Page 1

Facebook 2004. február 4-én induló amerikai közösségi hálózat, eredeti neve a Thefacebook volt. Alapítója Mark Zuckerberg, az oldal ötlete a Phillips Exeter Academy fényképes, nyomtatott, könyv alakú kiadványa volt. Mára a világ egyik legnagyobb ismeretségi hálózata. Regisztrációval lehet csatlakozni, meghívó nem szükséges, használata ingyenes. Előnyei: •

Kapcsolatba léphetünk, kapcsolatot tarthatunk ismerőseinkkel

Új ismeretségekre tehetünk szert

Könnyen, gyorsan megoszthatunk különböző tartalmakat

Szórakozási lehetőségeket is nyújt (játékok, zene stb.)

Népszerűsíthetünk rajta keresztül

Szinte minden másik web 2-es programmal kapcsolatban van

Hátrányai: •

Személyes kapcsolatok háttérbe szorulnak

Függőséget okozhat

Adatvédelmi problémák

Használata egyszerű, átlátható. Bejelentkezés után ezt a sávot láthatjuk az oldal tetején. Itt láthatjuk az új ismerős felkéréseket, üzeneteket, értesítéseket, kereshetünk a barátaink között, de akár helyekre vagy különböző csoportokra (szinte bármire) kereshetünk, megtekinthetjük személyes oldalunkat vagy a kezdőlapot, megadhatjuk beállításainkat és itt tudunk kijelentkezni is.

Az oldalon lehetőségünk van szöveget, videót, képet és weboldalakat megosztani, ezt felül az Update Status és az Add Photos/Video menüknél tehetjük meg. Egy kedvelt opció, hogy úgymond be „check-in”-elhetünk, azaz bejelentkezhetünk különböző helyekről, megoszthatjuk, hogy éppen hol vagyunk.


Bal oldalt szintén láthatjuk az üzeneteinket, akár a fenti sávban, eseményeket és fényképeket, alatta pedig a csoportokat láthatjuk, amikhez csatlakoztunk, hiszen ez is lehetséges. A Facebooknak különböző alkalmazásai vannak, amiket szintén használhatunk.

Jobb oldalt és a kezdőlapon középen láthatjuk ismerőseink tevékenységeit. Ezeket a már védjeggyé vált „lájk” gomb segítségével kedvelhetjük is. Ha ez nem lenne elég, kommentelhetünk is a bejegyzés alá, vagy akár meg is oszthatjuk azt.

Jobb oldalt található a chat is, ami a gyors üzenetváltást segíti az oldalon. Itt általában azokat az ismerősöket jeleníti meg elsőként, akikkel gyakran beszélünk, így könnyen, gyorsan írhatunk ismerőseinknek, barátainknak. Sajnos a Facebook egyre több hirdetést tartalmaz, ezeket szintén a kezdőlapon láthatjuk. A hirdetések felett pedig egy szintén nagyon hasznos opciót találhatunk, itt jelzi az oldal a közelgő eseményeket. Ezekhez az eseményekhez csatlakozhatunk, vagy akár mi magunk is létrehozhatunk egyet. Számtalan beállítás közül választhatunk, az esemény lehet nyilvános, de azt is beállíthatjuk, hogy csak a meghívottak lássák. Emellett megadhatjuk az időpontot, a helyszínt (ehhez legtöbbször az adott hely Facebook oldalát is hozzáadhatjuk), a meghívottak nevét, akik aztán visszajelezhetnek, hogy részt vesznek az eseményen vagy sem.

Személyes oldalunkon vagy ismerőseink oldalán pedig a képen látható információkat találhatjuk meg. Megtekinthetünk személyes információkat, mint a lakhely, családi állapot, munkahely, tanulmányok, születési hely, idő és az adott személy elérhetőségei. Ezenkívül nézegethetünk fényképeket, keresgélhetünk ismerősünk ismerősei között, megnézhetjük a kedvelt oldalait és sok egyéb opciót találhatunk. Tehát fontos, hogy figyeljünk arra, mit szeretnénk megosztani és kivel.

Forrás: •

http://hu.wikipedia.org/wiki/Facebook

www.facebook.com

Facebook  
Facebook  
Advertisement