Page 1

alexandra

YANG architecture + design work sample 2013 Work Sample | 2013


Alexandra Yang


a

LEXANDRA

yANG

996 W 4th Ave # 1 Eugene, OR 97402 614-530-6272 alexandra.c.yang@gmail.com

OBJECTIVE Challenging entry-level position with opportunity in sustainable design WORK EXPERIENCE

High Performance Environments Lab University of Oregon, OR

Peace Corps Mongolia Baruun-Urt, Mongolia

Northwest Architecture Seattle, WA

Chen Ying Industrial Co. Taiwan, R.O.C.

EDUCATION

University of Oregon University of Washington

SKILLS HIGHLIGHT Software

Presentation

Language

Research Assistance, Sept 2012-Jun 2013 Conduct building performance simulation; input and analyze resulted data Perform field data collection; equipment used includes luminance and illuminance meter, HOBO, infrared camera, HDRI imaging Community Developer, Jun 2008-Jul 2010 Facilitated in the execution of over 20 community project with local members, such as a new community sports complex, helmet fundraising program, and children summer camp Conducted needs assessment at local community Coordinated communication between community and international NGOs Researched and wrote grants for community projects Intern Architect of one-man firm, Feb 2007-Apr 2008 Completed 4 wood frame housing and 2 remodel housing projects; duties included manage project time line, design, render presentation drawings, build models, and draft working drawings on CAD Completed working drawings in commercial projects such as storefront and restaurant interior Facilitated communication between clients and Department of Planning in Seattle Participated in meetings with engineers and principal architect Translator, June-Sept of 2005 and 2006 Translated documents and correspond with oversea clients regarding milling machines

Master of Architecture, 2013 B.A. in Architecture, 2007; Dean’s List

Proficient Revit Auto CAD Sketchup Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign

General knowledge IES Ecotect Climate Consultant Podium

Watercolor rendering Hand drafting Working drawings Mandarin Chinese

Work Sample | 2013


01SELF-EFFICIENT HOUSING

for the eco-conscious urbanites

family housing . seattle, washington . grad thesis studio | spring 2013 COMMUNITY

This project aims to address the issue of sustainability through two different row house prototypes (north & south). From the lifestyle aspect, the prototypes encourage the densification of the suburbanites by offering positive suburban qualities within the urban context. The buildings are designed to be self-efficient by first lowering the building’s resource consumption then utilizing passive strategies with efficient mechanical backups. To avoid the high energy consumption of rebuilding, the prototypes are designed to be adaptive to the changing demographic.

SAFETY, PRIVACY

FAMILY LIFE CYCLE

2013

bath parent

RESOURCE SAVING

ECOEFFICIENT HOUSING

ECOEFFICIENCY

outdoor play kitchen

Alexandra Yang

bath retreat/office

irresistible rest transit entrance living

URBAN HOUSING

DAYLIGHTING

bath parent

kids

DEMOGRAPHIC CHANGE

VARIETY OF ROOMS

CLOSE PROXIMITY TO NEEDS

2018

buffer

babies

ECOEFFICIENT HOUSING

FLEXIBILITY

SUBURBAN HOUSING

FOOD

EXPOSURE TO CITY ACTIVITIES

2027

COUPLE w/ TEENAGERS

COUPLE w/ KIDS other retreat

MULTIPLE ENTRANCE

YARD

PASSIVE STRATEGIES

COUPLE W/ BABIES

OWNERSHIP

other retreat

teenager buffer

buffer

bath retreat/office

irresistible outdoor rest transit entrance play living kitchen

parent

bath retreat/ office

teenager

bath

irresistible outdoor rest transit entrance play living kitchen


Shaded Central Area: Community Gathering, Tool Storage, & Chicken Coop

Year Round Sunlight: Prime Agricultural Location Soil: Till (silty sand with gravel) with 33% fines

Shaded Street front: Parking

Fourth Floor Plan (321 FT2 )

Afternoon Glare: Trellis Parking and Bike Storage as Shading

Afternoon Glare: Trellis Parking and Bike Storage as Shading

Third Floor Plan (465 FT2 )

Site Organization Diagram

4 BR + DEN multi-generational family 1,959 FT2 (ADA)

3 BR multi-generational family 1,645 FT2 (ADA)

1 BR + DEN couple 1,147 FT2 (ADA)

2 BR couple w/ kids 981 FT2

3 BR + DEN couple w/ kids 1,367 FT2

Second Floor Plan (581 FT2 )

1 BR couple 592 FT2 (ADA)

First Floor Organization Diagram Unit Organization Diagram

SIMPLE TRANSFORMATION

ECO-CONSCIOUSNESS THROUGH FUTURE PROOFING

To address the issue of adaptability, the self-efficient house offers a variety of room sizes and varying degrees of enclosure. By designing the first floor as a flex-space that can be easily modified into a separate unit with its own private entrance, the building can adapt to the ever-evolving number of household members.

First Floor Plan (592 FT2 )

First Floor Plan (592 FT2 )

1 UNITS/ BLDG TYPICAL NORTHERN UNIT

2 UNITS / BLDG TYPICAL NORTHERN UNIT

2039

2031

SENIOR COUPLE w/ BOOMERANG ADULT

EMPTY NESTERS

nurse/ adult 2

rent out bath parent

study

buffer

bath

retreat/office irresistible rest transit outdoor entrance play living kitchen

parent

buffer bath retreat/ adult office irresistible outdoor rest transit play

kitchen

living

bath

entrance

2043

SIBLING w/ BABIES bath baby1 buffer baby2 bath sibling 2

sibling 1 irresistible rest transit outdoor play kitchen

entrance

living

Work Sample | 2013


Longitudinal Site Section

COMPOST TOILET EXH

SOLAR WATER HEATE PANELS (84FT2/ 6 PEO HEAT EXCHANGE EXTERIOR INTAKE GREEN ROOF

PHOTOVOLTAIC PANELS

@ 400 ft2 generates 6,036 kwh /year

TANK-LESS WATER HEATER

SUN SPACE & TROMBE WALL

solar saving fraction : 57% sunny January day temp: 68 oF ± 4 oF

SERVICE WALL

RAINWATER STORAGE

Approximately 9,000 gallons/year

SOLAR WATER HEATE STORAGE

COMMUNITY FOOD GARDEN

Provides 1/5 of the total intake

COMPOST TOILET STORAGE AND LIQUID RUNOFF TANK

SUPER-INSULATED W BACKUP WOOD PELLET BURNER

EXTERIOR WALL ALUMINUM FOIL W/ POLYETHYLENE BACKING CLOSED-CELL POLYETHYLENE FOAM

Kitchen Space Winter False Color Rendering

STATIONARY WOOD PANEL COVER METAL TRACK

MOVABLE NIGHT INSULATION Alexandra Yang

Living Space Winter False Color Rendering


HAUST

ER OPLE)

ER

D

WALLS

Work Sample | 2013


02NORTHWEST BUDDHISM

buddhist temple . portland, oregon . grad studio | spring 2012

A Place Of Spiritual Journey For The Community In many temples today, there lacks a procession from the complexity of the outside world into temple. During meditation, much of the time may be spent to recover from the thoughts of the outside. The proposed temple complex offers the visitors a journey of decompression prior to reaching the temple. Mimicking the journey towards enlightenment, the visitors experience environments that allows for contemplation, reflection, and temptations. However, it’s only when the visitors step out from this path of reincarnation and desire for enlightenment will they find the “real” path to enlightenment and the true Buddha.

04

suffering nirvana sacred

sacred

Alexandra Yang

cycle of the sacred and the suffering the reminder of the suffering and “realities” from the exterior and the sacred is a theme constantly present throughout the complex

13

12

suffering

cycle of rituals and procession the theoretical teachings of buddhism integrated within the pragmatics of the program encourages the visitors to cycle through the complex to better understand the rituals and teachings of buddhism

09

03

cycle of suffering and nirvana the desire for a destination within the cycle of suffering itself prevents one from nirvana. This idea is symbolized by the loop path (cycle), the main monastery (desire), and the hidden buddha off the beaten path (nirvana)

Site Plan 01 temple 02 mausoleum 03 monk | nun residence 04 tea house 05 restaurant 06 entry gate 07 reflection garden

0 0 1 1 1 1 1


11 Temple Entrance

01 10

08

08 09 10 11 12 13 14

02 07

06

05

14

the path of senses

Monk’s Private Study

Along the path, each of the senses is stimulated. Whether it be an acoustical reminder of place or a tactile experience of a buddhist story. These constant reminders, however pleasant are also a reminder of one’s current’ reality of life within suffering.

tai chi | outdoor meditation space pond pavilion hidden buddha nirvana sculptures porous green pavers parking tea leave garden bioswale

Main Meditation Space

Longitudinal Site Section

Work Work Sample Sample || 2013 2013


03THE NEW AMERICAN HOUSE

mix-use residences . skinner butte | eugene oregon . grad studio | fall 2011 The New American Life As the American housing demographic is constantly evolving, this project aims to investigate the emerging work-at-home demographic and its implication on the spatial relationship between live, work, and their immediate community. Located at the northern edge of Eugene, this housing complex aims to create a community of artisans and shop owners. With the units flanking a central courtyard, the residents are offered a central community space suitable for a variety of activities. The whole complex houses 15 residents with a varying work space of 250, 500, to 1000 sqft. Within each units, step levels are used to create a strong distinction between the live, work, and sleep space, while maintaining a sense of connection between each space.

work

site organization

communi live

community

06 01

live work

Site Plan 01 community 02 free-play la 03 community 04 contempla 05 pergola 06 parking

03 night ventilation and roof pond work roof pond is chosen for the work space for its ability to provide a more consistent temperature range. At 3.3 inches an average indoor temperature of 80 oF can be maintained. live Night ventilation is able to provide a total cooling of 296,161 Btu, about 1.5 times over the needed cooling (internal = 195,035 Btu).

04 trombe wall to prevent overheating and maintain the average temperature of 77.5 oF (live) and 87.4 oF (work) on a sunny January day, trombe walls are used

01 sun exposure equinoxes

summer solstice

winter solstice

private

site circulation

02 internal heat gain internal heat gain:

work 130,442.4 Btu/day

live 195,036.8 Btu/day

01 03 02 04

Alexandra Yang Yang Alexandra

passive cooling and heating investigation

pub

site privacy


solitude

ity gathering community work

05

02

03

First Floor Plan Typical Southern Unit (unit A)

04

Second Floor Plan

06

y center awn y garden ation forest

blic

service

y gradient

service zone

unit type A

B

C

D

E

unit distribution

rainwater collection

live | work | rest

Transverse Site Section

WorkSample Sample| |2013 2013 Work


04GATE CONSOLE TABLE

console table . foyers . grad furniture studio | summer 2012 Design Inspiration The console table is largely inspired by the shape of the traditional temple gates and its association with thresholds. Its form and shape are a 3-dimensional translation of the usually 2-dimensional gate design. While most temple gate structure follows a post and lintel system, the design followed a stacking System to allow for space between the post (leg) and the lintel (table top), thus creating a light yet structurally hierarchical aesthetic. To further lighten the design, triangular shapes were applied to almost every part of the table. TYPE: console table DIMENSIONS: 12” X 48” X 35” WOOD: ash FINISH: soap

CONCEPT SKETCHES

48”

12”

35”

Alexandra Yang


Work Sample Sample || 2013 2013 Work


05INVESTIGATING BIOPHILIA

biological ecological engineering building addition . oregon state university | corvallis, oregon . grad research studio Integral Learning Through Biophilia The new addition to the department of Biological & Ecological Engineering (BEE) at Oregon State University aims to develop a high performance living building that showcases the relatively new department to the rest of the university. The expanded building strive to achieve a balance between energy-conscious design strategies and biophilic/biomimic design principles to deliver an educational facility where the building acts as a laboratory of investigations and an open textbook. With faculty teams sharing common interests and resources in ecological, environmental, biological, and water resource systems, the expanded building will enable a framework around which large collaborative programs can be built.

Energy Efficiency Footprint: 18,649 ft2 EUI: 27.5 kBtu/ft2 ( 512,848 kBtu/year) *SEED standard = 68 kBtu/ft2 Self Generated Energy: 447,113 Btu/year (87% building’s annual energy consumption) buoyancy ventilation heating within the atrium is achieved by utilizing excess heat from the rest of the building. When the building overheats and temperature differentiation occurs, the temperature controlled louvers at the top of the atrium releases the warm air super insulated wall the extra insulation help reduce the thermal heat gain and loss within the building

Longitudinal Section Perspective

Alexandra Yang

01

photovoltaic panels 7,500 ft2 of PV Panels annual electric saving: 446,372 Btu a year annual saving: $9418.97

02

03

light tubes and skylight the ever changing daylight from both the light tube and skylight provides the occupants contact to natural elements even while indoor

04


o | winter 2012

new addition collaboration atrium existing building

parti

integrative learning | collaboration space

main traffic intersection

living machine installed to treat approximately 7,000 gallons of gray water per day. The enclosed tanks such as the anaerobic, anoxic, and closed aerobic tanks are stored underground. The open and more aesthetically pleasing elements are placed within the atrium for public interaction, making it a biophilic open textbook for the occupants.

green roof by integrating the living machine into the faculty gathering space, it not only becomes a part of the biophillic design within the building, but also an open textbook for the occupants.

future dormitory

connection to campus

4,140 ft2 green roof annual electric saving: 431.9 kBtu annual gas saving: 310 kBtu annual cost saving: $ 19.94 circulation fritt wall reduce thermal heat gain and loss load while providing some daylight through the otherwise opaque wall

laboratory

admin

offices

classroom

cafe

zoning

Work Sample | 2013


06UNDERGRADUATE WORK

university of washington | seattle, washington . 2005-2007

shelter from the storm

Alexandra Yang

moretta art museum

live | work


k paper mill

dubai planetarium

photographer’s studio

Work Sample | 2013


07DETAIL DRAWINGS

terra cotta & curtain wall . enclosure course . fall 2012

Window Head @ Terra Cotta Section Detail

Window Sill @ Terra Cotta Section Detail Alexandra Yang

Curtain Wall & Roof Section Detail

Axonometric of Curtain Wall and Sunshade


08TRAVEL SKETCHES mongolia . europe . 2004-2008

Work Sample | 2013


09LUMINAIRE

church luminaire . environmental control systems course . spring 2012 The trinity luminaire is part of a space design project aim at improving the lighting quality of an existing parish hall. As a way to create focal spotlights in the seating areas, the luminaire is designed to give off an ambient yet focus lighting quality.

Alexandra Yang


10ECO-METER

ecology of material course . spring 2012

The eco-meter is a desk top spin tool for architects to do quick comparison between construction materials. Design specifically for residential walls at 10 ft high.

272 g SO2-equ 817 MJ/kg 51,709 g CO2-equ 141,520 liter/KG hydrogen fluoride

acidification: embodied etnergy: GWP Emission: water use: harmful material:

7 g SO2-equ 157 MJ/kg 4,569 g CO2-equ 0 liter/KG none

em

ha

a bo cidifi GW died e cation P E ner : 6 1g mis gy: har S mfu water sion: 3,024 O 2-e use 12, lm MJ qu 0 ate /kg : 0 69 rial : n liter/ g CO 2 one KG -eq u

qu u 2 -e g eq SO J/k O2 g C /KG M 1 16 343 5 g iter 3 l , n: 1 8,3 49 io : at gy 4 5,6 e ific er n: 4 n id en io : no ac ied iss use l: d Em er ria bo P at ate em GW w l m fu rm

acidification: embodied energy: GWP Emission: water use: harmful material:

b ac GW odie idific P d e atio ha E n rm w mis erg n: 2 fu ate sio y: 8 lm r n 1 g at use : 5 ,42 SO 2 er 1 ial : 0 ,685 M -eq J/ : l i g t k u no er ne /KG CO 2 g -e qu

qu 2 -e u q O 2 e g S J/kg O n : 58 M g C /KG ge on : 145 73 liter ydro 7 ati fic ergy : 12, ,740 m, h idi n n ac d e ssio e: 19 dmiu die mi us ca ide bo P E ter ial: fluor em GW wa ater m ful

em

rm ha

Work Sample | 2013


11COMMUNITY SPORTS COMPLEX sports complex. baruun-urt, mongolia . 2008-2010

Baruun-Urt is the capital of the far eastern Sukhbaatar Province in Mongolia. With an area of 31,771 square mile, this provincial center, also the smallest of the 21, has a sparse population of 12,000. Throughout the year, the town experiences harsh climatic changes ranging from -40 F to 104 F. In collaboration with the Baruun-Urt Children Center as a Peace Corps volunteer, the community sports complex was designed and constructed to fulfill the community’s wish to increase after school activities for their children such as intramural sport teams. Unlike other large scale projects in the city, which were largely funded by international NGOs, the sports complex is entirely funded by the community. Though much more time consuming, the tactic of fund-raising from the community members’ one day salary encouraged the community’s involvement, thus ensuring the maintenance and sustainability of the project.

baruun-urt

mongolia

sukhbaatar

Baruun-Urt children only have half-days at school. Due to the lack of childrenfriendly infrastructures and activities, they spend most of their time at home watching TV or wondering around town.

06.2009 site

Basketball Court | Table Tennis Court | Volleyball Court 06.2010 using mainly local resources, Baruun-Urt’s unemployed men offering their service at the construction site

11.2010 community members enjoying the complex after the first stage of construction Alexandra Yang

Water Fountain | Playground | Outdoor Gym Equipment


thank you

Work Sample | 2013

Alexandra Yang_Work Sample  

Architecture Work Sample 2013