Issuu on Google+


EXBOX THEATER Baltimore, MD Fall 2012

URBAN PLANNING North Beach, MD Spring 2013

LIGHT BOX Fall 2012

EDUCATION CENTER North Beach, MD Spring 2013

COFFEE KIOSK College Park, MD Spring 2012

STUDY ABROAD France Summer 2012

ARTIST RESIDENCE Fall 2011

SELECTED ARTWORKS


[PROJECT DESCRIPTION] A Black Box theater is a large simple volume intended to be as flexible as possible. The performance space has no fixed seating or stage. The interior consists of catwalks, grid lighting, and exposed structure. The project site is located in an industrial corridor between two of Baltimore’s ethnic neighborhoods, Greektown and Highlandtown. These two areas are currently connected by the main road Eastern Avenue, one of the busiest East-West urban arteries in the city.


The site is considered a transit oriented development (TOD). A special designation that promotes urban design, connectivity, and density, The students were asked to consider a future “red line� Car (blue)/ Metro (red) Existing pedestrian walkway metro station is located next to the site.

10 Minute walking radius from site

Highland Town

Eastern Ave

Highland Town Industrial Zone Greektown

Industrial Zone

Greektown


[PROCESS]

Several studies of the Paris Viaduc’s were developed in order to focus on a new connection for pedestrians as well as designing a theater built into the sloping site.

By modifying the existing slope of the site, a new pedestrian pathway lifted above Eastern Avenue creates a greater connection between Highland town and Greektown. The entrance to the theater is located off this new pathway, allowing for the theater to be completely underground. Skylights, extruded columns, and the theater black box are visible from above ground, creating a park for residents of the community.

[CONCEPT]

Existing Site

Create new pedestrian pathway

Program massing


Push massing underground

Green spaces


Service spaces in the front of the house are seperated from production spaces located in the back of the house by the black box theater. Skylights throughout let in natural light into spaces allowing the visitors to have a connection to the outside while being underground.


Studies of circulation in the Lourve in Paris, as well as Frank Lloyd Wright’s Guggenheim in New York were carried out in order to create a memoriable experience for visitors as they transition from the busy street or park above to the underground theater. An elevator and stiarwell are also accessible from the park to bring visitors below.


[PROJECT DESCRIPTION] An inspiration for the exbox project, this exercise explore how light and shadow interact with space. There were no material requirements except the model had to stay within the dimensions of 12x12x24 inches.


[PROJECT DESCRIPTION] The site is located on University of Maryland’s campus directly in front of the student union and across from the shuttle bus pick up and drop off point. Students were asked to create an on-the-go coffee kiosk for students and professors. By extruding lines from existing buildings, Kermit statue, and circulation patterns I created a kiosk with a triangular shape, which facilitates traffic flow from the east.


Model Iterations Tectonic interaction and threshold studies were developed using three different types of materials.

Kit of parts: Wood for vertical structure Foam for horizontal structure Paper

Void

Process

Circulation

Program


[PROJECT DESCRIPTION] As our first studio project the first step in this process was to design a garden between a hypothetical town and lake. The garden created a threshold between the city and nature, while challenging us to use discrete spaces and form to create an architectural promenade in both a public park and private artist residence. The site is divided into four quadrants by two concrete walls. Precedent studies of John Hajek’s Bernstein house and Michael Grave’s Hanselmann house influenced my design. The existing concrete wall played an important organizing element derived from a simple cross parti, while the main private entrance of the house is raised on the third level.


An artist retreat is a public/private realm where an artist’s work is created and then displayed in one location. This theoretical situation called for a separation of program in order to create a sense of privacy for the artist. [DIAGRAMS]

Circulation

Solid/Void View to memorial

Entrance for artist


[PROJECT DESCRIPTION] Through a collaborative site analysis students were asked to reconsider the design for a more vibrant and sustainable town in North Beach, Maryland. In order to revitalize the master plan, the towns streets, building uses, and history were analyzed.


Amphitheater section D-D

100 Year Flood Plan

Merging Concepts

Mixed use corridor

Mixed use corridor perspective

Pier Iterations

This plan redefines the town center by harmonizing nature with man made aspects. The town center is divided into four quadrants. A view corridor reenforces the view towards the water by extending a commercial district beyond the quadrants. Vehicular and pedestrian circulation are redefined by moving the main road back to meet at a node in the center of the quadrants. An amphitheater is designed at the end of the pier for preventative measures for the 100 year flood plan .


[PROJECT DESCRIPTION] In addition to designing a master plan for North Beach, students were asked to design an education center located on the wetlands north from the town center.


The site choose is located on wetlands. Solar orientation, wind, 100 year flood plan, existing town grid, views, and program were taken into considering while developing transformation studies.

Site Analysis


[PROCESS] The shape of the building was determined through several transformation studies. Main circulation spaces are enclosed by glass dividing the program into public and private spaces. Private spaces are rotated to face the wet land, while public spaces align with the natural town grid.

Parti

Transformation Studies

Section A-A

Assembly

Library

Program


A

B

An opencourtyard and pond are placed between the two main circulation spaces to create a visual connection to the wetlands.

Level 1

Level 2

B

Section B-B

A


Lobby facing cafe (left image) circulation space towards assembly hall (lower left) Library (lower right) Circulation space showing upper hallway for classrooms (right image)


[DESCRIPTION] Sketches from a six week study abroad courses in French architecture, urbanism, and landscape throughout France in summer 2012. La Madeleine interior Paris

Renzo Piano Apartment detail

Nancy

Dijon

Lyon

Detail from the Pompidou

Paris Opera House


La Rotonde, Paris France Watercolor Royal Saltworks at Arc-et-Senans

Nancy, France Soft Pastels

Canal St. Martin


Ronchamp

Amsterdam using pastels Palladian bridge in Bassano del Grappa, Italy

Barcelona Pavilion, Spain

Amsterdam

Rape of the Sabine Women, Florence


Painting using q-tips

‘G-barr” Pencil

St. Croix

“Waterfall” using marker

Charcoal pencil



Architecture Portfolio