Page 1

Projecte editorial C3

ÍNDEX Fitxa tècnica Panorama actual i competència Màrqueting Disseny Política de preus Calendari operatiu Organigrama Maqueta.

pàg. 2 pàg. 3 pàg. 4 pàg. 5 pàg. 6 pàg. 7 pàg. 8

1


2

Alex Moreno-Lídia Riera

Fitxa tècnica.

Nom de l’editorial: punt de mira Gènere: Novel·la negra.

Nom de la col·lecció: nou mil·límetres Gènere: Novel·la policíaca.

Llengua de publicació: Català. Autors: Autors novells, dels quals tindrem els drets. Tipografia: – Títol i autor: Courier. – Contaportada: Arial. – Text: Adobe Garamond. Format físic: 150 x 210 mm. Enquadernació: Rústica amb solapa. Preu: Entre 10 - 15 euros. Format digital: arxiu e-Pub Preu: 3 euros.


Projecte editorial C3

3

Panorama actual i competència.

E

ns situem en el sector editorial, que actualment es troba en una situació de canvi, afegida a una crisi econòmica mundial. És una situació difícil per als nous editors com nosaltres, i la nostra solució per aquest problema seria l’especialització, l’apropament al lector i una política de preus adecuada a la situació actual. Volem oferir un bon llibre, obres de nous autors que busquen la seva oportunitat en el món editorial i que poden aportar-hi aire nou. També hi està havent un canvi en el sector amb l’aparició dels llibres digitals i, tot i que encara és un sector que es troba en desenvolupament, considerem necessari dedicar-hi temps i ser-hi presents. La nostra competència és la novel·la negra en general, però hi ha poques o gairebé cap editorial que publiqui aquest gènere exclusivament en català i d’autors que escriuen en català. Moltes editorials publiquen novel·la negra, però com una part més dels diversos gèneres que editen, i la majoria són d’autors estrangers. Per exemple, el Grup 62, aprofitant el boom dels autors nòrdics, ha publicat a través de la seva editorial Columna la trilogia Millennium de Stieg Larsson i també, a través de la col·lecció de llibres de butxaca La Buxaca Negra, obres de l’escriptora Åsa Larsson. El Grup 62 també tenia la famosa col·lecció Cua de Palla, dedicada a a la novel·la policíaca, que va acabar desapareixent i que ara volen tornar a rellançar. Per això nosaltres apostem pels autors que escriuen en català, així obrim una porta en el gènere, molt dominat per escriptors estrangers, i donem una oportunitat a autors els quals un gran grup editorial potser mai escoltaria.


4

Alex Moreno-Lídia Riera

Màrqueting.

U

na de les maneres de donar-nos a conèixer serà aprofitant les xarxes socials. Un grup al Facebook, per exemple, és una bona eina per donar a conèixer les nostres novetats, però també dóna molt de joc amb els lectors, que poden deixar comentaris amb les seves opinions de les obres, etc. És una gran porta oberta de comunicació directa amb el nostre públic, d’establir feedback, ja que també es poden organitzar xats amb els autors o enquestes, per exemple. També engegarem una web, ja que és necessària per “sortir al món” i que tothom et conegui. En la web s’informarà de qui som, la història de l’editorial, informació sobre les obres i els autors, novetats, la possibilitat de compra dels nostres llibres, etc. Però la web també ens pot sevir per editar obres sota demanda, o fer promoció d’un títol publicant-ne el primer capítol, fer ofertes de llançament amb descomptes, etc. També es poden fer campanyes puntuals al carrer per la publicació d’una novetat. Per exemple, repartir vals de descompte per aquella obra en llocs estràtègics com ara sortides de metro, grans carrers comercials o fins i tot en diaris. Apostarem per tenir presència en els mitjans de comunicació. Fer una campanya de llançament de l’editorial, concedint entrevistes a ràdios, televisions, diaris, i així obrir una porta pels autors, que quan publiquin una novetat puguin anar a aquests mitjans a donar a conèixer la seva obra.

Referent a la distribució, volem que les nostres publicacions puguin arribar a un gran ventall de públic, així és que treballarem per aconsegir acords amb grans superfícies dedicades a la cultura, com per exemple Fnac o La Casa del Llibre, per mantenir les nostres novetats en un lloc preferent de la botiga i poder fer trobades amb els autors o organitzar signatures de llibres. També farem arribar les nostres publicacions a petites i mitjanes llibreries, com la famosa Negra y Criminal de Barcelona, que ens poden aportar lectors i vendes a través de les recomanacions dels llibreters especialitzats.


Projecte editorial C3

5

Disseny.

L

a idea del nom Punt de mira va sorgir després d’una pluja d’idees que vam fer sobre temes, objectes, situacions, etc. que sempre són presents en la novela negra. Un “punt de mira” sempre hi sol ser present, en aquest tipus de literatura, ja sigui per l’objectiu de les pistoles o agafat en el sentit de que la víctima sigui el “punt de mira”. Vam creure que era molt adient i fàcil de recordar i, sobretot enganxós, fins i tot els companys ja mencionen el nostre treball amb el nom de l’editorial.

Per fer el logotip ens vam inspirar de nou en un element de la literatura del gènere, una tira policial que delimita l’escena del crim. El disseny copia una banda d’aquestes que, a part del format, també ens aporta el color groc i negre, que podria recordar la històrica Cua de Palla i així provocar una associació immediata amb el gènere en el nostre públic potencial. D’altra banda, ens sembla un disseny fàcil d’identificar i de reconèixer amb un cop d’ull. El nom de la col·lecció segueix els mateixos criteris utilitzats per trobar el nom de l’editorial. Nou mil·límetres és el nom d’un element molt present en el gènere (especialment en les novel·les policíaques), en aquest cas el calibre d’una pistola. A més, vam veure que per fer el logotip podíem jugar amb el punt de mira de la pistola i així seguir fent referència a l’editorial. El logotip de l’editorial és força simple, però efectiu. Només jugant amb el punt de mira d’una pistola i substituïnt-lo per la O de “nou”, queda un logo senzill i molt llegible, fàcil de visualitzar i d’identificar.


6

Alex Moreno-Lídia Riera

politíca de preus.

R

eferent als preus, intentarem oferir un bon producte a un preu raonable, buscant la millor relació qualitat - preu. Volem oferir als nostres lectors un bon llibre al millor preu possible i que pugui ser competitiu en el mercat actual. Com que els nostres autors en principi són novells i desconeguts i no hem d’adquirir drets d’autor, sinó que els tindrem nosaltres, això ens ajuda a poder dedicar més recursos a d’altres departaments. Per tant, el preu dels nostres llibres no serà car, estimem que serà d’uns 10-15 euros, que és el preu mitjà de les edicions de butxaca. Com que la nostra edició serà una mica millor que les de butxaca, el preu és prou ajustat. Els tiratges seran curts, sobretot al principi, ja que no sabem quina acollida tindrà la nostra editorial en el sector. També ens interessa fer-ho així perquè , com que oferim l’opció d’impressió sota demanda, d’aquesta manera és més difícil que ens retornin stocks. Respecte els eBooks, considerem que 3 euros és un preu molt assequible. Fer-ne l’arxiu no és tan senzill com sembla i costa diners i sabem que potser no ens aportarà gaires beneficis, però com que el que volem és que els nostres llibres arribin a un públic ampli i divers, considerem que posar-los a aquest preu ajudarà a vendre’ls.


Projecte editorial C3

7

Calendari operatiu.

E

l nostre calendari operatiu es centrarà en tres grans èpoques de l’any que són propícies pels nous llançaments:

– Aproximadament un mes abans de Sant Jordi. Aquesta diada s’ha convertit en una festa i és un dia molt bo per les editorials. Es venen molts llibres i és un dia en que es pot fer molta promoció amb els autors, organitzant sigantures de llibres i tenint contacte amb els lectors. Perquè aquest dia poguem tenir una bona presència en els punts de venda, publicarem les nostres novetats més o menys un més abans del 23 d’abril. – Finals d’agost. El setembre és quan la gent torna a la rutina habitual de l’any, després de les vacances, i és un bon moment per escollir un llibre, potser per llegir-lo al metro, autobús, tren, de camí a la feina. – Finals novembre - principis desembre. Durant les festes nadalenques es fan molts regals i una novetat editorial sempre queda bé de regalar.


Cap de producció

Secretari/-a

Treballador

Dept. Producció

Dept. Administració

Advocat/-a

Dept. Drets d’autor

Subdirector/-a

Director/-a

Dissenyador/-a

Dept. Disseny

Informàtic

Dept. Informàtica

8 Alex Moreno-Lídia Riera

Projecte editorial  

Projecte editorial