Page 1

port Alessia Apicella

who I am A young enthusiastic architect with a great desire of getting in the game. Born in Salerno, I started my studies in Naples and finalized them in Turin. Travelling and living in different cities taught me how to rely on myself and how to become a strong-willed person who is not afraid of challenges and does everything to achieve the goal.

contact Alessia Apicella +34 654 406 176

work mirALLES TAGLiabuE EMBT


FEB 2017 - Current Assistant in design and project development, BIM modeling, 3D modeling, visual design, architectural survey.

NOV 2015 - MAR 2016 Assistant at DIST Department of Science Design and Policies

Projects involved:


Project - Clichy Montfermeil Metro Station (Paris) Competition/Project - Réhabilitation du Palais de Fêtes, Romainville(FR) Competition - Gran Paris. Project en Clichy sous Bois - Terraine Leclaire Project - Terrasses en Barceloneta

ETSAV, Valladolid OCT 2012 - MAR 2013 Internship - Phogrammetry technics and 3D data modeling

Project- The Vanke Tower (China)

professional skills

education MASTER’S DEGREE 2014-2016


Polytechnic of Turin - Architettura Costruzione e Città


Valuation 110/110 with thesis publication




University of Naples “Federico II” - Scienze dell’Architettura


Valuation 110 with honors/110

STUDY ABROAD 2012 - 2013

VRAY Valladolid, Spain

Universidad de Valladolid, Escuela Técnica Superior de Arquitectura







content 10 22 30 42

Regenerating suburbs Beijing Danwei Retail Design Designing in Naples

Year: 2016 Location: Collegno (TO) Final research project Tutor: M. Berta, L. Caneparo 5° year

Relink suburbs

Ex Mandelli:

from industry to creative factory

The regeneration of a brownfield represents an important opportunity to generate social, economic and cultural innovation in parts of cities in strong state of decay. This research, that was the subject of the final thesis project of the master degree, aims to provide methodologies and guidelines for the regeneration of urban areas from an abandoned industrial area, an urban void. Culture and creativity provide a great potential for an urban renewal project, being themselves generators of innovation. The aim is to create a space based on functional mixitĂŠ that manages to generate social inclusion and a new point of interest within the area of Collegno. The facilities identified have the objective of achieving integration between the functions of working and living, articulating the functions in order to allow the exchange and contamination of experiences among different productive activities and different ways of living.


Area Mandelli 66.000 m2

Area Ex Jura 3.300 m2

Industrial artifact Skeleton of the main structure of the former steelworks

Industrial artifact Structure in a state of degradation



Start-up incubator Coworking space Social housing Community hub



The project The masterplan consists in a functional and spatial mix, able to create sharing, participation, and innovation. The final result tries to combine each facility in order to produce a project that could interact with the context and that could improve its quality. The intent of this approach is to involve the whole urban district revitalizing it, giving new value to the spaces through culture and creativity, with the realization of goods and services that could raise the level of the community welfare. In this perspective, the community itself is object and subject of regeneration. A “communiy hub� becomes a community service implemented by the community itself.







Cultural spaces

Urban equipment

Fitness area

Events area

Community gardens

Temporary activities

Public space In order to realize a functional, multipurpose public space, it was useful to discretize the space through a systemic approach able to provide a dialectic based on requirements and uses. In this perspective, the space it’s imagined as a fragmented system of elements classified by function, a space that finds its unity in the relations that the elements recreate among them.




Social housing Formal definition by the grid

Modular subdivision


Apt blocks at corners

Sigle houses inside the courtyard

Increased permeability

Apts: 102 Single houses: 27 Temporary: 22

Public space is the characteristic element of the project. In this case, the aim is to guarantee continuity of the landscape, blending the different levels of belonging – from public to private – without ever create real barriers. The value added by a social housing project is the integration of basic services and the ability of the urban space to be a collective place, able to stimulate use, appropriation and sociability and to provide the basis for a “community life “.


92 m2 54 m2

67 m2

56 m2 80 m2

59 m2

72 m2

29 m2 40 m2

Housing types The project consists in a combination of different housing types: temporary residences, apartments blocks and singlefamily houses. Different housing types reflects the incredibility variety of dwellings, encouraging different kind of households to live the area in order to create a rich, social community with low- cost high-quality houses. The design of each one refers to a module, which allows on one hand the use of prefabricated elements for the construction, and on the other, flexibility and easy modification in use. 18

62 m2

Section B-B

Section A-A


Year: 2015 Location: Beijing Atelier: Architecture and urban economics Tutor: M. Berta 4° year

Beijing danwei

New ErTong Recreational District

Beijing danwei

In the surrounding area of Beijing there are many industries in divestiture in strong state of degradation. Former steelworks of Er Tong, with its 1.69 km², is one of them. The regeneration project focuses on the construction of a Gaming park; a large multipurpose area dedicated to entertainment and gaming. Within the area there will be a research and development area (a part dedicated to Beijing University), shows area, gaming area, housing and hoteling with additional services for living. The project involves the recovery and rehabilitation of the existing buildings where possible. In particular, the former industrial buildings, as hearth of the project, will be used as recreational space dedicated to the gaming, joined by a large arena for great shows and tournaments.



Structure in state of degradation Rehabilitation


The study of the residential block The forms try to reinterpret traditional and modern Chinese architecture characters: the enclosure, the patio as hearth of the house, the block. The space itself defines its hierarchy – public and private spaces are differentiated but continually put in relation to each other. The shape of the block in open or semi-open court encourages the social aggregation. The use of wood refers to traditional Chinese house; it improves the environment perception as a more intimate space.


Definition of the block

Spaces hierarchy


Super block typology



Reinterpretation of the patio typology


Section A-A



Year: 2015 Location: Turin Atelier: Interior design Tutor: S. Canepa 4° year

Retail design



temporary store

The temporary store fully represents VeryWood’s brand identity and its passion for wood. This store is thought to be an incubator for innovative ideas and initiatives: VeryWood’s Lab-Store is a place in which wood passionate and expert artisans can meet and participate to workshop. The aim is to focus the attention on handicraft work. The project plans a temporary store that includes a welcome space at the ground floor with the exposition of raw materials, a basement designed as a laboratory for artisan production and a first floor in which, after an exhibition path of the artisanal items for sale, there is a didactic space with a room for workshops dedicated to the production of wood objects. Being a temporary store, each part and display is designed to be easily assembled and disassembled without leaving permanent marks.





USER JOURNEYS Customer path Limited access Limited staff access

Choise of raw material


3 Handicraft production













Modular display in MDF with 30 mm of thickness. The assembly is accomplished using wooden pegs and metal brackets for the top exhibitor. The modularity is given by a curved element with an angle of 94 ° which keeps constant its dimensions, this allows to assemble different sizes panels according to needs. It’s illustrative exhibition-purpose is based on user ergonomics. The informative adhesive text is lighted by an orientable LED spotlight.

2 Wall display with horizontal wooden planks of pine with 20x30 mm of section, fitted with a flathead screw on vertical guides, fixed to the wall with pre-mounted screws with countersunk heads. The axes allow to attach preassembled PVC boxes. These are designed in three different sizes in order to to create unlimited combinations, being mobile and extremely light.


1 Modular display with MDF listels and pre-assembled box in PVC. The listels are mounted on a 50x50 mm base with metal pegs. The upper part is provided with a shaped cavity for a steel spacer in fixed size of 190 mm. The display is designed for an easy and quick assembly-disassembly. Among these it’s embedded a box equipped with rails to accommodate the shape of the listel, made of white PVC with corner joints.



Year: 2012 Location: Naples Atelier: Architectural design Tutor: A.M. Puleo 2° year

Designing in Naples

Naples: a complex context Morphological analysis had a key role in the design process; it allowed to understand the context, spaces configuration and relationships established over years among the that elements that formed the shape of the city. The project site is located at the intersection of Via Foria and Via Rosaroll, in the historical centre of Naples. The Aragonese towers that surrounded the defensive walls, are located at the intersection of the two streets. The streets are marked by important monumental presences of the XVIII century.





Archaeological museum

a oll

r sa


Prince Umberto I Gallery San Carlo all’Arena Church Aragonese walls and towers Real Albergo dei Poveri


Modern buildings

The volume Along Via Foria, the void of the not designed-project site allows the view the Aragonese towers, this characterizes the perspective view along the street. To keep the existing perspective, the volume of the building doesn’t occupy the entire site, the facade on Via Foria rotates from the street axis. The building develops on two volumes, the first one on Via Foria of 6 floors with 6 duplex apartments, and second one on via Rosarol on 7 floors with 7 apartments. The choice of developing two volumes is related to the wish to link with its surrounding.


Links to the past The fronts give emphasis to the vertical openings that take the height of two floors, hiding a double height loggia. The openings are based on those ones of close buildings. The modularity of these ones contrasts with the irregularity of the front designed on Via Foria, by contradicting a design principle of the traditional urban structure. By this way, the building becomes part of the urban space with its own independent iconography reinterpreting the characteristics of the fabric elements in modern key.

Front on Via Rosaroll

Front on Via Foria


41 +34 654 406 176 Alessia Apicella

Architecture portfolio 2017  
Architecture portfolio 2017