Page 1


EDITORIAL Acaba un curs que va començar amb mobilitzacions el mes de setembre en defensa de l’escola catalana. La nostra escola, fidel als seus principis i al seu Projecte Educatiu, del qual en formem part tota la Comunitat Educativa (alumnes, famílies, personal no docent i mestres) s’hi va adherir. Us volem fer partícips del Manifest i us convidem a adherir-vos-hi entrant a la web somescola.cat.

Manifest. SOMESCOLA.CAT El Tribunal Suprem espanyol ha dictat tres sentències que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya. Aquest fet atempta clarament contra un dels elements bàsics de l’escola catalana, un model que ha funcionat amb èxit els darrers 30 anys i gràcies al qual la nostra societat gaudeix d’un bon nivell d’educació i cohesió social. Davant d’això, les persones, entitats i centres educatius sotasignants AFIRMEM: - Que l’escola catalana és un model educatiu consolidat, basat en la no separació dels infants i joves per raó de llengua i que fa possible el coneixement de les dues llengües oficials per part de l’alumnat en acabar l’ensenyament obligatori, tot afavorint la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. - Que la immersió lingüística i la consideració del català com a llengua vehicular han donat força i solidesa a aquest model, el qual ha estat objecte de reconeixement per part de diverses institucions internacionals, i és un referent com a model pedagògic eficient en el Marc Europeu de les Llengües. - Que aquest model lingüístic ha contribuït de manera decisiva a pal.liar el greu desequilibri que viu el català, llengua pròpia de Catalunya, respecte al castellà, en diferents àmbits. - Que l’actual model d’escola és el resultat dels esforços de tota la societat, especialment de la comunitat educativa, que amb un consens absolut entorn del model lingüístic, i amb la implicació de pares, mares i del professorat, ha treballat diàriament per tenir una escola catalana, democràtica i de qualitat.


- Que amb l’arribada d’un nombre important de famílies nouvingudes durant la primera dècada del segle XXI, aquest model d’escola ha ajudat a mantenir la cohesió social del país i s’ha demostrat eficaç en l’acollida i l’arrelament dels infants i joves de les darreres onades immigratòries. A més, situa un nou escenari de multilingüisme que afavoreix l’excel·lència en la competència comunicativa. SUBRATLLEM: - Que la immersió lingüística ha de continuar essent un dels principals actius per aconseguir una societat cohesionada, en què no hi hagi separació entre comunitats ni discriminacions de cap mena. - Que les sentències del Tribunal Suprem espanyol amenacen aquest model d’escola i de societat i obren la porta a demandes interessades que poden posar en perill la cohesió social de Catalunya. - Que cal actuar contra aquestes agressions de manera positiva, reforçant el model d’escola catalana i millorant la seva eficàcia per garantir un bon coneixement de les llengües oficials que possibiliti l’ús del català en els àmbits socials, econòmics i culturals. EN CONSEQÜÈNCIA: - Rebutgem les sentències del Tribunal Suprem espanyol contra l’escola catalana i les demandes que les han inspirades. - Fem una crida a continuar reforçant el model d’escola catalana i a lluitar amb tots els mitjans democràtics per no posar en perill la nostra cultura i la nostra cohesió social. - Animem les persones, les entitats i tota la comunitat educativa a comprometre’s de manera activa en suport d’una escola catalana en llengua i en continguts, que no separi els infants i joves per la seva llengua d’origen i que ajudi a construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure. Barcelona, 16 de febrer de 2011.


En Xavi Andrés de P5, guanyador del concurs de dibuix de l’AMPA.

A la Carme Arbizu, mare de la Martina Canudas, i als pares i mares de 6è que hi han col·laborat.

A David Martínez de 3r d’E.S.O., guanyador de la panera de Nadal.


La Setmana dels valors

Durant la setmana del 26 al 30 de març, tots els nens de l’escola vam treballar tres valors molt importants: tenir paciència, saber escoltar i aprendre a ajudar.

Tots els cursos des de P-3 fins a 4rt d’ESO vam fer moltes activitats durant aquets dies i totes estaven relacionades amb aquests tres valors ( mandales, puzles, collage, sal de colors, gimcana al parc... ) Nosaltres, els esquirols, vam fer les següents :

Ampolles de sal de colors: Amb sal, guixos de colors i molta paciència vam fer unes ampolles molt maques. Aquesta activitat també la van fer els nostres companys de cicle, els cavalls.


La tortuga-mandala: Vam fer servir molts retoladors diferents i, un altre cop, tenir molta paciència per acabar aquesta tortuga tan acolorida. També vam fer un collage amb retalls de revistes per omplir unes lletres que, totes juntes formaven les paraules d’aquests valors. El dimarts i el dimecres vam portar a l’escola menjar i productes d’ higiene per ajudar la gent que ho necessita. Es van encarregar de l’organització els nens de secundària i persones de la fundació Arrels. A més, vam portar botons per ajudar que es pugui construir un casa d’acollida per nens amb càncer i pels seus pares i així poder estar més temps amb ells i tots junts més contents i animats. Per últim, el divendres, vam anar al parc de Can Buxeres a fer una gimcana que ens havien preparat els nens d’ESO.


Bitlles,globus. .. que divertida aquesta gimcana ! Vam haver d’ escoltar molt els nens de secundària per poder fer totes les proves i també tenir molta paciència ( ells i nosaltres ). Ens va agradar molt i la volem tornar a repetir un altre curs. Els nens d’ESO ho van fer genial!!


NOTÍCIES!!! Els nens i les nenes de la classe dels Cavalls durant el curs hem fet de periodistes i aquestes són algunes de les notícies que hem escrit.


Cantània

Els alumnes de 4t. de primària hem participat de l’activitat de Cantània. És un concert que es fa a l’Auditori de Barcelona. Cada any es fan temes diferents. Aquest any hem interpretat: “50 Milions de Segons”, és el temps que passem a l’escola al llarg de la nostra infantesa. I durant aquest temps vivim moltes experiències que més tard es convertiran en records que ens acompanyaran tota la vida. Vam assajar cançons que tractaven de diversos moments d’un dia qualsevol: lleva’t, esmorza, vesteix-te, renta’t les dents, córrer que arribem tard a l’escola...


Per acompanyar la Cantata vam fer uns guarniments: corbates de molts colors, barrets i ulleres amb globus que representaven els ulls dels polls.


Finalment va arribar el dia del concert. Vam sortir de l’escola i vam anar fins l’Auditori, quan vam arribar vam seure a les butaques que ens tocaven. L’Auditori era molt gran, teníem una hora per l’últim assaig, ens vam quedar de pedra: assajar amb 700 nens i nenes de cop per primera vegada i comprovar que semblava que haguéssim assajat sempre junts, era impressionant.

Vam estar molt atents a la directora, que amb les seves mans i els seus gestos, ens indicava quan havíem de començar a cantar, o quan havíem d’ aixecar-nos. També vam poder escoltar en directe instruments poc comuns com la trompa o el contrabaix. Hem pogut comprovar que tot l’esforç del curs ha valgut la pena, i ens hem sentit orgullosos de la feina ben feta. La cantata va ser molt divertida, expressiva, emocionant i una vivència musical inoblidable.

Classe dels Dofins


UNES COLÒNIES PREHISTÒRIQUES Els alumnes de 5è i 6è han anat aquest any de colònies a una casa prop del poble de Serinyà, al Pla de l’Estany. ALUMNES DE CINQUÈ L’Hospitaltet de Llobregat

Aquest any els alumnes de 5è i

prehistòria. Només arribar, van

fer tres grups: Homo - sapiens,

de

Canigó

primària han

de

anat

l’Escola d’escola

Homo - habilis i Homo-neandertal. Els nens i nenes de cinquè

natura, des del dia 19 fins el 23 de març. Com cada any hi han anat

amb

autocar.

Abans

d’arribar a la casa de colònies els alumnes van parar a la Draga, un jaciment prehistòric que hi ha al costat de l’estany de Banyoles. Uns arqueòlegs els van explicar com vivien a la prehistòria.

Feien tallers de pintura, d’eines

i

cacera,

foc, de

de

fang,

cuina...

de tots

relacionats amb la prehistòria. Tot i que plovia no paraven de fer les activitats. Fins i tot van poder anar a fer un joc de pistes

La Draga

La casa on es van quedar és a Serinyà, es diu els Refugis.

per Tots

contents,

tots

tallers,

amb

la

el

petit

tornar

molt

menjar,

dels

poble de Serinyà.

Allà van fer una sèrie de tallers relacionats

conèixer

de

van del les

dels monitors ...

instal·lacions,


Acabem Primària i us volem explicar records de quan érem petits, a l’escola…

Ernest i Martina: A 1r de primària, ens vam sentir molt grans el primer dia, amb llibres, la motxilla pesava més... cada cop que passàvem de curs ens sentíem molt grans. Marc: Quan ens van dir que marxàvem de colònies a la Farga (del Montseny) pensava que anàvem al Max Center.


Toni: A P3, els dilluns tenia una sensació horrible perquè tocava piscina. Fins que un dia em va caure una dent a la piscina i des de llavors em va encantar anar-hi. Felipe: Me’n recordo que quan vaig anar de colònies al Pedraforca vaig muntar en un cavall que em volia tirar per un barranc. Antonio: El primer dia d’escola em vaig mostrar molt tímid. Dani: Una vegada a les colònies vaig veure un enciam plantat a terra i el vaig mossegar i després tenia la llengua verda. Nerea: Me’n recordo que, quan fèiem els animals a Medi, jo sempre portava la meva fura, Kite. A tothom li feia molta gràcia. Maria i Laura: Una professora de música que es deia Anna i que ja no està a l’escola sempre deia una frase que era: “pa, xocolata, pa”. Servia per marcar ritmes i encara ens en recordem. Guillem: A P3, em vaig fer caca a sobre. No tenien calçotets de recanvi i em van haver de posar calcetes. Ana: Al parvulari no em deixava manar per les mestres i deia que només manava jo. Francis: A parvulari, sempre que les mestres se n’anaven a fer un encàrrec, tots sortíem al passadís, i quan venien les “Martes”, sempre ens enxampaven. Iris, Eva, Núria i Xènia: A les colònies a L’Aldric, a 4t, fèiem cabanes i els nens en tenien una, i les nenes una altra. El que més ens va sorprendre dels nens va ser que tenien el seu propi lavabo. I ens deien que no trepitgéssim el pipi. Candela, Carles i Àlex: En unes colònies, anàvem per un camí on hi havia caques seques de vaques. La Montserrat ens les tirava. Nosaltres (el Carles i l’Àlex) les collíem i les xutàvem. A la Candela no li agradava.


Alba i Berta: Ens en recordem que a 1r ens quedàvem a menjador, vam tirar els nostres gots d’aigua al plat i li vam dir a l’Esperança que ens havia caigut sense voler. Mireia, Marina i Èric: A 5è, quan venia el David de música i se n’anava la Núria , el Carles tossia i ens aixecàvem i cantàvem la cançó “Con la mano levantá...♫”

David: Quan vam anar a l’excursió de la verema, vam trepitjar raïm i ens feia molt fàstic. Ivan: L’últim dia de colònies fèiem discoteca i jo sempre em quedava mirant els focus. Moisés: En David i jo, quan érem molt petits, vam amagar les ulleres de la Sara al jardí del costat del pati, però per sort, les va recuperar i ens va perdonar.

Les girafes, 6è


Representaci贸 teatral del conte "La noia de les castanyes" a parvulari.

L'esquirol i la noia de les castanyes


CULTURA I ESPECTACLES

17 de Febrer de 2012

Somriures, disfresses i molta diversió a l’Escola Canigó!

L’

Escola Canigó ha decidit celebrar una de les festes més divertides i esbojarrades de l’any al Poliesportiu Municipal del Centre: el Carnaval. Tota l’escola s’ha traslladat amb les seves millors disfresses, ha preparat uns balls molt elaborats i ha convidat els familiars dels alumnes ha presenciar un espectacle enèrgic i dinàmic.

Carnestoltes i seguida per tots els alumnes. I no ens podem deixar la companyia i aplaudiments de tots els seus pares i els flaixos de les càmeres! Quin xivarri que feien tots!!!!!!!!!!.

El Rei Carnestoltes amb els nens i nenes.

Pares, alumnes i mestres gaudint de l’espectacle.

L’any 2008 ja es va celebrar el Carnaval al poliesportiu, però fins ara no s’havia tornat a fer. L’escola sempre havia tingut la tradició de celebrar aquesta festa de gresca i disbauxa al pati. Els alumnes de primària i parvulari mostraven uns balls molt divertits i entretinguts i un cop acabades les actuacions, anaven fent la rua a la Rambla Just Oliveres, encapçalada pel Rei

I secundària es quedava al pati...feien un concurs de disfresses i de representacions. Guanyava la comparsa més original, la disfressa més ben feta i la millor representada. Aquest any no. Aquest any tots els alumnes han pogut gaudir dels aplaudiments dels seus pares, mares, avis i germans i ens han mostrat les seves aptituds de ballarins i hem gaudit com mai del


CULTURA I ESPECTACLES Carnaval. Doncs, tot és millor amb una mica de diversió. Els més grans, els de quart de secundària, han presentat la festa i ens han fet un ball amb figures d’acroesport. Ho han treballat des de l’àrea d’educació física i començant per una figura que simulava les lletres que formen Canigó ens han embadalit de debò. Els de tercer també ho han fet molt bé: han representat diferents dècades del concurs d’Eurovisió, ho havien treballat a música i veritablement ho van brodar. Ens va agradar molt veure els grans de l’escola imitant la Salomé, ABBA... Primer, s’han disfressat de lladres i policies! Han fet un flashmob, dit amb unes altres paraules, un ball on els participants van apareixent fins que formen tot el grup... bon treball! Primària i parvulari han estat genials! De fet ja feia goig veure’ls amb les disfresses i ballant tots tan bé! Tothom ho ha fet molt bé. Es nota que hi han posat esforç, suor i imaginació.

17 de Febrer de 2012

El nostre grup, ei! encara no us en havíem parlat... Hem preparat un ball basant-nos en la música d’un anunci de televisió. Hem dividit la classe en tres grups: Flamenco, Disco i “Hip-Hop” i hem ballat la música amb l’estil de cada grup. Al principi ha estat complicat però al final ens n’ hem sortit força bé. Hem sortit a ballar una mica nerviosos però un cop acabat, els aplaudiments dels pares ens han fet sentir molt satisfets pel treball realitzat.

Equip de redacció, 2n d’ESO.


Setmana de la Ciència a l’escola Els dies 24 i 25 de novembre, la companyia “IO Planetaris” va venir a l’escola amb el propòsit de realitzar activitats lúdiques i pedagògiques relacionades amb l’astronomia i amb l’enginyeria. Els més menuts del centre, parvulari, varen gaudir d’una exquisida sessió audiovisual dins d’una cúpula esfèrica, sota el nom de “Cel dels nens”. Primària, en canvi, es delectà amb la visió d’imatges tridimensionals de l’Univers i el Sistema Solar. Com a record, “IO Planetaris” va obsequiar els alumnes amb les ulleres que ells mateixos havien fet servir per contemplar el nostre Univers! Per contra, el primer cicle de l’E.S.O. (1r i 2n) van fer ús d’uns telescopis solars professionals, a través dels quals pogueren observar detalladament el Sol i participaren en la dinàmica “La nostra estrella: El Sol”. Nosaltres, els alumnes de 3r d’E.S.O., juntament amb 4t, vàrem ser testimonis d’una mostra relacionada amb els robots, amb la durada d’una hora i mitja; i que, sota la nostra opinió, va servir per adonar-nos compte de l’avenç que ha fet la ciència en els últims anys, però també per pensar en el que encara pot passar amb el pas dels anys... Explicaren qui són, què fan, quins són els seus objectius... Disposen de diferents creacions robòtiques, cadascuna creada per realitzar una determinada funció, i que van deixar-nos a tots bocabadats. Entre els seus robots més importants, destaquen unes formigues incorporades de plaques solars a la seva part superior; i que, per tant, funcionaven gràcies a l’energia calorífica que desprenia la llum. Quan es feia fosc, les formiguetes s’aturaven.

Un altre exemple era un ”androide” intel·ligent que tenia la capacitat de escanejar tot el que hi havia a terra gràcies als raigs infrarojos que portava ell mateix. Hi havia una línia de cel·lo adherida a la taula, i ell era capaç de seguir el seu recorregut.


Però el que més sorpresos ens va deixar, va ser un tipus d’ésser humà intel·ligent, que coordinava perfectament els seus moviments amb els de l’operador (controlats per ordinador), que ja tenia, anteriorment, una sèrie de seqüències programades. Podia fins i tot ballar! Però l’exposició no només tractava sobre mostres de robots, també ens donaren informació de gran valor i, per a la majoria de nosaltres, fins aleshores desconeguda. Per exemple, a que no sabíeu que la paraula “robot” prové d’una obra de teatre txeca?

En definitiva, la classe de 3r d’E.S.O. opinem, majoritàriament, que ha estat una experiència molt amena, que ens agradaria tornar-la a repetir i que ens ha ajudat a comprendre una mica millor el complicat món de la robòtica.

12/04/2012 Classe de 3r d’E.S.O.

clickaqui


QUE 4t d’ESO no tingui pissarra digital ja que són els que més la necessiten pel treball de recerca. QUE els alumnes de 4t d’ESO, a diferència d’altres escoles, realitzin la tasca de vendre coques i pizzes cada dijous a la tarda per aconseguir diners per pagar el viatge de fi de curs i per una ONG. QUE seguim venent coques i pizzes després del viatge de fi de curs de 4t d’ESO i és que hem de seguir ajudant a la ONG Arrels. QUE hagi arribat a conèixer a les persones adequades que necessitava al meu costat durant aquests anys. QUE algunes professores no sàpiguen com funcionen les pissarres digitals. QUE el calendari de l’escola variï cada semestre. QUE els professors siguin capaços de transgredir les normes de l’escola perquè un alumne no es troba bé i et donin una poma. QUE el professorat vulgui modernitzar les classes integrant les noves tecnologies com els deures cibernètics i la majoria dels alumnes prefereixin els mètodes antics: paper i llapis. QUE hagin passat tan ràpid tots aquests anys que hem estat a l’escola amb bons records i bones companyies. QUE l’ESO hagi passat tan ràpid i que ja no quedi res per començar un nou camí. QUE porti tretze anys a l’escola i m’hagin passat tantes coses que seria impossible escriure-les totes. QUE tots els anys els alumnes de 4t d’ESO viatgin a Itàlia però no sorprèn perquè és un país molt bonic. QUE les pissarres digitals no acabin d’anar bé. QUE un dia que no vaig poder venir a l’escola perquè estava malalt un company va deixar-me els seus apunts. QUE l’educació física es faci al poliesportiu perquè son unes instal·lacions molt bones i ens sentim a gust.

4t d’ESO


Felicitem al Toni Mir (6è de Primària) i a la Laura Torrents (4t de primària) per guanyar el premi de narrativa en català, Sambori Òmnium Cultural, , al Barcelonès.


Volem dir que als nois i a les noies de 6è ens agrada molt baixar a ajudar als més petits de l’escola: a fer panellets, a muntar els àlbums...


Descobrim els sobres misteriosos.

Què hi haurà dins de la caixa?


Cal que tinguem molta paciència per pintar aquestes mandales.

Granet a granet, l’ampolleta hem omplert!


Ui, què difícil, sense mans!

És molt divertit el que ens han preparat els nois i les noies de Secundària


Pinzellada a pinzellada la marieta estĂ acabada.

Uf, quantes peces! Necessitem ajudaaaa!


Tu quan vas perdre la paciència?

Perdo la paciència quan el meu germà … I tu?


Abans de començar la gimcana cal que escoltem bé les instruccions.

Al laboratori amb paciència... es fa alguna cosa més que ciència!


Els petits escoltem els grans que ens expliquen els jocs.

La setmana dels valors: escolta, paciència i ajuda


Vols fer un puzle d’aquest gos tan bonic? Fes clic aquí

A veure si trobeu les 7 diferències entre aquest personatge i el seu germà bessó. Sabeu qui és? Fes clic aquí

Ajuda a aquestes granotes a canviar les seves posicions. Les verdes a la dreta i les marrons a l’esquerra. Fes clic aquí

Revista Escola Canigó curs 2011-2012  

Recull de les activitats realitzadas durant el curs.