Page 1

Балчик, 2 - 5 юни 2011


Съдържание 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

Правила Класове Реклама Регистрация и такси Състезателни инструкции Награди Спасителна екипировка Застраховка Телевизионни и медийни права Отговорност Регатен офис Програма Формуляр за участие Обща информация Публикации и иформация


Добре дошли на Kaliakria Cup 2011! За четвърта поредна година ще посрещнем истинското лято с неговия дъх на слънце и море с провеждането на ветроходната регата Kaliakria Cup 2011. От 2 до 5 юни ще празнуваме свободата на вълните и вятъра и ще се радваме на победата над предизвикателствата, които само едно истинско съзтезание може да ни предостави. И всичко това на фона на белите скали и акваторията на Балчишкия залив, нос Калиакра и вълните на Северното Черноморие. Kaliakria Cup се органзира за четвърта поредна година от Морски клуб “Балчик”, под патронажа на Българска федерация по ветроходство. Първата регата постави успешното началото и за поредна година можем да бъдем напълно уверени в целите си. Нека заедно превърнем регата Kaliakria Cup в едно от най-значимите ветроходни събития на лято 2011.

Атанас Атанасов

Президент на Морски клуб “Балчик”


Организатори Морски клуб “Балчик” е клуб с дългогодишни традиции в морските спортове и динамична история. Страстта към морето, спорта и истинските изживявания възраждат традицията на клуба през 2007, след като е разформирован през 90-те години. Първото издание на регатата Kaliakria Cup изпълни амбициозните цели на клуба, като се превърна в незабравимо преживяване за участници, организатори и публика, а успехът на събитието обещава превръщането му в традиция за българския ветроходен календар. В същата посока са амбициите на ваканционен комплекс Kaliakria Resort, чиято цел е регатата да се превърне в ежегодно събитие с международно участие и в най-мащабното състезание за килови яхти в целия Черноморски регион. Вятърът е попътен и доказателствата са вече налице - първото издание на черноморската регата се превърна в празник на успеха, отразен широко в медиите. Проектът Kaliakria Resort, се намира на 8 км северно от Балчик и е дело на испанския архитект Густаво Клостер, който е известен с луксозните си проекти за вили в Коста дел Сол. Апартаментите и терасите, които гледат към морето и игрище за голф, са необичайно просторни, с луксозни бани, подово отопление, обзаведени кухни, подове от естествен камък, камини и климатици. С осигурен мениджмънт на имотите, както и отдаването им под наем, Kaliakria Resort включва и бистро, мокри барове, ресторанти, хранителен магазин, детски кът и фитнес, а също и конферентна зала с 60 места. На участниците в Kaliakria Cup 2011 и техните екипи и гости ще бъде осигурена възможност за настаняване в Kaliakria Resort при специални условия. Всички подробности ще бъдат уточнени с организаторите на регатата при подаване на заявка за участие.


Регламент на състезанието Регатата Kaliakria Cup 2011 ще се проведе от 2 до 5 юни 2011 в град Балчик. Състезателният полигон обхваща Балчишкия залив, нос Калиакра и акваторията на Кранево. Състезателите в Kaliakria Cup 2011 ще получат покана за участие в румънската регата Black Sea Regatta 2011,

която ще се проведе седмица по-рано. Участниците в румънската регата от своя страна ще бъдат поканени на Kaliakria Cup 2011. Така двете събития ще протекат под знака на Черноморската ветроходна седмица.

1. Правила Kaliakria Cup 2011 ще се ръководи от Състезателните правила по ветроходство 2009-2012 г. (СПВ), от Наредбата на БФВ за провеждане на националните първенства и регати по ветроходство, от Класните правила за национален клас Конрад 25P (K25R) и от състезателните инструкции.

2. Класове • • • • •

Клас Клас Клас Клас Клас

„А” – Национален клас „Conrad 25R” „В” – Национален клас „Melges 24” „С” – Ветроходни яхти „IRC-1” „D” – Ветроходни яхти „IRC-2” „Е” – Рали – свободен клас


3. Категория за рекламиране Проявата е определена като категория C в съответствие с Кодекса на ISAF за рекламиране. Всички лодки са длъжни да поставят рекламни материали на Генералния партньор на проявата по искане на организатора на проявата.

4. Регистрация и такси Заявки за участие ще се приемат от Морски клуб “Балчик” до 15 май 2011 г. Такса за участие: Яхти до 9 м - 30 лв. Яхти от 9 до 12 м - 60 лв. Яхти над 12 м - 90 лв. Регистрацията на участниците ще се проведе на 1 и 2 юни 2011 г.

5. Състезателни инструкции Състезателните инструкции ще бъдат раздадени от Регатния офис при регистрация. За официални езици по време на регатата ще се считат български и английски.


6. Награди Наградите ще се връчат на първите шкипери във всеки клас. Награди няма да се връчват на шкипери, които не присъстват на церемонията по награждаване.

7. Спасителни средства

По време на плаване всички участници в регатата трябва да притежават одобрени от Морска администрация спасителни средства, които да са в добро състояние и да покриват изискванията на ISAF и BULSAF.

8. Застраховки

9. Телевизионни и медийни права

Всички членове на екипажа задължително трябва да са застраховани. Организаторът препоръчва яхтите да притежават застраховка за щети към трети лица.

С подаването на Заявка за участие в Kaliakria Cup 2011 всички състезатели автоматично предоставят на Организатора и на спонсорите безвъзмездно и безсрочно правата да заснемат, използват и показват по всяко време и по своя преценка всякакъв филмов и видео материал, фотографии и други материали с такъв характер, включително и такива на цифрови носители, заснети по време на проявата и съдържащи изображения на съответните състезатели.


10. Отговорност Всички участници в проявата се състезават на свой риск и отговорност. Организаторът, както и всяко физическо или юридическо лице, свързано с организацията и провеждането на регатата, не носят отговорност за имуществени щети, нараняване или смърт на състезател, настъпили на брега или в морето по време на участие в проявата, за която се отнася тази покана. Всяка лодка е длъжна да притежава застраховка за всички членове на екипажа си.

11. Регатен офис Офисът на Регатната комисия ще се намира в сградата на хотел “Marina City”, гр. Балчик, а по време на регатата - на стартовия съд на Регатната комисия. Лице за контакти по време на регатата е Николай Станев, GSM: +359 888 87 00 98


12. Програма на Kaliakria Cup 2011 Програма и разписание на Kaliakria Cup 2011, подлежащи на промяна спрямо метеорологичните условия: 2 юни 2011 г., четвъртък 09.00 – 18.00 ч. – Регистрация на участниците - хотел “Marina City” 18.00 ч. – Среща на шкиперите 3 юни 2011 г., петък 08.00 – 10.00 ч. – Регистрация на участниците - хотел “Marina City” 11.00 ч. – Старт на Морска Гонка (Off-shore) 20.00 ч. – Парти 4 юни 2011 г., събота 10.00 ч. – Старт на Морски гонки (Off-shore) 20.00 ч. – Парти 5 юни 2011 г., неделя 10.00 ч. – Старт на Морски гонки (Off-shore) 17.00 ч. – Церемония по награждаването


13. Формуляр за участие За да попълните Documents, Race Forms, Entry Form, моля, посетете www.bulsaf.com или се свържете с Регатния офис.


14. Обща информация Място на провеждане: Балчик Дати: 2 – 5 юни 2011 Регистрация: 1 – 2 юни 2011 Класове: • Клас „А” – Национален клас „Conrad 25R” • Клас „В” – Национален клас „Melges 24” • Клас „С” – Ветроходни яхти „IRC-1” • Клас „D” – Ветроходни яхти „IRC-2” • Клас „E” – Рали - свободен класс

Местонахождение: Марина Балчик Тел: (+359) 89 33 70 650 Канал 73 N 43° 24.10’: E 28° 10.0’

Организатор – контакт: Морски клуб “Балчик” Моб: +359 888 87 00 98 balchiksea@abv.bg info@nauticabg.com www.nauticabg.com


ПУБЛИКАЦИИ И ИНФОРМАЦИЯ Успешното начало - Първата Kaliakria Cup Първото издание на черноморската регата Kaliakria Cup в началото на Лято 2008 остави своя следа в историята на българското ветроходство. Регатата беше организирана от Морски Клуб “Балчик”, с генералното партньорство на Kaliakria Resort и с партньорството на УниКредит Булбанк и Moet & Chandon Champagne. Над 35 екипажа от България и Румъния дадоха силен старт на ветроходния сезон с тридневен маратон в четири класа. Пред зоркия поглед на любителите на ветроходството и представителите на медиите екипажите в Kaliakria Cup 2008 се впуснаха в една off-shore гонка с дължина от 41 морски мили по маршрута Балчик – нос Калиакра – Кранево – Балчик и четири скоростни in-shore отсечки в Балчишкия залив. За пръв път трите български лодки Melges 24 се събраха в едно състезание и за тях беше отделен специален клас. Победителите в четирите класа на Kaliakria Cup 2008 и техните подгласници си разделиха общия награден фонд в размер на 18 хиляди лева. Победата в Клас А Конрад 25R Петерсон грабна екипажът на “Зефир”, а в клас В за яхти над 29 фута победители бяха “Екстази” от Морски клуб Балчик. В двата подкласа на Клас С при лодките под 29 фута купата спечели екипажът на “Съндаунър”, а при лодките Melges 24 на първо място беше “Стандарт Асет”.


Медиите за Първата Kaliakria Cup Kaliakria Cup 2008 живя свой собствен живот в над 50 публикации в българските медии. Ето някои откъси: Заря даде старт на нова регата Мощни фойерверки озариха небето над Балчик в четвъртък през нощта в чест на започналата вчера регата Kaliakria Cup 2008. 33 екипажа са в битка за спечелване на първото издание на състезанието, чийто организатори са амбицирани до няколко години то да стане най-популярната регата в България. Надпреварата е с награден фонд 18 хил. лева, осигурени от Морски клуб Балчик с генералното партньорство на Kaliakria Hills и с партньорството на УниКредит Булбанк и Moet & Chandon Champaigne.  в. Телеграф, 31 май 2008 г. Две регати се омешаха в Балчик Над 50 състезателни яхти напълниха яхтената марина в Балчик. Модерният порт приюти екипажите (общо над 250 души) на морските съдове, участващи в 2 крейсерски регати – Kaliakria Cup 2008 и Мангалия (Рум) – Балчик. Наградният фонд на регатата е осигурен от Морски клуб Балчик с генералното партньорство на Kaliakria Hills и с партньорството на УниКредит Булбанк и Moet & Chandon Champaigne. в. Телеграф, 1 юни 2008 г.


18 хиляди лева разделят в регатата “Калиакрия къп” Обща премия от 18 000 лв. ще си разделят първите три екипажа във всеки от трите класа на черноморската регата “Калиакрия къп 2008”, която е под патронажа на кметовете на Балчик и Каварна - Николай Ангелов и Цонко Цонев. Шампионите ще бъдат излъчени днес. 33 екипажа ловят вятъра вече два дни, като първата гонка бе 41 морски мили по маршрута Балчик - Каварна - Кранево Балчик, а втората бе в залива край града. Регатата носи името на новооткрития бутиков ваканционен комплекс “Калиакрия”, а организаторите имат амбицията да я превърнат в традиционна и международна. в. Труд, 1 юни 2008 г. Лидерите от събота спечелиха в класовете на “Калиакрия къп 2008” Водачите в отделните класове след първите три дни на черноморска регата “Калиакрия къп” запазиха лидерските си позиции и днес и заслужено се поздравиха с победата. Първи в “Клас А Корад 25R Петерсон” грабна екипажът на “Зефир”, а в “Клас В” за яхти над 29 фута победители са “Екстази” от морски клуб “Балчик”. Заедно със своите подгласници, те ще си разделят общия награден фонд в размер на 18 хиляди лева. в. Дневник, 2 юни 2008 г.


Заразата да развееш платната Емоциите на Kaliakria Cup 2008 бяха прекрасни не само за участниците, за наблюдателите, но и за публиката на брега на Балчишкия залив. Надпреварата бе съобразена с новите правила на Международната федерация гонките да бъдат по-близо до сушата, за бъдат видими и за плажуващите.  Инес Павлова, Дарик радио за Гонг, 2 юни 2008 г. Балчик влетя с блясък на ветроходната карта Регата “Калиакрия къп” смени имиджа на състезателния яхтинг у нас Да намериш достатъчно спонсори, да осигуриш удобно пристанище, награден фонд и достатъчно купони за участниците, да направиш гонки, които не изнервят ветроходците, а им носят удоволствие е нелека задача. “Калиакрия къп” обаче предложи по много от всичко.  в. Монитор, 5 юни 2008 г.

Днес точно в 20 ч. ще бъде открита черноморската регата “Калиакрия къп”. Над 35 лодки, разпределени в 3 класа, ще участват в състезанието, което ще завърши на 1 юни. Първите

3 екипажа от всяка група ще си разделят наградния фонд от 18 хил. лв. Патрони са кметовете на Балчик и Каварна.  в. 24 часа, 29 май 2008 г.


Шампанско и вълни Първата регата “Калиакрия къп” предложи състезание и аристократичен купон В крайна сметка не купонът беше център на събитията през миналия уикенд. Имаше си съвсем сериозно състезание, в което участваха над 40 екипажа, разделени в четири класа. Както казва колегата Бойко Оков, “достатъчно е един път да се качиш на борда, за да се заразиш за цял живот”. Аз също се заразих и със сигурност ще направя всичко възможно да ходя по-често на север. Не само заради трите голф игрища и рокендрола, но и заради това, че вече се чувствам част от проекта “Калиакрия къп” и ще следя много внимателно неговото развитие... Камен Алипиев, БНТ за 7 дни спорт, 7 юни 2008 г. Предприемачът Ангел Лингорски постави началото на нова регата за крейсерски яхти “Калиакрия къп”, която се проведе в Балчик. Изпълнителният директор и собственик на строителната компания “Линекса пропърти”, която изгражда ваканционно селище “Калиакрия”, осигури наградния фонд от 18 000 лв. заедно с Уникредит Булбанк.  в. Капитал, 6 юни 2008 г.


Нека си представим... Да бъдеш партньор с вятъра... ...Далеч от шума и преекспонираната популярност на Южното Черноморие, където северното крайбрежие на Черно море крие романтични и екзотични дестинации. Три от тях – нос Калиакра, Каварна и Балчик, заслужено са се превърнали в дестинация на туристическите пътеводители и със сигурност ще вдъхновяват състезателите и зрителите на черноморската регата Kaliakria Cup.

Балчик Балчик, “Белият град” на бреговете на Черно море, намиращ се на север от Варна, има повече от двухилядолетна история, запазена в традициите и обичаите на града. Ботаническата градина и Марина Балчик дворецът на румънската кралица Мария са Старото търговско и рибарско пристанище най-забележителните на Балчик, Марина Балчик, се превръща туристически обекти постепенно в модерна яхтена марина. През тук, а лазурните води на 2007 г. беше построен понтонен пристан за морето и живописните 72 яхти с дължина до 15 м. С планираното улички от години са сцена западно разширение марината ще бъде екипирана с общо 200 места за яхти, снабдени на различни фестивали, изложби и събития. с електричество, вода, сателитна телевизия Именно те превръщат и интернет. Планирани са и офисна сграда Балчик в културен център за яхтения клуб, както и площадка за с богат социален живот. хеликоптери.


Каварна Каварна на пръв поглед е типично северно черноморско градче – с богата история, още от времето на древните гърци и живописни пейзажи. Но Каварна днес е и нещо повече – един от най-бързо развиващите се градове в региона. С първокласните голф проекти, вече традиционните рок концерти и фестивали, спортните състезания. Всичко това поставя амбициозният северночерноморски град на картата на световните туристически дестинации. Това е един от “домакините” на Kaliakria Cup.

Нос Калиакра Нос Калиакра е сред най-забележителните места на Северното Черноморие. Местност, съчетала непокорството на морските бури с легендите за смелост, борбеност и величие. И всичко това в атмосферата на неповторими пейзажи, очарователни звуци и мистична красота. Магията на природния резерват е събрана в синьозелените води на морето, над които величествено се издига нос Калиакра. Шепотът на митовете и легендите са скрити в пукнатините на пурпурночервените скали. Магия, събрана на площ от 688 декара.

Kaliakria Cup 2011 - Notice of Race  

Какво ще се случва на четвъртото издание на черноморската регата Kaliakria Cup, която ще се проведе между 2 и 5 юни 2011 година в Балчик и к...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you