Page 1

ALESSANDRO VENNERI architect 2018 PORTFOLIO


Media Room Layout

Media room layout and custom made furniture design for a private Penthouse in Lagos, Nigeria

Media room overall layout


Media room custom made furniture

Media room custom made furniture technical drawings and photos


Media room sofa

Media room sofa design and photos


Master ensuite design

Master ensuite design for a private Villa in Sicily


Electrical layout

Electrical layout for a private Penthouse in Lagos, Nigeria


Bed side table

2

15 4

45 41

Bedside table design and photo for a private flat in Milan

CASSETTO

36 2 2

41 45

2

VISTA SUPERIORE

20 41 45

2

55

22 23 12 2

STRUTTURA IN METALLO VERNICIATO VASSOIO IN LEGNO VERNICIATO

4 5 45

VISTA FRONTALE

2 11

8

CASSETTO IN LEGNO VERNICIATO

2 11 2 4 2

25

2

8

11 2

VISTA SUPERIORE STRUTTURA IN METALLO

CASSETTO IN LEGNO VERNICIATO

19 55 29 7

36 13

VISTA LATERALE

20 45

13

STRUTTURA IN METALLO VERNICIATO VASSOIO IN LEGNO VERNICIATO


Fu Clan World Association Complex China, 2016

Fu Clan World Association Complex China concept and masterplan.


Overview, conference hall and main temple rendering


Studio office and lowerground floor rendering


Sauna room rendering


Algerian Embassy Residence, Interior, 2016

Luxury residential interior design project for the Algerian Embassy in London.


Russia Center, Tall Building, 2016

50’000 sqm Russia Center project design feasibility study, Russia.


Concept design and functional scheme


Rendering


Sunningdale, Interior, 2016

Extension and outdoor space project.

Rendering


Age UK Camden, Extencion, 2016

Extension and outdoor space project.


Rendering


Masseria Cippano Restoration, 2015

Masseria Cippano encloses many historical layers which show, in architectural terms, economic and social transformations of the so-called Terra d’Otranto. Masseria Cippano, which already belongs to the coastal cultural cycling tours organized by the Regional Park Otranto - Santa Maria di Leuca - Bosco Di Tricase association, will become the park’s headquarter and also the ideal place to host a rural tourism devoted to the values of nature, culture, local gastronomy and countryside.


State of the art


Vertical connection design: plan and section


Collapsed space rebuilding: elevation, section, detail and rendering


Railing design: elevation, details and rendering


Residential Complex Casal di Gregna, Roma, 2015

The project aims to optimize the connective space in order to maximise the residential one and provides with multi-size apartment: studio-apartment, two-room apartment, three-room apartment etc. The apartments have been designed in order to guarantee the maximum flexibility of the spaces, and fit different range of people.

Typical floor plan


Inside Mountains, 2015

Concept design for a new fountain, inspired by the works of the landscape architect Lawrence Halprin (1916-2009) on the 100th anniversary of the year of his birth, next to the MAXXI Museum in Rome.

Concept schemes and sketches


Section, details and renderings


Aromatic Herbs Garden, 2015

Landscape project to redefine one of the edges of an ex-abusive neighbourhood in Rome, intertwined with the countryside. The design creates a new public area for the district and includes some productive spaces connected with the cultivated land already on the site.

Rendering


Casal di Gregna Sant’Andrea Urban Planning Project, 2014

The Casal di Gregna urban plan is about a neighbourhood for 14000 people in the southeastern suburb of Rome. Buildings 7 and 3 stories tall and various public services have been arranged in a trident structure. The park in a central position aims to be a pedestrian area link designed to optimise traffic.

Rendering


Masterplan

Thematic systems

Main and secondary street section


International Workshop in Design and Restoration, Cyprus, 2014

The design is intended for the archeological site of LambousaKaravas, Cyprus. The design pinpoints three different smaller designs which common thread is the portico. My project is an act of reintegration, that with addition and subtraction of volumes results into a didactic multipurpose area. The study of the elevation started with the identification of the module in the elevation of the existing portico and the identification of the heights to focus on.

Concept schemes


Plan

Sections and elevations


Rendering

3D model


Detroit Station for the Arts, 2014

The makeover of the Detroit railway station into a Centre for Fine Arts has been designed with the ground floor housing the exhibition area and the restrooms, the floors from the 1st to the 12th dedicated to two different housing schemes for artists including their ateliers, the following two floors housing a hotel and a restaurant on the upper floor. Containers have been chosen according to the industrial nature of the location. They have been used setting the exhibition areas and used modularly while designing the upper floors.

Masterplan


Street Food Station, Rome, 2014

The Street Food Station is a meeting point for food lovers and it’s located beneath the flyover in Corso Francia. Several pavillions house cookery schools, conference halls, exhibit areas and shops.

Planivolumetric and main section


Pavilions’ Plan and main section


Restoration and Enhancement of the Castrense Amphitheatre, 2013

The restoration design of The Church of Santa Maria del Buon Aiuto, within the Castrense Amphitheatre in Rome, started with an indepth historical and physical analysis. The main aim of the suggested inventions of cleaning and restoration is to bring back appearance and to make it usable and active. The reopening design of the arch of the ancient Amphitheatre has been thought forseeing the use of a permanent wooden centring and for it to be the signature feature of the design itself.


East elevation, actual condition; east elevation, proposed; main section


Marcigliana Kindergarten, 2013

The idea is to go deep into the nature of Parco della Marcigliana, through a path system which aims to link it to the city. The park has been designed to be a mediation area between the building and the reserve. The design is developed into theme zones that follow the ground morphology. The building is a classical C structure. The building casing has been designed to blend into its surroundings. It’s made of wooden plank set into irregular patterns that give way to a full-lenght glass wall that let the light enter the building.


Scale model


THANK YOU alevenneri90@gmail.com

Portfolio  
Portfolio  
Advertisement