Page 1

REVISTA D’AUTORS DE FOTOGRAFIA / FEBRER Nº 1


equip mig format / revista de fotografia Coordinació Disseny d’imatge c/ Sant Antoni 11 Alex Escoda Elisabeth Fernandez 43330 Riudoms Espanya Producció Disseny editorial info@migformat.cat Raquel Roca Alex Escoda www.revistamigformat.cat Taula d’edició Disseny web Impressió Sergi Grau Alex Ayxendri Rabassa,S.A. Redacció Comunicació fotògrafs Tiratge Isabel Gómez Raquel Llorach 5.000 exemplars Comunicació i premsa Marqueting Dipòsit legal Òscar Lanau Òscar Escoda B-37245-2012

www.revistamigformat.cat


REVISTA D’AUTORS DE FOTOGRAFIA

editorial Els fotògrafs que presentem en aquest número, usen la fotografia, des de diferents punts de vista i en contextos molt variats, com una eina de recerca i construcció de les identitats individuals i col·lectives. A través sobretot del retrat, els fotògrafs dialoguen amb el grup al qual pertanyen i, al fer-ho, com a membres del grup, reafirmen la seva pertinença. Partim de la idea que la imatge té un paper fonamental en l’establiment de les dinàmiques socials, i que la fotografia, igual que el cinema o el vídeo, pot ser una eina molt útil, tant per a qui vulgui entendre aquests fenòmens com per a qui, des de dintre, la usi per interectuar amb el seu entorn sociocultural.

autors Alec Soth

4

Joel Sternfeld

10

Rob Hornstra

16


4 | mig format

Paul Smith showroom


febrer 2012 | 5

ALEC SOTH Un fotògraf americà

Alec Soth és un fotògraf nascut i amb seu a Minneapolis, Minnesota. Les seves fotografies han aparegut en nombroses exposicions individuals i col·lectives, incloent el Whitney de 2004 i Biennal de São Paulo. El 2008, una exposició retrospectiva de l’obra de gran Soth es va exhibir al Jeu de Paume a París i a Fotomuseum Winterthur a Suïssa. El 2010, el Walker Art organitzat una exposició àmplia enquesta de treball Soth titulat D’aquí cap allà. Primera monografia Alec Soth, dormint pel Mississippi, va ser publicat per Steidl en 2004 a l’aclamació crítica. Des de llavors ha publicat NIAGARA Soth (2006), Fashion Magazine (2007) Dog Days, Bogotà (2007).Els últims dies de W (2008), Manual de Broken (2010). El 2008, Soth començar la seva pròpia editorial, Little Brown Mushroom. Soth és representat per Sean Kelly a Nova York, Weinstein Gallery de Minneapolis, i és membre de Magnum Photos.


6 | mig format


febrer 2012 | 7

Niagara


8 | mig format

Dog days Bogota

Dog days Bogota


febrer 2012 | 9

Niagara


10 | mig format

American suburb


febrer 2012 | 11

JOEL STERNFELD UN FOTOGRAF AMERICÀ

Joel Sternfeld és un fotògraf americà que va començar el 1970 Treballant Amb pel·lícula d’un color, amb unacamera de 8 x 10 polzades. Treballa a gran format amb figures humanes ubicades en paisatges urbans americans tant com rurals i solen estàr en comparació amb l’espai que les envolten. Els colors que predominen en les seves imatges són els tons pastissos o colors ombrívols, pel que sol treballar amb la Llum del matí o de la tarda. Les fotografies de Joel tracten elements enigmàtics i estranys. Una de Les seves cèlebres fotografies és “McLean, Virginia, desembre de 1978” Sternfeld “exigeix” a l’espectador que es fixi en els petits detalls, que entrem en la imatge i dialoguem amb ella. L’Impacte de les Fotografies no resideix sinó en organismes de normalització europeus, petits detalls sinistres i familiars alhora (d’aquí el seu treball amb el gran format). Cerca la idea del “Instant perfecte” recordant l’acció en teatre a la que els actors en escena formaven una imatge clarament composta, moment al que es quedaven congelats i mantenien la postura fins a la baixada del teló. Les escenes que ens ofereix Joel ens transmeten la sensació de que ocorren coses, coses que han passat ja o estan a punt de succeir.


12 | mig format


febrer 2012 | 13

American suburb


14 | mig format

American suburb


febrer 2012 | 15

American suburb

American suburb


16 | mig format

Marika Bajur


febrer 2012 | 17

ROB HORNSTRA UN FOTÒGRAF HOLANDÈS

Rob Hornstra va estudiar Serveis Socials i Jurídiques de la Universitat d’Utrecht de Ciències Aplicades de 1994 a 1998, durant un any a partir de l’estiu de 1996 internats i després va treballar com a oficial de llibertat condicional. Des de setembre de 1998 va treballar durant més de vuit anys com a amfitrió i cambrer en Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht). De 1999 a 2004 va estudiar disseny fotogràfic a l’Escola d’Arts d’Utrecht. Des de la seva graduació Hornstra ha combinat el treball editorial per a diaris i revistes amb treballs més personals, el treball documental a llarg termini als Països Baixos, Islàndia i l’antiga Unió Soviètica. Hornstra es considera un fabricant de documentals fotogràfics en lloc d’un fotògraf, quan no fotografía per a un propòsit particular, no porta la camera. A més, veu els llibres més importants que les exposicions, i realitza la seva pròpia edició de la publicació i comercialització. Hornstra prefereix treballar amb la pel·lícula, en format mig o superior. “Hem porta una mica de temps la meva Mamiya de format mig de la càmera i la càmera de gran format Horseman. I això hem permet prendre més fotos espontànies. Sí, sona contradictori. No obstant això, les instantànies no són sempre tan espontània per qualsevol mitjà. Quan la gent ha de posar per molt de temps, finalment es relaxa. Llavors vostè pot realment prendre bones fotos d’ells”. El 2006, juntament amb l’historiador d’art Lutgerink Femke, Hornstra va començar a treballar en Fotodok, una organització amb seu a Utrecht, que organitza exposicions i altres esdeveniments de fotografia documental. Inspirat al seu Galerie Fotohof a Salzburg, Fotodok espera amb el temps crear un espai d’exposició de la fotografia documental a Utrecht. Fotodok es va iniciar el 2008. Hornstra va renunciar a ser director creatiu al setembre de 2009. A partir de la seva primera col·lecció, el comunisme i vaqueres, Hornstra ha publicat els seus propis llibres. Aquests pròlegs de salt d’altres escriptors, notes biogràfiques, ISBN i els altres símbols dels llibres convencionalment publicats, prenent comandes per avançat i la venda de còpies directament i també de treball a través d’un petit nombre de minoristes, Hornstra és capaç d’evitar els canals normals de distribució. Juntament amb l’escriptor i cineasta Arnold van Bruggen, el 2009 va començar el Projecte Hornstra Sotxi, que en cinc anys podria documentar la zona de Sotxi (Krasnodar, Rússia) i les modificacions d’aquest, durant la preparació per als Jocs Olímpics d’Hivern de 2014.


18 | mig format


febrer 2012 | 19

Marieke Wijntjes


20 | mig format

Zakorutshki

Aleksander Zelekson


febrer 2012 | 21

Mikhail


22 | mig format


febrer 2012 | 23


Treball infografía Magazine_Alex Escoda  

Revista mig format

Treball infografía Magazine_Alex Escoda  

Revista mig format

Advertisement