Page 1

Digitaal Werkboek Alex Bosveld C1B


Drie Spaces In deze afbeelding is duidelijk een grimmige sfeer te herkennen. Het is een groot vervallen huis wat een imposante indruk op je maakt. Verder wordt het allemaal iets spannender gemaakt omdat het een donkere omgeving is.

Doordat de gebouwen in het landschap is verwerkt krijgt deze afbeelding een magische uitstraling. Het heeft een uitnodigend en vredig aanzicht.

Een buitenaardse wereld: Een grote kale vlakte, met enkel wat gebouwen. Het is een kille, koude wereld. Er is een basis waarin die bewoont wordt door onderzoekers. Ondanks dat er niet veel te zien is blijft het een mysterieuze wereld waarin veel te ontdekken valt.


Objecten in ruimte

De ruimte hier is een moderne fabriekshal. Er ontstaat een vervreemd effect doordat de hal een jaren 80 inrichting heeft. Om het effect te versterken is het geen industriele inrichting maar de inrichting van een woonkamer.


Brainstorms Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De crèche Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Een zandbak, (voet)bal en een grote tafel met kleine houten stoeltjes. wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De museumhal van het Kennedy Space Center Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? De WC in een vliegtuig Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Omdat ik me in die ruimtes goed kan ontspannen Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Omdat er in die ruimtes iets is wat onbekend is voor je en dat voor een bepaalde spanning zorgt Waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? Door het onbekende Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? Een gevangenis, de Tweede Kamer, de maan, etc... Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Een onbekende planeet met buitenaards leven Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die Uit de film Saw: Een oude, kapotte badkamer/ WC-ruimte met kapotte spiegels en een verstopte wasbak. Verder zit er overal bloed aan de muur en liggen er plassen bloed op de grond. Aan de muur zitten kettingen om mensen vast te houden Kun je je nog een ruimte herinneren van een feelgood-movie, beschrijf die De snoepfabriek van Willy Wonka in Charlie and the Chocolate Factory: Een landschap dat gemaakt is van snoep en waar alles eetbaar is. Dit wordt gemaakt door kleine oranje mannetjes.

Vijf eigen vragen: Wat maakt een ruimte voor jou bijzonder? Ik vind dat een ruimte niet alleen bijzonder is door wat voor een voorwerpen erin staan maar ook door de herinneringen je aan deze ruimte hebt. In wat voor een ruimte voel jij je prettig? Ik voel me prettig in een ruimte waar ik me lekker kan ontspannen en gezellig met vrienden samen kan zijn Ben je liever in een grote ruimte of een kleine ruimte? Ik ben het liefst in een wat grotere ruimte omdat ik me in kleinere ruimtes altijd een beetje opgesloten voel. Kun je beschrijven wat sfeer aan een ruimte geeft? In een ruimte ontstaat sfeer door de voorwerpen die erin staan, de kleur van de muren/vloer/plafond. Ook ontstaat er sfeer door de geluiden en geuren in de ruimte. Welke ruimte zou je ooit nog eens willen bezoeken? Tropical Island Resort in Duitsland.


Mindmaps


ABC Alcohol Bang Cynisch Dansen Eng Feest Griezellig Humor Imposant Janboel Kerkhof Lachen Monsters Nacht Ontdekken Paradox Q Raaf Spoken Treurig Uniek Veranda Wind X Y Zwart


Research Hieronder zijn beelden te zien van verschillende (spook)huizen. Wat opvalt is dat alle huizen ‘s nachts zijn afgebeeld. Verder hebben de meeste huizen een veranda en zijn oud. Ook opvallend is een grote poort voor het huis. Verder zijn de huizen opgebouwd uit torentjes. Ook in de tuin valt op dat er veel dode bomen staan en dat er ook grafstenen in de tuin staan. Dit zorgt allemaal voor een cliche, wat ik juist ook in het begin wil uitbeelden.


Research (2) In het begin van mijn zoektocht was ik vooral op zoek naar monsters die echt eng zijn. Ik kwam hierbij vooral op zombies, omdat dat bij een spookhuis past. Daarna kwam ik op het idee om van het spookhuis juist iets te maken wat je niet verwacht. In het spookhuis zelf leven namelijk monsters die ook bang zijn voor het huis.


Research (3) Wat er in het huis gebeurt is natuurlijk belangrijk voor de sfeer die het laat zien. Om er een anti-cilmax van te maken moet er binnen in het huis iets gebeuren wat je niet verwacht als je voor het huis staat. Na enig nadenken kwam ik op het idee om er juist allerlei allerdaagse activiteiten in het huis plaats te laten vinden wat door de monsters wordt uitgevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koken, gamen, televisie kijken en feest vieren..


Research (4) Hiernaast heb ik 4 verschillende spookhuizen getekend. Ik ben hier op gekomen naar aanleiding van de afbeeldingen die ik eerder gevonden heb. Voor de onderste twee spookhuizen hebben een enge sfeer. Dit komt doordat deze huizen extra groot zijn, en ze ook veel donkerder zijn dan de bovenste twee. Vooral dit zorgt dus voor een wat engere sfeer.

Hiernaast heb ik twee ingangen van een spookhuis getekend. Beide ingangen hebben een trap, iets waardoor het huis vaak nog groter lijkt. Daarnaast moet je eigenlijk een soort poort door wat ervoor zorgt dat je niet echt een keuze hebt, ook dit weer om het enger te maken.


Synopsis Korte beschrijving van je wereld in het algemeen Mijn wereld bestaat uit een spookhuis met een enge tuin eromheen. In het spookhuis leven een soort monsters, die er grappig uitzien. Je visie hierop: wat wil je overbrengen Ik wil hiermee overbrengen dat niet altijd alles is wat het lijkt. Aan de buitenkant van het huis lijkt alles een clichĂŠ en ik wil in het huis dus juist een anti-climax plaats laten vinden. Beknopte beschrijving drie ruimtes De eerste ruimte wordt de buitenkant van het huis. Dit wordt een enge tuin met een begraafplaats en dode bomen. De scene speelt zich ‘s nachts af. De tweede ruimte wordt een ruimte waarin wordt gefeest In de derde ruimte zal een monster te zien zijn die televisie aan het kijken is. Beschrijving sfeer In de eerste ruimte zal er een enge sfeer hangen: Het is donker en er zullen enge geluiden te horen zijn. In de tweede ruimte zal er juist een vrolijke sfeer hangen met vrolijke muziek. In de derde ruimte zal ook een enge sfeer hangen, maar juist om het monster in de ruimte bang te maken.

Beschrijving vormgeving De vormgeving wordt gemaakt door te tekenen in Photoshop of Flash zelf. Het zal er dan uitzien als een eenvoudige cartoon die niet realistisch is. Dit wil ik zo doen om goed te kunnen overdrijven. Voorbeelden van mogelijke acties die in die ruimtes zouden kunnen In de eerste ruimte zal het er vooral eng uit moeten zien. Hier kan dus een zwarte kater rondlopen, een mummie uit een graf te voorschijn kunnen komen of vleermuizen die wegvliegen. In de tweede ruimte zullen er monsters aan het dansen zijn waar meer monsters bij kunnen komen. Ook kunnen hier flessen op de grond vallen en lampen aan en de muziek veranderd kunnen worden. In de derde ruimte kan een monster bang worden gemaakt door de televisie, of door spoken door de kamer te laten vliegen. Hieronder heb ik 2 situaties uitgeschetst. In de bovenste situatie wordt een monster bang gemaakt door de televisie. In de onderste situatie is er eerst een monster aan het dansen en vervolgens is er een hele groep aan het dansen.


Standpunt & Belichting Als voorwerp heb ik een standbeeldje van ongeveer 20cm hoog gebruikt. In de afbeelding rechts is te zien hoe het beeldje eruit ziet vanuit vogelperspectief. Dit is gewoon van bovenaf gefotgrafeerd. Het beeldje kan er ook veel imposanter uitzien als het vanuit kikkerperspectief is gefotografeerd, zoals hieronder te zien is. Doordat de achtergrond links ook licht is valt de aandacht een beetje weg van het beeldje. Rechtsonder ligt de aandacht veel meer op het beeld zelf, en de donkere achtergrond zorgt zelfs voor een mysterieuze sfeer rond het beeldje.


Standpunt & Belichting (2) De beelden hiernaast en hieronder zijn allemaal vanuit hetzelfde perspectief gefotografeerd. Hier worden echter verschillende effecten gecreĂŤerd door de belichting. In de afbeelding hier rechts wordt zowel het beeld als de achtergrond belicht. Dit zorgt voor weinig spanning in de foto. Rechtsonder wordt alleen het beeld belicht. Dit legt de aandacht op het beeld en maakt het beeld wat spannender. In de afbeelding hieronder wordt het beeld heel vaag belicht van de zijkant waardoor het beeld niet helemaal goed te zien is. Dit zorgt ervoor dat er spanning wordt opgeroepen bij de kijker. Doordat de achtergrond helemaal donker is ligt de focus toch op het beeldje zelf.

Digitaal Werkboek Immersive Space  

werkboek voor immersive space

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you