Page 1

EDITORIAL En un magnífic article sobre les CCBB i les TIC (que trobareu penjat al bloc), l’autor Miguel Angel Santos Guerra compara les metodologies de les nostres escoles amb les explicació d’una hostessa als seus improvisats alumnes i la necessitat d’educar amb les TAC. “Pienso en esta cuestión mientras la azafata del vuelo imparte “una clase” estereotipada, teórica y estéril. En primer lugar, da la explicación de una forma mecánica y rutinaria, de idéntica manera para todos los pasajeros y pasajeras. Da igual que entre los viajeros haya un piloto con muchísimas horas de vuelo, un ciego que no está viendo los gestos, un sordo que no está oyendo la explicación que se emite por megafonía, un señor que ha volado miles de veces o una chica que viaja por primera vez. Para todos y para todas la misma explicación. Los mismos métodos, los mismos gestos, las mismas palabras, el mismo tiempo.” Alguna cosa haurem de començar a canviar, no?

PELAYO Y SU PANDILLA (CAST) (EI) 75 unitats didàctiques per a Ed. Infantil classificades en tres grans blocs: MEDI FÍSIC I SOCIAL. COMUNICACIÓ I REPRESENTACIÓ IDENTITAT I AUTONOMIA PERSONAL Aquestes propostes són en CASTELLÀ i estan incloses dintre del NEA (Navegador Educacional de Asturias). L’entorn gràfic de les unitats didàctiques està molt ben treballat i és molt intuitiu pels nens i nenes. Trobareu els enllaços a les 75 unitats didàctiques al bloc GALITIC-BUTLLETÍ. A cada unitat trobareu cinc apartats: atendre, jugar, veure, escoltar i tocar.

ACTUALITZEM EL BLOC!!

GALITIC-BUTLLETI.BLOGSPOT.COM

TROBAREU L’ENLLAÇ A LA PESTANYA “BLOCS” DE LA PÀGINA WEB DE L’ESCOLA. ÍNDEX CREADORS I RECURSOS

1

PELAYO Y SU PANDILLA

1

ISSUU

2

RACÓ DE PLÀSTICA

2


LYRICS TRAINING

2

RECURSOS DE MÚSICA

3

E-TWINNING

3

ESCOLES VERDES

3

TUTORIAL: JCLIC

4

ATRI I ACREDITACIÓ TIC

4

QUÈ FEM ALS NOSTRES BLOCS?

4

CREADORS I RECURSOS ESC MARIÀ GALÍ I GUIX

C/ de les Vinyoles, nº 40 (08225)

www.xtec.cat/ceipmariagali TERRASSA

GALÍ TIC ABRIL ‘10 Any 1, Número 2

ISSUU és l’aplicació de moda a Internet. És gratuïta. És fàcil d’utilitzar i és l’eina que tothom utilitza: escoles, publicistes, revistes, publicacions, diaris, contes... El funcionament d’aquesta pàgina web és molt semblant al Youtube. Es poden consultar totes les publicacions del web. Es poden buscar per temàtiques, per autor, per nom... Podeu copiar el codi (embed) per posar-ho al vostre bloc (recordeu: editeu un nou article i seleccioneu la pestanya HTML), es pot imprimir i, si l’autor l’autoritza, es pot descarregar. Grans empreses com Leroy Per a practicar l’anglès cantant. La web proposa videos del Youtube. Al seleccionar el video que volem ens donarà tres opcions: beginner (principiant), intermediate (mig) i expert. Cliqueu al nivell de dificultat; començarà el video i a sota sortirà la lletra amb espais en blanc que s’hauran d’omplir. Si trigueu molt el video s’atura per a que pugueu pensar. Si cliqueu a l’icone GIVE UP!


LYRICS TRAINING (ANGLÈS) RACÓ DE PLÀSTICA (EI—CI—CM—CS) ISSUU DHOL PLAYER

Pàg. 3 GALÍ TIC

En aquesta web de la BBC es poden treballar els patrons rítmics. Té un entorn gràfic molt intuitiu. Té la possibilitat de crear tres “tracks” (cançons), canviar la velocitat, un reproductor, es pot desar la composició, enviar per correu electrònic… És una aplicació molt indicada pels cicles Inicial i Mitjà ja que es poden iniciar amb quatre conceptes molt bàsics en la composició musical. A més a més, no cal registrar-se. http://www.bbc.co.uk/radio3/world/onyourstreet/send.shtml?dhol/1087/284j3d6 Trobareu la pàgina enllaçada al bloc GALITIC-BUTLLETI.

NOTEFLIGHT Una gran web on es pot composar música. Al video explicatiu que hem penjat al bloc (en anglès) s’expliquen tots els passos. Sembla bastant fàcil d’utilitzar pels que hagin estudiat solfeig. L’aplicació et dona moltes possibilitats, fins i tot la de penjar la vostra composició al bloc. http://www.noteflight.com

El “Programa Escoles Verdes” de la Generalitat de Catalunya propasa la reorientació de l'educació vers el

desenvolupament sostenible; és a dir, s'ajuda a les escoles a dissenyar plans de treball relacionats amb el medi ambient ben integrats en els seus plans d'estudi. Les escoles participants s’han de comprometre a assolir aspectes bàsics com l’ús sostenible de l’energia a l’escola, la creació d’un hort... A la web de Medi Ambient (teniu l’enllaç al bloc GALITIC) trobareu tota la informació. També podeu consultar els butlletins mensuals on s’expliquen les activitats que es fan a les escoles i el material que es pot utilitzar. En properes edicions us anirem informant sobre les activitats que es van desenvolupant.


ESCOLES VERDES E-TWINNING Què és E-TWINNING? Doncs una comunitat de centres educatius de tot Europa. http://www.etwinning.net/es/pub/index.htm

Els professors de tots els països participants es poden inscriure i utilitzar les eines de la web eTwinning (el Portal i l’escriptori) per trobar-se, conèixer virtualment, intercanviar idees i pràctiques, formar grups, i participar en els projectes a la web. PROJECTES A E-TWINNIG?

Dos centres escolars d'almenys dos països europeus creen un projecte i es serveixen de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per a dur a terme la seva feina. Com que els centres es comuniquen i col·laboren via Internet, no hi ha requisits econòmics ni burocràtics ni és necessari conèixer personalment. Ah! No cal ser un expert en les TIC. Animeu-vos!!!

RECURSOS DE MÚSICA Pàgina 4 Any 1, Número 2

1. Aneu a la ZONA CLIC. http://clic.xtec.cat/es/jclic/index.htm 2. Seleccioneu ACTIVITATS i feu una cerca. 3. Cliqueu a sobre del títol de l'activitat que volgueu insertar. 4. A la cantonada inferior dreta trobareu una adreça. La seleccioneu i la copieu. 5. Publiqueu un article nou al bloc. Seleccioneu la pestanya HTML. Copieu i enganxeu el codi de sota. <br><iframe width='400' height='300' frameborder='0' src='http://clic.xtec.net/db/jclicApplet.jsp?project=POSA L’ADREÇA JCLIC'></iframe><br>

6. Substituiu “POSA L’ADREÇA JCLIC” per l’adreça que vau copiar abans i publiqueu.

A partir d’abril el portal “ATRI” substituirà a l’ÈPOCA. La posada en funcionament es farà de forma gradual a tota l’Administració Pública. En concret, a Educació començarà a funcionar el proper dia 26 d’abril. Estigueu atents als canvis. Al darrer número de “Funció” trobareu una mica més d’informació. Fem un repàs a totes les activitats TIC que feu servir als vostres blocs…


LA CLASSE DEL SOL • Escoltem una cançó amb el GOEAR. LA CLASSE DE LA LLUNA • Presentació de fotos de l’Empire State i els pancakes. LES CLASSES DELS COETS I DELS ASTRONAUTES • Presentació de fotos de la sortida a l’Aquarium. LES CLASSES DE LES ESTRELLES I DELS PLANETES • Activitats JCLIC per aprendre a llegir.

LA CLASSE DE 1r A • Pengem una foto i un comentari sobre la nevada. LA CLASSE DE 1r B • Pengem una foto de la nevada. Treballem els caràcters xinenos amb un video del Youtube, pengem un poema que hem aprés i una presentació de fotos de la Mona. LES CLASSES DE 2n A i 2n B • Presentació de fotos de la visita a la comisaria dels Mossos d’Esquadra. LES CLASSES DE 3r A I 3r B • Presentació de fotos del Carnestoltes. Article sobre la “senyera”. Article sobre la primavera. PDF’s, MP3’s i fotos de l’obra de teatre en anglès “Chipped Potato Country”. LES CLASSES DE 4t A I 4t B • Presentació de fotos del Carnestoltes. Article i video del Youtube sobre la “llum blanca”. Article sobre la primavera. PDF’s, MP3’s i fotos de l’obra de teatre en anglès “Chipped Potato Country”. LA CLASSE DE 5è A • Presentació de fotos del projecte de “Harry Potter”. Power Point de “Harry Potter”. Dictat amb faltes.

QUÈ FEM ALS NOSTRES BLOCS? Deixeu els vostres comentaris, propostes, desitjos, necessitats i/o problemes a l’adreça:

galitic.butlleti@gmail.com

ESC MARIÀ GALÍ I GUIX C/ de les Vinyoles, nº 40 (08225) www.xtec.cat/ceipmariagali TERRASSA

Teléfono: 555-555-5555 Fax: 555-555-5555 Correo: alguien@example.com Dirección del trabajo principal Línea 2 de dirección Línea 3 de dirección Línea 4 de dirección

Visiteu la versió electrònica: http://galitic-butlleti.blogspot.com Merlin, El Mundo Deportivo, Ikea..., ja l’utilitzen i pengen els arxius d’ISSUU a les seves webs.


PROPOSTA D’ACTIVITAT: - Fer un llibre de receptes. 1. En un full A4 cada alumne /a escriurà, dibuixarà i pintarà la seva recepta. 2. S'escanegen totes les receptes i es posen al WORD. 3. Es puja a l'ISSUU, es copia el codi i es penja al bloc de la classe. El “Racó de Plàstica” és una proposta del CRP Vallès Occidental IV de Sant Cugat.. A la web trobareu experiencies realitzades a les escoles de Sant Cugat, recursos educatius i altres webs d’interès. Ho podreu trobar a: http://www.xtec.cat/crp-santcugat/plasticaindex.htm LA CLASSE DE 5è B • Elaboració i enregistrament d’anuncis per penjar-los al Youtube. Pengem videos del Youtube on s’explica com es fa la mediatriu i la bisectriu d’un angle. Foto de l’elaboració de la pancarta “L’educació és un dret”. LA CLASSE DE 6è A • Dictat amb faltes per fer la correcció als comentaris. Pengem un Voki. LA CLASSE DE 6è B • Fem una presentació de receptes inventades amb l’ISSUU. Un alumne ens porta i penja un Power Point de les seves vacances a Carcassone.

ED. FÍSICA

TUTORIAL JCLIC us donarà l’opció de fer-ho en format KARAOKE. De moment està en fase experimental i es troben a faltar moltes cançons, però és un bon recurs a tenir en compte. Quan us registreu i entreu amb el vostre “login” veureu l’apartat “new lyrics” que és un editor per poder agegir les vostres lletres.

ACREDITACIÓ TIC http://www.youtube.com/user/xtectv#p/u/0/Sa8891q-uDY

http://twitter.com/Educacio_cat “ Educar un nen és com sostenir a la mà una pastilla de sabó. Si prems massa fort sortirà disparada, si la subjectes amb indecisió se t’escaparà entre els dits, una pressió suau però ferma la mantindrà a la mà ” De la conferència “Estratègies a l’aula” Felicidad Ordóñez Ramos 14- Abril-2007 TDAH Vallès.

PER PENSAR...


HUMOR INFORMÀTIC HUMOR INFORMÀTIC TDAH Parlant del TDAH: El tema central del conte RIK ens parla de la falta d’imaginació del protagonista. A les sessions de formació realitzades per l’EAP sobre el TDAH es va parlar i discutir sobre els possibles orígens genètics de la malaltia i com influeix l’entorn en el desenvolupament cognitiu del nen /a. Falta d’estimulació? Falta de temps a les familias? Estress? Si voleu saber més sobre el TDAH: www.tdahvalles.org

Al bloc GALITIC-BUTLLETI hem penjat un enllaç on podreu descarregar el llibre: “El alumno con TDAH. Guía práctica para educadores”. Néstor Alonso. Vist al bloc “Recursos y Materiales para Ed. Plástica y Visual ”

A les classes d’Educació Física de Cicle Superior s’estan treballant els “jocs infantils tradicionals”. A l’IES Flix van fer un magnífic treball a partir del quadre “Jocs de nens” (1559-1560) de Pieter Brueghel el Vell. Si observeu el quadre (ho podreu veure millor al bloc) veureu un munt de nens jugant a jocs que per a molts de nosaltres ens son familiars. A l’IES Flix van fer un projecte basat en estudiar per grups cada joc i reproduir-lo en foto. Entreu a la pàgina i gaudiu! http://www.xtec.cat/iesflix/concurs%20fotografia%20escolar/Jocs%20Bruegel_archivos/v3_document.htm

Més informació al bloc GALITIC-BUTLLETÍ. M

NOU Al bloc “TIC, LLAPIS, PAPER” trobareu una gran recopilació d’eines, recursos i altres webs sobre plàstica. A més a més, a la secció de “categories” estan tots els temes classificats. Mireu la darrera entrada, “Flors de paper”, és molt xul·la. http://blocs.xtec.cat/cgalobar/category/racons-de-plastica/ I acabem l’especial de “Plàstica” amb el “BLOC DE PLÀSTICA” un bloc ple de recursos TIC que us donaran moltes idees de com treballar aquesta àrea a l’aula. Encara que són propostes per a Cicle Inicial, moltes de les propostes i activitats són perfectament aplicables a la resta de cicles. http://blocdeplastica.blogspot.com/

Les persones que superin satisfactòriament la prova tindran un cer tificat acreditatiu que


emetrà la Generalitat, i que els possibilitarà acreditar un determinat nivell de competències (bàsic, mitjà o avançat) en TIC davant de qualsevol empresa o administració. No cal dir que els substituts i interins que es presentin a Oposicions tindran més punts. http://www20.gencat.cat/portal/site/actic


ATRI

GALÍ TIC (Nº 2 # ABRIL '10)  
GALÍ TIC (Nº 2 # ABRIL '10)  

Butlletí TIC de l'Escola Marià Galí

Advertisement