Posibilitatea unei grădini urbane

Page 1

POSIBILITATEA UNEI

Fact 1: Bucureștiul are o istorie proprie a grădinilor urbane, fiind amplasat într-o zonă de câmpie, pe alocuri

GRĂDINI URBANE

Fact 2: Organizarea pe mahalale, cu maidane înconjurate de gospodării mici și înverzite, în paralel cu tendința

mlaștinoasă, și care a favorizat dezvoltarea multor grădini și spațiilor verzi. aristocraților de a-și amenaja grădini în jurul reședințelor au făcut din Bucureștiul istoric un oraș foarte verde. Fact 3: Transformările urbane din secolele 20 și 21 au dus la apariția unor zone verzi moștenite, dar neîngrijite: grădini între case și blocuri, terenuri virane datorate demolării clădirilor sau spații verzi subîmpărțite care și-

Dăm un semnal pentru evidențierea importanței spațiilor verzi în oraș și necesitatea găsirii de soluții alternative pentru utilizarea lor în favoarea comunității Pornim o campanie de mapare participativă a grădinilor nefolosite și a problemelor care duc la scoaterea lor din circuitul firesc Propunem un atelier de soluții strategice prin care să găsim posibile intervenții care să reactiveze aceste grădini Facem un experiment culinar participativ Make Your Own Salad cu legume proaspete și eco, aduse de Ecoshopping.ro pentru înțelegerea avantajelor grădinăritului urban ca un meșteșug necesar în spațiul urban.

au pierdut din coerență. Fact 4: Există astfel o serie de spații verzi neînregistrate în locul unor clădiri demolate în foste zone subîmpărțite care și-au pierdut caracterul de bază. Fact 5: Zi de zi trecem pe lângă grădini uitate, care nu pot fi deschise din motive juridice sau de proprietate. Bucureștiul e codaș la capitolul spații verzi pe cap de locuitor, așa că e timpul ca terenuri nefolosite să fie date publicului prin revitalizarea lor ca spații publice. La invitația Street Delivery, ne-am dorit să deschidem publicului grădina Decoflora, o continuare firească a parcului Grădina Icoanei, peste Verona, propunând un weekend de grădinărit urban, alături de grădinarii de la Ecoshopping.ro, ca posibilă soluție pentru grădinile nefolosite. Cum se întâmplă, proprietatea este în litigiu, deci accesul e restricționat, ca în prea multe alte cazuri.

Așa că am regândit intervenția Calup ca o instalație pop-up care să creeze posibilitatea unei grădini urbane și să deschidă un dialog pe acest subiect.


CAMPANIE DE MAPARE PARTICIPATIVĂ CÂTE GRĂDINI NEFOLOSITE ARE BUCUREȘTIUL? Zi de zi trecem pe lângă grădini uitate, care nu pot fi utilizate, îngrijite sau deschise, în principal din motive juridice sau de proprietate. În august 2015 în cadrul campaniei de mapare participativă Bucureștiul Nefolosit - Verde am identificat un număr de 30 grădini sau terenuri virane neutilizate. Numărul lor real este mult mai mare. Condițiile lor diferă însă, iar o bază de date care să identifice problemele recurente ale proprietăților verzi din oraș este primul instrument care va duce la pregătirea soluțiilor de reactivare. Lista a identificat o serie de spații verzi, de la grădini mici din zone rezidențiale la terenuri virane pe locul fostelor platforme industriale. Mozaicul de spații verzi permite o diversitate a abordărilor de reutilizare. Cu ocazia Street Delivery lansăm o nouă campanie de mapare a spațiilor verzi nefolosite cu identificarea problemelor specifice: Litigiul ca factor de blocare, neutilizare, perimare a grădinilor încă funcționale. Grădini beton prin acoperirea zonei verzi și formarea unei bariere care opturează dezvoltarea naturală a pământului Grădini împădurite - acoperite de specii invazive de vegetație nemonitorizată care dereglează ecosistemul local.

Pin-uri verzi pentru spații verzi nefolosite - Harta Bucureștiului Nefolosit Verde - 2015 Te poți implica activ în completarea listei de spații nefolosite înregistrându-te pe platforma www.calup.ro și ai acces la instrumentele de mapare.


ATELIER DE SOLUȚII STRATEGICE Astăzi majoritatea spațiilor verzi din București sunt dedicate exclusiv formelor convenționale de folosire: parcurilor, grădinilor publice sau terase de vară. Dar spațiile verzi au prins și alte semnificații în spațiu public: au devenit (temporar sau permanent) grădinile urbane ale comunităților, ca resursă de teren cultivabil pentru producția de legume proaspete, direct de la sursă. Exemple din toată lumea arată beneficiile grădinilor redeschise către comunitate. Astăzi, grădinăritul este hobby sau a ajuns deja un stil de viață?

Grădini comunitare - posibile soluții de reactivare în folosul comunității Spații verzi reziduale din oraș au primit altă destinație odată cu implicarea locuitorilor din zonă. Printr-un efort colaborativ și-au personalizat grădinile cu diferite specii de plante: aromatice, verdețuri, legume sau chiar pomi fructiferi. Rezultatele au impact nu doar ambiental, ci și în comunitatea respectivă. Alături de grădinărit, cei implicați pot organiza întâlniri, workshop-uri, ateliere, jocuri sau alte activități dorite de comunitate posibile, cum ar fi seri de cinema sau de gătit. Vizate sunt terenurile neconstruibile, în litigiu sau ale căror proprietari sunt nehotărâți cu privire la destinația lor. Terenurile domeniului public pot face obiectul acestor tip de intervenții.

Potager des oiseaux, Paris © Michel Koenig

Community garden in Paris © Madeleine d’Ersu

Jardins du Ruiseau, Paris © Michel Koenig / Claude Frison

Rue Saint Blaise runs through the 20th arrondissement of Paris

Spații culturale în spații existente reutilizate O gară abandonată din 1993 pe mica centură a Parisului a intrat în atenția unei comunități de antreprenorilor și celor interesați de mediu pentru a fi transformată într-un spațiu public care creează un spațiu public cu porțiuni verzi de-a lungul șinei ferate. https://www.theguardian.com/cities/2014/sep/26/-sp-petite-ceinture-paris-entrepreneurs-environmentalists-abandoned-railway


NOI SUNTEM ECO! Am realizat destul de multe lucruri de când s-a înființat Ecoshopping, în iunie 2012 – ceea ce înseamnă patru ani de experiență spre dezvoltarea amenajărilor de peisaj pentru oameni, hranei sănătoase și grijii pentru natură. Ne-am implicat în diverse proiecte de amenajare peisagistică, amenajări interioare cu panouri vegetative și am realizat o serie de workshopuri dedicate grădinaritului. Pentru noi, Ecoshopping înseamnă o cutie cu unelte pentru a repara și a îmbunătăți lumea din jurul nostru, înseamnă pasiune și entuziasm. Principiile noastre se aplică nu numai în agricultură și ecologie, ci sunt principii modelatoare de viață și comunitate, după care ne mândrim să spunem că dezvoltăm Ecoshopping. Dintre toate activitățile economice, grădinăritul și agricultura sunt, în mod justificat, asocitate cu zonele rurale. Noi, prin Ecoshopping, le aducem în zonele urbane și prin cunoaștere, experiență și creativitate le dezvoltăm fie sub forma grădinilor urbane, fie sub forma hranei sănătoase. Ne producem legumele și fructele în serele din Singureni și Domnești și plănuim să ne extindem și în Bucureștiul urban, prin amenajarea și întreținerea de grădini pentru comunitățile locale. Ne găsiti pe www.ecoshopping.ro unde putem dezvolta împreună proiecte și idei.