Page 1

Digitaal Werkboek Alex Bosveld C1B

1


Inhoud

2

Google Personal Search

pag. 4

Personal DNA Test

pag. 5

100 vragen

pag. 6

10 antwoorden

pag. 7

Spiegelopdracht

pag. 9

Mindmap

pag. 10

Black Boxes

pag. 12

Recensie lezing Ruud de Boer

pag. 14

Brandstimeline

pag. 15

Merkanalyse Heineken

pag. 16

Persoonsmerkanalyse MJ

pag. 18

Moodboards

pag. 20

Collage Presikhaaf

pag. 21

Recensie lezing Jildou vd Bijl

pag. 22

Typografie in het wild

pag. 23

Vijf fonts

pag. 24

Vijf logo’s

pag. 25

Vijf covers

pag. 26

Vijf magazine spreads

pag. 28

Vijf visitekaartjes

pag. 30

Excursie

pag. 32

Eigen merk

pag. 33

Kleur/vorm contrasten

pag. 34

3


Google Personal Search

Personal DNA test Ik was best benieuwd wat de uitkomst zou zijn en wat er nou eigenlijk allemaal van mij op het internet stond. Het resultaat viel eigenlijk best wel tegen (of mee, is maar hoe je het bekijkt…). Er wordt alleen naar m’n Facebook account doorgelinkt en een aantal pagina’s verder staan er nog de uitslagen van een tafeltennistoernooi (ik ben al een aantal jaren geleden gestopt met tafeltennis). Ook nog komt er een lijst met geslaagden uit de regio, dus ook op internet is te zien dat ik m’n VWO diploma gehaald heb. Gelukkig kwam ik geen negatieve dingen over mezelf tegen! In de afbeelding hieronder is te zien dat pas op de derde pagina van google afbeeldingen een afbeelding van mij staat. (Zie het rode vierkantje)

“Your preference for concrete, visually pleasing things, combined with your confidence and your respect for order make you an ARCHITECT. You are logical and detail-oriented, which allows you to get things done efficiently. You are quite sure of yourself, so that you tend to know the best ways of doing things. Your eye for aesthetic beauty and style indicates that you know a lot about design. Having a routine and sticking to it is important to you; you find comfort in tradition and familiarity. Self-reliance is something in which you take great pride—you are confident and down to earth. You have a basic faith in yourself in many areas of your life, allowing you to be self-assured when facing challenges. You tend to do things on the spur of the moment, not sticking to a set schedule. You have a strong sense of style and value your personal presentation - friends may even seek your style advice from time to time.”

4

5


100 vragen Ben je een jongen of een meisje? Hoe heet je? Hoe oud ben je? Waar woon je? Waar ben je geboren? Wonen je ouders nog samen? Woon je nog thuis? Heb je broers of zussen? Waar zit je op school? Hoe ga je naar school? Wat zijn je hobby’s? Welke politieke voorkeur heb je? Wat wil je later worden? Bespeel je een muziekinstrument? Welke kleur ogen heb je? Welke muziek vind je leuk? Waar heb je een hekel aan? Welk eten vind je lekker? Ben je gelovig? Heb je een baantje? Waar werk je? Rook je? Gebruik je drugs? Wat voor films vind je leuk? Kijk je veel televisie? Welke series vind je leuk? Luister je veel radio? Doe je aan sport? Welke sport vind je leuk? Waar is je favoriete vakantiebestemming? Heb je een huisdier? Wat drink je graag? Spaar je veel geld of geef je het liever gelijk uit? Heb je veel vrienden? Waar zou je willen wonen? Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waar komen je ouders vandaan? Wat is je lievelingskleur? Wat vind je van kernenergie? Wat is belangrijk voor je in het leven? Geloof je in leven na de dood? Wie zou je graag een keer willen

6

10 antwoorden ontmoeten? Wie is je favoriete acteur/actrice? Voor wie zou je een kogel vangen? Heb je wel eens iets gestolen? Wat vind je van de wereld om je heen? Heb je een rijbewijs? Welke sporten heb je allemaal gedaan? Wat is het leukste wat je ooit gedaan hebt? Ben je rommelig of netjes? Vind je het moeilijk om 100 vragen te bedenken? Wat zou je graag nog een keer willen doen in je leven? Ben je veel aan het dagdromen? Heb je wel eens een jaar over moeten doen op school? Ben je vaak afwezig op school? Ben je filosofisch ingesteld? Gebruik je veel social media? Ben je verliefd? Ben je liever alleen of samen met andere mensen? Drink je veel bier? Luister je veel muziek? Luister je graag naar muziek als je moet concentreren? Lees je graag boeken? Denk je dat de wereld in 2012 vergaat? Ben je bang voor de dood? Vind je het belangrijk wat andere van je denken? Kan je goed tegen kritiek? Ben je een ramptoerist? Ben je milieubewust? Bij welke bank zit je? Kan je goed koken? Ben je een ochtendmens of een avondmens? Wat vind je van jezelf? Wat zijn je goede eigenschappen?

Wat zijn je slechte eigenschappen? Ben je creatief? Hoe vaak per week sta je onder de douche? Ben je ijdel? Gebruik je nog msn? Vind je dat je kleding iets over jezelf zegt? Wat vind je het interessantste land? Welke superheld zou je willen zijn? Eet je veel fruit? Vind je dat je gezond leeft? Ben je sociaal? Denk je dat er een hemel en een hel zijn? Wat is je lievelingsdier? Ben je vaak boos? Ga je vaak uit? Ben je vaak gestrest? Heb je vaak ruzie met je ouders? Heb je een goede band met je familie? Billen of borsten? Ben je een geval apart? Ben je jaloers? Geloof je in de ware? Ben je emotioneel tijdens films? Wat is je levensmotto? Wat zou je doen als je telefoon leeg is en je geen oplader bij je hebt? Vind je dat muziek een boodschap moet hebben?

16: Welke muziek vind je leuk? Er zijn zeer veel verschillende muzieksoorten die ik leuk vind. Van metal tot hardstyle, van dance tot classic rock. Natuurlijk pas je de muziek die je luistert aan je stemming aan. Als je vrolijk bent luister je naar muziek die je stemming kan versterken, als je verdrietig bent luister je naar muziek die je weer kan opvrolijken. Daarnaast vind ik ook dat muziek iets bij je los moet maken. Als ik een bepaalde muzieksoort luister die me niks doet zal ik niet snel andere artiesten van diezelfde muzieksoort een kans geven. 40: Wat is belangrijk voor je in het leven? Voor mij zijn familie en vrienden zeer belangrijk in het leven. Deze mensen zorgen niet alleen voor gezelligheid maar als je ergens mee zit of ergens problemen mee hebt zullen deze mensen je ook proberen te helpen en ik vind het belangrijk om te weten dat er mensen voor je klaar staan als je ze nodig hebt en waar je natuurlijk ook een gezellig avondje mee kan hebben. 52: Wat zou je graag nog een keer willen doen in je leven? Er zijn veel dingen die ik nog een keer zou willen doen in m’n leven maar een ding steekt er toch wel op boven uit. Ik zou graag willen kunnen vliegen, maar dat kunnen mensen van nature niet. Toch zijn er aantal dingen die er wel in de buurt komen, zo heb

ik al een keer geskydived. Toch kan hier ook een stapje verder in worden gegaan, namelijk wingsuit flying. Dit is echt de ultieme adrenaline sport doordat je langs berghellingen en boomtoppen vliegt. Kijk maar naar het volgende filmpje: http://www.youtube. com/watch?v=RsV3bGPMTXo 59: Ben je liever alleen of samen met andere mensen? Over het algemeen ben ik liever samen met andere mensen. Ik kan er zeken van genieten om samen met vrienden een biertje te drinken of te gaan stappen. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om op school of op het werk ook samen met andere mensen zijn zodat er een gezellig sfeertje is. Uiteraard vind ik het ook soms fijn om alleen te zijn maar ik ben liever samen met andere mensen. 65: Ben je bang voor de dood? Ik denk het niet, uiteindelijk gaan we allemaal dood. Natuurlijk kijk ik er ook niet naar uit. Opzich geeft het ook wel een kick om dingen te doen waarvan je weet dat het gevaarlijk kan zijn, zoals bijvoorbeeld parachute springen. Ik denk dat ik ook liever dood zou gaan door iets als parachute springen dan dat ik heel oud wordt en bijna niks meer zelf kan, in die zin ben ik dus ook niet bang voor de dood. 66: Vind je het belangrijk wat anderen van je denken? Tuurlijk vind ik het belangrijk

wat mensen van me denken, ik denk eigenlijk wel dat iedereen dat belangrijk vind. Mensen zijn sociale wezens en dus willen we graag contact hebben met andere mensen. Om goed met andere mensen om te kunnen gaan wil je graag dat ze je aardig vinden en daarom vind ik het dus ook belangrijk wat andere mensen van me denken. 81: Wat vind je het interessantste land? Er zijn veel landen op de wereld die me zeer interessant lijken. Een van de belangrijkste eigenschappen van een land om mijn interesse te werken is toch wel dat het land veel diversiteit moet hebben. Hoe meer er te ontdekken valt in een land, hoe meer interesse ik voor dat land krijg. Daarom vind ik het interessantste land Australië. In Australië is een grote diversiteit aan dieren, landschappen en mensen en dat zorgt er voor dat er altijd wel iets nieuws te ontdekken is. 82: Welke superheld zou je willen zijn? Deze vraag is eigenlijk vrij simpel, namelijk iron man. Waarom ik iron man zo’n geweldige superheld vind? Hij is slim, rijk en heeft alles wat hij wilt. Daarnaast heeft hij ook een goed gevoel voor humor en hij heeft –voor mij- een van de belangrijkste eigenschappen van een superheld: hij kan vliegen. 98: Wat is je levensmotto?

7


10 antwoorden (vervolg) “Geen stress”. Een beetje spanning is goed, maar als je gaat stressen ga je een situatie vaak nog moeilijker maken dan het al is. Als je rustig blijft kom je bij de meest vervelende situatie vaak wel tot een oplossing en daarom is “geen stress” toch wel mijn levensmotto. 100: Vind je dat muziek een boodschap moet hebben? Over het algemeen vind ik dat muziek geen boodschap hoeft te hebben om leuk te zijn. Er zijn genoeg nummers waar ik zeker met plezier kan luisteren zonder dat er een boodschap inzit, maar toch vind ik dat het wel iets toevoegt. Een nummer waar een boodschap inzit waar je over na moet denken blijft langer bij. Ook vind ik het heerlijk om over de boodschap van het nummer na te denken en daarom luister ik er graag naar. Echter, als je bijvoorbeeld uitgaat heb je helemaal geen zin om veel na te gaan denken dus dan hoeft er van mij ook absoluut geen boodschap in te zitten.

8

Naam

Relatie

Hoe lang bekend

Extra

Spiegelopdracht

Steekwoorden

Wouter

Vriend

4 jaar

zelfverzekerd, grappig, feestbeest

Caroline

Moeder

19 jaar

op jezelf, geen prioriteiten kunnen stellen, laks

Hans

Vader

19 jaar

intelligent, laks, nieuwschierig

Tom

Vriend

7 jaar

sociaal, communicatief vaardig, betrouwbaar

Emma

Vriend(in)

7 jaar

positief, sociaal, spontaan

Koen

Vriend

16 jaar

grappig, makkelijk in omgang, loyaal

9


Mindmap

10

11


Black Boxes Betrouwbaar: ĂŠĂŠn bloje die de rest ondersteund.

Sociaal: Een blokje dat in het midden van de groep staat.

Grappig: Een blokje dat zich een beetje dol door een ruimte beweegt.

Laks: Een toren/piramide bouwen maar niet afmaken.

Nieuwschierig: Niet in de rij blijven staan maar zelf iets gaan proberen..

12

13


Recensie lezing Ruud de Boer In de lezing van Ruud de Boer verteld hij over zijn werk en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik vond het een zeer interessante lezing (ondanks ik van te voren niet echt zin had om de lezing helemaal te bekijken) omdat Ruud de Boer zijn verteld over zijn eigen ervaringen in de merk industrie. Hij verteld over hoe die voor bepaalde merken gewerkt heeft en hoe hij ervoor gezorgd heeft dat deze merken bekendheid hebben gekregen. Daarnaast haalt hij ook de theorie erbij die hij in zijn boek ‘Branddesign’ heeft geschreven. Ik vond het dus ook zeer interessant hoe Ruud de Boer vertelde over deze ervaringen. Ik heb hiervan geleerd dat je merk uiterlijk echt moet aansluiten op je merk innerlijk om een goed product op de mark te zetten en ook dat je als merk innovatief moet blijven om je koppositie op de markt te blijven behouden.

14

Brandstimeline Om bewust te worden van welke merken je dagelijks gebruikt heb ik op woensdag 5 september bijgehouden welke merken ik door de dag heen heb gebruikt. Na een beetje knutselen met InDesign is de afbeelding hieronder het resultaat. Het viel me op dat ik overdag eigenlijk niet zo heel veel merken gebruikte maar vooral ‘s ochtends gebruik ik veel verschillende dingen. Merken die ik de hele dag door gebruik heb ik er maar een keer ingezet (gaat dan vooral om m’n telefoon en laptop: Blackberry en Acer)

15


Merkanalyse Heineken Merkuiterlijk: • Zien: Heineken is uiteraard herkenbaar aan de flesjes en blikjes met het groene etiket, daarnaast is ook het logo van Heineken met de rode ster zeer herkenbaar. Ook zijn de groene kratjes met 24 flesjes zeer herkenbaar en valt goed op in de winkel. • Voelen: Het bier is het lekkerst als het koel is, dus tussen 6-10 graden. Dus tijdens het drinken hoort je glas, flesje of blikje koel aan te voelen. • Proeven: Door het zogenaamde A-gist te gebruiken wat door Heineken is uitgevonden wordt er bier gebrouwen dat altijd hetzelfde smaakt, zodat het dezelfde vertrouwde smaak geeft. • Taal: Ondanks dat Heineken een internationaal merk is blijven de reclames in Nederland meestal gewoon Nederlands, in het buitenland wordt over het algemeen Engels gesproken.

Merkinnerlijk: • Merk visie: Heineken wil in de biermarkt een uitdagende, trotse en onderscheidende leider zijn. • Merk missie: Nieuwe alcohol houdende producten introduceren op de markt en bestaande producten introduceren op nieuwe markten. • Merkwaarden: o Emotioneel: trots, Heineken is het enige Nederlandse biermerk dat wereldwijd bier verkoopt o Fysiek: Kwaliteit is de basisvoorwaarde voor Heineken • Merk persoonlijkheid: ondernemende jongeman die bijna overal op de wereld al is geweest. • Merkbelofte: Heerlijk, Helder, Heineken • Merk kernconcept: Verfrissend

16

Merkgedrag:: • Producten/diensten: Heineken levert voornamelijk producten, namelijk bier. Dit verkopen ze in allerlei verschillende soorten verpakkingen, aan zowel horeca gelegenheden of gewone consumenten. Daarnaast leveren ze ook aan evenementen. Naast de producten levert Heineken ook nog diensten, denk hierbij aan bijvoorbeeld The Heineken Experience of de Heineken Musical Hall • Externe communicatie: De meeste externe communicatie van Heineken komt van reclame spotjes en sponseringen van evenementen. Daarnaast is Heineken ook nog te volgen op Facebook en heeft het bedrijf een zeer uitgebreide site. • Interne communicatie: Voor de klant op zich niet zo belangrijk, hier valt verder dus ook niet veel over te vinden. • Bedrijf achter het merk: Uiteraard heeft Heineken eigen bedrijfskleding voor medewerkers. Voor mensen die in de brouwerij werken is dit outfit natuurlijk anders dan mensen die voor de pr werken. Daarnaast heeft Heineken ook een eigen wagenpark, van zowel gewone auto’s als vrachtwagens.

17


Persoonsmerkanalyse Michael Jackson Merkinnerlijk:

Merkgedrag: • Producten en diensten: Muziek, liveshows, merchandise • Externe communicatie: Door zijn unieke levensstijl en persoonlijkheid was Michael Jackson regelmatig in het nieuws. Of dit nou positief of negatief was maakte eigenlijk niet zoveel uit want elke aandacht zorgde voor meer fans. • Interne communicatie: Michael Jackson is natuurlijk ondersteund door een groot team. Dit team blijkt goede interne communicatie gehad te hebben want de communicatieuitingen zijn vrij consistent en weinig veranderd over de jaren heen. Michael bleef Michael.

• Merkvisie: mensen amuseren door middel van muziek. • Merkmissie: goede muziek maken en neerzetten van een unieke persoonlijkheid. • Merkwaarden: Herkenbare dansstijl, indrukwekkende liveshows en breed gebruik van stem (hoog en laag) • Merkpersoonlijkheid: opmerkelijke persoonlijkheid door vele plastische chriurgie en eigen lifestyle (eigen pretpark etc.) • Merkbelofte: King of Pop • Merk kernconcept: Full entertainment

Merkuiterlijk: • Zien: Dansstijl, rechter handschoen, glitterende kleding, hoeden, opmerkelijke neus, danschoenen, zonnebril, zwarte elementen. Ook opmerkelijk is dat Michael’s huidskleur over de jaren heen veranderd is. • Voelen: CD’s, vinyls, posters, shirts en andere merchandise. • Horen: Stem, tempo van de muziek, herkenbare stijl van de muziek. • Proeven: Pepsi icoon in 1984, Pepsi Generation. • Ruiken: Perfum ter nagedachtenis Michael Jackson. • Taal: Engels met een Amerikaans accent • Iconen: Michael Jackson’s one man show.

18

19


Moodboards

20

Collages Presikhaaf

21


Recensie lezing Jildou van der Bijl

Typografie in het wild

Op woensdag 12 september zijn we naar een lezing van Jildou van der Bijl geweest. Jildou van der Bijl is hoofdredactrice van het blad LINDA. In de lezing vertelde Jildou over hoe ze het blad populair hebben gemaakt en over hoe ze elke keer proberen te vernieuwen om het de populairste glossy van Nederland te houden. Daarnaast vertelde Jildou ook nog over hoe ze elke keer aan nieuwe onderwerpen komen en hoe het nou eigenlijk in z’n werk gaat om zo’n blad te maken. Het interessante vond ik hoe Jildou uitlegde hoe ze van Linda de Mol een persoonsbrand heeft gemaakt. Dit vond ik interessant omdat in de les branddesign vond ik het juist heel lastig om dit voor mezelf te bedenken. Door de uitleg van Jildou leek het in een keer een stuk makkelijker. Jildou legde heel duidelijk uit hoe je je visie en waarden kon omzetten naar een merk in dan aan de hand hiervan aan de buitenwereld duidelijk kan maken hoe je gezien wilt worden. Vooral door de merkpersoonlijkheid in paren van woorden te zetten (denk aan bijvoorbeeld Lef + Liefde) werd het eigenlijk toch wel een stuk duidelijker hoe het blad gevormd werd. Ik vind het eigenlijk lastig om te zeggen wat ik het minst interessant vond omdat ik de gehele lezing toch zeer aandachtig heb zitten luisteren. Als ik dan toch iets moet kiezen is het denk ik het stuk over de fotoshoots. Dit omdat mijn persoonlijke interesse niet echt op fotoshoots van mensen en kleren ligt. Toch kon ik inderdaad wel verschil zien tussen de fotoshoots die waren afgekeurd en de vervangende fotoshoots. Al met al vond ik het dus een zeer leerzame lezing. Ik heb geleerd dat je lef moet hebben om een blad te maken en dat je niet bang moet zijn voor kritiek van het publiek. Daarnaast is het ook belangrijk om te blijven vernieuwen en niet altijd bij het zelfde stil te blijven staan, dan zal je blad niet meer groeien. Het allerbelangrijkste blijft uiteraard de creativiteit om steeds met nieuwe onderwerpen te komen en om andere dingen te bedenken dan alleen het blad zelf, denk hierbij bijvoorbeeld aan de LINDA app.

22

23


Vijf fonts 1) Walkway: Dit lettertype vind ik mooi omdat het er eenvoudig uitziet. Verder vind ik het mooi dat er bijna geen hoeken in zitten maar juist veel rondingen.

2) Apple Garamond: Dit lettertype vind ik mooi omdat het een schreefletter is maar toch niet heel streng eruit ziet.

3) Abeat: Dit vind ik een mooi schreefloos lettertype omdat er veel rondingen inzitten en doordat het een dikker letterype is is het ook duidelijk om te lezen.

4) Neou: Door het strakke design van het lettertype leest het erg fijn, lekker compact. Je wordt niet afgeleid door moeilijke vormen of andere fratsen, het leest lekker.

5) Chocolate Box: Dit lettertype vind ik mooi omdat het sierlijke hoofdletters heeft terwijl de normale letters toch redelijk normaal zijn.

24

Vijf logo’s 1) Ferrari: Ik vind dit een geweldig logo omdat, ondanks dat het een paard is, iedereen toch gelijk aan dure sportauto’s denkt. Het logo is eigenlijk niet zelf bedacht maar overgenomen als eerbetoon aan een in WOII omgekomen piloot die dit logo op zijn vliegtuig had staan. Het logo is uiteraard wel enigszins aangepast. De achtergrondkleur is de kleur van de stad Modena, waar Ferrari vandaan komt. Daarnaast vind ik het ook geweldig dat het logo nog steeds een moderne uitstraling heeft terwijl het al meer dan 80 jaar in gebruik is en nooit is veranderd.

2) Apple: Ik vind dit een grappig logo omdat het eigenlijk helemaal niks zegt over het product wat het bedrijf verkoopt. Het bedrijf werd Apple genoemd bij gebrek aan een beter idee en dit is dan weer het resultaat van het logo. Daarnaast is het ook een eenvoudig logo wat goed herkenbaar is voor iedereen. Juist door de eenvoud vind ik het een zeer sterk logo. 3) Ajax: Ook dit logo zegt eigenlijk niks over het “merk” erachter. Toch weet iedereen dat Ajax een voetbalclub is. Dit is een geabstraheerde versie van het originele logo, dat de Griekse held Ajax moet voorstellen. Het mooie van dit geabstraheerde logo is dat het bestaat uit elf lijnen, die symbool staan voor de elf spelers in een voetbalteam.

4) Coca Cola: Het mooie van dit logo vind ik dat niemand eigenlijk meer kijkt naar wat er nou staat maar alleen nog maar op de vormen let. Zo is het heel makkelijk om in dit lettertype een andere tekst te schrijven en toch denkt iedereen meteen aan Coca Cola. Dit lettertype wordt dan ook al sinds het begin van Coca Cola gebruikt en toen het bedrijf het logo een keer wilde veranderen om het er moderner uit te laten zien werd er meteen minder verkocht, en dus is Coca Cola maar snel bij dit logo terug gekomen. Door het blijven bij minimale aanpassingen aan het logo is dit een logo die er bij iedereen al vanaf jongs af aan is ingeprent en daarom vind ik het een zeer sterk logo. 5) Rolling Stones: Ik vind dit een grappig logo omdat het een beetje spottend overkomt, net zoals je je tong naar iemand uitsteekt. Dit past ook wel bij de Rolling Stones die veel taboes in hun liedjes gebruikten, zeker voor de tijd waarin de liedjes werden gemaakt. Verder vind ik het een mooi logo omdat het veel rondingen heeft en er zo toch heel vlot uitziet.

25


Vijf covers 1) Huffington Post Magazine: Wat ik interessant vind aan deze cover is dat je in de eerste instantie alleen maar het hoofd van Barack Obama ziet maar als je beter kijkt zie je dat deze portretfoto is opgebouwd uit vele losse foto’s. De blauwe achtergrond zorgt ervoor dat de cover toch overzichtelijk blijft. Daarnaast vind ik ook dat de blauwe kleur (die in het midden lichter is dan de buitenkant) rust en vertrouwen uitstraald. Ook het gebruik van schreefletters en schreefloze letters wordt hier goed toegepast. De schreefletters stralen kwaliteit en betrouwbaarheid uit terwijl de schreefloze letters juist makkelijk lezen als titel.

2) GQ (UK): GQ is een mannenblad en dat is ook goed aan deze cover te zien. Door de witte achtergrond wordt de focus op de blote vrouw gelegd. Toch straalt het patroon op de achtergrond rust en kwaliteit uit terwijl het niet de aandacht afleid. De groote sierlijke letters maken gelijk duidelijk hoe de vrouw op de voorkant heet maar stralen ook klasse en elegantie uit. De schreefloze letters eronder vertellen vervolgens iets meer over ‘Lana’.

4) TimeOut (Amsterdam): Deze cover vind ik eigenlijk minder sterk maar hij viel wel meteen op. Doordat er veel verschillende logo’s en lettertypes bij elkaar geplakt zijn ziet de cover er onoverzichtelijk uit. Ondanks dat het op het eerste gezicht niet te zien is it er wel een structuur in. Als eerste zorgt de achtergrond kleur voor een eenheid. Daarnaast eist het grote logo in het midden de aandacht op terwijl de andere logo’s er als een kader omheen zijn geplaatst. Toch blijf ik erbij dat het een te druke cover is.

5) The Economist (US): Deze cover vind ik persoonlijk erg sterk. Iedereen is bekend met de financiele situatie van Spanje en deze cover benadrukt dat extra. Doordat de S van het Spain wegvalt blijft het woord Pain over, en dit staat natuurlijk voor de pijn die de slechte financiele situatie spanje geeft. Door de vage streep lijkt het alsof de S keldert, wat de financiele situatie in Spanje ook doet. De gewonde stier staat symbool voor het lijden van Spanje, terwijl het door hun eigen volk komt. Ook de lucht op de achtergrond is geen mooie blauwe lucht, maar een beetje een sombere grauwe kleur.

3) The Guardian G2 (UK): Deze cover viel mij meteen op door de grote middelvinger op de voorkant en dat is precies de bedoeling ervan. Doordat er geen achtergrond en weinig tekst is wordt de focus duidelijk op de middelvinger gelegd met als doel natuurlijk provoceren. Daarnaast staat in rode letters: “DOES THIS IMAGE STILL SHOCK?” Dit zorgt voor extra provocatie en maakt de lezer nieuwschierig naar de inhoud van het blad.

26

27


Vijf magazine spreads 1) Deze spread komt uit een autoblad. Ik vind het zwart-wit er goed bij passen omdat er in de auto ook weinig kleur zit (het is immers de ‘Black-edition’). Daarnaast vind ik de sierlijke letters klasse uitstralen en dat past zeker bij een dure Duitse auto. Verder zorgen de twee kolommen ervoor dat het verhaal overzichtelijk en geordend blijft.

4) Deze spread vind ik mooi doordat de tekening op de linkerpagina ook doorloopt op de rechterpagina zonder dat het de rechterpagina ook druk maakt. Door de blauwe achtergrond en de witte tekst op de rechterpagina blijft de tekst overzichtelijk en rustig. Daarnaast zorgen de sierlijke letters ervoor dat het ook echt een creatief sfeertje krijgt en dat het niet alleen maar een woord is.

5) Bij deze spread valt als eerste op dat de foto beide pagina’s in beslag neemt. Doordat het een zwart-wit foto is kan de tekst hier mooi in verwerkt worden. Verder wordt de linkerpagina alleen als titel gebruikt terwijl op de rechterpagina de rest van de tekst staat. Doordat de achtergronden van beide pagina’s op elkaar aansluiten wordt het allemaal alsnog een geheel.

2) Deze opmaak ziet er vrolijk en speels uit. Dit komt door het gebruik van het kleurcontrast tussen geel en paars en de vele vormen en afbeeldingen. Ook doordat de titels schuin staat wordt dit effect versterkt. Verder zorgen de drie kolommen ervoor dat de redelijk lange tekst toch overzichtelijk blijft. De kleuren en opmaak van de tekst versterken elkaar speelse effect.

3) Deze spread vind ik mooi door de grote foto op de rechterpagina. Verder vind ik dat de foto ook mooi verwerkt is in de linkerpagina door nog een deel van de foto onder de tekst te laten verschijnen terwijl de rest juist mooi in het witte deel overloopt. Verder zorgt de titel ervoor dat er een speel effect gecreeërd wordt. Ik vind ook dat deze opmaak en het korte stukje effect goed past bij de grote foto die de meeste aandacht krijgt.

28

29


Vijf visitekaartjes 1) Dit visitekaartje vind ik grappig doordat het een eetbaar visitekaartje is. De gegevens van een bedrijf dat survival trainingen geeft staat namelijk op een stukje beef jerkey. Dit is natuurlijk alvast een handig hulpmiddeltje mocht je een keer moeten survivalen en je hebt honger.

4) Dit vind ik een leuk visitekaartje omdat je er een vliegtuigje van kan maken. Ik vouw zelf namelijk vaak vliegtuigjes van visitekaartjes die ik krijg maar die vliegen vaak niet goed. Van dit visitekaartje wordt min of meer een model vliegtuigje gemaakt en het is dan ook een visitekaartje van een winkel die modelvliegtuigjes en toebehoren verkoopt.

5)Dit vind ik een grappig visitekaartje omdat als je je door beide gaatjes een vinger doet het net de benen lijken van de vrouw op de foto. Het zijn dan wel benen in een bijna onmogelijke positie. Dit is zo gedaan omdat het een visitekaartje voor yoga lessen is. Het lijkt dus een beetje op een voorproefje van wat er in de yoga lessen te wachten staat.

2) Dit vind ik een leuk visitekaartje omdat je er een doosje van kan vouwen. De reden hiervan is dat het een visitekaartje van een transport bedrijf is. Door het visitekaartje laat het bedrijf zo alvast een beetje zien waar ze goed in zijn.

3) Dit is het visitekaartje van een DJ uit de Mixtape Generation. Het is dan ook toepasselijk dat de gegevens op een visitekaartje gevormd als cassettebandje staat. Wat het helemaal afmaakt is dat alle kaartjes samen net een echt cassettebandje lijken als ze in het cassettehoesje zitten.

30

31


Excursie MOTI museum Voor de excursie ben ik naar het MOTI museum in Breda geweest. MOTI staat voor Museum Of The Image. Ik had best hoge verwachtingen van het museum omdat ik leerlingen had gesproken die vorig jaar ook naar dit museum gingen. Aangekomen in het museum was het al een beetje een rommeltje, de nieuwe collectie was namelijk net aangekomen. Op de benedenverdieping was een collectie van Nederlandse beeldtaal en reclame en daarnaast was er ook nog een gallerij met protestposters. Deze vond ik wel interessant. Op de bovenverdieping was een zaal met een tijjdelijke collectie. Deze ging voornamelijk over internationale fotografie. Wat ik opzich wel jammer vond was dat er weinig interactieve dingen waren in het museum. Dit zou het museum denk ik wel een stuk interessanter hebben gemaakt.

Eigen merk Merkinnerlijk eigen merk: Mijn visie: extreme sports, zoals parachutespringen, wingsuitdiving etc.. thrillseeker. Ik wil dus een magazine maken voor mensen die zich ook interesseren in deze sport. Deze mensen wil ik dus bij elkaar brengen en daarnaast wil ik ook nog iets toevoegen aan de sport. Mijn missie: waarom wil ik als thrilseeker gezien worden? Ik wil graag uitstralen dat ik niet bang ben en nieuwe, grensverleggende dingen wil proberen. Mijn waarde: Ik wil graag gezien worden als iemand die spanning opzoekt en ook zijn grenzen probeert te verleggen. Mijn persoonlijkheid: thrilseeking, nieuwsgierig, grensverleggend. Iemand die niet bang is om iets nieuws te proberen en het liefst iets wat zo spannend mogelijk is. Mijn belofte: spanning en sensatie Mijn kernconcept: Grensverleggend Merkuiterlijk eigen merk: Denk aan horen, voelen, smaak, geur --> hieruit komt uiteindelijk de vorm, typografie en fotografie vandaan. Vorm: Omdat het een beetje extreem moet zijn wil ik graag scherpe hoeken hebben in bijvoorbeeld achtergrond vormen ed, ronde vormen zouden juist dit effect verzwakken. Typografie: Fotografie: Kleur: Donkere kleuren afgewisseld met felle kleuren (bijvoorbeeld zwart-gifgroen) dit om een fel contrast te creëren. Parachutespring merken/sponsoren etc: • Redbull • GoPro • Recon instruments • Apex base • Widsix (persoonbrand maken van atleet) • Tonysuits

32

33


Kleur/vorm contrasten:

34

35

Digitaal werkboek  

M'n digitale werkboek voor branddesign

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you