Page 1

Welcome! Listen. Enjoy. Get inspired!

CinemaVictoriaCluj-Napoca12mai

www.tedxeroilor.com

TEDxEroilor REvolution


TED & TEDx 1

Echipa TEDxEroilor

Bun venit! 2

Program

3

Speakeri 4

6

Loc pentru idei memorabile 11

Cuprins


TED & TEDx

1

TED este o organizaţie nonprofit dedicată ideilor ce merită împărtăşite. A început acum 26 de ani ca o conferinţă de patru zile în California, iar acum TED a ajuns să sprijine acele idei ce pot schimba lumea printr-o serie de evenimente concept.

posiblitatea traducerii discursurilor TED de către voluntari din toată lumea. TEDx este un program de evenimente locale, organizate independent, care aduce împreună oameni pentru a crea o experienţă asemănătoare evenimentelor TED.

Conferinţa anuală TED invită cei mai mari gânditori şi practicieni ai lumii să vorbească pentru 18 minute. Printre oamenii ce au vorbit la TED se numără Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende și primul ministru al Marii Britanii, Gordon Brown.

La un eveniment TEDx, materialele video şi discursuri live sunt combinate pentru a stârni discuţii şi schimbări în viaţa unei comunităţi. Aceste evenimente locale, independente sunt denumite generic TEDx, unde x =eveniment TED organizat independent şi au ca scop promovarea ideilor cu care vin speakerii invitaţi de organizatori.

Conferinţa anuală TED are loc în Long Beach, California, iar TEDGlobal este ţinută în fiecare an în Edinburgh, UK. Iniţiativele media TED includ TED.com, unde sunt postate zilnic discursuri TED şi proiectul Open Translation Project, care oferă subtitrări şi transcripturi interactive alături de

Conferinţa TED ghidează un program TEDx printr-o serie de reglementări pentru a se păstra o legătură directă între cele două evenimente.


Oana Șipoș Andrei Balint Greta Oros Mircea Vădan Cristina Chișmore

Echipa TEDxEroilor

Alex Radavoi Roxana Bibarț Raluca Gânceanu Alexandra Coța Cristina Rucăreanu Dan Mocan Anca Gliga Alina Șipoș Adela Vădan Oana Rebega Tudor Pop


Bun venit! Cum începe o (r)evoluție? Știi că poți aduce schimbarea? O poți sesiza? Cine ești? Cine e persoana de lângă tine? De ce? De ce nu? Când e mai bine? Azi, acum sau mâine? Ești în zona ta de comfort? Unde ți-e limita? Ce e fericirea? Când ai fost ultima dată fericit? Doar atunci? De ce nu și acum? Banii sau mulțumirea și pacea ta interioară? Ai făcut tot ce-ai putut ca să reușești? Când ai primit ultima dată un mulțumesc? Dar tu, când ai dăruit ultima dată unul? TEDxEroilor a ajuns la a treia ediție. În tumultul pe care îl trăim în Clujul nostru drag, printre străzi care sunt asfaltate, linie de tramvai în reconstrucție, parcuri și case în renovare, te invităm să dai glas revoluției din tine. Să te asculți, să deschizi ochii și atunci când vezi o oportunitate de evoluție, să răspunzi: prezent! Bine-ai (re)venit pe la noi! 3

Cu drag, Echipa TEDxEroilor


Adrian Ardelean

11:00-11:30 ÎNREGISTRARE 11:30-13:00 DISCURSURI - SESIUNEA I 13:00-13:45 PAUZA 13:45-15:15 DISCURSURI - SESIUNEA II 15:15-15:45 PAUZA 15:45-17:30 DISCURSURI - SESIUNEA III 17:30 ÎNCHIDERE

Program

Gazda noastră pentru această ediție este ADRIAN ARDELEAN - jurnalist, a lucrat la BBC România, apoi la Europa FM, a scris la Adevărul, la Dilema Veche și pe propriul blog, în prezent fiind realizator la Transilvania L!VE.

Cele mai mari realizări profesionale ale mele, la radio, la ziar sau la televizor, sunt poveștile pe care îmi place să le ascult, să le citesc sau să le văd chiar și acum, după ani de la publicarea lor. Sunt un comunicator care învață zilnic să asculte. De asta am acceptat să fiu gazda TEDxEroilor. Voi avea privilegiul de a prezenta și asculta oameni care au de spus genul de povești care mă interesează. Adevărata revoluție la nivel social este redescoperirea conștiinței.” Motto: Nu te grăbi, nu amâna!

4


Speakeri

Magor Csibi

Alina Rusu

Cornel VĂŽlcu

Dumitru Popescu

Dorin Marchis,

Cristina Pardanschi & Cornel Raileanu

Elena Basso Stanescu

Stefan Palarie ,

Razvan Chereches,

Voicu Bojan


Magor Csibi

Evoluția Revoluției

Nu sunt un susținător înfocat al evenimentelor TEDx, am privit dezvoltarea conceptului cu o oarecare precauție pâna acum. Ceea ce m-a atras însă este ideea și tema conferintei. A discuta despre evoluție în contextul revoluției sau invers este o idee îndrăzneață, care îți permite să fii creativ, să experimentezi cu idei noi și să lansezi provocări care pot declanșa procese de gândire și de acțiune. A sta într-o sală plină cu oameni care sunt interesați de ideea Revoluției într-un context pozitiv, constructiv poate să genereze idei, concepte și acțiuni neașteptate.” Motto: Cei care pot renunța la libertate pentru a obține o siguranță temporară nu merită nici libertate, nici siguranță.

Dorin Marchis,

Evoluție prin Arta păcii - AIKIDO

Aikido creează oameni cu o anumită lumină interioară, modelează caractere. Prin practica Aikido-ului, se realizează desăvârșirea sufletească. Înveți să iți stăpânești energia, să o controlezi și, mai mult, să transformi energia negativă, care te agresează, într-una pozitivă.

Încercați să vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă toți oamenii ar putea controla energia negativă și, cu puțin efort, să o transforme într-o energie pozitivă? În acest caz, cum ar evolua lumea de azi? Aikido este o artă marțială, fără îndoială, și poate fi practicată de oricine, de copii - ca să își formeze spiritul, de tineri - ca să îl modeleze, iar de adulți - ca să și-l tempereze. Astfel, cred eu, am fi cu toții mai buni și mai înțelegători.” 6


Cornel Vîlcu Now it Begins /R. Descoperă Roșia Montană

Cea mai gravă formă de manipulare e cea care dă victimei sentimentul că tot ceea ce urmează să se întâmple în lume e deja decis şi se află dincolo de propria putere de decizie, acţiune, control. Fiinţa umană este, prin definiţie, o fiinţă-înproiect; activismul civic şi social nu reprezintă, aşadar, decât una din cele mai fireşti ‘preocupări’ ale oricăruia dintre noi. Iar ‘Roşia Montana este ‘cazul’ cel mai simptomatic pentru situaţia actuală a ‘economiei politice’, pe de o parte, a societăţii civile româneşti, pe de alta. Vin din curiozitate, din dorinţa de a afla cum văd alţii problemele societăţii şi ale omului actual, din dorinţa de a mai face auzită o dată vocea campaniei pentru o Roşia Montana fără cianură.”

7

Motto: E un viitor pe care îl poţi atinge cu geana...

Alina Rusu

Inteligența evoluționistă a reproducerii și formării cuplurilor

Am acceptat invitația la TEDxEroilor ca pe o oportunitate de a transmite și discuta idei de actualitate într-o atmosferă deschisă, permisibilă noului și interdisciplinarității. Formatul “TED talk” este un mediu oportun de învățare și interacțiune socială, pe care am încercat să îl promovez în seminariile disciplinelor pe care le predau.

Din perspectiva personală, revoluția în societate înseamnă normalitate și sincronism între valori, credințe și comportamentele noastre. Revoluție înseamnă ancorare onestă în prezentul vieții, în nevoile celorlalți și ale mediului, cu asumare individuală a consecințelor pe termen lung pentru fiecare gând și comportament.” Motto: Human diversity makes tolerance more than a virtue, it makes it a requirement for survival.


Stefan Palarie ,

Revoluție prin educație

Revoluția în societate cred că este schimbarea profundă și relativ bruscă a mentalului colectiv. Mai cred că acest mental colectiv poate fi transformat prin educație. E nevoie doar de suficientă “putere educațională”, suficient de bine calibrată într-o direcție bună, care să petreacă timp progresând suficient de mulți ani. Atâta tot. Cred în puterea TED de a “duce mai departe” idei, emoții, paradigme de gândire noi. Dacă măcar o persoană din public va prinde “ideea” revoluției educației din România așa cum o văd eu, înseamnă că am petrecut o zi valoroasă în Cluj.”

Motto: Freedom makes a huge requirement of every human being. With freedom comes responsibility. For the person who is unwilling to grow up, the person who does not want to carry its own weight, this is a frightening prospect.

Cristina Pardanschi & Cornel Raileanu

Teatru utilitar

O întreagă pleiadă de somități în diverse domenii au lansat nenumărate avertismente legate de lipsa de creativitate care se manifestă în ultima vreme în rândul oamenilor și repercusiunile severe ale acestei stări de fapt. Noi venim cu soluția practică. Considerăm că TEDx este o tribună consacrată, agreată de tineri, în special, de la care putem să propagăm ideile noastre care se îndreaptă mai ales către acest segment social.” Motto: Teatrul educă, teatrul corectează, teatrul vindecă.

8


Razvan Chereches,

Guerrilla Public Health

Revoluția reprezintă transformarea dureroasă a realităţii pentru câștig social maxim pe termen lung! Voi prezenta povestea unui grup de tineri entuziaști care cred că pot să schimbe lumea. În bine! Dilema - cum poți să îmbunătățești starea de sănătate a populației? Obstacolul - Sistemul de sănătate este arhaic și paralizat; resursele sunt insuficiente. Soluția - reforma este posibilă doar prin mijloace neconvenționale. Ceea ce m-a atras la TEDx este posibilitatea de a inspira și pe alții să se alăture sau să continue lupta pentru binele colectiv.”

9

Motto: In a world full of caterpillars, it takes balls to be a butterfly.

Dumitru Popescu

Împreună scriem istoria

Experiența personală mi-a demonstrat că oamenii nu sunt ființe plictisitoare care se complac într-o existență cotidiană monotonă. Oamenii sunt creativi și îndrăznesc, zi de zi, să experimenteze noul, să se redescopere, să inoveze, să răstoarne repere și să își depășească limitele. Revoluția în societate e de fiecare dată benefică pentru că aduce progres prin schimbare. Revoluția în societate oferă oamenilor, în plus, libertatea de a alege.

Tradiția conferințelor TEDx aduce publicului românesc invitați vizionari sau modele care arată ceea ce am uitat sau ne învață lucruri importante pe care nu le cunoșteam. Am ales să particip din curiozitate pentru un eveniment TEDx care se ține în alt loc decât București și din dorința de a cunoaște noi oameni și de a le face cunoscute proiectele ARCA.”


Elena Basso Stanescu

Moda între pasiune și credință

Ce poate să motiveze mai mult decât faptul că am reuşit să construim 18 trepte, 18 praguri de trecere reale, în această interminabilă şi implacabilă tranziţie?! Educaţia deschide drumuri şi te obligă să te ancorezi în prezent. Te obligă să iniţiezi un dialog esenţial pentru definirea unei viziuni originale, te ajută să construieşti echipa care să genereze proiecte într-un sistem fragil şi el în formare în România - sistemul modei. Sunt foarte puţini cei care vorbesc despre valoarea şcolii de modă clujene. Mă voi alătura şi eu lor, în credinţa că singura măsură a lucrurilor este importanţa pe care noi le-o dăm…” Motto: Ai grijă pe unde calci, că lumea-i plină de îngeri. Dacă stai să judeci oamenii, nu mai ai timp să-i iubeşti.

Voicu Bojan

Fotografia între “ce?” și “de ce?”

Fotografia azi. Ce este? De ce este fascinantă? De la apariţia camerei digitale, trăim într-o continuă revoluţie tehnologică. Inovaţiile nu contenesc, designul devine tot mai surprinzător. Dar oare în fotografie revoluţia înseamnă şi evoluţie? Este oare tehnica o garanţie pentru producerea unor imagini memorabile, care să reziste probei timpului? De fapt, ce înseamnă o fotografie bună? De ce? Nu am acceptat invitația pentru că aș fi un erou în vreun fel. Îmi place echipa, energia și entuziasmul ei. Și ideea. Îmi place și sala. Și scaunele. Și clădirea. Și strada. Și orașul. Și țara și lumea, în general. Așa că, de ce nu?”

Motto: Creativitatea presupune curajul de a lăsa deoparte toate certitudinile. 10


Loc pentru idei memorabile

11


12


Parteneri

evoline it’s possible!

Susținători

Parteneri media

CLUJ-NAPOCA


Eroilor

Event Brochure - TEDxEroilor  

Brochure to welcome participants to TEDxEroilor - Revolution, a TEDx event in Cluj-Napoca, Romania, May 2012.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you