Page 1

Alexandra ragland Savannah college of art and design Interior design

Email: alexandraragland96@gmail.com Phone: 262 623 8165 Website: issuu.com/alexandra.ragland


Alexandra Ragland

Portfolio 2-13

hospitality design

15-29

senior housing

30-43

Community Center

44-45 46-55

The Gettys Group: Westin Lombard Fall 2018

The Gettys Group: The Carrington Fall 2018

Senior Capstone: Transform Fall 2017 & Winter 2018

Residential Design Collaborative Design: Design Intern Summer 2017

Gallery Space Project Name: Interior Compass Spring 2017


A Little About Me BFA in Interior Design exp. graduation date: June 2018

Savannah College of Art and Design

Interests: • • • • • •

Exhibit Design Sustainable Design Health Care Design Retail Design Office Design Sculpture and 3d Design

Artists and Designers I’m Inspired By: • • • •

Callatrava Gulla Jónsdóttir Joshua Aidlin Olafur Eliasson


the westin lombard yorktown center Inspired by the white oak trees in the Churchilll Forest Perverse, this interior space encourages guests to reconnect with themselves and form new connections with others around them. The Westin Lombard offers a space to rise, reflect, and rejuvenate through the use of organic patterns and natural materials abstracted from the surrounding exterior environment. The play of light and shadows will create a calming drama in the interiors as the sun does shining down through the trees reinforcing the concept rise, reflect, and rejuvenate. Main Lobby


project scope the westin lombard yorktown center Gettys Group was tasked with renovating the Westin Lombard’s main lobby, pre-function areas, junior and Magnolia ball rooms, meeting rooms, club room, fitness center, and pool areas. As well as designing a king and queen queen model room additionally many other guest and suite room types were a key part of this project scope.

My Role With the guidance and direction of a project manager and level 2 designer, I was responsible for writing specifications and sourcing materials, drawing custom furnishing documents in Auto Cad, re-selecting materials and furnishings based on project needs, rendering floor plans and elevations in Photo Shop. My main focus on this project however was designing the Grab and Go portion of the lobby. I specified and sourced materials and furnishings, additionally I modeled the white space views in Sketch-Up. Lastly I upheld the Westin and Starbucks standers in this spaces while maintaining the high quality of design that The Gettys Group is known for.

Existing Exterior

Existing Exterior


inspiration The Babcock’s

The Plum’s


The Lobby

Inspiration Image

Interior White Model View

Inspiration Image

Floor Plan The inspiration for this project is carried through the material selection of this lobby that directly correlates to the surrounding natural enviroment. An organic furniture layout also relates back to the inspiration for this project.


3. Built In Seating

2. Refuge Space

elevations Multiple elevations help bring the space together and create a clear picture of the design intent. Also the elevations show custom built in seating and other custom elements. Field Wall Covering

Accent Wall Covering

Existing Tile Flooring

1. Vertical Garden with Built In Seating

Custom Carpeting


Enlarged lobby plan


Enlarged lobby plan


The Club Lounge Floor Plan


the pool Floor Plan


The Model Room Floor Plans


elevations


the carrington

The Carrington is a senior housing facility dedicated to the physical and social health of their residents. Gettys Group was contacted to bring a hospitality presence to the pre-existing new build space through FF&E re-selection and few architectural detailing. We took a contemporary approuch while appealing to the aging baby boomer generation’s need and style. To communicate our design ideas for the two main lobbies, Music Lounge, Champaign Cafe, Touhy Tap Room, Chicago Bistro, Pool, and corridors we used images of the pre-existing building


project scope The Carrington As previously stated Gettys was contacted to bring a hospitality perspective to the pre-exsisting new build senior housing facility. To communicate our design intent existing photos of the two main lobbies, Music Lounge, Champaign Cafe, Touhy Tap Room, Chicago Bistro, Pool, and corridors. We focused on small architectural detailing and FF&E selection to accomplish a more contemporary design.

My Role Due to the unique parameters of this project scope, I had the opportunity to take lead and have a greater role in the design project. I reported my design solutions to a Level 3 designer and partook in client calls. This role entailed FF&E selection and budgeting, presentation design in InDesign, communicating design intent through Photoshop images and furniture plans drawn in AutoCad.


Inspiration imagery To accomplish a refined elegant living space we utilized a contemporary design style with subtle touches of traditional taste. Together these two styles help create a comfortable and flexible enviroment for residents.


Assisted Living


Main Lobbies In the lobby is it essential to create a positive first impression for potential residents and visitors. The client envisioned a welcoming and modern space to convey a exuberant and youthful environment.

Independent living


Music Lounge When on a site visit residents approached us with the request for a more functional performance space. We accomplished this through the use of flexible seating groupings and by including the piano in the conversation. The Music Lounge is one of the few spaces where a full FF&E re-selection was proposed due to its location and prevalence in the building plan.


Champaign Cafe The original plan for the Cafe also was not ideal for the current residents. We proposed a secondary lounge space with a large book shelf for games and other activities. The original cafe appliances would be moved to the Chicago Bistro.


All Dining The All Dining room’s tall ceilings and out dated features caused the space to feel cold and uninviting. To counteract the architectural effects we proposed adding a warm and textured wall covering, large greenery, organic drapery, and art work. Additionally we proposed a shutter screen design to add a more residential touch to this dining space.


Touhy Tap Room & Chicago Bistro To connect the Toughy Tap Room and Chicago Bistro we utilized an overarching color palette as well as applying new architectural finishes. In order to increase the functionality we proposed furnishing in the Tap Room and an altered furniture plan. Lastly architectural detailing helps convey the concept of a bistro highly patterned traditional design.


Pool Area Furnishing was added to the pool area to increase functionality and bring a hospitality presence to the space. For a more completed look we proposed additional architectural detailing and refined chrome finishes. Lastly greenery will be the center focal point of the pool area. All greenery in the space will be designed by a contracted interior landscape designer.


Corridors To create familiarity in the corridors a color coordinating system was utilized by staff. We further enhanced this system through the use of art work and upholstered furnishings. Finalizing the residential feel we brought softer elements such as wall hangings in addition to abstract art work.


Transform

Transform is a transitional facility designed to ease the transition to adulthood for young adults with autism. The project consists of four levels: cafe and retail, public learning space, apartment complex, and healing garden. The three main goals of this facility are to create human connection, cater to individual needs and to ease the transition to adulthood. All four floors are essential to meeting these goals. The project scope consists of 43,000 sqft with a 6,000 sqft focus area. Reception


Reception


Client Analysis Autism Speaks Casual

Formal

Educational

Recreational

Off-line

Online

concept The brain is the most high functioning natural object known to man. It has many parts with their own purposes and functions all working to reach one main goal through connection and communication. Similarly to Transform, a project with many parts all working together to reach a common goal. Goal 1

Goal 2

Human Connection

Cater to individual needs

Goal 3

Transition to Adulthood


m

Floor & RCP Plans These spaces are designed to immerse the autistic users into the public environment and prepare them for the transition to living in a public space. The goal was not to coddle but further push the transition to adulthood through design, materials, finishes, and furnishings. A clean linear path with organic elements was found to be the most successful design strategy for this user group along with using natural products, finishes, and plant life.

Sensory Design

Retail

Kitchen

Findings:

• Natural Light • Easily changeable • Flexible Lighting finishes Techniques • Natural Textures • Violet & Pink

Cafe Reception

Findings: Retail

Retail

• Eliminate noise • Sound proof walls makers • Eliminate Echo • Sound absorptive materials

10’

Findings:

Level 1

Level 1 1/8" = 1'-0"

1

8’

8’

8’ 8’

Alle Ragland

• Consider placement • Natural textures • Can be used as a • Non invasive healthy distraction

8’

13’

Professor Ricardo Navaro 15’

8’

Level 1

Level 1 1/8" = 1'-0"

Findings:

12’

10’

10’

1

Open to Above

10’

10’

• Specify Non VOC • Eliminate all VOC cleaning materials materials • Control smell run off through ventilation


Materials

Green Leather

Learning Quarter

Custom Lamp Shade Design

Custom Acoustical Design

Learning Quarter

Office

Learning Quarter

Learning Quarter

Hexagonal Tile

Wood Flooring

Learning Quarter

Office

Zen Garden

Public Learning Space Rock Pit Herb Garden

Office Learning Quarter

1

Level 4

1

12’

12’

Alle 9’Ragland

12’

12’

8’ 8’

8’ 8’

Level 2 Level 4 1/8" = 1'-0"

12’

9’ 6”

8’

Transform

8’

12’

12’ 11’

9’

1

12’

12’

10’

12’

12’

Level 4 1/8" = 1'-0"

12’

Professor Ricardo Navaro 9’

Level 2 1/8" = 1'-0"

Learning Quarter

Level 2

9’

1

Learning Quarter

Level 2 1/8" = 1'-0"

12’

form

Learning Quarter

Learning Quarter

12’

8’

12’

2

Level 4

Level 4 1/8" = 1'-0"

Alle Ragland Professor Ricardo Navaro


Cafe


Furnishings

It was important to specify no VOC and chemical free furnishings for the space. Also repeating furnishings, finishes, materials, and forms help to make the space feel more familiar and comfortable while moving from floor to floor.

Site

Milwaukee • Population: 595,047 • Persons with a disability under 65 (2011-2015): 11.4% • Autism disorder prevalence in State of Wisconsin of children 8 years old: 10.8%

Despite the large community of disabled young adults in Milwaukee, there are very few places other than treatment centers designed for people with disabilities.


Second Level Stair


Design Elements Ceiling Elements The ceiling elements connect the first and second floor and lead the user through the space. The stair lights act as a centerpiece and also interact with music playing stimulating vision, tactile, and acoustical senses.

Cafe Bar The cafe bar encourages interaction and offers a functional working space for the user. The seating counter height is up to ADA standards and is wheel chair accessible.

Think Lamp This element connects the first and second level through user experience. When someone on the second floor sits inside the lamp the motion sensor turns the light on to create a soft glow on the first level. This lamp also features a custom Fibers design.

Zen Garden The Zen garden is a private area for residents of the space to use. Gardens are shown to increase pride and moral in the person who tends the space. It was important to specify low maintenance plants.


Public Learning Space


Level 4

Healing Garden

Level 3

Apartments

Level 2

Public Learning space

Level 1

Cafe and Retail


Healing Garden


Primary Users

Autistic Young Adults

Parents of Autistic Users

Community of Milwaukee


Collaborative Design Boston Residence


Lake Front Condo Residence 78' - 0"

MEASUREMENTS TO CHANGE WITH FIELD MEASUREMENTS BY CONTRACTOR

65' - 10 1/2" 63' - 6 1/2" 7' - 6"

18' - 4 1/2"

8' - 0"

3' - 6"

16' - 0"

4' - 0"

www.collaborative-design.com/

4' - 8"

33' - 10 1/2"

15' - 1"

FLOORING KEY

FAMILY

8' - 0" 16' - 10 1/2"

19' - 9"

MASTER SUITE

2' - 4"

CARPET #1

BREAKFAST

5' - 2 1/4"

4' - 0"

8' - 0"

7' - 6"

5' - 2 1/4"

23' - 1"

4' - 0"

CARPET #2

HIS

CARPET #4

KITCHEN

18' - 6 1/2"

19' - 1 1/2"

3' - 2"

3' - 10"

2' - 8"

3' - 11 1/2"3

6' - 3 1/2"

3' - 0 1/2" 5' - 8"

-

PANTRY

LINEN

12' - 4 1/2"

11' - 4"

-

1' - 6" 1' - 3"

2' - 3 1/2"

7' - 1"

8' - 0"

BATH

4' - 0 1/2"

1

' - 11 1/2"

5' - 7 1/2"

1 14' - 2"

5' - 7 1/2"

10' - 0"

1' - 4"

CARPET #3

12' - 8"

4' - 1"

4' - 8"

-

LIVING

3' - 0 1/2" 3' - 2"

4' - 0"

9' - 0"

5' - 2"

POWDER RM 1' - 4"

TILE R&R WOOD BASE

No.

Description

Date

TBD

9' - 0"

7' - 3"

18' - 5"

HERS

66' - 10"

30' - 0"

SITTING 12' - 9"

5' - 7 1/2"

Collaborative Design 1601 Hwy. 164 South Waukesha, WI 53186 Phone: (262)-547-1878 Fax: (262)-547-3472 e-mail: staff@collaborative-design.com

WOOD FLOORING R&R WOOD BASE

6' - 0"

13' - 8" 2' - 8"

6' - 5"

EXISTING FLOORING

UP

1' - 8"

14' - 2"

W 9' - 10 1/2"

4' - 0"

3 CAR GARAGE 13' - 4"

40' - 0" 7' - 11 3/4"

12' - 0 1/4"

Collaborative Design

14' - 0" 12' - 0 1/4"

Morton Level 1 Finish Floor Plan

7' - 11 3/4"

Project number 23' - 1" 2' - 8"

Date Drawn by Checked by

110

24' - 0" 5' - 7" 79' - 4"

6' - 5"

6' - 5"

5' - 7"

Scale

Project Number 7-5-17 Taylor Checker

1/4" = 1'-0"

7/5/2017 8:42:44 AM

11' - 8"

16' - 0"

13' - 4"

32' - 0"

D

31' - 1"

LAUNDRY

FOYER

7' - 0"

16' - 8"

-

14' - 0 1/2"

-

DINING

DN

LIBRARY

I interned at Collaborative Design, a high end residential design firm located in Waukesha WI, the summer of 2017. There I worked with a strong design team on remodel and new construction projects often attending client meetings as well. I was responsible for Revit drawings, selecting materials and finishes, and inputed on design decisions. At Collaborative I learned how to develop a strong relationship with co-workers, clients, and material representatives. This is a selection of projects I assisted on and a small representation of the design work I completed at Collaborative.


Interior compass Interior Compass is a roughly 2000sf interior space located on the first floor of Drayton Tower in the Historic District of Savannah, GA. The program calls for a gallery and studio for the European artist Olafur Eliasson and includes a workshop, meeting room, and a private area for the artist himself. Since Eliasson’s artwork are mainly large architectural installations, the gallery will exhibit scale-down models and other smaller art pieces. Interior Compass will become a central meeting point for potential American clients. Group Members: Alexandra Ragland and Anton Arvidsson

Main Exhibition/ Kitchen Area


Artist’s Work Space


Client Analysis Olafur eliasson Casual Recreational

Off-line

Formal Educational Online

concept In contrast to our daily lives, where we are met with what we expect, this space challenges our perceived connotations. The goal is to change the user’s perspective and break the borders of what is possible to enhance creative and innovative processes.


Final Plans

Axonometric

Materials The name Interior Compass is relating to the cardinal directions. The floor plan consists of different geometrical shapes that line up perfectly with the cardinal directions. The shapes separate the space into different areas, such as the artist work shop, kitchen, main gallery/ hall, meeting room, and private area for Olafur. This space was inspired by Olafur’s work and the building’s art deco roots.

Section

Concrete

White Painted Concrete

Dark Oak

Brass

Glass

Black Steel


private area

private wc

storage

wc reception

work shop

kitchen/ dining

Main hall

entrance

meeting box

Floor Plan

10’6” AFF

10’6” AFF

10’6” AFF 10’6” AFF

10’6” AFF 10’6” AFF 11’ AFF

9’6” AFF

RCP


Main Hall/ Gallery


Custom Kitchenette

Custom Reception Desk


Main Hall/ Gallery and Kitchen


Fiber wall design For this project we also collaborated with the Fibers department. The students designed an acoustic wall panel and rug, inspired by Olafur Eliasson’s work.

Main Entrance


Contact Information Alexandra Ragland Email: alexandraragland96@gmail.com Phone: 262-623-8165 Website: issuu.com/alexandra.ragland


Alexandra Ragland Portfolio  

A collection of student and professional works from my experience at SCAD, The Gettys Group, and Collaborative Design.

Alexandra Ragland Portfolio  

A collection of student and professional works from my experience at SCAD, The Gettys Group, and Collaborative Design.

Advertisement