Page 1

Masimbabane College Multipurpose Building The functional idea was to have, provide dormitories with other functions for guest teachers and/or pupils. This facility would provide ablutions, sleeping spaces (dormitories), a kitchen, veranda and an outdoor classroom. This facility would also need to be used as a play space for the pupils which in-turn would provide security of not having pupils going astray in search of other places to play as the facility would cater to their needs.

Organization The veranda links all the spaces together. From the outdoor classroom, the viewing platform to the ablutions, kitchen space as well as the two dormitories. Public Spaces

Semi-Private

Private

Viewing platform Veranda Outdoor Classroom

Viewing Platform Ablutions Outdoor Classroom Kitchen/Cooking Facility

Dormitories

Public Spaces The public spaces are the viewing platform, veranda and outdoor classroom which allow complete access to the pupils and staff. Semi-Private Spaces The viewing platform and outdoor classroom are also included as semi-private spaces because of their use at different times. The classroom may not be a public space when there is an ongoing lesson and the viewing platform may not be accessible after hours or on days when there are no classes due to the facility being used as a dormitory facility at such times. The ablutions are semi-private as they are used by both pupils and staff but may not be completely accessible to the general public. Kitchen/cooking facilities are semi-private for use by occupants of the facility. Private Private spaces are only accessible to the occupants which are either staff or pupils.

Alfred Vinyu

210044535

MIP: Milestone 1 Part A STW – Masimbabane College


Approach to the Facility

Circulation within the Facility

Approach to the facility is split up into two possible ways. I t is either approached from public to semi-private to private spaces. In this case, that is why spaces such as ablutions have been placed in such locations so that non-residents do not pass through private spaces, these being separated by a corridor.

These show how circulation is from dormitories to kitchen, ablutions or veranda. It also shows how the facility is used should there be unfavorable weather conditions.

Another approach is either through the rear which directly takes residents to the private spaces. A possible reason for this would be because the facility would be located in a central site therefore other functions would surround the facility (eg football fields in the back).

Technology

Outdoor Classroom

Climbing tyres

The use of tyres with concrete to suspend the facility off the ground was to eliminate use of conventional strip foundations and floor slabs. The use of timber allowed for the easily assembled multifunctional facility which could cater for different uses such as the tyres and climbing wall for the pupils which also serves as a security measure helping prevention of children straying away from the facility.

The use of column and beams introduced a rythmn from public to semi-private to private spaces. The difference in size also supported this.

Alfred Vinyu

210044535

MIP: Milestone 1 Part A STW – Masimbabane College


Modimo o Moholo Day Care The functional idea with the daycare centre was to provide a facility that fit into its context as well as providing a secure environment for its occupants. There was also a need to provide a large working area, storage, ablutions as well as an office.

Organization The veranda links the office, workshop, ablutions, storage and courtyard. Public Spaces

Semi-Private

Private

Courtyard Veranda

Workshop Ablutions Veranda Courtyard

Storage Office

Public Spaces Allows access to the public, staff and pupils usually during visits (for public access). Semi-Private Spaces During certain times, the public may not be permitted to roam around. Private Private spaces are only accessible to the staff and pupils. Technology The technology complimented its surrounding context. The organization of the layout matched the unparalleled organization of the context. The use of light material helped to scale the building in relation to its site.

Alfred Vinyu

210044535

MIP: Milestone 1 Part A STW – Modomo o Moholo Day Care


Emmanuel Creche The functional idea of the Emmanuel Creche was providing a facility for children which integrated the building and the playground. A creche stimulating the children’s experience through varying heights, views and angles. The integration was to respond to the needs of the children using the building by keeping them occupied and entertained so as to avoid them straying elsewhere thereby contributing as a security measure.

Organization The veranda links most of the spaces in the creche.

Public Spaces

Semi-Private

Private

Veranda

Veranda Ablutions Kitchen Classrooms

Classrooms Office

Public Spaces The veranda allows access to all including visiting parents and other visitors. Semi-Private Spaces Due to certain time, certain areas of the veranda may not be accessible to the general public and will only be accessible to staff and pupils. Ablutions are located in an area which is placed away from private spaces but can be monitored for security reasons. Private Private spaces are only accessible to the occupants which are either staff or pupils.

Alfred Vinyu

210044535

MIP: Milestone 1 Part A STW – Emmanuel Creche


Approach to The facility

Circulation within the facility

Diagram shows approaches to the facility where one gets to the public spaces to the semi-private and then to the private spaces.

Arrows showing circulation within the facility as well as circulation from within the facility to the outer spaces.

Technology The technology of the structure responded in a way to address the need for the children by providing leisure activities for specific age groups. By using these light materials, it was possible to integrate a playground into the building. This being in the form of a jungle gym and the external ramp and slide. The material also allowed the flexibility for varying heights, angles and views which stimulate the children’s spatial experience.

Alfred Vinyu

210044535

MIP: Milestone 1 Part A STW – Emmanuel Creche


Thembelihle Creche The functional idea of the creche was to provide a facility in between two playgrounds. The facility was linearly arranged to allow control and supervision of children. This arrangement also acts as a filter between the 2 playgrounds. Another idea was to provide cross ventilation and favourable internal conditions as well as providing shade for the outside play areas.

Organization All the spaces in the creche are linked by the veranda.

Public Spaces

Semi-Private

Private

Veranda

Kitchen Ablutions Veranda Covered Play Area

Office Classroom

Approach to the facility

Circulation within the facility

Diagram shows approaches to the facility through covered play area or from the rear past the office or classrooms

Diagram showing the circulation within the facility with the private spaces to one side while the more public spaces are located to the front.

Technology The material helps to ensure a comfortable climate internally by the use of corrugated metal for the walls which gives it the flexibility to pivot to allow cross-ventilation. The use of shade cloth and canvas also helps with the internal climate. The shade cloth is also used for the outside play area providing shade for the space.

Alfred Vinyu

210044535

MIP: Milestone 1 Part A STW-Thembelihle Creche


Montic Factory Creche There was an idea for a secure organization enabling the supervision of the children. The idea was to have an easily assembled creche providing classrooms for the different age groups as well as having the flexibility to merge classrooms to possibly occupy more children. There was the need to provide favorable internal and exterior conditions such as protection from the sun and wind. There was also an idea for the building itself being multifunctional.

Organization The veranda is the main link between classrooms, WC and kitchen spaces to the play areas. The WC and kitchen are located to one side of the facility to keep them away from the more private classroom areas and children play spaces. Public Spaces

Semi-Private

Private

Veranda

Play areas Ablutions Kitchen Veranda

Classrooms

Approach to the Facility

Circulation within Facility

Approaches from semiprivate spaces such as veranda and paved space next to play areas

Linear movement either from classrooms to play spaces or to kitchen and/ or bathroom.

Technology The material, being lightweight (timber, corrugated sheets) allowed ease of construction. This also provided a long spanning roof which provides shade for the spaces beneath as well as deflection of some wind which in turn helps cool the space beneath. Stainless steel cables and fabric also provide shade for the children playing in these spaces. The structure becomes multifunctional as it is then used for shelving and storage purposes. The material provides flexibility of doubling in size of classrooms through collapsible partitioning.

Alfred Vinyu

210044535

MIP: Milestone 1 Part A STW – Montic Factory Creche


Olifantsvlei Creche The structure was designed to fit into its context although it would provide functions for a different age group. The idea was to use the creche as a playground in order to enhance the children’s experience. The aim was to provide a facility with a long life span by use of steel.

Organization The different spaces are linked by a filtered path from the play area through the classrooms, office and finally to the ablutions. Public Spaces

Semi-Private

Private

Covered Playground Ablutions

Office Classrooms

Approaches to Facility

Circulation within Facility

Approaches to the facility entail passing through the semi-private spaces, ablutions and play areas before being filtered to the private spaces. This helps in keeping the creche secure.

Movement within facility entails a ‘filtering’ through the different spaces. Movement from classes and play spaces is directed through to the office and ablutions and vice-versa.

Technology The technology used, in this case steel and plywood, focused on the longevity of the creche. The use of a sheet metal roof helps integrate the creche with its surrounding context. The steel helps construct a large roof for the facilities below. With the strength of the roof it was possible to add seating, niches to enhance the children’s experience.

Alfred Vinyu

210044535

MIP: Milestone 1 Part A STW – Olifantsvlei Creche

new 6  

new 6ready

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you