell élniük, minden nap megkapják mindazt, amire érzelmileg és fizikailag szükségük van. Ágota, aki 18 éve vakvezető kutyával közlekedik fogalmazta meg talán a legkedvesebben, hogy miért a legboldogabb kutyák a vakvezetők :

“…a vakvezető kutyák a világ legboldogabb kutyái közé tartoznak, mert megélhetik

41


azt, amiről legtöbb kutya csak álmodik: mindenhová a gazdival mehetnek és a nap szinte minden percét a gazdijukkal tölthetik…”

Mire képes a vakvezető kutya? 

Megtanulta, hogy amikor rajta van a hám, gazdája mellett, kicsit előtte haladva, egyenletes tempóban, nem túl erősen húzva „vezessen”.

Segíti gazdáját az irányok megtartásában, főként abban, hogy véletlenül se lépjenek le a járdáról. Megállással jelzi a le- és fellépőket: a járdaszéleket és a lépcsőket.

Megtanulta az irányokat (jobbra, balra, előre, fordulás), megtalálja a buszmegállót, helyet keres a buszon, oda tudja vezetni a gazdáját a zebrához, épületek bejáratához, bankautomatához.

Ha lehetséges, kikerüli az embereket, úthibákat és az összes olyan akadályt, amelyek a gazdájának

nehézséget

jelentenének,

ha

csak

a

fehér

bottal

közlekedne.

Azt is tudja, hogy néha meg kell tagadnia a kapott parancsot. Utasításra sem megy tovább, ha az úton gödör tátong, vagy azt egy kikerülhetetlen akadály zárja el.

Mit nem tud egy vakvezető kutya? 

A vakvezető kutya nem ember, ezt soha ne felejtsd el!

Nem tudja értelmezni a jelzőlámpák színét, csak a szintkülönbség miatt áll meg a járda szélén.

Elindulni a gazdája utasítására szokott.

Nem ismeri a számokat, ezért nem tudja gazdájával közölni, hogy hányas busz érkezett a megállóba.

A megállókat sem ismeri fel utazás közben, ezért gazdájának ahhoz is szüksége lehet mások segítségére, hogy a megfelelő megállóban szállhasson le.

42


Ismeretlen területen a gazdának kell előre ismerni az útvonalat, a kutya nem tudhatja, hogy melyik saroknál merre kell fordulni.

Ha a vakvezető kutyán nincs hám, és nem dolgozik, akkor ugyanolyan kutya, mint bármelyik másik.

Séta vagy játékidő közben nem várhatók el tőle a vezetéssel kapcsolatos feladatok. Hogyan segíthetsz akár Te is hatékonyan?

Ha segítséget ajánlasz fel vakvezető kutyával közlekedőnek, a kutyával ellentétes oldalról közelítsd meg, kérdezd meg, miben és hogyan segíthetsz. Ha kíséred őket, engedd, hogy a gazda fogja meg a karodat!

Munka közben egyáltalán ne simogasd meg a vakvezető kutyát, de máskor is csak a gazdája engedélyével szabad!

Soha ne kínálj élelmet, játékot a vakvezető kutyának! Ne tereld el a figyelmét, hiszen éppen dolgozik!

Útbaigazításkor a gazdának mondd el, hogy merre menjen. Kézjelek helyett nevezd meg a pontos irányokat, mondd meg az érkező busz számát!

Zebránál elegendő, ha szólsz, amikor biztonságosan átkelhetnek!

Ha Te is a kutyáddal vagy, ne engedd oda a dolgozó vagy várakozó vakvezető kutyához!

Bár a vakvezető kutya ki tudja kerülni a járdán közlekedőket, lehetőleg ne álld el az útját!

Ha bármilyen kérdésed van a vakvezető kutya munkájával kapcsolatban, bátran kérdezd meg a gazdáját!

Szojka Anita 43


Könyvajánló Közeledik a nyári szünet. A szülőkben felmerül a kérdés: mit csináljon; mivel töltse idejét a gyermeke? Néhány ötlet az olvasás – mint hasznos időtöltés – megszerettetéséhez: Kicsiknek: Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Berg Judit: Cipelő cicák a városban Micsoda idő! Tündérnaptár Állatmesék, verses mesék, népmesék Az együtt olvasás még nagyobb élményt nyújt a gyermekeknek! Nagyobbaknak: Janikovszky Éva könyvei Berg Judit: Rumini (kalandregény) Rumini zúzmaragyarmaton Rumini és a négy jogar Kinőttelek – versek kamaszoknak Ismeretterjesztő könyvek (Mi micsoda sorozat) Pagony könyvek Használhatják az internetet is, de jó tanácsként mondom, együtt a szülővel! pl.: www.egyszervolt.hu Kellemes kikapcsolódást kívánok mindenkinek! Vágnerné Czecz Zsuzsanna

44


RÖHÖG AZ OSZTÁLY Gyerekszáj: Mit jelent a korhely szó? - Öregotthon. Mi a zúzmara? - A zúzmara illatos és élénk színe van. Órán megszólal a jelzőcsengő. 1. kisfiú: - Most fog kezdődni a napfogyatkozás! 2. kisfiú: - Nem is, mert még lesz egy csengő, majd utána. Mivel szaporodik a tyúk? -A tyúk a tojásoktól Mennyi a súlya 1 tojásnak? - 5 hét.

szaporodik.

Földrajz dolgozatból (részlet) „Az Északi-sarkon nagyon hideg van. Nagyon sok turista indul el, hogy keresztüljárja. Az egyik turistát Scotnak hívták, de ő meg is fagyott. Voltak olyan turisták, akik vittek maguknak 4 eszkimót. Ezek szerencsések voltak, mert így nem haltak meg! De voltak olyanok is, akik nem vittek magukkal eszkimót, de az eszkimók viselkedését követték! Sokan sokféleképpen mentek az Északi-sarkra. Volt, aki pónival. Meg is fagyott. A Titanic Grönlandról indult. Úgy süllyedt el, hogy nagy sebességgel nekiment 1 jéghegynek. Csak 1 nő élte túl.”

45


„A fóka és a pingvin az Északi-sarkon élnek egy helyen, de mégsem találkoznak. Azok a kis fehér pöttyök a jéghegyek. Az Északi-sarkon Nansen befagyasztotta magát egy jégbe és így tanulmányozta az Északi-sarkot. Csak 3 évig volt a jégtömbbe. És túlélte!”

Reggeli ügyelet vidám percei  - Tetszik ismerni Donászy Magdát? - Melyik versét fogod mondani anyák napján? - Nem versét kérdezem, hanem ismeri-e Donászy Magdát? - Még nem találkoztam vele. - Ha tetszik vele találkozni, mondja meg neki, hogy a múlt héten hiányoztam , ezért nem tudtam megtanulni a verset!

Tanító néni táblára ír. Éppen, hogy csak kifér a tábla aljára az utolsó szó. Megszólal a nagy csendben egy kisfiú: - Én is írhatom olyan csúnyán „t” betűt, ahogy a táblán van? A honfoglaló törzsek (vezérei): - Ond, Kond, Előd, Álmos, Boldozsár.

Jó, ha tudod!

46


TÁBOROZZ VELÜNK! Nyári programok a JÓZSEF ATTILA Könyvtárban 3526 Miskolc Szentpéteri kapu 95. Tel:46/324-105 (amiért érdemes beiratkozni és bejárni a szünetben is) : - Segítünk keresni könyveket, melyekben unaloműző játékokat, fejtörőket, rejtvényeket, olcsó alapanyagokból barkácsolós-kézműves leírásokat találtok, amelyekkel felnőttek segítsége nélkül is kellemesen tölthetitek az időt otthon. - Számítógépezni napi 1 órát lehet, mindössze 250 Ft havidíjért Minden szerdán, délelőtt 10-től 12-ig foglalkozások lesznek, ahol - rajzolás-festés - mese délelőtt - filmvetítés - fejtörők, rejtvények, - kézműves foglalkozás vár benneteket. Figyeld a hirdetőtáblát és a Facebookot! Unaloműző szerdák: Július: 1, 8, 15, 22,29 Augusztus. 5, 12, 19, 26 A kötelező olvasmányokat se hagyd az utolsó pillanatra…  Szeretettel várjuk a nagyszülőket unokáikkal – rengeteg meséskönyvvel, társasjátékokkal nálunk jobban telik az idő! Nyitva tartás: HÉTFŐTŐL -PÉNTEKIG: 1o- 18 óráig 47


Szeretettel várunk minden gyermeket a nyári foglalkozásainkra, keddi és csütörtöki napokon, 10-12 óráig. Egyeztetés alapján más időpontokban is. Kedd:”Retroklub”(gyerekeknek) Csütörtök: kézműves foglalkozás Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 95. Telefon: (+36 46) 324-105 TÁNCTÁBOR! 2015. július 20-25. Nagyvisnyó. 32.000.-Ft, mely tartalmazza

az

utazási

költséget,

szállás

napi

háromszori étkezést, táncoktatást - több tanár, többféle táncstílus. Érdeklődni és jelentkezni a 20/ 99-74-164-es telefonszámon lehet Berger Ildikónál

48


Vidám, pihentető, feltöltődős nyarat mindenkinek! Következő KICSENGETŐ várható megjelenése: 2015.október

Kicsengető 2015 június  
Kicsengető 2015 június  
Advertisement