Page 1

alex nelson


alexNELSON 1304 Leacrest Dr, College Station, TX 77840 alex.nelsontamu@hotmail.com (469) 396 - 7073


EDUCATION

texas a&m university 2011-2015

italy study abroad 2013

paris junior college

b.s. environmental design, minor business administration Cumulative GPA 3.21

focused on the integration of the italian communirty and culture with the contemporary means of american architecture countries traveleditaly, france, spain, england, ireland

played for the golf team gpa 3.45

2010-2011

EMPLOYMENT HISTORY startup aggieland, college station, tx

1/14-present student worker duties as assigned by assistant director don lewis, assisted in helping the mgmt 489 class, assisted with eir activities picket fence properties 5/13-8/13 maintenance tree-trimmed, replaced floor boards, installed drywall, replaced and painted fences, assisted in advertising

MEMBERSHIPS/HONORS aias, student membership

wrangler, startup aggieland assisting in the development of student-led startup captain of hs golf team, all-district 2010 dean’s list, paris junior college spring 2011 final 8, castiglion fiorentino recognized as a top 8 project in santa chiara to present to city hall

AQUIRED SKILLS software

autoCAD, revit, rhino, adobe creative suite, microsoft office suite manual drafting, modeling, woodworking, sketching, construction management experience coordinated the application and interview process for prospective eirs, assisted in

coordinating with the local italtian architect for studio reviews


galeria assiale downtown fitness modular clinic summer studio 2012 a r t w o r k photography


GALLERIA ASSIALE Galleria Assiale is a mix-use proposal that combines a parking garage with a community center. There are four levels underground of parking stalls with 43 standard, five handicap and 25 moped. The top floors of the structure consist of areas designed to serve the people of Castiglion Fiorentino for meeting, entertainment, and socialization. The center includes two conference rooms, a computer lab, a sports bar, a game room, a lounge, two bowling alleys, a bocce ball court, 24/7 access public restrooms, a laundry mat and a gallery for gathering.


The best views face south (toward the valley) and north toward the Porta Romana, and are designated by the green sections of the circle, while the “bad views” are those of buildings surrounding the site and are represented by red circle segments. The blue traffic arrows indicate primary traffic flow throughout the immediate site and surrounding area; both of the streets that border the site are one way. One way traffic can improve flow efficiency into and out of the site; however, the intersection comprises five different streets and visibility around corners is low, making the intersection dangerous overall for pedestrians and motorists alike. The only architecture that must be kept intact is the statue and structure on the corner of Via Adua and Via della Consolazione. The yellow triangles display sight lines from the site toward four prominent landmarks – the Porta Romana (1), the octagonal Chiesa della Consolazione (2), Castello di Montecchio Vesponi (3), and Tuscany’s tallest mountain, Monte Amiata (4).

castiglion fiorentino, italy


climate analysis

The Human Comfort Zone graph analyzes relative humidity and annual temperature of the Tuscan region to show the relationship of the human comfort zone with current temperature and humidity. Plotted according to monthly averages, we can conclude that Castiglion Fiorentino experiences colder weather more so than hot, and design should be based around heating.


concept process

For the corner of Via. Adua & Via. Della Consolazione, we envision a design solution that will transform the lot into a useful, aesthetically-pleasing, facility with an ample amount of parking stalls and access to public restrooms. Inspired by the public spaces located around the city of Castiglion Fiorentino, Galleria Assiale combines contemporary architecture and the traditional Italian way of life by creating an outdoor gathering space in the heart of the structure. In addition, the exterior materials fit the context of the current environment, through the use of a combination of stone and stucco. This proposition is designed to revitalize the area by creating a safe environment for the citizens to interact, study, and converse with a backdrop of magnificent views of the Tuscan hillside.


scheme one

scheme two

scheme three


L0

L1

1-Water pond 12 stalls 1 handicap 6 motorcycle

L2

1-Mechanical 12 stalls 1 handicap 6 motorcycle

1-Laundry 12 stalls 1 handicap 6 motorcycle

1 3

5

2

3

2

1

4

4

6

L4

L5

1-Sports bar 2-Outdoor dining 3-24/7 bathroom 4-Lobby 5-Fire Exit 6-Bowling 7-Mechanical

1&2 Conference 3-Computing 4-Gameroom 5-Bocce ball

7

5

L3

1-Ventilation 2-Terrace 3-Bowling 4-Mechanical 7 stalls 2 handicap 7 motorcycle


SECTION A-A 1-Gameroom 2-Bowling 3-Lobby 4-24/7 bathroom 5-Bowling 6-Laundry 7-Parking 8-Mechanical 1

4

3

2

5

6

7

8

SECTION B-B

SECTION C-C

1

2

3

5

7

1-Conference 2-Sports bar 3-Outdoor dining 4-Bowling 5-Terrace 6-Bowling 7-Parking 8-Laundry

4

6

8


original site


final model

proposed site


DOWNTOWN FITNESS

Bryan is an up-and-coming community with a rich historical context, as well as an integration into the modern vernacular. While new construction continues to go up, I wanted to facilitate a community gym and cafe for a rising and proud downtown area, while also providing a safe space for gatherings and relaxing. The building exemplifies the works of the great Richard Meier, combining form and depth of skin to create meaningful space.


downton bryan, tx Given the historical aspect of Downtown Bryan, we were given an architect to grow our work from while also responding to the site itself. I was given Richard Meier, and based the majority of my work on his concepts and perspective on architecture. The main points stressed were to create a building based off solid geometry, with voids and sets of planes to create depth while responding to the corner site condition.

shadow study

9am

12pm

3pm


section studies The main focus was to create depth of skin, and to create interest for on-looking pedestrians. One way to create this interest was by using depth created by exhisting wall structures. Some of these structures appear to extrude out, appearing to float away from the main building.

section 3

section 1

section 2

section 4

east elevation


first floor

basement

floor plans

second floor

north elevation

sunken floor

west elevation


MODULAR CLINIC

Keeping with traditional materials, my partner and I wanted to present a modern yet practical clinic with all the features of a small medical center. The facility should achieve all the functionality of a normal center, while keeping in mind economical and sustainable design efforts.


portland va medical center, portland, or

Choosing the site location depended on factors such as climate, proximity to major city and/or rural areas, and proximity to an existing VA clinic. This, in turn, led us to choose the Portland VA Medical Center located just south of downtown Portland, OR. With the natural vegetation, proximity to a natural park, body or water, and city, the site was perfect with what we wanted to accomplish. The main challenge the site presented was the steepness of the entire landscape. Every location surrounding the Hospital was severely sloped, which led us to implement the cut and fill design strategy. The steepness also allowed for our site to be perched on a valley that overlooks the city landscape. In the fall, the deciduous trees take over the city, providing the veterans a serene look out into the city.


project goals parking proposed site roadways

1. modular built, modern look 2. cost effectiveness 3. circulation through indoor & outdoor program


Inspired from works by the likes of Ted Flato, Mario Botta, and Richard Meier, we began our design with natural lighting in mind. The use of curtain walls, clerestories, and butterfly roofs helped satisfy the need for natural lighting. Meeting the outdoor circulation goal all depended on how we placed the modules on our site. The combination of modules, along with site built components and a simulated apartment helped open up a courtyard that connects most of the modules. Because our site is surrounded by deciduous trees and plenty vegetation, the need for further landscaping beyond the modules was minimum, saving time and money. Articulation was key in designing the simulated apartment, as the main theme was separation from the rest of the modules, and make it unique as possible. The entire design resembles nothing of a hospital or clinic which further emphasizes the modern nature of our end product.

design strategies


final design


SUMMER STUDIO 2012

During the summer of 2012, I began my freshman year of architecture by enrolling in the 10 week summer 1 & 2 session of design studio. This is where the basis of my architecture career began, as we produced semesster-long projects in as little as a week. The following projects are a blip of what I produced in a very limited time.


ninja training circuit stealthy as a fox fist of a thousand warriors one with the shadows

The objective of the project was to construct a ninja training circuit on a 10”x10” river path that connected all projects side by side. Each project was to circulate well with the respective projects it was positioned next to. The requirements each training circuit needed were as follows: a tower no bigger than a scaled 20’, a resting room, a meditation area, a “machine”, and a pathway.


folley/composition

The living environment was created based off the first few projects we did: the cube and composition. All three projects tied in with a word that fit our personality. My chosen word was introverted.

The client for the house was a 30-yearold living in Bryan, Texas. A history teacher at A&M, our client stand 5’5”, drafts during the morning hours, has 1215 guests over during the evening, and requested open space on the inside. Materials used were softwood, cardboard, chipboard, natural trees, rocks, bamboo, and elmers glue. Scale: 1/4” = 1’


A R T W O R KM E R S T U D I O 2 0 1 2


PHOTOGRAPHY


Alex Nelson Undergrad Portfolio  

Texas A&M University

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you