Page 1

Alexandra Lau a r c h i t e c t + p l a n n e r


c o n t e n t s personal information— 1 design process— 1 campus architecture— 3 sustainable design— 11 innovative structure— 21 analyzing context— 27 improving infrastructure— 31 evidence-based research— 35 multimedia exploration— 37


p e r s o n a l i n f o r m a t i o n

d p

I made the shift from mathematics curriculum development into architecture to fulďŹ ll a desire to affect positive changes in the built environment. Architecture blends my technical abilities with my visual media skills in a venue that allows me to collaborate with people. I hope to work on a wide variety of projects including civic, educational, commercial, and retail.

I design experiences through multimedia processes as a dual-masters student in architecture and planning. I aspire to bring community ideas about the built environment to life through collaborative partnerships. I design through an iterative process, starting by hearing the vision and creating quick series of sketches. Next, I learn about the context and develop the idea further with loose but detailed marker renderings. Then I translate the ideas and hand drawings into technical ones in Revit. This process loops back and repeats until the design feels complete.

Master of Architecture Focus: Public Space University of Oregon, Expected June 2018

Master of Community & Regional Planning Focus: Neighborhood Economic Development University of Oregon, Expected June 2018

Bachelor of Arts, Mathematics Focus: Elliptic Curve Cryptography St. Joseph’s College Brooklyn, Jan 2011

1

e r

s o

i c

g e

s

n s


Initial Sketch

Marker Development

2

Revit


c a m p u s a r c h i t e c t u r e The Knight Center for Academic Achievement will be located in the developing North Campus at the University of Oregon (UO). Adjacent to the Knight Science Center, this building brings together students and faculty in offices, classrooms, and a multilevel social spine. It is very important to UO Campus Planning to create interconnected spaces for an overall cohesive campus. A large portion of this studio focused on how to improve the pedestrian and bicycle crossing from South to North campus via what is currently a six-lane busy highway.

TO NORTH CAMPUS

LEARN

WORK

LEARN

COLLABOR A T E LEARN TO SOUTH CAMPUS

Knight Center for Academic Achievement

Knight Center for Academic Achievement Eugene, OR

3


PROTECTED 2-WAY BIKE LANE REDUCED TRAVEL LANE INCREASED EMX BULB-OUTS RECONFIGURED ENTRY 1 08

INCREASED GREENSPACE ONYX BRIDGE REMOVED

N

Re-Thinking Transportation Infrastructure to Improve Site Connection The site redesign considered the UO’s Campus Framework Vision to align projects in the north campus with the south campus. Franklin Blvd could connect the campuses to each other and the city if developed accordingly.

5


UP

UP

UP UP

DN UP DN

UP

DN

UP DN

Level 1

Level 2

DN

DN UP

DN DN

Level 3

Level 4 6


UNIVERSITY OF OREGON

Double Facade at West Elevation

Major Lecture Hall with Adjacent Collaboration Space 7


2.5” TERRA COTTA PANEL METAL CLIP FOR PANEL SYSTEM METAL VERTICAL RAIL 3” MINERAL WOOL INSULATION BARRIERS (VAPOR, AIR, MOISTURE) 1/2“ DENSGLAS SHEATHING 6” 20 GAGE STEEL STUD 3” MINERAL WOOL INSULATION INTERIOR FINISH

20” CONCRETE COLUMN 6” STEEL TUBE COLUMN

10” REINFORCED CONCRETE SLAB METAL PLATE EXTERIOR ROLLER SHADE

BENDHEIM MULLION (PRESSURE PLATE SYSTEM) METAL ANGLES W/FASTENERS (GRAVITY LOAD)

METAL GRATE CATWALK

METAL SHELF ANGLE METAL PANEL

6” STEEL TUBE BEAM BARRIERS CONTINUOUS TO MULLION

STEEL PLATE CONNECTION THROUGH DOUBLE FACADE

2” TERRA COTTA BAGUETTE METAL ANGLE SUPPORTS BAGUETTES INTERIOR ROLLER SHADE SYSTEM

Curtain Wall Double Facade with Terracotta

Terracotta Wall Detail at Typical Window 8


s u s t a i n a b l e d e s i g n The West Eugene wetlands are resource for clean air and water in Eugene and can remain a resource if we care for them. The Wetlands Learning Playground merges teachers, environmentalists, and the community to restore and care for the wetlands. The building weaves community spaces, labs, classrooms, showers, and offices connected by two atria. Sustainability is not just a buzz word with this project, it is the main driver of design from building form to water conservancy. Sustainable features include a living machine, earthen-adobe walls, roof ponds, photovoltaic panels, and bike parking.

Developing the Building Form

Wetlands Learning Playground West Eugene, OR

11


INDUSTRIAL NEIGHBORS PARKING MAIN ENTRY

WETLANDS

MAJOR ROAD: S. DANEBO AVE

FERN RIDGE BIKE PATH AMAZON CREEK

The existing Wetlands Center is the site for this project. It is near both a creek and a very industrial set of buildings that form a complex site environment. The compact building form minimizes impact and connects to the bike path.

13


RESEARCH LAB

LIVING MACHINE PROCESSOR

LAB

LAB

MAIN ATRIUM

-

CAFE SHOWER STORAGE

PATIO

UNDERGROUND CISTERN

SHOWER

EVENT SPACE

MUDROOM BIKE PARKING RAIN GARDENS

Basement

Level 1

GREENHOUSE

NATURE CONSERVANCY OFFICES

LIBRARY

UP

OPEN TO BELOW OPEN TO BELOW

ATRIUM OFFICE CLASSROOM

CLASSROOM

Level 2

Level 3 14


ORIGINAL DESIGN PHOTOVOLTAIC PANELS

REDESIGN

The studio project emphasized sustainability from the start but also had the opportunity for further development in a course called “Passive Heating and Cooling.” The redesign includes technical investigations in how much heat to remove in the summer and retain in the winter without compromising the design. The final design includes roof ponds, stack ventilation, and deciduous vines.

PHOTOVOLTAIC PANELS ROOF POND DECIDUOUS VINES STACK VENTILATION

Diagram of Passive Redesign 15


ROOF POND

RETRACTABLE INSULATED PANELS

PHOTOVOLTAIC PANELS

CLOSED

NORTH WIND PRESSURE REMOVES AIR

OPEN

AIR ENTERS FROM NORTHWEST

Roof Pond Diagram

Stack Ventilation Diagram

16


ORIGINAL

ORIGINAL REDESIGN

Atria Experience with Deciduous Vines

17

JAN 21 10:00 AM

REDESIGN

EAST

ORIGINAL

AUG 21 8:00 AM

JAN 21 1:00 PM

REDESIGN

ORIGINAL REDESIGN

WEST

AUG 21 4:00 PM


ph ro ot ov de of ph o fle po ro r ot 44 ltai ct nd d oof de of ov c s o fle po ° ti pa or co efle po ct nd lt 44 ltai ne he ver cts nd c s °t p ls or co at or co ilt an s he ver he ver el at s at s s ra in ga rd en

ls ls r ne r ne ve s pa ve s pa co at ic c co eat d he ai ilt ta tilt d l n t h r l n r o ° o o o °t ls ov 44 of p ts po s o ov 44 r ne c ot of ct ot ve s ro fle pa ph ro fle ph c co at de ai ilt d he de t l t n r o ° po s o ov 9 ot 2 of ct ro fle ph de en rd ga in ra

Understanding Sun Angles

18

DEC 21

EAST

Altitude: 46°

WEST

EAST

MAR 21/SEPT 21

WEST

olta 29° ic pan els tilt

tov pho

den gar rain

pho tov olta roo 44° ic pan f po tilt els defl nd c ove ect s su r n

roo fp defl ond c o ect s su ver n pho tov olta 44° ic pan tilt els roo fp defl ond c ove ect s su r n

er cov nd un s f po roo ects defl er cov nd un s f po roo flects de

ls ane ic p olta tov 4° tilt er 4 pho cov nd un s f po roo flects de ls ane ic p olta den tov 4° tilt gar 4 rain

EAST

VS (July): 1154 Btu/day ft2 Altitude: 69°

pho

WEST

JUNE 21

VS (Jan): 471 Btu/day ft2 Altitude: 23°

roo pho f pond roo tovo coll f po ects lta nd 44° ic pane and s coll pho tilt tore ls tovo ects a s he nd ltaic at stor pa 44° es h tilt nels eat so lar s sola pac r sp e hea ace ting rain so hea gar lar s ting den pac eh eati ng

at at s he 4° tilt s he 4° tilt tore tore 4 4 nd s panels nd s panels ts a ts a llec voltaic llec voltaic o o c c at ond photo ond photo p p s he lt f f roo roo store ls 29° ti and e n ts a c p olle aic c lt o d on tov pho ting roof p hea ting ace hea r sp ace p n s sola r arde g sola rain


i n n o v a t i v e s t r u c t u r e Oregon has a long history of timber production, a material that sequesters carbon and can be harvested sustainably. The University of Oregon plans to renovate its iconic Hayward Field track and ďŹ eld including its stands and athletic training facilities. This studio envisions a new Hayward Field that showcases the University’s commitment to sustainability. It embraces new technology in mass timber production with 80-foot high, cantilevered, crosslaminated wood hybrid structures. This team project included three architecture and three engineering students in an integrated design process.

N

Site Plan

Hayward Field Mass Timber Redesign Eugene, OR team project

21


1/32” Model

Deflection Diagram

23


Section Perspective of Mass Timber Structure 24


a n a l y z i n g c o n t e x t Buildings do not exist in a silo, they work within a context and form public spaces. The Palladio Museum encourages Italians to interact in a variety of piazze shaped by the building. The site is located in a well-established Italian neighborhood with four bustling, inter-connected piazze. The museum sought to strengthen these existing vibrant spaces while creating new ones. Examining the city’s Nolli plan revealed patterns in public spaces and building forms to inform the building’s massing. Additional piazze studies across Italy influenced programming.

Modern Elevation Contrasting Traditional

Palladio Living Museum Vicenza, Italy

27


COMMERCIAL RESTAURANTS RESIDENTIAL

ACTIVE “FRONT”

PINCH

OPEN

HIGH VISIBILITY

COMMERCIAL RESTAURANTS RESIDENTIAL

ACTIVE

GALLERIES

COMMERCIAL

PINCH

PINCH

ATRIUM INSTITUTIONAL

PALLADIO

OFFICES

DEAD OPEN

COMMERCIALS RESTAURANT

DEAD “BACK” LOW VISIBILITY

MARKET

OPEN INSTITUTIONAL RESIDENTIAL OFFICES

Active Spaces

Enclosing Public Space

Ground Uses

29

Upper Level Uses


Ground Plan Usage Residential Institutional Offices Shopping Cafe/Restaurant

Ground Plan Usage Residential

Above Ground Usage

Institutional

Above Ground Usage

Residential

Offices Shopping Cafe/Restaurant

Institutional

Residential

Offices

Institutional

Shopping

Offices

Cafe/Restaurant

Shopping Cafe/Restaurant

Piazza del Campo, Sienna

Piazza Santo Spirito, Florence

Ground Plan Usage

Ground Plan Usage Residential

Residential

Institutional

Institutional

Offices

Offices

Shopping

Shopping Cafe/Restaurant

Cafe/Restaurant

Above Ground Usage

Above Ground Usage

Residential Institutional

Unknown

Offices Residential

Shopping Institutional

Cafe/Restaurant Offices Shopping Cafe/Restaurant

Piazza Santa Maria Trastevere, Rome

Piazza Maggiore, Bologna 30

The Italian piazza is a complex urban and cultural space. These drawings show investigations into four piazze across Italy. These investigations included sizing the space, mapping ground and upper oor uses, observing circulation paths, and highlighting material uses. A vibrant piazza mixes uses to retain residents and draw outsiders in. The Palladio Living Museum drew from these investigations to create vibrant public spaces.


i m p r o v i n g i n f r a s t r u c t u r e Redmond is a quickly growing city in Oregon seeking to revitalize its Midtown/Downtown region. This team of ďŹ ve planning students created a revitalization plan for the Midtown/ Downtown Redmond area with a focus on connecting with nearby open green spaces. The vision includes 100% continuous sidewalks, bicycle sharrows and lanes, and rezoning industrial areas to mixed-use commercial. These improvements would draw from existing System Development Charges (SDC) funds and would seek further non-proďŹ t funding for a family recreation center.

Connecting Green Spaces Revitalization Planning Project Redmond, OR team project

31


NW kingwood Ave

NW jackpine Ave NW Ivy Ave NW Hemlock Ave

NW Greenwood Ave NW Fir Ave NW Elm Ave NW Dogwood Ave NW Cedar Ave

Redmond

NW Birch Ave

W Antler Ave

NW Canal Blvd

SW 2nd St

NW 4th St

NW 5th St

NW 6th St

NW 7th St

NW 8th St

NW 9th St

NW 10th St

NW 11th St

SW Black Butte Blvd NW 12th St

Deschutes County

NW canyon dr

Oregon

Opportunity Site in Midtown Planning Region


W ANTLER AVE

NW BLACK BUTTE

NW BLACK BUTTE NW 7TH ST

NW DOGWOOD AVE

NW CEDAR AVE

NW CEDAR AVE

NW BIRCH AVE

NW BIRCH AVE

W ANTLER AVE

W ANTLER AVE

NW BLACK BUTTE

NW BLACK BUTTE NW 7TH ST

Phase III

Improving Sidewalk Continuity 33

SW 2ND ST

NW ELM AVE

NW DOGWOOD AVE

NW CANAL BLVD

NW FIR AVE

NW ELM AVE

NW 4TH ST

NW GREENWOOD AVE

NW FIR AVE

NW 5TH ST

NW GREENWOOD AVE

NW 6TH ST

NW HEMLOCK AVE

NW 8TH ST

NW IVY AVE

NW HEMLOCK AVE

NW 9TH ST

NW JACKPINE AVE

NW IVY AVE

NW 10TH ST

NW JACKPINE AVE

NW 11TH ST

NW KINGWOOD AVE

NW 12TH ST

NW KINGWOOD AVE

NW CANYON DR

SW 2ND ST

Phase I

NW CANAL BLVD

NW 4TH ST

NW 5TH ST

NW 6TH ST

NW 7TH ST

NW 9TH ST

NW 10TH ST

NW 11TH ST

NW 12TH ST

NW 8TH ST

Phase II

SW 2ND ST

NW BIRCH AVE

W ANTLER AVE

NW CANAL BLVD

NW CEDAR AVE

NW BIRCH AVE

NW 4TH ST

NW DOGWOOD AVE

NW CEDAR AVE

NW 5TH ST

NW ELM AVE

NW DOGWOOD AVE

NW 6TH ST

NW FIR AVE

NW ELM AVE

NW 8TH ST

NW GREENWOOD AVE

NW FIR AVE

NW 9TH ST

NW GREENWOOD AVE

NW 10TH ST

NW HEMLOCK AVE

NW 11TH ST

NW IVY AVE

NW HEMLOCK AVE

NW 12TH ST

NW JACKPINE AVE

NW IVY AVE

NW CANYON DR

SW 2ND ST

NW JACKPINE AVE

NW CANAL BLVD

NW 4TH ST

NW 5TH ST

NW 6TH ST

NW 7TH ST

NW 8TH ST

NW 9TH ST

NW 10TH ST

NW 11TH ST

NW 12TH ST

NW CANYON DR

NW KINGWOOD AVE

Current

NW CANYON DR

The team conducted a series of site observations including mapping the existing transportation infrastructure. The current sidewalk infrastructure includes stretches of discontinuous sidewalks, which studies show discourage walking. Green areas show continuous sidewalks, yellow ones show patches of continuous sidewalks, and red ares highlight where there is no sidewalk. This phased plan seeks 100% continuous sidewalks through encouraging existing owners to pave discontinuous areas partially with SDC funds. New development requires continuous sidewalks.

NW KINGWOOD AVE


Medical Center

%

Opportunity Site

Study Area

Downtown

Current Zoning Medical Center

%

Opportunity Site

Study Area

Downtown

Rezoned Opportunity Site

Envisioning the Opportunity Site 34


evidence-based r e s e a r c h

Short Rows, Many Aisles

Columbia 150 seats over 450 students and is the largest lecture hall at the UO. In 2015, the lecture hall was in dire need of a renovation. This was an opportunity to understand human behavior and the connection with design. I participated both as a student researcher and as a project manager to observe student behavior in the pre- and post-renovated lecture hall. Architecture students collectively observed 100+ hours of science and psychology classes and mapped students’ and teachers’ behaviors. One major ďŹ nding included less interactions in areas without rows.

Columbia 150 Post Occupancy Evaluation Eugene, OR

Short Rows, Many Columns

team project

35


Pre-renovated Columbia 150: Teacher & GTF Circulation

These maps show teacher and teacher assistant circulation pre- and post- renovation. The top image shows the teachers spent most time in the front of the classroom and did not ever interact with students in the back area. The prerenovation team recommended an increase in rows in order to increase teacher circulation and interactions with students. The post-renovation design included more rows up throughout and especially near the back section. Postoccupancy evaluation showed that teachers interacted with more students in the redesign, leading researchers to believe that increasing rows at the loss of seat numbers is a necessary sacriďŹ ce for effective learning.

1

CROSS AISLE

BACK

I

Front 1. 2. 3. 4.

H

2.65 1.17 0.25 -

2 A

F

E 1

G

D B

C

AISLE A. B. C. D. E. F. G. H. I. J. K. L. M. N.

A FRONT

0.83 1.67 0.42 0.17 0.83 0.42 0.08 0.00 0.00 -

Renovated Columbia 150: Teacher & GTF Circulation 1 BACK 4 N

M A 3 K

L

J

2 G H

F 1

I D

A FRONT

36

E B

C

CROSS AISLE Front 1. 2. 3. 4.

5.67 3.33 2.75 1.83 0.50

AISLE A. B. C. D. E. F. G. H. I. J. K. L. M. N.

0.92 1.08 0.92 0.50 1.58 1.50 0.25 0.83 0.58 0.42 0.08 0.67 0.50 0.42


m u l t i m e d i a e x p l o r a t i o n I love to draw and paint with a variety of tools as part of my professional and personal development. My background in mathematics lends itself to the technical side of architecture, but my love of the arts is what brings architecture to life. I have worked on developing my existing drawing skills and expanded to watercolors and marker rendering. I ďŹ nd that the best and quickest way to develop an idea is through hand media, but bringing that idea to the next step requires multimedia approaches.

Villa Rotunda, Graphite

37


Whiteaker, Watercolor

University of Oregon, Watercolor

Desert Landscape, Watercolor 38


Wood

Carpet

Wood

Brick

Tykeson Hall Material Investigation in Marker Rendering 39


Alexandra Lau

Alexandra Lau's Portfolio  

A collection of work created as a graduate student in architecture and community and regional planning at the University of Oregon.

Alexandra Lau's Portfolio  

A collection of work created as a graduate student in architecture and community and regional planning at the University of Oregon.

Advertisement