Issuu on Google+

ALEXA KACZOR |ARCHITECTURE| PORT FOLIO


GESAMTKUNSTWERK noun | Ge·samt·kunst·werk | [guh-zahmt-koo nst-verk] 1. total work of art; all embracing art form 2. a work of art that makes use of all art forms or strives to do so


H i s t o r i c G r e e n Vo l u n t e e r Tr i p | M a r c h 2 0 1 5 | N e w O r l e a n s , L A


|ALEXA KACZOR|

630.699.5397 | alexa_kaczor@yahoo.com | 920 Gateshead Dr. Naperville, IL 60565 | https://issuu.com/alexakaczor

EDUCATION

The University of Kansas | Lawrence, Kan. School of Architecture, Design, & Planning Master of Architecture Candidate Fourth year | May 2018 School of Business Minor in Business

Danish Institute of Study Abroad | Copenhagen, Den. Fall Semester 2016 International Study Trip | Japan & Singapore Three Week Educational Study Tour | January 2016

EXPERIENCE

AWARDS | SKILLS Sensory Pavilion Best Student Design Build Projects World Wide, Arch Daily Best Student Work of 2016, Archpaper Water Charrette Most Innovative Design |Physical| Watercolor Acrylic Woodworking Model making Hand drawing Jewelry making Illustration

Native Creative Shop Owner| Lawrence, Kan. ETSY Shop Owner and Artist | Janurary 2017-Present Design, make, and manage sales of different hand made items that I create

|Digital| Photoshop Illustrator InDesign Revit SketchUp Textiles Fabrication

Burns & McDonnell | Kansas City, Mis. Architectural Intern | May-August 2016 Construction administration tasks, shop drawing submittals, attend client meetings/take minuets to lead in conceptual design drawings, 3-D model renovation, as-build drawing edits KU Memorial Unions | Lawrence, Kan. Print Specialist | December 2013 - May 2016 Perform & manage time sensitive print jobs for various university departments & students

Design Futures | Lawrence, Kan. Public Interest Design Leadership Retreat | Participant /Scholarship Recipient | June 2015 Engage with passionate students & change makers from across the country, at a five day retreat, to foster leadership & build skills to promote social equity through design

INVOLVEMENT American Institute of Architecture Students (AIASKU) | Lawrence, Kan. Grade Representative | August 2012-Present Worked with the executive committee to communicate and promote events our chapter holds Womens Ultimate Frisbee | Lawrence, Kan. Captain, Public Relations, Apparel Designer | August 2012-Present Coordinate team practices & logistics for traveling tournaments with other captains, coach & executive board, designer of all team gear, website designer & social media promotion Architecture Student Council | Lawrence, Kan. Selection Committee | May 2016-Present Student run organization start up after 15 years of being dormant. Monthly meetings to rewrite the student policy, implement change, and be the voice between students and administration. Historic Green | New Orleans, Lou. Service Learning | House Restoration Volunteer | March 2015 Worked with the Lower 9th Ward Center For Sustainable Engagement & Development to rebuild homes affected by Hurricane Katrina. Assisted on deck construction & landscaping


|CONTENTS|

|ARCHITECTURE| Sensory Pavilion

Museum of Agnotology

Community Play House

|DESIGN| Flat Pack Chair Textiles

Painting

Watercolor Acrylic


|SENSORY PAVILION|

|LOCATION|

Lawrence, Kansas

|CLIENT|

The Audio-Reader Network

|SPECS|

Design/Build | 3rd year

Completed May 2016

Duration: One semester

Role: Project manager

-Client coordinator -Documentation/Media Lead

200 Sq. Feet

The Dirt Works, a third year architecture studio at the University of Kansas, collaborated with The Audio-Reader Network to design and build the Sensory Pavilion. The intent was to replace the inaccessible gazebo and provide a space that would tie together the whole sensory garden. This open-air pavilion is nestled into the garden and made up of a series of rammed earth walls, a charred cedar screen, built in cedar benches, and a mass timber screw-laminated roof.


1 Central Column

02 Define a Space

03 Establish a Rhythm

04 Add Enclosure

5 Reaching into Garden

Central column

Define a space

Establish a rhythm

Add enclosure

Reach into garden

Site Plan: Alexa Kaczor & Stephen McEnery

Site Plan 1” = 10’


Original gazebo demolition team

Designing the pavilion was a project that took 8 weeks to design and 8 weeks to build. Throughout the semester, there were two review presentations with our clients, professors, architects, and engineers. The meetings were valuable to the structural integrity of the pavilion and for keeping the client involved throughout the entire semester.

Process models


Design

Collaborate

Refine

Build


Shou Sugi Ban: Ancient Japanese wood charring effect used to preserve lumber

The involvement as project manager allowed me to become immersed and exposed to all parts that went into design, from inception to completion. Being the liaison between the architecture students and the clients gave additional experience in the field of project management. Furthermore, I was the official photographer and documented each step of our progress to provide on social media. 2

1

3

4

5

6

17'-7"

3'-2"

2'-10"

2'-10"

3-1/2"

DESIGNBUILD

1'-7"

University of Kansas Dirt Works Studio 3813 Greenway Drive Lawrence, Kansas 66046 www.dirtworksstudio.ku.edu

Design Development | North Elevation

COMMUNITY PARTNER

Audio Reader 1120 West 11th Street P.O. Box 847 Lawrence, Kansas 66044 www.reader.ku.edu

T/O NAIL LAMINATED CANOPY AT RIDGE 12' - 2 1/2"

STRUCTURAL ENGINEER

2x4 CEDAR SUNSHADE, VARIABLE LENGTH, W/ SHOU-SUGI-BAN FINISH, TYP

T/O RAMMED EARTH COLUMN 9' - 0"

Apex Engineers, Inc. 810 Pennsylvania Street, 207 Lawrence, Kansas 66044 www.apex-engineers.com Confidential Material: This material and all information therein is the property of the Dirt Works Studio. No part of this work may be revealed, reproduced, or made public to third parties without expressed written authorization and shall be returned on request.

2x6 CEDAR LAMINATIONS, SCREW-LAMINATED TIMBER PLANED TO 1 1/4" THICK W/ SHOU-SUGI-BAN FINISH, TYP

18" RAMMED EARTH COLUMN 1/2" STEEL ROD

2x6 CEDAR STRUCTURAL SCREEN INTERLOCKING WITH SCREW LAMINATED TIMBER ROOF

T/O RAMMED EARTH WALLS 1 & 2 4' - 0" T/O TIMBER BENCH 1' - 6" T/O RAMMED EARTH WALL 3 1' - 6" T/O FOUNDATION 0' - 6" PAVILION FLOOR 0' - 0"

RAMMED EARTH WALL 1

RAMMED EARTH WALL 2 "2X6" CEDAR BENCH SUPPORTS SCREEEN RESTS DIRECTLY ON RAMMED EARTH WALL 3 RAMMED EARTH WALL 3 DECOMPOSED GRANITE FLOORING 10 1/2" THICK CONCRETE FOUNDATION WITH #4 REBAR

B/O FOUNDATION -3' - 0"

25% DESIGN DEVELOPEMENT

1120 WEST 11TH STREET LAWRENCE, KANSAS 66044

NORTH ELEVATIONS SCALE: 1/2”=1’-0”

Elevation: Caitlin McKaughan; Edits by Alexa Kaczor

2016.03.04

SENSORY PAVILION

A201


Robot fabricated rammed earth pedestal

Screw laminated roof consists of 156 boards of cedar

Photography: Alexa Kaczor

Tie back rods & welded kerf plates


Pavilion interacting with the sensory garden it lies in


|MUSEUM OF AGNOTOLOGY|

|LOCATION|

Dallas, Texas

Downtown Arts District

|SPECS|

Design Studio | 3rd year

Fall 2015

Duration: One semester

Individual

Mixed use museum

30,000 Sq. Feet

This Museum of Agnotology (culturally propagated ignorance) uses a contextually driven design approach to respond to the historical urban context. The museums purpose is to tell the story of social injustice and to connect the people from the displaced development of this city. This building serves as a direct extension to the Kylde Warren Park across the street. Various activities and lookout points to the Dallas skyline are critical in the design for purposes of refection.


Triptych site

Connection & extension of Downtown Dallas

Variable experiences

Highway Soundproofing

Transparency


Lobby entrance

End gallery overlooking the skyline

The intent this Museum aims to give is a glimpse into a part of the world that most people may never experience in their lives. Visitors will gain a better understanding of diversity around them and inevitably open up their minds and hearts. There are a variety of activities offered to the visitors of the museum.

Outdoor cafe


Wall Section Details

Callout Detail: A Spider Clip Metal Spline

Level 3 40' - 0"

End Cap

C

Metal studs 5/8” Gypsum wall board White latex paint

Level 2 25' - 0"

Callout Detail: B

Ducs/HVAC Support I beam 3” deep steel metal deck 6” Thick concrete slab Acrylic matte finish

Level 1 12’- 0"

B

A 3” Deep Metal Deck Insulation 5/8” Gypsum Wall Board

Metal End Cap

Ground/ Service 0' - 0"

Basement/ Parking -12' - 0"

Concrete Coloumn

Callout Detail: C

Channel Glass Panel Clasp


Ground Floor Plan | Egress & Accessibility

Break Room

Offices

Kitchen

214’ Confrence Room

Bathrooms

Cafe Reception Area

165’ Gift Shop

Lobby

Entrance +12

271’

UP

Classroom

Archive

Temp Gallery

Classroom Storage

Classroom

Egress and Accessibility Egress Stairway (Fire Rated) Egress Access Corridor (Fire Rated/Sprinkled) Exit Discharge Accessible Vertical Circulation Accesible Restrooms


|COMMUNITY PLAY HOUSE|

|LOCATION|

Copenhagen, Denmark

|SPECS|

Design Studio | 4th year

Fall 2016

Duration: Eight weeks

Individual

Community center and playhouse

2,500 Sq. meters

The main ambition for the building is to offer the culturaly diverse neighborhood of the Northwest area of Copenhagen a dynamic meeting point with a large range of activites that promote heath, activity, and social wellbeing. The neighborhood is starting to go through a transformation to better the tarnished reputaion it has. By having a building with many activites and outdoor terraces you can activily climb on, the goal is to bring people together to enourage the people to literally step up the community s heath, activity and social lives together.


Activity Diagram

Circulation Diagram

In a neighboorhood where public green space is absolete, I did a series of intense sun studies to find out what shape of building would maximize the most amount of daylight for the maxium about of hours per day. The shape that was derived was a lower southern end to minimize shadows on the central courtyard. The height of the program was then added on the west side to allow the different terraces to be activiated and sunny even as the day gets later. Many different half levels encourage people to climb on and experience each level discovering how the indoor and outdoor relationshop fluidly relate to eachother.

North Elevation With Levels Top 16.0

Level 5 11.5

Level 4 8.5

Level 3 5.0 Level 2 3.5

Level 1 0.0

Underground -3.0


Experience Vignettes

Section Perspective


Floor Plans: Not to scale


|DESIGN|

|WORKS|

Flat Pack Chair Textiles Painting Watercolor Acrylic

Interior & industrial design is appealing because it allows me to take my design skills that I have learned on a large scale in urban planning and building design, and apply those skills on a micro level. Bringing high levels of service and detail into the project is critical in the end design service. Designing every component with careful thought and planning can give the end user the enjoyment it is intended for, which is ultimately my goal as a designer.


|FLAT PACK CHAIR| |SPECS| Duration: 1 month Type: Lounge Chair Wood Type: 3/4� red oak plywood Cost Per Chair: $58

|PROCESS|

Proportion too tall

Solid and void relationship

More structural support needed

Final design


36”

21”

24”

Cut on CNC milling machine

This unique piece of furniture was created with one 4’ x 8’ piece of plywood. Japanese joinery techniques were used to create an elegant, clean, and efficient final product. No hardware, nails, or screws were used for assembly process. The wood pieces were cut using a CNC milling machine, then hand sanded to finish, and sprayed with a protective epoxy. The intent of this product is that anyone will be able to construct a beautiful chair within minutes of opening the package.


Final Design


|TEXTILE DESIGN| Wallpaper

Wallpaper and fabric in context


Fabric

+

Beer is more than just a social beverage-it is a unique experience to each consumer. Beer brings people together to enjoy each other’s company in a social atmosphere. My goal is to bring the establishment the beer and the beer itself together. The wallpaper consists of different ingredients that beer is made from: hops, wheat, barley, and water. The fabric takes a hop leaf that overlays itself to create a structured pattern that contrasts the organic nature of the wallpaper. At the Danish Design School, I was able to hand print the design on a linen fabric and bring it to scale.

Printing fabric

Design iterations

Final design


|WATERCOLOR|


Around the City | Copenhagen, Denmark


|ACRYLIC|



Alexa Kaczor Architecture Portfolio